1 Φεβ 2011

Ο Χριστός σαν προαιώνιο σύμβολο Σωτηριολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν αποτρέπω κανέναν να δημοσιεύσει την ανάρτηση αυτή παρά μονάχα εκείνους που φιλοδοξούν να την παρουσιάσουν σαν δική τους. Το άρθρο αυτό προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων γι αυτό όποιος επιθυμεί να τo αναδημοσιεύσει πρέπει πρώτα-πρώτα να σημειώσει την πηγή, δηλαδή συγγραφέα, τίτλο βιβλίου και εκδοτικό οίκο. Αυτοί είναι οι δεοντολογικοί όροι της αναδημοσίευσης. Αν πάλι δημοσιευτούν και οι εικόνες, πρέπει να αναφερθεί και ο διαδικτυακός τόπος του blog.



ΠΗΓH: Απόστολος Λυμπερίδης
"ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ"
Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ


Για το υπαρκτό ή ανύπαρκτο πρόσωπο του Ιησού, έγραψαν τόσοι πολλοί που κατάντησε τετριμμένο θέμα στο χώρο της φιλολογικής έρευνας του χριστιανισμού. Μετά από τόσα σχόλια, συμπληρώσεις και αναπτύξεις, από την εποχή του Μπάουερ (1) ακόμα, έχω την εντύπωση ότι τίποτα καινούργιο δεν μπορεί κανείς να προσθέσει, παρά μόνον διατυπώνοντάς το με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, χωρίς περιστροφές να θεμελιώσει την επιστημονική του άποψη.
Ακριβώς αυτός ο λόγος με αναγκάζει να προσθέσω κι εγώ τη δική μου πινελιά, βάζοντας ένα χρώμα ακόμα πάνω στο φιλολογικό καμβά της ιστορικής έρευνας για την «προσωπικότητα» του Ιησού. Η μελέτη μας άλλωστε το απαιτεί.

