16 Νοε 2010

Αλλοτρίωση: το σύνδρομο της διανοητικής στρέβλωσης του ανθρώπου (1o Μέρος)


Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην αλλοτρίωση και οι φίλοι του blog αυτού θα το έχουν αντιληφθεί. Μάλιστα, μπορώ να πω, η αλλοτρίωση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να προσβάλει την συνείδηση του ανθρώπου. Είναι η μεγαλύτερη αρρώστια του ανθρώπινου πνεύματος. Κάτι σαν ιός στο λειτουργικό ενός υπολογιστή. Είναι αυτή που κρατά τον άνθρωπο αποξενωμένο από τον κόσμο του. Από τότε που η πολιτική εξουσία ανακάλυψε ότι η θρησκεία αποξενώνει τον άνθρωπο και τον αποπροσανατολίζει, κατάλαβε ότι πρέπει να επενδύσει σ’ αυτό το κεφάλαιο, αν πρέπει να έχει τους υπηκόους της μόνιμα υποταγμένους στο σύστημα.
Υπήκοος είναι ο πολίτης που βρίσκεται υπό την κρατική εξουσία κάποιου ηγέτη. Όμως, σαν πολίτης, όσο εξουσιάζεται τόσο αντιδρά κάνοντας αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική της χώρας ή στην καθεστηκυία τάξη του συστήματος. Η αλλοτρίωση επιτρέπει στην εξουσία να επιβάλλεται καλύτερα στους υπηκόους της, χωρίς αυτοί να αντιδρούν.
Πώς γίνεται αυτό;
Με το ψέμα, με την παραπληροφόρηση, με την προπαγάνδα, ακόμα και με την προβοκάτσια. Δηλαδή με χειρισμό που άλλο δείχνει και άλλο είναι, προκειμένου να ενοχοποιηθεί ο αντίπαλος. Τα δημοκρατικά καθεστώτα συνήθως αποφεύγουν τέτοιους χειρισμούς, όμως μην είστε τόσο σίγουροι γι αυτό! Λίγο πολύ, έστω και με αφέλεια, όλοι προσπαθούν να προσποιηθούν ότι κάνουν καλό, ενώ στην ουσία κάνουν το αντίθετο. Βέβαια αυτό δεν θα το κατηγοριοποιούσαμε στις προβοκάτσιες, αλλά στο ψέμα και την παραπληροφόρηση, χειρισμό που ακόμα και τα δημοκρατικά καθεστώτα χρησιμοποιούν. Η υποκρισία του συστήματος είναι: άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε, με σκοπό να θολώσουμε την πραγματικότητα!
Ένας αλλοτριωμένος νους αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί γιατί ζει στην ψευδαίσθηση της αλλοτριωμένης του συνείδησης. Στο τέλος της ανάρτησης, μην αμελήσετε να δείτε ένα video όπου, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι προκαλεί το παγκόσμιο σύστημα με τη φράση «ταιριάξτε λόγια με έργα» απομυθοποιώντας τον κόσμο μας στον οποίο βασιλεύει το ψέμα και η υποκρισία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προβοκάτσιας ήταν το 1933 το κάψιμο του Ράιχσταγκ από τους χιτλερικούς, προκειμένου να ενοχοποιήσουν τους κομουνιστές και να επιδοθούν σε μανιώδη καταδίωξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, όπως επίσης και η επίθεση ναζί σε παραμεθόριο ραδιοφωνικό σταθμό, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές της γείτονος Πολωνίας και η στρατιωτική επίθεση εναντίον της που άναψε τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Η κατάρρευση των διδύμων πύργων το 2001 ήταν μια άλλη προβοκατόρικη ενέργεια της αμερικάνικης κυβέρνησης προκειμένου να αλλάξει το στάτους της παγκόσμιας τρομοκρατίας και η ανάληψη δράσης από την ίδια για να μας… προστατεύσει. Η εξουσιαστική εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και η παρουσία της σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποτέλεσμα εκείνης της βρομερής ενέργειας που ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι ήταν έργο ισλαμιστών τρομοκρατών.



Εν κατακλείδι, αλλοτρίωση είναι το αίσθημα που έχει κάποιος πως η μοίρα του δεν καθορίζεται από τον ίδιο αλλά από παράγοντες ανεξάρτητους από τη θέλησή του και τις δυνάμεις του. Όπως θα πούμε και πιο κάτω, υπάρχουν πολλές μορφές αλλοτρίωσης. Όμως η πολιτεία εύκολα οδηγεί τους πολίτες της στην θρησκευτική, που στη συνέχεια δρα σαν καταλύτης και στις άλλες μορφές. Όταν το αντιληφθείτε αυτό θα καταλάβετε γιατί οι κυβερνήσεις έχουν συμφέρον να διαιωνίζουν τη θρησκεία και μέσω αυτής να υποτάσσουν και να αποξενώνουν τους πολίτες από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και ο Κριτίας δεν δίσταζε να το τονίζει συνεχώς. Σήμερα, με την έλευση του χριστιανισμού, δεν παραλείπουν να κολλούν την ετικέτα του θρησκεύματος από την ηλικία εκείνη που το άτομο δεν είναι καν σε θέση να αποφασίσει. Άλλοι αποφασίζουν γι αυτό.
Ποιοι;
Το σύστημα!
Όμως ο γονιός που κολλά στο παιδί του την θρησκευτική ετικέτα, δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Νομίζει ότι ο ίδιος αποφασίζει κι όχι το σύστημα. Ο νηπιοβαπτισμός, είναι η πρώτη βίαιη και αυταρχική κίνηση ενάντια στον πολίτη και το πιστοποιητικό αυτό θα τον συνοδεύει σε ολόκληρη τη ζωή του, για να ξεχωρίζει από κείνους που έχουν διαφορετική πιστοποίηση. Τότε, εύκολα το σύστημα μπορεί να σε στρέψει ενάντια σε κείνους που το ίδιο έχει συμφέρον να καταπολεμήσει, ενώ εσύ νομίζεις ότι πολεμάς για την ιδέα και τα ιδεώδη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απ’ τη συνείδησή σου πρέπει να καταργήσεις και το αίσθημα της εθνικότητας. Κάποιοι άλλοι, κάποια στιγμή θα καπηλευτούν κι αυτό. Για το συμφέρον της η εξουσιαστική δύναμη εκμεταλλεύεται τα πάντα.

Όμως το πρόβλημα είναι τόσο γενικό, γι αυτό αντί των κυβερνήσεων, ας ορίσουμε την καθεστηκυία τάξη, σαν σύστημα. Το υπάρχον κοινωνικό σύστημα. Είναι το καθιερωμένο σύστημα που σε όλους φαίνεται δεδομένο. Αυτοτροφοδοτείται ακόμα και από τα χαμηλότερα στρώματα, από τους υποτελείς τους συστήματος, χωρίς αυτοί να το αντιλαμβάνονται. Το περίεργο είναι που οι υποτελείς, βρίσκονται σε στενή σχέση με το σύστημα, δηλαδή αλληλεξαρτώνται και το ανατροφοδοτούν. Βολεύει στο σύστημα, για παράδειγμα, όταν οι ψηφοφόροι αποξενώνονται και εδώ δεν μιλάμε για συγκεκριμένα κόμματα, αλλά για όλα τα κόμματα που παίρνουν μέρος, διαιωνίζοντας το υπάρχον κοινωνικό σύστημα. Ένας είναι ο γενικός κανόνας: Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε, να μην φαίνεται καθόλου ή αν αυτό είναι αδύνατον, τουλάχιστον να μην φαίνεται καθαρά ή να είναι διττό σαν τη διττή αλήθεια της σχολαστικής φιλοσοφίας. Πίσω από το διφορούμενο, το σύστημα κρύβεται, και το προφανές γίνεται δυσνόητο, άλογο, απίθανο, στους περισσότερους. Οι πολλοί θα απαρτίζουν από δω και εμπρός το σύστημα και θα το ανατροφοδοτούν, θα το συντηρούν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι έγιναν πιόνια του συστήματος και οι ελάχιστοι θα είναι τα μαύρα πρόβατα. Κάτι σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι που θα τους φορτώνουμε όλα τα κακά και θα τους αποπέμπουμε. Το σύστημα συχνά τους βαφτίζει κι αυτούς με ετικέτες, ακόμα κι όταν είναι έντιμοι πολίτες που κτίζουν το μέλλον των παιδιών τους.


Οι ετικέτες «αναρχικός», «αντικαθεστωτικός» ή όπως αποκαλούνται σήμερα διεθνώς («τρομοκράτες»). Και εδώ ας διαφοροποιηθούμε από τις ετικέτες. Καταδικάζουμε κάθε τραμπούκο και τσουτσέκι που ρίχνει τη μολότοφ για να κάνει κέφι και χαβαλέ. Χωρίς ιδεολογία και προοπτική για το μέλλον, χωρίς κέρδος για τους πολλούς, απλά επειδή βρήκε την ώρα να παίξει με την αλητεία ή από τον τρομοκράτη που αδιαφορεί για το μέλλον της ανθρωπότητας, εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα ή εγωιστικά προσκολλημένος σε κάποια θρησκεία εκφράζοντας το μίσος του για όλες τις άλλες δοξασίες.
Πριν πιστέψουμε οτιδήποτε ας είμαστε προσεχτικοί διαχωρίζοντας το ψέμα από την αλήθεια. Η αλήθεια διαστρεβλώνεται, μαζί και το πραγματικό. Η συνείδηση αποξενώνεται από τον κόσμο. Ο κόσμος αποκτά άλλο πρόσωπο και εμείς γινόμαστε πιόνια του συστήματος.

Τα Μ.Μ.Ε. για χάρη της τηλεθέασης και του οικονομικού τους συμφέροντος είναι έτοιμα να διασπείρουν το ψέμα παραπλανώντας τον θεατή. Όλα είναι διαφορετικά και το ψέμα θριαμβεύει. Η ιστορία χαλκεύεται, η είδηση διαστρεβλώνεται και η προβοκάτσια γίνεται επιστήμη. Στην παγίδα του ψέματος τώρα πέφτουν οι περισσότεροι. Άλλα ακούει, άλλα βλέπει και λανθασμένα αντιδρά! Χάνεται ο κόσμος, γίνεται σαν να λέμε εικονικός.
Με λίγα λόγια ζούμε μια εικονική πραγματικότητα. Όσοι είδατε το ΜΑΤRΙΧ αντιλαμβάνεστε για τι πράγμα μιλώ. Το MATRIX είναι παντού. Μας περιβάλλει. Ακόμα και τώρα που διαβάζετε τούτες τις γραμμές. Βρίσκεται έξω από το παράθυρό σας. Όταν ανοίγετε την τηλεόραση. Το νιώθετε όταν πηγαίνετε στη δουλειά, στην εκκλησία, στην εφορία. Είναι, όπως λέει ο Μορφέας στην ταινία, ο κόσμος που σου σκεπάζει τα μάτια και σου κρύβει την αλήθεια!
Όμως δεν ήταν τυχαίο που αναλύσαμε την φιλοσοφία του Πλάτωνα και την αλληγορία της περιβόητης σπηλιάς του πριν φτάσουμε σε τούτο το κεφάλαιο. Δείτε το επόμενο video πριν συνεχίσουμε πιο κάτω.

Η Ταινία Matrix και η Σπηλιά του Πλάτωνα


Εσείς, τι λέτε, κάνουμε αυτό που τελικά είναι σωστό ή αυτό που μας προγραμμάτισαν να κάνουμε και να πιστεύουμε;
«Την έχουμε την αλήθεια» ή ζούμε στην ψευδαίσθηση και στο ψέμα;
Αλλά πολύ πλάτειασα τον πρόλογο.
Ναι, όλο αυτό ήταν πρόλογος και τώρα που είναι να μπω στο θέμα αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να σταματήσω. Αν έβαζα όλο το άρθρο εδώ θα ήταν αποθαρρυντικό για μερικούς να το διαβάσουν. Όμως είναι τόσο σημαντικό να διαβαστεί απ’ όλους και γι αυτό ας αφήσουμε τα σημαντικότερα για την επόμενη ανάρτηση.
Ξέρω, είναι σαν να κάναμε τα… προκαταρκτικά και το καλύτερο το αφήσαμε για την επομένη!
Όχι, δεν είμαι σαδιστής. Περισσότερο για μαζοχιστή με κόβω παρά με σαδιστή. Μάλιστα μπορώ να αυτοσαρκάζομαι έτσι και γι αυτό έκανα και σχετική ανάρτηση πριν από δυο χρόνια: Μήπως είμαι κομπλεξικός και μαζοχιστής;

Συμπτωματικά, στην ανάρτηση εκείνη σας είχα δώσει το λόγο μου ότι μια μέρα θα σας έδινα ένα άρθρο για την αλλοτρίωση. Να που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι συνθήκες ωρίμασαν για μια τέτοια ανάρτηση. Δυο χρόνια περίμενα την μέρα αυτή.
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση απολαύστε ένα απόσπασμα από την ταινία MATRIX. Έτσι, την επόμενη φορά, θα είστε πιο καλά προετοιμασμένοι γιατί θα μιλάμε πια την ίδια γλώσσα
Τέλος, δυο λόγια για τον κόσμο μας, που φαίνεται να βουλιάζει στο ψέμα και την υποκρισία.
Γιατί άλλα λέμε και άλλα κάνουμε;
Όταν αντιληφθούμε ότι διδάσκουμε το καλό για να κάνουμε τους καλούς, αλλά στην πράξη αδιαφορούμε για το καλό, κάνοντας κακό, τότε θα αντιληφθούμε, τι είναι το matrix και η αλλοτρίωση. Τότε θα απομυθοποιήσουμε τον όμορφο κόσμο μας. Δυστυχώς είμαστε υποκριτές. Οι κυβερνήσεις, οι εκκλησίες και άλλες ύποπτες οργανώσεις είναι μόνο για το δικό τους καλό και όχι για το δικό μας. Αυτοί δημιούργησαν αυτόν τον ελεεινό κόσμο που από τη μια μέρα στην άλλη γίνεται όλο και χειρότερος. Αυτόν τον κόσμο με περισσή υποκρισία τον ονόμασαν «δημιούργημα του θεού» γιατί ο θεός με σοφία, λένε, τον εποίησε!
Εγώ δεν θα πω περισσότερα. Θα τα πω στην επόμενη ανάρτηση. Μέχρι τότε όμως ας σας τα πει ένα ανήλικο κοριτσάκι, μόλις δώδεκα χρονών, που με τον ολιγόλεπτο λόγο της, στην συνδιάσκεψη της Βραζιλίας, άφησε σύξυλο όλο τον κόσμο, θέτοντας την πρόκληση στους υποκριτές και τους εξουσιαστές αυτού του ελεεινού κόσμου που άλλα λένε και άλλα πράττουν: ταιριάξτε λόγια με έργα!

Το κορίτσι που άφησε άφωνο τον κόσμο για πέντε λεπτά

83 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε καινούρια μονοπάτια μας πας Άθεε!

Dyer είπε...

«Το MATRIX είναι παντού. Μας περιβάλλει.»
Αλλοτριώνει τη σκέψη μας, προβάλλοντας την εικονική πραγματικότητα που εξυπηρετεί την αναπαραγωγή του. Τα όριά μας είναι περιορισμένα, μέσα στη σπηλιά μόνο σκιές θα βλέπουμε. Πίσω και έξω απ΄ όλα στήθηκε ένας άτρωτος θεός που επιβραβεύει τους ναρκωμένους, γελώντας χαιρέκακα.
Όποιος θέλει μένει, όποιος μπορεί φεύγει απ’ το MATRIX.
Προσοχή όμως πρέπει να «ταιριάξτε λόγια με έργα».
Αυτό το τελευταίο είναι το δυσκολότερο φίλε Άθεε.
Συνήθως αυτοί που φεύγουν ανεβαίνουν τάξη στη πολιτεία του Πλάτωνα.

Ανορθόδοξος είπε...

Έξυπνος ο συνδυασμός της ιδέας του πλατωνικού σπηλαίου με το matrix, το είχα σκεφτεί και εγώ από τότε που πρωτοείδα την ταινία. Η ταινία είναι επικίνδυνα πιο κοντά στην πραγματικότητα παρά στη φαντασία. Ο πολύς κόσμος κοιμάται και δεν φαίνεται να ξυπνάει σύντομα. Δεν είναι έτοιμος για την ελευθερία και φοβάται να πάρει πρωτοβουλία, να αποξενωθεί από το κοπάδι...

EvanT είπε...

Ως συνάδελφος μαζοχιστής και κομπλεξικός σε χαιρετώ, Άθεε και εκτιμώ απόλυτα το προϊόν του αυτοφραγγελώματός σου (τώρα που άρχισαν να ξαναδιαβάζω Χριστιανούς Πατέρες δε, ο μαζοχισμός μου χτυπάει κόκκινο). Cheers!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ είσαι που βρίζεις τους μουσουλμάνους ε?
Δεν θα σε δω πουθενά!

Έμαθα που θα πάτε για καφέ κακομοίρη μου!

Άθεος είπε...

Μπορεί να είναι καινούριο το μονοπάτι Ανώνυμε (βάλε ένα ονοματάκι) αλλά βγάζει στο ίδιο μέρος. Αν και είναι μυστικό, έχει περισσότερη θέα, γιατί δείχνει το δρόμο όπου ο άνθρωπος θα μάθει τον μηχανισμό της αποξένωσης για να τον αποφύγει. Διαφορετικά η τελευταία θα τον οδηγεί, με χίλιους δυο τρόπους, σε ολόκληρη τη ζωή του σε κόσμους ψεύδους και απάτης. Τώρα, το blog αυτό, βαδίζει στο στόχο που από την αρχή του σκόπευσε!
Η αθεΐα εξοντώνει μέρος μόνο των ψευδαισθήσεων, όμως είναι καθοριστική, για να κάνει τον άνθρωπο να ξυπνήσει και να αναγνωρίσει τον κόσμο στον οποίο ζει.

Αυτοί που φεύγουν από την αλλοτριωμένη τους συνείδηση δεν αλλάζουν τάξη, Dyer, αλλά επίπεδο συνειδητότητας. Οι τάξεις είναι για τους αριστοκρατικούς και μεις είμαστε αταξικοί. Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως το έγραψες και συμφωνώ μαζί σου. Πράγματι, το να κάνουμε τα λόγια να συμφωνήσουν με τα έργα είναι το δυσκολότερο, διαφορετικά ζούμε σε ένα κόσμο χείριστης υποκρισίας. Όσοι είδαν στην ιστορία πόσο υποκριτές είναι οι πιστοί των αποκαλυπτικών θρησκειών με το να κηρύττουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνουν, έκαναν το πρώτο βήμα για να αποσυμπλακούν από τα γρανάζια της αλλοτρίωσης.

