2 Οκτ 2008

Όσοι θεολογούν μπορούν να συμμετέχουν σε επιστημονικές συζητήσεις; Η θεολογία είναι επιστήμη;

Καιρό τώρα στριφογυρίζει στο κεφάλι μου η ιδέα: μήπως οι θεολογούντες πρέπει να απέχουν από τις επιστημονικές συζητήσεις, όταν αυτές εμπλέκουν θεολογικά ζητήματα;
Όσοι δεν βίωσαν ένα τέτοιο δίλημμα, σίγουρα θα αντιδράσουν, δείχνοντας τα υποτιθέμενα δημοκρατικά τους στοιχεία, όμως όσοι βίωσαν την αντιεπιστημονική λογική της θεολογίας και του υπερβατικού, βαλτώνοντας ανάμεσα στον ανορθολογισμό και την δεισιδαιμονία σε κάποια συζήτηση, σίγουρα θα με δικαιολογήσουν, γιατί στην απόφαση μου να καταπιαστώ με ένα τέτοιο θέμα, εκτός του ότι δείχνει εμφανώς την αγανάχτησή μου, παράλληλα, πιστεύω, θα δώσει κι ένα στήριγμα σε όσους βίωσαν παρόμοιες αρρωστημένες καταστάσεις εν μέσω ατέρμονων διαλογικών συζητήσεων που δεν κατέληξαν πουθενά!
Μα καλά, θα πουν οι θεϊστές, οι επιστήμονες δεν μπορεί να πιστεύουν στο θεό;
Και βέβαια μπορούν και μερικοί από αυτούς πιστεύουν (το γιατί, είναι άλλο θέμα, αδιάφορο του δικού μας) όμως ένας επιστήμονας δεν μπορεί να εμπλέκει στην επιστήμη του το θεό. Πολλοί επιστήμονες έχουν θρησκεία, όμως η θρησκεία, πρέπει να το καταλάβουμε καλά, δεν είναι επιστήμη, ούτε η επιστήμη αντικείμενο που μπορεί να χειρισθεί ο θεολόγος! Ο θεός επίσης δεν είναι αντικείμενο ή δύναμη που να αλληλεπιδρά με την ύλη το χώρο και το χρόνο.
Εδώ, τώρα, είναι αναγκαίοι οι ορισμοί και το νόημα αυτών πρέπει να είναι όχι μόνο καθαρό αλλά και κοινό, ώστε, όταν λέμε «σύκα» να εννοούμε «σύκα» και όχι «σκάφη» αντί για «σύκα»!


