1 Απρ 2009

Σωτηριολογία: Από τον Ορφέα στον Ιησού

Πολλοί πιστεύουν πως η "σωτηρία της ψυχής" έχει ριγμένες τις ρίζες της στην «Παλαιά Διαθήκη» που κατ’ απαίτηση του Ιερατείου των Εβραίων πάσχιζε για τη σωτηρία του Ισραήλ.
Όμως η σωτηρία του Ισραήλ δεν ήταν παρά μια αναγκαιότητα του θεοκρατικού τους συστήματος.
Έτσι επινοήθηκε η έλευση του Μεσσία και αργότερα του Ιησού στην «Καινή» όπου σαν Σωτήρας θέλησε να μας λυτρώσει από το προπατορικό αμάρτημα.
Αργότερα, με την ελληνική φιλοσοφία και τα δάνειά της (Λόγος) η σωτηριολογία αναβαθμίστηκε ποιοτικά για τις απαιτήσεις της παγκόσμιας θρησκείας. Όμως, η αλήθεια είναι πως, η άθλια επίγεια ζωή των ανθρώπων έδωσε την κατευθυντήρια ώθηση στον πόθο του ανθρώπου αναζητώντας λύτρωση και καλύτερες μέρες, έστω και μετά θάνατον, αφού στην επίγεια ζωή ήταν ανήμπορη να κάνει και το παραμικρό.
Η φτώχεια, η αθλιότητα, η δυστυχία και γενικά η αποσύνθεση της κοινωνίας μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση γέννησαν την ελπίδα της θείας παρέμβασης με την αποστολή ενός Σωτήρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αβάσταχτη και άθλια ζωή. Μπορεί οι πολλοί να μην είχαν πρόσβαση στη μυητική διαδικασία, όμως με την έλευση του Σωτήρα, όλοι είχαν το δικαίωμα, να σωθούν.

Η ελπίδα της κοινωνικής βελτίωσης ήταν κοινός πόθος από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Είναι η εποχή όπου η λατρεία των θεών της Ανατολής γίνεται μόδα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Δύσης. Οι θεοί πολλών πολιτισμών ταυτίζονται. Είναι η εποχή της ενοθεΐας.
Παράλληλα, γεννιέται η ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου θεού. Ήταν απαίτηση της εποχής. Σε μία διεθνοποιημένη κοινωνία, ιδιαίτερα μετά τη ρωμαϊκή επικράτηση, η θρησκευτική παγκοσμιοποίηση επιβάλλεται, όχι κυβερνητικά, αλλά νομοτελειακά.

Οι εξωτικές ιδέες της Ανατολής, η αστρολογία, οι εξορκισμοί και τα περίτεχνα θαύματα μαγείας, που επινοούν απατεώνες, κατακλύζουν τα λιμάνια και τα πολυπληθή κέντρα των ονομαστών πόλεων της αυτοκρατορίας
...όπως κατακλύζουν σήμερα ανάλογες εκπομπές στην τηλεόραση.

Θρησκευτικοί σύλλογοι, ορφεοτελεστές, εταιρείες και ψευτοδιδάσκαλοι, τύπου Περεγρίνου, γυροφέρνουν στις φτωχογειτονιές όλων των επαρχιών. Η αυτοκρατορία γέμισε αγύρτες, προφήτες και θαυματοποιούς, που πουλούν ελπίδες, ας μου επιτραπεί η έκφραση, λες και είναι μεταξωτές κορδέλες.
Οι άνθρωποι τότε είχαν την τάση εύκολα να θεοποιούν τους ήρωες και τους ηγέτες τους.

Ο Δίας τιμόταν σαν Σωτήρας εδώ και αιώνες (Αριστοφάνης «Πλούτος» 1175).
Ο Δημήτρης ο Πολιορκητής και ο Α΄ Πτολεμαίος ο Λάγου πήραν την προσωνυμία του Σωτήρα. Το ίδιο αργότερα και ο Ρωμαίος Αύγουστος, που εγκαινίαζε μία εποχή ομόνοιας και ειρήνης, καθιερώνοντας την καλή είδηση («Ευαγγέλιο»).
Έκτοτε όλοι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες θεοποιούνται από το λαό. Γίνονται εκπρόσωποι του θεού και ο σεβασμός του λαού εντονότερος.
Το θείο πάθος πολλών θεών της Ανατολής διαδέχεται ο θάνατος.
Η Ανάσταση ερμηνεύεται σαν Σωτηρία και Λύτρωση.
Την εποχή αυτή οι αναστημένοι θεοί της Ανατολής, που από καιρό έχουν χάσει τα χαρακτηριστικά της αγροτικής τους καταγωγής μετουσιώνονται σε θείους εκφραστές, λυτρωτές των καταπιεσμένων και δύστυχων πιστών τους.

