3 Μαρ 2012

Ένα μικρό εργαστήριο Παραψυχολογίας


Αυτή τη φορά η ανάρτηση θα είναι πιο ευκολοχώνευτη αφού έχει video και πολλές προσωπικές φωτογραφίες.
Όμως μία εισαγωγή τη χρειαζόμαστε.
Ανάμεσα στα φαινόμενα της φύσης και το νου του ανθρώπου υπάρχει μία διαλεκτική σύνδεση, ανάλογη με εκείνη της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Η πρώτη προσπαθεί να εξηγήσει επιστημονικά την πραγματικότητα, τον υλικό κόσμο δηλαδή μαζί με τα φαινόμενα που γεννά και η δεύτερη, με τον φιλοσοφικό στοχασμό, προσπαθεί να αναλύσει σε βάθος τις έννοιες που η πρώτη χρησιμοποιεί. Τότε μόνο η φιλοσοφία είναι επιστημονική όταν καταφέρνει να συνδυάσει τα φαινόμενα της πραγματικότητας με τις φιλοσοφικές έννοιες που χρησιμοποιεί η επιστήμη.
Το βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας όμως την δίχασε σε δυο στρατόπεδα: του Υλισμού και του Ιδεαλισμού που κι αυτά χωρίζονται σε άλλα στρατόπεδα αντίληψης (μηχανιστικός και διαλεκτικός υλισμός το πρώτο και αντικειμενικός ή υποκειμενικός ιδεαλισμός το δεύτερο, μαζί με μερικές άλλες παρεμφερείς αντιλήψεις που πολλές φορές ανακατεύει αντιλήψεις από δω κι από κει, δημιουργώντας έναν φιλοσοφικό αχταρμά). Καλό είναι όμως να ξέρουμε ότι το βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας προϋποθέτει μία προτεραιότητα. Ο Υλισμός προϋποθέτει σαν πρώτη αρχή την «ύλη» και ο ιδεαλισμός την «ιδέα». Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά, όμως στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε τον κόσμο μας, αν δεν σκεφτόμαστε υλιστικά, είναι απολύτως βέβαιο ότι η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Τέτοιες λανθασμένες ερμηνείες εκμεταλλεύονται επιτήδειοι αμπελόσοφοι για να στηρίξουν δεισιδαιμονίες χιλιετών. Συχνά εγκαινιάζουν ψευδοεπιστημονικές θεωρίες διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Οι αδαείς αναγνώστες, συχνά πέφτουν θύματα αυτών των αγυρτών. Μ’ αυτούς τους τελευταίους τα έχουμε σήμερα!

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε σοβαρούς επιστήμονες επιπέδου να διατυπώνουν ιδεαλιστικές δοξασίες ανακατεύοντας τη φυσική με το θρησκευτικό τους κοσμοείδωλο. Άλλοι, λιγότερο επιφανείς επιστήμονες να δαπανούν υπέρογκα ποσά για την έρευνα της E.S.P.
Μεταξύ αυτών η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση μονοπωλεί, ενώ θεωρίες όπως η «βιολογική ακτινοβολία», «αστρικά ταξίδια», ταξίδια στο χρόνο, φωτογραφίσεις ψυχής (αύρα) και προγνώσεις του μέλλοντος σαγηνεύουν τον αδαή και τον διαστρεβλώνουν οδηγώντας τον σε κόσμους ουτοπικούς αποξενώνοντάς τους από την πραγματικότητα. Ο αφιλοσόφητος μελετητής του «ανεξήγητου» αρχίζει να έχει άποψη για οτιδήποτε βρίσκεται στη σφαίρα του μυστήριου και του υπερβατικού. Νομίζει ότι όλα μπορεί να τα εξηγήσει. Είναι όλα απλά, ρομαντικά και ολοφάνερα. Η θρησκευτική πίστη και οι δεισιδαιμονίες βρίσκουν εξήγηση «επιστημονική» και οι φιλοσοφικές φανφάρες διανθίζουν την αμάθεια και την αγραμματοσύνη τους. Όμως πιο επικίνδυνη απ’ όλες είναι η ημιμάθεια εκείνων των πολύξερων που με επιστημονικοφανείς ή φιλοσοφικούς όρους και εξωτικά πειράματα, που δεν ανταποκρίνονται με την πραγματικότητα, καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν τα θύματά τους, σαν τους Μενταλιστές που εξαπατούν τους θεατές. Εκλαϊκευτές συγγραφείς, κατακλύζουν με βιβλία τις προσθήκες των μεγάλων βιβλιοπωλείων και με βαρύγδουπους τίτλους σε περιοδικά και εφημερίδες διαστρεβλώνουν έννοιες και θεωρίες. Βιβλία, διαφημίσεις, άρθρα, συνεντεύξεις και εκπομπές, σε όλα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, ευθέως στοχεύουν στις συνειδήσεις μικρών και μεγάλων ενισχύοντας ακριβώς αυτό που έπρεπε από το σχολείο να καταπολεμηθεί. Ο ιδεολογικός πόλεμος στις μέρες μας έχει ενταθεί. Η επιστήμη και γενικά η τεχνολογία άλλαξε τα ζωή μας ανοίγοντας νέες δυνατότητες για το μέλλον και ο ιδεαλισμός, προβλέποντας την ήττα, απεγνωσμένα αναζητεί στήριγμα επιστημονικό. Στις επόμενες αναρτήσεις θα δούμε κι άλλες εκφάνσεις αυτού του ιδεολογικού πολέμου που σαλεύει και τα μυαλά των λογικών. Με μια λανθασμένα διατυπωμένη κβαντική θεωρία μπορούμε να πείσουμε και για το πιο παράλογο. Αναλογιστείτε μόνο αυτό: το ηλεκτρόνιο έχει… ελεύθερη βούληση ή ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από… νοητικό υλικό!
Η ημιμάθεια μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις εύκολα το σφάλμα και να αντιδράς με δριμύτητα στο αληθές!
Πιστέψτε με, αλήθεια σας λέω!

