16 Οκτ 2009

Περί Δημιουργίας, Δημιουργιστών και παρακείμενων ηθικών διλημμάτων (2ο Μέρος)


Αφού στην προηγούμενη ανάρτηση ασχοληθήκαμε με τις αφελέστατες απαντήσεις που οι ίδιοι οι δημιουργιστές δίνουν στα βασικότερα ερωτήματα περί δημιουργίας του κόσμου, ήρθε η ώρα να δούμε και τα παρακείμενα διλήμματα που εγείρονται από μια τέτοια λογική. Αναπόφευκτα, τώρα ο άνθρωπος, οδεύει προς την αθεΐα, νιώθοντας ότι άδικα τόσο καιρό πίστευε τέτοιες ανοησίες. Κάποιοι όμως ακόμα δυσπιστούν, γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν, γιατί ο θεός επιτρέπει τα παθήματα! Γιατί αρρωσταίνουν και πονούν. Γιατί δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Γιατί υπάρχει ο θάνατος! Βλέπεις ξέχασαν που ο Θεός τον έκανε τέλειο τοποθετώντας τον στον παράδεισο. Ποιος φταίει που ο άνθρωπος θέλησε να κάνει του κεφαλιού του;
«Ο κάθε κατασκευαστής έχει το δικαίωμα», λένε οι Δημιουργιστές, «να ασκεί έλεγχο πάνω σε αυτό που κατασκεύασε». «Η οδός των ανθρώπων», λέει ο Ιερεμίας, «δεν εξαρτάται από τον ίδιο, δεν μπορεί ο ίδιος να κατευθύνει το περπάτημά του». (10.23) Έτσι, βγήκε από τον παράδεισο και το πάθημα έγινε Νόμος!
Αλήθεια, τι φοβερή επιστήμη! Κι αυτή η «Αγία Γραφή» τόσο πλούσια που υπάρχει για κάθε επιστητό!
«Όπως ελαττώνεται η ταχύτητα ενός ανεμιστήρα και παύει να λειτουργεί, όταν αποσυνδέεται, έτσι ο Αδάμ και Εύα γέρασαν και πέθαναν αφού απομακρύνθηκαν από την πηγή της ζωής τους» (Περί πηγής της Ζωής βλέπε Ψαλμό 46.9).
Να γιατί, λένε οι Δημιουργιστές, «…όλοι μας γεννηθήκαμε ατελείς και κληρονομήσαμε τις αδυναμίες των γηρατειών, της αρρώστιας και του θανάτου. Αυτή η ατέλεια, μαζί με την απομάκρυνση από το δημιουργό και τους νόμους του, άνοιξε τις πόρτες στην ανθρώπινη ανοησία. Έτσι, η ιστορία του ανθρώπου είναι γεμάτη παθήματα, λύπη, αρρώστια και θάνατο» (Βλέπε Ψαλμούς 51.5 και Προς Ρωμαίους 5.12).
Όπως λέμε «τι θέλεις… αυτό; Cosmopolitan σελίδα 46… το άλλο;… Cosmopolitan σελίδα 51).
Έτσι λοιπόν εξηγούν γιατί δεν είμαστε τέλειοι και γιατί μία μέρα θα καταστραφεί ο κόσμος!

Πόσο λογικό σας φαίνεται να καταστρέφονται γαλαξιακά σμήνη εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, με δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων πληθυσμών και πολιτισμών, επειδή σε κάποιον πλανήτη, ενός απειροελάχιστου σημείου, κάποιου Γαλαξία, ένα ζευγάρι ανθρώπων παράκουσε τον δημιουργό τους και δάγκωσαν ένα φρούτο που ο ίδιος είχε φυτεμένο στον κήπο που τους φιλοξενούσε…!!!
Έκτοτε, «ολόκληρη η πλάση συστενάζει και συναγωνιά μέχρι σήμερα» (Προς Ρωμαίους 8.22).
Παιδιά, ζώα, φυτά… όλοι και όλα φταίνε… κι ας έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια!
Άραγε, ρωτάω εγώ τώρα, μήπως η σκωληκοειδίτιδα έπαιζε κάποιο ρόλο, επί παραδείσου, και τώρα δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε;
Όσο βρίσκεται εκεί και δεν μας ενοχλεί, την αφήνουμε. Όταν αρχίσει να μας ενοχλεί, την κόβουμε!
Ένα εντεράκι κολοβό είναι! Μήπως μπορούν να μας πουν οι Δημιουργιστές γιατί το έφτιαξε ο Δημιουργός;
Κανείς δεν άκουσε τίποτα!Όμως μιας και μιλάμε για ηθικά διλήμματα μήπως θα έπρεπε να θίξω και τα γεννητικά όργανα; Αυτά που τόσο κακό, για τις τρεις εξ Αποκαλύψεως θρησκείες, δημιούργησαν, μήπως είναι σωστό να τα κόβουμε σαν την σκωληκοειδίτιδα;

Ευνουχισμός λέγεται η ενέργεια και η πρακτική.
Οι θρησκείες, πάντα είχαν το δίλημμα αυτό και, εμμέσως, πάντα το υπαγόρευαν. Να τι γράφει ο Ματθαίος.
«Δεν είναι όλοι σε θέση να δεχθούν τον λόγο αυτό, αλλά σ’ εκείνους στους οποίους έχει δοθεί. Γιατί υπάρχουν ευνούχοι, οι οποίοι απότην κοιλιά της μητέρας τους γεννήθηκαν έτσι. Και υπάρχουν ευνούχοι, οι οποίοι έγιναν ευνούχοι από τους ανθρώπους, και υπάρχουν ευνούχοι, οι οποίοι μόνοι τους έγιναν ευνούχοι για την βασιλεία των ουρανών. Όποιος μπορεί να το δεχτεί έτσι, ας το δεχτεί». (Κατά Ματθαίον 19.11-12)
Οι ειδήμονες ιεροκήρυκες προσπάθησαν να μας πείσουν ότι άλλο θέλει να πει ο Ματθαίος, αλλά δεν έπεισαν κανέναν. Ο Ματθαίος και αλλού έκανε λόγο για μοιχεία και ακρωτηριασμό και δεν δίστασε να τα πει έξω από τα δόντια.
«Εάν ο δεξιός σου οφθαλμός σε σκανδαλίζει, βγάλτον. Ομοίως και εάν το χέρι σου ή το πόδι σου το δεξιό σε σκανδαλίζουν απέκοψέ τα» (5.29).
Άρα, όποιος ήθελε να κατακτήσει τους ουρανούς, σχετικά εύκολα, έπρεπε να ακρωτηριάζει και να κόβει τα μέλη εκείνα που τον παρακινούσαν στην αμαρτία!
Πολύ καλά καταλαβαίνουμε, και χωρίς τους ιεροκήρυκες της απάτης. Τρανταχτό παράδειγμα ένας από τους πρώτους πατέρες της Εκκλησίας, ο χαλκέντερος Ωριγένης, φιλόσοφος με… όχι, συγνώμη, αλλά απ’ αυτά δεν είχε! Τα είχε κόψει μόνος του, για τον ίδιο λόγο! (Ευσέβιος Καισαρείας «Εκκλησιαστική Ιστορία ΣΤ΄ 8»).
Εκείνο τον καιρό, λοιπόν, και για αιώνες, ο αυτοευνουχισμός έγινε μάστιγα και γι αυτό, το θέμα μπήκε και στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας που τους απασχόλησε ιδιαιτέρως!
Μα και ο «Αποστολικός Κανόνας» γράφει «Εάν κάποιος κληρικός, ακρωτηριάσει τον εαυτό του, να καθαιρείται. Διότι είναι φονιάς του εαυτού του» (Αποστολικός Κανόνας 23).
Μμ, για να θεσπιστεί τέτοιος κανόνας… μάλλον κάτι βρομάει!Στο Βυζάντιο, επίσης, οι ευνούχοι είχαν μεγάλη πέραση, όχι μόνον επειδή ήταν «ενάρετοι» αλλά επειδή οι χριστιανοί κύριοι ένιωθαν ασφάλεια να τους βάζουν στα σπίτια τους, προς λύπη ίσως κάποιων γυναικών που περίμεναν πως και πως… έναν δούλο! Όμως ήταν χρήσιμοι και για τη ψιλή φωνούλα τους, γιατί στις εκκλησίες έψαλαν τόσο γλυκά…!

Αυτά για τον ευνουχισμό των ανδρών. Στις γυναίκες ο αντίστοιχος ακρωτηριασμός καλείται κλειτοριδεκτομή. Η προτροπή του Ματθαίου έχει την ίδια βαρύτητα και στους άνδρες και στις γυναίκες, συνεπώς οι πιστοί των τριών αποκαλυπτικών θρησκειών, ας μην οδύρονται να τους πούμε πού στα ιερά τους βιβλία αναφέρεται αυτή.

Κλειτοριδεκτομή είναι ο όρος με τον οποίο αναφερόμαστε στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Είναι μια εκτομή μέρους ή ολόκληρης της κλειτορίδας, που συμπεριλαμβάνει πολλές φορές και τα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου. Κάποιες φορές η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συρραφή της σχισμής και το στένεμα της εισόδου του κόλπου. Πολλές φορές λένε ότι αυτή είναι αντίστοιχη της περιτομής, όμως αυτό είναι λάθος. Καμιά σχέση!
Δεν είναι σπάνιο, μικρά κορίτσια να πεθαίνουν επιτόπου τη στιγμή της επέμβασης, από την ακατάσχετη αιμορραγία ή τον αφόρητο πόνο και το σοκ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 120 με140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί αυτόν το σεξουαλικό ακρωτηριασμό, ενώ άλλα 3 εκατομμύρια ζουν κάθε χρόνο υπό αυτή την απειλή! Για να το πούμε αλλιώς, 6 κορίτσια σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή κάθε λεπτό!
Όμως περισσότερα για την κλειτοριδεκτομή βλέπε τρεις χαρακτηριστικές διευθύνσεις. Σας ζητώ συγνώμη που μετά το γέλιο θα σας σφίξω την καρδιά, όμως πρέπει να λέμε και την αλήθεια. Όχι μόνο το γέλιο, αλλά και το κλάμα είναι μέρος της ζωής. Συχνότερα βέβαια, το τελευταίο είναι συνηθέστερο… και σε κάποια μέρη, το γέλιο δεν το γνώρισαν ποτέ!



Ένα παλιό αφρικανικό γνωμικό λέει
Τρεις φορές πονάει η αγάπη
όταν σε κόβουν
όταν παντρεύεσαι
κι όταν γεννάς!

Μη νομίσετε ότι βγήκα από το θέμα αναφερόμενος στον ακρωτηριασμό. Ο τελευταίος, σωματικός η πνευματικός, με βία τον επιδίωξε η θρησκεία, πιστή στη λογική ότι «ο κάθε κατασκευαστής έχει δικαίωμα να ασκεί τον έλεγχο πάνω στο κατασκεύασμά του». Πρωτόγονη λογική… θεοκρατική λογική… φασιστική λογική… όπως θέλετε πέστε το, τα ίδια τα γραπτά τους το ομολογούν. Έρμαιο και απροστάτευτος από την στιγμή που κάποιος νιώθει «κατασκεύασμα» και συνεπώς δοξάρι στα χέρια του φασίστα βιρτουόζου κατασκευαστή του! «Ο δάσκαλος, όπως ο καλλιτέχνης, ο φιλόσοφος κι ο άνθρωπος των γραμμάτων», έλεγε ο Μπερτράντ Ράσσελ, «είναι δυνατό να εκτελέσει σωστά το έργο του μόνον αν αισθάνεται τον εαυτό του σαν ένα άτομο που κατευθύνεται από την εσωτερική του δημιουργική παρόρμηση και δεν διευθύνεται από μία εξωτερική εξουσία».

Όμως, όταν από το Μεσαίωνα η διδασκαλία γινόταν αποκλειστικό προνόμιο της Εκκλησίας ή σήμερα βάσει κοινού προγράμματος που καθορίζει η ίδια, αναπόσπαστα δεμένη με τον κρατικό μηχανισμό, ο θρησκευτικός φόβος του πιστού θα διεγείρει το αγελαίο ένστικτο, ωθώντας πνεύμα και λογική σε κάθε βιαιότητα και παραλογισμό και κυρίως ενάντια σε εκείνους που τόλμησαν να βγουν από την αγέλη!



Όταν ο ραβίνος, ο ιερέας ή ο Μουλάς επικαλούνται τον λόγο του Θεού λέγοντας ότι αυτοί γνωρίζουν, τότε η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω, σε κάποια γλώσσα που δεν γελοιοποιεί τη λέξη «γνωρίζω» είναι απλά ότι, όχι μόνο δεν γνωρίζουν τίποτα αλλά κοροϊδεύουν και τον ίδιο τους τον εαυτό.



