15 Δεκ 2008

Ηλιούγεννα ή ο μύθος των Χριστουγέννων


Η γέννηση του Διόνυσου


Αναμφίβολα τα Χριστούγεννα, όπως και το Πάσχα, οι χριστιανοί ζουν τις πιο συγκινητικές στιγμές της πίστης τους. Όμως αποτελούν αυτά πραγματικά γεγονότα ή μοναχά σύμβολα της πίστης; Δυστυχώς μόνον οι μυημένοι, αυτοί δηλαδή που έψαξαν σε βάθος τη θρησκεία αυτή, από τον χριστιανικό γνωστικισμό και παλαιότερα, αναγνωρίζουν το δεύτερο σαν πιθανό. Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, έχουν την εντύπωση ότι ζουν μία πραγματική ανάμνηση. Ανάμνηση σε ένα πραγματικό γεγονός!


Απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς η άποψη αυτή φαίνεται πολύ τραβηγμένη και κυρίως αυθαίρετη. Ας μην αναφερθούμε, στο άρθρο αυτό, αν ο Ιησούς ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή όχι. Ο χρόνος είναι μακρύς και θα μας δοθεί η ευκαιρία να το σχολιάσουμε μία άλλη φορά. Αυτές τις μέρες λοιπόν γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Πρωταγωνιστές της ιστορίας: η παρθένος Μαρία και ο νεότοκος γιος της Ιησούς.


Εύλογα μπορεί να ρωτήσει κανείς γιατί η γιορτή αυτή άργησε να λατρευτεί τόσο πολύ. Ο λόγος κυρίως είναι πως η γέννηση θεωρούνταν, όχι μόνο τότε αλλά και σήμερα, παγανιστική γιορτή. Οι χριστιανοί γιορτάζανε όταν το τιμώμενο πρόσωπο εγκατέλειπε την εγκόσμια ζωή και επέστρεφε στον Κύριο, τον τόπο του Θεού, όπου η ζωή θεωρείται αιώνια. Η Μαρία άλλωστε μέχρι τον 5ο αιώνα δεν λατρεύτηκε ποτέ! Η Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου το 431 επέτρεψε για πρώτη φορά τη λατρεία της! Ούτε οι «Πράξεις των Αποστολών» την αναφέρουν! Η γέννηση του Ιησού επίσης μέχρι τον 4ο αιώνα αγνοούνταν. Μόνον επί Πάπα Ιουλίου γιορτάστηκε η γέννηση του Ιησού, όταν στην Ανατολή την αγνοούσαν ακόμα. Οι τελευταίοι γιόρταζαν σαν μεγαλύτερη γιορτή μετά το Πάσχα, τα Επιφάνεια στις 6 Ιανουαρίου. Είναι ψέμα ότι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα μαζί με τα Επιφάνεια. Αυτό κατόπιν το επινόησαν. Απλά στις 6 του Γενάρη είχαν ορίσει οι Γνωστικοί την βάπτιση του Χριστού, στην οποία τους παρουσιάστηκε σαν Υιός του Θεού και κατά τους χριστιανούς αργότερα, σαν Θεοφάνια, δηλαδή του Επιφανέντος Θεού. Με την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος γεννήθηκε ο τριαδικός θεός. Γι αυτό και όταν αργότερα υιοθέτησαν τη σαρκική του γέννηση, αυτήν την ονόμασαν «δεύτερη γέννηση». Ο δευτερογεννημένος Ιησούς, εδώ ταυτίζεται, όπως θα δούμε πιο κάτω με τον δευτερογεννημένο «Διμήτριο» Διόνυσο Ζαγρέα.Πριν περάσουμε όμως στα συγκρητικά στοιχεία πρέπει να γνωρίζετε ότι, η Αρμενική Εκκλησία γιορτάζει, ακόμα και σήμερα, τα Χριστούγεννα στις 6 Γενάρη!


Τότε, ακόμα νωρίτερα, στην Αίγυπτο, γιόρταζαν το χειμερινό ηλιοστάσιο σε συνδυασμό με την υπερχείλιση των υδάτων του Νείλου και στη Μέση Ανατολή τηρούνταν μία ανάλογη γιορτή στην οποία οι θαυμαστές και μυστηριώδεις βρύσες ανάβλυζαν κρασί αντί για νερό!
Στην Άνδρο, επίσης, υπήρχε μια πηγή δίπλα από το ναό τού Διονύσου που την παραμονή των επιφανίων έτρεχε νερό που είχε γεύση κρασιού!
Ο θρησκευτικός συγκρητισμός ενσωμάτωσε στον χριστιανισμό τον Αγιασμό των Υδάτων και αργότερα επινόησε το πρώτο θαύμα στην Κανά που υποτίθεται ότι ο Ιησούς μετέτρεπε το νερό σε κρασί! Ανάμεσα στο Διόνυσο και τον Ιησού μπορεί να βρει κανείς αρκετούς παραλληλισμούς που δεν δικαιολογούνται με την σύμπτωση.
Όμως, ας επιστρέψουμε στην πρώτη γιορτή των Χριστουγέννων που υιοθετήθηκε τον 4ο αιώνα από τον Πάπα Ιούλιο. Ποια ημέρα έπρεπε να υιοθετήσουν, οι Ρωμαίοι, γι’ αυτή την μεγαλειώδη γιορτή; Αναμφίβολα, εκείνη που στη Δύση είχε τη μεγαλύτερη επιρροή! Τότε που γιορταζόταν η γέννηση του Ήλιου, κατά τα τέλη των Σατουρναλίων. Ο Δεκέμβριος ήταν αφιερωμένος στον Κρόνο προς τιμήν του οποίου γιόρταζαν τα Σατουρνάλια που ξεκινούσαν από τις 17 του μηνός. Πίστευαν ότι στις 25 του μηνός ο Ήλιος αναγεννιέται και παίρνει νέα δύναμη. Γι αυτό και γιόρταζαν τα γενέθλια του αήττητου ήλιου.


Τότε δηλαδή που τα γερμανικά και κελτικά φύλα γιόρταζαν το Γιούλ, δηλαδή το χειμερινό ηλιοστάσιο με την επιστροφή του Ήλιου. Από παλαιότερα άλλωστε οι χριστιανοί γιόρταζαν τον Ήλιο δίνοντας το όνομά του στην τιμώμενη μέρα της εβδομάδας. Οι Δυτικοί την ονομάζουν Μέρα του Ήλιου Sun-day και οι Ορθόδοξοι Κυριακή, μέρα του Κυρίου, για να τιμήσουν τον νοητό Ήλιο της δικαιοσύνης!
Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο οποίος νομιμοποίησε το Χριστιανισμό στη Ρώμη, λάτρευε τον Sol Invictus (Ανίκητος Ήλιος), συγχωνεύοντας τις θεότητες του Μίθρα, του Ήλιου και του Απόλλωνα.

Η 25η Δεκεμβρίου, όμως, ήταν η μέρα των Μιθραϊκών τελετουργιών, μέρα που οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τη γέννηση του Μίθρα!


Ο Μίθρας ήταν Ινδοϊρακινός Θεός που από τον 1ο αιώνα, πριν τη χρονολόγησή μας, έφτασε στη Δύση και η επιρροή του στο λαό, ιδιαίτερα ανάμεσα στο στρατό, η λατρεία του πήρε μεγάλες διαστάσεις (2ο και 3ο αιώνας). Επί Διοκλητιανού έγινε προστάτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επί Κωνσταντίνου, με την άνοδο του χριστιανισμού στην Ανατολή, άρχισε να εξασθενεί.
Ο Μίθρας γεννήθηκε σε μια σπηλιά, μέσα από ένα βράχο, και γι αυτό οι σπηλιές λατρεύτηκαν σαν κατοικία του Θεού. Ήταν ο Θεός του Φωτός που ανέτειλε για να δώσει Φως, Αλήθεια και Δικαιοσύνη στον κόσμο. Η σπηλιά δείχνει ότι ο Θεός έρχεται από το σκοτάδι για να ρίξει το Φως του στους ανθρώπους, να τους λυτρώσει δηλαδή από το σκότος!



Όμως και ο Χριστός λατρεύεται σαν «ο φέρων το φως» υποκαθιστώντας τους ηλιακούς θεούς του αρχαίου κόσμου. Στην αρχαιότητα γιόρταζαν την ίδια μέρα τη γέννηση του Θείου Βρέφους Λικνίτη Διονύσου στους Δελφούς, του Θείου Βρέφους Αιώνα στην Αλεξάνδρεια, του Θείου Βρέφους Πλούτου στην Ελευσίνα, που συμβόλιζε τον πλούτο της σοδειάς, με γιορτές, διασκεδάσεις και ξεφαντώματα.



Η νύχτα των Χριστουγέννων είναι η ιερότερη μέρα της χρονιάς, επειδή βρίσκεται κοντά στις χειμερινές τροπές του ήλιου. Μετά τη γέννηση «αύξει το φως» και Ηλίου γενέθλιον».Ας μη ξεχνάμε και ο Δίας σε σπήλαιο της Κρήτης γεννήθηκε και δεν ήταν ο μοναδικός!


Εδώ μπορείς να ξεναγηθείς στο Ιδαίον Άντρον του Διός
Ο Μίθρας αρχικά λατρεύτηκε κυρίως από τους ποιμένες και γι αυτό θεωρήθηκε Ποιμένας των ανθρώπων.
Πρόσφερε στον κόσμο βίο πνευματικό, ελπίδα και λύτρωση μετά θάνατον. Οι μύστες καθαίρονταν με το καθαρτήριο νερό και στους οπαδούς τελούσαν ένα είδος βαπτίσματος χρίζοντας το μέτωπο!
Έτσι ακριβώς και ο Ιησούς περιέγραφε τον εαυτό του σαν "Καλός Ποιμένας". Προσωπογραφίες του Χριστού τον δείχνουν να κρατάει τη ράβδο του ποιμένα. Η ράβδος επίσης φαίνεται και στα χέρια του Όσιρι από την Αιγυπτιακή τέχνη. Στη λογοτεχνία τα επίθετα του sa και Asar-sa σημαίνουν "ποιμένας" και "Όσιρις ο ποιμένας".Είναι τόσες οι ομοιότητες με τον χριστιανισμό που ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας (2ος αιώνας) δεν άντεξε και ξέσπασε πως ο διάβολος αντέγραψε από πριν αυτά που θα πίστευαν οι χριστιανοί μετά!