Σήμερα, στην αυγή του 21ου αιώνα, πρέπει να αντιληφθούμε την αγυρτεία που ντύνεται με επιστημονικό μανδύα και βρίσκεται πάνω στο γραφείο ή στο μπάγκο των πειραματιστών όπου με σοβαρότητα αναζητείται το ανεξήγητο λες και οι αλχημιστές του Μεσαίωνα επέστρεψαν αναζητώντας τον θεμελιώδη φιλοσοφικό λίθο της αφέλειας.
Πριν αντιδράσετε όμως σκεφτείτε πρώτα: αυτό που σας ξεχωρίζει από τα ζώα είναι ακριβώς η ιδιότητα εκείνη που σας κάνει να σκέφτεστε και να κάνετε συλλογισμούς.
Κάποιοι θα αντιδράσουν προφανώς, κυρίως νέοι, που διαβάζοντας ένα δυο βιβλία, συχνότερα κανένα, νομίζουν ότι όλα μπορούν να τα εξηγήσουν. Το παράξενο όμως δεν είναι αυτό, αλλά ακριβώς το αντίθετο: αυτά που μπορούν να εξηγηθούν τα θεωρούν μυστήρια και ανεξήγητα, μεγεθύνοντας τον αγνωστικισμό και την αδυναμία τους να γνωρίσουν τον κόσμο και αυτά που θεωρούνται «ανεξήγητα» βρίσκουν τον τρόπο να… εξηγηθούν! Τότε ο κατεργάρης εύκολα τρυπώνει στο μυαλό και τον διαφεντεύει. Φτάνει να πιστέψεις σε μια βλακεία και η μια θα φέρει και την άλλη. Μετά η απάτη γίνεται ανεξέλεγκτη. Θεοί, Διάβολοι, Πνεύματα και Δυνάμεις βρίσκονται παντού και μεις, στη μέση του Πουθενά!

Όχι, μην νομίσετε ότι εγώ ποτέ δεν εξαπατήθηκα, ότι ποτέ δεν βρέθηκα στην θέση αυτή που τώρα επικρίνω. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια όταν δημιουργούσαμε «εταιρίες έρευνας ανεξήγητων φαινομένων» δεν αφήναμε βουνό για βουνό, ψάχνοντας σε σπηλιές, δάση, νεκροταφεία, λαγκάδια και γκρεμούς, ίχνη από εξωγήινους, φαντάσματα πνεύματα και νεράιδες! Δημιουργούσαμε συνεδρίες καλώντας πνεύματα, με πιατάκι ή εκκρεμές, αναζητώντας επικοινωνία από το υπερπέραν!
Συζητήσεις επί συζητήσεων για μυστήρια, φαντάσματα, ταραχοποιά πνεύματα, εξορκισμούς και άλλες ανοησίες μας έπαιρναν τα μυαλά ξενυχτώντας μέχρι το πρωί και με σηκωμένη την τρίχα από το φόβο γυρνάγαμε στο σπίτι αλλοπαρμένοι. Βιβλία, ταινίες και αφηγήσεις «αυτόπτων μαρτύρων» μας ξεσήκωναν και η συνείδηση ταξίδευε εκεί που έσπρωχνε η αμάθεια και η κατεργαριά των αγυρτών.

