21 Οκτ 2019

ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ: Περί φιλοσοφίας, επιστήμης και αθεΐας (2ο Μέρος)


Στην προηγούμενη ανάρτηση ιδιαίτερα στάθηκα στη νοηματική σαφήνεια των λέξεων, γιατί από την μακροχρόνια πορεία μου να συνδιαλέγομαι με άτομα για θέματα θρησκείας, φιλοσοφίας, ακόμα και επιστήμης, συχνά ήρθα αντιμέτωπος με άτομα εριστικά και τόσο φανατικά που ούτε η πολιτική και ο κομματισμός δεν διαμορφώνει. Η ανάρτηση αυτή αφορά κυρίως την επιστήμη, αλλά ας δώσω καλύτερα μια γενική εικόνα του προβλήματος. Αναζητώντας το λόγο κατέληξα ότι, φιλοσοφώντας, πολλές φορές δεν προκύπτει τόσο μια διαφωνία για ιδεολογικές διαφορές όσο προκύπτει από την νοηματική ασάφεια των λέξεων που χρησιμοποιούν. Πολλοί χρησιμοποιούν όρους που οι άλλοι δεν τους ξέρουν, άλλοι αλλιώς τους εννοούν και άλλοι, άλλα θέλουν να πουν και άλλα λένε. Όταν υπάρχει ιδεολογική διαφορά, εύκολα ξεκαθαρίζεις: λες αυτή είναι η γνώμη μου, αυτή η δική σου, τέλος η συζήτηση. Οι φανατικοί πιστοί βέβαια επιμένουν να σε αλλάξουν, αλλά εσύ μπορείς να τους αποφύγεις, αν είσαι έξυπνος, όπως έλεγε και ο Goatee.

Όταν όμως δεν μπορείς να συνεννοηθείς ακόμα και με έναν «ομοϊδεάτη» σου, τότε τα πράγματα ζορίζουν. Ιδιαίτερα στο f.b. που υπάρχουν τόσα άτομα εριστικά που με έπαρση προσπαθούν να σου επιδείξουν την πολυμάθειά τους, σαν εκείνους τους χριστιανούς που πότε ερμηνεύουν τα ιερά τους κείμενα κατά γράμμα και πότε αλληγορικά επειδή έτσι τους συμφέρει. Δογματικοί «επικούρειοι» που αναγνωρίζουν τα τσιτάτα του δασκάλου τους μόνο όταν είναι διατυπωμένα έτσι όπως τα διάβασαν, δωδεκαθεϊστές που προσπαθούν να σε πείσουν με… Πλάτωνα και ας δεν έχουν διαβάσει ούτε την «Απολογία του Σωκράτη», ρατσιστές που με αλαζονεία και έπαρση δείχνουν την «ανωτερότητά» τους όταν αγνοούν ότι για να γίνει κανείς άνθρωπος πρέπει πρώτα να γίνει «Έλληνας» και αν εσύ μειώνεις την ανθρωπιά με γνώμονα τη ράτσα, τότε δείχνεις ότι όχι Έλληνας δεν είσαι, αλλά ούτε και άνθρωπος. Όλοι αυτοί μπορούν να μπουν στη θέση τους όταν χρησιμοποιήσεις τα κατάλληλα λεκτικά εργαλεία, τις λέξεις που μόνο με επιστημονική και φιλοσοφική επικάλυψη μπορείς να χειριστείς κατάλληλα ώστε να απορρίψεις κάθε νοηματική ασάφεια, πολεμώντας τον καθένα με τα δικά του όπλα, ώστε γρήγορα να τον αφοπλίσεις. Θυμηθείτε, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αν είστε εύστοχοι αρκούν και τα λίγα, διαφορετικά η συζήτηση δεν θα βγάλει πουθενά. Τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι με ευγένεια και πολλές φορές με χιούμορ γρήγορα να αποχωρήσετε από την κουβέντα. «Ο σκοπός σας δεν είναι να γίνετε μυγοδιώκτες» όπως έλεγε και ο Nietzsche στον «Ζαρατούστρα».

