14 Ιουλ 2011

Μνήμες απ’ την Γαλλική Επανάσταση (1ο Μέρος)

Σήμερα 14 Ιούλη του 2011 συμπληρώνονται 222 χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση. Η 14η του Ιούλη μπορεί να είναι η εθνική γιορτή της Γαλλίας γιατί θυμίζει την πτώση της Βαστίλης, όμως είναι και ένα παγκόσμιο σύμβολο, για να θυμίζει σε όλους μας την τομή που έκανε ο άνθρωπος όταν αποφάσισε να αλλάξει το κοινωνικό του σύστημα, απαιτώντας ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες και ισότητα, έννοιες άγνωστες ως τότε στην απολυταρχική μοναρχία του φεουδαρχικού συστήματος.
Η Γαλλική Επανάσταση τότε ενέπνευσε τους λαούς όλης της Ευρώπης ώστε να παλέψουν ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση προασπίζοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου. Εκείνη η επανάσταση ενέπνευσε και το εθνικό εγερτήριο του 1821 ενάντια στους Τούρκους και το Πατριαρχείο, για την Ελλάδα και άλλαξε ριζικά την πορεία του ανθρώπινου πνεύματος, παγκόσμια. Η αγανάκτηση τότε ξεχείλιζε και σήμερα κάτι με κάνει να νομίζω ότι μπροστά σε μια τέτοια κοινωνικοπολιτική αγανάκτηση βρίσκονται όλοι οι λαοί του κόσμου. Όμως ας αφήσω εσάς να προβληματιστείτε για το σήμερα κι εγώ ας τα πάρω από την αρχή ζωντανεύοντας τις μνήμες εκείνης της περιόδου στη Γαλλία.

Τα πιο κάτω, στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι αποσπάσματα από το βιβλίο «ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ», εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ 2010, αν και κάποια ελαφρώς τροποποιήθηκαν για τους σκοπούς της ανάρτησης.

Εκείνη την εποχή λοιπόν η εξουσία ήταν συγκεντρωμένη στα χέρια της αυλής που δεν άφηνε περιθώρια έκφρασης της νεοανερχόμενης αστικής τάξης. Τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας βρισκόταν σε αντίθεση με τα φεουδαρχικά συμφέροντα και σε σύμπνοια με το λαό. Αυτή κυρίως ήταν η αντίθεση που έπρεπε να ξεπεραστεί, όπως και οι αντιθέσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ηθικολογία του Μεσαιωνικού χριστιανισμού. (Τα δυο προηγούμενα άρθρα για τα βασανιστήρια και τις θανατώσεις σε Δύση και Ανατολή λένε πολλά και δεν αναρτήθηκαν τυχαία).
Στο συμβουλευτικό σώμα του Παρλαμέντο συμμετείχαν τρεις τάξεις. Ο κλήρος και οι ευγενείς που εκπροσωπούνταν από τους γαιοκτήμονες, και την αστική τάξη που την εκπροσωπούσαν τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού με τη μεσαιωνική ονομασία Tiers Etat.
Τον Ιούνιο του 1789 λοιπόν η τρίτη τάξη αυτοανακηρύχθηκε σε Εθνοσυνέλευση και τον επόμενο μήνα σε Συνταγματική Εθνοσυνέλευση. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν τα προνόμια των γαιοκτημόνων ο βασιλιάς (Λουδοβίκος ο 16ος ) κάλεσε το στρατό για να υποτάξει τους αστούς. Οι τελευταίοι κάλεσαν το λαό. Η διαδήλωση της 14ης του Ιούλη κατέληξε σε λαϊκή εξέγερση. Ο λαός επιτέθηκε στις φυλακές της Βαστίλης που ήταν φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι. Τις επόμενες μέρες εξεγέρθηκε και η ύπαιθρος. Οι αρχές των πόλεων ανατράπηκαν και τη θέση τους πήραν επαναστατικές αρχές της τρίτης τάξης.
Σε λίγες μέρες το φεουδαρχικό σύστημα κατέρρευσε. Ο επαναστατικός στρατός των αστών χτύπησε πύργους ευγενών και στις 27 Αυγούστου η Εθνοσυνέλευση ψήφισε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη» ασπάζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία. (Είναι περίεργο, αλλά στη διακήρυξη εκείνη δε γίνεται λόγος στην οικονομική ελευθερία. Η ασυδοσία του κεφαλαίου εφευρέθηκε αργότερα!)

Τον επόμενο χρόνο, η Εκκλησία της Γαλλίας, έγινε αυτοκέφαλη και οργανώθηκε στο πνεύμα της νέας τάξης πραγμάτων. Η Εκκλησία χωρίστηκε σε ενορίες. Τα πολιτικά διοικητικά συμβούλια έκτοτε θα αναθέτουν την εκλογή των νέων επισκόπων. Όλοι οι κληρικοί πρέπει να δίνουν όρκο αφοσίωσης στο νέο καταστατικό. Όσοι αρνούνται θα διώκονται. Καταργήθηκαν τα προνόμια του πάπα και ο τελευταίος, αντιδρώντας, καταδίκασε τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης! (Σας θυμίζει τίποτα αυτό;)
Μαζί με την Εκκλησία αντέδρασαν και τα φεουδαρχικά κατάλοιπα της κοινωνίας. Βλέποντας ότι δεν έχουν μέλλον πια, άλλοι αυτομολούν στο εξωτερικό, βοηθώντας το αντεπαναστατικό κίνημα (Εμιγκρέδες) και άλλοι συμμαχούν με τη δεξιά πλευρά της νομοθετικής Εθνοσυνέλευσης (Γιρονδίνοι). Η αριστερή πλευρά της αστικής τάξης (Ιακωβίνοι) εκπροσωπούνται από το Ροβεσπιέρο. Ο Φρανσουά Μαρί Ροβεσπιέρο (1758-1794) ήταν πολιτικός που συνδέεται άμεσα με τη Γαλλική επανάσταση και καταλαμβάνει ηγετική θέση το 1790 όταν τον εξέλεξαν γραμματέα της Εθνοσυνέλευσης. Είχε πολλούς φίλους που του έδιναν το προσωνύμιο «Δημοσθένης» για τους δεινούς του λόγους στο λαό, αλλά και πολλούς εχθρούς που τον φώναζαν «Πίθηκο του Μιραμπό» συσχετίζοντάς τον με τον επαναστάτη της τρίτης τάξης κόμη ντε Μιραμπό. Πραγματικά ήταν μία αμφισβητούμενη μορφή ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς, που όταν εγκαταλείφθηκε και από τους πρώτους, απομονώθηκε, συνελήφθηκε και εκτελέστηκε με άλλους είκοσι δύο συντρόφους του. Ίσως κάποια στιγμή να έκανε υπερβάσεις στα καθήκοντά του, τόσο ώστε με τις τρομοκρατικές του ενέργειες να πάρει και το χαρακτηρισμό του «αιμοδιψή δικτάτορα». (Μήπως αυτός σας θυμίζει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία του 20ου αιώνα; Ο μελετητής της ιστορίας όμως βγάζει τα δικά του συμπεράσματα! Εδώ η ιστορία γίνεται υποκειμενική γιατί τα γεγονότα τα εξηγεί ο καθένας όπως θέλει).

