1 Ιουλ 2008

Σχολιάστε το blog




Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας.
Χωρίς περιστροφές, με παρρησία και ειλικρίνεια.
Κάντε τις παρατηρήσεις σας.
Σας κάλυψε κάποιo θέμα… σας έθιξε σαν άνθρωπο… σας πρόσβαλε μήπως…

Πιστεύετε ότι σαν άνθρωποι και εμείς οι άθεοι πρέπει να πούμε τη γνώμη μας…
Μήπως θεωρείτε τη σελίδα επιθετική, απότομη και προσβλητική…
Ή πιστεύετε ότι, ακόμα κι έτσι, βρισκόμαστε υπό άμυνα, καταδικασμένοι και στιγματισμένοι από τις συμβάσεις της κοινωνίας…
Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!


Η Αθεΐα δεν είναι πνευματική επίδειξη, αλλά τρόπος ζωής, που αντιστέκεται στη συντήρηση, τη μούχλα και τη δεισιδαιμονία!

343 σχόλια:

1 – 200 από 343   Νεότερο›   Νεότερο»
ΚΙΡΚΗ είπε...

Φίλτατε άθεε, κανένα πρόβλημα με την αθε'ί'α δεν έχω. Δεν είναι κάτι που απεχθάνομαι!Αντιθέτως γνωρίζω ότι είναι θεωρία με πολλούς πρεσβευτές! Εκείνο που απεχθάνομαι είναι ο φανατισμός που ενυπάρχει σε όσους επιδεικνύουν μέγα ζήλο σε ό,τι πιστεύουν! Κάθε λοιπόν ιδέα ή ιδεολογία χάνει το έδαφος που της αναλογεί όταν στηρίζεται στη φανατική προσήλωση οπαδών!
Χαιρετώ σε

Άθεος είπε...

Είναι αλήθεια, όλες οι ιδεολογίες έχουν πολλούς πρεσβευτές, αν και για την αθεΐα δεν θα το έλεγα, γιατί εδώ το φιλοσοφικό σύστημα δεν το επιτρέπει. Ενώ στις θρησκείες τα δόγματα αυθαιρετούν έναντι της λογικής, της φυσικής, της φιλοσοφίας, της ιστορίας σύμφωνα με τις γνώσεις του αποδέκτη, δημιουργώντας διαφωνίες ακόμη και μεταξύ των πιστών, στην αθεΐα πέρα από δύο τρεις εκδοχές, δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να διαφοροποιήσει τους «πρεσβευτές» της. Με λίγα λόγια, η αθεΐα είναι κοινή σε όλους τους οπαδούς της, γιατί όλοι τους είναι υλιστές, χωρίς δόγματα και φαντασιώσεις.
Όσο για τον φανατισμό, όταν δεν τον επιβάλεις δεν κατανοώ γιατί να λέγεται έτσι. Αν αδιαφορεί κάποιος για σένα, για παράδειγμα, τι πιστεύεις, χωρίς να σου επιβάλλει τη θέλησή του, τι σε μέλλει πόσο πολύ πιστεύει στη θεωρία του; Τι σε μέλλει αν θα έδινε και τη ζωή του για το «πιστεύω» του;
Όχι μόνο οι θρησκείες αγιοποιούν τέτοιους φανατικούς πιστούς που μαρτυρούν για την πίστη τους, αλλά στην ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τέτοιοι φανατικοί ιδεολόγοι λάμπρυναν τον Άνθρωπο, που πιστοί στις ιδέες τους έδωσαν και τη ζωή τους για να υπερασπίσουν την «πίστη» τους, είτε για το έθνος, είτε για την θρησκευτική πίστη, είτε για την ιδέα, είτε για το κόμμα, είτε για ό,τι οι ίδιοι πιστεύουν ότι στέκεται πάνω από τον Άνθρωπο! Καταδικαστέος, λοιπόν, ο τρόπος που πιστεύεις και όχι το μέγεθος, ειδικότερα όταν με τον τρόπο τους δεν επιβάλουν τη θέλησή τους στους άλλους. Αν κάτι υπαινίσσεσαι για μένα, απάντησε αν ήρθα στο blog σου και σου επέβαλα τις ιδέες μου.
Αυτό δεν το έχω κάνει ούτε στα παιδιά μου, που παρακολουθούν τα θρησκευτικά ανελλιπώς στο σχολείο (δημοτικό και νήπιο) ….ας όψονται κάποιοι άλλοι… που την πίστη την επιβάλλουν, είτε στη θρησκεία (βαθιά θρησκευόμενοι ηγέτες ή πιστοί φονταμελιστές), είτε στο έθνος (δικτάτοροι ηγέτες και εθνικιστές), είτε στο κόμμα (κομματόσκυλα και προδότες), είτε στο πεζοδρόμιο για την μπάλα (χούλιγκανς και αρρωστημένοι οπαδοί).
Ο Θωρ μαζί σου…(!)

ΚΙΡΚΗ είπε...

Σε καμία περίπτωση δεν υπαινίσσομαι κάτι...Αντιθέτως, εξέφρασα την άποψή μου, όσον αφορά το φανατισμό. Όμως ο φανατισμός-και εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου- είναι ο ίδιος επιβολή. Επιβάλλεται ούτως ή άλλως, εφόσον ασκείται με βία και βία σημαίνει επιβολή! Απλώς δέχομαι και χαίρομαι να ακούω την ιδεολογία του άλλου, όποια και αν είναι αυτή, αλλά δεν μπορώ να αποδεχτώ το μένος και την παθιασμένη προσήλωση- αυτό είναι και τίποτα άλλο- ορισμένων που πιστεύουν πως έτσι κερδίζουν τη συμπάθεια ή την πίστη του άλλου. 'Οσον αφορά τώρα εμένα, δεν είμαι οπαδός, ούτε πιστή κανενός και καμιάς θρησκείας. Μου αρκεί να πιστεύω στην αρμονία μεταξύ των ανθρώπων...Αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να ζούμε...
Με εκτίμηση, φιλιά καλοκαιρινά

Άθεος είπε...

Αν δεν υπαινίσσεσαι καλώς, όμως εγώ όταν αναφέρθηκα σε αυτόν εννοούσα το πείσμα που έχει κανείς, με σθένος, να υπερασπίσει τα «πιστεύω» του. Σε αυτό το πείσμα ο άνθρωπος στηρίζεται για να ξεπεράσει τον εαυτό του! Άλλο πράγμα ο θρησκευτικός φανατισμός που εξαιτίας του ο άνθρωπος οπισθοδρομεί. Ο φανατισμός αυτός σίγουρα επιβάλλει, αφού στο χέρι του κρατά ρομφαία! Ανταποδίδω την εκτίμηση και… τα μάτια σου σαν του Ρα… όταν καβαλάς εκείνο το πράγμα!

Αόρατη Μελάνη είπε...

Μια χαρά το βρίσκω το μπλογκ, ούτε εγώ η ίδια να το είχα γράψει!

Συνέχισε το θεάρεστο έργο σου!

:-D

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ, το συνεχίζω... ή μάλλον το συνεχίζουμε, εσύ με αόρατη μελάνη κι εγώ υλιστικά με ορατή!

Ανώνυμος είπε...

Ώσπου να βρω, φίλε άθεε, λίγο περισσότερο χρόνο, θα σημειώσω προς συμπαράσταση τώρα 2-3 πράγματα:
1. Είμαι εκ γενετής άθεος, από άθεους γονείς που μου έδειξαν, όσο μπορούσαν, και πώς να ελίσσομαι αντιμετωπίζοντας φανατικούς.
Αργότερα διαπίστωσα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο εθισμός στο φόβο/κορτιζόλη υπήρχε στο 99,98% της αποσιωπημένης ανθρώπινης ιστορίας, πράγμα που θα φαινόταν στα επίπεδα ασβεστίου των οστών, σε οστά τραυματισμένα από συμπλοκές, που διαφημίζονται αφότου άρχισαν λόγω υπερπληθυσμού και πείνας, πριν από περίπου 6.000 χρόνια (βλ. www.saharasia.org. Όσο οι άνθρωποι ήταν λίγοι, αν δε σταματούσε μια ένταση με ξεκούραση, αστεϊσμούς, αγκαλιά, τότε απομακρύνονταν εκούσια ή με τη φιλική παρότρυνση της κοινότητας, ώσπου να ξεθυμώσουν).
Άρα νομίζω ότι αδικεί την ανθρωπότητα ο αναπόδεικτος ισχυρισμός ότι κάποτε ήταν φοβική, και μάλιστα σε μια εποχή υπερ-υπερπληθυσμού και φόβου, δείχνει στους κουρασμένους, μπερδεμένους συνανθρώπους μας ότι "έχει κάποια βάση" η μοιρολατρεία τους, "αφού πάντα και τώρα όλοι φοβούνται"...
2. Η λέξη αρετή στα αρχαία ελληνικά σήμαινε αρχικά και κυρίως το ΘΑΡΡΟΣ, και όχι κάποια αόριστη ιδιότητα των ολιγαρχικών φοβικών, που αυτοπαρουσιάζονται ως "ενάρετοι", δηλ. "υπεράνω της κριτικής" των συνανθρώπων τους.
Η φράση "ευτυχισμένοι είναι οι θαρραλέοι" ("εύδαιμον το ελεύθερον και ελεύθερον το εύψυχον") είναι σαφέστερη, "εμψυχωτικότερη", κοινωφελέστερη.
3. Αρκετοί τύραννοι, που θεωρούσαν μόνο θεό τον εαυτούλη τους, φαίνονται μπροστά στους θεϊστές ως άθεοι,αφού δεν π.
Η διάδοση της αθεΐας ως μη εξάρτησης στο φόβο, σήμερα, όπως και άλλοτε, νομίζω ότι δε διευκολύνεται με αρνητικό προσδιορισμό ως προς τους θεούς/σκιάχτρα των φοβισμένων, γιατί αντιδρούν, αλλά με το δοκιμασμένο από τους (άθεους) θαρραλέους λαούς όλης της Γης θετικό τρόπο, όπως οι ενθαρρυντικές εκφράσεις, η ξεκούραση, το νανούρισμα, το ομαδικό τραγούδι.
Χαιρετώ!

Άθεος είπε...

Η ανάλυσή σου, ανώνυμε,μέσα από τα μάτια της ψυχολογίας και της εμπειρίας, δείχνει πραγματικά ότι η αθεΐα σου δεν στηρίζεται σε ρηχούς λογισμούς, φιλοσοφώντας όπως οι περισσότεροι, μεταξύ τυριού και αχλαδιού, δημιουργώντας μιαν ατέρμονη αντιπαράθεση όπως γίνεται συνήθως μεταξύ δυο διαφωνούντων. Φαίνεσαι έξυπνο άτομο και μπορώ να πω σε ζηλεύω που οι γονείς σου, όχι μόνον σε συμπαραστάθηκαν, αλλά σε καθοδήγησαν όταν έπρεπε να βρεις το δρόμο σου. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα σχόλιά σου.

Ανώνυμος είπε...

(συμπλήρωση παράλειψης από το προηγούμενο)
Στην αλτρουϊστική αυτή ιστοσελίδα, θα ήθελα, αντί ευχαριστιών, να συμπληρώσω μετά την προηγούμενη ημιτελή φράση
[3. Αρκετοί τύραννοι, που θεωρού(σα)ν μόνο θεό τον εαυτούλη τους, φαίνονται μπροστά στους θεϊστές ως άθεοι, αφού δεν πιστεύουν στον "πραγματικό θεό", δηλαδή τις εμμονές των εκάστοτε φοβισμένων θεϊστών, που, αντί ηρεμίας για να συνέρθουν, αναζητούν θολωμένοι δικαιολόγηση του φόβου τους....]
το εξής:

[Συγνώμη για τις παρενθέσεις που ακολουθούν, αλλά δεν έχω χρόνο προς το παρόν για ανασύνταξη].
Επειδή τώρα πια τα περίπου 7 εξουθενωμένα δις συνανθρώπων μας βρίσκονται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση (εν μέσω μάλιστα ξηρασιών-λιμών, κατευθυνόμενων αλληλοσφαγών, ώστε τα ανοϊκά ιερατεία να κερδίσουν λίγο χρόνο παραπάνω στην αυτοκαταστροφή τους), προτείνω για συζήτηση (εδώ ή οπουδήποτε) πάνω στις αφοβικές φιλειρηνικές συνήθειες των αρχέγονων (που μας κρατούν ως σήμερα αισιόδοξους: διάλογο, γέλιο, ενθάρρυνση κοκ), την ταινία "Atanarjuat" ("Ο παγωμένος δρομέας", αν και θα ταίριαζε καλύτερα "ο ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ δρομέας").
Παρ΄όλο που αφορά έναν απόλεμο λαό ο οποίος, λόγω των υπεραντίξοων κλιματικών συνθηκών που Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ για να μην αμύνεται συνεχώς προς επιθετικούς νοτιότερα, έχει ένα χαμηλό ποσοστό φόβου, ωστόσο δε βρίσκω άλλο καλύτερο. Έτσι συστήνω πρόχειρα το παρακάτω απόσπασμα:
http://www.youtube.com/watch?v=d9HprfpvuFE
Είμαι στη διάθεση οποιασδήποτε δωρεάν προσπάθειας διάδοσης του θάρρους και χαίρομαι που μπήκα σε ένα χώρο συμφιλιωτικό!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για το video και για κάθε σου θετική προσφορά!

ΚΙΡΚΗ είπε...

Ευχαριστώ σε για τη συμβουλή...όταν καβαλώ εκείνο το πράγμα!Με συγκινεί που ξέρεις πολλά για μένα!Αλλά εκείνο το πράγμα...πώς να το πω...είναι ό,τι με κάνει για λίγο να ξεχνώ το θλιβερό της ανθρώπινης φύσης. Το "όπου με πάει ο δρόμος" με εκφράζει απόλυτα, γιατί πιστεύω πως:η ζωή μας όλη...μια βόλτα!
Φιλιά άπειρα και άνευ άχρηστων θεοτήτων.
ΥΓ:Το "ο Θωρ μαζί σου" να ξέρεις ότι ήταν πειραχτικό...

Άθεος είπε...

Γιατί νομίζεις ότι με πείραζε ο Θωρ; Ήταν άλλωστε ευφυές και ουδόλως τετριμμένο!

Mortgage Support Team είπε...

Xαιρετίσματα σε όλους από το Mortgage clan που επανέρχεται στη δράση.
Το ρόλο του εκφραστή των ιδεών και απόψεων μας θα αναλάβει ο Μ.Ι.Δικαιάκος. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναπληρώσουμε το κενό που άφησε πίσω του ο Roland McDarren, απλά αναζητάμε να συνεχίσουμε την ιδέα του για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τον φόβο και την άγνοια που τον προκαλεί.
Σε λίγες μέρες το blog http://mortgagebook.wordpress.com/ Θα είναι ενεργό και ανανεωμένο και η συζήτηση http://mortgagebook.wordpress.com/2008/06/24/creation_of_life/ θα Αναστηθεί με απαντήσεις που εκκρεμούσαν απέναντι στους ένθεους.

Mortgage Support Team
(The Atheism Clan)

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω κάτι χρήσιμο να βρείτε για το χρυσό αιώνα της αφοβίας:
http://geocities.com/afovik1

Άθεος είπε...

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα των δυο πάνω σχολίων. Σας ευχαριστώ, αν και σε λίγες ημέρες θα αποχωρήσω για… φόρτιση των βιολογικών μου συστοιχιών. Να έχετε ένα καλό καλοκαίρι!

Ανώνυμος είπε...

Στο blog σου φίλε βρήκα πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα, ιδιαίτερα όσων αφορά την φιλοσοφία. Αρκετά όμορφη και η σελίδα σου, εικονογραφημένη και πανέμορφη!
Δεν κουράζει καθόλου!
Να συνεχίσεις ακάθεκτος!

Άθεος είπε...

Στη σελίδα αυτή σπάνια ακούει κανείς τέτοια ωραία λόγια.
Σε τέτοιες σελίδες, ορισμένοι, βρίσκουν την ευκαιρία να εκτονώσουν το μίσος που φωλιάζει μέσα τους!
Θα συνέχιζα ούτως ή άλλως. Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι δεν είμαι μόνος!
Σ’ ευχαριστώ, φίλε μου, για την επικοινωνία!

Ανορθόδοξος είπε...

Μου άρεσε πολύ το blog σου φίλε άθεε, ένα δε σημείο που με διασκέδασε ιδιαίτερ είναι οι εξαιρετικές γελοιογραφίες (που λένε όμως την αλήθεια). Αν θέλεις επισκέψου το δικό μου ιστότοπο, είναι παρόμοιου περιεχομένου.

Iptamenos Ollandos είπε...

Γράφεις στο χαιρετισμό ότι η φιλοσοφία μας χρειάζεται ακόμα αλλά την θρησκεία πρέπει να την ξεφορτωθούμε. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Όμως κάνεις ένα άλμα από την α-θρησκεία στην α-θεΐα χωρίς να το εξηγήσεις νομίζω. Επιπλέον η μεταφυσική ήταν η βάση που επέτρεψε να έχουμε φιλοσοφία σήμερα.
Για να σου δώσω να καταλάβεις, ο ίδιος ο Καρτέσιος έλεγε ότι το δέντρο της φιλοσοφίας έχει κλαδιά τις επιστήμες αλλά το χώμα απ'όπου ρουφάει την τροφή του είναι η μεταφυσική...

Άθεος είπε...

Όταν ο Καρτέσιος λέει τέτοιες μπούρδες, τι περιμένεις…
Αυτή είναι η υβριδική φιλοσοφία, που αντί να έχει συνέπεια με το στρατόπεδο που πρεσβεύει σουλατσάρει από δω και από κει. Ρίξε μια ματιά στα πρώτα άρθρα στο κάτω μέρος της σελίδας (που αναφέρομαι στα περί φιλοσοφίας) για να καταλάβεις τι εννοώ! Όσο για το αν θα είχαμε φιλοσοφία χωρίς τη μεταφυσική, μάλλον αγνοείς τη φιλοσοφία της Ιωνικής σχολής. Σε παραπέμπω στο Θαλή το Μιλήσιο.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας ανθρωποι !
λογικα οντα εν ολιγοις..
Το μονο που με κανει να διαφωνω ειναι στην διατυπωση του 'ερωτηματος' για το αν θα επρεπε να λεμε την γνωμη μας ..Φυσικα και οχι! η γνωμη μπορει να παρεξηγηθει..
Θα πρεπει να λεμε την "ΓΝΩΣΗ" μας δεν ειναι γνωμη η αληθεια..
1+1=2..αν καποιοι νομιζουν κατι αλλο σιγουρα τα παιδια τους και τα παιδια μας πρεπει να μαθουν το σωστο 'η το λιγοτερο εναν πιο πρακτικο και ελευθερο-κριτικο τροπο σκεψης ωστε να οδηγουντε στην αληθεια παντα και μονο!οποια και αν ειναι αυτη για οποιοδηποτε αλλο θεμα.
Και κατι ακομη..Δεν ειμαι αθεος ..απλα ειμαι..και απλα καποιοι αλλοι νομιζουν κατι..ας το νομιζουν σπιτι τους και οχι φωναχτα γιατι με προσβαλουν σαν ανθρωπο..
Λιγη αξιοπρεπεια λοιπον..
Αν καποιοι ειναι κουρκουμπινιστες..λεμε τωρα..εγω γιατι θα επρεπε να εχω την ετικετα "ακουρκουμπινιστης" ;
Ευχαριστω για το βημα και ας ελπιζουμε πως ολοι αυτοι οι γεματοι αγαπη φαντασμενοι εξτρεμιστες δεν θα μας σφαξουν -καψουν- ανατιναξουν-πετροβολισουν κοκ

Άθεος είπε...

Αν και μου τα έγραψες λίγο βιαστικά και μπερδεμένα Matrix θα σταθώ στην αριθμητική.
Σίγουρα 1+1=2. Όλοι οι λογικοί αυτό λένε!
Έλα ντε που ορισμένοι λένε ότι 1 και 1 κάνουν 3 …με ένα κερί παραπάνω…!

Ανώνυμος είπε...

Έχεις κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά! Επίσης, γράφεις και προβάλεις τις απόψεις μας με αρκετή δοση χιούμορ…
Μπράβο!
Να είσαι καλά,
Σ

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ που το αναγνωρίζεις!
Θα προσπαθήσω τη δουλειά αυτή να την κάνω ακόμα καλύτερη!
Η εικονογράφηση και το χιούμορ τα θεωρώ δεδομένα για ένα blog.

MARIA είπε...

Η ΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ !!!

Επετρεψε μου να κανω μια...ανακαταταξη.Προσωρινη βεβαια.

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ [ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΛΜΗ]Η ΑΘΕΙΑ!!!

Ειναι ευκολο να μην διαθετεις αρετη αλλα να διαθετεις θεο να σε συγχωρει για την ελλειψη της.

Ειναι δυσκολο να ζεις χωρις ουτε εναν θεο να πιαστεις και να ελπισεις.

Το μυαλο μας ομως,εμας των μη εχοντων θεο,για να αντεχει, μαλλον εχει φτασει στην ενηλικιωση.Ζει και χωρις ψευδαισθησεις.

Εκεινο που δεν αντεχει ομως σιγουρα, ειναι ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Χαιρομαι που βρισκομαι εδω !

Άθεος είπε...

Γιατί τόσο απαισιόδοξο μήνυμα Μαρία;
Υπάρχουν άνθρωποι… μόνο που πρέπει να τους ψάξεις με το φανάρι, σαν τον Διογένη!
Πραγματικά, αν δεν έχεις αρετές, η αθεΐα μπορεί να αποβεί καταστροφική, γι αυτό αυτήν προβάλουμε περισσότερο, αν και θα έπρεπε προκειμένου να γίνεις οπαδός της να αποκτήσεις πρώτα την τόλμη για να διώξεις αρχικά τις δεισιδαιμονίες και μετά τον φόβο του θανάτου!

MARIA είπε...

Μαλλον δεν εκφραστηκα καλα.Ηταν και 3 το πρωι!!!

Οχι,δεν ηταν απαισιοδοξο το μηνυμα μου.Ειμαι τοσο αισιοδοξος ανθρωπος εξ'αλλου.
Ηθελα απλα να πω οτι οι αθεοι ειναι ανθρωποι εντιμοι,τολμηροι και θαρραλεοι,με ''οραση'' που δεν βλεπει αυτα που δεν υπαρχουν για να ανακουφισει την ανασφαλεια τους.Ζουν μ'αυτην και διοχετευουν την ενεργεια τους οχι ψαχνοντας για θεους αλλα για ανθρωπους.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

Υ.Γ.ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ!!!Δεν εχω βεβαια τοσες ιστορικες γνωσεις αλλα χαριν εσου ΜΑΘΑΙΝΩ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ

Άθεος είπε...

Αυτή την ικανοποίηση ζητώ.
Δεν θέλω επαίνους και βραβεία που πολλά ίσως να είναι υποκρισία.
Μου αρκεί να ακούσω, ότι κάποιος βοηθήθηκε, έμαθε και καρπώθηκε τον καρπό που με τόσο κόπο μετουσίωσα μέσα από το ψάξιμο.
Αν ήξερε ο κόσμος πώς να κοιτά τον ουρανό… πατώντας γερά στη γη… ίσως να ήταν διαφορετικός ο κόσμος!
Τέτοιος κόσμος μας άξιζε, τέτοιον έχουμε…
Σκληρό;
Όμως αληθινό!

Troparion είπε...

Σχετικά με το Zeitgeist:
http://www.youtube.com/watch?v=oFMY6fH7ylg

Άθεος είπε...

Φίλε Soulsun σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Στην αρχή ήμουν ενθουσιασμένος από τις υποδείξεις σου στο YouTube. Νόμιζα ότι θα άκουγα τίποτα σοβαρό. Ήμουν όλο ενθουσιασμό, ακόμα κι αν άκουγα κάτι αντίθετο. Έτσι είμαστε εμείς που ψάχνουμε! Όταν όμως άρχισα να βλέπω το βίντεο που μου υπέδειξες, κατάλαβα ότι οι άνθρωποι αυτοί που το έφτιαξαν, δεν ήταν επιστήμονες αλλά κήρυκες, λες και κήρυτταν από τον άμβωνα!
Στην αρχή είπαν τι είναι ψέματα, φυσικά χωρίς να παραπέμψουν ούτε σε μία πηγή Μόνο κήρυγμα. Στην αρχή άρχισαν να κατηγορούν το μυστικισμό, μετά τον αποκρυφισμό, την Μπλαβάτσκυ, την Μπέιλυ, την μασονία, την εωσφορική μύηση και τέλος και τον κομμουνισμό! Βλέπεις κι αυτός τους ενοχλεί!
Κατηγόρησαν ό,τι δεν γουστάρουν, όμως δε μας είπαν για ποιο λόγο!
Φυσικά και δεν έχουν, προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους, τους αδαείς!
Μα οι δημιουργοί του zeitgeist ούτε με το μυστικισμό είναι, ούτε με την Μπλαβάτσκυ, ούτε με την Μπέιλυ, ούτε με την μασονία, ούτε με την εωσφορική μύηση και φυσικά ούτε και τον κομμουνισμό!
Όλα αυτά τα έβαλαν για να δημιουργήσουν απέχθεια στους πιστούς του χριστιανισμού!
Πριν γίνεις χριστιανός είχες περάσει από τη σχολή του Λιακόπουλου! Όχι ότι εδώ που ήρθες (χριστιανισμός) είναι καλύτερα, μα το ίδιο πράγμα είναι!
Απλά εδώ δεν υπάρχουν τόσες φανφάρες όσες εκεί που ήσουν. Στο χριστιανισμό υπάρχουν μόνο ψέματα που προσφέρονται με αγάπη! Έτσι φαίνονται. Στην ουσία όμως υπάρχει μεγάλος δόλος και υποκρισία!
Όμως πέταξες μία διεύθυνση και έφυγες, δεν έχεις στοιχεία, δεν έχεις επιχειρήματα, όπως δεν έχουν και αυτοί που έφτιαξαν αυτό το ντοκιμαντέρ, που είναι για κλάματα! Ποιον προσπαθούν να πείσουν χωρίς επιχειρήματα!
Διάβασε για τα Ηλιούγεννα και πάρε θέση… θα σε περιμένω στα σχόλια του άρθρου!

Troparion είπε...

Δεν υπάρχει video που τα έχει όλα τέλεια! Στο έδειξα απλώς για να δεις τι σόι άνθρωποι έβγαλαν το Zeitgeist και γιατί...και τους σκοπούς τους...
Α, εδώ που τα λέμε ο κουμμουνισμός δεν λέει και πολύ...ζήτω η Αναρχία. :)

Μα φυσικά και γνωρίζω πως τα Χριστούγεννα δεν έπεφταν τότε! =)
Βασικά, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα, οι πιο πολλές πηγές λένε Άνοιξη πάντως.
Φυσικά, τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν εκείνη την ημέρα από την Εκκλησία, ώστε να αφανισθούν οι παγανιστικές εορτές του θεού Ήλιου!!! Το πιστεύω κι εγώ...
Δεν απέδειξες τίποτα...μόνο την πιθανή μωρία και φανατισμό της Εκκλησίας είδα!!! Τα Χριστούγεννα κανονικά είναι μία γιορτή που την έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση. Προήγει νηστεία και μετα Θεία Ευχαριστεία. Διαβάζονται και διαφορετικά εδάφια εκείνες τις ημέρες, νομίζω.

Πάρε και το βιβλίο μου: The Atheist Delusion.
Hehehe. :P

Άθεος είπε...

Αποφεύγεις να διαβάσεις το άρθρο για τα Ηλιούγεννα; Να το σχολιάσεις, πάλι φοβάσαι; Πρέπει να έχεις επιχειρήματα, έτσι; …και δεν έχεις…
Για να έχουμε ένα θέμα. Δεν κάνουμε τίποτα έτσι!
Για τα Χριστούγεννα, λες, δεν έπεφταν τότε!
Παραδέχεσαι ότι «τα Χριστούγεννα καθιερώθηκαν εκείνη την ημέρα από την Εκκλησία, ώστε να αφανισθούν οι παγανιστικές εορτές του θεού Ήλιου!!!»
Γιατί, ρε Χριστιανέ, τι σου φταίνε οι άλλοι πιστοί που λάτρευαν εκείνη τη μέρα;
Πού είναι η Αγάπη που διακαώς διαφημίζετε από τα έντυπά σας;
Πώς αφανίστηκαν τόσοι λάτρεις άλλων θρησκευτικών δοξασιών, έτσι ειρηνικά;
Όχι βέβαια, με διωγμούς, εξορίες, θανατώσεις και δεν συμμαζεύεται, έτσι;
Για το ντοκιμαντέρ τα είπαμε!
Τώρα προτείνεις ένα βιβλίο που δεν το έχω διαβάσει!
Είναι σαν το αντιzeitgeist, έτσι;
Ο John Gray το έγραψε κι αυτό; Κατάλαβα… όλο ντοκουμέντα θα είναι!
Στη σελίδα σου γράφεις 10 λόγους, που νομίζεις ευθύνονται, που υπάρχουν οι άθεοι!
Γιατί, λες, ότι εμένα δεν με καλύπτει κανένας!
Τέτοια ιδέα έχετε για τους άθεους γι’ αυτό δεν ξέρετε γιατί απορρίπτουν την ιδέα του θεού!
Να σου απαντήσω εγώ, για να μαθαίνεις, κι αν θέλεις ανάρτησέ το σαν προσθήκη στο post σου.
Α) Επειδή απορρίπτουμε τον ιδεαλισμό σαν φιλοσοφικό σύστημα, όντως υλιστές, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά!
Β) Επειδή η θρησκειολογία εξηγεί τη δημιουργία των θρησκευτικών δοξασιών επιστημονικά.
Γ) Επειδή ιστορικά οι θρησκείες δεν βασίζονται σε γεγονότα, αλλά σε δοξασίες και συμβολισμούς που είναι ανάλογοι της εποχής που γεννήθηκαν!
Δ) Λόγω της αντίφασης που γεννούν με τη λογική.
Ε) Τελευταία φαίνεται ότι οι τρεις αποκαλυπτικές θρησκείες είναι οι καταλληλότερες για την συντήρηση του απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος που βιώνουμε!
Φυσικά οι τρεις πρώτοι λόγοι είναι οι βασικότεροι και οι επιστημονικοί που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από ΚΑΝΕΝΑΝ!
Η υποκειμενικότητα και ο συναισθηματισμός είναι αδύναμος έναντι της Αντικειμενικής Αλήθειας και της Λογικής!
Να ρωτήσω και δυο πράγματα: Τι σημαίνει αντινεοταξικός, και τι ευαγγελικός αθεϊστής;

Troparion είπε...

Όχιιιιιιι! Πλάκα έκανα! (-;
Δεν ξέρεις το βιβλίο του γνωστού άθεου και Cultural Christian Richard Dawkins (The God Delusion)? Ε, και καλά έβγαλα αντίστοιχα το The Atheist Delusion. :P

Ναι, ξέρω πως η Εκκλλησία και οι Χριστιανοί γενικά έχουν διαπράξει πολλά εγκλήματα και έχουν αφανίσει θρησκείες. Γι' αυτό προσπαθώ να δώσω ένα καλύτερο όνομα στον Χριστιανισμό όπως μπορώ (ξέρω πως δεν τα πάω καλά, ΟΚ...).
Ποιά αγάπη? Μα η κάθε Εκκλησία/θρησκεία έναν θεό λατρεύει--> $$$. Τον ίδιο που έβαλε και τον Μπους να βομβαρδίσει.

Αντινεοταξικός είναι αυτός που είναι ενάντια στην "συνομωσία" της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Δεν ξέρω τι είναι Ευαγγελικός Αθεϊστής (?!), αλλά είναι ο άθεος που διαδίδει την αθεΐα, I guess?

Όχι, το διάβασα! =]
Πραγματικά, λίγα πράγματα δεν είχα ξανακούσει...τα περισσότερα μου ήταν ήδη γνωστά.
Μα φυσικά και έχουν κοινά οι θρησκείες!!!!!
Σκέψου πρώτα πως έχει να κάνει με την εποχή. Η κάθε θρησκεία βγάζει αυτό που θα πουλήσει. Είδες καμιά πρόσφατη θρησκεία (scientology π.χ.) να μιλάει για virgin birth? Nope. Κι ο μοντέρνος σατανισμός ή το New Age? Στην εποχή μας πουλάει ο πνευματισμός!

Καλά, αυτό με το κρασί μου φάνηκε άκυρο. Από την στιγμή που ο Ιησούς αναστήθηκε δεν βλέπω λόγο να λέμε και "Ουάου! Το νερό έγινε κρασί!". Τέλος πάντων...

Και φυσικά γνωρίζω πως άλλαζε η λατρεία μέσα από τα χρόνια!
Κοίτα, η Παναγία λατρεύεται και ως Θεοτόκος, αλλά και ως Αγία, γιατί τηρούσε τον λόγο του Θεού. :)

Αν δεις στην σελίδα αποδεικνύω πως οι ιστορικές πηγές και η λογική καταλήγουν στο συμπέρασμα πως υπήρξε ένας σοφός διδάσκαλος Ιησούς, ο οποίος -σύμφωνα με ορισμένες άλλες πηγές (Καινή Διαθήκη)- αναστήθηκε.
Κι όμως, δεν μπορείς να πεις ένα "Ήταν τρελοί οι Άποστολοι!"...? Φυσικά και μπορείς, όπως κι εγώ μπορώ να πω πως δεν ήταν. it's all left up to belief.

Το βρίσκω πολύ αλαζονικό εκ μέρους της επιστήμης να διαδίδει την αθεΐα την στιγμή που η επιστήμη αλλάζει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!
Κατά την γνώμη μου, πρέπει να είναι όλοι..."agnostic atheists". :D

Ποιά λογική? Σου λέω πως υπάρχει άλλη ΔΥΝΑΜΗ (μη-υλική) που κινεί τα πάντα (ή τουλάχιστον το κίνησε την πρώτη φορά).

Το ότι ο πνευματικός κόσμος είναι beyond science's comprehension (for now) δεν σημαίνει πως είναι μύθος, σωστά?!!

Άθεος είπε...

