1 Ιουλ 2010

Το μεσαιωνικό μοντέλο του κόσμου (κοσμολογία)

Με μια εικόνα στο μυαλό αρχίζω το άρθρο αυτό. Εκείνη του Πλάτωνα και της σπηλιάς του. Δεν είναι τυχαίο, που αυτόν βρήκαν να υιοθετήσουν οι χριστιανοί για να στηρίξουν τα δόγματά τους.
Η πιο κάτω παραπομπή είναι από τον Άρθουρ Καίσλερ και αναφέρεται στη Νέα Φιλοσοφία, όπως ονομάστηκε η υλιστική φιλοσοφία του 17ου αιώνα, όταν μετά το ουμανιστικό κίνημα ο άνθρωπος γυρίζοντας το πρόσωπό του προς το φως, μέσα από την πλατωνική του σπηλιά, ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, συνειδητοποιώντας με λύπη ότι για πάνω από χίλια χρόνια οι παρανοϊκές σκιές του χριστιανισμού καταδυνάστευαν τον ίδιο και γελοιοποιούσαν την πίστη του.

«Σκοπός τους δεν ήταν η κυριαρχία της φύσης αλλά η κατανόησή της. Κι όμως η κοσμική αναζήτησή τους κατέστρεψε το μεσαιωνικό όραμα, μιας αμετάβλητης κοινωνικής τάξης μέσα σε ένα περιστοιχισμένο σύμπαν μαζί με την στέρεη ιεραρχία της των ηθικών αξιών μεταμορφώνοντας το ευρωπαϊκό τοπίο, την κοινωνία, την κουλτούρα του, τις συνήθειές του και το γενικότερο πλαίσιό του τόσο ριζικά, όσο αν είχε εμφανιστεί κάποιο νέο είδος πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη»
(«Οι Υπνοβάτες» σελ. 9, εκδόσεις Χατζηνικολή).

Στην ανάρτηση αυτή δεν χρειάζεται να προλογίσουμε πολλά. Οι προηγούμενες δυο αναρτήσεις εισαγάγουν θαυμάσια τούτη και την επομένη ανάρτηση. Ο Άρθουρ Καίσλερ, σε λίγες γραμμές, περιγράφει επίσης θαυμάσια το μεταμορφωμένο ευρωπαϊκό τοπίο.

Τώρα μπορούμε να περιηγηθούμε στο μεσαιωνικό κόσμο της μαζικής υστερίας όπου η αποκαλυπτική «χάρη του Θεού» ενέπνευσε στους εκλεκτούς όχι απλά ένα γεωκεντρικό, αλλά ένα διαβολοκεντρικό σύμπαν, στατικό και αμετάβλητο, απρόσβλητο από αλλαγές και διαφοροποιήσεις.
Πριν μπούμε όμως στους σκοταδιστικούς εκείνους χρόνους, ας ρίξουμε μια τελευταία ματιά στο φως, έξω από την μεσαιωνική σπηλιά.

Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος έζησε τον 3ο αιώνα πριν την χρονολόγησή μας. Από τον Αρχιμήδη το μηχανικό μαθαίνουμε ότι ο Αρίσταρχος θεωρούσε τους απλανείς αστέρες, όπως και τον Ήλιο, ακίνητους και τη Γη να περιστρέφεται γύρω από αυτόν. Από τον Πλούταρχο όμως μάθαμε ότι η Γη όχι μόνο περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο, αλλά και γύρω από τον άξονα της.

Περί της σφαιρικότητας της Γης ας μην πω τίποτε, αφού αυτή στην αρχαιότητα ήταν δεδομένη και το γνώριζαν ακόμη κι οι κότες. Από τον Πυθαγόρα μέχρι τον γεωγράφο Στράβωνα βοούν τα συγγράμματα ακόμα.
Μέχρι το θάνατο της Υπατίας, της τελευταίας ελληνίδας αστρονόμου, μαθηματικού και φιλοσόφου, οι γνώσεις αυτές ήταν γνωστές. Μάλιστα, η τελευταία, ανακάλυψε ότι η τροχιά της Γης δεν είναι κύκλος αλλά έλλειψη, πράγμα που εξόργισε ακόμη πιο πολύ τους χριστιανούς για το… θράσος της να εξοβελίσει τον κύκλο (το πιο τέλειο και θεϊκό σχήμα) με την διαβολική έλλειψη.
Περιττό να γράψω με τι τρόπο πλήρωσε η όμορφη μαθηματικός την εξυπνάδα και τη σοφία της εκείνη.


Αυτά λοιπόν γίνονταν πριν τους χριστιανούς!
Οι τελευταίοι ήρθαν με άλλον αέρα!
Αποκαλυπτικό!
Ήταν οι αυθεντίες! Οι Απόλυτοι! Αυτοί που τα ήξεραν όλα!
Ο δάσκαλος του Κρίσπου (γιος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου) ο Άγιος Λακτάντιος, σαν σοφότερος χριστιανός εκείνη την εποχή, στον τρίτο τόμο του «Περί της Ψευδοσοφίας των Φιλοσόφων» με αφελή και γελοία επιχειρήματα ειρωνευόταν την σφαιρικότητα της Γης, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν περπατούν με τα πόδια πάνω από το κεφάλι τους, ούτε το χιόνι και η βροχή είναι δυνατόν να πέφτουν ανάποδα!
Τέτοιο σοφό, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, έθεσε παιδαγωγό στο γιο του Κρίσπο… πριν τον πνίξει με τα ίδια του τα χέρια, ακούγοντας τη μάνα του και τη νέα του γυναίκα.
Αυτά συνέβαιναν στην Ανατολική Εκκλησία.

Λίγα χρόνια αργότερα στη Δύση, ο Άγιος Ιερώνυμος θα μείνει στην ιστορία για την πολυμάθειά του και την ικανότητα να εμβαθύνει στους κλασικούς την Βίβλο και την χριστιανική παράδοση. Λέγεται δε ότι έγραψε και μία επιστημονική ερμηνεία των Ψαλμών (10 –16)!!
Ο πολυμαθέστατος αυτός Πατέρας της Λατινικής Εκκλησίας και μεταφραστής της Βουλγκάτας (μετέφρασε την Βίβλο στα λατινικά) κατάφερε να ξεστομίσει ότι η σοφία των αρχαίων φιλοσόφων ήταν ανόητη με τη φράση «θα σ’ έχω απαρνηθεί Κύριε αν αποκτήσω ξανά κοσμικά βιβλία ή αν έστω τα διαβάσω».
Ο αφιλότιμος εκείνος Πατέρας πρέπει να κράτησε το λόγο του, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να γίνει τόσο αφελής.


Εκείνη την εποχή ήδη ζούσε ο Ιερός Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος, που θεωρείται ο μεγαλύτερος χριστιανός φιλόσοφος και Πατέρας της Δυτικής Εκκλησίας.
Όταν τον ρώτησαν «τι έκανε ο Θεός πριν την δημιουργία του κόσμου» εκείνος απάντησε «έφτιαχνε την κόλαση για κείνους που έκαναν τέτοιες ερωτήσεις»!

Αντιλαμβάνεσθε, φαντάζομαι, με τόσο ζήλο και τόση επιστημονική περιέργεια που είχαν οι… πολυμαθείς Πατέρες της χριστιανικής θρησκείας, πού θα κατέληγε ο κόσμος εκείνος!
Κάποιοι από μας το έμαθαν, όμως μετά από χίλια χρόνια.
Κάποιοι άλλοι ακόμα δεν το αντελήφθησαν και όπως φαίνεται ούτε που θα το αντιληφθούν. Ζουν στην αιώνια μακαριότητα της αμάθειας της άγνοιας και της δεισιδαιμονίας.
Όμως, για να δούμε, όσοι τολμούσαν να κάνουν ερωτήσεις, σαν εκείνες που δεν άρεσαν στον Αυγουστίνο, οι πολυμαθείς χριστιανοί της αποκεκαλυμένης σοφίας του θεού, τι απαντήσεις έδιναν τον Μεσαίωνα.


Το έχουμε γράψει και αλλού, όμως πρέπει να το αναφέρουμε και εδώ. Ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης ήταν αλεξανδρινός και φυσικά είχε ακουστά τις θεωρίες των Ελλήνων αστρονόμων, όπως για παράδειγμα του Ερατοσθένη και του Πτολεμαίου που έζησαν εκεί. Όμως το μίσος του για την ελληνική παιδεία και η αγάπη του για την Βίβλο τον έκαναν τόσο ανόητο και εξωπραγματικό! Ευτυχώς, σε κείνους που απευθυνόταν δεν ήταν καλύτεροι από αυτόν κι έτσι άφησε κι αυτός το όνομά του να μνημονεύεται στους μεγάλους της χριστιανικής σοφίας. Όπως μας πληροφορεί ο κοσμογυρισμένος και πολυταξιδεμένος θεολόγος του 6ου αιώνα, στη «Χριστιανική Τοπογραφία» του (αποτελείται από 12 βιβλία και γράφτηκε το 547) ο κόσμος δεν είναι σφαιρικός, όπως διατείνονταν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά… ορθογώνιος παραλληλόγραμμος!

Η γη είχε το σχήμα της κιβωτού του Νώε και έμοιαζε καταπληκτικά με τον ιερό ναό του Μωυσή! Με λίγα λόγια το αξιοθρήνητο αστρονομικό μοντέλο του Κοσμά έμοιαζε με ένα διώροφο σπίτι, στη βάση του οποίου βρίσκεται η επίπεδη γη έχοντας για ουρανό το δάπεδο του δευτέρου ορόφου. Η άνω οροφή αποτελεί τον πρώτο ουρανό στον οποίο επικάθεται το στερέωμα. Η εναλλαγή μέρας-νύχτας οφείλεται στα ψηλά βουνά του βορρά τα οποία σκιάζουν τον ήλιο όταν αυτός διέρχεται από πίσω τους. Ο ήλιος μαζί με τη σελήνη και τα αστέρια, αρμονικά διαγράφουν κύκλους, σύμφωνα με τις επιταγές του θεού και τη βοήθεια των αγγέλων. Γι αυτό και ο θεός όποτε θέλει μπορεί να διακόψει την πορεία τους, όπως είχε κάνει στην περίπτωση του Ιησού του Ναυή! (να και ο μύθος σαν απόδειξη!)
Εδώ όμως ας κάνουμε μια παρένθεση για να δούμε ότι, μετά από δυο χιλιάδες χρόνια, οι αναγνώστες της Παλιάς Διαθήκης, τα ίδια μυαλά έχουν ακόμα.
Για την περίπτωση του Ιησού του Ναυή βέβαια δεν χρειάζεται να πούμε και τίποτα ιδιαίτερο. Τον διδαχτήκαμε όλοι στα σχολεία μας. Βλέπετε, το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν βρήκε να μας πει τίποτα για τους Έλληνες σοφούς. Βρήκε για τον Ιησού του Ναυή που υποτίθεται σπούδασε στην έρημο, όταν για 40 χρόνια χαμένος, γύριζε ανάμεσα στους αμμόλοφους ψάχνοντας τη γη της επαγγελίας. Όταν λοιπόν την βρήκε, έδωσε τη μεγάλη μάχη, την μέρα που κατέκτησε τους Αμορραίους και πριν οι Ισραηλίτες επιστρέψουν στο στρατόπεδό τους, στα Γάλγαλα.

Μου ρχεται να γελάσω, αλλά θα σας το πω: ο Ιησούς διέταξε το θεό να σταματήσει τον ήλιο, ώστε ο στρατός του να πολεμά σε σκιά και να εξοντώνει τους εχθρούς του, από τα νώτα, μια και έξω!

"Τότε ελάλησεν ο Ιησούς προς τον Κύριον, καθ' ην ημέραν ο Κύριος παρέδωκε τους Αμορραίους έμπροσθεν των υιών Ισραήλ, και είπεν ενώπιον του Ισραήλ, Στήθι, ήλιε, επί την Γαβαών, και συ σελήνη, επί την φάραγγα Αιαλών. Και ο ήλιος εστάθη, και η σελήνη έμεινεν, εωσού ο λαός εκδικήθη τους εχθρούς αυτού. Δεν είναι τούτο γραμμένον εν τω βιβλίω του Ιασήρ; Και εστάθη ο ήλιος εν τω μέσω του ουρανού, και δεν έσπευσεν να δύση έως μίας ολοκλήρου ημέρας. Και τοιαύτη ημέρα δεν υπήρξεν ούτε πρότερον ούτε ύστερον, ώστε ο Κύριος να ακούση φωνήν ανθρώπου, διότι ο Κύριος επολέμει υπέρ του Ισραήλ."
(Ιησούς του Ναυή 10: 12-14).

Γι’ αυτό το χωρίο δεν χύθηκε μόνο πολύ αίμα το Μεσαίωνα, αλλά επιβραδύνθηκε η επιστήμη για αιώνες, δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε αλλοπαρμένο πιστό να το παίζει επιστήμονας και να γράφει επιστημονικές μελέτες σαν εκείνη του Κοσμά του Ινδικοπλεύστη. Μόνο η φήμη του Γαλιλαίου εμπόδισε την Ιερά Εξέταση να οδηγηθεί και ο ίδιος στην πυρρά! Έντεκα αιώνες μετά τον Κοσμά τον Ινδικοπλεύστη, ο Γαλιλαίος θα σταθεί γονυπετής μπροστά στην Ιερή Εξέταση και θα απολογηθεί, γιατί τόλμησε να υποστηρίξει πράγματα που αντιβαίνουν τον Ιερό Κανόνα: τη Βίβλο! Αυτός είναι ο Λόγος του Θεού και δεν ήταν δυνατόν η αλήθεια να είναι διαφορετική!
Αλήθεια... τι φιλαυτία, τι έπαρση και εγωισμός…!

Η σύνοδος του Τριδέντου αντιμετώπιζε τις βιβλικές ερμηνείες από την εποχή του Λούθηρου ακόμα, σαν μιαρές και απαγορευτικές, όταν δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις της Καθολικής Εκκλησίας. Στο εξής, έλεγαν, κανένας δεν επιτρέπεται να τολμά να εμπιστεύεται την διάνοιά του σε ζητήματα πίστης και ηθικής αν δεν συμφωνούσε «απόλυτα» με τη Βίβλο. Γι αυτό, για τα ζητήματα αυτά στα οποία στηρίζεται το οικοδόμημα της χριστιανικής διδασκαλίας μόνο η Αγία Μητέρα Εκκλησία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το πραγματικό νόημα της Αγίας Γραφής ή ακόμα και κατά της απόλυτης συμφωνίας των Αγίων Πατέρων.

