5 Ιουν 2019

Συνέντευξη του Απόστολου Λυμπερίδη στον Τάσο Αγγελίδη Γκέντζο στην "Κουλτουρόσουπα".


Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Ηλεκτρονικός, ηχολήπτης, τεχνικός τηλεφωνικών κέντρων. Ιδιαίτερη ασχολία οι κατασκευές ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Πέρα από τα αναγκαία, όπως όλοι οι άνθρωποι, κυρίως διαβάζοντας και γράφοντας. Γράφοντας βιβλία και άρθρα κυρίως στο blog που διαθέτω. Έχω γράψει έξι βιβλία. Εκτός από αυτό, έχουν εκδοθεί άλλα τρία, και άλλα δυο που βρίσκονται στο στάδιο της τελευταίας επεξεργασίας. Στο blog έχω δημοσιεύσει 140 άρθρα, ιστορίας, θρησκειολογίας, φιλοσοφίας και επιστημολογίας που αφορούν εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα από το χώρο της φυσικής και της αστροφυσικής.

Δυο λόγια για το μυθιστόρημα.
Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα, αλλά για μια μικρή ανθολογία πέντε διηγημάτων Επιστημονικής Φαντασίας. Όπως γράφω και στον Πρόλογο η τεχνολογία των τελευταίων δεκαετιών ισοδυναμεί με επανάσταση. Άλλαξε τον κόσμο μας συθέμελα και συνεχίζει την επέλασή της στο μέλλον. Το ότι δρα ανατρεπτικά στις φυσικές διεργασίες του πλανήτη, που εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την ύπαρξή μας, είναι εκτός των άλλων και ηθικό πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε. Ήδη έθιξα ένα καυτό θέμα που η λογοτεχνία Ε.Φ. χρησιμοποιεί σαν κεντρικό της θέμα, καλλιεργώντας διεπιστημονικές προσεγγίσεις σε κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι οι σχέσεις των ανθρώπων στη γη και τα ταξίδια στο διάστημα όπου εναγωνίως ο άνθρωπος αναζητά νέους κόσμους και ζωή προσπαθώντας να απαντήσει στο μυστήριο αν τελικά δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αχανή κόσμο του Σύμπαντος. Η μικρή αυτή ανθολογία περιέχει όλα όσα αναφέρθηκαν και κυρίως, στο πρώτο διήγημα εκθέτει τους φόβους και τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης μας από μια πυρηνική αναμέτρηση των υπερδυνάμεων. Ένα άλλο θέμα που θίγεται είναι η εξάπλωση της αγυρτείας και της απατεωνιάς στην κοινωνία μας. Κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι αφήσαμε ανεπιστρεπτί πίσω τον Μεσαίωνα. Όμως το θέμα είναι πολυποίκιλο. Η ανοησία μας έχει κατακλύσει, αφού ακόμα και έξυπνοι άνθρωποι γίνονται θύματα επιτήδειων τσαρλατάνων με δυσάρεστες συνέπειες.

Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα
Είμαι συγγραφέας δοκιμίων. Αν και το πρώτο βιβλίο μου ήταν ένα μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας που διαδραματιζόταν στη Ρώμη του 1640, μόλις μετά την δίκη του Γαλιλαίου με τον τίτλο «Η Κτηνωδία της Αγιότητας». Τα επόμενα είναι δοκίμια ιστορίας και φιλοσοφίας. Το πρώτο επικεντρώνεται στην εμφάνιση και την εξέλιξη των λεγόμενων «Αποκαλυπτικών Θρησκειών» και πώς διαμορφώθηκε η ιστορία μας στη συνέχεια («Χαλκεύοντας την Ιστορία») και το δεύτερο, περιεκτικά, στην ιστορία των Φιλοσοφικών Σχολών της Αρχαίας Ελλάδας.
Με τον «Νέο Προμηθέα» νομίζω κλείνει ο κύκλος της μυθιστορίας. Βρίσκομαι επίσης στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασία δυο νέων δοκιμίων που προτιμώ να μην αναφερθώ ακόμα σε αυτά, απλώς να πω μόνο ότι συμπληρώνουν, ό,τι άρχισε να κτίζεται στο «Χαλκεύοντας την Ιστορία».

Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Όσο και ένας αναγνώστης, αισθάνεται αναγνώστης επειδή διαβάζει. Κάθε φορά που τελειώνω ένα έργο νομίζω ότι δεν θα ξαναγράψω άλλο, όμως σαν κάποιος να με αναγκάζει, λες και αναδύονται τα θέματα και σαν από αναγκαιότητα καλούμαι να εξερευνήσω άλλο έναν ιδεολογικό χώρο, στρώνομαι και πάλι στη δουλειά. Συνήθως, φλέγομαι από την επιθυμία να γραφτεί κάτι που λείπει από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας βλέποντας, στα Περιεχόμενα του blog «Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ» τα 140 άρθρα που περιμένουν τον υποψιασμένο αναγνώστη του διαδικτύου να τα μελετήσει.