Ο Διόνυσος, ο γιος της Σεμέλης, δεν επισκέπτεται πια ζωντανός τον Άδη, αλλά κατεβαίνοντας μέσα από τον τάφο, τον επισκέπτεται νεκρός, μετά το διαμελισμό των Τιτάνων. Ο ίδιος ο Απόλλων ενταφιάζει το νεκρό σώμα, σύμφωνα με διαταγή του πατέρα του Δία. Δεν Αναγεννιέται απλά, όπως ξέρουμε, αλλά ανασταίνεται. Αν η αστραπιαία επαφή με το θείο, κατά τη μυσταγωγία της μύησης, ανανέωνε το μύστη, βιώνοντας εκείνη την υπερβατική εμπειρία που υποσχόταν τη σωτηρία της ψυχής του στον άλλο κόσμο, τώρα η Ανάσταση του Ορφικού Διόνυσου, του υιού του Θεού, υπόσχεται Σωτηρία σε όλο τον κόσμο. Ο θεός έζησε, έπαθε, πέθανε και αναστήθηκε για να λυτρώσει τον άνθρωπο. Η νίκη του πάνω στο θάνατο, συμβολίζει τη Σωτηρία και οι πονεμένες καρδιές των πιστών έβρισκαν Παρηγοριά για τη ζωή και Ελπίδα μετά το θάνατο. Ο Ορφικός Διόνυσος είναι ο τελευταίος βασιλιάς, ο έκτος σύμφωνα με τη Ορφική κοσμοθεωρία, που αναλαμβάνει την κυριαρχία του Σύμπαντος, από τον πατέρα του το Δία.
Οι θρησκείες παγκοσμιοποιούνται και οι Εβραίοι μέσα από τις Συναγωγές καραδοκούν, περιμένοντας να οικειοποιηθούν ό,τι τους βολεύει.
Μεσσιανισμός και Σωτηριολογία ταυτίζονται.
Η αλληγορία των Γνωστικών γίνεται δοξασία κατά γράμμα στους χριστιανούς!
Ακόμα και στον χριστιανισμό, ο Ιουστίνος θεωρεί το «αίμα της σταφυλής» σαν «Δύναμη του Θεού» συνδέοντάς το με το αίμα του Χριστού, αποδεικνύοντας ότι… δε γεννήθηκε από άνθρωπο αλλά από το θεό αφού, αντί ανθρώπινου σπέρματος χρησιμοποιήθηκε θεία δύναμη («Α΄ Απολογία» 32.7-11 και «Διάλογος προς Τρύφωνα» 54.1-2 και 69.2). Ακόμα και στη φράση «…δεν θέλει εκλείψει σκήπτρο εκ του Ιούδα, ούτε νομοθέτης εκ του μηρού αυτού…» ο Διόνυσος υπονοείται, γιατί αυτός ήταν που γεννήθηκε από το μηρό του Δία!

Η συνέχεια άλλωστε είναι αποκαλυπτική «…στ’ αμπέλι δένει το πουλάρι του, το γαϊδουράκι του στο κλίμα Πλένει με κρασί τα ρούχα του, στο αίμα των σταφυλιών τη φορεσιά του». (Γέν. 49.10-11). Ο Ιουστίνος όμως φαίνεται να ενοχλείται ακόμα και από το γαϊδουράκι που λέγεται ότι χρησιμοποιούσε ο Διόνυσος. Η ομοιότητα αυτή με τον Ιησού, τον έκανε για μία φορά ακόμα να παραδεχτεί ότι, οι φαύλοι δαίμονες μιμήθηκαν τον Ιησού, έστω και χίλια χρόνια… πριν από αυτόν! («Διάλογος προς Τρύφωνα» 69.1-2).

Ο Μουσαίος, σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη (Δ΄ 25) ήταν μαθητής του Ορφέα, σύμφωνα με τους Ιουδαίους όμως δεν είναι αυτός που ανήκει στη Μούσα, αλλά ο ίδιος ο Μωυσής, σύμφωνα με την ομοηχία του ονόματος (Ευσέβιος «Ευαγγελική Προπαρασκευή» Ι.27).
Ο Φίλων της Αλεξάνδρειας τον καιρό εκείνο (1ος αιώνας) στο «Περί Κοσμοποιίας» σύγγραμμά του θεωρούσε το Μωυσή πρόδρομο του Πλάτωνα. Όντας Πλατωνικός, ο Φίλων, στο πιο πάνω σύγγραμμά του θεωρούσε τις ιδέες του Πλάτωνα σκέψεις του θεού! Είναι ο διαμεσολαβητής Λόγος που ο Ιουδαίος φιλόσοφος τον θεωρούσε Μεσίτη ή Μεσσία. Είναι θεός γιατί, εκφράζοντας τη θέλησή του, θεωρείται πρωτότοκος γιος του. Η σύλληψη του «Λόγου», αποτέλεσε για το Φίλωνα, το πλήκτρο που έβαλε σε λειτουργία το μείκτη για την ανάμειξη ετερόδοξων φιλοσοφικών δογμάτων. Και να φανταστεί κανείς, καμιά σχέση δεν υπήρχε ακόμα ανάμεσα στον Φίλωνα και τους χριστιανούς!
Ο συγκρητισμός δρα νομοτελειακά στις θρησκείες!