Ο καρδινάλιος Μπελαρμίν είχε τη γνώμη, αν θέλει ο Γαλιλαίος να μιλάει και να γράφει σαν φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος μπορεί να το κάνει. Όμως μακριά τα χέρια από τη θεολογία! Όπως και για τον Κοπέρνικο έτσι και για τον Γαλιλαίο προσδιόρισαν την συμπεριφορά τους: να αναφέρονται στις σχέσεις των κινήσεων στο πλανητικό σύστημα μόνον με υποθέσεις και όχι με αποδειχτικούς ισχυρισμούς!

…αυτοί, λοιπόν, άνετα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το μύθο σαν αποδειχτικό στοιχείο, ενώ οι άλλοι απαγορευόταν και να ερευνούν!
Το Μεσαίωνα, λοιπόν, μόνο μία επιστήμη υπήρχε: η θεολογία. Ήταν η βασίλισσα των Επιστημών! Αυτή μόνο καθόριζε το περιεχόμενο των θεραπαινίδων της, της φιλοσοφίας, της ιατρικής και της νομικής. Ακόμα και η Πολιτεία, όφειλε να υποκλίνεται μπροστά της και με τη «λογική» της να θεσπίζει τους νόμους του κράτους!

Μην σας φαίνονται τραβηγμένα αυτά. Ακόμα και σήμερα μερικοί πιστεύουν στους μύθους της Παλιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα στο ανόητο θαύμα του Ιησού του Ναυή.
Αν δεν με πιστεύετε, κοιτάξτε εδώ, πώς μαγειρεύεται ο μύθος για να γίνει πιστευτός τον 21ο αιώνα με τον βαρύγδουπο τίτλο ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΝ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ!.. Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΙΣ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ!..

Ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος δέχονταν τον γεωκεντρισμό και ότι η Γη είναι επίπεδη.
Μην σας φαίνεται παράλογο που τον 21ο αιώνα το ελληνικό κράτος ακόμα τους τιμά (30 του Γενάρη) σαν προστάτες της σύγχρονης Ελληνικής Παιδείας με αργία σε όλα τα σχολεία.
Τέτοια παιδεία διάλεξε για τα παιδιά της!
…να γιατί η χώρα γέμισε ρωμιούς και ελληναράδες! (άσχετο αυτό, αλλά επίκαιρο!)




Στην επόμενη ανάρτηση (16/7) διαβάστε το θέμα «Από το μεσαιωνικό μοντέλο του κόσμου στην επιστημονική εξήγηση (βιολογία)»

82 σχόλια:

NoN SeRViaM είπε...

Όπως πολύ σωστά το είπες φίλε άθεε, δυστυχώς, αυτή την παιδεία διάλεξε το νεοελληνικό κράτος για τους υπηκόους του.
Όλοι έχουμε περάσει απ τα χέρια του και ξέρουμε πόσο αποβλακωτικό είναι το σύστημα, δε θα επεκταθώ επ αυτού.

Δείχνει ξεδιάντροπα όμως τη διαπλοκή μεταξύ κράτους και εκκλησίας που τραβάει ακόμα και στις μέρες μας, και ο πρόσφατος οικονομικός στραγγαλισμός της Ελλάδας κάνει την ανάγκη διαχωρισμού τους επίκαιρη και επιτακτική όσο ποτέ.

ria είπε...

έπρεπε να τα βάλεις και στο βιβλίο αυτά απόστολε!

το διάβασα, όσο και να πονούσε το μάτι μου, δεν το άφησα.

εκπληκτικό τέλος!

Dyer είπε...

Αυτή η «μοναδική περίπτωση», του Ιησού του Ναυή, που αναφέρει η βίβλος, ότι δηλαδή ο ήλιος έμεινε για 24 περίπου ώρες (σύμφωνα και με το link που παραθέτεις) ακόμα στον ορίζοντα δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο ή μοναδικό. Ως γνωστό βόρεια από τον αρκτικό κύκλο υπάρχει μια ημέρα το χρόνο που ο ήλιος είναι 24 ώρες στον ορίζοντα. Βορειότερα μάλιστα η διάρκεια αυξάνει, μέχρι τους έξι μήνες στους πόλους.
Αυτό αποτελεί νομίζω καλύτερη απόδειξη για το αξιόπιστο της βίβλου, με μια μικρή διόρθωση. Γεωγραφικά, η μάχη που αναφέρεται στη βίβλο, πρέπει να είναι λάθος. Μάλλον έγινε βορειότερα!!!. Οι εβραίοι άλλωστε δεν τα πήγαιναν τόσο καλά με τις μετακινήσεις. Έκαναν 40 χρόνια για να βρουν το δρόμο να φύγουν από την έρημο!!!.
Γιατί να μην έγινε η μάχη βορειότερα από τον βόριο αρκτικό;
Φίλε Άθεε τις χιουμοριστικές αναρτήσεις τις κανείς τον Αύγουστο, αλλά απ ότι βλέπω βιάσθηκες.
Ιούλιο έχουμε ακόμα.
Καλό μήνα.

ΥΓ Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην κοίλη Γη, ο Ιησού του Ναυή μας χαλάει. Μεσαίωνα έχουμε φίλε ακόμα.

Άθεος είπε...

Πολύ καλοί οι πρώτοι τρεις σχολιαστές. Ο ένας καλύτερος από τον άλλο.
Ο NoN SeRViaM το βλέπει επίκαιρα, για τις μέρες μας. Όσοι αντιλαμβάνονται τον Μεσαίωνα στο πετσί τους είναι αυτοί που βιάζονται να κάνουν το χιλιοπόθητο βήμα για να απομακρυνθούμε από αυτόν. Για τις μέρες μας τι να πει κανείς. Όσοι έχουν μάτια βλέπουν. Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες είναι πρόθυμοι να οδηγήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, έτσι και το κράτος τους πιέσει να πληρώσουν φόρους!
Θαυμάστε τους!

Περαστικά στο μάτι σου ria. Μπορεί να πόναγε αυτό, όμως το τέλος όπως είδες λυτρώνει! Χαίρομαι που το διάβασες και σου άρεσε!

Dyer, είναι αλήθεια ότι κάθε Ιούλη, βιάζομαι να κάνω τη σατιρική ανάρτηση, γιατί μετά από κείνη, αισθάνομαι ότι οι διακοπές έφτασαν. Κεκτημένη ταχύτητα βλέπεις. Ήδη έχω έτοιμη και την Αυγουστιάτικη ανάρτηση, όμως μέχρι τότε, μας μένει μια ακόμα. Όμως κι εσύ το παραξήλωσες. Είπαμε ότι οι Εβραίοι υπερβάλλουν από εθνικιστικό ζήλο, όχι σαν τον Καλόπουλο να ανυπομονούμε να τους δώσουμε δίκιο για να δικαιολογήσουμε τα γραπτά τους! Όχι, ποτέ δεν πολέμησαν βόρεια. Σιγά να μην ήταν χιόνι αυτό που έμπαινε στα μάτια τους κι όχι άμμος! Απλά, ποτέ δεν έγινε τέτοια μάχη και η στάση του Ήλιου ήταν ακόμα μια ιστορική μπαρούφα που την έβγαλαν από το μικρό εθνικιστικό τους μυαλουδάκι για να θαμπώσουν με ανοησία τους υπηκόους.
Πράγματι, Μεσαίωνα έχουμε εμείς τώρα, πόσο μάλλον εκείνοι πριν 2200 χρόνια που τα έγραφαν.

Dyer είπε...

Όχι και Καλόπουλος. Αυτός δεν έχει χιούμορ (απ΄ ότι φαίνεται τουλάχιστον).
Ένα Αυγουστιάτικο σχόλιο έκανα.
Το μονο σοβαρό είναι ότι, η μέρα που δεν δύει ο ήλιος, είναι ένα φυσικό φαινόμενο, απλούστατο, περιοδικό, χωρίς καμία μεταφυσική διάσταση.
Αλήθεια τι πληροφορίες θα μετέφερε ένας άνθρωπος εκείνης της εποχής αν ζούσε μια μέρα χωρίς νύκτα !!!

Άθεος είπε...

Αφού μιλάμε για ανθρώπους της ερήμου ας αφήσουμε ήσυχες τις λευκές νύχτες στους ανθρώπους των αρκτικών πόλων!
Όπως θα λέγαμε καλύτερα «Η μέρα με τη νύχτα»!

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορω να καταλαβο γιατι πρεπι να σχολιαζουμε,διαβασουμε,μελετισουμε εναν θεο τον οποιον 'γενισαν/δυμιουργισαν' οι εβρεοι που ουτε καν τον πιστευουν και χειραγογει και εξαπατα περισοτερο απο τον μισο πλυθισμο τησ γησ προτιμοτερο δεν ειναι να διαβασει(και οχι απλα διαβασμα αλλα μελετη) κανισ τα αρχεα κιμενα οποσ πυθαγορα πλατον κτλ? η ακομα και τωρινουσ συγγραφισ υπαρχουν αλοστε μυρια αξιολογοι! ο zickos!

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα αγαπητέ Άθεε.
Το φανταζόμουν ότι έχεις αυτή την εντύπωση για το ιστολόγιο σου και φυσικά για όσα έχουν κοινά θέματα. Φαίνετε από τον τρόπο που γράφεις τις αναρτήσεις σου, από τα σχόλια σου και γενικά από όλο το blog σου. Προσωπικά εγώ δεν θεωρώ ότι κάνω τίποτα με την “Αθεΐα, η άρνηση της αλήθειας”, όπως και με κανένα άλλο blog μου. Επίσης δεν νομίζω ότι έχω κάνει τίποτα μέχρι αυτή τη στιγμή στη ζωή μου για την Ορθοδοξία, όλα είναι επιφανειακά και χωρίς καμιά αξία. Ελπίζω όμως στο μέλλον να αλλάξουν τα πράγματα.

φωτο vango είπε...

...την καλημέρα μου...

Άθεος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο zickos. Όμως πρέπει να ξέρεις ότι του συρμού είναι πάντα οι περισσότεροι. Το δίκιο και την αλήθεια πάντα λίγοι την ακολουθούν. Γι αυτό και είναι πρωτοπόροι. Μετά από πολλά χρόνια δικαιώνονται και γίνονται πολλοί, μέχρι μια άλλη ιδέα να εμφανιστεί, πάλι από λίγους.

Ό,τι μπορεί ο καθένας Ορθόδοξε κάνει.
Κανένας δεν είναι ειδήμων να σου πει αν καλά κάνεις, παρά μόνο ένας: η Ιστορία!

Και μόνο με μια καλημέρα, vango, είμαι σίγουρος ότι εννοείς ό,τι εννοώ!

Conko είπε...

Μα γι'αυτό δεν πρέπει να δίνουμε βάρος και σημασία στις φυσικές και τις χημείες και τις αστρονομίες και τις βιολογίες και τις ιατρικές και τις μηχανικές και τις φιλοσοφίες... γιατί ο καλός γιαχβούλης ανα πάσα στιγμή μπορεί να τις ανατρέψει για να μας δείξει πόσο μικροί είμαστε, έρμαιο των ορέξεων του, πoυ δεν τό' χει σε τίποτα να μας πνίξει άμα μετανιώσει για κάτι στραβό που έκανε!


ΥΓ: Του πιο πάνω συλλογισμού εξαιρείται η ηπατίτιδα C και η κίρρωση του ήπατος σε τελικό στάδιο, που χρήζει μεταμόσχευσης. Εκεί ο κατά τα άλλα παντοδύναμος, φιλεύσπλαχνος και πανάγαθος αδυνατεί να θαυματουργήσει και παραπέμπει τον φάκελο στην εγκόσμια επιστήμη. Ακόμα και για τους πιο λαμπρούς του υπαλλήλους...

ΥΓ2: Τούτο το τριήμερο το Ιόνιο ήταν ονειρεμένο! Έτσι για να ζηλέψετε λίγο!!! ;)

φωτο vango είπε...

...ναι, φίλε μου, μέσα στο περιβόλι αυτό, μυρίζω λουλούδια, που φυτρώνουν. Έχει & χρώματα & αρώματα, σαν περιβόλι. Είναι και κάποια λίγα, που λέμε, 'με τον απήγανο'. Χειρότερα απο τις τσουκνίδες, που οι καημένες, ωστόσο, είναι & χρήσιμες, γιατί κάνουν νόστιμες & υγιεινές πίτες. Εξάλλου, εμείς δέν προσδοκούμε 'παράδεισένιο' περιβόλι για νά 'ναι όλα τέλεια. Στον παράδεισο το ελεύθερο πνεύμα είναι ανύπαρκτο. Και την κατάρα τους νά 'χουμε, προλαβαίνω να ευχηθώ, πριν το ξεστομίσουν, γιατί στο μυαλό τους τό 'χουν

καλή βδομάδα...

Άθεος είπε...

Μόνο η ηπατίτιδα C και η κίρρωση του ήπατος Conko…
Η φαλάκρα, η λεύκη για να μην πιάσουμε και τις στυτικές δυσλειτουργίες!
Και χωρίς το τριήμερο αυτό, πάντα ζηλεύουμε αυτόν που αντικρίζει το γαλάζιο του Ιουνίου, φίλτατε.

Τώρα που έκανες λόγο vango για κήπους και παραδείσους, στο κήπο του τελευταίου υπάρχουν αγκάθια και τσουκνίδες;
Θάλασσα έχει; Κι αν ναι, μέσα σ’ αυτήν υπάρχουν τσούχτρες και αχινοί;
Πολλές φορές οι συνειρμοί μας κάνουν και σκεφτόμαστε κάτι πράγματα που νομίζω διαφορετικά δεν θα τα σκεφτόμασταν!

Ορθόδοξος είπε...

Έτσι είναι Άθεε … και η ιστορία μας δείχνει την πραγματικότητα της πίστεως μας, την αλήθεια της Ορθοδοξίας.

Άθεος είπε...

Η ιστορία σας έχει διαψεύσει παταγωδώς!
Η συγκεκριμένη ανάρτηση φωνάζει! Κι εσύ αδυνατείς να κάνεις ακόμα και κριτική.
Όχι απόψεις χωρίς θεμελίωση, μα με στοιχεία!
Πού σας έχει δικαιώσει η ιστορία;

φωτο vango είπε...

