21 Ιουλ 2020

Ενδεχόμενα εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους από τον πλανήτη


Το ενδεχόμενο είναι συνώνυμο της πιθανότητας. Η τελευταία προσδιορίζεται με μέτρο από το μηδέν (0) έως το ένα (1). Το 0 εκφράζει το αδύνατο και το 1 την βεβαιότητα. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τη ρήση του Σέρλοκ Χόλμς «Όταν έχεις εξαλείψει το αδύνατο, αυτό που μένει, όσο απίθανο κι αν είναι, πρέπει να αποτελεί την αλήθεια». Εμείς σήμερα δεν θα μείνουμε στις πιθανότητες που σαν άθροισμα αποτελούν την βεβαιότητα, αλλά σε εκείνες τις πιθανότητες μόνο που όσο μικρές και να’ ναι σαν ενδεχόμενα θα μπορούσαν ξαφνικά να αφανίσουν τον άνθρωπο με συνοπτικές διαδικασίες από τον πλανήτη.

Ο άνθρωπος πάντα φοβόταν και φοβάται το τέλος του κόσμου. Με τέτοιους φόβους οι θρησκείες ελέγχουν τους πιστούς προκαλώντας φόβο και πανικό πως το τέλος του κόσμου θα έρθει μια μέρα ξαφνικά, που την ονομάζουν «μέρα της κρίσης». Αν και χωρίς ενδείξεις την μπουρδολογία των θρησκειών την πιστεύουν μιλιούνια πιστών, επειδή δημιουργεί τετελεσμένο ώστε οι πιστοί να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο της κρίσης που ο χρόνος μάλιστα φαίνεται να είναι εγγύς. Το έργο αυτό το αναλάμβαναν οι λεγόμενοι «προφήτες», άτομα αμόρφωτα και άξεστα, «ειδήμονες» που σκοπό είχαν να πείσουν τους αδαείς ότι βρίσκονται μεταξύ θεού και ανθρώπου και αποκαλύπτουν τα μέλλοντα στους πιστούς ώστε να είναι προετοιμασμένοι.

Φυσικά στην ανάρτηση αυτή μόνο τους προφήτες δεν θα λάβουμε υπόψη, όχι επειδή μας μπούχτισαν με τις ανοησίες τους, αλλά επειδή μας έδειξαν ότι στο παραμικρό δεν ντρέπονται μετά από τις μυριάδες αποτυχημένες «προφητείες», επιμένοντας με την ίδια απάτη να εξαπατούν τον βλάκα που επανειλημμένως σκοντάφτει στην ίδια πέτρα και ποτέ δεν θα αντιληφθεί να την βάλει στην άκρη ή να αλλάξει δρόμο.



Από ποια ενδεχόμενα όμως κινδυνεύει το ανθρώπινο είδος να εξαφανιστεί; Η επιστήμη συχνά προσπάθησε να προβλέψει όχι μόνο το θάνατο του Ήλιου και την φυσική καταστροφή του ηλιακού συστήματος, αλλά και το θάνατο του ίδιου του σύμπαντος που κάποια μέρα, όπως τονίζουν μερικοί επιστήμονες, θα συμβεί σαν κοσμικό γεγονός (θερμικός θάνατος) αφού ό,τι γεννιέται οδεύει προς τον θάνατο. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια αναφερόμαστε στο παρατηρήσιμο σύμπαν και όχι στο Σύμπαν από το οποίο γεννιούνται σύμπαντα σαν φυσαλίδες (θεωρία Μ). Στην ανάρτηση αυτή δεν μας ενδιαφέρει, ούτε το φυσικό απόθεμα του ήλιου από Υδρογόνο, ούτε ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος από την αναπόφευκτη εντροπία. Ο θάνατος του Ήλιου είναι της τάξης άνω των πέντε δισεκατομμυρίων ετών και ο θερμικός θάνατος… κανένας δεν τολμάει να κάνει πρόβλεψη αφού ο μεγάλος εκείνος αριθμός θα ήταν χωρίς νόημα, πέρα από το γεγονός ότι ένας τέτοιος θάνατος απλά αποτελεί ένα χρονικά μακρινό ενδεχόμενο που πιθανότατα και να σφάλουμε από άγνοια. Στην σημερινή ανάρτηση αναφερόμαστε στα ενδεχόμενα εκείνα που θα μπορούσαν να συμβούν ακόμα και στις μέρες μας, αφού σαν ενδεχόμενο πάντα είναι εφικτό και ολοκληρωτικό για τον πλανήτη. Ας αριθμήσουμε μερικά από αυτά που φαίνονται σαν τα πιθανότερα να συμβούν.



