2 Νοε 2010

Από την Πολιτεία του Πλάτωνα στην Πολιτεία του Θεού

Στην προηγούμενη ανάρτηση γνωρίσαμε την φιλοσοφία του Πλάτωνα σε γενικές γραμμές. Σήμερα θα φτάσουμε εκεί που ο ώριμος πια Πλάτων ευελπιστεί πως τα όνειρά του μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Σαν φιλόσοφος, θεωρεί ότι μπορεί να οργανώσει μια κοινωνία και μέσα από την «Πολιτεία» και τους «Νόμους» του να την δικαιολογήσει. Μια Πολιτεία που βρίσκεται στον Ουρανό, αλλά εύκολα μπορεί να σχεδιαστεί και εδώ στη γη. Σαν φιλόσοφος, ισχυρίζεται ότι κατέχει την Γνώση και την ανάμνηση της Αλήθειας.
Τότε, ο Ουρανός «δεν έπαιξε» όμως όταν απέτυχε η οργάνωση στη Γη, τότε ο Ουρανός έγινε μια καλή δικαιολογία.


Υιοθετώντας την ετυμολογική ερμηνεία της λέξης αλήθεια (στερητικό α και λήθη) θεώρησε ότι αυτή αποκαθίσταται με τη μνήμη, γιατί η γνώση είναι ανάμνηση. Επειδή η ψυχή κάποτε βρισκόταν εκτός σώματος, στο υπερπέραν, στον κόσμο των ιδεών, όταν δεσμεύτηκε από αυτόν θάφτηκε μέσα του (το σώμα είναι ο τάφος την ψυχής). Τα «όντως όντα» λοιπόν είναι οι ιδέες, τα πραγματικά όντα. Εδώ φαίνεται καθαρά η βαθιά επιρροή της μεταφυσικής οντολογίας του Παρμενίδη. Οι «δοξασίες» και οι «γνώμες» στην Πλατωνική φιλοσοφία πήραν το όνομα ιδέες. Αυτές μόνο συνιστούν την πραγματικότητα. Εμείς όμως δεν μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τις ιδέες παρά μόνο με τα αντίγραφά τους, τις σκιές τους.



Οι σκιές αυτές μοιάζουν με τις σκιές που βλέπουν οι άνθρωποι στον απέναντι τοίχο, όταν έχουν στραμμένη την πλάτη τους στο φως ενός σπηλαίου όπου βρίσκονται δεμένοι. Το τι συμβαίνει έξω από τη σπηλιά, στο φως, μπορούν να το γνωρίσουν μόνο οι σοφοί («Πολιτεία» Ε 471) που σμίγουν τη σκέψη με τις ιδέες και έχουν χρέος να ξαναμπούν στη σπηλιά για να διδάξουν αυτούς που είναι αλυσοδεμένοι στην πλάνη. Οι πρώτοι φτάνουν στη γνώση, οι δεύτεροι απλά αποκτούν κάποια γνώμη που είναι ακόμα πλάνη και απάτη. Ο σκοπός της ζωής τους, βλέπεις, είναι άλλος.


Στον Τάραντα, ο Πλάτων, έρχεται σε επαφή με τους Ορφικούς και τη φιλοσοφία των Πυθαγορείων. Το σώμα, σαν τάφος της ψυχής (σήμα), είναι δική τους φιλοσοφία, κοινή και στους Ορφικούς. Οι τελευταίοι, περιπλανώμενοι σαν επαίτες γυρίζουν στους δρόμους διδάσκοντας και συχνά στέκονται στις εισόδους των ναών πουλώντας φυλαχτά και φωνάζοντας, σαν τους δικούς μας μοναχούς, κατεβατά μαγικών φράσεων. Οι ορφικοί ήταν προπάντων αξιολύπητα ανθρωπάκια. Η ζωή δεν τους πρόσφερε τίποτε άλλο από αθλιότητα και πείνα. Ο ορφισμός είναι γι αυτούς ένα καταφύγιο, τους επιτρέπει να ονειρεύονται. Οι υποσχέσεις θα πραγματοποιηθούν, όμως μετά θάνατον.
Ο Πλάτωνας που είναι ένας κανονικός αριστοκράτης θα κρατήσει κάτι από το μυστικισμό αυτής της επίδρασης και λαϊκά στον κόσμο θα επιχειρήσει να ανακοινώσει το ευαγγέλιό του για το «επέκεινα». Οι ορφικές αλήθειες του μιλούσαν με τη δύναμη της μαγείας.
Εκεί στην Μεγάλη Ελλάδα, μέσω του φίλο του, του Δίωνα, έρχεται σε επαφή με τον τύραννο Διονύσιο τον Α΄, όπου θα συλλάβει την Πολιτεία του και θα προσπαθήσει να την κάνει πράξη.
Ευτυχώς όμως, απέτυχε!


Στην «Πολιτεία» του ο Πλάτων οραματίστηκε μια ουτοπική κοινωνία που αποτελούνταν από τρεις τάξεις.
α) η χρυσή τάξη στην οποία ανήκουν οι άρχοντες και οι σοφοί σαν σύμβουλοι.
β) η ασημένια τάξη η οποία περιλαμβάνει τους φρουρούς που θα είναι υπεύθυνοι για την άμυνα της πολιτείας
και γ) η χάλκινη τάξη στην οποία ανήκουν οι δημιουργοί δηλαδή οι δούλοι και γενικά οι εργαζόμενοι.
Οι πρώτοι, λοιπόν, πρέπει να ξεχωρίζουν για τη σοφία τους, οι δεύτεροι για την ανδρεία τους και οι τελευταίοι για τη σωφροσύνη και την εγκράτειά τους οι οποίοι αποκλείονται από τη διοίκηση των κοινών και θέτοντας σαν σκοπό της ζωής τους, να συντηρούν τις δυο ανώτερες τάξεις. Να γιατί έπρεπε να ξεχωρίζουν για τη σωφροσύνη τους. Γιατί έπρεπε να έχουν σύνεση και φρόνηση. Να είναι εγκρατείς, διατηρώντας την αγνότητά τους και να μην επαναστατούν στο σύστημα!
Μμ, κάτι βρωμάει εδώ!
Μήπως αυτό, ως ένα βαθμό, το πέτυχαν στο Μεσαίωνα οι Χριστιανοί;
Ας το ψάξουμε καλύτερα. 

Ο Πλάτων σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή η κατάργηση της μονογαμίας και η επίβλεψη της κοινογαμίας από τους άρχοντες. Η κατάργηση της λιγοστής ιδιοκτησίας, την εποχή εκείνη και η θέσπιση της κοινοκτημοσύνης επίσης του φαινόταν δίκαιη. Ο έλεγχος των γεννήσεων μέσω αμβλώσεων για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού του ακουγόταν λογική. Η Καταπολέμηση κάθε αντίδρασης και άλλα που περιγράφονται στους «Νόμους» του Πλάτωνα, τον έκαναν αντιπαθητικό στο δημοκρατικό κόσμο γιατί απέρριπτε τις βασικές ιδέες του Σόλωνα για την δημοκρατία. Επίσης στην «Πολιτεία» του γράφει πως έως ότου οι φιλόσοφοι βασιλέψουν ή γίνουν οι βασιλιάδες φιλόσοφοι δε θα υπάρξει σωτηρία για τις ψυχές των ανθρώπων και των χωρών όπου κατοικούν (Ε 473). Στους «Νόμους» του στιγματίζει τους άθεους σαν διεφθαρμένους που σκοπός της ζωής τους πρέπει να είναι το δεσμωτήριο όπου εφόρου ζωής πρέπει να σωφρονίζονται ή να θανατώνονται! (Ι΄ 908-909).
Σας θυμίζουν τίποτα αυτά;
  
Για τη μάζα, δεν κάνει τίποτα, ώστε να δίνεται και σ’ αυτούς μια στοιχειώδη καλλιέργεια. Αυτοί είναι ταγμένοι μόνο στο σκοπό, δηλαδή τη δουλειά, για να θρέφουν τις άλλες δυο τάξεις! Έχουν όμως μια αρετή: την εγκράτεια, για να μετριάζουν τις επιθυμίες τους και να χαλιναγωγούν τα πάθη τους!
Τι έξυπνο! Αυτό όμως άρεσε στους χριστιανούς, όπως θα δούμε σε λίγο.
Όμως και από την πιο πάνω τάξη, τους φύλακες, στερεί πάσα ιδιοκτησία, ακόμα και την οικογένεια. Στην κατοχή τους, όχι μόνο χωράφια δεν έχουν, αλλά ούτε και γυναίκες! Βέβαια, κάποιοι παντρεύονται, αλλά αυτό δεν είναι μόνιμο, αλλά προσωρινό που ρυθμίζεται από τους άρχοντες με κλήρωση! Τα δε παιδιά τους θα αποσπώνται από τη μητέρα τους μόλις γεννηθούν και έκτοτε θα βρίσκονται κάτω από την φροντίδα του κράτους! Ας μην επεκταθούμε εδώ στις πλατωνικές ευγονικές αντιλήψεις και βγούμε από το θέμα.
Οι Γνωστικοί, εβραίοι της διασποράς, πολλά υιοθέτησαν από την φιλοσοφία αυτή.
Ο Χριστιανισμός, αφού ξεσκαρτάρισε ότι δεν του άρεσε από τους Γνωστικούς, το υιοθέτησε.
Ακόμα και την κοινοκτημοσύνη που αρχικά πήρε, γρήγορα την αναίρεσε μετατρέποντάς την σε φιλανθρωπία, αφού στους ηγέτες τους, οικονομικά, δεν άρεσε αυτό. Η κοινοκτημοσύνη, βλέπεις, δεν δημιουργεί ατομικό πλούτο!

