14 Μαΐ 2010

ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: πρώτη παρουσίαση!

Το πρώτο μου βιβλίο «Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ» ήταν ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που διαδραματιζόταν τον 17ο αιώνα, λίγο μετά τη δύση του Μεσαίωνα. Η ιστορία εκείνη χάραξε στη συνείδησή μου σκληρές εικόνες. Κι αυτό γιατί εκείνη την εποχή ο άνθρωπος έφτασε πολύ χαμηλά. Φλεγόμουν από την επιθυμία να εξιστορήσω τους λόγους που οδήγησαν τον άνθρωπο σε εκείνη την καταβαράθρωση.
Ήθελα τους προβληματισμούς μου να τους μοιραστώ με άλλους, με όλο τον κόσμο αν ήταν δυνατόν. Ένα δοκίμιο, σκέφτηκα, ίσως ήταν μια καλή ιδέα. Όμως η ευθύνη μου φαινόταν πολύ μεγάλη γιατί ο στόχος, έτσι όπως αρχικά συνέλαβα την ιδέα, μεγαλεπήβολος. Χρειαζόταν πολύ μελέτη. Κοντά δυόμισι χιλιετίες ιστορίας. Στην διάρκεια αυτή, κυρίως έπρεπε να στηριχτώ σε πηγές. Κοντολογίς, σχεδόν όλη τη φιλοσοφία και ό,τι έχει σχέση με τις θρησκείες εκείνες που τότε εμφανίστηκαν στη Μεσόγειο. Η πρόσβαση σ’ αυτές, απαγορευτική. Αυτό ήταν το δίλημμα.
Τελικά, το 2001, το αποφάσισα.
Ολόκληρη η πρώτη δεκαετία, του 21ου αιώνα, αφιερώθηκε προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός.
Και να, το έργο αυτό σήμερα εκδόθηκε!
Αρχικά προέβλεπε να καταγραφούν όλες οι αρχαίες ελληνικές φιλοσοφικές σχολές και να περιγραφούν οι βασικότερες θρησκείες πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού. Όμως το έργο έφτασε τις 1000 σχεδόν σελίδες, όγκος απαγορευτικός για ένα έργο που έπρεπε ευρέως να διακινηθεί. Σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο (ΕΝΑΛΙΟΣ) αποφάσισα να αφαιρέσω τις φιλοσοφικές σχολές, που μέχρι τον επόμενο χρόνο, θα αποτελέσουν ειδική ξεχωριστή έκδοση. Απ’ τις αρχαίες θρησκείες κράτησα ό,τι αυστηρά απαιτούσε το υπόλοιπο έργο, που πήρε τον τίτλο ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Ακριβώς αυτό το έργο σήμερα έχω την τιμή να σας παρουσιάσω.

Στο έργο αυτό προσπάθησα να εξιστορήσω τους λόγους που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο έλεος εκείνου του παράλογου ψυχόκοσμου. Η Ευρώπη, στην διάρκεια του Μεσαίωνα, κατάντησε μια απέραντη κοιλάδα δακρύων και εξαθλίωσης, απομακρύνοντας μέρα με τη μέρα την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου. Διακόπτοντας κάθε επιστημονική πρόοδο και μηδενίζοντας κάθε ανθρώπινη αξία, η ανθρωπότητα οδηγήθηκε στο σκοτάδι. Μακριά από την αγάπη για τη ζωή, τον έρωτα, την αισθητική δημιουργία και την πνευματική καλλιέργεια. Ό,τι δηλαδή αργότερα αποκατέστησε το Ουμανιστικό κίνημα του 15ου και 16ου αιώνα.
Γνωρίζοντας εκ των υστέρων τι θα επακολουθούσε, μετά την θριαμβευτική επικράτηση του χριστιανισμού, σήμερα μπορούμε να ονομάσουμε την περίοδο εκείνη «θλιβερή πανήγυρη υποκρισίας», γνώση για την οποία, η αδρεναλίνη κάθε συνετού και πολιτισμένου ανθρώπου εξαναγκάζεται να ξεχειλίσει μέσα του σαν βιολογική παλίρροια!

Η ιστορία χαλκεύτηκε σύμφωνα με τις επιταγές των νικητών και ο αναγνώστης, μέσα από τις 608 σελίδες του έργου, μπορεί να παρακολουθήσει βήμα βήμα το ρου της ιστορίας, με οδηγό πάντα τις πηγές της εποχής. Μπορεί αντικειμενικά να ερμηνεύσει κάθε πλευρά της νεοεμφανιζόμενης θρησκείας όταν, έχοντας τα εφόδια της φιλοσοφίας, της ιστορίας και των θρησκευτικών δοξασιών, όλων των λαών της μεσογειακής λεκάνης, μετά από μια σύντομη αναδρομή της ιστορίας των εβραίων, κατανοεί πώς αυτή επηρεάστηκε όταν, με τη διασπορά των εβραίων το 70 και το 135, ήρθε σε επαφή με το ελληνικό στοιχείο.
Μετά την εμφάνιση των αράβων και του ισλαμικού στοιχείου, στη Δύση εμφανίστηκε η σχολαστική φιλοσοφία που μονοπώλησε τη σκέψη των πιστών. Το κράτος θεοποιήθηκε και η Ιερή Εξέταση κατάφορα καταπίεσε συνειδήσεις. Η Ευρώπη βούλιαξε στη δεισιδαιμονία και την πνευματική ένδεια.
Πράγματι, όταν γιγαντώνεται η εξουσία και θεοποιείται το κράτος, η καταπίεση, η δυστυχία και η εκμηδένιση του ανθρώπου βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Μετά από μια εκτενή αναφορά στον ουμανισμό, την αναγέννηση, τις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις και τέλος τον Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση ωριμάζουν οι συνθήκες μέσα από τις οποίες κατοχυρώνονται τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παγκόσμια. Ο άνεμος της αλλαγής που ξεσήκωσε ο Διαφωτισμός ξύπνησε από το λήθαργο και τον σκλαβωμένο ελληνικό λαό, που επαναστατώντας γκρέμισε τα τείχη του ραγιαδισμού. Οι λαμπρές ιδέες της Ελληνικής Νομαρχίας, όμως, τόσο επίκαιρες και στις μέρες μας, φαίνεται να ξεχάστηκαν, όπως και εκείνες του Διαφωτισμού για ολόκληρο τον κόσμο!
Το βιβλίο αυτό, ευελπιστώ, να αποτελέσει έναυσμα σε κάθε αναγνώστη, ώστε να τον ξυπνήσει από τον αιώνιο λήθαργο και με οδηγό τις αρετές των προγόνων του, να βρει τη χαμένη του ταυτότητα!

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για ένα ιστορικό δοκίμιο που εξετάζει μεταξύ άλλων την εμφάνιση και την εξέλιξη του χριστιανισμού και πώς αυτή διαμόρφωσε τα ήθη, το χαρακτήρα και γενικά το προφίλ της κοινωνίας μας. Κυρίως όμως καταδεικνύεται πώς με πρόσχημα την ιερή πίστη του, ο άνθρωπος, σκόπιμα χαλκεύει την αλήθεια.
Ο «σύγχρονος» άνθρωπος και σήμερα βρίσκεται δέσμιος των δεισιδαιμονιών του παρελθόντος, γεμάτος ακατανόητες φοβίες για το θάνατο και διαποτισμένος με ψεύτικες ελπίδες που διαστρεβλώνουν τη λογική, αδυνατεί να ερμηνεύσει σωστά τον κόσμο και τα φαινόμενα του.

Πνιγμένος στο ψέμα και την υποκρισία ζει σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων, αποξενωμένος από την πραγματικότητα και υποταγμένος ολοκληρωτικά στην ιδιοτέλεια και την υποτακτικότητα του συστήματος.
Γίνεται, ο ίδιος, πρωταγωνιστής σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, παράγοντας μια ανεξάρτητη δύναμη που τον απομονώνει από την πραγματικότητα, ωθώντας τον όλο και με μεγαλύτερη δύναμη σε ένα κόσμο αδυσώπητης υπνωτικής συμπεριφοράς, εξυπηρετώντας εκείνους που έχουν συμφέρον να είναι μόνιμα υποταγμένος σε αυτούς.

Τούτο είναι το συμπέρασμα του έργου, τόσο επίκαιρο στις μέρες μας.

100 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Αααααααααααααααααααα
Τι ωραιο και τι ενδιαφερον που φαινεται!!!!!
Φανταζομαι πως θα νιωθεις φιλε μου....
Μπορουμε να το βρουμε στα βιβλιοπωλεια ή με καποιο αλλο τρόπο
Περιμενω, εχω αγωνια να το διαβασω

ο δείμος του πολίτη είπε...

Με το καλό, καλή κυκλοφορία (δεν με νοιάζουν οι πωλήσεις, αλλά η μεταφορά των ιδεών).

θέλω ISBN, ονοματεπώνυμο και εκδοτικό οίκο (στείλε τα και σε e-mail, δε με πειράζει καθόλου).

Κώστας είπε...

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία! Με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να το προμηθευτεί;

Aldebaran είπε...

Καλή τύχη νάχει κι αυτό σου το "παιδί".
Εμείς που μένουμε στην επαρχία πού μπορούμε να το βρούμε;

Αόρατη Μελάνη είπε...

Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο!

Dimos El Grec είπε...

Ανυπομονώ! Και το έλεγα εγώ στα σχόλια μου ότι τα post μοιάζουν πιο πολύ με κεφάλαια βιβλίου παρά με κοινά ποστ!
Φαίνεται ο συγγραφέας!
Εύχομαι ότι καλύτερο για το βιβλίο!
Γυρνάω Ελλάδα σε 2 βδομάδες για 1 μήνα κοντά!
Άπό που μπορώ να το προμηθευτώ (και το καινούριο και το μυθιστόρημα);;
Εμείς οι αωαγνώστες του μπλογκ μπορούμε να το πάρουμε και υπογεγραμένο; :))

Άθεος είπε...

Πιστέψτε με φίλοι μου, τι χαρά που είχα όταν αντίκρισα τα θετικά σας σχόλια. Τόση χαρά δεν πήρα ακόμα κι όταν ήρθα… πρόσωπο με πρόσωπο με το εξώφυλλο!
Όπως βλέπετε πολύ καλή δουλειά. Η σελιδοποίηση και η βιβλιοδεσία άψογη. 608 σελίδες με σχετικά μικρά στοιχεία. Ύλη πλούσια και βασισμένη στις πηγές. Λόγος καθαρός και κατανοητός. Όσοι του έριξαν σήμερα μια ματιά και κάποιοι διάβασαν και ένα δυο κεφάλαια μου έκαναν πολύ καλή κριτική. Θα χαρώ να μου πείτε κι εσείς τα ίδια. Είναι βιβλίο που δύσκολα εκδίδεται χωρίς την προοδευτική οπτική του εκδότη! Συγχαρητήρια και από μένα στην κυρία Ελένη Κεκροπούλου. Χωρίς τους διευρυμένους πνευματικούς της ορίζοντες το βιβλίο αυτό δεν θα είχε εκδοθεί ποτέ!

Ευχαριστώ Ρίκη Ματαλλιωτάκη. Το όνομά σου ομορφαίνει τελευταία τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ξέρεις τι είναι μια νέα έκδοση για ένα συγγραφέα. Απλά η ηθική επιβράβευση των κόπων του. Η υλική έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αν και σπάνια για τους νέους συγγραφείς. Ευχαριστώ και για την επιμονή σου να διαβάσεις το βιβλίο μου. Από σήμερα οδεύει σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Αν δεν το έχει κάποιος, απλά δεν έφτασε. Διαφορετικά παραγγείλατέ το. Είναι εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ Σόλωνος 136, 10677 Αθήνα. Τηλ. 2103829339.

Ευχαριστώ δείμε του Πολίτη. Πιο πάνω βλέπεις αυτά που μου ζήτησες. Το ονοματεπώνυμο φαίνεται στην κορυφή του βιβλίου. Όμως στην Αθήνα σιγά σιγά το προμηθεύονται όλα τα βιβλιοπωλεία. Ζήτησέ το και θα το βρεις εύκολα και σε προσιτή τιμή, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Ο εκδοτικός οίκος το πρόβλεψε κι αυτό. Καλαίσθητο, ογκώδες (608 πυκνογραμμένες σελίδες) μόνο 19,59 Ευρώ!

Ευχαριστώ φίλτατε Κώστα. Τα στοιχεία που ζητάς πιο πάνω. Στην πόλη σου όμως φαντάζομαι να πάει γρηγορότερα όταν υπάρξει ζήτηση.

Ευχαριστώ και σε σένα Aldebaran. Με το βιβλίο αυτό, βρισκόμαστε στο στοιχείο μας!
Καλή ανάγνωση! Πιο πάνω γράφω ότι σε λίγο καιρό θα το έχουν όλα τα βιβλιοπωλεία. Στην ουσία, σήμερα κυκλοφόρησε!

Ευχαριστώ Αόρατη Μελάνη. Όμορφη ευχή μου έδωσες, σαν αυτήν που δίνουν αυτοί που ξέρουν!

Χε, χε, Dimos El Grec! Το’ λεγες εσύ… κι εγώ έκανα υπομονή και δεν σου έλεγα τίποτα για να σου το κάνω έκπληξη! Όχι πώς οι αναρτήσεις μου είναι από το βιβλίο, αν και κάποιες φράσεις χρησιμοποίησα, όμως το ύφος του συγγραφέα φαίνεται!
Το βιβλίο είναι πιο καλογραμμένο, πιο προσεγμένο που το κάθε τι στηρίζεται σε πηγές. Στις συχνές σημειώσεις που παραθέτω βρίσκω τον τρόπο να επικοινωνώ με τον αναγνώστη και να του εξηγώ ότι θεωρώ δύσκολο να αντιληφθεί, όπως το εννοώ εγώ. Αν έρθεις Αθήνα, πάρε το απ’ όπου θέλεις και έλα να πιούμε καφέ ή ποτό και σου το υπογράφω!
Την ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ όμως επειδή είναι εξαντλημένο μπορείς να το βρεις μόνο στον «Εύανδρο» Ακαδημίας 86 ισόγειο ή από μένα αυτοπροσώπως.

Sissi Soko είπε...

Συγχαρητήρια Απόστολε. Θα το ψάξω στην έκθεση βιβλίου. Αλλιώς σε μαγαζί.