...καλό βράδυ, φίλε μου...

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Άθεε σε παρακαλώ πολύ μην εκνευρίζεσαι συνεχώς χωρίς λόγο, απλά συζήτηση κάνουμε.

Σίγουρα κατά την άποψη σου η ιστορία αποδεικνύει αυτά που υποστηρίζεις. Σίγουρα μακριά από τον Θεό και χωρίς την φώτιση Του είναι δύσκολο να καταλάβουμε την αλήθεια. Πρέπει να καταλάβεις όμως και ότι η ύπαρξη σημερινών Αγίων, σύγχρονων Αγίων της εκκλησίας του Χριστού, είναι ένα από τα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία της ορθότητας που κρύβει η πίστη μας.
Φυσικά εσύ δεν αναγνωρίζεις καν την ύπαρξη Του Θεού και χωρίς μάλιστα κανένα αποδεικτικό στοιχείο αλλά και με άπειρα άλλα που φωνάζουν το αντίθετο και σε διαψεύδουν, υποστηρίζεις ότι “σίγουρα δεν υπάρχει Θεός”! …

Άθεος είπε...

Πρώτα πρώτα δεν εκνευρίζομαι!
Τουναντίον!
Έπειτα, πώς μπορείς να γράφεις, χωρίς να λες τίποτα.
Αυτό που έχεις να πεις, κάντο να έχει νόημα και χρησιμότητα.
Πες κάτι και στήριξέ το κάπου. Γι αυτόν και γι αυτόν το λόγο!
Πολλά λόγια κενά, σαν τα κηρύγματά σας!

Conko είπε...

Χαρά στην υπομονή σου Άθεε... τώρα βγήκε παγανιά στα blogs και κάνει αφισοκόλληση.
Προβοκάτορας, για κλάματα!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Άθεε, 1+1 κάνουν 2 … είναι απλά τα πράγματα. Η διδασκαλία της εκκλησίας είναι πλήρης και φυσικά δεν θα γίνονταν διαφορετικά αφού εκπροσωπεί την αλήθεια. Σίγουρα όμως δεν γίνετε ορατή από όλο το σύνολο της.

Καλησπέρα και σε εσένα Conko.

Dyer είπε...

Φίλε ορθόδοξε αλήθεια πως εννοείς τον σύγχρονο άγιο.
Απ ότι γνωρίζω ο χαρακτηρισμός στην εκκλησία κάποιου σαν άγιο είναι μια διοικητική πράξη της ανώτατης ιεραρχίας με την συμμετοχή αν θες, και του αγίου πνεύματος.
Δεν γνωρίζω αν απαιτείται ομοφωνία των συμμετεχόντων, το υποθέτω, πάντως ο τίτλος αποδίδεται από ανθρώπους του ιερατείου των οποίων πρέπει να αποδεχθώ την γνώμη τους. Οι άνθρωποι όμως αυτοί πολλές φορές στην προσωπική τους είναι αποδεδειγμένα φαύλοι. Άρα λογικά το άγιο πνεύμα δεν πρέπει να έχει καμία σχέση μαζί τους. Συνεπώς αυτοί οι φαύλοι ιεράρχες όταν ψηφίζουν κάποιον για άγιο πιθανότατα έχουν ταπεινά ελατήρια και η επιλογή του αγίου είναι ουσιαστικά άκυρη.
Αυτός είναι ο σύγχρονος άγιος που αποδεικνύει την ορθότητα της πίστης σου;
Για μένα η αποδοχή κάποιου σαν άγιο προϋποθέτει να αποδεχθώ ότι και οι εκλέκτορες είναι άγιοι, η σχεδόν άγιοι, που όμως δεν είναι, και αυτό το λένε και πολλοί πιστοί. Άρα δεν πιστεύει μονο στο θεό, πιστεύεις και την γνώμη του κάθε φαύλου που αναρριχήθηκε στην ιεραρχία. Και απαιτείς η άποψη αυτή να γίνει αποδεκτή!!!.
Στο μεσαίωνα που η πληροφόρηση και η γνώση ήταν ανύπαρκτα τέτοιες απόψεις περνούσαν. Τώρα πια δεν έχουμε μεσαίωνα.

Άθεος είπε...

Ορθόδοξε, για σας 1+1=3 με ένα κερί παραπάνω!
Απόδειξη, αυτά που σου λέει ο Dyer. Όχι μόνο η εκλογή των Αγίων, αλλά και η ψήφιση των δογμάτων στις Συνόδους. Ποιοι ψηφίζουν, ποιες προτάσεις, πώς γίνονται αποδεκτές;
Η ιστορία έχει διαφορετική γνώμη από τις απόψεις σας. Δεν σας δικαιώνει! Με κηρύγματα, δεν μπορείς να διδαχτείς τίποτα. Αν δεν πιάσεις την ιστορία, έστω και την εκκλησιαστική, μια ζωή στα ψέματα των κηρύκων θα κολυμπάς!

zoyzoy είπε...

Και καλά τότε δεν ήξεραν και έλεγαν παπαρολογίες οι σπουδαίοι μας θεολόγοι.
Μετά το πέρασμα των χρόνων και με την βοήθεια της επιστήμης δεν παραδέχτηκαν τα λάθη τους και αν όχι να κατεβάσουν απ'τα αξιώματα τους όλους αυτούς να πούν ένα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ στην ανθρωπότητα!
Που τέτοια ευαισθησία??
Εδώ θανάτωσαν επιστήμονες και έκαψαν αρχαία συγγράμματα!
Αυτό είναι το κομμάτι της Θρησκείας που βρομάει!

zoyzoy είπε...

Μα αφού έγραψα που πήγε το σχόλιο οεο?

Conko είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Conko είπε...

Dyer, οι αγιοποιήσεις είναι θέματα προϋπολογισμού και επέκτασης της πελατειακής βάσης.
Αν λ.χ. από το target group της Κάτω Αβγουλάδας μπορούν να αφαιμαχθούν ακόμα κάποιες συντάξεις του ΟΓΑ, ένας οσιομάρτυρας και μερικά κιλά ιερά κόκαλα είναι ότι πρέπει για να εκμεταλλευθούν τα εναπομείναντα ανεκμετάλλευτα βαλάντια.
Τώρα, αν αυτός ο οσιομάρτυς το μόνο που κατάφερε να κάνει στη μίζερη ζωούλα του είναι να τη περάσει σε μια σπηλιά, τρεφόμενος παρασιτικά από τις αμόρφωτες γριούλες της Κάτω Αβγουλάδας έναντι απλέτου θείου παραληρήματος, αυτά είναι λεπτομέρειες...
Είναι από τα πράματα που δεν έχουν αλλάξει από το Μεσαίωνα.

ΥΓ: Άθεε αυτό το σχόλιο μπήκε με τη δεύτερη... κι η zoyzoy φαίνεται να έχει πρόβλημα στο postάρισμα!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Dyer δυστυχώς από ότι βλέπω δεν τα γνωρίζεις σωστά τα πράγματα. Άγιο έναν άνθρωπο τον κάνει ο Θεός, οι άνθρωποι κατόπιν απλά του αναγνωρίζουν αυτή την αγιότητα. Θα μου πεις τώρα από πού κατανοούμε την αγιότητα κάποιου έτσι; Από πολλά σημεία και καταρχήν από τη ζωή του κατά την άποψη μου. Από τα θαύματα που επιτελούν σε όλο τον κόσμο.

Αγαπητέ Άθεε την άποψη μου την γνωρίζεις για τα θέματα που θίγεις, ας μην επαναλαμβανόμαστε διαρκώς. Ακόμα και η ιστορία καθημερινά αποδεικνύει την ορθότητα της πίστης μας.

Dyer είπε...

Φίλε Ορθόδοξε συμφωνώ, άγιο τον κάνει ο θεός, αλλά όπως λες και συ οι άνθρωποι τον αναγνωρίζουν. Τον αναγνωρίζουν όμως με κάποια διαδικασία. Χωρίς την διαδικασία αυτή άγιος δεν υπάρχει (επίσημος τουλάχιστον). Για την διαδικασία αυτή, η οποία δεν είναι επιστημονική, έχω τις ενστάσεις που ανέφερα στο σχόλιο, τις οποίες παρέκαμψες. Γιαυτές έχεις να πεις τίποτα;
Φίλε Conko συμφωνώ ότι το κύριο κριτήριο αγιοποίησης είναι το οικονομικό.
Ένα άλλο κριτήριο που έχω παρατηρήσει είναι η περιχαράκωση και ο φανατισμός του ποιμνίου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Επτανήσιων όπου η συμβίωση με τους καθολικούς ανάγκασαν τους ορθόδοξους να ανακηρύξουν τοπικούς αγίους ώστε να μη υπάρξουν διαρροές και να τονισθεί το ορθόδοξο φρόνιμα (φανατισμός).
Φίλε Άθεε φύγαμε από το θέμα, στην κρίση σου.

Άθεος είπε...

Αγαπητοί Conko και zoyzoy.
Αρχίζω με το πρόβλημα που προέκυψε από τον κύριο blogger.
Γύρω στις 7 το απόγευμα που μπήκα, ενώ έβλεπα τα σχόλια σε email δεν τα έβλεπα στο blog. Διάβασα και τις δυσφορίες σας, αλλά δεν φταίω εγώ. Αν δεν φταίει ο υπεύθυνος Blogger τότε κάποιος haggerάκος έβαλε το χέρι του!
Εύχομαι να συμβαίνει το πρώτο! Σε λίγη ώρα εμφανίστηκαν όλα. Τότε έσβησα το πρώτο σχόλιο του Conko (για αισθητικούς λόγους) μιας και το παρέθεσε αυτούσιο μετά, μαζί με την δικαιολογημένη του δυσφορία.

Φίλε μου Conko αν και κουλτουριάρικα μου τα γράφεις, ξεχειλίζοντας με χιούμορ από την μοσχαρία σου σε κατανοώ πλήρως! Πράγματι πολλά πράματα δεν έχουν αλλάξει από το Μεσαίωνα! Πέστα και στη zoyzoy!

Χαίρομαι zoyzoy που αρχίζεις να βλέπεις πράγματα που δεν τα έβλεπες πριν.
Την ίδια απορία είχα κι εγώ, αλλά όταν έπηξε το μυαλό μου κατάλαβα γιατί δεν ζητούν συγνώμη: γιατί αν το έκαναν θα ήταν σαν να παραδεχόντουσαν τα λάθη τους1
Και τα λάθη στο δόγμα καταρίπτουν ολόκληρο το οικοδόμημα της εν λόγω θρησκείας. Αφήστε τις εμμονές και τις προκαταλήψεις γι αυτό που θεωρούσατε αληθές τόσο καιρό. Η «αλήθεια» μπορεί να πονάει στην αρχή, όμως λυτρώνει στη συνέχεια! Με τη σειρά σου πέστα τώρα και στον Ορθόδοξο!

Αγαπητέ Ορθόδοξε, η ιστορία σας διαψεύδει!
Κοίτα τα σχόλια πιο πάνω και θα καταλάβεις.
Όσο για τους Άγιους, ακριβώς αυτοί είναι που κάνουν την πιο μεγάλη απάτη στην ιστορία. Όσο πιο άγιος κάποιος, τόσο πιο πολύ βρωμάνε οι πράξεις του! Ας μην τα γράφω πάλι. Άνοιξε το «ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» και θα βρεις μπουμπούκια!

Dyer φαινομενικά φύγαμε. Τον Μεσαίωνα περιγράφουμε πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Παιδεσ καλησπερα σασ!!!!!!
οσον αφορα τησ αποψισ του ορθοδοξου
ειναι πολυ δυσκολο εοσ ακατορθοτο αν δεν θελει ο ιδιοσ να αλλαξει τροπο σκεψησ γιατι πολυ απλα (μαθιματικα 1+1+2) τι ενοω... αν φανταστουμε οτι ειναι 20 χρωνον επι 20 χρωνια ακουει το ιδιο παραμυθι! ε δεν μπορει ρε παιδεσ να αλλαξει μεσα σε πεντε αποψισ που διαβαζει εδω η και ενδεχομενοσ αλου η μεσο διαλογων/ σιζιτισεων αλοστε τα αλογα ζωα βλεπουν τον βοσκο και μολισ αντικρισουν το ''θυριο'' απλα πιδανε στο γρεμο και εκει αρχιζουν τα γλεντια
ε ρε γλεντιαααααααααααααα
υ.γ
αποστολε φιλε μου ο πλατον ελεγε οτι η γνωση/μαθιση ειναι για τουσ λιγουσ/εχοντεσ
υ.γ 2 μεσυνχοριτε για τα χαλια γραπτα μου αλλα ειναι το μονο μπλογ που προσπαθω να γραψω ελληνικα

Ανώνυμος είπε...

ο ποιο πανο ειμαι ο zickos!
(καταραμενα πνευματικα δικεοματα)

Άθεος είπε...

Κανένας Zickos δεν θα σε κατηγορήσει για την ορθογραφία σου, όσο η λογική σου βρίσκεται στα ύψη. Ας ντρέπονται όσοι άλογα σκέφτονται!
Συμφωνώ zickos ότι ένας άνθρωπος που διαπαιδαγωγήθηκε με κηρύγματα σε ολόκληρη τη ζωή του, όχι δύσκολο, αλλά απίθανο είναι, να επιστρέψει στη λογική.
Έτσι θα πάει. Συναισθηματικά θα το βλέπει. Ο χριστούλης, που τον σκοτώσανε οι κακοί… γιατί ο κόσμος δεν θέλει να γνωρίσει πόσο καλός ήταν… και τον πνίγει το παράπονο που και οι άλλοι δεν το «βλέπουν» έτσι. Αν μπορούσαν να μας εκτελέσουν, να μας κρεμάσουν, να μας κάψουν, να απαλλαχτεί η ανθρωπότητα από το «μίασμα» του αθεϊσμού, θα το έκαναν. Πλημμυρίζουν μίσος, μισούν τη ζωή, τη μάθηση, την αλήθεια και νομίζουν μηδενίζοντας τις αξίες της επίγειας ζωής ότι κάτι κάνουν! Κρίμα που πεθαίνοντας δεν θα μάθουν ποτέ, ότι στη μοναδική τους ζωή ήταν αντίθετοι από αυτήν πιστεύοντας σε σαχλαμάρες!

Άνεμος είπε...