Τι είναι λοιπόν επιστήμη;
Επιστήμη είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα που επεξεργάζεται και συστηματοποιεί τη γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας, μέσα από τις ικανότητες, την ειδίκευση, την πείρα και τον συντονισμό της επιστημονικής εργασίας που περιλαμβάνει κυρίως τη μεθοδολογία ώστε μέσα από το πείραμα να είναι δυνατή η επαλήθευση ή η διάψευση της θεωρίας. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι το σύνολο της γνώσης που αποκτήθηκε μέχρι εκείνη τη στιγμή και αποτελεί τη γενική επιστημονική εικόνα του κόσμου και γι αυτό η επιστήμη είναι το αναγκαίο προϊόν της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού.
Αντίθετα, θεολογία είναι η συστηματοποίηση της διδασκαλίας κάποιας θρησκείας που προσπαθεί φιλοσοφικά, και δη ιδεαλιστικά, να θεμελιώσει την ύπαρξη του θεού σαν παγκόσμια και απόλυτη ιδέα. Χρησιμοποιώντας απεγνωσμένα τον ιδεαλισμό και σοφιστική λογική προσπαθεί να πείσει ότι η θρησκεία και η επιστήμη μπορούν να συμβιβαστούν, ώστε να μπορεί να παίζει σε διπλό ταμπλό. Όμως το δογματικό περιεχόμενο της θεολογίας που θεωρείται αιώνιο, απόλυτο, και αμετάβλητο από το χρόνο την καθιστά ασυμβίβαστη με την επιστήμη που είναι ρευστή και ευμετάβλητη στο χρόνο αφού η σωρευτική της γνώση την εξελίσσει, την διαμορφώνει ποιοτικά (την αλλάζει) με το χρόνο.
Η ικανότητα της επιστημονικής μεθόδου να αναπλάθεται και να τελειοποιείται σύμφωνα με τις νέες ανακαλύψεις αποτελεί τη δύναμη της επιστήμης. Παράλληλα δείχνει και το χαρακτήρα της που την διαφοροποιεί από τη θρησκεία η οποία θεμελιώνεται με δόγματα και «αποκαλύψεις» που υποτίθεται αποτελούν αδιάσειστη, απόλυτη αλήθεια! Να γιατί η θρησκεία και ιδιαίτερα η φιλοσοφία της, η θεολογία, είναι καταδικασμένη να αφανιστεί, γιατί, προσκολλημένη στο παλιό και το ξεπερασμένο, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι αδιανόητο να εγκαταλείψει το δόγμα και τον ιδεαλιστικό τρόπο σκέψης της ώστε να αντικατασταθεί με τα ακριβέστερα μοντέλα πραγματικότητας που με το χρόνο έρχονται στο φως!
Η φιλοσοφία της θεολογίας ούτε φιλοσοφία λέγεται αλλά, όπως έλεγε κι ο Έρασμος, «ένα ανιαρό και πληκτικό παιχνίδι του νου είναι που περιστρέφεται ανάμεσα στην ανθρώπινη προσωπικότητα και την ευαγγελική φιλοσοφία του Χριστού».
Για τον Μπρούνο Μπάουερ η θεολογία όχι μόνο αθώα δεν ήταν αλλά και επικίνδυνη, γιατί «η υποκρισία της θεολογικής τακτικής παρουσιάζεται με τη μάσκα της επιστημονικότητας…η θεολογική αδιαντροπιά ολοκληρώνεται όταν η θεολογική συνείδηση νιώθει ανασφαλής και στη φιλονικία με την κριτική γίνεται από αθέλητο σφάλμα συνειδητό ψέμα, από υπεράσπιση προσχεδιασμένη απάτη»!
Με το δογματισμό ο χριστιανισμός βούλιαξε στο βούρκο της μεταφυσικής. Λέξεις όπως «ουσία», «φύσις», «υπόστασις» και «ενυπόστατον» πέρασαν από το κόσκινο της θεολογίας που την παραμόρφωσαν μετατρέποντάς την σε μία απέραντη μεταφυσική φλυαρία. Γιατί, τη φιλοσοφία που δεν την στηρίζουμε σε επιστημονικές βάσεις αλλά στην πίστη, χρησιμοποιώντας σαν κριτήριο την προσωπική μας γνώμη και εμπειρία, δεν πρέπει να την ονομάζουμε φιλοσοφία ή τουλάχιστον να αποφεύγουμε να της προσάπτουμε επιστημονικό χαρακτήρα.
Η φιλοσοφία είναι επιστημονική μόνο όταν θεμελιώνει τις απόψεις, τα μέτρα αξιών και τους προσανατολισμούς της ακολουθώντας τη συστηματική ανάλυση. Επεξεργάζεται τα σημαντικότερα συμπεράσματα της ιστορίας, της επιστημονικής σκέψης και της κοινωνικής πρακτικής. Η φιλοσοφία γίνεται επιστήμη μόνο όταν μπορεί να δώσει ένα κοσμοθεωρητικό προσανατολισμό που να ανταποκρίνεται στο υπάρχον επιστημονικό επίπεδο γνώσης. Αυτός είναι και ο λόγος που την κάνει ζωντανή, γιατί ανανεώνεται συνεχώς. Να, που βρίσκεται η διαφορά της με τη θεολογία και το δογματισμό. Δεν είναι στατική, δεν είναι απόλυτη!
Επιστρέφοντας τώρα στο θέμα μας, αν ο επιστήμονας μπορεί να εμπλέξει στην επιστήμη του το θεό, πώς μπορούμε να απαντήσουμε;
Ας πάρουμε δύο παραδείγματα: έναν επιστήμονα που θεολογεί και ένα θεολόγο που επιχειρεί να… διδάξει επιστήμη.