φωτο vango είπε...

...αυτές οι γνώσεις δέν διδάσκονται σε κανένα σχολείο. Πρέπει να ψάξει όποιος θέλει να φωτιστεί. Ο προπάππος μου (σπετσιώτης καραβομαραγκός) έλεγε ''δέ με νοιάζει, που θα πεθάνω. Σκεφτομαι και λογιάζω πως γερνόντας μαθαίνω. Τον σκέφτομαι, τον θυμάμαι στα 5 μου λίγο πριν γυρίσει εκεί που ήταν πριν γεννηθεί...

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

Επιτέλους!!! Σου εύχομαι τα καλύτερα για το βιβλίο.

ΥΓ- Αφού ολοκλήρωσα την παραγγελία του βιβλίου προ 10' (όχι θα τ' άφηνα!!!),είπα να αφήσω κι εγώ ένα σχόλιο....

Conko είπε...

Φίλε Άθεε συγχαρητήρια. Αύριο πρωί-πρωί θα σπεύσω. Ά, και καλη επιτυχία στις ...αγορές!

(γιατί στα ανοιχτά μυαλά η επιτυχία είναι δεδομένη)

skeptic είπε...

Εντάξει,ότι και να πω είναι λίγο,εύχομαι δέκα εκατομμύρια πωλήσεις,τουλάχιστον, για την όσο το δυνατό γρηγορότερη αποπροβατοποίηση του λαού.Είναι τιμή μου που μετέχω σε αυτό το ιστολόγιο.

Dyer είπε...

Φίλε Αποστόλη-Άθεε (διαλέγεις ότι σαρέσει) συγχαρητήρια και καλή επιτυχία.
Ο ακριβής και μεστός λόγος σου, είναι πιστεύω, το διαβατήριο για την επιτυχία του βιβλίου.
Εύχομαι οι στόχοι του βιβλίου να εκπληρωθούν στο μέγιστο. Για το καλό μας.
Πολλές εκδόσεις, και νάσαι πάντα καλά.

Γιατρος Του Ικα είπε...

Ερχεται και καλοκαίρι,ανοίγουν οι βεράντες,καφεδάκι και μελέτη.

Συγχαρητήρια φίλε Άθεε.Λες να το βρω αύριο στο βιβλιοπωλείο;

Άθεος είπε...

Nikolaos Sokos: Ευχαριστώ και ανταποδίδω, αφού κι εσύ συγγραφέας είσαι. Επειδή πολλές εκθέσεις γίνονται στην Αθήνα, κάποιοι εκδοτικοί οίκοι ίσως απέχουν από κάποια. Όταν λείπει ο Ενάλιος, ίσως ο Ωκεανός να τον αναπληρώνει.
Όμως στα βιβλιοπωλεία σίγουρα θα το βρεις.

Σίγουρα φώτο vango οι γνώσεις αυτές δεν βρίσκονται εύκολα. Στον βρόμικο κόσμο μας μόνο το ψέμα μπορείς να βρεις εύκολα και παντού.

Φίλε μου Σταύρε ευχαριστώ για τις ευχές. Ξέρω εσύ ποτέ δεν μένεις έξω από τις επάλξεις. Πες μου όταν το πάρεις για να δω με τι ταχύτητα κινείται στον Ελλαδικό χώρο.

Πώ πω κάτι βιασύνες…
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Conko.
Τι αγορές και πωλήσεις λες…
Η ηθική εκπλήρωση είναι το παν. Να σου πει ένας αναγνώστης: το ευχαριστήθηκα, δεν με κούρασε καθόλου και έμαθα τόσα πράγματα.
Τότε λες, στο διάολο όλα αυτά που στερήθηκα, ο κόπος, τα έξοδα, το τρέξιμο!

Ιδιαίτερα ευγενικό το σχόλιό σου skeptic, αλλά κόψε κάτι… Τα νήπια και οι περισσότεροι γέροι δεν διαβάζουν… γιατί τα ξέρουν όλα!

Φίλε μου Dyer ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε Κήπο περιτριγυρισμένος από φίλους! Το έπιασες το υπονοούμενο, έτσι;

Να και ο Γιατρός του Ίκα. Όσο σιχαίνομαι τη λέξη αυτή, τόσο αισθάνομαι όμορφα όταν την διαβάζω στα σχόλια.
Στην Αθήνα πρέπει να πήγαν, στα προάστια ίσως να μην πρόλαβαν ακόμα.
Η Σόλωνος 136 είναι κεντρικά (ύψος Κάνιγγος).
Μην λέτε μεγάλα λόγια για απόλαυση στις βεράντες διαβάζοντας γιατί θα κάνετε κάποιους να ζηλέψουν και θα μπουκάρουν να μας χαλάσουν την επικούρεια θαλπωρή!
Ευχαριστώ, φίλε μου, για τα καλά σου λόγια.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Αποψε κατεβηκα στο κεντρο που εχουμε εκθεση βιβλιου, μη φανταστεις τιποτα σπουδαιο, 5 6 περιπτερα ολα κι ολα
Εψαξα το βιβλιο σου αλλα δεν το βρηκα, θα το παραγγειλω λοιπον απο Δευτερα

ΥΓ Για πες μου σε παρακαλω που εχεις δει το δικο μου βιβλιο γιατι απο εδω που ειμαι δεν μπορω εγω να ξερω τι κανουν

Θα με υποχρεωνες Αποστολε

― ετσι μ αρεσει να σε αποκαλω περισσοτερο, το αθεος μου ακουγονταν πολυ ψυχρο―

athina μπασιούκα είπε...

Πολλά συγχαρητήρια και από εμένα!
Μπράβο σε εσένα, μπράβο και στον εκδοτικό οίκο. Θα το προμηθευτώ άμεσα και θα είναι πρώτης τάξεως παρέα για το καλοκαίρι.
Να περιμένεις και τις δικές μου εντυπώσεις λοιπόν!

Dimos El Grec είπε...

Έγινε!!!
Θα το πάρω όταν γυρίσω θεσσαλονίκη αν και θα είναι για εξετάσεις οπότε θα το πάω σιγά σιγά...
Αν μου δωθεί η ευκαιρία να κατέβω Αθήνα θα ειδοποιήσω έγκαιρα!
Κρίμα για το μυθιστόρημα... θα εκκρεμεί και αυτό για όταν κατέβω Αθήνα!
Καλή επιτυχία και πάλι με το βιβλίο!
Και καλή συνέχεια και με το blog εδώ! Φαντάζομαι ότι λόγω του βιβλίου ίσως -λογικά- παραμεληθεί λίγο, αλλά να μας γράφεις που και που...

Άθεος είπε...

Ρίκη μου, μα μόλις χθες κυκλοφόρησε. Πότε να προλάβει να φτάσει στην Κρήτη;
Το βιβλίο σου (Στων Μελτεμιών τις ράχες) θα το ψάξω σε λίγες μέρες στην έκθεση της Αθήνας, από τις εκδόσεις Δωρικός. Αυτές τις μέρες, είχα τρεχάματα και δεν επισκέφτηκα κανένα βιβλιοπωλείο.
Φώναζέ με όπως σου αρέσει. Το blog βέβαια πάντα δημοσιοποιούσε όνομα και επίθετο, από την 4η ανάρτηση (βλέπε 04. Πρόλογος από το βιβλίο μου "Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ') στα Περιεχόμενα του blog.

Να και μια άλλη συγγραφέας: Αθηνά Μπασιάκου. ΑΓΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αθηνά. Στην έκθεση θα ψάξω και το δικό σου βιβλίο.

Dimos El Grec δεν παραμέλησα το blog όταν έγραφα το βιβλίο, θα το παραμελήσω τώρα; Τώρα θα έχω χρόνο για τη συγγραφή νέων άρθρων. Μετά το καλοκαίρι που θα μαζευτούμε αρχίζει νέα εποχή!

zoyzoy είπε...

Καλοτάξιδο και καλή επιτυχία να'χεις!
Αρκετά ενδιαφέρον το βρίσκω.
Σε 2-3μήνες πιστεύω θα'ρθει και κατά δώ!

Τις καλύτερες ευχές μου :))

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ zoyzoy!
Τι δυο τρεις μήνες…
Σε δυο τρεις βδομάδες… και πολύ είναι!

sykaki είπε...

τρεχω να το παρωωωωωωωωωωω

Άθεος είπε...

Πού πας καλέ…
δεν προλάβαμε να σε δούμε...!

NoN SeRViaM είπε...

Λοιπόν, σε λίγες μέρες θα έχω κι εγώ τη δυνατότητα να το διαβάσω.
Μέχρι τότε, ένα μπράβο κι από μένα στον εκδοτικό οίκο, που τολμάει να βγάλει κάτι τόσο αντισυμβατικό και κόντρα στο ρεύμα.
Χαιρετώ.

Άθεος είπε...

Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου φίλε μου!
Το διαβάζω κι εγώ ξέρεις.
Πολύ μου αρέσει!
Εγώ το έγραψα;

tzonakos είπε...

Καλησπερα.
Δε σε ξέρω παρα μόνο ως σχολιαστή σε 2-3 άλλα μπλογκς.
Θα θελα να ευχηθώ καλή και καλύτερη συνεχω΄ς πορεία σε αυτες σου τις προσπάθειες. Μολις ολοκληρώσω επιτέλους αυτα που γράφω θα εχω τη χαρά να δω τυπωμένο κατι εντελώς δικό μου που θελω να μοιραστώ, κατι περα απο τα μπλογκς.
Σιγουρα αυτη τη χαρά την ειχες, καλή συνέχεια και συγχαρητήρια.
Μια κ εισαι άθεος σίγουρα θα χεις πολλά να πεις.

Άνεμος είπε...

Ώστε έτσι λοιπόν! Συγχαρητήρια φίλε. Κι ευχαριστούμε για τους κόπους σου...

Άθεος είπε...

Φίλε tzonakos, πράγματι συναντιόμασταν κάπου κάπου σε ξένα blogs. Να που κάποτε συναντηθήκαμε κι εδώ. Σου την χρωστώ την επίσκεψη και εύχομαι να συναντηθούμε και από κοντά. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία σ’ αυτό που γράφεις. Κάτι μου λέει ότι κι εσύ κάτι ενδιαφέρον θα γράφεις!

Aneme, ευχαριστώ πολύ. Για την ευόδωση των προσπαθειών μου θα αρκεστώ μόνο όταν μου αναγνωρίσετε ότι οι κόποι δέκα ετών δεν πήγαν χαμένοι!
Τώρα τον λόγο τον έχετε εσείς!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον μου φαίνεται.
Συγχαρητήρια για τον άθλο σου.
Μιχάλης

Lazor είπε...

Συγχαρητήρια!

Θα του ρίξω σίγουρα μια ματιά τις επόμενες μέρες, μόλις ξεμπερδέψω με τις πανελλήνιες.

Ανώνυμος είπε...

Χρήσιμα αυτά που γράφεις παρουσιάζοντας το βιβλίο, αλλά καλό θα ήταν να μας έδινες και κάποιο κείμενο από το βιβλίο σαν ένα δείγμα γραφής. Αν και κρίνοντας από το blog σου πρέπει να γράφεις καλά.
Συγχαρητήρια και από μένα.
Γ.Κ.

Άθεος είπε...

Μετά από τόσο καιρό που άρχισα να το γράφω, Μιχάλη, τα περισσότερα τα ξέχασα κι εγώ. Σήμερα που το διαβάζω, σαν αναγνώστης με πλουτίζει και μένα, γιατί μέσα σ’ αυτό υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους. Κυρίως γι αυτό πιστεύω πως είναι ενδιαφέρον και για τους στόχους που βάζει στο τέλος.
Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Φίλε μου Lazor ευχαριστώ κι εύχομαι και σε σένα κάθε επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις σου.

Προς τον Γ.Κ.: ‘Όπως και για το προηγούμενο βιβλίο μου, έτσι και γι αυτό, στο επόμενο post θα αναρτήσω τον πρόλογο του βιβλίου, δίνοντας μια εικόνα γραφής και το στίγμα του βιβλίου, που ελπίζω θα φανεί ότι ενδιαφέρει τον καθένα.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε άθεε
Σου εύχομαι το βιβλίο, που επιτέλους «ωρίμασαν» οι συνθήκες για να κυκλοφορήσε, να γίνει ανάρπαστο! Λες να μπορέσω να το βρω εδώ στα βόρεια; Αν όχι τότε θα το ψάξω την επόμενη φορά που θα κατέβω στην πρωτεύουσα.

Υ.Γ. Αυτός ο μουστακαλής στο εξώφυλλο ποιός είναι;

Άθεος είπε...

Φίλε μου Ανορθόδοξε, οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια ωριμάζουν πολύ γρήγορα.
Ευχαριστώ για τις ευχές σου και μείνε ήσυχος, γιατί όπως έμαθα σήμερα, η πρώτη δευτεροπαραγγελία χονδρέμπορου βιβλίου, από τα βόρεια ήρθε!
Όπου δεν το βρίσκετε παραγγείλτε το για να πηγαίνει.
Ο μουστακαλής με το φέσι είναι ο Ιωάννης Κωλέτης.

iamaticus είπε...

ΓΕΝΝΑΙΕ ΑΘΕΕ....

ΣΗΜΕΡΑ...ΔΙΚΑΙΩΝΕΣΕ (ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ).
..το ονομα αυτου ΒΕΝΤΕΡ.
δημιουργησε κυτταρο απο το ΜΗΔΕΝ,ΠΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ!!!(in.gr)
ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΦΘΑΝΟΥΝ...δεν τους εφθανε μονο ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ...
(Δες αν θες την αναρτηση μου...ΘΑ ΜΕ ΤΙΜΟΥΣΕ...ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ).

Καλη επιτυχια στο βιβλιο!!!

(ζηλευω!!!!)

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια iamaticus.
Εγώ δικαιώνομαι βάσει του ορθολογισμού και της φιλοσοφικής κατεύθυνσης που ακολουθώ. Η δικαίωση όμως βρίσκεται σε κείνους που ανοίγουν δρόμους για να περνά η Αλήθεια, έμπρακτα και κάνοντας τη ζωή μας ευκολότερη!
Η σαθρή λογική της θρησκευτικής πίστης, κάθε μέρα γίνεται και περισσότερο παράλογη. Κάποιοι δικαίως έχουν αρχίσει να ανησυχούν, οι άλλοι που βρίσκονται στον ύπνο του δικαίου σε λίγο καιρό θα τρίβουν τα μάτια τους. Αν όχι αυτοί, τα παιδιά τους σίγουρα. Το μέλλον φυλάσσει εκπλήξεις!

iamaticus είπε...