Πω πω ατέρμονες συζητήσεις στα σχόλια...
Το κάνω ακόμη κι εγώ αλλά μόνο με φίλους πιστούς. Επειδή τους αγαπώ και δε με εκνευρίζουν. Επειδή ίσως να έμπαινα στη διαδικασία να κουβεντιάσω, αφού έστω και μια μικρή ελπίδα αφύπνισης αν υπάρχει, δεν πρέπει να το βάζω κάτω. Οι υπόλοιποι όμως είναι κούραση. Μακρυά λέει από το χριστό, δε μπορείς να καταλάβεις την αλήθεια. Αστείο. Φυσικά το έχουμε ξαναπεί. Μακρυά από το τρελάδικο, δε μπορείς να καταλάβεις το πως και το γιατί κάποιος στο μυαλό του δε νομίζει πως είναι ο Ναπολέων. Ξέρει πως είναι. Είναι σίγουρος. Και μεις οι άλλοι απ' έξω είμαστε αδαείς. Δε γίνεται συζήτηση με ανθρώπους που για να δικαιολογήσουν ένα κομμάτι της πίστης τους αντλούν επιχειρήματα από ένα άλλο κομμάτι της ίδιας πίστης χωρίς αποδείξεις.
-Γιατί είναι έτσι τα πράγματα;
-Γιατί το είπε ο τάδε πατέρας!
-Και γιατί να είναι σωστός ο τάδε πατέρας;
-Μα το λέει και ο δείνα πατέρας!
-Και γιατί είναι σωστός ο δείνα;
-Γιατί ο τάδε, λέει επίσης πως...

Απίστευτες συζητήσεις που πραγματικά θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ψυχιατρικής μελέτης. Αλλά δυστυχώς τα κράτη γουστάρουν τους πιστούς. Γιατί γουστάρουν σκυμμένα κεφάλια. Καλησπέρα σε όλους. Και στον Ορθόδοξο βέβαια αλλά καλύτερα ας μη απευθυνθεί σε μένα. Δε θέλω. Ας το σεβαστεί. Αλλά δε θα το κάνει. Γιατί δε σέβονται τίποτα ποτέ. Έτσι έμαθαν οι Παυλιστές κι έτσι συνεχίζουν. Νομίζουν πως κάνουν θεάρεστο έργο. Προσπαθούν να μας σώσουν. Καληνύχτα σωτήρες. Τελειώσατε. Πλέον η αφύπνιση δεν αργεί. Δύο γενιές. Τόσο μόνο. Καλημέρα πολιτισμέ. Καλημέρα λογική...

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Dyer χαίρομαι πολύ που κατανοείς ότι έναν άνθρωπο ‘Αγιο τον κάνει ο Θεός και όχι οι άνθρωποι και φυσικά συμασία δεν έχει τι κρίση έχουν οι άνθρωποι για έναν άνθρωπο αλλά μόνο ο Θεός … Δεν μπορείς όμως να καταλάβεις ότι σε αυτή την περίπτωση, η πολύ χρήσιμη για τον κόσμο επιστήμη, δεν μπορεί να έχει καμιά θέση; Τι να αποδείξουμε επιστημονικά;
Τα θαύματα που επιτελούνται;
Την αγία ζωή του;
Τις μεσιτείες τους προς το Θεό;
Την παρέμβαση τους στη ζωή μας;
Πίστεψε με, δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός τύπος που εάν λυθεί μας δίνει σαν αποτέλεσμα … Άγιος! Ηλικρινά τα γράφω και αναρωτιέμαι παράλληλα γιατί να έχεις τόσο μπερδεμένες σκέψεις … άλλο ο κόσμος και άλλο ο Θεός. Το πρώτο είναι δημιούργμα και το δεύτερο ο δημιουργός μας και δεν μπορείς να αντιλαμβάνεσε και τα δυο με τους ίδιους τρόπους. Πέφτεις στην γνωστή παγίδα που πέφτουν όλοι οι άπιστοι.
Τα υπόλοιπα που αναφέρεις προς στους άλλους χρήστες δεν τα σχολιάζω, καταλαβαίνεις ότι τα θεωρώ λάθος.

Αγαπητέ Άθεε μάλλον σου αρέσει να επαναλαμβάνεσαι και έτσι σου λέω και εγώ για μια ακόμα φορά ότι ακόμα και η ιστορία, αποδεικνύει καθημερινά την ορθότητα της Ορθοδοξίας και αυτό με πολλούς τρόπους. Τα βιβλία σου τα είχα σχολιάσει παλιότερα και θυμάσαι φαντάζομαι ότι δεν σου άρεσαν καθόλου τα σχόλια μου.
Επίσης να γνωρίζεις ότι με τα σχόλια σου περί εκτελέσεων, μίσους κτλ από την πλευρα των πιστών, αποδεικνύεις για μια ακόμη φορά ότι δεν γνωρίζεις τίποτα για τον Θεό και προσωπικά κακία βρίσκω μόνο στα λόγια σου και λυπάμαι πολύ για αυτό.

Αγαπητέ ανώνυμε, ένας πιστός τον Θεό τον ζεί κυριολεκτικά. Ξέρεις γιατί η Ορθοδοξία όχι απλά υπάρχει μετά από 2000 χρόνια αλλά θα συνεχίσει και να διαδίδετε σε όλο τον κόσμο έως συντέλειας του κόσμου; Διότι δεν πρόκειται για μύθους ή ιστοριούλες που μας έλεγαν μικρούς, αλλά για την αλήθεια που μπορεί φυσικά να την βιώσει όποιος το επιθυμεί και να δει από μόνος του του λόγου το αληθές. Αν είχαμε να κάνουμε με απλές διαδώσεις όπως στην περίπτωση της αθείας, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η πίστη μας δεν θα υπήρχε σήμερα. Από την στιγμή όμως που ο Θεός αποκαλύπτετε καθημερινά και συνεχώς μέσα στον χρόνο και δίνει έτσι σημεία παρουσίας, έχουμε την τωρινή κατάσταση. Δόξα τω Θεώ!
Πρέπει να προσπαθήσεις να δεις το θέμα με λίγη καλή προαίρεση. Δεν έχουμε να κάνουμε με μύθους αλλά με ζωντανό Θεό που ανταμίβει κάθε μας προσπάθεια.

Dyer είπε...

Ρε Ορθόδοξε έχεις ταλέντο. Αδικείσαι, για πολιτικός είσαι γεννημένος.
Εγώ δεν τα έχω καθόλου μπερδεμένα εσύ τα μπερδεύεις σαν πολιτικός. Η ερώτηση που σου απεύθυνα αφορούσε την διαδικασία αναγνώρισης κάποιου αγίου, για την οποία δεν είπες τίποτα.
Για τα αλλά που γράφεις, και βέβαια μονο η επιστήμη θα μπορούσε να αποφανθεί αν κάποιο φαινόμενο είναι θαύματα. Διαφορετικά θαυματοποιείς την άγνοια και γιαυτο αποστρέφεσαι την επιστήμη που θα σου χαλάσει τη μαγεία.. Πάγια μέθοδος όλων των θρησκειών.
Το άλλο για τις μεσιτείες των αγίων πάντως, είναι κορυφαίο. Τώρα κατάλαβα γιατί οι πιστοί δίνουν τα χρυσαφικά τους. Είναι η αμοιβή του άγιου μεσίτη. Άγιος άγιος αλλά και η δουλειά δουλειά. Και οι άγιοι έχουν ανάγκες. Δεν υπάρχουν ποια συγχωροχάρτια, αλλά από τους μεσάζοντες δεν γλιτώσαμε.
Έλα παραδέξουτο δεν τα πιστεύεις αυτά που γράφεις πλάκα μας κάνεις. Ομολογώ έχεις και χιούμορ.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Dyer αρχικά την καλημέρα μου και σήμερα. Ομολογώ ότι και εσύ έχεις αρκετό χιούμορ και αυτό βέβαια χαίρομαι που το αντιλαμβάνομαι. Είναι πολύ καλύτερα έτσι παρά να αντιμετωπίζω έναν άπιστο που το μόνο που επιθυμεί είναι το να σε μειώνει με κάθε τρόπο, πιστεύοντας πιθανόν ότι θα ανέβει έτσι στα μάτια των άλλων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το 99% των άπιστων που συναντώ ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και λυπάμαι πολύ γι αυτούς.

Συνεχίζεις όμως να επιμένεις στον ίδιο τρόπο σκέψης …
Προσπάθησε να καταλάβεις αυτά που θα σου πω, δεν είναι τίποτα πολύπλοκο. Είπες προηγουμένως … “Χωρίς την διαδικασία αυτή άγιος δεν υπάρχει (επίσημος τουλάχιστον)” και εγώ θα συμφωνήσω ότι όντως επισήμως δεν θα υπάρχει Άγιος. Όμως τι έχει σημασία τελικά;
Το να υπάρχει όντως στην πραγματικότητα ένας Άγιος από το Θεό που θαυματουργεί και μας δείχνει την αγάπη του καθημερινά με χιλιάδες τρόπους έστω και εάν δεν είναι αναγνωρισμένος ακόμα από την εκκλησία ή αυτή η πράξη της αναγνώρισης που γίνετε σχεδόν για εμένα τυπικά από τη μεριά της εκκλησίας; Καταλαβαίνεις;

Δεν κάνει η εκκλησία τους Άγιους, ο Θεός τους κάνει και μετέπειτα η εκκλησία από τα σημεία που ακολουθούν απλά αναγνωρίζει αυτή την Αγιότητα και φυσικά τον τιμά όπως του αξίζει. Έχουμε και στην εποχή μας πολλούς σύγχρονους Αγίους. Γέροντες που κατάφεραν να αξιωθούν μεγάλα χαρίσματα από τον Θεό. Μετά την κοίμηση τους αλλά ακόμα και εν ζωή αυτοί οι άνθρωποι με τη χάρη του Θεού θαυματουργούσαν. Βλέποντας τα αυτά ο κόσμος κατανοεί τι συμβαίνει, τι αξία είχε αυτός ο άνθρωπος και στη συνέχεια πολλούς από αυτούς με κάποια διαδικασία την οποία εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω, τους κάνει όπως λες και εσύ επίσημα Αγίους για τον κόσμο μας. Ξέρεις πόσοι άγνωστοι Άγιοι υπάρχουν; …

Η επιστήμη μας είναι πολύ χρήσιμη για τον κόσμο. Μπορεί να διευκολύνει πολύ τη ζωή μας και να μας εξηγήσει πολλά, αλλά έχει όρια. Σήμερα λίγο πολύ όλοι μας έχουμε κάποια εξειδίκευση σε αυτή και γνωρίζουμε τα οφέλη της. Φαντάζομαι ότι και εσύ θα έχεις κάποια.
Δεν μπορεί όμως να έχει καμιά θέση και να περιμένουμε από αυτήν να εξηγήσει τίποτα το θεϊκό. Με συγχωρείς αλλά θα ήταν πολύ ανόητο εάν περιμέναμε κάτι τέτοιο από αυτή και φυσικά εάν προσπαθούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε κατ’ αυτό τον τρόπο. Δεν πρόκειται σε αυτό τον τομέα να μας δώσει τίποτα. Αυτή η πραγματικά παράλογη σκέψη, γνώμη μου είναι πως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παγίδες που πέφτουν ορισμένοι άνθρωποι. Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε … τουλάχιστον από νέους ανθρώπους σαν εμάς περιμένω περισσότερα πράγματα στην κατανόηση τέτοιων θεμάτων και το εύχομαι παράλληλα.

xarxar είπε...

Άγιος όπως ο άγιος Νεκτάριος ας πούμε Ορθό;

http://roides.wordpress.com/2009/12/13/13dec09-2/

Dyer είπε...

Πρόσεξε Ορθόδοξε η πίστη σε «ανεπίσημο άγιο» είναι αιρετικό και τον μεσαίωνα ξέρεις τη παθαίνανε οι αιρετικοί για να είμαστε λίγο στο θέμα γιατί ο οικοδεσπότης θα εκνευριστεί και όχι άδικα. Χόρια που τα θαύματα του «ανεπίσημου άγιου» σίγουρα προέρχονται από τον σατανά. Τον τύπο μη τον παρακάμπτεις ελαφρά τη καρδία φίλε μου. Το ιερατείο έχει τον τελευταίο λόγο.
Στο μεσαίωνα βέβαια είχε και τον πρώτο και τον τελευταίο επί παντός θέματος. Αν έκανες το κόπο και διάβαζες την ανάρτηση του φίλου μας του Άθεου σίγουρα θα γέλαγες με τις κοσμολογικές απόψεις των ιεραρχών του χριστιανισμού.
Ξέρεις πολύ καλα ότι την άγνοια εκμεταλλεύτηκαν οι άγιοι, στη καλύτερη περίπτωση, για να κάνουν θαύματα, οι αναγνωρισμένοι, οι άλλοι οι ανεπίσημοι χαρακτηρίζονταν σαν μάγοι και τους έκαιγαν.
Ρε ορθόδοξε αφου οι απόψεις σου (λόγω της χαλαρότητας) είναι στα όρια του αιρετικού, γιατί δεν παραδέχεσαι ότι στο χριστιανισμό υπάρχει μεγάλο παραμύθι. Έτσι τουλάχιστον θα μπορούσες να περάσεις κάποιες απόψεις που ίσως θεωρείς ουσιαστικότερες. Σαν πολιτικός σου μιλάω. Άσε τους γέροντες κατά μέρος, μετά το Βατοπέδι πρέπει να είναι κάποιος πολύ αγαθός για να δίνει αξία σαυτα που λένε και κάνουνε. Έλα σε blog άθεων γράφεις είναι δυνατόν να πιστεύεις τέτοια πράγματα. Φαίνεσαι έξυπνος άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

αγορια και κοριτσια!!!!!!!!
καλησπερα σασ!!!!!!!
μπορω να κανω μια ερωτιση στον ορθοδοξο?
φιλαρακο μου τελικα ειμαστε (οι ελληνεσ) απογονοι του μοισι/jesus
ι των προγονον μασ (ΠΛΑΤΟΝ ΣΟΚΡΑΤΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΤΛ...) απλα διεροτοθμε και σε ροτω οσ γνοστισ τησ σοφιασ(τησ θεικησ ντε) για να ξερω ρε 'ΕΛΛΗΝΑΡΑ' το τι να μιλισω στα παιδια μου γιατι ιτε το θεσ ιτε οχι εγω ειμαι ο θεοσ τω κοριτσιων μου οποσ εμενα οι γονισ μου
υ.γ ποπο κουραζουν ρε τα αλογα ζωα τελικα........
0 zickos!