Πλάκα έκανες, αλλά έπεσες διάνα! Για κοίτα εδώ.
Ζήλεψαν τη δόξα του Richard Dawkins!
Δεν μπορεί να λέγεσαι Αντινεοταξικός, όσο λατρεύεις αυτά που σου δίνει το σύστημα! Όταν πιστέψεις αυτά που λέει το zeitgeist τότε θα γίνεις!
Ο πνευματισμός, ο σατανισμός ή το New Age ή δεν ξέρω τι άλλο θα εφευρεθεί, είναι δημιουργήματα των θεϊστών!
Γράφεις ακόμα ότι στην σελίδα σου αποδεικνύεις πως οι ιστορικές πηγές και η λογική καταλήγουν στο συμπέρασμα πως υπήρξε ένας σοφός διδάσκαλος Ιησούς, ο οποίος -σύμφωνα με ορισμένες άλλες πηγές (Καινή Διαθήκη)- αναστήθηκε.
Ποιες πηγές;
Εγώ δεν είδα καμιά πηγή!
Η καινή Διαθήκη δεν είναι πηγή, αλλά λογοτεχνικό συμπίλημα που δημιουργήθηκε, από τα μέσα του 2ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 3ου όπου ο Ευσέβιος καθόρισε τον Κανόνα!
Επίσης κάνεις λάθος όταν λες ότι η επιστήμη αλλάζει καθημερινά!
Επιστήμη είναι το σύνολο των γνώσεων που αποκτάμε κάθε λεπτό!
Κάθε μέρα είναι πληρέστερη! Δεν είναι στατική όπως οι θρησκείες, στις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να πιστεύουμε παλιοκαιρίτικα πράγματα και μουχλιασμένα!
Ούτε να μιλάς για λογική, αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό!
Έμαθες λόγου χάριν τι είναι ο Υλισμός και τι ο Ιδεαλισμός;
Τι πάει να πει «μη-υλική»!
Στην παλαιολιθική εποχή ζούμε;
Μη μου ξανάρθεις άλλη φορά αδιάβαστος…
Πέρα από όλα αυτά, σου εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Ήσουν ο τελευταίος που σχολίασε και απάντησα για φέτος!
Τα λέμε του χρόνου!

Troparion είπε...

Ναι, και από ιδεαλισμό και υλισμό ξέρω.
Οι πηγές είναι ο Ιώσηφος, το Ταλμούδ, και ο Τάκιτος!!!
Α, for the love of God!
Ο μοντέρνος σατανισμός δεν είναι θεϊστικός. Το New Age πιστεύει στον άγνωστο θεό.
Όχι, οι θρησκείες αλλάζουν, αυτό κράζεις και στο blog σου νομίζω... Ακόμα κι ο π. Παΐσσιος (πρόσφατος Γέροντας) έφερε αλλαγές!

Όταν είπα "μη-υλική" εννοούσα αυτή που ανήκει σε άλλη διάσταση, στην πραγματική διάσταση των ιδεών, όπως αυτή που έλεγε ο Πλάτωνας!

Όλα στο σύμπαν είναι ένας αντικατοπτρισμός της Αλήθειας...

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, και πολλές ευχές!
Ελπίζω αυτά τα Χριστούγεννα να βρήκες, έστω και λίγο, μέσα σου τον νεογέννητο Ιησού. :)

Bless. :P

Άθεος είπε...

Λοιπόν Soulsun, ενώ φαίνεσαι συμπαθέστατος, μη μου το χαλάς με αερολογίες σαν να μου κάνεις πλάκα!
Τι πάει να πει οι πηγές είναι ο Ιώσηφος, το Ταλμούδ, και ο Τάκιτος!!!
Πηγές σε τι πράγμα, ποιο βιβλίο και ποια φράση και ποιο χωρίο…
Η new age πιστεύει σε θεό (άγνωστο) και δεν είναι θεϊστικός; Τότε τι είναι;
«Μη υλική διάσταση» τι είναι αυτό, που το διάβασες, υπάρχει κανένα επιστημονικό εγχειρίδιο να κατοχυρώνει τέτοιον όρο;
Μάλλον δεν διάβασες τίποτα σχετικά με τον Υλισμό και τον Ιδεαλισμό!
Πάλι αδιάβαστος μου ήρθες!
Ρίξε μια ματιά στις πρώτες δυο αναρτήσεις μου που αναφέρονται στην φιλοσοφία (01 και 02).
Οι ιδέες του Πλάτωνα δεν είναι πραγματικές αλλά φανταστικές (ιδεατές).
Τι σημαίνει «Όλα στο σύμπαν είναι ένας αντικατοπτρισμός της Αλήθειας...»
Μου θυμίζεις τον… Λιακόπουλο…
Ακόμα δεν απεξαρτήθηκες, μου φαίνεται!
Χρόνια Πολλά και σε σένα!
Στην απορία σου αν βρήκα μέσα μου τον νεογέννητο Ιησού, σου απαντώ ότι πάντα βρισκόταν μέσα μου, με την μορφή του Ορφισμού, που σαν Έλληνας κατανοώ καλύτερα! Αυτός που λες εσύ, είναι μια κακόγουστη μίμηση, που αντί να οδηγεί στην πνευματική ανάταση του ανθρώπου οδηγεί στην αλλοτρίωση και την κατάπτωσή του!

Troparion είπε...

Ναι, ξέρω πως κι οι ιδέες του Πλάτωνα δεν είχαν ΚΑΜΙΑ βάση! Όπως και ο ΘΕΟΣ μόνος Του. Όμως μέσω την Ενανθρώπισής Του έχει βάση. Ο Ιησούς που θαυματουργεί, οι τόσοι Άγιοι κλπ., έχουν μία βάση!

-Ιώσηπος (Josephus) στο έργο "Ιουδαϊκή Αρχαιολογία" (XVIII, 3, 63).
-Τάκιτος (Tacitus) στο έργο του "Χρονικά" (XV, 44).
--->Παρακαλώ, δες και παραπάνω πράγματα εδώ:
http://soulsun.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html.
(Για χωρία του Ταλμούδ πάνω στον Yeshu ψάξε στην wikipedia.)

Υπάρχει ακόμα κι η ταμπέλα ΙΝΒΙ.
http://www.apologitis.com/gr/ancient/istorikotita.htm#%CE%99%CE%9D%CE%92%CE%99

Όχι, μάλλον σολιψισμό θυμίζω καμιά φορά.
Τον Λιακόπουλο θα στον θύμιζα αν σου ζητούσα και λεφτά και σε σήκωνα από καρέκλες/τραπεζάκια/μπαμπού για να γράψεις στο blog. :P

Η New Age είναι μπέρδεμα, αλλά οι πιο πολλοί είναι ή pantheists ή deists.

Ορφέας=νεογέννητος Ιησούς?
Ήξερα πως πολλοί υποστηρίζουν πως ο Χριστιανισμός έχει κλέψει στοιχεία από τον Ορφισμό, αλλά δεν εννοούσα αυτό!
Εννοούσα την γαλήνη και την αγνότητα ενός μωρού! :)

Άθεος είπε...

Μα αν θέλω κάτι στο wikipedia θα έψαχνα;
Μιας και αναφέρεις τον Τάκιτο, επειδή ούτε αυτόν διάβασες, κοίτα εδώ που κάνουμε, στη σελίδα του Κώστα, μια σχετική συζήτηση.

Troparion είπε...

Δεν βρήκα τίποτα για τον Τάκιτο στο link που περέθεσες! :S
Για τις υπόλοιπες πηγές/αναφορές που σου έστειλα πες μου.

Περί αντινεοταξισμού...
Ίσως έχεις ακούσει για το RFID chip. Ένα τσιπάκι που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως πιστωτική κάρτα, καταργόντας τα μετρητά. Ήδη γίνονται πειράματα βάζοντάς το σε κατοικίδια. Το τσιπάκι μπορεί να σε παρακολουθεί, τοποθεσία, ίσως και σωματική κατάσταση. Άσε που σε έχει και φακελωμένο μαζί!
Λοιπόν, φαντάζομαι πως ως αντι-νεοταξικός είσαι ήδη ενάντια σε αυτό. Πολύ απλά, γιατί να εμπιστευτούμε αυτούς που θα είναι στο γραφείο ελέγχου για τα τσιπάκια...?
Η Αποκάλυψη πειγράφει πως χωρίς το "χάραγμα" δεν θα μπορείς να αγοράσεις ή να πουλήσεις. Το χάραγμα θα έχει τον αριθμό 666 (χξς') επάνω. Το τσιπάκι θα συνοδεύεται από ένα barcode. Το barcode έχει πάνω το 666, κάνε μία έρευενα. (-;
Λοιπόν, γιατί η Νέα Τάξη Πραγμάτων να ειδοποιήσει τους Χριστιανούς για το "κακό τσιπάκι", αφού τους θέλει εγκλωβισμένους?
Επίσης, οι παλαιοημερολογίτες (old-school Christians) είναι ενάντια στην Εκκλησία! Έχουν δικές τους (Ορθόδοξες εννοείτο).
Δεν έχω γνωρίσει Χριστιανό που να μην είναι αντι-νεοταξικός. :D
Κι αν γνώρισα κάμποσους, μόλις του μίλησα για τσιπάκια και NWO άλλαξαν γνώμη (για Έλληνες μιλάω πάντα).
Moreover, οι πιο πολλοί της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι Μασόνοι, Θεοσοφιστές, σατανιστές κλπ., οχι Χριστιανοί!
Μερικές οργανώσεις είναι το:
-OTO
-Skull & Bones
-Bilderberg
-Bohemian Grove
-Κι άλλες πολλές που θα βρεις με μία μικρή έρευνα (κυρίως Μασόνοι)...
Άρα ως Χριστιανός εναντιώνεσαι σε αυτούς!

Άθεος είπε...

Κάτι σου είχα γράψει για το zeitgeist δεν του έδωσες σημασία.
Οι χριστιανοί και οι Ισλαμιστές και οι καθοδηγητές τους οι Εβραίοι οδεύουν προς τη νέα τάξη πραγμάτων με τσιπάκια, παρακολουθήσεις κλπ για έναν απόλυτα αλλοτριωμένο κόσμο!
Στη σελίδα μου Τετραφάρμακος, για το Πολυτεχνείο έγραφα μεταξύ άλλων και αυτά που είναι μέρος του σχεδίου για τη νέα τάξη του συστήματος!

«Όμως το πονηρό κοινωνικό μας σύστημα βρήκε διέξοδο ακόμα και σήμερα για να εξαπλώσει τα αντιδραστικά του πλοκάμια και να βουλώσει την ελεύθερη έκφραση! Μέσα στην πληθώρα της πληροφόρησης καταφέρνει να προβάλει την αντίδραση, την υποτέλεια και την υποταγή. Φερέφωνο του υποτελούς κοινωνικού μας συστήματος έγινε κάθε Μέσον Μαζικής Ενημέρωσης. Από τα κλασικά έντυπα μέχρι τα ηλεκτρονικά, με πρώτο και καλύτερο την τηλεόραση που προβάλει σαν πρότυπο ό,τι βολεύει την καθεστηκυία άρχουσα τάξη.
Μέσα απ’ την τηλεόραση περνά ό,τι ελεεινότερο μπορεί να κατασκευαστεί ώστε να διαδοθεί ελεύθερα μέσα στα ίδια τα σπίτια μας, παρακάμπτοντας τη γονική προτροπή και τα καθιερωμένα μας ήθη, με τέτοιο τρόπο που να έλκουν τους νέους και να αποβλακώνουν τους μεγάλους! Απομακρύνοντας από τα ζωτικά μας προβλήματα, μέσα από τα realities και τα ελεεινά σήριαλς μας βάζουν να συμμετέχουμε οι ίδιοι σε αυτά.
Γινόμαστε πρωταγωνιστές στο σίριαλ της ζωής!
Αν κάποτε, αυτοί που εντόπιζαν την επιρροή του θεάματος στις συνειδήσεις των ανθρώπων φαίνονταν κινδυνολόγοι και γραφικοί, σήμερα η ορμητική εξάπλωσή του όχι μόνο επιβεβαιώνει την επιρροή του στην κοινωνία μας αλλά συνάμα αποκαλύπτει και την προγραμματισμένη αυτοκαταστροφική του δύναμη. Συσκοτισμένα, πίσω από το μηχανισμό της θεαματικής κυριαρχίας, βρίσκεται η ρίζα του κακού. Πίσω από το «έκδηλο» και το «προφανές», κρύβεται ένας απατηλός κόσμος. Ένας κόσμος αλλοτριωμένος που μας καταδυναστεύει και μας χρησιμοποιεί ανατροφοδοτώντας την απάτη. Μας ενσωματώνει στο σύστημα και θέτοντας τους κανόνες του συστήματος κάνει το δρόμο της επιστροφής δύσκολη υπόθεση.
Ζώντας το όνειρο, σε μια κοινωνία του θεάματος, ο κοινός νους δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτήν την αντιστροφή στη λογική.
Οι πρωταγωνιστές αντικατέστησαν τους μονομάχους και η θεαματικότητα των τηλεοπτικών σταθμών αντικατέστησε τους φανατισμένους θεατές των αρρένων και των ιπποδρομιών. Οι Πράσινοι και οι Βένετοι ποτέ δε σταμάτησαν τις φιλονικίες, ούτε στην πολιτική ούτε στον «αθλητισμό». Διαταράσσοντας την ηρεμία της κοινωνικής ζωής με θεαματικό τρόπο το σύστημα διαιώνιζε τους μηχανισμούς υποταγής.
Η διαφθορά της κοινωνίας δεν βρίσκεται μόνο πίσω από την κάμερα, αλλά ξεδιάντροπα προβάλλεται και μπροστά της, μεταβάλλοντας κάθε αξία σε απραξία, κάθε αλήθεια σε ψέμα, κάθε εντιμότητα σε αχρειότητα!
Κοντολογίς, η κοινωνία του θεάματος είναι η φενάκη της αμεσότητας. Είναι παρούσα σε κάθε μας βήμα, στη δουλειά, στο σπίτι, στην εγρήγορση και υποσυνείδητα, την ώρα που κοιμόμαστε. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί όταν ο Μορφέας ανενόχλητος πρωταγωνιστεί!
Όταν αντιληφθούμε αυτήν την αντιστροφή στη λογική, τότε η μέρα που ο Μορφέας στη συνείδησή μας θα ξυπνήσει δεν θα είναι μακριά και η απο-αλλοτριωτική μορφή της υλοποιημένης δημοκρατίας θα είναι πραγματικό γεγονός!»

Αν τα καταλαβαίνεις αυτά θα ήσουν πραγματικά αντινεοταξικός, όμως θα έπρεπε πρώτα να απορρίψεις ότι αλλοτριώνει τον άνθρωπο.
Περί Αποκάλυψης, χάραγμα και τέτοιες βλακείες είναι όχι μακριά από την αντίσταση για την αλλοτριωμένη μας συνείδηση, αλλά αυτοί που την προκαλούν!
Περί 666 είναι να γελά κανείς με τις ευφάνταστες ηλιθιότητες. Το χάραγμα και τα τσιπάκια δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Μη τους αφήνεις να σου καίνε το μυαλό!

Troparion είπε...

Τι ακριβώς δεν πιάνεις?
Η NWO μας θέλει -όπως πολύ σωστά περιγράφεις- μπροστά στην τηλεόραση, να είμαστε ζώα! Να δουλεύουμε και να τους τα ακουμπάμε (που λέει κι ένα τραγούδι των παπαροκάδων :Ρ).
Πώς γίνεται κάποιος που ζει ως ασκητής ή μοναχός να τους κάνει το χατίρι?
Για την Ιερά Μονή Εσφιγμένου έμαθες τίποτα ή μόνο το Βατοπέδι έμαθαν οι ειδήσεις??!!
Ξέρεις πως επειδή κάποιοι μοναχοί αρνήθηκαν τα επιδόματα της ΕΕ, επειδή την θεωρούν νεοταξική, τους εκδίωξαν? Ήξερες πως θα έμπαιναν ΜΑΤ μέσα στην Μονή Εσφιγμένου?? Πού είναι η νεοταξική Εκκλησία τώρα? Πού είναι όταν ο Βαρθολομαίος αποκαλείται ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ και νεοταξικός από τους Χριστιανούς?
Όταν όλοι οι Χριστιανοί είναι ενάντια στα τσιπάκια, όταν πολεμάνε να ζήσουν χωρίς υλικά αγαθά, κλπ.?
Τι γίνεται πια, ρε? Σε λίγο θα μου πεις πως και οι ελεημοσύνες των Χριστιανών είναι νεοταξικές! :(

Η ζωή είναι μικρή! Έχουμε υποχρέωση να φτιάξουμε αυτά τα μέρη ώστε να μεγαλώσει καλύτερα η επόμενη γενιά...διότι και για εμάς το ίδιο έκαναν τόσες γενιές! Από τους Περσικούς Πολέμους εώς το Πολυτεχνείο!!!
Λοιπόν, ο καθένας ζει όπως θέλει την ζωή του.
Προσωπικά, ο Χριστιανισμός με γεμίζει! Δεν μπορείς να με καταλάβεις, αλλά δεν πειράζει...κάποτε ήμουν στην θέση σου. =)

Άθεος είπε...

Ούτε εσύ δεν μπορείς να με καταλάβεις, αλλά δεν πειράζει...κάποτε κι εγώ ήμουν στην θέση σου!
Ούτε τα πρώτα δυο θέματα που σου πρότεινα διάβασες
(01. Το πρόβλημα της φιλοσοφίας
και 02. Τα δυο στρατόπεδα της φιλοσοφίας).
Επίσης για την αλλοτρίωση που βαρέθηκα να σου γράφω, ούτε λέξη…
Αλλά και τι να πεις όταν Η θρησκεία είναι η δύναμη της εξαπάτησης στην οποία κάθε αλλοτριωμέ-νος νους είναι έτοιμος να υποδουλωθεί…
Το πρόσεξες εκείνο το κειμενάκι αριστερά στη σελίδα μου με τίτλο «Αντισταθείτε στην αλλοτρίωση»;
Οι θρησκείες έφτιαξαν το σύστημα (ιδιαίτερα ο Χριστιανισμός) και αυτές προωθούν τη νέα τάξη πραγμάτων, με τσιπάκια και θεάματα! Ακόμα και η θρησκεία αλλοτριώνει μέσω του θεάματος (μυστήρια)!
Και για την Μονή Εσφιγμένου μαθαίνω κατά καιρούς που σηκώνει μπαϊράκι… εκεί παίζουν και ξύλο οι μοναχοί (αυτοί, πράγματι, είναι πιο χριστιανοί από τους άλλους!)
Άστα να πάνε… κανένας τους δεν μιλά για τα προβλήματα της ζωής… όλοι ενδιαφέρονται για την… επόμενη (την ανύπαρκτη!) γι αυτό βρισκόμαστε στα αδηφάγα σαγόνια των εξουσιαστών του συστήματος!

Ανώνυμος είπε...

Είθε να πολλαπλασιαστούν τα φώτα μήπως και ξυπνήσουν (ή ν'αρχίσουν να ξυπνούν) τα μυαλά μας. Ό,τι και να πώ θά 'ναι λίγο για το ιστολόγιο. Απόλυτα, κατα τη γνώμη μου, σωστή η επιλογή του τίτλου.

με εκτίμηση
ένας πρώην χριστιανός και δή παλαιοημερολογίτης

Άθεος είπε...

Αν είναι αλήθεια όπως τα γράφεις, πρέπει να αγανάκτησες πολύ μέχρι να φτάσεις ως εδώ! Σ’ ευχαριστώ για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια, όμως μιας και έφτασες ως εδώ, τι σε κάνει να οδύρεσαι τόσο, σαφώς από φως πλημμυρισμένος που φαίνεται να σε διαφοροποιεί από τους άλλους;

Ανώνυμος είπε...

... άν ήξερες φίλε μου ''άθεε'' πόσο τραντάχτηκα όταν στα 50 μου άρχισα να ανακαλύπτω την απάτη την αρχέγονη, άν ήξερες ... ακόμη νοιώθω πολύ θυμωμένος & αγανακτισμένος, παρόλο, που τα φωτισμένα μυαλά που κινούνται στο διαδίκτυο πολύ μ'έχουν ξαλεγράρει τώρα πιά και με πολύ ενδιαφέρον σε παρακολουθώ εσένα και τους άλλους φιλους που έχουν σχέση με τα θέματα που αναπτύσεις _ Στο προηγούμενο σχόλειό μου έβαλα κατα λάθος το όνομα ''ανώνυμος'' και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη απο τον φίλο που έτσι υπογράφει τα γραφτά του. Στο εξής θά 'μαι ο ''παλιομερολογίτης'' άν δέν πειράζει κάποιον αυτο το όνομα

Και απο μένα ευχές για τα γενέθλιά ''σου''

Άθεος είπε...

Τι εννοείς, φίλε μου, με τη φράση «μ' έχουν ξαλεγράρει» και για ποια αρχέγονη απάτη μιλάς που σε τράνταξε τόσο πολύ…
Αν θέλεις μίλησέ μας, άνοιξε την καρδιά σου μήπως και μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς, εγώ, κάποιος που θα διαβάσει, οποιοσδήποτε.
Αν δεν θέλεις να τα δημοσιοποιήσεις, γράψε μου στο email που θα βρεις στο προφίλ μου. Όχι μόνο για το καλό το δικό σου αλλά και άλλων που ίσως έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας!

Ανώνυμος είπε...

... φίλε μου, εννοώ ότι αυτή η πίστη σε ότι μας έμαθαν όταν ήμασταν μικροί δηλαδή η εβραιογενής πίστη που αργότερα την αποκάλεσαν ''χριστιανισμό'' ήταν ο οδηγός μου μέχρι τα 50 μου χρόνια. Διαβάζοντας ένα βιβλίο που μου έφερε τότε ο γυιός μου, που σπούδαζε, της αείμνηστης Λιλής Ζωγράφου ''Αντιγνώση'' ήταν σάν νά'φαγα ένα τρομερό χτύπημα στο στήθος, έτσι ένοιωσα και ας μη σε παραξενεύει. Ήμουν, τότε 50 χρονών (τωρα 64). Ανέκαθεν ήμουν βιβλιόφιλος, αλλά λόγω της βαθειάς μου θρησκευτικής πίστης δέν ''έπιανα'' όπως θά'πρεπε τα νοήματα που συγγραφείς όπώς π.χ. ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο ''αδελφοί Καραμαζώφ'' ή ο Τζών Στάιμπεγκ στο ''Σ'ένανα άγνωστο θεό'' ή σε άλλα βιβλία. Θεωρούσα - τί αφέλεια - ότι καταφέρονταν αυτοί οι συγγραφείς εναντίον των απίστων αντιχριστιανών, καταλαβαίνεις τί καθυστέρηση διανοητική με διακατείχε. Αυτό, λοιπόν, το πρώτο ξύπνημα με οδήγησε να αρχίσω το ψάξιμο και έτσι γνώρισα τον θείο Επίκουρο αρχικά, ο οποίος με γοήτευσε και κουβεντιάζοντας με την γυναίκα μου διεξοδικά όλα αυτά που άρχισαν σε βάθος να μας απασχολούν, δέν βρίσκαμε κάποιο επιχείρημα να αντιτάξουμε σε ότι μέχρι τότε πιστεύαμε. Εκείνη δέν ήταν τόσο ''μπολιασμένη'' θρησκευτικά, το κύριο σοκ τό 'φαγα εγώ. Προσπαθούσαν να ''αμυνθώ'' και να ''υπερασπιστώ'' ότι μέχρι τότε πίστευα αλλά δέν μπορούσα να βρώ επιχειρήματα υπερ της πίστης μου.

Έχω τώρα ''ξαλεγράρει'' δηλαδή έχω ανακουφιστεί και λεφτερωθεί, μου τη δίνει όμως ακόμα η καμπάνα που βροντάει με εκκωφαντικό βρόντο (πρέπει να'ναι κουφάλογο ο καμπανοκρούστης) στο χωριό που μένω (έχω φύγει απο την Αθήνα εδώ και λίγα χρόνια) καθώς και η βάρβαρη φωνή του δεξιού ψάλτη - ο αριστερός ακούγεται πιό σιγά και λιγότερο βάρβαρα - και η γλυκερή χριστιανική φωνή του ταυραμπα δηλαδή του παπά, που τα λέει σε χαμηλότερο τόνο (την κατάρα του νά'χω, αμήν) και με αναγκάζει άθελά μου να θυμάμαι τί στη συνέχεια θα πεί απο τη λειτουργία, την είχα μάθει βλέπεις απ'όξω ο ''χριστιανός''

Κατάλαβες, φίλε μου ''άθεε''

Τελειώνοντας θά 'θελα να κανω μιά διευκρίνηση.. Δέν έχω τίποτα με τους ανθρώπους που πιστεύουν. Δικαίωμά τους άν αυτό τους αρέσει. Δέν ξέρουν. Έχω, όμως θυμό μεγάλο και δέν ξέρω πως θα μου περάσει με την επίσημη πολιτεία, που σιγοντάρει και συμπορεύεται σφιχταγκαλιασμένη με το παπαδαριό. Τίποτα δέν ξέρουν για τα εγκλήματα εναντίον του ελληνισμού ? Τα αγωνοούν ? Όχι, βέβαια, αλλά πως θα μας διαφεντεύουν άν μας ξυπνήσουν ?

Αυτά τα λίγα για να με γνωρίσεις εσύ και οι φίλοι μας που κουβεντιάζουν εδώ και τόσο χαίρομα να τους διαβάζω


Σε χαιρετώ και σε φχαριστώ για την ανταπόκρισή σου

Άθεος είπε...

Λοιπόν φίλε πως να σe ονομάζω… το «παλαιοημερολογίτης» δεν μου αρέσει. Γιατί άραγε φλερτάρεις με τέτοιο όνομα ακόμα;
Λοιπόν φίλε μου το σχόλιό σου σηκώνει να γίνει ανάρτηση, θέμα κανονικό, που ποιος ξέρει, στο μέλλον μπορεί να το κάνω!
Μπράβο στο κουράγιο σου να αναγνωρίσεις την Αλήθεια σε βάρος του συναισθήματος και της μακροχρόνιας αγάπη σου προς τη θρησκεία.
Κι εγώ αγαπούσα τη «θρησκεία μου» και το «Θεό» τόσο ώστε από μικρός ήθελα να γίνω παπάς! Όμως κάποια στιγμή, μπόρεσα να δω τα πράγματα αντικειμενικά. Λυπήθηκα πολύ που άφηνα το Χριστούλη και τα πάθη του. Όμως δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Κανένα επιχείρημα δεν μπορούσε να σταθεί μπροστά στο δυνατό άνεμο ελευθερίας που φύσηξε γνωρίζοντας την Αλήθεια!
Βέβαια όσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο δύσκολα, στη θέση του παλιού βάζει το νέο, το καινούργιο, τις νέες και καινοτόμες ιδέες και αλλάζει σελίδα στη ζωή του. Σκέψου τα μικρά παιδιά όταν απογοητεύονται μαθαίνοντας ότι ο Αϊ Βασίλης ήταν ένα ψέμα. Όσο μικρότερο το παιδί τόσο ευκολότερα ξεπερνάει την απογοήτευση. Εγώ άλλαξα στα 17 και από τότε πέρασα από διάφορα στάδια. Εσύ αφού κατάφερες να μάθεις την αλήθεια στα 50, έκανες μεγαλύτερο άθλο από μένα!
Σε συγχαίρω!
Ότι τετραφάρμακος του Επίκουρου είναι το βάλσαμο της ψυχής του ανθρώπου. Χωρίς το φόβο του θανάτου και τις ηλιθιότητες των δεισιδαιμονιών που επινοεί ο άνθρωπος, καταφέρνει να απελευθερωθεί από τα δεσμά που τον περιορίζουν να βρει την Αλήθεια.
Να μην έχεις τίποτα με αυτούς που πιστεύουν. Όμως να τα έχεις με αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να βρουν την αλήθεια και δεν την αποφεύγουν! Θέλω να πω, όχι με ένα γεροντάκι που έζησε με τους μύθους και τα ψευτοδιδάγματα του συστήματος ή με ένα παιδί που δεν έχει τη δυνατότητα να ψάξει, να βρει και να μάθει. Όμως να τα έχεις με εκείνους τους μορφωμένους που ενώ μπορούν να μάθουν επαναπαύονται στις ψευτιές επειδή έτσι συμφέρει το σύστημα και τους ίδιους. Να τα έχεις ακόμα και με την επίσημη πολιτεία, που όπως λες κι εσύ, σιγοντάρει και συμπορεύεται σφιχτά αγκαλιασμένοι με το παπαδαριό και με τα σκάνδαλα. Και να φανταστείς, αυτά είναι που βγαίνουν στην φόρα. Σκέψου πόσα πέρασαν, και δεν μάθαμε τίποτα.
Διάβασε την ιστορία και θα φρίξεις, τι έχουν κάνει σε βάρος της πατρίδας σου, της ανθρωπότητας, κι απ όλες τις θρησκείες περισσότερο αυτές οι τρεις, πια να πιάσω και πια να αφήσω, από τους Ιουδαίους μέχρι τους Ισλαμιστές… να δες τι γίνεται στην Ανατολή….
Άστα να πάνε φίλε.
Το έμαθες και από την Λιλή Ζωγράφου γιατί συμπορεύεται το σύστημα: τα δεκανίκια του καπιταλισμού είναι η θρησκεία! Κλώτσησέ τα και θα τρεκλίσει το σύστημα. Έτσι μαθαίνει ο άνθρωπος να υποτάσσεται και έτσι σε θέλει το σύστημα!
Πες μου από τα άρθρα που διάβασες στο blog μου, ποιο σε άγγιξε περισσότερο ή σε τι θα ήθελες περισσότερο να επικεντρωθεί!
Ευχαριστώ κι εγώ που τα είπαμε. Δεν θα χαθούμε. Ρίξε μια ματιά και στα άλλα δυο blog που έχω.
Το πρώτο ασχολείται με κοινωνικά θέματα και το δεύτερο προς τιμή του Επίκουρου και των νέων φίλων που κάνω!
Τετραφάρμακος
και Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία</a

Ανώνυμος είπε...

....λέγε με ''φωτο vango'', όπως τον Γ.Γκιωνάκη όταν ήταν φωτογράφο σε μια ταινεία. Αυτό το ''παρατσούκλι'' μου το ''φόρεσε'' η γυναίκα μου (και πραγματικός σύντροφος) γιατί μου αρέσει ερασιτεχνικά η φωτογράφιση (και ξεχνάμε διαπαντός το ''παλιομερολογίτης''

θα επανέλθω και κλείνοντας σου λέω ήδη ότι έχω αποθηκευμένα στο σκληρό όλα τα άρθρα σου καθώς και άλλων όμοιων bloggers Τά 'χω διαβάσει όλα και δέν έχω βασικές αντιρήσεις. Χαίρομαι πάντα να γνωρίζω λέφτερα πνεύματα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί φίλοι γιατί δέν περιμένουν τίποτα να κερδίσουν - εννοώ υλικά - παρα μόνο το πνευματικό υλικό της ανεξαρτησίας

λέφτερος νά'σαι
φωτο vango

Άθεος είπε...

Λοιπόν φίλτατε «Φώτο Vango» με τιμά που τόσο αναλυτικά έψαξες τις σελίδες μου. Σε ένα χρόνο, θα έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις και το βιβλίο μου που αρχίζει με τις σχολές της Αρχαίας Ελλάδας, περνά μέσα από την ιστορία μισής χιλιετίας και θρησκειολογίας του αρχαίου κόσμου και αναλύοντας την εμφάνιση του Χριστιανισμού και στη συνέχεια του μεσαίωνα καταλήγει στον Διαφωτισμό, στην Γαλλική Επανάσταση και φυσικά στη δικιά μας του 1821.
Είναι πάνω από 800 σελίδες και γι αυτό δύσκολα βρίσκεις εκδοτικό οίκο να σου εκδώσει τέτοιο έργο, αν δεν είσαι γνωστός λόγιος!
Το χρήμα κοιτάν όλοι τους και τι θα βγάλουν!
Γράψε μου αν θέλεις ένα προσωπικό μήνυμα (το email μου φαίνεται στο προσωπικό μου προφίλ) να αλλάξουμε και τηλέφωνα, ώστε γιατί όχι, κάποια στιγμή να βρεθούμε και από κοντά!
Επίσης ρίξε και μια ματιά στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησής μου για τα Ηλιούγεννα που απαντώ σε κάποιο φίλο (nkarakasis) που έθεσε ένα ανάλογο ερώτημα με όσα συζητήσαμε. Θα σου αρέσει!

Κώστας είπε...

Αγαπητέ φίλε Άθεε,
επειδή μόλις τώρα έπεσα πάνω στη συζήτηση
που είχες με τον Soulsun και κάπου είδα να
χρησιμοποιείται ως τεκμήριο η πινακίδα Ι.Ν.Β.Ι.
με παραπομπή στη σελίδα του Ανώνυμου
Απολογητή, θέτω υπ’ όψιν οποιουδήποτε
διαβάζει τις γραμμές αυτές τον σχετικό
αντίλογο.

Άθεος είπε...

Πού γίνεται συζήτηση για την πινακίδα Ι.Ν.Β.Ι.
Δεν θυμάμαι να κάναμε με τον Soulsun τέτοια κουβέντα!
Είσαι φοβερός Κώστα, πού τα ξετρυπώνεις όλα… Πανταχού Παρών είσαι!

Κώστας είπε...

«Υπάρχει ακόμα κι η ταμπέλα ΙΝΒΙ.
http://www.apologitis.com/gr/ancient/
istorikotita.htm#%CE%99%CE%9D%CE%92%CE%99»

Από το σχόλιο τού Soulsun την Πρωτοχρονιά,
ώρα 22:44.

Άθεος είπε...

Ναι Κώστα, απλά το ανέφερε, όχι πως κάναμε κουβέντα γι αυτό. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπήρξε το άτομο αυτό, θα κάτσω να αναλύω την επιγραφή στον υποτιθέμενο σταυρό;
Εκ των προτέρων γνωρίζω ότι είναι απάτη, σαν το οστεοφυλάκιο του Ιακώβου! Όλα απάτες!
Για το τελευταίο Κώστα έχεις γράψει τίποτα;
Σιγά να μη κάτσω να διαβάσω τον Ανώνυμο Απολογητή!
Έχω τόσα για να μάθω, να τρώω το χρόνο μου και για δαύτους!
Αυτά εννοούσα όταν σου έγραφα εχθές ότι τις πληροφορίες πρέπει να τις διασταυρώνουμε. Με τον ίδιο τρόπο διασταυρώνοντας πρέπει και άλλες να τις απορρίπτουμε, για να μη χάνουμε χρόνο. Ο χρόνος είναι πολύτιμος!

nkarakasis είπε...

