14 Σεπ 2008

Αντλείστε Σοφία ακόμα και μέσα από την Ειρωνεία

Πώς λέγεται η συγκεκριμένη κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν σε αυτά που δεν πιστεύει κανένας λογικός άνθρωπος;
Πιστοί!
Πώς λέγονται εκείνοι που αναζητούν παρηγοριά σε βάρος της αλήθειας;
Όταν είναι πολλοί τους λέμε θρησκευόμενους, αν είναι λίγοι τους λέμε τρελούς!
Πότε αποδεικνύεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό σου;
Όταν αυτό που πιστεύεις δεν μπορείς να το αποδείξεις!
Γιατί η θρησκευτική πίστη είναι χειρότερη από την παιδική αφέλεια;
Γιατί η πρώτη διαρκεί περισσότερο!
Γιατί ο αποπροσανατολισμός του ατόμου συνδέεται με τη θρησκευτική πίστη;
Γιατί και τα δυο είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργιών του εγκεφάλου (περιοχή ινιακού λοβού).
Γιατί ο Γιαχβέ ταυτίζεται με το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας;
Γιατί έτσι αρέσει στους πιστούς της νεραϊδοζυμαρικής θεολογίας!
Γιατί οι πρωτόγονες θεοποιημένες δυνάμεις της φύσης σήμερα μετατρέπονται σε παρδαλές υπερβατικές προσωποποιήσεις;
Για να είναι γελοιότερες!
Πως λέγεται ο άνθρωπος που δεν έχει κερδίσει ακόμα τον εαυτό του;
Θρήσκος!
Πότε ωριμάζει ο πιστός;
Όταν πέφτει από το δέντρο της θρησκείας!
Ποιοι ακλόνητα πιστεύουν ότι μπορούν να απαντούν σε ό,τι η επιστήμη αδυνατεί;
Οι θεολόγοι!

Ποιος πεθαίνει χωρίς, αδίκως, να διαψευστεί ποτέ;
Ο πιστός που πάντα πίστευε ότι υπήρχε Υπερπέραν!
Ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα του Γιαχβέ;
Η ζήλια για τους άλλους θεούς!
Γιατί ο Αόρατος Κηπουρός ζει έξω από το Σύμπαν;
Για να μην πιάνει τόπο!

Ελληνοκύπριος κροίσος, όσιος και κτηματομεσίτης της μονής Βατοπεδίου, με 11 γράμματα.Εφραίμ-ογλου! …κύριε …ήρθε το άλλο κύριο με το ελικόπτερο… (με 11 γράμματα κι αυτός).
Η μονή σέρνει καράβι;
Μόνο καράβι… και την κυβέρνηση από τα "φρύδια" σέρνει!
Ο… ηγέτης του blog αυτού μπορεί να ενημερώνει τη λίστα… χωρίς καμιά προειδοποίηση(!) εμπλουτίζοντας την ανάρτηση κατά την κρίση του. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς, με τα σχόλιά σας, συμβάλλοντας στον ίδιο σκοπό. Όσα είναι έξυπνα θα τα μεταφέρω στην κυρίως ανάρτηση με την υπογραφή σας. Όμως με τις εξής προϋποθέσεις:
Η ερώτηση διατυπωμένη έξυπνα και σοφά πρέπει, με συντομία, να υπονοεί μια ειρωνική απάντηση η οποία ακόμα πιο σύντομα να ολοκληρώνει το νόημα ευφυώς και χαριτωμένα!
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε, ερώτηση και απάντηση να μην προσβάλλει χυδαία τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός, παρά μόνο να θίγει, χαριτωμένα, το θέμα.
Όμως κι από το αντίθετο στρατόπεδο πρέπει να εξασφαλιστεί, με επιείκεια, η ανοχή που υπαγορεύει κάθε σάτιρα και καλοπροαίρετο αστεϊσμό.
Επίσης, το θέμα πρέπει να εστιάζεται πάνω σε ένα υπαρκτό ζήτημα, που να αφορά την γνωστή φιλοσοφική αντιπαράθεση, με σκοπό να δίνει κάποια λύση και όχι απλά να κοροϊδεύει.
Μην τρομάζετε… ένα παιχνίδι είναι όλο κι όλο…
…Από αύριο έρχονται τα δύσκολα… όταν πια θα σοβαρευτούμε!