Συμβολικά και αλληγορικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι Χριστός πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, σαν προαιώνιο και πανανθρώπινο σύμβολο λυτρωτικής προσδοκίας, που αναλυτικά σχολιάσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο. Το σύμβολο, σαν αρχέτυπο στη φιλοσοφία του Φίλωνα της Αλεξάνδρειας ήταν το πρότυπο, αυτό που όλοι οι Πλατωνικοί δέχονται σαν ιδέα. Ήταν το γνήσιο και το αυθεντικό.
Στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα οι αριθμοί ήταν τα άφθαρτα ιερά και αιώνια σύμβολα, που εκφράζανε την αναλογία, την τάξη και την αρμονία. Ένα σύμβολο μπορεί να είναι ένα σχήμα, μία λέξη, μία χειρονομία, ένα αντικείμενο, μία εικόνα ή έννοια. Όταν λέμε ότι μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις σημαίνει ότι αναλύοντάς την συνθέτουμε με έννοιες το σύνολο των συστατικών μερών της. (2) Κατά τον ίδιο τρόπο στο σύμβολο κωδικοποιούμε ένα σύνολο εννοιών που όχι μόνο διαμορφώνει τη θρησκευτική συνείδηση του πιστού, αλλά μεταβιβάζοντας τα σύμβολα από τον ένα θεό στον άλλο μεταβιβάζουμε παράλληλα και τις έννοιες αυτές. (3) Συνεπώς τα σύμβολα είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν οι θρησκευτικές δοξασίες για τη μετανάστευσή τους. Το σύμβολο σαν μέσο λοιπόν εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο, φαντάζομαι, όχι μόνο τη διαχρονικότητά του αλλά και τη διαιώνιση των θρησκευτικών δοξασιών ανάμεσα σε διαφορετικές λατρείες, φαινόμενο που στην ιστορία των θρησκειών μας είναι γνωστό σαν συγκριτισμός. Πολλοί ίσως δεν έχουν αντιληφθεί ότι η λέξη Χριστός δεν είναι όνομα ή επίθετο, αλλά ιδιότητα που εκφράζει τον Χρισμένο, αυτόν που έχουμε χρίσει, που αναγνωρίζουμε ή αναγορεύσαμε Σωτήρα. Οι πιστοί των παραδοσιακών αρχαίων θρησκειών, ελεύθεροι και χωρίς καταπίεση και δογματισμό με μεγάλη ευκολία ονόμαζαν κάποιον Σωτήρα. Είτε θεός ήταν αυτός είτε άνθρωπος, προσδοκώντας πάντα στη θεία ευεργεσία του.
Οι δακτυλοσφραγίδες του 1ου αιώνα που ανακαλύφθηκαν και τα φυλαχτά που απεικονίζουν το Βάκχο Ορφέα Εσταυρωμένο, συμβολίζοντας το θείο πάθος του Θεού πριν τη μεγαλοπρεπή του Ανάσταση, μας παρέχουν την επιβεβαίωση και τις αποδείξεις ότι ο εσταυρωμένος Χριστός κάλλιστα μπορεί να ονομάζεται και Διόνυσος. Είναι ένα σύμβολο που εκφράζει την Αιώνια Ζωή, την Αλήθεια που ποτέ δε γερνά, γιατί κάθε χρόνο Ανανεώνεται. Σαν την ψυχή που δε γνωρίζει ηλικία, ο Βάκχος παραμένει πάντα νέος. Η εσωτερική έννοια κρυμμένη μέσα στο σύμβολο έκρυβε πάντα το αληθινό νόημα!
Τα σύμβολα, σαν δυναμικά στοιχεία, συμβάλλουν στη διαμορφωτική δράση της φαντασίας και συνεπώς στη διαδικασία γέννησης, ανάπτυξης και μεταβολής του μύθου. Μπορεί να μην έχουν υλική υπόσταση, όμως στο μύθο, τόσο ζωντανά σαν παρουσίες κάνουν την εμφάνισή τους που, στον πιστό, φαίνονται σαν να υπάρχουν, όπως ακριβώς ζούμε το όνειρο όταν κοιμόμαστε.

Θρησκευτικοφιλοσοφικά ρεύματα, όπως αυτό του Γνωστικισμού, ενσωμάτωσαν μύθους και φιλοσοφία, αναγάγοντας τα σύμβολα και το συμβολισμό τους σε πρωταγωνιστικά πρόσωπα, όπως ακριβώς εξάγονται οι ήρωες των έργων μέσα από τη φαντασία των δημιουργών τους. Η απρόσωπη ουσία του συμβόλου δημιουργεί ψυχισμό που ταυτίζεται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του πιστού. Σε αυτό ο πιστός ανακαλύπτει αυτό που ζητά. Ο Σωτήρας, σαν το προαιώνιο σύμβολο ευεργεσίας του ανθρώπου, κάνει ζωντανή την παρουσία του σε όλα τα θρησκευτικά συστήματα, αφού η συμβολική του ουσία παραμένει απρόσωπη και ταυτισμένη με την προσωπική του πεποίθηση και προσδοκία. Αν ο εγκόσμιος ηγεμών που προσαγορεύεται Σωτήρ δεν κατάφερε να ευεργετήσει τον άνθρωπο στο μέτρο που αυτός προσδοκούσε, ο Λυτρωτής της ψυχής μέσα από τη δημιουργική φαντασία του πιστού θα τον σώσει προστατεύοντας τον. Αυτήν την ακλόνητη βεβαιότητα εκφράζει ο Σωτήρας ή ο Λυτρωτής, είτε Διόνυσος ονομαζόταν, είτε Ορφέας, είτε Χριστός. Για τα συμβολικά αυτά πρόσωπα καμιά ιστορική διαβεβαίωση δεν απαιτείται, γιατί εκφράζουν προαιώνια θρησκευτικά «πιστεύω» που σαν έννοιες βρέθηκαν κωδικοποιημένες μέσα στη δυναμική του συμβόλου.