Το σπήλαιο του Πλάτωνα, σαν αλληγορικός μύθος, μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Όμως από την οπτική που εμείς ερμηνεύουμε το μύθο, Ανορθόδοξε, αντιλαμβανόμαστε ότι η ταινία είναι επικίνδυνα πιο κοντά στην πραγματικότητα παρά στη φαντασία, όπως λες. Ο πολύς κόσμος κοιμάται και δεν φαίνεται να ξυπνάει σύντομα. Μάλλον οι περισσότεροι θα κοιμούνται για πολύ ακόμα, αφού οι υπνωτιστές του έχουν την εξουσία και τον εξουσιάζουν όπως θέλουν και οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα για να ξυπνήσουν. Αντί να αποξενωθούν από το κοπάδι, αποξενώνονται από τον κόσμο τους!
Αν ήξεραν…

Evant, πολύ χαίρομαι που γνώρισα έναν μαζοχιστή και κομπλεξικό φίλο σαν κι εσένα. Μόνο που είμαστε από την ανάποδη εμείς, αφού στην πραγματικότητα περισσότερο από τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους δεν νομίζω να είμαστε, ούτε κομπλεξικοί ούτε μαζοχιστές. Η αλήθεια είναι ότι αν θέλει κανείς να μάθει την «αλήθεια» πρέπει να ασχοληθεί με τόσο άχαρα πράγματα που οι πιστοί θα πουν «τι κάθεται και διαβάζει το άτομο… δεν πάει να βρει κανένα γκομενάκι…» Έτσι μας λένε οι χριστιανοί, Evant, που όχι μόνο δεν άνοιξαν ποτέ να διαβάσουν ένα πατερικό κείμενο των πρώτων χριστιανικών χρόνων, αλλά ούτε που ξέρουν και ποιοι είναι οι πατέρες!
Να τι είναι η αλλοτρίωση: να βρίζεις αυτόν που ασχολείται με αυτό που έπρεπε ο ίδιος να ασχολείσαι και να εξυψώνεις εκείνους που έπρεπε να καταδικάζεις, αφού άλλα λένε και άλλα κάνουν!
Αν ήξεραν…

Το άσχετο αυτό σχόλιο του Ανώνυμου στην αρχή σκέφτηκα να το ρίξω στη χαβούζα, αφού βρίσκεται παντελώς έξω από το θέμα μας, όμως επειδή είναι επίκαιρο, σε δυο σημεία, θα το κρατήσω.
Πρώτα πρώτα για να δείξω ποιοι είναι αυτοί που βρίζουν τους μουσουλμάνους. Τα αυγά που πέταξαν στους μουσουλμάνους την ώρα της προσευχής τους, φυσικά δεν ήταν άθεοι, αλλά χριστιανοί που δεν σέβονται την πίστη κανενός, αν δεν είναι ίδια με τη δική τους και δεύτερον για να ενημερώσω όσους δεν ξέρουν ότι, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, εμείς οι κομπλεξικοί και μαζόχες άθεοι, θα βρεθούμε για ένα καφεδάκι στην Όστρια, στα Εξάρχεια, Θεμιστοκλέους 65, για να γνωριστούμε και από κοντά. Όσοι επιθυμούν να πιουν καφέ μαζί μας και να συζητήσουμε περί ανέμων και υδάτων, τους προσκαλούμε, ακόμα και κείνους που θα επιθυμούσαν να ρίξουν αυγά και σε μας, προκειμένου να διαπιστώσουμε την αγάπη τους και από κοντά. Αλλιώς, τι μαζόχες θα ήμασταν!

Αντώνης είπε...

Εσύ πως το γνωρίζεις δηλαδή ότι ήταν χριστιανοί;

Αν κρίνουμε από το ύφος των λόγων σου και γενικά από το μίσος που βγάζει αυτή η σελίδα προς κάθε πιστό, καταλαβαίνουμε ότι ήταν μάλλον άπιστοι που ως γνωστόν έχουν πρόβλημα με τέτοιες εκδηλώσεις.

Εγώ πιστός δεν είμαι αλλά όπως βλέπω έχει δίκιο τελικά ο Ορθόδοξος όταν λέει στο blog του ότι έχεις πολύ υποκρισία μέσα σου.

nicolaos demonikos είπε...

Αυτό το κορίτσι είναι δώδεκα χρονών;! Κι εγώ πόσο είμαι;
Επτά; Έξι; Τεσσάρων;
Μπα, μάλλον αγέννητος είμαι...

Σκληρο-Πυρηνικός Φυσικός είπε...

Χαίρε συνάδελφε ιστογράφε.

Είναι η περίπτωση του ιστολογίου σου μια απ' αυτές τις ευχάριστες,τυχαίες, ανταμώσεις που μπορεί να έχει κανείς περιπλανώμενος στο διαδίκτυο.
Με πολυ μεγάλη προσοχή διάβασα τόσο το τελευταίο άρθρο σου, όσο και τη "διακύρηξη" του ιστολογίου σου.
Σχετικά με το άρθρο:
Πολύ εύστοχα προσδιορίζεις το ποιόν της αλλοτρίωσης και του ετεροκαθορισμού. Δε θα ειπεισέλθω σε λεπτομέρειες μέσω του σχολίου μου, αλλά μέσες-άκρες αυτοί είναι και οι δικοί μου στοχασμοί πάνω στο θέμα.
Όσον αφορά στη "διακύρηξη" του ιστολογίου:
Το μόνο που χωρίζει εσένα (που είσαι Άθεος) από μένα (που δεν είμαι) είναι μια επιλογή απορρέουσα από μια ανάγκη.
Τίποτα παραπάνω.
Και ας μη συγχέουμε την Πίστη με τη Θρησκεία και το Θεό με το Θρήσκευμα.
Είναι πράγματα διαφορετικά και άξια διαχωρισμού από κάποιον που επιθυμεί να θεωρεί τον εαυτό του μη-μάζα.

Τέλος,να σε συγχαρώ για την προσπάθειά σου-η οποία είναι ιδιαιτέρως ποιοτική- καθώς γνωρίζω τον κάματο που απαιτεί για να παραχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Με μεγάλη μου χαρά σε περιμένω στο Ιστολόγιό μου να διαβάσεις θέματα παρόμοιου ενδιαφέροντος και να σχολιάσεις όπου εσύ νιώθεις ότι έχεις κάτι να πεις.

Σε χαιρετώ!

Άθεος είπε...

Λοιπόν Αντώνη, το ποιος έχει υποκρισία μέσα του φαίνεται από τον τρόπο που γράφεις. Εσύ ήσουν τελικά ο προηγούμενος Ανώνυμος που ισχυριζόταν ότι εγώ βρίζω τους μουσουλμάνους, έτσι; Τώρα πώς συμβαδίζει αυτό με την τελευταία μισαλόδοξη άποψη του Ορθό που επιχειρεί να θίξει το ίδιο θέμα στην ανάρτησή του, μπας και στρέψει και τους μουσουλμάνους εναντίον μου, είναι άλλο θέμα.
Εγώ Αντώνη δεν μασάω τα λόγια μου, ούτε συκοφαντώ κανέναν πίσω από την πλάτη του. Την αλήθεια θα την πω. Οι μουσουλμάνοι, παρόλο που είναι καλύτεροι άνθρωποι από σας, στο θέμα της πίστης είναι ότι ήσασταν εσείς πριν τον Διαφωτισμό. Και τ’ αυγά, την ώρα της προσευχής, μόνο ένας μισαλόδοξος χριστιανός μπορεί να πετάξει. Εσείς είστε οι άπιστοι λοιπόν κι όχι ένας άθεος που αδιαφορεί τι πιστεύει ο ένας και τι ο άλλος. Άπιστοι με όλη τη σημασία της λέξης.
Και πες στον Ορθόδοξο ότι δεν με συκοφαντεί όταν δίπλα στις πεποιθήσεις μου περί της αθεΐας λανσάρει το όνομά μου (Η υποκρισία του άθεου συγγραφέα Απόστολου Λυμπερίδη) όμως όταν το χτένι θα φτάσει στο κόμπο η αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων θα βαρύνει αυτόν. Γι αυτό και κρατώ την διεύθυνση της παράνομης ανάρτησης.
Αν πάλι νομίζει ότι δεν παρανομεί, ας βάλει και το δικό του όνομα και επίθετο στο blog του χωρίς να κρύβεται πίσω από την ανωνυμία. Αν ένιωθε τίμιος, απέναντι σε όσα λέει και κάνει, θα αποκάλυπτε και την δική του ταυτότητα, όπως αποκαλύπτει την δική μου.
Κατάλαβες Αντωνάκη ποιος είναι υποκριτής;

Ναι demoninikos είναι μόνο 12 χρονών. Βάζει τα γυαλιά σε πολιτικούς πανεπιστημιακούς και λοιπούς υποκριτές του ελεεινού συστήματος αξιών που ονομάσανε πολιτισμένη την κοινωνία που και οι ίδιοι μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Μια υποκρισία, σαν του πιο πάνω, που αντί να ντρέπεται σηκώνει και κεφάλι!

Χαίρε σκληροπυρηνικέ συνάδελφε της πυρηνικής φυσικής! Βλέπεις, πιο πάνω, τι σημαίνει να είναι κανείς φονταμενταλιστής πιστός. Γνωρίζω την διαφορά του πιστού και του θρησκευόμενου, του άθεου και του άθρησκου. Όμως δεν γνωρίζω τι είναι η «επιλογή που απορρέει από μια ανάγκη».
Εν πάση περιπτώσει αδιαφορώ τι πιστεύει ο καθένας. Το θέμα μας εδώ είναι η άποψη που έχει ο καθένας πάνω στο θέμα που εξετάζουμε. Η άποψή του μετράει.
Χαίρομαι που συμφωνούμε στο θέμα μας λοιπόν και να είσαι σίγουρος ότι θα περάσω από το blog σου.

φωτο vango είπε...

...σε διάβασα. Ό,τι και να πώ θα είναι μιά επανάληψη. Ηγέτες πολιτικοί, θρησκευτικοί, κάθε είδους ηγέτες αποτελούν την παγκόσμια συμμορία. Αχόρταγη, πλεονέχτρα, αδυσώπητη συμμορία. Ποιός έχει το κουράγιο να πάρει το κόκκινο χάπι ;;;;;....

Άθεος είπε...

Ακριβώς αυτό φώτο vango «Ποίος έχει το κουράγιο να πάρει το κόκκινο χάπι»;
Ποιος θα ακολουθούσε το δρόμο της Αρετής;
Αν νιώθεις σαν τον Ηρακλή και βέβαια θα απέρριπτες το δρόμο της κακίας που ακολουθούν οι κακοί και υποκριτές σ’ αυτόν τον κόσμο. Οι μύθοι, μπορεί ιστορικά να είναι ένα ψέμα, όμως αλληγορικά εκφράζουν μια μεγάλη αλήθεια.
Έχε υπ’ όψιν σου ότι τα πάντα στον κόσμο αυτό είναι ακριβώς ανάποδα. Έτσι διαστρεβλώνεται η αλήθεια. Δηλαδή, κράτα μικρό καλάθι όταν με ευκολία ακούς ότι κάποιοι υποκριτές σε αγαπούν. Οι αποδείξεις βρίσκονται παντού. Πλανώνται στην ιστορία, στη φιλοσοφία, στην ανάρτηση αυτή, στα σχόλια πιο πάνω. Φτάνει να μπορείς να διακρίνεις το αληθινό από το ψεύτικο!

Dyer είπε...

Φίλε Άθεε σε θέματα θρησκείας έχεις φύγει από το MATRIX και … έγινες άθεος.
Θα μπορούσες όμως να γίνεις κληρικός και να ανέλθεις στην ιεραρχία.
Φαντάζεσαι επιτυχία που θα είχες!!!
Δεν επιλέγουν όλοι την αντιεξουσιαστική αθεΐα

Άθεος είπε...

Να μου λείπει το βύσσινο Dyer.
Φαντάζεσαι να ήμουν παπάς ή καλόγερος με δέκα χρόνια απλησιάς;
…να πίνω τον καφέ μου με τον Ορθόδοξο και η συνείδησή μου να στάζει χολή για τους άθεους, τους μουσουλμάνους, τους δωδεκαθεϊστές, τους μάρτυρες του Ιεχωβά και γενικά για όσους δεν είναι σαν και μένα, χριστιανοί, εγωιστές και αλαζόνες…
Να τι σημαίνει αλλοτρίωση: να φέρεσαι με ειδεχθή τρόπο στους συνανθρώπους σου και να νομίζεις ότι κάνεις το χρέος σου σαν άνθρωπος!
Ακριβώς σ’ αυτό το χαρακτηριστικό της αλλοτρίωσης στηρίζονται όλα τα εγκλήματα που έκαναν «Άγιοι» της χριστιανοσύνης, εδώ και αιώνες!
Μνημεία κατεδαφίστηκαν, άνθρωποι διαπομπεύτηκαν, βασανίστηκαν, κάηκαν και εξοντώθηκαν. Η ιστορία χαλκεύτηκε και η θρησκεία τους, αντί να καταδικαστεί, απολαμβάνει την διάκριση σαν «θρησκεία της αγάπης».
Όταν ριζώνει μέσα σου αυτή η αντίθεση σημαίνει ότι έχεις πλήρως αποξενωθεί από τον κόσμο σου!

nicolaos demonikos είπε...

Πάλι κακός θα γίνω, αλλά δεν δίνω πεντάρα κομμένη στα δύο. Ιδιαιτέρως όταν ένα άρθρο σαν κι αυτό χρησιμοποιείται ως βάση ή ευκαιρία προβολής θέσεων που το διαζύγιό τους με την λογική έχει εκδοθή εδώ και τουλάχιστον 2.325 χρόνια.
«Το μόνο που χωρίζει εσένα (που είσαι Άθεος) από μένα (που δεν είμαι) είναι μια επιλογή απορρέουσα από μια ανάγκη.
Τίποτα παραπάνω.
Και ας μη συγχέουμε την Πίστη με τη Θρησκεία και το Θεό με το Θρήσκευμα.
Είναι πράγματα διαφορετικά και άξια διαχωρισμού από κάποιον που επιθυμεί να θεωρεί τον εαυτό του μη-μάζα», σημειώνει ένας φίλος και εγώ νοιώθω κάτι να ανακατεύεται στο στομάχι μου.
Ποια και τι είναι αυτή η επιλογή η «απορρέουσα από μια ανάγκη»; Και ποια είναι και τι εκπροσωπεί αυτή η ανάγκη; Ποια η υφή της; Τι καλύπτει ως ανάγκη; Και πέρα από την όποια «αυθυπαρξία» της, γιατί καλλιεργείται συστηματικά, αφού υποτίθεται είναι και προβάλλεται ως αυθύπαρκτη και εγγενής τω ανθρώπω;
Και πώς να «μη συγχέουμε την Πίστη με τη Θρησκεία»; Πού ακούμπησε η θρησκεία ώστε να γιγαντωθή και δούλους τω θεώ προμηθεύσαι;
Και πώς να «μη συγχέουμε το Θεό με το Θρήσκευμα»; Πού ακούμπησε το θρήσκευμα ώστε δούλους τω θεώ προμηθεύσαι;
Και πόσο «πράγματα διαφορετικά» είναι; Περισσότερο από όσο η ντομάτα προς το αγγούρι, το κρεμμύδι και την πιπεριά ως συστατικών της αυτής σαλάτας;

Dyer είπε...

Αν γινόσουν καλόγερος μάλλον για ηγούμενο Βατοπεδινό σε κόβω.
Αυτοί είναι έξω από το MATRIX. Οι άλλοι οι άπλυτοι είναι πολύ βαθιά χωμένοι, όπως επίσης και τα πνευματικά τέκνα.

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε Αποστόλη, για το άρθρο τα σέβη μου απλώς.

Κάτι άλλο ήθελα να θίξω, για κάτι ανώνυμους ορθόδοξους αντωνάκηδες.

Ναι ρε, είμαι άθεος και αντεξουσιαστής, κι έχω ονοματεπώνυμο.

Δε ντρέπομαι να το πω, ούτε γι αυτά που πιστεύω και πράττω ντρέπομαι.
Αν μπορείς κοίτα τον καθρέφτη σου και πες το ίδιο.

zoyzoy είπε...

Σίγουρα η θρησκεία είναι τρόπος αλλοτρίωσης αλλά πέραν αυτής μεγαλύτερο κακό κάνουν οι πολιτικοί φασίστες που φανατίζουν πολίτες και φέρονται κατά συνανθρώπων τους.
Η μικρή έδωσε ρέστα στην ομιλία της,γιατί δεν έχει κανένας τους την ευαισθησία των παιδιών το χρήμα και η εξουσία τους έχει αλλοτριώσει αυτούς.

Άθεος είπε...

Για τις γενικεύσεις του ndemonikos αντιλαμβάνομαι πως τις εννοεί, όπως και πώς τις εννοεί ο σκληροπυρινικός φυσικός. Όμως η αθρησκεία του τελευταίου, φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της αθεΐας. Όμως, να μην επεμβαίνω εγώ στην μικροδιαφορά σας.

Dyer, οι βατοπεδινοί όχι μόνο έξω από το MATRIX είναι αλλά το ίδιο το MATRIX είναι.
Παρ’ όλου αυτά, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς στην πρώτη σου πρόταση.

Το ήξερα NoN SeRViaM ότι ειδικά στο άρθρο αυτό θα συμφωνούσαμε. Μα θα μου πεις, στα άλλα δεν συμφωνούμε;
Στους «ανώνυμους ορθόδοξους Αντωνάκηδες» ακριβώς τα ίδια είπα και γι αυτό δεν απευθύνθηκα στην Google και στο blog του για αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το τι κάνω εγώ στο blog μου είναι άλλο θέμα, όμως με ποιο δικαίωμα ένας τρίτος ασχολείται, όντως ανώνυμος ο ίδιος, με το όνομα και το επίθετό μου εκθέτοντάς το σε κοινή θέα; Όμως, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό, από τη μια δείχνει την μνησικακία του και από την άλλη μου δείχνει τον τρόπο να του δείξω κι εγώ με τη σειρά μου, πόσο ηθικά διαφέρουμε μεταξύ μας, πήρα την απόφαση να του πω τη φράση του Λουκά «Άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι»!
Αν ήξεραν τι κάνουν, δεν θα έπιαναν στο στόμα τους την λέξη «αγάπη» για τους αλλήλους, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την υποκρισία τους.

Zoyzoy, ποιος έκανε μεγαλύτερο κακό (η θρησκεία ή η πολιτική) δεν μπορεί να το ξέρει κανένας, αφού η συνεργασία τους είναι αγαστή. Όμως και ιστορικά σε ποιον να αποδώσουμε τα εγκλήματα όταν οι αυτοκράτορες θεωρούνταν αντιπρόσωποι του θεού στη γη, διορίζοντας τον πατριάρχη και ο τελευταίος συγκατάνευε στο χριστεπώνυμο ποίμνιο την αμέριστη εμπιστοσύνη στον ηγέτη;
Διάβασε το βιβλίο για να γεμίσεις τα κενά που η εκπαίδευση σου άφησε και μετά στοχάσου για να δεις αν εγώ τυραννώ εσένα ή προηγουμένως άλλοι σε αλλοτρίωσαν και εγώ, όχι σαν σαδιστής, αλλά υποφέροντας σαν μαζοχιστής, προσπαθώ να απο-αλλοτριώσω τη συνείδησή σου…
Η μικρή τους έβαλε τα γιαλιά. Όμως, πες μου ειλικρινά, ένας τέτοιος ολιγόλεπτος λόγος, έγινε ποτέ στην μακρόχρονη διάρκεια της σχολικής μας εκπαίδευσης;
Γιατί λες δεν έγινε;
Απλούστατα γιατί θα αντέφασκε με το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Τώρα, βγάλε τα συμπεράσματα μόνη σου!

Άθεος είπε...

Θαυμάστε τον εκπρόσωπο του αγαπάτε αλλήλους!
Τον έπιασε ο πόνος τώρα για τους μουσουλμάνους!
Και μετά λένε, γιατί τους λέμε υποκριτές!

NoN SeRViaM είπε...

Αυτό θα σου έλεγα κι εγώ φίλε Άθεε.. σάμπως στα άλλα διαφωνούμε;
Αλλά ακόμη κι αν φτάσουν δυο λογικοί άνθρωποι να διαφωνήσουν, δεν ανοίγουν ένα νέο κύκλο "θέσης αντίθεσης σύνθεσης';

Τουλάχιστον μέχρι να πεταχτεί κάποιος που του τα χει πει όλα ο θεός πρώτο χέρι;..

Οι ανώνυμοι ορθόδοξοι αντωνάκηδες όμως πρέπει να καταλαβαίνουν και τη βαρύτητα που έχει το να βάλεις την υπογραφή σου, σε μια ανάρτηση που λέει οτι η 11 Σεπτέμβρη -τα στοιχεία δείχνουν ότι- ήταν προβοκάτσια, ένα υπερθέαμα που στήθηκε για να στηρίξει το νέο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της νέας αυτοκρατορίας.