Μαζί τους συμμαχεί μεγάλο μέρος του λαού που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα (Αβράκωτοι ή Ξεβράκωτοι). «Sans culottes». Είναι αυτοί που όχι δικαιώματα δεν έχουν, αλλά ούτε μοίρα στον ήλιο. Φτωχοί, χωρίς ιδιοκτησία, προλετάριοι με όλη τη σημασία της λέξης. (Αυτό, δεν μπορεί, κάτι θα σας θυμίζει!)
Οι αντιθέσεις αυτές θα φέρουν τα πάνω κάτω, αφού μέσα στους κόλπους της αστικής επανάστασης, οι πιο ισχυροί θα επιβληθούν σε βάρος του λαού. Αρχικά η αριστερή πτέρυγα φάνηκε να επιβάλλει τη θέλησή της, διώχνοντας το Λαφαγιέτ (19/8/1792) που αναζητούσε συμβιβασμό, καταργώντας τη μοναρχία (21/9/1792) και οικοδομώντας πραγματικά μια επαναστατική κυβέρνηση Κοινής Σωτηρίας (2/6/1793). Ο Λουδοβίκος 16ος συνελήφθη και καταδικάστηκε από την Εθνοσυνέλευση σε θάνατο. Πέθανε στη Γκιλοτίνα (21/1/1793).
Η νέα κυβέρνηση ρύθμισε ακόμα μια φορά τα Εκκλησιαστικά πράγματα. Αυτή τη φορά ήταν πραγματικά ριζοσπαστική. Έκλεισαν όλες οι εκκλησίες και ο ναός της Παναγιάς των Παρισίων αφιερώθηκε στη λατρεία της Λογικής παίρνοντας το όνομα «Ναός του Ορθού Λόγου»!
Πολλοί ιερείς έπαψαν να είναι χριστιανοί, μεταξύ αυτών και ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Γκομπέλ Προτίμησαν να ασπαστούν φυσικές θρησκείες, ή ακόμα καλύτερα, τίποτα!
Οι επαναστατικές αυτές ιδέες που κυοφορήθηκαν χρόνια πριν την πολιτική επανάσταση, μετά από αυτή σάρωσαν ολόκληρη τη Γαλλία. Οι επαναστάτες καλώς ή κακώς απέδωσαν όλα τα κακά εκτός από τους φεουδάρχες και στους ιερείς, για τους οποίους έλεγαν ότι είχαν ένα και μοναδικό θεό: το Συμφέρον. Αυτό οι επαναστάτες ήταν διατεθειμένοι να πλήξουν ακέρια! Τότε ο επαναστατικός αποχριστιανισμός στη Γαλλία κορυφώθηκε ακόμα πιο πολύ.
Ο κλήρος ήταν, όπως είπαμε, η μια από τις δύο προνομιούχες τάξεις που τον αποτελούσαν τουλάχιστον 150.000 άτομα. Βέβαια ο ανώτερος κλήρος (επίσκοποι, αρχιεπίσκοποι, ηγούμενοι) ήταν αυτός που ζούσε εύπορα και όχι ο κατώτερος που είχε πενιχρές αποδοχές και ζούσε όπως ο φτωχός λαός. (Τώρα είμαι σίγουρος κάτι πρέπει να βάλατε στο νου. Κάποιο συσχετισμό θα τον κάνατε, δεν μπορεί!)

Τέσσερα χρόνια μετά την επανάσταση 20000 ιερείς πετούν τα ράσα τους. Από τους 1500 ιερείς του Παρισιού παραιτούνται οι 410. Από τους 85 συνταγματικούς επισκόπους της Ιεραρχίας, όπως γράφει ο Μινουά, οι 24 παραιτήθηκαν και οι 23 αποστάτησαν (Βλέπε «Ιστορία της Αθεΐας» εκδόσεις Νάρκισσος).
Ίσως κάτω από το φόβο των επαναστατών κάποιοι να συναινούσαν πιεστικά και καταναγκαστικά, όμως πολλοί υπέγραφαν δημόσια τη μεταμέλειά τους συστρατευόμενοι πια στον αγώνα για τον αποχριστιανισμό της Γαλλίας. Να μερικά κείμενα αντιπροσωπευτικά εκείνης της εποχής.
«Δηλώνω παρουσία του δήμου ότι αποτάσσομαι διαπαντός, δηλώνω επίσης ότι απαρνούμαι, αποκηρύσσω και απορρίπτω ως αναλήθεια, φαντασίωση και απάτη κάθε υποτιθέμενο χαρακτήρα και πάσα λειτουργία του ιερατικού σχήματος».
«Πολίτες, είμαι ιερέας επί έξι χρόνια, από μία μοίρα αδιανόητη, έγινα λειτουργός του ψεύδους… Δηλώνω επίσης ότι αποτάσσομαι την ιεροσύνη και εγκαταλείπω τον φανατικό στρατό του ευσεβούς τυράννου της Ρώμης, προκειμένου από δω και στο εξής να υπηρετώ την αλήθεια και μόνο, της οποίας επιθυμώ να καταστώ στρατιώτης και απόστολος».
«Πολίτες, σας κορόιδευα πολύ καιρό λέγοντάς σας πράγματα που ούτε εγώ ο ίδιος δεν τα πίστευα, αλλά δεν τολμούσα να σας πω την αλήθεια, γιατί ήμουν μόνος… Αποτάσσομαι, ζητώ συγνώμη επί γης, σκίζω τα ράσα μου και προσπέφτω στα γόνατα μπροστά στο λαό». (Και τα τρία κείμενα παραθέτει ο Ζωρζ Μινουά στην «Ιστορία της Αθεΐας» σελ. 556-557 ο.π.)


Οι επαναστάτες κλείνουν εκκλησίες, καταστρέφουν θρησκευτικά εμβλήματα, κατασκευάζουν όπλα από τις καμπάνες των εκκλησιών, θεσπίζουν το δημοκρατικό ημερολόγιο, αντικαθιστώντας τη βδομάδα με τη δεκάδα και τις θρησκευτικές γιορτές με μέρες ανάμνησης από την ιστορία της Γαλλίας. Οι ιερείς απαγορεύονται να περιφέρονται με ράσα εκτός των ιερών τους χώρων και τα νεκροταφεία απομονώνονται με δενδροφυτεύσεις και επιγραφές που γράφουν ότι «ο θάνατος είναι ένας αιώνιος ύπνος»!
Ο αποχριστιανισμός στη Γαλλία μετά την επανάσταση έβγαλε ένα χρόνιο απωθημένο. Εκτόνωσε ένα μίσος που φώλιαζε αιώνες μέσα του και εξωτερικεύτηκε όταν ένιωσε τη δύναμή του, πιάνοντας σφιχτά το όπλο που έστρεφε ενάντια σε αυτούς που τον καταπίεζαν και τον εξευτέλιζαν σαν άνθρωπο!
Στις 17 Νοέμβρη του 1793 ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης Ανάχαρσις Κλόοτς στην ομιλία του απευθύνει πρόταση στο Σώμα να ανεγερθεί άγαλμα του Ζαν Μεσλιέρ μπροστά στο ναό του Ορθού Λόγου. Θεωρούσε τον ηρωικό παπά ευεργέτη της ανθρωπότητας, όπως και όλους τους πολέμιους της θρησκείας. (Όμως στη μνήμη εκείνου του έντιμου παπά, που με το έργο του είχε σπιλωθεί το παλαιό καθεστώς θα αναφερθούμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, σας το υπόσχομαι!)
Όπως είπαμε πιο πάνω εκείνοι οι αποχριστιανιστές δεν ήταν όλοι άθεοι. Κυρίως ήταν ντεϊστές που δέχονταν το φυσικό δίκαιο και τη λογική, όμως μέσα τους, σαν μια ανώτερη δύναμη, φώλιαζε ακόμα ένας θεός που δεν έλεγε να πεθάνει, φωνάζοντας, όπως θα έλεγε αργότερα ο δικός μας Καζαντζάκης, «Σώστε με»!
Αρχές του Δεκέμβρη του 1793 ψηφίστηκε το νέο ημερολόγιο, έτσι ώστε η τέταρτη του μήνα να ονομαστεί 14 Φριμέρ του 2ου χρόνου της επανάστασης. Ήταν η απαρχή ίδρυσης της νέας θρησκείας που δειλά-δειλά κτιζόταν πάνω στα ερείπια της παλιάς!
Όμως, ολοκληρωτικά, ποτέ δεν κτίστηκε. Τι έγινε;
Ε, όλα τώρα θα τα πούμε;
…σας καταλαβαίνω, καλοκαίρι είναι, ας αφήσουμε τα υπόλοιπα για την επόμενη ανάρτηση…

33 σχόλια:

zickos είπε...