Το Μεσαίωνα, η Καθολική Εκκλησία, ονομάζει τον κλήρο «στρατιώτες της Εκκλησίας» απαγορεύοντας τον γάμο και επιβάλλοντάς τους την φτώχια και την αγαμία.
Όπως λέει και ο Αντρέ Μπονάρ «Στον Μεσαίωνα υπήρχε ένας κανόνας που διαιρούσε σύμφωνα με την κοινωνική πραγματικότητα, σε τρεις τάξεις τον πληθυσμό της χριστιανοσύνης: υπήρχαν οι χειρώνακτες (laboratores) οι οπλίτες (bellatores) δηλαδή οι στρατιώτες, οι πολεμιστές και το ιερατείο (oratores). Tο ιερατείο ασκούσε στην πραγματικότητα την εξουσία και σε αυτήν την τάξη είχε επιβληθεί η απαγόρευση των οικογενειακών ενδιαφερόντων, κάτω από τη μορφή της αγαμίας και της πενίας».
Ο ηγέτης συνήθως ήταν κάποιος αυτοκράτορας (αντιπρόσωπος του θεού στη γη) και ο Πάπας στη Δύση ή ο Πατριάρχης στην Ανατολή.
Αυτοί προφανώς ανήκουν στην πρώτη τάξη των φιλοσόφων, που είναι αλάνθαστοι, γιατί από το θεό, τους αποκαλύπτεται η Θέλησή Του! Ούτε για τις αποφάσεις τους πρέπει να δίνουν λόγο σε κανέναν. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και τα μέσα πολλές φορές είναι εγκληματικά, προκειμένου να πετύχουν τον Σκοπό τους που είναι Ιερός! Αλλά και σε ποιους θα μπορούσαν να δώσουν εξηγήσεις; Οι άλλες τάξεις δεν μπορούν να αντιληφθούν τίποτα. Από την φύση τους είναι ταγμένοι αλλού, στην φύλαξη ή στην χειρωνακτική εργασία. Ο νους είναι μόνο για τους φιλοσόφους που ηγούνται όλων των άλλων. Αυτοί τα ξέρουν όλα! Όσοι έχουν αντίθετη άποψη, πρέπει να ομολογήσουν, ακόμα και με βασανιστήρια.
Μην το ξεχνάτε αυτό: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! 

Στην καλύτερη περίπτωση, όποιος αντιδρά εξορίζεται. Στην χειρότερη βασανίζεται ή καίγεται στο Πυρ το Εξώτερον!
Όποιος διαφωνεί ότι αυτή η λογική επικράτησε το Μεσαίωνα, μάλλον δεν διάβασε ιστορία. Και βλέπεις κάτι χριστιανούς σήμερα, άσχετους και αγράμματους, να σου λένε: με το διάβασμα δεν πρόκειται να κερδίσεις τίποτα!
Σε μια τέτοια κοινωνία, αντιλαμβάνεται ο καθένας, καμιά πρόοδος δεν μπορεί να συντελεσθεί. Τα πάντα είναι όπως τα έφτιαξε ο θεός. Κανένας δεν μπορεί να τα αλλάξει. Ποιος είσαι εσύ που θα αμφισβητήσεις το ιερό και την «αυθεντία». Ποιος είσαι εσύ που θα αμφισβητήσεις τον λόγο του θεού!
Ο πλατωνισμός υπαγόρευσε την νοοτροπία στον χριστιανισμό και ο τελευταίος τον ξευτέλισε.
Ο Μεσαίωνας είναι πια, παράγωγο της παρακμής και της οπισθοδρόμησης. Τα πάντα πάγωσαν από τότε που ο χριστιανισμός πήρε την εξουσία και επέβαλε θεοκρατικό σύστημα σε βάρος του ανθρώπου και της ζωής.
  
Με λίγα λόγια ο Πλάτων κατάφερε να συνδυάσει το ηθικολογικό μέρος της φιλοσοφίας του με το πολιτειολογικό που αντικατόπτριζε τις αριστοκρατικές του ιδέες. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίστηκε ουτοπική η πολιτεία του και απέτυχε παταγωδώς. Κατάφερε όμως να επηρεάσει τον χριστιανισμό, που σε πολλά, τον υιοθέτησε. Πολλοί πατέρες και φιλόσοφοι του χριστιανισμού ήταν ονομαστοί Πλατωνικοί.
Πέρα από τη συντομευμένη αναφορά της πολιτείας του, ο Πλάτων και στις επιμέρους ιδέες της θεωρίας του, φάνταζε εξωπραγματικός. Έτσι δέχτηκε ότι η ιδανική του πολιτεία μπορεί να μη βρήκε εφαρμογή στη Γη, αποτελεί όμως το ιδανικότερο σχέδιο της Ουράνιας Πολιτείας, γιατί ο κόσμος είναι κατασκευασμένος από το θεό με τελειότητα. Σαν φιλόσοφος θεωρείται εκπρόσωπος του αντικειμενικού ιδεαλισμού. Σαν πολιτικός φιλόσοφος  εκπροσωπεί τη στείρα θεοκρατική μοναρχία.
Η φιλοσοφία του, αν και υπέροχη να τη διαβάζει κανείς, για να ταξιδεύει σε κόσμους ουτοπικούς, αποτελεί την πρώτη και σοβαρή απειλή του ανθρώπινου πνεύματος! Η φιλοσοφία του οδηγεί κατευθείαν στην αλλοτρίωση. Υιοθετώντας την, οι χριστιανοί φιλόσοφοι, αποξένωσαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα ακόμα πιο πολύ από τον κόσμο τους.
Αναζητώντας, φιλοσοφικό στήριγμα, μόνο στην Πλατωνική φιλοσοφία στηρίχτηκαν και εν μέρει στην Στωική, προκειμένου να εμπλουτίσουν τον παρηγορητικό τους λόγο με φιλοσοφικά επιχειρήματα. Η στέρηση, η υπομονή και η απαλλαγή από τα πάθη είναι χαρακτηριστικά της στωικής φιλοσοφίας που συγγενεύουν με τις πλατωνικές αρετές της σωφροσύνης και της εγκράτειας Η Θεία Πρόνοια και ο Λόγος αποτελεί το ύψιστο δάνειο της ελληνικής φιλοσοφίας, προκειμένου αργότερα να διατυπώσουν το δόγμα και τον αποκαλυπτικό χαρακτήρα της νέας θρησκείας.
  
Τώρα ανοίγει ο δρόμος για να ασχοληθούμε με τον μηχανισμό που οδηγεί τον πιστό στην αποξένωση και την αποδοχή των πιο αναχρονιστικών ιδεών που συντηρούν την θρησκεία.
Η αλλοτρίωση του ανθρώπινου πνεύματος, είναι μια συνειδησιακή αρρώστια που στην θρησκευτική της εκδοχή ο πιστός αποξενώνεται από τον κόσμο του, ζώντας και προσμένοντας την επιστροφή του στην ουράνια κατοικία.
Οι αξίες της ζωής μηδενίζονται. Όχι μόνο χάνουν την αξία τους αλλά γίνονται και επιζήμιες.
Αναμείνατε στο θέμα γιατί η συνέχεια θα είναι συγκλονιστική!

Αλλοτρίωση: το σύνδρομο της διανοητικής στρέβλωσης του ανθρώπου (Τρίτη 16 Νοέμβρη)

56 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λιγο σκληρα τα λογια προς τον φιλο μας τον Πλατωνα αγαπητε Αθεε.

Υποχρεουμαι ομως βασει των διαβασμενων μου να συμφωνησω.
Εγω θα πω πιο απλοικα οτι
ο Πλατωνας το επιασε το νοημα απο τα @@ που λεμε αλλα καπου στην πορεια -εκει που ολοι ειχαν μεινει με ανοιχτο το στομα και περιμεναν- εκει το εχασε και αρχισε να θεοποιει πραγματικα την ψυχη,το μετα θανατον,και τον πριν ενσαρκωσης κλπ.

Εκπληκτικο
Ενυπομονω για την συνεχεια.

φωτο vango είπε...

...πληρως τεκμηριωμένη ανάλυση του φαινομένου ''πλατωνισμός, θε'ι'σμός, χριστιανισμός'', άν μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός. Αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός αβίαστα ξεπηδά απο μέσα μου μελετώντας το σπουδαγμένο σου κείμενο, φίλε Άθεε. Και με λύπη αναλογίζομαι ΚΑΙ τί ΔΕΝ μας δίδαξαν στα σκ...σχολεία που φοιτήσαμε. Ούτε η κόπρος του Αυγείου δέν τους φτάνει όλους αυτόυς, που ετοιμάζουν την κρατική παιδεία, και, δυστυχώς δέν υπάρχουν Ηρακλείδες...