Οι προσηλυτιστές των θρησκειών, και ιδιαίτερα οι παρατρεχάμενοι παραθρησκευτικών οργανώσεων και αιρέσεων νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Στον προσηλυτισμό τους με άτομα χαμηλής πνευματικής στάθμης συνήθισαν με έπαρση να αυτοεπιβεβαιώνουν την αλαζονεία τους, δεν δέχονται με τίποτα την ήττα! Τέτοια άτομα βρίσκονται παντού, ακόμα και στον προοδευτικό χώρο, όπως είναι οι ιδεαλιστές (κυρίως αυτοί), που δεν ανέχονται τον υλισμό επειδή εξουδετερώνει τις φανφάρες του ιδεαλισμού τους. Τέτοια άτομα είναι αρχικά όλοι οι πιστοί, οι δογματικοί δωδεκαθεϊστές, πλατωνικοί, στωικοί και «επικούρειοι», που διαφοροποιούνται κυρίως επειδή άλλοι πιστεύουν στο θεό και άλλοι θέλουν να διαφοροποιηθούν πολιτικά με τον συνομιλητή τους. Επίσης συντηρητικοί δεξιοί που τους ενοχλεί μια προοδευτική κατεύθυνση επειδή θεωρούν ότι η ισότητα ίσως να τους χαλάει το υπάρχον άνισο κοινωνικό σύστημα ή επειδή κινδυνεύει να χαθεί ο «ιχώρ» από το DNA του «θεϊκού» αίματός τους! Οι τελευταίοι είναι και αγράμματοι.
Τέτοιες διαφωνίες συχνά προκύπτον στα σχόλια των αναρτήσεων που βρίσκονται διάσπαρτα στο blog, όμως αυτοί που μας ενδιαφέρουν  άμεσα στην ανάρτηση αυτή, είναι όσοι εντρυφούν συγκεκριμένα στην φυσική και την φιλοσοφία (επιστημολογία). Αυτοί δηλαδή που έχουν την δυνατότητα να εξηγήσουν τον κόσμο, όμως ο ιντετερμινισμός τους κρατά σε απόσταση από την πραγματικότητα και συνεχίζει να τους αποξενώνει από την αλήθεια. Πριν συνεχίσουμε, ας κάνουμε μια παρένθεση να εξηγήσουμε τον πιο πάνω όρο. Indeterminismus είναι μια λατινική λέξη που κατά γράμμα σημαίνει αναιτιοκρατία, δηλαδή οι υποστηριχτές της θεωρούν ότι ο κόσμος μας δεν έχει ανάγκη την αιτιοκρατία, αφού η μοίρα και ο θεός καθορίζει το αποτέλεσμα χωρίς αιτιώδη σύνδεση. Οι πιο προοδευτικοί υποστηρίζουν την αιτιοκρατία, όμως όπου έχουν ελλείψεις κοτσάρουν τις άβουλες βουλές του θεού. Υπάρχουν και «άθεοι» που γίνονται ιντετερμινιστές λόγω της απροσδιοριστίας του Heissenberg. Άλλοι πάλι διαστρεβλώνουν την αιτιοκρατία σχετίζοντας την πιθανοκρατία με την τύχη και την τελευταία με ό,τι δεν είναι νόμιμα αποδεκτό, όπως στην Βικιπαίδεια όπου γίνεται και διαστρέβλωση, αφού τα αποτελέσματα της τύχης είναι ήδη αιτιοκρατημένα! Ας κλείσουμε την παρένθεση.