καλησπέρα από το νησί λέμε σε σένα δάσκαλε και στους άλλους συνομιλητές του blog!!!!!!!!!!!
υπάρχει μια μεγάλη και πολύ καλά κρυμμένη αλήθεια την οποίαν ο κόσμος διαβάζοντας και μελετώντας την συμμερίζεται...
ποια είναι αυτή θα μου πείτε.
ότι ουδέποτε υπήρξε θεός(τεκμηριωμένα)
οσοσί αφορά την γαλλική επανάσταση και θα σταθώ στην εκδίωξη διαφορων κληρικών, ότι έπραξαν όλα αυτά που θα διηγούνται οι ιστορικοί! αυτό φυσικά έγινε και στο ανατολικό μπλόκ φυσικά επί "κουμουνισμου" αλλα μέσα σε 20 χρονια πάλι τα ίδια έχουμε παπάδες εκκλησιες τζαμια κτλ...
και που θέλω να καταλήξω....
στο να αντιληφθείς την αλήθεια θέλει κόπο και όχι εξαναγκασμό.
ο εξαναγκασμός της περισσότερες φορες φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα αν όχι πάντα
οποτε αντί του εξαναγκασμού ο κόσμος χρειάζεται αλλα (δεν το γνωρίζει) αυτό που λέγανε οι ΕΛΛΗΝΕΣ την ΠΑΙΔΙΑ μελέτη διάβασμα κτλ....
όσον αφορά την θρησκεία πλέον εγώ προσωπικά μετά από το λιγοστό διάβασμα και μελέτη κατέληξα στην εξής φιλοσοφία....
βάσει μελέτης αμερικανων επιστημων κατέληξαν στο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποθηκεύει καθημερινά(μέσο τον τεσσάρων αισθήσεων) 34 "ΤΕΡΑΒΙΤΕ" ναι καλά διαβάσατε 34 "ΤΕΡΑΒΙΤΕ" αντιλαμβάνεστε το μέγεθος πιστεύω...
και λέγω εγώ ο αγράμματος και αναρωτιέμαι φυσικά αν από τα 34 "ΤΕΡΑΒΙΤΕ" καθημερινά το 0.0001 ήτο γνώση????????? ποιοι θα ήμασταν???????
οποτε δεν ασχολούμαι με άχρηστα πράγματα στην ζωή παρα μονο με την καλλιέργεια του μικρού εγκεφαλου μου μήπως και κάποια στιγμή στην ζωή μου καταφέρω να πράξω σωστά και για του λόγου του αληθές απόστολε ρίξε μια ματια στης photos δουλειάς μου στο fb...
αυτά και καλο καλοκαίρι σε όλους!!!!!!!!!!!!
φυσικά και οποιος κατεβει προς το νησί θα χάρο να ποιο ένα κρασάκι παρέα.....

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

όσο πιο πίσω πας στην ιστορία των λαών, τόσο πιο πολύ μπορείς να καταλάβεις όχι μόνο το σήμερα, μα και το μέλλον…
αυτό που λατρεύω σε σένα, είναι πως πάντα δίνεις τροφή για σκέψη και γιατί όχι; και για έρευνα…

υ.γ η θρησκεία και οι εκκλησίες της, παντού και πάντα παρούσες. κάποιοι πεφωτισμένοι θέλησαν να την ξεριζώσουν –αλήθεια κράτος- και εκκλησία πάντα μαζί…- μα ως συνήθως ο όχλος επικράτησε…

penestas είπε...

Φιλε Αθεε καλημερα
Χαιρωμαι που η αναρτηση σου ειναι αφιερωμενη στην επετειο της Γαλικης επαναστασης.
Η Διακυρηξη των δικαιωματων του ανθρωπου και του πολητη ειναι ακομα και σημερα κενο γραμμα για δισεκατομυρια συνσανθρωπους μας στον Πλανητη.
Σημερα οι Βασειλιαδες και οι φεουδαρχες εχουν αντικατασταθει απο ..δημοκρατικα εκλεγμενους δηκτατορες και αιμοβορους καπιταληστες. Ο ρολος της εκλησιας λιγο διαφερει απο αυτον της προ Γαλικης Επαναστασης.
Η θεοποιηση της ιδιοκτησιας,της επιχειρηματικοτητας,καιτου κερδους
οδηγησαν δισεκατομυρια ανθρωπους στην πεινα καιστη δυστηχεια
Πιστευω οτι και σημερα τα οραματα των αγωνιστων της Γαλικης Επαναστασης ειναι επικαιρα και η
εφαρμογη τους αναγκαια
Εξ αλλου σαν πενεστας (Ξεβρακοτος) μονο ΔΙΚΑΙΟ κερδος θα εχω
ΠΕΝΕΣΤΑΣ 15 7 11

Άθεος είπε...

Zickos
…φυσικά και… ούτε υπήρξε ποτέ… ούτε και θα υπάρξει!
Ο θεός δεν είναι πράγμα, αλλά ιδέα που γεννιέται μέσα στο μυαλό.
Πώς λέμε, αν σου μπει η ιδέα για κάτι, δύσκολα φεύγει από κει… έτσι κι ο θεός, αν σου μπει κάθεται σαν μπάστακας και σε διαφεντεύει.
Οι υπόλοιποι έχουμε τη λογική!
Δεν ήταν τυχαίο που ο ναός της Παναγιάς των Παρισίων αφιερώθηκε στη λατρεία της Λογικής παίρνοντας το όνομα «Ναός του Ορθού Λόγου»!
Ευχαριστώ επίσης και για την πρόσκληση στο νησί σου.

Άθεος είπε...

Λύχνε μου, μπορεί εσύ να καις το φυτίλι της καρδιάς σου για να φωτίζεις με ποίηση τις συνειδήσεις των αναγνωστών σου, όμως κι εγώ προσπαθώ, ώστε με τη γνώση να φωτίζω την σκέψη όσων θέλουν να προβληματιστούν. Μέσα από τη φιλοσοφία και την ιστορία, μπορούμε να κάνουμε ένα καλύτερο κόσμο. Και η φιλοσοφία και η ιστορία έχουν τον τρόπο τους να μας δείχνουν τον δρόμο. Εμείς πρέπει απλά να βάζουμε τις δυνάμεις μας και να κινούμε στον σκοπό, ψάχνοντας την Ιθάκη!
(είδες… με κόλλησες… πολύ ποιητικό μου βγήκε!)

Άθεος είπε...