Γιατί, αντί να προσπαθούν να κατανοήσουν υποκειμενικά το δόγμα, προσπαθούν να το εξηγήσουν αντικειμενικά με πανηλίθια παραδείγματα και στείρα λογική!


Τέλος, όλοι γνωρίζουμε πως προκειμένου να αναπαραχθεί το είδος, η φύση ανακάλυψε τον οργασμό, σαν ευχαρίστηση! Αν υποθέσω όμως ότι τον σχεδίασε ένας ευφυής σχεδιαστής, εύλογα απορώ γιατί στον ηθικό του νόμο με τόση βδελυγμία τον καταδίκασε;
Απλή λογική χρειάζεται και οι απαντήσεις εύκολα μπορούν να εξαχθούν. Μόνο όσοι θέλουν, σαν μηρυκαστικά, να αναμασούν μασημένη τροφή, μόνον εκείνοι σαν χάνοι θα χάσκουν με ανοιχτό το στόμα, στους «ιεροκήρυκες του ψεύδους και της απάτης» όπως θα έλεγε και ο Νίτσε, αναζητώντας μια ειρηνική, δίκαιη και χωρίς πόνο ζωή… μετά θάνατον!

Και οι Δημιουργιστές καταλήγουν «Εκείνοι που προτιμούν να είναι ανεξάρτητοι από τον Δημιουργό θα εξολοθρευτούν» κατά την αμερικάνικη ρήση που τελευταία εκστομίσθηκε και από τον Μπους, σαν αμερικανικό δόγμα κατά της τρομοκρατίας «Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός». Τρομοκράτη τον λένε αυτοί… αμαρτωλό τον λένε οι άλλοι!
Τα συνθήματα σήμερα μοιάζουν τόσο πολύ, γιατί στοχεύουν στο ίδιο αντικείμενο. Το αντικείμενο είσαι εσύ, φτάνει να πιστέψεις ότι είσαι ένα άβουλο πλάσμα που, από το χέρι σου δεν περνάει τίποτα, εναποθέτοντας τις ελπίδες σου σ’ αυτούς!
Και το εγχειρίδιο των «Δημιουργιστών του Ευφυούς Σχεδιασμού» τελειώνει έτσι «Ακριβώς μπροστά μας βρίσκεται μία θαυμάσια Νέα Εποχή».

Τους πιστεύετε ακόμα;

Μη χάσετε την επόμενη ανάρτηση την 1η του Νοέμβρη
«Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας εναντίον Δημιουργιστών του Ευφυούς Σχεδιασμού»

79 σχόλια:

Artanis είπε...

Αυτό το ποστ, "με έστειλε"...Καταρχήν αηδίασα, δεύτερον απόρησα, πώς είναι δυνατόν να τα δέχονται, να τα πιστεύουν και να τα πράττουν κάποιοι, στο όνομα της οποιασδήποτε πίστης, αυτά τα εγκλήματα...Όχι οτι δεν τα ήξερα, αλλά επειδή τα είδα μαζεμένα στο ποστ...
Τα λινκ πολύ χρήσιμα, αλλά μου ανεβάζουν την πίεση, η τοιχογραφία εμετική...

Καλό Σ/Κ να έχεις...

kon1p είπε...

Μα, νομίζω πως η εξήγηση για όλα αυτά κρύβεται στην ιστορία των "πρωτόπλαστων".
Ο λόγος που έχασαν τον παράδεισο, είναι ότι παράκουσαν τον "επουράνιο πατέρα" κι έφαγαν καρπούς από το δέντρο της ΓΝΩΣΗΣ. Τότε αντιλήφθηκαν ότι είναι γυμνοί (=άρχισαν να αποκτούν υπαρξιακή συνείδηση) και μόνοι στο απέραντο σύμπαν.
Μήπως γι αυτό το λόγο δεν τιμωρήθηκε κι ο "δικός" μας Προμηθέας? Γιατί πήρε τη φωτιά (=γνώση) απο τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους. Μόνο που στην ελληνική μυθολογία, ο ημίθεος Ηρακλής έσωσε τελικά τον Προμηθέα, ενώ στην εβραϊκή ένας άλλος ημίθεος (= jesus) "θυσιάστηκε" για μας, έτσι ώστε να μας δημιουργήσει ενοχές και υποοχρεώσεις αν δεν τηρούμε τις εντολες του.
Ακόμη κι ένας εγκέφαλος με στοιχειώδη νοημοσύνη, είναι σε θέση να καταλάβει ότι τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο από δημιουργήματα της εξουσίας προκειμένου να κρατήσει το λαό μακριά από τα προνόμιά της. Κι επειδή δεν το πέτυχε με νόμους, επικαλέστηκε το θεό, με τον οποίο (μέσω του ιερατείου) είχε άριστες σχέσεις.
.. αλλά θα επανέλθω..

zoyzoy είπε...

Εγκληματούν στο όνομα θρησκείας και εξουσιάζουν λαούς ολόκληρους.Οχι αυτά τα έργα δεν είναι θεάρεστων ανθρώπων είναι εγκληματιών.Ο Χριστός δίδαξε την αγάπη και σ'αυτά μόνο μίσος και μικρότητα μπορείς να δείς.
Πως γίνεται να υπάρχουν τέτοια αποτρόπαια έργα σε ναούς??
Οσο σκέφτομαι ότι στην Ευρώπη αναζητούν το σημείο G της γυναίκας και στην ανατολή της αφαιρούν με βίαιο τρόπο όλη τη θηλυκότητα της,ανατριχιάζω!!

Καλό ΣΒΚ να περάσεις
Φιλικά πάντα !!

Άθεος είπε...

Μα τέτοιες αναρτήσεις «σε στέλνουν» Artanis μου αν είσαι άνθρωπος!
Τους πιστούς δεν τους στέλνουν.
Γιατί άραγε; Μήπως δεν είναι άνθρωποι κι εκείνοι;
Όμως, φίλη μου, και φίλοι μου, υπάρχει ένας μηχανισμός που λέγεται «Αλλοτρίωση του πνεύματος» που μας εξουσιάζει από μέσα. Μας διαφεντεύει θα έλεγα καλύτερα. Γιατί η πίστη αναγκάζει τον πιστό να αντιδρά σε κάθε ιδέα που έρχεται να επιβεβαιώσει το άτοπο της πίστης. Ανατροφοδοτείται από μας τους ίδιους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, αφήνοντας την γεύση ότι καλώς πράξαμε!
Αυτό λέγεται αποξένωση, γιατί μας αποξενώνει από τον κόσμο μας.
Πόσο πολύ θέλω να δημοσιεύσω μια μελέτη για την αλλοτρίωση… όμως επειδή θέλω να το κάνω μετά την έκδοση του βιβλίου μου, το καθυστερώ!
Στον επόμενο χρόνο θα έχουμε να πούμε πολύ περισσότερα.
Πολλές φορές και το κλάμα είναι αναγκαίο, όσο και το γέλιο, και η ανάρτηση αυτή νομίζω είχε και τα δυο.

Όσα ανέφερα πιο πάνω, ισχύουν και για σένα φίλε μου kon1p αν και τα ίδια έγραψες κι εσύ, έτσι όπως μπορούσαν οι πρόγονοί μας να τα γράφουν καλύτερα, μέσα από τους μύθους. Αν τους αποσυμβολίζαμε θα παίρναμε τα μηνύματα που βρίσκονται πίσω από το αλληγορικό τους μήνυμα. Ο εγωισμός όμως και κυρίως ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις θρησκείες είναι αυτό που τις διαφοροποιεί και κάνει τους πιστούς εχθρικούς ανάμεσά τους.
Αυτό είναι το βασικότερο που πρέπει να κρατήσουμε από αυτό που λέμε θρησκεία. Τα άλλα είναι ένα μάτσο ψέματα ου φέρνουν τη διχόνοια ανάμεσά μας (τους)!

Τώρα zoyzoy μου όταν και η ίδια αντιλαμβάνεσαι ότι «εγκληματούν στο όνομα της θρησκείας και εξουσιάζουν λαούς ολόκληρους» τι να πω εγώ; Ξέχασες να βάλεις όμως το υποκείμενο. Ποιοι εγκληματούν;
Αυτοί που σε δίδαξαν είναι η απάντηση!
Ίσως και σε σένα πρέπει να παραπέμψω στα δυο πιο πάνω σχόλια για να σου απαντήσω πώς γίνεται αυτό. Βέβαια, όχι μόνο στην Ανατολή, αλλά και στη Δύση γίνεται αυτό και παλαιότερα πολύ περισσότερο.
Όπως και στην Ανατολή μια μέρα θα πάψει αυτή η οπισθοδρομικότητα (με τους μουσουλμάνους) γι αυτό δεν πρέπει να μένουμε στα ίδια. Τα σημερινά παιδιά δεν είναι χριστιανόπουλα και μουσουλμανόπουλα (ωραία λεξούλα) αλλά παιδιά γονέων χριστιανών και μουσουλμάνων που τους αλλοτρίωσαν τη συνείδηση σε μια ηλικία που ήταν αδύνατον να αντιδράσουν με λογική κι έτσι θα διαιωνίζουν τους μύθους σαν αληθινούς μέχρι να πεθάνουν!
Αυτό δεν είναι άδικο και κυρίως άτιμο;
Και μετά λέμε: ε, αν δεν κάνει να το χρησιμοποιώ, γιατί μου το δώσανε;
Η απάντηση όμως βρίσκεται αλλού….! Όχι εκεί που την ψάχνουμε…!

nicolaos demonicos είπε...

«Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός».
Ας μη ξεχνάμε ότι ο Μπους την ρήση του Ιησού επανέλαβε: «ο μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστι» (Ματ., ιβ 30).

Kon1p: «Ακόμη κι ένας εγκέφαλος με στοιχειώδη νοημοσύνη...»!!! Πού κυκλοφορεί αυτή η στοιχειώδης νοημοσύνη; Μήπως είναι είδος εν ανεπαρκεία;

zoyzoy: Ο Χριστός δίδαξε την αγάπη;;;!!! Τι άλλο θ' ακούσω, Χριστέ μου! Σε διαβάλλουν, μη τους ακούς... εσύ την δουλειά σου.

Άθεος είπε...

Αν είχαμε στοιχειώδη λογική θα ξέραμε ότι θρησκεία και κράτος την ίδια λογική χρησιμοποιούν και γι αυτό τις ίδιες ρήσεις!
Γι αυτό zoyzoy… πέρα από το σταυρό που κάνεις μόλις μπαίνεις στο βαρκί, ξέχνα τα υπόλοιπα… μέχρι να ξεχάσεις και το σταυρό!
Έλα καλέ, σε πειράζω!
Εδώ δεν υποδεικνύουμε, απλά δείχνουμε, κι όποιος μπορεί να δει, βλέπει!
Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Καλησπέρα!
Εγώ τι να σχολιάσω?
Για τους ανέραστους και ανεγκέφαλους που καταφεύγουν σε τέτοιου είδους πράξεις?
Για τους κάθε είδους εξουσιαστές που ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ τη πίστη στα πρόβατα εσαεί?
Για εμάς τους κάφρους που δε παίρνουμε απο μιά βρεμένη σανίδα και να κάνουμε τα οπίσθιά τους παντζάρια για τις ....κίες που μας διδάσκουν?
Πρίν απο κάμποσες μέρες είχα μια...τέτοιου είδους κουβέντα με μια θεούσα,περί θεού δημιουργίας κλπ.Την άκουγα με προσοχή σε ότι μου έλεγε,αφού τελείωσε της έκανα την απλή ερώτηση:
Ποιός ο λόγος της δημιουργίας του κόσμου απο το θεό,αφού σαν παντογνώστης που είναι,ξέρει τη κατάληξη του κάθε δημιουργήματός του.
Γιατί μας έφτιαξε,για να παίζει ζάρια στη πλάτη μας??
Και η απάντηση?
Από αγάπη!!!!!
Είπατε τίποτε?
Αν αυτή είναι η σγάπη του θεού,προτιμώ να πάω στο διάολο!!
Καλό βράδυ.

Βρομιστεράκι είπε...

Μεγάλο τεμάχιο η τοιχογραφία στη Καστοριά....και ενώ αρχικά θέλησα να αστειεύτώ με τα χαίρια τους.... μου έχει έρθει τόση αηδία μετά το διάβασμα όλου του ποστ που δεν...
:(

ar_ia είπε...

Το πιο σοκαριστικό είναι όχι τι αναπαριστά η τοιχογραφία αλλά το ότι βρίσκεται σε έναν "Ναό Αγάπης....λέμε τώρα..." και πως οι πιστοί που μπαίνουν σε αυτόν, βλέποντας αυτό το έκτρωμα δεν μπαίνουν καν στην διαδιακασία να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει δυστυχώς.....
Δεν βλέπουν τα αυτονόητα, πως η θρησκεία τους είναι εδώ και αιώνες βουτηγμένη στα σκ@τ@.
Τι να πεις......