Zanglos είπε...

E λοιπόν δάσκαλε είσαι αξεπέραστος! Όχι μόνο στις γνώσεις, αλλά και στον τρόπο να προσκολλάς τα ιστορικά γεγονότα σε μια σειρά που γίνεται κατανοητή σε αγράμματους όπως εγώ, αλλά και από well-educated όπως οι περισσότεροι φίλοι του blog.

Dyer είπε...

Φίλε Άθεε άλλη μια εξαιρετική ανάρτηση.
Με συνοπτικές διαδικασίες απομυθοποιείς την πολιτεία του Πλάτωνα και το πνευματικό τέκνο του τον χριστιανισμό.
Πίσω όμως απ όλα αυτά, εγω βλέπω σε τι δρόμους οδηγεί ο κόσμος των ιδεών όταν αποστασιοποιείται και αυτονομείται από την υλική πραγματικότητα. Κάθε κοινωνικό μοντέλο που τακτοποιεί τα πάντα εκ των «άνω» (στο άνω βαλε ότι ιδεαλιστικό παραλογισμό θες), χωρίς να προβλέπει μηχανισμούς αυτοβελτίωσης, ευελιξίας, σύνθεσης αντιθέσεων γίνεται εύκολα, στα χέρια επιτήδειων, εργαλείο κοινωνικής καταπιέσεις και οπισθοδρόμησης.

Άθεος είπε...

Σκληρά ξεσκληρά, Thomass ο Πλάτωνας αυτά έγραψε, αυτά πρέσβευε!
Για να μην λένε μερικοί, είσαι εμπαθής με τους χριστιανούς ενώ για τους Έλληνες φιλοσόφους, που λένε σχεδόν τα ίδια, δεν λες τίποτα.

Φίλε μου vango ό,τι δεν έμαθες στο σχολείο, θα το μάθεις τώρα. Έστω και αργά, αυτός που αναζητά, σίγουρα μπορεί να μάθει τα πάντα. Αλίμονο απ’ αυτόν που νομίζει ότι τα έμαθε και κλείνει ερμητικά, μάτια και αφτιά.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Zanglos. Περίμενε και τη συνέχεια!

Dyer, σωστά διαβλέπεις πίσω από όλα αυτά την αποστασιοποίηση, την καταπίεση και την οπισθοδρόμηση. Απ’ τα επόμενα άρθρα, όλα αυτά θα φανούν καλύτερα, αφού πίσω από το «προφανές» κρύβεται ένας μυστικός και αλλοτριωμένος κόσμος που δεν φαίνεται στο μη εξασκημένο μάτι!

ndemonicos είπε...

Καλώς μας ήλθες και φουριόζος, Άθεε. Συγχαρητήρια για την πυκνότητα των εκτιθέμενων.
Αλλά: «Στην χειρότερη βασανίζεται ή καίγεται στο Πυρ το Εξώτερον!»; Ποιο «Πυρ το Εξώτερον»;
Πρώτα καίγεται ζωντανός στην πυρά του εξαγνισμού, παναπή στο επί Γης rurgatorium, κατ' εντολήν των θεών του εβραιοχριστιανισμού και, επειδή είναι προφανές ότι δεν μετανόησε το κάθαρμα του διαβόλου, αποστέλλεται με DHL η ψυχή του (μετά θάνατον βεβαίως) για τιμωρία «εις τον αιώνα εις στο Πυρ το Εξώτερον», την γέεννα του πυρός. Και «εις το σκότος το εξώτερον· εκεί γαρ έσται ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων».
Όχι, παίζουμε...

Και συ, Δίδυμε, άσε κατά μέρος την κατά Πλάτωνος ειρωνεία με τα «σκληρά λόγια».

Άθεος είπε...

Επιτέλους, μια σύμπνοια βλέπω στα σχόλια. Κανένας δεν μπορεί πια να μας ταράξει.
Εριστικά σχόλια θα πετιούνται, όχι στο πυρ το εξώτερον ndemonicos αλλά στη χαβούζα. Οι υπόλοιποι ας ρίξουμε μια ματιά στην Ανακοίνωση Νο 2 (δέστε πιο κάτω από την ανάρτηση) για ένα τσιμπούσι γνωριμίας. Η πρόσκληση είναι για άπαντες που είδαν την ανακοίνωση.

zoyzoy είπε...

Τέτοιο φασισμό ο Πλάτων και δεν του φαινόταν!
Και γιατί έμεινε με τόσες απολυταρχικές ιδέες στην ιστορία?
εγώ άλλα ήξερα!
Όλο τρίπλες μου κάνεις και με βγάζεις off!

Άθεος είπε...

Δεν σου κάνω εγώ τρίπλες zoyzoy, άλλοι σου τις κάνανε και τώρα σε προβληματίζει που μπορείς να περπατάς όρθια!
Τρίπλες σου κάνανε εκείνοι που σε μάθανε να περπατάς σκυμμένη και κάθε λίγο και λιγάκι, σαν λύση στα προβλήματα, είχαν την προσκύνηση και την παράκληση στο Υπερβατό.
Όχι zoyzoy, δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Θέλουν αγώνα και η αλήθεια τόλμη.
Λέγεται ότι η αλήθεια μοιάζει με τον Ήλιο που ενώ όλοι τον ζητούν, μόλις νοιώσουν ότι καίει, τρέχουν στην σκιά.
Κατάλαβες πού χρειάζεται η τόλμη;
Απλά να αντιληφθείς ότι μπορείς να περπατάς και όρθια, χωρίς να σκύβεις.
Οι επόμενες τρεις αναρτήσεις πιστεύω ότι θα σου δώσουν τη δύναμη να βρεις τη δύναμη της τόλμης και να αντικρίσεις την αλήθεια κατάματα.
Μια μικρή πνευματική επανάσταση ετοιμάζω!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα στο πλυθοσ και καλο χειμονα!!!!!!!!!!!!
υπαρχουν οι οβρεοι γιατι προυπιρχαν οι ελληνεσ (τωρα ειμαστε πολοι λιγοι)
και το λεω αυτο διοτι διαβασαν μελετισαν ολη την σοφια μασ και εγραψαν την ηστορια οποσ ηθελαν στα μετρα τουσ ασ πουμε και μασ καταντισαν ετσι........αλλα δεν μασαμε πουθενα και θα διαβασοθμε και θα μελετισουμε και ευχαριστιμε τον ΑΠΟΣΤΟΛΗ που μασ εχει εδω και μασ ανοιγει τα κληστα ματια μασ!!!!!
o zickos!!!

Άθεος είπε...

Έτσι είναι zickos, όπως τα λες. Χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέρον στα κείμενά μου.
Συνέχισε και δεν θα χάσεις. Αν μπορείς στείλε μου ένα μήνυμα. Το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο φαίνεται στο προφίλ.

Unknown είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σου!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ… Βιλχεϊμραϊχικέ… κάνω ό,τι μπορώ!

EvanT είπε...

Κακά τα ψέματα. Ο Πλάτωνας μας έκανε γερή ζημιά, αν και εδώ που τα λέμε, αν δεν τα είχε πει ο ίδιος, θα τα εφευρίσκανε οι Χριστιανοί από μόνοι τους. Ο Πλάτωνας πάντως είναι παράδοξη προσωπικότητα γιατί όσοι δεν τον έχουν διαβάσει τον τιμούν (και τι σπουδαίος και τρομερός που ήτανε) αλλά σχεδόν κανένας σήμερα δε θα συμφωνούσε (ανοιχτά τουλάχιστον) με τις αντιδημοκρατικές και φασιστοειδείς αντιλήψεις του. Κάποιοι μάλιστα σοκάρονται όταν τους αναφέρεις τι ρόλο θα είχαν στην Πολιτεία του Πλάτωνα (σκάβε, ρεμάλι! :P)

Άθεος είπε...

Έτσι όπως τα λες, φίλε μου, όμως αν δεν τα βρίσκανε από τον Πλάτωνα, η θρησκεία τους θα ήταν πιο εβραίικη, δεν νομίζεις;
Αμ, με την υποκρισία τους, τι έχεις να πεις…
Πρώτα τον μελέτησαν, τον υιοθέτησαν και μετά τον κατήργησαν. Την σχολή του μόνο… ώστε να μην φαίνεται από πού πήραν την φιλοσοφία…
Αυτοί ήταν… αυθεντίες σ’ αυτά!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Καλημέρα Άθεε φίλε μου!
Καλά τα λες κι ακόμα περισσότερα θα έπρεπε να του σούρεις του παλιοφασίστα!
Μήπως έφτασε ο καιρός για την απομυθοποίηση και ορισμένων άλλων μεγάλων της αρχαιότητας???
Π.χ. Σωκράτης,Αριστοτέλης κλπ???
Ο πατέρας μου πριν χρόνια που αναζητούσε το νόημα της ζωής,είχε ανακαλύψει σε κάποια εκκλησια του...αγιου ορους,εικόνες των παραπάνω κυρίων!!
Τυχαίο??

Zanglos είπε...