Φίλε μου πενέστα, εσύ πρέπει να έζησες καλύτερα την ανάρτηση και σε όλο της το μεγαλείο, σαν να ένιωσες την αδικία που συντελέστηκε επάνω σου. Να αγωνίζεσαι, να πεθαίνεις για κάποια ιδανικά και στο τέλος να μένεις και πάλι ξεβράκωτος και φτωχός, αναγνωρίζοντας όμως ότι κάποια πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Έτσι γίνεται πάντα. Το Σύστημα αντιστέκεται και μεις δεν πρέπει ποτέ να παραμένουμε αδρανείς, σαν τους πιστούς που όλα τα περιμένουν από ψηλά!
Ξέρεις άλλωστε ότι τίποτα δεν μας δίνεται χωρίς να το απαιτήσουμε.
Γι αυτό καλύτερα να κάνουμε, ακόμα και λάθος στη δράση, παρά να παραμένουμε αδρανείς!
Το «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» που φωνάζαμε στο Πολυτεχνείο, ήταν σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης!
Δεν μπορεί… αν με πείσμα το απαιτήσουμε… μια μέρα θα τα καταφέρουμε!

SkyclaD είπε...

Φύγαμε απο τον μεσαίωνα κ' τα βασανιστήρια του κ' μπήκαμε στην όμορφη εποχή του διαφωτισμού, ενός διαφωτισμού που δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα κ' που όσες φορές κι' αν προσπάθησαν κάποιοι να τον φέρουν, στραγγαλίστηκαν από το νεο Βυζαντινό μας κράτος με τους Ρωμιούς πολίτες του, οι οποίοι προτιμούν το "πίσω στις παραδόσεις" της αδερφής Αρχιεπισκόπου Χουντόδουλου (είναι γνωστά τα κηρύγματα του, που εναντιώνονταν στον διαφωτισμό).
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, ο νέος υπουργός εσωτερικών φρόντισε να μας επικυρώσει τα λόγια του Χουντόδουλου, αφήνοντας άθικτα τα προνόμια της εκκλησία (το περίεργο είναι ότι δεν αγανάκτησαν οι αγανακτισμένοι με αυτό).
Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνετε, με μόνη εξαίρεση οτι οι Ρωμιοί δεν είναι Γάλλοι, θα προτιμήσουν να στήνουν αντίσκηνα στο Σύνταγμα αντί να κατεδαφίζουν "Βαστίλες", θα εξακολουθούν να μην πειράζουν τους ιερείς αντί να τους στείλουν στην "γκιλοτίνα" (να πάει στράφι η μεταθάνατο ζωή? όχι βέβαια), θα συνεχίσουν την αμάθεια τους, αντί να μορφωθούν κλπ.
Δυστυχώς φοβάμαι οτι σε αυτήν την χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, ο προτεσταντικός καπιταλισμός με την ορθόδοξη δουλοπρέπεια κ' την Καθολική αμάθεια θα βασιλεύουν για πολύ ακόμα. Τελικά οι βάρβαροι του βορρά που έτρωγαν βελανίδια κάποτε, ήταν κ' είναι πιο αποφασιστικοί ανθρωπιστές, απο τους "πολιτισμένους" ανατολίτες Ρωμιούς. (Συγνώμη για το ολίγον τι ακαταλαβίστικο κείμενο μου, αλλά μόλις είδα κάτι συνεντεύξεις του Άνθιμου κ' έχω βγεί απο τα ρούχα μου). Καλές διακοπές σε όλους.

Άθεος είπε...

Δεν είναι καθόλου ακαταλαβίστικο το κείμενό σου. Πολύ ωραία τα έγραψες. Όσοι μελέτησαν λίγα απ’ αυτά που έθιξες αντελήφθησαν πολύ καλά ότι ο μύθος του Έλληνα και των ξένων που κατουράνε από τα δέντρα, δεν ισχύει πια. Οι μάσκες έπεσαν και δειλά δειλά φαίνεται το ρωμαίικο πρόσωπο του ελληναρά! Προχθές διαπίστωσα την ταυτόχρονη προβολή τριών τούρκικων σίριαλς στην ελληνική τηλεόραση, ενώ από φέτος το mega έχει σκαρτέψει τόσο πολύ, που από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας παίζει αδιάκοπα ελληνικά σίριαλς χειρίστου είδους και αμφιβόλου ηθικής, προβάλλοντας μια κατάπτυστη τηλεόραση. Φαντάζεσαι όσοι διαπαιδαγωγούνται με τέτοια προγράμματα τι πολίτες θα γίνουν αύριο; Κανένας προβληματισμός. Το μόνο πρόβλημά μας είναι το γκομενιλίκι και οι πουστιές!
Ποια Βαστίλη SkyclaD να κάψουμε… το σπίτι μας ευκολότερα το καίμε και το μυαλό μας καθημερινά!
Χαίρομαι που εστιάστηκες στα κοινά θέματα με τη Γαλλική Επανάσταση.
Τυχαίο ήταν που έκανα μια τέτοια ανάρτηση;
Ή μήπως τυχαία ανάρτησα καλοκαιριάτικα τα άρθρα με τα βασανιστήρια.
Ή μήπως ήταν σύμπτωση οι περασμένες αναρτήσεις όπου το κράτος και η θρησκεία, μας κάνουν μαζοχιστές ώστε υπερασπίζοντας την ομάδα να μην αντιλαμβανόμαστε τον σαδισμό τους!
Και μην πει κανείς ότι οι δεύτεροι αγαπούν… γιατί, όπως δείξαμε, και η αγάπη τους φενικιασμένη ήταν!
Φύγαμε από τον Μεσαίωνα;
Μάλλον κάτι μεταρρυθμίσεις κάναμε, κάτι σαν ανακαίνιση του νου!
Αυτοί που έκαναν την υπέρβαση βρίσκονται εδώ και κάποιοι απ’ αυτούς είναι φίλοι μας!

SkyclaD είπε...

Να ήταν μόνο αυτά? Εδώ ο ΑΝΤ-1 θα αρχίσει να δείχνει bollywood, όπως βλέπεις πίσω στην δεκαετία του 60'. Κάνουν αγώνα οι άνθρωποι να μας δώσουν να καταλάβουμε πως είμαστε Ανατολή. Για ντοκυμαντέρ? Ούτε λόγος, μόνο το Πάσχα, με θέμα τον Χριστό & την Βίβλο.
Δυστυχώς όπως ορθά το λές έτσι θα συνεχίσει να διαπαιδαγωγείται ο Νεοέλληνας, βλέπεις τα βιβλία κ' η έρευνα τον κουράζουν, άσε που του κλέβουν χρόνο απο το κυνήγι γκόμενας (να πώ οτι μαμάνε? Με το πουλί στο χέρι μένουν).
Τελικά όντως κάποιες μεταρρυθμίσεις στον Μεσαίωνα έκαναν, σαν αυτή των Ισσαύρων με την εικονομαχία, γιατι οι νεοέλληνες ιστορικοί έτσι την αποκαλούν στα βιβλία τους...πώς θα δείξουν οτι ήταν μπροστά απο την Γαλλική επανάσταση.

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Πολύ καλή η ανάρτησή σου καλέ μου φίλε για τη νέα μου πατρίδα!
Και φτάσαμε στο σήμερα!
Ό,τι με κόπο αίμα και μόχθο προσπάθησε ν'αποκτήσει ο άνθρωπος,έρχονται κάποιοι νάνοι του πνεύματος,χαρτογιακάδες της συμφοράς,λογιστάκια της νέας τάξης και προσπαθούν να μας γυρίσουν εκεί που τους ξεφύγαμε!!!
Καλές οι επαναστάσεις,αλλά δεν φτάνουν αν δεν αλλάξει ο άνθρωπος εκ των έσω!
Γι αυτό επέμεναν οι αρχαίοι μας και έδιναν έμφαση στη παιδεία και όχι απλά μια στύρα αποστήθηση για να περάσουμε τη τάξη!
Ξέφυγα??
Έτσι κι αλλιώς είμαι φευγάτη εδ'ω και πολύ καιρό και μη με ρωτήσεις που είναι το μπλογκ!
Ευελπιστώ να επανέλθω!!