Γενναιε ΑΘΕΕ...
...ΣΗΜΕΡΑ (23 ΜΑΙΟΥ 2010) εφτιαξα μια αναρτηση,με θεμα την: ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΟΣΑ ΕΔΩ ΣΤΟ BLOG ΣΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ.
θα με κολακευε ομως....

βεβαια ΚΑΤΑΝΟΩ και ΕΚΤΙΜΩ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ...και δε θα με πειραζε καθολου αν ΔΕΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ.
...ομως ριξε μια ματια:
"αξιζει" τον κοπο...

σημ:Τα ιδια θα γραψω και στον ΟΡΘΟΔΟΞΟ.
Με εκτιμηση,συμπαθεια και στους ΔΥΟ ΣΑΣ.

Άθεος είπε...

Φίλε μου iamaticus, αν και η ανάρτησή σου καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με την παρουσίαση του βιβλίου μου, θα σου κάνω μια σύνδεση προς τη σελίδα σου απ’ αυτό το σχόλιο και θα σ’ επισκεφτώ για να σχολιάσω.
Τέτοια σχόλια καλό θα ήταν να γινόταν εδώ, στο Σχολιάστε το blog

Εν πάση περιπτώσει, η ανάρτησή σου είναι:
Η "ΑΛΗΘΕΙΑ"ΣΟΥ, Η "ΑΛΗΘΕΙΑ"ΜΟΥ (...ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ) ...

Artanis είπε...

Φίλε Άθεε, εννοείται πώς με ενδιαφέρει να το πάρω στα χέρια μου...Ενημέρωσε με πώς μπορεί να συμβεί αυτό...Η ΝΖ είναι μεν μακριά, αλλά μου έχουν στείλει κι άλλα βιβλία από Ελλάδα, μέσω ταχυδρομείου από Ελλάδα, και ξέρω πώς γίνεται...

Άθεος είπε...

Εσύ ξέρεις Artanis, όμως εγώ δεν ήξερα και γι’ αυτό ρώτησα τον εκδοτικό οίκο για να μάθω. Επειδή η κάθε χώρα παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητές της, άλλη κοντά και άλλη μακριά, όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκδοτικό οίκο, μέσω email: evi@enalios.gr για να το παραγγείλουν και να ενημερωθούν, για τις λεπτομέρειες, προσωπικά.

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Λοιπόν καλέ μου φίλε συγχαρητήρια για το βιβλίο σου!
Έχασα επεισόδια βλέπω αλλά θα επανορθώσω!
Δεν χρειάζεται βέβαια να πω οτι θα το διαβάσω οπωσδήποτε!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Nantia.
Κοίτα να το διαβάσεις πριν γεννηθούν τα αθεάκια, γιατί με τον όγκο που έχει, αν είναι και ζωηρά, δεν θα βρεις το χρόνο!

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα άθεε …
Είδα την τωρινή σου ανάρτηση και στεναχωρήθηκα λίγο.
Τι κρίμα που είμαστε εμείς οι άνθρωποι όταν προσπαθούμε τόσο πολύ για το τίποτα. Τόσος κενός αγώνας … που αν στρεφόταν και περιστρεφόταν προς και γύρω από την αλήθεια σίγουρα θα καρποφορούσε και θα αποκομίζαμε κάτι καλό.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του … από μόνοι μας όλο μηδενικά κάνουμε.

NoN SeRViaM είπε...

Λοιπόν, από σήμερα, το "Χαλκεύοντας την Ιστορία" -μπορώ να πω πως- κοσμεί τη βιβλιοθήκη μου.
Δεν πρόλαβα να το μελετήσω φυσικά, από ένα ξεφύλλισμα στα γρήγορα που έκανα μέχρι τώρα όμως κατάλαβα πως έχω να πάρω πολλά απ αυτό.

Κλείνοντας, οφείλω να σου αναγνωρίσω τη σκληρή και κουραστική δουλειά που έχεις κάνει.
(Δε χρειάζεται να μελετήσει κανείς πρώτα επισταμένως το "Χαλκεύοντας την Ιστορία" για να καταλάβει το πόσος πνευματικός μόχθος έχει "πέσει", και πόσα ατελείωτα ξενύχτια μπροστά στο πληκτρολόγιο και χαμένος μέσα στα βιβλία για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο. Και 3 σελίδες μόλις διαβάσεις, καταλαβαίνεις αμέσως πως κρύβεται πολύ ζουμί εδώ.
Μπράβο σου φίλε μου.

ΥΓ
Και κάτι ακόμα..
Η τιμή του είναι εξαιρετική για βιβλίο τέτοιου μεγέθους ούτως ή άλλως, εγώ όμως το πήρα 17,65, δηλαδή κάτι παραπάνω από 2 ευρώ λιγότερα(!) απ την "επίσημη" τιμή!
Αν επιτρέπεται και θέλετε, να σας πω κι από που.. (μην κάνω και διαφήμιση ή αντιδιαφήμιση τέλος πάντων αν δεν πρέπει..)

Πιο πολλά για το βιβλίο, μόλις το διαβάσω εννοείται..

Άθεος είπε...

Στεναχωρήθηκες, Ορθόδοξε, που επιτέλους η δουλειά δέκα χρόνων έφτασε στο τέλος της;
Τουλάχιστον για τα προσχήματα έπρεπε να το κρύψεις αυτό. Αυτό το βιβλίο για να γραφτεί διάβασα εκατοντάδες άλλα, χριστιανικά, που έπρεπε να τα διαβάσεις πρώτα εσύ. Όμως ουδέποτε είπα, τι κρίμα που γράφτηκαν. Αυτό το βιβλίο Ορθόδοξε πρέπει να διαβαστεί πρώτα από σας τους χριστιανούς, πρώτον για να μάθετε την ιστορία της θρησκείας σας και δεύτερον για να διδαχτείτε πόσα ψέματα σας είπαν. Διάβασε για να μάθεις πριν κρίνεις. Εσύ θα ωφεληθείς. Και πάψε να στεναχωριέσαι για όσα σε κάνουν άνθρωπο. Κυρίως όμως πάψε να χαίρεσαι για κείνα που σε βάλτωσαν στο έλεος του παράλογου ψυχόκοσμου και σε αποξένωσαν από τον κόσμο μας.

Τα δυο πιο πάνω σχόλια εγκρίθηκαν ταυτόχρονα. Και όμως τόσο διαφορετικά. Σαν να ήθελαν οι σχολιαστές τους να αντιπαρατεθεί ο ένας στον άλλον. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τον κόσμο που κρύβει, ο καθένας, μέσα του.
Ο ένας λέει πόσο πήγε ο χρόνος μου χαμένος και ο άλλος εκτιμώντας την δουλειά, κρατώντας το βιβλίο στα χέρια του, πόσα ατελείωτα ξενύχτια μπροστά στο πληκτρολόγιο για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο. Σας αφήνω να κρίνετε μόνοι, την ειλικρίνεια και την κριτική σκέψη τους.
Ευχαριστώ NoN SeRViaM για τα καλά σου λόγια και την ειλικρινή σου εκτίμηση για το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου. Αν έπρεπε να το ξαναέγραφα, ειλικρινά σου λέω, δεν θα μπορούσα ποτέ να υποστώ αυτό το μαρτύριο. Διαβάζοντάς το κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, πώς βρήκα όλα αυτά τα στοιχεία και κυρίως πώς τα διασταύρωσα προκειμένου να ολοκληρώσω αυτό το έργο. Ακόμα και ο Ορθόδοξος, δεν μπορεί να διαφωνήσει εμπρός στις πηγές που αποδεικνύουν το αληθές και την χάλκευση της ιστορίας μας.
Πράγματι, φίλε μου η τιμή είναι φοβερά χαμηλή για ένα έργο 610 σελίδων και τόσο προσεγμένο σε όλα. Όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, μια έκπτωση 10% την κάνουν.
Θα περιμένω την κριτική σου μόλις διαβάσεις το έργο.

NoN SeRViaM είπε...

Κάτι που ήθελα να επισημάνω από πριν αλλά μου διέφυγε.
Όσοι μελετούν επιστημονικά θέματα εν γένει, γνωρίζουν πως μεγάλο βαθμό για το "κύρος" του κάθε συγγράμματος, διαμορφώνει η "βιβλιογραφία" και οι αναφορές σε άλλα επιστημονικά συγγράμματα, που παραθέτει ο συγγραφέας, για να βοηθήσει τον αναγνώστη του να καταλάβει από που έχει αντλήσει ο γράφων το βιβλίο, ποιες είναι οι πηγές του και πως καταλήγει στα συμπεράσματά του.

Κάτι ακόμη.
Αναρωτιόμουν -απ την αρχή ακόμα- όταν πόσταρες αυτό το θέμα με το βιβλίο σου φίλε Άθεε, αν θα έχει κάποιος απ αυτούς που μας αφήνουν πάντα την κουτσουλιά του πνεύματός τους, αν θα έχει το ήθος
-ποιος το χασε να μου πεις, για να το βρούν αυτοί.. εκτός αν ήταν ήθος με σταυρό επάνω..-
να σου ευχηθεί για το βιβλιό σου, έστω όχι κι ολόψυχα...
Μάλιστα, στην τελευταία του κουτσουλιά, το άγιο πνεύμα, λυπάται που γράφτηκε ένα βιβλίο, που δεν έχει καν διαβάσει(!!!).
Σαν να μη πέρασε μια μέρα απ το μεσαίωνα.

Κλείνω.
Το βιβλίο είναι 600+ πυκνογραμμένες (αλλά εύκολες στο "μάτι"..) γεμάτες σελίδες. Από τις σελίδες 530-598 έχει σημειώσεις και επεξηγήσεις πάνω στο κείμενο, και οι σελίδες 600-607, είναι η βιβλιογραφία (χοντρικά υπολόγισα καμιά 200_αριά βιβλία, που χρειάστηκαν και μελετήθηκαν, για να γραφτεί το βιβλίο του Αποστόλη.

Προφανώς και χρειάστηκε κόπος και χρόνος γι αυτό, ενώ είναι κάτι άλλοι τυχεράκηδες, που τους μπαίνει η "γνώση" στο κεφάλι δια του αγ πνεύματος, τα γνωρίζουν όλα και γεμίζουν τον τόπο κουτσουλιές.)



Κάποιων το πνεύμα έχει, δυστυχώς για όλους μας, χρεοκοπήσει.

Conko είπε...

Αφού συμφωνήσω με τον φίλο NoN SeRViaM για το μέγεθος της δουλειάς του Άθεου, τις άπειρες σημειώσεις και παραπομπές και τη τεράστια βιβλιογραφία, να πω ότι έχω μπει και στο ψητό... Πολύ συνεκτικός λόγος και τεκμηρίωση της κάθε φράσης.
Θα επανέλθω όταν προχωρήσω κι άλλο!

Πάντως καλά κάνει ο ταλαίπωρος και λυπάται, γιατί αν το διάβαζε θά 'πεφτε σε βαθιά κατάθλιψη.

Άθεος είπε...

Ο διχασμός του ανθρώπου εμπράκτως σε πνευματική κουτσουλιά δηλαδή NoN SeRViaM. Λυπάμαι κι εγώ φίλε μου. Όχι επειδή είμαι εγώ ο συγγραφέας, αλλά επειδή αυτός, άσχετα από την πίστη του, σχολιάζοντας καιρό εδώ και νιώθοντας εμείς φίλοι του, θα μπορούσε να αποκρύψει αυτήν την χαιρεκακία του.
Γνωρίζεις φίλε μου ότι εμείς που σχολιάζουμε στο blog αυτό, συχνά βρισκόμαστε, πίνουμε και τα λέμε από κοντά. Τελευταία λέγαμε να καλέσουμε και τον Ορθόδοξο. Θεωρήσαμε ότι φίλος είναι και αυτός.
Όμως, πώς μπορεί ο άνθρωπος αυτός να μας δει σαν φίλους, μου λες…
Είχα ένα παιδικό φίλο που όταν έμαθε ότι άρχισα να γράφω το βιβλίο αυτό, στα δέκα χρόνια μόνο δυο τρεις φορές τον είδα! Προχθές που τυχαία τον είδα, λέγοντας ότι το βιβλίο εκδόθηκε, το πρόσωπό του σκοτείνιασε και ένα μίσος φάνηκε να εκπέμπει η ματιά του. Ήταν την ώρα που τον χαιρετούσα φεύγοντας. Κάτι μου λέει ότι βλέποντάς με θα αλλάζει δρόμο! Έχασα έναν παιδικό μου φίλο. Λυπάμαι και γι αυτό.
Αν αυτός έγραφε ένα βιβλίο, ό,τι βιβλίο και να ήταν, μπορούσα να μην το πάρω… να μην τον ξαναδώ… Θα ανυπομονούσα να δω τι γράφει ο φίλος μου, να του κάνω κριτική ή να του δώσω συγχαρητήρια για το τόλμημα, το κατόρθωμα, την υπέρβαση ακόμα κι αν έγραφε για τον Γιαχβέ, τον Αλλάχ…
Άλλωστε πιο πολλά μας δίνουν αυτοί που μας κάνουν να αντιδρούμε παρά οι ομοϊδεάτες που δεν μας λένε τίποτα καινούριο. Όμως, όταν το θέμα είναι η ιστορία, πάντα κάτι έχει να πάρει κανείς, ακόμα κι αν αντιδρά ή συμφωνώντας κάτι καινούριο μαθαίνει που του είχε διαφύγει.
Αρκετά όμως! Απλά έδωσα ένα στίγμα πώς οι θρησκείες χωρίζουν τους ανθρώπους και πώς οι πιστοί, κολλημένοι σαν τις πεταλίδες στο βράχο, θα παραμένουν πάντα δογματικοί και εχθρικοί σε κάθε καινούρια ιδέα, επισκιάζοντας ακόμα και την φιλία.