Λίγο πριν βάλουμε τα κεφάλια μέσα… αφήνοντας την ξενοιασιά των διακοπών και θίγοντας την προηγούμενη ανάρτηση, σχετικά με τον Αόρατο Κηπουρό, έχω να προσθέσω…
Η διορία πέρασε… και ο Κηπουρός δεν βρέθηκε!
Έπαιζα μόνος μου φαίνεται...
(Κατά το πνεύμα του Σαββόπουλου στο Ολαρία Ολαρά: Απόπειρα εναντίον μου με μαχαίρι… δεν ήμουνα εκεί… κτύπαγε τον αέρα... Τον συγ-χω-ρώ!)

Και μία αναμνηστική φωτογραφία από το Πήλιο.

Όπως λέει και ο Νίτσε …τον σκότωσε ο οίκτος του ανθρώπου!

Αα…να σας πω χριστιανοί… και τις άλλες Θρησκευτικές Δυνάμεις του τόπου… αυτό δεν λέγεται πολεμική… αλλά χιούμορ και σάτιρα. Όταν εσείς μας πολεμούσατε, για εκατοντάδες χρόνια, δεν είχατε στο στόμα σας το χαμόγελο που προσπαθούμε να βάλουμε ειρηνικά εμείς. Εσείς μας πολεμούσατε με τανάλιες, ξυλοπάπουτσα, τροχούς, παλουκώματα, εξορίες και πυρές. Μετά την Αναγέννηση του Ελληνισμού και του Γαλλικού Διαφωτισμού επιτρέψτε μας να κάνουμε χρήση της Ελευθερίας του Λόγου, έστω και μέσα από τη σάτιρα…
…δεν ενοχλούμε κανέναν… εσείς μας επισκεφτήκατε!

13 σχόλια:

Ανορθόδοξος είπε...

Καλωσήλθες άθεε
Ελπίζω να πέρασες καλά στο Πήλιο! Σου αφήνω μια ατάκα που βρήκα κάπου στο δίκτυο (ελαφρώς προσαρμοσμένη):

-Γιατί η αθεΐα δεν είναι θρησκεία;
-Γιατί η φαλάκρα δεν είναι χρώμα μαλλιών...

Πέρνα αμα θες και από το blog μου καμία βόλτα.

ΚΙΡΚΗ είπε...

Στον άρχοντα του blog αυτού προσφέρω και εγώ αυτό που ζητά:
Σε τι διαφέρει η πίστη ενός πιστού από την πίστη ενός άλλου;
Μα στην πτώση. Η πρώτη στην ονομαστική και η δεύτερη στην αιτιατική...

Άθεος είπε...

Καλό, ανορθόδοξε, το διάβασα κι εγώ κάπου στο internet όμως δεν θυμάμαι πού, για την ώρα αγνοούμε τον επινοητή. Για την μπαρούφα αυτή, ότι η Αθεΐα είναι θρησκεία, έχω ετοιμάσει άρθρο, που θα βγει στην ώρα του. Προέχουν άλλα. Βρίσκομαι σε αναμονή νέας σύνδεσης και δεν μπορώ να ελιχθώ όπως θέλω. Τη σελίδα σου την επισκέφτηκα, όμως σε λίγο καιρό θα βρίσκομαι περισσότερο κοντά σου!
Για την Κίρκη, τι να πω… Για να σκέφτεσαι έτσι, μάλλον φιλόλογος πρέπει να είσαι… Έτσι εξηγείται και ο φιλολογικός σου ίστρος, που λέγαμε κάπου αλλού…
Όμως η απάντηση δεν θίγει την γνωστή φιλοσοφική αντιπαράθεση αν και βγάζει γέλιο γιατί είναι έξυπνη! Ευχαριστώ και στους δύο.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου φιλε αθεε.Eιμαι ο ...βεβαιως βεβαιως.Σε ευχαριστω που κρατησες τα σχολια μου.Την αντιφαση που εστειλα στο προηγουμενο ποστ την εχω στειλει σε πολλους θρησκους χωρις ουτε μια φορα να εχω λαβει απαντηση.Ειναι ισως η θεμελιωδης αντιφαση του χριστιανικου δογματος.Ο ’χριστουλης’ σεβεται απολυτα το δικαιωμα μας να μην πιστεψουμε σε αυτον.Αν ομως δεν πιστεψουμε τοτε θα μας στειλει σε αιωνια βασανιστηρια!!Και ξερεις μου κανει εντυπωση γιατι το να μην μπορουν καποιοι να αντιληφθουν οτι τα παραπανω συνιστουν αντιφαση πρεπει τουλαχιστον να ειναι διανοητικα καθυστερημενοι η να εχουν εγκεφαλικες διαταραχες η στα ορια της σχιζοφρενειας.Δεν μπορω να βρω αλλη εκδοχη.Αν καποιος προσπαθησει λιγο αποστασιοποιημενα να δει το νοημα του χριστιανισμου θα δει το εξης.Αυτο που μας λεει ο ’χριστουλης’ ειναι το εξης.Σας αγαπαω με μια τρομερη αγαπη.Τοσο μεγαλη που εφτιαξα για χαρη σας ολοκληρο συμπαν και σκοπευω να σας παρω μετα μαζι μου για να ζησουμε ολοι μαζι στον παραδεισο.Σας αγαπω τοσο πολυ που πεθανα για χαρη σας.Αν ομως μεσα στην διορια που σας δινω δεν παραμερισετε την κοινη λογικη σας(την οποια παρεπιπτοντως σας την εδωσα εγω ο ιδιος)και δεν με αποδεχτειτε ως θεο και δεν με λατρεψετε γονατιστοι και δεν ακολουθησετε τους κανονες που σας βαζω χωρις καμια αμφιβολια η αμφισβητηση και δεν εξαφανισετε τα ’παθη’σας οπως η σεξουαλικη επιθυμια (για τα οποια παλι εγω ειμαι υπευθυνος γιατι θα μπορουσα να σας ’προγραμματισω’ ωστε να μην τα εχετε) τοτε θα σας πιασω και θα σας ριξω στην γεενα του πυρος οπου θα υποφερετε για μια αιωνιοτητα.ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ.....