Έχει δίκιο, εδώ εχει και κλιματισμό,

Λοιπόν να συνοψίσουμε,
Θρησκεία και ερμηνεία της Θρησκείας, παρεξηγημένη συζήτηση, παρανόηση,,
Η Αγέλη των ανθρώπων χρειάζεται μια θρησκεία ή αν θες μια εξουσία που να έχει την ψευδαίσθηση ότι την επιλέγει,
Ο Θεός δεν υπάρχει, το κάδρο στέκεται στον τοίχο, αλλά όχι από τον Θεό.
Φυσικά θα αναφέρεσαι στις θεωρίες του μπικ μπανκ και Δαρβίνου, Η ανάσα πίσω από όλα μια τυχαία έκρηξη ή ότι άλλο.
Ακούγετε πιο λογικό από μια θεάρεστη μορφή ή έναν εξωγήινο ή έστω ένα μάγο.
Ερωτήσεις
1. Γιατί το λουλούδι έγινε λουλούδι και ο άνθρωπος άνθρωπος; Ολη αυτή η τέλεια φύση γύρω μας, οι πλανήτες, το νερό, τα βουνά τα λουλούδια είναι τυχαία ότι δουλεύουν τόσο τέλεια; Ποιά η άποψη σου;
2. Μήπως τελικά το πρόβλημα στις θρησκείες δεν είναι οι θρησκείες αλλά η ηλίθια φύση του ανθρώπου; Το συμφέρον του, ο ατομικισμός του;
3. Αν δεν πιστεύεις στον Θεό, και πιστεύεις σε κάτι μηχανικό, δημιουργημένο από την ίδια την φύση (βλέπε πιο πάνω) στην ουσία, αυτό δεν σε κάνει πιστό σε κάτι; Πιστεύεις στον υλισμό στην δημιουργία από το ουκ άνευ και επειδή δεν έχει αποδειχθεί αυτό, επιστημονικά (τουλάχιστον δεν υπάρχει πλήρης εξήγηση, ελπίζουμε ότι το πείραμα του cern θα φέρει αποτελέσματα, αλλά ως τώρα τζίφος) ποια η διαφορά σου με έναν που πιστεύει σε κάτι άπιαστο; και ο αθεισμός είναι άπιαστο, έτσι;

Αυτά για την ώρα θα επανέλθω.
Να σου πω μόνο ότι είσαι ο πρώτος άθεος που κάνεις τέτοια καλή συζήτηση. Με όσους έχω προσπαθήσει στο παρελθόν, τα πάντα βγαίναν στο κενό..
Και αυτό μου αρέσει..
αα επίσης αν συμφωνούμε ότι η θρησκεία/ηθελημένη εξουσία είναι αναγκαία στην αγέλη μας τότε και η πίστη είναι αναγκαία, ακόμα και αν διαφωνούμε μαζί της.. τι λες;

Άθεος είπε...

Εδώ δεν έχει κλιματισμό, αλλά επειδή είναι υπόγειο, έχει περισσότερη δροσιά.
Μπορεί να αλλάξουμε και πάλι αίθουσα, όχι για να σε ξεναγήσω σ’ αυτές, αλλά αν το θέμα μας είναι η φιλοσοφία και το υπαρξιακό, δηλαδή πως γεννήθηκε ο κόσμος, καλύτερα να πάμε στα πρώτα δύο άρθρα το 01 και 02. Εκεί άλλωστε θα σε παραπέμψω για την πρώτη σου ερώτηση. Βέβαια μπορούμε να γράφουμε εδώ, όμως να μην τα λέω δύο φορές Μην σου κάνει εντύπωση αυτή η πειθαρχία μου. Εσύ ξέρεις από προγραμματισμούς, φαντάζομαι, και θα με καταλαβαίνεις.
Τώρα γιατί το λουλούδι έγινε λουλούδι και ο άνθρωπος άνθρωπος, δεν είμαι εγώ που θα δώσω την απάντηση. Την έχουν δώσει άλλοι: η εξέλιξη και η καταγωγή των ειδών κι εγώ δεν μπορώ να δώσω τίποτα παραπάνω, αναφέροντας με δύο λόγια: ανάλογα με το σπέρμα του είδους και μη μου πεις ποιος έφτιαξε το σπέρμα. Η εξελικτική θεωρία τα λέει όλα. Ούτε να αναλωνόμαστε πίσω από το γνωστό παιχνίδι των λέξεων, γιατί στο παιχνίδι αυτό, ο χαμένος είναι αυτός που λέει ότι ο Θεός προϋπήρχε!
Για την ηλίθια φύση του ανθρώπου καλύτερα να διαβάσεις την ανάρτηση 15. Με δύο λόγια όμως μπορώ να σου πω την κεντρική ιδέα του άρθρου, ότι «η φλέβα παραίσθησης που διατρέχει την ιστορία μας» σίγουρα πρέπει «να οφείλεται σε κάποια ενδημική μορφή παράνοιας που είναι ενγενής στα κυκλώματα του ανθρώπινου εγκέφαλου».
Στην έρευνα που έκανε ο Άρθουρ Καίσλερ κατέληξε ότι κάποιο λάθος πρέπει να έγινε στην διάρκεια εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Να, άλλος ένας λόγος που αποδεικνύει ότι καμιά τέλεια διάνοια δεν έφτιαξε αυτόν τον ατελή μας κόσμο. Ρίξε μία ματιά και θα το δεις και μην εντυπωσιάζεσαι από την ομορφιά αυτού του κόσμου. Η φύση μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα, ακόμα και αυτά που δεν μπορείς να φανταστείς. Η τυχαιότητα βλέπεις, όχι στην τύχη! Δεν μας χρειάζεται κανένας θεός για να απαντήσουμε στους προβληματισμούς μας, αν είναι το απλό να το κάνουμε πολυπλοκότερο.
Στην τρίτη ερώτηση αν δεν προσπαθείς μάλλον διαστρεβλώνεσαι από την διπλή έννοια της λέξης πίστη. Πιστεύω στην υλιστική θεωρία. Αυτό σημαίνει ότι δεν τη λατρεύω αλλά είναι η πεποίθησή μου. Έχω γνώσεις του θέματος. Και πάλι θα σε παραπέμψω στο «πρόβλημα της φιλοσοφίας» που κάνω λόγο στις πρώτες δύο αναρτήσεις. Ρίξε μία ματιά και τα ξαναλέμε πάλι εδώ.
Τέλος επειδή αναφέρθηκες στην συζήτηση που κάνουμε, πρέπει να σου πω ότι αν μίλησες με κάποιον άθεο και σε εκνεύρισε, το έκανε ίσως επειδή τον έβγαλες από τα ρούχα του ή επειδή δεν είχε επιχειρήματα. Με εμένα θα είναι λίγο δύσκολο αυτό, και να γιατί. Πρόσεξε πως θα σου απαντήσω στην τελευταία ερώτησή σου και θα καταλάβεις.
Με ρωτάς «αν συμφωνούμε ότι η θρησκεία/ηθελημένη εξουσία είναι αναγκαία στην αγέλη μας τότε και η πίστη είναι αναγκαία, ακόμα και αν διαφωνούμε μαζί της.. τι λες;»
Στο πρώτο σκέλος συμφωνούμε απόλυτα, στο δεύτερο δεν θα διαφωνήσουμε παρά μόνον για τους μορφωμένους που έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και διαιωνίζουν μια ψευδαίσθηση για συναισθηματικούς και εγωιστικούς λόγους. Οι υπόλοιποι δεν θα έλεγα να αναγκαστούν να αλλάξουν πίστη. Ίσως αυτή που έχουν, ακόμα και αν είναι μια των τριών αποκαλυπτικών θρησκειών, ίσως είναι καλύτερα γι αυτούς. Εμείς άλλωστε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μ’ αυτούς, παρά μόνο να τσακωθούμε!

nkarakasis είπε...

Αν και χαίρομαι πολύ για την συζήτηση που έχουμε, πιστεύω ότι πρέπει να βάλουμε ένα στοπ κάπου εδώ, καθότι πάει μακριά η βαλίτσα.
Σωστό και τίμιο είναι να σου εκφέρω τις δικιές μου απόψεις όπως και τις ομοιότητες και διαφορές που έχουμε.
Πίστη. Πρέπει ο άνθρωπος να πιστεύει, είναι ανάγκη του να νιώθει ότι από κάπου έρχεται έχει ένα στόχο, ανήκει κάπου. Εσύ πιστεύεις στον υλισμό, την τυχαιότητα στην εξέλιξη των ειδών, εγώ πιστεύω στον θεό. (με μικρό θ). Αλλοίμονο σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε τίποτα, κενή σκέψη σημαίνει καθόλου σκέψη, άρα και ο άνθρωπος αυτός κενός. Συνεπώς με αυτή την λογική, σέβομαι τους ανθρώπους που πιστεύουν σε κάτι, ακόμα και αν αυτό το κάτι δεν είναι το δικό μου το κάτι. Και επι’ ουδενή δεν πρόκειται να προσπαθήσω να τον πείσω ότι το δικό μου είναι καλύτερο ή ότι δεν πρέπει να πιστεύει πουθενά, δεν ενισχύω την κενότητα, πιέζω σε μια κοινωνία με σκέψη και παραδοχές.
Παίρνω αυτήν την παράγραφο,
[..αυτό, ο χαμένος είναι αυτός που λέει ότι ο Θεός προϋπήρχε!] Δεν θα συζητήσω ποιος μπορεί να είναι ο χαμένος και ποιος όχι, η συζήτηση αυτή απαιτεί γνώση και η γνώση βασίζεται στην λογική που ναι, έχει πολλές φορές αδιέξοδα και είναι χαμηλότερη από τα συναισθήματα.
Παράδειγμα, όταν λέει ένας αγράμματος «Σε αγαπώ» ποια η διαφορά του από τον μορφωμένο; Η μόνη διαφορά είναι ότι ο μορφωμένος θα προσπαθήσει να το κάνει λέξεις το συναίσθημα (γιατί σε αγαπάω;) και θα ανακαλύψει ότι πρακτικά δεν μπορέσει ποτέ να φτιάξει μια φόρμουλα ικανή να ταιριάξει σε όλο τον πληθυσμό της γης. Το νερό είναι Η2Ο, όποιο νερό και να πάρεις, όταν λέμε «σε αγαπώ» υπάρχει φόρμουλα;
Άρα, τα συναισθήματα έχουν μεγαλύτερο εύρος από την γνώση και την λογική και πρέπει να παραδεχτούμε ότι καμία γνώση δεν επαρκεί να δώσουμε ακριβούς ορισμούς για τα συναισθήματα μας. Άρα η αγάπη προς τον θεό και η αγάπη από τον Θεό είναι ένα συναίσθημα που δεν αποδεικνύεται, σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα και δεν είναι κάτι αποδείξιμο ή επαναλήψιμο.
Θεός. Για μένα υπάρχει Θεός απλά δεν είναι εκεί όπου όλοι πιστεύουν ότι είναι. Το θεό τον είδα στο μαιευτήριο όταν γεννήθηκε η κόρη μου πρώτη φορά, όταν με σκεπάζει το βράδυ η γυναίκα μου να μην κρυώσω, όταν όλα τα καλά του κόσμου συμβαίνουν. Πώς λέμε ο Θεός να σε φυλάει; Να σου δίνει τύχη; Ο θεός είναι παντού, είναι η συζήτηση που κάνουμε, είναι οτιδήποτε καλό υπάρχει γύρω μας και μέσα μας. Και ναι θεός είσαι και εσύ και εγώ.. ένα αγνοία πάντα. (Ως θεοί έσσεσθε). Δεν βλέπω κάποιο λόγο γιατί πρέπει ο θεός να είναι κάποιος Τέλειος, Κάποιο ανώτερο όν, κάποια εξωγήινη δύναμη; Θεός είναι ο ήλιος, είναι ο αέρας, είναι το τέλειο σύμπαν που ζούμε. Δεν μπορώ να στο περιγράψω ακριβώς γιατί δεν έχω στην μνήμη μου τι είναι Θεός. Τι εννοώ; Μπορείς να φέρεις στο μυαλό σου μια εικόνα του πλανήτη ΗΔΧΑΖ; (τυχαίο) έχει κήπους; Έχει νερό; Έχει αέρα; Δεν μπορείς γιατί δεν έχεις εικόνα υποσυνέιδητη μέσα σου, αλλά ξέρεις ότι υπάρχει, έχεις ακούσει, είναι παράλογο να μην υπάρχουν πλανήτες επειδή εσύ δεν έχεις πάει.. Συνεπώς μην περιμένεις να ακούσεις περιγραφή για κάτι που δεν υπάρχει εικόνα… Απλά υπάρχει και του αποδίδω τις μορφές που ξέρω και τον ευγνωμονώ φυσικά για τα δώρα του,
Το θεωρείς τυχαίο ότι τόσες θρησκείες μοιάζουνε; Μήπως όλες θέλανε να περιγράψουν τα πιο πάνω, προσπαθώντας να τα πούνε στην εκάστοτε κουλτούρα με τρόπο που θα το καταλάβουνε;
Θρησκεία: Εσώτερα, ξεχωρίζω τις θρησκευτικές πράξεις με την διδασκαλία, τα βιβλία. Αν μέσα στα βιβλία υπάρχει αγάπη, ήθος κάτι που θα μου δώσει γνώση για μένα αλλά και για τους γύρω, τα διαβάζω. Δεν ασπάζομαι πράξεις αλλά τρέφομαι με κείμενα αγάπης, αν έχω αγάπη μέσα μου, μπορώ και να δίνω. Τις πράξεις, τους φανατικούς τους καταδικάζω. Όλες οι θρησκείες έχουνε κάτι να δώσουνε και εγώ αυτό παίρνω, χωρίς να ακολουθώ κάτι συγκεκριμένο.
Κατά κάποιο τρόπο, μπορείς να φανταστείς ότι είμαι ουμανιστής.
Μπορώ να πω ότι έχεις ανοιχτό πνεύμα και είσαι αρωγός καλών συζητήσεων, σε παραδέχομαι και σου λέω ότι σέβομαι τις απόψεις σου. Μπήκα στο σάιτ σου να δω τι σόι σκέψη υπάρχει πίσω από εσένα, έναν άθεο, τα συζητήσαμε και αυτό μου έκανε και εμένα καλό και πιστεύω και σε εσένα. Ο καθένας κρατάει τις απόψεις του. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να επιτεθώ σε ανθρώπους που είτε είναι παραπλανημένοι είτε γνωρίζουν λιγότερα από μένα, είτε δεν πιστεύουν τα ίδια με εμένα. εσύ επιλέγεις να το κάνεις, αυτό που σε τιμάει είναι ότι το κάνεις με έντιμο τρόπο. Σεβαστό. Για μένα η κάθε επίθεση είναι επίθεση στον εαυτό μου, δεν επιτίθεμαι και με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να αμυνθώ. Στην πρώτη ευκαιρία απλώς καταθέτω τις απόψεις μου, δημοκρατικά και πολιτισμένα.
Σε ευχαριστώ για την ωραία συζήτηση, φυσικά δεν σταματάμε, αν θέλεις κάτι να ρωτήσεις θα σου απαντήσω. Από την μεριά μου δεν έχω κάτι άλλο για την ώρα.

Φιλικά
Καρακάσης Νίκος

ΥΣ-1. Δες εδώ, είναι οι θέσεις μου, http://sokinfun.blogspot.com/2008/01/living-beleiving-i.html, θα σε παρακαλούσα να σχολιάσεις άμα θες.
ΥΣ-2. Το θεωρώ οξύμωρο να μιλάει ο Καρακάσης Νίκος με έναν άγνωστο με το ψευδώνυμο ΑΘΕΟΣ, θα εκτιμούσα αν μου έστελνες μαίλ με την πραγματική σου ταυτότητα.

Ευχαριστώ,

Ανώνυμος είπε...

Φίλε άθεε
Σε συγχαίρω για το θαυμάσιο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου, το τόσο προσεγμένο και τεκμηριωμένο.
Σου εύχομαι να έχεις πάντα το κουράγιο να μας λες αλήθειες, που …δεν Χαϊδεύουν αυτιά‼Ίσως έτσι το 90% και βάλε των συμπατριωτών μας, σταματήσει να ..καθεύδει υπό μανδραγόρα.. και καταλάβει ποιος και γιατί σκοτώνει παιδάκια και όχι μόνο, στη Γάζα αλλά και σε όλο τον κόσμο.‼
Ο μπάρμπα Κώστας ο Βάρναλης στα ποιήματά του, Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου, το Φως που καίει, δεν δίνει λέξεις παρηγόριας…‼.
Τέλος σε ευχαριστώ γιατί μου δίνεις την ευκαιρία ακόμα να …Μαθαίνω.
Να είσαι πάντα καλά.
Ένας ..Αορίτης.. που τον λένε Μιχάλη.

Άθεος είπε...

Σπάνια βρίσκει κανείς έναν τόσο καλό συνομιλητή. Τι σημασία έχει τι γράφει η ετικέτα του. Έχω συζητήσει και με άθεους που εκτός από την έπαρση που έχουν και νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα σε βλέπουν υποδεέστερο και βιάζονται να σε προσβάλουν για να δείξουν την υπεροψία τους. Ποιος είπε ότι αυτοί μετρούν περισσότερο από έναν θρήσκο. Ευτυχώς όμως που όλοι δεν είναι τέτοιοι. Όμως όταν ο θρήσκος με μανία υπερασπίζεται την θρησκεία του δείχνοντας σημάδια φονταμενταλισμού τότε ο διάλογος αποκλείεται.
Οι ειρωνείες, τα μίση και οι πόλεμοι δεν φέρνουν τη λύση.
Ακόμα κι αν δεν έπεισε ο ένας τον άλλον, πετύχαμε αυτό που δυστυχώς οι περισσότερες συζητήσεις δεν μπορούν να πετύχουν: τον διάλογο!
Η αλήθεια είναι ότι σπάνια κανείς μπορεί να βρει ένα θρήσκο σαν και σένα.
Όταν συζητάει κανείς δεν παίζει μπάλα δεν προσπαθεί να νικήσει, αντίθετα, προσπαθεί να κατανοήσει τον συνομιλητή του. Αν μπορεί να τον κερδίσει (όχι να τον νικήσει) καλώς, αν όχι, τον χαιρετά φιλικά και τον ευχαριστεί για την επικοινωνία.
Μην έχεις την εντύπωση ότι χάσαμε το χρόνο μας συνομιλώντας αφού δεν πείσαμε ο ένας τον άλλον. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Ούτε τέτοιο σκοπό δεν βάζω με το site αυτό.
Η «αντίθεση της αντίθεσης» είναι νομοτέλεια της ανάπτυξης της φύσης. Μέσα από αυτές τις αντιθέσεις προχωράμε μπροστά. Η διαφορά μας λοιπόν δεν είναι ούτε στην ηθική ούτε στο δόγμα. Έχει να κάνει κατά το πώς έχει προγραμματιστεί ο εγκέφαλος να ερμηνεύει τον κόσμο. Αυτό ακριβώς είναι «το πρόβλημα της φιλοσοφίας» που σε προέτρεψα να ρίξεις μία ματιά στην πρώτη και δεύτερη ανάρτηση. Αν δεν το έκανες καν το. Πρόβλημα λοιπόν φιλοσοφικό είναι αυτό που μας χωρίζει. Είναι αυτός λόγος για να μας διχάζει; Όμως αυτός ο διχασμός έφερε μεγάλο πόνο ανάμεσα στους ανθρώπους, τους χώρισε.
Ιερό βιβλίο λοιπόν για μένα είναι ο Διαλεκτικός Υλισμός και ο Ιστορικός Υλισμός.
Τον κόσμο δεν τον θεωρώ δημιούργημα ώστε να προϋποθέτει κάποιου δημιουργό, αλλά αέναο και αδημιούργητο.
Κάποια στιγμή θα ξεκουρδιστεί (εντροπία) και από μία Κβαντική Διακύμανση θα δημιουργηθεί και πάλι. Επίτηδες χρησιμοποίησα κεφαλαία στην «Κβαντική Διακύμανση». Θέλεις να την ονομάσουμε Θεό; Πες την και έτσι. Τι αλλάζει;
Είναι δυνατόν λοιπόν, αυτή η Δύναμη, πέρα από τη δημιουργία του κόσμου, εξελικτικά από κει και πέρα, όπως τη γνωρίζουμε, να επεμβαίνει στις υποθέσεις των ανθρώπων;
Αν η Κατίνα νήστεψε τη Σαρακοστή κι ο καντηλανάφτης του χωριού έκλεψε λίγο κρασί από το κελάρι του παπά, τι έγινε;
Μην τρελαθούμε τώρα…
Τέτοιες είναι οι διαφορές που εξαιτίας τους χύθηκαν ποτάμια αίματος, ή λίγο πιο σοβαρές ή ακόμα πιο γελοίες!
Ακόμα και ο Επίκουρος που τόσο τον μίσησαν οι χριστιανοί πίστευε ότι υπάρχουν οι θεοί, όμως αυτοί ευρίσκονται στην μακαριότητά τους και δεν αναμιγνύονται με τις υποθέσεις των ανθρώπων!
Ποιοι θα ενοχλούνταν αν κάποιοι πίστευαν στις νεράιδες;
Με ενοχλεί που η μικρή μου κόρη πιστεύει στον Άη Βασίλη; Εγώ την ξύπνησα για να δει το δώρο που της άφησε κάτω από το δέντρο!
Η πίστη δεν είναι τίποτε περισσότερο από την ελπίδα μας για μία καλύτερη ζωή πέρα από τον τάφο. Θα προτιμούσα όμως την ενεργητικότητα μου να την στοχεύσω προς τη ζωή αυτή που ζω. Οι θρησκείες μας έχουν δώσει πολύ περισσότερους λόγους για να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον από το να χτυπάμε φιλικά τον ώμο του φίλου μας, αδιαφορώντας για την πίστη του. Δεν άνοιξαν τον πόλεμο οι άθεοι αλλά οι πιστοί. Δίνοντας έμφαση στην επόμενη ζωή αποξενώνουν τον εαυτό τους από τον πραγματικό κόσμο. Με το να σκοτώσουν για το Θεό τους νομίζουν ότι κάνουν θεάρεστο έργο.
Η θρησκεία είναι ένα πανηγύρι ψευδαισθήσεων, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους! Οι έμποροι των αλλοτριωμένων συνειδήσεων έχοντας αναρτημένα παραμύθια στους πανηγυρικούς τους πάγκους, με δόλο πουλούν ψευτιές στους αφελείς περαστικούς πιστούς που επισκέπτονται το παζάρι των ψευδαισθήσεων!
Με αυτούς λοιπόν τα έχω και όχι με αυτόν που πιστεύει στο θεό του και δεν με ενοχλεί γιατί έτσι νιώθει καλύτερα. Όμως, για μένα, με το να αισθάνομαι καλά αν υπήρχε Θεός, δεν μου παρέχει κανένα λόγο για να πιστεύω στην ύπαρξή του!
Για μένα δεν είναι λόγος αυτός, γιατί λοιπόν γι’ αυτούς είναι λόγος εγώ ντε και καλά να πιστέψω, αφού στο κάτω-κάτω ούτε η ηθική εκπορεύεται από αυτόν, ακόμα και αν υπήρχε;
Κανείς δεν γεννιέται πιστός. Το κάθε παιδί είναι παιδί των θρήσκων γονιών του. Όμως αυτό δεν είναι δίκαιο. Γιατί κάθε νέα γενιά πιστών είναι καταδικασμένη να κληρονομεί τις προκαταλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τα φυλετικά μίση των προγόνων της;
Μήπως αντιλαμβάνεσαι τώρα, γιατί λέω ότι, η Αθεΐα είναι Αρετή;
Πού είναι η Κενότητα, πού ο Μηδενισμός, πού η Ανηθικότητα;
Τώρα εγώ θα ρωτήσω: Τι διαφορά έχει η αγάπη ενός βουδιστή από την αγάπη ενός χριστιανού ή άθεου όταν πρόκειται για πραγματική αγάπη; Όταν λέμε «σε αγαπώ» υπάρχει φόρμουλα;
Αντιγράφω από το κείμενο σου.
«Ναι, θεός είσαι και εσύ και εγώ.. ένα αγνοία πάντα. (Ως θεοί έσσεσθε). Δεν βλέπω κάποιο λόγο γιατί πρέπει ο θεός να είναι κάποιος Τέλειος, Κάποιο ανώτερο όν, κάποια εξωγήινη δύναμη; Θεός είναι ο ήλιος, είναι ο αέρας, είναι το τέλειο σύμπαν που ζούμε. Δεν μπορώ να στο περιγράψω ακριβώς γιατί δεν έχω στην μνήμη μου τι είναι Θεός».
Εσύ τα έγραψες αυτά.
Ποιος διαφωνεί μ’ αυτό;
Ο Άθεος;
Όχι βέβαια!
Οι θρήσκοι;
Ακριβώς!
Αυτοί διαφωνούν, γιατί αυτοί έθεσαν τα δόγματα: ο Θεός είναι έτσι, είναι αλλιώς, είναι κι έτσι κι αλλιώς, είναι και αυτό κι εκείνο και το άλλο, είναι μοναδικός, τριαδικός, πολλαπλός, ουδέτερος, είναι άντρας, είναι γυναίκα, είναι αυτό είναι το άλλο!
Φτάνει πια!
Και δεν το λέω σε σένα το «φτάνει πια» αλλά σ’ αυτούς, που εσύ δεν έχεις καμιά σχέση με αυτούς, αν θέλεις να μάθεις!
Εμείς είμαστε μαζί!
Τι σημασία έχει πως θα το πούμε… Σύμπαν, Όλο, Θεός, Κβαντική Διακύμανση… όπως θέλεις πες το. Αν αυτό που πιστεύουμε δεν μας χωρίζει, δεν μ’ ενδιαφέρει το όνομά του!
Ποιος είπε λοιπόν ότι δεν καταλήξαμε κάπου;
Ξέρω ποιος είσαι και ξέρεις ποιος είμαι, δεν θα χαθούμε!
Τέλος, ποιος είπε ότι εγώ είμαι ανώνυμος. Ρίξε μία ματιά στην ανάρτηση 04. Πρόλογος από το βιβλίο μου "Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ'
Φαίνεται στο εξώφυλλο το όνομα και το επίθετό μου.
E mail θα σου στείλω, με το τηλέφωνό μου.
Πες μου τι ποτό πίνεις και την επόμενη φορά θα τα πούμε από κοντά!
Βρίσκομαι ήδη υπό σκέψη, μέρος των σχολίων, να αναρτήσω σε άρθρο. Τόσος κόπος να πάει χαμένος;

Άθεος είπε...

Φίλε Μιχάλη Αορίτη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Όταν σε επιβραβεύουν γι αυτό που κάνεις, τι την θέλεις τη διασκέδαση… Βλέπεις, έχω να βγω μήνες έξω! Επίσης, όσο έγραφα το νέο μου βιβλίο, χρόνια τώρα, δεν απόλαυσα διάβασμα δίπλα σε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ. Το δάχτυλό μου έβγαλε κάλο, η μέση μου πονάει, χάλασα τα μάτια μου, έπηξα στο χαρτί και τις σημειώσεις, χάλασα τη ζαχαρένια μου με τη γυναίκα που δικαίως μου φώναζε πως την παραμελώ και τον καφέ μου μια ζωή κρύο τον έπινα, επειδή τον ξέχναγα σε μια άκρη του γραφείου!
Θα μου πεις τι σχέση έχουν όλα αυτά με σένα!
Ε, όταν σου εύχονται να έχεις κουράγιο να συνεχίσεις, παίρνεις δύναμη και… συνεχίζεις!
Ευχαριστώ λοιπόν για την ευχή σου!

nkarakasis είπε...

Την ανάρτηση 4 την είχα παραβλέψει, σου ζητώ συγνώμη. Τα δύο πρώτα (φιλοσοφίες) τα είχα διαβάσει, αν και τα ήξερα.
Αυτό τον καιρό διαβάζω, (όσο μου επιτρέπει ο χρόνος) το βιβλίο του ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ "Και ως Θεόι Έσεσθε". Ο έριχ είναι Άθεος και γράφει μια ανάλυση για την Π.Δ.! Αυτό μου ήταν αρκετό για να με τραβήξει να το διαβάσω. Μολις το τελειώσω θα σου πω, πάντως φαίνεται καλό. Επίσης θα ήθελα να μου πεις (επειδή δεν διάβασα κάπου εκδότη) αν μπορώ να βρω το βιβλίο σου στα βιβλιοπωλεία.
Πάνω κάτω έχουμε τις ίδιες ιδέες και δεν έχει σημασία πως θα πει ο καθένας τον Θεό του. Και εγώ με την σειρά μου καταδικάζω όλες τις ακραίες - παράλογες και ανήθικες πράξεις εις το όνομα της θρησκείας, αλλά έχω επιλέξει/σκοπός μου είναι να μεταφέρω το μήνυμα της αγάπης. Δεν με νοιάζει αν όχημα είναι ο Αθεϊσμός, ο Χριστιανισμός ή ο Βουδισμός. Αρκεί να αγαπάμε, να μην υποστηρίζουμε ή να πράττουμε βία..
Ελπίζω να έχεις διαβάσει λίγα πράγματα από το μπλόγκ μου.
Κάποιος μάλιστα με είπε Χριστιανό, θέλοντας να με πικάρει, όταν υποστήριξα την θεωρία του άλλου μάγουλου. Φυσικά απάντησα "Ευχαριστώ για το κομπλιμάν" γιατί αν σε κατηγορούν για μηνύματα αγάπης, μόνο ευχαριστώ μπορεί κανείς να πει και ας χρησιμοποίησε άτοπη λέξη.

Μεγάλη επίδραση έχουν πάνω μου, οι Ινδοί γκουρού, ο Pajaji, ο Καρνασμούτι κ.α. γενικά η ινδική φιλοσοφία. Ελπίζω μια μέρα να μιλήσω ή απλά να γνωρίσω την amma, (www.amma.org νομίζω) ελπίζω να δω τα μάτια της από κοντά.

Όχι η αγάπη είναι universal που λένε, για να σου απαντήσω στην ερώτηση σου, αν και τυπικά ήξερες την απάντηση.
Τελευταία πήγα Τουρκία και μου ευχήθηκαν καλά Χριστούγεννα. Κουφάθηκα.. τι εννοείτε τους ρώτησα.. να τις γιορτές μου απάντησαν..
Χριστούγεννα είναι οι γιορτές το λοιπόν ακόμα και για τους μουσουλμάνους. Έχουνε και αυτοί Χριστούγεννα, γεννήθηκε ο προφήτης τους, αλλά μεγάλη γιορτή είναι η αλλαγή του χρόνου.
Δεν έχω λόγο να τους επιτεθώ, δεν έχω λόγο να τους μεταπείσω, αρκεί να αγαπάνε το εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους.

Θα σου ευχηθώ να κάνεις ότι θέλεις να κάνεις με αγάπη και στόχο την ομόνοια-την ειρήνη-την ευμάρεια.
Χάρηκα που βρήκα ένα άξιο συνομιλητή και ένα άξιο άνθρωπο.

Σίγουρα θα τα ξαναπούμε, δεν χανόμαστε.
Με εκτίμηση
Ν.Κ.

ΥΣ. αα ! αν κυνήγαγα κάποια θρησκεία ή κάποιους θρησκευόμενους, θα ήταν αυτούς που πιστέυουν φανατικά στην θρησκεία του χρήματος, αυτούς φέρτους μου να τους αλλάξω τα φώτα.
Χρέος και Τρομοκρατία ..! η θρησκεία του μέλλοντος.. (και ναι όπως όλοι υπήρξα (fun) και υπάρχω μέλος τους (καθόλου fun πλέον), αλλά είπαμε η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ο θεός μεγάλος)..

nkarakasis είπε...

ps. Το σκέφτομαι να γράψω (κάποια στιγμή) ένα διήγημα με την συζήτηση μας, ελπίζω να μην σε ενοχλεί αυτό.

nkarakasis είπε...

Επανέρχομαι με μερικές σκέψεις επιπλέον.

[Κανείς δεν γεννιέται πιστός. Το κάθε παιδί
είναι παιδί των θρήσκων γονιών του. Όμως αυτό δεν είναι δίκαιο. Γιατί κάθε νέα γενιά πιστών είναι καταδικασμένη να κληρονομεί τις προκαταλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τα φυλετικά μίση των προγόνων της;]

Πράγματι, αυτό με έχει προβληματίσει πολύ. Δεν είναι δίκαιο το παιδί μου να είναι Χριστιανός επειδή είμαι εγώ, ούτε όμως άθεος επειδή είμαι εγώ..
που καταλήγει;
Ένα παιδί που δεν του λέμε τίποτα για θρησκείες και το αφήνουμε μόνο του να τα βγάλει πέρα... πέρα; ποιος θα τον κάνει να σκεφτεί; εγώ φυσικά σαν πατέρας. Αρα; είναι ελεύθερο να επιλέξει;
ποτέ... Αν ο πατέρας είναι ολυμπιακός και το παιδί το ίδιο δεν γίνεται; (κακώς μεν αλλά έτσι είναι). Σκέψου επίσης ότι αν αφήσεις το παιδί ελεύθερο να ακούει τους φίλους του που μπορεί να καταλήξει...
Αρα πιθανών καλύτερο είναι να το μάθεις κάτι (το οτιδήποτε) και στο μέλλον ας το αλλάξει αν θέλει, είναι πιο ασφαλές και για σένα και για το παιδί. Σφάλμα να το κυνηγήσεις όταν τεκμηριώσει άποψη βέβαια..
Σκέψη 2
Μπορείς να φανταστείς μια κοινωνία που δεν θα είχε κανένα θρήσκευμα; εγώ αυτό το φέρνω δύσκολα στο μυαλό μου, γιατί δεν έχω εικόνα.. Μην σκεφτείς με την ιδιότητα σου ή με τις γνώσεις σου. Σκέψου να παίρναμε ένα νησί όπου δεν θα υπήρχε θρησκεία. Την ηθική θα την μάθαιναν τα παιδιά από τους γονείς και αυτοί από τους γονείς τους. Αν κάποια στιγμή, κάποιος γονιός δεν μετέδιδε την ηθική στο παιδί του; η αλυσίδα θα έσπαγε και δεν θα υπήρχε και backup μηχανισμός για να επανέλθει...
πόσο χρόνο θέλει αυτή η κοινωνία να σκοτωθεί μεταξύ της;
Σε αυτή την θεωρία δεν έχω καταλήξει, ίσως να φανείς χρήσιμος εδώ.
Θα μου πεις στην γάζα τι γίνεται; που είναι η ηθική; Πιθανών στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, στα συλλαλητήρια κ.τ.λ. Χωρίς την ηθική απλά θα αδιαφορούσαμε για τους νεκρούς.. αφού είναι μακριά από εμάς γιατί να στείλουμε τρόφιμα.. ;

Σε χαιρετώ...

(νύσταξα..)

Άθεος είπε...