Conko είπε...

Ρε Zicko τι ρωτάς κι εσύ τέτοια ώρα... Απόγονος του Ιάφεθ είσαι!
Τι κι αν ανακατεύεις το μυαλουδάκι σου με τις τρισκατάρατες φιλοσοφίες των βδελυρών εθνικών, οι διαφρίκες του ορθό μια αρκούδα να σε κατασπαράξει (σα τα 40 παιδούρια επειδή είπανε τον προφήταρο καράφλα)έχουσιν... δια πάσαν νόσον και πάσα μαλακίαν! Θα βρεθεί και για σένα... Για όλους έχει ο Κύριος!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ xarxar από το site του ροίδη περιμένεις να ενημερωθείς; Λάθος μεγάλο …

Αγαπητέ Dyer, είναι λογικό οι απόψεις μου να σου ακούγονται και αιρετικές. Φυσικά όμως εγώ δεν είμαι ούτε θεολόγος και ούτε κανένα φωτισμένο από το Θεό άτομο για να δίνω απαντήσεις σε όλα τα θέματα και να είμαι βέβαιος ότι είναι σίγουρα σωστά. Είμαι ένας απλός πιστός σαν όλους αυτούς που κυκλοφορούν έξω στον κόσμο που απλά του αρέσει να ασχολείται που και που με το internet, τίποτα παραπάνω.

Τις περισσότερες αναρτήσεις του άθεου να είσαι σίγουρος ότι τις διαβάζω, διαφορετικά πώς μπορώ να συμμετέχω και σε μια συζήτηση; Ο ίδιος ο άθεος όμως έχει διαφορετική άποψη, νομίζει άλλα πράγματα. Ίσως να θεωρεί ότι οι αντιθέσεις μας στα θέματα πίστης προκύπτουν επειδή δεν ενημερώνομαι … Ένα από τα χαρακτηριστικά των άπιστων είναι και αυτό, θεωρούν δηλαδή ότι όλοι εκτός από αυτούς είναι ανενημέρωτοι οπότε μόνο αυτοί που το ψάχνουν, γνωρίζουν την αλήθεια. Είναι λίγο αστείο, τέλος πάντων …

Οι Άγιοι μας το μόνο που εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ήταν το χρόνο που είχαν κατά διάρκεια της ζωής τους σε αυτό τον κόσμο. Με τους πνευματικούς τους αγώνες κατάφεραν όλα όσα ορισμένοι θεωρούν απίθανα αλλά και ψεύτικα. Η ευθύνη όσων αποτυγχάνουν σε αυτό τον αγώνα είναι δική τους, αυτό πρέπει να τονίζετε και να προσπαθήσουμε όλοι μας να το καταλάβουμε, γιατί όλοι μας απέναντι στο Θεό είμαστε ίσοι. Εάν εκείνοι τα έχουν καταφέρει, εμείς δεν έχουμε καμιά δικαιολογία. Η ίδια η επιτυχία τους να βιώσουν το Θεό από αυτή τη ζωή, θα μας κρίνει αργότερα.

Σχετικά με τους σύγχρονους γέροντες που θίξαμε, να είσαι βέβαιος ότι κυκλοφορούν ανάμεσα μας πραγματικά αγιασμένοι άνθρωποι. Ακόμα και μέσα στον κόσμο. Το Άγιο Όρος είναι μέρος που αναδεικνύει τέτοιες πνευματικές μορφές και περιστατικά σαν αυτό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, όχι απλά δεν επηρεάζουν την πίστη μας – αφού είναι και όλα κατασκευασμένα – αλλά την μεγιστοποιούν και μας κινητοποιούν ώστε να γνωρίσουμε περισσότερα για την Ορθοδοξία ώστε να προφυλαχθούμε και στο μέλλον από όμοιες επιθέσεις κατά της πίστης μας από όλους τους κακόβουλους.

Εμείς οι νέοι από μικροί πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την τεράστια πνευματική κληρονομιά της χώρα μας και να την διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζει. Ελπίζω στο μέλλον να κάνω και εγώ κάτι για αυτήν, προς το παρόν μόνο παρατηρητής είμαι. Ο Θεός να μας έχει όλους καλά … για να ζούμε προς Δόξα Του.

Ανώνυμος είπε...

ρε τι τραβαμε.....
εχει πλακα ο απο πανο ρε παιδεσ
0 zickos!

Dyer είπε...

Μπορεί τις αναρτήσεις του Άθεου να τις διαβάζεις Ορθόδοξε, αλλά ποτέ δεν τις σχολίασες ουσιαστικά. Τις απορρίπτεις εκ προοιμίου και συνεχίζεις κάνοντας κήρυγμα. Είναι σαν να μη τις διαβάζεις.
Γράφεις εμείς οι νέοι … εγω δεν είμαι νέος Ορθόδοξε. Ένα κλικ στο Dyer και η ηλικία μου είναι πάνω πάνω.
Εσύ όμως που είσαι, προσπάθησε να δεις τη ζωή αλλιώς, ζήσε χωρίς να νιώθεις ότι κάποιος συνεχώς σε παρακολουθεί, κάνε το καλό χωρίς να περιμένεις να αμειφθείς, μην έχεις για πρότυπο τους γέροντες, αυτοί στην καλύτερη περίπτωση είναι αρνητές της ζωής. Είναι μεγάλη τύχη που υπάρχεις αυτή τη στιγμή σαν άνθρωπος. Αυτό και μονο αρκεί για να προσπαθήσεις να γευθείς κάθε ηδονή που σου δίνει η φύση σου. Μη μπαίνεις στο τριπάκι της αιωνιότητας είναι μια κουτή ματαιοδοξία.
Βλέπεις, και οι άθεοι μπορούν να κάνουν κήρυγμα, αλλά δεν το θεωρούν αποτελεσματικό.

xarxar είπε...

Όχι θα περίμενα να με φωτίσεις εσύ Ορθό!
Καλά ο Ορθό έχει γίνει βούκινο σε όλα τα αθεϊκά blogs. Μάλιστα πριν καιρό πήγε να στήσει και "επεισόδιο" με το Ροΐδη με πιθανότερο στόχο τη διαφήμιση του blog του (είναι τρελός spammer). Τελευταία έχει γίνει αποδεκτός και στον ελληνοχριστιανικό ακροδεξιό χώρο με αποκορύφωμα το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στις δημοσιεύσεις του Hellas-Orthodoxy!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Dyer ξέρεις πόσο αναμενόμενη είναι κάθε απάντηση σου; …
Η αλήθεια είναι για το θέμα της ηλικίας ότι νόμιζα ότι είσαι και εσύ νέος αλλά και στα χρόνια σου ακόμα οι άνθρωποι θεωρούνται νέοι. Οι ηλικίες όμως δεν έχουν και πολύ σημασία όταν έχουμε να ασχοληθούμε με πνευματικά θέματα.
Είναι λογικό λοιπόν για ένα άτομο που υποστηρίζει τις γνωστές αθεϊστικές θέσεις, να αντιδρά με τον τρόπο που αντιδράς και εσύ. Είναι λογικό δηλαδή κάθε απάντηση που παίρνεις να την θεωρείς ανούσια αλλά και εκτός θέματος. Είναι λογικό το ότι δεν μπορείς να διεισδύσεις σε ορισμένα θέματα και να τα πλησιάσεις όπως ένας πιστός, από τη στιγμή που χωρίς την παραμικρή απόδειξη θεωρείς ότι σίγουρα δεν υπάρχει Θεός (και αυτό διότι έτσι σου έμαθαν κάποιοι και εσύ δεν φρόντισες να αναζητήσεις την αλήθεια). Είναι λογική αυτή τη στιγμή όλη η συμπεριφορά σου, αλλά δεν παρεξηγώ απολύτως τίποτα.

Αγαπητέ xarxar πραγματικά εκείνο το διάστημα σάστισα όταν είδα εκείνο το περιβόητο μήνυμα που είχε και την υπογραφή vatopaidi friends. Ο αποστολέας όμως δεν μπόρεσε να καταφέρει τίποτα απολύτως εκτός από το να γελοιοποιηθεί για μια ακόμα φορά, από τη στιγμή εγώ είχα επικοινωνία με τους διαχειριστές του site της Μονής και γνώριζα την άποψη τους για το χώρο μου.
Αυτά συμβαίνουν … δεν κρατώ εμπάθειες. Λογικό είναι και κάποιοι να αντιδράνε αντιμετωπίζοντας την αλήθεια της Ορθοδοξίας.
Ο ροΐδης φυσικά έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας διάφορα … Εμένα μου ακούγονται παιδιαρίστικα όλα αυτά.
Θα σε παρακαλέσω όμως να προσπαθείς να είσαι εντός θέματος στις συζητήσεις μας, γιατί διαφορετικά με το δίκιο του θα εκνευρίζετε ο άθεος.

Conko είπε...

Dyer, xarxar και Zicko, είναι λογικό ότι όταν θεωρείς τον εαυτό σου επιτυχημένο όταν καταφέρεις να γίνεις τιποτένιος και δούλος κι όταν τα πάντα όλα που σκέφτεσαι, εκφράζεις και πράττεις πρέπει να υποστηρίζουν και να προστατεύουν μια ανοησία (το δόγμα), ο διάλογος να είναι απαγορευτικός και τελείως έξω από τις εγκεφαλικές σου ικανότητες/δυνατότητες...
Σ' όλη την ιστορία της θρησκείας του ορθό, ο "διάλογος" δεν ήταν παρά μια διαρκής και ανούσια αντιπαράθεση μονολόγων που ο ένας μονόλογος έβγαζε εξουσιαστές και ο άλλος απέφερε ρινεκτομές, εκτυφλώσεις, πυρές και παλουκώματα.

Αυτό για να μην αναρωτιέται κανείς πως η δεισιδαιμονία του έζησε 2.000 χρόνια. Και ακόμα, η άποψη ότι η γη είναι επίπεδη έζησε 3.000.000 χρόνια και σε τρισεκατομμύρια ανθρώπους... αλλά έκαναν λάθος! Όλοι τους! Ακόμα κι ο Άη-Βασίλης ο Καππαδόκης, κι ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης, ακόμα-ακόμα κι αυτός ο ίδιος ο γιαχβέ όταν υπαγόρευε τη παλιά διαφρίκη.

ΥΓ: Ήρθε και απ' το Πριγκιπάτο για αφισοκόλληση και μάλιστα, άκουσον-άκουσον, σε ανάρτηση πανάσχετη, σε ανάρτηση κραυγή αγωνίας για τη σωτηρία και τη προστασία των βιοτόπων και των οικοσυστημάτων του Αμβρακικού από τον άμεσο κίνδυνο πετρελαϊκής καταστροφής που διατρέχει... Φυσικά και κατέβασα την αφίσα του και του είπα να μην ξαναπατήσει από εκεί γιατί είναι ανεπιθύμητος, κι ότι θα σβήνω κάθε σχόλιό του.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε άθεε
Αυτόν τον Κοσμά τον Ινδικοπλεύστη γιατί μας τον κρύβανε από τα σχολικά βιβλία; Οέο...

Όταν πρωτοδιάβασα γι' αυτόν στο βιβλίο σου γέλασα, τώρα όμως που είδα και την εικόνα, το καταδιασκέδασα!

φωτο vango είπε...

...κύριοι, μή χαλάτε άλλο σαπούνι. Δέν θα μείνει πλέον λάδι για τη σαλάτα...

Άθεος είπε...

Όσο και να θέλεις aneme να μην πάρεις μέρος στη συζήτηση δεν γίνεται.
Στο προηγούμενο σχόλιο έλεγα ότι τους πνίγει το δίκιο, αλλά και μας το ίδιο. Πώς να βλέπεις να λέει κάποιος τόσο παράλογα πράγματα και να μην θέλεις να πεις κι εσύ κάτι μπας και διορθωθεί κάτι!
Πράγματι η θρησκεία είναι αντικείμενο ψυχιατρικής μελέτης.

Απαντώ σε ό,τι με αφορά Ορθόδοξε, απ’ όσα μου καταλογίζεις. Τα βιβλία μου δεν μπορείς να τα σχολιάσεις γιατί δεν τα διάβασες. Αν τα διάβαζες θα αντιλαμβανόσουν πόσο λάθος κάνεις με τις απαντήσεις σου στους άλλους σχολιαστές. Όλα είναι μύθοι και η θρησκεία σου κατασκεύασμα!

Dyer, δεν επεμβαίνω. Τα λες ωραία!

Ορθόδοξε, αν διάβαζες τις αναρτήσεις για τον υλισμό, τότε, αντί να προσπαθούσες να με υπονομεύσεις με σχόλια και με το περίφημο «αθεϊστικό» σου blog δεν θα τα έλεγες αυτά. Έχεις ελλείψεις βασικής εκπαίδευσης. Λυπάμαι. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Είσαι αποξενωμένος!

Φοβερός άγιος xarxar ο Νεκτάριος. Βρήκε τρόπο να ζητά τον οβολό μας!

Επανέρχομαι σε σένα Dyer. Αν διάβαζε την ανάρτηση… Σιγά να μην την διάβαζε!
…κι αν δεν μπορούσε να απαντήσει και έμπαινε ο διάολος μέσα του…

Αχ βρε ziko… καλύτερα να μίλαγες σε άλογα!
…δεν σε καταλαβαίνουν! Τα άλογα πιο καλά θα σε καταλάβαιναν!

Άλατις, Conko, πιάσαμε τους μεγάλους προφήτες…
Πόσα παιδάκια σκότωσε ο φαλακρός προφήτης, που του έθιξαν την καράφλα;

Τι αστεία είναι αυτά που γράφεις Ορθό…
Πότε σχολίασες ανάρτησή μου για να αντιληφθώ ότι την διάβασες;

Dyer, ποτέ δεν διάβασε ανάρτησή μου, αφού ποτέ δεν σχολίασε κάποιο στοιχείο της.

Conko, δεν σε σχολιάζω. Αυτά που γράφεις και αποτελούν μέρος της ανάρτησής μου ποτέ δεν τα διάβασε ο Ορθό. Πού είναι τα σχόλιά του;

Φαντάσου, Ανορθόδοξε! Για να τον κρύβουν από τα σχολικά βιβλία, ακόμα και οι του εκπαιδευτικού συστήματος εξουσιαστές, ντρέπονται να παραθέσουν!