Αλλά και η πίστη τι άραγε είναι; Δεν είναι η ακλόνητη βεβαιότητα που σαν αρχετυπική ιδέα αναδύεται μέσα από την άγνοια, το φόβο και την ελπίδα του πιστού;
Το τρίπτυχο αυτό της μεταφυσικής αναζήτησης γεννά ιδέες μέσα στις οποίες ο μελετητής της θρησκειολογίας, σαν την περιπλανώμενη Ίσιδα, αναζητά μέσα στις τρικυμισμένες θάλασσες των αρχετυπικών συμβόλων. Όταν επιβεβαιωθεί ότι ο Χριστός, σαν σύμβολο, μόνο στο περιτύλιγμα της νέας θρησκείας συμβάλει, μόνο τότε θα επιβεβαιωθεί ότι όλες οι θρησκείες πηγάζουν και διαμορφώνονται από την ίδια πνευματική αναζήτηση. Εκεί βρίσκεται η ουσία όλων των θρησκειών. Μόνο το περιτύλιγμα τις διαφοροποιεί που τα ιερατεία χρησιμοποιούν για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς. Αναγνωρίζοντας τέτοιους «ποιμένες» (αρχηγούς), τα πρόβατα των κοπαδιών αέναα θα καθοδηγούνται στην πλάνη και το ψέμα. Τα πρόβατα αυτά περιορισμένα μέσα στα όρια που τους θέτουν τα δόγματα θα αδιαφορούν πάντα, πεισματικά πολλές φορές, για την ύπαρξη και άλλων λιβαδιών, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το χορτάρι του ψεύδους που κατανάλωσαν. Ποτέ δε θα καταλάβουν το λόγο της ποιμενικής προστασίας!

Αναφερόμενοι στη θρησκεία του χριστιανισμού, τη θρησκεία με τη μεγαλύτερη διάδοση και απήχηση πάνω στον πλανήτη, δυστυχώς παραμερίζοντας τους ιστορικούς συνεχίζει να επιβιώνει, παραχαράζοντας και μυθοποιώντας χωρίς αιδώ, ιστορία δεκαεννιά αιώνων. Ας την απομυθοποιήσουμε, αποκαθιστώντας την στα πραγματικά ιστορικά της πλαίσια. Ξεσχίζοντας στην κυριολεξία το φανταχτερό μυθικό της περίβλημα, θα μας αποκαλυφθεί το πραγματικά ιστορικό της πρόσωπο. Χωρίς το κάλυμμα του μύθου και του δόγματος όλες οι θρησκείες φαίνονται ίδιες! Ο δεισιδαίμων νους έχει πολλές φορεσιές, που ανάλογα με την περίσταση, κάθε εποχή τις αλλάζει.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
(1) Από τη σύγχρονη ιστορία πρώτος ο Γερμανός φιλόσοφος Μπρούνο Μπάουερ (1809-1882) διατύπωσε την άποψη της μη ιστορικής προσωπικότητας του Ιησού, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στους κληρικούς κύκλους και ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του, από τους συντηρητικούς διώκτες του.
(2) Αν στη λέξη «σύμβολο» αποδίδουμε την έννοια ενός συνόλου ιδεών αντιλαμβάνομαι γιατί η αρχαία ελληνική γλώσσα, τόσο πλούσια σε ιδέες και συμβολισμούς, δάνεισε τη λέξη σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. (symbol, symbole, simbolo, symbol).
(3) Η Σελήνη σαν, σύμβολο, δείχνει τη διαχρονικότητά της σχεδόν σε όλες τις παραδοσιακές θρησκείες, φτάνοντας μέχρι τον Ισλαμισμό (Ημισέληνος)! «Η μεταβίβαση των συμβόλων από τον ένα θεό στον άλλο είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία των θρησκειών» γράφει ο γνωστός καθηγητής της ιστορίας των θρησκειών Μιρσέα Ελιάντε «…το σύμβολο δεν είναι σημαντικό μόνο γιατί παρατείνει μία ιεροφάνεια ή την υποκαθιστά αλλά κυρίως γιατί μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία της ιεροφανοποίησης» («Πραγματεία πάνω στην ιστορία των θρησκειών» εκδόσεις Ι. Χατζηνικολή μετάφραση Έλση Τσούτη σελ. 414).