1. Πυρηνικός πόλεμος.

2. Σύγκρουση με γιγαντιαίο ουράνιο σώμα.

3. Επίσκεψη ενός εξωγήινου πολιτισμού.

4. Μόλυνση από εγχώριο ή εξωγήινο ιό.



Νομίζω τα τέσσερα αυτά ενδεχόμενα είναι τα πλέον πιθανά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να υφίστανται και άλλα. Σεισμοί, κλιματική αλλαγή, θάνατος μελισσών απειλώντας την επικονίαση δεν είναι λόγοι που θα μπορούσαν να αφανίσουν το είδος, πέρα από την δημιουργία σοβαρότατων προβλημάτων που λίγο πολύ όμως μακροπρόθεσμα αντιμετωπίζονται αφού δεν προκαλούν ολοκληρωτική καταστροφή, όπως εκείνου που αφάνισε τους δεινόσαυρους πριν 66 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης πόλεμοι και λιμοί, δεν μπορούν να αφανίσουν το είδος, όσο και επώδυνα δεινά θεωρούνται.

Ας πούμε δυο λόγια για το καθένα από τα πιο πάνω τέσσερα ενδεχόμενα που τον αφανισμό εύκολα θα μπορούσαν να φέρουν:

   

1. Πυρηνικός πόλεμος.



Στο τελευταίο μου βιβλίο Ε.Φ. «Ο Νέος Προμηθέας» έθεσα ένα ερώτημα μέσα από το οποίο εμπνεύστηκα και το αντίστοιχο διήγημα θέτοντας και τους ανησυχητικούς μου προβληματισμούς. Συγκεκριμένα στον Πρόλογο αναφέρω «Η τεχνολογική επανάσταση μπορεί να βελτίωσε την ποιότητα της ζωής μας, αλλά μας έφερε αντιμέτωπους και με την απειλή του πολέμου. Ο ψυχρός πόλεμος των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 μας έφερε ένα σκαλοπάτι κοντύτερα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν μας δίδαξαν τίποτα. Το άστρο της Βηθλεέμ φαίνεται έχει μεγαλύτερη αξία, απ’ το πυρηνικό άστρο που ξεπρόβαλε πάνω απ’ τις δυο πόλεις της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου! Ποιο ηθικό δικαίωμα μας επιτρέπει να αφήσουμε τέτοια θανάσιμη κληρονομιά στις μέλλουσες γενιές»; Το ότι οι δεκαετίες 60 και 70 βρίσκονται μισή εκατονταετία πίσω σημαίνει ότι διαισθανόμαστε τον κίνδυνο και σταματήσαμε να παίζουμε με αυτό το όπλο. Ο κίνδυνος όμως πάντα είναι ορατός, αν και ίσως κάποια σημεία του πλανήτη, μακριά από τα θέατρα του πολέμου και της ποσότητας που θα χρησιμοποιηθούν, ίσως να μην εξαφανίσουν όλους τους ανθρώπους και ο αφανισμός να μην είναι καθολικός για το είδος. Κάποιοι μπορεί να επιβιώσουν και μετά από πολλά χρόνια οι μεταλλάξεις να αποκαταστήσουν ξανά τις βλάβες που η ραδιενέργεια θα προκαλέσει. Δεν παύει λοιπόν, ο πυρηνικός πόλεμος, να απειλεί την ανθρωπότητα και το ενδεχόμενο να συμβεί τελικά να θεωρείται τόσο πιθανό.



2. Σύγκρουση με γιγαντιαίο ουράνιο σώμα.