Και βέβαια νύσταξες και παρόλο αυτή βάζεις συνεχώς νέα θέματα, παρά το γεγονός ότι αποφάσισες να σταματήσουμε το διάλογο αυτό. Όμως υπάρχουν και τηλέφωνα, εκεί θα πούμε περισσότερα κι όταν βαρεθούμε ακόμα πιο πολλά!
Λοιπόν, Νίκο, ξέρεις κάτι… εσύ δεν πρέπει να είσαι χριστιανός. Είσαι κάτι άλλο που ακόμα δεν βρήκες το όνομά του! Οι ουμανιστές δεν είναι χριστιανοί. Έχει περάσει σχεδόν αξιωματικά ότι, οι χριστιανοί είναι καλοί άνθρωποι. Λέμε «χριστιανός είναι αυτός;» κι εννοούμε «έτσι κάνουν οι καλοί άνθρωποι;» Εγώ δεν πιστεύω ότι οι συνειδητοί χριστιανοί είναι καλοί άνθρωποι. Οι απλοϊκοί και ρομαντικοί, ίσως, μα οι σωστοί (δογματικοί) πρέπει να είναι πολύ μοχθηροί άνθρωποι, άπονοι και ανελέητοι. Μπορούν να κάνουν του κόσμου τα εγκλήματα από ταύτιση στον αγαπημένο τους θεό! (βλέπε ανάρτηση 15).
Έχω ένα φίλο χριστιανό που μου λέει συνεχώς ότι εγώ είμαι πιο χριστιανός και απ’ τον ίδιο!
Φαντάσου εσύ να βγεις άθεος κι εγώ χριστιανός!
Γιατί κάνω αυτό τον παραλληλισμό, ξέρεις;
Για να δείξω σε σένα αλλά και σε όποιον άλλον παρακολουθεί αυτόν το διάλογο ότι, στη συζήτηση αυτή πραγματικά ο καθένας μας προσπαθεί να κατανοήσει το συνομιλητή του και όχι να επιβάλει τις απόψεις του. Γι’ αυτό γίνεται σωστά η κουβέντα. Σε διαφορετική περίπτωση, ως συνηθίζεται δηλαδή, γίνεται μάχη και στο τέλος κατεβαίνουν τα μούτρα. Είχα έναν άλλο φίλο που από τότε που τον αποστόμωσα δεν θέλει να με δει! Αν είχε την ευχέρεια να με ελέγχει, όπως εγώ, θα ήταν συνεχώς δίπλα μου. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα με τους θεούσους!
Αν ο Έριχ δεν σε πείσει, περίμενε του χρόνου το δικό μου. Θα πειστείς… θέλεις δεν θέλεις!
Όταν σε δω θα σου χαρίσω την «Κτηνωδία», μιας και σου αρέσει η λογοτεχνία. Είναι ωραίο βιβλίο. Έκδοση δεν θέλω να πω και γι’ αυτό δεν φαίνεται στο εξώφυλλο, αν και αν το ψάξεις στο internet θα τη βρεις. Προσωπικοί λόγοι!
Για το διήγημα που θέλεις να κάνεις την κουβέντα αυτή σου δίνω το ελεύθερο, όπως έχω κι εγώ την άδεια να κάνω μια ανάρτηση για το διάλογο στο internet («Παράδειγμα προς μίμηση»).
Τέλος, έβαλες κι ένα θέμα για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
(Ανάρτηση 08. Απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών;)!!!!
Πως λέμε… Κοσμοπόλιταν σελ. 66…
Για όλα πρέπει να έχουμε άποψη και ακόμα πιο πριν να εντρυφήσουμε παιδεύοντας το θέμα.
Εκεί λοιπόν μεταξύ άλλων γράφω «Ακόμα το σκέφτομαι… πρέπει να απαλλάσσουμε τα παιδιά μας ή να τα βάζουμε να μαθαίνουν τις ανοησίες που χρόνια μαθαίναμε κι εμείς με το στανιό και τη βία, ώστε να ξέρουν, τι είναι η θρησκεία, ώστε αύριο να μπορούν να αντιμετωπίσουν απ’ τον οποιοδήποτε ξιπασμένο πιστό…» κλπ κλπ!
Ρίξε μια ματιά για να δεις τις θέσεις του Άθεου!
Εμείς δεν επιβάλουμε!
Πολύ περισσότερο, δεν εκβιάζουμε και δεν τιμωρούμε κανέναν. Ούτε ακόμα και στα παιδιά μας που μας ανήκουν!
Μας ανήκουν;
Έτσι όπως το έβαλες, σε σχέση με την ηθική, και βέβαια μας ανήκουν, όπως και στα παιδιά ανήκει το μέλλον τους και γι αυτό πρέπει να τους δοθεί μία κατεύθυνση.
Ποια κατεύθυνση όμως και προς τα πού;
Όπως είπαμε και πιο πριν, η ηθική δεν εκπορεύεται από το θεό, συνεπώς την ηθική μπορείς να τη δώσεις, και στο παιδί σου να αφήσεις ελεύθερο να διαλέξει μόνο του σε ποιο θεό να πιστέψει. Όμως για να διαλέξει, πρέπει να μάθει τουλάχιστον δύο θρησκείες για να μην πω περισσότερες. Αλλιώς τι πράγμα να διαλέξει…
Επίσης πρέπει να μάθει και τον αντίλογο, αυτό που εγώ λέω αθεΐα!
Με το ίδιο μέτρο, όπως και τις θρησκείες. Αν κι εδώ που τα λέμε, περισσότερο απ’ όλα θα μάθει για το χριστιανισμό, στο σχολείο. Τι να κάνουμε… δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Όμως ούτε θα το πιλατεύουμε, ποια είναι η αλήθεια. Στο πλήρωμα του χρόνου, θα καταλάβει μόνο του. Αρκεί να έχει τις βάσεις της ηθικής και να μαθαίνει!

Ανώνυμος είπε...

....xάρηκα την κουβέντα σου με τον 'nkarakasis'! Τι ωραίο & καλό να κουβεντιάζουν έτσι οι άνθρωποι. ΔΕΝ έχει σημασία άν συμφωνούν, ή πόσο συμφωνούν. Το σημαντικό είναι η συνομιλία, που αναζητά τρόπους να ανακαλύψει την αλήθεια & έτσι που γίνεται βοηθά στην εξύψωση του νού & στην απελευθέρωσή του απο δόγματα.

Μπήκα χθές στο ιστολόγιό του. Είναι το ξεχωριστό στην ταυτότητά του. Δέν εννοώ ότι είναι καλύτερο απο άλλα, ή ότι άλλα είναι καλύτερα απο αυτό -πιστεύω ότι αυτή η διευκρίνηση δέν έχει τόση σημασία- είναι ένα ιστολόγιο αξιοπρόσεχτο & έχει 'προσρορά' σε όποιον αρέσκεται στην ομορφιά. θα τό 'δες & μόνος σου. Δέν έχω προφτάσει να το διαβάσω όλο, αλλά απεκόμισα την εντύπωση ότι μεσα του κρύβει έναν άνθρωπο ευαίσθητο αλλα & δυνατό. Με κουράγια & θέληση. Αυτά δέν του τά'χω πεί για να μήν εκληφθούν σαν κολακεία (γιατί άλλωστε να κολακέψω;) απλως το αναφέρω σε σένα.

Χαίρομα να συνομιλώ μαζί σας. Πράγματι ο Επίκουρος είχε δίκιο.

θα τα ξαναπούμε

Άθεος είπε...

Λοιπόν φίλε ''φωτο vango'' δεν άφησες κανένα σχόλιο στον Επίκουρο…
Κι εγώ επισκέφτηκα το blog του φίλου μας και του έκανα και σύνδεση από τη σελίδα μου. Κρίμα που δεν έχεις κι εσύ μια σελιδούλα να σε επισκέπτομαι όποτε θέλω!
Γεια σου Επικούρειε φίλε.

Ανώνυμος είπε...

...ναι, έχεις δίκιο, δέν άφησα σχόλιο. Τον Επίκουρο τον γνώρισα απο το βιβλίο του αείμνηστου καθηγητή Πανεπιστημίου Χ.Θεοδωρίδη ''ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - η αληθινή όψη του Αρχαίου Κόσμου''. Ένα βιβλίο, που αξίζει να το μελετήσει κανείς. Δυστυχώς για το έργο του Επίκουρου γνωρίζουμε λίγα, όσα δέν κατάφεραν οι χριστιανοί να εξαφανίσουν στη φωτιά, αρκετά όμως για να εκτιμήσουμε το ελεύθερο πνεύμα του.

Τί σχέση μπορεί να έχει η θεώρηση της ζωής των αρχαίων με τη ζωή, που καθορίζεται απο 10 κανόνες 'θεόσταλτους'& απαγορευτικούς;

Αυτα, λοιπόν, που μας μάθανε όταν είμασταν μικροί σχημάτισαν τη θεώρησή μας και την αντίληψή μας & μας καθήλωσαν στα σημερινά μας 'πιστεύω'. Άν υποθέσουμε ότι ξεχνάγαμε το τί γνωρίζουμε (νομίζουμε ότι γνωρίζουμε) & ξαναγεννιόμαστε χωρίς καμμία γνώση, τότε, όπως λέει ο Επίκουρος, θά'μασταν ξένοιαστοι μιάς & θά'μαστε απαλλαγμένοι απο τις δοξασίες αυτές. Και έτσι θα μπορούσαμε να φιλοσοφίσουμε με λέφτερο νού.

''Μακαρίζω σε,ώ Απελλή, ότι καθαρός πάσης παιδείας επί φιλοσοφίαν ώρμησας'' είπε στο νεαρό μαθητή του όταν αυτός πρωτοπήγε στο σχολή του.

'Ετσι δεν είναι; Και πάνω απ'όλα τα αγαθά τοποθετούσε τη φιλία.

Αλλά τί να στα λέω; Τα ξέρεις. Ούτε & θά 'θελα να κάνω το δάσκαλο. Χαίρομαι να μιλάμε & εδώ είμαστε να ανταλλάσουμε απόψεις...

υ.γ. ψάχνω & μελετάω την π.διαθήκη & έχω φρικάρει, άσε προσπαθώ να μεταφράσω κομμάτια & θα σου στείλω κάτι τί, απλως τώρα θυμάμαι ότι όταν ήμουν στην γ'δημοτικού δέν μπορούσα να χωνέψω α)γιατί εκδιώχθηκαν οι πρωτόπλαστοι απο τον παράδεισο, πλεχτάνη το μεγάλου μου φαινόταν β) γιατί δέν του γούσταρε η προσφορά του κάιν κι έγινε αιτία να σφάξει το αδελφάκι του τον άβελ γ)γιατί ο αβρααμ πήγε να σφάξει το συνομήλικό μου ισαάκ, τί θεοτικά γούστα ήταν αυτά να τον δοκιμάσει λέει, δ).... άλλη φορά γιατί το υ.γ. θα γίνει μεγαλύτερο απο το κυρίως θέμα (χα, χα)

υ.γ.2 τελευταία στιγμή θυμήθηκα ένα απο τα ανέκδοτα ποιήματα του Κ.Καβάφη

27 IOYNIOY 1906, 2 μ.μ.

Σάν τόφεραν οι Χριστιανοί να το κρεμάσουν
Το δεκαεφτά χρονώ αθώο παιδί,
η μάνα του που στην κρεμάλα εκεί κοντά
σέρνονταν και χτυπιούνταν μές στα χώματα
κάτω απ’ τον μεσημεριανό, τον άγριον ήλιο
πότε ούρλιαζε, και κραύγαζε σά λύκος, σά θηρίο
και πότε εξαντλημένη η μάρτυσσα μοιρολογούσε
‘’Δεκαεφτά χρόνια μοναχά με τάζησες παιδί μου’’
Κι όταν το ανέβασαν την σκάλα της κρεμάλας
κι επέρασάν το τό σκοινί και τόπνιξαν
το δεκαεφτά χρονώ αθώο παιδί,
κι ελεεινά κρεμνιούνταν στο κενόν
με τους σπασμούς της μαύρης του αγωνίας
το εφηβικόν ωραία καμωμένο σώμα,
η μάνα η μάρτυσσα κυλιούντανε στα χώματα
και δέν μοιρολογούσε πιά για χρόνια τώρα’
‘’Δεκαεφτά μέρες μοναχά’’, μοιρολογούσε,
‘’δεκαεφτά μέρες μοναχά σε χάρηκα παιδί μου’’.

(ανέκδοτα ποιήματα Κ.Π.Καβάφη Ιαν 1908)


καλό σου βράδυ & τα ξαναλέμε

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, τα λόγια του Αθήναιου για το νεαρό Απελή και το ποίημα του Καβάφη.
Από πού διαβάζεις την Π.Δ. και πώς; Ένα ένα τα κεφάλαια;
Διάβασες καμιά εργασία κανενός για την ΠΔ; Μη τρως άσκοπα το χρόνο σου με αυτό το κατάπτυστο βιβλίο. Διάβασε απλά τα πρώτα 5 κεφάλαια της πεντατεύχου και προσηλώσου σε επιλεγμένα χωρία για να δεις το αίσχος της γραφής ώστε να ξέρεις περί τίνος πρόκειται!
Αν θέλεις να σου στείλω μερικά χωρία της να φρίξεις. Τι θέλεις, με έγκλημα, με πορνεία, με μοιχεία, με μίσος για τους έλληνες, με άλλους, με όλους…

nkarakasis είπε...

Η παλαιά διαθήκη δεν είναι αντιπροσωπευτικό βιβλίο..
Γράφτηκε για άλλη κοινωνία καθόλου σύγχρονη. Υπάρχει τεράστιο Κενό μεταξύ ΠΔ και ΚΔ. Στην παλαιά ο Θεός ήταν άνθρωπος που συζητούσε, έκανε παζάρια οριοθετούσε ε που και πού έλεγε και μια σοφία διαχρονική.
Με την ΚΔ να ασχοληθείς, αυτή έχει ζουμί.
Την ΠΔ την τηρούν οι Εβραίοι και οι από εδώ Χριστιανοί, την ΚΔ. (πως λέμε άνω Παναγιά κάτω Παναγιά, κάπως έτσι ..!) Αν και ντρέπονται να πουν ότι είναι δύο άσχετα βιβλία, η ουσία είναι ότι είναι.
Ο Κάιν δε, (σύμφωνα με τον ΑΡΚΑ) είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος ever! σκότωσε την μισή ανθρωπότητα σε δεύτερα! (μη σου πω για την Εύα με ποιόν έχει κοιμηθεί ....)
Χαρακτηριστικό στην ΠΔ είναι το παζάρι για τα Σόδομα.
Αν βρω 40 την γλυτώνει η πόλη; τσού ο άλλος, Αν βρω 30 ; τσού.
Μέχρι τα δέκα φτάσανε, δεν τα βρήκανε και ...

ΥΣ. Κατάπτυστο δεν είναι .. απλά δεν είναι ότι το καλύτερο ..
Κάποιες φορές σκέπτομαι αν πρέπει να γραφτεί καινούργια Version με πιο σύγχρονα δόγματα... (?)

Άθεος είπε...

Όταν βρεθούμε από κοντά θα σου πω και για την Καινή. Βέβαια, δεν τη θεωρώ κατάπτυστη, απλά πολύ νοθευμένη για να την εμπιστευόμαστε σαν γνήσιο ιερό βιβλίο. Άρχισε να γράφεται τον 2ο αιώνα και αποπερατώθηκε, σαν ιερός κανόνας, τον 4ο!

Ανώνυμος είπε...

...έκδοση ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ. Tην έχω διαβάσει σχεδόν όλη & στο πρωτότυπο (72=οβ)& σε μετάφραση του Φίλου. Ναί, η παλαιά είναι για άλλες κοινωνίες, βοσκών & ανθρώπων της υπαίθρου που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε εποχές άγριες & σε χώρους αφιλόξενους & φτωχούς. Ισως γι' αυτό & η ψυχονσύνθεσή τους διαφέρει τόσο πολύ με τους στα βόρεια παράλια της Μεσογείου κατοικούντες.

Η καινή έχει φουσκώματα & προσθήκες, για να μήν αναφερθώ & στα απόκρυφα & ιστορικά δέν είναι ντοκουμενταρισμένη για το πότε ακριβώς φτιάχτηκε. Υπάρχει ένα βιβλίο ''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ'' του Καρλ Κάουτσκυ, γραμμένο πριν απο 101 χρόνια. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα, αλλά αυτό είναι ένα πολύ καλό βιβλίο. Εκεί λοιπόν φαίνεται το στήσιμο της υπόθεσης για την επικράτηση της τότε νέας τάξης πραγματων, που πολύ βόλεψε τους κρατούντες, όπως βολεύει & τους σημερινούς.

Μέγας πράκτωρ ο Παύλος, εξυπνότατος στην πανουργία του, κατάλαβε τί ακριβώς έπρεπε να πουλήσει & στους ισχυρούς & στους υπήκοους, Κι΄ετσι στήθηκε όλη η ιστορία. Τα ξέρετε, τί να λέω τα ίδια.

Τα σχόλιά σας & το ενδιαφέρον σας με τιμά αγαπητοί φίλοι & το εννοώ

καλό σας βράδυ, άυριο πάλι...

Άθεος είπε...

Τη διάβασες όλη ε… Έφαγες πολύ χρόνο, αλλά δεν πειράζει!
Τώρα εξηγούνται όλα! Όποιος την έχει διαβάσει σταματάει να πιστεύει.
Εκτός πια κι αν δεν την κατάλαβε!
Το έχω διαβάσει το βιβλίο του Κάουτσκυ όπως και τον «Επίκουρο» του Θεοδωρίδη.
Ωραία βιβλία, ειδικά το δεύτερο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα μελετητή!

Ανώνυμος είπε...

... καλη μέρα
ξέχασα να σου πώ ότι κατέβασα το ''zeitgeist'' & το αποθήκευσα & το είδα στα γρήγορα. Θα το ξαναδώ με περισσότερη προσοχή...

Άθεος είπε...

Πώς το είδες στα γρήγορα… Αυτό είναι δυο ώρες!
Αξίζει τον κόπο να το δεις καλά όλο.
Και τα τρία μέρη!

nkarakasis είπε...

..τέσσερα μέρη είναι
Χριστός,Τρομοκρατία,Κραχ 1929,Venus Project..
το Venus είναι και η πρόταση του Video..
και αρκετά άλλα, που θα στα στείλω με μαιλ ..

Άθεος είπε...

Προχθές το έβλεπα… το ξέχασα. Μα θα βγουν κι άλλα, αλλά νομίζω τα πρώτα είναι τα καλύτερα. Τώρα αυτοεπαναλαμβάνεται μου φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

...ναι, 4 μέρη είναι εκ των οποίων το 3ο δέν έχει ελληνικούς υπότιτλους & τα αγγλικά μου δέν είναι & τόσο καλά, νομίζω όμως ότι την κεντρική ιδέα την εισέπραξα. Τά 'βλεπα την ώρα που τα αποθήκευα, όταν κατέβαιναν, με το πρόγραμμα RealPlayer. Αυτό έγινε πριν 4 μέρες, που ήμουν όλη μέρα σπίτι & είχα το χρόνο. Καταλαβαίνω πολύ καλύτερα όταν τα διαβάζω αλλά όταν τα ακούω να μιλάνε γρήγορα δυσκολεύομαι. Είμαι αυτοδίδακτος & τότε στο σχολείο δέν είχαμε ξένες γλώσσες. Τα ''πασπάτευα'' τα αγγλικά μόνος μου, όταν μπορούσα. Τα μέρη 1,2 & 4 έχουν υποτιτλους ελληνικούς.

Πρόσεξε τώρα, με τί μαεστρία ο Κ.Καβάφης γράφει αυτό το ποίημα


....................
Εις τα περίχωρα της Aντιοχείας

Σαστίσαμε στην Aντιόχειαν όταν μάθαμε
τα νέα καμώματα του Ιουλιανού.

Ο Aπόλλων εξηγήθηκε με λόγου του, στην Δάφνη!
Χρησμό δεν ήθελε να δώσει (σκοτισθήκαμε!),
σκοπό δεν τόχε να μιλήσει μαντικώς, αν πρώτα
δεν καθαρίζονταν το εν Δάφνη τέμενός του.
Τον ενοχλούσαν, δήλωσεν, οι γειτονεύοντες νεκροί.

Στην Δάφνη βρίσκονταν τάφοι πολλοί.—
Ένας απ’ τους εκεί ενταφιασμένους
ήταν ο θαυμαστός, της εκκλησίας μας δόξα,
ο άγιος, ο καλλίνικος μάρτυς Βαβύλας.

Aυτόν αινίττονταν, αυτόν φοβούνταν ο ψευτοθεός.
Όσο τον ένοιωθε κοντά δεν κόταε
να βγάλει τους χρησμούς του· τσιμουδιά.
(Τους τρέμουνε τους μάρτυράς μας οι ψευτοθεοί.)

Aνασκουμπώθηκεν ο ανόσιος Ιουλιανός,
νεύριασε και ξεφώνιζε: «Σηκώστε, μεταφέρτε τον,
βγάλτε τον τούτον τον Βαβύλα αμέσως.
Aκούς εκεί; Ο Aπόλλων ενοχλείται.
Σηκώστε τον, αρπάξτε τον ευθύς.
Ξεθάψτε τον, πάρτε τον όπου θέτε.
Βγάλτε τον, διώξτε τον. Παίζουμε τώρα;
Ο Aπόλλων είπε να καθαρισθεί το τέμενος.»

Το πήραμε, το πήγαμε το άγιο λείψανον αλλού·
το πήραμε, το πήγαμε εν αγάπη κ’ εν τιμή.

Κι ωραία τωόντι πρόκοψε το τέμενος.
Δεν άργησε καθόλου, και φωτιά
μεγάλη κόρωσε: μια φοβερή φωτιά:
και κάηκε και το τέμενος κι ο Aπόλλων.

Στάχτη το είδωλο· για σάρωμα, με τα σκουπίδια.

Έσκασε ο Ιουλιανός και διέδοσε—
τι άλλο θα έκαμνε— πως η φωτιά ήταν βαλτή
από τους Χριστιανούς εμάς. Aς πάει να λέει.
Δεν αποδείχθηκε· ας πάει να λέει.
Το ουσιώδες είναι που έσκασε.


Ανάγνωση
(διαβάζει: Σαββίδης Γ.Π., K.Π. Kαβάφη, Ποιήματα, II, (1919-1933), Διόνυσος)

.................

Πόσα & πόσα μάρμαρα δέν έχουν χτίσει εκκλησιές ή δέν έχουν γίνει ασβέστης....

Άθεος είπε...

Πολύ ωραίο ποίημα.
Είδες ήθος οι χριστιανοί του Βαβύλα;
Η φωτιά ήταν το προσφιλέστατο εργαλείο τους!
Έτσι έκαναν διάλογο.

nkarakasis είπε...

Το σωστό είναι δει κανείς όλο το βίντεο για να πάρει θέση. Το συγκεκριμένο παρόλο που καταρρίπτει (που δεν καταρρίπτει, βγάζει στην φόρα "κάποιες" αλήθειες) στην ουσία όλα τα κάνει για να υποστηρίξει το βιντεο 4.
το Venus Project σαν την μόνη σωτήρια λύση του πλανήτη και αν δεν πιστέψουμε ότι πάμε κατά διαβόλου, δεν θα δουλέψει.. άρα??
Υπάρχουν και άλλα video όπως και πολλές οργανώσεις στο ιντερνετ που έχουν τον ίδιο σκοπό. Βλέπε το theshiftmovie, allianceforanewworld , federation of light, lightworkers κ.α.
πόσο σχετίζονται μεταξύ τους ή πόση είναι η αλήθεια πίσω από όλα αυτά, κανείς πραγματικά δεν μπορεί να πει.
Πάντως ένα που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι μια λέξη έχει κάνει την μόδα της τελευταία .. awaking .. ο πλανήτης ξυπνά.. έρχεται η αλλαγή, αυτό υποστηρίζουν πολλοί μη πω όλοι οι από πάνω..

Άθεος είπε...

Δεν θυμάμαι καμιά εποχή που ο κόσμος της να μην πίστευε ότι ζει τη σημαντικότερη εποχή της ανθρωπότητας! Γι αυτό και οι χριστιανοί, εστιασμένοι στη μέρα της κρίσης, συνεχώς διαλαλούν ότι ήρθε η ώρα της και μιλούν για τη… Δευτέρα Παρουσία (ο καιρός γαρ εγγύς). Ξέρεις από πότε το λένε αυτό;
Από τότε που υποτίθεται υπήρχε ο Χριστός. Ακόμα και στην ΚΔ που διαβάζεις γράφει ότι η γενιά αυτή δεν θα περάσει…
Πόσες γενιές ακόμα θα έρθουν…
Ο Φώτο Vango είδε σήμερα ένα ξιπασμένο μοναχό να λέει ότι αυτή θα γίνει σε…5 χρόνια!
Ας γίνει επιτέλους μια αλλαγή γιατί βαρεθήκαμε την παραφροσύνη αυτού του κόσμου!

Ανώνυμος είπε...

...πάνω στα τελευταία, που είπατε, αναρωτιέμαι & δέν έχω απάντηση, εικασίες μόνο μπορώ να κάνω. Τί γίνεται με τον λεγόμενο υπερπληθυσμό, που συνέχεια αυξάνεται; Διάφορα σενάρια ξεδιπλώνουν οι ειδικοί. Είναι ωστόσο αμερόληπτες όλες αυτές οι μελέτες & αναλύσεις που κάνουν, ή μέσα εκεί ενυπάρχει και το στοιχείο της πολιτικής -όποιας- σκοπιμότητας; Η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται με την αύξηση τού πληθυσμού & οι πολιτικές των πλανηταρχών (αμερικάνων, ρωσων, κινεζων, ινδων, ευρωπαιων), είναι μόνο λόγια. Μας προτρέπουν να μη σπαταλάμε εμείς οι πολίτες ενέργεια & απο την άλλη δέν έχουμε παιδεία, που να μας ξυπνήσει τις ευαισθησίες μας ενώ απο τη μεριά τους γίνεται σπατάλη. Στη Φινλανδία -μιά φωτεινή εξαίρεση- τελευταία διάβασα ότι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές όχι μόνο τις πλαστικές σακούλες για τρόφιμα (τό'χουν κάνει ήδη εδώ ΄& χρόνια), αλλά & τις ανακυκλωμένες χάρτινες έχουν σταματήσει & έχουν στο αμάξι τους πάνινες τις οποίες γεμίζουν όταν πάνε για ψώνια στο super-market. Αλλά με τους υπόλοιπους τί γίνεται! Θα μου πείτε ότι εδώ χάνονται άνθρωποι σε πολέμους οικονομικών συμφερόντων για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας κι εγώ τί ψάχνω & τί κάνω απο τη μεριά μου.

Σκέπτομαι τα παιδιά & τα εγγόνια & τις γενιές που έρχονται & παρ΄όλο που δέν είμαι απαισιόδοξος απο τη φύση μου, φοβάμαι ότι δέν βλέπω φώς.

Και κάτι για τις κυριακάτικες λειτουργίες. Η εκκλησία του ροίδη έχει κάθε κυριακή λειτουργία. Χαρείτε τη. Επίσης είναι & ένα άλλο ιστολόγιο 'κλειτωρ' λέγεται, το ξέρετε πιστεύω.

Άθεε & ανεμοτυλιγμένε, καλο σας βράδυ. Την επόμενη φορά ίσως έχω βρεί ποιηματάκι, άν σας αρέσουν...

nkarakasis είπε...

φωτο, μια εικασία θα κάνω,
Αν σκεφτεί κανείς τον πλανήτη μας σαν ένα μεγάλο ποτήρι νερό που συνέχεια γεμίζει, δεν θα έρθει κάποια στιγμή που το νερό θα ξεχειλίσει ;
αν το νερό είμαστε εμείς (που ποιος άλλος θα ήτανε;) κάποιοι δεν πρέπει να φύγουνε για να χωρέσουμε;
δεύτερη σκέψη, αν ποτέ σου έφτιαχνες μια γούρνα με νερό της βροχής δεν θα είχες την πρόνοια να βάλεις βαλβίδα υπερχείλισης;
σε ένα τέλειο σύμπαν, (όποιος και να το κινεί, νόμοι της φύσης ή όχι) μήπως η πρόβλεψη της βαλβίδας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι;
Μήπως οι πόλεμοι; μήπως η αρρώστιες, όλα αυτά που λέμε κακά, απλά εξυπηρετούν την υπερχείλιση;
μια σκέψη.. (σκληρή)

nkarakasis είπε...

hhhh μήπως ΟΙ αρρώστιες... (ταχύτης, εχθρός των χεριών..)

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν είμαι Άθεος.
Σύμφωνα με την Ελληνική γλώσσα, το Α της λέξης Άθεος είναι στερητικό και τοποθετείται σαν άρνηση σε κάτι που δεχόμαστε ότι υπάρχει.
Ώς εκ τούτου δεν μπορώ να αρνηθώ κάτι που δεν υπάρχει.
Μπορώ όμως να δηλώσω Άθρησκος, διότι δυστυχώς, θρησκείες υπάρχουν πολλές.
Nionios

Ανώνυμος είπε...

...ναι, η εικασία σου είναι επεξηγηματική. Πρίν αρκετά χρόνια έβλεπα ένα έργο κινηματογραφικό, που πρωταγωνιστούσε ο Τσάρλτον Ήστον. Κεντρική ιδέα, λιγοι εναπομείναντες, σε οθόνες έβλεπαν τις φυσικές & ανύπαρκτες πλέον ομορφιές του γαλάζιου πλανήτη, τρόφιμα σε μορφή πακετομπισκότων, που τα κύρια συστατικά τους ήταν απο συντηρημένα πτώματα. Υποκατάστατα φυτικών προ'ι'όντων πάλι απο πτώματα, ένα μπλιάάχχ & τό τέλος εγγύς. Το σημαντικό όμως δηλαδή η κύρια ιδέα του φίλμ ήταν οι φιλοσοφικές θεωρήσεις και συζητήσεις για το ''γιατί'' & το ''πώς'' φτάσαμε να καταστρέψουμε τον παράδεισό μας

Άν μου επιτρέπει ο ''νιόνιος'' να πώ ότι εδώ δέν εξετάζουμε άν είναι ή δέν είναι κάποιος ''ά-θεος'', ο καθένας δικαίωμα έχει να είναι ότι θέλει & να πιστεύει ότι του ταιριάζει. Απλώς & μόνο ψαχνόμαστε & αποθέτουμε τις σκέψεις μας, τις μοιραζόμαστε δηλαδή χωρίς αντιπαράθεση, όπως θά 'χεις καταλάβει. Η εξήγηση φιλολογικα αναλυμένη έτσι είναι. Έχω τη γνώμη, ωστόσο, πώς το 'ά-θεος' δέν σημαίναι ξερά & μόνο ότι το στερητικό αλφα δηλώνει την ύπαρξη του ΄θεός' δηλαδή, θέση-αντίθεση, δίπολο, ζεύγος θετικού-αρνητικού γιατί προηγουμένως θα πρέπει να ορισουμε τί είναι αυτό που καλούμε 'θεός'. Και αφού δέν είμαστε σε θέση να ορίσουμε το 'θεός' για μένα δέν έχει νόημα να το αποδεχτώ ή να τον απορρίψω τον 'θεό'. Ελπίζω να μή σε μπέρδεψα. Πάντως, το 'άθρησκος' μου ηχεί καλύτερα.

Αυτά τα λίγα. Δέν γίνεται κάθε τόσο μπαίνω να δώ τις νέες σας απόψεις κι άς έχω πεί 'καληνύχτα'...

Άθεος είπε...

Vango μη λες ποτέ καληνύχτα. Να είσαι πάντα on line!
Επίσης η αντιπαράθεση επιτρέπεται. Η ύβρις είναι αυτή που απαγορεύεται ή τουλάχιστον επιθυμώ να μην υπάρχουν τέτοιες. Τα υπόλοιπα βοηθούν το διάλογο.
Όλα αυτά τα θέματα (αύξηση του πληθυσμού, ενέργεια, αλόγιστη χρήση και καταστροφή του περιβάλλοντος) που έβαλες, Vango, είναι σωστά και προβληματίζουν κάθε λογικό άνθρωπο. Δυστυχώς όμως δεν προβληματίζουν εκείνους που έχουν οικονομικό συμφέρον να τα παραβλέπουν. Αυτός ο οικονομικός ανταγωνισμός είναι η μάστιγα του συστήματος και μοιάζει πολύ με το αναπόφευκτο γέμισμα ή μάλλον το ξεχείλισμα του ποτηριού που έθεσε ο nkarakasis (πόλεμοι, καταποντισμοί, λιμοί, αρρώστιες και άλλα).
Κάποιος οικονομολόγος, ο Μάλθους, που ήταν συγχρόνως και παπάς, ανακάλυψε ότι όλα αυτά είναι δώρο του Θεού. Η θεωρία του ονομάστηκε μαλθουσιανή.
Τώρα, εγώ μπορώ να ρωτήσω τι σόι δικαιοσύνη είναι αυτή θίγοντας την πανσοφία του θεού;
Έχουμε αυτά τα παραδείγματα και μπορώ να αναφέρω κι άλλα, όπως σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της εξελικτικής θεωρίας για τη ζωή, εκτός από την «αναπαραγωγή» και τη «μεταβολή» πρέπει να συντρέχει και ο «ανταγωνισμός». Ο τελευταίος είναι εκείνος που μας αναγκάζει να ρωτήσουμε, βλέποντας τους αμέτρητους, φρικαλέους και αδίκους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, η πανσοφία του θεού δεν βρήκε άλλο τρόπο να εξασφαλίσει τη Δικαιοσύνη της Ζωής;
Σκληρό, όπως είπες nkarakasis, όμως αληθινό και τραγικά αληθινό!
Δεν θέλω να μου απαντήσετε. Άλλωστε τι να μου πείτε. Ό,τι και να μου πείτε, όπως και να το πείτε, δεν μπορείτε να με πείσετε ότι δεν υπάρχει το άδικο. Το βλέπετε και μόνοι σας. Κι αυτό που υπάρχει με θλίβει, ώστε να μην μπορώ να παραδεχτώ καμιά πανσοφία και κυρίως κανένα θεϊκό δημιουργό όλων αυτών των άδικων δημιουργημάτων της φύσης, που αλόγιστα γεννά και ακόμα αλόγιστα καταστρέφει!
Έτσι γίνονται τα επιχειρήματα nionios ότι δεν υπάρχει θεός κι όχι με τις παράλογες καρτεσιανές σου σοφιστείες, ότι αφού σκέπτομαι υπάρχω και συνακόλουθα, ό,τι σκέφτηκα υπάρχει!
Δεν μπορείς λοιπόν να αρνηθείς κάτι που δεν υπάρχει…
Και λοιπόν εγώ σου λέω ότι υπάρχει το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας και ο Vango λέει, ότι δεν πιστεύει σ’ αυτό, είναι άπιστος στην ιδέα αυτή.
Έρχεσαι εσύ και μας λες «δεν μπορώ να αρνηθώ κάτι που δεν υπάρχει»!
Τότε εγώ δεν πρέπει να σου πω «Να το χαίρεσαι το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας σου…» !!!
Λοιπόν nionios αδιάβαστος μας ήρθες.
Για ρίξε πρώτα μία ματιά στην ανάρτηση 16. Άθεος ή αθεϊστής; Περί αθεΐας, αθεϊσμού και παράλογων ορισμών ο λόγος και μετά κάνε το σχόλιό σου!