Μην ξεχάσετε την επόμενη ανάρτηση:
Κυριακή 13 Φλεβάρη:
Ο ιστορικά ασήμαντος Ιησούς

18 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο. Μεστό και μελετημένο. Ο θεάνθρωπος-ημίθεος αποτελεί βασική συνταγή σε όλες ανθρωπολογικά τις λατρείες. Από τον ανιμισμό μέχρι το μονοθεϊσμό οι θεοί έχουν ανάγκη κι "υποχρέωση" να στείλουν στους ανθρώπους -τους πιστούς ή τους άπιστους- το γιο τους να τους βοηθήσει ή να τους τιμωρήσει. Μάλιστα, το ίδιο κάνουν και οι δαίμονες.

Ανώνυμος είπε...

Συντομο και περιεκτικο.
Θα τολμουσα ομως να παω οτι ηδη εχω αρχισει και τρωγομαι για την συνεχεια.
Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι δυνατον ιστορικα να αναιρει η καθεκαστη γεννια ''ιερομενων'' του ιστορικους που κατα τους αιωνες περασαν και κατεγραψαν και αντ'αυτου να κατασκευαζουν -χαλκευουν- οπως λες και εσυ φιλε αποστολε, γεγονοτα συμβαντα και δη προσωπα που ισως και να μην υπηρξαν καν.
Ακομα πιο περιεργο ειναι το οτι παρουσιαζεις αποδειξεις και ατρανταχτα -ασ μου επιτραπει ο ορος- ντοκουμεντα και το μονο που θα ακουσεις ειναι ''ΑΙΣΧΟΣ'' οπως ειδαμε και στην περιπτωση της νεαρης Προμηθεας.
Οπως εχω ξαναπει ας ελπισουμε οτι αυτο που κανεις εσυ εδω μεσα και οι υπολοιποι οσο μπορουμε μοιραζοντας και διαδιδοντας, καποτε να εχει απηχηση και αποτελεσμα.

ΥΓ. Οσο αφορα την ''κατασκευη'' γεγονοτων να σου/σας πω οτι ακομα και το Wikipedia οριζει την ημερομηνια θανατου του Θ.Κολωκοτρωνη στις 04/02/1843 ενω στο βιβλιο της ιστοριας του γυμνασιου αναφερει οτι πεθανε το 1841 σε μια αποπειρα του να ξεφυγει αλλα απο τι και απο ποιον να ξεφυγει δεν αναφερει πουθενα.
Επισης χαρακτηριζουν τον Μ.Μποτσαρη σαν Αλβανο και οτι το πραγματικο του ονομα ηταν Bochari χωρις να διευκρινιζουν γιατι και πως.
Εκει καταντησαμε.
Να μας αλλαξουν και την ιστορια ωστε κανεις να μην ξερει πραγματικα πως εγινε τι εγινε και γιατι εγινε.
Αυτα τα ολιγα.
Καλη σας μερα και καλο μηνα.

zoyzoy είπε...

Μάλιστα!Δηλαδή απ'οτι κατάλαβα σε καμία θρησκεία δεν υπήρξε πραγματικός εκπρόσωπός της.
Ούτε Χριστό,ούτε Βούδας όλα σύμβολα ήταν μπροστά στην ανάγκη του ανθρώπου να κατανικήσει τον φόβο του απ'τις "Ενεργειακές αιτίες απροσδιόριστης αιτιολογίας"!
Πιστεύω κάπου υπάρχει μια αιτία εκεί έξω, κακώς απέδωσαν 2-3μορφές και έσπειραν στους ανθρώπους μίσος και φανατισμό.

