5 Μαρ 2010

Επιστήμη, ξέρουμε τι είναι;

Πολλές φορές σε συζητήσεις ζωντανά ή στο internet το θέμα «επιστήμη» συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τότε οι απόψεις των ιδεαλιστών προκαλούν φρίκη. Η άγνοια και ο αγνωστικισμός βγαίνει στην επιφάνεια. Είναι λυπηρό φαινόμενο στον 21ο αιώνα, ακόμα και μορφωμένοι άνθρωποι, να εκφράζουν τόσο αρνητικά την άποψή τους για την επιστήμη, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε συστηματοποιημένη θετική γνώση, την μεθοδολογία που αποτελεί την προοδευτικότερη ανθρώπινη ενέργεια από τότε που σαν λογικά όντα ξεχωρίσαμε από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.
Στους μορφωμένους η αντίδραση αυτή κορυφώνεται σαν αγνωστικισμός και στους αγράμματους σαν αντίδραση που απειλεί τη ζωή, την ηθική και τη θρησκεία!
Στους πρώτους παίρνει τη μορφή του θετικισμού, νεοθετικισμού ή Μαχισμού που φτάνει στα επίπεδα φιλοσοφικής επιδειξίας και πνευματικής αλαζονείας.
Στους δεύτερους δείχνει τον συντηρητισμό και την διαιώνιση του σκοταδισμού του Μεσαίωνα, σαν αντίδραση στην τεχνολογική επανάσταση και την δραστηριοποίηση της λογικής. Συχνά τα άτομα αυτά βλέπουν την επιστήμη σαν θρησκεία που απειλεί την πίστη τους. Φίλοι μου, είναι άδικο μετά την ανάπτυξη των θετικών επιστημών και την τεχνολογική επανάσταση των ημερών, που άλλαξε συθέμελα τη ζωή μας, να διατυπώνουμε με τέτοιο θράσος την αντίθεσή μας σ’ αυτό που μας κάνει πιο ανθρώπους. Φανερό είναι ότι σε τέτοια συμπεράσματα φτάνει κανείς μόνο από προκατάληψη ή βαθιά θρησκευτική πίστη.


Η επιστήμη στη σφαίρα της πιο προοδευτικής ανθρώπινης δραστηριότητας, μοναδικό στόχο έχει να επεξεργάζεται και να συστηματοποιεί συσσωρευτικά την γνώση που αποκτά απ’ αυτό που αποκαλούμε αντικειμενική πραγματικότητα. Η επιστήμη δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στην απόκτηση νέων γνώσεων, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας την παλιά εμπειρία και συσσωρεύοντας το σύνολο της γνώσης που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποκτήθηκε, συγκροτώντας αυτό που ονομάζουμε επιστημονική εικόνα του κόσμου. Ακριβώς αυτό είναι που την καθιστά σχετική, συσσωρευτική και αντίθετη με κάθε απόλυτη ιδέα που αναπόφευκτα οδηγεί, ή οδηγείται, από τον ιδεαλισμό, το ψέμα ή την αμάθεια
Με την ευρύτερη έννοια λοιπόν, η επιστήμη αντανακλά την πραγματικότητα αφού ανακαλύπτοντας, περιγράφοντας και ερμηνεύοντας τη φύση και τα φαινόμενά της είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί γι αυτήν.
Να γιατί μόνον η επιστήμη μπορεί να ερμηνεύσει και να περιγράψει σωστά τον κόσμο και τα φαινόμενα του, γιατί κάθε πραγματικό γεγονός, μόνον αυτή μπορεί να εξηγήσει. Διαλεκτικά, αναγνωρίζοντας την αλληλουχία της ύλης με τα φαινόμενά της και πειραματικά, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία με την πράξη.
Σαν κλάδος της ανθρώπινης γνώσης είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την πρακτική που αναπτύσσει ο άνθρωπος προκειμένου να κατακτήσει τη φύση και να καλυτερέψει τη ζωή του. Παράλληλα στο επίπεδο της γνώσης και της πρακτικής προκαλεί αέναα επαναστάσεις και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας διευρύνει όλο και περισσότερο την οπτική της για τον κόσμο. Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν για να αντιληφθούμε το κοπιαστικό της ταξίδι στο χρόνο ή με λίγα λόγια να δούμε από πού αρχίσαμε, πού φτάσαμε και προς τα πού οδεύουμε.

Όλα αρχίζουν από τη στιγμή που ο άνθρωπος κατάφερε να βρει απαντήσεις ρωτώντας κατευθείαν τη φύση, παρατηρώντας και υπολογίζοντας με τη λογική και όχι απευθυνόμενος μέσα του ή σε κάποιο ιερατείο. Το έχουμε ξαναπεί αυτό. Ο υλισμός, συνυφασμένος με τη δημοκρατία στην Ελλάδα κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα βήματα στην Ιωνία για να κατακτήσει τη φύση και να καλυτερέψει τη ζωή του.

Μέχρι την εμφάνιση του χριστιανισμού ο κόσμος προόδευε κάνοντας άλματα.
Μετά, όλοι μπορούν να το πουν αυτό, τα πάντα επιβραδύνθηκαν. Ακόμα κι εκεί που θα μπορούσαν να προχωρήσουν γοργότερα, ο χριστιανικός σκοταδισμός, με μανία καταδίωξε τους καινοτόμους σαν μάγους και ανθρώπους του διαβόλου. Ο άνθρωπος του μεσαίωνα, έζησε το «αιώνιο σκοτάδι» αγνοώντας τη φωτεινή πραγματικότητα για αιώνες. Βέβαια, ακόμα και τότε, κάποια πρόοδος ήταν αδύνατον να μην εμφανιστεί. Όμως πάντα με τον φόβο της σύγκρουσης με την Εκκλησία που με σχολαστικότητα επέβλεπε. Γι αυτό και η αλήθεια δεν έσβησε στο διάβα των αιώνων, ούτε και με τον ανελέητο διωγμό που επέβαλαν οι φωτοσβέστες εξουσιαστές. Με το ουμανιστικό κίνημα ο άνθρωπος λυτρώνεται από το «επιστημονικό αμάρτημα». Το πάθος του ορθολογισμού και της επιστημονικής αναζήτησης τον απελευθερώνει από τις δεισιδαιμονίες και το υπερβατικό και οι νέες ανακαλύψεις έκτοτε θα τον συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή του.

Η τυπογραφική ανακάλυψη από τον Γουτεμβέργιο, ήταν η αρχή. Τα πρώτα φιλοσοφικά εγχειρίδια των Ελλήνων υλιστών κυκλοφορούν και η γνώση απλώνεται.
Για πρώτη φορά από την αρχαιότητα ο Κέπλερ περιγράφει τις ουράνιες κινήσεις με γεωμετρικούς όρους που τις αποδίδει σε φυσικά αίτια. Η Γη χάνει το θρόνο της από το γεωκεντρικό σύστημα και ο Γαλιλαίος δημιουργεί ρήγμα στη σχολαστική φιλοσοφία θεμελιώνοντας τη νέα αστρονομία που στη θέση του θεού βάζει τους αναλλοίωτους φυσικούς νόμους. Η Ιερά εξέταση τότε έγινε αγριότερη από ποτέ. Την θέση των μάγων πήραν φιλόσοφοι, επιστήμονες και καινοτόμοι μηχανικοί. Ακόμα και οι ανακαλύψεις γίνονταν μυστικά ή τα βιβλία εκδίδονταν ανώνυμα και μυστικά.
Ο Νεύτων προσγείωσε την φυσική θεωρία στην ανάγκη της παρατήρησης και του πειράματος. Ο νόμος της αδράνειας, της επιτάχυνσης, της αμοιβαίας δράσης και αντίδρασης και τέλος ο νόμος της παγκόσμιας έλξης, απογείωσε τις φυσικές επιστήμες, εκτοπίζοντας ακόμα πιο πολύ το θεό ή κρατώντας τον μόνο για διακοσμητικό σκοπό μέχρι που ο διαλεκτικός υλισμός, αργότερα, τον καθαιρέσει κι από κει μια για πάντα!
Η περίοδος του Διαφωτισμού οργανώνει επαναστάσεις. Οι πνευματικοί στοχαστές πρωτοστατούν ενάντια στο δόγμα της εκκλησίας και οι πρώτοι εγκυκλοπαιδιστές είναι άθεοι καραμπινάτοι (Ντιντερό, Αλεμπέρτ, Χόλμπαχ). Αμέσως μετά εμφανίζονται φιλόσοφοι μεγάλης ολκής (Μπάυλ, Φώερμπαχ, Μαρξ, Ένγκελς) όπου θεμελιώνοντας την διαλεκτική και απορρίπτοντας τη μεταφυσική θεώρηση θα κάνουν την υλιστική φιλοσοφία αναγκαιότητα για τις φυσικές επιστήμες και το χρηστικότερο μέσον για τη διερεύνησή της.
Σαν γενική μέθοδος γνώσης του κόσμου αναγνωρίζεται η αμοιβαία σχέση των φαινομένων και των αντικειμένων. Η κίνηση και η ανάπτυξη του κόσμου, είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών αντιθέσεων. Η πορεία εξέλιξης της επιστήμης έκτοτε επιβεβαιώνει τον διαλεκτικό υλισμό με τον καλύτερο τρόπο. Η επανάσταση στα μαθηματικά με τον Λαπλάς, στη χημεία με τον Λαβουαζιέ και με μια πλειάδα φυσικών, όπως του Φάραντεϊ, Βέμπερ, Μάξγουελ και Μεντελέγιεβ, μαζί με τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου έδωσαν νέα ώθηση και γι αυτό δίκαια χαρακτηρίζεται ο 19ος αιώνας ο γονιμότερος και ο πιο σημαντικός αιώνας της ιστορίας της επιστήμης.