Ανώνυμος είπε...

...καλημέρα στα παιδιά (σαν παιδιά μου σας νοιώθω γι' αυτό το λέω έτσι, μήν ξεχνάς δέ, ότι απο ένα βιβλίο που μου έφερε πριν 14 χρόνια ο -ένας απο τους δύο- γυιός μου, άρχισα να ψάχνω). Διάβασα προσεχτικά τις θέσεις σου. Δέν έχω τί να προσθέσω πάνω σ'αυτά που εκθέτεις, ούτε & αντιρήσεις έχω. Είναι η θεώρησή σου αυτή & δέν υπάρχουν αντεπιχειρήματα απο τη μεριά μου, νά 'σαι δέ σίγουρος ότι άν είχα, θα στα εξέθετα. Δίπλα στο γραφτό που κάνω τώρα έχω το τελευταίο σου κείμενο και το βλέπω ταυτόχρονα.

Ίσως ο Μάλθους, σάν παπάς που ήταν, έψαχνε να βρεί τρόπους να αυγατίσει τα κεκτημένα του θεού του, υπακούοντας στην εντολή της παραβολής, όπου ο αφέντης φεύγοντας δίνει στους δούλους του τα (πεντ)όβολα & όταν γυρνάει τους ζητά τον απολογισμό.

Στο σημείο της 'θε'ι'κής δικαιοσύνης', που οι άνθρωποι επικαλούνται για να δικαιωθούν, θα σε παραπέμψω (μπορεί να το ξέρεις) στην κουβέντα που είχε ο αρχάγγελος Μιχαήλ με τους άγιος Σέργιο & Βάκχο, απο καιρό σε καιρό, όταν τους επισκέπτετο στην εκκλησία που τους είχε φτιάξει ο χιτλεροστάλιν του βυζαντίου ιουστινιανός, όπου οι άγιοι ρωτούσαν το μιχαλάκι, γιατί ο θεός δέν επεμβαίνει να ξεκαθαρίσει καταστάσεις περί δικαιοσύνης αναμεταξύ των αλληλομαχομένων χριστιανών & η απάντηση ήταν ότι ο μεγάλος δέν ασχολείται ο ίδιος αλλα έχει τους εδώ αντιπροσώπους του να ασχολούνται με τις διαφορές τους. Τάδε έφη Μιχάλης Καραγάτσης, στο θαυμάσιο βιβλίο του 'ΣΕΡΓΙΟΣ & ΒΑΚΧΟΣ'


Άρα, που καταλήγουμε; Θαρώ ότι είμαστε μπολιασμένοι απο τη θεωρια περί του '....και καρακυριεύσατε την γήν...' κι έχουμε καταντήσει αχόρταστοι για κάθε τί. Απο τη πιό μικρή μας ηλικία μαθαίνουμε να αποκτούμε, μαθαίνουμε το δικό μας & το δικό σας δικό μας, μαθαίνουμε να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους, να φέρνουμε αντίρρηση χωρίς να αφήσουμε να τελειώσει ο συνομιλητής τη φράση του αλλα να τον επικαλύπτουμε (δές συζήτηση στα παράθυρα των καναλιών), δέν ξέρουμε ν'ακούμε παρά μόνο να μιλάμε.

Πρόσεξε τώρα ένα περιστατικό. Κλήση στην πυροσβεστική για φωτιά. Το παληκάρι, ο πυροσβέστης ανεβαίνει στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου (λέω τώρα εγώ, θα μπορούσε νά'ναι & γυιός μου, λέω) απο την σκάλα του ειδικού οχήματος με όλο τον εξοπλισμό (και μιλάμε για βάρος & όχι αστεία) & μπαίνει στην κουζίνα σπάζοντας το παράθυρο μια που η πόρτα της κουζίνας ήταν κλειδωμένη καθώς & η εξώπορτα του διαμερίσματος κλειστή, διότι η κυρία είχε βγεί & μετά θυμήθηκε ότι είχε ξεχάσει την κατσαρόλα με το φαγητό στο ανοιχτό μάτι της κουζίνας. Ο πυροσβέστης δέν βλέπει τίποτα στην κουζίνα, όλα ήταν εντάξει, καμμία φωτιά, κανένας καπνός, τίποτα απολύτως & δεν βγαίνει απο το μπαλκόνι & τη σκάλα απ' όπου ανέβηκε, αλλά ανοίγει την πόρτα του διαμερίσματος & βγαίνει στον κοινόχρηστο διάδρομο, όπου τον περίμενε ο συνάδελφός του για βοήθεια άν χρειαζόταν & τραβάει πίσω του την πόρτα του διαμερίσματος κλείνοντάς την. Και εκεί εμφανίζεται η μανδάμ αναστατωμένη & με έντονη φωνή διαμαρτυρόμενη γιατί της έκλεισε την πόρτα & τώρα πως θα μπεί μέσα που ξέχασε τα κλειδιά.. & που την έκλεισε έξω ο πυροσβέστης & που ήταν υποχρεωμένος να της ανοίξει την πόρτα να μπεί. Το 'πυροσβεστικό όργανο' δέν απαντά, μιλά με την υπηρεσία του απο τον ασύρματο & του λένε (και κάλλιστα) ότι δέν είναι κλειδαράς & να επιστρέψει πάραυτα χωρίς να της κάνει τον κλειδαρά.

Το συμπέρασμα δικό σου.

σου στέλνω κι ένα ποίημα του Άγγελου Σικελιανού, ''ΣΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ'' μπάς & σε οδηγήσω στο δρόμο του θεού, 'άθεε'

........................................................................
Σικελιανός Άγγελος

Στ' Όσιου Λουκά το Mοναστήρι

Στ' Όσιου Λουκά το μοναστήρι, απ' όσες
γυναίκες του Στειριού συμμαζευτήκαν
τον Eπιτάφιο να στολίσουν, κι όσες
μοιρολογήτρες ώσμε του Mεγάλου
Σαββάτου το ξημέρωμα αγρυπνήσαν,
ποια να στοχάστη - έτσι γλυκά θρηνούσαν! -
πως, κάτου απ' τους ανθούς, τ' ολόαχνο σμάλτο
του πεθαμένου του Άδωνη ήταν σάρκα
που πόνεσε βαθιά;
Γιατί κι ο πόνος
στα ρόδα μέσα, κι ο Eπιτάφιος Θρήνος,
κ' οι αναπνοές της άνοιξης που μπαίναν
απ' του ναού τη θύρα, αναφτερώναν
το νου τους στης Aνάστασης το θάμα,
και του Xριστού οι πληγές σαν ανεμώνες
τους φάνταζαν στα χέρια και στα πόδια,
τι πολλά τον σκεπάζανε λουλούδια
που έτσι τρανά, έτσι βαθιά ευωδούσαν!

Aλλά το βράδυ το ίδιο του Σαββάτου,
την ώρα π' απ' την Άγια Πύλη το ένα
κερί επροσάναψε όλα τ' άλλα ως κάτου,
κι απ' τ' Άγιο Bήμα σάμπως κύμα απλώθη
το φως ώσμε την ξώπορτα, όλοι κι όλες
ανατριχιάξαν π' άκουσαν στη μέση
απ' τα "Xριστός Aνέστη" μιαν αιφνίδια
φωνή να σκούξει: "Γιώργαινα, ο Bαγγέλης!"

Kαι να· ο λεβέντης του χωριού, ο Bαγγέλης,
των κοριτσιών το λάμπασμα, ο Bαγγέλης,
που τον λογιάζαν όλοι για χαμένο
στον πόλεμο· και στέκονταν ολόρτος
στης εκκλησιάς τη θύρα, με ποδάρι
ξύλινο, και δε διάβαινε τη θύρα
της εκκλησιάς, τι τον κοιτάζαν όλοι
με τα κεριά στο χέρι, τον κοιτάζαν,
το χορευτή που τράνταζε τ' αλώνι
του Στειριού, μια στην όψη, μια στο πόδι,
που ως να το κάρφωσε ήταν στο κατώφλι
της θύρας, και δεν έμπαινε πιο μέσα!

Kαι τότε - μάρτυράς μου νά 'ναι ο στίχος,
ο απλός κι αληθινός ετούτος στίχος -
απ' το στασίδι πού 'μουνα στημένος
ξαντίκρισα τη μάνα, απ' το κεφάλι
πετώντας το μαντίλι, να χιμήξει
σκυφτή και ν' αγκαλιάσει το ποδάρι,
το ξύλινο ποδάρι του στρατιώτη,
- έτσι όπως το είδα ο στίχος μου το γράφει,
ο απλός κι αληθινός ετούτος στίχος -,
και να σύρει απ' τα βάθη της καρδιάς της
ένα σκούξιμο: "Mάτια μου… Bαγγέλη!"

Kι ακόμα, - μάρτυράς μου νά 'ναι ο στίχος,
ο απλός κι αληθινός ετούτος στίχος -,
ξοπίσωθέ της, όσες μαζευτήκαν
από το βράδυ της Mεγάλης Πέφτης,
νανουριστά, θαμπά για να θρηνήσουν
τον πεθαμένον Άδωνη, κρυμμένο
μες στα λουλούδια, τώρα να ξεσπάσουν
μαζί την αξεθύμαστη του τρόμου
κραυγή που, ως στο στασίδι μου κρατιόμουν,
ένας πέπλος μου σκέπασε τα μάτια!…

--------------------------------------------------------------------------------

Αρχική Σελίδα, Η Βιβλιοθήκη, Αρχείο Καβάφη, Αναλυτικά Περιεχόμενα
Copyright © 1998 - 2005 Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
...............................................................................
ολόκληρο σεντόνι σού 'γραψα, κακό πράγμα η πολυλογία...

Άθεος είπε...

Αυτή τη φορά στα θέματα που έβαλες απάντησες μόνος σου Vango. Δεν είναι κακό πράγμα η πολυλογία, αρκεί να ενδιαφέρει όλους το κείμενο. Μερικοί θα σπαταλήσουν πολύ χρόνο αν θέλουν κάτι να βρουν από τα σχόλια. Όμως μη σπαταλάς και συ το χρόνο σου γράφοντας τόσο μεγάλα ποιήματα.
Ωραίο και το τελευταίο σου ποίημα, περιέργως, από την στιγμή που διάβασα για στολισμό του Επιτάφιου, ο νους μου πήγε στον Άδωνη… Τελικά εκεί αναφερόταν και ο Άγγελος Σικελιανός!

Ανώνυμος είπε...

...μα δέν τον σπατάλησα γραφοντας το ποίημα. Μπολτάρεις το κείμενο που θές, δεξί κλίκ, αντιγραφή & πάλι δεξί κλίκ & επικόλληση στο σημείο που θές να μπεί. Απλώς το παρέθεσα γιατί ΗΘΕΛΑ να μου πέίς ότι αναφέρεται στον Άδωνη αλλά οι χωριατοπούλες δέν τό ΄ξεραν και αυτό που ένοιωθαν ήταν ο πόνος της μάνας πού 'χασε το γυιό της, ή που κάτι τής έπαθε. Δυνατό εε;;

Πάντως, άν θές μπορώ νσ σου στείλω και το ''έλα να παίξουμε'' του Μανώλη Αναγνωστάκη...

Άθεος είπε...

Όχι, να μη φορτώνουμε το blog με άσχετα σχόλια. Αυτό ήταν καλό γιατί τα πάθη του Άδωνη, όπως της Δήμητρας και της Ίσιδας, αντιγράφτηκαν από τους χριστιανούς για τα πάθη του δικού τους θεού, για τις ανάγκες του δικού τους Πάσχα! Βλέπεις η μια θρησκεία αντιγράφει την άλλη και ο Σικελιανός το ήξερε αυτό.

nkarakasis είπε...

Ξέρει κανείς τι είναι το ΕΧΕΓΙΕΚ ? σας λέει τίποτα η λέξη; (Εβραική).

Άθεος είπε...

Πιστεύω να μην αναφέρεσαι στο όνομα του θεού (έξ. 6-3) γιατί εκείνο προφέρεται ΓΙΑΧΒΕ.

nkarakasis είπε...

Ο θεός είναι στο εβραϊκό κείμενο της Π.Δ.
Όταν ο Μωυσής ρώτησε τον Θεό
- Και από ποιόν να πω ότι είναι αυτά;
- απάντησε ο Θεός "ασέρ (με έστειλε ο) ΕΧΕΓΙΕΚ "

ΕΧΕΓΙΕΚ είναι το πρώτο πρόσωπο του ατελούς ρήματος "είμαι".
Αντιγράφω από τον Εριχ ΦΡΟΜ
"Εξετάζοντας το "όνομα" του θεού, η σπουδαιότητα του Εχεγιέκ βρίσκεται στο ότι είναι ο ατελής χρόνος του ρήματος "είμαι".
Λέει πως ο Θεός είναι, μα η ύπαρξη δεν είναι ολοκληρωμένη όπως η ύπαρξη ενός πράγματος, αλλά είναι ένα ζωντανό προτσές, ένα γίγνεσθαι. Μόνο ένα πράγμα , κάτι δηλαδή που έχει φτάσει, στην τελική του μορφή μπορεί να έχει όνομα. Μια ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να είναι "Το όνομα μου είναι Ανώνυμος".."

και πιο κάτω αναφέρει για λόγους μη ανωνυμίας τον όρισαν οι Εβραίοι σαν YHWH ... , τα είδωλα και τα πράγματα έχουν όνομα, ο θεός όμως είναι κάτι άλλο οπότε δεν έχει ανάγκη ονόματος. Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να μιλήσει για ανώνυμο ή μη πράγματα από την φύση του. Έτσι ...

είναι ενδιαφέρον πόσα μπορεί κανείς να ανακαλύψει, πόσα χρώματα γνώσεων υπάρχουν ακόμα και σε στερεότυπα .. όπως η λέξη Θεός ..

Άθεος είπε...

Ο θεός μπορεί να μην έχει ανάγκη να έχει όνομα, όμως έχουν ανάγκη οι άνθρωποι για να τον ξεχωρίζουν από τους άλλους θεούς!
Όμως στην έξοδο 3.14 αναφέρεται στο όνομά του έτσι «Εγώ είμαι ο Ων» δηλαδή εκείνος που Είναι!
Όμως όλα αυτά είναι ρεαλιστικά; Όχι η ιδέα του συγγραφέα στο χαρτί; Και ποίου συγγραφέα... ενός Εβραίου παλαιοτάτων χρόνων!

nkarakasis είπε...

Αυτό που θέλω να πω, ότι η γνώση όλων μας έρχεται από τα βιβλία αναγκαστικά, και τα ίδια τα βιβλία έχουνε πολλούς χρωματισμούς.
Από το πρωτότυπο μέχρι τις μεταφράσεις και όλα όσα ξέρουμε. Και που τελικά δεν ξέρουμε αλλά απλώς υποψιαζόμαστε..
Το ίδιο ισχύει και με τα βιβλία Ιστορίας, μυθολογία κ.λ.π. Και την ιστορία που ξέρουμε συγγραφείς δεν την έγραψαν;

Φυσικά και ο Εριχ Φρομ μπορεί να δίνει το δικό του χρώμα και όχι την αλήθεια. Απλώς μου φαίνεται αρκετά καλή ανάλυση για να αντιληφθούμε τι εννοεί κανείς ως θεό. Τα πάντα.

Και επιπλέον η πάσα γνώση είναι απλώς ένα φύλο του χρωματολογίου..
Εξάλλου τα πάντα είναι θέμα ερμηνείας,

ενδιαφέρον είναι το παρακάτω video .
http://www.youtube.com/watch?v=ixuTGJtGBKc

αναφέρεται στο illusion που ζούμε..

Άθεος είπε...

Πρέπει να ξεχωρίζουμε το «γεγονός» που μας κάνει γνωστό η Ιστορία και είναι η αντικειμενική αλήθεια και η «ιδέα» που είναι η σκέψη του συγγραφέα δηλαδή η υποκειμενική του γνώμη.
Είναι διαφορετικά πράγματα!

Ανώνυμος είπε...

...περιμένω το επόμενο θέμα 'μπορεί ο θεός'...

Άθεος είπε...

Το επόμενο θέμα είναι εδώ!

Ανώνυμος είπε...

...μπήκα χθες & το είδα. Αποθήκευσα το βίντεο. Τί φρίκη. Το κοριτσάκι είναι λίγο πιό μεγάλο απο τη Δανάη & το αγοράκι λίγο πιό μικρό απο το Μάριο, τα εγγόνια μου. Δέν μπόρεσα να σου στείλω σχόλιο απο εκεί, κάτι δέν έκανα καλά, αλλά το ιστολόγιο αυτό είναι καταχωρημένο στα αγαπημένα & κάθε μέρα το επισκέπτομαι. Συγχαρητήρια...

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ που το επισκέφτηκες! Βλέπεις έχω blog για κάθε θέμα. Γι αυτό και θέλω τα σχόλιά σας να σχετίζονται όχι μόνο με το blog αλλά και με το δημοσιευμένο άρθρο. Κάποιος άλλος που θα ενδιαφερθεί, μπορεί κάτι να θέλει να προσθέσει ή εμείς κάτι ίσως να πάρουμε από κάποιον άλλον για το θέμα που σχολιάζουμε!
Έχω και εκεί άρθρα που είμαι σίγουρος ότι σε ενδιαφέρουν.

Ανώνυμος είπε...

γιατι νιωθεις την αναγκη να απολογιθεις που δεν πιστευεις πινικα?

Άθεος είπε...

Από πού συμπεραίνεις tonia ότι νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ;
Αν γράφω τι πιστεύω, το κάνω για να σας δείξω τις προσωπικές μου πεποιθήσεις.
Αν πάλι ζητώ τη γνώμη σας, δεν το απαιτώ σαν να σας ανακρίνω, αλλά για να ενώσουμε τις φωνές μας σε ένα δημοκρατικό διάλογο!
Τι αντίρρηση έχεις;

Dyer είπε...

Είμαι καινούργιος στο blog και σίγουρα δεν έχω πλήρη εικόνα. Γι αυτό συγχωρέστεμε αν κάνω κάποιο fault.
Δηλώνω κατ αρχήν ότι είμαι άθρησκος όπως σωστά έγραψε ο Nionios και πιστεύω ότι το να φιλοσοφείς χωρίς να θεραπεύεις κάποιο πρόβλημα είναι κενός λόγος όπως είπε ο Επίκουρος. Άρα το να πιστεύεις στην ύπαρξη του Θεού ή όχι δεν έχει από μόνο του καμία αξία Σημασία έχει αν η πίστη σου αυτή έχει συνέπειες σε θέματα που αφορούν και επηρεάζουν την ζωή σου (η άρνηση της θειας πρόνοιας είναι το μυστικό όπως πολύ έξυπνα εντόπισε ο Επίκουρος). Τη θεία πρόνοια προπαγανδίζει η θρησκεία και η εκκλησία., για να εξουσιάζει και να καταδυναστεύει τον άνθρωπο χιλιάδες χρόνια.
Προφανώς είμαι σύμφωνος με τα περισσότερα που έχουν γραφτεί αν και πολλά από αυτά είναι οι κακές συνέπειες της θρησκοληψίας. Είναι νομίζω μια άρνηση σε όσα καταπιεστικά λίγο-πολύ ο καθένας μας έχει βιώσει. Θέλω όμως και κάτι παραπάνω κάτι θετικό. Με ενδιαφέρει δηλαδή να βρω (αν υπάρχει) το απόλυτο καλό ή κακό έξω από το σχετικό (ανθρωποκεντρικό, εγωιστικό, μεταφυσικό) καλό και κακό που μου έχουν διδάξει μέχρι τώρα, και μάλιστα να είναι διαλεκτικά τεκμηριωμένο.
Ο Επίκουρος με έχει βοηθήσει πολύ σ’ αυτή την αναζήτηση αλλά κάποιες απόψεις του νομίζω πως είναι σήμερα λίγο περιθωριακές ή προϋποθέτουν διαφορετικές κλειστές κοινωνίες.
Πιστεύω ότι στο blog των Άθεων θα βρω απαντήσεις .Σήμερα απλώς έδωσα το στίγμα μου.

Άθεος είπε...

Πολύ μετρημένο κείμενο και τεκμηριωμένο σαν άποψη, φίλε Dyer.
Πρώτα-πρώτα να σε καλωσορίσω στη σελίδα αυτή σαν Επικούρειο φίλο και να σε παραπέμψω στην ανάλογη επικούρεια σελίδα που έχω γι αυτό τον σκοπό, στην οποία είμαστε συγκεντρωμένοι φίλοι που ασπαζόμαστε τις ιδέες του μεγάλου έλληνα φιλόσοφου. Θα τη βρεις αριστερά, εκεί που το γατάκι χαϊδεύει ένα ανυπεράσπιστο κοτοπουλάκι με τον τίτλο «Η απόκτηση φιλίας είναι επιβεβλημένο αγαθό», στο οποίο, αφού αφήσεις σχόλιο υπέρ του Επίκουρου, θα σε προσθέσω σαν επικούρειο φίλο στην παρέα μας! Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε για τις απόψεις του και ίσως κι άλλοι φίλοι βοηθήσουν σ’ αυτό.
Για το Απόλυτο Καλό και μάλιστα τεκμηριωμένο διαλεκτικά (μου άρεσε η διευκρίνιση) νομίζω ήρθες στο κατάλληλο blog. Χωρίς πολλές περιστροφές γύρω από τις σοφιστείες που συνήθως καλύπτουμε τέτοια θέματα, έχω να πω απλά ότι δεν υπάρχει Απόλυτο Καλό. Επίτηδες το γράφω με κεφαλαία, γιατί αναγάγει σε μεταφυσική οπτική, στην οποία η διαλεκτική δεν έχει καμιά δουλειά. Θέλω να πω ότι Απόλυτο Καλό δεν υφίσταται στον κόσμο μας γιατί προϋποθέτει την τελειότητα και σε ένα κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται δεν είναι δυνατόν να έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Αυτό θα προϋπέθετε ότι η εξέλιξή του έφτασε στον ανώτερο βαθμό. Τι γίνεται μετά; Παραμένει αδρανές, χωρίς να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, χωρίς να αλλάζει, χωρίς να πεθαίνει; Αν είναι μέρος της φύσης θα υπόκειται πάντα στις αλλαγές του περιβάλλοντος που ζει, το οποίο, όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος, πάντα αλλάζει και μεταμορφώνεται! Είτε αντικείμενο είναι αυτό, είτε αξία ηθική, πολιτισμική ή εγκεφαλική δραστηριότητα!
Ροπή προς την τελειότητα ίσως να μπορούσαμε να δεχτούμε, όμως ποτέ καθορίζοντας το Τέλος!
Μια κοινωνική σύμβαση μόνο θα προτιμούσα να υιοθετήσω για το υπέρτατο καλό των ανθρώπων, εκφράζοντας αυτή την ροπή, που με πρόλαβαν πολλές θρησκείες και πρώτα πρώτα η ελληνική φιλοσοφία. Μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν! Ακόμα και το «κάνε μόνο αυτό που βοηθά το σύνολο» είναι τόσο σχετικό που μπορεί να έχει και ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα!
Μετά το δικό σου στίγμα, νομίζω έδωσα και το δικό μου!

Dyer είπε...

Όπως η σύγχρονη φυσική προσπαθεί σήμερα να βρει την αλήθεια της δημιουργίας (το ενιαίο των πεδίων) μελετώντας το σύμπαν χρονικά από το Big Bang μέχρι σήμερα και χωρικά από τον πύρινα του ατόμου μέχρι το όλο, κάτι δλδ που θα ισχύει ανεξάρτητα από το σύστημα αναφοράς ,παντού και πάντα ,κάπως έτσι σκεπτόμενος έθεσα το θέμα για το Απόλυτο Καλό (ίσως ο όρος Απόλυτο Καλό να μην είναι δόκιμος καθότι παραπέμπει σε θεολόγους για την περιγραφή του Θεού).
Σύντομα θα αναρτήσω κάτι για τον Επίκουρο τον οποίο θαυμάζω.

Mpakalolgatos είπε...

Απ'τη μεριά μου θα συμφωνήσω με την Κίρκη στο ότι ανεξαρτήτως κάποιος αν πιστεύει κάπου η όχι ο υπερβάλλων ζήλος καθιστά το ιδεολογικό υπόβαθρο σαθρό και στην τελική γιατί τόσος ντόρος για ένα θέμα το οποίο είνα καθαρά προσωπικό και εννοώ την πίστη σε κάτι ανώτερο και όχι η θρησκεία η οποία σε αγελοποιεί και σε υποβαθμίζει ουσιαστικά με ποικίλους τρόπους,δηλαδή γιατί αναλώνεσαι στο να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει θεός?τί είναι αυτό που σε σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση?ποιά είναι η άποψη σου για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν κάπου?

Άθεος είπε...

Αγαπητέ και επικούρειε Dyer το «απόλυτο καλό» δεν είναι αντικείμενο για να το περιγράψουμε έτσι, αλλά συνειδησιακή έννοια που άπτεται με την ηθική στον ανώτερο νου και την επιβίωση στον κατώτερο. Περιμένω την ανάρτησή σου, όπως περιμένω να σε δω και στη σελίδα των φίλων του Επίκουρου!

Αγαπητέ Mpakalolgatos καλώς ήρθες! Η Κίρκη δεν απευθύνθηκε στο φανατισμό της πίστης με την έννοια της πεποίθησης αλλά της υπερβατικής πίστης των θρησκευόμενων. Η «φανατική προσήλωση οπαδών» είναι αυτό που ορίζει η λέξη φονταμενταλισμός. Ταλιμπάν της πίστης υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες! Αυτούς καταπολεμώ και όχι αυτούς που η πίστη τους αποτελεί μία προσωπική υπόθεση. Όταν η ιστορία μας είναι γεμάτη εγκλήματα έχουμε χρέος να αντισταθούμε σε αυτά και αναγκαστικά σε αυτούς που τα έκαναν. Αυτοί όμως πέθαναν, αφήνοντας ιδέες να πλανώνται αναζητώντας ομοίους. Αν ήταν λοιπόν προσωπικό ζήτημα, η πίστη, δεν θα γινόταν κανένα έγκλημα. Αν δεν εκφράσεις όμως την αντίθεσή σου σ’ αυτό τότε γίνεσαι συνένοχος με την ανοχή σου! Στο κάτω κάτω δεν κάνω προσηλυτισμό υπερβατικών ιδεών για να μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι υπερβάλλω σε κάτι που είναι προσωπικό και ψέμα για τον ίδιο!
Είμαι κι εγώ μέρος της ιστορίας και έχω χρέος να αντισταθώ στο άδικο, ώστε να ανταποδώσω φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Αλήθεια!
Πώς θα απομυθοποιήσουμε τη ανίερη δεισιδαιμονία, που χιλιάδες χρόνια τώρα, βάναυσα ταλαιπωρεί τον άνθρωπο…
Πώς θα εξηγήσουμε τον κόσμο και τα φαινόμενά του με επιστημονικό τρόπο αν δεν αντισταθούμε στη αλλοτριωτική δύναμη της ιδέας του θεού που τον σπρώχνει στο ψέμα και την απάτη…
Δεν ήρθα στο blog σου ή σε οποιοδήποτε άλλο και με πείσμα να επιβάλω τη θέλησή μου. Αντίθετα, εσύ ήρθες κι όπως είδες, βρήκες σε δύο τρία πράγματα χρήσιμα να αναρτήσεις στη σελίδα σου. Αν αγαπάς κι εσύ τις ιδέες του Επίκουρου, ακόμα κι αν πιστεύεις στο θεό, έλα στη σελίδα του να γίνουμε φίλοι!

Dyer είπε...

Αγαπητέ Άθεε συμφωνώ ότι το απόλυτο καλό δεν είναι ένα αντικείμενο όπως βέβαια αντικείμενο δεν είναι μια θεωρία η μια τάση που υπάρχει στην φύση. Με μια θεωρία (όταν αποδεικνύεται επιστημονικά) όμως μπορούμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια έξω από υποκειμενικότητες ενταγμένη μέσα στο σύμπαν. Με αυτή την έννοια προσπαθώ να κάνω τους συλλογισμούς μου έχοντας σαν μπούσουλα όχι την συνειδησιακή υποκειμενικότητα αλλά κάτι ποιο στέρεο και αντικειμενικό (αν υπάρχει). Ίσως το απόλυτο καλό να μη είναι μια θεωρία αλλά μια τάση που πρέπει να έχουν οι πράξεις μας και οι συμπροφορές μας.
Αγαπητέ Mpakalolgatos η πληροφορία που έχουμε για το θεό η για μια ανώτερη δύναμη προέρχεται από τις θρησκείες που μας « αγελοποιεί και μας υποβαθμίζει ουσιαστικά με ποικίλους τρόπους». Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι στο θέμα του θεού σου λένε την αλήθεια.
Το πρόβλημα νομίζω δεν είναι αν υπάρχει ο θεός αλλά η θεια πρόνοια.
Το τι με σπρώχνει σ’ αυτή την αναζήτηση δεν είναι εύκολο να το αναλύσω τώρα.
Η γνώμη που έχω για τους ανθρώπους καθορίζεται από την συμπεριφορά τους και όχι από τα πιστεύω τους.

Άθεος είπε...

«Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι στο θέμα του θεού σου λένε την αλήθεια» ρωτάει ο Dyer τον Mpakalolgatos, όταν αυτοί που τον εφηύραν, θα συμπληρώσω κι εγώ, ήταν Ιουδαίοι που μαζί με τη δική τους θρησκεία κατασκεύασαν άλλες δυο! Για να ελέγχουν συνειδήσεις είναι μάνα οι Εβραίοι κι ας γίνομαι ρατσιστής στο σημείο αυτό, δεδομένου ότι καμιά άλλη επινόηση δεν έκαναν αυτοί!
«Η γνώμη που έχω για τους ανθρώπους καθορίζεται από την συμπεριφορά τους και όχι από τα πιστεύω τους» είπες Dyer. Τι γνώμη έχεις τώρα για τους Εβραίους;

Dyer είπε...

Για την χριστιανική θρησκεία πιστεύω ότι δημιουργός της ήταν ο Παύλος. Ήταν Ρωμαίος πολίτης, μορφωμένος, ταξιδεμένος, γνώριζε την ψυχολογία και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες, τα προβλήματα της παλαιάς θρησκείας η οποία ήταν σε παρακμή , και επινόησε και δημιούργησε την χριστιανική θρησκεία παίρνοντας στοιχεία από τους εβραίους προσθέτονται όμως και στοιχεία από την Ελληνική φιλοσοφία για να γίνει ποιο προσιτή στο κοινό που απευθυνόταν. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο δεν έκανε και ο Μωάμεθ με τον μουσουλμανισμό.
Και τώρα που είπα μουσουλμανισμό να καταθέσω μια προσωπική εμπειρία.
Σε ηλικία 45 ετών διαβάζοντας το κοράνι διαπίστωσα ότι ο Αλλάχ είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Θεό (και άλλα πολλά). Γιατί το είχαν κρύψει τόσο καλά, τι είχαν να φοβηθούν από τους μουσουλμάνους; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Άθεος είπε...

Με τον τρόπο που το γράφεις Dyer φαίνεται σαν ο Αλλάχ ή ο Γιαχβέ να είναι υπαρκτά πρόσωπα! Ιδέες είναι που μπορούν να ταυτιστούν και με οποιοδήποτε θεό.
Όμως ο θεός των Ιουδαίων, των Χριστιανών και των Ισλαμιστών είναι ΚΟΙΝΟΣ σε όλα!

Dyer είπε...

Αν φαίνετε κάτι τέτοιο έγινε παρανόηση. Εννοώ ότι όπως ένας Άγγλος λέει τη λέξη God στο νου μου αυτόματα μεταφράζετε Θεός και καταλαβαίνω ότι είναι το ίδιο πρόσωπο, ενώ όταν άκουγα τη λέξη Αλλάχ φανταζόμουν ένα άλλο πρόσωπο. Στη θέση της λέξης πρόσωπο βαλε ότι θέλεις ιδέα, εικόνα ,πράγμα δεν αλλάζει τίποτα. Η κριτική μου έχει να κάνει με την Ορθόδοξη εκκλησία η οποία δεν πρόβαλε αυτό το κοινό στοιχείο μεταξύ Χριστιανικής και η Ισλαμικής θρησκείας θέλοντας προφανώς να αποκόψει το ποίμνιο της με οτιδήποτε έξω από αυτή. Τόσο σίγουρη αισθάνεται για τις αληθείς που λέει, που μάλλον ούτε η ίδια κατά βάθος δεν τα πιστεύει .

Άθεος είπε...

Μα στην αρχή οι χριστιανοί θεώρησαν το ισλάμ μια νέα αίρεση και οι ισλαμιστές τον ιουδαϊσμό μια προϊσλαμική θρησκεία. Οι ίδιοι θεωρούν τον Αβραάμ, πατέρα τους, όπως και οι χριστιανοί άλλωστε!
Καταλαβαίνεις τι γίνεται!

Dyer είπε...

Τον αρχάγγελος Γαβριήλ πώς να τον χαρακτηρίσω. Στην Παναγία δίνει τον κρίνο να μυρίσει, και στον Μωάμεθ υπαγορεύει το Κοράνι. Ας τολμούσε να δώσει κάνα κρίνο στην Αϊσά να δεις τι θα γινόταν. Δεν τον έπαιρνε να κάνει τέτοια στον Μωάμεθ ούτε για πλάκα

Dyer είπε...

Φίλε Άθεε ομολογώ πως μερικές φορές σε έβρισκα λίγο επιθετικό απέναντι στους ένθεους. Όμως σε κάποια ανάρτηση είδα τα αρχικά ΟΟΔΕ. Από περιέργεια πήγα να δω.
Έχω μείνει άφωνος, οι άνθρωποι είναι ταλιμπάν, είναι επικίνδυνα διεστραμμένοι, νοσταλγεί του μεσαίωνα !!! Και θα έλεγα ότι είναι μια γραφική μειοψηφία, αλλά δυστυχώς μάλλον πίσω τους είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Δεν ξέρω αν οι ένθεοι που γράφουν στο blog είναι αυτού του χώρου ή μόνο εμπνέονται από την ΟΟΔΕ αλλά ο διάλογος μ’ αυτούς δεν έχει κανένα νόημα. Μάλλον τελικά είσαι υπερβολικά ευγενής.