ΥΓ. Τι βιβλίο πρόκειται να εκδώσεις Άθεε...?

thesikaleon είπε...

Την καλησπέρα μου.

Θα ήθελα την συμμετοχή σου σε μία νέα προσπάθεια στο http://roides.wordpress.com

Γιατί χρειάζονται επιτέλους ανοιχτά μυαλά!!!

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Άθεε, χρησιμοποιώ τις αναρτήσεις σου σε κουβέντες που τυχαίνει να κάνω με διάφορους χριστιανάρες.
Οι χαρακτηρισμοί που δέχομαι είναι:
-άντε ρε άπιστε
-αντε ρε σατανά
-είσαι ξεδιάντροπος
-αντίχριστε φιλόσοφε
-αυτά είναι αναπόδεικτα
-τι ασυναρτησίες είναι αυτές που λέω
...και άλλες αρλούμπες (φυσικά χωρίς καμιά επιχειρηματολογία, μόνο ο "θεός είναι μεγάλος").
Τελικά οι άνθρωποι είναι βόδια, δεν πρόκειται (όχι απλά να αλλάξουν) αλλά έστω να δουν κάποια λογική βάση στα όσα λέμε/λες.
Με την ευκαιρία να κάνω και μια ερώτηση.
Μπορείς (ή οποιοσδήποτε) να μου εξηγήσεις γιατί πάρα πολλοί επιστήμονες (ακόμα και απο τις θετικές επιστήμες), πιστεύουν στην ύπαρξη του θεού και στη δημιουργία του κόσμου απο αυτόν; (ο φόβος, η υποκρισία και η λανθασμένη/πορωμένη παιδική τους γαλούχηση είναι πιθανές απαντήσεις, αλλά ψάχνω για περισσότερο πειστικές-για αυτούς- απαντήσεις). Αν υπάρχουν...

Άθεος είπε...

Αγαπητή NANTIA, Παρά τις συνεχείς μετακινήσεις σου βρίσκεσαι πάντα κοντά στις επάλξεις. Οι ερωτευμένοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους τι σημαίνει να σου στερούν την αγάπη! Αχ αυτή η ανέραστη γυνή που σου είπε ότι ο θεός δημιούργησε τον κόσμο από αγάπη...! Μου θυμίζεις το σαδιστή εκείνο εραστή που νιώθει τόσο αλτρουιστικά με τον ερωμένο του μαζόχα! Κι εκείνος με τι θαυμασμό μιλάει για το ταίρι του!

Εμένα Βρομιστεράκι μου έρχεται αηδία, ακόμα κι όταν διαβάζω ωραία πράγματα ή βλέπω ωραίες εικόνες, που μας πλασάρουν αυτοί οι ψεύτες και οι υποκριτές!

Αχ, ar_ia… αν έβαζαν το μυαλό τους να δουλέψει θα επιχειρούσαν να διαβάσουν και λίγο, όχι από την ιστορία των άλλων, αλλά τη δική τους ιστορία. Και η Εκκλησιαστική Ιστορία βρίθει από τέτοιες εικόνες που τις περιγράφουν και οι ίδιοι.
Αλλιώς θα τις ζωγράφιζαν ακόμα και μέσα στους ναούς τους;
Ακριβώς αυτήν την ιστορία γράφω στο βιβλίο που πρόκειται να εκδώσω, ίσως με τον τίτλο «Χαλκεύοντας την Ιστορία». Οι πηγές είναι όλες δικές τους!

Αγαπητέ Thesikaleon προφανώς έγραψες λάθος την διεύθυνση που μου πρότεινες. Μήπως ήθελες να μου δώσεις αυτήν: http://breaking-the-taboo.blogspot.com/
Στην διάθεσή σου!

Φίλε kaliteros, ευχαριστώ που σου φαίνομαι χρήσιμος στις συζητήσεις σου. Όμως πολλές φορές, δεν είναι δύσκολη η απάντηση σε ένα ερώτημα, αλλά η δυσκολία βρίσκεται στο τρόπο που θέτεις την ερώτηση, για να μην αναφερθώ σε ποιον την απευθύνεις.
Όμως, θέσε ερωτήσεις αντλώντας τες από τις αναρτήσεις μου (βλέπε Πίνακα Περιεχομένων) 01. Το πρόβλημα της φιλοσοφίας και 02. Τα δυο στρατόπεδα της φιλοσοφίας, για ότι άπτεται της φιλοσοφίας, εξηγώντας πάντα τον κόσμο υλιστικά κατατροπώνοντας τους παραλογισμούς των ιδεαλιστών.
Ιδιαίτερα δε για το θέμα της επιστήμης ρίξε μια ματιά και στην ανάρτηση 13. Όσοι θεολογούν μπορούν να συμμετέχουν σε επιστημονικές συζητήσεις; Η θεολογία είναι επιστήμη;
Γιατί, όταν αυτούς τους απασχολεί ένα θεολογικό ζήτημα, δεν επικαλούνται τη γνώμη των υδραυλικών ή των μπαλωματήδων… γιατί συζητώντας για αστροφυσική και κοσμολογία εμείς να επικαλούμαστε παπάδες και θεολόγους!
Φυσικά η μομφή δεν απευθύνεται σε σένα αλλά σε κάτι τηλεοπτικούς παρουσιαστές που δίνουν το λόγο σε τέτοια άσχετα και αναρμόδια άτομα. Αντιλαμβάνεσαι πως αυτοί αποσκοπούν στην τηλεθέαση κι όχι στην ενημέρωση και ως ένα βαθμό και στην δική μας ανοχή, που κάποια στιγμή πρέπει να εγκαταλείψουμε ή έστω εμπράκτως να αντιδράσουμε.
Όμως περί αυτών που έθιξες, περίμενε μια ανάρτηση σε ένα μήνα. Εκεί θα πούμε περισσότερα για τον παραλογισμό των πιστών.

ar_ia είπε...

Άθεος
Ακριβώς αυτήν την ιστορία γράφω στο βιβλίο που πρόκειται να εκδώσω, ίσως με τον τίτλο «Χαλκεύοντας την Ιστορία». Οι πηγές είναι όλες δικές τους!



Ελπίζω να μας ενημερώσεις όταν κυκλοφορήσει.

ΥΓ. Πως κάνουμε quote εδώ? Έψαξα αλλά....

Ανώνυμος είπε...

Το περί θεού ερώτημα ή "Η Ερώτηση της Μαργαρίτας"

Πιστεύεις στο Θεό;
Glaubst du an Gott?

Αυτή είναι η ξακουστή Ερώτηση της Μαργαρίτας³.
Το βάρος και την αξία της, που την έκαμαν οδηγητική για τη μέθοδο έρευνας του προβλήματος του θεού από τη σκοπιά της επιστήμης, η ερώτηση τα οφείλει στην απόκριση κυρίως που έδωκε ο Φάουστ.
Με άλλα λόγια είναι, όχι η Ερώτηση της Μαργαρίτας, αλλά η απόκριση του Φάουστ που γεννά το βαθύπλουτο του προβλήματος.
Παρόμοια, όπως είναι, όχι ο έρωτας του Δία για τη Λήδα στον Ευρώτα που γέννησε την αθάνατη Ιλιάδα, αλλά η Ελένη. Η απάντηση, δηλαδή, που έδωκε η Λήδα στον έρωτα του Δία.
size="2"
Ποιός τολμάει να ειπεί πιστεύω στο θεό;
Ποιός τολμάει να ειπεί δεν πιστεύω στο θεό;⁴

Έτσι αποκρίθηκε ο Φάουστ στην ερώτηση της Μαργαρίτας.
Η θέση αυτή ανθρώπινα συνιστά τη μόνη δυνατή απόκριση που μπορεί αν δοθεί στο ερώτημα. Είναι η απόκριση, σύμφωνα με τη Λογική επιστήμη, που καταργώντας την αρχή της αντίφασης δέχεται το τρίτο, καθώς αλληλοαναιρεί το πρώτο και το δεύτερο. Όπως έδειξε και στη Φυσική εντελώς πρόσφατα η αρχή της Απροσδιοριστίας. Στο tertium non datur ο Φάουστ θα απαντήσει: tertium datur, τρίτον χωρεί. Κάπου ανάμεσα σε Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα, που είπε ο Ελύτης προτού γεράσει. Και τα χάσει.
Εάν είμαι άνθρωπος, κατά την έννοια οτι έχω συνείδηση των ορίων μου και επίγνωση του πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα του όντος, δεν είναι δυνατόν να δώσω άλλη απόκριση στην ερώτηση της Μαργαρίτας.
Όταν στην ερώτηση αποκριθώ, ναι! πιστεύω στο θεό, γίνομαι αυτοστιγμεί μωρός. Γιατί δέχομαι στενόκαρδα και στενόμυαλα, κάτι που δεν το ξέρω, σαν αληθινό. Καταντώ δογματικός. Και η επιστήμη θα με πετάξει αυτόματα έξω απο τα όριά της με την παρατήρηση: διότι λες ανοησίες.
Όταν στην ερώτηση αποκριθώ, όχι! δεν πιστεύω στο θεό, γίνομαι αυτοστιγμεί μωρός. Γιατί δέχομαι στενόκαρδα και στενόμυαλα, κάτι που δεν το ξέρω, σαν αληθινό. Καταντώ δογματικός. Και η επιστήμη θα με πετάξει αυτόματα έξω απο τα όριά της με την παρατήρηση: διότι λες ανοησίες.
http://www.liantinis.gr/content.php?id=39

george είπε...

Σίγουρα προκαλεί αποστροφή το θέμα της "αγιογραφίας" και θλίψη το γεγονός οτι ακόμη και σήμερα σε πολλές κοινωνίες υπάρχουν θύματα ακρωτηριασμών,κυρίως γυναίκες,σε χώρες της Αφρικής αλλά εκείνο που μου είναι αδιανόητο είναι το εξής...πόσο "θύμα" πρέπει να είναι κάποιος που αυτοακρωτηριάζεται;..εγώ δεν θα τον έκοβα με τίποτα!!!

Άθεος είπε...

Αγαπητή ar_ia και φυσικά θα σας ενημερώσω.
Έχει υπογραφεί το συμβόλαιο, όμως η έκδοση καθορίζεται από αυτούς.
Πιστεύω σε λιγότερο από μισό χρόνο να τυπωθεί και να μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Όσο για το quote ελλείψει χρόνου, μιας και δεν είναι τόσο αναγκαίο, δεν το έψαξα. Μπες στην ερώτηση κατευθείαν. Τι σου χρειάζεται;
Πρέπει να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, έτσι δεν είναι;

Τώρα εσένα Ανώνυμε, τόσο πολύ σου αρέσουν τα σεντόνια… και πόσο έξω από το θέμα είσαι… ως συνήθως!
Το δεύτερο σχόλιο σου το έσβησα, γιατί χωρίς να λέει τίποτα, έπιανε πολύ χώρο. Πες μας την διεύθυνση να το διαβάσουμε από εκεί. Γιατί κάνεις copy-past και μου γεμίζεις τη σελίδα με λογοτεχνικές μπούρδες που βρίσκονται έξω από το θέμα. Λίγο ήθελα για να σβήσω κι αυτό που άφησα!
Όμως η ερώτηση της Μαργαρίτας δεν μας ενδιαφέρει σ’ αυτήν την ανάρτηση. Αλλά μιας και την ανέφερες, δεν καταλαβαίνω γιατί όταν αρνούμαι στον παραλογισμό της πίστης στο θεό η πρόταση δεν είναι λογική… Αυτά είναι μπούρδες, όπως και η αναφορά στην απροσδιοριστία του Heisrnberg. Καμιά σχέση οι πιο πάνω λογοτεχνικές μπούρδες με τη θέση και την ορμή του σωματιδίου στην κβαντομηχανική!

Αγαπητέ loupasg αυτό που εσένα δημιουργεί αποστροφή, σε άλλους δημιουργεί κατάνυξη πως τον παράδεισο τον έχω στη τσέπη!
Αυτοί μόνο ένα πουλί χάνουν. Οι μουσουλμάνοι εκρήγνονται ολόκληροι προκείμενου να κατακτήσουν τον παράδεισο!
Τώρα μπορείτε να δείτε τον παραλογισμό των θρησκειών;
Περιμένετε και το άρθρο σε ένα μήνα!

Βρομιστεράκι είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, η Γκέμμα αφαινώς δεν κολάει στην ανάρτηση, αφεταιρου έτσι όπως παραθέτεις απλά ένα απόσπασμα από αυτήν χάνει το νόημά της.
Κατα τ'αλλα μιλάμε για ένα βιβλίο αριστουργημα.

Άθεος είπε...

Εσύ, Αγαπητό μου Βρομιστεράκι έχεις το όνομα, αλλά άλλοι έχουν τη χάρη.
Τακτική του είναι αυτή να βρομά το internet. Να χαλά τη ροή των σχολίων ή αθέλητα στην προσπάθειά του να γράψει κι αυτός κάτι αντιδραστικό… ε, αυτή την φορά του βγήκε η ερώτηση της Μαργαρίτας, το Γκέμμα και ο Heisenberg!
Αύριο θα μας δείξει πως γίνεται το σουφλέ!