Ευχαριστώ φίλε μου Conko για τις παρατηρήσεις σου. Ένα βιβλίο άνω των 600 σελίδων που αφαιρέθηκαν άλλες 200 και οι υποσημειώσεις εσκεμμένα μπήκαν στο τέλος, για να μην δώσουν μεγαλύτερο όγκο στο βιβλίο, σημαίνει ότι ο συγγραφέας είχε να πει πολλά και γι αυτό τόσο συνεκτικός ο λόγος!
Συμφωνώ στην τελευταία σου φράση, γιατί την ίδια σκέψη έκανα κι εγώ. Εύχομαι να μου γίνει κάποια κριτική από κάποιο χριστιανό σε κάτι που γράφω. Τότε θα έχω να πω περισσότερα και χωρίς να φοβάμαι να εκφραστώ.
Μολών λαβέ χριστιανοί. Η μάχη δίνεται στα ίδια σας τα κείμενα και με δικά σας όπλα!
Αυτό εννοεί ο Conko, όταν υποπτεύεται κατάθλιψη.
Εγώ είχα την υπομονή να σας μελετήσω. Εσείς, την θρησκεία σας, γιατί δεν την μελετήσατε; Την γνώση την παίρνουμε από την ιστορία κι όχι από τα κηρύγματα!
Ελάτε τώρα να αντιμετωπίσετε την χάλκευση και την πλαστογραφία.

Ανώνυμος είπε...

Αθεε,

Συγχαρητήρια για την εκπόνηση ενός τόσο μεγάλου σε έκταση έργου, που φανερώνει και το μέγεθος της πρασπάθειας και την επένδυση χρόνου που έκανες.

Εύχομαι το καλύτερο σε ό,τι αφορά της πωλήσεις. Δεν ξέρω βέβαια αν το συμπέρασμα το έργου (όπως το διατυπώνεις στην τελευταία παράγραφο της ανάρτησης) είναι τελικά τόσο επίκαιρο (μάλλον άλλα πράγματα μας "καίνε" σήμερα, η τσέπη μας, η δουλεία μας κλπ.)

Αν το διευρύνεις πάντως πέρα και από το θέμα της θρησκείας και των Χριστιανών, σίγουρα είναι!

"Ο κόσμος είναι ένας για τους ξύπνιους. Οσοι κοιμούνται βρίσκονται ο κάθένας στον κόσμο του" έλεγε ο Ηράκλειτος (από μνήμης το μεταφέρω, οπότε ελέυθερη μετάφραση κάνω).

Άθεος είπε...

Αν και δεν συνηθίζεις να με κολακεύεις fidelio, τα καλά σου λόγια αποκτούν ιδιαίτερο βάρος για μένα. Έτσι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα αρχικά πριν αρχίσουμε την κριτική.
Ακριβώς, άλλα πράγματα μας καίνε σήμερα κι αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα πρέπει μόνο την τσέπη μας να κοιτάμε. Η ιστορία είναι επίκαιρη πάντα και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Όμως, το έργο, συνεχώς και διευρύνεται και επικεντρώνεται συμπερασματικά ακριβώς στην φράση αυτή του Ηράκλειτου και της αλλοτρίωσης του νου που καταντά μάστιγα για τον σημερινό άνθρωπο (και γιατί όχι και για τη τσέπη του). Το συμπέρασμα βρίσκεται στο Παράρτημα, στο τέλος του βιβλίου, που έχει τίτλο «Η θρησκεία, μέσω της κοινωνίας του θεάματος είναι η δύναμη της εξαπάτησης στην οποία, κάθε αλλοτριωμένος νους, είναι έτοιμος να υποδουλωθεί» οπότε και η άνευ όρων παράδοση στις εξουσιαστικές δυνάμεις που παγκοσμιοποιούν λαούς, είναι ένα γεγονός που το βλέπουν τουλάχιστον οι διορατικοί. Έτσι περνώ από τη θρησκεία στην πολιτική. Το μέλλον μας διαγράφεται δυσοίωνο, φίλε fidelio, αν οι Πράσινοι και οι Βένετοι συνεχίσουν την δικομματική σύγχυση. Χθες που διάβαζα για το Βυζάντιο του Ιουστινιανού, νόμισα ότι βρισκόμουν έξω από τη βουλή στο Σύνταγμα, αν και εμείς φαινόμαστε πιο πολιτισμένοι. Για το δόγμα φίλε μου χύθηκε πολύ αίμα και μεις συνεχίζουμε να μιλάμε για θεοπνευστία και αρραγή σύμπνοια μεταξύ των Πατέρων.
Όσοι αντιλαμβάνονται τι εννοώ, το έπιασαν το νόημα!

Ανώνυμος είπε...

Αθεε..

Το βιβλίο σου θα το πάρω αν το βρω στην έκθεση βιβλίου που γίνεται σε λίγες μέρες στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Αν κάποτε ,στο μέλλον, ανοίξεις κάποιο ποστ σχολιασμού για το έργο σου ίσως μπορέσω να προσφέρω την άποψή μου. Αφού πρώτα, βεβαια, δώσεις τον απαράιτητο χρόνο σε όλους για να το μελετήσουν (δε λέω απλώς να το διαβάσουν).

Ο εχθρός του δόγματος είναι η κίνηση (η διαλεκτική φυσικά). Και αυτήν νομίζω οτί προωθείς, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιστήμη και τη θρησκεία.

Και πάλι καλή επιτυχία, με μια διευκρίνηση: καμιά φορά η ποσότητα είναι αποπροσανατολιστική. Εύχομαι να έχει πολλές πωλήσεις το βιβλίο. Αλλα κυρίως, ο τρόπος ανάγνωσης είναι εκείνος που σε απασχολεί (είμαι σίγουρος γι αυτό). Προσέγγιση προσεκτική και κριτική. Σκέψη που δεν θα γεμίζει από τις πληροφορίες του βιβλίου, δεν θα αδρανόποιείται, αλλά θα συνδιαλέγεται μαζί του. Και αυτός ο ποιοτικός δείκτης δεν είναι μετρησιμος (δυστυχώς).

Ορθόδοξος είπε...

Δυστυχώς άθεε και αυτό το βιβλίο σου είναι η ίδια η απόδειξη της άγνοιας σου για τον κόσμο και ειλικρινά δεν χαίρομαι καθόλου που το παρατηρώ και αυτό. Εσύ προσωπικά από την δική σου σκοπιά και με τη θέση που έχεις είναι απολύτως λογικό να σου αρέσει αυτό το αποτέλεσμα και να θεωρείς και ίσως ότι πρόσφερες και κάτι στον κόσμο (δεν γνωρίζω τις σκέψεις σου …). Προσωπικά όμως εμένα επέτρεψε μου να έχω την παραπάνω άποψη και αυτό με καμιά διάθεση εχθρότητας που σου αρέσει να μου καταλογίζεις ορισμένες φορές, ίσα – ίσα με διάθεση συμπάθειας που μάλλον δεν θέλεις να δεχτείς. Εάν θεωρείς ότι φίλοι σου είναι αυτοί που σε παινεύουν για κάτι, είσαι πολύ γελασμένος.

Το διάβασμα αρέσει και σε εμένα πάρα πολύ αλλά όταν η πηγή όμως είναι τουλάχιστον αξιόπιστη. Ένα βιβλίο σαν το δικό σου εκτιμώ ότι δεν έχει να μου προσφέρει απολύτως τίποτα πέρα από την προκατάληψη και την παραπληροφόρηση που εμπεριέχει. Εσένα όμως είναι επόμενο να σου φαίνεται υπέροχο.

Μην θεωρήσεις ότι σου γράφω αυτό το σχόλιο για να σου κάνω κακό. Ακόμα και 100 βιβλία να είχες βγάλει εγώ δεν πρόκειται να επηρεαζόμουνα καθόλου, να σε έβλεπα εχθρικά κ.τ.λ. που νομίζεις. Εξάλλου αυτά που γράφεις εσύ τα έχουμε ξανά ακούσει και από άλλους πολλές φορές.

Άθεος είπε...

Αγαπητέ fidelio, καλά θα κάνεις να πάρεις το βιβλίο μου, όχι για να ανεβάσεις τις πωλήσεις, αλλά για να μάθεις ορισμένα ανέκδοτα στοιχεία της ιστορίας που είναι εξειδικευμένα και αφορούν τη θρησκεία σου. Εσύ θα είσαι ο κερδισμένος, αν δεν έχεις το χρόνο, επώδυνα να τα βρεις σε βιβλιοθήκες και σπάνια βιβλία.
Απ’ την τακτική που ακολουθείς στο blog αυτό αντιλαμβάνομαι το λόγο που θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο. Όμως πρέπει να ξέρεις ότι ιστορία γράφω, και έτσι πρέπει να το δεις, κι αν μπορείς να την αντικρούσεις. Βέβαια θα μου πεις, δεν μπορεί, κάπου θα υπάρχει κάποια υποκειμενική άποψη που μπορείς να κριτικάρεις. Φυσικά! Δεν μου το απαγορεύει κανείς και επιβάλλεται ο συγγραφέας να έχει άποψη. Για όλα αυτά λοιπόν μέσα από τις 610 σελίδες μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις και να συνδιαλεχθείς όποτε θέλεις, αφού κάποιες αναρτήσεις παρμένες από διάφορα κεφάλαια του βιβλίου θα γίνουν μετά το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον επόμενο χρόνο. Έτσι θα έχεις το χρόνο να το μελετήσεις και να επέμβεις. Καθόλου δεν ασχολούμαι με διαλεκτική και τα σχετικά που ήξερες. Ιστορία γράφω, κυρίως εκκλησιαστική που ο κόσμος έχει μεσάνυχτα και κυρίως οι χριστιανοί. Ιδιαίτερη βάση έριξα στις υποσημειώσεις, που μέσα από αυτές προσπαθώ να διαλευκάνω το κείμενο στον αναγνώστη, για να γνωρίσει εκεί που πιστεύω ότι έχει κενά. Σου εύχομαι καλό διάβασμα και τα λέμε στο μέλλον. Δεν θα χαθούμε.

Τώρα ερχόμαστε στον Ορθόδοξο.
Λυπάμαι φίλε μου, που όσο γράφεις, τόσο υποτιμάς τον εαυτό σου και προσβάλλεις και τους ομοϊδεάτες σου. Για παράδειγμα, και ο fidelio πιο πάνω θέλει να μου κάνει κριτική, όμως όσο και να θέλει να με κριτικάρει, καλώς ή κακώς, δεν το κάνει από τώρα. Κρατά ένα επίπεδο που τον τιμά. Ούτε είπε ότι δεν θα πάρει το βιβλίο, αλλά ότι θα το πάρει και ζήτησε να του δώσω και χρόνο ώστε να το μελετήσει.
Εγώ για παράδειγμα, στην βιβλιογραφία μου, τα περισσότερα βιβλία είναι χριστιανικά ή έστω αυτά που δεν αποδέχομαι. Όμως δεν είπα ποτέ, από τότε που άρχισα να ψάχνω, ότι αυτό είναι αντίθετο και δεν το διαβάζω. Από τις αντιθέσεις βρίσκουμε τις θέσεις μας. Όμως όταν μιλάγαμε για διαλεκτική, εσύ ασχολιόσουν με το κήρυγμα, το θυμάσαι; Ούτε τις αναρτήσεις δεν διάβαζες.
Και να τώρα αντί να ευχηθείς να πάει καλά και να ανταμειφθώ για τους κόπους μου (εννοείται ηθικά) εσύ μου γράφεις ότι «στεναχωρήθηκες μόλις το έμαθες», «πολύς λόγος για το τίποτα», «τόσος κενός αγώνας» και… «ο θεός να βάλει το χέρι του»!
Τι καλός άνθρωπος που είσαι…!
Πάλι θα σε συγκρίνω με το fidelio που όντως ομοϊδεάτες όμως ο άνθρωπος κοίτα τι έγραψε «Συγχαρητήρια για την εκπόνηση ενός τόσο μεγάλου σε έκταση έργου, που φανερώνει και το μέγεθος της πρασπάθειας και την επένδυση χρόνου που έκανες». Μπορεί αυτός να μην συμφωνεί και καλά κάνει, δικαίωμά του, όμως δεν γράφουμε… «πόσο στεναχωρέθηκα όταν το είδα» ή «αυτό το βιβλίο είναι η απόδειξη της άγνοιά σου» και «δεν χάρηκα που το είδα»!
Αυτό μας έλλειπε να χαρείς!
Όμως δεν το λέμε τόσο άτσαλα βρε αδερφέ!
…και μην μου λες ότι αυτά τα λες με… διάθεση συμπάθειας!
Έπειτα λες ότι το διάβασμα σου αρέσει αλλά όταν οι πηγές είναι αξιόπιστες.
Στα κηρύγματα που ακούς ή που διαβάζεις, σου έχουν δώσει ποτέ πηγές, όχι για τα υποκειμενικά θέματα του κηρύγματος που αποτελούν το 99% του θέματος, αλλά για το 1% που αφορούν ιστορικά στοιχεία, πώς ξέρεις ότι οι πηγές είναι αξιόπιστες;
Για να μην πολυλογούμε. Εγώ κήρυγμα δεν κάνω. Τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτω τα παίρνω από τους εκκλησιαστικούς σας συγγραφείς, τους φιλοσόφους σας και τους πατέρες σας. Αν θα διαφωνούσες… μαζί τους θα διαφωνούσες… κι όχι μαζί μου.
Και τέλος, ποτέ δεν γράφουμε «Ένα βιβλίο σαν το δικό σου εκτιμώ ότι δεν έχει να μου προσφέρει απολύτως τίποτα πέρα από την προκατάληψη και την παραπληροφόρηση που εμπεριέχει».
Επειδή πιστεύω ότι δεν κατάλαβες γιατί σου αναφέρω την πιο πάνω φράση σου, σου απαντώ: γιατί δεν το έχουμε διαβάσει, Ορθόδοξε!
Εσύ τι λες… ποιος είναι προκατειλημμένος;

Conko είπε...

Λοιπόν, φίλε Άθεε, βάλε καινούρια σελίδα στο blog σου με μαρτύρια, καφτά λάδια, αποκεφαλισμούς, θηρία, Κολοσσαία, γδαρσίματα, μονομάχους, καλαμοβελόνες για τα νύχια, τανάλιες για τις θηλές, πένσες για τις μύτες, ότι αρρωστημένα τέλος πάντων μπορεί να απαιτούν οι ονειρώξεις ενός άρρωστου που θέλει ν' αγιάσει. Βαφτίσου και Ρωμαίος Αυτοκράτωρ, και ρίχτον εκεί...
Ευτυχώς που έχεις εσύ υπομονή, γιατί οι "πραιτοριανοί σου" (έτσι μας αποκαλεί ο γελοίος όσους δε θέλουμε να μας σώσει τη ψυχή και του χαλάμε τη δικιά του σωτηρία... μα πόσος κρετινισμός πια!) δεν έχουν άλλη.
Ο "άνθρωπος" είναι γλοιώδης και, πιθανότατα, σοβαρά άρρωστος. Ελπίζω να μην πάει στον Καρπαθίου αλλά σε κάποιον σοβαρό επιστήμονα νευρολόγο που να μην συνταγογραφεί εξορκισμούς.