Δεν ντρέπομαι να αφηγούμαι πόσο διαστρεβλωμένος ήμουν, όμως με υπερηφάνεια μπορώ να καυχηθώ ότι όλες αυτές τις ανοησίες τις ξεπέρασα και σήμερα μπορώ να πω ότι έχω απεξαρτηθεί από το όπιο του ιδεαλισμού που δίχαζε την αλήθεια και αλλοτρίωνε τη συνείδησή μου.
Αγνοώντας την Ελληνική Γραμματεία αναζητούσα τη σοφία της γνώσης στον Βουδισμό, τη Γιόγκα, το Ζεν και μετά σε ότι μυστικιστικό σαγήνευε το αμαθή νου μου.
Καθημερινά ενημέρωνα την εξέλιξη των βιορυθμών μου και αναζητούσα τις αστρολογικές μου επιρροές.Κατάστρωσα το πρώτο προσωπικό Ωροσκόπιο. Οίκοι, Ωροσκόποι, και Ζενίθ, σύνοδοι, αντιθέσεις, τρίγωνα, τετράγωνα και ευνοϊκές υποτίθεται γραμμές απαιτούσαν καθημερινά επαλήθευση. Σύντροφοι οι ροπές των γραμμών καθημερινά.
Όμως, η παραψυχολογία ήταν αυτή που μου πήρε τα μυαλά. Βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, Ταινίες και αφηγήσεις σάλευαν το μυαλό.
Όμως, το μυαλό σιγά σιγά άρχιζε να πήζει. Η φυσική και η φιλοσοφία μου άνοιξαν το μυαλό.
Σπούδασα ηλεκτρονικός. Το μυαλό μου έκοβε και δεν αρκέστηκα σε ό,τι διάβαζα. Όταν αποπειράθηκα να επαληθεύσω τα πειράματα κατάλαβα ότι έπρεπε να εξοπλιστώ και με τη δύναμη της αμφισβήτησης. Αλλιώς έπρεπε να συνεχίσω να κοροϊδεύω τον εαυτό μου!
Έκανα ένα μικρό εργαστήριο, χωρίς… επιχορηγήσεις. Η θέληση ήταν αρκετή. Κατασκεύασα αρκετά μηχανήματα, πολλά δόθηκαν, κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα για να μου θυμίζουν ότι όλοι μας από ένα ενθουσιασμό αρχίζουμε, σαν να κάνουμε ταξίδι στο Υπερπέραν. Όμως, λίγοι επιστρέφουν στην πραγματικότητα. Οι περισσότεροι χάνονται στο απέραντο κενό και την αφέλεια. Ελάτε να σας ξεναγήσω σε ό,τι απέμεινε από τότε, αν και πέρασαν ήδη τριάντα χρόνια.
…σαν χθες μου φαίνεται!

Αυτή είναι μια φωτογραφική μηχανή Kirlian. Δεν έχει φακούς. Μέσα σε ένα ισχυρό ηλεκτροστατικό πεδίο τοποθετείται το film και αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, σε «απόλυτο» σκοτάδι. Εμφανίζουμε το film…. Και ώ του θαύματος…! Οι φωτογραφίες είναι θαυμάσιες. Φλόγες εκτινάσσονται και πηδούν σαν πύρινες γλώσσες από το σώμα μας, από τα φύλλα και από κάθε τι που έχει ζωή (λέμε τώρα). Μα τι άλλο είναι, παρά μια φωτογραφία ψυχής. Είναι η αύρα που οι μυημένοι βουδιστές την βλέπουν με το τρίτο μάτι (ξαναλέμε πάλι)!
Ας δούμε μερικές:

Ας αφήσουμε τις σαχλαμάρες: Όχι ό,τι έχει ζωή, αλλά ό,τι έχει αγωγιμότητα και υγρασία. Οι γλώσσες δεν είναι… ενεργειακό πνεύμα, δεν είναι η ψυχή μας, δεν είναι το πνεύμα, που κάποιοι το συνδύασαν με τις γλώσσες των… μαθητών εκείνου του μυθικού Ιησού ντε… που υποτίθεται έδωσε την Θεία Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος κι εκείνοι άρχισαν να γράφουν αντιφάσκοντας ο ένας με τον άλλο!

Να και μια φορητή συσκευή Kirlian
Στην ηλεκτρονική η λάμψη αυτή λέγεται arc και είναι σπινθήρας που επηρέασε το αρνητικό του film. Τόσο απλά καταρρίπτεται ο μύθος!
Νομίζω δεν χρειάζονται να πούμε τίποτα άλλο. Ή μάλλον, περισσότερα στα σχόλια, εκτός κι αν κάποιος ακόμα δυσπιστεί, οπότε, ας έρθει να του το δείξω από κοντά, να δει με τα ίδια τα μάτια του… το αιθερικό του σώμα.

Αυτός είναι ένας ανιχνευτής Backster. Ανιχνεύει τις αντιδράσεις των φυτών. Τα φυτά σκέφτονται και επικοινωνούν μαζί μας! Αντιδρούν όταν νιώθουν την αγάπη μας και επικοινωνούν τηλεπαθητικά από πολύ μεγάλη απόσταση. Επίσης, ηρεμούν με καλή μουσική και αντιδρούν με την έξαλλη! Κι άλλα πολλά μπορούμε να κάνουμε, αλλά αρκούν αυτά. Επιγραμματικά αναφέρομαι σε κάθε πείραμα. Αν θέλετε περισσότερα, το συζητάμε στα σχόλια.
Την… επικοινωνία μας αυτή με τα φυτά την επιτυγχάνουμε με μια απλή γέφυρα Wheatstone. Αυτή αποτελείται από τέσσερις αντιστάσεις. Τα ρεύματα είναι ανάλογα των ωμικών αντιστάσεων της γέφυρας. Όταν, αντί μιας των τεσσάρων την αντικαθιστώ μια με το φύλλο ενός φυτού που έχει ωμική αντίσταση, τότε μπορώ να ισορροπήσω τα ρεύματα της γέφυρας με ένα ποτενσιόμετρο (μεταβλητή αντίσταση). Κάθε φορά όμως που συμβαίνει μια αλλαγή στο φύλλο η γέφυρα θα χάνει την ισορροπία και ένας διαφορικός ενισχυτής ή ένα γαλβανόμετρο θα με ειδοποιεί.
Αυτή η ειδοποίηση είναι ανάλογη της ωμικής διαφοράς στην επιφάνεια του φύλλου!
Εσείς τι λέτε; Το φυτό άλλαξε την αντίστασή του επειδή ένιωσε όμορφα από τη μουσική που του έβαλα ή ένιωσε την αγάπη μου…

