10 Σεπ 2020

Συνωμοσιολογικός πυρετός


Ο συνωμοσιολογικός πυρετός στις μέρες μας είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να μας ανησυχήσει σοβαρά, αν δεν σας τα έχει ήδη πρήξει, όπως τα έχει κάνει σε μένα. Όμως, με την ανάρτηση αυτή ευελπιστώ ότι θα ρίξω φως και σε άλλες πτυχές του φαινομένου που οδηγούν ένα άτομο σε καταστάσεις αλαζονείας στις οποίες κυριαρχεί μια απατηλή ανωτερότητα, αξιολογώντας λανθασμένα τις ικανότητές του και σε σημείο που οι φαντασιώσεις του να επιδεικνύουν άτομο χαμηλής ευφυΐας. Ο χώρος του διαδικτύου και ιδιαίτερα του fb είναι ο καταλληλότερος χώρος προκειμένου άτομα τέτοιας πνευματικής στάθμης να θρέφουν τον ιδεαλισμό και τις φαντασιώσεις τους, υποστηρίζοντας τα πιο απίθανα σενάρια προκειμένου να αυτοεπιβεβαιωθούν, ακόμα και όταν τα στοιχεία που χρησιμοποιούν τους γελοιοποιούν ακόμα περισσότερο! Η εμμονή στην λανθασμένη άποψη των συνωμοσιολόγων φτάνει σε επίπεδα υστερίας, προκειμένου να εξαπατήσουν τον εαυτό τους περισσότερο, παρά τους άλλους! Αναζητώντας «επιχειρήματα» που να ικανοποιούν την επιθυμία τους διαστρεβλώνουν κάθε στιγμή την πραγματικότητα με αποτέλεσμα να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την αλήθεια σαν ανόητοι αλαζόνες!Τέτοιους ναρκισσιστές της έπαρσης και της βλακείας αντιμετωπίστε τους με χιούμορ και παρωδία. 



Αρρωστημένος εγωισμός; Ναι, αυτό ακριβώς, απορρίπτοντας σαν τους πιστούς όλη την επιστημονική μεθοδολογία. Τότε σαν μια γροθιά μπροστά στη λογική, χωρίς μόρφωση και παιδεία σηκώνουν ανάστημα και φωνή διαμαρτυρίας, όχι σε θαμώνες φίλους του καφενείου και στους πολιτικούς που και οι ίδιοι ψήφισαν, αλλά σε επιστήμονες και την επιστημονική κοινότητα. Τα άτομα αυτά λοιπόν φαίνεται να ταλαιπωρούνται από μια ιδεοληψία που σαν αρχική εκδοχή εμφανίστηκε αντιφάσκοντας με τις επιθυμίες τους και έκτοτε σφηνωμένη στη συνείδηση τους είναι αναγκασμένοι να αναζητούν ανόητα «επιχειρήματα» επειδή δεν έχουν το σθένος να παραδεχτούν την πλάνη τους. Αυτοί οι παράξενοι αλαζόνες της έπαρσης και της επιδειξιομανίας αισθάνονται κάτι σαν… ήρωες, «επαναστάτες αλτρουιστές» που θέλουν να μας σώσουν από την βέβαια επερχόμενη συντέλεια, επιδεικνύοντας μοναδική ευφυΐα και σπάνια διορατικότητα που μόνο αυτοί είχαν ενώ εμείς συνεχίζουμε να τρώμε κουτόχορτο, μαζί με όλο τον επιστημονικό και πολιτισμένο κόσμο. Σαφώς προσπαθούν να δικαιολογήσουν την εγωπαθή ψυχοπάθεια που έχουν, τίποτα παραπάνω. Ποιος τρελός ποτέ αναγνώρισε την τρέλα του… Εδώ βρίσκεται η ρίζα της ασθένειας και γι αυτό τέτοιοι ασθενείς βρίσκονται και κυκλοφορούν ανάμεσά μας και μας κουνούν απειλητικά το δάχτυλο. Η διαφορετικότητά τους βρίσκεται σαν ιδέα, βαθιά στη συνείδησή τους, τους αλλοτριώνει μέρα με τη μέρα, στηρίζοντας τις μυθοπλασίες που οι ίδιοι δημιούργησαν ή που δέχτηκαν αρχικά, επειδή έτσι τους βόλευε σαν μανιακοί καταθλιπτικοί που νιώθουν να περιορίζεται η ελευθερία τους.