E λοιπόν δάσκαλε ένα αγαλματίδιο που είχα του πλάτωνα το πέταξα στην αποθήκη! Για μας τους αγράμματους έως μέτριους γνώστες της ιστορίας και φιλοσοφίας, ο πλάτων ήταν το νούμερο ένα! Τώρα μας έφερες τα πάνω κάτω, αλλά σε ευχαριστώ για αυτή την τόσο μεγάλη αλήθεια!

Άθεος είπε...

Αγαπητή NANTIA και φίλε Zanglos, τα σχόλιά σας ήταν σχεδόν όμοια που αποδεικνύουν κάποιες απόψεις μου εμπράκτως.
Διαπίστωσα λοιπόν ότι εμείς που αναζητάμε την αλήθεια, φαίνεται να είμαστε έτοιμοι να απομυθοποιήσουμε ακόμα και αυτούς που προηγουμένως λατρέψαμε! Αυτή είναι η διαφορά μας από τους δογματικούς πιστούς.
Αν έγραφε ένας χριστιανός εδώ, ακόμα κι αν δεν είχε αγάπη για τον Πλάτωνα, θα τον λάτρευε! Θα έβλεπε πόσο ταυτίζεται η φιλοσοφία του με αυτόν που πριν τον έλεγαν ειδωλολάτρη και τον λοιδορούσαν.
Όμως όλα αυτά αποδεικνύουν και κάτι ακόμα. Αν δεν υπήρχαν τόσα κοινά, ανάμεσα στις δυο θρησκείες δεν θα ήταν δυνατόν να περάσει πιστός από την μια στην άλλη. Φυσικά εδώ οι χριστιανοί μιμήθηκαν τους αρχαίους έλληνες. Το μίσος που διατήρησαν αρχικά ήταν εβραιοκρατούμενο. Από κει αντιγράφτηκε το μίσος για τους αλλοεθνείς των εκλεκτών των υιών του Γιαχβέ.
Όμως, ας μην είμαστε τόσο εριστικοί με τον Πλάτωνα , τον Σωκράτη ή τον Αριστοτέλη. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ήταν μεγάλοι φιλόσοφοι που όμως χαραμίστηκαν επειδή πίστευαν στο Υπερβατικό. Ήταν ιδεαλιστές. Μπορεί να έγραφαν άριστα, να ήταν έξυπνοι, όμως η πίστη στο Υπερφυσικό τους έριξε σε κείνο τον ψυχοφθόρο κόσμο κάνοντάς τους να πιστεύουν σαν αληθινά ό,τι τους φάνταζε με το μυαλό τους τέτοιο. Περισσότερο για τον Πλάτωνα βέβαια και λιγότερο για τους άλλους.
Μην χάσετε την συνέχεια των τριών επόμενων αναρτήσεων.
Ξέρω τι σας λέω!

Ανώνυμος είπε...

kΑΛησπέρα και καλό μηνα!!

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε μου καλέ, αναπτύσσεις τόσο διεξοδικά κατανοητά και αναλυτικά τα θέματά που πιάνεις κάθε φορά, που κάνεις εμάς τους.. σχολιαστές να πρέπει να περιοριστούμε στο.. Μπράβο Απόστολε, άλλο ένα καταπληκτικό και αληθινό άρθρο/ανάρτηση.

Και με σχόλια απ τους ndenonicos, dyer,vago, Νάντια, Ικα, και πάει λέγοντας.. αισθάνομαι πως μόνο την καλημέρα μου και τα σέβη μου μπορώ να.. αφήσω.

Τα σέβη μου σε όλη την παρέα.

Άθεος είπε...

Καλωσορίζω το κόκκινο φουστάνι.
Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μας θέλει χρώμα!

NoN SeRViaM προσπαθώ κι εγώ να είμαι αντάξιος των φίλων που με διαβάζουν.
Όλους αυτούς που ανέφερες και άλλους που ξέχασες είναι μυαλά που ξέρουν τι διαβάζουν και είναι διαβασμένοι. Ειδάλλως δεν θα είχαν μείνει μόνιμα εδώ.
Αυτό με κάνει λοιπόν, τα άρθρα να τα δουλεύω βδομάδες και βδομάδες. Τώρα θα μου πεις, πώς γράφω δυο το μήνα. Εγώ το ξέρω αυτό, όταν εδώ και καιρό έχω έτοιμες αναρτήσεις και για τους δυο επόμενους μήνες ακόμα και καθημερινά γράφω και σχεδιάζω την πορεία του blog. Γι αυτό, το ένα άρθρο υπαγορεύει το άλλο.
Βλέπεις άλλο σκοπό στη ζωή μου δεν έχω, από το να μαθαίνω και στη συνέχεια αυτό να το δίνω και στους άλλους. Γι αυτό να ξέρεις, μαζί με σας, μαθαίνω κι εγώ.

Όλοι εσείς, γνωστοί και άγνωστοι, δεν βλέπω να ανταποκρίνεστε στην πρόσκληση που σας έκανα για το τσιμπούσι. Δείτε την 2η ανακοίνωση πιο κάτω. Δεν θέλετε να τα πούμε και από κοντά;

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε μου, ναι, δεν ήθελα να αραδιάσω τα ονόματα όλων όσων συμμετέχουν και κατα κάποιο τρόπο κι αυτοί(εμείς;) ζωντανεύουμε λιγάκι τη σελίδα σου, που κατά τη γνώμη μου πάντα -και τους λόγους τους ξέρεις- θεωρώ την καλύτερη του είδους.

Το αν οι αναρτήσεις σου είναι ..γραμμένες το πόδι για να λες ότι είσαι μπλογκερ, ή αν κρύβουν μέσα τους πολύ δουλειά και μόχθο, το καταλαβαίνουμε πολύ καλά όλοι οι φίλοι της σελίδας, αλλιώς, όπως είπες κι εσύ.. τι θα κάναμε εδω τόσο καιρό;

Όσοι δεν θέλουν ν ανοίξουν τα μάτια τους, δε θα τους τα ανοίξουμε εμείς με το ζόρι. Είμαστε σ ένα χώρο που μας θεωρεί καλοδεχούμενους -όχι μόνο τους εμάς τους άθεους, αλλά όλους παραμένουν κόσμιοι, και όχι υποκριτικά σαν κάτι άλλους που στα λόγια αγαπάνε όλο τον κόσμο, και είναι έτοιμοι να σε κρεμάσουν ανάποδα για τον αν το άγιο πνεύμα είναι πιο θεός απ το χριστό και το πόσους πόντους ήταν τελικά εκείνος ο κρίνος.. και πάει λέγοντας φίλε μου.

Να σαι καλά,
Την καλημέρα μου σε όλους.

zickos είπε...

καλησπερα!
φθσικα και τηα συμφονισω για τον πλατον αλλα αν υποθεσουμε οτι τα εγραψε πριν απο 2500 χρονια μεχρι να τα διαβασουμε εμεισ αυτα εχουν ματαφραστει(χειραγογιθει λεω εγω)παρα πολλεσ φορεσ οποτε δεν διαβαζουμε τον πλατον αλλα αυτα που μασ λενε οτι τα ειπε/εγραψε ο πλατον οσ εκ τουτου καταλαβενετε οτι δεν ειναι για διαβασμα αλλα για μελετη
φανταστιτε ασ πουμε να ξαναγραφτει η καινη διαφικη και να την διαβασει καποιοσ.... και το λεω αυτο διοτι διαβαζοντασ τον πυθαγορα το 'περι πυθαγορικου βιου'το οποιο εγραψε ο ιαμβλιχοσ 400 χρονια μχ μασ λεει οτι ο πυθαγορασ πιστευε παρα πολυ στον θεο και παει λεγοντασ(ο πυθαγορασ ρε παιδια πιστευε στον ισου χαχαχα)
αλλα ασ παμε στο 400μχ οταν και εκδοθικε και το βιβλιο και δεν αναφεροτανε σε κανεναν θεο απλα θα ειχε κερδισει τον γριγορο θανατο του( με τον τοτε τροπο) οποτε καλο ειναι να διαβαζουμε/μελετισουμε μπασ και αποκτισιμε καμια φορα οχι την φιλοσοφια τον αρχεον αλλα το ποσ σκεφτοτουσαν!!!!!!
αυτα....
o zickos!!!

Άθεος είπε...