Ο 20ος αιώνας εγκαινιάζεται με τη θεωρία της Σχετικότητας (Αϊνστάιν) και η κβαντομηχανική στη συνέχεια έκανε τέτοια άλματα που άλλαξαν τη ζωή μας και την έκαναν αγνώριστη. Ειδικά μετά την εφεύρεση των ημιαγωγών και της πυρηνικής φυσικής. Εδώ ας μη μνημονεύσω κανέναν γιατί σίγουρα θα αδικήσω δεκάδες φυσικούς! Η ανάπτυξη από δω και πέρα είναι αλματώδης και δεν συγκρίνεται με το παρελθόν.
Στο σημείο αυτό, το επίπεδο της γνώσης και της πρακτικής προκαλεί αέναα επαναστάσεις σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, εκτινάσσοντας την πρόοδο της ανθρωπότητας σε δυσθεώρητα ύψη. Ο δρόμος τώρα είναι ανοιχτός διευρύνοντας όλο και πιο πολύ την οπτική μας για τον κόσμο και τις δυνατότητές μας σαν όντα ενός μικρού πλανήτη μέσα στο αχανές Σύμπαν. Ο άνθρωπος συνειδητοποίησε την μικρότητά του, αλλά και το μεγαλείο του σε σχέση με τις δυνατότητες που άνοιγαν μπροστά του.

Γι αυτό λοιπόν, η επιστήμη πρέπει να αξιολογείται με κριτήριο τη χρηστική της αξία, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο. Τότε γίνεται ιδεολογικά κυρίαρχη προσδιορίζοντας το αληθινό, αυτό δηλαδή που υπάρχει, το εφικτό και το δέον.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της επιστήμης είναι τόσο μεγάλος, οι γνώσεις που προστίθονται τόσο πολλές, που αδυνατούμε να τις εντάσσουμε στα δεδομένα του χθες και να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για το αύριο.
Όμως, όταν ο άνθρωπος είναι δογματικός, δεμένος στο παλιό και αντιστέκεται στο νέο, μαζί με τις ιδέες του απολυτοποιεί και την επιστήμη σαν να ήταν θρησκεία. Ζητά απαντήσεις εκεί που εύκολα με την «παντοδυναμία» και «παντογνωσία» του θεού μπορεί να δώσει αυθαίρετα και ο ίδιος, αδιαφορώντας ακόμα και για τη γελοιότητα που προκαλεί, που όμως ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει. Απόλυτος σε όλα αναζητεί την τελειότητα που μόνο στη σφαίρα της ιδεατής πραγματικότητας μπορεί να βρει ή μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πολεμήσει το νέο σε πείσμα των παλιών του απόψεων που δεν μπορεί να αποχωριστεί! Πρέπει να το καταλάβουμε καλά και να απεγκλωβιστούμε το ταχύτερο από τέτοιους δογματισμούς και ιδεαλιστικές λογικές που στην αναζήτηση βαθιά κρυμμένων μυστικών, μας ωθούν με αφέλεια σε ιδεαλιστικές ανοησίες. Πρέπει να αντιληφτούμε, πέρα από τα μεγάλα μυστικά που κρύβει η φύση και που με επιμονή θα συνεχίσουμε να αναζητούμε στο μέλλον, να βάλουμε την επιστήμη στην σωστή της διάσταση προκειμένου να την θέσουμε στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.
Η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη ώθησαν την πρόοδο της ανθρωπότητας με εκθετική ορμή προς τα πάνω. Όμως οι θιασώτες της οπισθοδρόμησης με ρομαντισμό αναφέρονται στα ατυχή συμβάντα, στα λάθη ή και στους εσκεμμένους χειρισμούς που στόχο έχουν τον ανταγωνισμό και την απληστία των λίγων ενάντια στους πολλούς, θέμα για το οποίο κακώς ενοχοποιούν την επιστήμη. Γι αυτήν την καταστροφική μανία του άπληστου ανθρώπου δεν ευθύνεται η επιστήμη, αλλά η ηθική και η πολιτική του κοινωνικού μας συστήματος που εδώ και αιώνες με αδικία επέβαλλε, μαζί με την Εκκλησία, που πότε σαν ουραγός και πότε σαν εξουσία, συμμαχούσε και κάλυπτε!

Ένας λογικός άνθρωπος ποτέ δε θα εναντιωνόταν στην ασπιρίνη που η Bayer παρασκεύασε, επειδή κάποιος κατάπιε όλο το κουτί μαζί. Ποτέ δεν εναντιώθηκε στο μαχαίρι επειδή ο απρόσεκτος, που το έπιασε για να κόψει ψωμί, κόπηκε, αλλά ούτε και όταν κάποιος το χρησιμοποίησε σαν φονικό όπλο, εμείς καταδικάσαμε τον κατασκευαστή.
Ας απαλλάξουμε τη συνείδησή μας από τέτοιους γελοίους επαγωγισμούς που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα και ύπουλα διαστρεβλώνουν τον αδαή από την αλήθεια. Η επιστήμη δεν είναι θρησκεία και κάθε συσχετισμός με αυτήν πρέπει να απομονώνεται γιατί υπηρετεί πανάθλιους και σκοτεινούς σκοπούς. Χρησιμοποιώντας το κριτήριο της λογικής, η επιστήμη πάντα θα αντιστέκεται σε κάθε αντιδραστική ιδέα, που άμεσα η έμμεσα, οδηγεί τον άνθρωπο στην αποξένωση, τον ανορθολογισμό και τη δεισιδαιμονία. Ο αντιεπιστημονισμός έχει πηγή την δεισιδαιμονία, την πίστη σε υπερφυσικές δυνάμεις, απόρροια πάντα αγραμματοσύνης και άγνοιας, εκτός κι αν έχουμε να κάνουμε με επιτήδειους χαλκευτές που συχνά οδηγούν ολόκληρο το άρμα της θρησκείας. Όμως ακόμα και όταν από «μορφωμένους» χρησιμοποιείται, συχνά πηγάζει από αφέλεια ή δόλο. Οδηγεί στο σκοτάδι, εκεί που σαν τις κωλοφωτιές, μόνο οι θρησκείες μπορούν να λαμποκοπούν!

Η ιστορία των επιστημών σταθερά προσηλωμένη στην κατάκτηση της φύσης ξεκαθαρίζει το τοπίο απ’ την ανοησία που βάναυσα έχει υποταγμένο το νου των αφελών. Οι αποκαλυπτικές θρησκείες πρώτα-πρώτα και μετά οι υπόλοιπες, μεταθέτουν τη λύση του κοινωνικού προβλήματος στο επέκεινα. Εκεί απ’ όπου δεν υπάρχει γυρισμός, και το κυριότερο, δεν μπορεί κανείς να επανορθώσει, για όσα ανόητα έπραξε ή πίστευε στη ζωή του. Αντίθετα, μέσα από την επιστήμη ο άνθρωπος αλλάζει τη ζωή του. Την κάνει όλο και λιγότερο μαρτυρική αναγνωρίζοντας, στις δυνατότητές του, το μέλλον στο οποίο εμπιστεύεται τα παιδιά του!


Βοηθήματα στο θέμα αυτό, μια παλαιότερη ανάρτηση με σχετικό θέμα:
Στις 16 του Μάρτη μην χάσετε την «Ανοιχτή επιστολή του Dawkins προς την δεκάχρονη κόρη του Jouliet».