Argy Bargy είπε...

Εκτός από την ιπτάμενη μακαρονάδα θέλω και τον αόρατο ροζ μονόκερο. Μην αφήνουμε απέξω τα μαγικά πλάσματα κάποιων. Είναι ντροπή!

Μπράβο για την όλη προσπάθεια και πάλι, αλλά, όπως εκτιμώ, ο ιός της θρησκείας είναι ακόμη - δυστυχώς - αθεράπευτος.

Συνέχισε όμως, πού ξέρεις, ίσως δημιουργήσουμε το φάρμακο για να σώσουμε μερικούς από την άγνοιά τους.

Άθεος είπε...

Η ασθένεια της θρησκείας είναι επιδημιολογική γιατί εξαπλώνεται μέσω των μιμιδίων, όπως λέει και ο Dawkins. Η αντιβίωση δεν κάνει τίποτα, όμως ο εμβολιασμός μέσω της υλιστικής φιλοσοφίας μπορεί να την εξαφανίσει μέσα σε δυο γενεές μόνο, φτάνει να γίνει μαζικά και μεθοδευμένα.

aeroxeimarros είπε...

Αν και διαφωνώ στον τρόπο που παρουσιάζεις διάφορα κείμενα κατά καιρούς, οφείλω να πω ότι το εν λόγω κείμενο είναι εξαιρετικό και εύγλωττα διατυπωμένο...

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ, aeroxeimarre για τα καλά σου λόγια, όμως στα κείμενα που διαφωνείς γιατί δεν παίρνεις το λόγο;

AlexMil είπε...

Το πρόβλημα του ανθρώπου είναι πως, ενώ έχει ένα τόσο εξελιγμένο εγκέφαλο,
πείθετε από τις απόψεις των δημιουργιστών. Οι οποίες στην οποιαδήποτε περίπτωση δεν μπορούν να συζητηθούν με λογικούς όρους. Στηριζόμενες σε a priori υποθέσεις στήνουν ένα δόγμα ψευδο – επιστημονισμού, που θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο.

Η εξήγηση είναι σχετικά απλή από όποια σκοπιά και αν τη δει κανείς. Τη βλέπω από τη πλέον ορατή αυτή της κυριαρχίας. Ποια είναι τα πρότυπα των υποκείμενων που επιδιώκει να την υποστηρίζουν; Υπάκουοι, που δέχονται τα μικρά κτυπήματά της, τα καταλαβαίνουν, αλλά δεν αντιδρούν, γιατί δεν ξέρουν πως ή το χειρότερο βολεύονται με αυτά.

Η κυριαρχία ποτέ δεν θέλει να είναι βίαιη, κανόνας της εξουσίας, παραδειγματική ναι, αλλά προτιμά το πνεύμα από το σώμα για να εξουσιάζει. Οπότε κάνει το αντίθετο είναι σε έκταkτες περιστάσεις.

Με αυτή τη φυσιογνωμίας της η πίστη γενικά είναι το στοιχείο που εσωτερικεύει τη υπόστασή της στους εξουσιαζόμενους, κατασκευάζει το μοντέλο του νου για να είναι συμβατό με τις συχνότητες επιβολής που εκπέμπει. Η δικαιολόγησή της, αλλά και η άμυνά της, η διαιώνισή της, βασίζονται στο μοντέλο σκέψης που έχει αναθρέψει, στο να πιστεύονται αυτά που φαίνονται και όχι αυτά που είναι.

Η φαινομενολογία της κυριαρχίας είναι η πίστη κάθε αυτή. Σε αυτή βασίζεται, αυτή προωθεί με κάθε μέσο. Οι απόψεις των δημιουργιστών πιστεύω πως εντάσσονται σε αυτή τη λογική. Οι τελευταίοι είναι σίγουρο πως δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια, και να το πω και πιο προκλητικά δεν ενδιαφέρονται και να κερδίσουν. Τότε γιατί το κάνουν. Πιστεύω από τη μια πλευρά για να σπείρουν την αμφιβολία, αλλά κυρίως για να υπερασπιστούν το μοντέλο κατασκευής των υπηκόων της κυριαρχίας. Τους αρκεί η πίστη, όχι η αλήθεια.

Το ξέρουν πως είναι γελοία αυτά που ισχυρίζονται, αλλά επιμένουν, το γελοίο υπό μια έννοια είναι τα αξιώματα της κάθε πίστης.

Τέλος, να χρησιμοποιήσω τη ρύση του R. Vaneigem “η θρησκευτική πίστη έκρυβε τον άνθρωπο από τον εαυτό του” για να πω, πως, όλοι αυτοί, αυτό ακριβώς θέλουν, ένα άνθρωπο εξαρτημένο από τη φαινομενικότητα της πίστης, ανίκανο να κατανοήσει τον εαυτό του, την αυθυπαρξία του μέσα στο χρόνο, μέσα στη ζωή, να αντιδράσει στους κυρίαρχους που είναι υπεύθυνοι για τους 100.000 ανθρώπινους θανάτους την ημέρα από τη πείνα.

Το κείμενο σου εξαιρετικό, πλουτίζει τις απόψεις μας, βοηθάει τους προβληματισμούς μας.

Καλό βράδυ

Άθεος είπε...

Φίλε μου AlexMil, καλά κατάλαβες ότι η πίστη δεν έχει ανάγκη τη λογική. Αν την είχε θα είχε αυτοαναιρεθεί στη στιγμή.
Έθιξες όμως ένα ζήτημα που στις 16 του επόμενου μήνα θα αποτελεί την κεντρική ιδέα της προγραμματισμένης μου ανάρτησης!
Ο παραλογισμός είναι ένας λαθεμένος συλλογισμός που γίνεται α) από ανοησία και β) από αθέτηση των συλλογιστικών κανόνων της λογικής. Είναι δηλαδή ένας λαθεμένος συλλογισμός (σφάλμα στη φιλοσοφία) που παραβιάζει τη λογική. Αυτό ακριβώς που χρειάζεται η πίστη.
Γνωστή και η ρήση του Τερτυλλιανού που έλεγε «πιστεύω γιατί είναι παράλογο»1
Ε, λοιπόν, όταν και οι ίδιοι «πατέρες» τους λένε τα ίδια, γιατί να αντιπαρατεθούν μαζί μας;

Ανώνυμος είπε...

Όταν στην ερώτηση αποκριθώ, όχι! δεν πιστεύω στο θεό, γίνομαι αυτοστιγμεί μωρός. Γιατί δέχομαι στενόκαρδα και στενόμυαλα, κάτι που δεν το ξέρω, σαν αληθινό. Καταντώ δογματικός. Και η επιστήμη θα με πετάξει αυτόματα έξω απο τα όριά της με την παρατήρηση: διότι λες ανοησίες.
http://www.liantinis.gr/content.php?id=39

Γιατρός Του Ικα είπε...

Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα με αυτή την ιστορία του να επικαλείται κανείς τα λόγια κάποιου άλλου για να πεί κάτι ο ίδιος.Σε εκφράζουν τα λεγόμενα του μακαρίτη του Λιαντίνη ανώνυμε;Πολύ ωραία!Παράθεσέ τα και γράψε ίσως και ένα δικό σου σχόλιο.Έτσι όπως τα πετάς τι θες να γίνει,να κάνουμε διάλογο με τον Λιαντίνη;Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι υιοθετείς το νόημα του αποσπάσματος και δεν έχεις να προσθέσεις κάτι άλλο.Να ρωτήσω λοιπόν και εγώ κάτι τον Λιαντίνη και απάντα εσύ αν θες:Από πότε χρειάζεται να γνωρίζω κάτι για να ισχυρίζομαι ότι δεν το πιστεύω;Εσύ για παράδειγμα μπορείς να αποδείξεις "επιστημονικά" ότι δεν υπάρχουν νεράϊδες;Αν παρ'όλα αυτά ισχυριστείς ότι δεν πιστεύεις στις νεράϊδες θα είσαι αδικαιολόγητος;Από πότε η επιστήμη μας λέει ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν πιστεύουμε σε κάτι αν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει;Το βάρος της απόδειξης ενός ισχυρισμού που δεν είναι προφανής και κοινά παραδεκτός το φέρει αυτός που τον διατυπώνει.Οι υπόλοιποι μέχρι να το αποδείξει ο ισχυριζόμενος σαφώς και δικαιούνται να μην το πιστεύουν.

Άθεος είπε...

Γιατρέ του Ικα, τι κάθεσαι και χαλάς φαιά ουσία για να απαντήσεις σε ένα άλογο σχόλιο… Πταίσμα που ο Λιαντίνης δεν ζει να μας απαντήσει, αν και εμείς καμιά ερώτηση δεν του απευθύναμε.
Μας αρκεί η λογική του μικρού σχολίου όπου κατά τον Ανώνυμο είναι μωρός αυτός που λέει ότι δεν πιστεύει στο θεό και όχι αυτός που λέει ότι πιστεύει!
Αυτό από μόνο του είναι μωρία ή παραλογισμός για να το συνδέσω με την ανάρτηση που θα κάνω στις 16 Νοέμβρη.
Φυσικά και σωστά του απάντησες σχετικά με τις νεράιδες, όμως για τη μωρία έχεις κανένα φάρμακο;

Βρομιστεράκι είπε...

Ω, Άθεε δεν λέει αυτό ο Λιαντίνης ούτε κατα διάνοια... αλλά αυτές οι παρανοήσεις γίνονται αν διαβάζεις ένα απόσπασμα που όπως είπα και πριν.... ουδεμία σχέση έχει με την ανάρτησή σου.

Άθεος είπε...

Καλή μου, δεν ξέρω τι λέει ο Λιαντίνης και όπως είπα, εμείς καμιά ερώτηση δεν του απευθύναμε.
Ούτε το σουφλέ με ενδιαφέρει πώς γίνεται, γιατί έχω τον δικό μου!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ γιατρέ του ΙΚΑ,δύναμαι να σε διαβεβαιώσω πως αρκετά περιθώρια απομένουν για μένα ώστε να κάνω ερμηνευτικές απόπειρες πάνω στην απάντηση του Φάουστ στη Μαργαρίτα.Εσύ γιατί πιστεύεις αλήθεια πως απάντησε με τέτοιο τρόπο ο Φάουστ;

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δε έχω κουραστεί να ακούω επιχειρήματα θεωρητικά,εγώ σας προτρέπω να κάνετε εσείς οι άθεοι(;)
ένα πείραμα.Προτείνω να αρχίσετε να βρίζετε τον θεό των Χριστιανών στις συζητήσεις σας και δείτε τι ψυχολογική επίδραση θα έχει αυτό πάνω σας.Τι παρατηρείτε;

Γιατρός Του Ικα είπε...

Δεν ξέρω ανώνυμε γιατί το είπε αυτό ο Φάουστ στη Μαργαρίτα.Διαφώτισέ με σε παρακαλώ.Με δικά σου λόγια αν γίνεται.Προτιμώ να συνδιαλέγομαι με τους συνομιλητές μου και όχι με τσιτάτα.Όσον αφορά στο πείραμα που προτείνεις θα σου πω τη γνώμη μου:Γενικά όταν βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να βρίζω,να θυμώνω ή ταράζομαι,αυτό με επιβαρύνει ψυχολογικά.Δεν βλέπω τίποτε το το περίεργο σ'αυτό.Ούτε βλέπω σε τι θα διέφερε το πείραμα που προτείνεις σε σχέση με το να έβριζα ας πούμε το κόμμα ή την ομάδα του άλλου.Αν τώρα το έκανα με πειραματική ψυχρότητα δε νομίζω να είχε καμία επίδραση επάνω μου.
Να σε ρωτήσω και εγώ κάτι;Ποιά νομίζεις εσύ ότι θα ήταν η επίδραση του εν λόγω πειράματος αν αντί για τον χριστιανικό θεό έβριζα ας πούμε τον Θώρ,τον Ράμα ή τον Κοετζάτλκοάτλ;

Άθεος είπε...

Μέχρι να διαβάσω την τελευταία σου φράση Γιατρέ, ήμουν της γνώμης να αγνοήσουμε τις ασυναρτησίες του γνωστού Ανώνυμου!
Όμως μετά την ωραία διατύπωση της ερώτησης, είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα απαντήσει ο πιστός της φενάκης!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ερώτηση γιατρέ.Επίτηδες έθεσα το πείραμα και σκόπιμα πρότεινα τον θεό των Χριστιανών.Βρίστε τον λοιπόν έστω με πειραματική ψυχρότητα και νηφαλιότητα και έπειτα πράξτε ομοίως με τον Αλλάχ.Ακολούθως παρατηρήστε τον εαυτό σας για διάστημα έστω εβδομάδας και τις καθημερινές αντιδράσεις του κάτω από θετικές λοιπές συνθήκες για σας.Επαναλάβατε το πείραμα.
Ως άθεοι με μηδενική πίστη σε θεούς ελπίζω πως δεν θα πέσετε θύματα αυθυποβολής και νευρωνικής βραχυκύκλωσης.
Αναμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας μετά το πείραμα.
Ποιός μπορεί να πει πως δεν υπάρχει θεός;

ar_ia είπε...