Γειά σου vango με τα συνθήματά σου!

Βλάχος είπε...

χέρητη φίλεμ περασα να ση πώ πος κανου κάνα μπανάκι κι δεν κάθουμι πολή στο κουμποιυτηρ μα είπα να πώ μια καλησπέρα να περνάς πάντα καλά αγαπητέ !

Άθεος είπε...

Bravissimo! Πολύ καλά κάνεις. Κι εγώ το ίδιο κάνω και μόνο τις καθημερινές είμαι εδώ!
Καλές βουτιές!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε ορισμένες φορές δεν χρειάζεται να μελετήσουμε ένα ολόκληρο βιβλίο για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αρκεί και ένα μικρό μέρος για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται και πόσο μάλλον εάν γνωρίζουμε και το συγγραφέα.
Όσον αφορά τις αναρτήσεις σου να είσαι βέβαιος ότι τις παρακολουθώ. Το ότι συνεχίζω όμως να διαφωνώ μαζί σου δεν σημαίνει το αντίθετο, μην απατάσαι. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Για το “Atheism, denial of truth” νομίζω ότι σου έχω ξαναπεί και στο παρελθόν ότι δεν στοχεύει κανένα συγκεκριμένο χώρο. Με συγχωρείς που θα το πω ξανά αυτό, αλλά νομίζω ότι έχεις πολύ μεγάλη ιδέα για το δικό σου χώρο, τόσο ώστε να φαντάζεσαι συνεχώς εχθρούς!
Δεν είσαι το κέντρο του κόσμου …

Όσον αφορά τώρα τις προσωπικές μου ελλείψεις βασικής εκπαίδευσης, με συγχωρείτε πολύ που είμαι σε αυτή την κατάσταση. Θα προσπαθήσω στο μέλλον να βελτιωθώ όσο μπορώ.

Άθεος είπε...

Δεν μπορείς να με πείσεις Ορθόδοξε, ότι διάβασες ποτέ, έστω και μια ανάρτησή μου.
Ποτέ δεν σχολίασες κάτι. Δεν διαφώνησες πουθενά! Μήπως θέλεις να μου πεις ότι εθελοτυφλείς; Δεν νομίζω. Τα ίδια σχόλια κάνεις σε όλες τις αναρτήσεις και σε όλα τα blogs.
Τυχαίο;
Μου γράφεις ότι έχω μεγάλη ιδέα για το χώρο μου. Και βέβαια έχω!
Είμαι ενεργό άτομο στην εφήμερη ζωή που εσείς καταδικάζετε!
Πριν λίγο ανάρτησα στις Ανακοινώσεις μια είδηση για μια 43χρονη γυναίκα που το δικαστήριο του Ιράν καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας.
Εσύ έχεις την ευαισθησία να αγωνιστείς, έστω και ανακοινώνοντας μια τέτοια είδηση, προτρέποντας να υπογράψουμε (http://freesakineh.org/) μήπως και σώσουμε τον άνθρωπο αυτό ή τάσσεσαι υπέρ, όπως κάνατε τον Μεσαίωνα, όλοι οι χριστιανοί, υπέρ του Μωσαϊκού Νόμου για τη Μοιχεία…
…για πάρε θέση… ορθόδοξε…

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε σίγουρα δεν είναι εύκολο να σε πείσω σε πολλά θέματα, αλλά νομίζω ότι αυτό έχει και λίγη σημασία. Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα όπως γνωρίζεις συμμετέχω και σε πολλές από αυτές. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει.

Όπως παραδέχτηκες παραπάνω, έχεις μεγάλη ιδέα για το ιστολόγιο σου … και φοβάμαι ότι αυτός είναι και ένας από τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους δεν πείθεσαι. Έχοντας δηλαδή αυτή την άποψη, ίσως να θεωρείς ότι διαβάζοντας κανείς τα κείμενα σου θα δει την ζωή διαφορετικά, όπως εσύ.
Πλανάσαι αγαπητέ … στο έχω ξαναπεί.
Σχετικά με τις τελευταίες σου ανακοινώσεις να είσαι βέβαιος ότι τέτοιου είδους ενέργειες καταδικάζονται από όλο τον κόσμο. Μάλιστα σε μια παλαιότερη δική μου ανάρτηση στο “ΑΘΕΪΑ , η άρνηση της αλήθειας” είχα κάνει θέμα ένα παρόμοιο περιστατικό.

http://eatheia.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

Λυπάμαι αλλά εγώ δεν ευθύνομαι εάν εσύ για τους δικούς σου λόγους θέλεις να επισκέπτεσαι το χώρο μου μια φορά το χρόνο όπως είχες δηλώσει σε ένα σχόλιο σου παλιά …

Άθεος είπε...

Η θέση σου στο ζήτημα του λιθοβολισμού της γυναίκας λοιπόν είναι καταφατική, δηλαδή να λιθοβοληθεί!
Ή μήπως κατάλαβα λάθος… ανακοινώσεις σαν αυτή που έκανα, γράφεις, καταδικάζονται από όλο τον κόσμο;!

Ανώνυμος είπε...

Δεν σε αντιλαμβάνομαι, Άθεε. Δεν αντιλαμβάνομαι την προς Ορθόδοξο ρήση σου «Έπειτα, πώς μπορείς να γράφεις, χωρίς να λες τίποτα».
Ξέρεις, ως προς το λέγειν τα έλλογα (υποτίθεται) όντα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: Σε αυτούς που ομιλούν επειδή έχουν να πουν κάτι και σε εκείνους που φλυαρούν επειδή ακριβώς δεν έχουν κάτι να πουν.
Οι τελευταίοι πάλι διαιρούνται σε δύο μόνον κατηγορίες: Σε αυτούς που ομιλούν απλώς και μόνον επειδή ΠΡΕΠΕΙ ως άβουλοι ετερόφωτοι να ομιλούν χωρίς να λένε κάτι (κυρίως δηλαδή οι πολιτικοί) και εκείνους που διαθέτουν ευφυΐα τετραπληγικής μύγας, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να ομιλούν (και να γράφουν, βεβαίως βεβαίως).
Δεν γνωρίζω σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει ο Ορθόδοξος, αλλά σίγουρα ανήκει σε μία.
Αν δεν σε πείθη η σοφή προτροπή του «Αγαπητέ Άθεε, 1+1 κάνουν 2 … είναι απλά τα πράγματα»... δεν πρόκειται κάτι άλλο να σε πείση.
Και πάντως σε θαυμάζω για την υπομονή σου.

Unknown είπε...

Kαλησπέρα σε όλους.

Δεν έχω διαβάσει αρκετά από το μπλογκ αυτό, μα από ότι αντιλαμβάνομαι στρέφεστε πάρα πολύ ενάντια στον ορθόδοξο, ο οποίος πιστεύει στον μοναδικό, παντοδύναμο, πάνσοφο δημιουργό μας.

Είναι πολύ δύσκολο, να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ένας άθεος την ύπαρξη του Θεού.

Κάποιος που πιστεύει στον Θεό, νοιώθει να τον πλημμυρίζει αγάπη, εσωτερική γαλήνη. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως ο Θεός υπάρχει και δεν βρίσκονται όλα στο νου του ή στην φαντασία του.

Μόνο και μόνο ας σκεφτούμε πως ο Θεός είναι η ίδια η αγάπη, πως πάντα μας συγχωρεί σε ότι κι αν κάνομε και πράττομε. Ο Θεός συγχωρεί και τους άθεους και όλους μας, γιατί είτε άθεος είτε πιστός ο καθένας μας πράττει δυστυχώς, τις δικές του αμαρτίες.

Όμως, αφού μιλάμε για την ύπαρξη του Θεού ας σκεφτούμε, όχι τα διάφορα θαύματα που ακούγονται κατά καιρούς μα, τα θαύματα που γίνονται στον καθένα μας προσωπικά. Δεν υπήρξαν ποτέ μα ποτέ συμβάντα στην ζωή σας που να νοιώθετε πως σας προστάτευσε κάποιος και σας βοήθησε; Δεν νοιώσατε τίποτα μέσα σας;

Τον θεό δεν τον βλέπομε, μα, τον νοιώθουμε. Νοιώθουμε την παρουσία του. Νοιώθουμε την αγάπη του.

Θα ήθελα να γράψω πιο πολλά μα πρέπει να φύγω.

Την καλησπέρα μου και πάλι.

xarxar είπε...

"[...]...ο οποίος πιστεύει στον μοναδικό, παντοδύναμο, πάνσοφο δημιουργό μας."
Με "κέρδισες" από την πρώτη πρόταση! Angel, λες να είμασταν πάντα άθεοι; Λίγοι ήταν αυτοί οι τυχεροί. Ο Ορθό ας ήταν λιγότερο υποκριτής και περισσότερο διαλεκτικός και θα κάναμε μια σοβαρή και πολιτισμένη κουβέντα.

"Δεν υπήρξαν ποτέ μα ποτέ συμβάντα στην ζωή σας που να νοιώθετε πως σας προστάτευσε κάποιος και σας βοήθησε; Δεν νοιώσατε τίποτα μέσα σας;"
Κατηγορηματικά όχι. Ποτέ. Και εγκατέλειψα την Ορθοδοξία σε μεγάλη ηλικία, δεν ήταν ένα νεανικό καπρίτσιο. Και πίστευα χωρίς αμφιβολίες, όχι χλιαρά, αλλά και χωρίς θρησκοληψία.
Εσύ έχεις δοκιμάσει να εξηγήσεις τα προσωπικά σου βιώματα με άλλους πιο απλόύς και ρεαλιστικούς τρόπους;

Το θέμα είναι αν νιώθεις ή αν νομίζεις ότι νιώθεις. Το λάθος έγκειται σε αυτή τη φράση σου
"Κάποιος που πιστεύει στον Θεό, νοιώθει να τον πλημμυρίζει αγάπη, εσωτερική γαλήνη. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί πως ο Θεός υπάρχει και δεν βρίσκονται όλα στο νου του ή στην φαντασία του. "
Αν μόνο "νιώθεις" το θεό τότε μόνο στο νου ή στη φαντασία σου υπάρχει. Κάνεις ένα λογικό άλμα που δεν δικαιολογείται.

Εν τέλει, αν, όπως λες, "Μόνο και μόνο ας σκεφτούμε πως ο Θεός είναι η ίδια η αγάπη" τότε γιατί δεν κάνεις την αγάπη θεό σου και δεν αφήνεις όλες τις άλλες ανόητες δοξασίες στην άκρη;

Άθεος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε νομίζω έπιασες το βασικό χαρακτηριστικό του Ορθόδοξου.
Δεν θέλω πάλι να αναφερθώ σ’ αυτόν, όμως αναγκάζομαι επειδή με αφορμή το δικό σου σχόλιο πρέπει να απαντήσω και στην μετά από σένα angel που θίγει το θέμα ότι όλοι τα βάζουμε με τον Ορθόδοξο.
Όπως αντελήφθης κι εσύ, το άτομο αυτό ποτέ δεν βρίσκεται εντός θέματος. Ποτέ δεν σχολιάζει την ανάρτηση. Όλα του τα σχόλια είναι πανομοιότυπα και αποσκοπούν στον προσηλυτισμό εκείνου που θεωρεί ο ίδιος σαν ορθό. Κυρίως όμως η εμφάνισή του αποσκοπεί στην διαφήμιση του blog του. Ελπίζει, ότι άτομα που προβληματίζονται εδώ θα μπορούσε να τα προσηλυτίσει, έχοντας παράλληλα και το αίσθημα της συνεισφοράς στην υπόθεση της «ορθοδοξίας». Το Πάσχα σουλατσάρισε σε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες blogs, όχι για να σχολιάσει, αλλά για να προπαγανδίσει και να διαφημίσει το blog του. Ακόμα κι όταν του απευθύνεις συγκεκριμένη ερώτηση, την αποφεύγει λακωνικά. Ρίξε μια ματιά πιο πάνω, τι απάντησε, όταν ζήτησα τη γνώμη του για την επικείμενη θανατική ποινή της Ιρανής γυναίκας!

Αγαπητή angel η απάντησή μου για τον Ορθό. βρίσκεται στο πιο πάνω σχόλιο που έδωσα στον Ανώνυμο. Δεν στρεφόμαστε εμείς ενάντια σ’ αυτόν, αλλά αυτός σε μας!
Αυτός όμως δεν πρέπει να το αντιλαμβάνεται αυτό γιατί θεωρεί τις επισκέψεις του «θεάρεστο έργο». Όπως ακριβώς και στο Μεσαίωνα, νιώθοντας η Εκκλησία με την συμπεριφορά της να κάνει καλό, έκανε ακριβώς το αντίθετο, φτάνοντας ακόμα και στο έγκλημα!
Και ξέρεις γιατί, αγαπητή μου angel… γιατί όλοι εκείνοι οι διώκτες των ανθρωπίνων αξιών που τις κατέλυσαν στην διάρκεια του Μεσαίωνα, ένιωθαν έντονη την παρουσία του θεού μέσα τους. Αυτό τους αρκούσε να εγκληματούν, αισθάνοντας ότι προσφέρουν έργο. Μέσα τους ένιωθαν να πλημμυρίζουν αγάπη και ήσυχοι με τη συνείδησή τους αισθάνονταν γαλήνη και κατάνυξη ψυχής. Αυτά τα αισθάνονταν ακόμα κι όταν έβλεπαν το θύμα τους να καίγεται στο πύρινο ικρίωμα, νιώθοντας ικανοποίηση ότι έκαναν το χρέος τους απέναντι στο θεό: παρέδωσαν αμόλυντη την ψυχή του κατάδικου! Δεν θα βασανίζεται πια στους αιώνες των αιώνων για το αμάρτημά του. Πλήρωσε στην εφήμερη ζωή του και καθαρός οδεύει στη Μέλλουσα Ζωή!
Έτσι μάθατε να συγχωρείτε, ακόμα και τους άθεους, αφελή μου angela! Νιώθετε γαλήνη, όταν ο άλλος κτυπιέται πάνω στις φλόγες!
Ποιος σας ζήτησε να τον συγχωρήσετε από το αμάρτημά του; Ποιο ήταν αυτό; Η αγάπη του για τη ζωή, την Αλήθεια, τον προβληματισμό του, το ψάξιμο για μια νέα ανακάλυψη… ποιο;
Δεν θέλουμε συχώρεση, agelina μου. Ακόμα περισσότερο, όχι από σας που σας θεωρούμε άρρωστα άτομα για την υγιή κοινωνία μας! Τα συνεχή εγκλήματα στο όνομα του ανθρωπισμού σας καταδικάζουν ανεπανόρθωτα!
Δεν σας θεωρούμε, ούτε και φιλήσυχους πολίτες. Αναστατώσατε όλη την υφήλιο για πολλούς αιώνες. Σας θεωρούμε, ψυχικά και πνευματικά διαταραγμένα άτομα που χρίζουν ιατρικής βοήθειας. Πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία, ειδάλλως ο άνθρωπος θα οδεύει όλο και σε μεγαλύτερο πνευματικό βούρκο. Πρέπει να μάθετε να ερμηνεύετε τον κόσμο μας σωστά κι όχι με πνεύμα οπισθοδρόμησης χιλιετιών να μολύνετε τις ψυχές αθώων παιδιών με σατανικές ιδέες, ισορροπώντας τες ταυτόχρονα με ανόητα αγαθοποιά πνεύματα που τάχατε ζουν στον ουρανό!
Έλεος πια. Ας σταματήσει αυτή η πνευματική κατάντια!
Χωρίς ίχνος προσωπικής αντιπαράθεσης, απευθύνω το σχόλιό μου στα εκατομμύρια των διαστρεβλωμένων πιστών οποιασδήποτε θρησκείας!