Zickos, μην προσπαθείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Η αρχαία ελληνική γραμματολογία διασώθηκε στο 1%, όμως τα χειρόγραφα που διασώθηκαν είναι γνήσια και όχι αντίγραφα. Πολλά εξ αυτών διασταυρώνονται και με άλλα αρχαία συγγράμματα. Η καινή διαθήκη δεν διασώθηκε με γνήσια συγγράμματα αλλά σε ποικίλα αντίγραφα του τρίτου, τέταρτου και πέμπτου αιώνα. Οι τελευταίοι είχαν λόγο να καταστρέφουν τα παλιά αντίγραφα και να γράφουν νέα, προκειμένου να αποφεύγουν τις σκοπέλους που έθεταν οι «αιρετικοί» όταν έβλεπαν αντιφάσεις. Οι άλλοι πλαστογραφούσαν για να αποδείξουν το αντίθετο. Γι αυτό υπάρχουν ακόμα και σήμερα αντιφάσεις και χοντράδες με ψέματα στην Κ.Δ.
Οι έλληνες δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Άλλωστε υπήρχαν σχολές ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους και τα συγγράμματά τους διασώθηκαν. Και να φανταστείς οι σχολές λεγόντουσαν «αιρέσεις» γιατί η μία αναιρούσε την άλλη. Στην κυριολεξία «αίρεσις» ήταν ο τρόπος του σκέπτεσθαι!
Πάρε για παράδειγμα τον Ξενοφώντα και τον Πλάτωνα, μιας και αναφερόμαστε στον τελευταίο. Και οι δυο γράψανε το «Συμπόσιο» και την «Απολογία του Σωκράτη». Ο καθένας γράφει διαφορετικά πράγματα, έτσι όπως ο ίδιος τα είδε (υποκειμενικό στοιχείο), όμως κανένας δεν σκέφτηκε να τα διορθώσει. Τι συμφέρον θα είχε;
Οι θρησκείες και οι αιρέσεις δημιουργούν την πλαστογραφία μέσα από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Να, άλλος ένας λόγος όπου η Αθεΐα είναι Αρετή!

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς τον Πλάτωνα δεν θα υπήρχε ελληνική σκέψη και χωρίς τον χριστιανισμό θα επικρατούσε χάος. Άντε γιατί μας ζάλισες όλα τα ξέρεις εσύ ξερόλα!

Άθεος είπε...

Χε, χε, χε! Και έλεγα δεν θα εμφανιστεί κανένας εριστικός χριστιανός…
Κανονικά δεν έπρεπε να αφήσω το σχόλιό σου να περάσει, γιατί η τελευταία σου φράση δείχνει ότι ζητάς καυγά και μάλιστα βρίζοντας.
Όμως επειδή η πρώτη σου φράση δείχνει την αγαστή σύμπνοια της Πλατωνικής φιλοσοφίας και της άχαρης θρησκευτικής σου πίστης θα το δημοσιεύσω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απαντήσουν και από το άλλο στρατόπεδο με εριστικούς χαρακτηρισμούς. Εκτός και αν θέλει κάποιος να απαντήσει, όχι στον ανώνυμο, αλλά στο θέμα που έβαλε, δηλαδή χωρίς τον Πλάτωνα θα υπήρχε ελληνική σκέψη; Για το δεύτερο σκέλος δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Και μόνος του ο χριστιανισμός προκάλεσε χάος, επιβραδύνοντας τις επιστήμες και προκαλώντας κοινωνική αναστάτωση για 17 αιώνες, από την επικράτησή του.
Ας απαντήσω όμως εγώ αν χωρίς τον Πλάτωνα θα υπήρχε ελληνική σκέψη.
Οι πρώτοι φιλόσοφοι αν ξέρεις ανώνυμε ήταν υλιστές και άθεοι και η φιλοσοφική τους σχολή βρισκόταν στην Ιωνία. Ο Δημόκριτος αφήνει ακόμα και σήμερα τους επιστήμονες με ανοιχτό το στόμα. Αυτού του φιλόσοφου διάλεξε ο Πλάτωνας να κάψει τα συγγράμματα. Με χίλια ζόρια τον απέτρεψαν οι μαθητές του, λέγοντας ότι δεν δίνει ένας φιλόσοφος απάντηση με φωτιά. Οι χριστιανοί αργότερα έκαιγαν και τους ίδιους αφού δεν μπορούσαν να δίνουν πειστικές απαντήσεις. Το μίσος και η κακία ήταν προσφιλέστερη από την πειθώ.
Όμως, να μην τα λέω εγώ συνέχεια. Ας επιτρέψω στον αείμνηστο Carl Sagan να μας πει πώς θα ήταν ο κόσμος αν οι Ίωνες φιλόσοφοι επικρατούσαν και όχι οι χριστιανοί.

Zanglos είπε...

Οι πρόγονοι μας αρχαίοι Έλληνες, γνώριζαν την απόσταση γης ηλίου και την περιφέρεια της γης επακριβώς!
1500 χρόνια αργότερα οι χριστιανοί σκοταδιστές έκαιγαν τους ανθρώπους στη πυρά που τόλμησαν να πουν ότι η γη είναι στρογγυλή!
Βασικά από ότι ξέρω, το βατικανό επίσημα παραδέχθηκε ότι η γη είναι στρόγγυλη πριν από 30 χρόνια! Λυπάμαι που οι κανόνες δεν με επιτρέπουν να απαντήσω σε αυτό το τυφλό πράμα που δεν έχει ούτε όνομα καθώς του αξίζει.

Άθεος είπε...

Καλά κάνεις και μαζεύεσαι, zanglos, (για να μην γίνει εδώ πάλι american bar) όσα λες τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά το αφτί τους, φαίνεται, δεν ιδρώνει.
Ας είμαστε ευγνώμονες στη συνείδησή μας, που καταφέραμε να ξεφύγουμε από τον αλλοτριωμένο τους κόσμο.

Panos είπε...

Μπράβο άθεε. Πολύ χαίρομαι που βλέπω το χώρο σου. Κάνεις εξαιρετική δουλειά στο θεμα της αθειας και δίκαια θεωρεί ο κόσμος ότι αντιπροσωπεύεις επάξια τον αθεισμό.

Άθεος είπε...

Καλωσόρισες Panos στο χώρο που διευρύνει αυτό που άλλοι μας περιόρισαν!
Τουλάχιστον στο θέμα της θρησκείας και των δεισιδαιμονιών που ταλαιπωρούν την συνείδηση του ανθρώπου, έχω την εντύπωση ότι κάτι κάνω, διευρύνοντας λίγο το μυαλό!

Ανώνυμος είπε...

Εισαι μεγάλος βλάκας και ξέρεις γιατί,γιατί με αυτά που λες αποδεικνύεις ότι δεν διάβαζες ποτέ τα δύο έργα μου στα οποία αναφέρεσαι,και φυσικά δεν είσαι αντικειμενικός ούτε στο ελάχιστο γιατί εγώ έζησα σε μία τελείως διαφορετική εποχή από την δική σου.Σε λίγο θα μας πεις κιόλας ότι τα έργα μου αποπνέουν έναν φασιστικό αέρα με μια δόση εθνικοσοσιαλισμού.Απλά αυτήν την σάπια κριτική την διούλου επιστημονική,γιατί το μόνο που δεν είσαι είναι επιστήμονας βάζω και το κεφάλι μου στην φωτιά και αν είσαι το πτυχίο σου το έδωσαν.Και κάτι τελευταίο στην Πολιτεία προβλέπονται τεράστιες προδιαγραφές κοινωνικής κινητικότητας και η παιδεία ως ένα σημείο είναι κοινή για όλους όπως και οι δραστηριότητες.Αλλά αν δεν καταλαβαίνεις το έκαστος στο είδος του και ο οινοχόος στο νερωμένο κρασί τότε τόσο αμόρφωτος και ακαλλιέργητος είσαι.Θα έπρεπε να είχες ήδη αντιληφθεί από τα έργα μου ότι δίνω μεγάλη σημασία στην ταπεινοφροσύνη και προφανώς μόνο ταπεινός δεν πρέπει να είσαι για να μιλάς με αυτά τα λόγια τα άκριτα για την Πολιτεία μου.Με κατηγορείς για αριστοκράτη;Ναι,είμαι λοιπόν αλλά άλλο σήμαινε στην δική μου εποχή άλλο στην δική σου.Για εμένα άριστος είναι αυτός ο πραγματικός φιλόσοφος που δεν εργάζεται για τίποτε άλλο παρά για το κοινό καλό και την διαφώτιση του πλήθους και την συντήρηση των αξιών που δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του συνόλου δεν την καταλαβαίνει
καθώς επαναλαμβάνω πως έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες.Απλά είσαι μικρόψυχος και απίστευτα εγωϊστής όπως κάθε άνθρωπος είναι είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό ποσοστό είναι στην κοινωνία σου
καθώς μόνο αυτό γνωρίζεις και ψέγεις τα πάντα με τον υπέρμετρο υποκειμενισμό σου τελείως λανθασμένα.Κάτι τελευταίο τι φταίω εγώ που ο χριστιανισμός χρησιμοποίησε τις διδασκαλίες μου;Αυτό σημαίνει δύο πράγματα πρώτον ότι όντως το σύστημα μου λειτουργεί σύμφωνα με εσένα πάντα έστω και με κακό τρόπο κατά τον Μεσαίωνα και δεύτερον δεν σου έμαθαν εσένα στο σπίτι σου ότι και οι κακοί άνθρωποι είναι έξυπνοι και χρησιμοποιούν τα πάντα για να πετύχουν τον σκοπό τους μπούφε μουΚάτι ακόμα κύριε άθεε....το θείον δεν ταυτίζεται με κάποια θεότητα,η θρησκείες οι εκκλησίες και δόγματα.Το θείον είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από όλα αυτά...και δεν εκφράζεται απαραίτητα από μία θρησκεία....Τέλος πάντων