Καλό μήνα να'χουμε!

Άθεος είπε...

Ακριβώς αυτό δείμε του πολίτη, σε όλες τις θρησκείες οι θεοί έχουν ανάγκη και "υποχρέωση" να στείλουν στους ανθρώπους το γιο τους να τους βοηθήσει ή να τους τιμωρήσει. Η πλοκή της υπόθεσης μόνο αλλάζει. Η κεντρική ιδέα είναι ίδια. Όμως, αν δεν μελετήσουμε και τις άλλες θρησκείες δεν θα το μάθουμε ποτέ αυτό, εκτός κι αν είμαστε τελείως ανόητοι και θεωρήσουμε ότι οι «πριν» μιμούνται τους … «μετά» (Ιουστίνος).

Σύντομο και περιεκτικό, Θωμά, αφού είναι η εισαγωγή για να μπούμε στο θέμα. Αν δεν διαβάσεις το βιβλίο, θα τρώγεσαι δυστυχώς μέχρι το τέλος του Μάρτη που θα τελειώσει το κεφάλαιο αυτό.
Για την περίπτωση της Προμηθέας, όπως το λες: Αίσχος!
Όχι μόνο μια ιστορία 1900 χρόνων όπως αυτή, αλλά και η νεώτερη που αναφέρεις έχει πολλές ανακρίβειες. Πολλά αναφέρθηκαν πριν δυο χρόνια τέτοιο καιρό περίπου με αναρτήσεις κοντά στην επέτειο του 1821. Όχι μόνο για τον Μπότσαρη, αλλά και για πολλούς άλλους, υπάρχουν χίλιες δυο ανακρίβειες. Κάποια στιγμή θα επανέλθουμε και σε κείνα. Μέχρι τότε, κάνε τις δικές σου έρευνες και μην πιστεύεις κανέναν. Ξέρω τι σου λέω.

Ακριβώς zoyzoy, κανένας. Ακόμα και για τον Μωάμεθ που ήταν πραγματικός, μετά από έναν αιώνα όλα διαστρεβλώθηκαν. Από μεταρρυθμιστής έγινε απεσταλμένος του θεού, που για να τον ξεχωρίζουν από τον Γιαχβέ που πίστευαν οι άλλοι δυο, τον ονόμασαν Αλλάχ.
Τι σημαίνει όμως «Ενεργειακές αιτίες απροσδιόριστης αιτιολογίας»;
Οι υλικές αιτίες προσδιορίζονται, συνεπώς η πιο πάνω φράση είναι άλογη. Αν πάλι κάτι δεν προσδιορίζεται σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτο, άρα δεν υπόκειται στον υλικό μας κόσμο (και η ενέργεια είναι ύλη).
Αν ψάχνεις την αιτία, ψάξε την ιδεαλιστικά, γιατί μόνο σαν ιδέα έχει ύπαρξη (εγκεφαλική δραστηριότητα).

Στον φίλο που θέλει να πει κάτι αλλά δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομά του μόνο με email μπορεί να γίνει επικοινωνία ή μέσω τηλεφώνου (επικοινώνησε με την… «πατατομηχανή»). Έξυπνος είσαι θα βρεις τρόπο.

~reflection~ είπε...

Δείξε μου το Υπαρκτό και το Αν-Ύπαρκτο πρόσωπο του Ανθρώπου....

εκεί θέλω να ΔΩ τι γραφει η Ιστορία..

Το θρησκοληπτικό Θέμα το έχω λύσει μεσα μου..
Το άλλο...

το ανθρωπινο ακομη με τρωει..

Πες μου.....

Θεος ΔΕΝ υπαρχει...

ΑΝΘΡΩΠΟΙ υπαρχουν ακομη?????



πες μου.....

Άθεος είπε...