Οδεύω ολοταχώς προς το 1/6 του πονήματός σου. Δύσκολα και εύκολα κυλάει. Δύσκολα γιατί είναι πολύ πυκνογραμμένο (μπράβο!) και εύκολα γιατί έχει πανίσχυρη τεκμηρίωση (δυό φορές μπράβο!). Αν έκανε το ίδιο ο άγιος Βασίλειος του επίσημου troll του blog σου, εγώ θα ήμουν πεπεισμένος χριστιανός ορθόδοξος και όχι άθεος, και ο άγιος Βασίλειος θα ήταν Προστάτης των Γραμμάτων και όχι άη-βασίλης...

Άθεος είπε...

Την Τρίτη η καινούρια ανάρτηση. Μη γινόμαστε όμως εριστικοί.
Βλέπω το τρέχεις το πόνημα. Χαίρομαι που έφτασες εκεί. Μέχρι εκεί υπήρχαν οι πρώτες δυσκολίες για να μπουν οι βάσεις. Τώρα αρχίζουν τα καλύτερα!

tzonakos είπε...

Παρατηρώ μία τάση να ταυτίζεται κάποιος άθεος με εναν υβριστή και αλαζόνα ίσως.
Ομως οι αιτίες του α-θεϊσμού ή αν θες της αμφισβήτησης των θρησκειών γενικότερα, βρίσκονται μεσα στις ίδιες τις θρησκείες και στους λειτουργούς τους.
Δεν εχω διαβάσει το βιβλίο κι ομολογώ οτι αν το βρώ μπροστά μου ισως το παρω να το διαβάσω οχι επειδή το γραψε ενας 'μπλογκερ' που τρόπον τινα τον 'ξερω' αλλα επειδή ξερω οτι θα βρώ μεσα πράγματα με τα οποία ειτε θα συμφωνώ ειτε θα εχουν ενδιαφέρον επειδή δεν τα ξέρω και θα δίνονται με μια διαφορετική ματιά, μαλλον οχι προσκολλημένη αυστηρά στα θρησκευτικά πρότυπα τελος πάντων.
Επίσης γουστάρω που κάποιοι κατάφεραν και τέλειωσαν ενα βιβλίο ενω εγω εχω ξεκινήσει δύο μυθιστορήματα και ουτε το ενα ακομα δεν εχω ολοκληρώσει και συνέχεια κολλάω, αλλα πού θα μου πάει ;
Οποιος λοιπόν γράφει κατι, αξίζει μιας προσοχής, κατι θα εχει να πει σίγουρα και μπορεί στο τέλος να μας εχει δώσει κατι.
Απο αυτη την άποψη το βλέπω.
Και αν το διαβάσω, θα ερθω να γράψω εδω άποψη ανάλογα με τις εντυπώσεις μου.
Ειμαι σίγουρος οτι πολλοί θα εχουν διάφορες απόψεις και θα χει ενδιαφέρον να τις δεις, να τις δούμε, ενας κόπος που έκανες αξίζει κατι, ακομα κι αν το αποτέλεσμα δεν θα ηταν το αναμενόμενο, δηλ. δεν νομιζω κανένας συγγραφέας να άρεσε τόοοσο πολυ σε ολους, θα υπήρχαν και κάποιοι που εχουν άλλη άποψη.
Ειλικρινά δεν ξερω οταν με το καλό εκδόσω κατι, πώς θα αντιδράσω στις κριτικές, τι να περιμένω.
Οπως και να χει εγω ειμαι υπέρ του να γράφει καθένας αυτο που θεωρεί σωστό και λογικό να γράψει γιατι κάτι θέλει να πει, να μοιραστεί, να προσφέρει με θετική διάθεση και νηφάλιο πνεύμα.
... αν και εχω διαβάσει Μπουκόφσκι ( LOL ) ο ο ποίος μοιάζει να ηταν μεθυσμένος οταν έγραφε αλλα ειναι φοβερός.

Άθεος είπε...

Ευχαρίστως, φίλε μου tzonakos αφού το διαβάσεις, να έρθεις να συζητήσουμε, εντυπώσεις, θέσεις, αντιθέσεις και διαφωνίες αν αυτές μπορούν να τεκμηριωθούν. Πιστεύω, όπως κι εσύ λες, ότι ο καθένας έχει την άποψή του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμφωνούν όλοι με μια γνώμη. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, τότε ο κόσμος όλος θα ήταν αγαπημένος και η σύμπνοια θα μας έπνιγε στην αγκαλιά της!
Αν εκδόσεις κάποτε κάτι, μόνο την κριτική να μη φοβάσαι. Οι απόψεις σου είναι δικές σου. Δεν ντρεπόμαστε να τις γράψουμε. Αν ντρεπόμασταν τότε δεν θα τις γράφαμε ποτέ. Όμως το θέμα είναι αλλού. Να μην αντιφάσκεις, να μην χρησιμοποιείς αυθαίρετα γνώμες άλλων που είναι ανυπόστατες, και φυσικά να μην χρησιμοποιείς πηγές που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Το τελευταίο είναι δύσκολο, αλλά στα χρόνια της πρωτοεμφάνισης του χριστιανισμού πολύ σύνηθες!
Την πρώτη σου φράση περί υβριστή και αλαζόνα δεν την κατάλαβα. Τι εννοείς;
Μπουκόφσκι δεν έχω διαβάσει, όμως όταν έγραφα το δικό μου βιβλίο μόνο μεθυσμένος δεν ήμουν. Αφού το διαβάσεις θα είμαι εδώ για μια εποικοδομητική συζήτηση. Νομίζω τότε θα ξεκαθαρίσουν πολλά, που για την ώρα σε μερικούς, φαίνονται ακόμα θολά.

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε tzonakos, δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το πως συνδέεις ένα ιστορικό/θρησκευτικό δοκίμιο, που περιλαμβάνει μια ιστορική περίοδο περίπου 2.500 χρόνων, με το κίνημα των Νεοϋρκέζων beat (Μπουκόφσκι, Bourroughs, Lightman κλπ).

Όσο για τον ορ8όδοξο, σιγά μη χαιρότανε κιόλας, που βγήκε ένα βιβλίο που ξεμπροστιάζει το παραμύθι του. Εξάλλου, είναι συνεπής με τον ύπουλο, χαιρέκακο, υποχθόνιο, μνησίκακο και κατά τα άλλα, φανταστικό θεό του.

Ανώνυμος είπε...

Απλώς διευκρινίζω ότι, ίσως παρά τις αντίθετες εντυπώσεις που έχεις σχηματίσει για μένα, δεν είμαι Χριστιανός οπότε δεν θα διαβάσω το βιβλίο σου για να βρω κάποια υποκειμενική (!) άποψη για να σε κριτικάρω. Εχω διαβάσει λίγα πράγματα που αναφέρει ο Dawkins στην περι Θεού αυταπάτη και ο Νιτσε στον αντίχριστο, περί των αντιφάσεων λόγου και πράξης στον Χριστιανισμό.


Υ.Γ. Οπότε ομοϊδεάτης κανενός δεν είμαι.

Αν θές απλώς ρίξε μια ματιά στον τίτλο παλαιότερων αναρτήσεών μου:

http://levitypen.blogspot.com/2007/12/10.html

http://levitypen.blogspot.com/2007/11/divi-filius.html

http://levitypen.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

Χωρίς καμία διάθεση διαφήμισης, απλώς για του λόγου το αληθές.

Άθεος είπε...

Πριν δούμε πώς φαντάζεται ο καθένας να κάνει κριτική, ας μην βιαστούμε να τις υποθέσουμε φίλε Non Serviam. Έχω την εντύπωση ότι ο tzonakos δεν έχει τέτοια πρόθεση. Ίσως κι εγώ για τον ίδιο λόγο να παρεξήγησα τον fidelio τώρα, έχοντας υπ’ όψιν μου πώς μου έκανε κριτική για τον διαλεκτικό υλισμό. Πάντως συμφωνώ με τις θέσεις του tzonakos, ο συγγραφέας «να γράφει αυτό που θεωρεί σωστό και λογικό». Πέρα από την υποκειμενική κρίση που δεν τη θεωρώ ειλικρινή κριτική, είμαι στη διάθεσή σας να κουβεντιάσω οποιοδήποτε ιστορικό θέμα. Άλλωστε, τότε και μόνο τότ, θα μπορώ να κάνω ουσιαστική διαφήμιση του έργου. Τώρα απλά σας το παρουσιάζω. Fidelio, αναιρώ κάθε προηγούμενη εντύπωση και ξεκινώ από μηδενική βάση. Ζητώ συγνώμη αν σε παρεξήγησα, όμως θέλησα να σε συγκρίνω με τον Ορθόδοξο και μου ήρθες… βολικός, για να εκφράσω δυο λογικές. Να είσαι καλά!

tzonakos είπε...

Ok με κάλυψε ο Αθεος κι ετσι δεν χρειάζεται να εξηγήσω πολλά πάνω σε αυτα που ειπα.
Σχολιάζω την συγγραφή, τον συγγραφέα, και δνε συγκρίνω λογοτεχνικές σχολες και τέτοια.
Να προσθέσω οτι αν ελεγα στη μάνα μου -που ειναι θρήσκη- οτι ενας "Αθεος" εγραψε ενα βιβλίο, δεν θα ηθελε ουτε να το ακουμπήσει. Το σπίτι ειναι γεμάτο με βιβλία μοναχών.
Γι αυτο ειπα οτι γίνεται ταύτιση απο πολλούς ενος 'άθεου' με κάποιον 'ασεβή' που σίγουρα θα χει γράψει 'κακά' πράγματα :)

Ανώνυμος είπε...

Μένω έκπληκτος.
Συγχαρητήρια.

Άθεος είπε...

Έγινες σαφής tzonakos.

Ευχαριστώ Ανώνυμε, αλλά προς τι η έκπληξη;

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε αρχικά να σου πώ ότι είναι λογικότατο να βρίσκεις ότι με τα
σχόλια μου υποτιμώ τον εαυτό μου. Τουλάχιστον λογικό.
Επίσης λογικό αλλά ταυτόχρονα και πολύ λυπηρό το ότι δεν μπορείς να καταλάβεις
ότι αυτό που σου έγραψα, δηλαδή το ότι ένιωσα λύπη όταν είδα αυτή την ανάρτηση,
είναι αληθινά με αίσθηση συμπάθειας και όχι εμπάθειας. Λυπάμαι πολύ που κάνειες αυτές
τις σκέψεις διότι φανερώνεις έτσι πολλά στοιχεία της προσωπικότητας σου προφανώς χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Να είσαι σίγουρος ότι έχω διαβάσει και πράγματα που μάχονται την Ορθοδοξία και γι αυτό το λόγο σου είπα παραπάνω
ότι αυτά που αναφέρεις στο βιβλίο σου δεν τα βλέπω για πρώτη φορά. Να είσαι επίσης σίγουρος ότι πριν καταθέσω κάποιο σχόλιο
και στο δικό σου χώρο, διαβάζω ολόκληρες τις αναρτήσεις. Το ότι έχω αυτή τη στάση δεν σημαίνει ότι παρακολουθώ
τα πάντα μόνο από την πλευρά της πίστης μου. Από τη συμετοχή και μόνο στο blog σου θα έπρεπε να το είχες καταλάβει αυτό.

Δεν υπάρχουν από την πλευρά μου αρνητικά συναισθήματα για εσένα λόγο της έκδοσης του βιβλίου σου, κατανοώ ότι ίσως να σου φαίνεται
παράξενο αυτό, αλλά είναι απλά η αλήθεια και σου το λέω. Εάν όμως εσύ θέλεις να πιστεύεις τα δικά σου, έχεις κάθε δικαίωμα
να το κάνεις.

kariatida62 είπε...

Πού ήσουν άνθρωπέ μου τόσο καιρό??? Νάναι καλά ο iamaticus που μου σύστησε νάρθω να σε βρώ! Την εβδομάδα που θα ξεκινησει θα κατέβω στα Κεντρικά βιβλιοπωλεία να το βρω να το διαβάσω...
Περίεργο όμως εσύ ένας ηλεκτρονικός, καταπιάνεσαι με παρόμοια θέματα???
Tι αντίθεση κρύβεις!!!
Θάθελα όμως να μας είχες χαρίσει ορισμένα αποσπάσματα του έργου σου...έτσι δυο-τρία τα πιο αντιπροσωπευτικά...:(

Στέφανος είπε...

Διάβασα και απόλαυσα όλες τις δημοσιεύσεις του blog σου αυτήν την εβδομάδα που είχα χρόνο. Σ᾽ευχαριστώ.

Όταν θα έρθω στην Αθήνα θα ψάξω και το βιβλίο σου στα καταστήματα.

Άθεος είπε...

Όταν Ορθόδοξε μου γράφεις «…αυτά που αναφέρεις στο βιβλίο σου δεν τα βλέπω για πρώτη φορά», πώς ξέρεις τι γράφω χωρίς να δεις το βιβλίο;
Όσο και να θέλω να σε καταλάβω Ορθόδοξε, δεν θα τα καταφέρω όταν το πας μια από δω και μια από κει. Επειδή όμως ξέρω πώς σκέφτεστε σταματώ εδώ. Όσοι παρακολούθησαν την ανταλλαγή των σχολίων μας κατάλαβαν. Νιώθεις λύπη που είδες το βιβλίο αναρτημένο κι αυτό λόγω… αληθινών αισθημάτων συμπάθειας!
o.k. πάμε πιο κάτω.