Ο πρώτος είναι ο Ισαάκ Νεύτων που ο νόμος του για τη βαρύτητα των κατέστησε θεμελιωτή της κλασικής και ουράνιας μηχανικής. Μάλιστα η μηχανική του έγινε το κλασικό πρότυπο της επιστημονικής θεωρίας. Έκτοτε οι νόμοι και οι θεμελιώδεις έννοιες στηρίζονται αναγκαστικά στο πείραμα με την επαγωγή και επιδέχονται μαθηματική έκφραση και ανάπτυξη. Ακόμα και οι υποθέσεις επιτρέπονται στην επιστήμη, όμως μόνον όταν αυτές υποτάσσονται στη φύση των φαινομένων.
Όλα αυτά τιμούν τον Νεύτωνα καθιστώντας τον σαν τον επιφανέστερο εκπρόσωπο του μηχανιστικού υλισμού του 17ου αιώνα. Όμως η ανεπάρκεια της μηχανιστικής εξήγησης του κόσμου και η προσκόλλησή του, σαν Εβραίος, στις παραδοσιακές θρησκευτικές του πεποιθήσεις τον ανάγκασαν να δεχτεί τη βιβλική δημιουργία του κόσμου και μάλιστα να ισχυριστεί ότι αυτή έγινε το… 4004 πριν την αρχή της χρονολόγησής μας! Μαζί με άλλες γελοίες θρησκευτικές και οι ιδεαλιστικές αντιλήψεις τον καθιστούν αντιεπιστημονικό και αλαζόνα. Πουθενά αλλού, παρά μόνο στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, μπορεί να βρει κανείς την αλαζονεία τόσο διαδεδομένη που κάνει τους πιστούς να νιώθουν απόλυτα σίγουροι για τη γνώση τους. Αν σήμερα ζούσε ο Νεύτων θα ντρεπόταν, που όντως επιστήμων, εξέφρασε τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις. Θα αντιλαμβανόταν και ο ίδιος ότι οι θρησκευτικές του απόψεις ήταν εκείνες που τον παρέσυραν σε κείνες τις αντιεπιστημονικές και γελοίες απόψεις!
Η βιβλική δημιουργία του κόσμου αποδείχθηκε ψευδής πέρα ως πέρα από τις νεότερες ανακαλύψεις, αν και οι Έλληνες χιλιάδες χρόνια πριν δεν διανοήθηκαν να κάνουν λόγο για τη δημιουργία παρά, αναγνωρίζοντας την ανεπάρκεια της εμπειρικής γνώσης, προχώρησαν με τα πενιχρά τους μέσα να βρουν τη γενική βάση για να μπορέσουν να αιτιολογήσουν τα επιμέρους φαινόμενα. Ο Νόμος του αιτίου και του αποτελέσματος έπρεπε να ανακαλυφθεί ξανά, στις μέρες μας, γιατί η θρησκευτική αλαζονεία τον αντικατέστησε με τη «θέληση» του θεού, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των επιστημών και του πολιτισμού!
Σήμερα κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν αμφιβάλλει ότι ο κόσμος εξελίσσεται, ότι άλλες μορφές ζωής εξαφανίστηκαν και άλλες δημιουργήθηκαν εκατομμύρια χρόνια μετά. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η δημιουργία του κόσμου - εμείς την λέμε εξέλιξη - συντελείται ακόμα. Αστέρια σβήνουν ολοκληρώνοντας τη ζωή τους και άλλα δημιουργούνται καθημερινά διαψεύδοντας με τον καλύτερο τρόπο τις γελοιότητες της Παλαιάς Διαθήκης. Όμως η αλαζονεία της πίστης κρατά στην αμάθεια τους πιστούς της που πεισματικά, σαν τις πεταλίδες, παραμένουν αιωνίως κολλημένοι στο βράχο της αμάθειας. Να, πού μπορεί να οδηγήσει η αλαζονεία της μεταφυσικής και της πίστης στο υπερβατικό! Ακόμα και τον θεμελιωτή της ουράνιας μηχανικής μπορεί να τον κάνει φαιδρό, γελοίο και αντιεπιστημονικό όταν με γνώμονα τις θρησκευτικές αντιλήψεις διανοηθεί να εξηγήσει στον κόσμο ιδεαλιστικά, πιστεύοντας ότι, αν ο θεός δεν στήριζε τον κόσμο με τη δύναμή του θα σωριαζόταν κάτω από την πίεση της βαρύτητας! Ποιόν; Τον θεμελιωτή του νόμου της βαρύτητας!
Ο δεύτερος στο παράδειγμά μας, θεολόγος, που όχι μόνο τόλμησε και δίδαξε… αλλά και επηρέασε το ποίμνιο για 15 ολόκληρους αιώνες εμφυσώντας στη διάνοιά τους το τερατώδες αστρονομικό του μοντέλο είναι ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης! Θαυμάστε τώρα την «Αποκαλυπτική» του γνώση και βγάλτε χρήσιμα συμπεράσματα.