Δείξε μου, πες μου…
Μ΄ αρέσει η επιμονή σου!
Η ιστορία καταγράφει τη δραστηριότητα του ανθρώπου που είναι υπαρκτή.
Ανύπαρκτη δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα στη κρυφή συνείδησή του. Εμείς κρύβουμε τις ενδόμυχες σκέψεις που μας πληγώνουν, όπως τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, όμως εδώ πρόκειται μόνο για ιδέες, αποτέλεσμα της γόνιμης φαντασίας του. Αυτές τις ιδέες πρέπει να πολεμήσουμε, αναγνωρίζοντάς τες όχι σαν υπαρκτές οντότητες, αλλά σαν ενδόμυχες σκέψεις, που έρχονται και παρέρχονται σαν το ποτάμι του Ηράκλειτου. Αναγνώρισε την πιο ουσιαστική ιδιότητα της ύλης που βρίσκεται στην κίνηση!
Θεός δεν υπάρχει λοιπόν.
Άνθρωποι υπάρχουν καλοί και κακοί. Ευτυχώς και κακώς, σαν αντίθετοι πόλοι που γράφουν ιστορία.
Σου είπα!

penestas είπε...

Συμφωνω Αθεε ολες η θρησκιες απο την ιδια πηγη πηγαζουν και τις ιδιες αναγκες και σκοπους εξυπηρετουν.
Οπως λες μονο το περιτηληγμα αλαζει
Με μια ομως διαφορα γιαυτο το περιτηληγμα χυθηκαν ποταμοι αιμματος καταστραφηκαν πολητισμοι
καλλειεργηται απεραντο μησος μεταξυ
των ανθρωπων .Με αυτο το περιτηλληγμα ειναι πακεταρισμενη
η λογηκη εκατομυριων ανθρωπων
Και να σκευτεις οτι ειναι ενα αχρηστο μπακαλοχαρτο
PENESTAS

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!
Πολύ αισιόδοξο σε βλέπω κρίνοντας με το πως κλείνεις τούτη την ανάρτηση!
Πιστεύεις ότι πραγματικά υπάρχει ελπίδα να δωθούν οι πραγματικές διαστάσεις του χριστιανισμού??
Μια χαρά κρατάει τόσους αιώνες,συμφέρει και το κατά καιρούς σύστημα ελέγχου και κατευθύνσεως της μάζας,έρχεται ταμάμ σε όποιον θέλει να το παίξει σωτήρας και αντιπρόσωπος,άσε που στη σημερινή μας εποχή είναι ό,τι πρέπει λόγω κρίσεως να τα ρίξουμε στις....αμαρτίες του χριστεπώνυμου και φιλοθεάμονος κοινού,να αρχίσουν τα προφητικά τους παραλειρήματα και αισχατολογικά τους συμπεράσματα!!
Τι θα γίνει όλη αυτή η βιομηχανία παραγωγής???
Με όλα αυτά που γίνονται λέω κι εγώ να κάνω το....σταυρό μου σαν καλή άθρησκη που είμαι!!!

nicolaos demonicos είπε...

Προχώρα το, Άθεε. Είναι ΑΝΑΓΚΗ.
Στον φίλο reflection, αν και απάντησες, θα έλεγα και τούτο, λόγω του ονόματός του:
Υπάρχουν άνθρωποι, δυστυχώς όχι (όλοι) ως έλλογα όντα. Φυλακισμένοι ακόμη στο σπήλαιο του Πλάτωνος... υπάρχουν.

Άθεος είπε...

Καλά τα λες panesta όμως το μπακαλόχαρτο έγινε εικόνισμα και κάποιοι αντί να προσπαθούν για το καλύτερο στη ζωή τους, του μιλούν, το παρακαλούν και πιστεύουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει χωρίς να κάνουν καμιά προσπάθεια!
Τρελό, παράλογο;
Για κάποιους!
Οι περισσότεροι τόσο παράλογοι είναι που ούτε αντιλαμβάνονται πόσο ανόητα φέρονται!