60 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Συμφωνω σε πάρα πολλά μαζί σου, σχεδόν σε όλα....
Σχεδόν όμως. έτσι;
Γιατι ας πουμε υπάρχουν και πράγματα , δε μιλάω για θρησκεία έτσί;- που δεν μπορεί να τα εξηγήσει λογικά καμιά επιστήμη
Και αυτά τα πράγματα, δεν είναι απλά πράγματα, είναι πράγματα-θαύματα.....
Δευτερον, εσω μάθει να κρίνω τους ανθρώπους ανάλογα με το μυαλο που έχουν και αναλόγως να απαιτώ ή να μην απαιτώ απο αυτούς.
Δεν μπορώ λοιπόν, και ούτε θέλω, να απομακρύνω τον άλλο απο τον τόπο που επαναπαύεται και ηρεμεί η ψυχή του ρίχνοντας τον δε διαδικασίες που μπορεί να χωρά το δικό μου το μυαλό αλλά δεν χωρά το δικό του.
Θα ήταν σαν να ζητούσες τώρα απο εμένα να σου έδινα 100.000 ευρώ
Αφου δεν τα έχω πως θα σου τα δώσω.
Και το ζητούμενο, είναι να είναι είναι ήρεμη η ψυχή μας φίλε μου, με κάθε τρόπο.
Με οτι τρόπο επιλέγει ο καθένας μας

Άθεος είπε...

Ρίκη μου, ευχαριστώ για το σχόλιό σου και ευτυχώς που δεν σου ζητώ 100.000 ευρώ!
Έτσι δεν σε φέρνω σε δύσκολη θέση. Αλλά για στάσου… από ποιον ζητήσαμε τόσα λεφτά… που λέει ο λόγος…;
Μμ, μου φαίνεται δεν κατάλαβες το πνεύμα του άρθρου…

Dimos El Grec είπε...

Άθεε φανταστικό το άρθρο!!!
Υπερπλήρες και επεξηγηματικό.
Εγώ συμφωνώ σε όλα και επαυξάνω.
Η επιστήμη είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη σε αντίθεση με το "παραπροϊόν" της θρησκείας όπως το όρισε ο dawkins.
Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις.
Και το πρόβλημα είναι εμ τους θρησκευόμενους επιστήμονες όπου χάνουν την μπάλα κατά καιρούς. Αν έχεις χρόνο, διάβασε αυτό το ποστ http://thessaloniki-barcelona.blogspot.com/2010/02/john-diamond.html για να καταλάβεις τι εννοώ!
Συνέχισε την πολύ καλή δουλειά!!!
Καλό ΠΣΚ

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα εύσημα Dimos El Grec και για την επίσκεψή σου στο χώρο αυτό.
Το πρόβλημα πάντα ήταν οι θρησκευόμενοι. Ευτυχώς που οι θρησκευόμενοι επιστήμονες είναι πολύ λίγοι και με μικρή επιρροή!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Μα γιατι εχεις συνεχως την αισθηση οτι δεν μπαινω στο πνευμα των κειμενων σου;
Μια χαρα μπαινω απλως αυτό ειναι η δικη μου αποψη

ΥΓ Για τα πραγματα ομως που σου ειπα πως δεν εξηγουνται με την λογικη δεν ανβεφερες τιποτα

Κι αυτο δεν το κατάλαβα;

Άθεος είπε...

Ρίκη μου, μπορείς να έχεις τη δική σου άποψη, φυσικά, όμως όταν λες «υπάρχουν και πράγματα , δε μιλάω για θρησκεία έτσί;- που δεν μπορεί να τα εξηγήσει λογικά καμιά επιστήμη» δεν μου λες ποια είναι αυτά τα πράγματα.
Όμως, αν μου πεις, θα δεις ότι εκεί που σου είπα θα καταλήξουμε!
Τι λες… θέλεις να δοκιμάσουμε;
Πες μου ποια πράγματα δεν μπορεί να εξηγήσει η επιστήμη και μπορεί κάτι άλλο!
Αναμένω Ρίκη. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους!

Dyer είπε...

Όταν ακούω τους πιστούς να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση μεταξύ θρησκείας και επιστήμης, στο μυαλό μου έρχεται η παροιμία
«Χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, φίλατο».
Το ιερατείο από το πολύ φαΐ και την απλυσιά χάλασε τα δόντια του, ήρθε και η επιστήμη και του τα έβγαλε, και τώρα μονο γλείφει.

Για την διαμάχη πίστης – επιστήμης (ο όρος πίστη όχι μονο με την θεολογική έννοια)
Θέση: επιστήμη
Αντίθεση: πίστη
Σύνθεση: πίστη στην επιστήμη.

ΗΩΣ είπε...

Καλημέρα. Ορθός ο διαχωρισμός από τη θεολογία, αλλά δεν μου άρεσε ένα σημείο. Ότι οι απαντήσεις έρχονται απευθείας από τη φύση. Να υποθέσω ότι μιλάμε μόνο για θετικές επιστήμες;

φωτο vango είπε...

...ένα μεστό κείμενο, που τοποθετεί σε ορθή βάση τις σκέψεις. Μιά μικρή υπενθύμηση. Το ξέρεις φυσικά. Ο διαφωτισμός Θ η επιστροφή του ανθρώπου στον ορθολογισμό έχει ρίζες σ' αυτή τη χώρα, που σήμερα λέγεται ''Ελλάδα'' & κατοικείται απο τους λεγόμενους ''Έλληνες''...

Άθεος είπε...

Dyer, το ιερατείο μπορεί να χάλασε τα δόντια του, αλλά με το χρήμα που μάζεψε, έβαλε κάτι μασέλες… μα κάτι μασέλες… κάτι μοναχοί εργάτες είναι αυτοί που γλύφουν και κάνουν όλες τις δουλειές, κι όταν γεράσουν τους διώχνουν απ’ τα μοναστήρια!

Με την καλημέρα, Ηώ, και στην διαφωνία, έτσι; Όμως την πετάς μόνο, δεν μας λες και πού διαφωνείς; Δηλαδή τον κόσμο από πού αλλού τον γνωρίζουμε. Μην αφήνεις μετέωρη τη διαφωνία σου…!

Φίλε μου vango μυστηριώδες και το δικό σου σχόλιο. Συγνώμη αν δεν κατάλαβα τι εννοείς, όμως διαλεύκανε καλύτερα τη μικρή σου υπενθύμιση… τι εννοείς; Για να μην εννοεί, άλλος το ένα και άλλος το άλλο. Για να βάζεις την Ελλάδα και τους Έλληνες σε εισαγωγικά, κάτι σημαντικό θα έχεις να μας πεις!

Dyer είπε...

Ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία της αγάπης. Το κλασικό μότο όλων των χριστιανών. Που εκφραστικέ αυτή η χριστιανική αγάπη την εποχή του μεσαίωνα (αλλά και στις μέρες μας) τότε που ο χριστιανισμός ήταν κυρίαρχος; Σταμάτησαν οι πόλεμοι (έστω και οι εμφύλιοι), καταργήθηκε η δουλεία, βοήθησαν οι έχοντες πιστοί να μη πεθαίνουν από την πείνα οι φτωχοί, εξισώθηκε η γυναίκα με τον άνδρα, υπήρχε ανοχή στο διαφορετικό, σεβάσθηκαν την ελευθέρια της σκέψης και του λόγου;
Εκ του αποτελέσματος η λέξη αγάπη για τον χριστιανισμό στερείται περιεχομένου.
Η επιστήμη ξεκινώντας από άλλο δρόμο, χωρίς τη λέξη αγάπη στην ορολογία της, βοήθησε στο μετριασθούν, περισσότερο ή λιγότερο, όλα αυτά τα προβλήματα και άλλα πολλά που ήταν τότε αδιανόητα. Ακριβως αυτό που γράφεις Άθεε
«…μέσα από την επιστήμη ο άνθρωπος αλλάζει τη ζωή του. Την κάνει όλο και λιγότερο μαρτυρική.»
Εκ του αποτελέσματος, Επιστήμη είναι η αγάπη για τον άνθρωπο.
Και ας μη τρέξουν οι μικρόψυχοι πιστοί να παρουσιάσουν προβλήματα και λάθη στην επιστήμη. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι η ζωή μας έγινε τέλεια (άλλωστε τέλειο δεν υπάρχει) έγινε «λιγότερο μαρτυρική».

Άθεος είπε...

Η ζωή έχει βάσανα γιατί ζώντας την πρέπει να έχεις ευθύνη!
Μόνο τα παιδιά δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και βλέπουν τη ζωή ωραία.
Εμείς, βάζοντας τις ευθύνες σαν πρωταρχικό σκοπό, ελπίζουμε να την κάνουμε λιγότερο μαρτυρική. Όμως δεν θα την συγκρίνουμε με καμιά θρησκεία. Επιστήμη από την άλλη είναι αγάπη για την αλήθεια. Τέτοια αγάπη καμιά θρησκεία δεν μπορεί να υιοθετήσει γιατί βρίσκεται σε μεγαλειώδη αντίθεση με την αλήθεια. Οι πιστοί ζουν σε έναν αλλοτριωμένο κόσμο. Αλλού βρίσκεται το σώμα κι αλλού η ψυχή τους (συνείδηση).

zoyzoy είπε...