Είναι κρίμα λοιπόν να μην μπορούν να συνδιαλεχθούν άτομα που δεν έχουν λόγους να διαφωνήσουν για θεολογικά θέματα, ρατσισμού και πολιτικής γενικότερα. Όμως, να υπάρχουν ακόμα άτομα που να ισχυρίζονται ότι όχι μόνο τον χαρακτήρα των ανθρώπων μπορούν να μαρτυρήσουν μια ντουζίνα άστρα που απέχουν, όχι μόνο από μας αλλά και μεταξύ τους, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, και μην γνωρίζοντας τον χαρακτήρα και το βέλος του χρόνου να πιστεύουν ακόμα σε προφητείες, σε θαύματα και σε θανατικά ταξίδια της ψυχής, είναι ό,τι πιο βλακώδες μπορεί να συναντήσει κανείς σε έναν μορφωμένο άνθρωπο. Συνηθίσαμε να βλέπουμε καθημερινά σε εφημερίδες και περιοδικά προβλέψεις ζωδίων, προφητειών και θαυματουργών γεγονότων, κι όμως μορφωμένοι άνθρωποι να διατηρούν ακόμα στο κεφάλι τους έννοιες που κυριαρχούσαν τον 18ο και 19ο αιώνα, πάει πολύ! Ακόμα και σήμερα πανεπιστήμια διδάσκουν θεολογία, λογικά άτομα να παραπέμπουν τον άνθρωπο στη προσευχή, αντί να προτρέπουν να πατάμε στα πόδια μας γερά και να αγωνιζόμαστε. Σχολεία και πανεπιστήμια συσχετίζουν ακόμα το μοντέλο του ατόμου με την μορφή του ηλιακού συστήματος, κατά το πρότυπο του Thomson ενώ κάποιοι ιδεαλιστές φυσικοί περιοδεύουν στον διαδικτυακό χώρο δίνοντας διαλέξεις και κάνοντας ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση πέφτοντας στα ίδια λάθη με εκείνους που ακόμα θεωρούν την ψυχή πνεύμα, ενέργεια και τη θερμότητα κάτι διαφορετικό από την ύλη επειδή δεν πιάνεται, όπως το κενό και το φως… ή άλλοι που το παίζουν ειδήμονες κβαντολόγοι αποδίδοντας τα πάντα στις κβαντικές ιδιότητες των σωματιδίων και ας μην έμαθαν ακόμα ότι όταν μιλάμε για παρατήρηση εννοούμε την μέτρηση με ένα όργανο και όχι την συνείδηση αυτή καθεαυτή! Οι «κβαντοπληγμένοι» αυτοί ειδήμονες εύκολα θα επικαλεστούν την «αρχή της αβεβαιότητας» για να σου εξηγήσουν κάθε «αβέβαιη» ανοησία τους έρθει στο μυαλό! Βαρύγδουποι τίτλοι ξεστομίζονται από κάθε απελπισμένο και λοβοτομημένο «φιλόσοφο» της Κβαντομηχανικής που δείχνει πανέτοιμος να δικαιολογήσει πώς η διττότητα του ηλεκτρονίου ρυθμίζει κβαντικά τη ζωή μας, όπως στο πείραμα των δυο οπών όπου το ηλεκτρόνιο αποκτά συνείδηση ή ότι η θεωρία της Σχετικότητας είναι λανθασμένη, όπως και η ταχύτητα του φωτός ή πως η θεωρία έχει κλαπεί από τον… Καραθεοδωρή! Ρίξτε μια ματιά πόσοι αγύρτες, απατεώνες και αφελείς συναντούμε στην καθημερινή ζωή μας!

Αγύρτες, απατεώνες και αφελείς στην καθημερινή ζωή μας

Όχι μόνο στα σεμινάρια, στις ομιλίες και τις συνεδρίες αγυρτών και τσαρλατάνων, αλλά και σε περιοδικά, βιβλία και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο βρίθουν θεωρίες που τις διαβάζεις και δεν μπορείς να πιστέψεις πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε τόση ανοησία. Από την αρχαιολατρία όπου διαστρεβλώνονται κείμενα και ιστορικά πρόσωπα, μέχρι την ομάδα Ε, τους εξωγήινους από τον Σείριο, τα ακασιακά αρχεία, τις αναδρομές ζωής, συνεδρίες με πεθαμένους και από τα υπερόντα άλλων διαστάσεων, μέχρι τα υπερόπλα του Tesla, ψυχοτρονικά όπλα ρώσων ή μυστικών όπλων εμπνευσμένων στην περιοχή 51 της Αμερικής, όπλα laser και εφευρέσεις για την φθηνή παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος και το αεικίνητο αγνοώντας τους νόμους της θερμοδυναμικής! Ό,τι μπορεί να φανταστεί ένας αφελής και αρρωστημένος νους, αρκεί ο κατεργάρης να βρει τον ηλίθιο και μετά και οι δυο μαζί να διαιωνίσουν την ανοησίας τους! Πραγματικά, Αγύρτες και τσαρλατάνοι μας κατακλύζουν ακόμα!