Όπως μας πληροφορεί ο κοσμογυρισμένος και πολυταξιδεμένος θεολόγος του 6ου αιώνα, στη «Χριστιανική Τοπογραφία» του ο κόσμος δεν είναι σφαιρικός, όπως διατείνονταν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά… ορθογώνιος παραλληλόγραμμος!Η γη είχε το σχήμα της κιβωτού του Νώε και έμοιαζε καταπληκτικά με τον ιερό ναό του Μωυσή! Με λίγα λόγια το αξιοθρήνητο αστρονομικό μοντέλο του Κοσμά έμοιαζε με ένα διώροφο σπίτι, στη βάση του οποίου βρίσκεται η επίπεδη γη έχοντας για ουρανό το δάπεδο του δευτέρου ορόφου. Η άνω οροφή αποτελεί τον πρώτο ουρανό στον οποίο επικάθεται το στερέωμα. Η εναλλαγή μέρας-νύχτας οφείλεται στα ψηλά βουνά του βορρά τα οποία σκιάζουν τον ήλιο όταν αυτός διέρχεται από πίσω τους. Ο ήλιος μαζί με τη σελήνη και τα αστέρια αρμονικά διαγράφουν κύκλους, σύμφωνα με τις επιταγές του θεού και τη βοήθεια των αγγέλων. Γι αυτό και ο θεός όποτε θέλει μπορεί να διακόψει την πορεία τους, όπως είχε κάνει στην περίπτωση του Ιησού του Ναυή![1]
Ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης ήταν αλεξανδρινός και φυσικά είχε ακουστά τις θεωρίες των Ελλήνων αστρονόμων, όπως για παράδειγμα του Ερατοσθένη και του Πτολεμαίου που έζησαν εκεί. Όμως το μίσος του για την ελληνική παιδεία τον πόλωσε στην άποψη της Βίβλου, της οποίας η θεωρία του ήταν πλήρως εναρμονισμένη. Σίγουρα βέβαια υπήρχαν και χριστιανοί που σε ορισμένα σημεία είχαν αντίθετη άποψη, όπως για παράδειγμα του Ιωάννη Φιλόπονου, όμως κι αυτοί αποδέχονταν, χωρίς περιστροφές, το αλάθητο της Αγίας Γραφής θεωρώντας τη γη επίπεδη![2]
Με μπούσουλα την Αγία Γραφή η χριστιανική Εκκλησία καταδίκασε ανθρώπους στην πυρά. Τα χωρία του Ιησού του Ναυή έγιναν best seller την εποχή του Γαλιλαίου και είμαι σίγουρος ότι και σήμερα, την εποχή της διαστημικής που ο άνθρωπος ταξιδεύει στο διάστημα, οι χριστιανοί δεν άλλαξαν ακόμα ιδέες. Κανένας δεν αποκήρυξε τα αξιοθρήνητα και γελοία χωρία της Αγίας Γραφής που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του ανθρώπου! Μερικοί αλαζόνες μάλιστα και σήμερα τολμούν να μας διδάξουν… επιστήμες κάνοντας τους ειδήμονες και αναγκάζοντας το αποχαυνωμένο ακροατήριό τους να χάφτει μύγες με το κιλό!
Η «επιστήμη» της θρησκείας πλέει σε βαθύ, θεολογικό, σκοτάδι και η λογική της παραμένει ατροφική και υποτυπώδης, πρωτόγονη θα έλεγα. Αγνοώντας την ιστορία της επιστήμης, θεωρούν ότι αυτή είναι αυτοφυής και δοσμένη σύμφωνα με τις επιταγές του θεού, που σημαίνει ότι όσα δεν θέλει ο Κύριος να γνωσθούν θα παραμείνουν μυστικά και απρόσιτα από τον άνθρωπο. Οι χριστιανοί αγνοούν τις ηρωικές και μαρτυρικές προσπάθειας του ανθρώπου, να υπερσκελίσουν τα εμπόδια που έβαζε η θρησκεία τους προκειμένου να έρθει στο φως η Αλήθεια. Αλήθεια - με κεφαλαίο το Α - δεν είναι το δόγμα της θρησκείας, για το οποίο χύθηκαν ποτάμια αίματος, αν δηλαδή ο Ιησούς ήταν Ομοούσιος ή Ομοιούσιος, αν η παρθένος ήταν Θεοτόκος ή Ανθρωποτόκος, αν οι πιστοί πρέπει να είναι Εικονολάτρες ή Εικονοκλάστες, αλλά να αντιληφτούμε την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε, να καταφέρουμε να ερμηνεύσουμε σωστά τον κόσμο και κυρίως με τα εφόδια αυτά να καταφέρουμε να τον αλλάξουμε για το καλό όλων!
Άπειρα παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς, στα οποία όχι μόνο έκαναν λάθη οι θεολογούντες, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τον κόσμο, μα τον περιέγραψαν τόσο λάθος όσο και εσκεμμένα προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τον πιστό. Ας μην αναφέρω τα θαύματα, πίσω από τα οποία κρύβονταν απατεώνες και διαστρεβλωτές, πλαστογράφοι της ιστορίας και χαλκευτές γεγονότων, εξηγητές μύθων και διδάσκαλοι του ψεύδους. Ιδιαίτερα όπου αναγκαία ήταν η επιστημονική καθοδήγηση, οι πιστοί μάθαιναν μόνο το ψέμα και τη δεισιδαιμονία, δείχνοντας ιδιαίτερο μίσος για τις επιστημονικές εξηγήσεις και για τους ίδιους τους επιστήμονες που δεν δίσταζαν με μίσος να τους θανατώνουν δημόσια προς παραδειγματισμό!
Θα μας πουν όμως ότι αυτά συνέβαιναν το Μεσαίωνα… λες και το παρελθόν τους δίνει άφεση αμαρτιών και το παρόν τους δικαιολογεί! Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρόσφατο πείραμα στο CERN.