Τώρα θα μου πεις, σε μια χώρα (για εμάς λέω..χαχα..) που έχει στη βουλή της, αρχηγό κόμματος, που έχει στο γραφείο του, φωτο του Guvara, δίπλα στην παναΐα και τον αη δημητράκη, θα κυκλοφορούν και τέτοιοι ανάμεσά μας..

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς θέλω να δηλώσω ότι είμαι χριστιανός ορθόδοξος, αν και δεν εκκλησιάζομαι τακτικά. Πολλά ιστορικά άρθρα με εκφράζουν άθεε αν και μερικές φορές διαφωνώ γιατί είσαι απόλυτος. Όμως βλέπω μια φοβερή κόντρα ανάμεσα σε σένα και στον ορθόδοξο που φαίνεται να μην με εκφράζει. Οι επιθέσεις φαίνονται να γίνονται από τη μεριά του και λυπάμαι πολύ γι αυτό. Και ύστερα παραπονιόμαστε γιατί γινόμαστε όλο και λιγότεροι. Όπως οι πολίτες μίσησαν τους πολιτικούς έτσι αρχίζουν και μισούν και τους ιερείς. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος φαίνεται να έχει πρόβλημα, όμως μην θεωρήσεις ότι όλοι μας είμαστε έτσι. Η χριστιανοσύνη δεν είναι έτσι. Η χριστιανοσύνη είναι αγάπη!
Μιχαήλ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα μετά από πολύ καιρό.

Δύο σκέψεις πάνω στην προτροπή του μικρού κοριτσιού στο βίντεο: Ταιριαξτε λόγια και πράξεις!

το τί λέει κανεις και το τί πραττει είναι συνήθως σε απόσταση για τον εξής, ίσως, λόγο:

Τα λόγια είναι μια δημόσια δήλωση-γνωστοποίηση της ταυτότητάς μας, ή αλλιως της θέσης που θέλουμε να έχουμε σε αυτόν τον κόσμο. τα λόγια και οι δηλώσεις είναι ίσως ο τρόπος που κατανοούμε τον εαυτό μας και έτσι αφενός προστατέυουμε την ταυτοτητά μας (που η προστασιά της είναι υπαρξιακή αναγκή), αφετέρου διεκδικούμε και εξασφαλίζουμε την αποδοχή των ανθρώπων γύρω μας.

Με άλλά λόγια (sic) δεν υπαρχει αντιστοιχια αναμεσα στην πραξη και στο τροπο, με τον οποιο κατανοουν τον εαυτο τους οι πραττοντες, δεν υπαρχει αντιστοιχια αναμεσα στις υποκειμενικες προθεσεις (που δηλώνονται στα λόγια) και τα αντικειμενικα αποτελεσματα των πραξεων.

Μπορεί οι Χριστιανοί να δήλωναν "αγαπατε αλληλους", αλλά αυτή η δήλωση είχε μονάχα ονομαστική αξία. Ηταν δήλωση ταυτοτητας και αυτοκατανοησης. Δεν οδήγεισαι, ομως, στην επικρατηση της αγαπης στην πραξη. Αντιστοιχα, η θεωρητική διακήρυξη των ανθ. δικαιωματων, η πιστη στην ελευθερια, στη δημοκρατια, στον ορθολογισμο, δεν αρκουν για να φτασουμε αυτοματα στην επικρατηση των ανθρωπινων δικαιωματων, ή στο να γίνουμε περισσοτερο ορθολογικοι. Αναντιστοιχία υπάρχει και στις 2 περιπτώσεις.

η διασταση λογων και πραξεων είναι αναποφευκτη γιατι η λειτουργια τους είναι διαφορετικη. Τα λογια πρεπει να κινουνται λιγο ψηλοτερα απο τις πραξεις, γιατι τα λογια νομιμοποιούν τις πραξεις. Στη ζουγκλα μπορεί να σκοτωνόμασταν στην πραξη για το φαι, χωρίς πολλά λόγια. Στον πολιτισμό αλληλοεξοντωνόμαστε επικαλούμενοι κατά προτίμηση άρθρα πιστεως και θεωρίες.

Πώς θα ταιριαξουμε λόγια και πράξεις; τραβόντας τα λογια προς τα κατω, στο επιπεδο των πραξεων ή ανυψώνοντας τις πραξεις στο υψος των θεωρητικων διακυρήξεων; Και τα δύο είναι λύσεις.. τι αποτέλεσμα θα έχουν όμως;

Odiporos είπε...

Ίσως δεν γνωρίζεται ότι το Matrix είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μανιφέστο της Βουδιστικής φιλοσοφίας. Ο κόσμος σαν ψευδαίσθηση (Maya), “a splinter in the mind” (Dukha), o Neo που επιστρέφει στο Matrix ως σωτήρας (Bodhisattva) και άλλα πολλά. Έχει βέβαια και στοιχεία από άλλες παραδόσεις όπως η έννοια του διαβόλου (Anderson). Οι Ίνδοί είχαν την ιδέα της σπηλιάς (η κάτι παρόμοιο) πολύ παλιότερα από τον Πλάτωνα.

Επίσης κάποιες ερωτήσεις σαν τροφή για σκέψη. Ο θειστής δεν θα μπορούσε να πει ανάλογα ότι έχουμε αλλοτριωθεί από την αλήθεια του θεού ? Για αυτόν που είναι ειλικρινά νατουραλιστής (και σε αναφορά με το βιντεάκι στο τέλος) η "αλήθεια" από την οποία έχουμε αλλοτριωθεί δεν είναι ο άνθρωπος τροφο-συλλέκτης της λίθινης εποχής ? Αν και εκείνος δεν ήταν και πολύ καλύτερος από τον σημερινό (ο μύθος του "ευγενή βαρβάρου" του Ρουσώ έχει καταρριφθεί από την σύγχρονη παλιο-εθνολογία) και θεωρείται υπεύθυνος κατά πολλούς για εξαφάνιση ειδών όπως τα μεγάλα θηλαστικά στην Βόρεια Αμερική.

Η ιδέα ότι η εξουσία χρησιμοποιεί την θρησκεία για να χειραγωγήσει τα πλήθη είναι μάλλον απλοϊκή. Θα έλεγα ότι χρησιμοποιεί τον φόβο για αυτόν τον σκοπό (πολλοί γονείς κάνουν το ίδιο και στα παιδιά τους, το αφεντικό στους υπαλλήλους κτλ.). Η θρησκεία παρέχει μια μορφή φόβου, άλλα και η αστυνομία μια άλλη εξίσου αποτελεσματική. Άλλα μήπως η γνώση σήμερα δεν είναι πιο ελεύθερη από ποτέ. Σε πια άλλη εποχή θα μπορούσες να βγεις και να γράφεις αυτά που γράφεις εδώ ?

"Εν κατακλείδι, αλλοτρίωση είναι το αίσθημα που έχει κάποιος πως η μοίρα του δεν καθορίζεται από τον ίδιο αλλά από παράγοντες ανεξάρτητους από τη θέλησή του και τις δυνάμεις του."

Δεν νομίζω ότι μπορεί να ξεφύγει κανείς από την μεγαλύτερη από τις αυταπάτες, αυτή της "ελεύθερης βούλησης". Άλλωστε η μοίρα μας δεν καθορίσθηκε εξίσου από τα γονίδια μας, από τους γονείς μας, του συγγενείς μας και τους φίλους μας, παράγοντες που όντως δεν μπορούμε να ελέγξουμε ?. Η έννοια της αλλοτρίωσης είναι πιστεύω κατάλοιπο από τις μπούρδες που έλεγαν οι υπαρξιστές πριν μισό αιώνα. Η σημερινή ψυχολογία θα χρησιμοποιούσε τον όρο "κατάθλιψη".

Άθεος είπε...

Χαίρομαι Μιχαήλ που ενώ είσαι χριστιανός αφήνεις στην άκρη τους εγωισμούς και αμερόληπτα εκφράζεις την άποψή σου. Και βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα, ειδικότερα αν ένας πιστεύει στο υπερβατό και ο άλλος όχι, όμως στο θέμα της απολυτότητας, μάλλον με αδικείς. Σίγουρος ναι, απόλυτος όχι! Ρίξε μια ματιά στην 44η ανάρτηση (Τι είναι η αλήθεια;) και θα καταλάβεις γιατί τη θεωρώ σχετική και ταυτόχρονα ιστορικά αντικειμενική. Απόλυτοι είναι οι δογματικοί και μακριά από μένα τέτοιοι δογματισμοί.
Χαίρομαι ακόμα που ενώ είσαι χριστιανός, μπορείς να δεις από πού προέρχονται οι επιθέσεις. Εδώ και ένα χρόνο, αδυνατώντας να αρθρώσει λόγο, αποφάσισε να με αντιμετωπίσει με συκοφαντία και κακία, κάνοντας αναρτήσεις μίσους. Το άτομο αυτό έχει ψύχωση με μένα. Πρέπει να με βλέπει ακόμα και στον ύπνο του, ξεχειλίζοντας μίσος και κακία. Φυσικά δεν θα σχολιάσω άλλο το θέμα, αφού στο επίπεδό του δεν θα ήθελα να κατεβώ. Διαφορετικά πώς θα μπορούσα να καυχηθώ ότι τα δικά μου λόγια δεν απέχουν από τις πράξεις, για να περάσω και στο επόμενο σχόλιο.

Καλησπέρα φίλε μου fidelio. Σε βαθιά νερά οδηγείς τον τρόπο που κάνει τον άνθρωπο να απέχουν τα λόγια του από τα έργα. Όμως έτσι, μόνο τον τρόπο που εκφράζεται εννοείς και όχι τον λόγο που τον κάνει να συμπεριφέρεται έτσι. Για το τελευταίο δεν λες κουβέντα, ίσως επειδή είσαι πλήρως πεπεισμένος και σου διέφυγε. Προσπάθησα κι εγώ να το δω έτσι για να σε κατανοήσω και κατάλαβα ότι η φιλαυτία είναι αυτή που μας κάνει να αντιδιαστέλλουμε τα λόγια από τις πράξεις μας. Πιστεύω αυτό να εννοείς και ότι δεν σε διαστρεβλώνω, αφού οι προθέσεις μας, όπως λες είναι υποκειμενικές και τα αποτελέσματα των πράξεών μας αντικειμενικά!
Ενδιαφέρουσα άποψη, δεν λέω, όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Από υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας, για την ιδεολογία που ασπαζόμαστε… Πιθανότατα! Ακριβώς αυτό το πράγμα είναι η φιλαυτία, που έλλειπε από το σχόλιό σου. Αν είναι έτσι όπως τα λέω, σίγουρα ταυτιζόμαστε και μπορώ να πω ότι μου έδειξες άλλη μια πλευρά του θέματος, που ενώ την πίστευα, δεν την είχα συνειδητοποιήσει καλά. Όμως, πεπεισμένοι από την σχετική αυτή αλήθεια, δεν είναι αυτό που μας αποξενώνει από τους άλλους που πιστεύουν διαφορετικά πράγματα; Τώρα εμφανίζεται το ερώτημα: όλοι πιστεύουν στην δική τους θεωρία και την αγαπούν, ποιοι είναι οι αλλοτριωμένοι;
Εδώ νομίζω ότι ο ορισμός που έδωσα στο άρθρο για την αλλοτρίωση, μπορεί να δώσει την απάντηση: αλλοτρίωση είναι το αίσθημα που έχει κάποιος πως η μοίρα του δεν καθορίζεται από τον ίδιο αλλά από παράγοντες ανεξάρτητους από τη θέλησή του και τις δυνάμεις του.
Έτσι, με την τελευταία αυτή φράση, μπορώ να περάσω και στο επόμενο σχόλιο που είναι παρεμφερές. Ευχαριστώ για την επικοινωνία και το μονοπάτι που άνοιξες.

Odipore, αναφέρεις κι εσύ την πιο πάνω φράση, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την μοίρα του, αποδίδοντάς την στα γονίδια. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οι γνώσεις μας καθορίζονται από τα γονίδια. Τα τελευταία μπορούν να μας κάνουν έξυπνους ή βλάκες, όμως οι πληροφορίες καθορίζονται από τη γνώση, που είναι μια πνευματική διαδικασία (γνωστική διαδικασία) που αναπτύσσεται με την εμπειρία της ζωής και δεν μεταφέρεται γονιδιακά. Καμιά σχέση δεν έχει η αλλοτρίωση με την κατάθλιψη. Αλλοτρίωση είναι εκείνο το διανοητικό στάδιο στο οποίο «το θύμα» άλλα ακούει, άλλα βλέπει και λανθασμένα αντιδρά! Χάνεται η αλήθεια, ο κόσμος γίνεται εικονικός. Νομίζει, για παράδειγμα, ότι κάνει έργο καλό, ενώ στην ουσία εγκληματεί σε βάρος του συνόλου. Διάβασε για τα εγκλήματα που έκαναν άγιοι άνθρωποι της χριστιανοσύνης, όταν ρήμαζαν τον τόπο διαλύοντας μνημεία, διέλυαν οικογένειες, εξόριζαν, διαπόμπευαν και εξόντωναν ό,τι δεν τους ήταν αρεστό. Τα άτομα αυτά ζούσαν σε έναν εικονικό κόσμο πνευμάτων, πιστεύοντας ότι εκτελούσαν θείες εντολές. Εσύ τι λες, έπασχαν από κατάθλιψη;
Σκέψου καλύτερα αυτά που μου έγραψες: Στην αρχή με υπερηφάνεια μου έγραψες ότι το matrix είναι το μανιφέστο του βουδισμού (καμιά σχέση) και στο τέλος ότι η αλλοτρίωση είναι… μπούρδες των υπαρξιστών!
Ας μην πάμε στην Μάγια και στην Σανκσάρα της Μπακαβάτ Γκιτά και γελοιοποιούμε το θέμα.

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε odipore..
Ποιοι είναι οι υπαρξιστές που έγραφαν μπούρδες πριν μισό αιώνα;;;
Και ποια βιβλία τους είναι σε αυτή την κατηγορία;;
Μπορείς να μου πεις μερικά γιατί με πιάνεις αδιάβαστο;

Εντάξει, να ακούσω κι ότι ο Καμύ έγραφε μπούρδες πριν μισό αιώνα, κι έκλεισα σαν άνθρωπος, θα πηδηχτώ απ το παράθυρο.

Αντώνης είπε...

Καλημέρα και από εμένα άθεε.

Παρακολουθώ τον χώρο σου και προσωπικά θα διαφωνήσω κάθετα με τον Μιχαήλ που μάλλον δεν είναι και πολύ “φανατικός” χριστιανός. Νομίζω ότι ο ορθόδοξος έχει δίκιο σε πολλά θέματα και ότι κάνει το κάνει με αγάπη και όχι με μίσος που συνεχώς προσπαθείς να του καταλογίσεις.
Ας μην ξεχνάμε πως στην πράξη εσύ είσαι αυτός που χρησιμοποιεί ύβρεις στο λεξικό του, αυτός απλά καμιά φορά τις αποκαλύπτει στο κοινό. Γιατί λοιπόν αντιδράς με αυτήν την κατάσταση και δεν αλλάζεις τον εαυτό σου;

Θα το εκτιμούσα εάν δημοσίευες και δικό μου σχόλιο.

atheism είπε...

Άθεε καλησπέρα. Είμαι νέος χρήστης στο χώρο αλλά θα ήθελα να σου πω κάποια πράγματα αν μου επιτρέπεις.

Επισκέφτηκα προηγουμένως το φόρουμ αθεΐα και έμεινα έκπληκτος από την συμπεριφορά που αντίκρισα προς τους πιστούς. Δεν λέω και αυτοί με την συμπεριφορά τους προκαλούν, άσε που λένε και ξανάλενε συνεχώς τα ίδια αλλά και αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για εμάς. Μόνο ένα παιδί είδα ότι διαμαρτυρήθηκε σήμερα για αυτή την κατάσταση και άνοιξε ένα νέο θέμα με τίτλο «Δινουμε καλό όνομα στην αθεία;».

Σε μια γρήγορη ματιά που έριξα και σε εσένα, διαπίστωσα ακριβώς τα ίδια. Πρέπει να βάλεις μια τάξη και στα σχόλια και στις αναρτήσεις σου γιατί αλλιώς θα δίνεις συνεχώς τροφή για σχόλια και είναι κρίμα.

Αθανασία είπε...

Γειάσου αγαπητέ Άθεε..καταρχήν πολύ ωραίο μπλόγκ..μπράβο..είμαι η Αθανασία από Μικρή αχτίδα..ε,το άρθρο σου φανταστικό,έχω να πώ... μου θύμισε λίγο,ένα από τα πολλά ντοκυμανταίρ του Zeitgeist που έχω δεί (δεν ξέρω εάν το ξέρεις) ε,αυτό μου θύμισες...(πάντα πίστευα ότι αυτά τα ντοκυμανταίρ) έχουν κάπου μιά βάση,αληθινή ότι δεν είναι ψέμματα,ότι λένε καθώς και το Μάτριξ φυσικά...(το οποίο δεν έχω αξιωθεί,έως τώρα να το δώ) πάντα πίστευα ότι,δεν είναι απλώς μιά ηλίθια ταινία,με σαχλό σενάριο επιστημονικής φαντασίας...όπως επίσης και το Blade runner που θεωρώ προφητικό...ναί,έχεις δίκιο πιστέυω καλέ μου Άθεε (ε,είμαι αναιδέστατη είδες?σου μιλάω στο ενικό)...ΣΕ ΟΛΑ ΟΜΩΣ..έτσι όπως τα λες είναι...μέχρι τη τελευταία λέξη...όμως καλέ μου,μας έχουν ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ να ζούμε,έτσι να πιστέυουμε σε αυτά τα πράγματα,να κινούμαστε σαν τα ρομποτάκια,επειδή έτσι επιτάσσουν τα ήθη,και έθιμα,και παπαριές..έτσι τους ανάγκασαν από μικρούς και τους γονείς μας,τους τριβέλιζαν και σε αυτούς,το μυαλό τους από τη γέννησή τους ακόμη..και πάει λέγοντας αυτό το έγκλημα (γιατί έγκλημα είναι για μένα) συντελείται επί γενεές ολόκληρες οκ? αιώνες ολόκληρους δε είναι τώρα...και να δούμε,ποιός θα είναι αυτός που ΘΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ..κάποτε,και που θα ελευθερώσει,τους ανθρώπους από αυτά τα δεσμά επιτέλους...των ετικετων,'ορθόδοξος,αναρχικός,ανάπηρος κλπ,κλπ'...από τις κάθε είδους ετικέτες επιτέλους πιά...έχεις δίκιο πάντως...το κοριτσάκι συγκλονιστικό συγκινήθηκα...όλα όσα σκεφτόμαστε και μεις αλλά δε τολμάμε να πούμε,φωναχτά...εξαιρετικό απλά... καλώς σε βρήκα...και...συνέχισε να γράφεις...

Άθεος είπε...