Κολοκύθια τούμπανα!
Χίλιοι δυο λόγοι μπορεί να συνέβαλλαν στην ανισορροπία της γέφυρας: Η υγρασία του περιβάλλοντος, η θερμότητα από μένα, από τα μηχανήματα, από την πίεση των αγώγιμων επαφών, από την κίνηση του αέρα… σκεφτείτε κι άλλους λόγους μόνοι σας και μην τρώτε κουτόχορτο. Πολλές παραμέτρους πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας. Όμως ακόμα κι όταν λάβετε πολλές πάλι μην είστε τόσο σίγουροι ότι τις βρήκατε όλες, γιατί κάποια ίσως να σας ξεφεύγει.
Τα φυτά δεν έχουν εγκέφαλο και δεν μπορούν να σκεφτούν. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να επεξεργαστούν πληροφορίες και να αντιδράσουν κατάλληλα.
Είναι ρομαντικό να λέμε ότι η αγάπη μας τα τρέφει, όμως αυτό γίνεται μέσα από τη φροντίδα μας κι όχι μέσα από τα συναισθήματα που εμείς νιώθουμε.

Ο ανιχνευτής ψεύδους λειτουργεί περίπου όπως και ο ανιχνευτής backster, αφού μια γέφυρα 
Wheatstone κάνει την ίδια δουλειά με την δερματική μας αντίσταση. Όμως εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Το σύστημα δουλεύει, επειδή οι ερωτήσεις τρομάζουν το υποκείμενο κάνοντάς το να εκλύει ιδρώτα κι έτσι κάνοντας το δέρμα του πιο αγώγιμο και τη γέφυρα να χάνει εύκολα την ισορροπία της.
Η κατασκευή εδώ ήταν πρόχειρη. Κατασκευάστηκε απλά για να μου λύσει μια απορία.

Οι κάρτες zener είναι ή μάλλον ήταν το αγαπημένο μηχάνημα των πρώτων παραψυχολόγων (Rhine). Αρχικά αποτελούνταν από πέντε κάρτες με τα σχήματα που βλέπετε. Το υποκείμενο εδώ καλείται να προβλέψει την κάρτα που ο παραψυχολόγος πρώτα ανακατεύει. Επειδή όμως με τη χρήση σημαδεύονταν τα χαρτιά, επινοήθηκαν ψηφιακά κυκλώματα που ανάβουν 5 ή και περισσότερες λυχνίες τυχαία. Το υποκείμενο πρέπει να μαντέψει σωστά για να υποθέσει ο παραψυχολόγος τις μαντικές του ικανότητές!

Εδώ τα μαθηματικά στατιστικής και πιθανοτήτων είναι καθοριστικά. Χρειάζονται χιλιάδες πειράματα για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα. Όσο περισσότερα, τόσο ακριβέστερο το συμπέρασμά μας.
Πόσες φορές πρέπει να μαντέψουμε σωστά;
Και εδώ υπάρχουν πιθανότητες και τα αποτελέσματα είναι πάντα σχετικά και κυρίως πιθανοκρατικά. Δεν νομίζω ότι καταφέραμε κι εδώ τίποτα πέρα απ’ το «νόμο των σειρών» του μαθηματικού Paul Kammerer τον περασμένο αιώνα.

Οι φωνές Raudive ή φωνές των νεκρών είναι άλλη μια απάτη που ο Dr. Konstantin Raudive βάλθηκε να μας αποδείξει με μια ηλεκτρονική κατασκευή ότι θα μπορούσε να καταγράψει φωνές… πεθαμένων!
Μια απλή εκδοχή της επινόησής του μπορεί να επιτευχθεί, λέει, με ένα τηλέφωνο ή ακούγοντας το φύσημα του ραδιοφώνου (Μακρά, Μεσαία και Βραχέα κύματα) και περιμένοντας με τις ώρες…. Όλο και κάποια φωνή θα πιάσει από το… υπερπέραν!
Διαβάστε εδώ να πάρετε μια γεύση: Οι νεκροί τηλεφωνούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα!

Η επινόησή του ίσως φαινόταν «κάτι» στην εποχή του, όμως σήμερα όχι μόνο είναι ένα ξεπερασμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα, μα γελοίο, αφού πρόκειται για ένα απλό κύκλωμα φώρασης, όπου απορρίπτει την ραδιοσυχνότητα από το ερτζιανό κύμα και το ακουστικό κύμα οδηγείται σε ένα ενισχυτή για να ακουστεί. Με λίγα λόγια αναφερόμαστε στο απλούστερο κύκλωμα φώρασης που οδηγούμε σήμα χωρίς συγκεκριμένη επιλογή ραδιοσυχνότητας, όπου κάθε λαμβανόμενο σήμα των ερτζιανών, γίνεται υποψήφια φωνή από το υπερπέραν… συγνώμη από τον ανυποψίαστο εκφωνητή κάποιου πομπού! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ηλεκτρονικός για να αντιληφθεί την απάτη.
Στο τηλέφωνο απλούστατα έχουμε ή μάλλον είχαμε αναπήδηση δι επαγωγής από τα καλώδια όταν η τηλεφωνία ήταν αναλογική ή δούλευε με υψίσυχνα ρεύματα!
Λίγο αν σου κόβει, καταλαβαίνεις… και πολλά είπαμε γι αυτήν τη χαζομάρα!