Απογοήτευση και κρύος ιδρώτας κατέλαβε τους θεολογούντες στο άκουσμα ότι θα γίνει προσομοίωση της δημιουργίας του κόσμου!

Ένιωσαν τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους! Μερικοί καινοτόμοι ερμήνευσαν το πείραμα σαν επιδίωξη να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες της «Δημιουργίας του Κόσμου» υπονοώντας ότι κάπως έτσι έδρασε ο θεός τη στιγμή της «Μεγάλης Έκρηξης»! Άλλοι, με πονηριά προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν επιστήμονες που λάμβαναν μέρος στο πείραμα, απειλώντας τους, επώνυμα και ανώνυμα, με τηλεφωνήματα και επιστολές και άλλοι έσπευσαν να κινδυνολογήσουν στο αφελές χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι ο κόσμος θα καταστραφεί, ρουφώντας τη γη μια τεράστια "μαύρη τρύπα".


Άλλοι πως, ο επιταχυντής Αδρονίων, θα γεννήσει κάτι σωματίδια, τα παραδοξόνια, μέσα στα οποία ο άνθρωπος θα αφήσει την τελευταία του πνοή ή πως ο θεός θα μας εκδικηθεί με τα κατάλοιπα του επιταχυντή όπως είναι οι φυσαλίδες κενού ή τα μαγνητικά μονόπολα, που θα αποσυνθέσουν τα πρωτόνια της ύλης ή στην καλύτερη περίπτωση θα πνιγούμε στα ραδιενεργά κουάρκ και στα καταραμένα αδρόνια της ύλης! Συχνά αυτά που έλεγαν, ούτε νόημα είχαν, ούτε οι ίδιοι τα καταλάβαιναν!
Ένα είναι σίγουρο, ότι, οι κήρυκες αυτοί της απάτης, μας έπνιξαν στο ψέμα και την κινδυνολογία! Αντί με ανυπομονησία να περιμένουν τα αποτελέσματα αυτού του μεγαλειώδους πειράματος, που θα δώσει απαντήσεις σε αιώνια αναπάντητα ερωτήματα, μνησικακία πλημμύρησε τις καρδιές όλων των συνειδητών χριστιανών ώστε τα αποτελέσματα να αποβούν, αν όχι μοιραία, τουλάχιστον το πείραμα παταγωδώς να αποτύχει. Μέχρι τις γελοίες προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού ξέθαψαν για να τρομοκρατήσουν τους αφελείς πιστούς.
Μεταξύ άλλων ανούσιων προφητειών, όπως τις ονομάζει ο πιο πάνω κινδυνολόγος μοναχός του 18ου αιώνα, προέβλεψε λέει πως θα έρθει ο καιρός που «ο διάβολος θα κάνει βόλτα με την κολοκύθα του» εννοώντας, λένε οι πιστοί σήμερα, ότι πραγματικά… προφήτευσε το πείραμα στο CERN! Εμμέσως όμως εννοούν ότι οι επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος σε αυτό ήταν καθοδηγημένοι από το… Διάβολο! Δυστυχώς… την ώρα που απεγνωσμένα, με ηρωική αυτοθυσία, επιστήμονες αναζητούν τις θεμελιώδεις δυνάμεις στα έγκατα των πυρήνων του ατόμου, κάποιοι άλλοι, που έχουν την απαίτηση να λαμβάνουν μέρος σε επιστημονικές συζητήσεις, ακόμα πιστεύουν… σε μάγισσες που ταξιδεύουν με τη σκούπα ή σε Διαβόλους… που κάνουν βόλτα με τις κολοκύθες!
Τι επιστημονικό επιχείρημα μπορεί κανείς να ακούσει από αυτούς; Μήπως τις θεολογικές αναλύσεις για την θερμοδυναμική των συνθηκών της κόλασης[3] ή τις αμπελοσοφίες της χριστιανικής δογματικής που ανήκουν πέραν του… ορθογωνίου παραλληλογράμμου κόσμου μας…
Όταν κάποιος ρώτησε τον Αυγουστίνο, τι έκανε ο θεός πριν τη δημιουργία του κόσμου, ο τελευταίος απάντησε ότι, έφτιαχνε την κόλαση γι αυτούς που θα έκαναν αυτήν την ερώτηση! Εσείς πιστεύετε ότι ο Αυγουστίνος έκανε χιούμορ;
Μήπως έκανε χιούμορ ο… αστρονόμος Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης, χιούμορ ο θεολόγος… Νεύτων…
Μήπως για αστείο έκαψαν τον Σερβέτους, που σαν ανατόμος, ισχυρίστηκε ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν 24 πλευρά…σε αντίθεση με την Αγία Γραφή και των υποστηριχτών της που ισχυρίζονταν ότι οι άνδρες έχουν μόνο 23 προκειμένου να δικαιολογήσουν τη … δημιουργία της Εύας από το 24ο πλευρό του Αδάμ…
Για αστείο έκαψαν τον Τζιορντάνο Μπρούνο και απείλησαν τον Γαλιλαίο… Έτσι για αστείο η ανθρωπότητα τελμάτωσε για πάνω από χίλια χρόνια στο σκοτάδι και τη δεισιδαιμονία και οι αγαπησιάρηδες χριστιανοί, προστατεύοντας τον πλησίον τους, έχυσαν τόσο αθώο αίμα…
Ω, τι αφελείς που είστε, επιθυμώντας ακόμα να πισωγυρίσετε τον κόσμο στην άγνοια και την αφέλεια…
Συμπεραίνοντας μετά από όλα αυτά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι, ανάμεσα στη θεολογία και την επιστήμη τίποτα κοινό δεν υπάρχει παρά μία μεγαλειώδης και τρανταχτή αντίφαση. Επίσης, συζητήσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος μπορούν να γίνουν, αδιαφορώντας για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των συμμετεχόντων, όμως όταν αυτοί εμπλέκουν θεολογικά ζητήματα πρέπει να απομονώνονται το συντομότερο γιατί οδηγούν τη συζήτηση όχι μόνο εκτός θέματος, μακράν της επιστήμης και της αλήθειας, αλλά αγγίζοντας τα όρια του φαιδρού και της γελοιότητας πρέπει ταχέως να απομακρύνονται!
Αν κάποιος διαφωνεί, τον προτρέπω να ξαναδιαβάσει το άρθρο, γιατί πιθανότητα δεν πρέπει να το κατάλαβε!…
Δευτερόλεπτα πριν δημοσιεύσω το άρθρο αυτό, έπεσα σε μια σελίδα ψάχνοντας για φωτογραφίες!
Για να είμαι ειλικρινής ακόμα δεν το διάβασα κι εγώ, όμως μου φαίνεται καλό… Θα το διαβάσουμε μαζί δημοσιευμένο. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ότι και στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια σύγκριση ανάμεσα στον Νεύτωνα και τον Κοσμά τον Ινδικοπλεύστη!