Τι νοιώθετε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Επειδή τα άρθρα του blog είναι ρηξικέλευθα είχα να αντιμετωπίσω στην αρχή κάποιους εριστικούς αναγνώστες, ευτυχώς λίγους, που εξέφραζαν την άποψή τους με επιθετικό τρόπο. Στην συνέχεια συνήθισα, δεν το βλέπω μόνο πολύ φυσιολογικό αλλά και εποικοδομητικό. Ο καθένας έχει τη γνώμη του άλλωστε και αυτή είναι σεβαστή, αρκεί να διαλέγεται ο συνομιλητής πολιτισμένα. Μόνο που  κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι και εγώ έχω δικαίωμα να έχω τη δική μου άποψη, ακόμα και όταν δεν αρέσει στους άλλους, αν και θα μπορούσα να πω ότι γενικά σε ασύγκριτα μεγάλο ποσοστό, οι περισσότερες κριτικές ήταν κολακευτικές για μένα. Το θέμα είναι πώς τεκμηριώνεις επιστημονικά τις θέσεις σου. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος συνήθως επιβεβαιώνει και δικαιώνει το αληθές και το σωστό. Τελευταία, περίεργα χάθηκαν οι αρνητές και μπορώ να πω ότι μου λείπουν. Αυτοί με ατσάλωναν και με έκαναν καλύτερο, αφού με έβαζαν να σκέφτομαι και να δίνω καλύτερες και αφοπλιστικές απαντήσεις. Όλα τα πιο πάνω αφορούν σχετικά σχόλια στο blog. Γενικά, κριτικές για το βιβλίο, μπορώ να πω ότι ήταν σχεδόν όλες θετικές ως κολακευτικές.

«Κουβαλάτε» για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Οι ήρωες είμαι εγώ και δεν γίνεται να τους αποβιβάσω από μέσα μου αφού πάντα θα με εκφράζουν, αν και στα δοκίμια ελκύομαι από άλλους ήρωες, μεγάλα μυαλά και καθ’ όλα πραγματικούς, που άλλαξαν τον κόσμο: κυρίως φυσικούς, αστροφυσικούς και φιλοσόφους. Τους θεωρώ ινδάλματα και τους θαυμάζω, όπως ακριβώς ένας νεαρός τους αγαπημένους του ηθοποιούς και τραγουδιστές. Όχι μόνο το έργο τους, ακόμα και η βιογραφία τους με συναρπάζει.

Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Ακριβώς επειδή τώρα μιλάω δημόσια, δεν πρόκειται να σας πω τίποτα!

Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Έχουν! Για παράδειγμα στο πρώτο παρόλο που αφορά την Επιστημονική Φαντασία, είμαι τόσο προσγειωμένος στην ιστορική περίοδο που διαδραματίζεται η ιστορία, που αν αφαιρέσω τον μυθικό μου ήρωα, άνετα μπορώ να το κατηγοριοποιήσω στο ιστορικό μυθιστόρημα. Αντίστοιχα, κάθε σκέψη του ήρωα, γίνεται φιλοσοφικό δοκίμιο και διαλεκτική, αφού δεν αφήνω τίποτα να πάει χαμένο χωρίς να το καρπωθεί φιλοσοφικά και ιδεολογικά ο αναγνώστης. Ευκαιρία να περάσω τάσεις και απόψεις, αφού η ιδεολογία γίνεται κοινωνική δύναμη με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο!

Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Αν δεν τους είχα, τότε σημαίνει ότι γράφω μόνο για μένα. Αυτός είναι ο παραλήπτης. Προσπαθώ όσο γίνεται να γίνομαι σαφής και να αποφεύγω τις παρανοήσεις. Δεν θα μου άρεσε να αναπτύξω ένα θέμα, χωρίς να δώσω ταυτόχρονα και τα αναγκαία βοηθήματα, ώστε ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται τι θέλω να πω, χωρίς να τον αναγκάσω να ανατρέξει αλλού. Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζομαι σε πηγές και χρησιμοποιώ, τόσο επεξηγηματικές σημειώσεις, όσο και παραρτήματα στο τέλος του βιβλίου.

Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Αυτούς που πιάνουν τον παλμό της εποχής εκδίδοντας ανάλογα έργα και παράλληλα βάζουν νέα και διαχρονικά ερωτήματα, που έχουν να πουν κάτι στον αναγνώστη, να τον προβληματίσουν, να τον κάνουν να δώσει μόνος την απάντηση και όχι να του ροκανίσουν το χρόνο χαϊδεύοντας την διάθεσή του σκοτώνοντας την ώρα του. Πρέπει να δίνουν απαντήσεις σε προβληματισμούς που μας ταλανίζουν και διέπονται από μια τάση να κάνουν τον κόσμο μας ηθικά καλύτερο και κυρίως πιο πνευματικό.

Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Ακριβώς αυτό ήθελα να υποστηρίξω απαντώντας στην προηγούμενη ερώτηση. Όταν ανοίγεις δρόμο για το μέλλον, σημαίνει ότι παίρνεις την ευθύνη πάνω σου. Στα γραπτά μου φαίνεται η διάθεση για προσφορά, σαν να είναι αγώνας δρόμου. Όλοι μας πρέπει να νιώθουμε σαν επαναστάτες και όλοι πρέπει να γίνουμε ακτιβιστές. Ο καθένας από το μετερίζι που του έλαχε ή εκεί που από μόνος του στρατεύθηκε. Οι συγγραφείς πρέπει αυτόν τον σκοπό κυρίως να επιδιώκουν, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι κτίζοντας το μέλλον της ανθρωπότητας σε πιο γερές βάσεις.

Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα;
Αναφερόμενος στην προηγούμενη ερώτηση έκανα λόγο για ευθύνη. Αυθόρμητα μου έρχεται η φράση του Καζαντζάκη «Εγώ θα σώσω τον κόσμο. Αν ο κόσμος δεν σωθεί, εγώ θα φταίω που δεν σώθηκε!»

Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει σήμερα;
«Βοήθησέ με θεέ μου»! Αχρείαστη να είναι τέτοια βοήθεια! Η πίστη σε υπερφυσικές δυνάμεις είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σφηνωθεί στο κεφάλι του άμυαλου. Είναι βέβαιο ότι τέτοια βοήθεια περιμένει μόνο εκείνος που αναζητά τον από μηχανής θεό, να του επιλύσει με μαγικό τρόπο τα προβλήματά του, αντί να στηρίζεται στα δικά του πόδια και στις δυνατότητες που του παρέχει η φύση. Ειδικά όταν από αφέλεια και ανοησία πιστεύει ότι υπάρχει ένας μαγικός τρόπος να επιλύουμε με παράκληση τα προβλήματα που ανακύπτουν στη ζωή μας. Προσευχή για μένα είναι η προσπάθεια που κάνουμε να μεταπείσουμε το θεό. Αν ο τελευταίος υπήρχε, θα ήξερε πολύ καλά τι μας αναλογεί να μας προσφέρει και όχι σερνάμενοι να προσφέρουμε την πίστη μας. Είναι πια καιρός να σταματήσουμε να υποκαθιστούμε ανόητες υπερφυσικές δυνάμεις από τη μια για να ζητιανέψουμε εύνοια και από την άλλη για να στηρίξουμε δόγματα και ιδεαλιστικές συμβάσεις προκειμένου να εξηγήσουμε αυτό που μόνο επιστημονικά μπορεί να εξηγηθεί.

Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Τουλάχιστον τρία τέσσερα, ανάλογα με τον όγκο και τον βαθμό της δυσκολίας που απαιτεί το καθένα. Βλέπεις τα επιστημονικά δοκίμια, δεν είναι ιστοριούλες και παραμύθια, και δύσκολα γλιστρούν στο μυαλό.

Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
Αναμφίβολα την «Ασκητική» του Καζαντζάκη ή έστω ένα πεζό δοκίμιο φυσικής και φιλοσοφίας του Ευτύχη Μπιτσάκη.

Την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε και στο χώρο της "Κουλτουρόσουπας", εδώ.

   

4 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Συγχαρητήρια.Και καλή επιτυχία στα νέα δημιουργήματά σου!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Zoyzoy, αν και χαμένη τον τελευταίο καιρό, σύντομη και μεστή με το σχόλιό σου, φαίνεται η παλιά φιλία μας δεν χάθηκε. Ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω αφού ξέρω τα ίδια ενδιαφέροντα και στόχους έχεις και εσύ!

Απόστολος είπε...

Ο Μεσαίωνας λες πως δεν υπάρχει πια.Και στην Υποσαχάρια Αφρική (η υποσαχάρια Αφρική έχει 63% χριστιανική πλειοψηφία και ιδού:
https://www.pewforum.org/2011/12/19/global-christianity-exec/ ),στις Φιλιππίνες, στην Μέση Ανατολή,στην Κορέα κτλ τι έχουν αν όχι Μεσαίωνα;

Άθεος είπε...

Στα κεφάλια πολλών, Απόστολε, πάντα θα υπάρχει ο Μεσαίωνας, όπως και εδώ, στην "πολιτισμένη" μας Ευρώπη θεσπίσαμε νόμους υπέρ του ανθρωπισμού, αλλά στα μυαλά πολλών ανθρώπων πάντα θα υπάρχει Μεσαίωνας. Παραδέξου την σχετικότητα της πιο πάνω άποψης και πώς την χρησιμοποιώ.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5