Λυπάμαι που δεν έχω κι άλλα μηχανήματα. Την εποχή εκείνη που τα κατασκεύαζα, γίνονταν ανάρπαστα! Κάποια κυκλοφορούν ακόμα και αφήνουν άναυδους αφελείς και πονηρεμένους. Οι τελευταίοι δεν βρήκαν το αντίδοτο για να θεραπευτούν και η ασθένειά τους έγινε χρόνια και ανίατη.
Κάποια κυκλώματα ριγμένα στο συρτάρι μου απλά χρησιμεύουν για τα υλικά τους. Ίσως κάπου αλλού να φανούν χρήσιμα.
Όσο για μια από τις δυο μηχανές Kirlian που περίσσεψαν ευχαρίστως να την «έδινα» σε όποιον θέλει να κάνει φωτογραφικά τρικ. Όλα κι όλα… οι φωτογραφίες είναι τέλειες, εντυπωσιακές και κάνουν εφέ! Όμως, μέχρι εκεί!
Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Νομίζω, έκανα ακόμα μια ανάρτηση που έλλειπε από το διαδίκτυο. Εύχομαι να φάνηκα χρήσιμος σε κάποιους, αν και φοβάμαι πολύ ότι, άλλη μια αντιπάθεια δημιούργησα!

Και το κερασάκι στην τούρτα:
Για όσους δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δεισιδαιμονίες και γενικά ο ιδεαλισμός είναι μια άκρως επιβλαβής γνώση που ενισχύει το παράλογο και τις αυταπάτες. Κοινώς δηλαδή μας αλλοτριώνει!
Οι εχθροί της λογικής

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Για τις επόμενες δέκα αναρτήσεις που υπολείπονται μέχρι να «ολοκληρωθεί» το blog αυτό νομίζω είναι χωρίς σημασία πότε θα κάνω την επόμενη ανάρτηση. (Να «ολοκληρωθεί» είπα, όχι να διαγραφεί!)
Μέχρι τώρα τήρησα στο ακέραιο το δεκαπενθήμερο. Όμως για τις τελευταίες 10 αναρτήσεις και λόγω του σοβαρού θέματος αυτές θα καθυστερούν. Έτσι δέκα αναρτήσεις σε εννέα μήνες που υπολείπονται, μέχρι τέλος του χρόνου, νομίζω μια χρυσή τομή θα βρεθεί!
Η επόμενη ανάρτηση, στις 30 Μαρτίου, θα έχει θέμα: Το Σύμπαν είναι δημιούργημα;

20 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γενικά η παραψυχολογία με τρελαίνει. Από τη μια ως μέσος νους δεν μπορώ να βρω απαντήσεις σε όλα, αλλά βάσει της αρχής της αμφιβολίας και των αρχών του υλισμού, διαφωνώ συχνά. Το πιο αστείο πάντως είναι το λύγισμα μετάλλων (κάτι σε Γκέλερ κλπ) και η αύρα (sic).

ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

''Όχι, μην νομίσετε ότι εγώ ποτέ δεν εξαπατήθηκα, ότι ποτέ δεν βρέθηκα στην θέση αυτή που τώρα επικρίνω. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια όταν δημιουργούσαμε «εταιρίες έρευνας ανεξήγητων φαινομένων» δεν αφήναμε βουνό για βουνό, ψάχνοντας σε σπηλιές, δάση, νεκροταφεία, λαγκάδια και γκρεμούς, ίχνη από εξωγήινους, φαντάσματα πνεύματα και νεράιδες! Δημιουργούσαμε συνεδρίες καλώντας πνεύματα, με πιατάκι ή εκκρεμές, αναζητώντας επικοινωνία από το υπερπέραν!
Συζητήσεις επί συζητήσεων για μυστήρια, φαντάσματα, ταραχοποιά πνεύματα, εξορκισμούς και άλλες ανοησίες μας έπαιρναν τα μυαλά ξενυχτώντας μέχρι το πρωί και με σηκωμένη την τρίχα από το φόβο γυρνάγαμε στο σπίτι αλλοπαρμένοι. Βιβλία, ταινίες και αφηγήσεις «αυτόπτων μαρτύρων» μας ξεσήκωναν και η συνείδηση ταξίδευε εκεί που έσπρωχνε η αμάθεια και η κατεργαριά των αγυρτών.''.Είναι σαν να περιγράφεις...τον ευατό μου!!έτσι ακριβώς έκανα και εγώ...μέχρι που άρχισα να ξυπνάω!!Ευχαριστούμε θερμά για την πολύ κατατοπιστική ανάρτηση!

Dyer είπε...

Τελικά το πόσο εύκολα οδηγούμαστε στις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις είναι απορίας άξιο. Ασκεί φόβο και γοητεία το άγνωστο και η έστω και παραμυθένια εξιχνίαση μας κάνει να νοιώσουμε δυνατοί, κυρίαρχοι στα μελλούμενα τρομάρα μας.
Εξαιρετική η ανάρτηση φίλε Άθεε και μάλιστα με ειδική βαρύτητα επειδή προέρχεται από κάποιον που τα πέρασε.
Την εποχή εκείνη που ασχολήθηκες με την παραψυχολογία κτλ προφανώς πρέπει κάτι να πίστευες. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να τα απαρνηθείς.
Καλό μήνα.
ΥΓ Πάντως αν είχες σκεφτεί να εκμεταλλευτείς όλα αυτά εμπορικά θα είχες μεγάλη επιτυχία. Ο κόσμος διψά για παραμυθία.