Σας φαίνεται τραβηγμένη η εκδοχή… το παρελθόν να μιμείται το μέλλον; Εγώ πάντως νόμιζα ότι συνέβαινε αντίστροφα και δεν είμαι ο μόνος! Εν πάση περιπτώσει οι καλοθελητές χριστιανοί, τότε που ο χριστιανισμός κατασκευάζονταν το έχαψαν, όπως έχαψαν τόσα άλλα παράλογα και εξωτικά πράγματα. Εσείς για παράδειγμα αυτές τις μέρες πού πιστεύετε πως γεννήθηκε ο Ιησούς, σε σπήλαιο, σαν τον Μίθρα ή σε στάβλο σαν ποιμένας;
Ξέρω. Σε στάβλο θα μου πουν οι περισσότεροι. Όμως αγνοείτε ότι τον καιρό εκείνο οι σπηλιές χρησίμευαν και σαν στάβλοι, όταν ο καιρός ήταν απειλητικός για τα ζώα των βοσκών, μέσα στις οποίες υπήρχαν και φάτνες, ξύλινες κατασκευές δηλαδή για την τροφή των ζώων. Ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας, από τους πρώτους χριστιανούς, όταν ο Ιουδαιοχριστιανισμός βρισκόταν ακόμα στα σκαριά, ήξερε καλύτερα που τοποθετούσαν τη γέννηση του βρέφους (βλέπε Διάλογο προς Τρύφωνα 78.5).Ακόμα και σήμερα στον Εσπερινό ο παπάς απαγγέλλει «Σήμερον η παρθένος τίκτει ένδον εν τω σπηλαίω»


Όμως τα αποδιδόμενα κείμενα του Λουκά (2.1-16) αργότερα στο τέλος του 2ου αιώνα, τοποθέτησαν το στάβλο σε πανδοχείο της Βηθλεέμ, αν και δεν μπόρεσαν να αποσιωπήσουν τους βοσκούς που πρώτοι επισκέφτηκαν την Μαρία με το παιδί, δημιουργώντας την πρώτη αντίφαση με τον Ματθαίο που μιλά για Μάγους από την Ανατολή.
Αυτοί οι τελευταίοι είδαν το άστρο να φεγγοβολά από την Ανατολή κι έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς, ενώ ο Ηρώδης που ζούσε στην Ιερουσαλήμ, δεν κατάφερε να τον βρει ποτέ!
Παρ’ όλου ότι ζούσε στην Ιερουσαλήμ!
Έτσι λένε οι χριστιανοί!
Η ιστορία λέει όμως ότι αυτός πέθανε το 4 πριν τη γέννηση του Ιησού!
Ω, φίλοι μου αναγνώστες, δεν μπορώ να κάνω βήμα στο ιστορικό αυτό «γεγονός» και οι αντιφάσεις με κυνηγούν!
Μόνο οι πιστοί βρίσκονται σε απόλυτη πνευματική αγαλλίαση, ονειροπαρμένοι στις επάλξεις του μεγάλου ιστορικού γεγονότος! Οι καθοδηγητές τους προνόησαν να τραβήξουν τις εξηγήσεις από τα αυτιά και τους έπεισαν.
Τους έπεισαν;
Προσπαθούν οι πιστοί, όχι να κατανοήσουν, αλλά να κλείσουν τα τραβηγμένα τους αυτιά στην Αλήθεια. Τα ανοίγουν μόνο όταν οι καθοδηγητές ανοίγουν, σαν προφήτες, το στόμα τους.
Οι τελευταίοι ψάχνουν για αποδείξεις!
Πού;Μα φυσικά στην Παλιά Διαθήκη! Εκεί βρίσκονται οι ρίζες τους! Βρήκαν χωρία που ταίριαζαν κάπως και απομονώνοντάς τα από το υπόλοιπο κείμενο, τα ερμήνευαν όπως ήθελαν. Βλέπεις δεν υπήρχαν βιβλία όπως σήμερα και οι περισσότεροι δεν ήξεραν γράμματα! Έτσι, οι κατεργαράκοι επινοητές και πλαστογράφοι της ιστορίας έκαναν θαύματα βγάζοντας, κυριολεκτικά, λαγούς από το καπέλο τους!


Μεταξύ άλλων παράλογων προφητειών, στην Π.Δ. υποτίθεται προφητεύτηκε το αστέρι της Βηθλεέμ και μάλιστα… στους Αριθμούς (24.17)! «Θέλει ανατείλει άστρο εξ’ Ιακώβ και θέλει αναστηθεί σκήπτρο εκ του Ισραήλ». Μα δε θα το συνδέσω αυτό με το Μίθρα που σαν Ουράνιο Φως ανατέλλει, αλλά εκεί που οι Αριθμοί παραπέμπουν, αν δεν απομόνωναν τη φράση, που ακριβώς στη συνέχεια λέει «…και θέλει πατάξει τους αρχηγούς του Μωάβ και εξολοθρεύσει πάντας τους υιούς τους Σηθ». Αν έπιαναν οι χριστιανοί την Αγία Γραφή, κάτι θα έβλεπαν, όμως προτιμούν να αφήσουν τους καθοδηγητές και τους κήρυκες, που τα πλάθουν όπως θέλουν αυτοί, να τους πλάθουν και το μυαλό!

Να τι βρήκαν λοιπόν στον Ησαΐα (7.14) που έλεγε «ιδού η παρθένος θέλει συλλάβει και γεννήσει υιόν και θέλει καλεσθή το όνομα αυτού Εμμανουήλ».
Εδώ, τι να πρωτοσχολιάσει κανείς, τη λέξη halamah που εβραϊκά σημαίνει «νέα γυναίκα» και όχι την παρθένα ή ότι ο συγγραφέας μιλούσε για τη μάνα κάποιου προφήτη τότε και όχι για τη Μαρία μετά πεντακόσια χρόνια! Μήπως και τον Ιησού τον φώναξε κανείς Εμμανουήλ ή μήπως η Μαρία αν δεν ήταν παρθένα θα το μάθαινε ποτέ κανείς… (Οι λεπτομέρειες αυτές λίγο ενδιαφέρουν. Όμως αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με τα θέματα αυτά μπορεί να δει κι εδώ).
Ας κάνουμε όμως λόγο για την περιβόητη παρθενιά, που χριστουγεννιάτικα η άμωμη σύλληψη και γέννηση του τέκνου, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πολύ παλιά, όταν οι άνθρωποι ήθελαν να θεοποιήσουν κάποιον, αναζητούσαν να του δώσουν ιδιότητες που δεν είχαν οι άνθρωποι, ώστε να αποδεικνύει την θεϊκή του καταγωγή. Σχεδόν πάντα ο πατέρας ήταν ο Θεός κι η μάνα μία Κόρη που ζούσε ανάμεσα στους ανθρώπους. Εμείς σαν Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλύτερα αυτό. Ο Δίας ήταν ο πιο μπερμπάτης Θεός, όπως τον αναφέρει και ο Καζαντζάκης στον Ζορμπά, με τις περισσότερες «ενώσεις». Δεν είναι το θέμα μας, τώρα να εξετάσουμε, πόσο αυτό αναφέρεται στο συμβολισμό (Ζεύξις), αλλά μόνο σαν συνήθεια του ανθρώπου να θεωρεί άμωμη τη σύλληψη από το Θεό.


Σαν έκφραση «ενδιαφέρουσα» η κατάσταση της κύησης στη γυναίκα, φαίνεται να υποδηλώνει πως μέσα της φέρει το σπέρμα του Θεού (Εν-Δια-Φέρουσα) όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι από πότε απαντάται σαν έκφραση της κοινής ελληνικής, αφού στην αρχαία ελληνική δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο. Ή μήπως έχουμε… ώστε να δικαιολογεί κάθε «απροσδόκητη» και «τυχαία» γονιμοποιό εξέλιξη, καρπό κάποιου απρόσεκτου άνδρα ή κάποιας εξωσυζυγικής σχέσης! Λογής-λογής τεχνάσματα, λέει η ελληνική μυθολογία, σκαρφίζονταν ο Δίας, προκειμένου να (Δια)σπείρει άσπιλα και θαυματουργικά τον καρπό του, στις όμορφες Παρθένες των ανθρώπων!
Ακόμα κι ο Ιωσήφ, στο χριστιανικό μύθο, όταν έμαθε ότι η γυναίκα του έμεινε έγκυος, πήρε το δισάκι του να φύγει και τότε, λέει ο μύθος, του παρουσιάστηκε ένας άγγελος Κυρίου που τον πληροφόρησε πως η γυναίκα του έμεινε έγκυος από το Θεό, με τη μυρωδιά του κρίνου!


Η Αθηνά, η Άρτεμις και η Εστία είναι τα σύμβολα της αγνότητας της ελληνικής μυθολογίας. Βέβαια είναι θεές που στην πρώτη οι Αθηναίοι της αφιέρωσαν τον Παρθενώνα. Μα και ο πατέρας του Διονύσου είναι ο Δίας. Γύρω από τη γέννηση του Διόνυσου υπάρχουν πολλές εκδοχές.
Σε μια εκδοχή του μύθου, στη Νάξο τότε, λέγανε πως η Σεμέλη δεν πρόλαβε να τον γεννήσει γιατί στους έξι μήνες κύησης τον πήρε ο Δίας σαν έμβρυο και τον έβαλε στον μηρό του. Έτσι γεννήθηκε σαν Θεάνθρωπος και η Σεμέλη έμεινε παρθένα! Κι επειδή ο Διόνυσος γεννήθηκε από δύο μήτρες γι αυτό ονομάστηκε και Δι-μήτριος!

Επίσης, ο Περσέας, γεννήθηκε από την παρθένα Δανάη που η ιστορία του μοιάζει τόσο πολύ με την ιστορία του Χριστού, ώστε ο μάρτυρας Ιουστίνος να εξάπτεται απ’ το γεγονός αυτό λέγοντας ότι, ο διάβολος, ξέροντας ότι ο Χριστός θα έρθει σύντομα στη γη, κανόνισε τα πράγματα έτσι ώστε τα θαύματα να γίνουν πριν τον ερχομό Του!


Να και μερικά παραδείγματα από άλλες μυθολογίες. Η ιέρεια Ματεμουά ακόμα φαίνεται στα ερείπια των τειχών του Λουξώρ στην Αίγυπτο όπου παρθένα έφερε στον κόσμο τον Φαραώ Αμενχοτέπ τον Γ΄ πριν από 3500 χρόνια


Την εποχή της εμφάνισης του χριστιανισμού, στην Αίγυπτο, όπως είπαμε ήδη, γιορταζόταν στις 6 του Γενάρη η γέννηση του Θεού Έων από την παρθένα Κόρη, όπως ακριβώς έδειχναν εικόνες τη γέννηση του Διόνυσου, την ίδια μέρα, μέσα σε μία σπηλιά! Μα και η γνωστή Ίσιδα άμωμα συνέλαβε το θεό Ήλιο.