Τα «Αδώνεια» ήταν η γιορτή που περιέκλειε όχι μόνο θλίψη και θρήνο για το θάνατο του Άδωνη, αλλά και χαρά με την επιστροφή του, που συμβόλιζε την επιστροφή της βλάστησης και της καρποφορίας.
Ο θρήνος των Αδωνιαζουσών ήταν πένθιμο άσμα γυναικών που το έψαλλαν μπροστά στο ομοίωμα του Άδωνη κατά την πρώτη μέρα των εορτασμών. Ο διάλογος ανάμεσα στη Γοργώ και την Πραξίνοα, τις δυο Αδωνιάζουσες του 15ου ειδυλλίου του Θεόκριτου δίνουν ζωντανά και ανάγλυφα το κλίμα των εορτασμών στην Αλεξάνδρεια του 3ου αιώνα, πριν από τη χρονολόγησή μας (Θεόκριτος «Συρακόσιαι ή Αδωνιάζουσαι»).
Μια ολόκληρη βδομάδα κρατούσαν οι εκδηλώσεις θλίψης που περιελάμβαναν αναπαράσταση του θείου δράματος, με γυναίκες να θρηνούν γύρω από το ομοίωμα και τον τάφο του Άδωνη, που στόλιζαν με λουλούδια (επιτάφιος). Το ξύλινο ομοίωμά του Άδωνη πλενόταν και αρωματιζόταν με αιθέρια έλαια της Μυρτιάς και μετά το τύλιγαν με μάλλινα σάβανα και το έθαβαν. Αργότερα και κατά τη διάρκεια όπου ο χώρος πλημμύριζε με φως ο ιερέας ανήγγειλε το χαρμόσυνο γεγονός της ανάστασης. Ο κόσμος εκδήλωνε με χαρά τη μιμητική ανάσταση του θεού. Έτσι ανασταίνεται η φύση αλλά και η ψυχή του ανθρώπου μετά από το θάνατό του. Βλέπουμε λοιπόν ότι το δράμα της «ανθρώπινης ψυχής» και στο μύθο αυτό είναι απόλυτα πλατωνικό.

Όμως στο σημείο αυτό, ας παρακολουθήσουμε ένα απόσπασμα από εκπομπή της ΕΤ3 «Το Σύμπαν που Αγάπησα» των αστροφυσικών Θεοδόσιου και Δανέζη.


Εδώ όμως, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι ο Μεσσιανισμός των Ιουδαίων δε φαντάζει τόσο ξένος και εξωτικός όσο θα περίμενε κανείς. Μάλιστα, όπως φάνηκε από την υπάρχουσα Σωτηριολογία της αρχαίας παράδοσης, μάλλον οι Ιουδαίοι ήταν οι αποδέκτες της Λυτρωτικής έλευσης του θεού, που όχι μόνον τους επηρέασε αλλά και ταύτισαν με το δικό τους μεσσιανισμό που ως τότε μόνον εθνικό και σοβινιστικό χρώμα είχε. Σε ολόκληρη την έκταση της εβραϊκής Βίβλου, ο θεός τους, σώζει μόνον Εβραίους. Είναι ο Σωτήρας του Ισραήλ και μόνο του Ισραήλ (Ησ. 12.2). Από το Νώε (Γεν. 7.1) το Λωτ (ο.π. 19.14) τον Ιωσήφ (ο.π. 45.7) ή και όλους μαζί από την εποχή της Αιγύπτου (Εξ. 14.13) και μέχρι την αιχμαλωσία της Βαβυλώνας (Α΄ Εσδ. 2.3), ο Γιαχβέ, σαν Ποιμένας, προστατεύει μόνο το δικό του κοπάδι.
Είναι ένας πολεμιστής θεός, προστάτης των Εβραίων, και όχι παγκόσμιος θεός.

Αναφέροντας αυτά τα λίγα, αλλά ουσιαστικά, παραδείγματα, γύρω από την ίδρυση δοξασιών, αναφερόμενος στην κακοβατότητα της εξέλιξης των ιδεών, συμπεραίνω δύο τινά.
Α) Καμιά θρησκευτική κίνηση δε δημιουργήθηκε άπαξ και διατηρήθηκε χωρίς να εξελιχθεί αναμιγνύοντας συγκρητικά στοιχεία από άλλες θρησκευτικές κινήσεις του παρελθόντος.
Β) Κανένα πρόσωπο, που φέρεται να δρα με υπερφυσικές δυνάμεις, συμβάλλοντας στη γένεση νέων θρησκευτικών δοξασιών, δε θα μπορούσε να υπάρξει ιστορικά. Καλυμμένο πάντα πίσω από το μύθο κάνει την εμφάνιση του μετά από έναν τουλάχιστον αιώνα, χρόνο που θεωρώ ασφαλή, προκειμένου να καλυφθεί το «γεγονός» πίσω από το θρύλο και το ψέμα, γεννώντας κι αναπτύσσοντας στο μέλλον έναν καινούριο μύθο, θρύλο ή δοξασία.