Καλωσορίζω τους καβγατζήδες χριστιανούς!
Αγαπητέ Αντώνη, βλέπεις σε αποκαλώ αγαπητό, γιατί ακόμα κι αν είσαι αντίθετος στις ιδέες από μένα, όταν σχολιάζεις σαν άνθρωπος και όχι σαν αλήτης, όπως ο επόμενος, καμιά διαφορά δεν έχει από έναν ομοϊδεάτη. Ο ορθόδοξος δεν έχει δίκιο. Μάλιστα είναι πολύ κακός άνθρωπος. Πρόκειται για φοβερά φονταμενταλιστή άνθρωπο που είναι έτοιμος για όλα. Δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει, αλλά επειδή αντιλαμβάνομαι την κακία από μακριά, οι τελευταίες του επαίσχυντες πράξεις το αποδεικνύουν. Πού ακούστηκε, επειδή δεν συμφωνεί με τις ιδέες κάποιου, να κάνει συκοφαντικές αναρτήσεις στο πρόσωπό μου και αποκαλύπτοντας, όχι απλά όνομα και επίθετο, αλλά πού γεννήθηκα, πότε και πότε έφυγα από την πατρίδα μου. Θα μου πεις αυτά τα δημοσιεύουν και τα βιβλιοπωλεία. Σύμφωνοι, αλλά όχι για να με κατηγορήσουν. Για άλλο σκοπό το κάνουν. Μην μου πεις ότι ο Ορθόδοξος ενημερώνει στο αναγνωστικό μου κοινό λίγα πράγματα για τον συγγραφέα του έργου… Μην τρελαθούμε, το ξέρεις κι εσύ και αν επιμένεις ακόμα, είσαι υποκριτής. Το χαμόγελο που αυτή την στιγμή έχεις στο στόμα σου, πώς το εξηγείς; Προσπαθείς να κοροϊδέψεις και τον εαυτό σου; Αντιλαμβάνεσαι πού οδηγούν λοιπόν οι ιδεολογίες που σε στρέφουν ενάντια στους άλλους; Δείξε μου μια ανάρτησή μου που φαίνεται, όχι να απευθύνομαι στον ορθόδοξο, αλλά έστω και να τον εννοώ.
Κατάλαβες τώρα Αντώνη;
Ούτε τον φώναξα να γράψει στα σχόλιά μου. Και αν κάποιοι του έγραψαν κάτι, σε βεβαιώ ότι από την στιγμή που κατάλαβα να εκτρέπεται η κουβέντα, κόβω και τα σχόλια που είναι εναντίον του. Όμως μην μας θέλεις άβουλα πλάσματα. Εσείς να οδύρεστε και μεις να μην απαντάμε, χωρίς να εκφράζουμε τις θέσεις μας. Αν δεν σας αρέσουν, τι να κάνουμε, μην γράφετε εδώ. Ακριβώς αυτό κάνουμε κι εμείς. Δεν γράφουμε σε σας. Εσείς τι λέτε, αυτά που γράφετε ας πούμε για τον γραφικό Παΐσιο και άλλους, μας αρέσουν; Ε, άποψή σας είναι, τη δεχόμαστε και δεν σας ενοχλούμε. Εσείς γιατί ενοχλείστε αν γράψουμε, ας πούμε για τον Ιουλιανό και αμέσως μπουκάρετε και αντί να εκφράσετε θέση γι αυτόν αρχίζετε μισαλλόδοξο κήρυγμα…
Κατάλαβες Αντώνη;
Εμείς φωνάζουμε να καταργηθούν τα σύμβολα που χωρίζουν τους ανθρώπους, ακόμα και τις εκκλησίες αν ήταν δυνατόν. Αν όμως δεν είναι εφικτό αυτό, η θέση μας, παρόλο που δεν πιστεύουμε σε τέτοια, είναι ο κάθε πιστός να έχει ένα χώρο προσευχής. Ακόμα και οι μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν το τζαμί τους κι όχι να προσεύχονται στις πλατείες. Για πες στον ορθό να πάρει θέση για τα τζαμιά…
Να κτίσουν τζαμί στην Αθήνα ή όχι;
Κι όμως, επειδή είπα ότι οι μουσουλμάνοι βρίσκονται σε επίπεδα πριν τον Διαφωτισμό, γιατί οι περισσότεροι είναι αγράμματοι ο ορθό ανέβασε ανάρτηση με τίτλο, ακούστε ακούστε Επιμένει στην εχθρική του στάση κατά των Μουσουλμάνων ο άθεος συγγραφέας Απόστολος Λυμπερίδης!
Πες μου, αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τι είναι; Αν αυτό δεν λέγεται εμπάθεια μίσους, πώς λέγεται; Ο Ορθό δηλαδή έγινε προστάτης των μουσουλμάνων;
Εγώ συκοφάντησα τους μουσουλμάνους; Δεν είπα μια αλήθεια που είναι εις γνώση όλων, και των μουσουλμάνων και των χριστιανών και των άθεων, όλων….
Κατάλαβες Αντώνη;
Ποιος βρίζει λοιπόν;
Για τον Μιχαήλ όταν λες δεν είναι φανατικός χριστιανός από πού συνάγεται; Επειδή είπε ότι δεν πηγαίνει συχνά στην εκκλησία; Ή να το πω και διαφορετικά: πρέπει να είναι φανατικός χριστιανός για να λέγεται χριστιανός; Έπρεπε να βρίζει;
Πρόσεξε τώρα και έναν τέτοιο καλό χριστιανό, που είναι φανατικός με τι αγάπη μιλάει. Το σχόλιό του τοποθετήθηκε εκεί που είναι η φυσική του θέση, στη χαβούζα, γιατί εγώ, ακόμα και τέτοια σχόλια τα δημοσιεύω. Δεν έχετε καταλάβει ότι ο χώρος μου είναι δημοκρατικός. Αλίμονο από του ορθό που όχι μόνο έκλεισε τα σχόλια αλλά έσβησε ό,τι δεν τον συμφέρει και αποκλείει όσους δεν είναι φανατικοί χριστιανοί! Ούτε να σχολιάσουν δεν μπορούν!

Άθεος είπε...

Αγαπητή Αθανασία σε καλωσορίζω, όμως λυπάμαι τόσο πολύ που αντί να συναντήσεις σχόλια που αναφέρονται στην ανάρτηση, αντικρίζεις μια ηλίθια αντιπαράθεση που δεν βγάζει πουθενά. Αντί να σχολιάζουμε για όλα αυτά που κι εσύ αναφέρεις, κάποιοι μην μπορώντας να ανταποκριθούν βρήκαν τρόπο να χαλούν και την δική μας συζήτηση. Όμως, ακόμα κι έτσι, απλά αποδεικνύουν τα όσα λέω. Οι αλλοτριωμένοι πιστοί μόνο έναν τρόπο αντίδρασης έχουν, το βρίσιμο, τη συκοφαντία, την προπηλάκιση όταν τα πράγματα βγαίνουν από τα όρια, τον βασανισμό και την εκτέλεση σε άλλες εποχές. Η ιστορία συνεχώς επιβεβαιώνεται και πολλοί εθελοτυφλούν. Οι αλλοτριωμένοι είναι έτοιμοι ακόμα και για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα νομίζοντας ότι κάνουν καλό. Γι αυτό φωνάζω ότι οι θρησκείες είναι ζωντανή πηγή βίας. Το βλέπουμε κάθε στιγμή. Πράγματι, ο φανατισμός δημιουργεί τα ρομποτάκια κι αυτά εξυπηρετούν το σύστημα. Έτσι φτάσαμε ώστε ο κόσμος μας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Σκέψου τώρα που οι υποστηριχτές της θρησκείας της «αγάπης» νομίζουν ότι ήρθε κάποιος Μεσσίας για να σώσει τον άνθρωπο!!! Μα από τότε ο κόσμος γίνεται όλο και χειρότερος. Το βλέπουν κι αυτοί, όμως όταν αποξενώνεσαι από τον κόσμο σου και νομίζεις ότι άλλοι σε κατευθύνουν, τότε δεν σημαίνει ότι είσαι ρομποτάκι; Αυτοί συμπεριφέρονται, σαν αυτούς που βρίζουν χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι, μέρος του έργου που παρακολουθούν, οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι!
Να γιατί υπάρχει τέτοια διάσταση, ανάμεσα στα λόγια και τα έργα. Είδες κανέναν χριστιανό εδώ μέσα να σχολιάσει αυτό το σημείο; Είδες να σχολιάσει κανείς κάτι σχετικό; Ίσως εκείνος ο Μιχαήλ. Όμως είδες πώς τον αντιμετώπισαν οι δικοί του, ρίχνοντας ρετσινιά σε μένα; Δεν προσπαθούν να κάνουν τίποτα καλό στη ζωή τους!
Είδες φτώχεια τελευταία… κάποιοι είναι πάμπλουτοι και η Εκκλησία μαζί. Ούτε να φορολογηθούν δεν θέλουν. Περιμένουμε να έρθει το καλοκαίρι να ξελασπώσουμε από τον τουρισμό. Τι έρχονται να δουν;
Τα αρχαία!
Αυτά που ρήμαζαν αιώνες αυτά τα καθάρματα!
Όταν όμως γράφω ιστορία και πώς αυτή χαλκεύτηκε, τότε είμαι ο κακός, ο υβριστής.
Έτσι η αλήθεια διαστρεβλώνεται και ο κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο!
Ευχαριστώ για το σχόλιό σου και μην ξεχάσεις να διαβάσεις και τις επόμενες δυο παρεμφερείς αναρτήσεις!

Άθεος είπε...

Προς τον «Ορθόδοξο»
Εγώ δεν κάνω αναρτήσεις με θέματα μίσους και συκοφαντίας, αλλά επειδή στέλνεις επιθετικούς φονταμενταλιστές να με βρίζουν κι εσύ συνεχίζεις το συκοφαντικό σου έργο πρέπει να σου απαντήσω από δω, μιας και μας απαγόρεψες να εκφράζουμε τις απόψεις μας στο blog σου. Όχι ότι το κάναμε, αλλά τώρα που ήθελα να σου πω δυο λόγια, δεν μπορώ.

Προσπαθείς να με συκοφαντήσεις ότι είπα πως οι μουσουλμάνοι βρίσκονται στο στάδιο που βρισκόταν οι χριστιανοί πριν το Διαφωτισμό; Και με τίτλο Επιμένει στην εχθρική του στάση κατά των Μουσουλμάνων ο άθεος συγγραφέας Απόστολος Λυμπερίδης! Μα καλά, δεν ντράπηκες να γράψεις τέτοια κοτσάνα, επειδή έγραψα μια αλήθεια; Ακόμα και οι μουσουλμάνοι το ξέρουν αυτό. Όμως αυτό βρήκες μόνο; Εδώ έκανα ολόκληρη ανάρτηση για τον ισλαμισμό, γράφοντας πολύ πιο πικρές αλήθειες, δεν το πρόσεξες;
Ξέρω, πονηρούλη, το πρόσεξες, αλλά δεν ήθελες να στείλεις τους φίλους σου σε μια τέτοια ανάρτηση. Φοβόσουν επειδή εκεί βρίσκονται πράγματα που δεν θα ήθελες να μαθευτούν. Για την αδελφή θρησκεία σας ντε, ξέρεις εσύ….
Λοιπόν για τον ισλαμισμό εδώ.

Στις 16 του μήνα λοιπόν με συκοφάντησες στους χριστιανούς, στις 18 με συκοφάντησες στους μουσουλμάνους. Σήμερα που έχουμε 20 μην ξεχάσεις να με συκοφαντήσεις και στους ιουδαίους! Για τον ιουδαϊσμό γράφω εδώ.

Και για τις τρεις αδερφές θρησκείες, μπορείς να βρεις στοιχεία εδώ.
…κέφι να έχεις να διαβάζεις. Αλλά αυτά για όσους διαβάζουν. Εσένα σου αφιερώνω εν όψει των χριστουγέννων αυτό Ηλιούγεννα ή ο μύθος των Χριστουγέννων. Ξέρω ότι σου είναι βαρετό το διάβασμα, δεν χρειάζεται να διαβάσεις όμως, κοίτα απλά τις εικόνες.
Σε γενικές γραμμές, βλέποντας τα Περιεχόμενα του blog, θα σου πρότεινα τις κάτωθι αναρτήσεις
· 30. Η εσχατολογία των τριών Αποκαλυπτικών Θρησκειών
·
· 29. Οι τρεις Αποκαλυπτικές Θρησκείες: Ισλαμισμός
·
· 28. Οι τρεις Αποκαλυπτικές Θρησκείες: Χριστιανισμός
·
· 27. Οι τρεις Αποκαλυπτικές Θρησκείες: Ιουδαϊσμός
Και για να μην σκορπάς ψεύδη και συκοφαντίες όταν διαλαλείς ότι ετοιμάζω… επανάσταση και μάλιστα ότι έχω και όπλα γι αυτό, πες στους φίλους σου να διαβάσουν και την ανάρτηση αυτή, πρώτα για να μάθουν πώς εννοώ την αντίσταση και τι όπλα διαθέτω και δεύτερον για να δουν πόσο υποκριτής είσαι:
26. Από το Μεσαίωνα στην Άλωση της Πόλης!
Όσο και να με βρίζεις και να με συκοφαντείς, εγώ θα σου απευθύνω το λόγο πάντα με φιλική διάθεση. Ξέρω, σου είναι δυσάρεστο που δεν σε βρίζω και εγώ, όμως ηθικά διαφέρουμε τόσο πολύ! Λυπάμαι που δεν μπορείς να φρενάρεις το μίσος και την κακία σου, όμως αν δεν ήσουν φονταμενταλιστής χριστιανός θα μπορούσες να γαληνέψεις και να απαλλαχτείς από το μίσος που φωλιάζει μέσα σου. Κάπως έτσι και άγιοι της θρησκείας σου συμπεριφέρθηκαν σε πατριώτες μου Έλληνες, βασανίζοντάς τους δημόσια διαπομπεύοντάς τους στην Πόλη, επειδή ήταν πιστοί της Ελληνικής θρησκείας ή σε άθεους, οι έτεροι χριστιανοί του καθολικισμού, βασανίζοντας και καίγοντάς τους ζωντανούς στην πυρά.
Ξέρω, κάτι τέτοιο επιθυμείς κι εσύ για μένα, όμως είμαι περίεργος να δω, η κακία σου, μέχρι πού μπορεί να φτάσει.
Φιλικά Απόστολος Λυμπερίδης, αφού το πραγματικό μου όνομα σε εκφράζει καλύτερα!

Αντώνης είπε...

Ο ορθόδοξος αγαπητέ έκλεισε για λίγο τα σχόλια του γιατί όπως είπε και απόδειξε λαμβάνει πολλά υβριστικά σχόλια από φίλους σου, άρα δεν ευθύνεται αυτός.
Συνεχίζεις πάντως να τον κατηγορείς για πολλά που δεν στέκουν. Σίγουρα από τη θέση σου εκνευρίζεσαι που βλέπεις το όνομα σου σε αναρτήσεις αλλά θα ήταν καλύτερο από το να παραπονιέσαί, να προσέχεις τι λες για να μην δίνεις δικαίωμα σε κάποιον να ασχοληθεί μαζί σου. Μην είσαι τόσο απόλυτος, προσπάθησε να δεις τα δικά σου λάθη πρώτα για να βελτιωθείς.

Και για τα σχόλια που λες εγώ όσα του έχω στείλει τα δημοσιεύει, άσε που δεν τα έχει πάντα κλειστά. Εσύ όμως δεν έχεις δημοσιεύσει όλα τα δικά μου.

Άθεος είπε...

Λαμβάνει υβριστικά σχόλια από φίλους μου;
Και δεν ντρέπεσαι να μου γράφεις αυτό το πράγμα;
Μα καλά, έχετε απολέσει όλη τη λογική και κάθε ίχνος ήθους;
Από πού συνάγεται ότι αυτοί που του γράφουν ότι είναι φίλοι μου;
Πώς μπορείς να το αποδείξεις αυτό, όταν δεν υπάρχουν δημοσιευμένα σχόλια;
Γιατί είναι φίλοι μου;
Αλλά ακόμα κι αν ήταν έτσι, τι φταίω εγώ, αν κάποιοι του γράφουν, ακόμα και για μένα;
Γιατί τα βάζει με μένα;
Πού τον έχω βρίσει εγώ;
Κατάλαβες πως έχουν τα πράγματα Αντώνη;
Και δικαιολογείσαι ότι τα κάνει αυτά γιατί δίνω δικαίωμα; Πού το έδωσα; Πού έκανα ανάρτηση εγώ γι αυτόν;
Και ζητάς να βελτιωθώ εγώ;
Γι αυτόν δεν έχεις να πεις τίποτα;
Δεν ντρέπεστε καθόλου που όλα αυτά τα διαβάζει ο κόσμος;
Δεν νιώθετε καθόλου ότι αδικείτε κάποιον που δεν σας ενοχλεί;
Ξέρεις που γράφεις τώρα;
Εγώ σε φώναξα εδώ;
Μου έγραψες κι άλλα σχόλια και δεν τα δημοσίευσα;
Γιατί δεν τα δημοσίευσες στου Ορθό να μπορούμε τώρα να τα δούμε… πώς να σε πιστέψω;
Γιατί χρησιμοποιείς ψέματα για να συκοφαντήσεις;
Καλά, εγώ δεν πιστεύω σε θεούς και νεράιδες. Εσύ δεν φοβάσαι το θεό σου που φέρεσαι έτσι;
Τι ψυχή θα παραδόσεις;
Τι υποκρισία είναι αυτή;
Μπορείτε να με αφήσετε ήσυχο;
Δεν αναφέρομαι, ποτέ σε σας, αν δεν πρέπει να σχολιάσω κάτι που οι ίδιοι μου απευθύνετε.
Μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο;
Ντραπείτε επιτέλους και λίγο…

Άθεος είπε...

Τώρα πρόσεξα, ένα αναπάντητο σχόλιο, αυτό του atheism.
Να υποθέσω κατά τον προηγούμενο υβριστή χριστιανό ότι κι αυτός είναι δικός τους αφού σχολίασε, απ’ την ανάποδη κάτι παρεμφερές με τον Μιχαήλ;
Οι συμπτώσεις πολλές.
Δείτε κι εσείς. Υπογράφει atheism και υποστηρίζει, έμμεσα (!) τον ορθό ότι κι εγώ συμπεριφέρομαι σαν κι αυτόν!
Είδες πουθενά καμιά ανάρτηση να τον θίγει;
Τι κόλπα είναι αυτά… λίγη ντροπή, χριστιανέ…atheism!
Χωρίς επιχειρήματα ήρθες να μου καταλογίσεις ευθύνες;
Πού έβρισα;
Έλεος!
Εγώ δηλαδή, τι πρέπει να κάνω τώρα; Να βρίζω σαν τον χριστιανό… πανήβλακες κι έτσι;
Ντροπή σας!

Άθεος είπε...

Αυτό το σχόλιο πιο πάνω, είναι η καλύτερη απόδειξη για ότι αναφέρω σχετικά με τις προβοκάτσιες. Άλλο είναι και άλλο προσπαθούν να δείξουν, προκειμένου να διαστρεβλώσουν την αλήθεια!
Αρχίστε να μαθαίνετε, τα όπλα που τόσο καιρό χρησιμοποιούν!
Εδώ, όμως, στήνετε παγίδες και πέφτετε οι ίδιοι μέσα.
Συνεχίστε. Εμένα δυναμώνετε!

Άθεος είπε...

Όταν μιλάμε για προβοκάτσιες, πλαστογραφήσεις κι άλλε πονηρές ενέργειες χριστιανών, εννοούμε κάτι τέτοιο.

Άθεος είπε...

Επειδή δεν μπορούν να πουν ότι αυτά που λέω (βλέπε προηγούμενο σχόλιο) είναι ψέματα, τα βαφτίζουν βρισιές!
Καταλάβατε, πώς αντιστρέφουν την αλήθεια;
Έτσι κάνουν και οι πολιτικοί, όμως αυτοί έρχονται δεύτεροι.
Τώρα, ξέρετε τι εννοούν όταν λένε τους βρίζω: Λέω την αλήθεια!!!!
Και γι αυτό με βρίζουν οι άνθρωποι και θα πάνε στον παράδεισο!
Να τι σημαίνει αλλοτρίωση!

Αντώνης είπε...

Τι σχέση έχει βρε άθεε αυτό το παράδειγμα με την συμπεριφορά σου;

Τι είναι αυτά που λες πάλι; Παρουσίασες ένα περιστατικό που στο κάτω - κάτω δεν ξέρουμε εάν είναι και αληθινό και με αυτό προσπαθείς να καλύψεις την υβρεολογία σου; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά που κάνεις;

Είσαι πολύ φανατισμένο άτομο και δεν βλέπεις τι κάνεις.

Άθεος είπε...

