13 Απρ 2019

Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου "Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"


Οι αναγνώστες, όχι μόνο του blog αλλά και των βιβλίων μου, γνωρίζουν αρκετά καλά τα ενδιαφέροντά μου, τους προβληματισμούς μου και τον τρόπο που σκέφτομαι και γράφω. Η μικρή αυτή ανθολογία διηγημάτων Επιστημονικής Φαντασίας έρχεται να συμπληρώσει αυτό που επιχείρησα να δημιουργήσω όταν καταπιάστηκα με το γράψιμο και την έρευνα, γύρω από ζητήματα επιστήμης, ιστορίας, θρησκειολογίας και φιλοσοφίας. Πάνω σε αυτές τις τέσσερις κολώνες επιχείρησα να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα Ε.Φ. που εξέδωσα πριν είκοσι χρόνια. Στον Πρόλογο της «ΚΤΗΝΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ» έγραφα τότε «Με πρόφαση το ταξίδι του χρόνου στην δική μας ιστορία, θα φωτίσουμε τις σκοτεινές στιγμές του μεσαίωνα, ανακαλύπτοντας όλη εκείνη τη κτηνωδία της ανθρώπινης ψυχής, που με πρόσχημα τη σωτηρία της, καταδυνάστευαν τον άνθρωπο, συσκοτίζοντας τη ζωή του με δουλική υποταγή, αλυσοδένοντας τη σκέψη του με αλυσίδες πίστης…» συνοψίζοντας μέσα σε μια φράση, όχι μόνο την εικόνα ολόκληρου του βιβλίου, αλλά και της μετέπειτα πορείας μου. Μετά από δυο δοκίμια ιστορίας, θρησκειολογίας και φιλοσοφίας (βλέπε «ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» και «ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στο χώρο της εποικοδομητικής Ε.Φ., όχι για να επιστρέψουμε απλά στη λογοτεχνία, αλλά για να ασχοληθούμε με το ίδιο θέμα και με πιο ανάλαφρο τρόπο, σαν να θέλω να ξεκουράσω τους φίλους αναγνώστες μου. Όσοι μελέτησαν τις 150 σχεδόν αναρτήσεις μου στο blog αυτό το ξέρουν πολύ καλά.

Πριν την έκδοση δυο άλλων σημαντικών δοκιμίων που επεξεργάζομαι, ευελπιστώ ότι η μικρή αυτή ανθολογία Ε.Φ. θα ταξιδέψει τον αναγνώστη όχι μόνο σε άλλους, πιθανούς και μακρινούς κόσμους, αλλά και χρονικά στον δικό μας κόσμο, αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς της αλματώδους τεχνολογικής επανάστασης και της επέλασης του ανθρώπινου πνεύματος ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον. Με το πνεύμα αυτό επινοήθηκαν τα διηγήματα αυτής της μικρής ανθολογίας, έτσι ώστε η δημιουργική φαντασία, το χιούμορ και το σασπένς των ιστοριών, να δώσει την αίσθηση στον αναγνώστη ότι, όχι μόνο ο χρόνος του δεν πήγε χαμένος αλλά συμμετέχοντας και ο ίδιος στους προβληματισμούς αυτούς, δείχνει ότι συμπορεύεται ή καλύτερα συμπορευόμαστε προς έναν κοινό στόχο. Η διάκριση μεταξύ μύθου και ιστορίας, επιστήμης και ψευδοεπιστήμης, απομακρύνει τον νου του ανθρώπου τόσο από τον ακραίο αγνωστικισμό, όσο και από την ευκολοπιστία των αφελών. Το να σκέφτεσαι δεν είναι ούτε φιλοσοφία, ούτε θέση, αλλά μέθοδος. Μέθοδος που οδηγεί μακριά από την ευπιστία, την πλάνη και ως εκ τούτου από την χειραγώγηση των μαζών που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι Επικυρίαρχοι, σύμφωνα με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άρθουρ Κλαρκ. Ναι, οι θρησκείες ανακαλύφτηκαν από την τάση του ανθρώπου να εξηγήσει τη φύση. Από τότε πέρασαν χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έχοντας τα εφόδια της επιστήμης, όσο καλύτερα εξηγούμε τον κόσμο, τόσο περισσότερους θεούς αποβάλουμε από το κεφάλι μας.

Πάνω στις ίδιες κολώνες λοιπόν είναι επινοημένα όλα τα διηγήματα στο βιβλίο αυτό, με τους ίδιους προβληματισμούς και τα αιώνια ερωτήματα του ανθρώπου: από πού ερχόμαστε, πού πάμε, ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος και γιατί οι περισσότεροι ξεστρατίζουν όταν επανειλημμένα γνωρίζουν τα παθήματα του παρελθόντος. Κανένας δεν είναι αλάθητος, όμως ο άνθρωπος έχει το προνόμιο να μαθαίνει από τα παθήματα του παρελθόντος. Δυστυχώς όμως όχι όλοι. Κάποιοι συνεχίζουν να σκοντάφτουν στην ίδια πέτρα, να πατούν την ίδια μπανανόφλουδα και να επιμένουν στην ανοησία, όταν άλλα κατώτερα ζώα μαθαίνουν καλύτερα να τα αποφεύγουν. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να διαπράττουν ανήκουστες φρικαλεότητες, όμως είναι και ικανοί για τις συγκινητικότερες πράξεις θάρρους, ηρωισμού ή αυτό που με μια λέξη λέμε ανθρωπιά. «Ένα πλάσμα σκοτεινά σοφό και χυδαία σπουδαίο» όπως θα έλεγε ποιητικά ο Alexander Pope.