Στο παρελθόν πολλοί αστεροειδείς και μετεωρίτες έπεσαν στη γη χωρίς να την απειλήσουν σοβαρά, όσο και μεγάλες καταστροφές να επέφεραν, όπως στις 30 Ιουνίου του 1908 στην Τονγκούσκα της Ρωσίας όπου ένας μετεωρίτης ή θραύσμα κομήτη ή αντιύλης εξεράγη οκτώ χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από εκείνη την μοιραία συνάντηση του μετέωρου με τη γη ήταν γύρω στους 30 με 40 μεγατόνους TNT ή το χιλιαπλάσιο μιας ατομικής βόμβας της Χιροσίμα, θερίζοντας περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση γύρω στα δυο εκατομμύρια στρέμματα. Μια έκρηξη αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη μεγάλη πολιτεία, αφανίζοντας τους κατοίκους της, όχι όμως αφανίζοντας όλο τον πληθυσμό του πλανήτη. Ένα μεγαλύτερο μετέωρο, θα μπορούσε να αφανίσει πολλά είδη της γήινης πανίδας, όπως εκείνος ο μετεωρίτης που έπεσε πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια αφανίζοντας τους δεινόσαυρους του πλανήτη. Ο τεράστιος κρατήρας στη χερσόνησο του Γιουκατάν του Μεξικού ίσως να έγινε από εκείνη τη σύγκρουση του τεράστιου μετεωρίτη που εξόντωσε εκτός από τους δεινόσαυρους και τα ¾ της πανίδας του πλανήτη.

Όμως ένας ακόμα μεγαλύτερος μετεωρίτης, ένας μεγάλος αστεροειδής ή ένας μικρός φυσικός δορυφόρος, που θα εκτρέπονταν από την τροχιά του, θα μπορούσε να κατέστρεφε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως εκείνη την καταστροφή που πιθανολογείται πώς έγινε στον πέμπτο πλανήτη του ηλιακού συστήματος πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια. Ο Φαέθων, όπως του δώσανε το όνομα, βρισκόταν μεταξύ του Άρη και του Δία που μετά την σύγκρουση μετατράπηκε σε θραύσματα όπου σήμερα αποτελούν τους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος.



3. Επίσκεψη ενός εξωγήινου πολιτισμού.



Για να προσθέσει κανείς και αυτό το ενδεχόμενο σαν ένα από τα πλέον πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος, δεν απαιτείται η απόδειξη ότι οι εξωγήινοι υπάρχουν, άσχετα αν μέχρι στιγμής δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη της ύπαρξής τους. Η λογική και η επιστήμη είναι πεπεισμένοι για την ύπαρξή τους. Σύμφωνα με την βιολογία, οι χημικές ανόργανες αντιδράσεις οδηγούν αναπόφευκτα στον σχηματισμό πολύπλοκων οργανικών ενώσεων, απλών οργανισμών στην αρχή και πολύπλοκων αργότερα που με τη σειρά τους, σαν οντότητες, κάποια στιγμή στο δρόμο της εξέλιξής τους θα εμφανίσουν νοημοσύνη. Από την αρχαιότητα, οι Υλιστές φιλόσοφοι διεκήρυτταν ότι είναι τόσο απίθανο να μην υπάρχει εξωγήινη ζωή, όσο απίθανο είναι και ένας γεωργός να σπέρνει ένα χωράφι και να περιμένει να φυτρώσει μόνο ένας σπόρος, και αυτός να τυχαίνει να φύτρωσε μόνο πάνω στη γη! Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο άνθρωπος δημιουργεί προγράμματα ανιχνεύοντας στο διάστημα πλανήτες που πιθανότατα αν δεν εμφάνισαν ακόμα, να εμφανίσουν ζωή αργότερα αφού αυτή αναπόφευκτα θα εμφανιστεί όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Το θέμα δεν είναι λοιπόν αν υπάρχουν ή δεν μας έχουν επισκεφτεί ακόμα, αλλά τι θα συμβεί όταν αυτό το ενδεχόμενο, σαν δυνατότητα, πραγματοποιηθεί και ο άνθρωπος έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με μια άλλη συμπαντικής διάνοια που αναζητά σπίτι στο αχανές σύμπαν! Θα είναι φιλικοί μαζί μας ή τόσο εχθρικοί που θα μας εξοντώσουν; Άραγε να έκαναν ένα τόσο μακρινό ταξίδι για να δώσουν απλά τροφή στην περιέργειά τους και να μας πουν «γεια, ήρθαμε»… ή θα απαιτήσουν το εύλογο συμφέρον ενός πολιτισμού που αναζητά μια νέα κατοικία όταν η επιστροφή στη δική τους θα είναι ανέφικτη; Από μια τέτοια συνάντηση το πιθανότατο είναι να εξοντωθεί το λιγότερα αναπτυγμένο είδος. Έτσι λένε οι ψυχολόγοι αν και αυτό ίσως να αποτελεί ανθρωποκεντρισμό που εξάγεται από τον μέχρι σήμερα επιθετικό χαρακτήρα του είδους μας. Κανείς δεν ξέρει. Μια τέτοια συνάντηση σίγουρα θα ταράξει συθέμελα την πίστη μας, την υπαρξιακή μας υπόσταση και την αναπόφευκτη σύγκρουση που μέσα από ένα μεγάλο αριθμό ενδεχομένων ίσως βρεθούμε προ εκπλήξεων, όπως και με την μετάδοση ιών μεταξύ μας που ίσως μας εξοντώσουν με τρόπο που, ούτε μπορούμε να φανταστούμε και να περιγράψουμε. Αυτό δηλαδή που θα αναλύσουμε στην επόμενη ενότητα.



