16 Ιουν 2009

Οι τρεις Αποκαλυπτικές Θρησκείες: Χριστιανισμός

Ο Μύθος

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ σταλμένος από το θεό παρουσιάζεται στην παρθένα Μαρία, μια αγνή εβραιοπούλα, που έκτοτε θεωρείται η πιο ευλογημένη γυναίκα του κόσμου. Της δίνει να μυρίσει έναν κρίνο και της αναγγέλλει ότι θα μείνει έγκυος, χωρίς την παρέμβαση άνδρα και άμωμα θα γεννήσει το γιο του θεού!
Η παρθένος Μαρία προερχόταν από τη βασιλική οικογένεια του Δαβίδ. Ο πατέρας της καταγόταν από την Ναζαρέτ και η μητέρα της από την Βηθλεέμ, εκεί που εννέα μήνες μετά, γέννησε άμωμα το γιο του θεού, σε ένα σπήλαιο με θαυματουργό τρόπο. Άγγελοι υμνούσαν στον ουρανό κι ένα φωτεινό αστέρι φώτισε τη φάτνη μέσα στην οποία ο Ιησούς σαν σωτήρας της ανθρωπότητας ζεσταινόταν από τα ζώα που φιλοξενούσε. Την όγδοη μέρα, σαν εβραίος, περιτμήθηκε και την τεσσαρακοστή, σύμφωνα με το Μωσαϊκό Νόμο, τον αφιέρωσαν στο Ναό.
Ο βασιλιάς Ηρώδης θορυβήθηκε από τη γέννηση αυτή και φοβισμένος πως θα χάσει το θρόνο, στην προσπάθειά του να τον σκοτώσει, σκότωσε 2000 παιδιά. Ο Ιησούς δραπέτευσε στην Αίγυπτο. Όταν όμως ήρθε ήταν πάνσοφος και μεγάλος θεραπευτής.
Αφού βρήκε 12 μαθητές, όσες και οι φυλές του Ισραήλ, άρχισε να διδάσκει στα πλήθη που τον ακολουθούσαν θεραπεύοντας τους πάσχοντες με θαυματουργό τρόπο. Ο λαός τον αγαπούσε, όμως η ηγεσία τον φθόνησε πολύ. Μετά από προδοσία ενός εκ των μαθητών του, συνελήφθη και με συνοπτικές διαδικασίες τον εκτέλεσαν με σταύρωση!
Κατά την στιγμή του θανάτου του ο ήλιος χάθηκε σ’ ολόκληρο τον κόσμο για τρεις ολόκληρες ώρες, ο ναός σχίστηκε στα δύο, η γη σείστηκε με δύναμη και θόρυβο μεγάλο και οι τάφοι άνοιξαν. Πολλοί δε αναστήθηκαν τότε και μπήκαν στην πόλη και από την αναστάτωση αυτή φόβος πλημμύρισε σε όλους κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι αυτός που πέθανε ήταν πράγματι ο γιος του θεού!
Μετά τρεις ημέρες όμως αναστήθηκε και παρουσιάστηκε στους μαθητές του, δίνοντάς τους τις τελευταίες οδηγίες. Έπειτα αναλήφθηκε στους ουρανούς και κάθισε δεξιά του πατέρα του. Οι μαθητές του διέδωσαν την διδασκαλία του και έξω από το Ισραήλ, στα πέρατα του κόσμου! Η έλευση του Υιού του θεού είχε σκοπό να λυτρώσει τον άνθρωπο από το προπατορικό αμάρτημα. Αυτό, σύμφωνα με την Παλιά Διαθήκη, είναι ένα θανάσιμο αμάρτημα που κουβαλά κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που θα έρθει στον κόσμο μέχρι να πεθάνει. Ο Ιησούς δίδαξε πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στην επίγεια ζωή προκειμένου να βιώσει, μετά θάνατον και την επουράνια κοντά στο θεό.

Η Αλήθεια

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν ακόμα εβραϊκό μύθο που, επινοήθηκε μετά την καθιέρωση του Βιβλικού Κανόνα. Το ιερατείο, φυσικά ήταν αντίθετο στις απόψεις τους και γι’ αυτό τους έθεσε εκτός, σαν αιρετικούς. Διωγμένοι από το σώμα της Ορθόδοξης εβραϊκής θρησκείας περιπλανώμενοι σε χώρες έντονης ελληνιστικής επιρροής ήταν φυσικό να μπολιαστεί ο αρχικός μύθος με τις πέριξ του Ισραήλ θρησκείες. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ονομάστηκε γνωστικισμός. Πιθανότατα οι Γνωστικοί αυτοί να ήταν οι διωγμένοι Εσσαίοι που οι χριστιανοί αργότερα θα αποσιωπήσουν χαρακτηριστικά και με επιμέλεια! Οι ρίζες τους φαίνονται να βρίσκονται στο Ισραήλ, όπως και σε μια κοινότητα στην Αλεξάνδρεια, όμως οι παγανιστικές επιρροές μεταστρέφουν τον μύθο και τη φιλοσοφία του.
Στην κορυφή των δοξασιών εκείνης της περιόδου βρίσκονται οι μυστηριακές θρησκείες του Διονύσου στη Ελλάδα, του Όσιρη και της Ίσιδος στην Αίγυπτο, του Άδωνη στην Συρία, του Μίθρα στην Περσία. Επίσης, σχετικά νέες θρησκείες, του Ορφέα στην Ελλάδα και του Σέραπη στην Αίγυπτο, όλες περιστρέφονται γύρω από τον θεάνθρωπο που γεννιέται, πεθαίνει και ανασταίνεται για να δώσει ζωή και ελπίδα στους ανθρώπους. Η αλληγορία προσφέρεται κατά κόρον στη φιλοσοφική θεώρηση του μύθου. Σοφοί και διδάσκαλοι γράφουν συνεχώς κείμενα μέσα από τα οποία κωδικοποιούν βαθιές πνευματικές αλήθειες, συσσωρευμένες από το χρόνο και την εμπειρία που σήμερα η θρησκειολογία μας φέρνει στο φως σαν συγκριτικά στοιχεία, κάνοντας ορατή την εποχή εκείνη της ενοθείας στην οποία όλες οι θρησκείες συγκλίνουν. Η παγκοσμιοποίηση είναι μία τάση που τείνει να ενώσει την διαφορετικότητα σε ένα πράγμα, να το κάνει κοινό για όλους. Η ενοθεία έχει ακριβώς αυτήν την ροπή, ενοποιώντας διαφορετικές θρησκευτικές δοξασίες. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η τάση αυτή είναι ο προάγγελος του μονοθεϊσμού, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Βέβαια ο μονοθεϊσμός δεν είναι καινούρια ιδέα αλλά αντίληψη που δοκιμάστηκε στην Ελλάδα, την Περσία και την Αίγυπτο, όμως εγκαταλείφθηκε. Ανάμεσα σε τόσες απόψεις και τάσεις που δημιουργούν οι φιλοσοφικές κινήσεις κάποιες φαίνεται πραγματικά να επηρεάζουν κάποτε πολλούς δημιουργώντας αυτό που λέμε ρεύμα.
Ο χριστιανικός γνωστικισμός ήταν αυτός που φάνηκε να κερδίζει τη μάχη, στον οποίο, κάτω από το όνομα Χριστός (καθόλου εβραϊκός όρος και κυρίως ιδιότητα και όχι όνομα) κατόρθωσε να ενοποιήσει όλες αυτές τις δοξασίες. Οι διωγμένοι από το ιερατείο, Εσσαίοι, φαίνεται να βρίσκουν κατεύθυνση προς τον γνωστικισμό. Αναφερόμαστε στα τέλη του 1ου αιώνα και της αρχής του 2ου στον οποίο αρχίζει η εξάπλωση των συμπιληματικών γνωστικών «ιερών κειμένων». Σοφοί και διδάσκαλοι αναζητούν νέα κατεύθυνση, προσπαθώντας μέσα από την πληθώρα των αμφίβολων συγγραμμάτων που κυκλοφορούν, την ένωση ή την απόρριψη των κειμένων αυτών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πίστη τους σε κάτι ανώτερο των απαρχαιωμένων θρησκειών. Οι παλιές θρησκείες, χαρακτηρισμένες σαν ειδωλολατρικές, πολεμούνται ανηλεώς προκειμένου σαν νικητές να δοξάσουν τη νέα θρησκεία στην οποία ο θεός αποκαλύπτεται κάνοντας λυτρωτικό κάλεσμα. Μετά την εδραίωση των ρωμαϊκών κατακτήσεων, είναι γνωστό ότι τα ήθη παρήκμασαν και οι αντιθέσεις μεγάλωσαν, ωθώντας τους νέους ηθικολόγους να αναζητήσουν λύσεις στη φιλοσοφία και την ουτοπία. Η ελπίδα για τη σωτηρία της ψυχής ήταν η ευκολότερη λύση, που άφηνε ανέγγιχτα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Η ζωή δεν έχει καμιά αξία πια. Ήταν πρόσκαιρη και κυρίως μεταβατική. Ο νεοπλατωνισμός έδινε ώθηση, όμως παρέμενε ακόμα μυστηριακός και αρχέγονος, ενώ ο γνωστικισμός, με τις αλληγορίες, ζωντάνευε τους μύθους των παγανιστών. Φαινόταν πιο αληθινός και άμεσος για το λαό.

Κάποιοι χριστιανοί γνωστικοί προσπάθησαν να δώσουν μεγαλύτερη αληθοφάνεια στους μύθους τους. Πίστεψαν πως όσα αναφέρονται σαν αλληγορία δεν είναι μύθοι, αλλά αλήθειες, κάνοντάς τους να ξεχωρίζουν από τους πρώτους γνωστικούς. Αυτοί με «ψέματα» θα πείσουν τους αφελείς ότι όλα αυτά είναι αληθινά. Βάζω εισαγωγικά στη λέξη «ψέματα» γιατί οι επίδοξοι εκσκαφείς των γνωστικών κειμένων πείστηκαν και ίδιοι από τις αλληγορίες, εκλαμβάνοντάς τες σαν αληθινή εκδοχή! Βρισκόμαστε ήδη στα μισά του 2ου αιώνα. Ο Ιουστίνος ο Μάρτυς διασώζει εκείνη την εποχή. Οι γνωστικοί θα αγωνιστούν, όμως νικητές θα αναδειχτούν οι δογματικοί χριστιανοί που θα ξεχωρίσουν πλήρως από τους αδερφούς τους, αν και δεν θα μοιάζουν ακόμα σε τίποτα με τους χριστιανούς όπως τους ξέρουμε σήμερα.
Τα συμπιληματικά κείμενα θα αρχίσουν να δένουν το ένα με το άλλο, όμως οι αντιφάσεις θα χάσκουν μέχρι να δοθούν απαντήσεις ώστε να αποτελέσουν τον Κανόνα. Όχι πως μετά θα εξαφανιστούν. Απλά μετά η πίστη θα θολώσει τη λογική, έτσι ώστε να μη φαίνονται στον πιστό. Οι διωγμοί στα τέλη του 3ου αιώνα θα δέσουν τους δογματικούς χριστιανούς αναστατώνοντας ακόμα πιο πολύ την χέρσα αυτοκρατορία των Ρωμαίων. Οι «αιρετικοί» γίνονται η πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα στις κοινότητες των χριστιανών που συχνά φτάνουν σε μάχες μεταξύ τους, λύνοντας τις διαφορές με τα χέρια. Εχθροί μπάζουν από παντού, τα σύνορα παραμένουν αφύλακτα και οι επιδρομές και τα πλιάτσικα αυξάνουν. Η αυτοκρατορία κλονίζεται και οι χριστιανοί αρνούνται να υποστηρίξουν τα εγκόσμια αφεντικά. Στις αρχές του επόμενου αιώνα, κάποιος φιλόδοξος αυτοκράτορας θα εκμεταλλευτεί το επαναστατικό πνεύμα των χριστιανών κάνοντάς τους συμμάχους ενάντια στους προσωπικούς του εχθρούς.
Ο επίδοξος Κωνσταντίνος, λάτρης ακόμα του Ήλιου, θα καταφέρει να ιδρύσει την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Τον χριστιανισμό θα αναγνωρίσει σαν κρατική θρησκεία. Ήταν το αντάλλαγμα, αλλά και ο τρόπος που θα συντηρούσε έκτοτε το θρόνο του. Επαναπαυμένοι και οι χριστιανοί που βρήκαν κρατική υποστήριξη αν και συχνά εναντιώνονται και στον ίδιο τον αυτοκράτορα κι ας τον θεωρούν αντιπρόσωπο του θεού στη γη! Οι διαμάχες ανάμεσα στον Κωνσταντίνο και τον Αθανάσιο είναι χαρακτηριστικές. Ο ένας είχε συμφέρον από τον άλλον! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Ένας κόλακας φίλος του Κωνσταντίνου, ο Ευσέβιος της Καισαρείας, κατάφερε μεταξύ άλλων με ψέματα να γράψει την πρώτη Εκκλησιαστική Ιστορία, καθιερώνοντας και τον πρώτο Κανόνα των χριστιανών. Αν και αιρετικός ο Καισάρειας, οι δογματικοί μέχρι και σήμερα τον τιμούν για το έργο του. Τα μαγειρέματα από κει και πέρα θα είναι ευκολότερα. Πλαστογραφήσεις και χαλκεύματα θα λαμπρύνουν τη νέα θρησκεία, ενώ οι γνωστικοί και οι αρχαίες θρησκείες, που αποτελούσαν την μητρική τους γνώση, θα υποστούν ανηλεή διωγμό από τους απολογητές και τους αιρεσιάρχες! Η Ελλάδα καταντά επαρχία της Αγίας Πόλης και ο αρχαίος της θησαυρός καταληστεύεται. Η ανθρωπότητα είχε αλλάξει σελίδα. Είχε αρχίσει ήδη ο Μεσαίωνας να αγκαλιάζει κάθε εκδήλωση της ζωής.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η λάμψη του αρχαίου κόσμου σβήνει. Συγγράμματα καίγονται, μνημεία καταστρέφονται, φιλοσοφικές σχολές κλείνουν και οι λάτρεις των αρχαίων θρησκειών βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό. Εξορίες, δημεύσεις περιουσιών, βασανιστήρια και εκτελέσεις. Σε λίγους αιώνες όλα θα έχουν αλλάξει και μία νέα αποκαλυπτική θρησκεία θα κάνει την εμφάνιση της: ο Ισλαμισμός.
Ο Μεσαίωνας είχε μπει για τα καλά και το σκοτάδι απλώθηκε παντού!
Καληνύχτα σας!