Το ιστορικό γεγονός, πρέπει να γίνει κατανοητό, δεν περνά ποτέ απαρατήρητο, χωρίς να αφήσει ίχνη. Το παρελθόν ζει πάντα μέσα από την ιστορία που καταγράφει ο ιστορικός, όπως και το παρόν αποτελεί συστατικό υλικό της μελλοντικής ιστορικής καταγραφής. Αρμόδιοι λοιπόν για να αποφανθούν για την ιστορική ύπαρξη μιας προσωπικότητας είναι μόνον οι ιστορικοί.
Ερμής, Ζωροάστρης, Ορφέας ή Μουσαίος, Άδωνης, Μωυσής ή Ιησούς καλυμμένοι πίσω από τη διάδοση που συχνά τροφοδοτεί η λαϊκή παράδοση και η σκόπιμη «είδηση» του Ιερατείου, παρά τη φήμη και την υποτιθέμενη επιρροή τέτοιων προσώπων, παραμένουν πεισματικά θαμμένοι μέσα στο μύθο που τους περιβάλλει. Η ιστορική τους υπόσταση που τόσο αμυδρά ξεπροβάλει από τα βάθη του παρελθόντος, μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα, αρκεί να κάνουμε τον κόπο να διαχωρίσουμε το θρύλο από το πραγματικό γεγονός.
Οι πρώτοι «χριστιανοί» δίνοντας ιδιαίτερο βάρος, από εγωισμό κυρίως, στο θρύλο του ιδρυτή τους, κατασκεύασαν μια θρησκεία χαλκεύοντας σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της ανθρωπότητας. Οι παραχαράκτες της ιστορίας, διαστρέφοντας την αλήθεια, κατάφεραν να μας πνίξουν στο ψέμα και την απάτη.


Στην επόμενη ανάρτηση, πάντα στο πνεύμα των ημερών, διαβάστε Πώς φαντάστηκαν οι ευαγγελιστές το θάνατο του Ιησού...

28 σχόλια:

stardust30 είπε...

Το περίεργο με τους έλληνες χριστιανούς είναι πως έχουν αγκαλιάσει την εβραϊκή μυθολογία και την έχουν βαπτίσει ελληνική. Μα είμαστε με τα καλά μας; Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς έναν εβραίο επαναστάτη που υπήρξε μόνο στα όνειρα μερικών αγράμματων νομάδων που έβλεπαν οράματα στην έρημο και έσφαζαν τους γιους τους προς τιμήν του θεού τους;
Καλό μήνα φίλτατε! Υπέροχη η ανάρτηση σου όπως πάντα!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ φίλε μου για την αναγνώριση των προσπαθειών μου!
Ευτυχώς που οι λίγοι είναι… σωτήριοι από την οργή των πολλών!

Dyer είπε...

Η σωτήρια της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράμα ………
Αφού δεν μπορούν να σώσουν τη ζωή τους ας τους πούμε πως να σώσουν την ….. ψυχή τους !!!
Η σωτήρια της ψυχής είναι πολύ μεγάλο παραμύθι.
Για την αθεΐα πρέπει να βρεις το κρυμμένο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στο ΚΗΠΟ …

Άθεος είπε...

Τα «Λουλούδια του Κήπου» τα μυρίζουν μόνο όσοι τον διαβαίνουν!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Ο συγκρητισμός των θρησκειών είναι γεγονός, όπως λες κι εσύ. Συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια και θα συνεχίσει να συμβάινει όσο υπάρχουν θρησκείες. Όπως συμβαίνει και σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η πρωτοτυπία των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, του ιουδαϊσμού και των παρακλαδιών του (χριστιανισμός και μωαμεθανισμός) είναι ότι αρνούνται τα στοιχεία που πήραν από άλλους και αξιώνουν την αποκλειστικότητα της γνησιότητας και της αλήθειας.

Panos Konstantinidis είπε...

Συγχαρητήρια άθεε πολύ καλή ανάρτηση. Κανονικά αυτά που λες θα έπρεπε να διδάσκονται στο σχολείο, αλλά ας όψεται ο ιουδαιοχριστιανισμός που έχει πιάσει την πολιτεία πό τα @@.

Ανώνυμος είπε...

Αν και θα συμφωνήσω με τα συμπεράσματά σου το υπόλοιπο κείμενο περισσότερο παραλήρημα μου φάνηκε παρά συγκροτημένη άποψη.

Άθεος είπε...