Αγαπητή kariatida62 εγώ είμαι εδώ, δυόμισι χρόνια. Όσο για τις μελέτες μου τις κάνω από νεαρός. Όμως, η ηλεκτρονική είναι ένα βιοποριστικό επάγγελμα. Ο έρωτας βρίσκεται στην έρευνα. Αμέτρητες ώρες μελέτης, ψάξιμο και διασταύρωση στοιχείων που ένας επαγγελματίας συγγραφέας δεν μπορεί να κάνει, γιατί αν ζει από αυτό, μέχρι να τελειώσει η έρευνα θα έχει τελειώσει ο ίδιος από την πείνα! Όχι πως εγώ τώρα θα χορτάσω ψωμί (σώθηκες). Η αγορά της Ελλάδας τόσο μικρή που ούτε ένα μπουμπουάρ δεν θα μου αποδώσει. Άλλωστε ένας ερασιτέχνης ερευνητής (ο ερωτευμένος με την τέχνη της έρευνας) δεν αποσκοπεί εκεί, αλλά να φωτίσει όπου βλέπει σκοτάδι. Αυτό κάνω. Όποιος έχει δυνατότερα φώτα ας έρθει να με φωτίσει και μένα. Οι γνώσεις μας είναι οι προβολείς του μέλλοντος! (Τώρα μου ήρθε αυτό…. Βλέπεις έχω εκλάμψεις!)
Όσο για αποσπάσματα από το βιβλίο, μετά το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν αρκετά που θα τα συζητάμε, όλο το χειμώνα. Την Τρίτη θα παραθέσω τον Πρόλογο, μιας και μου το ζήτησαν και άλλοι, για να δείτε το ύφος και τον τρόπο γραφής, όσο αυτός μπορεί να φανεί σε έναν Πρόλογο.

Αχ Στέφανε, με ευχαριστείς που διάβασες τις αναρτήσεις μου. Κι εγώ σε ευχαριστώ που μου έκανες αυτή την τιμή. Τις τελευταίες μέρες από το who’s. Amung.us «έβλεπα» ένα άτομο να εναλλάσσει τις σελίδες μου, μια τη μία και μια την άλλη!
Ώστε εσύ ήσουν…
Εσύ έχεις γνώσει τον τρόπο γραφής. Το βιβλίο θα σε εκπλήξει ευχάριστα γιατί θα βρεις ανέλπιστα ό,τι θα ήθελες να ψάξεις. Μην περιμένεις όμως ανάλαφρη ανάγνωση, εκεί που θα έπρεπε με σοβαρότητα να σκύψεις. Δεν προσφέρεται για αιώρα και ραστώνη!

skeptic είπε...

Πως γίνετε ένας άνθρωπος να κάνει συχνά αναφορές στη λογική,ενώ έχει παραδεχθεί σε άλλο χώρο,ότι την αλήθεια,δε χρειάζεται λογική για να τη δεις;Είναι μυστήριο ή απλά βολεύει στα τεχνηέντως παραπλανητικά λεγόμενα;

Dyer είπε...

Από το πρώτο μέρος του βιβλίου που έχω διαβάσει, γίνεται φανερό ότι ο φίλος μας ο Άθεος έχει δουλέψει πολύ σκληρά πάνω σε ιστορικά στοιχεία. Οι προσωπικές του απόψεις είναι ελάχιστες. Κυρίως ρίχνει φως σε ένα κομμάτι της ιστορίας σχεδόν άγνωστο, αλλά πολύ σημαντικό επειδή ερμηνεύει τις κοινωνικές και θρησκεύτηκες συνθήκες για την δημιουργία του χριστιανισμού. Είναι ένα ιστορικό βιβλίο που διαλύει μύθους αιώνων αλλά δεν προσβάλει (μέχρι τώρα τουλάχιστον) κανένα υγιώς σκεπτόμενο χριστιανό.
Θα περίμενα από τον Ορθόδοξο της παρέας, πριν αρχίσει την απόρριψη, να έκανε τον κόπο να διαβάσει λίγο και ύστερα να εκφέρει τις αντιρρήσεις του. Αυτό όμως απαιτεί πολύ δουλεία με αμφίβολο αποτέλεσμα, γιαυτο αρκείται στην αλαζονική παντογνωσία του. Θα περίμενα πάντως να βάλει λίγο νερό στο κρασί του, να νοιώσει λίγο φίλος μετά από τόσο καιρό (με τις οποίες διαφωνίες) και να δείξει λίγο συμπάθεια για την προσπάθεια ενός γνωστού του άθεου. Κρίμα.

Άθεος είπε...

Αγαπητοί skeptic και Dyer πολύ καλά εντοπίζετε την αλαζονεία του Ορθόδοξου. Ο πρώτος με τη λογική και ο δεύτερος έχοντας την εμπειρία της ανάγνωσης του βιβλίου από τις πρώτες σελίδες. Φίλε Dyer αν αυτά που είπες μπορούσαν να τα αντιληφθούν οι χριστιανοί, αυτοί θα αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των αναγνωστών. Επειδή, ουδέποτε θα τύχει να πιάσουν μια εκκλησιαστική ιστορία ή την ιστορία των ελληνιστικών χρόνων και της Ύστερης Αρχαιότητας, για να δουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίστηκε η θρησκεία τους, θα ήταν κέρδος γι αυτούς να αποφύγουν το μόχθο που έριξα εγώ να βρω αυτά τα σπάνια στοιχεία και να τα διασταυρώσω ιστορικά. Όμως, ας μην χολοσκάμε. Από τη φύση του, ο χριστιανός, πλέει σε πελάγη αφέλειας, άγνοιας και αμορφωσιάς. Ας δούμε τον εαυτό μας και όσοι αντιστέκονται, το κακό του κεφαλιού τους κάνουν. Πέρα από το άνοιγμα που κάνουμε τώρα (και πολύ θα το συζητήσουμε το Χειμώνα) θα μπορούσαμε να έρθουμε όλοι κοντά, συζητώντας τουλάχιστον σε ένα θέμα που δεν μας διαφοροποιεί και κρατώντας ο καθένας την πίστη του: την Ιστορία κύριοι!
Αυτό φοβόσαστε, έτσι;
Ζήστε με τις ψευδαισθήσεις σας και με όσα πονηρά κάποιοι χάλκευσαν την ιστορία.

tzaspy είπε...

Αγαπητε Αποστολε γεια σου. Μεγαλη η εκπληξη στις 14 Μαη. Και ευχαριστη.Περιμενα να παρω το βιβλιο στα χερια μου, για να καταλαβω εστω και σε γενικες γραμμες τι ακριβως ηταν το αποτελεσμα των κοπων σου , τοσων χρονων.Δεν ειμαι βιβλιοκριτικος και κατα συνεπεια δε θα ηθελα να κρινω απο αυτη τη σκοπια το βιβλιο σου.Απο την αλλη ομως δε θα ημουνα ειλικρινης αν δεν σου μετεφερα μερικες σκεψεις και συναισθηματα που μου δημιουργηθηκαν τις ωρες που διαβαζα μερικα κεφαλαια απο αυτο.Δεν το πηρα επειδη ειμαι αθεος, δεν το πηρα επειδη απαιχθανομαι το σκοταδισμο της συγχρονης παπαδοκρατουμενης εποχης μας, δεν το πηρα για να εχω ΑΛΛΟ ενα βιβλιο που "τα χωνει στο παπαδαριο".Το πηρα εχοντας "την απαιτηση του αναγνωστη" να ειναι ενα σοβαρο ΙΣΤΟΡΙΚΟ βιβλιο, οπως αναφαιρεται και στον τιτλο του. Κατ αρχην συγχαρητηρια για το "θρασος" σου. 2300 χρονια να μελετηθουνε.Απο αυτα 1200, χωρις σχεδον πηγες αξιοπιστες.Μεγαλος κινδυνος να πλατειασει η περιγραφη και η παραθεση των γεγονοτων.Πολλοι μεγαλοι ιστοριογραφοι, π.χ. Κορδατος, την πατησαν, και εχουν δεχτει πολλες κριτικες γι αυτο.Οχι για το περιεχομενο ή για την αξιοπιστια των γραπτων, αλλα για το βαρετο της αφηγησης.Και παλι συγχαρητηρια για τη λιτη,σαφη,καθαρη και τεκμηριωμενη προ παντων , αφηγηση των γεγονοτων.Καταφερες πιστευω να πιασεις το θεμα σε βαθος και οχι σε εκταση.Ειναι ενα βιβλιο ΙΣΤΟΡΙΑΣ και οχι προπαγανδας.Αν τωρα ο αναγνωστης του , βγαζει τα αναλογα συμπερασματα, για τα εργα και τις ημερες της ορθοδοξης εκκλησιας, .......ας προσεχαν. Ενα μεγαλο ευχαριστω και για την βιβλιογραφια.Ειναι δυσκολο να ψαχνει κανεις αξιολογα βιβλια στα τυφλα για ενα θεμα οπως αυτο. Εδω εχουμε αφθονα για οποιον θελει να εμβαθυνει.Σε καποια στιγμη της συντομης μελετης που εκανα , δεν κρυβω πως αισθανθηκα θλιψη για το επιπεδο και την ποιοτητα ,το ηθος και την ελλειψη θαρρους των Ελληνων ιστοριογραφων , που δεν μπορεσαν σχεδον ποτε να υπερβουν τα τειχη που εχουν υψωσει, Κρατος και Εκκλησια, και να γραψουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ιστορια στην πραγματικη της διασταση.Αυτο ομως δεν θα συνεχιστει επ απειρον.Καποτε θα αλλαξουν τα πραγματα,και τα παιδια μας θα μαθαινουν την Ιστορια μας οπως ακριβως εχει.Τοτε φιλε Αποστολε να εισαι σιγουρος οτι το βιβλιο σου , θα ειναι ενα απο αυτα που θα διδασκονται σε καποιες ταξεις του σχολειου.Το μονο που σου ευχομαι , ειναι να γινει συντομα, και να ζησεις αυτη τη στιγμη.Μεχρι τοτε ομως , να εισαι και ευχαριστημενος αμα δε σου το αφορισουν οι τυποι της "ιερας" συνοδου.Χα,Χα,Χα.Αλλα οπως συνηθως βγηκα απο το θεμα και δε θα εγκριθει στο τελος. Τελειωνω , και θα επανελθω οταν μελετησω το βιβλιο ολοκληρο.Μεχρι τοτε ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την προσφορα σου.

Ορθόδοξος είπε...

Το Θεό αγαπητέ skeptic δεν τον πλησιάζεις και δεν μπορείς να τον εξηγήσεις με την λογική της ύλης, κάτι που δυστυχώς ορισμένοι δεν μπορούν να εννοήσουν και πέφτουν από την μια πλάνη στην άλλη.
Την παραπάνω πρόταση όμως την αποδεχόμαστε και την κατανοούμε ακόμα και με απλή χρήση της λογικής, δεδομένου της φύσης του Θεού.
Δεν είναι ούτε μυστήρια αυτά που αναφέρουμε, ούτε φυσικά παραπλανητικά και πονηρά. Απλά πράγματα είναι.

Τα παραπάνω σχόλια αγαπητέ Dyer είναι σχόλια συμπαθείας προς ανθρώπους που δέρουν αέρα – όσο και παράξενο να ακούγεται αυτό σε κάποιους - που δυστυχώς είναι ουκ ολίγοι. Τα μόνα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει η είδηση ενός ακόμα τέτοιου πονήματος, είναι η θλίψη για το ίδιο το άτομο και τους ομοϊδεάτες του. Λόγο συναναστροφής μου με άτομα που φέρουν τέτοιες απόψεις και αναγνώσεως πολλών κειμένων, γνωρίζω καλά τα επιχειρήματα τους και γενικά τις θέσεις τους. Το βιβλίο του άθεου τι το παραπάνω θεωρείς ότι θα μου παρουσίαζε; Από το χώρο του και μόνο καταλαβαίνεις τι θα συναντήσεις … ότι βλέπουμε εδώ και χρόνια δηλαδή από άπιστους ανθρώπους.

Άθεος είπε...

Φίλε μου, tzaspy, κι ας δεν σε ξέρω, έτσι σε βλέπω κι αυτό όχι επειδή μου επαίνεσες το βιβλίο, αλλά επειδή ένιωσες την ευγνωμοσύνη να με ευχαριστήσεις, σαν να το έγραψα για σένα! Την ίδια ευγνωμοσύνη νιώθω κι εγώ όταν ένας αναγνώστης μου αναγνωρίζει τους κόπους μου.
Είναι αλήθεια, φίλε μου, ότι με κούρασε πολύ, όμως ήθελα να γράψω κάτι που έλλειπε από την Ελλάδα ή για να είμαι πληρέστερος, να συμπτύξω πράγματα και θέματα που υπάρχουν σκόρπια εδώ κι εκεί, όλα σε ένα βιβλίο, ώστε σαν μπούσουλας να καθοδηγήσει τον μελλοντικό ερευνητή σε μεγαλύτερο βάθος. Γι αυτό και είναι συνεπτυγμένο τόσο πολύ, παρά τον όγκο του, χωρίς να κάνει κοιλιά και χωρίς πολλούς υποκειμενισμούς, παρά μόνο εκείνους που είναι αναπόφευκτοι να κάνει ένας συγγραφέας. Όμως δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να διδαχτεί ποτέ στα σχολεία. Μου το είπαν κι άλλοι αυτό, όμως η παιδεία κατευθύνεται από το σύστημα που πολλές φορές είναι απρόσωπο ή κατευθυνόμενο, όπως πιο ανοιχτά καταγγέλλω στο Παράρτημα, στο τέλος του βιβλίου.
Επίσης, όταν γράφεις «Είναι ένα βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑΣ και όχι προπαγάνδας. Αν αναγνώστης του, βγάζει τα ανάλογα συμπεράσματα, για τα έργα και τις ημέρες της ορθόδοξης εκκλησίας, .......ας πρόσεχαν» δείχνει ότι αντελήφθης το πνεύμα του. Βέβαια, δεν θίγει μόνο την ορθόδοξη εκκλησία, αλλά όλες. Όμως πάντα μέσα από την αμεροληψία της αντικειμενικής ιστορικής έρευνας.
Θα χαρώ να μου κάνεις ό,τι κριτική θέλεις, όπως και όλοι οι άλλοι. Ποτέ ένα έργο δεν αποφεύγει την κριτική, όσο καλό και να είναι. Όμως δεν με ενοχλεί τίποτα, όσο και να με κρίνουν αρνητικά ή ακόμα αν κάποιοι θα ήθελαν να με αφορίσουν, όσο να βγει κάποιος και να μου πει, αυτό που έγραψες είναι λάθος! Στηρίζομαι τόσο καλά στις πηγές, που κι αυτό δεν με φοβίζει!