Μη ξεχάσετε να παρακολουθήσετε και το τρίτο μέρος της τριλογίας: Οι τρεις Αποκαλυπτικές Θρησκείες: Ισλαμισμός, την 1η Ιούλη.

77 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην πιστεύεις ότι η νύχτα θα κρατήσει αιώνια, ήδη ο Αυγερινός έκανε την εμφανισή του.
είναι η ώρα, που ξυπνάν οι γεωργοί, να πάνε για την σπορά.
Μια απορία, γιατί λείπει η άλλη Μαρία από τη διήγησή σου;

Άθεος είπε...

Μικρό το κακό. Μήπως κι αυτή υπαρκτή είναι;
Αν έβαζα και την άλλη θα φαινόμουν πιο αληθοφανής με τις υπάρξεις τους!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Δεν είπες τίποτε για τους γεωργούς και το χάραμα.
Για τους άρχαίους ελληνες είχαν συμβολισμό και το επάγγελμα και η ώρα (βλέπε: ο Εμπεδοκλής στον 21ο αιώνα,Peter Kingsley)
καλή σου μέρα συνοδοιπόρε

Άθεος είπε...

Έσβησα ένα κείμενο του Ανώνυμου που δημοσίευσε ξανά στην προηγούμενη ανάρτηση (περί του Σωκράτη). Αν θέλει να γράψει κάτι διαφορετικό, να το γράψει στο «σχολιάστε το blog» κι όχι όπου βρίσκει ξεκάρφωτα.

Παρμενίδη για ποιους γεωργούς μιλάς και ποιο χάραμα…
Πολύ γριφώδης έγινες τελευταία με τους Ελεάτες!

aeroxeimarros είπε...

To πιο τραγικό σημείο του άρθρου σου είναι ο επίλογος! Τι βαρβαρότητα στο όνομα του Θεού!

Όσο για τον μύθο σίγουρα τα στοιχεία σου είναι απολύτως σεβαστά απλά ακόμα και να υπήρξε ως πρόσωπο ο Ιησούς απλά ήταν ένας πνευματικός δάσκαλος που αργότερα τον θεοποίησαν όπως ακριβώς τα παρουσιάζεις...

Τι άλλο να σχολιάσω, τα είπες όλα!

Άθεος είπε...

Ο επίλογος είναι τραγικός, aeroxeimarre γιατί αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύφτηκε επιμελώς! Ούτε μόνο εμάς τους Έλληνες θίγει, που η θρησκεία αυτή μας στέρησε την κληρονομιά, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα που την παρέσυρε στην οπισθοδρόμηση για 13 αιώνες περίπου!
Στην ύπαρξη του προσώπου του Ιησού δεν συνηγορεί κανένα ιστορικό ντοκουμέντο. Ακόμα και να υπήρχε θα ήταν ένα ασήμαντο πρόσωπο που πολύ λίγο θα ενδιέφερε την ιστορία και εμάς. Συνεπώς μπορούμε να το θεωρήσουμε ανύπαρκτο.

Zanglos είπε...

Δάσκαλε σε ευχαριστό για το νέο άρθρο. Ιστορία δυο χιλιάδων ετών μέσα σε δυο σελίδες, δεν είναι εύκολο πράγμα. Νομίζω ότι στο άριστο άρθρο λείπουν κατά την γνώμη μου δυο σημαντικά moment.

a) Σημαντικό ρολο στην υιοθέτηση του δόγματος από τον λαό έπαιξε 1)η άφεση αμαρτιών μετά την εξομολόγηση και 2) η απειλή τις αιώνιας κόλασης, που ήταν και είναι και τα δυο πρωτοφανή για μια θρησκεια.

b)Όπως γνωρίζουμε το παραμύθι του χριστιανισμού βασίστηκε στην Ελληνική φιλοσοφία και επιβλήθηκε με φωτιά και τσεκούρι πρώτα στην Ελλάδα.

Για αυτό θα έπρεπε να σταθείς λίγο στον επίλογο και μέσα σε λίγες αράδες σαν συγγραφέας να μας δόσεις το μέγεθος τις τραγωδίας και φρίκης από τους βαρβαρους χριστιανούς στους Ελληνες και κάθε τι Ελληνικό.

Άθεος είπε...

Σημαντικές οι παρατηρήσεις σου Zanglos. Λες να μου ξέφευγαν και μένα;
Για το πρώτο που άπτεται του θέματος, έχω έτοιμη ήδη την ανάρτηση. Μετά και τον Ισλαμισμό κλείνει η τριλογία και ακολουθεί κάτι κοινό και για τους τρεις: Η Εσχατολογία στις τρεις Αποκαλυπτικές θρησκείες. Όλο το ζουμί, εκεί είναι! Αυτό για τις 16 Ιούλη.
Για το δεύτερο θέμα τώρα, δεν άπτεται απόλυτα στις τρεις θρησκείες οι καταστροφές.
Στο μέλλον θα γίνει κι αυτό. Έτσι θα το αφήσουμε νομίζεις; Στον καιρό του λοιπόν.

The Schrodinger's Dragon είπε...

Συγχαρητήρια Άθεε για το περιεκτικότατο post σου. Και όπως λέει και ο Βασίλης Αλεξάκης:
"Ο χριστιανισμός, αγαπητέ μου φίλε, δεν συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά την ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί τη μέρα"

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ φίλε Batcic και πολύ σωστά διαπιστώνεις την άποψη του Αλεξάκη. Γιατί η διαφορά ανάμεσα στις αρχαίες θρησκείες και τον χριστιανισμό δεν είναι μόνο ότι το ένα ακολουθεί το άλλο, αλλά διαφέρουν και σαν τη μέρα με τη νύχτα.

Dyer είπε...

«Μετά την εδραίωση των ρωμαϊκών κατακτήσεων, είναι γνωστό ότι τα ήθη παρήκμασαν και οι αντιθέσεις μεγάλωσαν, ωθώντας τους νέους ηθικολόγους να αναζητήσουν λύσεις στη φιλοσοφία και την ουτοπία. Η ελπίδα για τη σωτηρία της ψυχής ήταν η ευκολότερη λύση, που άφηνε ανέγγιχτα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Η ζωή δεν έχει καμιά αξία πια.»
Σαυτή την κατάσταση παρακμής ο χριστιανισμός είναι σαν «το αυγό του φιδιού», είναι η εύκολη λύση των προβλημάτων, χωρίς συμμετοχή αλλά με τυφλή υπακοή (ανάθεση στο νέο Θεό να δώσει λύσεις και να απονείμει δικαιοσύνη, φυσικά μετά θάνατο!!!).
Θα πω πάλι Άθεε ότι είσαι πολύ καλός, χωρίς ίχνος κολακείας.

Ανώνυμος είπε...

Ρε αναιδέστατε πότε έγινε πόλεμος ανάμεσα στους πιστούς της χριστιανοσύνης;
Οι αιρετικοί ότι διαφορά είχαν με τους χριστιανούς το συζητούσαν στις συνόδους και στα κατηχητικά. Πόλεμος μεταξύ τους δεν έγινε ποτέ.
Ψεύτη! Στην κόλαση θα ριχτείς και γω θα γελώ.

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Dyer για τα καλά σου λόγια.
Και σένα Ανώνυμε χριστιανέ για τα κακά σου λόγια.
Όμως ας αρχίσουμε από τα καλά.

Φίλε Dyer το έπιασες το νόημα. Εκείνη η εποχή, γνωστή σαν «Ύστερη εποχή», ο κόσμος υπέφερε. Οι ρωμαϊκές κατακτήσεις υποβάθμισαν τις αρχαίες αξίες και αρετές, ο κόσμος πεινούσε και υπέφερε, όσο οι πλούσιοι δημιουργούσαν αντιθέσεις με τη φτωχολογιά. Οι παρηγορητές της νέας θρησκείας ήξεραν πώς να τον φέρουν κοντά τους. Αυτοί δεν θα πάνε στον παράδεισο. Θα ριχτούν στην κόλαση… και να οι παραβολές, για καμήλες που δεν χωρούν από την τρύπα της βελόνας!
Οι πιστοί στην αρχαία εποχή δεν ήταν σαν τους σημερινούς. Λάτρευαν και ξένες θεότητες, αρκεί να παρακαλούσαν κάτι και να τους έβγαινε ή ελπίζοντας ότι αυτός ο θεός είναι καλύτερος!
Οι παρηγορητές ήταν πολύ… μαλαγάνες!

Όταν λέω «Ανώνυμε χριστιανέ, ευχαριστώ για τα κακά σου λόγια» το εννοώ στην κυριολεξία, γιατί μου δίνεις το δικαίωμα, αν κάτι δεν εννοήθηκε καλά να το διαλευκάνω ακόμα καλύτερα τώρα.
Μέσα σε δυο σελίδες δεν μπορώ, ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος, να γράψει ιστορία 1900 χρόνων. Υποτίθεται εγώ δίνω γενικές κατευθύνσεις κι εσείς ψάχνετε αλλού και τα επιβεβαιώνετε. Αν δεν μπορείτε, σχολιάζετε και σας βοηθώ εγώ.
Ποιο σημείο δεν εννόησες, αυτό ανάμεσα στους δογματικούς και τους «αιρετικούς» δηλαδή εκεί που γράφω «Οι «αιρετικοί» γίνονται η πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα στις κοινότητες των χριστιανών που συχνά φτάνουν σε μάχες μεταξύ τους, λύνοντας τις διαφορές με τα χέρια» ή εκεί που υπονοώ και μεταξύ των δογματικών δηλαδή «Οι διαμάχες ανάμεσα στον Κωνσταντίνο και τον Αθανάσιο είναι χαρακτηριστικές».
Αν ήσουν διαβασμένος θα ήξερες ότι και τα δυο συνέβαιναν. Ρίξε μια ματιά στην εγκυκλοπαίδεια τι σημαίνει «Ληστρική Σύνοδος», γιατί ο Κωνσταντίνος εξόρισε τον Αθανάσιο, γιατί ο τελευταίος του έκανε εμπάργκο σιτηρών από την Αίγυπτο. Ψάξε και πως πέθανε ο Άρειος, τι σημαίνει Νεστόριος και γιατί χωρίστηκαν οι Αρμένιοι από τους Ορθόδοξους. Στο σχολείο δεν έμαθες για τις εικονομαχίες που σαν κοκόρια σφάζονταν για αιώνες;
Σου έβαλα τα ευκολότερα που ακόμα και στις χριστιανικές εγκυκλοπαίδειες μπορείς να βρεις.
Όμως τρόπους και αγωγή δεν θα βρεις πουθενά, όσο το πάθος σε εξουσιάζει!
Έτσι φαντάζεσαι τον παράδεισο, από κει να βασανίζονται και από την άλλη να γελούν;
Επειδή ξεχνάς γρήγορα και επιμένεις να πιστεύεις ότι χριστιανισμός σημαίνει αγάπη κοίτα κι αυτό το video, που ένας χρόνος ακόμα δεν πέρασε, για να δεις τα χάλια ανάμεσα σε σας και τους Αρμένιους, που ακόμα το μίσος σας, δεν έχει κοπάσει!

Zanglos είπε...

Χε..χε..χε.. Μα τον Δία πολύ γέλασα!!!
Ανώνυμε είσαι σαν την προβατίνα που ξύνετε στην γκλίτσα του τσομπάνη!

Άθεος είπε...