Άθεος είπε...

SkyclaD
Οι αναρτήσεις μετά το καλοκαίρι και προς τον χειμώνα θα μας δώσουν την ευκαιρία να θίξουμε πολλά από τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν γύρω μας!

Άθεος είπε...

ΝΑΝΤΙΑ
Πού είσαι βρε ξανθομάνα, πού χάθηκες πάλι…
Από την Κύπρο στη Βραζιλία κι από την Ελλάδα στην Γαλλία, δεν έχουν τελειωμό οι μεταναστεύσεις σου!
Όμως, τώρα είσαι σε μια χώρα που έχει κουλτούρα κι αν πολιτικά ακόμα βρίσκονται πίσω, πολιτισμικά είναι από τους πιο κουλτουριάρηδες της Ευρώπης και τους περισσότερο άθεους.
Μπορεί να έφυγες, μπορεί να μεγαλώνεις δυο δίδυμα, όμως μην αμελείς να μπαίνεις στο blog και να ενημερώνεσαι. Ξέρω όμως ότι πάντα βρισκόσουν στις επάλξεις και, αν και ξανθιά, το μυαλό σου έκοβε σαν ξυράφι και πάντα με προοδευτικές ιδέες.
Το ότι είσαι και φευγάτη, αυτό δεν το συζητώ!
Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να φύγουμε από την θεοκρατούσα Ρωμυλία ή να την πω αλλιώς «Βλάχικη Γκρεκία» με τον υπανάπτυκτο λαό που δεν λέει να σηκώσει το κεφάλι ψηλά.
Γεια σου ξανθο…μάνα από την χώρα των Ιακωβίνων και του Μεγάλου Φρανσουά Μπαμπέφ! (Για τον τελευταίο θα τα πούμε στην επόμενη ανάρτηση, γι αυτό μην την χάσεις).

zoyzoy είπε...

Ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου για την Γαλική επανάσταση η δική μου ενημέρωση πάνω σ'αυτή είχε μείνει μέχρι των σχολικών βιβλίων που ούτε λόγος για παραίτηση των κληρικών.
Το απόστημα όμως της Θρησκοληψίας ήταν τόσο βαθύ που δεν καθάρισε ούτε την εποχή του διαφωτισμού.

Τώρα με απογοήτευσες μετά τόσο αίμα και θυσίες απέκτησε ελευθερίες ο άνθρωπος, όμως μετά 222χρόνια είναι σε χειρότερη μοίρα και πάλι ξεβράκωτος:))

Καλή εβδομάδα να'χεις
με δροσερά θαλασσινά:))

Άθεος είπε...

Δυστυχώς zoyzoy έτσι δύσκολα προχωράει προς τα μπρος ο άνθρωπος κι ο πολιτισμός. Τα εμπόδια βρίσκονται μπροστά του και πρέπει να ανοίγει δρόμους και να τα ξεπερνά. Κάνοντας δυο βήματα μπροστά, ένα πίσω. Σαν να ανεβαίνει βουνό. Έχεις δει κανέναν να ανεβαίνει βουνό πατώντας σε λείες πέτρες; Πατώντας στα εμπόδια ανεβαίνουμε. Στις αναρτήσεις για την διαλεκτική τα εμπόδια ήταν οι αντιθέσεις. Αυτές είναι που μας ωθούν μπροστά. Παρόλο τα εμπόδια όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν κάναμε βήματα μπροστά. Το ότι σήμερα μιλάμε από δω, σημαίνει ότι πολλά εμπόδια ξεπεράστηκαν. Διαφορετικά, κάποιον δήμιο θα είχαμε μπροστά μας και θα μας βασάνιζε, καταπώς περιγράφαμε στην περασμένη ανάρτηση!
Όμως, μην ανησυχείς, το νερά ήδη είναι στ’ αυλάκι και ρέει μπροστά ανοίγοντας δρόμο προς την θάλασσα!
Νομοτέλεια!
Ή όπως λέει ο λαός «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»!
Έσεται Ήμαρ!!!

Βασιλης είπε...

Χαιρετώ κι εγώ. Τα είχα διαβάσει στο βιβλίο σου. Από κει έμαθα και για τον παπά Μεσλιέρ, που μπορεί ο φόβος να μην τον άφηνε να μιλήσει όσο ήταν ζωντανός, κι αυτό δείχνει την τρομοκρατία που ασκούσε ακόμα και τότε η εκκλησία.
Ευτυχώς που είχαμε πια σαν ανθρωπότητα το γραπτό λόγο.
Δε λέω άλλα γιατί νομίζω θα κάνεις αφιέρωμα σ αυτόν τον.. παπά, και δε θέλω να στο χαλάσω.
Χαιρετώ όλη την παρέα.

Dyer είπε...

Η Γαλλική επανάσταση αλλά σχεδόν και κάθε επανάσταση αν και έχει ιδανικές ιδέες που ξεσηκώνουν και ενεργοποιούν τον απλό άνθρωπο έχουν πρόβλημα με την διαχείριση της επόμενης ημέρας. Ο Ροβεσπιέρος αν και ήταν εντιμότατος και συνεπής με την ιδεολογία του, αν και όντως σκόπευε να ξυπνήσει τον άνθρωπο από το λήθαργο της θρησκείας, τον συνοδοιπόρο της φεουδαρχίας, δυστυχώς λειτούργησε την επόμενη μέρα τρομοκρατικά. Οι ιδέες της Γαλλικής επανάστασης είναι και σήμερα ζητούμενο φυσικά με μια διαφορετική οπτική, πιο εξελιγμένη, η προσέγγισή τους όμως δεν πρέπει να γίνεται ιδεαλιστικά, σαν απόλυτες αξίες, με θρησκευτική ευλάβεια!
Φίλε Άθεε σου χρωστάω το γεγονός ότι με τις αναρτήσεις σου συνειδητοποίησα καλύτερα την έννοια και τη πρακτική της διαλεκτικής μεθόδου σκέψεις. Κάθε φορά λοιπόν κάνω τους λογικούς συνειρμούς και ανακαλύπτω στα γεγονότα που γνώριζα διαφορετικές προσεγγίσεις που τα εξηγούν καλύτερα. Εκεί είναι και η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει η θρησκεία. Ακόμα και αν την εξοντώσεις σε επίπεδο σχημάτων και ιδεών «πιστεύονται» ότι κανείς το «σωστό» αυτόματα δημιουργείς μια νέα θρησκεία και η διαλεκτική παει περίπατο.
Τα ιδεολόγημα όπως είναι οι θρησκείες μόνο όταν αποδομούνται με την διαλεκτική μέθοδο εξαφανίζονται οριστικά.
Να είσαι καλά.

ΥΓ Λίγο καθυστερημένα σχολιάζω φίλε Άθεε καθ’ ότι έχω σοβαρό πρόβλημα με τον υπολογιστή μου που μου αναλώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο.

Άθεος είπε...

Ναι Βασίλη θα κάνω ένα αφιέρωμα στον παπά Μεσλιέρ μιας και άνοιξα το θέμα: Γαλλική Επανάσταση. Καλά έκανες που δεν αναφέρθηκες σ’ αυτόν ώστε όσοι δεν τον ξέρουν να ανυπομονούν να τον μάθουν!

Άθεος είπε...