Θα πάει μακριά η βαλίτσα Αντώνη;
Θα κάνω αυτό που θα έκανε κάθε έντιμος και λογικός άνθρωπος.
Όποιος σχολιάζει την ανάρτηση ευχαρίστως θα αναρτάται το σχόλιό του. Τα προσωπικά, μόνο σε email. Δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο. Για να τελειώνουμε με τις έριδες. Ξέρω ότι εσείς θα συνεχίσετε, γιατί μόνο με τον καυγά ζείτε. Όμως, παρόλο που το έχω θέσει και στους όρους του blog υπέκυπτα και σας δημοσίευα.
Έχε υπ’ όψιν σου ότι Αντώνης, Ανώνυμος, atheism, Ορθόδοξος, Panos, Mitsakos… και άλλες συνωμοτικές δυνάμεις για μένα αποτελούν ένα και το αυτό πρόσωπο που κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα πίσω από την ανωνυμία σουλατσάρει βρίζοντας.
Άσχετα όμως από αυτό, όποιος θέλει να σχολιάσει την ανάρτηση μπορεί να το κάνει. Με τον παραμικρό υπαινιγμό σε προσωπικό χαρακτηρισμό, θα πηγαίνει στην χαβούζα. Γι αυτό καλού κακού, αν δεν δείτε το σχόλιό σας, ρίξτε και μια ματιά κι εκεί. Εκεί βρίσκεται ο φυσικός σας χώρος.
Δημοσιεύω και το τελευταίο σου σχόλιο, χωρίς να το σχολιάσω.
Έτσι για να σε ικανοποιήσω ότι είχες τον τελευταίο λόγο.
Και μάλιστα στο blog μου, παρόλο που εγώ δεν έρχομαι σε σένα, αν και να ερχόμουν, δεν θα μπορούσα να σχολιάσω.
Όσο για τις συκοφαντικές σου αναρτήσεις στο άτομό μου, συνέχισέ τες. Κανένας δεν θα σε ενοχλήσει ποτέ. Ακόμα κι όταν θα λες: δεν μπορεί να απαντήσει και γι αυτό μας αποφεύγει, εγώ θα κάνω ότι δεν ακούω. Ελεύθεροι λοιπόν.
Όμως αν δεν έχετε λόγο, παρά μόνο βρισιές, στη χαβούζα και χωρίς σχόλια!
Τέλος!

Ανώνυμος είπε...

Αθεε..

Μπορείς να το ονομασεις φιλαυτία αν θες. υπερβολική αγαπη για τον εαυτό μας και την ιδεολογίας μας. Ίσως, ναι. Αλλα, η ιδεολογία στηρίζεται ήδη σε μια λιγο-πολύ συγκεκριμενη ταυτότητα που καθορίζει τη θέση μας μέσα σε μια λίγο-πολύ συγκεκριμένη κοσμοεικόνα. ο συνδυασμος αυτων των δύο μας δίνει το, ριζικής σημασίας, πλεονέκτημα του προσανατολισμού μας μέσα στον κόσμο. Ομως, η ταυτότητα και η κοσμοεικόνα είναι υπαρξιακή αποφαση και όχι απλώς ορθολογικη επιλογή μέταξύ εναλλακτικών οδών.

Τώρα, τα λόγια είναι θεωρητικές διακηρύξεις του ποιοί είμαστε (πώς κατανοούμε τον εαυτό μας) και τατοτόχρονα κρύβουν πίσω τους και μια αξίωση ισχύος, δηλαδή την φιλοδοξία ή και ματαιοδοξια για τη θεση που θελουμε να εχουμε στην κοινωνια. Ομως, το τί πιστεύουμε για τον εαυτό μας, δεν βρίσκεται σε αναγκαία αντιστοιχία με το τί κανουμε. Αυτο εννοω όταν λέω ότι οι υποκειμενικες προθεσεις μας (που διατυπώνονται σε θεωρητικό επιπεδο) δεν συμβαδίζουν με τις αντικειμενικά αποτελέσματα των πράξεών μας (που εμφανίζονται στο πραγματικό επιπεδο).

Αυτό σημαινει οτι μπορει να εχουμε τις καλυτερες προθεσεις, αλλα το αποτελεσμα των πραξεων μας να ειναι εκ διαμετρου αντιθετο με οσα διακηρύτταμε και θέλαμε να πετύχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Περι αλλοτρίωσης τώρα. Η αλλοτρίωση είναι πολύ γενική εννοια, ακριβώς επειδή γινεται χώρος ανταγωνισμού και εξουσιας για την "γνήσια" ερμηνεία της απο πολλές πλευρές. Αλλοτρίωση μπορεί να είναι η αποξένωση του ανθρωπου απο την εργασια του, η απομάκρυνση απο τον λογο του Θεου, η απομάκρυνση απο τις επιταγες του ορθολογισμου κλπ. η αλλοτρίωση παει παντα ζευγαρι με την μη-αλλοτρίωση, την απελευθερωση της ουσιας του ανθρωπου, καποιου καθαρού, αμόλυντου, αναλλοτρίωτου "κάτι". Και αυτα τα ζευγαρια έχουν ήδη αξιολογική χρεια, ήτοι κρύβουν αξιωσεις ισχύος. γιατι δεν εχει νοημα να διαμαρτύρεται κανεις για αλλοτρίωση αν δεν ισχυρίζεται οτι ο ίδιος έχει ξεφύγει απο αυτήν και ότι θέλει να ελευθερωσει και τους αλλους ανθρωπους επισης. ελευθερωτης, διαφωτιστης, βελτιωτης του ανθρωπου, σε καθε περιπτωση υπαρχει μια αξιωση ισχυος απο πισω.

"αλλοτρίωση είναι το αίσθημα που έχει κάποιος πως η μοίρα του δεν καθορίζεται από τον ίδιο αλλά από παράγοντες ανεξάρτητους από τη θέλησή του και τις δυνάμεις του."

Με βαση την ασυμμετρια μεταξύ υποκειμενικων προθεσεων και αντικειμενικων αποτελεσματων, δεν ορίζουμε τη μοιρα μας στο βαθμο που νομιζουμε. Επισης, υπαρχουν και περιπτωσεις θεωριών που ενώ μοιαζουν να ειναι παθητικες και μοιρολατρικες (βλέπε κισμετ, τον μαρξισμο ως υποταγη στις τελεολογικη πορεια της ιστοριας, του χριστιανισμου ως υποταγη στο θέλημα του Θεου, την σημερινή υποταγή σε έναν απροσωπο μηχανισμό οικονομίας κλπ.) άρα θα μπορουσαν καλλιστα να χαρακτηριστουν αλλοτρίωτικες, εντούτοις παρουσίασαν τεράστια συγκεντρωση ανθρωπινης ενεργητικοτητας.

Ίσως να είμαστε απλως το σύνολο των "αλλοτριώσεών" μας. Αλλά ποιόν ικανοποιεί μια τέτοια απαντηση; Σιγουρα όχι αυτον που διαμαρτύρεται για αλλοτριωση και επιφυλασσει στον εαυτο του τον ρολο του απελευθερωτη (βλέπε τον Πλατωνα που φυσικα μιλουσε για αλλοτριωση των ανθρωπων στη σπηλια, αλλα φυσικα επιφύλασσε στον εαυτο του και την καστα των φιλοσοφων τον ρολο του διαφωτιστη. Το ιδιο και το ιερατείο της θρησκειας, που πρώτα φόρτωσε στους ανθρωπους το πρωπατορικο αμαρημα και μετα οι ιδιοι ήρθαν να το οδηγησουν στη σωτηρια, να τους σωσουν απο την αλλοτριωση, την αποξενωση απο τον λογο του Θεου -που οι ιδιοι ερμηνευαν δεσμευτικα για ολους. Και το παιχνίδι συνεχίζεται).

Ίσως αλλτρίωση είναι το να αποδεχόμαστε την εικόνα που ο εκαστοτε ισχυρός σχηματίζει για τον εαυτό του. Τοτε αναπαράγουμε την ιδεολογία του και εχουμε ηττηθεί.

Συγνωμη για το μακροσκελές σχόλιο.

Άθεος είπε...

Χθες είπα στους «κυρίους» ορθόδοξους που με βομβαρδίζουν με υβριστικά σχόλια και συκοφαντικές αναρτήσεις ότι αν δεν σχολιάζουν το θέμα της ανάρτησης, τα σχόλιά τους θα πετάγονται στη χαβούζα, μόνο και μόνο για να δημοσιεύονται και να μην ισχυρίζονται ότι τους διαγράφω επειδή δεν θέλω, και καλά, να φαίνονται. (Τι άραγε δεν ήθελα να φαίνεται… η εξυπνάδα τους, το μπρίο του λόγου τους… που αντί να ασχολείστε με το θέμα που συζητούν όλοι, το ρίχνετε στο υβριστικό κήρυγμα και σε ηλίθιους και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς).
Μετά και το τελευταίο σχόλιο του Αντώνη σήμερα στο ίδιο μοτίβο ύβρεων ότι θα δημοσιεύσει σχόλια στου ορθόδοξου που υποτίθεται μου έστειλε και δεν δημοσίευσα, με απείλησε ότι θα κάνει ειδική ανάρτηση γι αυτό. Δηλαδή νέα συκοφαντική ανάρτηση για το άτομό μου, ότι δεν δημοσιεύω σχόλιά τους και τέτοια φαιδρά.
Γεννάται το ερώτημα, πώς ξέρει ο Αντώνης τι θα κάνει ο Ορθόδοξος;
Λοιπόν, ας τελειώνουμε με αυτήν την αλητεία.
Όχι, ούτε και στην χαβούζα δεν θα σας στέλνω. Γιατί να ασχοληθώ άλλο μαζί σας; Ακόμα και τη χαβούζα θα λερώνατε!
Αδυνατώντας να κάνετε μια ανάρτηση υποστηρίζοντας, έστω κουτσά στραβά τις θέσεις σας επιδίδεστε σε έναν βρόμικο και συκοφαντικό αγώνα που στην θέση μου άλλοι θα επέλεγαν και τη νομική προστασία. Δεν θέλω να φτάσω μέχρι εκεί, τουλάχιστον για την ώρα. Συνεχίστε να κάνετε αναρτήσεις συκοφάντισης και μίσους και να μου στέλνετε απειλητικά και υβριστικά μηνύματα.
Από δω και στο εξής, είστε αποκλεισμένοι από το χώρο αυτό.
Αν είχατε λίγο μυαλό, θα ακουγόσασταν έστω και έτσι, τώρα αριβεντέρτσι αλητάμπουρες!

Και κάτι σε κείνον τον ελεεινό ανώνυμο (που μου έγραψε και σαν… atheism, τρομάρα του) που χθες ισχυριζόταν ότι ο Μιχαήλ ήταν μαϊμού: Ο Μιχαήλ μου έστειλε email, περιμένω και το δικό σου για να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Είστε και οι δυο χριστιανοί, θα τα βρείτε!

Και κάτι τελευταίο: Αι στο διάολο μαλάκες!

Άθεος είπε...

Έγινες σαφής fidelio, αν και όταν λες «το τί πιστεύουμε για τον εαυτό μας, δεν βρίσκεται σε αναγκαία αντιστοιχία με το τί κάνουμε» αντιλαμβάνομαι την υποκειμενικότητα και την σχετικότητα του θέματος. Δεν είναι δηλαδή ίδια για όλους. Άλλοι βρίσκονται πιο κοντά κι άλλοι κάνουν διαμετρικά αντίθετες πράξεις από τις διακηρυγμένες, όπως οι χριστιανοί για παράδειγμα (το παράδειγμα βρίσκεται πιο πάνω, αλλά ας μην αναφερθούμε ξανά σ’ αυτό).
Στο θέμα της αλλοτρίωσης έφυγες λίγο πιο μπροστά, ως συνήθως, χε χε). Ναι, η έννοια της αλλοτρίωσης είναι πολυποίκιλη και στα είδη της αλλοτρίωσης θα περάσω στο δεύτερο μέρος. Εκεί απαντώ ήδη σε όσα αναφέρεις στο δεύτερο σχόλιο.
Ευχαριστώ για την διευκρίνιση και για την ανάλυση που μας έκανες που ομολογώ ήταν εποικοδομητική.

nicolaos demonicos είπε...

Αλλοτρίωση του ελλόγου δεν είναι άλλο από εκείνο που οφείλεται στην ανάγκη.
Η δυνατότητα του καθενός να υποτάξη την ανάγκη στην δική του αξιολόγηση των πραγμάτων ή να άγεται και να φέρεται από αυτήν, ορίζει τον βαθμό αλλοτρίωσης που έχει υποστή ή θα υφίσταται, αφού η υποταγή ή μη ορίζει και τις αξίες του.
Και βεβαίως συμφωνώ με τον ορισμό που δίνει ο fidelio: «αλλοτρίωση είναι το αίσθημα που έχει κάποιος πως η μοίρα του δεν καθορίζεται από τον ίδιο αλλά από παράγοντες ανεξάρτητους από τη θέλησή του και τις δυνάμεις του», ορισμός ο οποίος συνιστά την απαρχή των αλλοτριώσεων του ατόμου. Θα μπορούσα να τον αποκαλέσω γεννετήσια μήτρα της αλλοτρίωσης, αν αυτή η διατύπωση στέκη.
Παρεμπιπτόντως, μπήκα στο μπλογκ του Σκληρο-Πυρηνικού και διεπίστωσα την αθρησκεία του -τον προθάλαμο της αθεΐας, όπως λες-, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παύω να διαφωνώ με τις θέσεις που εξέφρασε στο σχόλιό του.

Zanglos είπε...

Δάσκαλε, αναρωτιέμαι αν αυτό το άρθρο, η ο πρόλογος του άρθρου δεν είναι το καλύτερο από όλα! πραγματικά ξαφνιάστηκα με το θέμα και το βάθος της διείσδυσης και ανάλυσης σου!
Είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει πάρα πολύ, αλλα δεν μπορώ να το εξωτερικεύσω με τα λίγα Ελληνικά που γνωρίζω, περιμένω με αγωνια την συνέχεια της έρευνας και τον πιστεύον σου!

Άθεος είπε...

Δεν συμφωνείς μόνο με τον fidelio ndemonicos, αλλά και μαζί μου, γιατί ο ορισμός που διάβασες στο σχόλιο του fidelio είναι δικός μου. Εκεί βρίσκεται ο πυρήνας της ανάρτησης. Μα καλά demonicos, δεν διαβάζεις την ανάρτηση;
Χε, χε, εκεί συμφωνείς, αλλά διαφωνείς με τον σκληροπυρινικό φυσικό. Ας διαφωνείς! Κάπου, και εμείς θα διαφωνούμε. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα. Στο blog αυτό μας δένει η έρευνα και ο διάλογος. Μέσα από τις αντιθέσεις ο καθένας θα βρει το δρόμο του, έτσι δεν είναι;

Έχεις δίκιο Zanglos, αυτό το άρθρο, μαζί με τη συνέχειά του είναι το καλύτερο. Όταν δημιούργησα το blog αυτό, στο άρθρο αυτό στόχευα. Όμως έπρεπε να περιμένω να δημοσιευτούν πρώτα άλλα βασικά άρθρα. Τώρα ξέρουμε τι είναι αυτό που πλανάται και μας διαστρεβλώνει, αν και πολύ συχνά δεν καθορίζεται γιατί το θεωρούμε δεδομένο και συχνά βρισκόμαστε κι εμείς εγκλωβισμένοι. Κάτω από αυτό που λέμε, σύστημα, καθεστηκυία τάξη, κατεστημένο ή καθιερωμένο, προφανές και οφθαλμοφανές, βρίσκεται ένας άλλος κόσμος που οι εξουσιαστές του συστήματος προσπαθούν να μας κρύψουν. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια, καμουφλαρισμένη συχνά πίσω από κείνους που έχουν συμφέρον να μας κλείνουν τα μάτια. Όπως λέει και ο Μορφέας στην ταινία για το matrix «είναι ο κόσμος που σου σκεπάζει τα μάτια και σου κρύβει την αλήθεια!»

Χαίρομαι που συμφωνεί με το άρθρο και ο zickos, όμως το σχόλιό του δεν μπορεί να δημοσιευτεί γιατί θίγει πρόσωπα και καταστάσεις που αποφάσισα να σταματήσω εδώ. Όταν το εννοώ αυτό για τους μεν, το εννοώ και για τους δε. Όχι δυο μέτρα και δυο σταθμά εδώ!

Ανώνυμος είπε...

ο αθεισμος ειναι μια μπουρδα,μονο ο αγνωστικισμος ειναι αληθινη φιλοσοφια με λογικη βαση(σε αντιθεση με τον αθεισμο ο οποιος με εναν τελειως ανορθοδοξο τροπο ειναι ακομα μια θρησκεια).χανεις το χρονο σου,φιλε αθεε.ειμαι σιγουρος οτι νιωθεις παρασαγγας ανωτερος απο τους θρησκους συνανθρωπους σου και μπορει να εχεις δικιο,αλλα το οτι εισαι εξυπνοτερος απο εναν καθυστερημενο,αυτο δε σε κανει αυτοματως και ιδιοφυη και "πεφωτισμενο",οπως ειμαι σιγουρος οτι νιωθεις.Ουτε καν ευφυη δε σε κανει,λυπαμαι....το μενος σου απεναντι στο Χριστιανισμο ειναι παιδαριωδες πλην διασκεδαστικο,εισαι σαν κατι οπαδους που πανε στον αγωνα οχι για να υποστηριξουν την ομαδα τους αλλα για να βρισουν τους αντιπαλους.Συγνωμη που σου χαλαω τη φουσκα που εχεις φτιαξει αλλα δεν ευθυνεται η θρησκεια ια το καταντημα της ανθρωποτητας,ο ανθρωπος φταιει.Η θρησκεια χρησιμοποιηθηκε και χρησιμοποιειται σαν οχημα.Οχι οτι ειναι εκ φυσεως κακος ο ανθρωπος,απλα αποφευγει το δυσκολο οπως ο διαβολος το λιβανι.Γιατι ειναι δυσκολο το να εχεις το θαρρος της γνωμης σου ενω μπορεις απλα να γινεις μερος του οχλου,ειναι δυσκολο το να φερθεις σωστα επειδη ετσι το νιωθεις κ οχι επειδη αναμενεις ανταμοιβη στην αλλη ζωη η φοβασαι την οργη του Θεου,ειναι πιο δυσκολο το να καταλαβεις την μαγισσα ενω μπορεις απλα να την καψεις,ειναι δυσκολο το να βαλεις το μυαλο σου να σκεφτει ενω μπορεις απλα να υπακουσεις τον εκαστοτε παπα κ.ο.κ. Α,και ειναι πολυ δυσκολο να δεις τα πραγματα σφαιρικα και καθαρα και να ριξεις το φταιξιμο στον αληθινο ενοχο,ενω μπορεις απλα να τα ριξεις ολα στη θρησκεια και στο διεφθαρμενο παπαδαριο..Παροτι πιστευω στο Θεο και τον αγαπω οπως αγαπαω τον πατερα μου,δε χρειαζομαι τη Βιβλο για να ξερω πως πρεπει να ζησω και να φερθω.Ειναι αληθεια οτι η θρησκεια προσφερεται σε καποιους για να κανουν κακο,αλλα αυτο δεν αποτελει αποδειξη οτι δεν υπαρχει Θεος η οτι οι διδαχες του Χριστου ηταν ακυρες.Δε μπορεις να αποδειξεις οτι Θεος δεν υπαρχει οπως και εγω δε μπορω να αποδειξω οτι υπαρχει.Εγω ομως ποτε δεν ειπα οτι ΞΕΡΩ οτι υπαρχει Θεος,ειπα οτι ΠΙΣΤΕΥΩ,αρα ματαιοπονεις.Κανενας αληθινος και σοβαρος χριστιανος δε θα σου πει "ξερω και ειμαι πεπεισμενος οτι υπαρχει Θεος".Αν η υπαρξη του Θεου ηταν αυταποδεικτη και χειροπιαστη τοτε θα ελειπε απο τη συλλογικη συνειδηση κατι πολυ σημαντικο-η ελευθερια της βουλησης και της επιλογης.Θα ηταν μια μορφη τυρανιας.Θα ησουν πιστος επειδη δε θα γινοταν αλλιως.Με λυπη μου διαπιστωνω οτι ενω η δικη μου θεωρηση του κοσμου ειναι καθαρα ανθρωποκεντρικη,εσυ σαν "πεφωτισμενος" και απαλλαγμενος απο "πλανες" και "αυταπατες" (απο τις οποιες υποφερω εγω και τα αλλα ανεγκεφαλα κοροιδα),εχεις μια τελειως θεοκεντρικη θεωρηση και μια επικυνδυνη και οχι καθολου υγιη εμμονη με τη θρησκεια,τελειως αντιθετη με αυτο που πρεσβευεις.Εισαι οντως αθεος....