Υ.Σ Αν ειλικρινά με είχες ερευνήσει καλά και είχες προσεκτικά διαβάσει όλα τα έργα μου θα δεις ότι ιδιαίτερα δίνω βάση στην επιστημοσύνη και στην αναζήτηση της Αλήθειας και η Αλήθεια μαθαίνεται από την Επιστήμη,την Λογική,την Φιλοσοφία,τώρα αν θα την μάθουμε όλη σε αυτό το σύντομο ταξίδι που ονομάζεται βίος δεν το γνωρίζω αυτό .Μα αυτό δεν είναι ο αγώνας να μάθουμε περισσότερα και αν δεν αλλάξουμε ποτέ δεν θα μάθουμε.Η Πολιτεία μου δεν είναι θεοκρατική καθαρά όπως έχω ακούσει κατά καιρούς κάποιους να υποστηριζούν αλλά μέσω της παιδείας που παραδίδει στους γόνους τις προσφέρει κυρίως θετική σκέψη κακώς λοιπόν κατηγορείς άκριτα ανήμπορο μαθητούδι,που μου έγραψες ένα άρθρο και συγκρίνεις εμένα με λαοκέντητα τεχνάσματα σκέψεων περί μαγείας και θρησκείας.Και για το τέλος σε ρωτάω πως συνδέεται απαραίτητα η αθανασία της ψυχής με την θρησκεία.Σκέψου έξω από το κουτί λίγο της αθεϊας αλλά εντάξει δεν είπα να γίνεις και θεοσεβούμενος

mytF είπε...

Αν δεν σου κάνει κόπο αγαπητέ Άθεε πέρνα από εδώ http://eineken.pblogs.gr/2010/11/693922.html να απαντήσεις στα σχόλια ενός «αγενούς Πλάτωνα» πάνω στην αναδημοσίευση του άρθρου σου. Ευχαριστώ.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε άθεε
Ολιγαρχικός και αντιδραστικός από τη φύση του, ο Πλάτων έφτιαξε μια φιλοσοφία «στα μέτρα του».

Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση κατά τον μεσαίωνα ευνοούσε την ύπαρξη διακριτών τάξεων, με τις ανώτερες να εκμεταλλεύεονται τις κατώτερες, χωρίς όμως τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, την «πάλη των τάξεων» του καπιταλισμού που περιέγραψε ο Μαρξ.

Τα μέλη της κάθε τάξης ήξεραν τον προορισμό τους και δεν αγωνίζονταν για να αλλάξουν την κοινωνική τους θέση. Σε έναν τέτοιο κόσμο, η φιλοσοφία του Πλάτωνα φαινόταν ιδανική, οπότε ενσωματώθηκε και στη θεολογία, το μόνο σύστημα σκέψης που υπήρχε τότε...

Odiporos είπε...

Θα ήθελα να παραπέμψω σε όσους ενδιαφέρονται για τα σφάλματα και τις συνέπειες της πολιτικής σκέψης του Πλάτωνα στο βίβλιο του Καρλ Πόπερ, "Η ανοικτή κοινωνία και η εχθροί της" (1ος τόμος)

Η πρώτη μου αντίδραση όταν διάβασα και εγώ σχετικά ήταν αντίστοιχη με αυτή του Άθεου. Νομίζω όμως ότι κάπου ο Άθεος αδικεί την συνεισφορά του Πλάτωνα και των μαθητών του (π.χ Αριστοτέλη) στην Δυτική σκέψη. Αυτή η συνεισφορά είναι σήμερα τόσο διάχυτη στον πολιτισμό μας και στις επιστήμες μας (π.χ. ανθρωπιστικές) που συνήθως την ξεχνάμε. Ο διαχωρισμός σώματος-ψυχής, υποκειμένου-αντικειμένου για παράδειγμα έχουν Πλατωνική βάση.

Κάθε ιδέα-φιλοσοφία είναι προιον ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (π.χ. με πάθος για την εξουσία) και μιας συγκεκριμένης εποχής (π.χ. παρακμή της Αθηναικής δημοκρατίας) και δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό όταν κρίνουμε ένα πνευματικό έργο.

Μην ξεχνάμε ότι ήταν τότε μια ταραγμένη εποχή όπου οι άνθρωποι είχαν χάσει την ελπίδα τους σε αυτό τον κόσμο και κοιτούσαν στον ουρανό.

Και έχει ειπωθεί βέβαια και σε αυτό το blog ότι επιλέγουμε τις κοσμοθεωρίες για να εκλογικεύσουμε τις πράξεις μας και όχι ανάποδα. Δεν είναι επομένως περίεργο που έκανε το ίδιο και ο Χριστιανισμός με την φιλοσοφία των Στωικών αρχικά και του Πλάτωνα, Αριστοτέλη αργότερα.

Τα λέω αυτά γιατί από το άρθρο δίνεται η εντύπωση ότι ο Πλάτωνας ήταν κατά κάποιο τρόπο ο πνευματικό πατέρας του Χριστιανισμού.

Κατά τα άλλα συγχαρητήρια για την διεξοδική ανάλυση.

Panos είπε...

Ναι έτσι είναι άθεε και εσύ είσαι ο άνθρωπος που συμβάλει περισσότερο από κάθε άλλο άθεο σε αυτή την προσπάθεια. Συγχαρητήρια!

Πραγματικά αντιπροσωπεύεις επάξια τον αθεϊσμό στην χώρα μας!

Άθεος είπε...

Το σχόλιο του υποτιθέμενου Πλάτωνα το δημοσιεύω, ακριβώς επειδή με βρίζει.
Αν κάποιος άθεος σε έβριζε πλατωνικέ άγνωστε θα διαγραφόταν γιατί σήμαινε ότι προκαλούσε. Περίμενα όμως την αντίδραση από τους χριστιανούς και μου προέκυψε από την αντίθετη μεριά, από την προσφιλή μου και αγαπημένη. Όμως δεν παύεις να είσαι ένας ιδεαλιστής και θα σε αντιμετωπίσω κατάλληλα.
Δεν φιλοτιμήθηκες να γράψεις ούτε ένα χαρακτηριστικό όνομα. Προσποιείσαι τον Πλάτωνα και μου φαίνεται, κάπως έτσι θα ήταν και ο ίδιος, όταν εκνευρισμένος πήγε να κάψει τα συγγράμματα του Δημόκριτου. Και μετά μου μιλάς για επιστήμη, όταν ο ίδιος γίνεσαι θιασώτης του «θείου». Αλλά σαν ιδεαλιστής, τι άλλο θα μπορούσες να πιστεύεις. Οι χαρακτηρισμοί «είσαι βλάκας», «αμόρφωτος και ακαλλιέργητος», «μικρόψυχος και απίστευτα εγωϊστής», «μπούφε μου» και άλλες ειρωνείες δείχνουν ότι έχασες την ψυχραιμία σου και γι αυτό πουθενά δεν αντιμετώπισες κάτι που παραδέχομαι για τον Πλάτωνα. Μήπως αμφιβάλεις ότι χώριζε τους ανθρώπους σε τάξεις που οι φωτισμένοι έπρεπε να εξουσιάζουν και να λένε ποιος θα κάνει παιδιά, ποιος θα τα αναθρέψει, ποιος θα δουλεύει, ποιος θα πολεμά ή τι σημαίνει ιδεαλισμός;
Και με τόση αναίδεια μου κάνεις λόγο για θείο ή με αφέλεια ρωτάς «πως συνδέεται απαραίτητα η αθανασία της ψυχής με την θρησκεία»;
Εσύ τι λες, μήπως η αθανασία συνδέεται με τα άτομα του Δημόκριτου ή με την τετραφάρμακο του Επίκουρου…

Δημήτρη μου τα έγραψε και σε μένα, αλλά θα περάσω και από κει!

Έχεις δίκιο Ανορθόδοξε. Οι θιασώτες του ιδεαλισμού χορεύουν ακόμα και με αναίδεια μιλούν για επιστήμη και το κυριότερο προκαλούν ακόμα, κάνοντας τους χριστιανούς να τρίβουν τα χέρια τους!
Είδες τον πιο πάνω, τι φόρα που πήρε…

Φίλε μου Odipore δέχομαι ευχαρίστως την κριτική σου, όμως αν διάβαζες το βιβλίο μου θα με δικαιολογούσες γιατί παίρνω αυτή τη θέση. Δεν είπα καθόλου ότι δεν πρόσφερε ο Πλάτωνας ή ο Αριστοτέλης. Το άρθρο αυτό δεν μπορούσε να επεκταθεί μέχρι εκεί που επεκτείνεται στο βιβλίο μου και δικαιολογημένα έχεις την εντύπωση ότι δεν αναγνωρίζω ούτε στον έναν ούτε στον άλλο τίποτα. Αυτό είναι λάθος. Για την εποχή του και ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης πρόσφεραν πολλά, όμως οι εποχές αλλάζουν κι αν οι χριστιανοί διαστρέβλωσαν τον ιδεαλισμό τους τόσο πολύ σ’ αυτό δεν κατακρίνω αυτούς αλλά τους ίδιους τους χριστιανούς, γι αυτό γράφω «Ο πλατωνισμός υπαγόρευσε την νοοτροπία στον χριστιανισμό και ο τελευταίος τον ξευτέλισε», εννοώντας ότι δεν ευθύνεται φυσικά ο Πλάτωνας γι αυτό. Πού να ήξερε πώς θα τον ερμήνευαν οι κατοπινοί εθνικοί!
Φίλε odeipore γνωρίζω πώς επέδρασε ο Αριστοτέλης στη Δυτική σκέψη και γι αυτό έγραψα αλλού, γιατί η συνεισφορά του στην σχολαστική φιλοσοφία δεν άντεξε κάτω από το φως του Διαφωτισμού. Σήμερα μπορώ να κατακρίνω τον ιδεαλισμό τους που είναι τόσο διάχυτος στους ιδεαλιστές του δικού μας πολιτισμού και κατακριτέος για την επιστήμη μας. Όμως αυτό είναι άλλο θέμα. Χαίρομαι όμως για τον ήρεμο διάλογό μας που δεν έχει την έριδα του πιο πάνω εριστικού θιασώτης της πλατωνικής ιδέας. Διαφορές μεταξύ μας πάντα υπάρχουν. Το θέμα είναι να μην διαστρεβλώνουμε συνειδητά την ιστορία. Ο υποκειμενισμός είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

Ευχαριστώ Pano, αλλά βλέπεις έχουμε και διαφωνούντες ιδεαλιστές!