Αγύρτες και τσαρλατάνοι μας κατακλύζουν ακόμα


Είναι αλήθεια, ακόμα και θεωρητικοί φυσικοί, έπεσαν στην παγίδα της αφέλειας, κάνοντας τον βρετανό φυσικό Bragg να τους σατιρίσει λέγοντας «Δευτέρες, Τετάρτες και Παρασκευές οι συνάδελφοί μου χρησιμοποιούν την κυματική θεωρία και Τρίτες, Πέμπτες και Σάββατα την θεωρία των σωματιδίων»!
Πραγματικά, η αβεβαιότητα και η απροσδιοριστία του Heisenberg, όπως και η συμπληρωματικότητα του Bohr πυροδότησε όχι μόνο αφελείς, αλλά και πραγματικούς επιστήμονες της θεωρητικής φυσικής να δημοσιεύσουν ακόμα και εργασίες που τους εκθέτουν και άλλοι κάνοντας φάρσες για να γελάσουν, όπως εκείνη του Alan Sokal που κατάφερε να δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό ένα άρθρο με επιστημονικές ασυναρτησίες και ανόητα σχόλια κάνοντας πολλούς να «τσιμπίσουν» κατακρίνοντας έτσι τον μεταμοντερνισμό και την «New Age» εποχή που εμφανίστηκε μεταπολεμικά, την εποχή του ψυχρού πολέμου και την επαναστατικά ελεύθερη εποχή των Χίπις όταν η ανατολική φιλοσοφία κατακτούσε τη Δύση. Κάποιοι φυσικοί συσπειρώθηκαν γύρω από μια ομάδα την Fundamental Fysiks Group όπου συνδέσανε την κβαντική φυσική με τον μυστικισμό της Ανατολής! Τότε ο Fritjof Capra ακούγοντας στο ραδιόφωνο έναν γκουρού της ανατολής, τον Alan Watts, φάνηκε να επηρεάζεται κάνοντάς τον να γράψει το «Ταό και Φυσική». Ήταν η «Χρυσή εποχή της Ανοησίας» όπως έλεγε ο Sidney Coleman. Μέχρι και ο Niels Bohr υιοθέτησε το σύμβολο Yin Yang σαν οικογενειακό έμβλημα! Όμως, σε ένα κόσμο όπου το ηλεκτρόνιο κάνει άλματα ή εμφανίζεται ταυτόχρονα σε δυο θέσεις και σωματίδια που διαπλέκονται και επικοινωνούν ακαριαία μεταξύ τους, κάποιοι θεώρησαν ότι η κβαντομηχανική υποστηρίζει τον υποκειμενισμό, κόντρα στον αντικειμενισμό του Popper. Επίσης η χρόνια διαμάχη του Einstein με του Bohr για την αιτιότητα, δεν κατέληξε πουθενά και το θέμα παραμένει ανοιχτό, ενώ οι ανισότητες του Bell φαίνεται να παραβιάζονται με το πείραμα του Aspect την ίδια στιγμή που ο David Bohm υπέρμαχος των κρυφών μεταβλητών, θυσιάζει την τοπικότητα για χάρη της αιτιοκρατίας, όλα αυτά δημιούργησαν τέτοιο μπέρδεμα και αρνητικό κλίμα που πολλοί φυσικοί εύχονταν να μην είχαν γεννηθεί, ο Pauli να αγανακτεί που όλα αυτά του φαινόταν μια σκέτη τρέλα, ο Srendiger να είναι έτοιμος να μετανιώσει που ασχολήθηκε με την κβαντική φυσική εξαιτίας των κβαντικών αλμάτων και ο Αϊνστάιν προτιμούσε να γίνει τσαγκάρης στην ιδέα και μόνο ότι το ηλεκτρόνιο επιλέγει με δική του βούληση πότε θα κάνει το κβαντικό άλμα και προς τα πού να κατευθυνθεί!