4. Μόλυνση από εγχώριο ή εξωγήινο ιό



Από τα τέσσερα αρχικά ενδεχόμενα, η τέταρτη εκδοχή, ίσως είναι η πιθανότερη και η πιο καταστροφική για να αφανίσει, αν όχι όλη την πανίδα, τουλάχιστον ολοκληρωτικά το είδος μας, αφήνοντας αμόλυντα τα άλλα είδη, όπως συνέβη κάποτε με τους δεινόσαυρους και άλλα θηλαστικά. Στις προηγούμενες ενότητες αναφερθήκαμε σε μεγαλειώδεις εισβολείς ή αμφισβητήσαμε κινδύνους που ίσως να μην αφάνιζαν ολόκληρο το είδος μας, όμως στο ενδεχόμενο μιας μόλυνσης με έναν εξαιρετικά επιθετικό και θανατηφόρο ιό, ο αφανισμός του ανθρώπινου είδους ίσως είναι δεδομένος. Ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει να αφανιστεί, ούτε από καρκίνους, ούτε από ανακοπές και ανεπάρκειες της καρδιάς του, αλλά από μια ίωση που με την τελευταία εμπειρία μας που αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, φάνηκε πόσο ευάλωτος θα μπορούσε να γίνει ο οργανισμός μας από αυτούς τους μικροσκοπικούς εχθρούς που δύσκολα πολεμιούνται. Αν παρόμοιες επιδημίες ιογενούς φύσεως κατάφερε ως τώρα να νικήσει ο άνθρωπος, μάλλον οφείλονται στην ευαλωτότητα των ιών που τον μόλυναν ή στην τύχη του ανοσοποιητικού του συστήματος να τον νικήσει, πολλές φορές βέβαια με την βοήθεια της επιστήμης, όπως με ένα εμβόλιο ή αντιβιοτικό, όμως αυτό δεν θα γίνεται πάντα.