Άθεος είπε...

Χαίρομαι «δείμε του πολίτη» που στις δυο αναρτήσεις μου για την παραψυχολογία είσαι παρόν και μάλιστα πρώτος πρώτος!
Το λύγισμα μετάλλων παραείναι απάτη, όμως για σκέψου πόσες δεκαετίες μας κορόιδευε ο Γκέλερ… Ή σήμερα ακόμα πολλοί δίνουν λεφτά για να τους… διαβάσουν την αύρα…

Άθεος είπε...

Ιωάννη χαίρομαι που μετά την εξαπάτησή μας σήμερα βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά του ποταμού, ακριβώς απέναντι από την αγυρτεία.
Χαίρομαι που βρήκες αξιόλογη την ανάρτηση αυτή. Θα μπορούσα να κάνω μια ανάρτηση για το κάθε πείραμα, όμως δυο αναρτήσεις για την παραψυχολογία νομίζω είναι αρκετές. Έχουμε κι άλλα θέματα να αναρτήσουμε, μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού!

Άθεος είπε...

Φίλε μου Dyer πράγματι ασκεί φόβο και γοητεία το άγνωστο και όταν το ζούμε νοιώθουμε δυνατοί και κυρίαρχοι, άσχετα αν γινόμαστε γραφικοί και γελοίοι.
Ρωτάς τι ήταν αυτό που με έκανε ώστε όλα αυτά σήμερα να τα απαρνηθώ. Μα το γράφω «Η φυσική και η φιλοσοφία μου άνοιξαν το μυαλό».
Η αθεΐα από κει ξεκινά, από την φυσική! Όμως μόνο όταν γνωρίζεις φιλοσοφία. Διαφορετικά αρχίζεις να πιστεύεις σε μπουρμπούτσαλα! Γι αυτό και δίνω τόσο ενδιαφέρον, στις τελευταίες μου αναρτήσεις, τόσο στη φυσική, όσο και στην φιλοσοφία. Η μια χωρίς την άλλη, είναι ελλιπής γνώση που εύκολα διαστρεβλώνεται. Όμως, όταν συμβαδίζει με τις τελευταίες ανακαλύψεις της φυσικής και η φιλοσοφία μπορεί να στηρίξει τις φιλοσοφικές έννοιες που η επιστήμη χρησιμοποιεί τότε μην φοβάσαι, βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο!
Τώρα για την εκμετάλλευση των μηχανημάτων αυτών, βρέθηκα στον πειρασμό αρκετές φορές που θα μου έδινε πολύ χρήμα! Όμως δεν μπορούσα να δεχτώ την απάτη αυτή, ακόμα κι όταν για λίγους μήνες είχα βρεθεί στην ανεργία.

Dyer είπε...

Η φυσική και η φιλοσοφία δημιουργούν το υπόβαθρο για την απομυθοποίηση της παραψυχολογίας. Η ερώτηση ήταν λίγο πιο ειδική φίλε Άθεε. Ενώ ασχολείσαι παθιασμένα, απ ότι καταλαβαίνω, με αυτά τα θέματα τι ήταν αυτο που σε απογοητεύει και αρχίζεις την απόρριψη.
Ήταν η αποτυχία κάποιου πειράματος; η αντίληψη ότι τελικά όλα αυτά δεν δίνουν λύσεις αλλά εγκλωβίζουν τη σκέψη ουσιαστικά στις επιθυμίες μας; κάτι άλλο;

Άθεος είπε...

Όχι μόνο της παραψυχολογίας Dyer αλλά γενικά της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Ο κόσμος μας είναι υλιστικός. Πάνω απ’ όλα είναι η ύλη, ο εγκέφαλος κι όχι το πνεύμα και η ιδέα. Ούτε το πνεύμα, ούτε η ιδέα έχει λόγο ύπαρξης χωρίς τον εγκέφαλο. Το πνεύμα και η ιδέα είναι παράγωγα εγκεφαλικής δραστηριότητας και έπονται της ύλης.

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

το να διατελώ εν πλήρη αγνοία είναι μια λύση εύκολη και όπως είναι φυσικό το αντίθετό της θέλει δουλειά πολύ.
ύστερα πάλι, η πραγματικότητα τι ρομαντισμό, τι μυστήριο έχει να σου δώσει;
τις εξειδικευμένες επιστημονικές σου γνώσεις δεν τις έχω, στο έχω πει άλλωστε πολλές φορές. είναι αυτονόητο πολλά να μην μπορώ να τα καταλάβω, να μην μπορώ να τα διαγνώσω ρεαλιστικά.
όμως, αυτό δεν μου αναιρεί τη λογική και πολλές φορές η λογική και μόνο μου αρκεί για να μην παραμυθιάζομαι....

να είσαι και καλά και πάντα έτσι να προσπαθείς ν' ανοίγεις τα μάτια των εκουσίως ή ακουσίως κεκοιμισμένων!

σε φιλώ.

Άθεος είπε...