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί ένας νοήμων άνθρωπος πρέπει να ξεχωρίζει την επιστήμη απ'την θρησκεία!
Μπορεί να πιστεύω αλλά αυτό δεν μου στερεί την ικανότητα να προσπαθώ να κατανοήσω τα επιτεύγματα της επιστήμης.
Ίσως αναφέρεσαι στον δογματικό πιστό που μένει σκλάβος των θρησκευτικών του πεποιθήσεων χωρίς να ενδιαφέρεται για την εξήγηση του κόσμου και τα φαινόμενα του.
Γνωρίζω θρησκείες που κρατούν τον κόσμο μακριά απ'την γνώση για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος των επιλογών του νομίζω!
Καλό ΣΒΚ!

φωτο vango είπε...

...απολογούμαι, δέν ήμουν σαφής. Εννοώ ότι εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, απέχουμε απο τον τρόπο σκέψης των αρχαίων Ελλήνων. Και ΔΕΝ θέλουμε να το παραδεχτούμε. Γιατί η πίστη μας στις ανατολικές δοξασίες είναι ισχυρότερη απο την επιθυμία για έρευνα και επιστημονική τεκμηρίωση...

Άθεος είπε...

Με τις τρεις πρώτες παραγράφους zoyzoy φωτογραφίζεις τις γνώσεις σου στο θέμα «Επιστήμη-Θρησκεία». Στην πρώτη απορείς, στην δεύτερη τοποθετείσαι και στην τρίτη προσπαθείς από μόνη σου να απαντήσεις στην αρχική απορία σου.
Επειδή δεν αντελήφθης για ποιο λόγο γίνεται η ανάρτηση αυτή θα αναγκαστώ να κάνω μια περίληψη.
Οι ιστορικοί των επιστημών ψάχνουν δυο πράγματα.
1. Τον χρόνο της ανακάλυψης μιας θεωρίας, ενός νόμου ή μιας επινόησης, τον τόπο και τον άνθρωπο ή εκείνους που το ανακάλυψαν και
2. Τον εντοπισμό των λαθών, των μύθων και κυρίως τις προλήψεις που εμπόδισαν την ταχύτερη συσσώρευση των συστατικών στοιχείων της ανακάλυψης στο γενικό πλαίσιο εκείνου που εκφράζει την αποδεκτή επιστημονική εικόνα του κόσμου.
Είναι σαφές ότι το δεύτερο επηρεάζει και επιβραδύνει το πρώτο. Με τη σειρά των τελευταίων αναρτήσεων καταλήγουμε στο συμπέρασμα της σημερινής ανάρτησης για την επιστήμη.
Έχω την εντύπωση zoyzoy ότι έχεις χάσει επεισόδια!
Τι επηρεάζει λοιπόν την εξέλιξη της επιστήμης;
Εκτός από τη δυσκολία της ανακάλυψης, αυτό που επιβραδύνει το νέο είναι σαφώς το παλιό στο οποίο ο άνθρωπος είναι δεμένος στο μύθο, τις προλήψεις του, στις δεισιδαιμονίες και στην θρησκευτική του πίστη.
Τα δυο τελευταία είναι τα χειρότερα. Όποιος έψαξε να βρει στο μεσαίωνα, γιατί επιβραδύνθηκε η εξέλιξη του πολιτισμού μας, καταλήγει χωρίς δυσκολία στην εμφάνιση του χριστιανισμού. Με την εμφάνιση του ουμανισμού και την επαναγέννηση των ιδεών του αρχαίου κόσμου, παύει το θρησκευτικό μοντέλο να εκφράζει την εικόνα του κόσμου και οι επιστήμες αλλάζουν τη ζωή μας ή αυτό που θα έλεγε ένας ιστορικός της επιστήμης: αλλάζει άρδην η επιστημονική εικόνα του κόσμου! Εμφανίζεται ο Διαφωτισμός και η γέννηση των θετικών επιστημών.
Πιστεύω να ήμουν σαφής!

Τώρα ήσουν όχι μόνο σαφής vango αλλά σαφέστατος, δίνοντας και τον επίλογο στο προηγούμενο σχόλιο!

ndemonicos είπε...

Δεν καταλαβαίνω, κ./δ. Ρίκη Ματαλλιωτάκη. Yποστηρίχθηκε στην ανάρτηση πως η επιστήμη έχει δώσει απαντήσεις σε ΟΛΑ; Και ποια είναι αυτά τα «πράγματα-θαύματα»; Μήπως ο κεραυνός δεν υπήρξε κάποτε «πράγμα-θαύμα»;
Ως προς το θέμα της ανάρτησης δεν έχω να σχολιάσω, όπως και δεν θα σχολίαζα αν κάποιος έλεγε πως ο θετικός αριθμός 5 είναι μεγαλύτερος του 1.

Conko είπε...

Πως και δεν εμφανίστηκε κανένας ακόμα να μας πει εκείνο το ανεκδιήγητο ότι άλλο πράγμα η θρησκεία, άλλο η επιστήμη και ότι άλλα πράγματα εξετάζει η μία και άλλα ή άλλη;

Πολύ ωραία και πλήρης η ανάρτηση φίλε Άθεε!

Άθεος είπε...

Λίγο πολύ φίλτατε Conko αυτό είπε η zoyzoy, που ήδη άρχισα να γράφω νέο κύκλο άρθρων που θα αφορούν την ιστορία των επιστημών (περί κοσμολογίας και βιολογίας το θέμα) που θα ολοκληρωθούν σε δυο μήνες πιστεύω και δεν θα σηκώνουν καμιά αντίρρηση αφού θα στηρίζονται σε ιστορικά στοιχεία.

Χρηστος είπε...

Μια απο τις καλυτερες αναρτησεις που εχω διαβασει για την ιστορια, την εξελιξη και την θεση της επιστήμης!

Μια διευκρύνηση μόνο: Εκείνο που γράφεις ότι η επιστημη γινεται ιδεολογικα κυρίαρχη, σε ποιον χώρο γίνεται κυριαρχη; Συνολικά, ας πούμε στην κοινωνιά, ή ειδικα, ας πουμε στον χωρο της αληθειας;

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Χρήστο για τα εύσημα. Όσο αφορά το ερώτημά σου θα έλεγα και στα δυο. Στην κοινωνία αυτό εκφράζεται με την πρακτική (αυτό δηλαδή που υπάρχει, το εφικτό και το δέον) γι αυτό και λέμε «η επιστήμη πρέπει να αξιολογείται με κριτήριο τη χρηστική της αξία» και στο χώρο της αλήθειας με την σχετική έννοια της λέξης. Ειδικότερα για το δεύτερο δες και την προηγούμενη ανάρτηση Τι είναι η αλήθεια; γιατί η έννοια είναι σχετική και όχι απόλυτη.

Xρηστος είπε...

Επειδή έγραψες "ιδεολογική" κυριαρχία, γι αυτο ρωτησα. Στην κοινωνια υπαρχει εκτος απο την επιστημη και η οικονομια (που είναι σίγουρα ιδεολογικα κυριαρχη στις μερες μας) η πολιτικη και αλλα. Γιατι πρεπει να κυριαρχησει ιδεολογικα μια απο αυτες εναντι ολων των υπολοιπων; Ίσως μια προσπαθεια ισορροπιας να είχε καλυτερο αποτελεσμα.. Χμ.

Για την εννοια της αληθεια και τον σχετικο της χαρακτηρα θα διαβασω την παραπομπη σου! Ευχαριστώ για τον χρονο.

Artanis είπε...

Υπάρχουν εκεί έξω περισσότερες λογικές απαντήσεις, ακόμα και αυτές που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, και η επιστήμη εργάζεται προς αυτή την κατείθυνση...Η θρησκεία δεν έχει σχέση με την επιστήμη, και ούτε και πρόκειται να έχει ποτέ...
Ο Dawkins θα μιλήσει στο τέλος του μήνα, στο δημαρχείο του Chch, το σκέφτομαι σοβαρά να πάω...

Άθεος είπε...

Εύστοχη η παρατήρησή σου Χρήστο. Επειδή εμείς από τα προηγούμενα άρθρα για τον υλισμό εστιαζόμαστε κυρίως στη φύση και τη διαλεκτική της, σ’ αυτήν αναφέρομαι. Την πολιτική και την οικονομία δεν την εξέτασα να σου πω καθόλου, αλλά και για το θέμα που ενδιαφερόμαστε εδώ, μας είναι αδιάφοροι αυτοί οι χειρισμοί.

Artanis μου, να πας. Να πας γιατί δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Όλο και κάτι θα κερδίσεις, ακούγοντας τον Dawkins. Όπως θα είδες και στο τέλος της ανάρτησης, η επόμενη αφορά αυτόν και την επιστολή που έγραψε στην δεκάχρονη κόρη του. Μιας και έχεις παιδιά σε αφορά. Μην την χάσεις κι αυτήν!

zoyzoy είπε...

Μου'στειλαν πρόσκληση για ένα χώρο με το δικό σου όνομα αλλά τελείως διαφορετική άποψη!
"ΑΘΕΪΑ, Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" είπα και'γω σαν τα χταπόδια απλώνεται αλλά ο τίτλος σε παραπλανεί!