Μεγάλος αριθμός από αγαλματίδια την δείχνουν να έχει στην αγκαλιά της το μικρό Ώρο, όπως ακριβώς ο Ιησούς βρίσκεται αγκαλιά στα χέρια της Μαρίας.


Ο Φρίγιος Άττις που αποκαλείται από τους πιστούς του «Αμνός του Θεού», γεννήθηκε από την παρθένα Νάνα. Ο Άδωνις από τη Μύρρα, και ο Βούδας από την παρθένα Μάγια. Τα ονόματα Νάνα, Μύρρα και Μάγια, παρά τις διαφορετικές γλώσσες, είναι ομόηχα με την παρθένα Μαρία, τη μητέρα του Ιησού.
Όμως και σαν Μητέρα, η παρθένα Μαρία δεν πρωτοτυπεί.Πριν από αυτήν, όπως και στην περίπτωση του Μίθρα, η Κυβέλη λατρεύτηκε το 205, πριν από τη χρονολόγηση μας, σε ολόκληρη τη νέα ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για πάνω από 250 χρόνια, σαν την Μεγάλη Μητέρα ή τη Μητέρα των Θεών, που ανάλογα με τον τόπο πήρε πολλά ονόματα: Ιδαία, Ρέα, Φρυγία, Άγδιστη.

Στην Ελλάδα την έλεγαν Μητρώα και ο ναός της Μητρώον. Όταν σταμάτησε η λατρεία της ο ναός της μετατράπηκε σε αποθηκευτικό χώρο στον οποίο οι Αθηναίοι αποθήκευαν τα δημόσια έγγραφα. Από τότε υιοθετήσαμε για τα αντίστοιχα έγγραφα του κράτους τον «αριθμό μητρώου»! Περισσότερα για το Μητρώον εδώ.


Όλα αυτά δείχνουν πως οι θρησκευτικές ιδέες ταξιδεύουν από μία θρησκεία στην άλλη. Οι αρχαίες θρησκείες δεν είχαν το μονοπώλιο των ιδεών, ούτε την βαρβαρότητα του χριστιανισμού να επιβάλουν με τη βία, ώστε οι ιθύνοντες της ηγεσίας της να πελεκούν άκρα, να βασανίζουν, να καίνε και να εξοντώνουν τους αλλόθρησκους. Δεν υπήρχαν αιρέσεις, δεν υπήρχε θρησκευτικό μίσος! Αντίθετα, η μία θρησκεία συνδεόταν με ομοιότητες με την άλλη. Υπήρχε σύμπνοια και αγάπη μεταξύ τους και όχι διχόνοια και μίσος όπως στις τρεις «εξ Αποκαλύψεως» σημερινές θρησκείες.
Όταν τα στοιχεία αυτά διαμόρφωσαν την χριστιανική θρησκεία τότε οι κύριοι πλαστογράφοι σκαρφίστηκαν κάθε απάτη, ανοησία και παραλογισμό για να πείσουν τους πιστούς τους ότι… οι προηγούμενοι τους αντέγραψαν!
Ο κακόμοιρος ο Ιουστίνος, χωρίς να μπορεί να στεριώσει σε καμιά φιλοσοφική σχολή της Ελλάδας, βρήκε καταφύγιο μόνο στη νέα θρησκεία του Ιουδαιοχριστιανισμού, που λίγα χρόνια πριν οι πλαστογράφοι της ιστορίας και επινοητές του ψεύδους λεηλάτησαν ό,τι υπερβατικά πιστευόταν εκείνο τον καιρό. Δεν μπορούσε να φανταστεί πώς είναι δυνατόν η Δανάη να γέννησε τον Περσέα και να παρέμεινε παρθένα κι ο Μίθρας να έχει τόσες ομοιότητες με τον Ιησού (τότε αγνοούνταν ακόμα η 25η του Δεκέμβρη, φαντάσου), όμως να έχει δώδεκα μαθητές κι αυτός και να τους συνάξει σ’ ένα Μυστικό Δείπνο (να και η ανάρτηση για το Πάσχα!) δεν μπορούσε να το χωρέσει ο νους του!
Μια επιγραφή στο Βατικανό, προφανώς απομεινάρι ενός ναού του Μίθρα, γράφει «Αυτός που δεν θα φάει από το σώμα μου ούτε θα πιει από το αίμα μου έτσι ώστε να γίνει ένα με μένα και εγώ μ' αυτόν, αυτός δεν θα σωθεί».
Ποιος έφταιγε; Ο Ιουστίνος ή οι πλαστογράφοι;Ποτέ δεν απέδωσε την ανοησία στο μυαλό του, αλλά προτίμησε να τη φορτώσει στους… δαίμονες, που παρέδωσαν τα μυστήρια στους ειδωλολάτρες θεούς, ξέροντας ότι τα ίδια θα έκανε και ο Ιησούς όταν θα ερχόταν!
Σας φαίνονται φαιδρά όλα αυτά;
Να ξέρατε τι αίμα χύθηκε γι’ αυτές τις φαιδρότητες…
Μετά απ όλα αυτά, χριστιανοί και κάθε λογής πιστοί υπερβατικών ιδεών, σας εύχομαι να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα με κατάνυξη ψυχής!
Μείνετε ήσυχοι!
Άλλοι δούλεψαν για σας. Πλαστογράφοι, χαλκευτές, απατεώνες και κοντά σε αυτούς σιγοποντάριζε και η ανθρώπινη βλακεία, για να σας εξασφαλίσουν απαντήσεις για παν επιστητό.
Χωνέψτε τις και κοιμηθείτε ήσυχα!
Η αλήθεια δεν σας άγγιξε ποτέ!

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το Νέον Έτος!

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Διαβάστε ακόμα HΛΙΟΥΓΕΝΝΑ -- Είναι τα Χριστούγεννα παγανιστικά;

Εδώ θα βρείτε πολλές αλήθειες και όμορφες φωτογραφίες

Εδώ θα βρείτε πολλές φωτογραφίες για το συγκρητισμό

Ιστορία του εορτασμού των Χριστουγέννων από την Βικιπαίδεια

Η Γνωστική άποψη για την Άμωμη γέννηση

Την Χριστιανική άποψη για το θέμα δεν θα την αποσιωπήσουμε δείτε εδώ και εδώ

Για τα ευτράπελα του πρώτου θαύματος του Ιησού στην Κανά, από το φίλο μας τον Κώστα.

Τέλος, απολαύστε την Μυθοδία εν όψει του νέου έτους που ανατέλλει!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!
Αν οι πιστοί των θρησκειών κοιτούν στο παρελθόν…Εμείς σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες του μέλλοντος κοιτάμε ψηλά στον ουρανό, όχι για να βρούμε θεούς αλλά για να εξηγήσουμε το Άγνωστο, να διώξουμε τους φόβους και τις δεισιδαιμονίες που χιλιάδες χρόνια τώρα ταλαιπωρούν τους αδαείς!
Vangelis - "Mythodea" - Athens - Temple Of Zeus.
ΥΣΤΕΡΟΓΑΦΟΝ
Ένα απόσπασμα της εκπομπής της ΕΤ3 "Το Σύμπαν που Αγάπησα" που μεταδόθηκε μέσα στις γιορτές με θέμα "Η Ηλιολατρική Καταγωγή των Χριστούγεννων"

90 σχόλια:

stardust30 είπε...

Ωραίο και "εορταστικό" το άρθρο φίλε Άθεε..
Πολλά απο αυτά τα λέει και στο ντοκυμαντέρ Zeitgeist.

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ που εγκαινίασες εσύ τη σελίδα των σχολίων δείχνοντας την αγάπη σου στο φίλο και το σύ-ντροφο. Από μια κουβέντα με τη Αόρατη Μελάνη επινοήθηκε το θέμα αυτό, όταν γράφοντας τις απόψεις της για το zeitgeist δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι όλα αυτά είναι πραγματικά κι όχι υπερβολές του εν λόγω ντοκιμαντέρ. Τελικά η αλήθεια είναι ότι ο συγκρητισμός κρύβει τέτοιες αλήθειες που ακόμα δεν βγήκαν ό-λες στο φως, να δείξουν πόσο παραμύθια είναι οι θρησκείες και πόση βρωμιά κρύβεται πίσω από το καλο-γυαλισμένο της πρόσωπο!

Άθεος είπε...

Σπεύδω να επανορθώσω!
Δεν μου άρεσε η λέξη βρωμιά!
Οι θρησκείες κρύβουν βαθιές σκέψεις και σύμβολα που αν αποσυμβολιστούν ωθούν τον άνθρωπο αν όχι προς τα έξω, σίγουρα προς τα μέσα, κάνοντάς τον να ψάξει τα ενδότερα του εαυτού του!
Αυτό όμως συμβαίνει μόνο με τις αρχαίες θρησκείες!
Οι τρεις λεγόμενες «αποκαλυπτικές» θρησκείες είναι δυσώδεις από την κορυφή μέχρι τα νύχια!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερό άρθρο φίλε μου!
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση
Χρόνια Πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Περαστικός ήμουν και κόλλησα εδώ!
Έχεις υλικό...
Μπράβο!
Δ.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Σε ευχαριστώ για το ωραίο άρθρο, Άθεε. Έμαθα και μερικά πράγματα που δεν ήξερα. Εκείνη η πληροφορία για το "Μητρώο", για παράδειγμα, με έστειλε αδιάβαστο.

Άθεος είπε...

Σας ευχαριστώ παιδιά για την αναγνώριση των προσπαθειών μου!
Όταν έχω τέτοιους αναγνώστες, αντέχω και την εμπάθεια των χριστιανών!
Φίλε Διαγόρα, μπορεί να χάνεσαι, αλλά αν μυριστείς τίποτα καλό πάντα πρώτος!
Σ’ ευχαριστώ!

Ασυγχώρητη είπε...

Κατατοπιστικότατος και straight to the point. Πολύ ωραίο Άθεε.