Άθεος είπε...

Ο xarxar πολύ ωραία σου τα είπε. Αυτός το έπιασε από την άλλη, όμως απ’ όποιο δρόμο ξεκινήσεις στην ίδια αλήθεια θα καταλήξεις!
Πολύ σωστά! Ποιος είπε ότι εμείς δεν ήμασταν κάποτε χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. Ποιος είπε ότι εμείς δεν δακρύσαμε βλέποντας τον Χριστό στο σταυρό… Όμως δακρύσαμε και για τον Τζορντάνο Μπρούνο. Μέχρι που καταλάβαμε ότι ο τελευταίος ήταν πραγματικά υπαρκτός, ενώ ο Χριστός, όχι!
Κλείνω με την προτροπή του xarxar: γιατί δεν κάνεις την αγάπη, θεό σου;
Την καλησπέρα μου, επίγειε άγγελε, μιας και η ποσότητα των σχολίων δεν μου επέτρεψε να σου την απευθύνω προηγουμένως.
Την καλησπέρα μου φίλε xarxar!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σασ!
εχουν κανει καταπλικτικη δουλεια οι οφελουμενοι απο τον 'παντοκρατωρ'
μονο να σκεφτιτε οτι με καποιο τροπο η επιστιμη(που δεν τηα γυνει ποτε αλλα λεω εγω με το πτοχομου το μυαλο)την μη υπαρξη του 'παντοκρατωρ' ( ε ρε γλεντια) ποσοι ανεργοι παπαδεσ και τα λοιπα κοπροσκιλα και τεμπελιδεσ θα χασουν το μεροκαματο.....
υ.γ
οποτε καλα ειναι να τα μιλαμε απο εδω η ενδεχομενοσ να υπαρξη και καποια σιναντιση καποιον μελον αλλα οσ εκει παντα υπιρχαμε εμεισ οι αλοι και οι παραδυπλα ειναι ανθροπινο και σεβαστο σιμασια παντοσ εχει το που πιστευει ο καθενασ μασ ειναι προσοπικο και δεν μπορουμε να την εποιβαλουμε σε κανεναν
υ.γ2
και εγω πιστευω οτι θεοι ειμαστε εμεισ για τα παιδια μασ οποσ οι γονοισ μασ προσ τα εμασ!!!!!!!!!
Ο zickos!

Άθεος είπε...

Όχι, zicko η πίστη ή η μη πίστη δεν επιβάλλεται.
Το πρώτο πρέπει να το νιώσεις, το δεύτερο να το αντιληφθείς!
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους, σε βρήκα!
Έπρεπε να βρω πρώτα το βιβλίο σου!
Ένα μπράβο κι από μένα!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αποστόλη,καλησπέρα.Θα είμαι εκτός θέματος και ως εκ τούτου,δώσε μου την χαρά διαγράφοντας το σχόλιό μου.Συμβαίνει συχνά και το βλέπουμε το"ότι δηλώσεις είσαι"Εσύ πολύ καλά κάνεις και δηλώνεις Άθεος εφ' όσον αυτή είναι η ιδεολογία σου.Εγώ όμως σε βλέπω και σε νοιώθω "Αποστόλη"δηλ.εργαζόμενο βιοπαλαιστή,οικογενειάρχη,πονόψυχο και φανατικά ιδεαλιστή(με το δίκιό σου αφού είσαι ψαγμένος περισσότερο από όλους μας)Δεν θέλω να αντιπαρέλθω μαζί σου επειδή σέβομαι το σκεπτικό και το έργο καθενός ανάλογα με την νοητική του δύναμη.Αφορμή για να σου γράψω στάθηκε η απάντηση σου στην angel(Αγαπητή angel,αγαπητή μου angel… ,αφελή μου angela!,agelina μου,Δεν σας θεωρούμε, ούτε και φιλήσυχους πολίτες.Σας θεωρούμε, ψυχικά και πνευματικά διαταραγμένα άτομα που χρίζουν ιατρικής βοήθειας.) Φίλε μου έλεος,είναι ψυχούλα,ψυχάρα,αγνή αθώα και πονόψυχη σαν και σένα,γιατί πάντα πρέπει να είσαι τόσο λογικός;Με έκδηλη ψυχρότητα;Λίγη ανθρωπιά(που διαθέτεις αρκετή και το γνωρίζω απο πρώτο χέρι,δεν θα σου χάλαγε το image.Ζητώ συγνώμη από τον Άθεο για την κατάχρηση του χώρου,και στέλλω τα φιλιά μου και την αγάπη μου στον υπέροχο Αποστολη.Να είσαι πάντα καλά.

Άθεος είπε...

Καθόλου δεν είσαι εκτός θέματος φίλε μου sapfire! Πήρες σαφή θέση ενός των σχολιαστών μου. Το ήξερα ότι η angel ήταν φίλη σου και σε κάποια στιγμή υπέθεσα μήπως και το όνομα «angel» το χρησιμοποιείς ο ίδιος, παρά το προφίλ της. Στο θέμα μας λοιπόν.
Η απάντηση στην angel ομολογώ ήταν σκληρή. Κάποτε πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ας αφήσουμε τις υποκρισίες ή τους φαρισαϊσμούς όπως τους λέτε κι εσείς. Η απάντηση ήταν ευθεία, όχι στο πρόσωπό της, αλλά στη γενική κατεύθυνση που δίνουν αιώνες τώρα οι χριστιανοί με μπόλικη υποκρισία, πως τάχατες πονάνε για τους άλλους ή νιώθουν αγαλλίαση και ηρεμία από την παρουσία… του θεού!
Έπρεπε να απαντήσω στην άποψη αυτή, που όπως είπα είναι γενική. Δεν απευθύνθηκα προσωπικά στην angel και έσπευσα να διευκρινίσω πριν κλείσω το σχόλιό μου γράφοντας «Χωρίς ίχνος προσωπικής αντιπαράθεσης, απευθύνω το σχόλιό μου στα εκατομμύρια των διαστρεβλωμένων πιστών οποιασδήποτε θρησκείας!»
Έτσι λοιπόν, ακόμα κι όταν έγραφα «…αφελή μου angela» ή «agelina μου» στο πρόσωπό της (που δεν το έχω δει ποτέ) είχα τα εκατομμύρια των πιστών που λένε τέτοια πράγματα, με συγχωρείς sapfire μου, αλλά πλαντάζω όταν νιώθει κάποιος αγαλλίαση και γαλήνη, που καίγεται κάποιος!
Εκεί βρίσκεται η ευαισθησία μου και με δικαιολογεί η συνείδησή μου όταν ακούω τέτοια πράγματα και πλαντάζω.
Τέλος λοιπόν με την προσωπική αντιπαράθεση!
Γιατί πλαντάζω, δεν το σχολίασες όμως sapfire, δεν διάβασα τίποτα αν πρέπει να εξοργίζεται κάποιος που με το ζόρι τον συγχωράνε καίγοντας!
Αυτό είναι το ζητούμενο και εδώ θα ήθελα περισσότερο την angel να πάρει θέση κι εσύ σαν αναγνώστης της ανάρτησης να μου κάνεις κριτική για το κείμενο κι όχι προσωπική αντιπαράθεση για κάτι γενικό. Δεν έβρισα κανέναν, διαφορετικά θα μπορούσα να σας ζητήσω συγνώμη, όπου παραφέρθηκα. Όμως, και πάλι το τονίζω, απαντούσα, απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των πιστών και μάλιστα όλων των θρησκειών. Αν νομίζει ότι την έθιξα, της ζητώ συγνώμη, δεν είχα τέτοια πρόθεση. Άλλωστε από τα γραφόμενά της φαίνεται πραγματικά ψυχούλα, αλλά… αφελής σαν πραγματική χριστιανή (έλα, κατανόησε πώς χρησιμοποιώ τη λέξη, μην παίζουμε με αυτές, δεν είμαστε παιδιά!)
Να, ας πάρουμε ένα παράδειγμα, επειδή με αποκάλεσες ιδεαλιστή και επειδή σε ολόκληρο το blog μου καταδικάζω τον ιδεαλισμό, σε διορθώνω: ιδεολόγος είμαι, όχι ιδεαλιστής, ιδεολόγος του υλισμού, αν θες, που είναι ακριβώς το αντίθετο! Για σκέψου… αν ήμουν εγωιστής θα έπρεπε να… παρεξηγηθώ! Όμως πρέπει να κατανοούμε πώς χρησιμοποιεί ο συνομιλητής μας τις λέξεις για να αντιλαμβανόμαστε τις προθέσεις του όταν με αυτές μας χαρακτηρίζει.
Πιστεύω να με κατανοείς τώρα. Όσο για τις απόψεις μου, ε, το ξέρω ότι τις καταδικάζεις, όπως κι εγώ τις δικές σας, όμως οι ιδέες μας δεν πρέπει να μας δημιουργούν προβλήματα, όταν οι πράξεις μας δεν καταδικάζονται. Εδώ πρέπει να καταλάβετε, είμαστε ίσοι!
Τώρα είμαστε ίσοι (ας πούμε ίσοι) γιατί τον Μεσαίωνα, sapfire, δεν ήμασταν!
Αυτό είναι το θέμα της ανάρτησης και της προηγούμενης βεβαίως βεβαίως.
Να είστε καλά κι εσείς. Παρά την αφέλεια ορισμένων χριστιανών, πιστεύω ότι πολλοί από σας ποτέ δεν θα έκαναν τα εγκλήματα που έκαναν οι καθοδηγητές σας και οι λεγόμενοι «Άγιοι» της χριστιανοσύνης! Μ’ αυτούς τα έχω κι όχι με κάποιους πιστούς, πραγματικά άγιους, που εγκλωβίστηκαν σε μια ιδεολογία που τους αποξένωσε από τον κόσμο τους.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις -Ανώνυμος ων γαρ ως φιλοξενούμενος από φιλικό πρόσωπο-, διαθέτω όνομα και έρχομαι από το παρελθόν.
Τον Οκτώβριο το αργότερο, Άθεε, θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς για το στήσιμο εκείνου του «καταραμένου» μπλογκ.
Βρίσκομαι εκτός Αθηνών εγκατεστημένος μονίμως σε υψόμετρο 1.000 μ. και δεν σκοπεύω να επανακάμψω, ενώ, όπως αντιλαμβάνεσαι, αδυνατώ προς το παρόν να επικοινωνήσω απ' ευθείας μαζί σου.
Μου έχει λείψει αφόρητα αυτή η επικοινωνία μέσω του μπλογκ σου, και με σένα και με τους αγαπητούς φίλους και άμποτε συνδαιτυμόνες έστω και εκείνη την μοναδική φορά.
Τώρα, ίσως πιο δυνατός από πριν, θα βγω στο κουρμπέτι του διαδικτύου. Αυτό είναι πια υπόσχεση στον εαυτό μου.
Σου εύχομαι από καρδιάς δύναμη και υπομονή. Μετάφερε ευχές στον NoN SeRViaM, Dyer, Conko και όποιον άλλον ξεχνώ, απολογούμενος για την μνήμη μου.

Θέλω να υποβάλω μία ερώτηση στην zoyzoy.
Γράφεις: «Αυτό είναι το κομμάτι της Θρησκείας που βρομάει!»
Εννοείς ότι υπάρχουν και κομμάτια της θρησκείας -της όποιας θρησκείας- που δεν βρωμάνε ή λάθος κατάλαβα;

Ανώνυμος είπε...

"Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω"Που σημαίνει ότι όχι μόνο είσαι τίμιος μα και πολύ δίκαιος.Και μιάς και πολύ σωστά(ομολογώ λάθος μου)ξεκαθάρισες τον ιδεολόγο απο τον ιδεαλιστή,και αφού με τόσο σαφή νοήματα διευκρίνησες την διαφορά των αγίων ανθρώπων(μιμητών του Χριστού)από τους εξουσιαστές,εμπορευματίες,εκμεταλευτές και αυτο-ονοματιζόμενους χριστιανούς όπου άλλα λαλούν τα χείλη τους και άλλα καρπούται η τσέπη τους με έργα αντιχριστιανικά δεν μένει παρά να με βρεις σύμφωνο.Είθε να λάμψει η αλήθεια και να καυτηριαστεί η υποκρισία.Χαιρετώ σε με εκτίμηση.Φιλιά στα αγαπημένα σου :)αγγελούδια.

Άθεος είπε...

Να σε έχει καλά ο θεός της Αλήθειας, ndemonicos!
Ανησυχήσαμε όλοι που χάθηκες, αλλά ευτυχώς γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι είσαι εκτός Αθηνών… και μακριά από τον πολιτισμό!
Τον Οκτώβριο θα τα πούμε. Μέχρι τότε πρέπει να έχεις διαβάσει το νέο μου βιβλίο, γιατί θα σε εξετάσω και δεν θέλω να σε στείλω… αδιάβαστο τον άλλο Σεπτέμβρη!