Αγαπητή Μελάνη: Οι Χριστιανοί και οι Ισλαμιστές μπορεί να έχουν συμφέρον να αρνούνται τον συγκρητισμό, όμως έχεις δει πολλούς ενόχους, μπροστά στο δικαστικό έδρανο, να παραδέχονται την ενοχή τους;
Η άποψη της κυρα-Παναγιώτας που δεν άνοιξε ποτέ της βιβλίο δεν με ενδιαφέρει!
Ο μορφωμένος που θα μιλήσει για αυθεντία, παρέπεμψέ τον στις πηγές. Όχι μόνο στην αρχική πηγή στις «Αδωνιάζουσες» του Θεόκριτου για παράδειγμα, αλλά και στις δικές τους, στον Ιουστίνο τον Μάρτυρα που προβληματίζεται για την μίμηση των Δαιμόνων! Το έργο το είχαμε δει και στα Ηλιούγεννα, το βλέπουμε και στο Πάσχα και αν θέλουμε το βλέπουμε και σε κάθε χριστιανική πλευρά. Αυθεντίες δεν υπάρχουν. Μόνο απάτες και ψεύδη!

Να γιατί αγαπητέ φίλε Pano Konstanidi δεν πρόκειται ποτέ να διδαχτούν τα παιδιά μας την αλήθεια. Γιατί πρέπει ολόκληρο το σαπισμένο σύστημα της παιδείας μας να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος! Θα περίμενες ποτέ να βγουν και να μας πουν πως 17 αιώνες τώρα μας κορόιδευαν λέγοντας ψέματα χαλκεύοντας την ιστορία…

Ανώνυμε Χριστιανέ, αν πιστεύεις ότι το κείμενο είναι παραλήρημα κι όχι συγκροτημένη άποψη, απορώ δηλαδή, σε ποια συμπεράσματα συμφωνείς!
Μήπως δεν κατάλαβες τι έγραψες ή εγώ παρανόησα αυτό που διάβασα;

Sophia Kollia είπε...

Πω.....πω....πόνεσε το κεφάλι μου!
Μα που τα βρήσκεις και τα διαβάζεις όλα αυτά τα πράγματα? Εχω αποθημένο που δεν πήγα πανεπιστήμιο.Που να μου το λέγανε ότι στα μπλόγκς θα έβρησκα τους δασκαλούς μου! Απο τη μια ο rider kai h cynical, ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ!, απο την άλλη εσύ, να δούμε διαγώνισμα πότε θα γράψω!
καλό Σ/Κ

Άθεος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, Sofia, εσύ είσαι εκπαιδευτικός… ή όχι;
Γιατί σου φαίνονται τόσο φοβερά όλα αυτά και μάλιστα έτσι εκλαϊκευμένα όπως παρουσιάζονται…
Ο Ορφέας ένας ελληνικός θεός, άγνωστος από τους έλληνες!
Ο Ιησούς ένας ξένος θεός και μάλιστα εβραίος, τόσο «γνωστός» από τους έλληνες!
Μεταξύ τους τόσα κοινά!
Έπρεπε να προβληματίζουν!
Να προβληματίζουν όχι τους έλληνες, που αντιλαμβάνονται πώς οι δοξασίες τους πέρασαν σε άλλους, αλλά να προβληματίζουν τους χριστιανούς, που τρων ξαναζεσταμένο φαγητό!
Τώρα, αν τύχει και ο χριστιανός είναι και έλληνας…. τότε άστα να πάνε!

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αγαπητέ άθεε, θα έπρεπε να προβληματίζουν αυτές οι ομοιότητες και οι καταφανείς αντιγραφές από άλλες θρησκείες, αλλά... ποιος τα γνωρίζει;
Ο μέσος Έλληνας δεν έχει ιδέα. Νομίζει ότι ο Ιησούς είναι κάτι μοναδικό κι ανεπανάληπτο στην ανθρώπινη ιστορία.

Τώρα σε λίγες μέρες που θα έρθει το Πάσχα θα νιώσουμε ξανά ότι ζούμε σε άλλα χρόνια με τις τελετές και με τη ...θρησκευτική κατάνυξη των πιστών!
Πολύ ωραίο και το απόσπασμα απ' την εκπομπή των καθηγητών μου Δανέζη και Θεοδοσίου. Μάλιστα με τον Δανέζη έχω κάνει και εργασία πάνω στην αστρολογία, τα συμπεράσματα της οποίας θα παραθέσω κάποια στιγμή στο blog μου.

Όσο για τον Ιησού, πράγματι, στα πλαίσια της εβραϊκής θρησκείας είναι πολλές φορές εχθρικός με τους μη εβραίους (θυμήσου το περιστατικό με την ελληνίδα που του ζήτησε βοήθεια για την κόρη της) αλλά δε χάνει ευκαιρία να διαλαλήσει ότι ήρθε μόνο για τα χαμένα πρόβατα της γενεάς του Ισραήλ.

Κι ο Ιερώνυμος εκεί, να θέλει να αυξήσει τις ώρες της κατήχησης!

Astron είπε...

spithes=Astron :)

Artanis είπε...

Άθεε καλησπέρα/καλημέρα(10 το πρωί εδώ)...Σε περνάω τώρα στο blogroll...
Όσο για το κείμενο, τα έχω διαγράψει όλα και δεν τα συζητάω καν.. Ζω τη ζωή μου χωρίς να με καταπιέζουν θρησκόληπτες ανοησίες, απ' όπου κι αν προέρχονται...
Θέλω να είμαι (και να αισθάνομαι) ελεύθερη...