Σού'βαλα και δουλειά για τους επόμενους μήνες??:lol:

Άθεος είπε...

Δεν κατάλαβες ότι είναι προβοκατόρικος τίτλος και ο δημιουργός του προβοκάτορας;
Αν παρατηρήσεις και το blog του το έφτιαξε κοιτάζοντας το δικό μου (τίτλοι καλωσορίσματος κλπ). Είναι ο περιβόητος Ορθόδοξος που γράφει και σε μένα (βλέπε προηγούμενες αναρτήσεις) ή με το όνομα Μανόλης που έγραφε σε προηγούμενες αναρτήσεις, όταν συνέλαβε την ιδέα να κάνει το blog με τη λέξη που μισεί για να πιάνει όσους την ανιχνεύουν με το google.
…δουλειά δεν είχε ο διάολος…

belladona είπε...

μια ερώτηση.το προβλημα σου ειναι ο χριστος η η θρησκεία.

Άθεος είπε...

Το πρόβλημά μου είναι η κακή ερμηνεία του κόσμου!
Οι έξι τελευταίες αναρτήσεις το επιβεβαιώνουν!

Dimos El Grec είπε...

Beladona τη άθεοι προφανώς δεν έχουν πρόβλημα με τον Χρηστο, τον Moameth και αλλα θρησκευτικά ιστορικά πρόσωπα,αλλα με το πως η ερμηνεία οδηγεί σε πράξεις που με την λογική θα ήταν απαράδεκτες, όπως για παράδειγμα ο γάμος 40χρονωνμε δωδεκάχρονες μουσουλμάνες που είδαμε πρόσφατα. Η όπως να θεωρείς φυσιολογικό ότι πρέπει να πεθάνουν η να υποδουλωθούν σε εσένα όλοι οι άλλοι λαοίόπως μπορείς να διαβάσεις σε πολλά εδάφια τις παλαιάς διαθήκης, που υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα σθεναρά οι ορθόδοξοι εβραίοι αλλα και κάποιοι χριστιανοί...

Και συγγνώμη στον διαχειριστή για τα αλλόκοτα γράμματα αλλα είναι από μεταφραστή greeklish το greek αφού εδώ στην βιβλιοθήκη δεν μπορώ να βάλω ελληνικά

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα Dime El Grec που δεν μου έγραψες το σχόλιο σε greeklish και μετά για την επέμβασή σου. Όμως αν ο/η beladona δεν καταλαβαίνει πώς πρέπει να ερμηνεύουμε τον κόσμο, ας διαβάσει τις προηγούμενες πέντε αναρτήσεις. Η αθεΐα είναι απόρροια αυτής της φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου.

NoN SeRViaM είπε...

Το "μικρό" ιστορικό παράθυρο, που άνοιξε τον 6 πχ αιώνα, στο οποίο άνθισε στην αρχαία Ελλάδα η ανεκτικότητα για το διαφορετικό, η αγάπη για τη γνώση, ο έρωτας για τη ζωή και τη φύση, η ελευθερία και η δημοκρατία, είχε ήδη αρχίσει να κλείνει τον 4ο πχ αιώνα.

Η ιδεαλιστική/μυστικιστική γραμμή που τράβηξε ο Πυθαγόρας, και που συνέχισαν ο Πλάτων ο Αριστοτέλης, ήταν αυτή που έδωσε τα πνευματικά -και άλλα- εφόδια στο χριστιανισμό να επιβληθεί και να "σβήσει" τελείως το "φως", μέσα σε έναν κόσμο όμως που ήδη βρισκόταν σε παρακμή.

Η διδασκαλία της αποξένωσης του σώματος απ το "πνεύμα", και η διατήρηση της γνώσης μέσα σ ένα στενό και αποστειρωμένο "κύκλο", ήταν η υπηρεσία που προσέφεραν οι ιδεαλιστές φιλόσοφοι σε φίλους τους τυράννους και ολιγάρχες, και ταυτόχρονα γινόταν, αυτός ο διχασμός ύλης και πνεύματος, μια λογική θεωρία, καθώς η ζωή σιγά σιγά εξαθλιώνεται, μέχρι την πλήρη επικράτηση του χριστιανισμού, που πλέον η ιστορία, η ελευθερία, η ανεκτικότητα, η δημοκρατία, η επιστήμη και η γνώση, κάνουν γοργά βήματα προς τα πίσω.

Άθεος είπε...

Πολύ καλό σχόλιο Non Serviam.
Με λίγα λόγια είπες ιστορία 1000 ετών!
Όποιος έχει διαβάσει, μπορεί να τα εκτιμήσει!

NoN SeRViaM είπε...

Για το φίλο El Grec..

Η καινή διαθήκη δεν πληροί κανένα κριτήριο ιστορικού ντοκουμέντου, οπότε μην είσαι και πολύ σίγουρος όταν λες ότι...
"..οι άθεοι προφανώς δεν έχουν πρόβλημα με τον Χρηστο, τον Moameth και αλλα θρησκευτικά ιστορικά πρόσωπα.."

Εγώ ας πούμε, δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως ο Τζόσουα ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

belladona είπε...

Αν ο κόσμος ερμηνεύει κακώς τον λόγο του δεν φταίει ο ίδιος.Ούτε είπε να υποδουλώσουν τον κόσμο στο όνομά του.Αν παντρεύονται 40χρονοι "τα παιδιά" τους δεν φταίει ο Χριστός ούτε καμία άλλη θρησκεία. ο Χριστός δεν ήταν επιστήμονας. Η παλαιά διαθήκη είναι η μυθολογία των Εβραίων που τη σκάλισαν στα μέτρα τους. Το αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ή μη καλό θα είναι να παρατηρήσεις τον εαυτό σου. Όσο για το παπαΚοσμά πολλές από τις προφητείες τις ζούμε τώρα και αλίμονο σε αυτές που θα ζήσουμε.

NoN SeRViaM είπε...

@ beladona.

Noμίζω πως κατ αρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου, αν η αγία γραφή είναι η μυθολογία των Εβραίων, ή ιστορικό σύγγραμμα.

Στην πρώτη περίπτωση, δεν καταλαβαίνω από που πηγάζει η βεβαιότητά σου σχετικά με τα γραφόμενα.

-Αν όμως την υπολογίζεις για ιστορικό ντοκουμέντο, θα πάρεις εκτενέστερη απάντηση σε άλλη βάση, αλλά διευκρίνισέ το μας πρώτα...-

Επιπλέον, ότι απ τα 2 κι αν πιστεύεις, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς λέγοντας..
"..Το αν είναι υπαρκτό πρόσωπο ή μη καλό θα είναι να παρατηρήσεις τον εαυτό σου.."
Δηλαδή;
Πως θα βοηθήσει η ενδοσκόπηση να οδηγηθώ στο συμπέρασμα πως ήταν υπαρκτό πρόσωπο;

Για τον παπά Κοσμά και τις προφητείες του.. δεν τον έχω ακουστά, ότι και να έλεγε όμως, επέτρεψέ μου να είμαι δύσπιστος σε ότι αφορά την πρόγνωση των μελλούμενων..

belladona είπε...

Η Αγία Γραφή χωρίζετε σε 2 μέρη, την παλαιά και την καινή διαθήκη. Αν έχεις διαβάσει ελληνική μυθολογία και παλαιά διαθήκη τότε θα καταλάβεις τι εννοώ.Από τις 100νταδες έως και 1000ιαδες μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν τα θαύματα του είσαι και εσύ ένα από αυτά και ο νοών νοειτω.Τώρα ως αναφορά τον παπακοσμα καλό είναι να διαβάσεις τις προφητείες του και ίσως βγάλεις μια ολοκληρωμένη άποψη.

Άθεος είπε...

Τώρα beladona chat αναζητούσες ή φίλους;
Για την ανάρτηση δεν είδα να γράψεις τίποτα.
Καμιά σχέση με το θέμα μας η Α. Γραφή και ο Παπακοσμάς.
Άσε που αυτά που γράφεις είναι και φαιδρά!

belladona είπε...

Οποιος δεν συμφωνει μαζι σου ειναι φαιδρος;Ουτε φιλους ψαχνω ουτε συνομιλιες.Θα σου δωσω μια τελευταία συμβουλη επειδη ο Χριστος ειναι αγαπη.Να ερευνήσεις την καινη διαθηκη.

Άθεος είπε...

Τι πάει να πει «Όποιος δεν συμφωνεί μαζί σου είναι φαιδρός»;
Μα δεν μου πρότεινες κάτι να συμφωνήσω!
Δεν γράφεις τίποτα σχετικό με την ανάρτηση είπα.
Ούτε εσένα είπα φαιδρό (αστείο) αλλά τα σχετικά με τον Κοσμά.
Όσο για την Καινή, την διερεύνησα πριν από σένα, αν κι εσύ δεν την διερεύνησες, φαντάζομαι, παρά μόνο τη διάβασες, αν και διατηρώ επιφυλάξεις, αν την διάβασες όλη.
Όμως, κάτι σχετικό με την ανάρτηση θα μας γράψεις ή δεν διάβασες ούτε αυτήν;

Ορθόδοξος είπε...