Ανώνυμος είπε...

Άθεε να κάνω μια περίεργη ερώτηση?

Πώς γνωρίζουμε που βρίσκεται η αλλωτρίωση? Δηλαδή γιατί να μη την πράτεις εσύ?

Άθεος είπε...

Από την αρχή του σχολίου σου άνθρωπε (the man) δείχνεις την προκατάληψή σου για την αθεΐα. Φαίνεσαι να κρέμεσαι από τις λέξεις κι όχι από το νόημά τους. Δεν κατάλαβα όμως αν χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου αγνωστικιστή ή αν απλά σου αρέσει η φιλοσοφία του, που την αναγνωρίζεις σαν μεγάλη φιλοσοφία, ενώ την αθεΐα την λες μπούρδα.
Μ’ αυτά που μου έγραψες όμως ούτε και τον αγνωστικισμό δεν πρέπει να ασπάζεσαι αν το θεό που δεν μπορείς να προσδιορίσεις τον αγαπάς όσο κάτι πολύ οικείο, σαν τον πατέρα σου όπως είπες.
Οι χαρακτηρισμοί σου για μένα, όχι ότι δεν σε τιμούν, αλλά απλά μάλλον σε χαρακτηρίζουν σαν ανεύθυνο άτομο όταν χωρίς να έχεις γνωρίσει την ιδεολογία κάποιου, απλά από το χαρακτηριστικό του όνομα, τον προσδιορίζεις με αυτά που ξέρεις για την ιδεολογία που πρεσβεύει. Ασχολήθηκες ποτέ με το θέμα; Είσαι τόσο σίγουρος για γι αυτό που το ονομάζεις φούσκα; Αλήθεια είδες μένος απέναντι στους χριστιανούς και με χαρακτηρίζεις σαν οπαδό που υποστηρίζει απλά την ομάδα του… Αυτό κατάλαβες δηλαδή; Σίγουρα δεν διάβασες ούτε ένα άρθρο, αφού δεν έθιξες καμιά μου θέση για να πάρω το λόγο. Είμαι σίγουρος ότι ούτε και την ανάρτηση διάβασες, αφού τίποτα δεν λες για την πιο επίκαιρη ανάρτηση, που αυτή τη στιγμή τρέχει, την αλλοτρίωση. Ούτε έχεις αντιληφθεί ότι εδώ κάνω κριτική στην αποκαλυπτική πίστη και των τριών αποκαλυπτικών θρησκειών. Όταν προσπαθώ να δείξω την ανοησία της δεισιδαιμονίας απευθύνομαι ακόμα και στις αρχαίες θρησκείες. Όταν πάλι αναφέρομαι στο χριστιανισμό, μόνο παιδαριώδεις δεν είναι οι αναρτήσεις μου, αφού εξαντλώ με την έρευνα, όσο είναι δυνατόν τα ιστορικά στοιχεία, που είμαι σίγουρος αγνοείς παντελώς! Μα και για ιστορικά στοιχεία, που σε πολλές μου αναρτήσεις έχω κάνει δεν βλέπω να διαφωνείς πουθενά, αλλά σαν εσύ φαίνεσαι σαν οπαδός που πηγαίνεις σε αγώνα και φωνάζεις πριν μπεις στο γήπεδο σε όσους δεν συμφωνείς μαζί τους, όχι στην ιδεολογία, αλλά στα διαφορετικά χρώματα των ενδυμάτων του.
Ποια φούσκα μου χαλάς;
Το νου σου υποτιμάς όταν το παίζεις αγνωστικιστής και παράλληλα είσαι πιστός του χριστιανισμού. Σίγουρα ούτε και τον αγνωστικισμό δεν ασπάζεσαι, αφού την ιδεολογία του την αγνοείς. Όμως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αν διάβαζες την 43η ανάρτηση (Απ’ τον σκεπτικισμό στον αγνωστικισμό και στην τύφλα μας τη μαύρη) θα μπορούσες να μάθεις όχι μόνο γιατί ένας αγνωστικιστής πιστεύει ακόμα στο θεό, αλλά και τι σημαίνει αγνωστικισμός και πόσο φούσκα φιλοσοφία είναι.
Μιλάς ακόμα ότι τα ρίχνω όλα στη θρησκεία και στο διεφθαρμένο παπαδαριό. Πρώτον με το άρθρο αυτό, δεν τα ρίχνω όλα στη θρησκεία, γιατί μέρος της ευθύνης έχει και η πολιτική και δεύτερον ποτέ δεν έχω κάνει λόγο για διαφθαρμένο παπαδαριό σε ανάρτηση γιατί τους ιερείς τους βλέπω σαν εργαζόμενους και είναι φυσικό, όπως και στους άλλους εργαζόμενους να υπάρχει διαφθορά, όχι από την πίστη τους αλλά από αυτό που κι εσύ ονομάζεις ανθρώπινο. Μετά γράφεις ενώ παραδέχεσαι ότι «είναι αλήθεια ότι η θρησκεία προσφέρεται σε κάποιους για να κάνουν κακό, αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός η ότι οι διδαχές του Χριστού ήταν άκυρες» Μα πόσα λάθη μπορώ να βρω σε μια φράση σου… Γράφω πουθενά εγώ ότι γι αυτό δεν υπάρχει ο θεός; Από τέτοια στοιχεία κρίνω την ύπαρξη του θεού; Στο πρώτο σκέλος θα αναφερόμουν στην ψυχολογία και στην αλλοτρίωση. Όμως για την ύπαρξη του θεού, μόνο η υλιστική φιλοσοφία μπορεί να απαντήσει. Ξέρεις τι είναι αυτό; Να ποια είναι αληθινή φιλοσοφία και όχι τρίχες σαν τον αγνωστικισμό. Για τις διδαχές του χριστού αρμόδια να απαντήσει είναι η θρησκειολογία, η ιστορία, η φιλοσοφία και άλλες επιστήμες.
Θα μπορούσα να σου γράψω άλλα τόσα, αλλά ο χώρος με περιορίζει, αν πρέπει να μεταφέρω όλες μου τις αναρτήσεις στα σχόλια. Θα προτιμούσα να πας από κει. Και μόνο όταν με γνωρίσεις και δεν μπορώ να σε καλύψω σε κάτι να παίρνεις θέση χαρακτηρίζοντας με τους χαρακτηρισμούς που μου πρόσαψες. Δεν ήταν μόνο άστοχοι αλλά και άδικοι. Επιφανειακοί σαν τις ιδέες σου, παιδαριώδεις θα έλεγα, για να σου επιστρέψω έναν απ’ αυτούς.

Άθεος είπε...

Η αλλοτρίωση ανώνυμε, δεν βρίσκεται στη γη, πάνω στα δέντρα ή στα βουνά, αλλά στη συνείδησή μας.
Ποιος είπε ότι εγώ το παίζω αμόλυντος από κάτι που όλους τους επηρεάζει; Τι είμαι εγώ; Τέτοια εντύπωση δείχνω;
Αλλάξτε την λοιπόν: Και εγώ είμαι αλλοτριωμένος (υπάρχουν πολλά είδη αλλοτρίωσης, θα τα δείτε στο επόμενο μέρος του άρθρου) όμως προσπαθώ να την καταπολεμήσω. Πριν χρόνια ήμουν περισσότερο αλλοτριωμένος, τώρα είμαι λιγότερο. Αύριο θα είμαι ακόμα λιγότερο. Όμως αποαλλοτριωμένος τελείως, ποτέ.
Άλλοτε έχω μιλήσει και για την τελειότητα. Δεν την δέχομαι πουθενά!
Σταματήστε να κακοχαρακτηρίζετε κάποιον χωρίς να γνωρίσετε τι πραγματικά πιστεύει. Διαβάστε τις αναρτήσεις και μην κοιτάτε την εξωτερική ενδυμασία, όπως ο προηγούμενος σχολιαστής…

nicolaos demonicos είπε...

Τους θρησκευόμενους και τους θεϊστές, Άθεε, δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν τι πρεσβεύει και γιατί ο ευρισκόμενος στον αντίποδα ή ο αμφιβάλλων περί την αλήθειά τους.
Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να είσαι μαζί τους, διότι «οι μη μετ' αυτών κατ' αυτών εισίν».
Αυτή είναι η πραγματικότητα και την γνωρίζεις. Συνεπώς το να προτρέπης τον οποιοδήποτε πιστό να σε γνωρίση, δηλαδή την φιλοσοφία σου, πριν σε κρίνη, είναι σαν να ζητάς από τον λύκο να λάβη υπ' όψιν του την ηλιοφάνεια πριν επιτεθή στο θύμα του.
Χαμένος χρόνος και κόπος; Ίσως ναι, ίσως όχι...

Ανώνυμος είπε...

Πρωτιστως να πω οτι ηταν πολυ ενδιαφερουσα η τροπη που εχουν παρει οι δημοσιευσεις και πολυ ενδιαφερουσα η αντιδραση πολλων αθεων και μη.
Ισως και ενοχλητικη θα ελεγα.
Επιπροσθετως να πω οτι ξαφνιαστηκα με το οτι καταφερατε να βγαλετε τοω Αποστολη απο τα ρουχα του καθοτι εχω διαβασει σχεδον ολες τις δημοσιευσεις και ουδεποτε ειδα τετοια αντιδρση απο τον ιδιο.
Υπομονη φιλε Αθεε.
Εν συνεχεια να πω οτι χαρηκα με ολο αυτο το ξεσπασμα ολων διοτι οσο περισσοτερο καταλαβαινουν ολοι οτι η αληθεια ξετυλιγεται μπροστα τους τοσο δυσκολο τους φαινεται να αποδεχθουν οτι τοσο καιρο ηταν τυφλοι και καθοδηγουμενοι απο ενα συστημα το οποιο και οι ιδιοι κατηγορουν.
Οσο αφορα τις κατηγοριες περι φανατισμου εχω να απαντησω αυτο σε ολους τους φιλους πιστους και οποιαδηποτε διαφωνια δεκτη και εκτιμηταια.Ποτε δεν ειναι αργα για να διορθωθεις:

Αδολφος Χιτλερ (Καθολικος Χριστ.Πιστευε οτι οθεος του δινει δυναμη για να αλλαξει τον κοσμο)

Ιωαννα της Λωραινης (Καθολικη Χριστ.Ισχυριζοταν οτι μιλουσε με τον θεο και οτι ο ιδιος της εδωσε δυναμη να επαναστατησει)

Τζεκινς Χαν (Μια ανωτερη δυναμη τροχιζε την λεπιδα του οπως ισχυριστηκε και ο θεος καθοδηγουσε το χερι του.[αγνωστες οι θρησκευτικες του πεποιθησεις] )

Οικονομαχιες (περιττα τα σχολια)
Σταυροφοριες (ως ανωτερω)

συωεχιζεται.....

Ανώνυμος είπε...

Εχεις περιορισμενη αντιληψη,ειναι φανερο.Δε μπορει να χωρεσει το μυαλουδακι σου οτι καποιος ενω ειναι χριστιανος μπορει να παραδεχτει μια αλλη φιλοσοφια οπως ο αγνωστικισμος.Δεν ειμαι αγνωστικιστης αλλα σεβομαι και εκτιμω τον αγνωστικισμο και ξερω τις θεσεις του,εχω υπαρξει αγνωστικιστης οπως και αθεος.Το εχω κανει το φιλοσοφικο ταξιδι μου...Η "θητεια" μου ως αγνωστικιστης με εκανε να διευρυνω την αντιληψη μου και να δω τα πραγματα σφαιρικα και καθαρα σε αντιθεση με το σκοταδισμο του αθεισμου.Γιατι μιλαμε για κανονικο σκοταδισμο,διαφορετικο μεν απο αυτον της Εκκλησιας,σκοταδισμο δε.ΥΠΗΡΞΑ αγνωστικιστης (τις θεσεις και τη φιλοσοφια του οποιου γνωριζω πολυ καλα) αλλα τωρα ΕΙΜΑΙ χριστιανος.Απλα δεν ειμαι ψευτοπιστος η φονταμενταλιστης η χριστιανος απο συνηθεια η απο αγνοια κ.ο.κ.Οποτε η μιση σου απαντηση πηγε στραφι.Ισως δεν ημουν κι εγω απολυτα σαφης,σε αυτη την περιπτωση ζητω συγνωμη.Λοιπον,το λυσαμε το θεμα του αν ειμαι αγνωστικιστης η χριστιανος?Οκ,προχωραμε...Εχω διαβασει αναρτησεις σου,συγχωρα με που δεν τις διαβασα ολες....με το προηγουμενο σχολιο μου ασκησα κριτικη στον αθεισμο ΓΕΝΙΚΑ και οχι στην τελευταια αναρτηση σου η σε καποια αλλη αναρτηση,ουτε ισχυριστηκα οτι σχολιαζω την αναρτηση σου,οποτε μην ψαχνεις να βρεις λαθη και σχολια ασχετα με το ποστ σου.

Ανώνυμος είπε...

Το λυσαμε και το δευτερο θεμα λοιπον?οκ...ΔΕΝ απαντας στα επιχειρηματα μου,και οταν το κανεις κρινεις τις θεσεις μου με γνωμονα το αν ειναι σχετικες με το τελευταιο σου ποστ η αν εχεις γραψει κατι σχετικα με αυτες.Θα το εκλαβω σαν κομπλιμεντο αυτο...προφανως δεν εχεις να αντιπαραβαλλεις κατι.Ειπα "αυτο που πιστευεις ειναι μια μπουρδα" δεν ειπα "εισαι μαλακας".Οσο για τα ιστορικα στοιχεια τα οποια εισαι σιγουρος οτι αγνοω..οκ μη σου το χαλασω...κι εγω ετσι ακαμπτος και ανευρα ισχυρογνωμων ημουν οταν ημουν αθεος.Τη θυμαμαι αυτη την πνευματικη ξεραιλα και το ξερολισμο (σορρυ,μη δοκιμος ορος αλλα το πιανεις το νοημα φανταζομαι).Οσο για το "τριχες σαν τον αγνωστικισμο"...φυσικα θα τον εβρισκες τριχες,δε μπορουμε να δουμε κατι που ειναι τοσο πιο ψηλα απο εμας.Να επαναλαβω οτι δεν ειμαι πια αγνωστικιστης,για να μην αρχισεις παλι.Απλα τον σεβομαι σαν φιλοσοφια.Κατι που δε μπορω να πω για τον αθεισμο,και δεν ειναι οτι δεν τον δοκιμασα...Απεχθανομαι τους χριστιανους στην πλειοψηφια τους,αλλα κατεληξα οτι δυστυχως ουτε η δικη σου φαρα ειναι καλυτερη.Ευχαριστω για τη φιλοξενια και σε χαιρετω.Δε σκοπευω να ξαναενοχλησω,ισως δεν ηταν καλη ιδεα απο την αρχη να σου γραψω,ειμαι λιγο παρορμητικος.Ο καθενας ας πιστευει οτι θελει,αλλωστε εξω στον αληθινο κοσμο φαινεται απο τι ειμαστε φτιαγμενοι και τι πιστευουμε στ'αληθεια.Αντιο!

Ανώνυμος είπε...

Άθεε..

Ειναι περίεργο που διαβάζω στο τελευταίο σου σχόλιο το εξής: Και εγώ είμαι αλλοτριωμένος [...] όμως προσπαθώ να την καταπολεμήσω. Πριν χρόνια ήμουν περισσότερο αλλοτριωμένος, τώρα είμαι λιγότερο. Αύριο θα είμαι ακόμα λιγότερο.

Και ρωτώ: άραγε θα μπορούσες μεθαύριο να είσαι περισσότερο; Ή αυτή η ολοένα αυξανόμενη μείωση της αλλοτρίωσης θα συνεχιστεί; Και χωρίς μαλιστα να φτάνουμε ποτέ στην εκμηδένισή της;

Έχω μια αλλη σκεψη στο μυαλό και σε ρωτώ το παραπάνω. Αλλά προτίμώ να μην γεμίσω τον χώρο εδώ αναπτύσσοντάς την, γιατί μπορεί απλώς να χρειάζομαι διευκρίνιση από μέρους σου. Ή απλώς να περιμένω την επόμενη ανάρτηση!

Ανώνυμος είπε...

.....και θα μπορουσα να μιλαω ατελειωτα για σφαγιαστες και εκδικητικους θεους που κατα τα αλλα αγαπουν τον ανθρωπο.
Και ερχομαστε στο θεμα των αθεων-αγνωστικων-σκεπτικιστων.
Οριστε λοιπον ποσο φανατισμενοι ειναι:
Ισαακ Νευτων (πρωτιστως εβραιος μεταγενεστερα αθεος)
Βενιαμιν Φρανκλινος (δεν χρειαζονται ιδιαιτερες γνωσεις για το απιστευτο σχολιο του περι θρησκειων)
Νικολαι Τεσλα (περιτα και παλι τα σχολια και η προσφορα του στην ανθρωποτητα που κατα καιρους θαφτηκε απο επιτηδιους)
Μ.Κιουρη (ξερετε αυτη η τελευταια,η ασυμαντη)
ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ

Φανατισμενοι και προπαγανδιστες αθεοι και οι παραπανω.Κκαι σκοταδιστες θα ελεγα.
Τι να πω? Δεν μπορω να γινω πιο σαρκαστικος περι φανατισμου.

Alah Akbah
God bless you
Yuki to meiyo
και αλλα τετοια εμπριμε λογακια.

Η αλλιως -αθειστικα- καλημερα και καλη εβδομαδα.
Απο καρδιας διοτι κανενας θεος δεν μπορει να καθορισει τα συναισθηματα και την αγαπη γενικα.Ολα ερχονται εμφυτα ειτε εισαι αθεος ειτε εισαι πιστος.

Θωμας

Ανώνυμος είπε...

περασα να αφησω μια καλησπερα

hθελα καποια στιγμη αν θες,να μου εξηγησεις γιατι διαλεξες το ονομα ΑΘΕΟΣ

Άθεος είπε...

Ίσως ndemonicos να έχεις δίκιο σε όσα λες και το καλύτερο θα ήταν να αφήσω τα σχόλια να μιλήσουν μόνα τους. Πράγματι, ο the man αυτή την φορά αναλώθηκε στον αγνωστικισμό, χωρίς να διαβάσει ούτε μια αράδα από την ανάρτηση που του υπέδειξα, διαφορετικά θα αντιδρούσε σε κάτι από αυτήν. Ούτε θέλει να μάθει τι είναι αγνωστικισμός, ούτε αποφασίζει να σταματήσει να εκθειάζει ένα τρόπο σκέψης που φρενάρει τη σκέψη να πάει λίγο πιο μπροστά.
Μάλλον χαμένος χρόνος και κόπος.