Ζούμε σε έναν πλανήτη που θα μπορούσαμε να τον πούμε και πλανήτη μικροβίων, αφού η ζωή με αυτούς τους λιλιπούτειους οργανισμούς εμφανίστηκε, αρχικά συντεθειμένους από απλούς μονοκύτταρους οργανισμούς και βακτήρια, που με το χρόνο εξελίχθηκαν σε σύνθετους και πολύπλοκους πολυκύτταρους οργανισμούς στους οποίους παρασιτικά ανέκαθεν ζούσαν ιοί, αφού αυτοί δεν έχουν μηχανισμούς αναπαραγωγής και αντιγραφής για τον πολλαπλασιασμό τους και προσκολλώνται στον ξενιστή που τους φιλοξενεί μολύνοντάς τον. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των ιών διαβάστε μια προηγούμενη ανάρτηση «Ποιος «ευφυής σχεδιαστής» επινόησε τα μικρόβια;» Οι ιοί είναι πολύ μικρότεροι από τα βακτήρια, σχεδόν το ένα εκατοστό του βακτηρίου. Στη γη υπάρχουν σχεδόν 5x1030 βακτήρια και οι ιοί είναι τουλάχιστον 10 φορές περισσότεροι. Σε σχέση με μας τους ανθρώπους όμως οι ιοί αναλογούν με 1022 προς 1 άνθρωπο του πλανήτη! Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 5000 διαφορετικοί ιοί και όπως φαίνεται η μοιραία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα. Η πανδημία της γρίπης των χοίρων που ξέσπασε το 2009 στο Μεξικό έδειξε την άφιξη ενός στελέχους, γνωστό ως H1N1 που συνδύασε γενετικό υλικό από τέσσερα προηγούμενα στελέχη της γρίπης, όπως ακριβώς εμφανίστηκαν πριν, τρία άλλα στελέχη στους χοίρους, στα πτηνά και το τρίτο στους ανθρώπους. Ο Π.Ο.Υ. τότε ανησύχησε σοβαρά από τις μεταλλάξεις αυτές χαρακτηρίζοντας ίσως υπερβολικά την ίωση εκείνη πανδημία σπεύδοντας να προτείνει στις χώρες να προμηθευτούν πολλές παρτίδες εμβολίων προσαρμοσμένων στο νέο στέλεχος. Τελικά ο Η1Ν1 δεν εξελίχθηκε σε πανδημία και τα εμβόλια κατέληξαν αχρείαστα αφού και ο Η1Ν1 αποδείχτηκε αρκετά ευάλωτος σε σχέση με τις ανοσοποιητικές δυνατότητες των κυττάρων μας, ώστε μέχρι τον Αύγουστο του 2010 μόνο 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί λιγότεροι από την κινδυνολογία των Μ.Μ.Ε! Όπως γράφει και ο διάσημος μαθηματικός Ίαν Στιούαρτ στο βιβλίο του «Μαθήματα της Ζωής», «δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι αρχές υπερέβαλαν τότε ή αν οι περισσότεροι από μας σταθήκαμε τόσο τυχεροί». Μάλλον σε αυτήν την αποτυχία οφείλεται και η έπαρση των σημερινών αλαζόνων που αρχικά αμφισβήτησαν την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, ώστε να μας δείξουν ότι και τώρα οι επιστήμονες θα πέσουν έξω με τις προβλέψεις τους, όπως τότε, αναδεικνύοντας τους ίδιους παντογνώστες και άτρωτους σε σχέση με τους συνετούς, αλλά πανικόβλητους ασθενείς που χρειάστηκαν πολύ περισσότερους αναπνευστήρες από όσους διέθετα τα κρατικά συστήματα υγείας. Μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη ευτυχώς οι κυβερνήσεις όλων των χωρών επέβαλαν μέτρα και όλοι μας έπρεπε να προσαρμοστούμε για να αντιμετωπίσουμε την ραγδαία εξάπλωση του ιού. Χώρες, όπως η Βραζιλία πληρώνουν ήδη το τίμημα, ως και αυτές που καθυστέρησαν λίγες μέρες, όπως η Βρετανία και η Αμερική, που έγιναν οι χώρες με τα περισσότερα θύματα.