Ανώνυμος:
Ποιός μπορεί να πει πως δεν υπάρχει θεός;
--------------------------------


Κατά τον ίδιο τρόπο που ρωτάς θα σε ρωτήσει και ο καθένας.....
Ποιός μπορεί να πει πως υπάρχει?
Τον είδε ποτέ κανείς????

Αγαπητέ Ανώνυμε, όλα αυτά που λες είναι αερολογίες....
Υπάρχουν επιστημονικά πειράματα γι αυτό που λες?
Όπως πολύ σωστά σου είπε και ο γιατρός όποιονδήποτε και να βρίζεις το ίδο αποτέλεσμα θα έχεις.
Δημιουργείς δλδ γύρω σου μια αρνητική κατάσταση.

Από πότε αλήθεια στην ΟΟΔΕ έγιναν επιστήμονες? (Μην απαντήσεις εδώ. ρητορική ήταν η ερώτηση)

Dyer είπε...

Ανώνυμε άλλος είναι ο Αλλάχ και άλλος ο θεός των χριστιανών ;
Σαν άθεος δεν βρίζω ποτέ θεούς και δαίμονες επειδή δεν υπάρχουν. Προτιμώ αγίους για τους οποίους έχουμε κάποια στοιχεία.

Άθεος είπε...

Βρίστε τον λοιπόν έστω…. και έπειτα πράξτε ομοίως με τον Αλλάχ.
Ακολούθως παρατηρήστε για διάστημα μιας εβδομάδας τις αντιδράσεις…
Επαναλάβατε το πείραμα.

Πρώτα ρίχνετε το κρεμμυδάκι… έπειτα κάντε το ίδιο με το βοδινό.
Ακολούθως παρατηρήστε σε διάστημα μιας ώρας αν καραμέλωσε το μίγμα…
Επαναλάβετε την διαδικασία κάθε φορά που πεινάτε!

Πρώτη φορά βρε παιδιά ειρωνεύομαι έτσι επισκέπτη μου, αλλά όταν ακούω πείραμα για να αποδειχτεί η ύπαρξη του θεού, η γελοιότητα δεν θίγει εμένα. Ας το δούμε σαν μια ευχάριστη νότα, μέσα στη δυστυχία της ανάρτησης. Για κείνα τα κοριτσάκια που τα κατακρεουργούν για να τα αποτρέψουν από την ευχαρίστηση του οργασμού δεν είχε να πει τίποτα, παρά με σοβαρότητα μας προτείνει να ανακαλύψουμε το θεό βρίζοντάς τον!

Έχεις απόλυτο δίκιο ar_ia όταν έξυπνα απορείς από πότε στην ΟΟΔΕ έγιναν επιστήμονες!

Κι εσύ Dyer πολύ καλά απάντησες, ότι αν και άθεος, ποτέ δεν βρίζεις θεούς!
Δυστυχώς κακόμοιρε «άγνωστε» τον θεό σου τον βρίζουν μόνο αυτοί που τον πιστεύουν!

Ευχαριστούμε και για το πείραμα!
…ήταν πολύ διασκεδαστικό!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή η απάντηση του Άθεου!
Δικέ μου σε κάνανε σκόνη!
Δίνε του!
Δεν σε παίρνει άλλο!
Δημήτρης

Γιατρός Του Ικα είπε...

Πάντως ανώνυμε,μου λες ότι έκανα πολύ καλή ερώτηση και δεν απαντάς.Μιά ερώτηση ακόμη:Οι βρισιές να είναι οι ίδιες για όλους τους θεούς ή να είναι πολιτισμικά σχετικοί;Π.χ. σκέφτομαι ότι για τον Αλλάχ ίσως να ήταν πιό βαριά η βρισιά "σκύλε" ενώ για τον Χριστό-ξέρω γώ-άχρηστε;Νομίζω πως πρέπει να διευκρινιστούν όλα αυτά αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία του πειράματος.Εμείς άλλωστε ως κατά τεκμήριο σοφίας μωροί επιστημονιστές έτσι ξέρουμε να διεξάγουμε πειράματα.Ο καθείς και τα όπλα του.Αν χρειαστώ συμβουλές για μεθόδους προσευχής θα θεωρήσω αυθεντία κάποιον πιστό.Για πειράματ όμως,όπως και να το κάνεις το know-how το έχει η altera (για σένα) pars.

Α να πώ και κάτι άλλο:Δεν ξέρω αν μετράει ως πρόγευση του πειράματος αλλά όταν σε στιγμές αγανάκτησης ή ξαφνικού πόνου (π.χ. όταν μου έπεσε στο στρατό ένας 25κιλος κουβάς με γράσο στο πόδι)έβγαλα ένα ουρανομήκες (συγγνώμη για τη γλώσσα μου φίλε Άθεε) "ΓΑΜΩ ΤΟ ΧΡ...Ο ΣΟΥ!!!" ομολογώ ότι μια ανακούφιση την ένιωσα.Πως ερμηνεύει ο μη-μωρός το φαινόμενο;Mήπως με αντάμοιψε ο Πονηρός για τη βλασφημία μου;Είμαστε σίγουροι δηλαδή ότι οι παραάμετροι του πειράματος είμαστε μόνο εμείς και ο Μεγάλος;Γιατί τότε περιπλέκονται τα πράγματα.Μπορεί να δικαιολογηθεί κάθε αποτέλεσμα.Μήπως να το ξανασχεδιάσεις καλύτερα το πείραμα και να το ξαναδούμε;

Άθεος είπε...

Δημήτρη θα επανέλθω μετά σε σένα.
Ήσουν απολαυστικός Γιατρέ, δείχνοντας παράλληλα την επιστημονική σου κατάρτιση και την επιστημολογική σου μεθοδολογία για αδιάβλητα αποτελέσματα στην αξιοπιστία του πειράματος!
Εγώ να θέσω και μια άλλη ερώτηση: μετά το πείραμα και όταν τα αποτελέσματα εκδηλωθούν, πότε πρέπει να περιμένουμε την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Αν παρ’ αυτά, το βρισίδι ήταν ακατάπαυστο και ελεεινό και τα αποτελέσματα διαρκή και ανυπόφορα, μπορεί να κοπάσουν με ένα «πάτερ ημών» ή θα χρειαστούμε αναγκαστικά νηστεία, εξομολόγηση και εξορκισμό…;
Φανταστικό το περιστατικό από τις αναμνήσεις σου στο στρατό Γιατρέ!

Εν τάξει Δημήτρη, δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν.
Βέβαια, πολλές φορές τον παρακάλεσα να σταματήσει να ξεστρατίζει τα σχόλια προς άλλες κατευθύνσεις, όμως από τη στιγμή που στρατολογήθηκε γι αυτόν τον σκοπό ακριβώς, κατανοώ ότι αυτό πρέπει να του είναι αδύνατο!
Κι αυτός βέβαια με… απείλησε ότι θα φύγει… για να πέσει άραγε η δημοτικότητά μου… ποιος ξέρει… και τότε του είπα το ανέκδοτο με τον κυνηγό και την αρκούδα!
Το θυμάσαι ανώνυμε;
Στην ανάρτηση 20. Περί τελειότητας, ηθικής και αθεϊστικής αναγκαιότητας, ήταν.
Για να μην ψάχνετε με τις ώρες, γιατί τότε τα σχόλια ξεπέρασαν τα 100 κοιτάξτε εδώ για να ευθυμήσουμε άλλη μια φορά, μιας και με το πείραμά του αυτό ο Ανώνυμος μας άνοιξε την διάθεση!

ar_ia είπε...

Μάλλον δεν πιάνουν οι βρισιές γιατί όποιος το κάνει δεν τις εφαρμόζει σωστά.
Δοκιμάστε τρεις φορές τη μέρα.
Πρωί - Μεσημέρι - Βράδυ
Εκείνο που δεν ξέρω όμως είναι αν πρέπει να εφαρμόζονται Πριν ή Μετά το φαγητό....γιατί αν δεν την κάνεις σωστά την αγωγή δεν θα έχεις και σωστά αποτελέσματα. :)

Άθεος είπε...

Το σκέφτηκα κι εγώ ar_ia αλλά απέφυγα να το ρωτήσω για να μην επιβαρύνω την αγωγή στα πειραματόζωα!

Ανώνυμος είπε...

Η διαφορά ανάμεσα στο εγωιστικό πνεύμα και το Ελληνικό είναι πως το τελευταίο ερευνά.Αν δεν έχετε πρωτοτυπία δεν φταίω εγώ.
Πειράματα καλό είναι να γίνονται.Εσείς βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα και να ειρωνευτείτε.Μήπως τελικά τα διαβάσματά σας δε σας δίνουν έναυσμα για κάτι δικό σας;
Άλλωστε όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις έγιναν εκτός επίσημης επιστήμης.
Αν σας βάλω ως υβριστές σε ένα σπίτι big brother και σας παρακολουθώ;
Homework για σας.ΥΒΡΙΣ.

Άθεος είπε...

Αν μου εξηγήσεις τι θέλεις να πεις με το «οι μεγάλες ανακαλύψεις έγιναν εκτός επίσημης επιστήμης» θα έχω απορία μόνο για τα υπόλοιπα!

ar_ia είπε...

Ti σχέσει έχει το ελληνικό πνεύμα με τον Θεό της θρησκείας σου Ανώνυμε?

Επίσης αν μας έβαζες σε ένα σπίτι τύπου big brother το μόνο που θα έβλεπες καθημερινά θα ήταν γέλια! Μας έχει δίνεται τόσο πολύ υλικό εσείς οι χριστιανοί που μπορούμε να γελάμε μερόνυχτα με αυτά που λέτε!!!
Αλλά να βρίζουμε τον Θεό σου για ποιό λόγο???

Γιατρός Του Ικα είπε...

Για μισό λεπτό!Ποιός ειρωνεύεται αγαπητέ;Εγώ πάντως όχι και μιλώ ειλικρινά!Εγώ πρότεινα το πείραμα;
Τώρα αν δεν προσδιοριστούν με σαφήνεια οι παράμετροι του πειράματος τι στο καλό συμπεράσματα θα βγάλουμε;Τα ζητήματα που έθιξα ήταν ή όχι σχετικά με το πείραμα που εσύ πρότεινες;Αν θεωρείς ότι είναι ασήμαντα και δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα και την αξιοπιστία του πειράματος που ΕΣΥ πρότεινες,βγές και πες το και δικαιολόγησέ το.Αν δεν μπορείς εγώ φταίω που σου επισήμανα τις αδυναμίες του πειράματός σου;Kαι αντί να μου πεις και κάνα ευχαριστώ (συνηθισμένη πρακτική μεταξύ των πειραματιστών),μου λες ότι ειρωνεύομαι κιόλας...τι να πώ...είναι κομμάτι αχαριστία...

ΥΓ:Δεν ειρωνεύομαι.

Άθεος είπε...

Σωστά!
Μάλιστα εγώ έχω να σου προτείνω να διαβάσεις την «Δομή των Επιστημονικών Επαναστάσεων» του T. S. Kuhn που αναφέρεται στην μεταπολεμική ιστορία της φιλοσοφίας της επιστήμης. Είναι το πιο δυνατό μανιφέστο του νέου επιστημολογικού ρεύματος, για να καταλαβαινόμαστε τουλάχιστον… αλλιώς να εγκαταλείψεις τα… επιστημονικά πειράματα!

george είπε...

Aγαπητέ άθεε οικοδεσπότη μας ευθαρσώς και κυρίως επωνύμως δηλώνω οτι δεν πιστεύω στην ύπαρξη θεού η άλλου όντος...τώρα καμιά χριστοπαναγία απο χούι η εξαιτίας της αθυροστομίας μου την"ρίχνω",αυτό δεν σημαίνει όμως πως αποδέχομαι την ύπαρξη αυτών!!

kon1p είπε...

Εγώ πάντως, όταν είμαι τσαντισμένος και ρίξω κανα δυο (ή και περισσότερες-αναλόγως της περιστάσεως) χριστοπαναγίες, έρχομαι στα ίσα μου.
Μήπως ανώνυμε ψυχοθεραπευτά μπορείς να κάνεις διάγνωση?

george είπε...

Ειδάλλως κύριε θα ζητήσουμε την συμβουλή του έτερου ιατρού της παρέας, που είναι και του ΙΚΑ παρακαλώ!!

Άθεος είπε...