Αισιοδοξία για όσους διατηρούν τας φρένας Νάντια. Οι υπόλοιποι δεν θα ξυπνήσουν ποτέ. Δεν πιστεύουν με το νου αλλά με την καρδιά. Τρόπος του λέγειν με την καρδιά, αφού οι καρδιές δεν σκέφτονται.
Και βέβαια συμφέρει στο Σύστημα η διαιώνιση αυτής της απάτης. Τα είπαμε αυτά.
Καλό μήνα να έχεις και να χαίρεσαι τα αθεάκια σου!

Προχωρώ demonicos.
Το θεωρώ χρέος απέναντι στην αλήθεια. Δεν ανέχομαι το ψέμα και την υποκρισία.
Η ~reflection~ είναι γυναίκα και περισπούδαστη καθηγήτρια. Τα ξέρει αυτά!

~reflection~ είπε...

Κανείς δεν ξέρει τίποτε Άθεε...
από ένστικτο κινούμαστε...
Η Γνώση έρχεται εμεπιρικά και όχι μελετώντας...
Εϊναι η Ψυχη που διψά για Σαρκα Κρεας που ελεγε ο Καζαντζακης...

Νιωθω ότι οι Επιστήμονες του Βιώματος ακομη ψαχνουν τον Ανθρωπινο Ανθρωπο....

Ανθρωποειδείς Μορφες Υπαρχουν πολλές....

Ψυχες Ανθρωπινες Λιγες....

Άθεος είπε...

Αφού η μελέτη είναι εμπειρία, τότε ~reflection~ και η γνώση έρχεται μελετώντας.
Αν πάλι επικεντρώνεσαι στη Γνώση με Γ κεφαλαίο, τότε θα σε… αμφισβητήσω αφού τέτοια «γνώση» εγώ την θεωρώ ιδεαλιστική που γεννιέται από συναισθηματισμούς και δεν είναι αποτέλεσμα εμπειρίας!
Το ίδιο ισχύει και τις ανθρώπινες ψυχές, που δεν τις διαφοροποιώ από τις ψυχές των ζώων, όπως κάνουν οι χριστιανοί. Αυτό που μας διαφοροποιεί σαν ανθρώπους από τα ζώα, είναι η λογική, κάτι ανώτερο και από την εμπειρία!
Για να καταλάβεις, τα ζώα έχουν γνώση (μάθηση από εμπειρία) ενώ μελέτες δεν μπορούν να κάνουν για να καταλήξουν σε λογικά συμπεράσματα!
Κατανοητό, έτσι;

Zanglos είπε...

Ακριβώς δάσκαλε, αυτό περιμένω να ακούσω, τον δικό του ξεχωριστό τρόπο που θα ξεσκίσεις το φανταχτερό μυθικό περίβλημα του χρισμένου, που είναι η βάση αυτής της απέραντης απάτης και πυγή μίσους.

Άθεος είπε...

Η λογική το ξέσκισε και η ιστορία το απέδειξε, zanglos!

Dyer είπε...

«Ο δεισιδαίμων νους έχει πολλές φορεσιές, που ανάλογα με την περίσταση, κάθε εποχή τις αλλάζει.»
Και το κακό είναι φίλε Άθεε ότι συνηθίζει (εκπαιδεύεται) να αντιμετωπίζει τα δύσκολα περιμένοντας, ελπίζοντας Σωτήρες. Και με τέτοια ευνουχισμένα μυαλά άγεται και φέρεται από τους επιτήδειους.
Και τις δύσκολες μέρες που περνάμε η αντίδραση στις προκλήσεις είναι ανύπαρκτη. Τι περιμένουμε, τι ελπίζουμε τον φιλέλληνα Σωτήρα, τον από μηχανής Θεό ή τον Θεό της Ελλάδας;
Να γιατί τους ανεχόμαστε ακόμα!
Τι ζημία δεν την κάνει μόνο το περιτύλιγμα, το περιεχόμενο η Σωτηριολογία είναι το πρόβλημα.
Καλό μήνα φίλε.