Σκέφτομαι να το τυπώσω και να το αναρτήσω στον "πίνακα επικοινωνίας" στο γραφείο με tag paper: "The Alternative/s story/ies". Επειδή και καλά η διεύθυνση του σχολείου είναι (νομίζει) "επικοινωνιακή και δημοκρατική" , έχει βάλει μια πινακίδα και αναρτούμε όλοι οι συνάδελφοι πράγματα που μας ενδιαφέρουν και νομίζουμε ότι μπορεί να ενδιαφέρουν και άλλους (από θέατρα, ιστορικά δοκίμια, άρθρα εφημερίδων, βιβλία, βιογραφίες ζωγράφων μέχρι και γελιογραφίες του Αρκά). Εγώ επικροτώ τέτοιες προοδευτικές ενέργειες αυτοέκφρασης. Βέβαια δε ήξερε τι την περίμενε η καημένη η πινακίδα (η διεύθυνση). Μπορείς να φανταστείς τι αναρτώ εγώ κατά καιρούς στην πινακίδα... Τώρα που το σκέφτομαι, φοβάμαι μην της ανεβεί κι άλλο η πίεση της "διεύθυνσης", οπότε θα το αφήσω για μετά τις διακοπές των χριστουγέννων. Άλλωστε είναι γιορτάρες (αλίμονο μας) μέρες. :)

Εμένα πάλι με έστειλε αδιάβαστη το "ενδιαφέρουσα". Από αντίδραση στο φαλλοκρατικό κατεστημένο (γκουχ γκουχ) θα το λέω από δω και πέρα "ενΗΡΑφέρουσα". :P

Άθεος είπε...

Είδες πόσα πράγματα μαθαίνει κανείς;
Και κάτι άλλοι που κάνουν πως τα ξέρουν όλα… κλείνουν τα μάτια και τα αφτιά μη τυχών και μάθουν τίποτα και τους βλάψει …στην μεταθανάτια ζωή τους!
Πάντως για να μη κοπιάζετε αντιγράφοντας μια μια τις εικόνες και το κείμενο, στείλτε μου ένα email (το δημοσιεύω στο προφίλ μου) και σας στέλνω τη σελίδα ολόκληρη ώστε να μπορείτε να την προωθήσετε όπου θέλετε!
Χρόνια Πολλά Ασυγχώρητη!

Ανορθόδοξος είπε...

Πολύ καλή και ουσιαστική συλλογή στοιχείων. Ήθελα να γράψω κι εγώ ένα άρθρο για το θέμα άλλα με πρόλαβες! Δεν πειράζει, μπορεί να γράψω για κάτι λίγο διαφορετικό...

Κώστας είπε...

Αγαπητέ φίλε Άθεε,

διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις κριτικές σου
παρατηρήσεις για τα ζητήματα που έθιξες και εν
πρώτοις αισθάνομαι την ανάγκη να σ’ ευχαριστήσω
ειλικρινά για την τιμή που μού έκανες να παραπέμψεις
σε δύο περιπτώσεις σε κείμενά μου.

Το γεγονός δε αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη
θέση μου αυτή τη στιγμή, αφού παρότι η κριτική σου
στο σύνολό της με βρίσκει σύμφωνο, για κάποια
επιμέρους στοιχεία έχω εντελώς διαφορετική άποψη
την οποία στα πλαίσια τού υγιούς διαλόγου μεταξύ
ανθρώπων που αναζητούν την αλήθεια, παίρνω το
θάρρος και να εκφράσω.

Το πρώτο λοιπόν ζήτημα για το οποίο θα ήθελα
να εκφράσω ζωηρότατες επιφυλάξεις, αφορά την
περιβόητη μιθραϊκή επιγραφή στο Βατικανό για την
οποία έγινε λόγος προς το τέλος τού άρθρου σου.
Δυστυχώς λοιπόν, αγαπητέ φίλε, η πληροφορία αυτή
που με την κυκλοφορία τού βιβλίου των Freke και
Gandy «Τα μυστήρια τού Ιησού» έλαβε νέα ώθηση
και αναπαράγεται έκτοτε με ραγδαίους ρυθμούς στο
Διαδίκτυο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Πρόκειται καθαρά και ξάστερα για μια απίστευτου
μεγέθους διαστρέβλωση τής αλήθειας την οποία εγώ
προσωπικά ως αναγνώστης δεν πρόκειται ποτέ να
συγχωρήσω στους δύο συγγραφείς! Για λεπτομερή
ανάλυση τού θέματος εδώ.

Το άλλο τώρα ζήτημα που θεωρώ χρήσιμο να
αποσαφηνιστεί, είναι καθαρά γλωσσολογικής φύσης
και αφορά την προέλευση τής φράσης σε ενδιαφέρουσα
(ενν. κατάσταση) καθώς και τού ονόματος Δημήτριος.
Όσον αφορά την πρώτη, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
η επίμαχη μετοχή σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται
με τον Δία, αφού πρώτον δεν απαντά καν στην Αρχαία
και δεύτερον, αποτελεί μεταφραστικό δάνειο των
γαλλικών φράσεων position intéressante ή état
intéressant. Η πρόθεση (και κατ’ επέκταση το
προρρηματικό) διά άλλωστε έχει εντελώς διαφορετική
ετυμολογική προέλευση από τον βασιλιά των θεών,
οπότε οποιαδήποτε σύνδεση τού ενός με το άλλο
θα πρέπει να χαρακτηριστεί παρετυμολογία.
Το ίδιο δε ισχύει και για το όνομα Δημήτριος, το
οποίο δεν παραπέμπει στις «δύο γεννήσεις» τού
Διονύσου, αλλά σύμφωνα με την κρατούσα άποψη
πιθανότατα αναφέρεται στη Δήμητρα, τη μητέρα Γη
(Δα-μάτηρ).

Αυτά είχα λοιπόν να σχολιάσω σε πρώτη φάση,
αγαπητέ φίλε Άθεε. Με την ελπίδα ότι αντιλαμβάνεσαι
πλήρως το πνεύμα των παρατηρήσεων μου, σε
χαιρετώ εγκάρδια και δηλώνω ανοιχτός σε οποιαδήποτε
συζήτηση επί των θεμάτων που έθιξα.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση με παρόμοιο θέμα στο μπλογκ του Φραγκόπουλου, εδώ

Άθεος είπε...

Ανορθόδοξε υπάρχουν τόσο πολλά συγκρητικά στοιχεία που μπορείς να κάνεις άπειρες αναρτήσεις, εγώ δεν έχω γράψει σχεδόν τίποτα. Μία αναφορά έκανα απλά για να δείξω ότι τα Χριστούγεννα είναι αντιγραφή άλλων αρχαίων εορτών ή για να το πούμε διαφορετικά, ένα καπέλωμα του χριστιανισμού προκείμενου να κρυφτούν αρχέγονες δοξασίες από τη νέα θρησκεία, που τότε εδραιωνόταν.
Η υπόδειξη της Αόρατης Μελάνης δείχνει κι’ άλλα στοιχεία που τα παρέλειψα μιας και αναφέρομαι γενικά κι όχι συγκεκριμένα μόνο για την Ίσιδα, στην οποία αναφέρεται η ανάρτηση του Φραγκόπουλου.