Όχι βέβαια loupasg. Όπως αισθάνεται κανείς. Γιατί αφού δεν υπάρχει, τον βρίσεις δεν τον βρίσεις, κανένας δεν παθαίνει τίποτα! Αν όμως εσύ εκτονώνεσαι θεραπεύσου όπως νομίζεις εσύ! Αλίμονο, απ’ αυτούς που τον πιστεύουν και τον βρίζουν! Αυτό είπα εγώ!

Εύχομαι kon1p και loupasg να ανακαλύψετε τα βαθύτερα αίτια της… αυτοθεραπείας σας!

Argy Bargy είπε...

Θα μου επιτρέψετε, ως ψυχολόγο της παρέας, να σχολιάσω τα περί της βρισιάς. Οι βρισιές χαρακτηρίζονται ως λέξεις «ταμπού» στην ανθρώπινη επικοινωνία. Άλλοτε έχουν σεξουαλικές αναφορές (λ.χ. γαμήσου), βλάσφημες, (λ.χ. γαμώ την παναγία), σκατολογικές (λ.χ. σκατά), εθνολογικά/φυλετικά/γενετικά προσβλητικές (λ.χ. αδελφή), άλλοτε πάλι είναι γενικοί προσβλητικοί όροι ή και προσβλητική αργκό. Η χρήση τους ομοιάζει με την κόρνα του αυτοκινήτου: Εκφράζει ένα πλήθος συναισθημάτων, όπως θυμό, πόνο, οργή, χαρά, έκπληξη. Χρησιμοποιούνται αυτές οι λέξεις και εκφράσεις συχνά για να εκμαιεύσουν μία συγκεκριμένη αντίδραση από τους γύρω. Οι ύβρεις είναι επίσης ωφέλιμες, όπως λέμε, καθαρκτικές. Επιτρέπουν την εξωτερίκευση συναισθημάτων και μάλιστα πολλές φορές υποκαθιστώντας τη φυσική βία (καλύτερα μία βρισιά παρά ένας φυσικός καβγάς). Ας μην ξεχνάμε ακόμη τη θετική χρήση των ύβρεων. Λέμε για παράδειγμα: Έχεις και γαμώ τις μηχανές. Το «και γαμώ» σηματοδοτεί εμφατικά τη συναισθηματική μας αντίδραση και τη μεταφέρει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στο άλλο πρόσωπο.
Αναφορικά με τη συζήτηση περί ύβρεων απέναντι σε κάποια θεότητα ή θεό (λ.χ. την χριστιανική παναγία ή το θεό τους) θα είχα να σχολιάσω ότι δεν αποκλείω την πιθανότητα η χρήση τους να γεννά σε ορισμένους, ακόμη και άθεους, δυσάρεστα συναισθήματα, ίσως γιατί παρά την πάλη με ένα θρησκειολογικό κατεστημένο, ψήγματα αυτής της πλύσεως εγκεφάλου που υφιστάμεθα εκ γενετής (δεν είναι θέση, απλώς παρατήρηση των συμβαινόντων), μπορεί να φωλιάζουν κάπου, είτε ορισμένοι θέλουν να το αποκαλούν υποσυνείδητο, είτε ονοματίζοντας περιοχές του εγκεφάλου σχετικές με τη μνήμη, ακόμη και τις συναισθηματικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις, είτε εμφανίζονται είτε όχι, δεν έχουν να κάνουν προφανώς με την ύπαρξη ή μη θεοτήτων, αλλά καθαρά με τα ίδια τα υποκείμενα, τις συγκρούσεις που υφίσταται το υπερεγώ τους (τα «πρέπει» που μας έχουν προγραμματίσει επιμελώς) με το εγώ.

Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.

Άθεος είπε...

Μη ζητάς συγνώμη, φίλε μου, εσύ έκανες μια δεύτερη ανάρτηση εδώ και μας κατατόπισες, εκεί όλοι λέγαμε: άρτζι μπούρτζι και λουλάς!
Σαν επιστήμονας που είσαι και μιλάς… εκ βαθέων(!) σχολίασε και το πείραμα του Ανώνυμου, γιατί εμείς μόνο από την επιστημολογική του πλευρά το αναλύσαμε!

Crux είπε...

Η θρησκεία καταφέρνει δυστυχώς να διατηρήσει αρχέγονες αντιλήψεις και φαίνεται πως μετά από τόσα χρόνια δουλεύει με αποτελεσματικό πάντοτε τρόπο.Δεν υπάρχει πιο γελοία αντίληψη απ΄το να θεωρούμαστε άχρηστα κατασκευάσματα που όποτε του καπνίσει του Θεού θα μας κάνει ό,τι θελήσει.
Χάνεται η πρωτοβουλία,χάνεται η αμφισβήτηση,χάνεται η σκέψη,χάνεται η αξιοπρέπεια.Επιτυγχάνεται η τυφλή υποταγή,επιτυγχάνεται η άβουλη και τηλεκατευθυνόμενη σκέψη και εν τέλει επιτυγχάνεται η υπακοή στην εξουσία και στους λεγόμενους εκπροσώπους.

Ανέγνωμο Πιόνι είπε...

Όμως για αυτήν την εξουσία και για κάθε τύπου εξουσία δεν πάλευαν πάντα οι άνθρωποι για να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν? Αυτό δεν έχει δείξει η ιστορία μας? ..
Για ποιόν λόγο το κάνανε? Μήπως είναι όλοι τους βλάκες??

Άθεος είπε...

Πολύ καλά τα λες crux, έτσι είναι. Όταν λες «Χάνεται η πρωτοβουλία, χάνεται η αμφισβήτηση, χάνεται η σκέψη, χάνεται η αξιοπρέπεια» και μαζί με άλλα που δεν κατονόμασες, με μια λέξη το λέμε μηδενισμό! Τόσο μηδενιστικές είναι οι θρησκείες, που για να εξυψώσουν το υπερκόσμιο και υπερβατικό στον κόσμο αυτό, συμπεριφέρονται μηδενιστικά. Ζουν στον κόσμο αυτό σαν ξένοι, αλλοτριωμένοι με το βλέμμα στο πουθενά!

Όπως είδες, Ανέγνωμο Πιόνι, διόρθωσα το σφάλμα στο σχόλιό σου, όμως τώρα πρέπει να διορθώσω και το ίδιο το σχόλιο με μια καλή απάντηση.
Όταν ο Crux κάνει λόγο για εξουσία, αναφέρεται σε κείνη όπου οι υπήκοοι πρέπει τυφλά να υπακούν και η σκέψη τους να είναι άβουλη και κατευθυνόμενη. Το λέει στην τελευταία του φράση.
Για μια τέτοια εξουσία παλεύουν οι άνθρωποι… Αυτό λέγεται φασισμός και είναι κατακριτέος για όλα τα στάδια της ιστορίας.
Μην γίνεσαι… πιόνι χωρίς γνώμη…

Argy Bargy είπε...

Θα σχολιάσω το πείραμα του Ανώνυμου, αλλά θα το κάνω επιστημολογικά. Ίσως όμως βρείτε ενδιαφέρουσα και τη δική μου ανάλυση. Το σχόλιό μου για το πείραμα λοιπόν έχει ως εξής:
Εκτιμώ ότι είναι αποτυχημένη η σχεδίασή του, διότι δεν ελέγχονται οι άλλες παράμετροι, εκτός από την ύπαρξη ή μη μίας θεϊκής οντότητας. Για να θέσω μερικές:
1) Είναι εκδικητική η υπό εξέταση θεϊκή οντότητα ή όχι;
2) Εάν ναι, μήπως φυλάει την εκδίκηση για αργότερα (στην παρούσα ζωή, τη μετά θάνατο ή ακόμη και τους απογόνους μας);
3) Μήπως δεν είναι πανταχού παρούσα, επομένως δεν μας είδε όταν κάναμε τις κακίες μας;
4) Μήπως η εκδίκησή της δεν γίνεται αντιληπτή με μετρήσιμο τρόπο;
5) Μήπως δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης;
6) Μήπως δεν γνωρίζει ελληνικά;
7) Μήπως είναι κουφή;
8) Μήπως δεν είναι παντοδύναμη και έτσι δεν επαρκεί η δύναμή της για να παρέμβει, αν και πολύ θα το ’θελε;

Αυτό αφορά τις παρατηρήσεις μου για το ένα σκέλος του πειράματος. Το άλλο αφορά στα υποκείμενα: Μήπως οι απαντήσεις τους παρεκκλίνουν λόγω των πεποιθήσεών τους; Για να το θέσω διαφορετικά, μήπως ερμηνεύουν συγκεκριμένα γεγονότα εκλαμβάνοντάς τα ως παρεμβάσεις μίας θεϊκής, άμεσα εκδικητικής, πανταχού παρούσης, σαφώς παρεμβατικής οντότητας; Κι ακόμη, οι άθεοι, μήπως κάνουν ακριβώς το αντίθετο; Είναι γνωστή η ψυχολογική αρχής της δια μαρτυρίας επαλήθευσης (λ.χ. προβλέψεων μέντιουμ, γνωμών ερωτευμένων για το ταίρι τους, κτλ.).
Ακόμη, μήπως οι ύβρεις δεν είναι επαρκείς για να κινητοποιήσουν το θεϊκό, πανταχού παρόν, εκδικητικό, ακούον, ελληνομαθές ον; Μήπως, κατά τη δική του άποψη δεν είναι τόσο κακές ή και καθόλου κακές;

Επειδή είναι αδύνατον να ελέγξουμε για όλες αυτές τις παραμέτρους, θεωρώ ότι το πείραμα δεν οδηγεί πουθενά. Πάντως, εάν κανείς ακολουθεί τη σύγχρονη άποψη περί χριστιανικού θεού, δεν νομίζω ότι θα έπρεπε καν να διατυπώνει τέτοιες υποθέσεις, διότι κατά τη σύγχρονη αυτή άποψη, ο χριστιανικός θεός δεν είναι εκδικητικός και κακός, τουλάχιστον για την επίγεια ζωή των πλασμάτων. Βεβαίως, πάντα υφίσταται η γνωστή σύγκρουση της παντοδυναμίας και της επίγνωσης όλων όσων συμβαίνουν, που κατ’ ουσίαν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ίδιο αυτό ον τα πράττει κιόλας και δεν είμαστε διόλου ελεύθεροι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε άνετα να υποθέσουμε ότι κάνει του κεφαλιού του, κάνοντας εκατομμύρια όντα να υποφέρουν φρικτά, χωρίς εμφανείς λόγους (ναι, είναι γνωστό το αντεπιχείρημα «άγνωσται αι βουλαί») ενώ άλλοι πάλι διαβιούν άνετα χωρίς επίσης εμφανείς λόγους.
Εν τέλει, τι συζητάμε; Όλα αυτά είναι ανοησίες. Η αθεΐα διέπεται από εξαιρετικά απλές φιλοσοφικές και επιστημονικές αρχές, όπως τη λεπίδα του Όκαμ, την παρατήρηση της ύπαρξης της ανθρωποκεντρικής αρχής στην ανθρώπινη σκέψη, την παρατήρηση και την ερμηνεία με σαφείς φυσικούς, βιολογικούς, ψυχολογικούς, κτλ. νόμους, του περιβάλλοντος κόσμου συμπεριλαμβανομένων των υπάρξεών μας.

Υ.Γ Και πάλι συγγνώμη για το μακροσκελές, αλλά αγαπητέ Άθεε τα ήθελε ο κ@λος σου, καθότι το ζήτησες!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ εν Φρόυντ αδελφέ Argy Bargy.
Με τα λίγα γράμματα που ξέρω μου αρέσει να συνδέω ενέργεια με αποτέλεσμα.Όταν λοιπόν με συγκεκριμένη ενέργεια επαναλαμβάνεται το ίδιο αποτέλεσμα συμπεραίνω πως η ενέργεια ευθύνεται.Αντί να θεωρητικολογείς έτσι--------

Αναφορικά με τη συζήτηση περί ύβρεων απέναντι σε κάποια θεότητα ή θεό (λ.χ. την χριστιανική παναγία ή το θεό τους) θα είχα να σχολιάσω ότι δεν αποκλείω την πιθανότητα η χρήση τους να γεννά σε ορισμένους, ακόμη και άθεους, δυσάρεστα συναισθήματα, ίσως γιατί παρά την πάλη με ένα θρησκειολογικό κατεστημένο, ψήγματα αυτής της πλύσεως εγκεφάλου που υφιστάμεθα εκ γενετής (δεν είναι θέση, απλώς παρατήρηση των συμβαινόντων), μπορεί να φωλιάζουν κάπου, είτε ορισμένοι θέλουν να το αποκαλούν υποσυνείδητο, είτε ονοματίζοντας περιοχές του εγκεφάλου σχετικές με τη μνήμη, ακόμη και τις συναισθηματικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις, είτε εμφανίζονται είτε όχι, δεν έχουν να κάνουν προφανώς με την ύπαρξη ή μη θεοτήτων, αλλά καθαρά με τα ίδια τα υποκείμενα, τις συγκρούσεις που υφίσταται το υπερεγώ τους (τα «πρέπει» που μας έχουν προγραμματίσει επιμελώς) με το εγώ.-------


προτείνω να γίνει το πείραμα σε πολλούς άθεους ανθρώπους.Αν παρατηρήσουμε ανθρώπους ανεπηρέαστους τότε θα δεχτώ τα λεγόμενά σου.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα αυτά πως σχετίζονται;

1) Είναι εκδικητική η υπό εξέταση θεϊκή οντότητα ή όχι;
2) Εάν ναι, μήπως φυλάει την εκδίκηση για αργότερα (στην παρούσα ζωή, τη μετά θάνατο ή ακόμη και τους απογόνους μας);
3) Μήπως δεν είναι πανταχού παρούσα, επομένως δεν μας είδε όταν κάναμε τις κακίες μας;
4) Μήπως η εκδίκησή της δεν γίνεται αντιληπτή με μετρήσιμο τρόπο;
5) Μήπως δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης;
6) Μήπως δεν γνωρίζει ελληνικά;
7) Μήπως είναι κουφή;
8) Μήπως δεν είναι παντοδύναμη και έτσι δεν επαρκεί η δύναμή της για να παρέμβει, αν και πολύ θα το ’θελε;


Αν επηρεάζεται το συναίσθημα όσων βρίσουν(με πιθανές επιδράσεις σε πλευρές της ζωής τους) τότε δεν ισχυρίζομαι κάτι περί θεών αλλά πως κάτι ελέγξαμε.