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Kαλημέρα,όταν στις συζητήσεις μου μέ φίλους και γνωστούς,πιάνουμε τέτοια θέματα,πάντα εγώ βγαίνω κακιά,αντίχριστη και άθεη!
Και προσπαθούν να μέ μεταπείσουν κιόλας από το στραβό δρόμο λέει πού πήρα!!!
Τί λέτε ωρέ σύντροφοι;Δικαίωμά μου δεν είναι,όπως και δικό σας άλλωστε,νά πιστεύω όπου θέλω και νά λέω ότι θέλω;
Δημοκρατία δεν έχουμε ή κάνω λάθος;
Όσο για την ανάρτησή σου,μέσα σε λίγες αράδες,συμπυκνώνεται η μεγάλη απάτη του μεσσιανισμού και η πηγή από την οποία προήλθε.
Σού δίνω και ένα link,άν δε τόχεις υπόψιν σου,το οποίο πιστεύω θα σου φανεί χρήσιμο.
http://www.davlos.gr/webfiles/id.php

Άθεος είπε...

Απ’ τις πρώτες σου αναρτήσεις, φίλε Astron που βγάζεις spithes, κατάλαβα ότι έχεις ασχοληθεί με το θέμα. Χαίρομαι που συνεργάστηκες με άξιους ανθρώπους και ακόμα πιο πολύ, που βρίσκουμε την ευκαιρία συχνά να ανταλλάσσουμε τις απόψεις μας!
Γνωρίζω την επιθετική συμπεριφορά του υποτιθέμενου Ιησού της ΚΔ στους Έλληνες και το κατοπινό μίσος των «πατέρων» για τον Ελληνισμό.

Και για σένα Αγαπητή Artanis έχω να πω τα καλύτερα, για το γούστο σου και την ελεύθερη συνείδησή σου που είναι έκδηλη στις ποικιλότροπες όμορφες κατασκευές σου!

Πάντα έλεγα για σένα, Νάντια, που σηκώνεις παντιέρα και τα λες έξω από τα δόντια!
Μην σ’ ανησυχεί που οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν. Αυτοί χάνουν που μένουν στο σκοτάδι!
Ευχαριστώ για την υπόδειξη του Δαυλού, αν και όσο κυκλοφορούσε, ήμουν τακτικός αναγνώστης!
Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια και ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας τη θέση που βρίσκεσαι, (περαστικά!)

Ανορθόδοξος είπε...

Κταπληκτικό άρθρο!
Ειδικά το «Οι εξωτικές ιδέες της Ανατολής, η αστρολογία, οι εξορκισμοί και τα περίτεχνα θαύματα μαγείας, που επινοούν απατεώνες, κατακλύζουν τα λιμάνια και τα πολυπληθή κέντρα των ονομαστών πόλεων της αυτοκρατορίας
...όπως κατακλύζουν σήμερα ανάλογες εκπομπές στην τηλεόραση» μου άρεσε πολύ!

Άθεος είπε...

Είδες Ανορθόδοξε τι κάνουν οι συνειρμοί…
Πολλές φορές δεν είναι τυχαίοι.
Κανάλι το λιμάνι, κανάλι και ο σταθμός της τηλεόρασης!
Μέσω των καναλιών αυτών η μετάδοση της πληροφορίας γίνεται εφικτή και αποτελεσματική!
Οι ιδέες μέσα από τα κανάλια μεταδίδονταν πάντα, για να μην πάμε και πιο βαθιά… μέσα από τα εγκεφαλικά κανάλια αξιολογούνται, κρίνονται και μέσω των διαλεκτικών αντιθέσεων απορρίπτονται ή γίνονται πεποιθήσεις!

Ανώνυμος είπε...

@Αθεος ¨5:40 3/4
Τα συμπεράσματα με τα οποία συμφωνώ
"Α) Καμιά θρησκευτική κίνηση δε δημιουργήθηκε άπαξ και διατηρήθηκε χωρίς να εξελιχθεί αναμιγνύοντας συγκρητικά στοιχεία από άλλες θρησκευτικές κινήσεις του παρελθόντος.
Β) Κανένα πρόσωπο, που φέρεται να δρα με υπερφυσικές δυνάμεις, συμβάλλοντας στη γένεση νέων θρησκευτικών δοξασιών, δε θα μπορούσε να υπάρξει ιστορικά. Καλυμμένο πάντα πίσω από το μύθο κάνει την εμφάνιση του μετά από έναν τουλάχιστον αιώνα, χρόνο που θεωρώ ασφαλή, προκειμένου να καλυφθεί το «γεγονός» πίσω από το θρύλο και το ψέμα, γεννώντας κι αναπτύσσοντας στο μέλλον έναν καινούριο μύθο, θρύλο ή δοξασία.
Το ιστορικό γεγονός, πρέπει να γίνει κατανοητό, δεν περνά ποτέ απαρατήρητο, χωρίς να αφήσει ίχνη. Το παρελθόν ζει πάντα μέσα από την ιστορία που καταγράφει ο ιστορικός, όπως και το παρόν αποτελεί συστατικό υλικό της μελλοντικής ιστορικής καταγραφής. Αρμόδιοι λοιπόν για να αποφανθούν για την ιστορική ύπαρξη μιας προσωπικότητας είναι μόνον οι ιστορικοί."
Δεν είμαι Χριστιανός. Μην βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα

Άθεος είπε...

