9 Ιαν 2008

Πρόλογος από το βιβλίο μου "Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ'





μυθιστόρημα έκδοση 1998





ΠΡΟΛΟΓΟΣ


Ο Χρόνος είναι μια οντότητα σαν βέλος που συνεχώς κινείται απ’ το παρελθόν προς το μέλλον ή παρελθόν και μέλλον συνυπάρχουν και το παρόν σαν βέλος μπορεί να κινηθεί και προς τις δυο κατευθύνσεις;
Έχει λεχθεί ότι τον χρόνο τον αντιλαμβάνεται, ο καθένας, ανάλογα με το διανοητικό του επίπεδο.
Σάμπως και το διανοητικό επίπεδο του ανθρώπου δεν αλλάζει με το χρόνο;
Πριν καν εφευρεθούν τα ρολόγια, τον χρόνο τον μετρούσαν σε μέρες, που ήταν το διάστημα απ’ την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση.
Τώρα γιατί στη Βίβλο οι Εβραίοι και συνεπώς και οι Χριστιανοί, συνεχίζουν ακόμα να πιστεύουν στη διαίρεση της κοσμογονίας σε ημέρες... πριν ακόμα δημιουργηθεί η γη, ο ήλιος και ο ουρανός, είναι μια άλλη ιστορία!
Στην ιστορία των δυο τελευταίων χιλιετιών όμως έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, όπου η εκκλησία αναλάμβανε τον άχαρο εκείνο ρόλο, να μας εξηγεί τον κόσμο με το κατέχον διανοητικό της επίπεδο!
Βάζοντας το μάτι τους γύρω απ’ την διόπτρα του Γαλιλαίου, περίμεναν να δουν τον δημιουργό των πάντων και με την απουσία του τελευταίου, άρχιζαν ν’ ακονίζουν τα μαχαίρια τους! Μόνο η φήμη του διάσημου αστρονόμου, τους εμπόδισε ν’ ανάψουν την πυρά και για τον ίδιο, ενώ για την αποκατάσταση της καταδικαστικής τους απόφασης, χρειάστηκαν πάνω από τριακόσια πενήντα χρόνια, ώστε να πεισθούν πια, ότι δεν γυρίζει ο ήλιος γύρω από την γη, αλλά η γη γύρω από τον ήλιο! Είναι φοβερό! Το 1992 ήταν το έτος που η παπική εκκλησία, ανακάλυψε το φακό που ξεχωρίζει την Ανοησία απ’ την Λογική, δηλώνοντας κυνικά ότι, «οι ιεροεξεταστές είχαν παραπλανηθεί απ’ τις λογοτεχνικές αναφορές της εποχής»! Και δεν ήταν ο μόνος, για τον οποίο, οι Ιερές Γραφές παραπλανούσαν. Ο Τζορντάνο Μπρούνο κάηκε ζωντανός, γιατί τόλμησε να σκεφτεί ότι η γη δεν πρέπει να είναι το μόνο ουράνιο σώμα που δημιούργησε ζωή. Την ίδια τύχη είχε κι ο θεολόγος-γιατρός Μιχαήλ Σερβέτους, λίγο πιο πριν, γιατί τόλμησε σαν επιστήμονας να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα, που φαίνεται δεν άρεσε στους Καλβινιστές. Ποιος όμως σήμερα αμφιβάλλει για την κυκλοφορία του αίματος απ’ την καρδιά στους πνεύμονες που υποστήριζε ο Σερβέτους; Ίσως αυτοί που και σήμερα αμφιβάλλουν ότι, οι άνδρες πρέπει να έχουν 23 πλευρά σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν 24, γιατί απ’ το πλευρό αυτό ο θεός δημιούργησε την Εύα!
Δεν αστειεύομαι αναγνώστη, θλίβομαι, οδύρομαι θα έλεγα καλλίτερα, γιατί πίσω απ’ αυτό που σήμερα προκαλεί το γέλιο κρύβεται άλλη μια καταδικαστική απόφαση της Ιερής Εξέτασης. Ο Ανδρέας Βεσάλιος, ιδρυτής της νεώτερης ανατομικής σήμερα, ήταν αυτός που τόλμησε να πει ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν 24 πλευρά, μια αλήθεια για την οποία η Αγία Γραφή ήταν αντίθετη. Καταδικάστηκε στην πυρά! Αλήθεια τι εύκολο να το λέμε... αν και ο ανατόμος την γλύτωσε, γιατί εξαντλημένος από πυρετό, πέθανε πριν ανάψει άλλη μια φωτιά. Θεία πρόνοια είπαν μερικοί...
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, ο Ισπανός Τωρκοεμάδας μόνο, υπέγραψε είκοσι χιλιάδες τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις και δεν ήταν ο μόνος.
Έτσι γράφτηκε η Ιστορία και δημιουργήθηκε ο Πολιτισμός μας! Για αιώνες μας κυβερνούσαν επιτήδειοι τσαρλατάνοι...