Άλλωστε όπως έλεγε και ο Πρωταγόρας
"Για τους Θεούς δεν μπορώ να ξέρω ούτε ότι υπάρχουν ούτε ότι δεν υπάρχουν ούτε ποιας λογής είναι, γιατί πολλά είναι αυτά που μας εμποδίζουν να μάθουμε και η αδηλότητα και το ότι σύντομος είναι ο βίος του ανθρώπου".
Αλλά τι σου λέω τώρα,οι νεοέλληνες ανακάλυψαν πως δεν υπάρχει και μας διαβεβαιώνουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων και χιλίων επιστημόνων μαζί.

Argy Bargy είπε...

Ανώνυμε,
Εάν γνωρίζεις βασική πειραματική και στατιστική, τότε θα γνωρίζεις και την έννοια του συστηματικού λάθους. Εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν στα μέντιουμ και εάν ερωτηθούν θα απαντήσουν με πολλά παραδείγματα επαλήθευσης. Το πρόβλημα είναι ότι υπεισέρχονται βασικές ψυχολογικές αρχές ερμηνείας των πραγμάτων στη μέση (συστηματικό και όχι τυχαίο λάθος), κάτι που κάνει την επαλήθευση ή διάψευση πιο θολή (ωστόσο απόλυτα δυνατή με πιο αντικειμενικές μεθόδους). Με μεγάλους αριθμούς υποκειμένων αποφεύγεις το τυχαίο λάθος, όχι το συστηματικό. Μίλησα επίσης και για πολλά άλλα προβλήματα, όπως ετεροχρονισμό της τιμωρίας, μη παρεμβατικότητα, μη εκδικητικότητα, κτλ. Αυτά είναι εξίσου σημαντικά και δεν διακρίνω απάντησή σου.
Όσον αφορά την εισαγωγή σου περί σύνδεσης ενέργειας και αποτελέσματος δεν κατανοώ πού αναφέρεσαι ακριβώς. Εκτός εάν θες να πεις «μου αρέσει να τα λέω σταράτα» και το λες μέσω Γιουγκοσλαβίας.
Τέλος, δεν νομίζω ότι θεωρητικολογώ με την αρνητική έννοια που αντιλαμβάνομαι ότι προσδίδεις στον όρο. Απλώς διατυπώνω, με σαφήνεια νομίζω, τους λόγους αποτυχίας του πειράματος που προτείνεις. Εάν πιστεύεις σε έναν εκδικητικό, παρεμβατικό, παντοδύναμο, άμεσα τιμωρητικό θεό, νομίζω ότι πρέπει να πάψεις, γιατί θα σε κάψει που προτρέπεις άθεους έστω, να τον υβρίσουν για να δοκιμάσουν εάν υπάρχει. Μου φαίνεται εν γένει πολύ απλοϊκή η σκέψη σου και η θρησκευτική σου στάση.

Argy Bargy είπε...

Δυστυχώς δεν πρόλαβα την δεύτερη ανάρτησή σου και έτσι φαίνεται λίγο διαφορετικό από ό,τι ήθελα το σχόλιό μου. Παρά ταύτα, σου απαντώ και πάλι:
Εάν δεν αντιλαμβάνεσαι πώς σχετίζονται οι παράμετροι (μεταβλητές) που απαρίθμησα με αυτό που θέλεις να μετρήσεις (την εξαρτημένη μεταβλητή) που είναι τα αρνητικά πράγματα που θα εμφανιστούν στη ζωή των υβριστών του θεού σου, τότε επιβεβαιώνεται ότι δεν είσαι και σπίρτο, για να το θέσω ευγενικά. Και το λέω διότι νομίζεις ότι είσαι εξυπνάκιας, ενώ στην πραγματικότητα είσαι ένας φελλός.
Ακόμη, την αθεΐα δεν την ανακάλυψαν νεοέλληνες. Φαντάζομαι ότι και πρωτόγονες φυλές θα είχαν πεφωτισμένα μέλη με ανοσία ή αυτοΐαση από τον ιό της σκέψης που ονομάζεται θρησκεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν και οι νεοέλληνες να είναι απολύτως άθεοι. Μάλιστα, ακόμη και εάν έσπασα φέτος το πόδι μου, θεωρώ τον εαυτό μου υπερτυχερό σε σχέση με το πιστό αφρικανόπουλο (που ασπάστηκε τη χριστιανική σου θρησκεία λόγω κάποιας ιεραποστολής - πλασιέ θρησκείας) που ψόφησε σαν μύγα λόγω μιας ασήμαντης στο δυτικό κόσμο αρρώστιας. Σου λέει κάτι η μαρτυρία μου ως πρώτου υποκειμένου του ανόητου πειράματός σου; Πόσο πνευματικά τυφλός μπορείς να είσαι; Ξέρεις με τι ρυθμούς πεθαίνουν για ασήμαντους λόγους με απαίσιους τρόπους ανθρωπάκια που δεν έφταιξαν σε τίποτα ενώ εσύ πληκτρολογείς με άνεση από το σπιτάκι σου νομίζοντας ότι κάποια θεότητα ασχολείται με την αφεντιά σου; Δεν μπορείς να βάλεις με τον πτωχό σου εγκέφαλο ότι εάν τυχόν υπήρχε κάποιος που ενδιαφερόταν εκεί πάνω θα μας είχε αρπάξει και θα μας είχε σβουρίξει από καταή που λέμε και στα μέρη μου; Άει σιχτίρ, γιατί με σύγχισες βραδυάτικο.

Άθεος είπε...

Φίλε μου Argy, περισσότερο χιουμοριστικά σκέφτηκες, παρά επιστημολογικά.
Τώρα για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά, τα ερωτήματα που βάζεις δεν είναι παράμετροι αλλά το άγνωστο που ανιχνεύουμε. Όμως στο σκέλος που εμπλέκεις το ξυράφι του Όκαμ πραγματικά θα δεχτώ ότι η αθεΐα διέπεται από εξαιρετικά απλές φιλοσοφικές και επιστημονικές αρχές, ακριβώς με τη λογική του Όκαμ, με την οποία κόβουμε όλες τις ανοησίες των πιστών που είναι αναπόδεικτες και κυρίως παράλογες.

Όπως παράλογο φαίνεται και το πείραμα στο οποίο ένας πιστός προτρέπει άθεους να βρίσουν το θεό του, αντί να κάνει ακριβώς το αντίθετο!
Αχ Ανώνυμε, από αυθυποβολή και μόνο, να ήξερες τι σε περιμένει τώρα…!
Όσο για την παρατήρησή σου, ότι σήμερα είμαστε πολύ πιο βέβαιοι για την μη ύπαρξη του θεού από τον αγνωστικισμό του Πρωταγόρα στην αρχαιότητα, ναι το παραδεχόμαστε, όχι με ύφος χιλίων καρδιναλίων, αλλά χιλιάδων επιστημόνων!

Αρκετά εριστικό σε βρήκα Argy στα τελευταία σου σχόλια και καλό είναι να ηρεμίσεις. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι, στην Αφρική χωρίς να βρίσουν κανέναν θεό, ψοφάνε σαν μύγες!
Στον Ανώνυμο θα έλεγα ότι με το ωφελιμιστικό πνεύμα που βλέπεις τη θρησκεία του, την προσβάλει θανάσιμα και οι οικτιρμοί των διαβασμένων πιστών θα πρέπει εμμέσως να τον προσβάλουν στο διηνεκές, πέρα από το αμάρτημα που διαπράττει σαν χριστιανός!
Το περίμενες, ένας άθεος να σε κατηγορεί για αμαρτωλό;
(και με αποδείξεις αυτή την φορά!)

Ανώνυμος είπε...

Δεν ισχυρίζομαι πως υπάρχει θεός ούτε πως είμαι χριστιανός.Εγώ άλλα λέω αλλά βάζετε ταμπέλες καθώς αυτό βολεύει.Το ξυράφι του Όκαμ το κρατώ εγώ και σας λέω,κάντε το πείραμα!
Τη σκέψη σας την καταλαβαίνω αλλά επειδή είμαι παρατηρητικός παρατηρώ πως όλοι οι άθεοι έχουν προβλήματα.
Για παράδειγμα προσβολές προς το συνομιλητή του είδους "επιβεβαιώνεται ότι δεν είσαι και σπίρτο, για να το θέσω ευγενικά. Και το λέω διότι νομίζεις ότι είσαι εξυπνάκιας, ενώ στην πραγματικότητα είσαι ένας φελλός."

Ανώνυμος είπε...

Στον Ανώνυμο θα έλεγα ότι με το ωφελιμιστικό πνεύμα που βλέπεις τη θρησκεία του, την προσβάλει θανάσιμα


Ειλικρινά σου λέω πως τα παρουσιάζεις όπως θέλεις.Δεν ξέρω αν το κάνεις για προπαγανδιστικούς λόγους αλλά σε ότι αφορά το πρόσωπό μου είσαι εκτός πραγματικότητας.

Ανώνυμος είπε...

Για να επανέλθω στο Φάουστ

Ποιός τολμάει να ειπεί πιστεύω στο θεό;
Ποιός τολμάει να ειπεί δεν πιστεύω στο θεό;

Κρύβει περισσότερα απ'ότι δείχνει και ουσιαστικά περιγράφει την τραγωδία της ύπαρξής μας.Συνθλιβόμαστε παντού εν ισορροπία!!!

Άθεος είπε...

Τρία σχόλια χωρίς ουσιαστικό νόημα.
Το πρώτο αφορά τον Bargy.
Για το δεύτερο, ποιος στα αλήθεια είναι εκτός πραγματικότητας… Μου φαίνεται δεν καταλαβαίνεις και πολλά ή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει «ωφελιμιστικό»!
Ούτε γιατί σου καταλόγισα αμαρτήματα!
Όσο για το τρίτο είσαι τελείως εκτός θέματος! Τι σου κόλλησε με τον Φάουστ…
Πού κολλάει ο Γκαίτε και η… ερώτηση της Μαργαρίτας;
Ποιος είναι εκτός πραγματικότητας… για σύνελθε!

Ανώνυμος είπε...

Προστακτική σύνελθε.
Πάλι δυναμιτίζεις.Πρέπει να είσαι λίγο πιο light.
Θα πω και κάτι άλλο άσχετο.
Ας πάρουμε και ας παρατηρήσουμε τα τροχαία ατυχήματα.
Ποιοί συγκρούονται;
Από απλή παρατηρήση του περιβάλλοντος διαπιστώνω πως συγκρούονται άνθρωποι οι οποίοι στην προσωπική τους ζωή δεν δρουν αγαθοποιά με αποτέλεσμα η ψυχή τους να είναι ταραγμένη.Αν διαπράξετε πράξεις από αυτές που όλες οι θρησκείες χαρακτηρίζουν ανήθικες αυξάνονται οι πιθανότητές σας για ατύχημα.Όσοι προσέχουν το λόγο τους και τις πράξεις τους φαίνονται να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα.Αν βέβαια πάρεις ένα οδοστρωτήρα και πατήσεις όλα τα αυτοκίνητα δεν θα τη γλιτώσουν ούτε οι πράττοντες ηθικά.Και το λέω αυτό το τελευταίο γιατί θα έχουμε πάλι σχόλια για παιδιά που πεθαίνουν από πείνα.
Τώρα μην πέσετε να με φάτε ως εκτός θέματος.

kon1p είπε...