Στηρίζουν ψευδοεπιστημονικές θεωρίες ή θρησκευτικοφιλοσοφικές απόψεις που είναι για γέλια. Νοιώθουν να τους καταδιώκει το σύστημα με κάμερες, τσιπάκια, φάρμακα και εμβόλια που ακόμα και ο πιο φαιδρός εγκέφαλος, δύσκολα θα έφτανε σε τέτοια συμπεράσματα και αυτοί σαν επαναστάτες σηκώνουν το ανάστημά τους. Αδιαφορούν για τα πραγματικά δεδομένα αφού σαν δογματικοί πιστοί δεν θέλουν να πειστούν από την αλήθεια, αλλά συνεχίζουν να πιστεύουν την ιδέα που εξυπηρετεί το κοσμοείδωλό τους. Αντί να αμφισβητούν «αλήθειες» που δεν στηρίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία, με αρρωστημένη εμμονή παραμένουν προσκολλημένοι στο ψέμα, χωρίς να νοιάζονται για την δεοντολογική τεκμηρίωση, ιδιαίτερα όταν οι θέσεις τους βρίσκονται σε αντίθεση και με την επιστήμη και με τη λογική. Να ένα παράδειγμα που η λογική τους γεννά εσφαλμένες συμπεράσματα. Ο ιός μεταδίδεται μετά τις 12, αλλά όχι πριν. Γιατί να υποθέσουν ότι το μέτρο προσπαθεί να αποφύγει τον συνωστισμό των ατόμων που μετά τις 12 θα πιουν περισσότερο και αναγκαστικά θα συνωστιστούν για περισσότερες ώρες… Μα αφού δεν θέλουμε να κλειστούμε στα σπίτια μας, γιατί να παραδεχτούμε την μεταμεσονύχτια εξάπλωση… Όσο για την αφέλεια… Αφού κάθε φορά που η αεροσυνοδός σερβίρει καφέ, το αεροπλάνο πέφτει σε κενά αέρος, να σταματήσουν οι αεροσυνοδοί το σερβίρισμα που γεννά τέτοια φαινόμενα! Τόσο τους κόβει, τόσα λένε!        


Σε ήπια μορφή το δογματισμό αυτό τον έχουν κυρίως οι πιστοί των υπερβατικών δυνάμεων, όμως αυτοί θα μπορούσαν να εξαιρεθούν λόγω της διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης που έχουν υποστεί από την παιδική τους ηλικία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, εκ των οποίων εξαιρούνται φυσικά μόνο οι φανατικοί, οι λεγόμενοι φονταμενταλιστές, που η παραβατική συμπεριφορά στην κοινωνία γίνεται άκρως εγκληματική. Ακολουθούν οι εθνικιστές, οι ρατσιστές, οι φασίστες και κάθε καρυδιάς πολιτικής απόχρωσης ιδεολογική αλητεία, αδιαφορώντας για τα δεδομένα, αρκεί να υπάρχει συμφωνία με τα πιστεύω τους. Όλοι αυτοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους σημερινούς συνομωσιολόγους του κορωνοϊού. Αλαζόνες, ψυχοπαθείς ιδεολόγοι υποχονδριακής παράνοιας που οι ρίζες τους βρίσκονται στις παράλογες ιδεοληψίες, τις φανταστικές απειλές με έντονο το αίσθημα καχυποψίας και καταδίωξης που φτάνει ως την ακράτητη μυθοπλασία και επιδειξιομανία, ότι αυτοί δεν θα πιαστούν κορόιδα όπως οι περισσότεροι από μας. Αν και άσχετοι, ποτέ δεν θα ενδιαφερθούν να αναζητήσουν τη γνώση σε ένα βιβλίο, ούτε επιθυμούν να ενημερωθούν για την εξέλιξη του φαινομένου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης νομίζοντας ότι αυτοί τους εξαπατούν. Είναι υπεράνω πάσης αλήθειας. Αυτοί τα ξέρουν όλα, ενώ όλοι οι άλλοι είναι εξαπατημένοι και εξαπατώνται συνέχεια!


Κατά καιρούς έχουμε ακούσει του κόσμου τις ανόητες και παρατραβηγμένες απόψεις τους, που κυρίως δεν συμβαδίζουν με τα πραγματικά δεδομένα, αλλά με την ιδέα που αρχικά τους σφηνώθηκε στο μυαλό, προκειμένου να αυτοεπιβεβαιωθούν. Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές από αυτές όσο και παράλογες και να φαίνονται στους περισσότερους: Διαχρονική η απειλή της αμαρτίας: Τα κακά καιρικά φαινόμενα, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι αρρώστιες και άλλα δεινά, στέλνονται από το θεό για να τιμωρήσουν τον άνθρωπο! Η Γη δεν είναι σφαιρική, αλλά επίπεδη! Το «ολοκαύτωμα» των Εβραίων είναι ψέμα! Ο άνθρωπος δεν πήγε ποτέ στο φεγγάρι! Η θεραπεία του καρκίνου βρέθηκε, αλλά την κρατούν μυστική! Οι εξωγήινοι μας επισκέφτηκαν αλλά οι μεγάλες δυνάμεις το κρατούν μυστικό! Οι ιοί κατασκευάζονται από τους ανθρώπους με τους οποίους μας ψεκάζουν για να μας ελέγχουν! Το ίδιο κάνουν και τα εμβόλια, τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε. Δεν υπάρχει κορωνοϊός, τον επινόησαν κάποιοι συνωμότες για να περιορίσουν την ελευθερία μας! Επιτρέψτε με τώρα να πω: χέστηκε η φοράδα εκεί που έκλανε! Αυτοί οι τελευταίοι αποτελούν τη νέα φουρνιά συνομωσιολόγων, που ενώ έχουν τα στοιχεία μπροστά τους τα αμφισβητούν επειδή δεν ικανοποιούν τις βαθύτερες ιδεολογικές τους επιθυμίες. Γι αυτούς δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Η αλήθεια είναι μόνο η υποκειμενική άποψή τους που θεωρείται απόλυτη και δεν αμφισβητείται ούτε με αποδείξεις. Αληθές, γι αυτούς, είναι μόνο ό,τι είναι επιθυμητό, σαν να λένε «δεν θα μου πεις εσύ τι να πιστέψω», «πιστεύω ό,τι γουστάρω»! Δυστυχώς φίλοι μου, πιο τοξικός πεθαίνεις!