Όπως έχω ξαναπεί και στο παρελθόν … πολλοί άνθρωποι μελέτησαν τις γραφές, το θέμα όμως τελικά είναι το τι μπόρεσαν να αποκομίσουν και όχι οι σελίδες που διάβασαν. Ακόμα και η ανάγνωση ωφελεί, αλλά χωρίς τη Χάρη Του Θεού δεν είμαστε σε θέση να εννοήσουμε τίποτα, ούτε την επιστήμη, ούτε τον κόσμο, ούτε το Θεό.

Άθεος είπε...

Επειδή αδυνατείτε ακόμα και να πάρετε μέρος σε μια συγκεκριμένη συζήτηση, πολωμένοι πάντα στο «εγώ» και στο «κήρυγμά» σας, για να βρεθούμε έστω και μια φορά εντός του θέματος, ας πούμε εντός, πες μου πώς με τη «Χάρη Του Θεού» εννοούμε την επιστήμη και χωρίς αυτήν δεν εννοείται;

ndemonicos είπε...

Βρε Άθεε, δεν αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα μπελαντόνας και Ορθοδόξου ― εκεί οφείλεται η αρνητική στάση σου έναντι των υπ’ αυτών πρεσβευομένων. Και τούτο διότι δεν διαθέτεις την χάρη του θεού, απλά πράγματα. Ζηλεύεις! Διότι αν διέθετες την χάρη του θεού, την οποία είναι προφανές ότι διαθέτει ο Ορθόδοξος (και καλά θα έκανες να του ζητήσης λίγη αντί να τον αντιστρατεύεσαι), θα ήσουν σε θέση να αντιληφθής τα κατάβαθα μηνύματα του Χριστού, όπως π.χ. «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι». Γιατί εξ άλλου νομίζεις αυτοί είναι μακάριοι;
Τώρα βέβαια εσύ νομίζεις ότι Χριστός, παπα-Κοσμάς και οι υπόλοιποι προφήτες άπλωναν τραχανά προφητεύοντας τις τεράστιες προφητικές προφητείες τους... Πόσο λάθος είσαι! Δίχτυα άπλωναν, Άθεε, ψάρια να πιάσουν. «Ώστε πλησθήναι άπαντα τα εν τω κόσμω πλοία και βυθίζεσθαι αυτά». [Κλέψιμο της ιδέας εκ του κατά Λουκάν Ε΄ 5-8.]
Και όπως βλέπεις τα κατάφεραν μια χαρά. Και συ πας και αναρτάς θέματα περί την Αλήθεια και την Επιστήμη, ενώ εκείνοι αφ' ενός αφαίρεσαν από την πρώτη το «λ», αφ' ετέρου, ως προς την δεύτερη, η μπελαντόνα σου το είπε ξεκάθαρα: Ο Χριστός δεν ήταν επιστήμονας, θεός ήταν. Ποία η σχέση μεταξύ ενός θεού και ενός επιστήμονος, πέραν της κραυγής του θεού προς την μητέρα του «γύναι, είδον μέλισσάν τινα επί στήμονος κρίνου»; Ή και ορχιδέας...

Dyer είπε...

Ρε Ορθόδοξε θα μας τρελάνεις τελείως; Εσείς δεν είσαστε που ισχυρίζεστε ότι άλλο η θρησκεία και άλλο η επιστήμη; Ότι στην επιστήμη έχουμε την λογική και στη θρησκεία τη πίστη με τη βοήθεια της «θείας χάρητος». Τώρα γιατί τα μπλέκεις; Έχεις χάσει τελείως τα λογικά σου και διαβάζεις τις αναρτήσεις του Άθεου σαν να είναι ευαγγέλιο; Γιαυτο δεν καταλαβαίνεις τίποτα και είσαι μόνιμα εκτός θέματος;
Και συ βρε Άθεε δεν γνωρίζεις τις προφητείες του παπακοσμά!!! …και μιλάς για επιστήμη;
Ρε που παααάμε ρε που πααάμε;

Άθεος είπε...

Εκεί στην ανάρτηση 26 Από το Μεσαίωνα στην Άλωση της Πόλης! Γράφω για τον εξαδάκτυλο Κωνσταντίνο και τον μαρμαρωμένο βασιλιά, την κερκόπορτα, την Κόκκινη Μηλιά, τον συνωστισμό της Σμύρνης και τόσα φαιδρά που κάποτε τα πίστευαν, υπάρχει και μια προφητεία του άλλου μεγάλου προφήτη, του Παΐσιου.
Για ρίξτε μια ματιά να γελάσετε, που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν!
Το διανοείστε, να πάμε πάλι για την Κόκκινη Μηλιά και να μας πάρουν και την Δυτική Θράκη…
Με τι ακρίβεια επαληθεύονται τα λάθη τους και ακόμα τα πιστεύουν.
Θεέ μου, θεέ μου… τι άλλο θα δουν τα μάτια μας!
(…τον Δία εννοούσα!)

Dimos El Grec είπε...

Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά λόγω χαρακτήρα της σχολής (τελευταίο έτος ιατρικής) κάποιες φορές είμαι μέρες ολόκληρες offline.
Beladona, δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει πολλά ιερά βιβλία ή μόνο την καινή διαθήκη.
Δεν είναι παρερμηνεία των λόγων του θεού όπως λες! Ο ίδιος ο Θεός δίνει εντολές να κατακάψουν ολόκληρες πόλεις που έτυχε απλά να μην τον πιστεύουν! Δεν ενόχλησαν,όύτε επιτέθηκαν. Έτυχε απλά να μην το πιστεύουν!
Ξαναδιάβασε την Βίβλο και θα δεις άπειρα παραδείγματα.
Επίσης δεν μου αρέσει αυτός ο ανεξάρτητος διαχωρισμός παλιάς και καινής διαθήκης. Ο καθένας λέει μόνος του αν πιστεύει ή όχι στην παλιά, αλλά΄εγώ έχω δει δηλώσεις ιερωμένων που την επικαλούνται.
Το αν παντρεύονται 40χρονοι τα παιδιά τους όπως λες φυσικά και τους το επιτρέπει το Κοράνι.
Όπως και το ταλμουδ επιτρέπει η μάλλον καλύτερα επιβάλλει οι εβραίοι να βιάζουν και να σκοτώνουν αλλόθρησκες ακόμα και 3χρονες, επειδή όλες οι αλλόθρησκες κατά τους Εβραίους είναι πόρνες.
Δεν μιλάμε για παρερμηνείες... μιλάμε για ερμηνείες!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε η έκφραση σου “πολωμένοι πάντα στο «εγώ» και στο «κήρυγμά» σας” νομίζω ότι ταιριάζει καλύτερα στους άθεους μιας και η υπερηφάνεια είναι ολοκληρωτικά δικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα, χωρίς να εννοώ ότι εγώ προσωπικά είμαι κανένας ταπεινός άνθρωπος. Γιατί εάν δεν ήταν έτσι δεν θα θεοποιούσαν το σύμπαν και τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα στην αδυναμία τους να πιστέψουν στο Θεό. Τέλος πάντων … μην μακρηγορήσω γιατί δικαιολογημένα θα παραπονιέσαι ότι ξεφεύγουμε από το θέμα.
Χωρίς τη φώτιση από το Θεό δεν είμαστε σε θέση όχι απλά να πιστέψουμε αλλά ούτε να καταλάβουμε το παραμικρό για τη ζωή. Ξέρω ότι σου ακούγονται υπερβολικά αυτά, αλλά οφείλω να σου τα πω μιας και με ρώτησες. Τα πάντα στον κόσμο τα κινεί ο Θεός και η επιστήμη που αναφέρεις έχει έρθει με την πάροδο των χρόνων χάρις τη βοήθεια του Θεού. Όλα είναι δώρα της Θείας Χάριτος ασχέτως εάν ο άνθρωπος δεν τα χρησιμοποιεί πάντα προς το συμφέρον της ψυχής του και εάν δεν το αντιλαμβάνεται φυσικά αυτό.
Εσύ θέλεις να θεωρείς ότι η επιστήμη είναι κάτι μακριά από το Θεό και μάλιστα αυτό που τον απομυθοποιεί. Η επιστήμη όμως στην πράξη είναι παράγωγο της Θείας χάριτος όπως και κάθε τι καλό που έχει στον χαρακτήρα του ή κάνει ένας άνθρωπος και φυσικά μακριά από τον Θεό χωρίς τη βοήθεια Του ποτέ δεν θα μπορέσουμε να διακρίνουμε σωστά τα πράγματα.