Να σου πω την αλήθεια, Λύχνε μου, δεν κατάλαβα το σχόλιό σου. Θέλεις να πεις ότι αναζητώντας τι είναι πραγματικό δεν είμαι ρομαντικός και δεν αγαπώ το μυστήριο;
Όταν απολαμβάνω μια ταινία, αναζητώ και το ένα και το άλλο. Όμως, όταν τρώγω για παράδειγμα δεν αναζητώ ούτε τον ρομαντισμό, ούτε το μυστήριο. Προσπαθώ να χορτάσω. Έτσι κι όταν προσπαθώ να καλύψω τα κενά στο νου μου γιατί η πνευματική αναζήτηση είναι τροφή πνευματική που στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα η αναζήτηση αυτή έχει και ρομαντισμό και μυστήριο. Ειδικά μυστήριο Βίκυ μου!

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

λάθος εκφράστηκα φαίνεται, για να μην με καταλάβεις.
αυτό που σχολίασα ήταν τελείως ειρωνικό και αφορούσε στους αφελείς ή στους δήθεν αφελείς που πιστεύουν σε μάγισσες, παραψυχολογίες και αγυρτείες.
δεν ήθελα με κανένα τρόπο ν' αφήσω κανένα υπονοούμενο για σένα!

σε φιλώ Απόστολέ μου

Άθεος είπε...

Μου πέρασε η ιδέα ότι κάτι λάθος υπάρχει στο σχόλιό σου, αλλά έτσι ήλπιζα ότι… θα ξαναπερνούσες!
Κατανοητό Λύχνε μου, κατανοητό!
Καλύτερα να ζητάς διευκρινήσεις, παρά να το παίζεις… Mentalist!

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε άθεε
Το ενδιαφέρον θέμα που θίγεις με βάζει στον πειρασμό να κάνω μια παρατήρηση. Συχνά κάποιοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα της φιλοσοφίας ή της επιστήμης, για να «αποδείξουν» τις ήδη υπάρχουσες ενδόμυχες τάσεις τους (π.χ. οτι «υπάρχει κάτι» που δεν μπορεί να εξηγηθεί με λόγια, κλπ).

Το ίδιο μπορεί να συμβεί, όταν κάποιος για παράδειγμα αμφισβητεί την εξουσία, κάτι που τον ωθεί σε ιδεολογίες και επιστημονικές αναλύσεις που υποστηρίζουν οτι πρέπει να υπάρχει σύγκρουση, πάλη των τάξεων, αλληλεγύη απέναντι στην εξουσία, κλπ. Όποιος αντίθετα έχει έντονο αίσθημα κατωτερότητας, προσπαθέι συχνά να αποδείξει πως το παν είναι η κυριαρχία και η ανέλιξη, υποστηρίζοντας θεωρίες και επιστημονικές θέσεις που μιλούν για τον ανταγωνισμό, την επικράτηση του ικανότερου, κλπ.

Καταλήγω λοιπόν στο ότι είναι δύσκολο να μιλήσουμε για «αντικειμενική» πραγματικότητα, καθώς αυτό που προσλαμβάνουμε ως πραγματικό διυλίζεται από τα φίλτρα που έχει ο καθένας μέσα του.

Άθεος είπε...

Σαν τα χιόνια Ανορθόδοξε, χαίρομαι που είσαι πάλι εδώ.
Αντιλαμβάνομαι αυτό που λες, όμως καταλήγοντας το σχόλιό σου αντιλήφθην και την αντίφαση!
Αυτό που έχει ο καθένας μέσα του είναι η υποκειμενική αντίληψη. Η πραγματικότητα ή αυτό που ονομάζουμε αντικειμενικότητα είναι άλλο πράγμα. Θα μου πεις, ότι το πρώτο επηρεάζει αυτό που νομίζουμε ότι είναι πραγματικό. Η επιστήμη μπορεί να ξεχωρίσει την πλάνη, τουλάχιστον στην πλειονότητα των φαινομένων, επειδή στηρίζεται στο πείραμα, στην απόδειξη και στην πρακτική. Αντικειμενικό είναι ότι μπορεί να έχει ύπαρξη και χωρίς εμάς. Άρα, να πού η υποκειμενική αντίληψη μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη. Εκεί όπου δεν μπορεί να συμφωνήσει με την επιστήμη ή με μια επιστημονική φιλοσοφία, όπως είναι ο διαλεκτικός υλισμός, που δείχνει το «ον», ανεξάρτητα από την δική μας ύπαρξη.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε άθεε
Σίγουρα το πείραμα είναι μια αντικειμενική μέθοδος προσέγγισης της πραγματικότητας. Όμως το πόσες επαναλήψεις θα γίνουν, πώς θα ερμηνευτούν τα αποτελέσματα, τι συμπεράσματα θα εξαχθούν, επηρεάζεται αναπόφευκτα από την υποκειμενική αντίληψη του κάθε επιστήμονα, ακόμα και αν δεν το κάνει συνειδητά.

Δεν μιλάω για τη φυσική ή τα μαθηματικά, όπου τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Στις περισσότερο «εφαρμοσμένες» επιστήμες, όπως η ιατρική και τα οικονομικά, είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την υποκειμενική τοποθέτηση του ερευνητή πίσω από τα αποτελέσματα της εκάστοτε μελέτης.

Άθεος είπε...