Μετά την κρίση της κλασικής φυσικής και με την εμφάνιση της Θεωρίας της Σχετικότητας και της Κβαντομηχανικής, πολλοί συνεχίζουν να κατευθύνονται από την καρτεσιανή λογική, να θεωρούν την ψυχή υπαρκτή, να μπερδεύουν την ύλη και την ενέργεια σαν να είναι δυο αντίθετα πράγματα, όπως την ύλη και το πνεύμα, να θεωρούν την τύχη αναίτια, χωρίς νόμους και θεμελιακή υπόσταση στον φυσικό μας κόσμο, την αλήθεια να θεωρούν απόλυτη, να μην γνωρίζουν μέχρι που μπορούν να επεκταθούν οι αισθήσεις τους ή να απορρίπτουν τον χώρο και τον χρόνο από τις υλικές ιδιότητές του και κάθε τι που δεν πιάνεται να το εξαιρούν από τον υλικό κόσμο ή ό,τι δεν παρατηρείται να λέμε ότι δεν υπάρχει! Οι επιστημονικές αναρτήσεις στο blog αυτό τον σκοπό έχουν. Όχι τόσο να διαπαιδαγωγήσουν (δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες) όσο να διευκρινίσουν θέματα φιλοσοφίας, που διαστρεβλώνουν την εξήγηση του κόσμου βγάζοντας λαθεμένα συμπεράσματα και αλλοτριώνοντας το νου. Υπάρχουν φυσικοί και άλλοι επιστήμονες που ακόμα, αποδίδουν στο θεό ό,τι δεν μπορεί να εξηγηθεί, διατρανώνοντας τον αγνωστικισμό τους και δείχνοντας πόσο μεγάλη άγνοια έχουν για τον ρόλο της συσσωρευμένης γνώσης και της σχετικής αλήθειας! Με πόσους αγνωστικιστές δεν ήρθα αντιμέτωπος όταν τους είπα ότι η επιστημονική αλήθεια δεν είναι ποτέ απόλυτη, αλλά σχετική και ιστορικά καθορισμένη… Με πόσους άλλους όταν είπα ότι η βιοποικιλότητα είναι αποτέλεσμα τυχαίων μεταλλάξεων… Τυχαιότητα, σύμπτωση και θεωρία των Μεγάλων Αριθμών σε τι παράκρουση δεν βάζει ακόμα και μορφωμένα μυαλά, κάνοντάς τους να πιστεύουν σε ανοησίες και νοητικά τερατουργήματα! Δεν ξέρω αν ποτέ καταφέρουμε να προσδιορίσουμε σε ένα ηλεκτρόνιο ταυτόχρονα την ορμή και τη θέση του, από τότε που ο Heisenberg διατύπωσε την αρχή της απροσδιοριστίας ή της αβεβαιότητας!
Για όλα αυτά, και για πολύ περισσότερα, έκανα τις αναρτήσεις που περιληπτικά θα σας αναπτύξω από τα Περιεχόμενα του blog δίνοντάς τα σαν βοηθήματα, αφενός για μια γνωριμία με την φυσική, το πιο αθεϊστικό εγχειρίδιο που μπορείτε να διαβάσετε, και αφετέρου για να αρχίσουμε να ξεπερνούμε τέτοιες ασάφειες και αντιφάσεις που πολλές φορές όχι μόνο κατευθύνουν λανθασμένα την υπάρχουσα γνώση, αλλά καταστρέφουν και την επικοινωνία μεταξύ μας. Φυσικά από τις αναρτήσεις δεν λείπει και το χιούμορ, όταν είναι ευφυές, όπως στην εικόνα πιο κάτω, που έφτιαξα για την ανάρτηση αυτή και την αφιερώνω στους φίλους και αναγνώστες του blog. Πόσο πιο χιουμοριστικά μπορείς να μεταδόσεις στον συνομιλητή σου την αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg…!

Βοηθήματα

(Στο τέλος κάθε άρθρου βρίσκεται ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ από όπου μπορείτε να μεταβείτε στα πλέον των 150 άρθρων του blog, με ταξινόμηση από τα νεώτερα προς τα παλαιότερα).
Για να σας βοηθήσω σταχυολογώ από τα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του blog τις σημαντικότερες αναρτήσεις που αφορούν το θέμα μας. Να ένα βοήθημα με άρθρα του blog με ταξινόμηση από τα παλαιότερα προς τα νεότερα άρθρα. Ο αύξων αριθμός πιστεύω να βοηθά.


40. Η Ιστορία της Υλιστικής Φιλοσοφίας με λίγα λόγια (αρχαιότητα)

Μια ιστορική διαδρομή της Υλιστικής φιλοσοφίας από τους πρώτους υλιστές φιλοσόφους της αρχαιότητας, τους φυσιοκρατικούς, όπως τους έλεγαν τότε και ανήκαν στη Σχολή της Μιλήτου.

 

41. Η Ιστορία της Υλιστικής Φιλοσοφίας με λίγα λόγια (νεώτεροι χρόνοι)

Αντίστοιχη ιστορική διαδρομή της Υλιστικής φιλοσοφίας της νεώτερης εποχής μέχρι σήμερα. Έκτοτε η επιστημονική κοινότητα ακολουθεί την υλιστική σχολή.

 

42. Απ’ τον υλισμό στη διαλεκτική

Η διαλεκτική σαν μεθοδολογία και η λογική επιχειρηματολογία της όπως και οι βασικές θέσεις της.

 

44. Τι είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια ποτέ δεν είναι απόλυτη, αλλά πάντα σχετική και ιστορικά καθορισμένη.

 

45. Επιστήμη, ξέρουμε τι είναι;

Η επιστήμη δεν είναι πανάκεια, ούτε απόλυτη και γι αυτό πρέπει να μπορεί να είναι επαληθεύσιμη σε όλους και κυρίως διαψεύσιμη ώστε πάντα να εξελίσσεται θετικά. Να, ο πρώτος ηθικός κανόνας που οι θρησκείες δεν έχουν. 