«Ο τσαρλατανισμός γεννήθηκε την μέρα που ο πρώτος κατεργάρης, συνάντησε τον πρώτο βλάκα», έλεγε ο Βολτέρος, «...από τότε οι κατεργάρηδες πολλαπλασιάστηκαν...»
Στην ουσία αυτό είναι και το θέμα μας: να φωτίσουμε τα σκοτεινά εκείνα σημεία της ιστορίας, που σκόπιμα μας απέκρυψαν ή μας τα έκαναν γνωστά με τέτοιο τρόπο, ώστε βιαστικά να προσπεράσουμε.
Είναι μια θλιβερή ιστορία, η ιστορία των δυο τελευταίων χιλιετιών.
Με πρόφαση το ταξίδι του χρόνου στην δική μας ιστορία, θα φωτίσουμε τις σκοτεινές στιγμές του μεσαίωνα, ανακαλύπτοντας όλη εκείνη τη κτηνωδία της ανθρώπινης ψυχής, που με πρόσχημα τη σωτηρία της, καταδυνάστευαν τον άνθρωπο, συσκοτίζοντας τη ζωή του με δουλική υποταγή. Αλυσόδεσαν τη σκέψη του με αλυσίδες πίστης, κατακαίγοντας εκείνους που τόλμησαν να σκορπίσουν τη μυστικιστική ομίχλη, που εμπόδιζε τον άνθρωπο να γνωρίσει το Ωραίο και το Αληθινό.
Η μηχανή του χρόνου λοιπόν είναι μια σκόπιμη πρόφαση, προκειμένου να προσεγγίσουμε την σκοτεινή εκείνη εποχή. Φυσικά και η «αναγεννησιακή» απ’ τον μαύρο μεσαίωνα, εκείνη εποχή, σκόπιμα επιλέχθηκε, ώστε συγκρινόμενη με τη δύση του 20ου αιώνα, δείξει ότι δυστυχώς η σκοτεινοί γύροι του μυαλού μας, παραμένουν μυστικοπαθείς και σκοτεινοί, βίαιοι και απάνθρωποι όπως τότε... Δυστυχώς ο άνθρωπος ζει ακόμα το σκοτάδι που προηγείται της αυγής.
Η αυγή όμως δεν θα αργήσει να φανεί...
Περιγράφοντας αυτήν την ουτοπική ίσως μηχανή του χρόνου, οι σελίδες θα γεμίσουν γκραβιτόνια, ταχυόνια και κάθε λογής παράξενα στοιχειώδη σωματίδια και θεωρίες, όπου ο παρατηρητής είναι μέρος του πειράματος, αμφισβητώντας την αιτιότητα και παραβιάζοντας τη ροή του χρόνου. Στο σημείο αυτό θα βρεθούμε στο μέλλον.
Η φαντασία, παίζοντας δεσπόζουσα το ρόλο της, όχι μόνο στη δική μας ιστορία αλλά και στην ιστορία των φυσικών επιστημών, ανάγκασε τους επιστήμονες να θέσουν τα πιο τολμηρά επιχειρήματα, γεννώντας παράλληλα και τολμηρές θεωρίες: Κβαντική λογική, θεωρία του Χάους, της Σχετικότητας, του Ενιαίου πεδίου και άλλες που τολμηροί επιστήμονες πριν λίγα χρόνια δεν θα τολμούσαν καν να σκεφτούν.
Παράλληλα η απόπειρα σχοινοβασίας πάνω στο τεντωμένο σχοινί της επιστημονικής φαντασίας με ανάγκασε να δημιουργήσω ακόμα τολμηρότερες θεωρίες και κατασκευάσματα όπως το πείραμα Ψυτρονιστικότητας, τεχνικές μεταλλάξεων και εμπειρίες Συγχρονιστικότητας, δίνοντας μελλοντολογικό χρώμα στην ιστορία μας, αναγκάζοντάς μας να ρίξουμε άλλη μια ματιά προς τα μπροστά αυτή τη φορά. Μόνο που αυτή τη φορά θα προέρχεται από έναν άνθρωπο του μέλλοντος που με κείνη την κριτική ματιά του 2954, θα δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη να ταξιδέψει όχι μόνο με τα μάτια του αλλά και με το εξελιγμένο κατά μια χιλιετηρίδα πνεύμα του, όπου η δεισιδαιμονία είναι ακατανόητη λογική, το δε «καλό» και η «προσφορά» με σκοπό την ανταμοιβή, χείριστη υποκρισία.
Ο αναγνώστης έτσι βρίσκεται στο επίκεντρο δυο κόσμων, δυο κοσμοθεωριών θα έλεγα καλύτερα, που ο καθένας τον διεκδικεί. Ο ένας το σπρώχνει στο σκοτάδι και ο άλλος τον εκτοξεύει στ’ άστρα εκεί που το φως, ελεύθερα, ταξιδεύει με την ιλιγγιώδη ταχύτητά του.
Ο αναγνώστης γίνεται ο ίδιος πείραμα, αφού συμμετέχει κάθε στιγμή στο ρου της ιστορίας. Προβληματισμοί, ερωτήματα που ζητούν απάντηση, καλείται να δώσει αβίαστα ο ίδιος.
Πρόκληση! Στέκεται εκεί, στη μέση, σαν το θεό Ιανό, που με πόνο αντέχει το παρελθόν και με αισιοδοξία βλέπει το μέλλον.