Και να φανταστείτε, ο Zanglos δεν είχε προλάβει να διαβάσει την απάντηση!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Το παραμύθι δέν έχει καμμία αξία,αν δεν υπάρχει αίσιον τέλος!
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον χριστιανισμό.
Οι καλοί στο...παράδεισο κι οι κακοί στη κόλαση!!!
Περιγρσαφικός όπως πάντα,κατάφερες μέσα σέ λίγες αράδες να σκιαγραφήσεις μιάν απάτη 2οοο χρόνων!
Οσο για τα διάφορα ανώνυμα χριστιανόπουλα,έτσι κάνουν πάντα απο τότε πού φτιάχτηκε η θρησκεία τους.
Θρασύδειλα ανώνυμα σκουπίδια τα οποία με απειλές και εσχατολογικές παραπομπές προσπαθούν να πείσουν τα πρόβατα.
Ο κόσμος ξύπνησε όμως ή τουλάχιστον ξυπνάει σιγά σιγά.
ΥΓ.Αν είναι να πάω στη...κόλαση ευχαρίστως!!
Με χαροποιεί το γεγονός οτι θα πατάω στα κεφάλια των κάθε λογοίς παπάδων για τις θεάρεστες εν ζωή πράξεις τους.
Καληνύχτα...αλλά και καλή ανάσταση!!

Άθεος είπε...

Ας μη γινόμαστε και μεις ίδιοι Νάντια.
Εγώ βέβαια κατάλαβα πώς το έγραψες. Άλλωστε εμείς δεν πιστεύουμε σε μεταθανάτιες… ζωές!
Από τότε που ήμουν χριστιανός, με ενοχλούσε το γεγονός: Πώς είναι δυνατόν αυτοί που είναι στον παράδεισο να περνούν ωραία, όταν ξέρουν ότι κάπου αλλού θα βασανίζονται άλλοι, μεταξύ αυτών, φίλοι συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα…
Τι παραλογισμός… τι ανοησία και κουτοπονηριά…

Zanglos είπε...

Η εκκλησία έκανε αγιασμό στα εγκαίνια του μουσείου Ακροπόλεως!

Μέχρι χθες σαν λυσσασμένοι κατέστρεφαν τα γλυπτά και ότι άλλο είχε να κάνει με τον αρχαίο πολιτισμό μας γιατί λέει ήταν ειδωλολατρικά, σήμερα τα ευλογούν!

Λες και οι δικες τους κακόγουστες ζωγραφιές με μαυριδερούς κοκαλιάρηδες στραβομύτες εβραίους είναι καλύτερα!

Άθεος είπε...

Πώς να το σχολιάσω…
Παράνοια και υποκρισία!
Αυτό για τη θρησκεία!
Για το κράτος;
Το συμφέρον πια ορίζει «τα πιστεύω»!
Βλέπεις ο τουρισμός είναι το μεγαλύτερο έσοδο!
Η αρχαιότητα, αν και κακοποιήθηκε βάρβαρα και βάναυσα, ακόμα προσφέρει… έστω και μ’ αυτόν τον ιδιοτελή τρόπο!
Βέβαια! Όλοι οι προεστοί στην πρώτη σειρά. Η ειδωλολατρία πουλάει και η εκκλησία λουφάζει κάνοντας αγιασμό. Τώρα δεν μιλά για μιάσματα γιατί τα φράγκα πέφτουν και στην πρώτη της αντίδραση θα την απομόνωναν και οι δικοί της!
Σημεία των καιρών!

Q είπε...

“Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ονομάστηκε γνωστικισμός. Πιθανότατα οι Γνωστικοί αυτοί να ήταν οι διωγμένοι Εσσαίοι που οι χριστιανοί αργότερα θα αποσιωπήσουν χαρακτηριστικά και με επιμέλεια! Οι ρίζες τους φαίνονται να βρίσκονται στο Ισραήλ, όπως και σε μια κοινότητα στην Αλεξάνδρεια, όμως οι παγανιστικές επιρροές μεταστρέφουν τον μύθο και τη φιλοσοφία του.”

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι, αλλά, τελείως αντίστροφα. Ο γνωστικισμός ήταν η απάντηση της φθίνουσας επιρροή της ελληνορωμαϊκής θρησκείας στην όλο και αυξανόμενη επιρροή των ανατολικών θρησκειών στην αυτοκρατορία. Η έλληνες και ρωμαίοι πήραν στοιχεία από τους ανατολίτες (Εβραίους, Πέρσες, Αιγυπτίους) και τις αφομοίωσαν στην δικιά τους σκέψη, όχι το αντίθετο. Μόνο κατά το τέλος, όταν ο αγώνας για την επικράτηση των θρησκειών είχε λήξει και ήταν φανερό ότι ο χριστιανισμό θα επικρατούσε, συμπεριέλαβαν οι χριστιανοί στοιχεία του γνωστικισμού στο σύστημα τους.

Άθεος είπε...

Να και ένα σημαντικό σχόλιο, που όλοι πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή.
Κάνεις λάθος φίλε μου Q!
Πίσω από τη λέξη αντίστροφα, σαφώς υπονοείς μια χρονολογική διαφορά. Ακριβώς αυτό που με έμφαση εννοώ κι εγώ όταν γράφω ότι οι χριστιανοί με επιμέλεια αποσιώπησαν τους Εσσαίους!
Έχεις δει πουθενά στην Καινή Διαθήκη γι αυτήν την κίνηση που τόσο νωπή ήταν ακόμα στην Παλαιστίνη; Γιατί; Αναρωτήθηκες ποτέ;
Ακόμα μια λεπτομέρεια: Γιατί λες, ο Φίλων της Αλεξάνδρειας γνωρίζει την αντίστοιχη κίνηση στην Αλεξάνδρεια ενώ για τον Ιησού, που υποτίθεται είναι συνομήλικος, δεν έχει ακούσει τίποτα;
Τα γνωστικά χειρόγραφα είναι παλαιότερα των χριστιανών και πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί. Αυτούς που αποκαλούμε Ιουδαιοχριστιανούς.
Οι απολογητές και αιρεσιάρχες του 2ου αιώνα άλλωστε κάνουν αγώνα εναντίον τους, όταν ο χριστιανισμός έχει εμφανιστεί μόνο λίγες δεκαετίες πριν!
Όλο το ζουμί στην υπόθεση είναι η εμφάνιση του χριστιανισμού, που οι χριστιανοί θέλουν να μας πείσουν ότι εμφανίστηκαν τον 1ο αιώνα!
Από την άλλη κάνουν αγώνα να πάνε τον γνωστικισμό πολύ αργότερα.
Οι γνωστικοί όπως ο Μένανδρος, ο Σατουρνίνος, ο Κήρυνθος, ο Καρποκράτης, ο Επιφάνης, ο Βαλεντίνος, ο Μαρκίων και πολλοί άλλοι είναι όλοι τους του 2ου αιώνα και πολλοί από αυτούς στις αρχές!
Ο Κανόνας των χριστιανών είναι του 4ου αιώνα. Σκέψου τι μαγειρέματα έγιναν μέχρι τότε!
Ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας ούτε ήξερε τους μαθητές του περιβόητου Ιησού, εκτός από τον Ιωάννη, όμως αυτόν της Αποκάλυψης, που ήταν διαφορετικό άτομο και μάλιστα χριστιανογνωστικός, που ο Ιουστίνος αγνοούσε και τον θεώρησε μαθητή του.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ο πρώτος απολογητής του χριστιανισμού (όχι όπως τον ξέρουμε σήμερα) έγραψε το 150 και ήταν εβραίος, θα καταλάβει πολλά πράγματα!

bill είπε...

αγαπητε φιλε αθεε με τις θρησκειες και τους ναρκομανεις χριστιανους δεν ασχολουμε παντως οτι γραφεις το διαβαζω με πολυ προσοχη για να μαθαινω γιατι σε θεωρω δασκαλο στο ειδος σου με εκτιμηση billtaxi

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Bill. Μακάρι όλοι να διάβαζαν και να μαθαίνουν, όμως δυστυχώς, οι περισσότεροι έμειναν σε όσα ψέματα τους δίδαξαν μικρούς, όταν ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν!

Artanis είπε...

Βασικά είναι η ευκολία του να πιστεύουν πώς όλα "κανονίστηκαν" ανάμεσα στους διάφορους επίδοξους εντολείς της θείας χάρης και του νεόκοπου υποστηρικτή του Χριστιανισμού, Κωνσταντίνου, σε πνεύμα ηρεμίας συνεργασίας και γαλήνης...Ακόμα κι εγώ όμως που ανέκαθεν μισούσα την Βυζαντινή περίοδο και την μάθαινα αναγκαστικά στο σχολείο, θυμάμαι πώς κάθε άλλο παρά ειρηνική περίοδος ήταν...
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, τις έχεις αναφέρει, αν όχι όλες, τουλάχιστον αρκετές...
Η Εβραϊκή μυθολογία και η χρήση της δεν με αφορά...Κι ας την χρησιμοποιούν όποιοι και όπως θέλουν...Νομίζω όμως πώς όλη τη "δουλειά", την έκανε ο Παύλος...

Άθεος είπε...

Δεν ξέρω Artanis ποιους εννοείς όταν λες «επίδοξους εντολείς της θείας χάρης», όμως όποιοι και να είναι εξυπηρετούσαν ιδιοτελείς και εγωιστικούς σκοπούς που βόλευε το υπάρχον σύστημα.
Πράγματι, όπως λες, ο Παύλος έκανε όλη τη δουλειά ή αυτοί μάλλον που κρύβονται πίσω από τα συμπιλήματα που αποδίδονται στον Παύλο!
Κι αυτό το λέω επειδή κι αυτό το πρόσωπο δεν θα το θεωρούσα ιστορικό μιας και κανένας δεν επιβεβαίωσε ποτέ την ύπαρξή του. Κάποια γραπτά, κάποτε αποδόθηκαν σε κάποιον με το όνομα αυτό. Τίποτα περισσότερο, μιας και αιφνιδιαστικά και πολύ περίεργα εμφανίστηκε με κείνο τον επεισοδιακό μύθο της Δαμασκού αυτοχρίζοντας τον εαυτό του 13ο μαθητή!

Ανώνυμος είπε...

Ὅμως ὁ μέγας Κωνσταντῖνος, ἀφοῦ καθάρισε τούς μισούς συγγενεῖς του καί πάτησε κάτι ὅρκους πού εἶχε κάνει ὅταν πέθαινε κατάλαβε τί ἔκανε καί βαφτίστηκε χριστιανός. Ἔ, μετά δέν τοῦ συγχωρεῖς καί τό ὅτι ἔζησε ἀνύπαντρος μέ μία ἑταίρα στό πλευρό του; Ἀσήμαντο παράπτωμα…

Άθεος είπε...

Γιατί, Μιχάλη, την δεύτερη γυναίκα του δεν την παντρεύτηκε;
Βέβαια, την πρώτη, την Φαύστα, την σκότωσε σε βραστό νερό και με προτροπή της μάνας του, της (Αγίας) Ελένης… αφού σκότωσε τον γιο του Κρίσπο με προτροπή της δεύτερης γυναίκας του!
Για την εξορία του (άγιου) Αθανάσιου γράψαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, όμως μιας και το ανέφερες, έχω την εντύπωση (κανείς δεν ξέρει σίγουρα) ότι ο Κωνσταντίνος, ποτέ δεν βαφτίστηκε χριστιανός. Ο φίλος του Ευσέβιος γράφει ότι έγινε Χριστιανός τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όμως είναι ψέμα, αφού σαν Ποντίφικας του Δία θυσίασε την προτελευταία μέρα της ζωής του!

Ανώνυμος είπε...

Καλή ἰδέα τό βραστό νερό. Σέ ἐξαγνίζει κιόλας!
Εἶδες; Εἶπες τήν πρό-τελευταία θυσίασε στόν Δία. Τήν τελευταία ΟΜΩΣ μετάνιωσε. Στό τσάκ πρόλαβε πρίν κλείσουν οἱ πόρτες τοῦ Παραδείσου.
(νά δεῖς πού θά ἔχει καί κασέτα μέ τό γεγονός ὁ Μάκης καί περιμένει νά τόν ζορίσουν γιά νά τήν δείξει).

λογια εικονες τραγουδια είπε...

εξαιρετικο αρθρο. το κρισιμο σημειο ειναι το γιατι επεκρατησαν οι μονοθειστικες θρησκειες. πιστευω πως εγινε αυτο γιατι εκ φυσεως ειναι συνομωτικες. και φυσικα δεν εχουν καμια σχεση πλεον με τον κοινο τους προγονο, τον ζωροαστρισμο. οσο για την αθεια, την πιστη, το θρησκευτικο συναισθημα, νομιζω πως ποτε δεν θα βγει ακρη. πρεπει να γινουμε κατι αλλο απο αυτο που ειμαστε, με την εννοια οτι ειναι τοσο βαθια ριζωμενα μεσα μας ολα αυτα, που δεν γινεται να βαδισουμε απροκαταληπτοι μπρος το μυστηριο της ζωης και του θανατου. και πολυ φοβουμαι οτι ο βασικοτερος περιορισμος ειναι οι εννοιες. ο νους μας ειναι φυλακας και φυλακισμενος στις εννοιες. με στεναχωρει, με θλιβει, η επιγνωση της αυτοπαγιδευσης μας.

Άθεος είπε...