 

83. Η διάρρηξη της Μεσαιωνικής σκέψης από την Καρτεσιανή «μας» λογική

Μερικοί κουβαλούν ακόμα στο κεφάλι τους την Μεσαιωνική σκέψη. Όταν ο άνθρωπος αδυνατούσε να δώσει λύση πάντα έβρισκε βολική την ιδέα του θεού. Ο από μηχανής θεός ήταν πάντα παρών! 

 

84. Η κρίση της φυσικής τον 19ο αιώνα και το ξεπέρασμά της με την μοντέρνα φυσική

Η διάρρηξη της Μεσαιωνικής σκέψης και η κρίση της κλασικής φυσικής ξεπεράστηκε με την μοντέρνα φυσική του 20ου αιώνα. Μέχρι τότε η φυσική ήταν μηχανιστική, γιατί ο κόσμος με την φιλοσοφία του Καρτέσιου φάνταζε σαν μια μεγάλη μηχανή, ενώ η μηχανική φυσική του Νεύτωνα τότε έκανε τα πρώτα της βήματα, μέχρι την μοντέρνα φυσική.

 

 85. Από την μηχανιστική φυσική του Νεύτωνα στην σχετικότητα του Αϊνστάιν

Ο πρώτος που διέρρηξε την κλασική φυσική ήταν ο Αϊνστάιν, όμως δεν την κατήργησε, την αναβάθμισε. Η Νευτώνεια φυσική ισχύει τόσο στη Γη όσο και στη Σελήνη. Η διαφορά ήταν στην ταχύτητα του φωτός.

 

87. Επαναστάτες του γλυκού νερού οι "Κβαντοπληγμένοι" της Μοντέρνας Φυσικής

Αυτοί που νομίζουν ότι έμαθαν δυο πράγματα από τη νέα φυσική παραμένοντας στη λογική της κλασικής δεν είναι επαναστάτες της σκέψης, αλλά της μπανανίας! Όπως είπε και ο Αϊνστάιν «Επαναστάσεις δεν γίνονται κάθε μέρα»!

 

89. Παραψυχολογία: η επιστήμη των ιδεαλιστών

Παραψυχολογία, μια «επιστήμη» που όλοι, αγράμματοι και μορφωμένοι ρίχνουν τα βλέμματά τους εδώ. Οι πρώτοι θα μείνουν γιατί είναι ευκολόπεπτη. Η Παραψυχολογία συχνά χρησιμοποίησε τη μοντέρνα φυσική για να στηρίξει τα φαινόμενα της παρ’ αίσθησης αντίληψης, όμως με την Καρτεσιανή λογική του 17ου αιώνα και την αγυρτεία των επιτήδειων. 

 

90. Ένα μικρό εργαστήριο Παραψυχολογίας

Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάποια από τα πειράματα που ο ίδιος εκτέλεσα στο μικρό παραψυχολογικό μου εργαστήρι. Στην αρχή θιασώτης και εγώ είχα την περιέργεια να μάθω. Μετά όμως είχα την δύναμη να αποχωρήσω! Πολλά από εκείνα τα μηχανήματα ακόμα υπάρχουν. Τι εποχές…

 

91. Το Σύμπαν είναι δημιούργημα;

Η θρησκεία εκμεταλλεύεται κάθε νέα θεωρία ελπίζοντας ότι θα στηρίξει το δόγμα της επιστημονικά. Γελιούνται! Η θεωρία του Big Bang πρώτα έπεισε τους πιστούς, που συνεχίζουν να πιστεύουν χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις νέες θεωρίες, απλά νομίζουν ότι έτσι δημιουργήθηκε το Σύμπαν! 

 

92. Big Bang: πού φτάνει η επιστημονική θεωρία και πού αρχίζει η θρησκευτική προκατάληψη;

Πως φτάσαμε στο big bang και πώς το εκμεταλλεύτηκαν πιστοί και συντηρητικοί της σκέψης; Μια αναδρομή και ένα ξεσκαρτάρισμα για να διώξουμε τα σκουπίδια από την επιστημονική θεωρία. Όχι, ο κόσμος μας, δεν είναι δημιούργημα!

 

93. Πώς δημιουργήθηκε η ζωή; (1ο Μέρος)

Μπορεί να μην έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις αφού πειράματα με διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, όμως το νερό μπήκε στο αυλάκι! Η επιστήμη βρήκε τον τρόπο ώστε να φτάσει στην αλήθεια, την σχετική αλήθεια, που κάθε μέρα επιβεβαιώνεται και εμπλουτίζεται.