Τι μου θύμισες ρε ανώνυμε!!!
Ενα σήμα σε πίσω τζάμι αυτοκινήτου
"Μη βλασφημείτε τα θεία, κίνδυνος ατυχήματος"...

george είπε...

Aφου ξεφύγαμε ας ρίξουμε κι ένα ανεκδοτάκι.Χριστιανός,μουσουλμάνος και εβραίος μιλάνε για θαύματα!!!λέει ο πρώτος:"με πιάνει μπουρίνι στη θάλασσα,ξεσπά τρικυμία, χάνω τα κουπιά μα οχι και την πίστη μου,πέφτω στα γόνατα προσεύχομαι και ξαφνικά γίνεται το θαύμα,γύρω-γύρω τρικυμία και στη μέση λάδι" ο δεύτερος μετα:"είμαι καβάλα στη καμήλα στη μέση της ερήμου οταν σηκώνεται αμμοθύελα μεγάλη,σπάει η καμήλα το πόδι,χύνεται και το νερό αλλά εγώ παραμένω πιστός,προσεύχομαι και ξαφνικά γίνεται το θαύμα,γύρω-γύρω θύελα και στη μέση γαλήνη"κι έρχεται η σειρά του εβραίου:"η θρησκεία μας απαγορεύει ρητά να δουλεύουμε το σαββατο,μόνο στη συναγωγή επιτρέπεται να πάμε ,ετσι λοιπόν όπως στριμώχνομαι με άλλους σκοντάφτω και τι βλεπω;ένα πουγκί με λίρες,να το πάρω αμμαρτία να το αφήσω δεν γίνεται,σκύβω προσεύχομαι και γίνεται το θαύμα γύρω-γύρω σάββατο και στη μέση δευτέρα"!!!

kon1p είπε...

Σοβαρά τώρα.
Επειδή Ανώνυμε φαίνεται πως το έχεις ψάξει πολύ το θέμα με τα ατυχήματα, δεν μας κάνεις μια λίστα με τα αμαρτήματα που σχετίζονται με τον Κ.Ο.Κ. (και τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε) ώστε να μην πάμε "σαν το σκυλί στ' αμπέλι"?
θα σου είμαι υπόχρεως...

Ανώνυμος είπε...

kon1
Έχουν ασχοληθεί κι άλλοι με το θέμα των ατυχημάτων απ´ότι έμαθα πρόσφατα.Καταλαβαίνουμε το κακό και το καλό(βάλτε σε εισαγωγικά αν θέλετε) από το αποτέλεσμα.
Όταν κάνουμε το κακό είναι σαν να λειτουργούμε ως μαγνήτης(ελκύουμε αρνητικά για μας γεγονότα).
Φυσικά όλα αυτά αν αποδειχθούν δεν σημαίνει πως υπάρχουν θεικές δυνάμεις.Ίσως είναι κάτι άλλο.

Άθεος είπε...

Λοιπόν Ανώνυμε, τώρα που το σκέφτομαι νομίζω ότι είσαι ο πιο κατάλληλος και να διαδεχτείς τον Γιούρι Γκέλερ! Τα ίδια πειράματα κάνουν κι εκεί, προσπαθώντας να μας πείσουν για κάτι που όχι μόνο δεν είναι οι ίδιοι, αλλά ούτε και υπάρχουν! Τρικ και μόνο τρικ κάνουν οι… μένταλιστς!
Μην νομίζεις όμως, ότι επειδή ανέφερες τα παιδιά της Αφρικής ότι είσαι εντός θέματος!
Εκτός είσαι πάλι!
Δεν μου λες… την ανάρτηση τη διάβασες;
Πού γράφω για παιδιά στην Αφρική που παθαίνουν ατυχήματα επειδή δεν πιστεύουν!
Τέλος, μιας και σου αρέσουν τα πειράματα, για ψάξε… έχεις ακούσει ποτέ για κανέναν άθεο εγκληματία… όλοι πιστοί σε μια θρησκεία είναι!
Όχι κανένα ρεμάλι που βρίζει χριστοπαναγίες. Για να βρίζει σημαίνει ότι του δίνει και αξία. Και ο άθεος, που θα έπρεπε να μου υποδείξεις στις φυλακές, θα έπρεπε να γνωρίζει τι σημαίνει άθεος!
Όλοι οι κατάδικοι πιστοί είναι λοιπόν!
Πώς σου φαίνεται το πείραμα;

Ανώνυμος είπε...

Πάλι διαγραφές κάνεις;
Συγχαρητήρια

Ανώνυμος είπε...

"Μην νομίζεις όμως, ότι επειδή ανέφερες τα παιδιά της Αφρικής ότι είσαι εντός θέματος!
Εκτός είσαι πάλι!
Δεν μου λες… την ανάρτηση τη διάβασες;
Πού γράφω για παιδιά στην Αφρική που παθαίνουν ατυχήματα επειδή δεν πιστεύουν!"

Διαβάζεις τι σου γράφω ή έχεις αναχθεί σε παράγοντα διαστροφής.

Άθεος είπε...

Για το πρώτο σχόλιο Ανώνυμε, δεν έχω να απαντήσω τίποτα, αφού δεν διέγραψα κανένα σχόλιο, αν κι αυτό έπρεπε να το διαγράψω γιατί αφ’ ενός δεν λέει τίποτα και αφετέρου με συκοφαντείς!
Για το δεύτερο πάλι δεν έχω να απαντήσω τίποτα και όπως το πρώτο κι αυτό έπρεπε να διαγραφεί για τους ίδιους λόγους όπως και το πρώτο!
Δηλαδή μηδέν εις το πηλίκον!
Δεν βαρέθηκες βρε Ανώνυμε…
Άστο αγόρι μου να πάει στο διάολο…
…αφού δεν έχεις να πεις τίποτα… γιατί το κουράζεις…

Argy Bargy είπε...

Νομίζω ότι σχετική με το πείραμα που προτείνει ο Ανώνυμος, όσο και με την ανάπτυξη μεταφυσικών δοξασιών ως ένα βαθμό, είναι και η απόδειξη της ανάπτυξης προληπτικής συμπεριφοράς σε ζώα.
Ένας διάσημος Αμερικανός ψυχολόγος, ο B.F. Skinner, πράγματι επέδειξε πειραματικά την ανάπτυξη προληπτικής συμπεριφοράς στα ζώα, ήδη από τα μέσα του 20ου αι. Συγκεκριμένα, στο περίφημο «κουτί» του (Skinner’s Box), ένα κλειστό χώρο με ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες, παρείχε κάποιου είδους ενίσχυση (παροχή τροφής) σε σταθερά χρονικά διαστήματα στο έγκλειστο ζώο (περιστέρι, σκύλο, κτλ.). Το ζώο φάνηκε ότι μπορούσε να επαναλάβει έως 10.000 φορές κάποια τελετουργική συμπεριφορά (λ.χ. κάποιο να γυρνά γύρω από τον εαυτό του, άλλο να κινεί ως εκκρεμές το κεφάλι, κοκ.) που εκτίμησε ότι είχε σχέση με την παροχή τροφής, διότι αυτή η παροχή συνέβη τη στιγμή που το ζώο εξεδήλωνε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Όχι μόνο αυτό, αλλά φάνηκε ότι αυτή η συμπεριφορά εξαλειφόταν πολύ δύσκολα.
Εξελικτικά, τα όντα που είναι σε θέση να κάνουν συνδέσεις αιτίου – αποτελέσματος (στην περίπτωσή μας συμπεριφοράς – ενίσχυσης) έχουν ένα πλεονέκτημα επιβίωσης που υπερσκελίζει τις όποιες πιθανώς εσφαλμένες συνδέσεις.
Αυτή η παρατήρηση, δεν αποκλείεται να ισχύει (θα έλεγα ότι είμαι πεπεισμένος ότι συμβαίνει) σχετικά και με τη θρησκευτική συμπεριφορά. Εκεί βέβαια δεν παρατηρούμε, αλλά διδασκόμεθα ότι συγκεκριμένες πράξεις έχουν θετικό και άλλες αρνητικό αποτέλεσμα επάνω μας. Τείνουμε λοιπόν με ανθεκτικότητα να συνδέουμε τυχαία γεγονότα με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Έβρισα και μου έκλεψαν το πορτοφόλι, προσευχήθηκα και έγινε καλά το παιδί μου, κτλ. Από την άλλη επίσης τείνουμε να αγνοούμε άλλα γεγονότα. Λ.χ. ακούμε συχνά προτάσεις όπως: «Ως εκ θαύματος σώθηκε ένα παιδί στο μοιραίο Μπόινγκ», αγνοώντας τον παραλογισμό της τη στιγμή που σκοτώθηκαν άλλα 299 άτομα. Δεν εξηγεί αυτό το φαινόμενο φυσικά τα πάντα περί ύπαρξης θρησκείας, πίστης, προληπτικής συμπεριφοράς, ακόμη και του πειράματος του Ανώνυμου, αλλά δείχνει ότι ως ένα σημείο παρεμβαίνουν πολύ ισχυροί εξελικτικοί-ψυχολογικοί νόμοι που κάνουν τα αυτά αποτελέσματα ερμηνεύσιμα με πολύ διαφορετικό τρόπο. Βεβαίως, ένας άθεος ορθολογιστής κατανοεί το φαινόμενο και μπορεί να είναι πολύ πιο αντικειμενικός κριτής. Ανώνυμε, όπως καταλαβαίνεις, είσαι κι εσύ δυστυχώς ένα περιστέρι του Skinner!

Άθεος είπε...

Εγώ φίλε μου Argy δεν θα συνέδεα τον Ανώνυμο με περιστέρι, μιας και είμαι αντίθετος με την μπηχεβιοριστική ψυχολογία (βλέπε «Πέρα από την Αναγωγική Θεωρία» του Καίσλερ) εκτός κι αν ήθελα μ’ αυτό να εκφράσω ότι τα σχόλιά του στις αναρτήσεις μου μοιάζουν με κουτσουλιές στη βεράντα!
Θα έλεγα, όπως γράφει ο Καίσλερ για τους πιστούς ότι «η φλέβα παραίσθησης που διατρέχει την ιστορία μας» σίγουρα πρέπει «να οφείλεται σε κάποια ενδημική μορφή παράνοιας που είναι εγγενής στα κυκλώματα του ανθρώπινου εγκέφαλου».
Όπως διαπίστωσαν άλλοι επιστήμονες, η έντονα θρησκευτική πίστη είναι αποτέλεσμα της παύσης λειτουργίας μιας εγκεφαλικής περιοχής, του ινιακού λοβού. Η ίδια εγκεφαλική δυσλειτουργία ευθύνεται και για τον αποπροσανατολισμό του ατόμου!
Άλλοι επιστήμονες (Atran, Bloom, Boyer, Dennett, Hinde, Keleman, Shermer και πολλοί άλλοι) το είπαν διαφορετικά, δηλαδή ότι η θρησκεία, σαν παραλογισμός, ίσως να αποτελεί παραπροϊόν ενός ειδικού εγγενούς μηχανισμού ανορθολογικότητας στον εγκέφαλό μας!
Όμως, θα σας συνιστούσα να ρίξετε και μια ματιά σε μια παλαιότερή μου ανάρτηση: Βασανιστήρια, πίστη και νευροθεολογία που έχει μέσα και πειράματα και φιλοσοφία!
Απ’ όλα διαθέτει το μαγαζί!

Ανώνυμος είπε...

Argy Bargy

Δεν χρειαζόταν το φινάλε για να καταλάβω τους υπαινιγμούς σου.
Έχω βεβαιωθεί πως σας συμβαίνει αυτό ακριβώς που υποτίθεται πως έχουν οι πιστοί.Απλοποιητική σκέψη.Τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά περίεργα για να επιλύονται με το λυσάρι σου.Δεν μπαίνω στη διαδικασία να προτάξω σοβαρό κείμενο σε κακοπροαίρετους και προκατειλημμένους.Εκτός από την παράνοια στην οποία αναφέρεται ο λογοκριτής-άθεος η οποία παρατηρείται σε πολλούς θερμούς αντίθεους υπάρχουν και άλλες θεωρίες στη νευροθεολογία που δεν τις αναφέρει γιατί δεν τον βολεύουν.Σημασία τελικά δεν έχει η θέση στην οποία καταλήγει ο καθένας αλλά ο δρόμος.Κάθε προκατειλημένος είναι απορριπτέος από μένα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και ο άθεος δεν φαίνεται να θέλει να προάγει την έρευνα αλλά να περάσει συγκεκριμένες θέσεις.
Γιατί άραγε;

Ανώνυμος είπε...

Ας ρίξουν οι αναγνώστες σου μια ματιά σε ένα καλό βιβλίο το οποίο περιέχει,πέρα από την τοποθέτηση του συγγραφέα,παράθεση ερευνών που έγιναν σχετικά με φαινόμενα πνευματικοθρησκευτικού τύπου.Πρόκειται για το "Ψυχολογία, θρησκεία, πνευματικότητα" του David Fontana.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5