Κάποιος ανώνυμος με… κρίνει χωρίς να πιάσει το βιβλίο στα χέρια του, υποθέτοντας ότι γράφω παραμύθια. Το σχόλιό του ρίχτηκε στην χαβούζα σχολίων γιατί αντί να κάνεις κριτική ερίζεις. Σ’ όλο το βιβλίο κριτική κάνω κι εγώ, όμως κάθισα και διάβασα δεκάδες βιβλία σας και τα παραθέτω, που δυστυχώς ανώνυμε εσύ δεν θα διαβάσεις ποτέ, παρόλο που σε αφορούν άμεσα.

Ο Ορθόδοξος αναφέρεται στον skeptik και Dyer και γι αυτό κρατώ το δικό του, παρόλο που κι αυτό στην ίδια μεριά ήθελε πέταγμα.
Ορθόδοξε, δεν κάνουμε κριτική υποθέτοντας. Προσπάθησε να γίνεις αντικειμενικός και διαλλαχτικός.

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Καθυστερημένες, αλλά ειλικρινέστατες ευχές κι από μένα!
Μοναδική δικαιολογία μου, ο φόρτος του μήνα των εξετάσεων.

Άθεος είπε...

Όσο και να καθυστερούσες… είσαι δικαιολογημένη Υπατία μου!
Σ’ ευχαριστώ!
Και για την ευόδωση των γραπτών σου εύχομαι τα καλύτερα!

NoN SeRViaM είπε...

@ Καημένε ορθόδοξε.
Όχι απλώς δεν καταλαβαίνεις τίποτα απ αυτά που λέμε, αλλά είσαι τόσο υπερόπτης και τόσο τα ξέρεις όλα, -με τι "χαρίς του κυρίου" βεβαίως βςβαίως, που ο θεός σου θα ήταν πολύ νευριασμένος μαζί σου.
Τα συναισθήματα που μου προκαλείς,είναι για γέλια και για κλάματα.Οίκτος καλέ μου ορθόδοξε..
Ο μόνος άνθρωπος που ξέρω, που κάνει κριτική σ ένα βιβλίο που δεν το χει διαβάσει!
Τι φοβάσαι, μην σε μαλώσει ο πνευματικός σου πατέρας;
Καλή λευτεριά ορθόδοξε.

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε Άθεε, όσο το έχω διαβάσει ακόμα(δυστυχώς ούτε μέχρι τη μέση..) το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρει το θέμα.
Ανακάλυψα και έμαθα, πράγματα που μου ήταν τελείως άΓΝωΣΤα, και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά.
Να σαι καλά,και πάντα τέτοια, ναμας ανοίγεις τα μάτια, όσων δηλαδή τα έχουν ακόμα κλειστά, ονόματα δε λέμε..

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια NoN SeRViaM. Το διαβάζω κι εγώ σαν αναγνώστης. Πραγματικά, διαβάζω πράγματα που ούτε κι εγώ δεν τα ξέρω!
Χε, χε, έψαξα και βρήκα τόσα πολλά πράγματα που τώρα τα έχω ξεχάσει! Όμως παρατηρώ ότι, πέρα από τις πληροφορίες, όσο προχωρώ το ενδιαφέρον μεγαλώνει.
Καλό διάβασμα φίλε και σε όσους σιγά-σιγά ξυπνούν.
Μην ανησυχείς όμως για κάποιους που δεν θέλουν να ξυπνήσουν. Κάποιοι βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη. Θα ξυπνήσουν στην εποχή τους. Κάποιοι άλλοι όμως βρίσκονται σε κώμα! Αυτοί δεν θα ξυπνήσουν ποτέ!!!

NoN SeRViaM είπε...

Το βιβλίο, όσο προχωράει γίνεται και καλύτερο.
Ο Αποστόλης, όντας περνώντας πολύ καιρό στους.. "κόλπους" να τους πω, "κόλπα" να τα πω, -όποιος έχει νου καταλαβαίνει..-
έχει αφιερώσει ΠοΛύ χρόνο, και ΞέΡει πράγματα από μέσα" που μας κάνει την τιμή να μοιράζεται μαζί μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ φίλε άθεε.

@ Ορθόδοξε, αν είναι να το διαβάσεις, στο κάνω δώρο το βιβλίο, να ξέρεις τουλάχιστον σε τι αντιτείθεσαι!

Άθεος είπε...

Δεν χρειάζεται να ξέρουν αυτοί γιατί αντιτίθενται.
Τους αρκεί… να αντιτίθενται!
…νιώθουν ωραία, όπως τότε που κυνηγούσαν άθεους και αιρετικούς για να τους κάψουν.

Conko είπε...

NoN SeRViaM, τις μισές -έστω- πηγές του Άθεου οφείλει να τις έχει διαβάσει... αλλέως πως κάνει τον ορθόδοξο με ξένο φτούκακα.
Αθλοθετώ ένα αντίτυπο για όποιον άλλο πιστό (ασχέτως δόγματος) θέλει να νιώσει ως παις εν καμίνω και να κάνει παρέα στον ορθόδοξο.

Άθεε, για να στήσουνε πυρές, δεν έχουν πια τα κότσια ούτε και τους παίρνει τους κακομοίρηδες, οπότε βολέψου με κανάν αφορισμό.
Αν ήταν τόσο σίγουροι και υπεράνω (και δε θέλαν οι προσηλυτισμοί να τους επιβεβαιώσουν τις επιλογές τους) θα αδιαφορούσαν και δε θα ξεσκιζόντουσαν στο trollάρισμα.

Άθεος είπε...

Εγώ θα έλεγα πως είναι υποχρεωμένος όλες να τις έχει διαβάσει, αλλιώς πώς μπορεί να λέγεται αθλητής του πνεύματος της Ορθοδοξίας.
Σαν αφελής πιστός όμως καλά κάνει και δεν ξέρει τίποτα.
…Μακάριος εστί!

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε Conko
απ τα επιχείρημα με τα οποία μέχρι στιγμής αντιτίθεται, με κάνει να πιστεύω πως ο "Ορθό" δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει, όπως πάντα δηλαδή. Τύφλωση και δόξα το θεό.

@ Άθεε.
Δε μου κάνει καθόλου εντύπωση που στο "Παράρτημα" κλείνει σε μεγάλο βαθμό αναφερόμενος στην κοινωνία του θεάματος. Πραγματικά στις μέρες μας, το "θέαμα" έχει καταβάλει και καταλάβει (εκ του καταλαμβάνει) την ανθρώπινη αντίληψη για το πως λειτουργεί ο κόσμος, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ όταν μίλαγε πρώτη φορά γι αυτό η "Καταστασιακή Διεθνής" (Internationalle Situationiste), που ήταν και το τελευταίο "επαναστατικό" κίνημα που αναδύθηκε απ την ιστορία, τουλάχιστον μέχρι το σύγχρονο λεγόμενο και "κίνημα του Seatle" το οποίο δυστυχώς έχει πεθάνει.

Μάλιστα, άλλα μέλη της "Κ.Διεθνούς" όπως ο Sanguinetti, είχαν επισημάνει τον τρόπο με τον οποίο το Κράτος ενορχηστρώνει το θέαμα σε συνδυασμό με την τρομοκρατία, με τη βοήθεια φυσικά των εκάστοτε μυστικών ή παρακρατικών υπηρεσιών,
όπως είχαν κάνει και παλιότεροι ελευθεριακοί συγγραφείς όπως ο Hans Etzenberger, (Πολιτική και πολιτισμός, Μια θεωρία για τα ΜΜΕ) ή ο Ζαν Μποντιγιάρ, (Ρεκβιεμ για τα ΜΜΕ,
αλλά και σύγχρονοι ερευνητές, όπως ο κορυφαίος διανοούμενος Noam Chomsky (Πχ, Η κουλτούρα της τρομοκρατίας, Ο Ν. Chomsky kai ta MME, Τα ΜΜΕ ως όργανο κοινωνικού ελέγχου και επιβολής), κι ο Τόμας Μάγερ (Η πολιτική ως θέατρο) -για να αναφέρω μόνο μερικούς, μιας και είναι πολλοί αυτοί που θα άξιζαν μια αναφορά- θα είχαν μείνει έκπληκτοι απ την παράσταση που στήθηκε, με όλο τον πλανήτη να είναι μια "σκηνή", την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΕΠΑ, παρόλο που ξέρουν από εκτεταμένες μελέτες πως το Κράτος είναι ο πρωτομάστορας της τρομοκρατίας κι ο Μεγάλος Ωφελημένος απ αυτήν.

Αφήνω στη άκρη ομολογίες ηγετικών στελεχών "τρομοκρατικών" ομάδων όπως η Μπααντερ- Μ¨αινχοφ (Τομ Βαγκ, η ομάδα Μπ. Μ.), μελών των ερυθρών ταξιαρχιών κλπ, πως πολλές φορές μάθαιναν πως ο "εξοπλισμός" που προμηθεύονταν, προέρχονταν κατευθείαν απ τις αποθήκες των Μυστικών και παρακρατικών οραγανώσεων.

Κάτω απ αυτό το πρίσμα, θα ήθελα να σε ρωτήσω, στο σχόλιο 10 του παραρτήματος (σελ 599) που λες ότι οι αντιεξουσιαστές και οι αναρχοαυτόνομοι είναι αυτοί που παίζουν πρώτοι και καλύτεροι το παιχνίδι των εξουσιαστών.
Γιατί το λες αυτό?
Τουλάχιστον, οι περισσότεροι απ αυτούς είναι ενήμεροι για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, πράγμα που τους καθιστά -κατά τη γνώμη μου- λιγότερο επιρρεπείς στην προπαγάνδα της εξουσίας.
Και μια γενική ερώτηση.
Εκτός από τη μόρφωση, βλέπεις κανέναν άλλο τρόπο εξόδου απ την τραγική κατάσταση στη οποία έχουμε περιέλθει?

Συγνώμη αν μαζεύτηκαν πολλά για ένα σχόλιο είναι αρκετά όμως που θα ήθελα να συζητήσω/ρωτήσω/διευκρινίσω κι ίσως ξεκίνησα φουριόζος.

Άθεος είπε...

Φίλε NoN SeRViaM περίμενα να έχεις αντίρρηση στο σχόλιο που αναφέρεις. Όμως όταν διαβάζοντας το δικό σου σχόλιο στην τέταρτη παράγραφο, κατάλαβα ότι πρέπει να αντελήφθης πώς το εννοώ και τότε θα με καταλάβαινες!
Όταν γράφεις δηλαδή «…πολλές φορές μάθαιναν πως ο "εξοπλισμός" που προμηθεύονταν, προέρχονταν κατευθείαν απ τις αποθήκες των Μυστικών και παρακρατικών οργανώσεων», καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, ότι αυτός δεν είναι αντιεξουσιαστικός, αλλά φαίνεται τέτοιος, αφού στην ουσία το παιχνίδι των εξουσιαστών παίζει!
Μα φίλε μου, τόσα διάβασες εκεί στο Παράρτημα, δεν κατάλαβες πώς το εννοώ αυτό;
Λίγοι είναι εκείνοι που ρίχνοντας μια μολότοφ στα καλά καθούμενα, χαλάνε μια συγκέντρωση, μια πορεία, παίζοντας το παιχνίδι των εξουσιαστών;
Φυσικά και πολλοί είναι συνειδητοποιημένοι. Ας μην πιανόμαστε από τις λέξεις αλλά απ’ τα βαθύτερα νοήματα που πιστεύω γίνονται κατανοητά.
Με πιάνεις, έτσι;
Εκτός από τη μόρφωση, δεν βλέπω κανέναν άλλο τρόπο εξόδου απ την τραγική κατάσταση στη οποία έχουμε περιέλθει φίλε μου, γι αυτό κι αυτή δεν γίνεται όπως πρέπει!

NoN SeRViaM είπε...

Αγαπητέ φίλε, αυτό που ήθελα να πω, είναι πως οι αντεξουσιαστές, ξέρουν πολύ καλά ποιος είναι ο ωφελημένος απ αυτά τα παιχνίδια με τα όπλα, αυτός που τα έχει άφθονα και δε διστάζει να τα χρησιμοποιήσει, κι αυτή δε μπορεί να είναι καμία μικρή συνωμοτική οργάνωση, χώρια που αν είναι τέτοια, σημαίνει ότι δεν είναι Επαναστατική, μιας και το ότι παραμένει μικρή και συνωμοτική σημαίνει ότι δεν έχει την υποστήριξη ευρείας μάζας του πληθυσμού. (άρα και δεν είναι επαναστατική, το πολύ μια πρωτοπορία, που σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει όπλα)

Ανεξαρτήτως αυτού, εννοούσα επίσης, πως οι αντεξουσιαστές έχουν μελετήσει το παιχνίδι της εξουσίας πολύ περισσότερο απ το "μέσο" άνθρωπο, και γι αυτό είναι λιγότερο πρόθυμοι (ή μάλλον.. είναι λιγότερο υποσυνείδητα επιρρεπείς ώστε να το παίξουν, καθώς και είναι πολύ πιο δύσκολο να "καταπιούν" μια προβοκάτσια και το θεαματικό τρόπο παρουσίασής της..)

Εξάλλου, συμμετέχοντας και προσωπικά σε αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έχουν δει με τα μάτια τους (υπάρχουν βέβαια και βίντεο) το ποιοι είναι οι "κουκουλοφόροι" που πετάνε μια μολότωφ ,για να αμαυρώσουν -με τη βοήθεια του θεάματος και των σταυροφόρων του- μια ουσιαστική και μαζική εκδήλωση, με σοβαρά και δίκαια αιτήματα.

Συνοψίζοντας, νομίζω πως κατάλαβα πολύ καλά τι λες, κι ούτε διαφώνησα με τα συμπεράσματα στην ουσία του κειμένου.
Θυμίζω πως η ερώτηση που έκανα είναι γιατί λες ότι "οι αντιεξουσιαστές και οι αναρχοαυτόνομοι είναι αυτοί που παίζουν πρώτοι και καλύτεροι το παιχνίδι των εξουσιαστών.."
όταν συμφωνούμε πως -μεγάλη μερίδα τους τουλάχιστον- είναι καλά πληροφορημένη για το ρόλο του θεάματος και το πως αυτό ενορχηστρώνεται απ τους εξουσιαστές.