Να σου πω Μιχάλη, αφού εξασφάλισε τη ψυχή του στο Δία, την επομένη ίσως να θέλησε να εξασφαλιστεί και από τον Γιαχβέ! Ο μελλοθάνατος τρέμει στην ιδέα του θανάτου, ιδιαίτερα όταν είναι δεισιδαίμων!
Όσο για την κασέτα, ο Μάκης μπορεί να μην την εξασφαλίσει, όμως ο Λιάκος, ίσως έχει έτοιμο το σκίτσο, θαυματουργά σχεδιασμένο, σε ντουβάρι Κυπριακού σπιτιού!

Συμφωνώ με το φίλο «Λόγια, εικόνες, τραγούδια» ότι οι μονοθεϊστικές θρησκείες επικράτησαν, όχι απόλυτα επειδή είναι συνωμοτικές, αλλά επειδή είναι εξουσιαστικές. Μπορεί να τις εκμεταλλευτεί κανείς για να επιβάλλει το νόμο που θέλει αποκαλυπτικά, με θαυματουργικό τρόπο και να πείσει μια μεγάλη μερίδα ευκολόπιστων ανθρώπων.
Δεν συμφωνώ όμως όταν λες ότι με την αθεΐα, την πίστη και το θρησκευτικό συναίσθημα δεν θα καταλήξουμε ποτέ. Όταν αφήσουμε τις δεισιδαιμονίες και την αγραμματοσύνη και απεμπλακούμε από τον υποχρεωτικό νηπιοβαπτισμό και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών γίνει πιο συστηματική και επιστημονική, θα δεις πόσο γρήγορα θα αλλάξει ο κόσμος. Αυτή είναι η αυτοπαγίδευσή μας: να βαδίσουμε απροκάλυπτα προς τη φύση της ζωής.
Και η ζωή και ο θάνατος είναι φαινόμενα της ζωής και όχι μυστήρια. Ιδιαίτερα όμως ο θάνατος πρέπει να αναγνωριστεί έτσι όπως τον είδε ο Επίκουρος και όχι σαν θεριστή προσωποποιώντας ιδεαλιστικά ένα φαινόμενο της ζωής!

λογια εικονες τραγουδια είπε...

σ ευχαριστω για την απαντηση και την επισκεψη. δεν διαφωνω μαζι σου, ειλικρινα δεν διαφωνω μαζι σου. το κειμενο μου, νομιζω αναφερεται στην εξουσια του θανατου, και ειναι συνηθες μεσα στις αδιεξοδες σκεψεις μας να προσωποποιουμε τα φαινομενα, τις πτυχες της ζωης μας. ανθρωπινο ειναι νομιζω. εκει που θελω ν ακουσω την σκεψη σου ειναι στην τελευταια αποστροφη του σχολιου μου. δηλ στο κατα ποσο, τα "εργαλεια" που εχουμε στη διαθεση μας ειναι και αυτα που προκαλουν το αδιεξοδο. για μενα ειναι μυστηριο και η ζωη και ο θανατος. ισως καποιες στιγμες που το αινιγμα γινεται αγγιγμα καπως ακυρωνεται ο οδυνηρος χαρακτηρας του.

Άθεος είπε...

Τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για το θάνατο δεν έχουν τελειοποιηθεί ακόμα. Η επιστήμη κάθε μέρα είναι διαφορετική. Σήμερα έχουμε αυτά, αύριο θα έχουμε περισσότερα. Η άποψη της θρησκείας όμως είναι στατική. Δεν αλλάζει και γι’ αυτό δεν συμβαδίζει με την εποχή μας. Είναι ξεπερασμένη.
Όμως το επικούρειο εργαλείο για το θάνατο είναι η λογική και αυτή φαίνεται να είναι αθάνατη:
Ένα τίποτα είναι ο θάνατος. Γιατί ό,τι αποσυντίθεται παύει να αισθάνεται. Και ότι δεν αισθάνεται δεν μας αφορά!

λογια εικονες τραγουδια είπε...

ευχαριστω για την απαντηση. για μενα ειναι ιδιαιτερως χρησιμη, οπως και το οτι η προσπαθεια και ο διαλογος που γινεται εδω δεν ειναι μολυσμενος απο μισαλλοδοξια

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ φίλε μου για την επικοινωνία και το ήθος σου!

Ανώνυμος είπε...

Η ΗΡΩΙΔΑ επιστήμονας Υπατία
http://www.youtube.com/watch?v=dV8HPg6fT30

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ φίλε που μας την θύμησες. Υπάρχει έτοιμο άρθρο και γι’ αυτήν όμως για την ώρα ένα αντίστοιχο video νομίζω είναι αρκετό.
Υπατία, μια ιστορία αγάπης

Ανώνυμος είπε...

Ἔγραψες «ότι οι μονοθεϊστικές θρησκείες επικράτησαν, όχι απόλυτα επειδή είναι συνωμοτικές, αλλά επειδή είναι εξουσιαστικές.»
Ἐδῶ θά διαφωνήσω. Δέν εἶναι ἡ θρησκεία ἐξουσιαστική. Ἡ ἀνθρώπινη ψυχολογία εἶναι τέτοια. Ἔτσι μέ ἄνεση θά μποροῦσε νά δημιουργηθεῖ αὔριο ἕνα «ἐπιστημονικό κατεστημένο» πού θά ἀπαγόρευε μέ «θρησκευτική εὐλάβεια» ἤ μᾶλλον μέ «θρησκευτική ἀδιαλλαξία» τίς θρησκεῖες.
Σάν ἄνθρωποι ἔχουμε τήν τάση νά δημιουργοῦμε ἀπολυταρχικά καθεστῶτα γιατί (ἐπειδή δέν ἔχουμε καμία σχέση πλέον μέ τόν Ἐπίκουρο καί τήν Λογική του) τό μόνο πού μποροῦμε νά κάνουμε εἶναι νά ἀπορρίπτουμε ἤ νά ἀποδεχόμαστε.
Ἀκόμα καί ἄν δέν ὑπῆρχαν θρησκεῖες ἡ βία καί ὁ ἐξαναγκασμός θά ζοῦσε καί θά βασίλευε. Τώρα ἁπλῶς ἡ βία καί ὁ ἐξαναγκασμός ἔχουν καί ἕνα «θεϊκό» προσωπεῖο.

Άθεος είπε...

Κακώς διαφωνείς Μιχάλη, αφού μόνος δίνεις την απάντηση («Δεν είναι οι θρησκεία εξουσιαστική, η ανθρώπινη ψυχολογία είναι τέτοια»).
Ακριβώς γι αυτό είναι εξουσιαστική, επειδή η ψυχολογία του δημιουργού της είναι τέτοια!

Ανώνυμος είπε...

Φτάνουμε λοιπόν στό συμπέρασμα ὅτι ἡ ἐξουσιαστική ψυχολογία τοῦ ἀνθρώπου παράγει καί ἐξουσιαστικές θρησκεῖες.
Ἑπομένως ἀπό ἕναν ἐξουσιαστή μπορεῖς νά περιμένεις μόνο ἐξουσιαστικές ἰδέες καί ἐφαρμογές.
Ἕνας πιστός λοιπόν μπορεῖ νά δράσει ἐξουσιαστικά καί νά δημιουργήσει ἕνα ἐξουσιαστικό καθεστώς βασισμένο στήν ἰδέα τῆς ὕπαρξης τοῦ θεοῦ.
Τότε καί ἕνας ἄθεος μπορεῖ νά δράσει ἐξουσιαστικά καί νά δημιουργήσει ἕνα ἐξουσιαστικό καθεστώς βασισμένο στήν ἰδέα τῆς μή ὕπαρξης τοῦ θεοῦ, γιά τόν ἁπλούστατο λόγο ὅτι ἡ ἀνθρώπινη ψυχολογία εἶναι ἴδια σέ ὅλο τόν κόσμο.
Τό πρόβλημα λοιπόν δέν εἶναι τό ἄν κάποιος πιστεύει ἤ ὄχι σέ μία θρησκεία, ἀλλά στήν ἀνθρώπινη ψυχολογική τάση νά ἐπιβάλλει ἐκεῖνα πού ὁ ἴδιος θεωρεῖ σωστά.
Αὐτή ἡ τάση εἶναι πού δημιουργεῖ καί διατηρεῖ ἕνα καταπιεστικό θρησκευτικό καθεστώς καί ἡ ἴδια τάση θά δημιουργήσει καί θά διατηρήσει ἕνα καταπιεστικό μή θρησκευτικό καθεστώς.

Άθεος είπε...

Επιμένεις Μιχάλη να τα βάζεις όλα στο ίδιο τσουβάλι!
Η ψυχολογία του άθεου είναι διαφορετική, επειδή πάνω από τις δυνατότητες του ανθρώπου δεν τοποθετεί τίποτα. Συνεπώς δεν κυριαρχείται από θεοκρατικές αντιλήψεις, ούτε προσπαθεί να τις επιβάλει με απόλυτο και καταναγκαστικό τρόπο, αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος δικαίου.
Ούτε ανταμοιβές, ούτε τιμωρίες.
Άλλο να επιβάλεις απολυταρχικά με δαμόκλειο ξίφος τη θέλησή σου και άλλο να δέχεσαι τις δυνατότητες που σου προσφέρουν οι διεθνείς κανονισμοί που ελέγχονται δημοκρατικά από τον ίδιο τον άνθρωπο!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή οἱ ἄνθρωποι χωρίζονται σέ δυό κατηγορίες:
Ἅ) Στούς ἔχοντες ἐξουσιαστική ψυχολογία πού εἶναι κακοί, μή δημοκρατικοί καί καταντοῦν νά γίνονται πιστοί σέ κάποια θρησκεία.
Β) Στούς ἔχοντες μή ἐξουσιαστική ψυχολογία, εἶναι καλοί, δημοκρατικοί καί δέν καταπιέζουν κανέναν γιά τίποτε καί φυσικά εἶναι ἄθεοι.
Ἐνδιαφέρουσα ἄποψη!
Καί ἐγώ πού νόμιζα ὅτι ΟΛΟΙ οἱ ἄνθρωποι γεννιοῦνται ἴδιοι…
Μήπως μέ τήν λέξη «ψυχολογία» ἐννοεῖς τίς ἰδέες καί τίς πεποιθήσεις κάποιου;
Γιατί ἐγώ μέ τήν λέξη «ψυχολογία» ἐννοῶ τήν φυσική «ἐσωτερική» κατασκευή τοῦ ἀνθρώπου μέ τίς κακίες ἤ τά προτερήματα πού ἔχει. Ἐκτός καί εἴμαστε ὅλοι «ἀγγελούδια» καί ὅλα αὐτά (κακίες ἤ ἐλαττώματα) δέν ὑπάρχουν ἀλλά εἶναι μυθεύματα τῶν θρησκευόμενων.

Άθεος είπε...

Εσύ αγόρι μου θα έπρεπε να γίνεις ιεροκήρυκας, ώστε να μιλάς με σοφιστείες και να πείθεις όχι με αυτά που λες, αλλά επειδή θα είσαι ανεβασμένος στον άμβωνα!
Πρώτα πρώτα εγώ δεν μίλησα για κατηγορίες ανθρώπων.
Σαφώς και φαίνεται ότι διέστρεψες τα λεγόμενά μου.
Σε καλούς και κακούς δεν χωρίζουμε εμείς τους ανθρώπους αλλά εσείς οι πιστεύοντες στα υπερβατά και υπερβατικά.
Εμείς απλά διαπιστώνουμε, ότι οι θρησκείες είναι τόσο επικίνδυνες για τον άνθρωπο, που τον καλούμε να συνειδητοποιήσει ορισμένες γνώσεις που τον αποξενώνουν από τον κόσμο του.
Και μιας και μιλάς για κατηγορίες ανθρώπων, χωρίζοντάς τους σε καλούς και κακούς, να μια διαπίστωση που συνηγορεί και η ιστορία:
Η θρησκεία μπορεί να κάνει έναν καλό άνθρωπο να εκτελεί πράξεις ανύποπτης φρίκης!
Για να μη μιλήσουμε για σαχλαμάρες, όπως: πού θα πάει ένα αβάπτιστο μωρό!
Ποιος αλήθεια χωρίζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες καλών και κακών…
Ποιος δημιουργεί έχθρες ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό δόγμα…

zoyzoy είπε...

Δεν γνωρίζω κατά πόσο μύθος είναι η θρησκεία μας αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Ιησούς ήταν ένα σημαντικός μύστης της εποχής του.Κατά πόσο τον εκμεταλλεύτηκαν για την δημιουργία της θρησκείας είναι ενα θέμα που καίει.Και πως δημιούργησαν τη διδασκαλία του σε εμπόριο εξίσου σημαντικό θέμα.
Έγιναν φοβερά εγκλήματα στο όνομα της θρησκείας και αυτό σίγουρα ήταν το λάθος του.Προσπάθησαν να εξαφανίσουν την ιστορία 1000αδων χρόνων για να μην έρθουν αντιμέτωποι μ'αυτήν.
Η γνώση δεν είναι αθεΐα!

Άθεος είπε...