Επέμενα φίλε Κώστα να διαβάσεις την ανάρτησή μου, γιατί ήξερα ότι είσαι «ψείρας» και θα γινόταν ωραία συζήτηση!
Οι ενστάσεις σου βέβαια, δεν αναιρούν καθόλου την ουσία της εν λόγω ανάρτησης, αφού όπως λες κι εσύ, στο σύνολο σε βρίσκει σύμφωνο.
Δεν θα αλλάξει τίποτα αν διασαφηνίσουμε τα τρία σημεία που εντόπισες, όμως θα το κάνουμε για δεοντολογικούς λόγους και επειδή δεν θέλουμε να πέσει τίποτα χάμω.
Ας αρχίσουμε από τις ζωηρότατες επιφυλάξεις σου στην περιβόητη επιγραφή του Βατικανού. Η διαφορά μας είναι αν υπάρχει η επιγραφή και δεν σε ενοχλεί αν υπάρχει μιθραϊκή ρήση με την ίδια φράση;
Γιατί, αν κατάλαβα καλά κι από την ανάρτηση σου, διαφωνείς αν ο Godwin έγραψε ότι η ρήση αυτή βρίσκεται στο Βατικανό, όμως συμφωνείς ότι υπάρχει περσικό μιθραϊκό κείμενο που περιέχει μία ρήση που θυμίζει εκπληκτικά τα λόγια του Ιησού.
«A Persian Mithraic text, amazingly reminiscent of Jesus' words, states
that “he who will not eat of my body and drink of my blood, so that he
will be made one with me and I with him, the same shall not know
salvation.”»
Εξηγείς ότι η φράση αυτή ανάγεται στον Ζωροάστρη, λες κι ο Ζωροαστρισμός είναι μεταγενέστερη θρησκεία του χριστιανισμού!
Η αλήθεια όμως, ίσως να είναι χειρότερη. Σίγουρα μέσα στο Βατικανό υπάρχουν πράγματα τα οποία αν θα βγαίνανε ποτέ στο φως, θα έκαναν τους χριστιανούς να τραβάνε τα μαλλιά τους! Ξεχνάς κείμενα σαν του Κέλσου, του Πορφύριου και άλλων, που είναι καταχωνιασμένα, όχι μόνο στο Βατικανό, αλλά και σε άλλες βιβλιοθήκες ή μονές και κρύβονται επιμελώς για αιώνες ολόκληρους! Δεν έχω το χρόνο τώρα να ψάξω και για άλλα ντοκουμέντα που βρέθηκαν εκεί μέσα. Θα το κάνουμε σε άλλες αναρτήσεις στο μέλλον!
Όχι μόνο ο Freke και ο Gandy ή ο Joscelyn Godwin, αλλά πολλοί ακόμα έγραψαν για τις ομοιότητες των Μιθραϊκών Μυστηρίων. Οι Ιστοσελίδες δεν αντιγράφουν τους πιο πάνω, αλλά άλλους που έγραψαν πολύ νωρίτερα, όπως τον Λουσιέν Ανρί, τον Λέντσμαν και ακόμα παλαιότερους. Ο Ανρύ για παράδειγμα γράφει ότι στο Μυστικό Δείπνο ο Μίθρα έλεγε «τούτο εστί το σώμα μου, τούτο εστί το αίμα μου» όταν οι Freke, Gandy και Godwin δεν είχαν γεννηθεί ακόμα!
Αν δεν ήταν εκπληκτικές οι ομοιότητες θα φρίκαραν τόσο πολύ τον Ιουστίνο, ο οποίος έγραφε το 150;
Διόλου δεν με ξενίζει η πιο πάνω φράση του Μίθρα εφόσον ξέρω πολύ καλά ότι πολλά περισσότερα έχουν καταστρέψει οι χριστιανοί και το ξέρεις κι εσύ αυτό, προκειμένου να σβήσουν τις ρίζες της καταγωγής τους!
Ακόμα κι ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος Στεφανίδης στην Εκκλησιαστική Ιστορία του γράφει «Το συμπόσιο του Μίθρα είχε ομοιότητα προς την χριστιανικήν θείαν ευχαριστίαν». Όταν γράφει συμπόσιο του Μίθρα αντιλαμβάνεσαι ότι θέλει να πει Μυστικό Δείπνο!
Όμως κι εσύ όταν γράφεις «Πιθανολογείται ωστόσο ότι ακριβώς σ’ αυτή τη φράση
πρέπει να αναφερόταν και ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας όταν με φρίκη μιλούσε για τις
μυστικιστικές φράσεις που προφέρονταν πάνω από τον άρτο και το κύπελλο
των μυημένων στα Μυστήρια τού Μίθρα!» παραδέχεσαι ότι την ρήση αυτή ο Ιουστίνος την ήξερε από το 150!
Ο χριστιανισμός τότε δεν είχε ζωή ούτε σαράντα χρόνια!
Ελπίζω να μην πιαστείς από την πιο πάνω φράση κι εκτρέψεις την κουβέντα σε άλλο θέμα! Τα Ευαγγέλια γράφτηκαν ακόμα αργότερα και η θρησκεία έτσι όπως την ξέρουμε δημιουργήθηκε μετά από εξακόσια χρόνια!
Για το πότε δημιουργήθηκε ο χριστιανισμός έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε άλλη φορά. Σήμερα το θέμα δεν είναι αυτό.
Το θέμα του άρθρου δεν είναι ούτε ο Μίθρα, ούτε ο Διόνυσος ή ο Άδωνις και η Ίσιδα, αλλά η γιορτή του Ηλιουγέννων που μετατράπηκε σε χριστούγεννα, πόσο μάλλον μια φράση μέσα από την πληθώρα των όμοιων μυστηρίων ανάμεσα στο Μιθραϊσμό και το χριστιανισμό.
Είναι σαν να διαφωνούμε όχι απλά αν στα μπιφτέκια πρέπει να βάλουμε μαϊντανό ή δυόσμο, αλλά πόσες τζούρες αλάτι πρέπει να περιέχουν!
Έκλεψαν πολλούς συμβολισμούς οι χριστιανοί από τις προηγούμενες θρησκείες ή λίγους! Αυτό είναι το θέμα μας αν βάλανε και οι χριστιανοί κάτι;
Αρκετά διαφωτιστικό είναι και ένα βιβλίο του Joscelyn Godwin «Μυστηριακές θρησκείες του Αρχαίου κόσμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Όμως το θέμα μας δεν είναι αυτό. Να είσαι σίγουρος, μόλις πέσω σε καμιά ακράδαντη απόδειξη, ότι τίποτα από την θεία ευχαριστία των χριστιανών δεν είναι δικό τους, θα την δημοσιεύσω και παράλληλα θα σου την ανακοινώσω ιδιαιτέρως!
Οι άλλες δυο ενστάσεις σου έχουν να κάνουν περισσότερο με τη γραμματική παρά με τις θρησκευτικές δοξασίες.
Πριν περάσουμε όμως σε αυτές πρέπει να σου πω ότι για το Διόνυσο έχουμε πολλές παραλλαγές του μύθου. Μια απ’ αυτές που αναφέρεται και σε όλες τις μυθολογίες αναφέρεται και από τους Μάνλυ Χολ και Ιππόλυτο Κόστα στο βιβλίο τους «Τα Διονυσιακά Μυστήρια» που μεταξύ άλλων γράφουν «όταν ολοκληρώθηκε η προγενέθλιος περίοδος ο Διόνυσος γεννήθηκε πάνω σε ένα δέρμα ελαφιού και πήρε το επίθετο Διμήτριος γιατί γεννήθηκε δυο φορές» σελίδα 24 Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος. Είχε επίσης πολλά ονόματα. Μόνο από Δ έχω βρει αυτά
Ο ΔΑΣΥΛΛΙΟΣ, Ο ΔΗΜΗΤΩΡ, Ο ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ, Ο ΔΙΓΟΝΟΣ, Ο ΔΥΘΥΡΑΜΒΟΣ, Ο ΔΙΜΑΤΩΡ, Ο ΔΙΜΟΡΦΟΣ, Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ, Ο ΔΙΣΣΟΤΟΚΟΣ, Ο ΔΙΦΥΗΣ, Ο ΔΟΡΥΚΤΥΠΟΛΟΣ, Ο ΔΟΡΥΣΟΟΣ, Ο ΔΟΛΟΕΙΣ, Ο ΔΟΣΕΡΟΣ, Ο ΔΟΥΣΑΡΕΥΣ, Ο ΔΡΑΚΟΝΤΟΚΟΜΟΣ
Τα περισσότερα δείχνουν τη διπλή γέννησή του. Άλλωστε και Διθύραμβος σημαίνει δίς θύρα εμβαίνω
Ο θεός Διόονυσος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε περνώντας μέσα από δυο θύρες: την κοιλιά της κεραυνοβολισθείσας από το Δία μητέρας του Σεμέλης και από τον μηρό του πατέρα του Δία...!ο διθύραμβος αναφέρεται στον ύμνο του θεού Διόνυσου.
Ο Ιουστίνος θεωρεί το «αίμα της σταφυλής» σαν «Δύναμη του Θεού» συνδέοντάς το με το αίμα του Χριστού, αποδεικνύοντας ότι… δεν γεννήθηκε από άνθρωπο αλλά από το θεό αφού, αντί ανθρώπινου σπέρματος χρησιμοποιήθηκε θεία δύναμη! Ακόμα και στη φράση «…δεν θέλει θα εκλείψει σκήπτρο εκ του Ιούδα, ούτε νομοθέτης εκ του μηρού αυτού…» ο Διόνυσος υπονοείται, γιατί αυτός ήταν που γεννήθηκε από το μηρό του Δία! Η συνέχεια άλλωστε είναι αποκαλυπτική «…στ’ αμπέλι δένει το πουλάρι του, το γαϊδουράκι του στο κλίμα Πλένει με κρασί τα ρούχα του, στο αίμα των σταφυλιών τη φορεσιά του» (Γεν 49.10-11). Ο Ιουστίνος όμως φαίνεται να ενοχλείται ακόμα και από το γαϊδουράκι που λέγεται ότι χρησιμοποιούσε ο Διόνυσος. Η ομοιότητα αυτή με τον Ιησού, τον έκανε για μία φορά ακόμα να παραδεχτεί ότι, οι φαύλοι δαίμονες μιμήθηκαν τον Ιησού, έστω και χίλια χρόνια… πριν από αυτόν! («Διάλογος προς Τρύφωνα» 69.1-2).
Γύρω από την ετυμολογία του ονόματος Δα-μάτηρ έχω ακούσει κι εγώ, αλλά και οι ετυμολογικές διαφορές πολλές φορές είναι πολλές και συζητιόνται για αιώνες.
Αυτή η άποψη δείχνει τη συγγένεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων με τα Διονυσιακά!
Κατά τον ίδιο τρόπο η λέξη «ενδιαφέρουσα» υποδηλώνει ότι το σπέρμα που έχει μέσα της είναι του Δία. Μπορεί όπως λες κι εσύ να είναι μεταφραστικό δάνειο ή παρετυμολογία. Δεν θυμάμαι που το διάβασα. Κάτι σαν την λέξη ενθουσιασμός που σημαίνει αυτός που έχει την ουσία του Θεού μέσα του. Πιες λίγο κρασί, βάζοντας το Διόνυσο μέσα σου και θα καταλάβεις τι σημαίνει ενθουσιασμός!
Άλλοι παραδέχονται ότι η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το "εν Διός(δυο) φέρουσα", δηλαδή σε κατάσταση διαχωρισμού, από ένα σώμα που ήταν σε δύο.
Όταν γράφω ότι έφτασε μέχρι τις μέρες μας, δεν μπορώ να πω από πότε. Στοιχεία για τέτοια πράγματα στα χρόνια του χριστιανισμού καταστρέφονταν. Αρχαιότερα δεν πρέπει να υπήρχε η έκφραση μιας και όπως λες κι εσύ δεν σαν λέξη δεν απαντάται στην Αρχαία ελληνική. Σίγουρα ήταν κοινή ελληνική και γεννημένη παρετυμολογικά.
Η Άννα Τζιροπούλου στα «Μαθήματα αρχαίας ελληνικής γλώσσας λέει «οι γλωσσικές αλλοιώσεις και οι τροπή από αρχαιότερες φάσεις σε νεότερες δεν συντελούνται σε κάποια καθορισμένη χρονική στιγμή αλλά σιγά σιγά λίγο λίγο για να γίνουν αισθητές και αντιληπτές μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα». Όπως έλεγε κι ο Κοραής «μακρύς χρόνος πλάττει και μεταπλάττει τη γλώσσα».
Όμως γνωρίζουμε ότι η γλώσσα είναι όργανο της σκέψης και έχει βάθος την ιστορία που την γεννά και την σημασιολογία της. Σαν έκφραση, καθόλου παράξενο, να είναι απλά ένας νεότερος σημασιολογικός όρος και τίποτα παραπάνω.
Και για να αστειευτούμε λίγο, κάθε γυναίκα που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την εγκυμοσύνη της, ίσως να την απέδιδε στο Δία!
Εδώ και ο Ιωσήφ, λέχτηκε, πήγε να φύγει όταν έμαθε ότι η γυναίκα του ήταν έγκυος και μόνον από έναν άγγελο έμαθε ότι με το σπέρμα του Θεού γονιμοποιήθηκε η Μαρία!
Νομίζω ήταν αρκετά όλα αυτά αν και δεν υπήρχε λόγος να αναφερθούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες που δεν προσθέτουν τίποτα στο θέμα.
Έχει σημασία να πούμε ότι εκτός από τα 99 κλεμμένα σύμβολα του χριστιανισμού, έχει και ένα δικό του;
Άντε να πω πως έχει επινοήσει κι ένα δικό του. Τι αλλάζει;
Ο Ιουστίνος το ίδιο παλαβωμένος ήταν και δεν ήταν ο μόνος! Και ο Τερτυλλιανός τις ίδιες ζοχάδες είχε!
Όταν πέρασαν 800 χρόνια ακόμα οι χριστιανοί εξολοθρεύοντας κάθε αιρετική άποψη έμειναν κυρίαρχοι, καταχωνιάζοντας την Αλήθεια στις σκοτεινές κατακόμβες της απόκρυφης ιστορίας!

Άθεος είπε...