Αν ήταν λογικοί και ευφυείς εκείνοι που αρχικά αμφισβήτησαν την πανδημία, θα έπρεπε να αναιρέσουν γρήγορα την αλαζονεία τους όταν είδαν πόσο εύκολα εξαπλώνεται η μόλυνση, τα κρούσματα και οι θάνατοι σε ολόκληρο τον κόσμο! Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό πέρα από απλές γνώσεις αριθμητικής για να αντιληφθείς πού βρίσκονται τα όρια μιας επιδημίας και πού ξεπερνιούνται για να αντιληφθείς ότι απειλείσαι από μια πανδημία! Σε τρεις μήνες ξεπεράσαμε την ετήσια θνησιμότητα από την εποχική γρίπη (450.000 θάνατοι) και μέχρι την Άνοιξη του 2021 φοβάμαι ότι θα μετράμε εκατομμύρια θύματα! Η έπαρση και η αφέλεια των ανθρώπων αυτών ξεπέρασε και τους αφελείς και αγράμματους πιστούς και οπαδούς της «Επίπεδης γης» που συνεχίζουν να αμφισβητούν ακόμα και τα εμβόλια, φάρμακο που στην κυριολεξία μας αναδεικνύει, επιστημονικά, προνοητικά και πολιτισμένα όντα! Οι συνομωσιολόγοι ταυτίστηκαν με την ιεραρχία της Εκκλησίας που είδαν να πλήττονται οικονομικά μπροστά στις επικείμενες γιορτές του Πάσχα! Ο αρρωστημένος εγωισμός όμως ακόμα και εκείνων που είδαν να απλώνεται ο θάνατος από τον Convid-19 και να μην μπορούν να δεχτούν την πραγματικότητα τους κάνει ακόμα πιο αφελείς, αποδίδοντας τους θανάτους σε… παρακείμενα νοσήματα αναπνευστικής φύσης, λες και δεν ήταν ο Convid-19 εκείνος που τους έστειλε στο νοσοκομείο με βλάβες του αναπνευστικού συστήματος! Εδώ η αφέλεια κτυπάει κόκκινο, σαν να θέλουν οι «ειδήμονες της άρνησης» να υποστηρίξουν ότι και οι πυροβολημένοι δεν σκοτώνονται από το όπλο, αλλά από… ακατάσχετη αιμορραγία ή επειδή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν! Στην Αμερική μέχρι και σκάνδαλο ξεσκεπάστηκε με την έρευνα» του Στάνφορντ που κατά παραγγελία από τον Ντέιβιντ Νίλμαν, ιδιοκτήτη των αερογραμμών JetBleu Airways, έβαλε στο «παιχνίδι» των διαμαρτυριών ακροδεξιούς και ψεκασμένους! Δυστυχώς, διακηρύξεις όπως «η θνητότητα είναι στην ίδια κλίμακα με την εποχική γρίπη» του Ιωαννίδη προσβάλλουν και γελοιοποιούν όχι μόνο πανεπιστημιακά ιδρύματα που «τα παίρνουν» αλλά και καριέρες που δύσκολα εδραιώνονται. Είναι λυπηρό που ένας ως τώρα διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας, εύκολα διαψεύδεται και από έναν μέτριο μαθητή αριθμητικής του δημοτικού, απλά για μια χούφτα δολάρια! Όσοι δεν κατάλαβαν πώς πρέπει να χειριστούν την αριθμητική ας ρίξουν μια ματιά στον Τετραφάρμακο «Τολμώντας μια πρόβλεψη πριν παραδεχτούμε ότι η βλακεία μας νίκησε». Τα ποσοστά θνητότητας της εποχικής γρίπης ξεπεράστηκαν από την εξάπλωση της πανδημίας τις πρώτες μέρες! Όσο ο κ. Ιωαννίδης καθυστερεί να ζητήσει συγνώμη για την «γκάφα του» εμείς μπορούμε να αμφιβάλουμε και για τις γνώσεις του στην αριθμητική. 


Το να είσαι πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας και μάλιστα πλανητάρχης δείχνει ήθος, ευθύνη και σοβαρότητα. Όμως ποιος είναι αυτός που δεν γέλασε με την ανευθυνότητα και την ανοησία των πολιτικών που φαίνονται στη διπλανή εικόνα που με τους χειρισμούς τους, σαν ανεύθυνοι πρόεδροι και ανόητοι ηγέτες, σαν τον Τραμπ, τον Μπολσονάρο και τον Τζόνσον, όταν με τους χειρισμούς τους κατάφεραν να μπουν πρώτοι στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα θύματα… Μάλιστα από τους τρεις οι δυο νόσησαν, ο τρίτος νοσηλεύτηκε κοντεύοντας να πεθάνει και ο δεύτερος γελοιοποιήθηκε όταν αρρώστησε και δημόσια και επιδεικτικά έπινε την τοξική υδροξυχλωροκίνη. Ο πρώτος μάλιστα δεν δίστασε να πει δημόσια να πίνουμε χλωρίνη και αντισηπτικά αντί να απολυμαίνουμε με αυτά τα χέρια μας!

Το να ταυτίζεσαι πολιτικά με τέτοιους ανθρώπους και θρησκευτικά με τους ηγέτες της χριστιανοσύνης που μιλούν για 666 προτρέποντας να αντισταθείς στα εμβόλια και στα… τσιπάκια, δεν δείχνει και τόση ευφυΐα, δεν νομίζετε…

Ίσως να πλάτειασα λίγο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως έδωσα μια εικόνα πόσο ευάλωτος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος μπροστά στην απειλή ενός ιού της γρίπης, όταν τα ζώα μένουν αλώβητα από την μόλυνση και ο θάνατος επισκιάζει την ύπαρξή μας, με τον κίνδυνο της εμφάνισης ενός μεταλλαγμένου ιού που ίσως δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Ένας τέτοιος ιός λοιπόν θα μπορούσε να επισκεφτεί τον πλανήτη μας με έναν αστεροειδή, μετεωρίτη ή ακόμα και με δικό μας σκάφος που πρόσφατα επισκέφτηκε έναν άλλο κόσμο ή ακόμα και από έναν ψυχοπαθή και τρομοκράτη «επιστήμονα» από τον οποίο θα εξαπλωνόταν μια θανατηφόρα μόλυνση χωρίς προηγούμενο. Βιολογικός πόλεμος και τρομοκρατικές επιθέσεις βρίσκονται στα ενδεχόμενα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αφανίσουν τον άνθρωπο. Ναι, από έναν ιό που αρχικά προκαλεί γρίπη, κινδυνεύει περισσότερο ο άνθρωπος, παρά από τον καρκίνο και την ανεπάρκεια της καρδιάς! Μια μετάλλαξη ιού κάποτε ίσως προξενήσει μια ίωση που τα συμπτώματα να μην είναι περαστικά, όσο ένα συνάχι ή αναπνευστικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε με ένα αντιβηχικό γλυκό σιροπάκι!