Από αυτά που μου έγραψες zoyzoy σε κάθε πρόταση φαίνεται να είσαι πεπεισμένη για τα εξής:
1. ότι δεν ήταν θεός (αφού ήταν απλά ένας μύστης)
2. ότι τον εκμεταλλεύτηκαν πολλοί («πατέρες» προφανώς)
3. ότι η θρησκεία σου είναι εμπορική (βγάζει λεφτά, είναι επικερδής επιχείρηση)
4. είναι εγκληματική (αφού στο όνομά του έγιναν τόσα εγκλήματα) και
5. χάλκευσαν την ιστορία (…χιλιάδων ετών, όπως αναφέρεις και η ίδια)
Μα τι περισσότερο νομίζεις ότι πιστεύω κι εγώ…
Απλά ότι δεν ήταν ούτε και μύστης!
Αυτή είναι η διαφορά μας!
Μπορεί η γνώση να μην είναι αθεΐα, όμως η αθεΐα φαίνεται να είναι γνώση!
Φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

Ἀπό τήν ἀρχή λοιπόν.
Οἱ ἄνθρωποι δέν εἶναι καλοί ἤ κακοί. Τότε πρέπει νά προσδιορίσουμε τί ἀκριβῶς εἶναι: καλοί; κακοί; ἀνάμικτοι; καλοί ἤ κακοί ἀνάλογα μέ τό πῶς τούς συμφέρει; ἤ τί τέλος πάντων;

Άθεος είπε...

Βρε μια όρεξη που έχει…
Μα καλά το πίστεψες ότι βρίσκεσαι πάνω σε άμβωνα;
Κατέβα κάτω και σοβαρέψου!
Παντού υπάρχουν καλοί και παντού κακοί.
Απλά στους θρησκευόμενους έχουμε περισσότερους κακούς!

Zanglos είπε...

Παιδιά, μην την ψάχνετε την ψυχή γιατί είναι άβυσσος και θα χαθείτε.

Από σήμερα 6 εβδομάδες διακοπές στην Ελλάδα!!! (Χαλκιδική)

Καλο καλοκαίρι σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Νά κάνω δυό ἐρωτήσεις γιά διευκρίνιση.
Πρώτη ἐρώτηση: Ἀπό ποῦ συμπεραίνεις ὅτι στούς θρησκευόμενους ἔχουμε περισσότερους κακούς;

Δεύτερη ἐρώτηση: ἔγραψες: «Ἀκριβῶς γί αὐτό εἶναι ἐξουσιαστική ἐπειδή ἡ ψυχολογία τοῦ δημιουργοῦ της εἶναι τέτοια!»

Ἀπό ἐκεῖ βγάζουμε δυό συμπεράσματα.
-Ὅτι ἡ ψυχολογία τῶν ἀνθρώπων πού δημιούργησαν τήν χῖ θρησκεία εἶναι ἐξουσιαστική.
-Ὅτι ἡ ψυχολογία ΟΛΩΝ τῶν ἀνθρώπων εἶναι ἐξουσιαστική;
Ποιό εἶναι τό σωστό;

Άθεος είπε...

Η ψυχή δεν είναι άβυσσος Zanglos αλλά η βλακεία απύθμενη!
Καλό καλοκαίρι και όχι στα βαθιά, γιατί η θάλασσα στην Χαλκιδική είναι άβυσσος και απύθμενη!

Σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του κάνεις ρε Μιχάλη.
Τι ερώτηση να κάνεις και τι διευκρίνηση ζητάς… Οι απαντήσεις μου δεν θα σου δώσουν διέξοδο και ο κόπος σου θα είναι μάταιος. Παγιδευμένος ανάμεσα σε εξουσιαστική ψυχολογία και κατηγοριοποίηση ανθρώπων οδύρεσαι μέσα στην ανοησία και το θρησκευτικό παραλογισμό. Όμως δεν θα σου κάνω τη χάρη να ακολουθήσω την ανόητη προσπάθεια που κάνεις να μου προσάψεις, ευτυχώς ανεπιτυχώς, ιδέες που επινόησες στις δυο τελευταίες σου φράσεις. Όπως και στο προηγούμενο σχόλιό μου σου είπα πως «Παντού υπάρχουν καλοί και παντού κακοί. Απλά στους θρησκευόμενους έχουμε περισσότερους κακούς!»
Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι πάει να πει αυτό.
Η «καλοσύνη» του πιστού που γίνεται κακή για την ανθρωπότητα κάνει μπαμ εδώ και αιώνες: στην καταστροφή ενός μνημείου, στον διωγμό παντώς αιρετικού με κριτήριο το δόγμα, εξορίζοντας, βασανίζοντας ή καταδικάζοντάς τον σε θάνατο, καίγοντας συγγράμματα άλλων δογμάτων, χαλκεύοντας την ιστορία, θεσπίζοντας ιερούς πολέμους για να μην αναφέρω περισσότερα και λεπτομέρειες γύρω από κάθε έγκλημα.
Λοιπόν Τελεία και Παύλα!

Ανώνυμος είπε...

Ἔχω ρωτήσει διάφορους (καί σέ διάφορα θέματα) νά διευκρινίσουν τί λένε. Κατά μία περίεργη σύμπτωση ὅλοι μά ὅλοι δέν ἀντέχουν νά μποῦν σέ λεπτομέρειες καί ἀπαντᾶνε μέ τόν τό ἴδιο κλασσικό τρόπο. Ἡ τελευταία τέτοια ἀπάντηση ἦταν σέ κάποιον πού τόν ρώτησα πού ἀναφέρουν τά ἀρχαία ἑλληνικά κείμενα ὅτι ὑπάρχουν οἱ Ἀτλάντιοι καί ἡ Ἀτλαντίδα. Ἀπάντησε:
«Πάλι τα ίδια βρε Μιχάλη, διαστρέφεις τα πάντα,
Ειπα: Δεν υπάρχουν αποδείξεις μέχρι στιγμης για την Ατλαντίδα, αλλά ενδείξεις.
Το "τίποτα δεν αποδεικνύεται" δεν το εχω πει εγω ποτέ. Εσυ έχεις τη πρωτιά σ' αυτο. Εγώ απλώς δεν το ασπάζομαι.
Δεν θα σε ακολουθήσω σε ανούσιο διάλογο.»
Φυσικά δέν μποροῦσε νά στηρίξει μέ λεπτομέρειες αὐτά πού ἔλεγε. Ἀπό ἐκείνη τήν στιγμή καί μετά «ξέχασε» τελείως τήν συγκεκριμένη συζήτηση καί δέν ξανά-ἀπάντησε.

Συμβαίνει νά μήν βρίσκομαι σέ ἀδιέξοδο. Ἔχω μία τεράστια γκάμα πιθανῶν δράσεων νά διαλέξω. Ζῶ σέ ἕνα σύμπαν δυνατοτήτων-πιθανοτήτων καί ἡ δράση μου ἐξαρτᾶται ξεκάθαρα ἀπό τήν πόση βλακεία κουβαλάω μέσα στό κεφάλι μου.
Ἑπομένως οἱ ἀπαντήσεις σου δέν θά μοῦ δώσουν καμία διέξοδο,
Ἴσως ὅμως νά σοῦ ἔδιναν ἐσένα.
Ἀλλά βέβαια αὐτό εἶναι μία λεπτομέρεια.

Άθεος είπε...

Συνεχίζεις να αγναντεύεις με αλαζονεία πάνω στον άμβωνα!
Πρώτα έκανες την παραβολή σου για το τι συζητάς με άλλους.
Μετά με ειρωνεία απάντησες σε ό,τι ήθελες εσύ.
Βέβαια το τελευταίο, πάντα έτσι το έκανες, αφήνοντας αναπάντητα τα σχόλιά μου, πιστεύοντας ότι δεν θα σου δώσουν καμιά διέξοδο.
Αν καταλάβαινες τα χοντρά θα μπαίναμε και στις λεπτομέρειες…
…αλλά εσύ ήθελες να μιλάω με τη λογική σου, χωρίς να διστάζεις να βάλεις στο στόμα μου όλα όσα επιθυμούσε η λογική σου!
Δυστυχώς, σαν ιδεαλιστής δεν ζεις σε ένα σύμπαν δυνατών πιθανοτήτων, αλλά απορρίπτοντας τη διαλεκτική του υλισμού, ζεις σε ένα αλλοτριωμένο κόσμο απιθάνων δυνατοτήτων!

Ανώνυμος είπε...

Καλά ἔχω μείνει ἄναυδος καί ἐνεός ἀπό τήν ἐπιχειρηματολογία, ἀφοπλίστηκα καί δέν μπορῶ νά συνεχίσω τήν συζήτηση.
Κλείνω μέ τήν παραίνεση νά σκεφτεῖς γιατί ἔχεις ἀκριβῶς τήν ἴδια ἀντίδραση μέ ἕναν τύπο ὁ ὁποῖος πιστεύει ὅτι ἔχει ἀνακαλύψει πού βρίσκεται ἡ Ἀτλαντίδα καί ἐπιπλέον τό ἀποδεικνύει μέ βεβαιότητα μέσα ἀπό τά ἀρχαία κείμενα.
Υ.Γ. Μία παροιμία λέει ὅτι ἕνας κλέφτης μπορεῖ νά ἀναγνωρίσει ἕναν ἄλλον κλέφτη.

Άθεος είπε...

Η Ατλαντίδα είναι μια ουτοπία, όσο δεν έχουμε στοιχεία και στις ουτοπίες δεν πιστεύουν οι άθεοι μα οι πιστοί, που επινοούν όχι μόνο τα στοιχεία, αλλά και το συμπέρασμα. Γι αυτό, εγώ αντίθετα από σένα, δεν έχω μείνει άναυδος, γιατί ξέρω πώς σκέφτεστε και τι επιχειρηματολογία χρησιμοποιείτε!
Καλά κάνεις και δεν συνεχίζεις την συζήτηση, αφού αντί να συζητάς μαζί μου, κι εγώ αδυνατώ να παρακολουθήσω τα σχόλια που κάνεις με τους άλλους! Ουσία μηδέν!

Conko είπε...

Αγαπητέ Άθεε καλησπέρα.
Παρακολουθώντας τον διάλογο με τον Μιχάλη μου έμεινε η γεύση του «στο ίδιο έργο θεατές».
Τα αποδιδόμενα στη θρησκεία αμαρτήματα και εγκλήματα δεν οφείλονται στην θρησκεία αυτή καθαυτή αλλά στις ατέλειες του τελειότερου δημιουργήματος του πάνσοφου και παντοδύναμου. Ούτε, φυσικά, στις τάξεις εκείνες που θέλουν να προσπορίζονται τον πλούτο που παράγουν οι άλλες τάξεις και τα ιερατεία βέβαια, που δεν χάνουν την ευκαιρία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι αδράς αμοιβής.
Οι Μιχάληδες (τίποτα προσωπικό με τον άγνωστο συμπαθή συνομιλητή), εκχωρούν την πνευματικότητά τους σε διαχειριστές (εύκολη και ανώδυνη λύση) αντί να τη διαχειριστούν μόνοι τους με εργαλείο την απλή λογική και μια στοιχειώδη γνώση. Έτσι είναι πολύ δύσπεπτο να αντιληφθούν το πολύ απλό: Αν παρατηρήσουμε τις γραφές και τους «ηθικούς» κώδικες που επιβάλλει η κάθε μια από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, έρχονται κουτί και δένουν με συγκεκριμένες συγκυρίες, καταστάσεις, γεωπολιτικές και -κυρίως- απαιτήσεις της εξουσίας.
Όπως φαίνεται και στη προηγούμενη ανάρτηση στο blog σου, ο ιουδαϊσμός είναι κομμένος και ραμμένος για να μπορέσει να εξουσιάσει ένα ιερατείο μια δράκα νομάδων που πρέπει να κατακτήσει και να εγκατασταθεί μόνιμα σε μια περιοχή, εγκαθιστώντας μιά ισχυρή θεοκρατία.
Όπως φαίνεται σε αυτή σου την ανάρτηση, ο χριστιανισμός είναι κομμένος και ραμμένος στο πολιτικό δόγμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα που τον έκανε δημόσια υπηρεσία, ονόματι Flavius Valerius Aurelius Constantinus: «Μία αυτοκρατορία, ένας αυτοκράτορας, μία θρησκεία». Και … εντελώς τυχαία βέβαια … κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του ανατέλλοντοντο Φεουδαλισμού.
Περιμένω το επόμενο post για το ισλάμ απ’ όπου περιμένω ότι θα αναδειχτεί ακριβώς το ίδιο.
Φυσικά, στην πορεία, η θρησκεία προσαρμόζεται από το εκάστοτε ιερατείο στις εκάστοτε διαφαινόμενες εξουσιαστικές ανάγκες. Και όσο η πνευματικότητα του απλού ανθρώπου ελέγχεται από το ιερατείο μέσα από την αμορφωσιά, τον φόβο και τις ενοχές, τόσο πιο εύκολα γίνεται το άσπρο μαύρο και το μέχρι χθές θεάρεστο γίνεται έγκληματικό εν μία νυκτί.
Ο κάθε Μιχάλης (επαναλαμβάνω, τίποτα προσωπικό με τον συγκεκριμένο συνομιλητή), παίρνει την αλληλουχία:
«άνθρωπος εκ φύσεως βίαιος -> δρα και συμπεριφέρεται βίαια -> κατασκευάζει επιθετικούς θεούς κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση -> η θρησκεία είναι το ηθικό έρεισμα για περισσότερη και κατευθυνόμενη βία -> η εξέλιξη και η γνώση τον συγκρατούν»
και τη διαστερβλώνει:
«ανθρωπος εκ φύσεως βίαιος -> δρα και συμπεριφέρεται βίαια -> η εξέλιξη και η γνώση είναι ηθικά ερείσματα για περισσότερη βία -> η θρησκεία τον συγκρατεί»
Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από τις πασίγνωστες εμμονές…
Τα υπόλοιπα, φίλε Άθεε, στο Ισλάμ!