Ο καθοδηγητής


Να, η νέα συμμαχία: στους αφελείς πιστούς, τους ακροδεξιούς εθνικιστές, ρατσιστές και φασίστες κάθε απόχρωσης, προστέθηκαν και οι συνωμοσιολόγοι που, από κατήγοροι της πίστης τώρα σαν μια γροθιά όλοι μαζί διακηρύττουν «Αρνητές του ιού» πρεσβεύοντας ό,τι και οι πρώτοι: «Άρνηση εμβολίου» γιατί μέσω αυτού θα σου βάλουν το τσιπάκι και έκτοτε θα σε παρακολουθούν στις καφετέριες που θα πηγαίνεις, στερώντας την ελευθερία σου, με την έλευση του Αντίχριστου και του 666, προτρέποντας με μια κοινή δήλωση «Η θεία κοινωνία και το ποτό στα μπαρ δεν μεταδίδουν ιούς»… και τα μυαλά στα κάγκελα!

Ναι, αυτοί οι παράξενοι ταξιδιώτες στη χώρα της ανοησίας, του παράλογου και του απίθανου, πιστεύουν σε ένα σωρό φαιδρότητες, όπως στο θεό, στα θαύματα, στα ούφο και σε ένα σωρό άλλα απίθανα πράγματα και σε ένα γεγονός που ταράζει τον πλανήτη μας, στο θάνατο που τους κτυπά την πόρτα γίνονται αρνητές! Τόσο τους κόβει! Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο! Άραγε θα αντιληφθούν ποτέ πόσο υποτιμούν το μυαλό τους…


Όλα έγιναν λοιπόν για να μην μπορεί να πάει ο Μπάμπης να πιει το φραπέ του στην καφετερία! Το Σύστημα, με τον κορωνοϊό, λέει, του περιορίζει την ελευθερία! Τόσο καιρό που το Σύστημα του έπινε το αίμα, χωρίς δουλειά, σχολεία και νοσοκομεία, ούτε μια φορά ο «Μπάμπης» δεν κατέβηκε σε μια απεργία διαμαρτυρίας να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί για το σύστημα και ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος και θέλει να μας σώσει, επειδή μεταξύ άλλων η καραντίνα τον εμπόδισε να πάει να δει την ομάδα του στο γήπεδο ή με την γκόμενα να πάει στα μπουζούκια, εκδηλώνοντας την παραληρηματική του επιδειξιομανία, μας πουλάει εξυπνάδα και μαγκιά, λες και εμείς τρώμε κουτόχορτο. Γίνεται ο ράμπο του γλυκού νερού που χωρίς έστω ένα λογικό επιχείρημα κομπορρημονεί με ακατάσχετη αφέλεια: «ψέματα σας λένε ότι υπάρχει επιδημία» (δεν μάθανε ούτε το λόγο που μια εποχική επιδημία μετονομάζεται σε πανδημία απειλώντας τον παγκόσμιο πληθυσμό), αλλά ούτε και τον μηχανισμό της μετάδοσης, που ο ιός σαν ξενιστής προσκολλάται σε ένα υγιές κύτταρο. «Η «Νέα Τάξη Πραγμάτων ευθύνεται για τον πανικό» σου λένε και προσπαθούν να αντισταθούν ακόμα και στην ψηφιακή θερμομέτρηση λέγοντας ότι με το πιστολάκι  σε… σφραγίζουν με ακτίνες Lazer! Και όταν τους ρωτήσεις πώς βγάζουν τέτοια συμπεράσματα αφού πεθαίνουν άνθρωποι από τον ιό σου λένε με αφέλεια «αφού οι άρρωστοι δεν πέφτουν σαν τα κουνούπια και οι δρόμοι δεν γεμίζουν με πτώματα, άρα, σας κοροϊδεύουν»! Όλα αυτά «τα νούμερα» μας τα δείχνουν και στα δελτία ειδήσεων. «Είδατε ποτέ να πεθαίνει κανένας γείτονας από κορωνοϊό»; επιχειρηματολογούσε άλλος ένας σοφός αγράμματος σε ρεπορτάζ της TV. Φαίνεται ακόμα στην γειτονιά του «Μπάμπη» δεν πέθανε κανένας, όμως ακόμα και όταν ο θάνατος κτυπήσει τη γειτονιά του, τότε ακροβατώντας με την μυθοπλασία του θα προσπαθήσει να πείσει τον εαυτό του ότι προσπαθούν να τον κοροϊδέψουν! Αυτοεξαπατάται και δεν το καταλαβαίνει και εκτός των άλλων πανικοβάλλεται κι όλας ότι θα τον εμβολιάσουν χωρίς την θέλησή του! Μακριά από το πνεύμα της επιστήμης, την δαιμονοποιεί σαν οπισθοδρομικός πιστός του Μεσαίωνα, κάνοντας τα κόκαλα του Παστέρ να τρίζουν. Αλλά από την άλλη πουλάει και μαγκιά «μην τσιμπάτε στον πανικό των κυβερνήσεων»! «Μέχρι σχέδιο είχαν να αφανίσουν την Μύκονο»! Είδες συμπέρασμα ο «Μπάμπης», οι αεροπορικές εταιρίες χάνουν, η ύφεση των χωρών μεγαλώνει και τα χρηματιστήρια πέφτουν για να ρίξουν τις τιμές στις ξαπλώστρες της Ψαρούς! Δυστυχώς και τέτοια ρεπορτάζ κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια στην τηλεόραση, όμως αυτά δεν ενοχλούν τους ανοησιολόγους όταν διασπείρονται οι ανοησίες τους σαν μολυσματική ασθένεια του νου που οδηγεί στην προβατοποίηση και αντί να ντρέπονται νιώθουν και υπερηφάνεια. Σας φαίνονται υγιή τέτοια άτομα;