10 σχόλια:

"Αμεσος λογος και δραση" είπε...

Δυστυχώς η θρησκεία ήταν και είναι ένα ωραίο όχημα για την εξουσία! Και η διάκριση του "αληθούς" από το "ψευδές" προϋποθέτει παιδεία (που υπολείπεται)...
Ωραίο κείμενο!
:)

Άθεος είπε...

Πριν σου απαντήσω επισκέφτηκα το blog σου και διαπίστωσα ότι είσαι σκεπτόμενο ον!
Δυστυχώς σε μια κοινωνία άκρατης αλλοτριωτικής σήψης, τέτοια όντα είναι περιζήτητα για επικοινωνία. Θα τα ξαναπούμε!

Ανώνυμος είπε...

Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός πως ένας φίλος μου είναι τόσο δημιουργικός που έγραψε ολόκληρο μυθιστόρημα!
Ειλικρινά δεν το είχα προσέξει.
Πάντα τέτοιους φίλους ήθελα να έχω!

Άθεος είπε...

Πολλά δεν έχεις προσέξει...
...και έλεγα ότι οι άθεοι ψάχνουν καλά... μα εδώ ήταν... τόσο καιρό δεν κατέβηκες παρακάτω να δεις τι υπάρχει;
Περίμενε από του χρόνου να δεις τι θα υπάρχει... παραπάνω!
Επίσης, χαίρομαι που επισφραγίζεις την φιλία μας ποιοτικά!

MARIA είπε...

ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΘΥ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΡΙΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΓΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ.
ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΙΔΙΟΔΟΞΗ ΤΟ ΦΩΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΜΟΥ.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΛΑΧΤΑΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ !!!!

Άθεος είπε...

Ακριβώς! Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν την Αυγή!
Λες να βιώνουμε τα προεόρτια της Αυγής;
Ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες να το ψάξεις! Είναι καλό βιβλίο. Αφού το θέλεις θα το έχεις!

Dyer είπε...

Φίλε Αποστόλη στις διακοπές διάβασα το δώρο σου. Ήταν ξεκούραστο και συναρπαστικό, γλαφυρή γραφή που σε πολλά σημεία με έκανε να υποφέρω μαζί με τον Σαργκίν. Η ιστορία αποτυπώνει ανάγλυφα την λυσσαλέα αντίδραση του χριστιανισμού για διαφωτισμό και αναγέννηση, ώστε να μη χάσει την εξουσία που ασκούσε στο λαό. Η ουσία είναι νομίζω στις σκέψεις και στις ιστορικές αναδρομές του ήρωα. Αυτές είναι που πρέπει να προβληθούν «για να εξαφανίσουμε κάθε δεισιδαιμονία».
Να είσαι πάντα καλα.

Άθεος είπε...

Αν το κείμενο σε έκανε να νιώσεις τα συναισθήματα του ήρωα, τότε πραγματικά το έζησες σαν να ήσουν ο Σαργκίν και μαζί ανάγλυφα την λυσσαλέα αντίδραση του χριστιανισμού, όπως λες!
Χαίρομαι γι αυτό.
Πιστεύω να ένιωσες και το αγωνιώδες και συναρπαστικό ερώτημα για το χρόνο στο τέλος!
Καλά να περνάς!

Dyer είπε...

Μέσα στους άγνωστους ακόμα λαβύρινθους της σκέψεις μπορεί να βιώσεις ένα «πραγματικό ταξίδι» στο όνειρο. Μη πιστέψεις ποτέ ότι ταξίδεψες πραγματικά στο φανταστικό.

Άθεος είπε...

Ακριβώς!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5