Άθεος είπε...

Χαμένος από καιρό, φίλε Conko, χάρηκα που εμφανίστηκες ξανά!
Σχολιάζοντας τον Μιχάλη, πρέπει να πω: μακάρι να ήταν όλοι οι πιστοί σαν τον Μιχάλη, που όσες και διαφωνίες να έχουν, όπως αυτός να μη βρίζουν και να οδύρονται. Βέβαια οι «προοδευτικές» του ιδέες τον κάνουν να μην παραφέρεται, όμως η αντίδρασή του είναι εμφανής. Δεν μπορεί να κατανοήσει όπως διαπίστωσες κι εσύ ότι «η θρησκεία προσαρμόζεται από το εκάστοτε ιερατείο στις εκάστοτε διαφαινόμενες εξουσιαστικές ανάγκες» παρά επιδόθηκε σε μια παράλογη σειρά «λογικών» διαπιστώσεων που μου τις πρόσαψε προκειμένου να καταλήξει εκεί που ήθελε εξαρχής, χωρίς να λάβει καθόλου τα δικά μου σχόλια. Για παράδειγμα δεν κατάφερε να κατανοήσει γιατί ένας καλός κατά τα άλλα πιστός είναι έτοιμος ακόμα και να εγκληματήσει και όχι μόνο να μην έχει τύψεις στο μέλλον, αλλά και να νομίζει ότι σαν άνθρωπος έκανε το σωστό! Δεν κατανόησε, έτσι άφησε να εννοηθεί, ότι η θρησκεία δημιουργεί το έρεισμα για περισσότερη και κατευθυνόμενη βία, που αντί να κοπάζει, συνεχώς θα φουντώνει, όσο κάποιοι θα κρύβονται πίσω από ιδιοτελή συμφέροντα και όπως λες «το άσπρο θα γίνεται μαύρο και το θεάρεστο εγκληματικό».
Η συνέχεια, βέβαια, την Τετάρτη με τον Ισλαμισμό.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς Conco.
Έτσι συμβαίνει.
Η φασαρία εδώ γίνεται γιατί σε αυτό που έγραψες πρέπει να μπει ένα μικρό συμπλήρωμα (θα το βάλω με κεφαλαία):
«άνθρωπος εκ φύσεως βίαιος -> δρα και συμπεριφέρεται βίαια -> κατασκευάζει επιθετικούς θεούς κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση -> η θρησκεία είναι το ηθικό έρεισμα για περισσότερη και κατευθυνόμενη βία -> η εξέλιξη και η γνώση ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ τον συγκρατούν».
Δυστυχώς όμως επειδή η βίαιη φύση του ανθρώπου δεν υποτάσσεται με απλές γνώσεις τελικά έχουμε φτάσει στο εξής περίεργο σύνθετο αποτέλεσμα:
1) Καμιά θρησκεία δεν έφερε ειρήνη στον κόσμο. Το αντίθετο μάλιστα. Και οι θρησκείες (τουλάχιστον στα ανεπτυγμένα κράτη) υποχωρούν λόγω της μονολιθικότητάς τους.
2) Έχουμε πολύ ανεπτυγμένη τεχνολογία και απίστευτες δυνατότητες.
3) Είμαστε πολιτισμένοι. Μορφωμένοι, ευαίσθητοι με «παγκόσμιες ημέρες για…».
Θα περίμενε κανείς να ζούμε σε έναν «Παράδεισο». Αντίθετα όμως συντηρούνται στην υφήλιο (από άτομα με μόρφωση υψηλού επιπέδου) πόλεμοι και αποικιοκρατικές καταστάσεις εκμετάλλευσης.
Αποτέλεσμα να πεινάει το ένα έκτο (ένα δίς) των ανθρώπων, κάθε λεπτό που περνάει πεθαίνουν από πείνα 12 μικρά παιδιά και άλλα 9 τυφλώνονται από αβιταμίνωση. Ταυτόχρονα άλλο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι παχύσαρκοι και πεθαίνουν από αρρώστιες σχετικές με την πολυφαγία και το περιβάλλον καταστρέφεται με ταχείς ρυθμούς.
Λέτε σε όλη αυτήν την καταστροφή να φταίνε οι θρησκείες; Όχι βέβαια. Φταίει ο ανθρώπινος ψυχισμός που είναι βίαιος απαίσιος και ζωώδης.
Την Νέα Τάξη πραγμάτων, τους πολέμους, την ακρίβεια και την πείνα τα φέρνουν άνθρωποι μορφωμένοι (που χρησιμοποιούν όπου τους βολεύει τις θρησκείες) και που το μόνο μέλημά τους είναι τα κέρδη.
Θα βγει λύση με το να πέσουμε με τα μούτρα στις εκκλησίες; ΟΧΙ.
Θα βγει λύση με το να γίνει όλος ο κόσμος άθεος; ΟΧΙ.
Λύση θα υπάρξει όταν καταλάβουν ΟΛΟΙ και θρησκευόμενοι και άθεοι, ότι η αιτία της παγκόσμιας δυστυχίας είναι ο βίαιος ψυχισμός μας και όχι το τι πιστεύουμε σαν κοσμοθεωρία.
Και αυτή η λεπτομέρεια που επισημαίνω κακώς θεωρείται υπεράσπιση της θρησκείας. ΚΑΜΙΑ θρησκεία δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την βελτίωση των πιστών της. Διαφορετικά θα ήταν «Κίνηση» και όχι θρησκεία.

Dyer είπε...

Μια φράση μόνο για το Μιχάλη
Κανένας δεν υποστηρίζει ότι ο κόσμος έγινε τέλειος ή έστω καλός. Είναι όμως πολύ καλύτερος (αν θες λιγότερο κακός) από το παρελθόν. Η εξελικτική αυτή πορεία του ανθρώπου οφείλεται μόνο στην ελεύθερη ορθολογική σκέψη η οποία ήταν και είναι σε ρήξη με δόγματα και Θεούς (να θυμίσω εδώ το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο). Να γιατί η αθεΐα είναι αρετή!. Δεν είναι η ικανή συνθήκη αλλά είναι αναγκαία.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή Dyer θεωρείς όλοι αυτοί οι καπιταλιστές του κερατά που κυβερνούν τον κόσμο και τον απομυζούν οικονομικά, πάνε κάθε Κυριακή στην εκκλησία και εξομολογούνται τις αμαρτίες τους;
Θεωρείς ότι ο Μέγας ( τι επίθετο κι αυτό) Κωνσταντίνος έκανε τόσες σφαγές και εγκλήματα επειδή ήταν θρησκευόμενος; Απλά χρησιμοποίησε τους ηλίθιους χριστιανούς για να επικρατήσει και να γίνει αυτοκράτορας.
Από την άλλη μεριά ο Στάλιν, ίδρυσε ένα αθεΐστικό καθεστώς (με την χορηγία της Γουόλ Στρίτ) και χρησιμοποίησε τους ηλίθιους άθεους για να κάνει τα δικά του εγκλήματα.

Για ποιόν λόγο άσπροι και μαύροι, πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, δεξιοί και αριστεροί, έξυπνοι και ηλίθιοι, θεούσες και άθεοι ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΥΩΠΙΑ όποτε βλέπουν την φράση: «η αιτία της παγκόσμιας δυστυχίας είναι ο βίαιος ψυχισμός μας και όχι το τι πιστεύουμε σαν κοσμοθεωρία»;
Γιατί όλοι την προσπερνούν και επιμένουν να γυρίζουν γύρω γύρω;

Dyer και μόνο το γεγονός ότι δεν βλέπεις το παγκόσμιο χάλι που καθημερινά γίνεται χειρότερο, και θεωρείς ότι ο κόσμος μας σήμερα είναι καλύτερος από χθες δείχνει ακριβώς αυτήν την μυωπία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι πεινασμένοι έφτασαν το ένα δις. Πριν μερικά χρόνια ήταν λιγότεροι. Αυτό είναι καλυτέρευση;
Αισθάνεσαι καλύτερος και πιο σωστός. Επομένως οι πράξεις σου θα είναι και πιο σωστές. Για ποιον λόγο; Επειδή νομίζεις ότι «η αθεΐα είναι η αναγκαία παράμετρος για την λύση των προβλημάτων μας».
Σε τι διαφέρεις από τον κάθε τραγόπαπα που βγαίνει και λέει «μόνον η πίστη στον θεό μπλα, μπλα, μπλα»;
Μοιάζεις με τον οποιονδήποτε ηλίθιο θρησκευόμενο που αυτός δεν φταίει σε τίποτε και μεταφέρει το πρόβλημα και την λύση του σε άλλους.

Και κάποιος να μου εξηγήσει από πού βγάζετε το συμπέρασμα ότι εγώ υπερασπίζομαι τις θρησκείες. Γιατί προσωπικά βάζω στο ίδιο καλάθι και την θρησκεία και την αθεΐα. Πρόκειται για δύο αντίθετα συστήματα πίστης, τα οποία στηρίζονται μεταξύ τους για να υπάρχουν.
Αν πατούσαμε ένα κουμπί και εξαφανίζαμε όλες τις θρησκείες και όλους τους θρησκευόμενους θα παύατε αυτόματα να έχετε λόγο ύπαρξης γιατί δεν θα είχατε τίποτε να στηριχθείτε.
Ασχολείστε συνέχεια με το τι έκανε η κάθε θρησκεία, τα εγκλήματα, τις σφαγές και τους πολέμους, την βλακεία που δέρνει τους φανατικούς πιστούς και δεν ασχολείστε με το κυριότερο: τις αιτίες που τους έκαναν τέτοιους.
Εσείς ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ότι γεννηθήκατε διαφορετικοί;
Τι κόλλημα είναι αυτό με την αθεΐα και την θρησκεία; Θέλετε να είστε άθεοι; Καλά κάνετε. Ο καθένας γίνεται ότι του καπνίσει. Αλλά ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ από την «ΠΙΣΤΗ της αθεΐας».
Πριν ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ότι η αθεΐα είναι αρετή, ΠΙΣΤΕΥΑΤΕ σαν αρετή-πανάκεια κάτι άλλο.
Απλά έχετε αλλάξει εκείνο που ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ αλλά όχι την ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.
Και αυτό είναι καταστροφικό.

Άθεος είπε...

Τι ζόρι τραβάνε αυτοί που βγάζουν σπυράκια όταν ακούν για αθεΐα;

Αυτός είναι ένας καλός τίτλος για ανάρτηση γιατί μου φαίνεται γύρω από το θέμα αυτό τριγυρίζουμε.
Όταν ακούω τον Μιχάλη να οδύρεται «ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ από την «ΠΙΣΤΗ της αθεΐας» ή κάποιους άλλους πιστούς κατά καιρούς να ξεφωνίζουν «Γιατί η Αθεΐα είναι Αρετή» αντιλαμβάνομαι τι είναι αυτό που τους πληγώνει.
Είναι το λάβωμα του Ιδεαλισμού! Είναι αυτό που σου στερεί να έχεις άποψη για κάτι χωρίς να χρειάζεται να το στηρίξεις με τη λογική, χωρίς να έχεις κατάρτιση επιστημονική, χωρίς αποδείξεις!
Τους στερείς την ευκολοχώνευτη πληροφορία, που δεν απαιτεί γνώση, στοιχεία, απόδειξη. Όταν τοποθετούν πρώτα το συμπέρασμα της αρεσκείας (πίστη) και αγνοούν τη γνώση και τα στοιχεία που με κόπο αναζητούνται τότε τους χαλάς την ησυχία. Τους ταράζεις από την πνευματική ραστώνη. Καλά δεν ήμασταν πριν… γιατί πρέπει να παιδευτώ μ’ αυτά…
Ένα έργο αλληγορικό με υπόθεση και φιλοσοφία λες να έχει στην τηλεόραση μεγαλύτερη τηλεθέαση από ένα εύθυμο σίριαλ με σεξουαλικά υπονοούμενα που δεν χρειάζεται να εμβαθύνεις διόλου το νου;
Αν πάλι απαιτούσε και πρότερη γνώση για να κατανοηθεί, πόσοι θα το παρακολουθούσαν;
Η αθεΐα δεν είναι μόνο το αντίθετο της πίστης, για να μην πω ότι η αθεΐα δεν είναι καν αυτό!
Η αθεΐα είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς νοητικής διεργασίας. Γι αυτό δεν ξεκινάς να πεις: αθεΐα είναι…
Δεν ξεκινάς από το αποτέλεσμα, από το συμπέρασμα. Απλά καταλήγεις εκεί!
Αρχικά χρειάζεται νους, λογική και συστηματική παιδεία. Το αντικείμενο πρέπει να είναι: πολλές επιστημονικές γνώσεις, ιστορικά στοιχεία και αξιολόγηση αυτών αφού πρώτα χωρίσουμε τα αξιοποιήσιμα στοιχεία από τα μη αξιοποιήσιμα. Τα πρώτα είναι αυτά που μπορούν να επαληθευτούν, τα δεύτερα είναι εκείνα τα επινοήματα, τα ιδεαλιστικά στοιχεία (ιδεατά, δημιουργήματα του νου) και όλα εκείνα που δεν μπορούν να επαληθευτούν δεν έχουν τιμή αλήθειας, γιατί δεν ικανοποιούν το κριτήριο επαλήθευσης ή διάψευσης.
Η αθεΐα είναι αποτέλεσμα αυτής της επαγωγικής διαδικασίας.
Η τελευταία όμως δεν δημιουργείται για να καταλήξει στην αθεΐα. Απλά καταλήγει ΚΑΙ εκεί!