Άθεος είπε...

Άργησες, Dyer, όμως ακόμα και τώρα, τουλάχιστον το κατάλαβες. Δεν κάνω βεβιασμένη υπομονή, ο τύπος μου είναι τέτοιος που προσπαθώ μέχρι εκεί που δεν παίρνει… κι όταν φτάνω στα όριά μου, για να μην παρεκτραπώ προσπαθώ να αποχωρίσω. Απ’ αυτή τη στιγμή και μετά, αν δεχτώ πίεση και ύβρεις, γίνομαι άλλος άνθρωπος… Νομίζω λογικό είναι πια, κάποια στιγμή, να δείξω κι εγώ ότι είμαι άνθρωπος κι έχω νεύρα!
…τι να του πεις πια…
Όσο για το topic εκείνο που είδες εκείνη την πρόκληση, νομίζω μιλάει από μόνη της. Οι άνθρωποι είναι αναιδείς, νομίζουν ότι έχουμε μεσαίωνα, γιατί μαύρο σκοτάδι τους κυριεύει!

lykios είπε...

Ωραιο και πολυ ενδιαφερον το γραψιμο σας. Ανοιγετε νεους οριζοντες. Πιστευω οτι αν το διανθησετε με εκλαικευμενη φιλοσοφια περι της κβαντικης βαρυτητας, κοσμολογιας,μοντερνων μαθηματικων η ιστοσελιδα σας θα ειναι αριστουργημα.ΛΥΚΙΟΣ

Άθεος είπε...

Φίλε, lykios, επειδή η σελίδα αυτή είναι θεματική, δεν μπορώ να κάνω οποιαδήποτε ανάρτηση παρά αναρτήσεις με συναφή θέματα μόνο. Εκεί βέβαια μπορεί να θιγεί η μοντέρνα φυσική και μπορώ να πω σε τέτοιο προσανατολισμό έχει κατευθυνθεί η σε-λίδα μέσα από εκλαϊκευμένη φιλοσοφία, όπως για παράδειγμα η ανάρτηση 13 (Όσοι θεολογούν μπορούν να συμμετέχουν σε επιστημονικές συζητήσεις; Η θεολογία είναι επιστήμη;)
Υπάρχει προοπτική να θιγεί ακόμα πιο άμεσα η φυσική και όλες αυτές οι μοντέρνες ιδέες που παραπέμπουν και επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση που στοχεύει το blog αυ-τό και σίγουρα θα υλοποιηθούν στο μέλλον, όμως προέχουν και άλλα θέματα, όπως η ιστορία, στις δυο επόμενες αναρτήσεις (λόγω της 25ης Μαρτίου), η θρησκειολογία και ο συγκρητισμός μετά (λόγω του Πάσχα)… καταλαβαίνεις!
Ευχαριστώ για τις υποδείξεις σου και την εκτίμηση γι’ αυτό που κάνω και περιμένω την πρώτη σου ανάρτηση, στο δικό σου blog, αν σκοπεύεις να το αναπτύξεις με τέ-τοια θέματα!

harry είπε...

Πολύ ενδιαφέρων το μπλοκ ίσως πρώτη φορά πέρασα τόση ώρα σε ένα μπλοκ . Αυτό που θάθελα να σου πω είναι ότι αν διαβάσει ένας έλληνας κάτω των 40 και πολλά σου βάζω και καταλάβει ολες τις λέξεις που χρησιμοποιείς να μου τρυπήσεις τη μύτη

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια harry! Αυτό προσπαθώ να πετύχω: την διαφορά από όλα τα άλλα! Όμως σε ποιες λέξεις αναφέρεσαι… δεν νομίζω να χρησιμοποιώ δύσκολο λεξιλόγιο! Αν θέλεις επικοινώνησε μαζί μου και με email το γράφω στο προφίλ μου!

Argy Bargy είπε...

Επιτέλους! Σε βρήκα σήμερα αγαπητέ και είσαι πολύ καλά ενημερωμένος. Δυστυχώς αυτοί οι παλαβοί που μας βασανίζουν δεν παίρνουν χαμπάρι από τεκμηριωμένες απόψεις. Τουλάχιστον να ξέρουμε εμείς οι άλλοι ότι δεν είμαστε μόνοι μας.

Ένας 40άρης, άθεος από τη 2α δημοτικού (το σωτήριο έτος 1977)

Eleni K. είπε...

Συνάνθρωποι "Όλα έχουν ένα τέλος". Και οι θεοί. Ο δικός μας πέθανε στη γέννα*. Έτσι το παράδοξο του Επίκουρου παύει να είναι τέτοιο.
*Το γράφω στο απόκρυφό μου.

Άθεος είπε...

Ο φίλος Zanglos μην έχοντας τη δυνατότητα να γράψει με ελληνικούς χαρακτήρες έγραψε με γραφή greeklish. Κάνοντας μια εξαίρεση, κάνω την απόδοση εγώ:
«Φίλε άθεε,
Σε ευχάριστο που με δίνεις τις βάσεις να κατανοήσω γιατί μισούσα τον χριστιανισμό.
Δεν έχω διαβάσει Επίκουρο ούτε Πλάτωνα και τα Ελληνικά μου είναι πολύ φτωχά, με άλλα λόγια είμαι ένας κοινός ασήμαντος άνθρωπος.
Πέρσι το καλοκαίρι άρχισα να ψάχνω σε διάφορα blog, αλλά εσύ είσαι το κάτι άλλο! Μια δωδεκάτομη εγκυκλοπαίδεια! Μακάρι να σε ανακαλύψουν πολλά ελληνόπαιδα.
Αυτές τις μέρες του εβραϊκού Πάσχα με Φώτο από κοκαλιάρηδες μαυριδερούς εβραίους αγίους και θαύματα, είναι ντροπή για το Έθνος μας.
Ζητώ συγγνώμη για τα greeklish αλλά δεν έχω πρόσβαση στα Ελληνικά. Αν πρέπει να σβήσεις το σχόλιο μου λόγου αρχών, δεν πειράζει, ήθελα μόνο να χαιρετίσω και να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τις απέραντες γνώσεις σου!»

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και το συναίσθημα ντροπής που νιώθεις σαν Έλληνας, που βλέπεις τον ξεπεσμό μας να λατρεύουμε βάρβαρους θεούς!
Θα μου πεις οι Ελληνικοί είναι καλύτεροι;
Ε, λοιπόν ναι! Είναι καλύτεροι, όταν ξέρουμε ότι αλληγορικοί ήταν οι μύθοι για τους μορφωμένους και μόνο οι περισσότεροι τους πίστευαν, όμως κι αυτοί πίστευαν διαφορετικά, πιο ανθρώπινα και χωρίς μίσος για τους αλλόθρησκους!
Ετούτοι, αν δεν πιστεύεις το ίδιο δόγμα σε μισούν και είναι έτοιμοι ακόμα και να σε θανατώσουν, αν ξέρουν ότι δεν θα τιμωρηθούν από το νόμο!

Φίλε Zanglos κράτα αυτή την διεύθυνση, ώστε μόνος σου να μετατρέπεις τα κείμενα από greeklish σε ελληνικά: http://services.innoetics.com/greeklish/Gadgets.aspx
Ή πάτα κατευθείαν εδώ.

Άθεος είπε...

Αγαπητέ Argy Bargy χάρηκα κι εγώ που βρεθήκαμε!
Αν από τη δευτέρα δημοτικού είσαι άθεος, βρίσκομαι μπροστά σε ένα δίλημμα. Πώς κατάλαβες ότι όλα αυτά ήταν ένα ψέμα, από τόσο μικρή ηλικία; Εγώ σε κείνη την ηλικία ήθελα να γίνω παπάς! Πιστεύω πως δεν έμεινες σε κείνες τις απόψεις, διαφορετικά πρέπει να υποκλιθώ μπροστά σου!
Αν είσαι και ψαροντουφεκάς, έχουμε κι άλλο κοινό μεταξύ μας!

Αγαπητή Eleni Κ. με ποια έννοια το «τέλος». Του πέρατος ή του σκοπού…
Αν το πρώτο καλώς, όμως γιατί δεν ισχύει το παράδοξο του Επίκουρου;
Θέλω να μάθω, όπως επίσης, τι εννοείς ότι ο δικός μας πέθανε στη γέννα...
Επίσης ποιο απόκρυφο έγραψες…
Για…. αποκαλύψου μας λίγο που, σαν τη Ίσιδα, μας εμφανίστηκες…

Zanglos είπε...

Φιλε άθεε σ'ευχάριστο παρα πολύ για τι διεύθυνση να μετατρέπω τα greeklish στα Ελληνικά, φανταστικό!

Εφόσον μιλάτε για το ποτε ήρθε η απελευθέρωση η η πεποίθεση για την απάτη του χριστιανισμού, θα πω και εγώ για μένα.

Σε ηλικία 16 χρόνον όταν η αμφιβολία δεν ξεκόλλαγε από το μυαλό μου, ονειρεύτηκα ένα πελώριο άγαλμα του Απόλλωνα και καθώς χάιδεψα τα πόδια του αισθάνθηκα το χέρι του στο δικό μου και τότες μια "ζεστασεια" και ρίγος απλώθηκε στο κορμί μου και έκλαιγα από ευτυχία (πάλι δάκρυσα he..he..)

E μετά από αυτό και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου με στοιχεια, η αμφιβολία μετατράπηκε σε βεβαιότητα και μισος κατά του ιουδαιοχριστιανισμού.
Χαιρετώ

Άθεος είπε...

Φίλτατε Zanglos χαίρομαι που σαν Έλληνας, γράφεις τώρα όπως όλοι μας!
Ξέρεις, επειδή είναι δύσκολη η ανάγνωση με τέτοια γραφή κουράζει τους αναγνώστες και τα παρατάνε!
Το όνειρό σου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα λεγόμενα «θαύματα» των χριστιανών. Η αγάπη σου όταν είναι εστιασμένη σε κάτι «αυτό» τριγυρνά μέσα στο μυαλό ακόμα και όταν κοιμάσαι.
Χίλιες φορές να βλέπουμε Απόλλωνες και Διόνυσους παρά Μαρίες και Ιησούδες!
Απέβαλε βέβαια το μίσος για όσους λατρεύουν ιουδαϊκούς θεούς και προφήτες, γιατί έτσι θα γίνουμε κι εμείς ίδιοι μ’ αυτούς!
Εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα ότι είμαστε ανώτεροι ηθικά γιατί δεν μας κατευθύνει κανένας (θρησκευτικός ηγέτης) αλλά ο Πανανθρώπινος Νους που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας.
Ο δικός τους κοιμάται, όπως φαίνεται. Το θρησκευτικό πάθος τους κατευθύνει όπως γουστάρει!

stavros xiliarxos είπε...

Η αθεια οντως ειναι αρετη διοτι δινει την δυνατοτητα στον ανθρωπο να ειναι και νιωθει ελευθερος.Πιστευω οτιι ο κοσμος δεν μπορει να λειτουργησει μονο με βαση την υλη , αλλα και με τον ορθο λογο ,οι ιδεες υπαρχουν για να εξυψωσουν την δυναμη της ανθρωπου της ψυχης του και να τον φτασουν σε επιπεδα που ουτε ο ιδιος φανταζεται, χωρις να εχει αναγκη υπερφυσικους θεους και "δαιμονες". Η ανθρωποτητα πρεπει πρωτα απ΄ολα να πιστεψει οτι εχει την δυναμη να αλλαξει οτι συμβαινει γυρω της μεσα απο ατομικες δρασεις και αντιδρασεις , ας προσπαθησουμε να γινουμε καλυτεροι ο καθενας ξεχωριστα και θα δουμε οτι γυρω μας ολα θα αλλαξουν προς το καλυτερο.Πιστεψτε στον ανθρωπο στην δυναμη του στην ατομικοτητα ,δεν θα σωσει κανενας θεος τον "κοσμο μας" γιατι πολυ απλα δεν υφισταται.

Άθεος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα stavro!
Όταν πιστεύουμε σε έναν υλικό κόσμο δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε τις ιδέες!
Την Ιδέα την απορρίπτουμε όταν αυτή εμφανίζεται σαν πρωτεύουσα ουσία που δημιουργεί τον κόσμο μας, σαν Λόγος και Θεός κι όχι όταν παράγεται από έναν υλικό νου, σαν εγκεφαλική λειτουργία, που θα μας ξεχωρίσει από τα ζώα!

Argy Bargy είπε...

Φίλε άθεε (χα χα πλάκα έχει αυτό),
Όπως έχω ξαναπεί, ακόμα και ένα οκτάχρονο μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι αδύνατον να υπάρχει ένα αόρατο, παντοδύναμο πλάσμα, παντού γύρω μας. Θυμάμαι ακόμη το βαρετό υποχρεωτικό από το σχολείο Σάββατο πρωί στην εκκλησία και τις διαμάχες στα "θρησκευτικά" (βλ. άγρια κατήχηση). Επίσης, με μεγάλη περηφάνεια δηλώνω ότι αποβλήθηκα από το κατηγητικό στην τετάρτη, ήδη από τη 2η επίσκεψη.
Παρεμπιπτόντως, γνωρίζεις για το FSM; Κι ακόμη, έχει μερικά πολύ ωραία βιντεάκια περί εξέλιξης στο YouTube όμορφα εκλαϊκευμένα.

Αργύρης από Βόλο

Υ.Γ. Δεν ψαροντουφεκάω. Αυτόνομη κάνω, υποβρύχια αρχαιολογία και πολύ κολύμπι.

Άθεος είπε...

Εσύ αποβλήθηκες από το κατηχητικό και εγώ από το σχολείο επειδή άργησα να πάω στην εκκλησία!
Βιντεάκια κατά καιρούς βλέπω, ας πούμε σαν κι αυτό για να ακούσουμε και ένα τραγουδάκι

Ανώνυμος είπε...

η πιστη στον θεο σε κανει ανυμπορο αρα σε κανουν οτι θελουν οι απο πανω που ελεγχουν τα παντα

Άθεος είπε...

Δίκιο έχεις, όμως για ποιον πιστό μιλάς Ανώνυμε που ξέχασες και το όνομά σου…

biltaxi είπε...

κατα αρχας αθεε χαρηκα πολυ που σε γνωρισα απο κοντα εχω διαβασει σχεδον ολο το σιτε σου και εχω παρει πολλα θετικα πραγματα απο εσενα ευχομαι να συνεχισεις ετσι και να μας διφοτιζεις επισης σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια που μου εδωσες για το κομπιουτερ με εκτημηση και σεβασμο billtaxi

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Bill, τον ίδιο σεβασμό και εκτίμηση τρέφω κι εγώ για σένα!

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα είσαι σε λανθασμένο δρόμο. Ακόμη και οι πιο μεγάλοι φιλόσοφοι δεν υπήρξαν άθεοι, αλλά αντιθεϊστές. Σου εύχομαι να φωτιστείς όπως ο Απόστολος Παύλος στο δρόμο για τη Δαμασκό.

Άθεος είπε...

Τι πάει να πει αντιθεϊστές;
Εγώ καταλαβαίνω ότι σημαίνει κάτι ενάντια στους θεϊστές, εσάς δηλαδή.
Όμως εγώ δεν έχω τίποτα μαζί σας, άσχετα αν εσείς έχετε (οι κοσμοθεωρίες βλέπεις).
Άθεος σημαίνει να μην πιστεύεις στο υπερβατό και πλήρη αποδοχή των δυνατοτήτων του ανθρώπου μέσα από τις δυνατότητες που σου εξασφαλίζουν οι νόμοι της φύσης.
Πού είναι το τόσο τρομερό που δεν το αντιλήφθησαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι;
Ρίξε και μια ματιά στον Διαφωτισμό.
Πώς μπορείς να αποδέχεσαι τη λογική των ημιάγριων που επινόησαν θεούς και στοιχειά;

Argy Bargy είπε...

Μπείτε εδώ να φρίξετε:
http://blogs.sch.gr/kantonopou/2009/05/07/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1/

Είμαστε επίπεδο ταλιμπάν και κάτω.

Άθεος είπε...

Περίμενε τις επόμενες τρεις αναρτήσεις!
Άσε τον κόσμο να ασχολείται με ό,τι του καπνίσει! Εμείς δεν ασχολούμαστε με τα γραπτά τους όπως δεν θέλουμε να ασχολούνται κι αυτοί, εκτός κι αν το επιθυμούν!
Ευχαριστώ για την υπόδειξη!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, συμφωνούμε σε πολλά σημεία, θα με ενδιέφερε να παρακολουθήσω και μια περιγραφή της επιρροής των εβραϊκών μύθων περί ανώτατου όντος και στην ισλαμική θρησκεία! Αυτό ειλικρινά δεν το έχω ερευνήσει αρκετά. Το αντιλαμβάνομαι σαν σκεπτικό, αλλά θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες.
Σας παρακολουθώ με ευχαρίστηση!!!

Άθεος είπε...

Αγαπητή XRISTEO από μια ματιά που έριξα στο blog σου, φαίνεται εσύ να ξέρεις περισσότερα από μένα. Όμως την Δευτέρα 1η Ιούλη έχω προγραμματίσει ειδικά ανάρτηση για τον Ισλαμισμό. Επίσης, αν και δεν το ανήγγειλα ακόμα και την Πέμπτη 16 Ιούλη πρόκειται να αναρτήσω για την εσχατολογία στις τρεις αποκαλυπτικές θρησκείες. Πιστεύω να σε ενδιαφέρουν. Ανταποδίδω το λίνκ με το μπλόγκ σου και αν νιώθεις Επικούρεια, κάνε ένα σχολιάκι εκεί προκειμένου να σε καταλογίσω στον κατάλογο των φίλων.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ άθεε. Θα ήθελα κατ'αρχήν να σε συγχαρώ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεσαι αυτήν την πολύπαθη γλώσσα.Δέν είμαι άθεος αλλά είμαι αντίθετος με την εκκλησία.Προσπαθώ να είμαι καλός άνθρωπος,δέν ξέρω άν το καταφέρνω αλλά προσπαθώ.Είμαι κατά του φανατισμού απο όπου αυτός προέρχεται,αντιθέτως είμαι υπέρ του διαλόγου.Με αφορμή των όσων έγραψες σάν απάντηση στην Κίρκη,θα ήθελα να σου πώ πως ο υλισμός δέν θα πρέπει να αποδίδεται μόνο στους άθεους,είναι το ίδιο εγωιστικο όπως όταν η πνευματικότήτα αποδίδεται στους κομμουνιστές.Όπως και νά'χει δέν επισκέφτηκα το ιστολόγιό σου για να βάλω ταμπέλες και ας το έκανα ήδη,απλά ήθελα να σε συγχαρώ ,προτίστως για την προάσπιση του διαλόγου,πράγμα σπάνιο άν αναλογιστούμε πως ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του στα περισσότερα ιστολόγια και κατ'επέκταση για την "επιβολή" της ελληνικής αντί των greeklish

Άθεος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε, με τα καλά σου λόγια και την ηθική ζωή σου, γεια σου.
Σ΄ αυτά έδωσες την έμφαση του σχολίου σου και μ’ αυτά σε καλωσορίζω!
Μα θα μου πει κάποιος πιστός ότι κι εκείνος προσπαθεί να είναι καλός, τι περισσότερο έχει αυτός που δεν πιστεύει…
Έλα ντε… αυτός που αντιλαμβάνεται την ιδιοτέλεια στην ανταμοιβή μιας καλής πράξης, δεν θα ρώταγε!
Με τον τρόπο αυτό, της ερώτησης και της απάντησης ήθελα να δείξω ότι αντιλαμβάνομαι την καλοσύνη σου, όταν μου λες ότι προσπαθείς να είσαι καλός άνθρωπος, όντως αντίθετος με την εκκλησία. Μα θα μου πεις κι εσύ, δεν υπάρχουν πιστοί που πραγματικά να είναι καλοί άνθρωποι… Και βέβαια υπάρχουν, όμως άλλη ποιότητα έχει μια ανιδιοτελή πράξη, που γίνεται όταν ξέρεις ότι δεν σε βλέπει κανείς!
Σχετικά με τον υλισμό και την Κίρκη, ίσως να με παρανόησες ή ακόμα κι εγώ να μην κατάφερα να αποδώσω σωστά αυτό που πραγματικά πιστεύω.
Φυσικά και ο υλισμός δεν θα πρέπει να αποδίδεται μόνο στους άθεους. Δεν νομίζω να το ισχυρίστηκα ποτέ αυτό. Αποτέλεσμα του υλισμού είναι η αθεΐα και όχι το αντίθετο! Και για να πω την αλήθεια, μόλις πριν από λίγες ώρες γράφοντας ένα σχόλιο στην κύρια ανάρτηση έγραφα κατά σύμπτωση το ίδιο πράγμα.
Η αθεΐα είναι αποτέλεσμα και το ειδικό στον υλισμό. Ο υλισμός δεν είναι το ειδικό, αλλά το γενικό που αν εστιαστεί σε μια συγκεκριμένη λογική εξέταση (ειδική) μπορεί να καταλήξει και στην αθεΐα.
Φαίνεσαι καλός σχολιαστής, όχι επειδή με συγχάρηκες, αλλά επειδή χωρίς φανατισμούς μπορείς να πεις ακόμα και την αντίθετη άποψη, χωρίς να ξεχωρίζεις και γι’ αυτό θέλω να περνάς συχνότερα, έχοντας στην φαρέτρα σου περισσότερα βέλη κριτικής παρά σοκολατάκια!

bill είπε...

αγαπητε φιλε αθεε στεναχωριεμαι που δεν με παιρνεις τηλεφωνο και δεν με αγαπας δεν πειραζει εγω σε σκεπτομαι συχνα επισης το βιβλιο σου ποτε θα κυκλοφορισει με εκτιμηση billtaxi

Άθεος είπε...

Αν μ’ αγαπάς και θέλεις να κυκλοφορήσει το βιβλίο μου, πρέπει να κάνεις υπομονή. Και για να το διαβάσεις και για να με δεις. Παραπονιάρη!

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητηρια!αναζητωντας τα βαθυτερα αιτια της καταθλιψης,η οποια με ταλαιπωρησε για μεγαλο χρονικο διαστημα,κατανοησα οτι η αιτια ηταν τα βαθυτερα πιστευω μου(χριστιανικη κοσμοθεωρια),εχοντας ανακαμψει και αποθεραπευθει,θελω να πω ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολους εσας,οι οποιοι με διαφορες σελιδες,τολματε,κοντρα στο συστημα,και στον παραλογισμο,να γραφετε την αληθεια ,βγαζοντας απο τον ληθαργο καποιους σαν εμενα,που δεν θα αλλαζα με τιποτα ιδεες ,μεχρι που η φυση ,μου "εδωσε μια σφαλιαρα" για τις χριαστιανικα ασυμβατη με την φυση ,ανατροφη μου,
οδηγωντας με σε μια μεγαλη περιπετεια με την υγεια μου,οπυ ευτυχως,χαρη στην συμβολη ολων εσας,επαναπροσανατολιστηκα(αν ηταν πολυ δυσκολο),και τελικα" χαιρω ακρας υγειας"
σας παρακολουθω συχνα πυκνα ,σχολια ,αρθρα,τα παντα..
μιας και χρειαζομαι και πνευματικη στηριξη ,σε ολους αυτους που πανε να μας τρελανουν.

καλη συνεχεια ,και καλο βραδυ!

Άθεος είπε...

Χαίρομαι φίλε μου αν είναι έτσι όπως τα λες!
Δεν έχω λόγο άλλωστε να αμφισβητήσω αυτό για το οποίο αγωνίζομαι και προσπαθώ!
Αν έχεις χρόνο διάβασε ό,τι βρεις για τον Επίκουρο, θα είναι βάλσαμο αν κατάφερες να απαγκιστρωθείς από αυτό που τόσο καιρό σε αλλοτρίωνε!
Καλό βράδυ να έχεις!

Ανώνυμος είπε...

ετσι ειναι αγαπητε!!να μην εχεις καμια αμφιβολια..
βεβαια η πληρης απαγκιστρωση μου απαιτει ακομα χρονο,τουλαχιστον ειμαι σε δρομο"απαντησεων¨" για τα ερωτηματα μου και αυτο με ικανοποιει
παρα πολυ για την ωρα,και με απελευθερωνει ψυχικα.

να σαι και παλι καλα αγαπητε!

Άθεος είπε...

Αγαπητέ φίλε αν μου ξαναγράψεις άλλη φορά, γράψε το όνομά σου ή ένα ψευδώνυμο για να σε ξεχωρίζω από τους άλλους Ανώνυμους.
Επίσης, αν μπορώ να σε βοηθήσω στο δρόμο σου προς την ανεύρεση της «αλήθειας» είμαι διατεθειμένος, όσο μπορώ! Όχι πως εγώ ξέρω περισσότερα, αλλά αυτό που ζητάς ίσως να το είχα ψάξει πρωτύτερα εγώ και κάτι να έχω μάθει!
Όλοι στο δρόμο της αναζήτησης είμαστε, γι αυτό και την «αλήθεια» πιο πάνω την έβαλα σε εισαγωγικά. Ο χρόνος θα δείξει, αν αυτό που λέμε αλήθεια το επιβεβαιώσει η εμπειρία που με το χρόνο εμπλουτίζεται!

Ανώνυμος είπε...

γεια σας και απο μενα!
με λενε ελενα και ειμαι αθεη και πιστευω οτι με οσα βλεπω και ακουω απο τους θειστες μεχρι να πεθανω θα εχω γινει και φανατικα αθεη.νομιζω οτι, οποιος δεν εχει διαβασει richard dawkins,κανει λαθος,γιατι ειναι η πανεξυπνη αποτοξινωση απο τον ανουσιο εθισμο της θρησκειας.το βιβλιο του "η περι θεου αυταπατη",θα πρεπει να γινει η "βιβλος",για μας του αθεους.
αυτα τα λιγα ειχα να πω,προς το παρον.δεν αντεχω αλλο την τοση βλακεια των θειστων!!!!

Άθεος είπε...

Καλώς ήρθες Έλενα στο χώρο μας!
Φαίνεσαι αποφασιστική και ορεξάτη και θα χαρώ να σε ξαναδώ να σχολιάζεις αναρτήσεις και απόψεις.
Έχεις δίκιο για τον Dawkins, όμως σου έχω άλλες δυο προτάσεις:
1. Cristopher Hitchens «Ο θεός δεν είναι μεγάλος» Εκδόσεις SCRIPTA και
2. το δικό μου (ίσως με τίτλο «Χαλκεύοντας την Ιστορία») που βρίσκεται υπό έκδοση. Μέχρι τις αρχές του 2010 θα έχει κυκλοφορήσει!
Να είσαι καλά!

Argy Bargy είπε...

Περί διαλεκτικού υλισμού, κττ. Ωραίο, ευχάριστο, διδακτικό, αν και όχι απόλυτα ακριβές ίσως είναι το belief-o-matic (για όσους δεν κατέχουν την αμερικάνικη κουλτούρα, "-o-matic" σημαίνει κάτι αυτοματοποιημένο, δηλαδή αυτό μεταφράζεται κάπως σαν "πιστευώμετρο").
http://www.beliefnet.com/Entertainment/Quizzes/BeliefOMatic.aspx

Άθεος είπε...

Αν εμπεδώσεις την Υλιστική θεώρηση των πραγμάτων θα αλλάξεις γνώμη.
Όμως το belief-o-matic μόνο απόλυτα ακριβές δεν είναι. Με λίγες ερωτήσεις δεν μπορείς να καλύψεις όλο το φάσμα της φιλοσοφίας και της επιστημολογίας που μπορεί κάποιος να δεχθεί. Το «πιστευώμετρο» άλλωστε δεν είναι θεώρηση για να σε προτρέπει στη μια εκδοχή ή στην άλλη. Είναι απλά ένα ερωτηματολόγιο. Από τις ερωτήσεις που επιβάλει, όπως έριξα μια ματιά στο site που μου πρότεινες, περισσότερο ανιχνεύει το «δόγμα» της πίστης, παρά ωθεί προς μια κατεύθυνση, διαψεύδοντας τις άλλες!
Όπως το είπες: αυτοματοποιημένη αμερικάνικη κουλτούρα!

Άθεος είπε...

Επανέρχομαι φίλε Argy Bargy για να σου δείξω, πώς με ένα απλό ερωτηματολόγιο, ο καθένας μπορεί να πει διαφορετικά πράγματα. Όμως η φιλοσοφική του κατεύθυνση είναι εντελώς διαφορετική των άλλων επειδή διακατέχονται από μια διαφορετική θεώρηση οπτικής των πραγμάτων.

ΘΕΜΑ: Ενα κοτόπουλο διασχίζει το δρόμο.
ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί διέσχισε το δρόμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:
ΠΛΑΤΩΝ: Για το καλό του. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Είναι στη φύση του κοτόπουλου να διασχίζει τους δρόμους.
ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Κι όμως τον διέσχισε.
ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ: Ο σκοπός, να περάσει το κοτόπουλο το δρόμο, αγιάζει τα μέσα -όποια κι αν είναι αυτά.
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ: Ηταν ιστορικά αναπόφευκτο.
ΔΑΡΒΙΝΟΣ: Τα κοτόπουλα στο πέρασμα των αιώνων επιλέχτηκαν από τη φύση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σήμερα γενετικώς ικανά να διασχίζουν δρόμους.
ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΙΝΤ: Το γεγονός ότι ασχολείστε με το εάν το κοτόπουλο διέσχισε το δρόμο αποδεικνύει ότι διακατέχεστε από σύνδρομα ανασφάλειας και ότι η σεξουαλικότητά σας είναι καταπιεσμένη.
ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κάθε κοτόπουλο θα είναι ελεύθερο να διασχίζει το δρόμο χωρίς να δίνει λογαριασμό για την πράξη του.
ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ: Για να πάει εκεί όπου κανένα άλλο κοτόπουλο δεν έχει πάει πριν.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ Ν.Α.Σ.Α.: Στείλαμε πρώτα το κοτόπουλο για να μελετήσουμε τις συνθήκες διάβασης, πριν στείλουμε κάποιον άνθρωπο.
ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο Chicken Office 2.005 service pack 3 που δεν διασχίζει μόνο το δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει και άλλα ενδιαφέροντα.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ: Ω υπερφίαλη όρνις, ω πουλοκλαίουσα, περιπεσούσα στις υποανθρωπιστικοαναλυτικές σου διακυμάνσεις, πώς θα διασχίσεις τον σπαρμένο με οιοφαινάκες υποσχέσεις δρόμο, ω κνώδαλο;
ΕΓΩ: Για να βρει τροφή.
(εγώ το είδα πιο υλιστικά και διαλεκτικά!)

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή απάντηση!
Λοιπόν φίλε, δεν σε κολακεύω, αλλά διαβάζοντας εδώ και καιρό αναρτήσεις σου και σχόλια, δεν μπορώ να κρύψω το θαυμασμό που σου έχω!
Είσαι φοβερά ευφυής, ετοιμόλογος και γεμάτος χιούμορ!
Να είσαι καλά για να μας διαφωτίζεις!
Σε έχουμε ανάγκη!
Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου κ από εμένα φίλε μου. Είμαι κ εγώ ένας άθεος πλέον και λέω πλέον διότι είμαι στα 40 και μόλις στα 35 κατάφερα να κατανοήσω εξ ολοκλήρου την πραγματικότητα και το αληθινό στα περί θρησκειών. Πραγματικά είναι μεγάλο κατόρθωμα για κάποιον που έζησε και ζει σε θρησκευτικό περιβάλλον να καταφέρει να διώξει αυτό το σύννεφο του σκοταδισμού από επάνω του , τουλάχιστον ιδεολογικά διότι πρακτικά απλά συμμετέχω σε θρησκευτικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια κτλ), θα έλεγα πως είναι αναπόφευκτο σ’ αυτή την θεοδρομούμενη κοινωνία που ζούμε. Από μικρός θυμάμαι , πως όλα αυτά περί θρησκείας και θαυμάτων, μου φαινόταν πολύ υπερβολικά για να είναι αληθινά, δεν χωρούσαν όλα αυτά στο μυαλό και στη συνείδησή μου, αλλά έπρεπε να τα πιστέψω γιατί αλλιώς…. θα με κυρίευε ο φόβος του άπιστου, δεν θα με αγαπούσε ο καλός θεούλης, μα…. Αφού είναι καλός… γιατί να με κάνει κάτι κακό? Ήμουν κ εγώ ένα από τα παιδιά του κατηχητικού , την ίδια ‘μέρα και ώρα , Κυριακή στης 8 πμ. και πώς να μη πάω? Θα λέγανε…’’ο γιός του θωμά δεν πάει στην εκκλησία’’ θα με έδειχναν όλοι με το δάκτυλο και ο δάσκαλος…. Θα με έβαζε τιμωρία και θα ήμουν ο περίγελος, το λιγότερο στην κοινωνία των μαθητών, θα ήμουν το μαύρο πρόβατο….λες κ αυτοί… τα άσπρα πρόβατα…πάλι πρόβατα δεν ήταν?
Μεγαλώνοντας όλα αυτά είχαν γίνει πλέον συνήθεια, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κτλ.
Όμως το ‘’μικρόβιο’’ της πραγματικότητας και της αλήθειας μ ΄ έτρωγε , ‘’περίμενα’’ μια αιτία , κάτι να με ωθήσει στην αναζήτηση, στον άλλο δρόμο… σ’ αυτόν που δεν υπάρχει ο φόβος του ανώτερου, της δεισιδαιμονίας.
Αυτό το κάτι ήρθε…. Με απροσδόκητο τρόπο… αλλά ήρθε. Τότε… στα 24 πήρα έναν άλλο δρόμο , μία άλλη πορεία, έναν άλλο κόσμο κ έφτασα στα 35 αυτόν τον κόσμο να τον κάνω δικό μου κομμάτι του εαυτού μου.
Ήταν τελικά ο κόσμος της λογικής , ένας κόσμος που ήταν κρυμμένος μέσα μου από την ημέρα που ήρθα σ’ αυτόν τον κόσμο. Απλά ήθελε τον χρόνο του……..

Άθεος είπε...

Προς τους δυο Ανώνυμους, αν και ο πρώτος έγραψε όνομα.

Φίλε Δημήτρη, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν και για το πιο πάνω κείμενο, μπορώ να πω ότι δεν είναι δικό μου, εγώ απλά το διασκεύασα στις απαιτήσεις του σχολίου. Όμως, εννοώντας τις αναρτήσεις στο blog, οφείλω να πω ότι είναι το λιγότερο που κάνω, ώστε αυτό που παίρνω, να το διπλασιάζω δίνοντας. Ευχαριστώ για την αναγνώριση αυτή!