Από την άλλη, εν μέσω πανδημίας, οι αγράμματοι αυτοί «ειδήμονες» της ανοησίας και της συμφοράς καλούν τον κόσμο να μην φοράει μάσκα, αδιαφορώντας όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους οικείους τους ή την δημόσια υγεία που τόσο κομπορρημονούν ότι θέλουν να μας σώσουν. Δημόσιος κίνδυνος έγιναν, αν και οι κυβερνήσεις που υποτίθεται τους κυνηγούν τους αφήνουν ελεύθερους να διασπείρουν κάθε μόλυνση και τοξική ιδέα, αντί να προστατεύσουν εμάς εφαρμόζοντας την ποινή των προστίμων που μέχρι στα λόγια φτάνουν. Απ την άλλη, οι θιασώτες του παράλογου, έφτασαν να δημιουργήσουν κίνηση ώστε να αποτρέψουν ακόμα και τα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα στα σχολεία! Εδώ διαπράττουν το μεγαλύτερο έγκλημα, όταν λοιδορούν την απόφαση των κυβερνήσεων να διώκονται άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις! Απόφαση που φυσικά δεν βλέπω να τηρεί η εκτελεστική εξουσία, ούτε στο διαδίκτυο, ούτε στις εκκλησίες όταν επιτρέπουν αφελείς ιερείς να διαδίδουν ότι ο ιός δεν κολλάει με την κοινωνία, όπου συνωστίζονται άτομα υψηλού κινδύνου. Όταν ο παπάς που διαβεβαίωνε τους πιστούς του ότι ο ιός δεν κολλάει με την κοινωνία, αρρώστησε από τον κορωνοϊό, μήπως δίδαξε τίποτα σε αυτά τα χαϊβάνια… Και μη μου πει κανείς ότι βρίζω! Βρισιά ήταν το κήρυγμα που έκαναν και όχι η αγανάκτησή μου αφού τα γεγονότα με δικαιώνουν. Ο συνωστισμός δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, λένε, αφού ο θεός τους προστατεύει! Στο διαδίκτυο μια τρελή πανήγυρη ψευδών και ανόητων απόψεων κυκλοφορούν ανάμεσά τους που ο ένας αντιγράφει τον άλλο και όλοι μαζί κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. Ας μην αναφέρω και όσα λέγονται στο πεζοδρόμιο από νέους που το μυαλό τους βρίσκεται πάνω από τα ταττού και τα μαλλιά τους, επειδή τα μέτρα προφύλαξης της υγείας θίγουν το ξεφάντωμα της διασκέδασης και την καύλα του κάθε πικραμένου να υπερασπίσει το γούστο και τις επιθυμίες του, το «έτσι γουστάρω, έτσι θα λέω».