Τελος παντων ηθελα κυριως την γνωμη σου για τον λεγομενο ντεισμο.Δεν ειναι μια θρησκεια σαν τις αλλες απο οσο ξερω και νομιζω οτι θα αξιζε να τις δωσει κανεις μεγαλυτερη σημασια.Οι οπαδοι της απο τα λιγα που ξερω δεν αποδεχονται την μετα θανατον ζωη αλλα λενε οτι υπαρχει ενας απροσωπος σχεδιαστης.Μπορεις να μας πεις την γνωμη σου για το θεμα?

Σε ευχαριστω(Ελπιζω να σε ’εφτιαξα’ με την κριτικη που εκανα στον χριστιανισμο)

Άθεος είπε...

Μπορείς να έχεις τη γνώμη μου για τον Ντεϊσμό, έτσι όπως τον σχολίασα στο βιβλίο που θα εκδώσω τον επόμενο χρόνο. Πιστεύω να σε καλύψω.
"Ο 17ος αιώνας ήταν ο αιώνας των φώτων και της λογικής που έριξε άπλετο φως στο σκοτάδι της άγνοιας καταδικάζοντας κάθε μορφή δεισιδαιμονίας. Διοχέτευσε στην πράξη την ελευθερία της σκέψης, έτσι όπως αρχικά εμφανίστηκε στην αρχαία Ελλάδα με το κίνημα της σοφιστικής. Ο διαφωτισμός του 17ου και 18ου αιώνα, σαν ορθολογικό κίνημα, ήρθε σε ρήξη με το θρησκευτικό ανορθολογισμό, προσεγγίζοντας την υλιστική κατανόηση της φύσης και της κοινωνίας, ανατρέποντας το εκκλησιαστικό κατεστημένο και το απαρχαιωμένο φεουδαρχικό σύστημα εξουσίας.
Απορρίπτοντας την απολυτότητα, την αυθεντικότητα και τη στατικότητα του συστήματος, κατανόησε ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν καλύτεροι με την εκπαίδευση και τα προβλήματα να επιλυθούν με τη λογική, βελτιώνοντας την κοινωνία και τον κόσμο. Η μοίρα του δεν καθοριζόταν πια από τον ουρανό και το θεό, αλλά από τον ίδιο, που ένιωθε κυρίαρχος αυτού του κόσμου. Ακόμα και εκείνοι που δεν μπορούσαν να αποχωριστούν από την ιδέα του θεού, σπρωγμένοι από τη δύναμη του διαφωτισμού, απαγκιστρώθηκαν από το Ντεϊσμό, μια πραγματικά επαναστατική θεωρία για τη σχέση του θεού με τη φύση. Από το λατινικό Deus (θεός). Ο Ντεϊσμός (Θεϊσμός) είναι μια ανορθόδοξη θρησκευτική άποψη που περιορίζει το ρόλο του θεού μόνο στη δημιουργία του κόσμου, χωρίς να παρεμβαίνει στη ζωή του ανθρώπου και τη νομοτελειακή ροή των γεγονότων.
Οι επινοητές της λεγόμενης φυσικής ή λογικής θρησκείας απορρίπτουν την αποκάλυψη, την τυπολατρία και τη διδασκαλία της Εκκλησίας, διακηρύσσοντας ότι μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτήν μόνο με τη λογική που είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο. Η ιδέα αυτή εκφρασμένη αρχικά από το λόρδο Χέρμπερτ επηρέασε μεγάλους στοχαστές της εποχής του, όπως το Βολτέρο και Ρουσσώ στη Γαλλία, το Λαίμπνιτς και Λέσσινγκ στη Γερμανία και το Φραγκλίνο, τον Άνταμς και τον Τζέφερσον στην Αμερική. Αν και κατακρίθηκε από τους υλιστές φιλοσόφους, όπως το Μαρξ και τον Ένγκελς, ο Ντεϊσμός του Χέρμπερτ έπαιξε θετικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελεύθερης σκέψης. Ο Έντουαρντ Χέρμπερτ (1582-1648) ήταν Άγγλος αυλικός, ποιητής και φιλόσοφος. Θεμελιωτής της ιδέας του Ντεϊσμού πίστευε στο θεό σαν υπέρτατο ον, έχοντας την ανάγκη να τον λατρεύει επιδιώκοντας ενάρετη ζωή με μετάνοια. Είχε όμως ακόμα την αίσθηση του φόβου και της τιμωρίας γιατί έτσι, έλεγε, οι άνθρωποι γίνονται ηθικότεροι. Θα αργήσει ο άνθρωπος να καταλάβει ότι η λογική αυτή είναι όχι μόνο πέρα ως πέρα λανθασμένη αλλά και επιζήμια, γιατί δεν μπορεί να δημιουργήσει ηθικούς ανθρώπους.
Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ντεϊσμού ήταν ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, γνωστός σαν Βολτέρος (1694-1778)".