Νομίζω δεν λέμε διαφορετικά πράγματα Ανορθόδοξε. Τα ίδια λέμε. Όμως να μην αναγάγουμε την υποκειμενική αντίληψη σε κανόνα. Είναι πάντα η εξαίρεση. Άλλωστε η φράση μου «Αντικειμενικό είναι ότι μπορεί να έχει ύπαρξη και χωρίς εμάς» νομίζω μιλά από μόνη της. Χωρίς εμάς, εννοούμε: χωρίς το υποκείμενο.
Αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια, η οποία είναι πάντα σχετική και ιστορικά καθορισμένη! (η τελευταία φράση εστιάζεται και απαντά ακόμα πιο πολύ στο θέμα μας). Βλέπε και εδώ: Τι είναι η αλήθεια;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε άθεε, είχα γράψει πριν από καιρό σε κάποια ποστ σου ερωτήσεις για κάτι θαύματα. Έψαξα λίγο και κατάλαβα ότι μπορούν να στηθούν και να τα πιστέψει ο κόσμος. Βέβαια όσον αφορά το μεταφυσικό και ειδικά αυτό με το κάλεσμα πνευμάτων μπήκα σε αυτό το φορουμ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=2575
και πάρα πολλοί (αν διαβάσεις τις πρώτες σελίδες) έχουν εμπειρίες. Οκ εννοείται ότι πιστεύω ότι τα έκανες και δεν έγινε τίποτα αλλά όλοι αυτόι είναι τρελοί για δέσιμο όλοι τους;

Άθεος είπε...

Αγαπητέ Seller Aggeliopolis νομίζω ότι δεν είμαι αφελής σαν ηλεκτρονικός. Αφού κατασκεύασα κάποια μηχανήματα, πολλά από τα οποία, όχι μόνο βάσει σχεδίου, αλλά και επινοημένα από μένα. Συνεπώς πρέπει να ξέρω πώς δουλεύουν ή γιατί συμπεριφέρονται έτσι.
Όσο για τους «Παραψυχολόγους» αυτοί δεν ξέρουν ηλεκτρονικά. Από ποιον θα γίνει η επιβεβαίωση; Πήγα στο Σισμανόγλειο που είναι πανεπιστημιακό νοσοκομείο και ζήτησα πληροφορίες ή σχέδια για τον ηλεκτροεγγεφαλογράφο. Όσοι ήξεραν να διαβάζουν ηλεκτροεγγεφαλογραφήματα δεν ήξεραν ηλεκτρονικά. Όσοι είναι ηλεκτρονικοί δεν είναι και γιατροί. Όσοι είναι και τα δυο είναι ειδικοί επιστήμονες. Τέτοιους επιστήμονες για την παραψυχολογία δεν έχουμε. Αν υπάρχουν δυο τρεις, μάλλον εκμεταλλεύονται την ειδικότητά τους και βγάζουν χρήματα. Έχω βρεθεί στον πειρασμό, από προτάσεις να κατασκευάσω κάποια μηχανήματα για επαγγελματική χρήση. Θα έβγαζα πολλά γιατί εύκολα μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιον, εντυπωσιάζοντάς τον. Δεν ενέδωσα. Τα έφτιαξα για μένα μόνο για να πειραματιστώ. Εδώ σας τα εκθέτω. Πριν τα κατασκευάσω, διαβάζοντας τα πειράματα στα βιβλία τα πίστευα. Όπως επίσης και το πείραμα που περιγράφεται στο Esoterica που πολλοί λένε ότι έκαναν. Όταν και αυτό πριν πολλά χρόνια θέλησα να κάνω με ειδικούς που το έκαναν, δεν πέτυχε ποτέ. Την αποτυχία τους την απέδωσαν σε μένα που είχα αμφιβολίες. Και άλλα πειράματα με εκκρεμές. Κάποιο άλλο ηλεκτρονικό, τότε το έφτιαξα, όπου υποτίθεται κατέγραφε σε κασσέττα φωνές από το υπερπέραν! Μα τέτοιες παπαριές και ο Πλάτων έγραφε (Ο Ήρ αναστήθηκε και του είπε πού πήγε. Πολλοί τον πιστεύουν και τον θεωρούν για μεγάλο φιλόσοφο). Έχω αναρτήσεις και γι αυτόν.
Τώρα βγάλε τα συμπεράσματά σου και αν ποτέ βρεις μια ομάδα να κάνεις το πείραμα με το πιατάκι (έτσι λέγεται) γράψε μου. Και όταν λέω γράψε μου, το εννοώ. Θέλω να συμμετάσχω πάλι, χωρίς να εκφράσω δυσπιστία, ώστε σαν μάρτυρας μια φορά να ζήσω όλα αυτά που υποστηρίζουν οι πιστοί. Για τα θαύματα τόσα έχουν λεχθεί, και μέχρι το θάνατο φτάνουν για να τα υποστηρίξουν. Δεν λέω ότι κοροϊδεύουν, αλλά ότι από αφέλεια, έχουν κοροϊδευτεί από επιτήδειους.

Markos Nika είπε...

Το μηχάνημα που έφτιαξες δεν είναι κιρλιαν.

Άθεος είπε...

Και τι είναι... ή μάλλον από πού έβγαλες το συμπέρασμα ότι δεν είναι; Εσύ είσαι αυτός που λες;

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.

Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5