(η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο γιατί ξεπεράσαμε τους 4096 χαρακτήρες)

Άθεος είπε...

Θέλω να πω ότι η αθεΐα δεν είναι μία ιδεολογία που έχει σκοπό να αποδείξει ότι δεν υπάρχει θεός. Αλλά η επιστήμη σαν μία επαγωγή διαδικασία της συσσωρευμένης γνώσης (να γιατί χρειάζονται τα ιστορικά στοιχεία και η επιστημονική κατάρτιση) που καταλήγει σε πολλά συμπεράσματα μεταξύ των οποίων είναι και η αθεΐα!
Αντίθετα ο πιστός κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αρχίζει από το βολικό συμπέρασμα και πίσω από την ευκολοχώνευτη ιδέα χτίζει την υπάρχουσα πίστη. Όταν υπάρχει το δόγμα κανένα στοιχείο δεν μπορεί να μεταστρέψει την αρχική ιδέα!
Η αθεΐα λοιπόν δεν είναι σκοπός, αλλά αποτέλεσμα, συμπέρασμα που ο αναζητητής της αλήθειας απρόσμενα καταλήγει. Δεν τραβάει λοιπόν κανένα ζόρι ο άθεος, παρά ο πιστός, που αρχικός του σκοπός είναι να αντικρούσει ό,τι αντιτίθεται στο δόγμα της πίστης του.
Να γιατί Μιχάλη και μόνος σου λες «Αν πατούσαμε ένα κουμπί και εξαφανίζαμε όλες τις θρησκείες και όλους τους θρησκευόμενους θα παύατε αυτόματα να έχετε λόγο ύπαρξης»!!
Θα παρέμενε όμως η επιστημονική σκέψη και η λογική που μέσα από την επαγωγή διαδικασία, χωρίς τη διχόνοια του δόγματος, όλοι μαζί θα προσπαθούσαμε να ομορφύνουμε τον κόσμο μας. Ποιος είπε όμως ότι τότε όλα τα προβλήματα θα είχαν λυθεί. Ποιος είπε ότι θα εξαφανιζόταν ο καπιταλισμός και το συμφέρον. Στα προηγούμενα σχόλια σου έγραψα ότι πάντα θα υπάρχουν καλοί και κακοί, όμως αυτό που θα έχει αλλάξει τότε θα είναι τουλάχιστον οι καλοί να μην κάνουν κακά πράγματα. Να μην εχθρευόμαστε τον πλησίον μας επειδή πιστεύει σε άλλο Θεό ή επειδή δεν πιστεύει σε κανέναν. Θα μάθουμε να απορρίπτουμε δεισιδαιμονίες και μεταφυσικές αντιλήψεις που δεν μπορούν να επαληθευτούν και επομένως στερούνται τιμή αλήθειας. Θα μάθουμε να πατούμε γερά στη γη και να εμπιστευόμαστε στις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος χωρίς να επαναπαυόμαστε στις επινοήσεις του κάθε αλλοπαρμένου ιδεαλιστή.
Δεν σκοπεύω να σου απαριθμήσω όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που θα μας κάνουν πιο ανθρώπινους από την ζωώδη μας φύση που μας έριξε ο ελεεινός ψυχόκοσμος των πνευμάτων!
Αυτό το ζόρι τραβάμε εμείς λοιπόν: να διώξουμε το Ψεύδος, κι εσείς το δικό σας ζόρι όπως φαίνεται είναι να το στεριώσετε ακόμα πιο καλά!
Η διαφορά μας δεν είναι αν υπάρχει θεός ή αν γίνονται θαύματα και αν υπάρχει κόλαση και παράδεισος, αλλά πώς βλέπουμε τον κόσμο, τι είναι λογική, επαγωγική διαδικασία, επιστημονική σκέψη, με δυο λόγια: πώς ερμηνεύουμε τον κόσμο. Το πώς θα τον αλλάξουμε θα το δούμε μετά, όταν πια θα είμαστε αγαπημένοι μεταξύ μας κι όχι χωρισμένοι σε θεϊκά κόμματα!

zoyzoy είπε...

Εχεις ένα μεγάλο ταλέντο να διαστρεβλώνεις τις έννοιες και τα λόγια σύμφωνα με τα δικά σου πιστεύω.
Δεν είπα σε καμία περίπτωση οτι δεν ήταν Θεός ο Χριστός.Ο μεγαλύτερος μύστης ήταν σίγουρα γιατί έφθασε τη Θεότητα ικανότητα που μπορούμε όλη να φθάσουμε με την απαραίτητη γνώση και ζωή όλοι μας.
Ας ξεχωρίσουμε τα πράγματα άλλο θρησκεία άλλο Θεός!Ναι η θρησκεία μας πιστεύω ότι είναι εγκληματική τον Θεό άστον δεν έχει καμία θέση μέσα στην θρησκεία.
Η λέξη άνθρωπος σημαίνει αν-θρώσκω άνω -κοιτώ κοιτώ πάνω να φθάσω τον Θεό αυτό τα λέει όλα περί αθεΐας νομίζω.
Ελα να σε κεράσω ένα τσίπουρο και καλό ΣΒΚ νά'χεις!!

Άθεος είπε...

Μεγάλη γουλιά πιες μεγάλη κουβέντα όμως όχι, zoyzoyνίτσα μου!
Μόλις 18 μηνύματα πιο πάνω είναι το σχόλιό σου και ακριβώς από κάτω το δικό μου.
Αν έχω μεγάλο ταλέντο στην διαστρέβλωση ή αν διαστρεβλώνετε άθελα τη γνώμη σας, δεν φταίω εγώ… ίσως το τσίπουρο!
Όμως σε ευχαριστώ για την πρόσκληση… πίνω μόνο ούζο!
Αν παρ’ αυτά επιμένεις, δεχτή η πρόσκλησή σου και η επιθυμία σου να διαλεχτείς με κάποιον που διαφωνείς!
Αυτό πραγματικά σε τιμά!

zoyzoy είπε...

Αφού με προκαλείς και επιμένεις αναφέρομαι σ'αυτό το συμπέρασμα που έβγαλες για το σχόλιό μου.
1. ότι δεν ήταν θεός (αφού ήταν απλά ένας μύστης)
Ανάφερα εγώ κάτι ανάλογο? είπα απλώς ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος μύστης.
Τα του Θεού δεν τ'αλλάζω στο δεύτερο ποστ.
Τώρα πες μου ποιός πίνει και ποιός μεθάει? αυτά που λέω εννοώ και τα "παίρνω" όταν τα παραποιούν άλλοι.
Και δεν μπορώ ούτε την γνώμη μου να μ'αλλάξεις αλλά ούτε εγώ τη δική σου.
Σεβαστή είναι η γνώμη σου και από περιέργεια και μόνο μπήκα να την διαβάσω και ας είναι αντίθετη με τα πιστεύω μου.
Θα το σκεφτώ για το ούζο γιατί "μ'αναψες" φαντάσου να πιώ κιόλας!!

Άθεος είπε...

Συνεχίζω να μη σε κατανοώ zoyzoyνίτσα!
(συγχώρεσέ μου το υποκοριστικό, όμως μ’ αυτό θέλω να σου δείξω τη φιλική μου διάθεση)
Σαν παράγραφο 1 αναφέρεις αυτό που εννόησα στο προηγούμενο σχόλιο. Δεν το έγραψα γιατί ήταν οφθαλμοφανές. Έτσι το κατάλαβα. Άλλωστε το δεύτερό μου σχόλιο ήταν τόσο λιτό, που ήθελα να δείξω ότι όχι μόνο δεν σε διαστρέβλωσα, αλλά υποδεικνύοντας τα σχόλιά μας, να δείξω σε κάθε καλοπροαίρετο να τα δει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν είχα καμιά πρόθεση να σε διαστρεβλώσω και δεν σε διαστρέβλωσα!
Βέβαια μετά την διευκρίνησή σου, ότι δεν θεωρείς τον Χριστό απλά ένα μύστη αλλά θεό, σέβομαι την άποψή σου και δεν προτίθεμαι να σου την αλλάξω – αυτό μας έλλειπε - όχι λίγο αλλά καθόλου δεν μετράει η δική μου γνώμη στο δικό σου σχόλιο. Όπως λες κι εσύ «δεν μπορώ ούτε την γνώμη μου να μ' αλλάξεις αλλά ούτε εγώ τη δική σου». Κατανοούμε τον άλλον και τελείωσε! Αυτό που μένει είναι η καλή διάθεση, ακόμα και διαφωνώντας και το εκτίμησα αυτό σε σένα να με προσκαλέσεις στο τραπέζι σου για ένα τσίπουρο.
Όμως τι να υποθέσω τώρα που το πήρες πίσω;
Αν έχεις ανάψει τόσο πολύ, χωρίς να πιεις, φαντάζομαι να ερχόμουνα και να άναβες πίνοντας… δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μου έκανες!
Αν πιστεύεις ακόμα ότι σε παραποίησα σου ζητώ συγνώμη, δεν είχα τέτοια πρόθεση, όμως αν κατάλαβες ότι άδικα με παρεξήγησες, τότε είσαι ευπρόσδεκτη για ένα ουισκάκι… έστω και pinacollada!

λογια εικονες τραγουδια είπε...

αφησα ενα σχολιο το οποιο δεν δημοσιευτηκε .προφανως απο δικο μου λαθος, αυτο που θελω να πω ειναι οτι ειμαστε πολυ απορροφημενοι απο τα δικα μας οι ανθρωποι και φερομαστε στους αλλους εμβιους οργανισμους, υπαρξεις να πω καλυτερα, με τον πιο κτηνωδη τρπο. μια θρησκεια , μια επιστημη ,ενας πολιτισμος, πρεπει να κρινεται απο την σταση του απεναντι στη ζωη εν συνολω.
απ αυτη την σκοπια, η πορεια του ανθρωπινου γενους ειναι αποτροπαιη. θυμαμαι τωρα το περιστατικο που μνημονευεται με τον νιτσε οταν ειχε δει εναν αμαξα να μαστιγωνει ενα αλογο κι ετρεξε να το αγκαλιασει, αυτος ο σκοτεινος και μισανθρωπος, κατα πως τον χαρακτηρισαν καποιοι.

zoyzoy είπε...

Οκ,δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε και δεν υπάρχει λόγος να διαπληκτιζόμαστε απλά το 2ο σχόλιο σου μου φάνηκε κάπως ειρωνικό! Ο γραπτός λόγος δεν είναι και τόσο ξεκάθαρος!Δεν είμαι τύπος γενικά που θυμώνω εύκολα!
Για ένα δροσιστικό Mojito δεν θα'λεγα όχι!!

Conko είπε...