Άθεος είπε...

Με τέτοια μυαλά, Dyer, δεν καθοδηγείται μόνο, αλλά και καθοδηγεί. Δεν είναι μόνο ανόητος, αλλά και επιτήδειος, γιατί την ανοησία δεν την χρησιμοποιεί μόνο επειδή τον πείσανε να τη δέχεται, αλλά και με δόλο προσπαθεί να πείσει κι άλλους. Παθητικοί και ενεργοί σε κάθε αντίδραση. Σε κάθε εποχή, όπως γράφω.
Όταν πήραν την εξουσία, ρήμαξαν την αυτοκρατορία. Έδιωξαν τους Έλληνες, πολιτικά και θρησκευτικά. Διέλυσαν οικογένειες, σκότωσαν, κατέστρεψαν τον πολιτισμό. Σε κάθε επίθεση ή κατάκτηση από τον εχθρό η ηγεσία παρέμεινε αλώβητη και την πλήρωνε ο λαός. Από τον Αλάριχο μέχρι τους Μωαμεθανούς. Πάρε για παράδειγμα σήμερα. Όχι δεν βγάζουν κάτι απ’ αυτά που πήραν από το λαό, για να τον βοηθήσουν, αλλά κι όταν τους είπαν να φορολογηθούν όπως όλοι οι άλλοι, μας απείλησαν ότι θα μας πάνε στη Χάγη! Αυτό είναι τι πρόσωπο της Εκκλησίας απέναντι στο λαό. Οι επιτήδειοι επάνω και οι ανόητοι από κάτω!

penestas είπε...

Περι εμπειριας και μελετης ο λογος.
Δικαιο εχεις Αθεε η εμπειρια δεν
αρκει χωρις την πολυπλευρη μελετη
να καταστησει τον ανθρωπο ικανο να
να δωσει πιστικες και οσο το δυνατο
ορθωτερες απαντησεις σ οποια ζητηματα του προκειψουν.
Με την πολυχρονη εμπειρια γινεσαι
αριστος τεχνητης απλοποιεις την καθημερηνη σου εργασια αποφευγεις
τις κακοτοπιες .
Σε καμια περιπτωση ομως δεν μπορεις
ν αποκτησεις κριτικη σκεψη και να
δεις σφαιρικα τα οποια ζητηματα
αντημετοπιζεις.
Ας παρουμε για παραδειγμα τις θρησκιες και ας υποθεσουμε οτι
μεγαλωνουμε σε μια θρησκευωμενη
κοινωνια. Φτανουν αληθια οι οποιες
εμπειριες να μας βοηθησουν
ν απαλαγουμε απ το κακο που μας
κλειρωνομισαν?
Εδω χριαζεται μελετη Δαρβινου,
Εγκελς, Μπερναρ Σω, Λυμπεροπουλου,καιπολλων αλλων.
Υ Γ Θεου θελοντος και Διαβολου
συνεργουντος και την βοηθια του χειρουργου βεβεως βεβεως επανερχωμαι δριμητερος μετα δεκαημερον Πενεστας 7-2-11

Άθεος είπε...

Ποιοι λες να μας κληροδότησαν τα κακά που έχουμε… εκείνοι που μελετούσαν μια ζωή ή εκείνοι που πίστευαν σε υπερφυσικά όντα;
Επειδή κατάλαβα ότι μπαίνεις χειρουργείο, μέσα από την καρδιά μου σου εύχομαι περαστικά. Είμαι σίγουρος ότι θα τα ξαναπούμε πάλι, μιας κι εσύ επέλεξες τον επιστήμονα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις κι όχι τον παπά της ενορίας, όπως έκαναν παλιά κάποιοι άλλοι, αν και τελευταία έμαθαν ότι τα υπερφυσικά όντα δεν τους βοήθησαν ποτέ.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5