Μια παράνοια και παρανοϊκή σχιζοφρένεια πλανάται τούτες τις μέρες μαζί με τον ιό. Παράξενο χαρμάνι η επιδειξιομανία εν μέσω 21ου αιώνα, να διαδίδεται ότι τα εμβόλια σκοτώνουν, οι ακτινοβολίες των κεραιών G5 ευθύνονται για τον κορωνοϊό, ότι θα μας βάλουν τσιπάκια με τις σύριγγες και θα μας εμφυτεύσουν το 666, που σαν τελετή μαύρης μαγείας οι σατανιστές επιταχύνουν την διαδικασία της συντέλειας του κόσμου με την έλευση του Αντίχριστου! Όλα αυτά τα φαιδρά που τα καταδίκαζαν οι σημερινοί συνωμοσιολόγοι της αφέλειας και της συμφοράς, παραμερίζονται και όλοι μαζί τάσσονται κάτω από την ίδια σημαία της αφέλειας και συμμαχούν αντιστρατεύοντας την επιστήμη, την υγεία και την αλήθεια. Μια συμμαχία έκαναν μαζί με τους αφελείς πιστούς, φονταμενταλιστές, εθνικιστές και ρατσιστές και λένε εμάς… φασίστες! Απόλυτη παράνοια και τρέλα επικρατεί και ο ιός σαν δεύτερο κύμα θα αρχίσει να θερίζει. Όσο και σιγουριά να έχουμε εμείς, που όντως υγιείς ίσως να ξεπεράσουμε ανώδυνα μια μόλυνση με κορωνοϊό, δεν μας επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, αφού η προστασία πρέπει να επιβάλλεται, όχι τόσο για μας τους ίδιους αλλά για τους διπλανούς μας, τους γονείς, τα παιδιά και κάθε ευπαθές άτομο που συναντάμε. Εσύ μπορεί να μην νοιάζεσαι ή να θέλεις να πεθάνεις. Ποιος σου είπε ότι είσαι ελεύθερος να διασπείρεις τον ιό σαν εγκληματίας… και από πάνω μας το παίζεις και έξυπνος ράμπο, κομπορρημονώντας να μας σώσεις… Ήρωα της πεντάρας, που ένα επιχείρημα λογικό δεν κατάφερες ακόμα να αρθρώσεις. Μέχρι και τα εμβόλια καταδίκασες, λες και είσαι άνθρωπος του Μεσαίωνα! Αλήθεια, ποιος διασπείρει τον πανικό, όταν φοβόσαστε μήπως σας βάλουν με το… εμβόλιο κανένα τσιπάκι και σας ελέγχουν επί εικοσιτετραώρου βάσεως, στερώντας την ελευθερία σας! Άλλη δουλειά δεν είχαν, εσένα θέλουν να ελέγξουν, κακομοίρη! 

...διανοητικό επίπεδο


Μα και αυτοί που ενημερωμένοι ελλιπώς που πιστεύουν ότι υπάρχουν θάνατοι δεν τους αποδίδουν στον COVID 19 αλλά στα… υποκείμενα νοσήματα! Τόσα ξέρουν τόσα λένε, μήπως και καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό… Νομίζουν ότι το υποκείμενο νόσημα είναι μια διαφορετική ασθένεια που καμιά σχέση δεν έχει με τον ιό! Τι περιμένετε από αμόρφωτα άτομα… Τόση ευφυΐα, τόσο μυαλό!

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Τον φετινό Αύγουστο δυο άτομα πέθαναν, ο πρώτος από δάγκωμα φιδιού και ο δεύτερος από τσίμπημα σφήκας. Σύμφωνα με τους αλαζόνες υστερικούς, αυτοί πέθαναν από αλλεργικό σοκ (το υποκείμενο νόσημα) και όχι από φίδι ή σφήκα, γιατί… δεν υπάρχουν φίδια, ούτε σφήκες, ούτε πλανήτες και ιοί, αλλά εξωγήινοι και κακοί πολιτικοί που μας στερούν την ελευθερία μας και δεν μας αφήνουν να πιούμε ένα καφέ σαν άνθρωποι! Αυτή είναι η «λογική» τους κύριοι αυτών των δήθεν αλτρουιστών και των νέων επαναστατών που ήρθαν να μας δήξουν τα αμπελοχώραφα της βλακείας τους. Ποιοι… αυτοί οι αγράμματοι αλαζόνες της έπαρσης και της επιδειξιομανίας που περιδιαβαίνουν τις σελίδες του fb αναζητώντας δόξα και δημοσιότητα ώστε να δικαιολογήσουν μια ανόητη εγωπαθή ψυχοπάθεια με την πεποίθηση ότι επαναστατούν στο σύστημα, εκδηλώνοντας με ηλίθιο και χαζό τρόπο την διαφορετικότητά τους με μας, αναζητώντας έστω και λίγων λεπτών δημοσιότητας ώστε να φαντασιωθούν ότι είναι και αυτοί ευφυείς, αναδεικνύοντας τα βίντεο που ακολουθούν σε viral…! Τα άτομα αυτά για να ξεχωρίσουν, επιδεικνύουν όπου βρουν και όπου σταθούν την «ευστροφία» τους. Δείχνουν με πόση διορατικότητα ανακάλυψαν αυτό που εμείς δεν καταφέραμε, όπως ο Δον Κιχώτης ανακάλυψε τους κακούς γίγαντες, όταν εμείς βλέπαμε ανεμόμυλους κι ας φωνάζουμε χρόνια ενάντια στο σύστημα που μας αλλοτριώνει.


Εδώ όμως να ανοίξω μια μικρή παρένθεση για να σας επιστήσω την προσοχή και σε μια άλλη εκδοχή γέννησης αυτής της ηλίθιας κίνησης των «Αρνητών του κορωνοϊού». Κάποιοι αετονύχηδες που έχουν οικονομικό συμφέρον από τα video που δημιουργούν όταν γίνονται viral, τα ανεβάζουν στο διαδίκτυο έχοντας την σιγουριά ότι άτομα αφελή θέλοντας να δείξουν ευφυΐα, ευστροφία και διορατικότητα με την έπαρση που τους διακρίνει, θα κυνηγήσουν την δημοσιότητα αναδεικνύοντας σε viral την απάτη τους για δικό τους συμφέρον. Έτσι αμφότεροι είναι κερδισμένοι. Μόνο που οι δεύτεροι, οι αφελείς αλαζόνες, θα γελοιοποιούνται μέρα με τη μέρα, χωρίς να το αντιλαμβάνονται ενώ οι άλλοι, αν και θα γελούν, θα κερδίζουν!