Dyer είπε...

Ο τρόπος που γράφει ο Ανώνυμος μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι η μετεμψύχωση του Πλάτωνα! Δεν τον ρωτάμε για να μας φύγει κάθε απορία!!!

Άθεος είπε...

Προκαλώντας για επιχειρήματα στη σελίδα ΘΕΩΡΙΗΣ ΕΙΝΕΚΕΝ, ο πιο πάνω πλατωνιστής, ο Σταύρος τον στόλισε κανονικά.

Odiporos είπε...

Νομίζω ότι τελικά αυτό που προκύπτει σαν ηθικό δίδαγμα είναι ότι πρέπει να λαμβάνουμε κριτικά κάθε αυθεντία είτε αυτή είναι ο Πλάτωνας είτε είναι ο Αινστάιν.

Αυτό που αναρωτιέμαι (και ίσως είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθεί) είναι κατά πόσο η αρχαία φιλοσοφία είχε απήχηση στην εποχή της. Ξέρουμε βέβαια ότι στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού ο Στωικισμός και ο Επικουρισμός είχαν κερδίσει αρκετούς οπαδούς, άλλα έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι η μάζα ήταν μάλλον αφιλοσόφητη και δέσμια δεισιδαιμονιών.

Άθεος είπε...

Μα πάντα φίλε odeipore κριτικά αντιμετωπίζουμε τον καθένα. Δεν έχουμε εμπάθειες ούτε με τους χριστιανούς. Ακόμα και για τον Πλάτωνα, έχω γράψει τόσο κολακευτικούς λόγους, όμως την φιλοσοφία του δεν μπορώ να την δεχτώ, αφού είμαι υλιστής. Αυτές είναι αντιθέσεις που πάντα υπήρχαν. Το αμόκ του Πλάτωνα για τον Δημόκριτο είναι χαρακτηριστικό. Ο Πλάτωνας ήταν εριστικός και αντιδημοκρατικός με όσους δεν συμβάδιζαν μαζί του. Τους σοφιστές τους είχε «ξεσκίσει» στους διαλόγους του.
Η αρχαία φιλοσοφία είχε απήχηση, μέχρι την εμφάνιση του χριστιανισμού στα τέλη του 2ου αιώνα. Μετά πολεμήθηκε άγρια.
Για την Πλατωνική φιλοσοφία έπρεπε να ρωτάς. Ε, λοιπόν αυτή δεν είχε, όσο ζούσε ο Πλάτωνας. Μετά τον χριστιανισμό και τον Νεοπλατωνισμό ανέβηκε το κύρος του. Αντίθετα ο Επικουρισμός που ανθούσε, πολεμήθηκε άγρια, μέχρι τον 17ο αιώνα όταν αναβίωσε από τον Πιέρ Γκασεντί για να αντιπαρατεθεί στον Καρτέσιο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η φιλοσοφία και οι επιστήμες θριάμβευσαν.
Τυχαίο;
Όχι φυσικά, αφού η ορμή του Διαφωτισμού γέννησε μυαλά που άλλαξαν την όψη της ανθρωπότητας και της προοπτικής του!

panos είπε...

Εγώ νομίζω πως πραγματικά μόνο εσύ αντιπροσωπεύεις επάξια τον αθεϊσμό στην χώρα μας!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Pano για την διαπίστωσή σου, όμως σταμάτα να το τονίζεις, γιατί στο τέλος θα νομίζουν κάποιοι ότι σε βάζω εγώ!
Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί.
Απλά, εγώ το πήρα λίγο πιο ζεστά!

Panos είπε...

Έχω δικαίωμα να λέω την γνώμη, αν κάποιοι σκανδαλίζονται τι να κάνουμε.

Να σε ρωτήσω όμως κάτι άσχετο; Αυτό το ιστολόγιο που άνοιξε το αθεΐα η άρνηση της αλήθειας, έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο και εκθέτει σε πολλά σημεία τις απόψεις σου. Εσύ τι θέσεις έχεις πάνω σε αυτά που αναφέρει;
Ομολογώ ότι τα άρθρα που περιέχει με προβλημάτισαν πολύ.

Άθεος είπε...

Φίλε μου Pano, φυσικά και έχεις δικαίωμα να λες την γνώμη σου. Όμως με την ερώτηση που μου κάνεις πολύ φοβάμαι ότι θα ανοίξω παλιές πληγές. Έχω όμως κι εγώ το δικαίωμα να λέω τη δική μου και γι αυτό θα σου απαντήσω γιατί είμαι υποχρεωμένος.
Όλα είχαν αρχίσει πριν ένα χρόνο περίπου όταν στην 39η ανάρτηση («Αν υπήρχε θεός, λέμε τώρα, πώς θα συζήταγε μ’ έναν άθεο;») που φαινόταν να έχει απήχηση στον κόσμο, εμφανίστηκε κάποιος «Μανώλης». Ο διάλογος που ακολούθησε τότε ξεπέρασε τα 300 σχόλια (σήμερα είναι στα 321). Αδυνατώντας να επιβληθεί με κηρύγματα ο κύριος αυτός, πιθανότατα παπάς, αποφάσισε να κάνει ένα δικό του ιστολόγιο για να κτυπήσει την αθεΐα. Χρέος, δεν λέω, και ιδιαίτερα αν είσαι παπάς. Σαν πρότυπο χρησιμοποίησε το blog μου, παίρνοντας και τον τίτλο αυτό, ώστε όποιος κτυπά στο google την λέξη «αθεΐα» πλάι στο δικό μου να βγαίνει και το δικό του ιστολόγιο. Βλέπεις ενοχλούσε που το δικό μου έβγαινε πρώτο. Πήρε κομμάτια από τα άρθρα μου κι άρχισε το απολογητικό του έργο για να κτυπήσει κυρίως εμένα γιατί έτσι πίστευε κτυπά όλο το κίνημα.
Δεν λέω, δικαίωμά του να το κάνει, αν και μερικές φορές εκτρέπεται. Χρησιμοποιεί πάντα νερόβραστα κηρύγματα που καμιά απάντηση δεν μπορούν να δώσουν σε κείνον που ερευνά, όμως πείθει τους δικούς του, διασπείροντας το μίσος για ό,τι δεν συμφωνεί με την δική του άποψη, χωρίς επιχειρήματα και χωρίς φιλοσοφημένο λόγο. Επειδή, όσες φορές και να προσπάθησα να επικοινωνήσω στο δικό μου blog δεν το κατάφερα (δεν απαντά σ’ αυτά που τον ρωτάς) δεν επισκέπτομαι και το δικό του blog, που σημειωτέον από την πολύ διαφήμιση που του κάνει (ακόμα και στο fb μπήκε) τον επισκέπτονται περίεργοι και φυσικά κρατά τους ομοϊδεάτες του.
Σε μια απ’ τις τελευταίες του αναρτήσεις εκτράπηκε ακόμα πιο πολύ εναντίον μου (τυχαία το είδα γιατί μπήκα για να τον προσκαλέσω σε μια μάζωξη σε ταβέρνα ώστε να γνωριστούμε καλύτερα όλοι αυτοί που σχολιάζουμε στα θέματα αυτά, αλλά εκεί μέσα, έπεσαν όλοι να με φάνε. Το πήραν σαν πρόκληση κι όχι σαν φιλική πρόταση. Πώς να αντιληφθούν ότι αυτόν που πολεμούν μπορεί να είναι φίλος!;)
Να είναι καλά ο άνθρωπος, νομίζει ότι κάνει καλό, ότι κάνει έργο. Δημοκρατία έχουμε, πόλεμο κήρυξαν σε όλους τους αντιτιθέμενους στο δόγμα τους, είμαστε αναγκασμένοι να τους υποστούμε. Ευτυχώς που οι νόμοι άλλαξαν και δεν κινδυνεύουμε να μας κάψουν σε κάποια πλατεία.
Από τότε σταμάτησε να με επισκέπτεται γιατί κι εγώ αποφάσισα να μην δημοσιεύω τα εριστικά του κηρύγματα, αποτρέποντας και στους φίλους του blog να κάνουν το ίδιο. Γι αυτό πιο πάνω σου είπα «με την ερώτηση που μου κάνεις πολύ φοβάμαι ότι θα ανοίξω παλιές πληγές».
Ας μείνουμε σε αυτά και ας μην συνεχίσουμε το θέμα αυτό.