Δώδεκα ώρες δεν πέρασαν από το τελευταίο μου σχόλιο, όταν από έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων η ετυμολογία της έκφρασης «ενδιαφέρουσα» δεν μπορεί να υποστηριχτεί αβίαστα. Ποιος πρωτολανσάρισε την έκφραση αυτή και από ποτέ;
Σαν «ενδιαφέρουσα κατάσταση» για τη γυναίκα πάντα ήταν η κύηση, όμως στην αρχαιότητα που η γλώσσα μας ήταν πλουσιότερη, φαίνεται να ήταν άγνωστη. Γλωσσολογικά πρέπει να την κατατάξουμε όχι στη αρχαία αλλά στην κοινή ελληνική που εμφανίστηκε και διαδόθηκε από τον πρώτο αιώνα. Ίσως σαν έκφραση να εμφανίστηκε την περίοδο του νεοπλατωνισμού 3ος και 4ος αιώνας ή ακόμα να έχει τις ρίζες της ακόμα πιο μετά, κάπου στο Μεσαίωνα. Ούτε την άποψη του Ελευθέριου Σαραγά ("εν Διός(δυο) φέρουσα"), δηλαδή σε κατάσταση διαχωρισμού, από ένα σώμα που ήταν σε δύο, από το Περιοδικό ΙΧΩΡ, Δεκέμβριος 2001, τεύχος 16 μπορώ να δεχτώ χωρίς να βασανίσω τη σκέψη μου.
Αρχικά σαν έκφραση «Εν-Δία-Φέρουσα» που υποδηλώνει κατάσταση κύησης φαίνεται να συμφωνεί σημασιολογικά μόνο σε σχέση με την ελληνική μυθολογία, όμως δεν γνωρίζουμε από πότε καθιερώθηκε σαν έκφραση. Ίσως να μην έχει σχέση με αυτό αλλά με κάτι άλλο. Όπως και να έχει όμως τίποτε δεν αλλάζει από την αρχική μας γνώμη, ότι μυστικιστικά σε όλες τις θρησκείες ο θεός ζευγάρωνε με μια κόρη των ανθρώπων δίνοντας τα ανάλογα συμβολικά μηνύματα.
Αν κάποιος γνωρίζει σχετικά, με ενδιαφέρον θα φιλοξενήσουμε την άποψή του.

Κώστας είπε...

Αγαπητέ Άθεε,

σ’ ευχαριστώ για τις αναλυτικότατες απαντήσεις σου οι οποίες
έδειξαν σε όλους μας τι σημαίνει υγιής διάλογος και σεβαστική
αντιμετώπιση των επιχειρημάτων τού συνομιλητή μας. Ούτως
ή άλλως όμως, η πρόθεσή μου όπως είχα τονίσει, δεν ήταν να
αποστασιοποιηθώ από τον πυρήνα τής κριτικής σου, αλλά
να εκφράσω μιαν άλλη άποψη για κάποια επιμέρους ζητήματα.
Εν προκειμένω τώρα θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1ον: Αναφορικά με την υποτιθέμενη μιθραϊκή επιγραφή στο
Βατικανό, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που ΨΕΥΔΩΣ ισχυρίστηκαν
οι Freke και Gandy και τα χειροπιαστά στοιχεία που μέχρι στιγμής
διαθέτουμε, είναι τεράστια! Οι δύο συγγραφείς έκαναν λόγο για
αρχαιολογικό εύρημα εντός τού Βατικανού, γεγονός που αυτόματα
ανήγε την ευχαριστιακή ρήση τού Ιησού στην αντίστοιχη τού
Μίθρα και τεκμηριώνε τη χρήση της εντός των ίδιων ακριβώς
τελετουργικών συμφραζομένων (υπό την προϋπόθεση φυσικά
ότι η επιγραφή ήταν ΠΡΟχριστιανική κάτι που όμως ποτέ δε
διευκρινίστηκε). Για να στηρίξουν δε τον ισχυρισμό τους περί
ύπαρξης χειροπιαστής μυστηριακής επιγραφής και μάλιστα,
μέσα στο ίδιο το Βατικανό (!), παρέπεμψαν τον αναγνώστη
σε μία πηγή (Godwin) η οποία όμως ούτε για επιγραφή
είχε μιλήσει ούτε για Μιθραίο και βέβαια ούτε για Βατικανό!
Ήδη αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Δεν είχαν κανένα λόγο
να επικαλεστούν κάτι που εν γνώσει τους δεν υπήρχε και
να παραπλανήσουν έτσι τόσο βάναυσα το αναγνωστικό
τους κοινό. Το πράγμα βέβαια γίνεται ακόμα πιο εξωφρενικό
αν σκεφτεί κανείς ότι ο Godwin
που επικαλέστηκαν και
ανερυθρίαστα παραποίησαν, δεν ανέφερε καν από πού
είχε αντλήσει την πληροφορία, όχι περί επιγραφής, αλλά
περί μιθραΪκου περσικού κειμένου! Χώρια που κι αυτός
ο ίδιος με την επίμαχη αναφορά του δεν απέδωσε απόλυτα
την πραγματικότητα, αφού ουδέποτε μπήκε στον κόπο
να διευκρινίσει ότι το εν λόγω ζωροαστρικό κείμενο ήταν
πέραν πάσης αμφισβήτησης ΜΕΤΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ! Κι
αν μη τι άλλο, άλλο πράγμα είναι να μιλάμε για μια
προχριστιανική μιθραϊκη επιγραφή εντός τού ίδιου τού
Βατικανού και άλλο για κάποιο μεταχριστιανικό κείμενο
τού Ζωροάστρη! Υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά και αυτό
ακριβώς είναι που με ενόχλησε.

Από ’κεί και πέρα, να πούμε επίσης, ότι δεν έχει καμία
σημασία το ότι η λατρεία τού Ζωροαστρη είναι σαφώς
προγενέστερη τού χριστιανισμού. Σημασία έχει αν το
ίδιο ισχύει και για το συγκεκριμένο μυστηριακό στοιχείο
που εξετάζουμε, την ευχαριστιακή δηλαδή φράση!
Όπως επίσης δεν έχει σημασία το πόσοι συγγραφείς
επικαλούνται κάποιο στοιχείο, αλλά το κατά πόσο το
στοιχείο αυτό ευσταθεί. Όταν δηλαδή μια ανακριβής
πληροφορία αναπαράγεται από έναν μεγάλο αριθμό
ανθρώπων, δεν καθίσταται ξαφνικά ορθή, αλλά
απλώς μετατρέπεται σε περιαστικό μύθο! Ανεξαρτήτως
τούτου, στην περίπτωση τής επίμαχης ευχαριστιακής
φράσης, αν πρόσεξες την ακριβή φραστική μου
διατύπωση, αυτό που είπα ήταν ότι η πληροφορία
αυτή «με την κυκλοφορία τού βιβλίου των Freke και
Gandy “Τα μυστήρια τού Ιησού” έλαβε νέα ώθηση».
Το ότι δηλαδή πολύ πριν από τους Αμερικανούς
συγγραφείς, κάποιοι άλλοι είχαν ήδη γράψει για το
θέμα, το γνώριζα (στο προσωπικό μου κείμενο
μάλιστα μνημονεύω τον Ambelain που κατά τους
Σ. Θεοδοσίου και Μ. Δανέζη ήταν ο πρώτος που
ανέφερε την πληροφορία). Για επιγραφή όμως
δεν γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν μιλήσει. Αυτό είναι
προφανές ότι το επινόησαν οι Freke και Gandy
αφου εκείνος που επικαλέστηκαν, δεν είχε… ιδέα
για το θέμα!! Και βέβαια οι ιστοσελίδες ασφαλώς
και ΔΕΝ αντιγράφουν τους παλαιότερους
συγγραφείς, αλλά τους… Freke και Gandy!
Και πώς ν’ αντέγραφαν βέβαια τους άλλους
όταν αυτοί ποτέ δε μίλησαν για επιγραφή;

Όσον αφορά τώρα τα όσα έγραψα για τον Ιουστίνο
στον επίλογό μου, πράγματι όπως κι εγώ συμφώνησα,
«είναι αδιαμφισβήτητο ότι όντως κάποια εκπληκτική
ομοιότητα υπήρχε εδώ που σκανδάλιζε τους πιστούς».
Από τη στιγμή όμως που ΔΕΝ γνωρίζουμε το ακριβές
περιεχόμενο των μιθραϊκών φράσεων που σόκαραν
τον Ιουστίνο, μπορούμε ασφαλώς να μιλάμε για ισχυρή
ένδειξη, όχι όμως και για αδιάσειστη απόδειξη! Και
βέβαια ούτε για… επιγραφή! Το ίδιο βέβαια ισχύει
και για τα στοιχεία που λέγεται ότι το Βατικανό
αποκρύπτει, αλλά και για τα τεκμήρια που
καταστράφηκαν. Να συμφωνήσω λοιπόν ότι όντως
έτσι είναι. Πώς είναι όμως δυνατόν να στηριχτώ
σε στοιχεία που είτε δεν γνωρίζω ακόμα ή που δεν
είναι πλέον δυνατόν να διασταυρωθούν γιατί
καταστράφηκαν; Να πιθανολογήσω ασφαλώς και
μπορώ ۬ να μιλήσω όμως για αποδείξεις δε γίνεται!

2ον: Σχετικά με το προσωνύμιο τού Διονύσου,
η ένστασή μου αφορούσε αποκλειστικά και μόνο
το όνομα που ανέφερες, δηλαδή το Δημήτριος.
Το συγκεκριμένο όνομα λοιπόν δεν ανάγεται στον
μύθο περί διπλής γέννησης τού θεού (τον οποίο
δεν αμφισβήτησα), αλλά συνδέεται με τη Δήμητρα
η οποία με τη σειρά της δε χρωστά το όνομα της
σε κάποιο ανάλογο μυθολογικό μοτίβο.

Αναφορικά τώρα με το προσωνύμιο Διμήτωρ,
προσωπικά δε θυμάμαι να το ’χα ξανακούσει ποτέ.
Ψάχνοντας μάλιστα εκ των υστέρων, δεν το συνάντησα
ούτε σε εγκυκλοπαίδειες ούτε σε άλλα βιβλία - ούτε καν
στον Ρισπέν! Τελικά όμως το βρήκα στον «Εν τη λέξει
Λόγο» της Τζιροπούλου. Εκεί λοιπόν στη σελίδα
717, αναφέρεται πράγματι το Διμήτωρ με παραπομπή
στον Διόδωρο Σικελιώτη, Δ.4.4 («διμήτορα δ´ αὐτὸν
προσαγορευθῆναι λέγουσι διὰ τὸ πατρὸς μὲν ἑνὸς
ὑπάρξαι τοὺς δύο Διονύσους, μητέρων δὲ δυοῖν»).