Αλήθεια, πού ήταν όλο αυτό τον καιρό οι ήρωες αυτοί της έπαρσης και της βλακείας όταν εμείς φωνάζουμε ότι «Τα παγκόσμια διευθυντήρια οργανώνουν την κοινωνία έτσι ώστε να εξυπηρετείται η ολιγαρχία και να ενισχύεται σε βάρος των πολλών»… Ναι, ο εχθρός πηγάζει αυθόρμητα μέσα από τη συνείδηση του ατόμου και την υφιστάμενη οργάνωση της κοινωνίας, όπως οι κακοί γίγαντες στο κεφάλι του Δον Κιχώτη, όμως με την υγεία δεν παίζουμε! Μια πανδημία σκοτώνει το ίδιο και τους φτωχούς και τους πλούσιους, χαζούς συνωμοσιολόγους και ολιγαρχικούς συνωμότες (Βλέπε «Αλλοτρίωση το σύνδρομο της διανοητικής στρέβλωσης του ανθρώπου (3ο Μέρος)» στο ίδιο blog.

Αλήθεια, όλοι αυτοί οι «ειδήμονες» έκαναν ποτέ έναν υπολογισμό για να δουν αν ο αριθμός των θανάτων παραπέμπει σε μια κινητοποίηση πανδημίας όπως αυτές που έκανα από τις πρώτες μέρες του Μάρτη στον Τετραφάρμακο… Βλέπε «Φθηναίνει επικίνδυνα η ανθρώπινη ζωή!»

ή μήπως τόλμησαν να κάνουν μια πρόβλεψη επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματά τους όπως έκανα στο ίδιο blog πριν λίγες μέρες… «Τολμώντας μια πρόβλεψη πριν παραδεχτούμε ότι η βλακεία μας νίκησε!»

Ή μήπως εγώ δεν αντέδρασα, στο παρελθόν, σε εκείνες τις εποχικές γρίπες πριν δέκα χρόνια, θυμάστε ελπίζω, των χοίρων και των πτηνών, που σαν επιδημίες δεν εξελίχθηκαν σε πανδημίες, κατασιγάζοντας τον κόσμο να αποφύγουν τον πανικό… Αυτά που λέτε εσείς τώρα, εμείς τα λέγαμε πριν δέκα χρόνια! Τώρα όμως είσαστε τελείως έξω. Τα γεγονότα σας διαψεύσανε. Χρειάζεστε καλύτερη απόδειξη; Βλέπε «Η γρίπη των χοίρων και οι μίζες των γουρουνιών».

Όμως φέτος νηφάλια αναγνώρισα την μεταδοτικότητα του COVID 19  κάνοντας συνεχείς αναρτήσεις αντιλαμβάνοντας ότι οι σημερινοί συνωμοσιολόγοι και ανοησιολόγοι βρίσκονται σε σύγχυση και παρανοϊκή διαστρέβλωση, ανημέρωτοι και κυρίως άσχετοι και επικίνδυνοι που όχι μόνο τον εαυτό τους δεν μπορούν να προστατεύσουν, αλλά ούτε τους οικείους τους, ή το σύνολο, για τους οποίους υποτίθεται σαν ήρωες σπεύδουν να μας προστατεύσουν! Αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, ακόμα και όταν ανοίγουν το στόμα τους, διασπείροντας σαν σταγονίδια τον ιό της ανοησίας, έχοντας πλήρη ανοσία από τη λογική!  


Οι ιδιαίτερα επιβλαβείς συνωμοσιολογικές θεωρίες εκδηλώνονται σε άτομα χαμηλού πνευματικού επιπέδου που πολλές φορές προσπαθούν να συνδέσουν πολλές συνωμοσίες μαζί, που λειτουργούν από κοινού για έναν κοινό στόχο, όπως είναι η Παγκοσμιοποίηση, η Νέα Τάξη πραγμάτων, η προσβολή της πίστης από αλλόδοξους, ο ρατσισμός, ο άκρατος εθνικισμός και κάθε αίσθημα καταδίωξης που κατατρέχει το μυαλό τους σε σημείο υστερίας. Αυτοί πρώτοι πανικοβλήθηκαν με την συντέλεια του κόσμου, λιγότερο από τους πιστούς που οι πνευματικοί τους πιπιλούν το μυαλό κάθε Κυριακή. Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε συνεχή πανικό, αισθάνονται ότι καταδιώκονται με συνωμοτικό τρόπο, με κάμερες που τους παρακολουθούν, με εμβόλια με τα οποία… τους τσιπάρουν, με εισροή προσφύγων ώστε να αλλοιώσουν τον πολιτισμό τους, με αμβλώσεις για να ελέγχουν τις γεννήσεις και τον πληθυσμό, με την επιρρέπεια της αμαρτίας και γενικά με ό,τι αλλάζει τα ήθη, τα «πιστεύω» τους, τα γούστα και τις επιθυμίες τους και με ό,τι γενικά αισθάνεται το υποκείμενο την ανάγκη να επιδείξει την «ευστροφία» που νομίζει ότι οι άλλοι δεν έχουν! Παράκρουση μεγαλομανίας έχουν, παραληρώντας με το μέγιστο βαθμό έπαρσης και αλαζονείας. Να ένας από αυτούς τους γελοίους που ηγείται του κινήματος ενάντια στον κορωνοϊό κάνοντας τους αφελείς να τρέχουν από πίσω του.