Άθεος είπε...

Ποτέ δεν θα απέκρυπτα ένα blog που σέβεται την αλήθεια και με ανταγωνίζεται γιατί κι αυτό, με επιτυχία, τάσσεται στην υπόθεση της αθεΐας.
Όχι, δεν είμαι ο μόνος. Άλλωστε, όπως ο Νίτσε στον Ζαρατούστρα, φωνάζω με δύναμη: Πέστε μου ποιος είναι πιο άθεος από μένα για να απολαύσω τη διδασκαλία του!
Απολαύστε στον ΑΘΡΗΣΚΟ ένα παρεμφερές άρθρο, για των Πλατωνισμό και όχι μόνο.

skeptic είπε...

Καλησπέρα και καλώς σας ξαναβρήκα μετά από απουσία κάποιων μηνών.Φίλε μου Άθεε καταπληκτική η ανάρτηση, όπως μας έχεις συνηθίσει,περιμένω λοιπόν εναγωνίως τις αμέσως επόμενες.

Άθεος είπε...

Χάθηκες skeptic, πού είσαι;

Επίσης, περιμένω ανταπόκριση για την Ανακοίνωση Νο 2 (βλέπετε πιο κάτω) που εκτός ελαχίστων οι περισσότεροι την αγνοούν ακόμα.
Αυτό ισχύει και για σένα sceptic, τον Conko, τον Γιατρό του Ίκα, τον xarxar, τον vango και γενικά για όλο τον κόσμο. Ακόμα και για τον Pano, που το τελευταίο του σχόλιο κρίνεται ύποπτο. Μια διαπίστωση ταυτότητας και ένα διάλογο μεταξύ μας νομίζω θα ωφελήσει, έστω και με email. Βλέπεις, πολύ πονηριά και κακία κυκλοφορεί στον κόσμο!
Επίσης η «Ένωση Άθεων» σας προσκαλεί στην πρώτη μηνιαία συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου 2010, στις 6 το απόγευμα στην καφετέρια Όστρια. Η Όστρια βρίσκεται στα Εξάρχεια, Θεμιστοκλέους 65. Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Η συνάντηση είναι φιλική και προγραμματίστηκε μόνο για καφέ προκειμένου να γνωριστούμε μεταξύ μας.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε με έκπληξη παρατηρώ πως ακόμα πιστεύεις ότι παρεξήγησα την πρόσκληση σου. Το ότι αντέδρασε στην κουβέντα μας εκείνο το διάστημα ένας άλλος πιστός, δεν σημαίνει πως βλέπω και εγώ έτσι τα πράγματα, νόμιζα πως το είχες καταλάβει αυτό και ότι το είχαμε ξεκαθαρίσει.
Ο λόγος που δεν έρχομαι σε μια τέτοια συνάντηση είναι απλά διότι εγώ είμαι ένας απλός πιστός που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την πίστη μας με την παρουσία του. Θα ήταν ανόητο εάν πίστευα κάτι τέτοιο για εμένα!
Πάντα σε έβλεπα και εξακολουθώ να σε βλέπω πολύ φιλικά και φυσικά να νοιάζομαι για όλους εσάς που είστε μακριά από την αλήθεια του ευαγγελίου. Μην βάζεις στο μυαλό σου συνεχώς εχθρότητες γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Άθεος είπε...

Όταν στη συζήτησή μας Ορθόδοξε, συμμετέχει κάποιος, σε προσβάλει και δεν αντιδράς, σημαίνει ότι ταυτίζεσαι μαζί του. Μην μου λες τώρα ότι σε παρεξήγησε και από πάνω…
Εν πάση περιπτώσει πόσο αγαπάτε τον συνάνθρωπό σας δεν φαίνεται από το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά από την ιστορία εδώ και πολλούς αιώνες. Μισείτε κάθε αλλόδοξο. Πόσο μάλλον άθεο. Τέτοια η αγάπη σας για τους αλλήλους!

elfstone είπε...

Την σχέση Πλάτωνα και ολοκληρωτισμού έχει αναλύσει θαυμάσια και ο Karl Popper στο "The Open Society and Its Enemies". Μόνο που τον πλατωνικό χριστιανισμό τον διαχωρίζει σαν "κακό"...

Άθεος είπε...

Μα ο χριστιανισμός, γενικά, είναι κακός. Σκέψου και χωρίς τον Πλατωνισμό.
Καλωσόρισες elfstone.

Άθεος είπε...

Αυτό έχει σχέση με την ανάρτησή μας! γιατί το πιστεύει ένας…σπουδαγμένος παπάς!

Μαύρο Μέλι είπε...

πραγματικά,ο Πλάτωνας είναι ο προπάτορας κάθε σοβαρής και εμπεριστατωμένης ιδεολογίας μίσους για τον άνθρωπο,τη ζωή,την πρόοδο και τον ορθολογισμό. μέγας ''δάσκαλος''!

όσες φορές και να διαβάσω τα κείμενά του,πραγματικά ανατριχιάζω! και θυμάμαι φυσικά τους ανίδεους ή και εγκάθετους δασκάλους αλλά και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα που κάποτε,στο σχολείο προσπαθούσε να μας πείσει για το πόσο σωστός και δίκαιος οραματιστής ήταν ο Πλάτωνας!!! αμφιβάλλω αν αυτό άλλαξε έκτοτε,εξ άλλου δεν πάνε κ πολλά χρόνια..

έχω να πω ότι χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τα λένε όλα αυτά,σαν και εσένα κύριε Άθεε. από τη σκοπιά που το ανέλυσες,νομίζω σε γενικές γραμμές τα είπες όλα.

Βέβαια ο Πλάτων δεν επηρέασε μόνο τον Χριστιανισμό:αν βρεις χρόνο,σού προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο της Έλλης Παππά ''Μακιαβέλι ή Μαρξ'' (εκδόσεις Άγρα) αν δεν το έχεις ήδη διαβάσει..εκεί,αναλύει τις ομοιότητες του σοβιετικού καθεστώτος με την Πλατωνική πολιτεία [δεν είμαι καθόλου αντικομουνιστής,εξηγούμαι]-πραγματικά εντυπωσιακό.

Έρρωσθε.

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Μαύρο Μέλι και για τα καλά σου λόγια και για την υπόδειξη του βιβλίου. Καλό μου φαίνεται και μόλις ευκαιρήσω θα το πάρω. Αντιλαμβάνομαι το θέμα του. Άλλωστε η Έλλη Παππά σαν σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη πάντα ήταν σεβαστή και σοβαρές οι μελέτες της.
Όσο για τον Πλάτωνα, δεν είναι τυχαίο, που η φιλοσοφία του από το blog μου εκτέθηκε πριν τα τρία σημαντικότατα άρθρα για την αλλοτρίωση, το σύνδρομο της διανοητικής στρέβλωσης του ανθρώπου, όπως την λέω.

Ace είπε...

Τι είναι αυτά που λες βρε ΑΣΧΕΤΕ. Που όσα ξέρεις εσυ υποτίθεται για φιλοσοφία αλλά τόσα ξέρω εγώ από κέντημα. Κάτσε μορφωσου ΜΕΛΕΤΗΣΕ και μην απλά διαβάζεις. Διότι Ο, ΤΙ εχεις και απολαμβάνεις ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ της επιστήμης με την κοινή έννοια είναι μέσω πιστεως στον Θεό το Εν την Μονας. Είσαι σε τεράστιο μπέρδεμα. Μεγαλυτεροι δογματιστες από "αθεους" και επιστημονιστες δεν υπήρχαν ουτε υπάρχουν ουτε θα υπάρξουν ΠΟΤΕ.


Και κάτι ακόμα.

Newsflash. Η κβαντομηχανική επικυρώνει τον ιδεαλισμό και ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΝΟΣΗΡΟ ΥΛΙΣΜΟ.

Άθεος είπε...

Ένας πιστός σαν και σένα που δεν σέβεται ούτε τον συνομιλητή του που για πρώτη φορά επισκέπτεται τον "οίκο" του αντιλαμβάνεται ο καθένας περί τίνος ανθρώπου φαίνεται. Αυτά για το ήθος σου, πραγματικός χριστιανός! Όσο από πνεύμα... ακόμα χειρότερα. Η φράση σου "Η κβαντομηχανική επικυρώνει τον ιδεαλισμό και ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΝΟΣΗΡΟ ΥΛΙΣΜΟ" δείχνει όχι ότι από φιλοσοφία δεν έχεις ιδέα, αλλά μάλλον δεν ξέρεις και τι πράγμα είναι η κβαντομηχανική. Τι κοτσάνα είναι αυτή που αμόλησες... Μάθε πρώτα τι είναι ύλη και μετά ασχολήσου με τη φυσική.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5