Δεν σχολιάζεις καθυστερημένα Dyer. Γι αυτό υποδεικνύω όλα τα θέματα στα Περιεχόμενα, αφού είναι πάντα επίκαιρα και φρέσκα για να φρεσκάρουν την συνείδησή μας!
Με την επανάσταση το πρόβλημα κυρίως είναι να την αρχίσεις. Οι δυσκολίες από κει και πέρα είναι ότι το παλιό αντιστέκεται στο καινούριο σαν να αντεπαναστατεί. Νόμος της διαλεκτικής κι αυτός.
Χαίρομαι που κατανοείς τη δύναμη της διαλεκτικής σκέψης, γιατί μόνο έτσι ο νους δουλεύει επιστημονικά και κριτικά, ξεπερνώντας τις αντιθέσεις. Και το κυριότερο μπορείς να αντισταθείς σε κάθε ιδεαλιστική οπτική που καιροφυλακτεί σαν αντεπαναστάτης του νου!
Ώστε ο υπολογιστής σου αναλώνει όλο τον ελεύθερό σου χρόνο ε…
Τι σύμπτωση… και ο δικός μου… τα ίδια μου κάνει!

Ανώνυμος είπε...

KAI ESY PISTEYEIS SE KATI.TORA AN AYTO POU PISTEYEIS EINE SOSTO H LATHOS,DEN MPOREIS ESY NA EISE SIGOUROS GIA TO PISTEYW SOU

Άθεος είπε...

Και βέβαια πιστεύω! Πιστεύω στον κόσμο μου γιατί είναι υπαρκτός. Όμως ακόμα και τότε δεν τον λατρεύω ικετεύοντάς τον να με βοηθήσει… Στηρίζομαι στις δυνατότητες που μου παρέχει η φύση μου. Γι’ αυτό αγωνίζομαι. Εκεί στηρίζουμε τις ελπίδες μας όσοι δεν έχουμε αλλοτριωθεί ακόμα. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο υπαρκτό, μέσα στον οποίο κινούμαστε και προσπαθούμε να τον κάνουμε καλύτερο.
Όταν ελπίζεις στην βοήθεια από το υπερπέραν ή ιερός κηφήνας θα γίνεις ή ο φανατισμός σου θα σε οδηγήσει σε εγκλήματα σαν αυτό του Νορβηγού χριστιανοφασίστα!
Πόσες φορές να το πούμε ακόμα. Εκεί κάτω βρίσκεται ακόμα αναρτημένο από καιρό.
«Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.
Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!
Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!»

Άθεος είπε...

Και πού είσαι Άννινε… μην μου ξαναγράψεις σε greeklish και κεφαλαία… υποτίθεται εσείς οι Κύπριοι είστε πιο καθαροί έλληνες από μας τους… ελλαδίτες!
Τσάμπα την ελληνική σημαία που έχεις στο προφίλ σου!

Γιώργος είπε...

Λοιπον φιλέ είδα το άρθρο κι έμεινα έκπληκτος. Πρέπει να σεβεσαι τη θρησκεία των άλλων. Μόνο τον Χριστιανισμό κακολογεις.Ο ελληνικός λαός είναι κατά 92% χριστιανικός. Για χτυπά και λίγο το Ισλάμ.Αν θες μη πιστεύεις στο Θεό εγώ όμως πιστεύω σεβασμού το.

Άθεος είπε...

Μην λες ψέματα... Οι τελευταίες αναρτήσεις μόνο για το ισλάμ γράφτηκαν και είναι όλες ενάντια. Αν δεις τα Περιεχόμενα θα βρεις, όχι μόνο και για τους έτερους δυο των αποκαλυπτικών θρησκειών, αλλά ακόμα και για τις αρχαίες θρησκείες. Άθεος είμαι για όλους τους θεούς!

hellenicwarrior84 είπε...

"Εκείνη η επανάσταση ενέπνευσε και το εθνικό εγερτήριο του 1821 ενάντια στους Τούρκους και το Πατριαρχείο", ναι εχεις δικιο, οι Ελληνες περιμεναν την γαλλικη επανασταση για να εξεγερθουν για πρωτη φορα εναντια στους Τουρκους, μεχρι τοτε καθονταν στα αυγα τους...και ναι, στοχος τους ηταν να εξεγερθουν εναντια και στο Πατριαρχειο!! Τα κοκκαλα του Κωνσταντινου Σαθα, του Σπυριδωνος Τρικουπη και των αγωνιστων του '21 που αφησαν απομνημονευματα, θα τριζουν...

Άθεος είπε...

Η επανάσταση που ξέρουμε έτσι επινοήθηκε και η ιδέα ρίχτηκε το 1770 μετά από μια άλλη αποτυχημένη ενέργεια, που αφορά κάτι απελπισμένους που περίμεναν απελευθέρωση από τους ομόδοξους Ρώσους και οδήγησε στην ιστορική παρωδία γνωστή σαν «Ορλωφικά». Τότε κατάλαβαν τι μπορούν να πάθουν και από τους ομόδοξους. Από το Πατριαρχείο το ήξεραν αιώνες πριν. Όμως μετά το εθνικό εγερτήριο του Ρήγα και την απογοήτευση και από την συμπεριφορά των Γάλλων, ο Ανώνυμος Έλληνας (Ελληνική Νομαρχία) κατάφερε να ξεσηκώσει τους Έλληνες ότι δεν πρέπει να περιμένουν από κανέναν βοήθεια αλλά μόνο από τις δικές τους δυνάμεις. Δυστυχώς και μετά το ΄21 μας έφαγε η υποτέλεια και μας τρώει ακόμα με τους «συμμάχους» να καθορίζουν το μέλλον μας. Αυτά τα καθάρματα τα είπαν «φιλέλληνες» και τα τιμούν ακόμα κάτι δεξιοί και ακροδεξιά αποβράσματα που ακόμα διαβάζουν ιστορία γραμμένη από φασίστες και προδότες που πάντα ήταν τσιράκια των ξένων και μας κρατούν υπόδουλους μέχρι σήμερα. Όμως εδώ δεν γράφουμε για την επανάσταση του 1821, αλλά του 1789 και αφορά τους Γάλλους. Κοίτα τα Περιεχόμενα και διάβασε αναρτήσεις που αφορούν την δική μας επανάσταση. Εν τάξει Alex Zoris; Με ακροδεξιό προσανατολισμό δεν ζορίζομαι!

hellenicwarrior84 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άθεος είπε...

Το σχόλιο του Alexis βρίσκεται στη χαβούζα, στην φυσική του θέση

hellenicwarrior84 είπε...