3ον: Αναφορικά με τη φράση σε ενδιαφέρουσα,
δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Το σίγουρο
είναι ένα: ότι όπως είπα, το προρρηματικό δια σε καμία
περίπτωση δε μπορεί να συνδεθεί με τον Δία! Οπότε
από ’κει και πέρα, το τι λέγεται δεξιά κι αριστερά, εκτός
των ορίων δηλαδή τού ειδικού επιστημονικού πεδίου,
δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ακόμα κι η Τζιροπούλου
δηλαδή που έχει δίκιο στο απόσπασμα που παρέθεσες,
μπορεί μεν να είναι φιλόλογος, όχι όμως και γλωσσολόγος!
Στον βαθμό λοιπόν που είμαι σε θέση να κρίνω κάποιες
ετυμολογικές της προτάσεις, μπορώ ανενδοίαστα να
μιλήσω για διασκεδαστικούς ερασιτεχνισμούς! Έστω
κι αν ούτε εγώ είμαι γλωσσολόγος!

Με εκτίμηση

Κώστας

Κώστας είπε...

Αν και ο Νίκος Σαραντάκος θα μπορούσε να μας
διαφωτίσει με απόλυτη αξιοπιστία, αν διάβαζε τώρα
τις γραμμές αυτές, να πω ότι το ρήμα ενδιαφέρω
όχι μόνο δεν απαντά στην Αρχαία, αλλά ούτε στην
Ελληνιστική, ούτε καν στη Μεσαιωνική! Στην
πραγματικότητα μαρτυρειται στη γλώσσα μας μόλις
από τις αρχές τού 19ου αιώνα και πλάστηκε κατά το
πρότυπο τού γαλλικού interésser (το
οποίο με τη σειρά του είχε προκύψει από το
λατινικό interesse που σήμαινε
διίσταμαι, διαφέρω). Έτσι
θα μπορούσα να εικάσω ότι η ήδη απαρχαιωμένη
γαλλική φράση position intéressante και
κατ’ επέκταση η μεταγενέστερη ελληνική δηλώνουν ότι
η έγκυος βρίσκεται σε μία κατάσταση που την κάνει
να δι-ίσταται, να δια-φέρει από τους άλλους! Αυτό
φυσικά, επαναλαμβάνω, δεν είναι παρά μόνο μια
προσωπική μου εικασία που βασίζεται στην
κυριολεκτική σημασία τού λατινικού ρήματος. Αν
όντως είναι έτσι, δε γνωρίζω. Θα ήταν πραγματικά
υπέροχο αν κάποιος μπορούσε να μας διαφωτίσει
υπεύθυνα

Άθεος είπε...

Αν είναι έτσι η άποψη του Σαραγά αποκτά νέο ενδιαφέρον! Όμως επειδή άφησα την ετοιμολογία ανοιχτή για κάθε νέο σχόλιο, δεν νομίζω ότι μας ενδιαφέρει άμεσα τώρα. Θα το ξαναδούμε.
Αγαπητέ Κώστα. Χαίρομαι που η διαφωνία μας δεν εκλύει την ύβρη και την ένταση. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει ότι, και εγώ διόρθωσα την αρχική ανάρτηση ως προς τη σιγουριά της έκφρασης «ενδιαφέρουσα» (έδωσα και σχόλιο μόλις 3 λεπτά πριν το δικό σου) και εσύ διαπίστωσες περί του ονόματος Διμήτωρ (όχι Δημήτωρ).
Στο θέμα όμως των μυστηρίων δεν χρειάζεται να δώσω τόση σημασία, αν υπάρχει στ’ αλήθεια μια επιγραφή στο Βατικανό ή όχι, αν και από περιέργεια θα το ψάξω.
Αν κάποιος την είδε δεν θα μπορούσε να τη φωτογραφίσει και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Προσωπικά μου αρκούν όλα τα άλλα στοιχεία που συνηγορούν και ενοχλούν ακόμα και νεώτερους σαν τον Στεφανίδη, που τα μιθραϊκά μυστήρια μοιάζουν τόσο πολύ με τα χριστιανικά.
Φανερά ενοχλημένος ο Ιουστίνος, από την ομοιότητα του μυστηρίου, οδύρεται στην κυριολεξία!
«Μιμούμενοι τούτο οι πονηροί δαίμονες δίδαξαν να γίνεται και εις τα μυστήρια του Μίθρα, πράγματι γνωρίζετε ή δύνασθε να μάθετε ότι εις τας τελετάς του μυουμένου τίθεται άρτος και ποτήριον ύδατος». (βλέπε «Απολογία» Α΄ 66.3-4. ακόμα Λουκ. 22.19-20 και Α΄ Κορ. 11.24-26.
Ο χριστιανός απολογητής ισχυρίζεται ότι «οι μύθοι αυτοί έχουν λεχθεί κάτ’ ενέργεια των φαύλων δαιμόνων προς εξαπάτησιν και παραπλάνησιν του ανθρωπίνου γένους».
Όμως υπάρχουν και μαρτυρίες του Τερτυλλιανού. Ο Καρχηδόνιος απολογητής μιλά για την εκπόρευση του Λόγου από τον Πατέρα, που σαν ακτίνα του ήλιου διαχύθηκε παντού, ενοχοποιώντας τους δαίμονες που… βιάστηκαν να αποδώσουν τα πνευματικά δικαιώματα της ιδέας του Λόγου στους μωρούς και μιαρούς Έλληνες!
Όλα μας τα κάρφωσαν οι δαίμονες από πριν, γι’ αυτό γίναμε τόσο μισητοί στους χριστιανούς!
Γράφει λοιπόν ο Τερτυλλιανός.
«Όταν μία ακτίνα προβάλλεται από τον ήλιο, αποτελεί μέρος του συνόλου, ο ήλιος όμως θα συνεχίσει να υπάρχει στην ακτίνα, επειδή η ακτίνα ανήκει στον ήλιο, και ούτε χωρίζεται η ουσία, αλλά εκτείνεται. Έτσι (προέρχεται) το πνεύμα από το πνεύμα και ο Θεός από το Θεό, όπως το φως ανάβει από το φως» ( «Απολογητικός» 21.12).
Ο ρηχός φιλοσοφικός λόγος του Τερτυλλιανού τείνει να συσχετίσει τις ακτίνες του ήλιου με τον «εντός της ουσίας ενοικώντα λόγο» του Ζήνωνα και την θεολογούσα φιλοσοφία του Κλεάνθη, που θεωρώντας το Πυρ ως αρχή του κόσμου και τον Ήλιο σαν έδρα του ορθού λόγου-ηγεμονικού εξομοιώνει τα πάντα με τον εαυτό του!
Ας παραμείνουμε όμως σ’ αυτά και ας σου ευχηθώ να περάσεις τα Χριστούγεννα, όπως η συνείδησή σου θέλει και εσύ προσωπικά αγαπάς, μαζί με τις ευχαριστίες μου, όπου συνέβαλες για την ορθότερη απόδοση των πιο πάνω που ανέφερα!

Κώστας είπε...

Αγαπητέ φίλε Άθεε,

αλίμονο αν κι εμείς καταλήγαμε να μην μπορούμε να
διαφωνήσουμε για κάτι χωρίς να πλακωνόμαστε αμέσως
στα… μπινελίκια! Αυτές οι πρακτικές άλλους χαρακτηρίζουν,
κι όχι εμάς που δε βγάζουμε αμέσως αφρούς με την πρώτη
διαφορετική άποψη που ακούγεται! Εκτός βέβαια κι αν
οι… αφρίζοντες το παρακάνουν ۬ τότε φυσικά τους παίρνει
κανονικά ο διάβολος (που δεν… πιστεύουμε) και τους
σηκώνει! Μιλώ φυσικά ως άνθρωπος που έχει προσωπική
πείρα από… το είδος! ;-)

Υ.Γ. Με την περιβόητη «διαβολική μίμηση» ασχολήθηκα
κι εγώ σε κάποια παλαιότερη ανάρτηση. Όποτε ευκαιρήσεις,
θα χαιρόμουν αν τής έριχνες μια ματιά.

«Θεïκό σχέδιο ή… σατανική αντιγραφή;»

Άθεος είπε...

Ήδη το διάβασα και σου απάντησα! Σχεδόν συμφωνούμε στα πάντα! Έτσι μάλλον πρέπει να κάνω και τρίτη σύνδεση στο άρθρο αυτό (κάτω από τον Μοσχοφόρο).

Κώστας είπε...

Ευχαριστώ πολύ, σου απάντησα κι εγώ.

cynical είπε...

Καλημέρα άθεε, θα το τυπώσω να το εχω το αρθρο. Μπραβο σου.

Επειδη εχω απαξιωμενες τις θρησκειες δεν καθισα ποτε να βρω τις ιστορικες τους αναφορες, παρα μονο σποραδικα. Παντως για τις παρθενες, διαβαζα οτι στην αιρεση των Εσσαιων, ονομαζαν ετσι τις γυναικες των οποιων οι ενδρες εφευγαν για ενα διαστημα μακρια τους και πηγαιναν στο βουνο. Που καθε αλλο παρθενες ηταν.

Καλη ξεκουραση στις αργιες και καλο διαβασμα!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ cynical για τα καλά σου λόγια και Χρόνια Πολλά!
Να περνάς που και που από δω γιατί όλο και κάτι καλό έχουμε κάθε 15-20 μέρες!
Θα σου το στείλω με email για να το έχεις με τις φωτογραφίες του!

Φαίδρα Φις είπε...

γεια
είμαι πτώμα και δεν μπορώ να διαβάσω τη μεγάλη ανάρτηση
αύριο.

διάβασα την πρώτη παράγραφο και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα

θα συνεχίσω

καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στην σκέψη μου είσαι φίλε μου!

Δεν έχω να σχολιάσω κάτι για το άθρο σου, έτσι ήταν, είναι και θα είναι...

Καλές, φωτεινές και δημιουργικές γιορτές!

Την καλημέρα μου

Άθεος είπε...

Μπορεί, η ανάρτηση, να είναι μεγάλη, αλλά είναι διαφωτιστική, ευκολοδιάβαστη και κυρίως Δια-Φωτιστική και εν-Δια-φέρουσα! Βγάλε… το Φις και χαλάρωσε… κι αύριο μέρα είναι… Φαιδρουλίνι (που λέει και ο Odiporos).
Οδοιπόρε, αν και δεν σχολίασες το άρθρο, με τον τρόπο σου, είπες πολλά!
Ευχαριστώ για τις ευχές και Χρόνια Πολλά!

suncitizen είπε...