[1] Την «κοσμογραφία» του Κοσμά του Ινδικοπλεύστη μπορεί κανείς να τη βρει, (για να γελάσει ή να κλάψει) στην έκδοση του J. P. Migne P.G. τόμ. 88, 10-476. Επίσης και εδώ:
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/tributes/byzantine_historians/cosmas_indicopleustes_topographia_christiana.htm. Ο Κοσμάς έγραψε άλλες δύο πραγματείες. Σε μία περιγράφει την υδρόγειο (;) και στην άλλη… ανέλυε άλλα αστρονομικά θέματα! Μπορεί να χάθηκαν τα πιο πάνω έργα, όμως διαπότισαν την πίστη των χριστιανών, με βλακείες, για κάμποσους αιώνες μετά.
[2] Στο σύγγραμμα του «Περί Κοσμοποιίας», ο Φιλόπονος, παραδέχεται ότι η περιγραφή του Μωυσή για τη δημιουργία του κόσμου έχει τόσες αλήθειες που οι Έλληνες όχι μόνο δεν ήξεραν αλλά έμαθαν πολύ αργότερα διαβάζοντας την… Πεντάτευχο! (Αποφεύγω να σχολιάσω!).

[3] Αναζητήστε στο Google το θέμα «Η Κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη;» και θα καταλάβετε τι εννοώ!

Μια καλή εκδοχή μπορείτε να βρείτε εδώ, γιατί έχει και γέλιο.

16 σχόλια:

Mortgage Support Team είπε...

Χαίρομαι που ένα τόσο βαρύ άρθρο είναι αφιερωμένο σε μας.
Ι.Μ.Δικαιάκος

Άθεος είπε...