Στο βιβλίο θα βρείτε 5 διηγήματα:
Ο «Νέος Προμηθέας», «Πλανήτης Κόκο», «Χαμένος στο όνειρο», «Η Λερναία Ύδρα του Ιδεαλισμού» και «Τα Τρία Παράξενα Όντα».

Η τιμή κάτω από 10 ευρώ, ανάλογα το βιβλιοπωλείο.
 
Ο «ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα συγκινήσει τον αναγνώστη εφιστώντας την προσοχή του στον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων που ο άνθρωπος επινόησε, κατασκεύασε, αποθήκευσε και τώρα οι ανόητες επιδιώξεις του απειλούν το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Μια σύγκριση με τον αρχαίο ελληνικό μύθο θα μας αναγκάσει να αντιληφθούμε ότι πραγματικά οι μύθοι είναι τα αγριολούλουδα της ψυχής μας απ’ όπου οι μέλισσες του πνεύματος τρυγούν το μέλι της Σοφίας! Ο μύθος, στο διήγημα αυτό, έχει ακόμα πολλά να δώσει, αφήνοντας έκπληκτο, όχι μόνο τον ήρωα, αλλά πιστεύω και τον αναγνώστη.

Οι κάτοικοι του «Πλανήτη Κόκο» θα μας γυρίσουν στο παρελθόν. Σε κάποιους θα θυμίσουν την παιδική μας ηλικία που έχουμε ξεχάσει, τότε που αγωνιώδεις κραυγές των προγόνων μας δημιούργησαν το δικό τους πέρασμα στο μέλλον, αφήνοντας όμως πολλούς στην συντήρηση και στην δεισιδαιμονία του παρελθόντος. Για αυτούς ο Μεσαίωνας δεν πέρασε ακόμα! Έκπληκτοι αυτό το βλέπουμε κάθε στιγμή μπροστά μας, λες και ο εγκέφαλός μας να παραληρεί από σχιζοφρένεια ή από υψηλό πυρετό!

Στο «Χαμένος στο όνειρο», στην κυριολεξία φαίνεται να χανόμαστε στους δαιδαλώδεις κόσμους του πνεύματος. Αφήνοντας τον αρχαίο κόσμο, η ανθρωπότητα έζησε χειρότερες μέρες. Αγύρτες με την θρησκεία κατάφεραν να δημιουργήσουν τους δικούς τους «θεούς» χειραγωγώντας και καταδυναστεύοντας τον άνθρωπο… άραγε για πόσο ακόμα;

Η «Η Λερναία Ύδρα του Ιδεαλισμού» θίγει ακριβώς αυτό το πρόβλημα στις μέρες μας, ταλανίζοντας την κοινωνία μας σαν μάστιγα. Απίστευτο και όμως αληθινό. Μελλοντολόγοι, προφήτες και τσαρλατάνοι εστιασμένοι στο χρήμα και στη δόξα εκμεταλλεύονται πιστούς και αφελείς συντηρώντας τους φόβους των πιστών και αυξάνοντας τα δικά τους κέρδη. Προστάτες της πίστης! Αυτούς πρέπει να αντέγραψαν οι προστάτες της νύχτας! Να γιατί κάθε εξτρεμιστής βρίσκει προστασία στη θρησκεία! Όμως η αγυρτεία και ο τσαρλατανισμός δεν συνάδουν με το πνευματικό επίπεδο της πολιτισμένης μας κοινωνίας.

Και με τα «Τρία Παράξενα Όντα» βάζουμε το κερασάκι στην τούρτα. Ένα διήγημα που ανήκει στο είδος short-short-short story που σκοπό έχει να σας δείξει, πώς με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα!

2 σχόλια:

Κυριάκος Οικονομίδης είπε...

Είμαι ένας περήφανος κάτοχος και των τεσσάρων βιβλίων σου. Αλλά ως μη βιβλιοφάγος, θέλω τον χρόνο μου. Δεν είναι δα και τα πιο ευκολοχώνευτα απ'όσο είδα. Τα βιβλία σου, θέλουν και τετράδιο, να σημειώνεις ακατάπαυστα, διότι νομίζω έτσι γίνεται σωστή μελέτη!

ΥΓ: Είσαι ο πρώτος συγγραφέας που διαθέτω όλο το συγγραφικό του έργο. :) :)

Άθεος είπε...

Χαίρομαι πολύ Κυριάκο, όχι μόνο για τα καλά σου λόγια, αλλά που ήδη γίναμε καλοί φίλοι και μπορούμε να τα λέμε, εκτός από εδώ σαν blogers και από το fb, αλλά και τηλεφωνικά και σύντομα ελπίζω και από κοντά.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5