Δεν θα μπω στα βαθιά νερά της επιστήμης για να δείξω ότι κατά την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, κάποιες εγκεφαλικές περιοχές τους μάλλον απέκτησαν την ικανότητα καταστολής της δραστηριότητας άλλων εγκεφαλικών περιοχών, ώστε να προάγουν τρόπους σκέψης που ευνοούν την αυτοεξαπάτηση (βλέπε Ρ. Τρίβερς «Η Μωρία των Ανοήτων»). Σημασία έχει ότι τα πιο μεγάλα ψέματα τα λένε στον εαυτό τους. Βλέπεις, πιο εύκολα πείθουν αυτόν παρά τους άλλους, ακριβώς επειδή έχουν ανάγκη να στηρίξουν τις απόψεις τους που δεν μπορούν να απορρίψουν. Αυτό λέγεται αυτοεξαπάτηση, τόσο αντίθετο με την ρήση του Βολτέρου που εδώ και αιώνες έλεγε ότι όταν τα φαινόμενα δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά, με νόμους, οι εικασίες πρέπει να εγκαταλείπονται. Φυσικά, οι δογματικοί πιστοί και οι συνωμοσιολόγοι, άσχετοι με την επιστημονική μεθοδολογία και την επιστημολογία, δεν μπορούν να απορρίψουν εύκολα την αρχική τους γνώμη.

Ακολουθώντας τον κανόνα που διατύπωσε ο Καρλ Πόπερ σε κάθε κακό γεγονός αποδίδουν και μια συνομωσία από πρόθεση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα συνδέονται μεταξύ τους ακόμα και εκείνα που επιστημονικά τεκμηριώνεται, που για τους συνωμοσιολόγους γίνονται αντικείμενα ανελέητης κριτικής, στηρίζοντας με θρησκευτική ευλάβεια την αρχική παράλογη εικασία τους.


Η πορεία της Ιστορίας δεν είναι ούτε προδιαγεγραμμένη, ούτε από μόνη της έχει στόχο και φυσικά δεν είναι προβλέψιμη. Εξαρτάται από την κατεύθυνση που της δίνουν οι άνθρωποι. Όμως, όταν ο άνθρωπος υφίσταται δυνάμεις που τον ξεπερνούν και αδυνατεί να τις εξηγήσει, τότε υπερεκτιμά τα μυστήρια που τον προβληματίζουν και τα εξηγεί με τον τρόπο που τον βολεύουν. Την υστερία τους θα μπορούσε κανείς να την εντάξει σε μια παθολογία της φαντασίας. Το παραλήρημά τους «δεν υπάρχει κορωνοϊός» διακυβεύει το σύνολο της λογικής τους κάθε φορά που με την αρνητικότητά τους προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες μαζί με κυβερνήτες και πλανητάρχες μας κορόιδεψαν. Το ίδιο πλανήθηκαν και οι ατίθασοι άραβες και πετρελαιοπηγάδες, αεροπορικές εταιρείες και αυτοκινητοβιομηχανίες, για να περιοριστούν οι κινήσεις του «Μπάμπη» να πίνει ανενόχλητος την φραπεδιά του στην καφετέρια και την «Πόπη» να πάει στο σινεμά. Η υστερική διάδοση των απίθανων παραλογισμών τους γίνεται κυρίως μέσα από σελίδες hoax με fake ειδήσεις που γρήγορα σαν επιδημική φαντασίωση μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς μεταξύ τους. Σαν τα πρόβατα, ο ένας κολλάει από τον άλλο, κοινοποιώντας τις ανοησίες τους, χωρίς να ντρέπονται που αντιτίθενται την γνώμη πανεπιστημίων και να ταυτίζονται με τις ανοησίες θρησκειών, παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, εθνικιστικών και ύποπτων παραβατικών κινήσεων που ίσως και οι ίδιοι πριν καταδίκαζαν! Αντιλαμβάνεστε ελπίζω γιατί ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι ηλιθιότερος από έναν αγράμματο ηλίθιο!