Με την ευκαιρία του σχολίου του Θωμά πρέπει να πω ότι αρκετά σχόλια με θέμα την πρώην υβριστική αντιπαράθεση δεν δημοσιεύτηκαν και μπορώ να πω ότι τα περισσότερα με υποστήριζαν, όμως όταν λέμε σταματάμε, εννοούμε σταματάμε.
Όσο για το ξέσπασμα, κάποτε θα γινόταν. Ένα χρόνο με πιλατεύουν προσπαθώντας να με κάνουν να εκτραπώ και να συμπεριφερθώ σαν κι αυτούς, ώστε να βρουν ευκαιρία και να πουν: κοιτάξτε πώς φέρθηκε ο ηθικός άθεος…. Κλπ κλπ!
Όμως εδώ που φτάσαμε, αδιαφορώ και χαίρομαι που συγκρατήθηκα έστω και μέχρι εκεί.
Και να, χαίρομαι που η συζήτηση άναψε και πάλι εδώ, έστω και με αρνητική κριτική και χαρακτηρισμούς. Όμως τουλάχιστον υπήρχε μια κατεύθυνση και δεν ήταν απλά ένα χριστιανικό και υβριστικό κήρυγμα.
Κατά τ’ άλλα τα λες και μόνος σου Θωμά, με τα παραδείγματά σου.

Οι αγνωστικιστές the man είναι λίγο πιο μπροστά από τους χριστιανούς και γενικά από εκείνους που πιστεύουν στο θεό. Ούτε αγνωστικιστής είσαι και το ξέρεις καλά. Άλλωστε το δηλώνεις και από μόνος σου.
Όμως αντιλαμβάνεται κανείς το χριστιανικό σου ύφος από τους χαρακτηρισμούς που τρέχουν πριν ακόμα αρχίσεις το σχόλιό σου. Το πρώτο σου σχόλιο άρχιζε έτσι «ο αθεισμος ειναι μια μπουρδα» και το δεύτερο έτσι «Εχεις περιορισμενη αντιληψη, ειναι φανερο».
Νομίζω έχει δίκιο ο ndemonicos. Τσάμπα τον χρόνο και τον κόπο. Νόμιζα ήσουν σοβαρός και αγνωστικιστής. Όμως τίποτα από τα δυο δεν είσαι. Είσαι απλά ένας χριστιανός που βρήκε τον τρόπο να διαλεχτεί με πιο κόσμιο τρόπο από τους άλλους. Διαφορετικά δεν θα απαντούσα. Αν κάποτε υπήρξες άθεος, μάλλον ήσουν ένας κακός άθεος κι αν κάποτε ήσουν αγνωστικιστής, μάλλον ήσουν συνεπής αγνωστικιστής και γι αυτό σήμερα επέστρεψες στην πίστη των υπερβατικών δυνάμεων, διαλέγοντας γι αυτό τον χριστιανισμό.
Όμως αν σε έθιξα περισσότερο από ότι έθιξες εσύ εμένα σου ζητώ συγνώμη και αν επιθυμείς να ξαναπεράσεις χωρίς να βρίζεις και να χαρακτηρίζεις τους άλλους, επειδή δεν σε μοιάζουν, είσαι καλοδεχούμενος.

Άθεος είπε...

Καλή η ερώτησή σου fidelio. Πρώτον δεν είμαι… μέντιουμ να ξέρω τι θα είμαι αύριο (σιγά να μην ήξερα αν ασκούσα αυτήν την τσαρλατανιά…) και δεύτερον, γιατί να μην μπορούσα, αφού οι ιδέες μας είναι τόσο σχετικές και τα τεχνάσματα του συστήματος πολύ προχωρημένα. Προσωπικά πιστεύω όχι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συνεχώς θα μικραίνω την αποξένωσή μου. Ο κόσμος εξελίσσεται και αν εγώ παραμείνω στάσιμος, χωρίς να το ψάχνω και να μαθαίνω, γιατί να μην ξεπεραστώ αφού και το μυαλό μου θα επιβραδύνεται από τα γεράματα και τα συστήματα προπαγάνδας εξελίσσονται από επιστημονικά κέντρα που στόχο έχουν να μας αποξενώνουν. Αλλά είπαμε, υπάρχουν πολλών ειδών αλλοτριώσεις και στο θέμα της θρησκείας κατηγορηματικά λέω ΟΧΙ, αφού είμαι άθεος. Μακάρι να έβρισκα συνταγή και για τις άλλες αλλοτριώσεις, για παράδειγμα την ψυχολογική.
Τώρα, αν θέλεις να περιμένεις περίμενε. Διαφορετικά ρίχτα τώρα για να ξεκαθαρίσω πού το πας!

Το σχόλιο του papara πήγε στη χαβούζα, στο φυσικό του χώρο, αφού ήταν μια παπαριά.
Τώρα πώς φαίνεται ότι αυτό το έγραψε χριστιανός, μπορείτε να μου πείτε;

Μου αρέσει η ερώτηση που έκανε το κόκκινο φουστάνι γιατί είναι διευκρινιστική.
Έχω απαντήσει αρκετές φορές σ’ αυτό αλλά θα το κάνω και τώρα.
Για να απομυθοποιήσω τη λέξη, που κάποτε ακουγόταν σαν βρισιά. Τότε μόνο το κήρυγμα του παπά ακουγόταν και η μυρωδιά της σάρκας του άθεου που κάηκε την προηγούμενη ημέρα. Ήταν κάτι σαν «κομουνιστής» σε καθεστώς χούντας.
Σήμερα, όποιος το ψάξει θα αντιληφθεί ότι οι πραγματικοί άθεοι είναι μορφωμένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι, συχνά επιστήμονες και άτομα με έφεση στο ψάξιμο. Τίποτα δεν πιστεύουν αν προηγουμένως δεν το ψάξουν. Γι αυτό έδωσα και στο blog το όνομα αυτό, δίνοντας έμφαση στην αρετή. Όμως γι αυτό ανατρέξτε στις σχετικές αναρτήσεις, γιατί η Αθεΐα είναι Αρετή, αν και όσοι ακολούθησαν τη ροή των σχολίων αυτής της ανάρτησης το διαπίστωσαν καλύτερα.

Dyer είπε...

Ο the man αφού έγραψε διάφορες δυσκολίες καταλήγει
«……είναι δύσκολο το να βάλεις το μυαλό σου να σκεφτεί ενώ μπορείς απλά να υπακούσεις τον εκάστοτε παπα»
Απ ότι φαίνεται ο the man αποφεύγει τα δύσκολα η επιλογή της αλλοτρίωσης είναι ευκολότερη. Η αθεΐα είναι δύσκολο θέμα.
Και μια διευκρίνιση για μένα; Δηλώνω άθεος για να καταλάβει ο άλλος σε τι δεν πιστεύω. Οι πιστοί είναι αδύνατον να το καταλάβουν αυτό και νομίζουν ότι πιστεύω στην αθεΐα.
Εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να πάει λίγο μακριά η σκέψη μου, αλλά αν θες ακολούθησέ την:

Ο Χριστιανισμός χαρακτηρίζεται απο μία εσχατολογική αντίληψη που θέλει την πορεία της ιστορίας να ξετιλύγεται ευθύγραμμα.

Στην πορεία αυτή ο άνθρωπος είναι εκ γενετής αμαρτωλός (απαισιόδοξη αποψη), αλλά ταυτόχρονα και φτιαγμένος καθ εικονα του Θεού (αισιόδοξη άποψη). Ο αμαρτωλός ανθρωπος χρειαζεται επιτήρηση και καθοδήγηση (μάντεψε απο ποιόν) για να φτάσει στη λύτρωση. Υποπίπτει σε σφάλματα επειδή είναι ανθρωπινα αδύναμος, βρίσκεται σε αγώνα αναμεσα στη σωτηρια και την αμαρτία, το Θεο και το διάβολο,αλλά εξομολογείται, μετανοεί, και τελικά η ζωή του καθοδηγείται απο την Θεια πρόνοια (το μαξιλαράκι ασφαλείας) μεχρι το τελος της ιστοριας, που θα έχει φυσικα happy end, και θα σημάνει την εγκαθίδρυση της βασιλειας του Θεου επι της γης.

Το αντίπαλο δέος του τώρα, ο Διαφωτισμός (ας τον ονομασω αθεϊστικό ανθρωπισμό), θέλει να απαλλαχτει τόσο από την εκ γενετής αμαρτωλότητα, όσο και απο την θεία πρόνοια και έτσι εντασσει τον ανθρωπο στην αιτιοκρατια της φύσης. Υλικοι και μετρησιμοι παραγοντες καθοριζουν την πορεια του και οχι καποιος υπερβατικος θεος. Την ίδια στιγμή, ο ανθρώπινος λόγος μπορεί να θέσει και να τηρήσει κανόνες ηθικής συμπεριφοράς με τις δικες του δυνάμεις, χωρίς τη μεσολάβηση της εκκλησίας. Ετσι εντάσσεται η πρόνοια του Λόγου που μας καθοδηγεί, στη θέση της προνοια του Θεου, μιας και ο τελευταίος εκθρονίστηκε για να κάτσει στη θέση του ο άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, τώρα μιλάμε όχι για αμαρτία και λύτρωση, αλλά για αυτοπραγμάτωση και αλλωτρίωση (με πρώτη και καλύτερη εκείνη της θρησκείας που είναι και το αντίπαλο δέος). Όμως, επειδή έχουμε προβάλει όλες μας τις ελπίδες στον ΄λογο, προκρίνουμε το ελλογο στοιχείο ως το κατεξοχήν απελευθερωτικό (αλλώστε, ισως δεν είναι τυχαίο που ο demonicos μίλησε πρωτα για αλλοτρίωση του έλλογου και οχι καποιου άλλου στοιχειου). Τώρα είμαστε ορθολογιστες και μιλαμε για αλλοτρίωση και αυτοπραγματωση, εκει που οι προηγουμενοι μιλουσαν για αμαρτια και σωτηρια, θεο και διαβολο.

Περιέργως αρνούμαστε το happy end δηλαδη το φτασιμο στην αυτοπραγματωση, σαν να εκκοσμικευουμε απο τη μια την εσχατολογικη, ευθύγραμμη πορεια της ιστοριας που με οδηγο τον λογο θα προοδευει συνεχώς, και την ιδια στιγμη να υιοθετουμε το παραδοξο του Ζήνωνα για την κινηση: θα καλυψουμε την μιση αποσταση της αλλοτριωσης, αλλα μεχρι να φτασουμε στην αυτοπραγματωση θα πρεπει να καλυψουμε το μισο της αλλη μισης, μετα το μισο της μισης της μισης κ.ο.κ. (αυτό που λες οτι καθε μερα θα ειμαστε ολο και λιγοτεροι αλλοτριωμενοι, αλλα ποτε απολυτη αυτοπραγμάτωση).

Ανώνυμος είπε...

Με αλλα λογια, η θρησκεια και ο αθεϊα, ο μεσαιωνας και διαφωτισμος (που η ονομασιες και των δυο ενεχουν ηδη αξιολογιση απο τη μερια του νικητη, δηλαδη του ορθολογισμου) εχουν τεραστιες και υπαρκτες διαφορες στο περιεχομενο της κοσμοθεωριας τους, αλλα περιεργως(;) εχουν ομοιοτητες ως προς το σχημα της σκεψης τους. Ακριβως οπως δυο εχθρικοι στρατοι μπορει να μαχονται για εκ διαμετρου αντιθετα πραγματα, αλλα πρεπει, τουλαχιστον, να μοιραζονται το πεδιο της μαχης: Τις αξιωσεις ισχυος. Δηλαδή το ποιός θα ορίζει δεσμευτικά για όλους τις αξίες και τις απαξίες της ζωής: το καλό και το κακο, το ωφέλιμο και το βλαβερο κλπ. Γιατί το νόημα που εδινε στην ανθρωπινη ζωή η θρησκεία, δεν αρκεί να κουρελιαστει κάτω απο την κριτική δύναμη του λόγου, αλλα πρεπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο νόημα. Ο αρχες του διαφωτισμου φρόντισαν γι αυτο (το κενο νοηματος θα ηταν καταστροφικό).
Όποιος διαγιγνώσκει μια ασθενεια (η αλλοτρίωση ως η μεγαλύτερη ασθένειας του πνέυματος, όπως γράφεις) συνταγογραφεί και την θεραπεία, στην οποιά φυσικά δεν δίνει ποτε το νοημα του αντιπάλου του, αλλα την δική του.

Γι αυτο λεω οτι μπορει ο ανθρωπος να ειναι το συνολο των "αλλοτριώσεών" του. Αλλά ποιόν ικανοποιεί μια τετοια απάντηση;

Ανώνυμος είπε...

Πως είσαι σίγουρος ότι δεν είσαι και εσύ ένας που μέσα από αυτήν την μικρή προσπάθεια που κάνεις, συμβάλεις στην αλλοτρίωση του ανθρώπου;

Άθεος είπε...

Dyer μερικοί, τόσο κολλημένοι με τη θρησκεία, θεωρούν το ίδιο και την αθεΐα, σαν η φαλάκρα να είναι χρώμα μαλλιών!

Δεν έχω αντίρρηση fidelio να πάει μακριά η βαλίτσα, αλλά μέσα στους δαιδαλώδεις λαβύρινθους της σκέψης σου κάποια πράγματα δεν τα προσδιόρισες σωστά.
Από το πρώτο σχόλιο δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλεις να πεις «Ετσι εντάσσεται η πρόνοια του Λόγου που μας καθοδηγεί» Τι σημαίνει αυτό;
Στο δεύτερο σχόλιο απευθύνεσαι στον ndemonicos για κάποιο «ελλογο στοιχείο ως το κατεξοχήν απελευθερωτικό» Ούτε αυτό καταλαβαίνω τι είναι, αλλά ελπίζω να σου δώσει κάποια απάντηση ο ndemonicos.
Στο ίδιο σχόλιο αναφέρεσαι στην «αυτοπραγμάτωση». Αυτός είναι ένας όρος που δεν ξέρω πώς τον χρησιμοποιείς. Ο Χέγκελ αναφέρεται στην πραγμάτωση (relisierung) εννοώντας την υλοποίηση των αφηρημένων ιδεών.
Ο Μάρξ αναφέρθηκε στην πραγμοποίηση εννοώντας την σχέση του ανθρώπου με την φαινομενικότητα των πραγμάτων. Εκεί εντοπίστηκε και η αλλοτρίωση του ανθρώπου που χάνοντας την προσωπικότητά του αποπρωσοποποίθηκε και τα πράγματα απέκτησαν τις ιδιότητες του υποκειμένου.
Η αποαλλοτρίωση δεν είναι δρόμος για να την παρομοιάζεις με δρόμο στο παράδοξο του Ζήνωνα. Ούτε ποσότητα για να λες, τόση αλλοτρίωση μου έμεινε για να εξαλείψω.
Ούτε μπορώ να διανοηθώ συσχέτιση της θρησκείας με τον ορθολογισμό του Διαφωτισμού και επομένως, δεν μπορώ να δω ομοιότητες.
Θίγεις όμως με τους όρους που έβαλες το τρίτο μέρος των άρθρων που θα είναι ολόκληρο το παράρτημα του βιβλίου μου. Αν δεν κάνω λάθος, το διαβάζεις. Και έχεις ένα συνήθειο να εμφανίζεσαι μόνο όταν δημοσιεύω άρθρα κομμένα σε δυο κομμάτια (στην προκειμένη τρία) και να αναφέρεσαι στα επόμενα! Μην βιάζεσαι. Δεν θέλω να γράψω την ανάρτηση σε σχόλιο. Περιορίσου μόνο σε ότι αναφέρθηκε στο πρώτο μέρος, που δημοσιεύτηκε.
Είναι σαν να μου ζητάς τον δολοφόνο του μυθιστορήματος που δημοσιεύω σε συνέχειες.

Ανώνυμε, αν νομίζεις ότι γράφοντας μια κοτσάνα, θα πέρναγαν και οι εριστικοί σου χαρακτηρισμοί που τους έκοψα, είσαι γελασμένος.
Ναι, σου έκανα λογοκρισία, και όλοι ξέρουν (κι εσύ) γιατί δεν θέλω να επιδιδόμαστε σε καυγάδες. Αν μπορείς να καταλάβεις τα κείμενα κάτσε. Διαφορετικά πήγαινε να τσακωθείς αλλού. Εδώ γίνεται κουβέντα για την αλλοτρίωση κι εσύ με την ερώτηση που έθεσες, δείχνεις ότι δεν κατάλαβες τίποτα. Αν δεν διαβάσεις με όρεξη ένα κείμενο, δεν θα το καταλάβεις ποτέ. Στο πόδι και με βιασύνη δεν μελετάμε. Ή όπως λένε στο χωριό μου: με πορδές αυγά δεν βάφονται!

Ἀχιλλεῦς είπε...

Μπορεί το σχολιό μου να είναι και εκτός θέματος κατα τα λεγομενά σου, όμως θέλω να σε ρωτησω:
Μιας και αναφέρθηκες στη ταινία matrix και επειδή ξέρω τι πιστευετε εσείς οι άθεοι για πολλά θέματα. Απάντησε μου , αν σου ειναι εύκολο.
Υποστηρίζετε πως «ο Θεός δεν υπάρχει διότι δεν το βλέπουμε».
«Μπορείς, από την άλλη, να μου αποδείξεις πως αυτός ο κόσμος δεν είναι ψευτικος παρά μονον μια προβολή matrix;»
YΓ: ΤΟ ΙΣΤΙΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ
ΥΓ2: ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Άθεος είπε...

Θεό7δωρε καμιά σχέση του matrix με το θεό. Έμεσα μπορεί να αναφέρεται αλλά το matrix είναι κοινωνική και πολιτική ταινία.
Οι άθεοι δεν πιστεύουν στο θεό, όχι επειδή δεν φαίνεται, αλλά επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να κάνουν μια τέτοια υπόθεση. Η ιδέα του θεού τίποτα δεν μπορεί να εξηγήσει. Είναι μια παράλογη ιδέα, που είχε δημιουργηθεί στο μυαλό των πρώτων ανθρώπων και έκτοτε συντηρείται σε όσους συνεχίζουν να έχουν άγνοια. Γι αυτό και η θρησκεία (οι δημιουργοί της) την τελευταία την συντηρεί και μέσω της αλλοτρίωσης, δηλαδή ενός απατηλού κόσμου που σου τον κατασκευάζουν και συ νομίζεις ότι αυτό είναι το έκδηλο και το προφανές. Το χειρότερο όμως σε όλα αυτά, δεν είναι ότι σου τον κατασκευάζουν, αλλά στη κατασκευή αυτή συμβάλεις κι εσύ χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αυτό είναι το matrix.

Zanglos είπε...

"...αλλά στη κατασκευή αυτή συμβάλεις κι εσύ χωρίς να το καταλαβαίνεις."
Σοφά λόγια δάσκαλε....
Για τον φίλο fidelio, στην αρχή έπεισα τον εαυτό μου ότι το ότι δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει, είναι γιατί δεν γνωρίζω καλά την Ελληνική γλώσσα, αλλα τώρα βλέπω και εσύ δάσκαλε τον ρωτάς τι εννοεί!
Εγώ θα ήθελα να τον ρωτήσω, η γλώσσα που μιλάς είναι αυτή που γραφεις, η θέλεις να κανεις "impression"?

Ανώνυμος είπε...

Aθεε..

Μέσα από μια (σχηματική και περιληπτική αναγκαστικά) ιστοριακή αναφορα στην θεολογικη σκεψη του μεσαιωνα και εκείνη του ορθολογισμου των νεότερων χρόνων, προσπαθώ να δείξω ότι υπαρχουν ομοιότητες ως προς τον τρόπο σκεψης, την ιδια στιγμή που υπαρχουν διαφορές στο περιεχόμενο της σκέψης.

Ετσι, π.χ. η προνοια του Θεου ήταν το οντολογικό, γνωσιολογικο και ηθικό θεμελιο του κόσμου στον μεσαιωνα, έπειτα ο Θεος εκθρονιστηκε και στη θεση του μπηκε ο ανθρωπος και ο λόγος πήρε τη θέση του Θεου, αφού τώρα η δική του προνοια μας καθοδηγεί, τόσο ως προς τη γνώση του κόσμου, οσο και ως προς την ηθική.