Μα καλά τώρα Ανώνυμε, σχόλιο ήταν αυτό;
Αφού έγραψες… την μισή μου ανάρτηση (για ποιο λόγο άραγε), λέγοντας ότι συμφωνείς, μετά μου γράφεις ότι δεν είσαι Χριστιανός (λες και σε ρώτησα) και να μη βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα (λες και αποφάνθηκα και έβγαλα συμπεράσματα ήδη!)
Όμως, ένα είναι σίγουρο: Ήδη έδωσες το χαρακτηριστικό σου στίγμα (εκείνου του Ανώνυμου με την… διπλή προσωπικότητα που εμφανίζεται, σε κάθε ανάρτησή μου, σαν «άλλος εγώ»!)
…πάλι τα ίδια…
Γιατί….;

Ανώνυμος είπε...

Αντέγραψα την μισή σου ανάρτηση μια και με ρώτησες με τι συμφωνω.
Επιπλέον διευκρίνησα σχετικά με το θρήσκευμα γιατί, και αν κάνω λάθος με συγχωρείς, στο σχόλιό σου της 3 Απρίλιος 2009 5:40 με αποκαλείς "Ανώνυμε Χριστιανέ, αν πιστεύεις......."

Ανώνυμος είπε...

Πιθανολογώ πως υπάρχει δύναμη με νου ανώτερο του ανθρώπου αλλά δεν είναι φιλάνθρωπη, και η οποία αρέσκεται στη λατρεία από τους ανθρώπους διαφόρων θεών.Είναι η ίδια που χτυπά το μεταφυσικό ντέφι στους αιώνες.Ένας άγνωστος εχθρός του ανθρώπου με άγνωστους σκοπούς.Αν είναι έτσι ίσως στο μέλλον καταστρέψει για άλλη μια φορά τον κατασκευασμένο από τον άνθρωπο πολιτισμό και μας γυρίσει αιώνες πίσω.
ΟΚ με βασανίζει αυτή η τρελλή ιδέα μην την λογαριάζετε τοις μετρητοίς.

Άθεος είπε...

Ε, δεν χρειαζόταν να γράψεις και όλη την ανάρτηση!
Αρκούσε να μου πεις: συμφωνώ με τις διαπιστώσεις σου!
Έπειτα, γιατί πρέπει να μαντεύω κάθε φορά ποιος «ανώνυμος» γράφει.
Γιατί δεν χρησιμοποιείς ένα χαρακτηριστικό…
Για παράδειγμα, ο πιο πάνω εσύ είσαι πάλι;
Πού κολλάει το τσιτάτο που γράφεις…
Ενδιαφέρουν όλα αυτά τους άλλους….
Είσαι μέσα στο θέμα του άρθρου…
Και κυρίως δεν είναι chat εδώ να συνομιλούμε μεταξύ μας και να αναγκάζουμε τους άλλους να μας διαβάζουν άθελα!
Τα έχουμε πει αυτά, αλλά λες και το κάνεις επίτηδες!

bill είπε...

αγαπητε φιλε αθεε πρωτη φορα ειδα το σιτε σου και μου αρεσε πολυ συμφωνω απολυτα με οσα γραφεις σου ευχομαι καλη συνεχεια αλλα μην ελπιζεις οι ελληνες ειναι πολυ ηλιθιοι και δεν προκειτε να ξυπνησουν ποτε απο τον βιασμο του εγκεφαλου τους που τους κανει η θρησκεια κατεβασα και το βιτεο με την εξεληξη με δες το σιτε εαν θελεις billtaxi.blogspot.com με εκτημηση billtaxi

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια bill.
Αν δεν ξυπνήσουν οι «Ελληναράδες» δηλαδή οι ρωμιοί, τόσο το χειρότερο γι αυτούς!
Εγώ νιώθω την υποχρέωση να ξυπνήσω μόνο αυτούς που από μόνοι τους αναζητούν διέξοδο από τον κόσμο της απάτης και των ψευδαισθήσεων!
Οι άλλοι, ας παραμείνουν εκεί που είναι, για να μη χαλούν και την πιάτσα (που λέτε κι εσείς!)

*little painter..* είπε...

εγω ενα εχω να πω...ποσο Ελληνες μπορουμε να αισθανομαστε αν αγκαλιαζουμε μια θρησκεια που ηρθε και κατεστρεψε ενα σωρο πανεμορφα αρχιτεκτονικα κομψοτεχνηματα που ηταν αποτυπωματα της πολιτισμικης μας κληρονομιας?

Άθεος είπε...