Όταν λέμε Dyer ότι άλλο είναι η επιστήμη και άλλο ο Θεός εννοούμε απλά ότι δεν γίνετε να εξηγηθούν όλα τα φαινόμενα με την χρήση επιστημονικών μεθόδων αλλά κάπου τελειώνει και μπαίνουμε σε άλλους χώρους.

Άθεος είπε...

Οι άθεοι θεοποιούν το σύμπαν;
Ακόμα και η Παλιά Διαθήκη διαλαλεί από την έναρξή της, τη δημιουργία του Σύμπαντος από το θεό. Η υπερηφάνεια είναι χαρακτηριστικό σας γνώρισμα (βλέπε λογική του θαύματος).
Τώρα, στην προσπάθειά σου να μείνεις εντός του θέματος, πάλι το έριξες στο κήρυγμα. Μα τι κόλλημα είναι αυτό; Όλα αυτά που μας είπες ήταν κηρύγματα.
Για παράδειγμα λες «Όλα είναι δώρα της Θείας Χάριτος… και δεν το αντιλαμβάνεστε φυσικά αυτό».
Δεν θα ήταν κήρυγμα αν μας έλεγες ΓΙΑΤΙ είναι θεία χάρη η επιστήμη και ΠΩΣ γίνεται να μην το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Φυσικά με επιστημονικό τρόπο και όχι διακηρύσσοντας. Όλοι μπορούν να κάνουν κήρυγμα χωρίς στοιχεία και αποδείξεις. Γιατί να μην πιστέψω τους μουσουλμάνους, αφού κι αυτοί τα ίδια λένε…

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει θεός,δεν υπάρχει θεός,δεν υπάρχει θεός,δεν υπάρχει θεός,δεν υπάρχει θεός.Όσες αναρτήσεις και να κάνεις άθεος δε γίνεσαι.
Δόξα τω θεώ,είχα αμφιβολίες της ύπαρξής του,αλλά παρατηρώντας τις αναρτήσεις,την επιχειρηματολογία και την ψυχολογία των άθεων,ξαναβρίσκω την πίστη μου.
Θεέ μου μην κλείσεις ποτέ αυτό το blog και χάσω την πίστη μου.

ndemonicos είπε...

Βρε αθεόφοβε Ανώνυμε Μανώλη ή όπως αλλοιώς, αν δεν μας κάνης πλάκα, κατηγορής τον θεό σου ως βλογοκλεισιματία ή τον πιστώνεις με την ύπαρξη των βλογς που τον αρνούνται ως αποτέλεσμα δικής του βούλησης, ώστε να δυναμώνη η πίστη των «εκεί πάνω» βλογιοκομμένων σ' αυτόν;

Conko είπε...

Έλα, Άθεε, και σ' ανώτερα!
Το blog σου έγινε τόπος μαρτυρίου. Κοίτα πόσοι(???) πιστοί σπεύδουν για ν' αγιάσουν!
Γιατί για κουβέντα επί της ουσίας δεν έρχονται...

Αν η Επιστήμη είναι δώρο της θείας χάριτος τότε είτε ο θεός είναι τόσο ηλίθιος που συνειδητά σηκώνει τα χεράκια του και βγάζει τα ματάκια του, είτε δεν προέβλεψε ότι το δημιούργημά του θα τον εξοντώσει.
Τι πιθανότητες δίνεις να υπάρχει ένα πάνσοφο και πανάγαθο ον που ξέρει τα πάντα (ακόμα και την Ιατρική του απώτερου μέλλοντος χωρίς, όμως, να είναι Επιστήμονας), ακόμα και τα μελούμενα; Και επιπλέον, μέρος αυτής της ιδιότητάς του να μεταβιβάζει στον πατρο-Κοσμά αλλά τον Επιστήμονα να μην τον αφήνει να προχωρήσει την έρευνά του (περί θείας αποκαλύψεως στην Ιατρική δε το συζητάει καν) γιατί τα βλαστοκύτταρα έχουν..."ψυχή";

Τελικά πρέπει να γίνω πάμπτωχος το πνεύματι για να με βρει κατακούτελα η θεία χάρις...

ΥΓ: Τελικά οι νύφες της περιβόητης φωτογραφίας αποδείχθηκαν ... παρανυφάκια (google it!). Όχι οτι αλλάζει τίποτα βέβαια... οι ισμαηλίτες κάνουν ότι έκανε και ο γενάρχης τους ο Αβραάμ... Πόσων χρόνων είπαμε ότι ήταν όταν κατέστησε έγκυο την νεαρά δούλα Αγάρ και απόχτησε τον Ισμαήλ;

Άθεος είπε...

Μου άρεσε το σχόλιο Conko, του blog, σαν τόπου μαρτυρίου για αγιάσιμο!
Την αγνοούσα αυτή την παρενέργεια: Δεν υπάρχει θεός, δεν υπάρχει θεός, δεν υπάρχει θεός… Θεέ μου μην κλείσεις ποτέ αυτό το blog και χάσω την πίστη μου!
Αυτό λέγεται εγκεφαλική παράκρουση μετά από απώλεια ψυχραιμίας!
Μετά… πιστέ του blog τα νεύρα σου θα φουντώσουν… τα γαστρικά σου υγρά θα παλινδρομήσουν καίγοντας τον οισοφάγο σου… και μια φαγούρα τρομερή θα απλωθεί σε ολόκληρο το κορμί σου, χώρια τις αϋπνίες που θα ακολουθήσουν και τα ψυχογενετικά σύνδρομα βουλιμίας.

ndemonicos είπε...

Γεια σου, Conco,εύχομαι να είσαι καλά. Εξυπνώτατο και απεικονιστικώτατο το «τόπος μαρτυρίου». Αλλά μόνο για τον Άθεο;
Πάμε: Γράφεις «Πόσων χρόνων είπαμε ότι ήταν όταν κατέστησε έγκυο την νεαρά δούλα Αγάρ και απόχτησε τον Ισμαήλ;». Δεν ρωτάς για να πάρης απάντηση, την ξέρεις. Αλλά ―τότε― αυτό δεν συνιστούσε καν πρόβλημα, νομικό ή ηθικό. Φοβούμαι μήπως παρασύρθηκες από τις καταγραφόμενες ως ηλικίες των προπατόρων των χριστιανών (Άβραμ περίπου 170). Ο μέσος όρος ζωής, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των σκληρών γενικών και ειδικών της περιοχής συνθηκών, δεν μπορεί να υπερέβαινε τα 35 χρόνια. Για τον λόγο αυτόν ο Μωυσής επέβαλε τον γάμο για τον «άνθρωπο» προτού κλείση τα δέκα οχτώ. Σε μεθύστερη εποχή, κατά την οποία οι εξ αντικειμένου συνθήκες είναι πιθανώτατα χειρότερες.
Αλλού είναι το θέμα: Ποια ήταν η Άγαρ, ποια έπεισε τον Άβραμ να πηδήξη την δούλη και για ποιον λόγο, ποια η μετέπειτα στάση Σάρας και Άβραμ κ.λπ. Το ΙΣΤ΄ της Γενέσεως έχει (όχι πως δεν έχουν άλλα) πολύ γέλιο... αλλά κι αυτή η Σάρα πολύ ξεχασιάρα, φίλε μου. Ξέχασε να δώση στον σύζυγό (ίσως και αδελφό) της κάνα δυο προφυλακτικά, μη και αφήση έγκυο την Άγαρ! Την οποία η ίδια πήγε στον Άβραμ λέγοντάς του: «είσελθε ουν προς την παιδίσκην μου, ίνα τεκνοποιήσωμαι εξ αυτής».
[Και προσοχή στο «τεκνοποιήσωμαι», είναι πρώτο ενικό και όχι βέβαια πληθυντικό. Δηλαδή «για να ΤΕΞΩ (παιδί) μέσω αυτής»(!!!) ― σήμερα θα λέγαμε «να γεννήσω (όχι αποκτήσω) μέσω αυτής».

Dyer είπε...

Ένα τελευταίο σχόλιο εντός θέματος.
Αν και η αντίθεση επιστήμης και θρησκείας είναι εμφανέστατη, αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα μορφωμένων ανθρώπων και μάλιστα επιστημόνων είναι πιστοί χριστιανοί ή απλώς πιστοί. Η εξήγηση νομίζω δεν βρίσκεται σε ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα των ανθρώπων αυτών ή σε κατάλοιπα από την παιδική ηλικία. Η αιτία κατά την γνώμη μου, της μη χειραφέτησης από αυτόν το μύθο, έχει να κάνει με το είδος της εκπαίδευσης που παρέχεται. Αν και η επιστήμη εξελίσσεται διαλεκτικά η σύγχρονη επιστημονική εκπαίδευση είναι απόλυτη και στατική. Επιβραβεύεται η στείρας απομνημόνευσης και θεωρείται αιρετική η κρητική σκέψη. Ακόμη και στα μαθηματικά όπου είναι ζητούμενο η λύση προβλημάτων αυτό γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον απολύτων αρχών. Συνέπεια αυτής της εκπαίδευσης είναι η εξοικείωση και η αναζήτηση απολύτων αξιών και στη ζωή. Και εν τέλη η αντίθεση δεν γίνεται αντιληπτή.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει θεός,δεν υπάρχει θεός,δεν υπάρχει θεός.Εγώ υπάρχω(ζω),βρε μήπως υπάρχει;
Κι αν δεν υπάρχει γιατί μας ζαλίζει ο άθεος;Σιγά τον αγαθό σκοπό της αφύπνισης των αμαθών πιστών.Άσε ρε τον κόσμο να πιστεύει ότι γουστάρει.
Εκτός αν κάποιοι έχουν βάλει τον άθεο να επιβάλλει την αθεία(με προπαγάνδα)στους κουτούς και εύπιστους(ναι είναι περισσότεροι απ'όσοι νομίζετε στην Ελλάδα).Τότε οι κύκλοι αυτοί του έχουν αναθέσει την αποδόμηση όχι της ορθοδοξίας αλλά της επικρατούσης θρησκείας στην Ελλάδα στα πλαίσια της γενικότερης εθνικής αποδόμησης και "πολυπολιτισμού".