Αγαπητέ φίλε Ανώνυμε, αρκετά συγκινητικό ήταν και το δικό σου σχόλιο.
Αν πάλεψες έντεκα ολόκληρα χρόνια για να γίνεις Άθεος, αυτό ιδιαίτερα σε τιμά γιατί δείχνει, ότι ουδέποτε θα σε πισωγυρίσει κάτι. Τώρα ξέρεις τι ήταν αυτό που νίκησες, ξέρεις τι σημαίνει λογική. Να είσαι σίγουρος πως τώρα διαφορετικά θα βλέπεις τον κόσμο και κυρίως τώρα πια μπορείς να τον εξηγείς σωστά. Δεν βρίσκεσαι σαν μαριονέτα εξαρτημένος μέσα σ’ αυτόν. Δεν είσαι αποξενωμένος από τον κόσμο σου.
Καλωσόρισες στη λογική.
Και σε μένα το πρώτο σκίρτημα της λογικής έκανε την εμφάνισή του στα 17. Όμως μόνο στα 30 ξεκαθάρισα τα σκουπίδια από το μυαλό μου. Τώρα ευτυχώς, είμαι σίγουρος ότι τίποτα δεν μπορεί να με κλονίσει!
Αλίμονο από κείνους που ούτε κατάλαβαν ότι παραμένουν αλλοτριωμένοι σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνουν ή από κείνους που από μόδα το παίζουν «άθεοι» ή σκεπτικιστές χωρίς να είναι!
Πιστεύω την ανάρτηση Περί Θεού, Ευτυχίας και Μέλλουσας Ζωής (2ο Μέρος) να την βρήκες ενδιαφέρουσα!
Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Χίλια συγνώμη Άθεε ξέχασα να σε γράψω το όνομά μου….
Καταρχήν σ’ ευχαριστώ για την δυνατότητα και ευκαιρία που με έδωσες και δίνεις να εκφράσω τα πιστεύω, της αντιλήψεις και εμπειρίες γύρο από το θέμα της θρησκείας και αθεΐας γενικότερα.
Μου αρέσει πραγματικά ο τρόπος που σκέπτεσαι και εκφράζεις τις απόψεις σου, σε αυτό το τόσο ενδιαφέρον και σπάνιο ως προς το θεματολόγιο κανάλι σου(blog)και με όλο το θάρρος, θα έλεγα πως σε ζηλεύω! Μακάρι να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι στο μέλλον , οι οποίοι θα ασχοληθούν με τέτοιου είδους θεματολόγια . είναι σημαντικό πιστεύω να προσφέρεις κάποιου είδους κοινωνικό έργο και μάλιστα χωρίς κάποιο προσωπικό η οικονομικό συμφέρον .
Είναι κάποιες φορές που σκέφτομαι και αναρωτιέμαι , πως θα ήταν γενικά η ανθρωπότητα δίχως τον παραλογισμό των διαφόρων θρησκειών. πραγματικά δυσκολεύομαι πολύ να τον φανταστώ…. Είναι σα να φαντάζεσαι έναν κόσμο χωρίς την καταραμένη αρρώστια του καρκίνου, αν και αυτό το σενάριο είναι πολύ πιο πιθανότερο του πρώτου, η σε πιο ακραία μορφή, είναι πιθανότερο να φτιαχτή μια ακρόπολη από κόκκους άμμου , παρά ένας κόσμος δίχως σκοταδισμό (θρησκείες). Η ελπίδα όμως συντηρεί τους πάντες……..
Θα ήταν όμως ένας κόσμος χωρίς θρησκεία ένας καλύτερος κόσμος?
Η δικιά μου σκέψη και συνείδηση λέει κάθετα ΝΑΙ!!!
Αλλά μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ!!
Η θρησκεία είναι ΑΝΕΞΙΤΗΛΗ δεν θα εξαφανιστεί ποτέ, η τέλος πάντων όχι μέχρι να ξεπεράσουμε τον φόβο του θανάτου , του σκότους, του αγνώστου και του άλλου…..

- ‘’ Αν χρειάζεται πίστη για να πιστέψεις κάτι ή σε κάτι η πιθανότητα να είναι αλήθεια είναι μειωμένη ‘’
Υ.Γ 1 .Όσο για την ανάρτησή σου με τίτλο Περί Θεού, Ευτυχίας και Μέλλουσας Ζωής (2ο Μέρος) , αυτή όπως και όλες είναι το λιγότερο…. ενδιαφέρον και καλογραμμένες και πραγματικά σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια .
Υ.Γ 2. Έχω κανάλι στο you tube. Ασχολούμαι και ανεβάζω βίντεο κυρίως για την εξάπλωση του χριστιανισμού στον ελληνισμό γενικότερα και για την μη ελληνικότητα της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (βυζάντιο). Εάν ασχολείσαι με το you tube και σ’ ενδιαφέρει θα ήθελα την κρητική σου, όποια κ αν είναι αυτή…..
ΦΙΛΙΚΑ- ΣΤΑΥΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Α.. και μια διευκρίνιση. Μη σε παραξενεύει η περασμένη ώρα που σε γράφω , απλά έχω σχετικά ήσυχη νυχτερινή βάρδια…
ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΑΥΡΟΣ….

Άθεος είπε...

Αγαπητέ Σταύρο. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Συμφωνώ σε όσα έχεις πει. Θα με ενδιέφεραν και τα άρθρα σου στο youtube γιατί με το θέμα του Βυζαντίου ασχολήθηκα κι εγώ και μάλιστα σε λίγους μήνες εκδίδεται σχετικό βιβλίο μου (αναφέρεται στην ιστορία του χριστιανισμού). Γράψε μου όμως, πώς μπορώ να σε βρω εκεί, γιατί σε κείνο το χώρο μόνο τραγουδάκια συνήθως ακούω. Περιμένω την διεύθυνσή σου και μαζί με μένα και άλλοι αναγνώστες που θα περάσουν από δω.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα άθεε. Απλά περίμενα την δικιά σου συγκατάθεση για την δημοσίευση της διεύθυνσής μου στο you tube μέσω του blog σου.

http://www.youtube.com/user/trakatroukis480


Μη σε παραξενεύει η σε ξινίζει το όνομα τρακατρούκις...κρατάει απο τα αρχαία χρόνια. μιας και είναι ένα Ελληνικό φύλο που ήρθε απο την περιοχή της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία το 1922.

σ' ευχαριστώ πολύ...
ΦΙΛΙΚΑ - ΣΤΑΥΡΟΣ

Άθεος είπε...

Μα τι λες φίλε μου…
Θα μου κλέψεις την πελατεία μήπως…
Όχι μόνο σε ευχαριστώ που δημοσίευσες την διεύθυνσή σου, αλλά την δημοσιεύω κι εγώ με link στην επιφάνεια του blog μου σε περίοπτη θέση (Ιστολόγια με κοινό ενδιαφέρον).
Έχεις ωραία video που μας ενδιαφέρουν όλους. Μερικά τα έχω δημοσιεύσει κι εγώ, όμως εκεί μπορεί να περάσει κανείς αρκετές ώρες!
Το συστήνω ανεπιφύλακτα!
(Γράψε μου ένα email για να έχω κι εγώ το δικό σου. Δεν χρειάζεται να τα λέμε όλα από δω).

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

σε ο,τι δήποτε αντίρρηση,υπερβολή, παράληψη,στα αναρτημένα βίντεο που έχω στο you tube,θα ήθελα την παρατήρησή σου.. ευχαριστώ.

Άθεος είπε...

Εξυπακούεται αυτό.
Περιμένω email.

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς πολλά λόγια:
Ένας άθεος δεν κάνει τόσο θόρυβο για να στηρίξει την ιδεολογία του.

Και τρία ερωτήματα:
-Είναι οι κάθε είδους "ιδεολογίες" υποκατάσταστα θρησκείας;
-Είναι η πίστη πως "η ελληνική γλώσσα είναι καλύτερη όλων", υποκατάστατο θρησκείας;

Και τέλος
-Είναι η φιλοσοφία επιστήμη εφόσον σε μια υλική πραγματικότητα κάθε επιστήμη καταλήγει σε κάποια εφαρμογή/πράξη;

ΑΔΑΗΣ

Άθεος είπε...

Φίλε μου Ανώνυμε, μπορώ να πω ότι παρόλο που μου έβαλες δύσκολα μου άρεσαν οι ερωτήσεις σου και από αυτές αναγνωρίζω ότι είσαι σοβαρός άνθρωπος!
Όμως ας αρχίσω από την διαπίστωσή σου ότι κάνω θόρυβο. Πού ακούς θόρυβο, αν δεν έρθεις στο χώρο μου… Κι αν έρθεις τι ακούς που σε ξεκουφαίνει… Μήπως που ονομάζω την αθεΐα αρετή;
Αν ήσουν στη θέση μου θα είχες διαφορετική γνώμη;
Και εμένα με ενοχλεί που μιλάτε για ηθική, πέρα από την προσωπική σας πίστη και πολύ περισσότερο όταν καταπιάνεστε με θέματα εκτός πίστης, όπως είναι η επιστήμη.
Ας πάμε στα ερωτήματά σου.
1. Όχι, όλες οι ιδεολογίες δεν είναι υποκατάστατα της θρησκείας.
2. Ναι, η ελληνική γλώσσα είναι η ομορφότερη όλων γιατί είναι η πλουσιότερα! Ποιος αμφιβάλει γι αυτό;
3. Η φιλοσοφία είναι ένα σύστημα αντιλήψεων για την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε. Περιγράφει δηλαδή σαν σύστημα τις γενικές έννοιες για τον κόσμο μας και τη θέση του ανθρώπου σ’ αυτόν. Κάτω από αυτήν την οπτική του διαλεκτικού και του ιστορικού υλισμού η φιλοσοφία γίνεται επιστήμη σε αντίθεση με την υποκειμενική φιλοσοφία του ιδεαλισμού που βρίσκεται ακριβώς στην αντιπέρα όχθη!
Ποιος είπε ότι κάθε επιστήμη μπορεί να καταλήγει σε εφαρμογή ή πράξη. Το συμπέρασμα τι είναι όταν μπορούμε επιστημονικά να το θεμελιώσουμε…

ΑΔΑΗΣ είπε...

Κατ’ αρχήν, πού και με ποιον τρόπο αναφέρθηκα ή υπονόησα κάποιου είδους “ηθική”;

Στη συνέχεια, αν λάβουμε υπόψιν μας την κόντρα ιδέας/πνεύματος – ύλης, νομίζω πώς όλες οι ιδεολογίες είναι πιο κοντά στον θεϊκό ουράνιο θόλο παρά στην υλική γήινη πραγματικότητα.
Εξακολουθώ να μιλάω ως αδαής γιατί αυτό είμαι, κι αντιμετωπίζω τη φιλοσοφία ως συζήτηση για την συζήτηση.
Από την άλλη είχα την εντύπωση ότι η οπτική του διαλεκτικού και του ιστορικού υλισμού είναι εκείνη που θεωρεί επιστήμη κάθε θεωρία η οποία έχει εφαρμογή στην πραγματικότητα.

Και τέλος για την ελληνική γλώσσα αμφιβάλω εγώ! Το γεγονός ότι την γνωρίζω καλύτερα επειδή έτυχε να γεννηθώ εδώ, δεν την κάνει ούτε καλύτερη, ούτε πλουσιότερη. Αν γνώριζα όλες τις γλώσσες του κόσμου το ίδιο καλά, θα μπορούσα να απαντήσω ποια είναι η καλύτερη και να στηρίξω και το γιατί την θεωρώ πλουσιότερη. Προς το παρόν αρκούμαι στο να αμφιβάλω…

Άθεος είπε...

Ποιος σου είπε ότι αναφέρθηκες ή υπονόησες την ηθική.
Εγώ αναφέρθηκα σ’ αυτήν.
Ένας (υλικός) άνθρωπος δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να καυχηθεί ότι βρίσκεται κοντά στον θεϊκό ουράνιο θόλο παρά στην υλική γήινη πραγματικότητα. Αν το ισχυριστεί σημαίνει ότι είναι 100% αλλοτριωμένος. Αποξενωμένος από τον κόσμο του ή χαμένος μέσα σ’ αυτόν!
Ακριβώς ο υλισμός έχει πρακτική εφαρμογή ή αναφέρεται στο πράγμα, στο ον δηλαδή της ύπαρξής μας. Ό,τι δεν είναι υλικό είναι ιδέα και ιδεατό, δηλαδή φαντασία ή επινόηση.
Όσο για τη γλώσσα με εκπλήσσεις. Δεν το ισχυρίζομαι αυτό επειδή αυτήν ομιλώ, αλλά επειδή είναι παγκοσμίως γνωστό ότι είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου. Ακόμα και ο Μπήλ Γκαίητς το λέει και την αναγνωρίζει σαν την πλέον μαθηματική γλώσσα και με την πιο πλούσια ετυμολογία.
Αν έχεις διαφορετική γνώμη δεν σου προσάπτω ανθελληνισμό αλλά άγνοια!

ΑΔΑΗΣ είπε...

Ναι, έχω διαφορετική γνώμη. Το να μου προσάψεις άγνοια, εφόσον δηλώνω “αδαής”, το βρίσκω μάλλον περιττό.
Επίσης, το να αναγνωρίζεις πως δεν θεωρώ κανέναν πολιτισμό ανώτερο από τους υπόλοιπους (έτσι κατανοώ τον ανθελληνισμό που αναφέρεις), μάλλον τιμητικό το βρίσκω παρά κατηγορία για να μου την προσάψεις!

Αντίο κι ευχαριστώ για την κουβέντα.

Άθεος είπε...

Εφόσον και ο ίδιος αναγνωρίζεις πως δεν υπάρχει κανένας πολιτισμός ανώτερος από τους άλλους και όλοι είναι ίσοι (ίδιοι δηλαδή), σίγουρα είσαι αδαής!
Δίδαξε στα παιδιά σου τις διδαχές των φιλοσόφων της Μποτσουάνα και των Ζουλού.
Όμως, εκεί που η ισότητα (δικαιώματα) ανάμεσα στους λαούς έπρεπε να εξισώνεται, είμαι σίγουρος ότι την καταδικάζεις!
Αυτό ακριβώς λέγεται αποξένωση!
Ευχαριστώ κι εγώ για την επικοινωνία.

nadia είπε...

Φίλε Άθεε, νομίζω οτι για μερικούς ανθρώπους, αν όχι για τους περισσότερους, η θρησκεία είναι ανάγκη γιατί τους δίνει έτοιμες απαντήσεις, ένα σύστημα αξιών, κάτι να ελπίζουν καθώς και την αίσθηση ότι ανήκουν σε μιά ομάδα ανθρώπων.
Αυτό το κενό απ'οτι καταλαβαίνω προσπαθείς να καλύψεις και εσύ μέσα απο την ιστοσελίδα σου.
Εμένα όμως προσωπικά με γοητεύει η αθεϊα ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κάποιος που θα με πατρονάρει και θα μου πεί ποιό είναι το σωστό και ποιό είναι το λάθος.
Αντίθετα πιστεύω οτι η φιλοσοφία, η αναζήτηση δηλαδή της αλήθειας και της σοφίας μέσα απο συνεχή αμφισβήτιση είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να απελευθερώσει το πνεύμα μας και να μας γλιτώσει απο τους "λάτρεις του παράδοξου". Αυτή όμως η επιλογή μου το παραδέχομαι οτι δεν ταιριάζει σε όλους.
Εσύ απ'οτι καταλαβαίνω έχεις ανάγκη να πιστεύεις και να ανήκεις κάπου,χωρίς να σε παραμυθιάζει βέβαια κάποιος και να εκμεταλλευεται την ανάγκη σου αυτή. Τα κινητρά σου είναι πολύ αγνά και ειλικρινή, οπότε συνέχισε έτσι.

Άθεος είπε...

Αγαπητή Νάντια, σε γενικές γραμμές έτσι όπως τα λες είναι.
Όμως, δεν έκανα τη σελίδα αυτή για να ανήκω κάπου. Απλά για να δείξω σε μερικούς τι ανακάλυψα ή να προσελκύσω άλλους και να μάθω τις δικές τους ανακαλύψεις, τους δικούς τους προβληματισμούς. Μετά για να δείξω ότι η αθεΐα δεν είναι αλητεία, γιατί πολλοί αυτήν την άποψη έχουν και νομίζουν ότι η θρησκευτική πίστη προωθεί τα ήθη ή είναι κάτι χρήσιμο για τον άνθρωπο.
Χωρίς να ακουστεί και η δική μας γνώμη δεν είναι άδικο να μας συκοφαντούν;
Ποιος θα διαδώσει το πνεύμα εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους στη πυρά αδίκως για την ελευθερία της συνείδησης και το καλό της ανθρωπότητας;
Ποιος θα καταδικάσει τα εγκλήματα των φονταμενταλιστών ανά τους αιώνες;
Μήπως με καταλαβαίνεις καλύτερα τώρα…;

Nadia είπε...

Σε καταλαβαίνω και το παίρνω πίσω αυτό που είπα πριν. Ειλικρινά δεν χρειάζεται να γίνει και η Αθεϊα ένα ακόμη δόγμα. Αρκετά έχουμε. Να ΄σαι καλά.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Τώρα που ειδα το σχολιασμό του βλογκ, δεν εχα το χρόνο, όπως καταλαβανεις, να διαβάσω όλα τα σχόλια,
Κάπου όμως πήρε το μάτι μου πως ετοιμάζεις βιβλίο
Θα με ενδιέφερε να μας κάνεις μια ενημέρωση....

Οσσο για τη γνώμη μου:

Ενδιαφέρον το μπλογκ σου άσχετα αν δεν συμφωνώ σε όλα μαζί σου

Άθεος είπε...

Ας αφήσουμε το βιβλίο για το τέλος.
Είσαι αληθινή, όταν σου αρέσει κάτι και δεν συμφωνείς σε όλα!
Έτσι πρέπει να είμαστε και να τα συζητάμε πριν κάνουμε άδικα κριτική σε όσα δεν συμφωνούμε. Και γιατί να συμφωνούμε σε όλα; Η πρόοδος μας πηγαίνει μπροστά ακριβώς επειδή εμφανίζονται αντιθέσεις. Ξεπερνώντας τες προχωράμε μπροστά. Αν το βουνό δεν είχε εμπόδια δεν θα μπορούσαμε να το ανέβουμε. Έτσι δεν είναι; Αυτό λέγεται διαλεκτική και είμαι λάτρης της!
Αν θέλεις να εκπαιδεύσεις το νου σου, πρέπει να τον παιδεύσεις λίγο παραπάνω. Οι πληροφορίες στο internet είναι πολλές και βιάζοντας να βάλουμε πολλά στο μυαλό, τρέχουμε από δω και από κει. Τότε είναι που ασχολούμαστε με μαλακίες! Το κάνω κι εγώ αυτό, όχι μόνο εσύ. Πολλές φορές κάνουμε αμέτρητες ώρες ζάπινγκ στην T.V. και δεν λέμε να την κλείσουμε! Κατάλαβες.
Τώρα, για το βιβλίο αφιέρωσα πολύ χρόνο και φυσικά αυτό θα γίνει την πρώτη βδομάδα της κυκλοφορίας του. Κάπου προς τα τέλη του Μάρτη.
Υπομονή γιατί θα είναι μπούσουλας για τον ερευνητή. 660 σελίδες ζουμερές!
Θέμα: Γιατί εμφανίστηκε ο χριστιανισμός και γιατί, ακολουθώντας τον, δημιούργησε έναν τόσο ανήθικο κόσμο (παρέα βέβαια και με τις άλλες δυο αποκαλυπτικές θρησκείες).
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ με τον όρο αθεία. Εγώ τοποθετώ τον εαυτό μου στους αντίθρησκους. Η λέξη αθεία περιλαμβάνει το στερητικό "α", που σημαίνει μη γνώση του αντικειμένου στο οποίο αναφέρεται. Θεωρώ όμως οτι έχω καλή γνώση του αντικειμένου θεός, άρα δεν είμαι άθεος. Ούτε αντίθεος είμαι, γιατί δεν μπορώ να είμαι ενάντια σε ένα πράγμα που δεν υπάρχει. Είμαι εναντίον της θρησκείας, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή.
Μήπως θα έπρεπε να το δούμε απο αυτή τη όψη;
Προσπαθώ να κατεβάσω "την αρρώστεια της θρησκείας" του Ντώκινς, αλλά δεν κατεβαίνει με τους Ελληνικούς υπότιτλους. Μήπως μπορείς να με βοηθήσεις, να κατεβάσω με τους υπότιτλους;

Άθεος είπε...

Δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει ο όρος γι αυτό διαφωνείς. Τις σχετικές αναρτήσεις για την αθεΐα δεν τις διάβασες, ούτε τη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό. Το στερητικό «α» δεν στερεί την ιδιότητα του θεού, αλλά σαν άποψη, την ύπαρξή του! Μήπως εσύ που δεν είσαι «άθεος» σημαίνει ότι είσαι ο θεός; Σταματήστε την πιπίλα της διαστρέβλωσης. Ένας χάχας το πέταξε και το χρησιμοποιείτε όλοι σας. Ξεκολλήστε!

Κάτω δεξιά (της οθόνης video) υπάρχει ένα κουμπάκι που δείχνει ένα τρίγωνο. Όταν το πατήσεις κάνε επιλογή πατώντας το cc. Τότε θα κοκκινίσει και οι υπότιτλοι θα εμφανιστούν.

Ανώνυμος είπε...

(μερος 1) ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ 1) ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΝ ΑΙΤΙΟΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, 2) ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ ..ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ (ΟΝΤΟΣ) , 3) ΜΗΔΕΝ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ , ΜΗΔΕ ΕΙΣ ΤΟ ΜΗ ΟΝ ΦΘΕΙΡΕΣΘΑΙ . ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΑΠ ΄ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΤΙ , ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ , 4) Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠ ΄ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΑΠ ' ΤΗΝ ΥΛΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ , 5) Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ , ( ΑΠ ' ΤΗΝ 'ΝΕΚΡΗ' ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΝΕΣ ΜΑΖΕΣ , ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ , ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ , ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ,ΤΗΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ) , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ , 6) ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΣΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΩΜΑ / ΜΗΧΑΝΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ , ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟΝ ΑΙΤΙΟΝ , ΤΟΤΕ ΓΙ ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ , Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ , ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΟΥΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ . ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ' ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ ' ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΝ ΑΙΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ( ΘΕΟΣ ) , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ , ΤΟΤΕ Η ΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΘΕΟΣ.
ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΚΑΘΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΕΡΙ ' ΕΓΩ' ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟΝ , Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ , ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ' ΒΑΡΙΑ ' ΥΛΗ ( ΔΡΑΣΗ -ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ , ΚΑΡΜΑ , ΑΝΤΙΠΕΠΟΝΘΟΣ ) . < ΟΥΚ ΟΙΔΑΤΕ ΟΤΙ ΝΑΟΣ ΘΕΟΥ ΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΙΚΕΙ ΕΝ ΥΜΙΝ ,'> Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ,ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΒΙΩΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ , ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ . ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΚΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΝΙΣΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ (ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ / ΑΡΙΘΜΟΣ Φ ) . ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ , ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ . ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΚΑΘΡΕΠΤΙΣΜΑ / ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΟΝ ( ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ) . ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΒΙΩΝ ΟΝΤΩΝ , ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ( ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ) , ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ (ΚΥΡΙΩΣ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ) . ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΧΘΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΤΣΙ ΜΕΣΟΝ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΣΚΟΠΟ . Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΛΗΣΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ( ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΩΓΗ ΑΥΤΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΝΤΟΣ , ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΑΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΗ . <ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΩΟΠΟΙΟΥΝ , Η ΣΑΡΞ ΟΥΚ ΩΦΕΛΕΙ ΟΥΔΕΝ . ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Α ΕΓΩ ΛΑΛΩ , ΠΝΕΥΜΑ ΕΣΤΙ ΚΑΙ ΖΩΗ ΕΣΤΙΝ

Ανώνυμος είπε...

(μερος 2) ΕΤΣΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 'ΖΩΗ ΤΩΝ ΗΔΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΕΩΝ ' , ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΑΝΤΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ . < ΕΙΣΕΛΘΕΤΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΠΥΛΗΣ , ΟΤΙ ΠΛΑΤΕΙΑ Η ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΧΩΡΟΣ Η ΟΔΟΣ Η ΑΠΑΓΟΥΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΣΙΝ ΟΙ ΕΙΣΕΡΧΩΜΕΝΟΙ ΔΙ ' ΑΥΤΗΣ . ΤΙ ΣΤΕΝΗ Η ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΤΕΘΛΙΜΜΕΝΗ Η ΟΔΟΣ Η ΑΠΑΓΟΥΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗΝ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΙ ΕΙΣΙΝ ΟΙ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΕΣ ΑΥΤΗΝ . > ΑΥΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ 'ΝΕΚΡΩΣΕΙ ' ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΘΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ ΔΕΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΑΤΕΛΕΙΑ . ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΔΡΑ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΗΔΟΝΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ , ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΑΡΚΕΣΤΕΙ ΣΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΜΑΤΑΙΑ ΥΛΙΚΑ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ Ο,ΤΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ . ΕΤΣΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΘΑ 'ΑΔΕΙΑΖΕΙ ' ΥΛΙΚΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ' ΓΕΜΙΖΕΙ ' ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΣ , ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ' ΠΛΗΡΗΣ ' ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΑ . < ΟΡΑΤΕ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑΣΕΣΘΕ ΑΠΟ ΠΑΣΗΣ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑΣ . ΟΤΙ ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙΝ ΤΙΝΙ Η ΖΩΗ ΑΥΤΟΥ ΕΣΤΙΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΥΤΟΥ .> , < ΠΩΛΗΣΑΤΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΥΜΩΝ ΚΑΙ ΔΟΤΕ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΝ , ΠΟΙΗΣΑΤΕ ΕΑΥΤΟΥΣ ΒΑΛΑΝΤΙΑ ΜΗ ΠΑΛΑΙΟΥΜΕΝΑ , ΘΗΣΑΥΡΟΝ ΑΝΕΚΛΕΙΠΤΟΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΟΥΡΑΝΟΙΣ , ΟΠΟΥ ΚΛΕΠΤΗΣ ΟΥΚ ΕΓΓΙΖΕΙ ΟΥΔΕ ΣΗΣ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ . ΟΠΟΥ ΓΑΡ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΥΜΩΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΗΜΩΝ ΕΣΤΑΙ .> ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ν ' ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΒΟΗΘΑ ΕΤΣΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ . < … ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΩΣ ΣΕΑΥΤΟΝ > , < ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ > .ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΑΛΛΟΝ < ΤΩ ΤΥΠΤΟΝΤΙ ΣΕ ΕΠΙ ΤΗΝ ΣΙΑΓΟΝΑ ΠΑΡΕΧΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΝ >, .ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ ΕΤΣΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ . ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ . < ΤΗ ΓΑΡ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΙ Η ΚΤΙΣΙΣ ΥΠΕΤΑΓΗ ΟΥΧ ΕΚΟΥΣΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΤΑΞΑΝΤΑ ΕΠ ' ΕΛΠΙΔΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΤΙΣΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ .> ,ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ 'ΕΓΩ' ΤΟΥ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΟΣΜΙΑΣ ΥΠΑΡΞΗΣ . < ΟΤΙ ΠΑΣ Ο ΥΨΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΑΠΗΝΩΘΗΣΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΠΕΙΝΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΥΨΩΘΗΣΕΤΑΙ >, < ΕΙ ΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΕΛΘΕΙΝ , ΑΠΑΡΝΗΣΑΣΘΩ ΕΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΑΡΑΤΩ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΩ ΜΟΙ . ΟΣ ΓΑΡ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ ΣΩΣΑΙ , ΑΠΟΛΕΣΕΙ ΑΥΤΗΝ . ΟΣ Δ ' ΑΝ ΑΠΟΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΝΕΚΕΝ ΕΜΟΥ , ΕΥΡΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ .> , < ΟΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΕΝ ΥΜΙΝ ΜΕΓΑΣ ΓΕΝΕΣΘΑΙ , ΕΣΤΑΙ ΥΜΩΝ ΔΙΑΚΟΝΟΣ . ΚΑΙ ΟΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΕΝ ΥΜΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ , ΕΣΤΑΙ ΥΜΩΝ ΔΟΥΛΟΣ . ΩΣΠΕΡ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΥΚ ΗΛΘΕ ΔΙΑΚΟΝΗΘΗΝΑΙ , ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΟΝΗΣΑΙ ΚΑΙ ΔΟΥΝΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ ΛΥΤΡΟΝ ΑΝΤΙ ΠΟΛΛΩΝ .>

Ανώνυμος είπε...

(μερος 3) ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΞΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ . ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚ ΘΕΣΕΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΛΑΣΗ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙ ' ΑΥΤΟΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ,' ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΖΟΥΣΕ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΗ ΤΟΥ Η ΖΩΗ , (ΤΑ ΛΕΧΘΕΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ) , ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΤΥΠΟΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΝ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ,' ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΖΑΜΕ ΑΥΤΟΝ ΕΑΝ ΟΧΙ , ΥΙΟΝ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟ ,' < ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ . ΟΥΔΕΙΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΕΙ ΜΗ ΔΙ ' ΕΜΟΥ . ΕΙ ΕΓΝΩΚΕΙΤΕ ΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΓΝΩΚΕΙΤΕ , ΑΝ ΚΑΙ ΑΠ ' ΑΡΤΙ ΓΙΝΩΣΚΕΤΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΕΩΡΑΚΑΤΕ ΑΥΤΟΝ .> , < ΤΑ ΕΡΓΑ Α ΕΔΩΚΕ ΜΟΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΙΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΑΥΤΑ , ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ , Α ΕΓΩ ΠΟΙΩ , ΜΑΡΤΥΡΕΙ ΠΕΡΙ ΕΜΟΥ ΟΤΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΜΕ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ . > < … ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΕΝ ΕΣΜΕΝ . > . < ΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΩΝ (ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ) ΔΕ ΕΡΩΤΩ ΜΟΝΟΝ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΥΤΩΝ ΕΙΣ ΕΜΕ , ΙΝΑ ΠΑΝΤΕΣ ΕΝ ΩΣΙ ΚΑΘΩΣ ΣΟΙ ΠΑΤΕΡ ΕΝ ΕΜΟΙ ΚΑΓΩ ΕΝ ΣΟΙ , ΙΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΝ ΗΜΙΝ ΕΝ ΩΣΙ , ΙΝΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΤΕΥΣΕΙ ΟΤΙ ΣΥ ΜΕ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΣ …> < …ΕΓΩ ΕΝ ΑΥΤΟΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΕΝ ΕΜΟΙ ΙΝΑ ΩΣΙ ΤΕΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΕΝ ΚΑΙ ΙΝΑ ΓΙΝΩΣΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΣΥ ΜΕ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΕΜΕ ΗΓΑΠΗΣΑΣ . < … ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΘΥΡΑ . ΔΙ ' ΕΜΟΥ ΕΑΝ ΤΙΣ ΕΙΣΕΛΘΕΙ , ΣΩΘΗΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΣΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΟΜΗΝ ΕΥΡΗΣΕΙ …. ΕΓΩ ΕΙΜΙ Ο ΠΟΙΜΗΝ Ο ΚΑΛΟΣ . Ο ΠΟΙΜΗΝ Ο ΚΑΛΟΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ ΤΙΘΗΣΙΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ..> < ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΑΜΠΕΛΟΣ , ΥΜΕΙΣ ΤΑ ΚΛΗΜΑΤΑ . Ο ΜΕΝΩΝ ΕΝ ΕΜΟΙ ΚΑΓΩ ΕΝ ΑΥΤΩ , ΟΥΤΟΣ ΦΕΡΕΙ ΚΑΡΠΟΝ ΠΟΛΥΝ , ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΟΥ ΟΥ ΔΥΝΑΣΘΕ ΠΟΙΕΙΝ ΟΥΔΕΝ . > < ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ . Ο ΠΙΣΤΕΥΩΝ ΕΙΣ ΕΜΕ , ΚΑΝ ΑΠΟΘΑΝΗ , ΖΗΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΣ Ο ΖΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩΝ ΕΙΣ ΕΜΕ ΟΥ ΜΗ ΑΠΟΘΑΝΕΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ > ΑΜΗΝ.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

Πρός Ανώνυμο:
と限りランダム隅に4番目の文字列は、通常の四辺形のサイクルで記録の欠落している手足の刺激過度につながる場合は、この意味は、スターライトの上に有機性廃棄物の体系的な処分の方法は、地下鉄の屋根は、超高層ビルで構成され、同じサイクルを囲む1階のエネルギーの2乗に等しいを吸収し、髪とルイ、これにすぐにゼロ酸油を塗った傷の固有の必要な場合は、配当ので、潜在的な髪のもやしの処女奪われる16日間の角。

-Ελπίζω να κατάλαβες, πως τα πάγματα δεν είναι τόσο απλά....!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ Η ΣΥΝΘΕΤΑ . ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠ ' ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ,ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .ΔΕ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ , ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ( Η ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ) , ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ .ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΩ ΚΑΠΟΙΟΝ.ΘΑ Μ'ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ . (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟ)

Άθεος είπε...

Ε, αν είναι το κείμενο διατριβή σου, το σέβομαι και το αφήνω, αν και δεν με ενδιέφερε καθόλου. Αλλά νομίζω απευθύνεσαι στο Σταύρο, οπότε σε αφήνω στα χέρια του. Εγώ θα περιμένω κάποιον Ο.Χ. 2 που έχει παράπονα ότι ειρωνεύομαι τους πιστούς. Περιμένω!

Ανώνυμος είπε...

Προς Αθεο .Πιστευω οτι δεν εισαι εμπαθης αλλα μαλλον καλοπροαιρετος.Σου ευχομαι καλο ταξιδι στην αναζητηση σου.

Ο.Χ (2) :) είπε...

Κατ’ αρχήν δεν είμαι ο (Χ.Ο-1), είμαι ο ανώνυμος της προηγούμενης ανάρτησης που πήρε και αυτός το όνομα του για να μη παραπονιέται ο Mr άθεος.

Δεν απάντησες (άθεε) στο ερώτημα που σου έθεσα και είναι πολύ απλό !
Παρουσιάζεσαι ΣΑΝ ευγενής άνθρωπος στο ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (σε ορισμένα σημεία για να είμαι ειλικρινείς, όχι όλο) και στην συνέχεια, από την πρώτη ανάρτηση κιόλας αναιρείς τα ίδια σου τα λόγια προβαίνοντας σε κάθε είδους ύβρεις, χυδαιολογία και ειρωνεία προς τους πιστούς του κόσμου.