Το να βγεις και να σπάσεις τη βιτρίνα του μεροκαματιάρη που αγωνίζεται να θρέψει την οικογένειά του,
ή να κάψεις το αυτοκινητάκι που ο άλλος με οικονομίες μιας ζωής, και ίσως για να εξυπηρετήσει βασικές του ανάγκες, αγόρασε με κόπο και πολύ δουλειά σίγουρα δε χαρακτιρίζει πράξη "αντεξουσιαστή" αλλά, όπως κι εσύ συμφωνείς, το πρώτο πιόνι στη σκακιέρα, τη μεγαλύτερη ψαρούκλα που έχει καταπιεί το δόλωμα, και εν τέλη μια αξιοθρήνητη φιγούρα που άλλα νομίζει, άλλα πιστεύει, άλλα κάνει, και υπερασπίζεται άλλα απ αυτά που νομίζει.

Εκτός αν είσαι προβοκάτορας, που κι αυτό το καταλαβαίνουν καλύτερα οι άνθρωποι που έχουν συνείδηση του πως λειτουργεί το κράτος.

Άθεος είπε...

Νομίζω έχεις καταλάβει καλά τι εννοώ «αντιεξουσιαστική» επιρροή.
Άλλωστε στο Παράρτημα το διευκρινίζω όταν γράφω για κάποιους που «…νομίζουν πως αντιδρούν ακόμα κι όταν παίζουν το παιχνίδι τους»!
Είναι ολοφάνερο ότι εννοώ αυτούς που παίζουν το παιχνίδι τους!
Κι εσύ στο σχόλιό σου αυτό, τοποθετήθηκες σωστά.
Συμφωνώ!

Dimos El Grec είπε...

Καλησπέρα Απόστολε!

Μόλις σήμερα το απέκτησα! (17,6 στον Μαλλιάρη στην Θεσσαλονίκη, έτσι πληροφοριακά...)

Αν και δεν με βλέπω να το τελειώνω σύντομα λόγω υποχρεώσεων με την σχολή, όμως μόλις βρω λίγο χρόνο παραπάνω θα το επιταχύνω!

Να είσαι καλά!

Άθεος είπε...

Φίλε μου Dimos El Grec αυτόν τον όγκο που πιάνεις είναι κόπος δέκα ετών.
Το δύσκολο ήταν να το γράψω και να εκδοθεί. Το να το πάρεις και να το διαβάσεις δεν είναι τίποτα. Μπορείς να το κάνεις, όποτε θελήσεις. Δεν πρόκειται να φύγει!
Κοίτα τα μαθήματά σου, γιατί έτσι και το αρχίσεις, δεν θα θέλεις να το αφήσεις και δεν θέλω κι εγώ να έχω τύψεις!
Καταχώνιασε το κάπου κι όταν έρθει ο καιρός αυτό θα ανυπομονεί να το ανοίξεις!
Καλό διάβασμα.

panoschained είπε...

Panoschained εδω, περαστικός εν μέσω διακοπών.
Λοιπόν, αν και αρκετά καθυστερημένα, εχω το βιβλίο εδω και 2 βδομάδες, ειμαι στο 6ο κεφάλαιο και πραγματικα το βρήσκω υπέροχο. Λύνει πάρα πολλα ζητήματα και απορίες. Να'σαι καλά που μας βγάζεις απο τον κόπο. :-)
Θα επανέλθω...

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ panoschained που εκτίμησες θετικά το βιβλίο.
Όσο θα το διαβάζεις θα δεις θα γίνεται ακόμα καλύτερο. Επειδή θα μπεις στο νόημα καλύτερα… επειδή εγώ είχα αρχίσει να μπαίνω στο νόημα βαθμιαία και έγραφα καλύτερα… ποιος ξέρει… ίσως και επειδή τα θέματα αρχίζουν και γίνονται πιο ουσιώδη και όπως θα αντιληφθείς και μόνος σου, όταν φτάσεις στο Παράρτημα, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου!
Πάντως σε περιμένουν εκπλήξεις πιο κάτω. Όταν τελειώσεις, γράψε μου τις εντυπώσεις σου, απορίες ή ό,τι κριτική θέλεις. Είμαι δεχτός σε όλα!
Καλό καλοκαίρι να έχεις, φίλε μου.

theatis είπε...

Αγαπητέ Απόστολε,

Αν και είμαι σχεδόν στο ένα τρίτο της ανάγνωσης του βιβλίου, πρέπει να πω ότι με έχει συναρπάσει. Το έργο αυτό βάζει τα πράγματα στη θέση τους και και οδηγεί τον αναγνώστη στη πλήρη κατανόηση της χαλκευμένης ιστορίας όπως οργανώθηκε με επιτυχία και με στόχο την επικράτηση της δεσπόζουσας μονοθεϊστικής αντίληψης.

Κατά τη γνώμη μου και με την μέχρι τώρα ανάγνωσή tου, θα έπρεπε το βιβλίο να διδάσκεται στη εκπαίδευση προκειμένου να γλιτώναμε όσους νέους γίνεται. Το διάβασμά του αποτελεί την πιο ευχάριστη στιγμή των διακοπών μου και και βέβαια αιτία "απαγορευμένων" συζητήσεων με διάφορους γνωστούς και φίλους αναφορικά με τα θέματα που θίγονται. Η πλούσια βιβλιογραφία του και οι συνεχείς παραπομπές είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Θα επανέλθω με τη περάτωση του για να εκφράσω επιπρόσθετα σχόλια.

Τα θερμά μου συγχαριτήρια λοιπόν και εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σου.

Με εκτιμηση,
theatis

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ φίλε μου theatis για τα ευνοϊκά σου σχόλια. Μου δίνεις κουράγιο να γράψω κάτι ακόμα.
Ώστε, στο ένα τρίτο βρίσκεσαι… Μόλις αρχίζει το ταξίδι!
Μέχρι εδώ προσπαθούσαμε να προσανατολιστούμε στους τέσσερις ορίζοντες της ιστορίας. Τώρα υπάρχει κατεύθυνση και εκπλήξεις σε κάθε βήμα.
Θα χαρώ να μου μεταφέρεις αντιρρήσεις στις συζητήσεις των φίλων σου!
Καλά να περνάς!

Dyer είπε...

Φίλε Αποστόλη μόλις τελείωσα το βιβλίο.
Συγχαρητήρια για την απίστευτη δουλεία σου, και για το ταξίδι στην ιστορία που μου προσέφερες από μια ομολογώ άγνωστη οπτική γωνία, συνεπέστερη, τεκμηριωμένη ορθολογικότερα και ειλικρινέστερη από αυτή που γνώριζα μέχρι τώρα.
Το βιβλίο είναι μια ολοκληρωμένη εργασία που αποδεικνύει περίτρανα την καθοριστική συμβολή του αρχαίου Ελληνικού ορθολογικού τρόπου σκέψεις όπως αυτός εκφράστηκε από τους Έλληνες φιλοσόφους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο ηθικός κόσμος των ιδεών των αρχαίων, στα χέρια του ιερατείου κάλυψε ουσιαστικά με ένα μανδύα ψευδεπίγραφης ηθικής ένα κόσμο καταπίεσης, εκμετάλλευσης, οπισθοδρόμησης, διχασμού και καταστροφής. Είναι όμως ο ίδιος τρόπος σκέψης με την αντικειμενική υλιστική του έκφραση που θα γίνει πηγη έμπνευσης για την Αναγέννηση της ανθρωπότητας με τον ανθρωπισμό, την εξέλιξη, τη διαλεκτική, και τις επιστήμες στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Και πάλι συγχαρητήρια.

Άθεος είπε...

Αν έχω τέτοιους αναγνώστες, φίλε μου Dyer, χαλάλι τα δέκα χρόνια που έχασα από τη ζωή. Με ένα σου λόγο μου τα επιστρέφεις πίσω!
Σ’ ευχαριστώ!

stratis_vip είπε...

Φίλε Άθεε!
Την πρώτη μου εντύπωση στην είχα δώσει με προσωπικό μήνυμα και τώρα ήρθε η ώρα να σου δώσω και την ολοκληρωμένη εντύπωση.

Είχα πολλά χρόνια να "πονέσω" με ιστορικό βιβλίο! Το πόσο στεναχωρέθηκα όταν έφτασα σε σημεία κορύφωσης (Ιουστινιανός και λοιπά μεγάλα καθάρματα) είναι καταπληκτικό. Και μάλιστα το πόσο με επηρέασε το παρατήρησε η οικογένεια μου, αφού σταμάτησα τα μπάνια (ήμουν σε διακοπές) και το 'ριξα στο διάβασμα μονολογώντας από τα νεύρα μου.
Συγχαρητήρια λοιπόν για το μνημειώδες έργο, που όπως σου ξανάπα, παραείναι πυκνό (για μένα) στην αρχή, αλλά στη συνέχεια παίρνει πραγματικά "φόρα" και σε συνεπαίρνει.
Ο όγκος της πληροφορίας είναι τεράστιος και εκτιμώ η πληρότητα του θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλές μελλοντικές συζητήσεις.

Αν κάτι θα ήθελα να αλλάξεις σε επόμενη έκδοση ή επανέκδοση, αυτό θα ήταν, τα σχόλια. Θα προτιμούσα να είναι κάτω από το κείμενο και όχι στο τέλος, προς αποφυγήν του πήγαινε έλα! (κάτι πρέπει να ήξερε ο βιβλιοπώλης και μου δωσε δυο σελιδοδείκτες!)

Μπράβο!

Άθεος είπε...

Αγαπητέ stratis_vip δεν κατάλαβα, πώς σε πόνεσε το βιβλίο, αλλά φαίνεται ο πόνος ήταν γλυκός κι αυτό έχει σημασία. Σαν την μάθηση πιστεύω (παιδεία) όπου παιδεύεσαι για να μάθεις κάτι. Χαίρομαι που σε συνεπήρε το βιβλίο και σε αγανάκτησε ο Ιουστινιανός, όμως η αλήθεια πάντα πονά. Γι αυτό πολλές φορές τα ψέματα είναι βάλσαμο για τον άνθρωπο. Τέτοια γιατροσόφια πολλά έχει η θρησκεία κι όσοι δεν θέλουν να κοπιάσουν για την αλήθεια συρρέουν πίσω από τα ψέματα!
Για τις υποσημειώσεις που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου, ο σελιδοδείχτης είναι ένα πολύ καλό εργαλείο. Κι εγώ εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν αυτές είναι στο τέλος του βιβλίου και γι αυτό απαίτησα από την αρχή οι υποσημειώσεις να είναι στο τέλος της σελίδας, αφού ήξερα ότι μέσα από αυτές επικοινωνώ με τον αναγνώστη. Όμως μεγάλωνε ο όγκος πολύ. Ήδη αφαίρεσα και τις διακόσιες σελίδες των φιλοσοφικών σχολών, όμως και πάλι φτάναμε πάνω από 750 σελίδες, όγκος απαγορευτικός μιας και θα ανέβαζε και την τιμή. Ο εκδοτικός οίκος εδώ μόνο αυτή τη λύση βρήκε. Θα το ξανασυζητήσω όμως για τις επόμενες εκδόσεις, μήπως και καταφέρουμε να βρούμε μια λύση, αφού τελικά το βιβλίο πάει πολύ καλά.
Το βιβλίο θα σου χρειαστεί στο μέλλον, για να σε καθοδηγεί με την ύλη του και την υπόδειξη των πηγών, για κάθε βήμα σε ανάλογες έρευνες που θα καταπιαστείς.
Και πάλι σ’ ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ1

http://www.ysee.gr/index.php?type=deltia_typou&f=230

Dyer είπε...

Έτσι χαλκεύουνε την ιστορία !!!

Dimos El Grec είπε...

Επιτέλους!!!!
Μετά από κάτι μήνες, και με 2 εξεταστικές ενδιάμεσα κατάφερα και το τελείωσα!
Συναρπαστικό, αιχμηρό και αληθινό!
Πιστεύω ότι ότι και να πιστεύει ή να μην πιστεύει ο καθένας, είναι χρήσιμο να το διαβάσει!
Είτε είναι χριστιανός/εβραιος/μουσουλμανος, είτε ντεϊστής, είτε αγνωστικιστής, είτε άθεος είναι ένα βιβλίο που φαίνεται ότι έχει υπερβολική δουλειά από πίσω του και έχει μια ιστορική συνέχεια από τότε σχεδόν που υπάρχει πολιτισμός μέχρι σήμερα.
Εμένα προσωπικά μου έμαθε κάποια πράματα που δεν ήξερα και με έκανε να δω κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά!
Θα περιμένουμε το επόμενο βιβλίο, και μέχρι τότε ίσως στείλω κάνα γνωστό στην Αθήνα να μου φέρει και την Κτηνωδία.
Θα περιμένω πλέον, αν έχεις χρόνο να μου πεις και κάποια προτεινόμενα βιβλία, όπως σου είχα ζητήσει και σε προσωπικό mail.
Καλή βδομάδα!

Άθεος είπε...

Αχ βρε Dimos με εξεταστική και διάβασες βιβλίο 608 σελίδων… τι είπαμε ότι αυτό θα σε περιμένει και δεν πρόκειται να φύγει…
Ευχαριστώ όμως για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ. Είναι αλήθεια, μπορεί να δώσει ακόμα και στους χριστιανούς πολλά που δεν ξέρουν, όμως ο εγωισμός δεν θα άφηνε ποτέ έναν χριστιανό να καθίσει και να διαβάσει ένα τέτοιο βιβλίο. Μην κρίνεις από μας που τα περισσότερα βιβλία που διαβάζουμε είναι χριστιανικά και ο χριστιανός δεν θα ανοίξει ποτέ. Επίσης τα περισσότερα βιβλία της βιβλιογραφίας, όπως βλέπεις και εσύ είναι χριστιανικά. Αν διάβαζαν τη θρησκεία τους καλά, όλο και θα μάθαιναν κάτι που στραβά το ξέρουν τώρα. Εγώ για παράδειγμα, έπαψα να πιστεύω από τότε που διάβασα την ΚΔ. Αυτή που μας έδωσαν στο στρατό. Οι υπόλοιποι που την πετάξανε, όλοι πίστευαν!
Στείλε μου email για να σου στείλω τίτλους βιβλίων να διαβάσεις όταν τελειώσουν οι εξεταστικές.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5