Κολλημένοι σαν τις πεταλίδες στους βράχους της ανοησίας, θρέφονται με τα ψέματα και την μυθοπλασία που οι ίδιοι δημιουργούν. Ταυτίστηκαν με τους τρελούς, τους ανόητους και τους μωρούς που επαίρονται γνώση και σοφία που δεν έχουν. Έτσι, αντί να περιορίζονται στο περιθώριο της ζωής, δεν αραδιάζουν μόνο παραλογισμούς και ασυναρτησίες, αλλά επεμβαίνουν με έπαρση σε κάθε επιστημονικό πρόβλημα σαν ειδικοί ειδήμονες, ώστε να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο και να επιδεικνύονται. Δυστυχώς, όσο περισσότερο αμόρφωτοι είναι τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχουν! Την ρήση «Το πρόβλημα με τους ηλίθιους είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι γεμάτοι αυτοπεποίθηση» ίσως να την δημοσίευσαν και οι ίδιοι κάποια στιγμή, όμως τα διδάγματα δεν τα διαλαλούμε μόνο προς τους άλλους, αν πρώτα οι ίδιοι δεν τα τηρούμε. Επιπλέον τώρα, ούτε που περνάει από το μυαλό τους ότι με τέτοια αυτοπεποίθηση που απέκτησαν γελοιοποιούν τον εαυτό τους. Καλό είναι όταν δεν γνωρίζεις κάτι να σιωπάς!


Ψυχολογικά πειράματα, όπως αυτό του φαινομένου Dunning Kruger έδειξαν με πειστικό τρόπο ότι άτομα, σχετικά ανειδίκευτα, υποφέρουν από απατηλή ανωτερότητα, αξιολογώντας λανθασμένα την ικανότητά τους ως πολύ υψηλότερη από ό,τι πραγματικά είναι. Από πού αντλούσαν αυτήν την αυτοπεποίθηση;

Οι Ψυχολόγοι David Dunning και Justin Kruger (καθηγητής και μεταπτυχιακός φοιτητής, αντίστοιχα, στο Cornell University έκαναν μια έρευνα σε προπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας. Τους ζήτησαν να συμπληρώσουν tests γραμματικής, λογικής και… humor. Επιπλέον, τους ζήτησαν να εκτιμήσουν τη βαθμολογία τους, όπως και το πώς τα πήγαν σε σύγκριση με τους υπολοίπους. Οι φοιτητές με τις χαμηλότερες βαθμολογίες υπερεκτίμησαν τους εαυτούς τους, τοποθετώντας τους πάνω από το μέσο όρο. Όσοι είχαν μέσες, επίσης υπερεκτίμησαν τους εαυτούς τους, αλλά λιγότερο. Οι μαθητές με τις υψηλότερες βαθμολογίες υποτίμησαν ελαφρώς τους εαυτούς τους! Η έρευνα δημοσιεύθηκε με τίτλο "Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing Ones Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments" και με λίγα λόγια έχει ως εξής:
Οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους σε πολλούς κοινωνικούς και νοητικούς τομείς. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτή η υπερεκτίμηση συμβαίνει, μερικώς, επειδή οι άνθρωποι που έχουν περιορισμένες ικανότητες σε αυτά τα πεδία αντιμετωπίζουν μια διπλή δυσκολία: όχι μόνο διατυπώνουν εσφαλμένα συμπεράσματα και κάνουν λάθος επιλογές, αλλά οι περιορισμένες ικανότητές τους τούς στερούν τη μεταγνωσιακή ικανότητα να το συνειδητοποιήσουν!

Το φαινόμενο έκτοτε έγινε γνωστό ως φαινόμενο Dunning-Kruger και αποτελεί μια γνωστική (ή κατ’ άλλους γνωσιακή) προκατάληψη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι αρχάριοι σε κάποιον τομέα, συχνά υπερεκτιμούν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, επειδή δεν έχουν τη συναίσθηση του πόσο λίγα γνωρίζουν και πόσα ακόμα έχουν να μάθουν (χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει γραμματική για να καταλάβει ένα γραμματικό σφάλμα και να εκτιμήσει τη σοβαρότητά του).

Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη δημοσίευση της έρευνας των Dunning και Kruger, αρκεί μια περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα για να βρούμε ομάδες ανθρώπων, με ελάχιστες έως μηδενικές γνώσεις γύρω από ένα θέμα, να βγάζουν με ακλόνητη πεποίθηση συμπεράσματα με τα οποία γελά και το παρδαλό κατσίκι. Εκεί που μας κόβεται το γέλιο, είναι όταν άνθρωποι με ελλιπή κατανόηση των πιο θεμελιωδών εννοιών και αρχών των φυσικών επιστημών ή και των μαθηματικών, υπερασπίζονται θέσεις ψευδοεπιστημών, αδυνατώντας πλήρως να καταλάβουν το γιατί αυτό που υποστηρίζουν δεν βγάζει νόημα (βλ. αντιεμβολιαστές, επιπεδιστές, οπαδοί της αστρολογίας, μάρτυρες ψεκασμών, αρχαιολάτρεις, πιστοί, ρατσιστές κ.ά.). Η σιγουριά τους είναι τεράστια, όπως και η άγνοιά τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, απλά κάνουν λάθος, όμως η «αρρώστια» τους δεν τους επιτρέπει να το αντιληφθούν επειδή όσο πιο απίθανη είναι μία θεωρία για τους πολλούς τόσο πιο ελκυστική γίνεται για τους λίγους!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5