Εσύ που είσαι μια μικρή ζωγράφος το κατάλαβες, αυτοί που δεν έχουν την αίσθηση της τέχνης τι περιμένεις… Το αίσθημα μίσους φαίνεται να επισκιάζει την αισθητική τους!

Unknown είπε...

Αγαπητέ Άθεε διαφωνώ, ο Ιουστίνος έχει δίκιο.
Οι υποχθόνιοι δαίμονες ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο και κακόβουλα αντέγραψαν τον Χριστιανισμό από το...μέλλον!!
Ας είναι καλά που υπάρχουν και "λόγιοι" σαν και αυτόν για να μας διασκεδάζουν :)
Είμαστε τυχεροί δηλαδή που δεν είχε συλληφθεί τότε η σχετικότητα,διαφορετικά θα προσπαθούσε να το τεκμηριώσει και επιστημονικά αυτό! :p
Αυτό το βλακώδες "επιχείρημα" το έχω δει να το επικαλούνται και σύγχρονοι χριστιανοφρουροί,έλεος...

Εξαιρετικό άρθρο,οφείλω να ομολογήσω πως το διάβασα ολόκληρο,όπως και παρακολούθησα το πολύ ενδιαφέρον δεκάλεπτο κλιπάκι.

Ενημερωτικά δεν δηλώνω άθεος - οπότε δεν μπορώ να δεχτώ την πρό(σ)κλησή σου - αλλά ούτε βέβαια θεϊστής. Αν ήθελα να μου κολλήσω μία ταμπέλα αυτή θα ήταν φαντάζομαι "πανθεϊστής"(ή, εναλλακτικά, "άθρησκος").

Ο πανθεϊσμός δεν είναι ακριβώς κάτι ανάμεσα στον θεϊσμό και τον αθεϊσμό αλλά κάτι πέρα από αυτά τα δυο, τα οποία, κατ'εμέ, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Το νόμισμα αυτό λέγεται "δογματισμός".
Αλλά αυτό είναι σαφώς εκτός θέματος, το συζητάμε ίσως σε κάποιο πιο δόκιμο άρθρο σου.

Άθεος είπε...

Δεν είναι μόνο αυτό, με τον Ιουστίνο, το παράλογο στη θρησκεία αυτή φίλε μου. Ο Τερτυλλιανός έλεγε ότι πίστευε επειδή αυτό ήταν παράλογο! Έτσι είναι. Χωρίς συγκροτημένη σκέψη και μεθοδευμένη έρευνα, δεν γίνεται να βρει κανείς την αλήθεια.
Ενδιαφέρουσα η ταμπέλα που κρέμασες περί πανθεϊστού φίλε Sharpedon. Κι εγώ πριν γίνω άθεος, πανθεϊστής ήμουν, αφού πρώτα πέρασα από την αθρησκεία, όπως εσύ ακριβώς τώρα. Φυσικά ακόμα πιο πριν πέρασα από τον Βουδισμό και διάφορες άλλες ανατολίτικες πανθεϊστικές θρησκείες. Αν σε ενδιαφέρει, ακόμα πιο πριν ήμουν ένας χριστιανός που από μικρός φαινόμουν ότι είχα κλήση για τον κλήρο, γι αυτό και οι δικοί μου ήθελαν να με κάνουν παπά!
Ευτυχώς που γρήγορα αντελήφθην τα λάθη μου και σιγά σιγά αποσκίρτησα από την πλάνη του υπερβατικού.
Έφυγαν όλες οι ετικέτες από πάνω μου που με έκαναν να ξεχωρίζω από τους άλλους.
Θα μου πεις, τώρα δεν ξεχωρίζω;
Φυσικά. Τώρα ακόμα πιο πολύ. Όμως επειδή οι άλλοι με ξεχωρίζουν, όταν με συγκρίνουν με τον εαυτό τους. Εγώ, όμως ξέρω ότι άθεοι γεννιόμαστε και στη συνέχεια μας πλευρίζουν για να μας κρεμάσουν την ετικέτα και στη συνέχεια νοητικά να μας ελέγχουν.
Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι βρίσκεσαι στον προθάλαμο της αθεΐας. Αν δεν σε πλευρίσει κανένας επιτήδειος και να σε πισωγυρίσει, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρεις το δρόμο που αναζητάς. Ο πανθεϊσμός και ο αθεϊσμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, έτσι νόμισα αρχικά ότι έγραψες κι εσύ, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά με έκανε να πιστέψω ότι έβαλες την αθεΐα στην μια πλευρά του ίδιου νομίσματος με τον θεϊσμό; Και θεώρησες ότι ο… αθεϊσμός είναι… δογματικός; Δηλαδή πολεμάμε το δόγμα με…δογματισμό; Κάτι δεν στέκει καλά! Κάτι με τον Ιουστίνο και τον Τερτυλλιανό μου θυμίζει αυτή η «λογική»!
Η αθεΐα είναι θρησκεία;
Κουφό!
Αν η αθεΐα είναι θρησκεία, φίλε μου, τότε και η φαλάκρα είναι χρώμα μαλλιών!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5