Ολα αυτα που γραφεις αποδομουνται πανευκολα, αρκει κανεις να εχει διαβασει πρωτογενεις πηγες για την περιοδο της Τουρκοκρατιας και της Επαναστασεως, οπως ο Σαθας, ο Παπαρρηγοπουλος, ο Τρικουπης και τα απομνημονευματα των αγωνιστων του '21! Ειλικρινα αν θεωρεις αυτες τις πηγες ως "ακροδεξιες", ειναι ματαια η συνεννοηση και καλο θα ηταν να διαβασεις καποιο σοβαρο βιβλιο(μιας και εισαι τοσο διαβαστερος και εχεις γνωμη επι παντος επιστητου) περι του τι ειναι η "ακροδεξια", τι ειναι ο φασισμος κλπ.
Επι του θεματος τωρα, οχι, δεν υπηρχαν τιποτα "απελπισμενοι" που περιμεναν απελευθερωση απο τους Ρωσους(με την εννοια που το παρουσιαζεις), διοτι σε ΟΛΕΣ μα ολες ομως τις εξεγερσεις που οι Ελληνες εκαναν απο το 1453 εως και το 1821(και ηταν πολλες), παντα υπολογιζαν στο να βρουν συμμαχους(ειτε Δυτικους, ειτε Ρωσους, μαλιστα η πρωτη στροφη προς την Ρωσια εγινε το 1575 περιπου) για την υποθεση τους! Ειλικρινα θα ηθελα να ακουσω μια ρεαλιστικη προταση(μιας και το παιζεις ειδικος και στην εξωτερικη πολιτικη) για το πως θα μπορουσε να πετυχει ενα τετοιο εγχειρημα αν δεν ειχαμε την υποστηριξη η εστω την ανοχη τουλαχιστον μιας Μεγαλης Δυναμης εκεινης της εποχης! Οσο για την Επανασταση του '21 και τοτε οι Ελληνες υπολογιζαν στην συνδρομη των ξενων! Γι'αυτο και η Φιλικη Εταιρεια απευθυνθηκε στον Καποδιστρια και τον Υψηλαντη(για να προσεταιριστει τον ρωσικο παραγοντα), γι'αυτο και διεδιδαν το ψεμα περι υπαρξης "Υπερτατης Αρχης"(υπονοωντας την Ρωσικη Αυλη), προκειμενου να μυησουν κοσμο στην υποθεση τους. Γι'αυτο και ολα τα επισημα εγγραφα στην εναρξη της Επαναστασεως(πχ εγκυκλιος προς τους προξενους που ηταν στην Πατρα και προκυρηξη της μεσσηνιακης γερουσιας προς τις ευρωπαικες Αυλες, συνταχθεντα και τα δυο τον Μαρτιο του '21), ζητουσαν την ενεργο συμπαρασταση τους! Αστο λοιπον καλυτερα, η Ιστορια σε διαψευδει, διοτι η θα πρεπει να δεχτεις οτι γραφεις λαθος πραγματα(ειτε συνειδητα, ειτε λογω αγνοιας), ειτε πως ΟΛΟΙ οι εξεγερθεντες Ελληνες ηταν "απελπισμενοι" και "ξενοδουλοι"!! Οσο για αυτα που λες περι εξεγερσεως απεναντι στο Πατριαρχειο, απλως ειναι αναξια σχολιασμου. Η συγκινηση για τον απαγχονισμο του Πατριαρχη, υπηρξε πανελληνια! Μην μας λες για το Αυτοκεφαλο που συνεβη επι Βαυβαροκρατιας(οπως πονηρα γραφεις στο βιβλιο σου), αλλα βρες μου ενα κειμενο κατα την διαρκεια της Επαναστασεως οπου να αποκηρυσσουν ειτε το Πατριαρχειο, ειτε την χριστιανικη πιστη οι εξεγερθεντες(μεταξυ των οποιων ηταν παμπολλοι κληρικοι, απλοι ιερεις αλλα και αρχιερεις)! Στο ειπα και παραπανω σχετικα με την εξωτερικη πολιτικη, οτι οι Ελληνες εκεινης της εποχης ηταν σαφως πιο ρεαλιστες απο κατι αιθεροβαμονες του σημερα(συγγνωμη αν σε θιγω) και καταλαβαιναν πολυ καλα οτι ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ο Πατριαρχης ζωντας στην φωλια του λυκου(Κωνσταντινουπολη) και οντας υπευθυνος πολιτικα και θρησκευτικα για ΟΛΟΥΣ τους χριστιανους της αυτοκρατοριας, δεν θα μπορουσε να υιοθετησει η να ηγηθει της Επαναστασεως! Το γεγονος αυτο ομως ουτε την σχεση τους με την επισημη Εκκλησια διερρηξε, ουτε κλονισε την χριστιανικη τους πιστη. Ολα αυτα μπορει να τα βρει κανεις στις επισημες πηγες της εποχης(παντου παρον το θρησκευτικο συναισθημα και ο τονισμος του εθνικου αλλα και θρησκευτικου χαρακτηρα της Επαναστασεως), ενδεχομενως οχι σε μαρξιστες "ιστορικους" που εγραψαν εναν αιωνα μετα, αλλα δεν ευθυνομαι εγω για το τι διαβαζει ο καθενας και πως τα επεξεργαζεται στον εγκεφαλο του...

Άθεος είπε...

Καθυστέρησα επειδή ήμουν εκτός Αθήνας. Δεν σβήνω σχόλια κανενός. Ακόμα και τα υβριστικά τα δημοσιεύω, τοποθετώντας τα βέβαια στον φυσικό τους τόπο, όπου μπορεί ο κάθε αχρείος να τα διαβάσει. Όπως είδες υπάρχουν πολλοί που βρίζουν όταν δεν μπορούν να διαλεχθούν. Ο Πλάτωνας μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τον Δημόκριτο σκέφτηκε να κάψει τα συγγράμματά του. Επί του θέματος τώρα, αν και νομίζω το ταλαιπωρείς. Κάτι αναζητάς. Η Έρις κακός τρόπος συνδιαλλαγής.
Οι εξεγερθέντες Έλληνες ποτέ δεν είναι απελπισμένοι, παρά μόνο αυτοί που περιμένουν τα έτοιμα από το θεό και τους ξένους. Αυτοί οι τελευταίοι είναι οι "ξενόδουλοι" που κάτι σαν τον Τρικούπη και τον Παπαρηγόπουλο (που το θυμήθηκες αυτόν;) τους λένε και… φιλέλληνες, τρομάρα τους! Για τον Σάθα δεν λέω τίποτα.
Όσο για την διάρρηξη της πίστης, φυσικά και δεν έγινε. Αυτό μας έλλειπε. Έγινε όμως με την εκκλησία. Διαφορετικά, πώς αποσκίρτησε από το Πατριαρχείο η αυτοκέφαλη Ελληνική Εκκλησία στους νεώτερους χρόνους;
Αυτά φίλε μου εν συντομία γιατί έχω και νέο ταξίδι, μετά από την συμφορά που με βρήκε, πριν από ενάμιση χρόνο, αν ξέρεις σχετικά.

hellenicwarrior84 είπε...

Αποστολη, ξαναλεω οτι ολοι οι Ελληνες ανεξαιρετως, οσες φορες εξεγερθηκαν απο το 1453 εως και το 1821(και ηταν πολλες), παντα απεβλεπαν στην συμμαχια με τουλαχιστον μια Μεγαλη Δυναμη, αρα κατα την δικη σου λογικη, ολοι αυτοι ηταν ξενοδουλοι και απελπισμενοι, κατι τετοιο ομως ακουγεται παραλογο σε μενα...Τον δε Παπαρρηγοπουλο δεν ξερω γιατι τον απαξιωνεις, τον εχω διαβασει προσεκτικα και οι κρισεις του και οι περιγραφες του για προσωπα και καταστασεις, απεχουν παρασαγκας απο τους διαφορους συγχρονους "υπερπατριωτες" συγγραφεις! Τωρα, αν στενοχωριουνται καποιοι(δεν αναφερομαι σε σενα)που δεν αποδεχτηκε την θεωρια του Φαλμεραυερ, ε τι να κανουμε, υπαρχουν και πιο συγχρονες μεθοδοι(ανθρωπολογικες και γενετικες) που αποδεικνυουν οτι η συγκεκριμενη θεωρια πασχει...Οσο για το Αυτοκεφαλο, αυτο εγινε επι και απο Οθωνα, δεν εχω υπ'οψιν τιποτα πηγες να μιλανε για καποιο μαζικο λαικο αιτημα κλπ. Εν τελει, ο λογος που τα γραφω ολα αυτα, ειναι γιατι απλα καλο ειναι να μην μπαινουν ολα στην προκρουστεια λογικη. Η Επανασταση του '21 ηταν κατα βαση μια εθνικη επανασταση με εντονο τον θρησκευτικο χαρακτηρα, ειτε αρεσει αυτο σε καποιους, ειτε οχι. Η δε επιρροη της απο την αντιστοιχη Γαλλικη ηταν περισσοτερο οσον αφορα την ενδυναμωση του πνευματος εξεγερσης και οχι στο θεωρητικο μερος. Δεν στρεφονταν οι Ελληνες ουτε κατα του θεσμου της βασιλειας γενικα, ουτε κατα της Εκκλησιας, ουτε ηθελαν να προωθησουν νεες οικονομικες αντιληψεις. Προφανως και υπηρχαν Ελληνες λογιοι τοτε, επηρρεασμενοι και απο την πολιτικη θεωρια της Γαλλικης Επαναστασεως, αλλα η δικη μας επανασταση δεν εγινε τοσο απο αυτους, οσο απο κλεφταρματωλους, προκριτους και ιερεις! Οσο για την συμφορα που σε βρηκε, ναι το γνωριζω και ειλικρινα θελω να σου ευχηθω καλη δυναμη και καλη τυχη, ανεξαρτητως των διαφορων που εχουμε!