Αγαπητέ Άθεε, πάλι ο Μιχάλης προχωράει σε μια κλασσική και παιδαριώδη διαστρέβλωση, καταλογίζοντας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα στην γνώση, τη λογική και την κριτική σκέψη και όχι στις διαθέσεις του κάθε εξουσιαστικού μηχανισμού, ακριβώς για να απαλλάξει τη θρησκεία από τη ρετσινιά του εξουσιαστικού μηχανισμού. Όχι, Μιχάλη μου, δεν φταίει η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Γνώση για τα δεινά του Κόσμου μας, φταίνε οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί και το πώς επιλέγουν να τις χρησιμοποιήσουν. Και η κάθε θρησκεία και το κάθε ιερατείο ΕΙΝΑΙ ένας από τους κυριότερους εξουσιαστικούς μηχανισμούς.
Και μια μικρή παρένθεση, απευθυνόμενος προς την φίλη zouzou… Ο θεός δεν μπορεί να διαχωριστεί από την θρησκεία, το ένα είναι η παράγουσα εξίσωση του άλλου. Η πιθανότητα του να υπάρχει το πρώτο είναι τόσο αμελητέα που δεν μπορεί να καθορίζει τις επιλογές κανενός λογικού ανθρώπου. Αντίθετα, το δεύτερο ελέγχει σχεδόν τα πάντα, επιβαλλόμενο μέσω καθαρά κρατικών - εξουσιαστικών μηχανισμών, με πρόσχημα την «ηθική», την «ιστορία» και την «παράδοση».
Φυσικά δεν θα ασχοληθώ με το θέμα του Σταλινισμού και των εγκλημάτων του (καθολικής παιδείας) «πατερούλη» που πήγασαν από την ανάγκη εγκαθίδρυσης ισχυρής εξουσίας και για το λόγο αυτό, μια πολιτική - κοινωνική αντίληψη, την μετέτρεψε με αριστοτεχνικό τρόπο σε θρησκεία. Αυτό το «επιχείρημα» μυρίζει πια σα ψάρι προπέρσινο και εκτός ψυγείου.
Ο κάθε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης πιστός, κρυμμένος πίσω από ένα θρησκευτικό δόγμα και διάφορες, θεοπνεύστως πάντα (=αξιωματικά μη επιδεχόμενες ελέγχου και αμφισβήτησης) διαστρεβλωμένες πραγματικότητες και απίστευτες σοφιστείες που διυλίζουν τον κώνωπα αλλά καταπίνουν την κάμηλο, αρνείται να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη απέναντι στη ζωή όλων μας. Η μαγική λέξη είναι η λέξη «ελευθερία»: Τα περισσότερα από τα άλλα ζώα λειτουργούν όπως λειτουργούν γιατί η φυσική επιλογή τα έχει κάνει να μη μπορούν να λειτουργήσουν αλλιώς (όσα το έκαναν δεν επιβίωσαν). Κανένας δεν τους ζητάει το λόγο για το πώς λειτουργούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Μια τέτοια εξαναγκαστική διάθεση δεν αφήνει περιθώρια για άβολες και ενοχλητικές σπαζοκεφαλιές. Το δικό μας ζωικό είδος αντιθέτως, ναι μεν δεν μπορεί να διαλέξει αυτό που του συμβαίνει, μπορεί όμως να επιλέξει να απαντήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κι αυτό είναι ευθύνη απέναντι σε μας τους ίδιους και όλους τους υπόλοιπους εκπροσώπους του ζωικού μας είδους που είναι εν ζωή, αλλά και αυτούς που θα μοιραστούν τη δική μας απίστευτη τύχη της ύπαρξης, στο μέλλον. Είναι κι αυτό ένα εξελικτικό χαρακτηριστικό που το βοήθησε στην επιβίωση, όπως και όσο η προβοσκίδα τον ελέφαντα.
Τα θέλω μας και την ελευθερία μας περιορίζουν από φυσικά φαινόμενα και συγκυρίες μέχρι τα θέλω και η ελευθερία των άλλων. Πολύ απλά λοιπόν, μπορούμε να επιλέξουμε να μην είμαστε καθόλου ελεύθεροι, να απαλλαγούμε από το βάρος του να σκεφτόμαστε, να κρίνουμε και να δρούμε, κατά συνέπεια να βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε ανεύθυνοι για ότι συμβαίνει σε μας και γύρω μας. Και οι φανταστικοί επουράνιοι φίλοι και οι θρησκείες, αυτό ακριβώς το ηθικό έρεισμα προσφέρουν. Και για να το κάνουν πρέπει να προχωρήσουν κόντρα σε κάθε έννοια λογικής και συσσωρευμένης Γνώσης.
Βλέπεις, φίλε Άθεε, κάτι ελεεινοί και τρισκατάρατοι τύποι στυλ Charles Darwin, Sigismund Freud, Karl Marx, Albert Einstein κλπ τεκμηρίωσαν υπερεπαρκώς τα παραπάνω, κάτι που αδυνατούν (χωρίς θεοπνευστία) να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες διαχειριστές πνευματικότητας. Και το ερώτημα μετατοπίζεται ξανά στη φυσική του θέση: Όχι «άθεος vs μη άθεος» αλλά «ελεύθερα και λογικά αμφιβάλλων και σκεπτόμενος vs ανελεύθερα και κατευθυνόμενα νομοτέλειες υιοθετών». Ο πρώτος έχει και ευθύνες να αναλάβει και συμπεράσματα να καταλήξει. Ο δεύτερος αρκείται σε ότι βρίσκει.
Συγνώμη για την εκμετάλλευση της ανοχής σου και τα ξαναλέμε στο Ισλάμ, οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά!

Μαρια Νικολαου είπε...

Γι αυτο δεν μυριζω εγω κρινους ποτε!
Κι αν μεινω εγκυος τι γινεται?
Μονο τριανταφυλλα και μαργαριτες!

Σορυ για το χιουμορ ε?
Ελπίζω να μην υπαρχει προβλημα αλλα αυτο μου βγηκε με την αναγνωση

Άθεος είπε...

Το σημείο που εντόπισες φίλε μου (λόγια εικόνες τραγούδια) το έχω εντοπίσει κι εγώ και από τους πιστούς δεν φαίνεται να ενοχλείται κανείς!
Η σωτηρία της ψυχής, όλη η σωτηριολογία και η επινόηση της εσχατολογίας δεν κάνει λόγο για κανένα ζώο. Έχεις δει πως σκοτώνουν φάλαινες, φώκιες και άλλα ζώα. Κοκκινίζει η θάλασσα! Έχεις δει σφαγεία ζώων που τρέφεται ο άνθρωπος; Η κορωνίδα των εορτών της χριστιανοσύνης, το Πάσχα, στο οποίο αναφέρεται και η σωτηριολογία, γιορτάζεται με την σφαγή των αμνών!
Ώ, τι υποκρισία…. Αν ο άνθρωπος έχει ψυχή, τα ζώα τι έχουν…

Αγαπητή zoyzoy, χαίρομαι που με κατάλαβες! Αν δεις και άλλα σχόλια, εδώ όσες διαφορές και να έχουμε, λέμε την γνώμη μας και συνεχίζουμε να είμαστε φίλοι. Κάποιοι φλογεροί πιστοί το ρίχνουν καμιά φορά και στο βρίσιμο. Εγώ δεν ανταποδίδω. Με όμορφο τρόπο τους δείχνω, όχι πόσο λάθος κάνουν σε ό,τι λένε, αλλά πόσο λάθος έχουν που συμπεριφέρονται έτσι.
Εδώ δεν προσπαθούμε να πείσουμε με το ζόρι, αλλά πρώτα πρώτα να πούμε τη γνώμη μας. Γι’ αυτό και η γνώμη σου είναι σεβαστή και παραμένει εκεί σε κάθε σχολιαστή.
Χαίρομαι που έγινες πάλι φιλική.
Έτσι και σε σένα, όχι Mojito, αλλά ένα κοκταίλ σαν Gogila θα σε κέρναγα!

Φίλε Conko δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα λες, γιατί εσύ σε λίγο θα διορθώνεις και εμένα! Τον Αύγουστο που θα πάρω άδεια, αν θα βρεις χρόνο, σκέφτομαι να σε αφήσω διαχειριστή του blog. Το είχες κάνει και πέρυσι, άλλωστε από μόνος σου και η επιτυχία ήταν καθολική και εξασφαλισμένη!

Αφού σου βγήκε έτσι Μαρία να το συνεχίσω κι εγώ!
Μα μόνο αυτό πρόσεξες…
Δεν θέλεις τα παιδιά ή νιώθεις παρθένα;
Μόνο μην αποστρέφεσαι τους κρίνους, αν υπήρχαν προφυλακτικά για τη μύτη ίσως αυτό το blog να μην υπήρχε!
…ελάτε τώρα χριστιανοί, μην το δέσετε κόμπο… ένα αστειάκι έκανα!

Dyer είπε...

Μιχάλη λόγο ηλικίας έχω πρεσβυωπία και βλέπω πια καλύτερα μακριά!!!.
Μόνο εν μύωψ στο μυαλό θα ερμήνευε αυτά που έγραψα έτσι.
Στο μόνο που απαντώ είναι για τον βίαιο ψυχισμό μας.
Η ψυχολογία λέει και η ζωή επαληθεύει ότι, κατά κανόνα, όσο πιο δύσκολη και σκληρή είναι η ζωή του ανθρώπου, τόσο πιο σκληρός και βίαιος γίνεται ο χαρακτήρας του (έτσι απλά). Αν μπορείς να δεις τα πράγματα σφαιρικά και διαχρονικά θα καταλάβεις τι εννοώ.
Από τον φίλο άθεο ζητώ συγνώμη που μετέτρεψα την φιλοξενία του σε chat αλλά δέχτηκα επίθεση επί προσωπικού.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Φίλε ΑΘΕΕ,
δυστυχώς νομίζω οτι αυτή σου η ανάρτηση δε θα γίνει κατανοητή απο ανθρώπους που θα έπρεπε να γίνει.
Πάντως οι αναρτήσεις σου εκπέμπουν "παιδεία", όποιος και εάν τις διαβάζει.

Άθεος είπε...

Μην έχεις ενδοιασμούς Dyer και μη ζητάς συγνώμη.
Αν έχει κάποιος να προσθέσει κάτι εποικοδομητικό δεν μετατρέπει τα σχόλια σε chat, ιδιαίτερα δε όταν απαντά επί προσωπικού!
Εδώ δεν επικοινωνώ μόνο εγώ με σας, αλλά και σεις μεταξύ σας, αρκεί να βρίσκεστε εντός του θέματος!

Ευχαριστώ φίλε Kaliteros για τις φιλοφρονήσεις σου.
Οι αναρτήσεις μου απευθύνονται σε αυτούς που τις αντέχουν, οι υπόλοιποι μπορούν να προσπερνούν ησύχως!

Ανώνυμος είπε...

η υποδειξή σου
http://www.youtube.com/watch?v=4gAvzCWj04k
λέει πολλά, εσύ τα πρόσεξες;

Άθεος είπε...

Αν εγώ που τα υποδεικνύω δεν τα προσέχω, ποιος τα προσέχει…

Unknown είπε...

Άθεε όπως βλέπεις τα έχω πιάσει με την σειρά τα θέματα. Διαβάζω βέβαια και τα σχόλια και λυπάμαι που γράφω κατόπιν εορτής..

Στο θέμα τώρα.. Πιστεύω αν ρωτήσεις 10 Χριστιανούς για κάτι σχετικό με την θρησκεία τους 10 διαφορετικές απαντήσεις θα σου δώσουν.. Άλλος επικαλείται την Αγία Γραφή, άλλος τους Πατέρες, άλλος τους Αγίους.. Και σε όλα αυτά κάποιοι θα θεωρήσουν μερικά συμβολικά και κάποια πραγματικά δημιουργώντας ένα ατελείωτο μπάχαλο απόψεων.. Ξέρεις τι απορία είχα πάντα; Αυτοί που παρουσιάζονταν σαν αντιπρόσωποι του Θεού που διαμόρφωναν το δόγμα κάθε φορά, είχαν την πεποίθηση ότι έχουν την φώτιση εκείνη την στιγμή ή το έκαναν για συμφέροντα της θρησκείας αλλά πιστεύοντας ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Πάντως υπάρχουν τόσες διαφορές ανάμεσα στις αιρέσεις που λες και είναι διαφορετικές θρησκείες.. Η τότε επίσημη εκκλησία για να επιβιώσει έπαιξε λες και έπαιζε με πλαστελίνη.. Τράβα από εδώ κόψε από εκεί.. Έτσι σήμερα στον πιστό που δεν έζησε σε εκείνες τις εποχές βλέποντας αυτή την πλαστελίνη απορεί με μερικά σχήματα της.. Και ξεφυτρώνουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά που τι κάνουν; Αυτό που δεν μπορούσε να κάνει η επίσημη εκκλησία, να πάρει απλά τα κείμενα και να πει ότι λένε αυτά είναι τελεία και παύλα, έρχονται και το δηλώνουν αυτοί έτσι απλά.. Με αυτό το επιχείρημα τσιμπάει ο πιστός που έχει δυσανασχετήσει με την Ορθοδοξία και το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ.. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για αιρέσεις και λοιπά αλλά κάπου εδώ λέω να το κλείσω..

Άθεος είπε...

Δεν πειράζει φίλε μου που άργησες να έρθεις. Ποτέ δεν είναι αργά. Κοίτα πόσοι σχολίαζαν κάποτε… τώρα τι απέγιναν; Κοιμήθηκαν όλοι. Κάθονται στο fb και αλληλοκαλημερίζονται. Κανένας δεν έχει όρεξη για διάβασμα. Το διάβασμα έγινε γρήγορο, σαν fast food! Γι αυτό περίμενε η θρησκοληψία να αυξηθεί! Όσο για τους επινοητές των θρησκειών και των αιρέσεων, δεν νομίζω να υπάρχει δόλος σε κανέναν. Όλοι επειδή πίστευαν έλεγαν, ό,τι έλεγαν. Πίστη, όμως, όπως λέμε προσωπική πεποίθηση. Δεν στηρίζονται στη λογική και στην ιστορία, αλλά στο συναίσθημα και στο αποκύημα της φαντασίας τους που οδηγείται από την φιλαυτία, από τον εγωισμό. Ποτέ δεν τους δίδαξε κανείς να μάθουν να ερμηνεύουν τον κόσμο τους σωστά. Έτσι η «λογική» τους είναι σαν φτερό στον άνεμο, κάτι σαν συναισθηματική Παλίρροια που διαιωνίζει πανάρχαιες δοξασίες.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5