Εκείνη η συζήτηση για τη δημιουργία του κόσμου με ενέπνευσε…
Οι χριστιανοί καμιά φορά, με τον αντι-επιστημονισμό τους σε εμπνέουν…
Ξέρεις τι μπορεί να ακούσεις από αυτούς… Φτάνει να έχεις γερά νεύρα…

Ανορθόδοξος είπε...

Καλό άρθρο με άποψη. Δυστυχώς πολλοί επιστήμονες, λόγω της χριστιανικής τους παιδείας, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την τροχοπέδη της δεισιδαιμονίας. Δε μπορούμε όμως να απορρίψουμε το έργο τους στο σύνολό του, απλά είναι καλύτερο να το εξετάσουμε με κριτικό μάτι, όπως και όλες τις θεωρίες και απόψεις γενικότερα...

Άθεος είπε...

Ανορθόδοξε, μέχρι τη μέση καλά τα πήγες, μετά γιατί μου τα χάλασες; Κανενός επιστήμονα το έργο δεν απορρίπτουμε. Ούτε στην ολότητά του ούτε στα μέρη του, αν είναι επιστημονικό έργο. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν μας ενδιαφέρουν. Απλά, μία επιστημονική εργασία δεν πρέπει να εμπλέκει την υπόθεση του θεού, εφόσον η τελευταία δεν είναι φυσική δύναμη! Μα, και λογικό δεν είναι… Υπάρχει άνθρωπος να διαφωνήσει σε αυτή την ξεκάθαρη θέση;

Ανορθόδοξος είπε...

Δε νομίζω οτι διαφωνούμε άθεε, ξέρεις εξάλλου τις απόψεις μου. Πιστεύω οτι όταν οποιαδήποτε επιστημονική εργασία, αντί να βασίζεται αποκλειστικά στην παρατήρηση και το πείραμα, εμπλέκει θεούς, δαίμονες και άλλα δεισιδαιμονικά, χάνει αυτόματα το κύρος και την αξιοπιστία της...

Zaphod είπε...

Πολύ καλό το ποστ, βάζει πράγματα στην θέση τους

Σωστός!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς τα εγκλήματα των χριστιανών είναι πολλά και συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας.
Κάποια από αυτά είναι το κάψιμο βιβλίων που δεν συμφωνούσαν με τα δικά τους πιστεύω (φιλοσοφικά κείμενα, μαθηματικά, αστρονομικά, μυθολογικά), το γκρέμισμα πολλών μνημείων, η δολοφονία εξέχουσων προσωπικοτήτων (π.χ.Υπατία)και σπουδαίων επιστημόνων, κλείσιμο όλων των φιλοσοφικών σχολών, απαγόρευση τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων.

Άθεος είπε...

Και λίγα είπες! Όμως, πώς να τα αναφέρεις όλα!
Σκίζεται η καρδιά μας, μόνο που τα ακούμε! Σκέψου και να τα έκανες! Θα μου πεις: μπορώ; Τότε σκέψου να ήσουν χριστιανός. Δεν θα κλονιζόταν η πίστη σου;
Απορώ ρε συ stardust30 πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, και όχι μόνον αυτό, αλλά να μιλούν και για αγάπη!
Στην μεθεπόμενη ανάρτηση θα έχω ακριβώς αυτό το θέμα. Πώς με τη θρησκευτικότητα αποπροσανατολίζεται ο άνθρωπος!
Θα έλεγα γίνεται κτήνος… Όμως θα αποφύγω να τους χαρακτηρίσω έτσι για να μην συμπεριλάβω και τους αφελείς που συμπορεύονται μαζί τους!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί ο αφελής πιστός να στηρίζει αυτές τις μισαλλοδοξίες όμως δεν φταίει 100% ο ίδιος για αυτές του τις ιδέες . Φταίει και το γεγονός πως η πλύση εγκεφάλου για το θέμα της θρησκείας ξεκινάει από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται σε όλη του τη ζωή εκτός κι αν ο πιστός αμφισβητήσει και θέλει να ερευνήσει τί σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από το δόγμα.
Εμείς έχουμε καθήκον να τον ενημερώσουμε χωρίς όμως να τον αποδοκιμάζουμε αυστηρά γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να σκεφτεί καν τις απόψεις μας.
Και σκέψου πως εμείς δεν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι από την αλλαγή της θρησκευτικής του πεποίθησης- ούτε πρόκειται να κονομήσουμε από όλη την ιστορία- όμως είναι καθήκον μας να διδάξουμε την ελευθερία της σκέψης σε όλους.

Άθεος είπε...