Άθεος είπε...

Δεν έχω την πολυτέλεια να χρονοτριβώ ιδιαίτερα για θέματα που το blog δεν είναι προσανατολισμένο. Ούτε φαίνεται να ασχολείσαι με τις απαντήσεις μου. Για τον Σάθα επιμένεις ότι ήταν πολλές, όταν εγώ σου απαντώ ότι ήταν τουλάχιστον 80! Ο Παπαρυγόπουλος κρίνεται για την θέση της «ελληνοχριστιανικής» συνέχειας, που σαν όρος είναι αντιφατικός. Επίσης, είσαι εκτός θέματος στην ανάρτηση αυτή. Εδώ κυρίως ασχολούμαστε με τις αντιθέσεις του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης με τη θρησκεία. Στα σχετικά με την Ελληνική επανάσταση αναφερόμαστε στις αντιθέσεις της Επανάστασης με το Πατριαρχείο. Γενικά βρίσκεσαι σε λάθος ανάρτηση για να μην πω σε λάθος blog. Για όλα αυτά πήγαινε καλύτερα στην ανάρτηση αυτή.
Οι τρεις ιεράρχες σύμβολο παιδείας του νεοσύστατου «Ελληνικού Έθνους»

hellenicwarrior84 είπε...

Δεν βρισκομαι ουτε σε λαθος μπλογκ, ουτε εκτος θεματος, η τελος παντων, ακομα και να ισχυει αυτο, εσυ με οδηγησες εδω! Για να σου υπενθυμισω πως ξεκινησε το ζητημα, εσυ θιχτηκες με την κριτικη που δημοσιευσα για το βιβλιο σου στην ιστοσελιδα του βιβλιοπωλειου "Πολιτεια". Εγω εστιασα στο πως αντιμετωπιζεις την Ελληνικη Επανασταση και την επιρροη που ασκησε η αντιστοιχη Γαλλικη σε αυτην, εσυ δε, απαντησες οτι το βιβλιο σου βασιζεται στα αρχαια κειμενα και σε "ιερα βιβλια"(αλλα αντι αλλων δηλαδη, για να δουμε ποιος βρισκεται εκτος θεματος...). Εν τελει, μιας και στην Πολιτεια δεν μπορει ο ιδιος χρηστης να δημοσιευσει δευτερο σχολιο για το ιδιο βιβλιο, σε βρηκα στο facebook και σου εγραψα! Εκει λοιπον μου εστειλες συνδεσμο σχετικα με την Γαλλικη Επανασταση απο το μπλογκ σου και βρεθηκα λοιπον εδω...Οσο για τον Παπαρρηγοπουλο(αυτη ειναι η ορθη γραφη του ονοματος του) και την "ελληνοχριστιανικη συνεχεια", τι να κανουμε βρε Αποστολη, προερχεσαι απο μια χωρα που η μεγαλη της πλειοψηφια(και καποτε η συντριπτικη της πλειοψηφια) ειναι χριστιανοι! Ζησε με αυτο, η μπορεις να πας αλλου αν θες! Παντως σαν υπερδημοκρατης που εισαι, καλο ειναι να σεβεσαι την εννοια της πλειοψηφιας...Διαβασε και τα συνταγματα των τριων Εθνοσυνελευσεων κατα την διαρκεια της Επαναστασεως του '21, οπου ξεκινουν εις το ονομα της Αγιας Τριαδος, οριζουν τον Ελληνα ως τον αυτοχθονα κατοικο που πιστευει στην χριστιανικη θρησκεια και παρολο που αναγνωριζουν την ανεξηθρησκεια, αναφερουν ρητως ως επισημη θρησκεια του κρατους, το δογμα της Ορθοδοξης Ανατολικης Εκκλησιας του Χριστου. Επισης σε ζητηματα Δικαιου, αναγνωριζουν τους νομους των "αειμνηστων ημων χριστιανων αυτοκρατορων"! Ξερω οτι ολα αυτα δεν σου αρεσουν, αλλα τι να κανουμε, ειναι η πραγματικοτητα! ισως βεβαια σε καποιο απο τα βιβλια σου να "αποδεικνυεις με ατρανταχτα στοιχεια" πως οι "Διαφωτισμενοι" επαναστατες παραγκωνιστηκαν στις Εθνοσυνελευσεις και επεκρατησαν οι "αντιδραστικοι", "σκοταδιστες" και "ξενοδουλοι", γι'αυτο και οι τοσες χριστιανικες αναφορες...Παντως αν ζουσες στην αγαπημενη σου αρχαια Αθηνα, εσυ και τα βιβλια σου μαλλον θα ειχατε να αντιμετωπισετε τα προβληματα που αντιμετωπισαν ο Πρωταγορας, ο Αναξαγορας και ο Σωκρατης...

Άθεος είπε...

Είσαι και λάθος ανάρτηση και σε λάθος blog για να μη σου πω και σε λάθος χώρα. Διαβάζοντας Παπαρρηγόπουλο και καταδικάζοντας τον Κορδάτο φαίνεται ότι είσαι χριστιανός και δη ακροδεξιός οπότε μη θεωρείς τον «ελληνοχριστιανισμό» παράδοση, εκτός και αν είσαι σλάβος ή άλλης βαλκανικής εθνότητας που θρονιάστηκες στην Ελλάδα νομίζοντας ότι είναι η χώρα σου. Το είπε και ο Γεννάδιος, ή έλληνας ή χριστιανός, και τα δυο δεν γίνονται. Παλικάρι μου, αν δεν διαβάσεις Κορδάτο, ιστορία δεν μαθαίνεις και σταμάτα το πλατσούρισμα στα βρομόνερα της χαλκευμένης σου ιστορίας. Διάβασε επίσης και Σιμόπουλο (Ξενοκρατία, Μισελληνισμός και Υποτέλεια) για να μάθεις πόσα τράβηξαν οι νεοέλληνες από «φιλέλληνες» και ξενόδουλος και τραβάν ακόμα από κάτι δεξιά σκουπίδια που πάντα ήταν τα τσιράκια των κατακτητών και οι προδότες του Ελληνισμού. Ούτε είναι διάλογος να στιγματίζεις τον συνομιλητή σου επειδή στη βιασύνη του έγραψε λάθος ένα «η». «Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι». Βλέποντας τον εριστικό τρόπο που αναζητάς να τσακωθείς και να φας την ώρα σου, πρέπει να σε πληροφορήσω ότι δεν προτίθεμαι και εγώ να φάω το χρόνο μου ερίζοντας μαζί σου. Μόλυνες ακόμα και την χαβούζα των σχολίων. Απλά, τελείωσες εδώ!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5