 

94. Πώς δημιουργήθηκε η ζωή; (2ο Μέρος)

Ό,τι δεν χώραγε στην προηγούμενη ανάρτηση, χώρεσε εδώ, για να μην νομίζουν μερικοί ότι εξαντλήσαμε το θέμα. Ναι, τώρα μπορούμε και να πειραματιστούμε και οι πρώτες προβλέψεις επαληθεύονται μια πίσω από την άλλη και οι θεωρίες στέφονται με επιτυχία. 

 

95. Τι είναι η φιλοσοφία;

Όποιον ρωτήσεις όλοι έχουν άποψη, αλλά κανένας δεν απαντά καίρια στο ερώτημα αυτό. Ξέρουμε τι είναι φιλοσοφία και πώς να την χειριστούμε; Τι ορισμό θα δίνατε εσείς στο ερώτημα «τι είναι φιλοσοφία»;

 

Βουτιά στα βαθιά: τι είναι η τύχη; Έχει νόμους η τυχαιότητα ή είναι ό,τι νάναι που νομίζουν οι περισσότεροι… Είναι αλήθεια ότι η αναγκαιότητα πραγματώνεται μέσα από τυχαία γεγονότα; Ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τον πιο αμφιλεγόμενο ορισμό. 

 

133. Η Αθεΐα είναι συμπέρασμα που συνάγεται από την υλιστική ερμηνεία του κόσμου

Ας πούμε τα πράματα με το όνομά τους, τι επιτέλους είναι αθεΐα; Είναι φιλοσοφικό σύστημα, τρόπος ζωής ή ακτιβισμός όταν μας πνίγει το δίκιο;

 

134. Αγύρτες και τσαρλατάνοι μας κατακλύζουν ακόμα

Δεν σας ενδιαφέρει η αθεΐα… ελάτε να δείτε σε τι κόσμο ζούμε ακόμα! Ελάτε να δείτε ποιοι μας κυβερνούν, τι μας διδάσκουν και τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

 

Είναι απίστευτο τι πιστεύει ακόμα ο κόσμος του 21ου αιώνα! Απίστευτο και όμως αληθινό, τον 21ο αιώνα που ετοιμαζόμαστε να κατακτήσουμε τα άστρα!

 

Ένα ξέσπασμα, γιατί η αθεΐα δεν είναι φιλοσοφία, αλλά χρέος και ακτιβισμός αφού πρώτα υιοθετήσουμε την γνώση και τη λογική στο κεφάλι μας και την αγάπη και συνεργασία στην καρδιά μας!

 


Μερικά ψήγματα που αν δεν αναφέρθηκαν ήδη πρέπει να επισημανθούν και να τονιστούν άλλη μια φορά. Στον χριστιανισμό ζευγαρώνει ο θάνατος με την ελπίδα και την τιμωρία, όπως στη ζωή το πνεύμα με την ευφυΐα και την ανοησία. Πώς να εξηγήσεις ότι μερικοί πιστεύουν πως πεθαίνοντας θα… ξαναζήσουν… Τι τρέλα…

 

Η φωτιά πολύ μας ταλάνισε. Μόλις όμως διατυπώθηκαν οι νόμοι της θερμοδυναμικής πήραμε φόρα για την Σχετικότητα και την κβαντομηχανική. Μια αναδρομή στον αγώνα του ανθρώπου να κατανοήσει τη φύση και τον κόσμο του.

 

Ό,τι είπαμε και δεν είπαμε ας το συγκεντρώσουμε εδώ συνοπτικά. Μαζί με το βοήθημα της επόμενης ανάρτησης, δίνουμε μια γενική εικόνα του blog για την διασάφηση λέξεων και εννοιών που χρησιμοποιούμε στους προβληματισμούς μας για την φιλοσοφία και την επιστήμη που σαν συμπέρασμα μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Ένα από αυτά είναι και η αθεΐα! Τίποτα παραπάνω από αυτό δεν είναι η αθεΐα, πέρα από την απόρριψη των σκουπιδιών που τόσους αιώνες σου γέμιζαν το κεφάλι. Τώρα με το χώρο που του κάνεις μπορείς να το γεμίσεις με χρήσιμα πράγματα!

 

  148
Όπως σας υποσχέθηκα στην ανάρτηση αυτή θα χαρίσω δυο βιβλία σε αυτόν που θα σχολιάσει πρώτος!