Σωστά! Πρώτα το Καθήκον! Έχουμε καθήκον να τον ενημερώσουμε. Όχι βέβαια να τον αποδοκιμάσουμε, ποιος είπε τέτοιο πράγμα… Σιγά να μην τον μαλώσουμε κιόλας… Ό,τι κάναν οι χριστιανοί θα κάνουμε; Αυτοί, τους αλλόθρησκους, τους βασανίζανε ή τους καίγανε!
Όμως τους προκλητικούς, αφού τους δώσεις μια ανοχή να σε καταλάβουν και συνεχίζουν τις προκλήσεις, πρέπει να τους κατατάξεις αλλού. Εκεί που τους κατέτασσε ο Νίτσε «Κι αν δεν μπορείς να μάθεις σε κάποιον να πετά, μάθε τον τουλάχιστον να πέφτει γρηγορότερα»!

Άθεος είπε...

Και κάτι ακόμα σχετικά με τις προκλήσεις!
Καμιά φορά οι αφοπλιστικές απαντήσεις φαίνονται στους άλλους προκλητικές που τις αντιμετωπίζουν μόνο με βρισιές ή με εκφράσεις όπως «είσαι λάθος» ή «δεν ξέρεις τι λες» και άλλα ταπεινωτικά, χωρίς να μπορούν να αιτιολογήσουν τη θέση τους.
Τότε το μόνο που μένει είναι μία πικρή γεύση… και σύντομα συνειδητοποιείς ότι έχεις πολύ δρόμο ακόμα, μέχρι να μάθεις στους άλλους να πετούν!

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια φορά: ο εθισμός στο φόβο προκάλεσε το μίσος που έχουν οι θρησκευόμενοι "εκλεκτοί" εναντίον όλων:
Το στρες «γεννά» ψευδαισθήσεις και δεισιδαιμονίες

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_06/10/2008_251032

Geove είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο σου, αν και φοβάμαι ότι οι δογματικοί χριστιανοί έτσι καθώς είναι εγκλωβισμένοι στις δεισιδαιμονίες τους δεν θα καταλάβουν "Χριστό"...
:)

Υ.Γ. Η επιστημονική γνώση και νόηση μοιάζει να είναι έτη φωτός μπροστά από την αντίληψη του μέσου ανθρώπου. Σκέψου για παράδειγμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξαφνιάζονται από τις επιστημονικές ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα παρόλο που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά στην καθημερινότητά τους.

Άθεος είπε...

Πρέπει να ευχαριστήσω τον ανώνυμο που ερευνά το θέμα προσκολλημένος στην άποψη ότι ο εθισμός στο φόβο προκαλεί το μίσος που έχουν οι θρησκευόμενοι "εκλεκτοί" εναντίον όλων! Ενδιαφέρουσα άποψη, αν και δεν εξηγεί όλες τις νοοτροπίες τους. Αν είσαι ψυχολόγος θα σε ενδιαφέρει ένα άρθρο που θα δημοσιεύσω, σε κανένα μήνα, σχετικά με τη δραστηριότητα του ινιακού λοβού στην θρησκευτικότητα του ανθρώπου. Απλά έχω προγραμματισμένα για την ώρα άλλα θέματα.
Ο φίλτατος «νόημα – χωρίς σημασία» πρέπει να γνωρίζει ότι αντιλαμβάνομαι την προκατάληψη που διακατέχει τους χριστιανούς. Θα ήμουν αφελής αν περίμενα να αλλάξουν, χωρίς να διαβάσουν τα άρθρα! Σιγά να μην κάτσουν να διαβάσουν ολόκληρο το κείμενο. Μόνο τον τίτλο κοιτούν και φεύγουν! Αν είχαν όρεξη για ψάξιμο δεν θα μελετούσαν μόνο εμάς αλλά και τη θρησκεία τους, θρησκειολογικά, ώστε να διευρύνουν το πνεύμα τους. Ξέρεις, μόνο κηρύγματα διαβάζουν. Τα κατεβάζουν σαν τα σίριαλς της τηλεόρασης.

Ανώνυμος είπε...

Το σχολιασμένο ντοκιμαντέρ στα ελληνικά που έδειξε ως και ο ...Σκάι για τη ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ των εγωμανών ψευτοοικολόγων τής "υπερθέρμανσης":
1ο μέρος: http://www.youtube.com/v/VWpq92JV2og
2ο μέρος: http://www.youtube.com/v/QwTZ8d5XjnM
3ο μέρος: http://www.youtube.com/v/pMmT32rSFCs
4ο μέρος: http://www.youtube.com/v/CzXGXB2xIJE

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ φίλε Ανώνυμε για την προσπάθεια, μα οι συγκεκριμένες σελίδες πρέπει να έχουν σφάλμα.
Αν υπάρχει κάποια άλλη διεύθυνση, ευχαρίστως να τη δημοσιεύσουμε.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.

Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5