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ?
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ.

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή, όμως είναι λίγο φτωχό, δεν νομίζεις...

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Μερικά από αυτά τα αστεία είναι πράγματι πολύ καλά! (Άλλα πάλι, όχι τόσο.)

Η συνεισφορά μου: "Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον θεό. Αυτό που μου τη δίνει είναι το κλάμπ των θαυμαστών του."

Δεν είναι λανθασμένη η χρήση της λέξης "απαγκιστρώθηκαν", όταν αμέσως μετά περιγράφεις τον Ντεϊσμό ως "μια πραγματικά επαναστατική θεωρία";

Άθεος είπε...

Μερικές φορές ένα μέρος από ένα κεφάλαιο δεν μπορεί να αποδώσει το νόημα, αν αγνοούμε κάτι. Εξηγούμαι όμως: Εκείνη τη στιγμή η επανάσταση απαιτούσε ριζοσπαστικές λύσεις. Η αθεΐα ήταν το ζητούμενο. Όμως όσοι δεν είχαν ξεκάθαρη ιδέα απαγκιστρώθηκαν από τον Ντεϊσμό που τους φαινόταν, μια πραγματικά επαναστατική θεωρία! Εκείνοι που είχαν προοδευτικές ιδέες, δεν απαγκιστρώθηκαν και προτίμησαν την αθεΐα (Χόλμπαχ, Ντιντερώ και άλλοι). Δεν βλέπω πουθενά αντίφαση... Ακόμα και παπάδες τότε και επίσκοποι έσκισαν τα ράσα τους κι έκλεισαν εκκλησίες...
(Η συνέχεια επί της ιστορίας).

Ανώνυμος είπε...

O παντεϊσμός...

Άθεος είπε...

Οι προτάσεις χωρίς ρήμα δεν έχουν νόημα, ούτε οι σχολιαστές πρόσωπο όταν δεν έχουν όνομα!

EmilOfCrete είπε...

Με σεβασμό στον Όκαμ και το 'ξυράφι' του, θα πω πως

-ΑΝ υπήρχε θεός θα είχε τη μαγκιά να μην τον έχουμε καταλάβει...

-ΑΝ υπήρχε θεός και έβλεπε ότι τον είχαμε καταλάβει, θα γινόταν interactive.

-ΑΝ υπήρχε θεός και έβλεπε την υποκρισία των παπάδων, θα τους είχε κάνει βατράχους.

-Ποιο ''κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση;'' (όπως "ποια Amstel;") Αν ήταν έτσι, θα ήμασταν όλοι άυλα πνεύματα και θα σουλατσάραμε στο Σύμπαν!

Αυτά προς το παρόν, συνεχίζεται...



Άθεος είπε...

Με σεβασμό στον Όκαμ και το 'ξυράφι' του, θα πω πως δίκιο έχεις σε ό,τι λες!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5