1. Lawrence Krauss «Η πιο Μεγαλειώδης Ιστορία που Ειπώθηκε ποτέ» εκδόσεις Τραυλός 2018.

2. Αποστόλης Λυμπερίδης «Η Κτηνωδία της Αγιότητας» Ε.Φ. 1998.


11 σχόλια:

Golden Scorpio είπε...

Υπέροχα!!! Τα θέλω τα θέλω!!! :)

Άθεος είπε...

Λοιπόν Golden Scorpio τα κέρδισες! Βέβαια το blog σου blah.blah δεν βγάζει πουθενά, αλλά αυτό λίγο ενοχλεί. Στείλε μου σε email όνομα επίθετο και διεύθυνση και αύριο τα στέλνω με κούριερ! Καλοδιάβαστα!

Konstantinos gr είπε...

Είμαι της γνώμης ότι όλα αυτά πρέπει, καταλλήλως, να μαζευτούν σε ένα βιβλίο

Άθεος είπε...

Εν μέρει ήδη έχει γίνει, απλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Κρίμα που σε πρόλαβε Το Χρυσό Σκορπάκι και κέρδισε τα δυο βιβλία. Όμως το δικό μου, αν δεν το έχεις, έστω και δεύτερος, το κέρδισες!

Dyer είπε...

Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν ο καθένας μας συνειδητοποιούσε ότι η αλήθεια δεν είναι μια και μοναδική (που συνήθως ταυτίζετε με τη δική του άποψη)?
Εξαιρετική η ανάρτηση φίλε Άθεε!

Βαγγέλης Σίδερης είπε...

Συμφωνώ με τον παραπάνω. Πρέπει να εκδοθούν σε βιβλίο όλα αυτά, να διαδοθεί ευρέως και σε ό,τι γλώσσα υπάρχει, ΧΘΕΣ!!
Έχουν βγει αθεϊστικά έργα και βιβλία τα τελευταία χρόνια αλλά κάτι για διαλεκτική, για υλισμό, κάτι που να χτυπάει στην ουσία του πράγματος, που να μπαίνει βαθιά, δυστυχώς δε βλέπεις συχνά. Πράγμα απαράδεκτο.
Θα μου πεις...ποιος να βγάλει και γιατί ;; Κι εδώ ο κόσμος καίγεται, προέχουν άλλα κλπ. Μα άλλος ένας πρόσθετος λόγος ακριβώς, επειδή καίγεται ο κόσμος!!

Άθεος είπε...

Dyer μου θύμισες τον καλό καιρό που εδώ γινόταν χαμός από σχόλια. Δυστυχώς όμως αυτή την φορά δεν σχολίασες πρώτος! Σε δάγκωσε ο χρυσός σκορπιός!

Άθεος είπε...

Βαγγέλη συμφωνώ και ήδη τα περισσότερα από το blog αυτό συμπεριλήφθηκαν σε βιβλίο που βρίσκεται υπό έκδοση. Θέμα χρόνου είναι λοιπόν να σπάσουμε το κατεστημένο τώρα που ο κόσμος καίγεται!

Unknown είπε...

Είσαι ωραίος!!

Epicurea είπε...

Καλέ μου Αποστόλη, όπως πάντα το άρθρο σου με κέρδισε, αν και με στενοχώρεσαν τα παράπονα και η πικρία που βγάζεις για ορισμένους φβ συνομιλητές σου, τους οποίους και κατηγοριοποιείς σε συνομοταξίες . Όχι ότι έχεις άδικο να νιώθεις έτσι , τα σ.μ. είναι πράγματι αρένα και εκεί ανταλλάσσονται επιθετικές κουβέντες, που κατ΄ιδίαν δεν θα υπήρχαν ούτε καν ως σκέψη. Όμως , με λυπεί αυτή η γενίκευση που κάνεις. Ανησυχώ μήπως βγάζεις εύκολα συμπεράσματα και αυτό δεν είναι κάτι που το συνηθίζεις.

Επικούρεια.

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ "Άγνωστε" για την φιλοφρόνηση και "Epicurea" για το σχόλιό σου. Όμως γιατί σε στεναχώρησε η γνώμη μου για τους σχολιαστές του fb αφού έχεις και εσύ την ίδια γνώμη... Αν εσύ διαφέρεις, τότε είσαι στο μικρό ποσοστό αυτών που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις όπου βρίσκεται ο χρυσός!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.

Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5