Συγκεκριμένα χαρακτηρίζεις με επαινετή αυθάδεια τους χριστιανούς ως:
ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ, ΑΝΟΗΤΟΥΣ, ΑΝΟΥΣΙΟΥΣ, ΑΦΕΛΕΙΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ και ένα σωρό άλλα.
(ας μη κάνω πάλι (copy-past) … μιας και δεν σου αρέσει).

Νομίζω πως είναι φανερές από όλους οι αντιφάσεις που πέφτεις, όσο και να μη σου αρέσει αυτό.

Δεν φτάνει που συμπεριφέρεσαι έτσι (μέσα σε αυτό τον ευγενικό χώρο που με τόοοοση αγάπη έχεις κάνει για εμάς), προβαίνεις (δάσκαλε που δίδασκες) και σε παρατηρήσεις του τύπου:
«Ούτε να ειρωνεύεστε ούτε να βρίζετε» σε όλους αυτούς που μπήκαν να πάρουν λίγο από τις γνώσεις σου.
Απειλείς να βγάλεις από την “πρίζα” κάθε σοβαρό άνθρωπο που ασχολήθηκε μαζί σου, όπως το Μανόλη, του οποίου η ποιότητα λόγου δεν συγκρίνετε με τη δική σου.

Τελικά, πες μας για ποιο λόγο το έχεις κάνει αυτό το blog ;; (εκτός από το να πουλήσεις βιβλία)
Εντάξη, Mr άθεε, στα παρακάτω

Τώρα κάθεσαι και μου λες,
«Με ένα Ρε φίλε άθεε δεν δείχνεις και τόση φιλία, όταν πιο κάτω πάλι επιδίδεσαι σε κατηγορίες» …

Μα την πραγματικότητα σου παρουσιάζω, εγώ σε κατηγορώ ή εσύ ο ίδιος αναιρείς τα λόγια σου και την ευγενική νοοτροπία που θες να προωθήσεις (σε όλους εκτός τον εαυτό σου).
Ή ΜΗΠΩΣ έχεις κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιείς όλα αυτά (και πολλά ακόμα) για να υπερασπίζεις την αλήθεια σου, με την δικαιολογία ότι απλά…. «αναφέρονται στην αλήθεια» ;;;
Και εγώ στην αλήθεια μου αναφέρομαι …
Είναι τουλάχιστον αστεία τα επιχειρήματα σου.

Ξεχνάς τι ζητάς ο ίδιος για το blog σου, χρησιμοποιείς ένα σωρό ύβρεις για τους πιστούς και μετά θες να συζητήσουμε για το «Τι απ’ όλα αυτά νομίζω είναι υπερβολή ή άδικη κριτική»
Καταλαβαίνεις τι λες ή απλά τα λες για να γράψεις κάτι ;;;
Τον ίδιο σου τον εαυτό προσβάλεις πρώτα με όλα αυτά.
Αν θες πάντως να το παίξουμε έτσι, κάτσε να σου σύρω και εγώ ένα σωρό και να είσαι βέβαιος ότι θα κάτσω να σου αιτιολογήσω την κάθε ύβρη !! χε χε

Μου λες ότι κάνω λόγο εγώ για «χυδαιολογία και αυθάδεια» ενώ εσύ δεν καταλαβαίνεις σε ποιο σημείο τα έχεις εφαρμόσει !!! Τι να σχολιάσω τώρα, θεωρώ πως και ένα παιδάκι θα καταλάβαινε.

«Σε μένα βρίσκουν αυθάδειες, την δική τους συμπεριφορά δεν την βλέπουν!» λες …
Μα εσύ ο ίδιος είσαι που από την πρώτη ανάρτηση σου έχεις ρίξει την ποιότητα του blog.
(δεν πρόλαβε κανείς άλλος)

«Φαντάζομαι τι θα πεις μόλις βγει το καινούριο και αναγκαστικά θα πρέπει να αφιερώσω μια δυο αναρτήσεις για την παρουσίασή του!»
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ;;;; Να μας τρελάνεις θέλεις ;;;
Επιλήψιμη η συμπεριφορά σου είναι …

Υ.Γ.
Εγώ προσωπικά( που έχω γίνει χειρότερος από τα ζώα! Καινούργιο αυτό !) δεν έχω καμιά όρεξη να χαλάσω τον ειρμό των ευγενικών σχολίων σου, απλά ερωτήματα θέτω που έχουν άμεση σχέση με το χαρακτήρα σου και επομένως αφορούν και την κάθε ανάρτηση, χωρίς όμως να παίρνω απαντήσεις.

ΗΩΣ είπε...

Συγγνώμη που επεμβαίνω πιστοί, αλλά στην προηγούμενη ανάρτηση μας πρήξατε τα συκώτια, και στην τωρινή αποπροσανατολίζετε πάλι ένα θέμα, που αν μή τί άλλο, εμένα με ενδιαφέρει. Άντε, πες ότι κανείς σας δεν έχει μπει ποτέ στον κόπο να διαβάσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας του, ήτοι το Σύνταγμα της Ελλάδας, που αναφέρει ρητά ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και προστατεύεται από τους Νόμους. Αλλά να μην έχει ακούσει και κανείς σας για την ελευθερία του λόγου; Μου προκαλεί κατάπληξη! Σε τελική ανάλυση, ανοίξτε ένα blog, για να μαζεύεστε και να οικτίρετε τους υπόλοιπους, και όποιος θέλει, να έχει την ελευθερία είτε να σας διαβάζει είτε να σας αφήνει στην ησυχία σας και να βρίσκει κι αυτός τη δική του. Αλλά μην μου πει κανείς ότι αυτή η λογοδιάρροια περί της Χριστιανικής διδασκαλίας σε επίπεδο κατηχητικού έχει καμιά σχέση με τον Δημόκριτο, γιατί θα αρχίσω να ουρλιάζω σαν τσακάλι. Και καλά απέφυγα μέχρι τώρα να τα χώσω σε Χριστιανούς και για τα φρικιαστικά εγκλήματα που έκαναν εν ονόματι της πίστης τους, και για την σύγχρονη εταιρία που λέγεται Εκκλησία, και για πολλά άλλα σκανδαλιστικά. Άντε, γιατί δεν θα σας ξεπλένει μετά ούτε ο Ιορδάνης ποταμός. Αλλά βλέπεις, σέβομαι την πίστη των άλλων, μεγάλα παιδιά είστε, όσο φτάνει το μυαλό σας σκεφτείτε. Αν δεν φτάνει, καλά να πάθετε. Δείξτε όμως λίγο σεβασμό κι εσείς και μην μας σπάτε... τις αρχές, διότι και η διακριτικότητα έχει όρια!

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

- Λοιπόν ,αγαπητέ ανώνυμε , μ’ έπεισες τελικά να σχολιάσω τα όσα δυσανάγνωστα κεφαλαία παραθέτεις , είναι αλήθεια πως δυσκολεύτηκα αρκετά να «συλλάβω» το νόημα του μακροσκελούς κειμένου σου. Τα όσα επιπρόσθετα «θεόπνευστα» κείμενα που παραθέτεις(τα οποία είναι αποτέλεσμα των όσων σου παραθέτω παρακάτω) , κρίνονται από το…. «εγώ» μου ,ως άνευ σχολιασμού .

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ακολουθεί σεντόνι !!

- Η αναζήτηση της αλήθειας, όσον αφορά την κοσμογονική δημιουργία - λειτουργία - συμπεριφορά του «όλου» προς το «μέρος» και αντίστροφα, και η φυσική επιλογή του αποτελέσματος, είναι ζητήματα που θα έπρεπε να μας οδηγούν στις τοποθετήσεις μας ως λογικά σκεπτόμενα και ενημερωμένα άτομα.
Στο πνευματικό «είναι» του ανθρώπου, η αναζήτηση της αλήθειας, είναι ζητούμενο είτε μέσω θρησκευτικών μεταφυσικών ανησυχιών - αναζητήσεων, είτε μέσω της επιστημονικής γνώσης – απόδειξης και εφαρμογής. Ενδιάμεση κατάσταση που προσπαθεί να συμβιβάσει τις δυο αυτές νοητικές κατευθύνσεις, γίνεται είτε «εκ του πονηρού», είτε λόγω άγνοιας - αφέλειας του ατόμου, που τον οδηγεί τελικά σε αποπροσανατολισμό από την αντικειμενική πραγματικότητα.

-Η «επιλογή» σε ατομική βάση μεταξύ των δυο κατευθύνσεων ως βάσης θεώρησης, προβληματισμού, αναζήτησης και τελικής τοποθέτησης, οφείλεται κυρίως στον προσανατολισμό της παιδείας και των βιωμάτων του ατόμου, προκειμένου να σχηματίσει τη «δική του αλήθεια», την αντίληψη του «εγώ», της ζωής, της κοινωνίας και του σύμπαντος.
Το αναπόφευκτο «φυσικό κακό», είναι πως δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης της παιδείας η των βιωμάτων μας. Τουλάχιστον μέχρι την εφηβεία μας. Έρχονται όλα «από πάνω» και μας διαμορφώνουν ανάλογα προσαρμοσμένους, των επιδιωκόμενων σκοπών που καλούμαστε να έχουμε στη ζωή μας, και που ασφαλώς εξυπηρετούν το πολιτικό –θρησκευτικό -οικονομικό –εθνικό κοινωνικό κατεστημένο αξιών. Κάθε είδους τοποθέτηση σε ατομικό – προσωπικό επίπεδο για απαντήσεις των φαινομένων η των κοινωνικών σχέσεων, αρχίζει απ’ τη στιγμή που το άτομο διαθέτει υποδομή πληροφοριών, αντικειμενικών η όχι, και δημιουργική φαντασία στη διαρκώς δομούμενη αντίληψη του για το «εγώ», τη ζωή, το περιβάλλον, το σύμπαν.
Αν το σύνολο αυτών των παραγόντων που σχηματίζουν και διαμορφώνουν την συνείδηση μας δεν βασίζονται στην αντικειμενική πραγματικότητα, τότε «ζούμε» την εικονική, που μπορεί να κολακεύει η όχι τις ιδεατές άξιες η τα συμφέροντα μας. Το όποιο αποτέλεσμα τοποθέτησης του «εγώ» μας, θα έχει σχετική η μερική αξία αν αφεθούμε μόνο στον συναισθηματισμό μας. Η αλήθεια των πραγμάτων, για τον σκεπτόμενο άνθρωπο, ήταν, είναι και θα είναι, το ζητούμενο προκειμένου να ερμηνεύει τα φαινόμενα η γεγονότα, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Η λογική ερμηνεία των δεδομένων πληροφοριών, τον οδήγησαν στην επιστημονική έρευνα , που τεκμηρίωνε η όχι με το πείραμα, στην γνώση και κατανόηση των αιτιών και προϋποθέσεων επανάληψης του φαινομένου. Η εικονική πραγματικότητα έχει να κάνει με την ψευδαίσθηση όπου το ιδεατό παίρνει τη θέση του πραγματικού. Το ιδεατό προτάσσεται νοητικά, δημιουργώντας προϋποθέσεις ώθησης της έρευνας και εφαρμογής του πειράματος για επιβεβαίωση του φαινομένου η όχι, απ’ την επιστήμη. Από τη «μη επιστήμη», το ιδεατό γίνεται «αλήθεια» τυφλής πίστης, μιας εικονικής πραγματικότητας συναισθηματικής κυρίως βάσης θεώρησης και αντίληψης των πραγμάτων.
- Το βασικό ερώτημα είναι, αν μέσω της παιδείας που υποχρεωνόμαστε να έχουμε, γινόμαστε έτσι, που να μην μπορούμε, και τελικά να μην θέλουμε να είμαστε σκεπτόμενα άτομα με αντικειμενική κρίση και θέση. Αν το εκάστοτε «σύστημα» εξουσίας μας θέλει δυναμικές ενεργητικές πνευματικές οντότητες η όχι. Αν «βολευόμαστε» με εύκολες απαντήσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά μας μέσα από παραδόσεις και μύθους, έναντι της διαρκούς βασανιστικής προσπάθειας απόκτησης αντικειμενικής γνώσης. Αν τέλος η υπέρμετρη συναισθηματική διαμόρφωση του «εγώ» μας, όσον αφορά την αντίληψη των πραγμάτων, εξυπηρετεί εμάς η τους άλλους.
Αν η «ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας», εξηγείται και από το γεγονός ότι ο αμαθής που διψά για αντικειμενική γνώση, έχει περισσότερες πιθανότητες να την αποκτήσει στο καθαρό μυαλό του, από τον ημιμαθή παραπληροφορημένο, αποπροσανατολισμένο και βραχυκυκλωμένο στη γνώση άτομο, που πρέπει πρώτιστα να αποβάλλει τον μύθο των αντιλήψεων του. Πράγμα δύσκολο έως αδύνατον και που αφορά σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων πλην ορισμένων εξαιρετικών περιπτώσεων.
Όλες οι απαντήσεις για την αλήθεια βρίσκονται μέσα από τη βαθιά γνώση της Φύσης. Όσο περισσότερο εισχωρούμε σ’ αυτή τη γνώση, τόσο και η αλήθεια των πραγμάτων, μας απομακρύνει από τον μύθο της εικονικής μας πραγματικότητας.Πόσο εύκολη υπόθεση όμως είναι η γνώση αυτή για τον καθένα από μας……. Καθόλου έως ελάχιστα και για πολύ λίγους στο σύνολο μας.
Η άγνοια μας επομένως γίνεται παράγοντας τυφλής πίστης, όλων εκείνων που μας διδάσκουν και που θεωρούμε «φωτισμένους», χωρίς ωστόσο και να είναι αντικειμενικά, αφού αδυνατούν να αποδείξουν η να τεκμηριώνουν το οτιδήποτε στις μεταφυσικές τοποθετήσεις τους.

-Η φιλοσοφική θεώρηση - ερμηνεία των πραγμάτων η φαινομένων στην αντίληψη μας, ακολουθεί όπως έχει προαναφερθεί στην ιστορική εξέλιξη του πολιτισμού μας, δυο κυρίως κατευθύνσεις.Η μια προσπαθεί να ερμηνεύσει τα φαινόμενα με γνώμονα και «λογικοφανή βάση» το ιδεατό, φανταστικό, υποθετικό, χωρίς καμία προσπάθεια τεκμηρίωσης του φαινομένου, μέσω της γνώσης και της απόδειξης. (Δεν έχει άλλωστε, ούτε ενδιαφέρεται να έχει αντικειμενική γνώση γι’ αυτό. Το αναγάγει μοιρολατρικά σε μυστήριο «Θεϊκής βούλησης» για το «καλό», η «Σατανικής» για το «κακό»).

-Έχει απόλυτη ΑΓΝΟΙΑ ερμηνείας του φυσικού φαινομένου, της αιτίας και των συνθηκών που το προκαλούν (και που υποτιμά συνειδητά), έναντι του μεταφυσικού ιδεατού που προσπαθεί να ερμηνεύσει – εξηγήσει και να διαδώσει παράλληλα ως δογματική μη αμφισβητούμενη «αλήθεια» μέσω παιδείας .... Είναι η «παρά-φιλοσοφία» των συνειδητά η όχι υποκριτών «διδασκάλων» που κυριαρχούν στην αντίληψη των πολλών απαίδευτων του κόσμου. Αυτός ο «παρά-φιλοσοφικός» δρόμος, οδηγεί σε αποπροσανατολισμό την αντίληψη απ’ την αντικειμενική πραγματικότητα, στην απαξίωση της ζώσας ζωής, έναντι της υποσχόμενης «καλύτερης» μεταθανάτιας....

-Η άλλη κατεύθυνση φιλοσοφικής προσέγγισης της αλήθειας, είναι αυτή της επιστημονικής έρευνας και γνώσης των πραγμάτων, που απαντά τεκμηριωμένα και ΜΟΝΟ με αποδείξεις.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Είναι ο επίπονα δύσκολος δρόμος στην ανακάλυψη της γνώσης αλλά και ο μόνος σωστός που οδηγεί στην αλήθεια. Είναι η επιστημονική ΣΧΕΤΙΚΗ αλήθεια του εκάστοτε σήμερα, με προοπτική και στόχο τη γνώση της ΑΠΟΛΥΤΗΣ αλήθειας του αύριο, μέσω της διαρκούς προσπάθειας των ανθρώπων εκείνων που βρίσκονται στην αιχμή της ορθολογιστικής επιστημονικής μελέτης, έρευνας και εφαρμογής.
Αν η βάση των επιχειρημάτων μας στηρίζεται σε συναισθηματικές φορτίσεις εξαρτώμενες κυρίως της όποιας ανασφάλειας μας ,(ατομικής, οικογενειακής, κοινωνικής, εθνικής κλπ) δεν θα μπορέσουμε ποτέ αντικειμενικά να δούμε την αλήθεια των πραγμάτων που βρίσκεται έξω από αυτές.
-Αυτή η αλήθεια φοβίζει τον απαίδευτο ημιμαθή παραπληροφορημένο , αποπροσανατολισμένο άνθρωπο, να μένει προσκολλημένος στη «σιγουριά» της παράδοσης.
Η συντήρηση και διατήρηση της παράδοσης ,εκφράζει την αμυντική προδιάθεση του ατόμου η της κοινωνικής ομάδας, το «φρένο» σε κάθε καινοτομία στην εξέλιξη των πραγμάτων από φόβο προς το «νέο» και άγνωστο από τη μια, και κατά δεύτερο, της ανατροπής η μεταφοράς συμφερόντων προς άλλες κατευθύνσεις που δεν ευνοούν το εκάστοτε κατεστημένο αξιών, σε οικονομικές, θρησκευτικές, πολιτικές, στρατιωτικές, εθνικές η άλλες σκοπιμότητες.
-Η σύγκρουση συμφερόντων σε ατομικό η κοινωνικό επίπεδο, δημιουργούν το «μέγα πρόβλημα συνεννόησης». Η αντιπαράθεση αυτή καθ΄ εαυτή, σε ατομική η κοινωνική βάση δηλώνει την φυσική μας υπόσταση και λειτουργία απ’ τη νομοτέλεια της ύπαρξης μας.
Της διαφορετικότητας μας, που καθορίζει το «εγώ» μας, έναντι κάθε άλλου, καθώς και την αναμενόμενη απ’ αυτό το γεγονός αντιπαράθεση ιδίων κυρίως συμφερόντων η επίπλαστων συναισθηματικών φορτίσεων. Η αντιπαράθεση λόγου-αντίλογου, θέσης-αντίθεσης, άλλοτε γίνεται παράγοντας προόδου και άλλοτε οπισθοδρόμησης η στασιμότητας.Η επιβολή της μιας η της άλλης θέσης, εξαρτάται πάντα απ’ τη θέση « ισχύος των αντιπάλων ».

-Το επίπεδο παιδείας, εμπειρίας και καλλιέργειας του ατόμου, άρα και της αντίστοιχης αντίληψης και εκτίμησης των πραγμάτων, κάνουν τη συνεννόηση δύσκολη υπόθεση. Όπου και αν αυτή γίνεται, έχει περιστασιακή βάση σύμπλευσης κοινού βραχυπρόθεσμου συμφέροντος η συναισθηματικών φορτίσεων, αλλά πάντα με ορίζοντα συγκεκριμένο και με «ημερομηνία λήξης».
Η ένταξη του ατόμου σε «ομάδα», καλύπτει εν μέρει τις ανασφάλειες του αλλά δεν τον αφομοιώνει πλήρως, στερώντας την διαφορετικότητα της προσωπικότητας του. Την προτάσσει σε στιγμές που κρίνει ότι διακυβεύονται οι θέσεις που εκφράζουν τα συμφέροντα η τα συναισθήματα του. Η ομαδοποίηση, κομματικοποίηση, η ακόμα «ποδοσφαιροποίηση» της κοινωνίας, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και απόλυτη συμφωνία μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας και σε όλα όσα την αφορούν.
Το κάθε μέλος έχει δική του γνώμη στα επί μέρους ζητήματα, αλλά πολλές φορές και σ’ εκείνα των γενικών αρχών που στην πορεία βγαίνουν στην επιφάνεια και δημιουργούν άλλου είδους εμφύλιες συγκρούσεις, για να επιβεβαιώσουν έτσι την διαρκή πάλη της διαφορετικότητας και της εξέλιξης μέσω αυτής.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Η διαφορετικότητα μέσω της «συγγένειας» των πραγμάτων, σε ότι αφορά τους νόμους λειτουργίας της φύσης, έλκει τα «αντίθετα» (είτε αφορά τα έμβια όντα, είτε την ύλη – ενέργεια γενικώς) σε «ένωση» μεταξύ των, αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχεται και το στοιχείο της «αποσύνθεσης», της σύγκρουσης, η απαξίωσης, ως απόλυτα φυσικού αποτελέσματος, αν και όταν διαφοροποιούνται κάποιοι παράμετροι. Στις ανθρώπινες σχέσεις, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο γεγονός, όπου η «ένωση» προϋποθέτει «κοινό συμφέρον» των συμβαλλομένων, για λόγους βιολογικούς ,συναισθηματικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς, εθνικούς κλπ . …….
Μακροσκοπικά η μικροσκοπικά το ίδιο σενάριο με άλλες παραμέτρους, λειτουργεί, αναπτύσσεται, μεταλλάσσεται σ’ ολόκληρο το σύμπαν, όπου φαινομενικά δείχνει να ισορροπεί, (για χρονικό διάστημα μη παρατηρούμενο άμεσα) ενώ στην πραγματικότητα η διαφορά ενεργειακής δυναμικής των στοιχείων που το αποτελούν, το κάνει χρονικά και υπό προϋποθέσεις να εξελίσσεται διαρκώς……..

-Εξέλιξη που σημαίνει κίνηση, χωρίς απαραίτητα να οδηγεί πάντα προς το «καλύτερο», μιας και η «δοκιμή» του τελικού αποτελέσματος βρίσκεται μόνιμα υπό αίρεση, κάτω απ’ την ανάγκη προσαρμογής σε άλλες παραμέτρους και συνθήκες. Παγιωμένες καταστάσεις σε όλα όσα αφορούν το σύμπαν δεν υπάρχουν και ισχύει για τους πάντες και τα πάντα, καθώς ασφαλώς και βιολογικά τη ζωή και τον άνθρωπο. ….

-Τέλος, αντίληψη μας για όλα αυτά, είναι πάντα ανάλογη της ΓΝΩΣΗΣ που έχουμε….. Η άγνοια, μας κάνει ευάλωτους στην παραπληροφόρηση και στον αποπροσανατολισμό μας από την ουσία της ΑΛΗΘΕΙΑΣ των πραγμάτων. Με «οδηγό» τον φόβο και το δέος για το άγνωστο, δεν μπορούμε παρά να προσδοκούμε θαύματα στα «μέτρα» μας, από «δυνάμεις» Θεϊκές, Σατανικές , Μαγικές κλπ……

-Ελπίζω να μη σε κούρασα με όλα αυτά…….

Άθεος είπε...

Στον Ανώνυμο που έγραψε «Πιστεύω ότι δεν είσαι εμπαθής αλλά μάλλον καλοπροαίρετος» τον ευχαριστώ και χαίρομαι για την αντίληψή του. Όμως αυτήν την αντίληψη θα ήθελα να έχουν όλοι. Δεν πειράζει. Εδώ μπορούμε να συζητήσουμε τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στο blog μου.
Επιμένεις ότι δεν είσαι ο Χ.Ο-1. Λίγη σημασία έχει αν είσαι ή δεν είσαι. Το θέμα είναι αν αυτά που γράφεις στέκουν. Σε όλο το σχόλιο επαναλαμβάνεσαι πολλές φορές χωρίς να δίνεις ούτε ένα επιχείρημα. Κυρίως όμως αναφέρεσαι σε τρία πράγματα «προβαίνοντας σε κάθε είδους ύβρεις, χυδαιολογία και ειρωνεία προς τους πιστούς του κόσμου» όπως συγκεκριμένα γράφεις.
Εγώ δεν αφήνω να πέφτει τίποτα κάτω και επειδή βάζεις πολλά θέματα ας αρχίσουμε από τις «ύβρεις» και μετά πάμε και στα άλλα.
Περιμένω τις φράσεις όπου σας έχω βρίσει. Μετά θα πάμε ένα-ένα και στα άλλα. Δεν θα αφήσουμε τίποτα! Θέλω όμως μικρά κείμενα και περιεκτικά.

Αγαπητή Ηώ μια χαρά τους τα είπες! Ούτε εγώ δεν μπορώ να τα πω έτσι. Όμως έχεις σκεφτεί κάτι… εγώ αν θα πάω να φερθώ σε ένα χριστιανικό blog έτσι όπως κάνουν αυτοί και τους παρουσιάζω κατεβατά με αθεϊστικό περιεχόμενο, τι λες, θα άφηναν τα σχόλια στη θέση τους; Θα είχαν την προαίρεση να συζητήσουν τα παράπονά τους όπως κάνω εγώ;
Θα μου έδινα απαντήσεις και τη σημασία που τους δίνω εγώ; Όμως:
1. Ούτε μπορώ να το κάνω.
2. Ούτε θα άφηναν σχόλια στο blog τους να τους ενοχοποιούν!
3. Για να μην πω ότι όλοι τους έχουν μετριασμό σχολίων όπου τα ελέγχουν πρώτα και αν τους αρέσει τα δημοσιεύουν!
Ευχαριστώ για την φιλική σου παρουσία και το ενδιαφέρον σου για τα θέματα του blog. Μία θέση σύνδεσης προς το blog σου από τη σελίδα μου είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για σένα!

Φίλε Σταύρο βρήκες το μπελά σου. Ευτυχώς που δεν είμαι στη θέση σου!!! Όμως θα μπορούσε να γίνει η κουβέντα αυτή στη σελίδα σου. Εδώ είμαστε για να λέμε τι μας αρέσει ή τι όχι στο blog αυτό!
Βλέπετε είμαι τελειομανής. Όλα τα θέλω στη θέση τους!

X.O (2) :) είπε...

Ρε Mr άθεε, πραγματικά αναρωτιέμαι αν τα πιστεύεις αυτά που λες …. :)

Δεν φτάνει που μου το παίζεις και “υπεράνω” (ενώ έχεις δώσει άλλα δείγματα) κάθεσαι και μου λες ότι δεν σου δίνω επιχειρήματα και ότι δεν ξέρεις σε ποιο σημείο τα είπες και ένα σωρό άλλες ασυναρτησίες.

«Επειδή δεν αφήνεις να πέφτει και τίποτα κάτω» ….
κάθισε και διάβασε ξανά και ξανά τα προηγούμενα μου σχόλια μπας και “δεις” τίποτα, εάν δεν υπάρξει πάλι αποτέλεσμα κάνε μια βόλτα σε προηγούμενες αναρτήσεις σου (από την πρώτη κιόλας) και εάν πάλι αντιμετωπίσεις πρόβλημα πάρε τη βοήθεια του κοινού. (ολόκληρου …)

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας …

Δεν ξέρω αν ενοχληθεί κάποιος που θα βάλω κάτι άσχετο αλλά το βρήκα και γέλασα πολύ !

ΤΟ «ΠΑΤΕΡ [ΝΙΤΣΕ] ΗΜΩΝ» ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ


Νίτσε ἡμῶν, ὁ ὑπὸ τὴν γῆν·
οὐ λησμονηθείτω τὰ κόκαλά σου·
παρελθέτω ἡ κηδεία σου·
γεννηθήτω τὰ ἀλογήματά σου,
ὡς ἐν τῇ σκιᾷ καὶ ἐν τοῖς χώμασι.
Τὸν λόγον ἡμῶν τὸν μάταιον δῶσε ἡμῖν αὔριον·
καὶ ἄφες ἡμῖν ταῖς σοφιστείαις ἡμῶν,
ὣς καὶ ἡμεῖς ἐκφέρωμεν τοῖς ψεύδοις ἡμῶν·
Καὶ μὴ εἰσενέγκεις ἡμᾶς εἰς φωτισμόν,
ἀλλὰ ῥυσαὶ ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ Χριστιανισμοῦ,
ὅτι σού ἐστιν ἡ ἀλαζονεία καὶ ἡ ἀδυναμία καὶ ἡ ἀστοχία εἰς τοὺς αἰῶνας.

Ὁ Θεὸς σχωρέστον


Θεικό, με φιλικούς χαιρετισμούς

Άθεος είπε...

Νόμιζα ΧΟ2 ότι μείναμε στο «Περιμένω τις φράσεις όπου σας έχω βρίσει».
Δεν διάβασες την απάντηση στο προηγούμενο σχόλιο. Σταμάτα τις ειρωνείες γιατί νομίζω αρκετά εκμεταλλεύτηκες την καλοσύνη και την φιλοξενία μου!

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

Μία παρένθεση...

Η άποψη για Α-εθνους, Α-θεους, Α-πατρις , του μητροπολίτη καλαβρύτων και αιγιαλείας.... αμβρόσιου....

Νέα δημοσίευση....

θαυμάστε τον...!!!

http://mkka.blogspot.com/2010/01/blog-post_13.html

X.O (2) :) είπε...

Kαλά τα λέει ο άνθρωπος …
Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε στην Ελλάδα.

NoN SeRViaM είπε...

ΩΧ πάλι..
Μα..κάτι ΤέΤοιους έχουμε στην Ελλάδα, να μας έχουν μπαστακωθεί, γι αυτό και έχουμε καταντήσει "των ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι"

Και χωρίς να θέλω να δώσω πολιτική χροιά στο μπλογκ -προκαταβολικά συγνώμη απο όλους- βλέπω πως, ο χρυσοστολισμένος μούσιας, ο Καρά_τζαφέρς κι εσύ, συμφωνείτε σχετικά με το ποιών της Κας Δραγώνα.

Δε φαντάζομαι βέβαια να μπήκες στον κόπο πρώτα να ρίξεις μια ματιά στο βιβλίο της, ε;

Ξέρεις, από τον 3ο μχ αιώνα που γράφτηκε το κακόγουστο θρίλερ που μας διαφημίζεις,
(και που ακόμα κι αυτό, αμφιβάλω αν το έχεις διαβάσει, άντε το πολύ πολύ σε καμιά έκδοση με εικονογραφημένα)
έχουν κυκλοφορήσει κι άλλα βιβλία, και μερικά απ αυτά γλύτωσαν το κάψιμο, όπως και κάποιοι απ αυτούς που τα έγραψαν.

Ξέρω βέβαια πως θα προτιμούσες να μην είχε συμβεί αυτό, και πολλοί σαν και του λόγου σου θα κάνατε και προσευχές στον κύριο επι τούτου, αλλά δε σας έκατσε, χώνεψέτο!

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε άθεε, συγνώμη αν καταχρώμαι τη φιλοξενία σου, ο λόγος που βρίσκομαι συχνά εδώ είναι πως.. μου αρέσει και με ενδιαφέρει.
Παίρνω όσο μπορώ απ τις γνώσεις σου, καθώς και από πολλών συνομιλητών, και προσπαθώ κι από μέρους μου, όπου και όσο μπορώ με τις λίγες γνώσεις που έχω, να "συμμετάσχω" στο διάλογο.

Το μόνο που γίνεται κουραστικό,
-κατά τη γνώμη μου πάντα, και ξέρω πως πολλά παιδιά δεν τη συμμερίζονται-
είναι διάφοροι χριστοταλιμπάν, που περιφέρονται με βάρδιες σε μπλογκ ανάλογου περιεχομένου.
-και όσο πιο σοβαρό το μπλογκ, τόσο συχνότερες γίνονται οι επισκέψεις τους-

Αυτό που βρίσκω γελοίο, είναι το οτι αλλάζουν "ψευδόνυμα" (όταν δεν είναι ανώνυμοι) κάθε τρεις και λίγο, ίσως για να φαίνονται πολλοί; ίσως γιατί παίρνουν πληρωμένες απαντήσεις και ντρέπονται κι οι ίδιοι να ξαναχρησιμοποιήσουν το ίδιο ψευδόνυμο; ίσως.. ίσως.. ίσως.. ποιός να ξέρει την ψυχοπαθολογία τους;

Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως "όνομα", αλλάζουν κατά βούληση, μόνο οι παπάδες, ο απατεώνες, οι πράκτορες και ο εβραίοι.
(άντε και μερικοί.. καλλιτέχνες, αλλά σ αυτήν την κατηγορία σίγουρα δεν ανήκουν)

Μερικοί όμως είναι τόσο.. αφελείς, που δεν καταλαβαίνουν πως το ύφος τους, τους προδίδει, ας μην πω για τη σύνταξη και τα ορθογραφικά λάθη.

Φυσικά, δεν είναι δικό σου λάθος η τόσο συχνή παρουσία τους,
-περισσότερο θα έλεγα δείχνει την ποιότητα της δουλειάς που κάνεις-
και δεν τα λέω αυτά για να "ψέξω" την ιστοσελίδα σου, απλά αναρωτιέμαι αν είμαι ο μόνος που το βλέπει έτσι.

Και πάλι συγνώμη αν κάποιος θεωρεί οτι κινούμαι μεταξύ σχολιασμού και κανιβαλισμού, αλλά ήθελα να τα πω, και είδες οτι δεν το έκανα στην προηγούμενη ανάρτηση, κάτω απ το σχόλιο που έσβησες, που ένας μακάριος και πτωχός τω πνεύματι με ψέμματα, συκοφαντίες και ειρωνείες θεώρησε πως μπορεί να με προσβάλλει.

Άθεος είπε...

Για αυτό Βασίλη αγνόησέ τους. Άσε τους επάνω μου. Μην ασχολείστε εσείς!
Θα βρίσουν θα βρίσουν και χωρίς να ασχοληθούμε πια μ’ αυτούς στο τέλος θα τους σβήσω όλους και θα ησυχάσουμε! Όταν σχολιάσουν κάτι σοβαρό θα τους απαντάμε, όμως όχι στις βρισιές! Άσε για να γελοιοποιούνται και στους ομοίους τους!

Simply Burgman είπε...

Άθεε,έχουμε το ίδιο όνομα;;;:Ρ
Συνέχισε να χώνεις και να υποστηρίζεις με θέρμη τα λεγόμενα και την άποψή σου,γιατί μόνο έτσι θα ξυπνήσουν κάποτε όλοι και θα ζήσουμε σε μια ελεύθερη και ανθρωπιστική κοινωνία:με τη συνεχή διάδοση της Αλήθειας.
Καλή δύναμη!

Άθεος είπε...

Καλωσόρισες Fauntleroy στη σελίδα μου και για την ενθάρρυνση που μου δίνεις.
Το ίδιο επιθυμώ κι εγώ για σένα, αν έβαλες στόχο να διορθώσεις τα κακώς κείμενα!
Όμως, γιατί έχουμε το ίδιο όνομα; Τι σημαίνει άραγε το Fauntleroy;

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 343   Νεότερο› Νεότερο»

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5