Χαίρομαι sapfire που μπορούμε να συνεννοούμαστε! Στο έχω πει κι άλλη φορά.
Και να είσαι σίγουρος, ότι έστω για κείνη την υποκρισία που κι εσύ πολεμάς, είμαστε συναγωνιστές στο μετερίζι αυτό. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε!
Το ξαναλέω και δημοσίως, ότι πολλούς χριστιανούς που γνώρισα ήταν θαυμάσιοι άνθρωποι. Ένας εξ αυτών και ο πατέρας μου που όχι και λίγες φορές τον λέω ακόμα αγαθό!
Λες, έτσι για πλάκα, τους πραγματικά καλούς ανθρώπους να τους εξομοιώνουμε με το επίθετο αυτό (αγαθός=βλάκας). Όμως, δυστυχώς, έτσι καταλήξαμε! Τους πραγματικά καλούς ανθρώπους να τους λέμε βλάκες και τους πονηρούς να τους θεωρούμε ανώτερους, επειδή μια ζωή υποκρίνονται και ιδιοτελώς επιπλέουν!
Να είσαι καλά κι εσύ!

Dyer είπε...

Φίλε ndemonicos περιμένουμε να κατεβείς από το βουνό, σαν νέος Ζαρατούστρα, φέρνοντας δώρα στους ανθρώπους.

Conko είπε...

Ndemonikos ανησυχήσαμε...
Καλά να περνάς και σε περιμένουμε!!!

Άθεος είπε...

Να και οι πρώτοι φίλοι, όμως όχι να κατέβεις από το βουνό και να μου φας και το όνομα…

Ανώνυμος είπε...

Εάν κρίνω άθεε από τις απαντήσεις που δίνετε εσύ και ο ορθόδοξος εδώ μέσα, νομίζω ότι εσύ είσαι αυτός που στρέφεται εναντίων του συνεχώς. Δεν έχω δει έστω και μια φορά κάποιο επιθετικό σχόλιο από αυτόν σε αντίθεση με εσένα.
Πιστεύω επίσης ότι τον παρεξηγείς πολύ, δεν τον καταλαβαίνεις. Εγώ π.χ. στην απάντηση που σου έδωσε για τον θέμα της Ιρακινής καταλαβαίνω ότι καταδικάζει αυτή τη στάση. Εσύ δεν διέκρινες ούτε καν αυτό.

Conko είπε...

Πολύ απλοϊκό το σκηνικό...

angel είπε...

Καλησπέρα!!!!

Διάβασα τα σχόλια σας. Καταρχήν, θέλω να σας πω, πως άλλος είναι ο σάπφιρος και άλλη εγώ. Δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο. Μακάρι να ήμουν ο σάπφιρος. Μα δεν είμαι.

Δεύτερο. Ευχαριστώ και αγκαλιάζω τον σάπφιρο με πολύ αγάπη. Αν είμαι σάπφιρο μου, ψυχούλα εγώ, τότε εσύ τι είσαι; Δεν θα πω περισσότερα για να μην φανώ κόλακας, μα εγώ ξέρω. Και σε ευχαριστώ με όλη μου την δύναμη για όλα. Άθεε. Ναι είμαστε και θα είμαστε αχώριστοι φίλοι.

Όσον αφορά, άθεε, τον Θεό, είπα ναι πως ο Θεός είναι αγάπη. Δεν μπορώ να δω την αγάπη σαν θεό μου, μα τον θεό μου τον βλέπω σαν αγάπη. Αυτός είναι γεμάτος με αγάπη.

Ο χριστιανισμός, υποστηρίζει την αγάπη. Δυστυχώς όμως, μέσα στην εκκλησία, υπάρχουν χριστιανοί που ενώ λένε πως πρέπει να αγαπάμε, να συγχωράμε και να βοηθάμε, δεν αγαπούν, δεν συγχωρούν και δεν βοηθούν. Αυτό και μόνο, μπορεί να στρέψει όχι μόνο τους άθεους εναντίον της χριστιανοσύνης μα, και τους πιστούς. Τι πρέπει να κάνει ένας αληθινός χριστιανός; Κάποιος που πιστεύει στον Θεό; Θα πρέπει να στρέψει το νου του, στον Θεό. Να τον βλέπει αυτόν σαν πρότυπο και όχι τον απλό κόσμο. Γιατί ο κόσμος είναι αδύναμος και κάνει λάθη. Ζει, πιστεύει και λατρεύει ότι θέλει. Την δόξα, την φήμη, την κολακεία, το χρήμα, τα πλούτη, την περιουσία.

Προσπαθούμε να σκεφτούμε και να στραφούμε ενάντια σε ότι είναι καλό, με τον κάθε τρόπο. Φτάνει να φαινόμαστε εμείς παντοδύναμοι, κυρίαρχοι της γης, του σπιτιού, της πολιτείας, του μπλοκ κ.λ.π.

Σχετικά με το κάψιμο των ανθρώπων, δεν πρέπει να καταδικάζονται όλοι ενώ φταίει και κάνει λάθος μια μερίδα ανθρώπων. Δεν είναι έτσι άθεε; Ένας αληθινός χριστιανός, αγαπά και υποστηρίζει την αγάπη. Δεν του αρέσει να καίει ή να σκοτώνει, άλλους ανθρώπους.
Δεν πρέπει να καταδικάζουμε όλους όταν κάνει το λάθος ένας ή ένα μέρος των ανθρώπων. Δεν συμφωνείς με αυτό, άθεε;

Άθεος είπε...

Φυσικά Ανώνυμε και δεν διέκρινα ούτε αυτό, έτσι όπως το γράφει!
Ζήτησα τη γνώμη του για την μοιχεία και αν θα καταδίκαζε την απόφαση του δικαστηρίου υπογράφοντας.
Είδες εσύ κάτι τέτοιο;
Όταν του γράφω «Ποτέ δεν σχολίασες κάτι. Δεν διαφώνησες πουθενά…. Τα ίδια σχόλια κάνεις σε όλες τις αναρτήσεις και σε όλα τα blogs», αντιλαμβάνεσαι πόσο δίκιο έχω;
Πού βλέπεις να τον επιτίθεμαι;
Πρώτα πρώτα, δεν γράφω στο blog του, ούτε κάτι γι αυτόν αν δεν με προκαλέσει με κάποιο σχόλιο. Πού βλέπεις λοιπόν επίθεση;
Για δες πιο κάτω πώς συνεννοούνται δυο διαφορετικής απόκλισης σχολιαστές. Πού βρίσκεται η υπεροψία, πού ο εγωισμός, πού η αντιπαράθεση…

Σε ποιο σκηνικό αναφέρεσαι Conko;

Αγαπητή angel.
Είχε δίκιο ο sapfiros για ό,τι σου καταλόγισε!
Τώρα βλέπω ανταμείβεται και ο ίδιος για την αγάπη που σου δίνει!
Συμφωνώ σε όλα αγαπητή μου angel. Πραγματικά πρέπει να είσαι ένας άγγελος και είχα δίκιο όταν πιο πάνω σε χαρακτήρισα επίγειο άγγελο, πριν δειχτώ την δικαιολογημένη επίκριση του sapfiro, που βέβαια και ο ίδιος κατάλαβε ότι με παρανόησε.
Μην σου φαίνεται φίλη μου, που ένας άθεος παραδέχεται όσα του γράφεις. Ποτέ δεν θα επέκρινα τέτοιους πιστούς, εκτός κι αν μιλούσαμε ιστορικά και ήταν αναγκαίο να θέσουμε ιστορικά στοιχεία που μας διαφοροποιούν ιδεολογικά. Όσον αφορά όμως την επίκρισή μου προς τα εγκλήματα των χριστιανών, μετά από τη θέση σου αυτή ποτέ δεν θα σε έβαζα στο ίδιο τσουβάλι. Τέτοιοι πιστοί που κρατούν την πίστη για τον εαυτό τους, είναι αλώβητοι από τα δικά μου πυρρά! Αν διαβάσεις το blog μου θα καταλάβεις όχι μόνο πόσο συμφωνούμε, αλλά και ότι η ιδεολογική μας διαφορά δεν επιτρέπει μίση και εγωιστικές αντιπαραθέσεις.
Σας θεωρώ φίλους και τους δυο.
Εύχομαι και η δική σας φιλία να σας εξυψώνει σαν ανθρώπους και να είστε χρήσιμοι όταν ο ένας χρειάζεται τον άλλο!
Καλό καλοκαίρι να έχετε!

Unknown είπε...

Kαλησπέρα φίλε άθεε.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου.

Σου εύχομαι καλό καλοκαίρι, καλήν υγεία, ευτυχία και χαρά.


Είτε άθεος είνα κάποιος είτε πιστεύει στον θεό, δεν παύει να είναι άνθρωπος. Και στην καρδιά μου έχω όλους τους ανθρώπους. ΄Ασπρους, μαύρους, κίτρινους. ΄Ολοι είμαστε άνθρωποι. ΄Ολοι είμαστε ίδιοι, φυσικά με διαφορετικά πιστεύω, με διαφορετικά θέλω. Μα, είμαστε όλοι με ένα κεφάλι, ένα σώμα, δύο πόδια, δύο χέρια, μιαν καρδιά.

Στην καρδιά μου, έχω όλους τους ανθρώπους. Εντάξει!!! Ανάμεσα στους ανθρώπους, ξεχώρισα τον ένα. Αυτός ο ένας είναι ΆΝΘΡΩΠΟΣ. Τα γράμματα είναι όλα κεφαλαία γιατί του αξίζει. Αυτόν όχι μόνο τον θαυμάζω μα τον λατρεύω και τον υπερ ευχαριστώ. Μακάρι να είναι πάντοτε καλύτερα από εμένα. Εγώ θα στέκομαι δίπλα του σε ότι με χρειαστεί. Μα, από ότι βλέπω αυτός στέκεται δίπλα μου πιο πολλές φορές από ότι εγώ σε αυτόν.

Σε ευχαριστώ και πάλι. Καλό βράδυ και στους δύο.:):):)

ΑΛΜΟΔΟΒΑΡΕΜΕΝΗ είπε...

Ειρωνια ειναι οτι οι τρεις ιεραρχες ανακυρηχθηκαν αγιοι προστατες της παιδειας.Ενω η αμοιρη η Υπατια που τολμησε να υποστηριξει οτι η γη γυριζει γυρω απ'τον ηλιο και γυρω απ'τον εαυτο της βρηκε τραγικο θανατο.Κι ο ηθικος αυτουργος της δολοφονιας της ο Κυριλος Αλεξανδρεας επισης αγιοποιηθηκε!
Ομως στο σχολειο μας εμαθαν μονο για τον παραλογισμο και τα εγκληματα της δυτικης εκκλησιας...

Άθεος είπε...

Εδώ είσαι τόσο σωστή.
Δυστυχώς, έτσι ακριβώς είναι!

Dimos El Grec είπε...

Καλησπέρα Απόστολε!
Λόγω εξεταστικής έμεινα πίσω μερικές αναρτήσεις.

Στο έχω ξαναπεί, το ιστολόγιο σου είναι από τα πιο αντικειμενικά (όσο αφορά τα ιστορικά στοιχεία που στηρίζεις τις αναρτήσεις σου).

Εύγε που βάζεις τόσα στοιχεία ώστε όποιος θέλει ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ανατρέξει.

Αυτό με τα θρησκευτικά έχει παραγίνει. Μιλούσα με τον μικρότερο αδερφό μου που είναι 15 χρονών και ήταν απηυδησμένος από το μάθημα...

Y.Γ: Το βιβλίο προχωράει τώρα που έχω χρόνο ;)
Υ.Γ.2: Χαίρομαι την υπομονή σου!

Άθεος είπε...

Φίλε μου El Grec χαίρομαι που σε ξαναβλέπω.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Οι αναρτήσεις μου είναι ολοκληρωμένα άρθρα που σκοπό έχουν να δείξουν την φιλοσοφική και ιστορική διαδρομή του ανθρώπου που τόσο πολύ αποκρύπτεται από το σύστημα και όχι να γεμίσουν δικτυακές σελίδες για να λέμε ότι έχουμε blog.
Στην ηλικία που βρίσκεται ο αδερφός σου, η καλύτερη λύση ήταν η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Εγώ που είμαι άθεος, για ολόκληρο το Δημοτικό το συνιστώ το μάθημα των θρησκευτικών, για να μάθει το παιδί αυτό που πρέπει σαν μεγάλος, όταν πήξει το μυαλό του, να απορρίψει με επιχειρήματα. Όμως στο Γυμνάσιο και πολύ περισσότερο στο Λύκειο πρέπει να αποφεύγεται προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χρόνος αυτός για ουσιαστικά μαθήματα που θα τον βοηθήσουν στο μέλλον. Η απόφαση όμως είναι προσωπική και αφορά την οικογένεια.
Ούτε εσύ να ασχολείσαι με το βιβλίο μου και το blog αν πριν δεν εξασφαλιστείς για τα δικά σου μαθήματα.
Όπως είδες, για τη συγγραφή του βιβλίου εκείνου, απαιτήθηκαν πολλές εκατοντάδες ώρες και σήμερα πραγματικά απολαμβάνω κάτι που στην Ελλάδα μόνο ο Κορδάτος τόλμησε, αν κι εγώ το προχώρησα ακόμα πιο πολύ.
Να είσαι καλά φίλε.

prohoros είπε...

"Εκείνη την εποχή ήδη ζούσε ο Ιερός Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος, που θεωρείται ο μεγαλύτερος χριστιανός φιλόσοφος και Πατέρας της Δυτικής Εκκλησίας.
Όταν τον ρώτησαν «τι έκανε ο Θεός πριν την δημιουργία του κόσμου» εκείνος απάντησε «έφτιαχνε την κόλαση για κείνους που έκαναν τέτοιες ερωτήσεις»!"


απλά απογοητευτικό.. αν αυτός ο ισχυρισμός σας είναι ενδεικτικός της ποιότητας των κειμένων σας, τότε σωστά τον τοποθετείτε στην αρχή τους, ωστε να γλιτώνει ο αναγνώστης τον χρόνο του..

απογοητευτικό εντελώς..

Άθεος είπε...

Prohoros γράφεις «…τον τοποθετείτε στην αρχή τους» προφανώς εννοείς τον Αυγουστίνο, όμως σε ποια αρχή τον τοποθετώ, δεν κατάλαβα.
Εν πάση περιπτώσει ούτε αντιλαμβάνομαι γιατί ειρωνεύεσαι. Τι κακό βρίσκεις στην φράση που παραθέτεις; Προσπάθησε να γίνεις λίγο κατανοητός και εκφράσου καλύτερα, πού διαφωνείς;

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5