Dimos El Grec είπε...

E ναι ρε ανώνυμε...
Είναι οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι μυστηριωδώς έδωσαν στην κυκλοφορία την τσόντα της Τζούλιας την ίδια μέρα με τα μέτρα για να μην αντιδράσει ο ελληνικός λαός σωστά;;;
Κάποιοι βλέπετε υπερβολικά πολύ Λιακόπουλο.
Α, και απαντάω χιουμοριστικά, γιατί φαντάζομαι ο Αθεος στον οποίο απευθύνεσαι, θα σου απάντήσει ο ίδιος σοβαρά, αλλά και γιατί δεν έχω παραπάνω χρόνο να απαντάω τώρα σε τόσο "σοβαρά" επιχειρήματα...

Άθεος είπε...

Τα έπιασες από την άκρη Dyer και κατέληξες σε σωστά συμπεράσματα.
Έτσι ακριβώς είναι.

Dimos El Grec σε σοβαρά σχόλια απαντώ, αλλά να μην τρώμε το χρόνο μας και μ’ αυτούς που γυροφέρνουν το δάσος δήθεν για σαφάρι της αρκούδας. Για άλλο λόγο έρχονται εδώ! Τους αρέσει να γελοιοποιούνται!

Ορθόδοξος είπε...

Οι αποδείξεις που ζητάς με επιστημονικό τρόπο δεν νομίζω ότι υπάρχουν και εάν υφίστανται κατά κάποιο τρόπο εγώ προσωπικά δεν μπορώ να στις δώσω. Εσύ έχεις μάθει να εξηγείς τον κόσμο βάση της επιστήμης και αποκλείεις κάθε άλλη περίπτωση να υπάρχει κάτι ανώτερο από αυτήν. Από τη στιγμή που έχεις παγιωθεί σε αυτή τη στάση, θεωρώ πως ότι και να σου παρουσιάσω είναι ανώφελο αφού θα το παρατηρείς πάντα μέσα από την τετράγωνη λογική σου.

Κάθε τι καλό υπάρχει στον κόσμο προέχετε από τον Θεό και για αυτό δεν υπάρχει φυσικά κανένας μαθηματικός τύπος που το επαληθεύει. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που πλησιάζεις την αλήθεια, αλλά εσύ και μια μικρή μερίδα ανθρώπων έχετε κλείσει δυστυχώς τα μάτια σας και αρνείσθε να δεχτείτε καν ότι ίσως συμβαίνει και κάτι διαφορετικό από αυτό που σας έμαθε κάποιος άθεος συγγραφέας. Το κήρυγμα που αρνείσαι πεισματικά να δεχτείς περιμένοντας να σου δώσω επιστημονικά στοιχεία για ένα θέμα που δεν υπόκειται απλά σε μια επιστήμη, κρύβει όλη την αλήθεια και εσύ δεν αντιλαμβάνεσαι κάποια γεγονότα γιατί ΔΕΝ θέλεις να τα αντιληφθείς, αφού τα έχεις διαγράψει πια έστω και ως ένα ενδεχόμενο.

Άθεος είπε...

Σε αντιλαμβάνομαι Ορθόδοξε. Αυτήν τη φορά νομίζω αντελήφθης τις διαφορές μας.
Όπως βλέπεις είναι ότι διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο που ζούμε κι όχι ότι έχω εμπάθεια με τους πιστούς των θρησκειών. Ο θεός για μένα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Προέχει πώς ερμηνεύουμε τον κόσμο. Και οι δυο μας λοιπόν ζούμε στον ίδιο κόσμο. Τώρα αν προχωρήσω και πω ότι ένας από τους δυο μας πρέπει να ζει αλλοτριωμένα στο κόσμο αυτό ή στο δικό του, τι θα πεις; Ποιος είναι αποξενωμένος;
Και κάτι άλλο. Λες «Κάθε τι καλό υπάρχει στον κόσμο προέχετε από τον Θεό» Αυτό δεν σου φαίνεται απόλυτο, δογματικό που ταιριάζει στους υπερόπτες πιστούς; Γιατί και για την υπερηφάνεια μίλησες αλλού!

Stelios Frang είπε...

Ωραίος!

Άνεμος είπε...

"η επιστήμη αντανακλά την πραγματικότητα";;; Αλήθεια το πιστεύεις; Την πραγματικότητα της τοποχρονικής γνώσης ή αλλιώς τοποχρονικών ελλείψεων μπορεί να εγγυηθεί. Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες της ιστορίας ήξεραν πως αναζητούν την αλήθεια. Όχι ότι την κατέχουν.

Η ανακάλυψη των ημιαγωγών φορτώνεται στην κβαντομηχανική; Γιατί; Δεν έχει καμία σχέση η κβαντομηχανική με αυτό.

Η ίδια η επιστήμη πολλές φορές αντιστέκεται στο νέο. Αυτό συμβαίνει όταν πρέπει να σκίσουν τα διπλώματά τους κάποιοι. Έχουν στηριχθεί απίστευτες αυθαιρεσίες από "επιστήμονες" τύπου Έντισον. Ένα παράδειγμα είπα αλλά Άθεε, αυτό δε συνέβη μόνο μία φορά. Εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμη και στις μέρες μας. Έτσι, όπως οι εμμονές του Έντισον πήγαν τη διανομή ενέργειας τριάντα χρόνια πίσω, έτσι και σήμερα υπάρχουν διάφοροι στις πανεπιστημιακές κοινότητες που πάνε πίσω τη σκέψη επειδή πρέπει να υποστηρίξουν ως άλλοι χριστιανοί τα προλεγόμενα. Αυτές τις παραμέτρους, όταν μιλάμε για επιστήμη δεν τις παίρνεις ποτέ υπ' όψη σου. Νομίζω πως έχεις θεοποιήσει την υπαρκτή επιστήμη, ενώ αρκετά στραβά έχει και αρκετά έχει δογματίσει μέχρι σήμερα. Προσπαθώντας να κρατήσει την προς τα πίσω συμβατότητα, η επιστήμη πολλές φορές περιορίζει τον ίδιο της τον εαυτό. Έτσι, για παράδειγμα η πίστη των επιστημόνων σε μία γραμμική πορεία τού ανθρώπινου πολιτισμού, τους κάνει να κλείνουν τα μάτια σε πανάρχαιους πολιτισμούς που σοβαρές ενδείξεις μας δείχνουν πως υπήρξαν. Μου θυμίζουν τότε τους χριστιανούς που μόλις πριν λίγα χρόνια παραδέχτηκαν πως η γη γυρίζει...

Έχω κάποια προβλήματα στην αποστολή των σχολίων. Ελπίζω να τα λάβεις όλα...

Άθεος είπε...

Ακριβώς, η επιστήμη αντανακλά την πραγματικότητα, διαφορετικά η επιστήμη θα ήταν μια ανοησία και η εξέλιξη του ανθρώπου θα παρέμενε στην λίθινη εποχή! Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Τι σημαίνει κατέχω την αλήθεια; Σημαίνει είμαι βλάκας! Ο επιστήμονας πάντα θα αναζητά. Θα διαψεύδει και επαληθεύοντας με το πείραμα τη θεωρία θα προχωρά. Και βέβαια η ανακάλυψη των ημιαγωγών είναι επίτευγμα της κβαντομηχανικής.
Μα τι μου λες… η επιστήμη αντιστέκεται στο νέο; Αυτό το κάνει η θρησκεία που βρίσκεται ακριβώς απέναντί της! Η επιστήμη διαψεύδει το παλιό, το αναχρονισμένο και προχωρά στην ανακάλυψη! Δεν περίμενα να έχεις διαφορετική γνώμη από αυτό! Ακόμα και οι χριστιανοί το ξέρουν!
Νομίζω την ανάρτηση αυτή περισσότερο από τις άλλες την προσπέρασες βιαστικά.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5