Εκει που ο μεσαιωνας εβλεπε τη μαχη αναμεσα στο καλο και το κακο ως μαχη θεου-διαβολου, σωτηριας=αμαρτιας κλπ. τώρα εμεις τη βλεπουμε στο ζευγαρι αλλοτριωση-πραγματωση (ή οπως αλλιως θες να ονομασεις την μη-αλλοτρίωση).

Εκεί που ο μεσαιωνας εβλεπε τον Θεο ως εγγυηση, οτι ο ανθρωπος αργά αλλά σταθερα, αλλοτε τρεχοντας μπροστα, αλλοτε σκονταφτοντας, θα φτασει καποτε στη βασιλεια του θεου, τώρα η εποχή μας υποστηρίζει οτι ο ορθολογισμος (δηλαδή το ελλογο στοιχειο ως αυτο που κατεξοχην μας απελευθερωνει απο την θρησκεια) είναι το θεμελιο της βελτιωσης του ανθρωπου, της προοδου. Και οι δυο υιοθετουν και ακολουθουν μια εσχατολογικη αντιληψη που θελει την πορεια της ιστοριας λιγο πολυ ευθυγραμμη.

Στην αυτοπραγματωση δεν δινω κανενα συγκεκριμενο περιεχομενο, απλω΄ς την αναφερω ως συμπληρωματικη εννοια της αλλοτριωσης (για να σχηματιζουν ζευγος μεταξυ τους).

Η συσχέτιση που δεν μπορεις να διανοηθεις είναι ως προς το σχήμα της σκέψης, όχι ως προς το περιεχόμενο.

Σταματω εδω και περιμενω τις επομενες αναρτησεις!


Zaglos..

Τώρα έγιναν πιο κατανοητα; Ελληνικα ειναι και αυτα και τα προηγουμενα :-)

Άθεος είπε...

Παρά τις διαφωνίες μου, τώρα έγινες κατανοητός, fidelio, αφού για κάθε όρο που χρησιμοποιείς, μου δίνεις το εννοιολογικό του στίγμα. Για να καταλάβεις πόσο με μπέρδεψες, όταν αναφέρεις την πραγμάτωση σαν μη-αλλοτρίωση, εγώ την καταλάβαινα, ακριβώς αντίθετα. Ο Χέγκελ άλλο πράγμα εννοεί με τη λέξη πραγμάτωση (υλοποίηση των αφηρημένων ιδεών), αυτό ακριβώς που μας αλλοτριώνει!
Αλλού που συνεχίζω να διαφωνώ είναι ότι η πορεία της ιστορίας δεν είναι ευθύγραμμη, αλλά ζίγκ ζαγκ. Με τον ουμανισμό, σίγουρα τη θέση του θεού πήρε ο άνθρωπος, όμως την πρόοδο αυτή ποτέ δεν θα την έλεγα εσχατολογική, αφού η τελευταία υπονοεί το έσχατο τέλος και την τελειότητα και η ανθρώπινη πρόοδος ποτέ δεν φτάνει σε αυτήν.
Εν κατακλείδι θα έλεγα, ότι ανάμεσα στο θρησκευτικό δόγμα του Μεσαίωνα και την επιστημονική πρόοδο μετά τον Διαφωτισμό, καμιά ομοιότητα δεν βλέπω στον τρόπο σκέψης, αφού φιλοσοφικά, ο ένας σκέφτεται ιδεαλιστικά και ο άλλος υλιστικά.

Ανώνυμος είπε...

Αθεε..

Χαίρομαι που έγινα κατανοητός!

- Σε ό,τι αφορά την ευθύγραμμη πορεία της ιστορίας:
Θυμίζω ότι αυτό που υποσχόταν το ιερατείο ήταν η έλευση της βασιλειας του Θεου. Στο όνομά της ασκούσαν εξουσία στον κόσμο, αφού καθόριζαν δεσμευτικα για όλους τις αξίες που επρεπε να ακολουθήσουν. Φυσικά ΠΟΤΕ δεν ήρθε η βασιλεια του ΘΕου (το happy end που υπόσχονταν δηλαδη). Αλλωστε, αν ερχόταν, θα σήμαινε το ΤΕΛΟΣ της δικης του κυριαρχίας. Ετσι, επικαλόύνταν μια ευθύγραμμη πορεία με αίσιο τέλος για να νομιμοποιούνται στα ματια των ανθρώπων.

Αντίστοιχα, μπορει, όπως λες, η πορεια σήμερα να μην ειναι ευθύγραμμη, αλλα ζιγκ ζαγκ, όμως αυτό το ζιγκ ζαγκ δεν είναι απλώς μια περιφορά μεσα σε λαβύρινθο χωρίς να ξερουμε αν απλώς χανόμαστε περισσοτερο ή οχι, αλλα έχει χαρακτήρα προοδού. Δηλαδη, ναι μεν ζιγκ ζαγκ, αλλα με τροχια προς τα μπρος. Και φυσικά η ανθρωπινη προοδος δεν θα φτασει ποτε στην τελειοτητα (ουτε η τελειοτητα που υπόσχόταν το ιερατειο εφτασε ποτε), αλλά είναι μια πορεία βελτίωσης χωρίς τελος.

τέλος, το "ιδεαλιστικα" και το "υλιστίκα" που αναφέρεις αφορόυν το περιεχόμενο της σκεψης (όπου υπάρχει σαφής διαφορά) όχι τον τρόπο (το σχήμα, τη μορφη, τη δομή). Εγώ μιλάω για ομοιότητες ως προς τη δομή, όχι το περιεχόμενο.

Άθεος είπε...

Κατανοητός, fidelio, και συμφωνώ.

Simply Burgman είπε...

Δεν έχω να πω τίποτα, παρά μόνο να επισημάνω τούτο:οι μαλάκες στο τέλος τι χειροκροτάνε, ρε γαμώτο;;;;

Άθεος είπε...

Από ενθουσιασμό χειροκροτούν, τι άλλο μπορούν να κάνουν…

Alan Smithee είπε...

Alex Jones εσύ; Με τι στοιχεία ισχυρίζεστε ότι οι επιθέσεις της 9/11 έγιναν από τους ίδιους τους Αμερικανούς; Είμαι περίεργος να μάθω. Κρίμα και σας είχα περάσει για σοβαρό άνθρωπο.

Άθεος είπε...

Ποιος είναι ο Alex Jones; Εγώ εκφράζω τις προσωπική μου γνώμη και την στηρίζω στις ενδείξεις που είχα από την πρώτη μέρα. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς στο παραμύθι ότι… οι Αμερικάνοι δέχτηκαν επίθεση από… αεροπειρατές! Να η γνώμη μου φίλε, που με είχες για σοβαρό και τώρα έχασες κάθε υπόληψη! Πριν κάνεις διάλογο να μην σχηματίζεις άποψη για κανέναν. Το ίδιο έκανες και για την 11η Σεπτέμβρη και κατάπιες το χάπι του ψεύδους αμάσητο.
Αν δεν με περνάς για σοβαρό άτομο απάντησε στα ερωτήματα που βάζω στην πιο πάνω ανάρτηση. Καλό βέβαια είναι να ρίξεις και μια ματιά στην ανάρτηση για την αλλοτρίωση (3ο Μέρος) για να αντιληφθείς, πώς την πάτησες και σε κορόιδεψαν τόσο φτηνά! Πρωτίστως λοιπόν μάθε γιατί είσαι αλλοτριωμένο άτομο!

Smithee είπε...

O Alex Jones είναι ο Λιακόπουλος της Αμερικής.
Λοιπόν, το διάβασα το κείμενο σου και έχω μία βασική απορία: σε ποια πηγή βασίζεσαι όταν υποστηρίζεις ότι δεν πέθαναν Εβραίοι στις επιθέσεις; Είμαι πολύ περίεργος να μάθω. Απάντα σε αυτό το ερώτημα και μετά αν θες σου απαντώ εγώ point by point στα υπόλοιπα, πράγμα που θα κάνω με έξυπνο τρόπο, σε διαβεβαιώ ότι θα κρατήσω ένα επίπεδο, ώστε ακόμη και να διαφωνήσουμε να το κάνουμε εντός κόσμιων και πολιτισμένων πλαισίων.

υγ: δεν είμαι αμερικανάκι.

Άθεος είπε...

Εγώ δεν βλέπω τον Λιακόπουλο της Ελλάδας (επειδή είναι χριστιανός και λέει βλακείες) θα δω τον Λιακόπουλο της Αμερικής;
Λοιπόν, δεν πέθαναν Εβραίοι στις επιθέσεις επειδή την ημέρα εκείνη λόγω εορτής είχαν αργία. Η πηγή μου είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης, που από τότε πολλές φορές το ακούω.
Μιας και καλμάρισες, αφήνοντας το επιθετικό σου ύφος (;) δέχομαι να το συζητήσω point by point. Η διαφωνία, δεν είναι λόγος να μην μπορούμε να συζητήσουμε ή να βριζόμαστε.
Αφού σκοπεύεις όμως να σχολιάσεις την ανάρτηση στο «Τετραφάρμακο» καλύτερα να έκανες τα σχόλια εκεί. Όμως, κάνε όπως καταλαβαίνεις. Και για να μην κάνεις άλλη φορά την ίδια ερώτηση, να ξέρεις, ότι για όλες τις απόψεις και τα συμπεράσματα που εκφράζω εκεί, οι πηγές μου είναι τα Μ.Μ.Ε. Κανέναν Λιακόπουλο δεν άκουσα.

Smithee είπε...

Στις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου πέθαναν άτομα Εβραϊκής πίστεως. Οι μόνοι που το αρνούνται είναι οι ανά τον κόσμο Αντισημίτες (δεν λέω ότι εσύ είσαι). Επισήμως έχασαν την ζωή τους 5 Ισραηλινοί υπήκοοι, αλλά στην ουσία ο αριθμός κυμαίνεται ανάμεσα σε 270 και 400 νεκρούς Εβραίους (για τους 270 έχει επαληθευτεί, οι 130 που απομένουν υποθέτουμε ότι θα μπορούσαν να είναι Εβραίοι λόγο του ονόματος τους, πάντως το μίνιμουμ για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι 270). Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό ΜΜΕ που να αρνείται ή έστω να παρουσιάζει διαφορετικούς αριθμούς από αυτούς. Τώρα βέβαια αν θεωρείς τα ΜΜΕ των αραβικών χωρών αξιόπιστα και κυρίως ανεξάρτητα, τότε θα έχουμε πρόβλημα συνεννόησης. Χοντρικά δηλαδή το 10% των νεκρών ήταν Εβραίοι. 10% είναι και το ποσοστό Εβραίων που κατοικεί στην Νέα Υόρκη.
Ο αριθμός θα ήταν ακόμη πιο υψηλός εάν όπως λες δεν είχαν καθυστερήσει κάποιοι πιστοί να πάνε στο WTC λόγω μίας θρησκευτικής τους εορτής - Selichot κάπως έτσι μου φαίνεται ότι ονομάζετε. Δεν είναι όλοι Εβραίοι το ίδιο πιστοί στην θρησκεία τους. Είναι σαν να λέμε ότι πχ την τάδε ημέρα που είναι θρησκευτική εορτή της ορθοδοξίας δεν πήγε κανένας Ελληνας στην δουλειά του διότι έπρεπε να παραστεί στην λειτουργία της Εκκλησίας του. Υπήρχαν Εβραίοι άθεοι, άλλοι που δεν τους άφησε το αφεντικό τους να λείψουν, και άλλοι που μπορεί να πιστεύουν αλλά όχι τόσο ώστε να επιθυμούν να πάνε στην συναγωγή τους. Απλά πράγματα θαρρώ. Αυτό είναι το πρώτο point, είναι ένα μία από τις χτυπητές και χοντροκομμένες αναλήθειες - σε αφήνω να το διαβάσεις και αναμένω την απάντηση σου. Ευχαριστώ.

Άθεος είπε...

Το ότι πέθαναν και Εβραίοι, πρώτη φορά το ακούω. Όμως, μην νομίσεις ότι διαλέγω τις ειδήσεις. Κι αυτό που είπες είδηση είναι και το λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν. Μα δεν έκανα καμιά σοβαρή έρευνα για να καταλάβω ότι οι πύργοι έπεσαν από τους ίδιους τους Αμερικάνους. Ειδήσεις ακούω, στην Ελλάδα και όχι από αραβικά κανάλια. Απλή λογική και το συμπέρασμα αβίαστα βγαίνει. Και μην νομίζεις ότι οι Άραβες, όπως κι εσείς, δεν είναι αλλοτριωμένοι. Το ίδιο είναι κι αυτοί. Το χάψανε ότι τους πύργους αυτοί τους έριξαν! Η «αντίστροφη λογική» που γράφω και στο άρθρο.
Όμως, αν αυτό που μου λες είναι αληθές, τότε η αλήθεια βρίσκεται πάλι σε μένα, αφού λόγω εορτής λιγότεροι εβραίοι βρήκαν το θάνατο την μέρα που έγινε η ενέργεια!
Λοιπόν, πάμε και στο άλλο point, γιατί το σκορ είναι ακόμα υπέρ μου!

Smithee είπε...

Οχι φίλε μου δεν πάμε σε άλλο point. Πριν γράψεις μία τόσο σοβαρή καταγγελία όφειλες να το είχες ψάξει σε βάθος (ότι αφού υποτίθεται δεν πέθαναν Εβραίοι ενισχύεται η εικασία σου ότι τους πύργους τους έριξαν οι Αμερικανοί ή οι Σιωνιστές ή δεν ξέρω εγώ ποιοι άλλοι). Διότι για εικασίες πρόκειται - εγώ μιλάω με facts. Δεν μπορεί να λέει ο καθένας μας ότι του κατεβαίνει. Όχι δεν το δέχομαι. Το αληθινό "επίπεδο" αυτό είναι. Εσύ πρώτος καταδικάζεις την αλλοτρίωση μας από τα ΜΜΕ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση κάνεις ένα κατά την γνώμη μου πολύ μεγάλο λάθος. Η βασική αρχή του ανεξάρτητου και ελεύθερου πνεύματος εκείνου που ψάχνει την αλήθεια όπως γράφεις στην εισαγωγή του ιστολογίου σου (ή επίσης εκείνου που δεν πιστεύει για να καταλάβει αλλά προσπαθεί να καταλάβει για να πιστέψει όπως εύστοχα είχες πει σε κάποια από τις αναρτήσεις σου) είναι να διασταυρώνει τις πηγές της ενημέρωσης ως ότου να τις έχει εξαντλήσει. Λίγο να το είχες ψάξει θα ανακάλυπτες ότι έχεις άδικο σε ότι αφορά την καταγωγή των θυμάτων της 11ης/9. Λίγο...
Επίσης λες: "Μα δεν έκανα καμιά σοβαρή έρευνα για να καταλάβω ότι οι πύργοι έπεσαν από τους ίδιους τους Αμερικάνους". Δηλαδή αν δεν κάνεις σοβαρή έρευνα σε τόσο σύνθετα ζητήματα, πως περιμένεις να βγάλεις σοβαρά συμπεράσματα; Και συν τις άλλης πως περιμένεις να πάρω στα σοβαρά αυτά που γράφεις;
Άλλο πάλι τούτο...:"Όμως, αν αυτό που μου λες είναι αληθές, τότε η αλήθεια βρίσκεται πάλι σε μένα, αφού λόγω εορτής λιγότεροι εβραίοι βρήκαν το θάνατο την μέρα που έγινε η ενέργεια!". Εδώ πέφτεις θύμα μίας περίφημης (και ω! πόσο αντιφιλοσοφικής) Νοητικής Επιβεβαίωσης ονόματι Subjective Validation" που φαντάζομαι πως στα ελληνικά θα πρέπει να μεταφράζετε σε "Υποκειμενική Επιβεβαίωση". Ιδού περί τίνος πρόκειται, ελπίζω να μην λογοκρίνεται η Αγγλική από το Blog σου: "Subjective validation, sometimes called personal validation effect, is a cognitive bias by which a person will consider a statement or another piece of information to be correct if it has any personal meaning or significance to them. In other words, a person whose opinion is affected by subjective validation will perceive two unrelated events (i.e., a coincidence) to be related because their personal belief demands that they be related." Η σχέση της σκέψεως σου με το παραπάνω απόσπασμα είναι ότι προσπαθείς να αποδείξεις κάτι στηριζόμενος σε μία σύμπτωση. Το ότι κάποιοι Εβραίοι έλειπαν από τα γραφεία τους εκείνην την ημέρα δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτε.Η ευκολία με την οποία καταρρίπτονται οι θέσεις σου με καθησυχάζουν - δεν διακρίνω δόλο, απλά άγνοια - και ως εκ τούτου δεν επιχειρείς μία Λογική (απο)Πλάνη(ση). Πάλι καλά.

Άθεος είπε...

Πολλά λόγια για το τίποτα, φίλε μου και ουσία καμιά.
Το ότι δεν έκανα καμιά σοβαρή μελέτη για να βγάλω το συμπέρασμα που έκανα σημαίνει ότι κάτι είναι οφθαλμοφανές που δεν απαιτεί σοβαρότερη έρευνα, από το να πιστέψεις μια είδηση. Μην μου πεις ότι κάθε φορά που ακούς μια είδηση τρέχεις με έρευνα να διαπιστώσεις αν ο εκφωνητής λέει την αλήθεια ή ψέματα… Τις ειδήσεις τις αξιολογούμε καταπώς φαίνονται να στηρίζουν την πραγματικότητα. Τις υποκειμενικές κρίσεις των πολιτικών πρέπει να αμφισβητούμε κι όχι την είδηση που όλοι, ακόμα και οι Αμερικανοί, ισχυρίζονται.
Εγώ για παράδειγμα παρόλο που δεν το είχα ακούσει άλλη φορά, σε πίστεψα ότι μπορεί και να σκοτώθηκαν αρκετοί Εβραίοι, αφού λες ότι κάποιοι πήγαν. Μα είναι πιθανό να πήγαν. Και λοιπόν; Τι δεν σου άρεσε εδώ; Που σε πίστεψα; Σωστά γνώριζα ότι εκείνη τη μέρα είχαν γιορτή και αρκετοί δεν πήγαν. Να λοιπόν που ήξερα την αλήθεια και χωρίς να το ψάξω.
Από δω βγαίνει το συμπέρασμα ότι τον έριξαν οι Αμερικάνοι; Όχι βέβαια. Πρέπει να συνηγορήσουν και άλλοι λόγοι. Μην βιάζεσαι λοιπόν να με κατηγορήσεις ότι δεν ερευνώ και συμπεραίνεις ότι όλα όσα λέω, και για τη θρησκεία και για την φιλοσοφία και για την ιστορία, όλα είναι ψέματα! Εύκολα τσουβαλιάζεις έναν άνθρωπο!
Αλήθεια, ποιος τα απλοποιεί;
Μπορείς να μου πεις με το πιο πάνω σχόλιο τι ήθελες να μου δείξεις; Εγώ κάνω «Υποκειμενική Επιβεβαίωση ή εσύ υπεραπλουστεύεις όσα διαβάζεις;
Μα καλά, είσαι σοβαρός και πιστεύεις ότι οι Άραβες έριξαν αεροπλάνο πάνω στο Πεντάγωνο; Και τα πολεμικά τους συνόδευαν μέχρι το στόχο, ενώ λίγη ώρα πριν, δυο αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους διδύμους;
Δεν χρειάζομαι φίλε, ούτε στοιχεία ούτε έρευνα.
Απλά, δεν πιστεύω σε παραμύθια.
…ούτε σε νεράιδες!
Ποτέ δεν έκανα έρευνα για να αποδείξω ότι η Αλίκη είναι ανύπαρκτη για να πιστέψω ότι δεν επισκέφτηκε τον κόσμο των θαυμάτων.
Νόμιζα ότι θα συζητούσαμε σοβαρά!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5