Η «ανοσία της αγέλης» μόνο με μέτρα προστασίας επιτυγχάνεται (καραντίνα) ώστε σιγά σιγά να νοσήσουν όλοι προκειμένου τα Συστήματα Υγείας των χωρών να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα κρούσματα που θα νοσήσουν! Το «ξέφραγο αμπέλι» και τα ημίμετρα δεν είναι μόνο ανόητα, αλλά και εγκληματικά!



Η επόμενη ανάρτηση θα γίνει 10 Σεπτέμβρη και θα αφορά μια άλλη πανδημική νόσο: την συνομωσιολογική πανδημία. Η σειρά αναρτήσεων που αφορούν την τύχη (σειρά από αναρτήσεις με μεγάλο ενδιαφέρον) θα ακολουθήσουν από τον Οκτώβρη και κάθε μήνα στις 21 όπως πάντα, αν δεν μας προκύψει καμιά άλλη αναποδιά μέχρι τότε. Βλέπεις η αναποδιά και η ατυχία έχουν πολλά ποδάρια. Όπως λέει και ο Μέρφυ "αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, να είστε σίγουροι ότι θα πάει"! Όμως γι αυτές τις "απίθανες" πιθανότητες στις αναρτήσεις για την τύχη. Ίδωμεν!

Καλό Καλοκαίρι… και μην ξεχνάτε να φοράτε στους συνωστισμούς μάσκα!




2 σχόλια:

Dyer είπε...

Το ανθρώπινο είδος δεν αποτελεί την ολοκλήρωση της εξελικτικής αλυσίδας. Είναι και αυτός ένα ενδιάμεσο στάδιο της αέναης εξέλιξης. Με το σκεπτικό αυτό, ο άνθρωπος με τα σημερινά χαρακτηριστικά, σταδιακά θα εκλείψει! Ακόμα και αν επιβιώσει από όλους τους κινδύνους αφανισμού που αναφέρεις η εξέλιξη θα τον διαφοροποιήσει και θα του διαμορφώσει τέτοια χαρακτηρίστηκα που εμείς θα μοιάζουμε αναλογικά σαν τους προγόνους πιθήκους!
Η εξαφάνιση αυτή του ανθρώπινου είδους που περιγράφω δεν μοιάζει με αυτές που προκαλούνται από κάποια καταστροφικά γεγονότα είναι όμως η πλέον βέβαιη πριν την έκρηξη του ήλιου!
Πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο το άρθρο φίλε άθεε.
Μόνο μια παρατήρηση για τον κίνδυνο από τον εξωγήινο πολιτισμό. Δεν αρκεί μια επίσκεψη εξωγήινων για να καταστραφεί το ανθρώπινο είδος όσο επιθετικό και αν είναι. Ένα διαστημόπλοιο θα έχει ένα περιορισμένο αριθμό όντων. Όσο κακό και αν προκαλέσουν δεν καταστρέφεται ο άνθρωπος. Για να κινδυνεύσουμε θα πρέπει να υπάρξουν μεταναστευτικές ροές εξωγήινων όντων! Αρκετά απίθανο. Εκείνο όμως που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν μια κλωνοποίηση ενός νέου είδους ανθρωποειδούς που θα επιτάχυνε ή και θα διαφοροποιούσε την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Άθεος είπε...

Σωστά, φίλε μου Dyer, επισημαίνεις ότι οι βιολογικοί κίνδυνοι είναι οι επικινδυνότεροι, όπως μια μετάλλαξη. Όμως εκεί δεν επικεντρώνομαι και εγώ... Φαντάζεσαι μια πανδημική ίωση που θα μετεξέλεγε το ανθρώπινο κύτταρο, όπως εκείνο που μας ξεχώρισε από τους πιθήκους...

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5