Προσωπικά διαφωνώ...
Η νέα θρησκεία απευθυνόταν σε ένα πληθυσμό που πίστευε σε μια παλιά θρησκεία, που είχε κάποια ήθη και έθιμα, που έχει συνηθίσει να ζει κάπως. Συνεπώς, έπρεπε να αποτελέσει συνέχεια. Δεν έχει τόση σημασία αν τα Χριστούγεννα θα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου ή στις 3 Μαρτίου. Αυτό είναι καθαρά θέμα τυπικό.Α! Και η παναγία δε λατρεύεται! Λατρεία αποδίδεται μόνο στο προσωπο του Θεού. Η Παναγία και οι άγιοι τιμούνται. Η ουσία είναι ό λόγος του Θεού. Είναι λογικό ο χριστός και ο κάθε ηγέτης να χρησιμοποιεί σύμβολα από την καθημερινή ζωή για να γίνει κατανοητός. Έτσι, δεν πρέπει να μας εκπλήσει που τόσοι πολλοί εμφανίζονται ως βοσκοί, όταν ενα τεράστιο μέρος του πληθυσμού ήταν γεωργοκτηνοτρόφοι... Αφήστε, λοιπόν, τα τυπικά και ψάξτε τα ουσιαστικά.

Κώστας είπε...

Αγαπητέ suncitizen,

αν μιλάμε για τυπικά, εξωτερικά στοιχεία που απαντούν
τόσο στον χριστιανισμό όσο και στις προγενέστερες
αρχαίες θρησκείες, τότε ναι, συμφωνώ κι εγώ, ότι οι
ομοιότητες μπορούν να γίνουν κατανοητές κι εν τέλει να
χαρακτηριστούν θεμιτές. Το θέμα όμως αλλάζει όταν
δε μιλάμε πια για απλές εξωτερικές ομοιότητες, αλλά
για βαθύτερες δοξασίες όπως παραδείγματος χάρη
οι ενσαρκώσεις θεών, οι άμωμες συλλήψεις, τα πάθη
κι οι αναστάσεις κ.λπ..Τότε ασφαλώς το πράγμα
σηκώνει πολλή συζήτηση, αφού από τη χριστιανική
σκοπιά δε μένουν ανοιχτά και πολλά ενδεχόμενα:
είτε οι επίμαχες δοξασίες όντως αντιγράφηκαν από τον
Διάβολο αιώνες πριν από την πρωτότυπη, μοναδική
αληθινή εκδοχή τους (διαβολική μίμηση) ή εμφανίστηκαν
ως αναπόσπαστο κομμάτι τού αιωνίου θεϊκού Σχεδίου
(σπερματικός λόγος)!

Όσο για τη θέση που (θα ’πρεπε να) αναλογεί στην
Παναγία εντός τής ορθόδοξης λατρείας, θα μου
επιτρέψεις να εκφράσω ζωηρότατες αμφιβολίες για
το κατά πόσο ο μέσος πιστός αντιλαμβάνεται τη λεπτή
αυτή διάκριση μεταξύ λατρείας και απόδοσης τιμής!
Από τη στιγμή που όχι ο απλός λαός, αλλά ακόμα
και θεολογικά καταρτισμένοι χριστιανοί ισχυρίζονται
με πάσα σοβαρότητα ότι είναι ποτέ δυνατόν ένας
άνθρωπος -έστω και με την ιδιότητα τής Θεομήτορος-
να… επηρεάζει με τις μεσιτείες του τον προγιγνώσκοντα
Τριαδικό Θεό (ή κατά μίαν άλλη εκδοχή τον επίσης
προγινώσκοντα Υιό) και να τον… αναγκάζει να κάνει
ή να μην κάνει το οτιδήποτε, γίνεται σαφές ότι εκείνο
που υποτίθεται ότι ισχύει κι αυτό που στην
πραγματικότητα έχει ριζώσει στη συνείδηση των
πιστών, τα χωρίζει μεγάλη απόσταση! Για περισσότερες
λεπτομέρειες εδώ.

Άθεος είπε...

Suncitizen το θέμα δεν είναι πότε γεννήθηκε ο Ιησούς! Και τον Ιούνιο να γεννήθηκε εγώ θα τον πίστευα αν ήταν θεός, πόσο μάλλον ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο άτομο, πέρα από το ότι δεν υπάρχει καν θεός! Το θέμα αυτό όμως το θίξαμε άλλη φορά. Τώρα κάνουμε λόγο για άλλα πράγματα που αφορούν τα Χριστούγεννα, τέτοιες μέρες που είναι! Δεν διάβασες καλά το άρθρο. Για τη γιορτή του Ήλιου κάναμε περισσότερο λόγο. Σαν Πολίτης του Ήλιου έπρεπε να σε κολακέψει σαν ιδέα, γιατί το πήγες κατ’ ευθείαν στην αντιπαράθεση…
Αν πάλι ενδιαφέρεσαι για τα ουσιαστικά, γιατί πιάστηκες από τις λεπτομέρειες, όπως η ημερομηνία και οι βοσκοί και δεν μπήκες στο ουσιαστικό, που ευτυχώς με πρόλαβε ο Κώστας και σου απάντησε καταλλήλως!
Ακόμα και για τη μεσιτεία της Παναγίας πήρες μια απάντηση και το ίδιο θα έλεγα και για τη μεσιτεία των Αγίων και του Πάπα που τελευταία χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία «Κηλίδα» για το ανθρώπινο γένος! Τόσο σοφοί ήταν οι πνευματικοί σου ταγοί και πριν από πολλά χρόνια και των δικών μου!
Γι αυτό επαναπαύσου στη δική σου λογική και την προσωπική σου κρίση και μην τρως τη μασημένη τροφή των άλλων!

suncitizen είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν παρεισφρήσει ανθρώπινες απόψεις που ουσιαστικά κάλυψαν τις απόψεις του Ιησου. Έτσι,περα από την ομοφυλοφιλία, ενώ είχε πει ο Ιησούς ότι απαγορεύεται το διαζύγιο, σήμερα δίνονται 3 διαζύγια. Ο πάπας λέει να μην χρησιμοποιούμε προφυλακτικό και γι αυτό πεθαίνει η μισή Αφρική από Aids. ΓΙα να μην πιάσω τον πλούτο που τόσο τον καταδίκασε κι όμως οι απανταχού εκκλησίες είχαι θησαυροφυλάκια κλπ. Αλλά αυτά είναι τα έργα των ανθρώπων, όπως και η ταύτιση των ημερομηνιών κλπ. Αλλά, αλήθεια, μπορεί κάποιος να μου δώσει στοιχεία να διαβάσω για το Θεό Ώρο; Γιατί ποτέ δε βρήκα να σταυρώθηκε και να αναστήθηκε και όλα αυτά που γράφονται. Σίγουρα, πάντως, δε δέχομαι ότι η δογματική σκέψη είναι σωστό εργαλείο. Ούτε η παγανιστική , ούτε η χριστιανική

Άθεος είπε...

Σε μερικά που ανέφερες συμφωνούμε, όμως δίνουμε διαφορετικές εξηγήσεις.
Γιατί;
Γιατί ενώ τα ιστορικά στοιχεία είναι ανθρώπινα, εσύ συνεχίζεις να λατρεύεις τον μύθο και να αποδίδεις στον άνθρωπο ό,τι εγώ κατακρίνω. Ενώ εσύ βλέποντας το άδικο, το ψέμα και την υποκρισία δικαιολογείς ό,τι δεν σου αρέσει!
Σου διαφεύγει όμως το γεγονός, ότι και ο μύθος που εσύ πιστεύεις, είναι έργο των ανθρώπων!
Οι μύθοι βέβαια δεν είναι δυνατόν να είναι ολόιδιοι.
Από καμιά μυθολογία ή θρησκεία δεν λείπει η συμβολική θυσία που την καταγωγή της οφείλει στο δράμα του θανάτου που οδηγεί σε μια νέα ζωή. Οι ρίζες της βρίσκονται στην μιμητική γονιμική μαγεία. Η προσφορά του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής συνδέθηκε με την θυσία του πιο προσφιλούς προσώπου, με σκοπό να κατευνασθεί η θεϊκή οργή και να προκληθεί η θεϊκή εύνοια. Αργότερα της αποδόθηκε και η εξιλεωτική ιδιότητα σαν προσπάθεια ψυχικής κάθαρσης. Η πολιτιστική εξέλιξη του ανθρώπου όμως, κάποια στιγμή, απαγόρεψε την ανθρωποθυσία αντικαθιστώντας την με την θυσία ζώων, πτηνών ή καίγοντας ρητινώδεις ουσίες για πρόκληση ευωδών αναθυμιάσεων. Ο Χριστιανισμός, σαν νέα θρησκεία, την χρησιμοποίησε συμβολικά (μύθος των παθών) και στο πρακτικό μέρος περιορίστηκε στο κάψιμο του λιβανιού. Οι ρίζες του όμως φτάνουν σε κείνη την πρωτόγονη συνήθεια όπου η θυσία αποτελεί τον πυρήνα του τυπικού.
Πάθη υπήρχαν και στον Άδωνη και στην Ίσιδα. Όμως αυτά θα αναφερθούν το Πάσχα!
Χριστουγεννιάτικα δεν θα κάνουμε λόγο για τα πάθη. Υπομονή!
Η κεντρική Ιδέα είναι ίδια, ο μύθος αλλάζει, κρατώντας μόνο τις λεπτομέρειες.
Η επιστήμη που ανιχνεύει τις ρίζες του μύθου και την εξέλιξή του λέγεται συγκρητισμός!
Αυτό σου λείπει από την εκπαίδευσή σου και όλων δηλαδή, που ακόμα δεν το έψαξαν!

Κώστας είπε...

@suncitizen

Βιβλία για το θέμα υπάρχουν αρκετά όπως π.χ. το «The Christ
Conspiracy» τού Acharya S ή το «The Pagan Christ» τού θεολόγου
Tom Harpur κ.ά. Το πρόβλημα όμως είναι πως και εδώ ισχύει
το «βρήκαμε παππά, ας θάψουμε πέντ’ έξι» αφού ούτε οι μισές
ομοιότητες που υποτίθεται πως υπάρχουν ανάμεσα στον Ιησού
και τον Ώρο, δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα!

Άθεος είπε...

Τι συγχρονισμός Κώστα!

ΚΙΡΚΗ είπε...

Εξαιρετικό άρθρο! Αυτά τα έχω και εγώ βρει κατά καιρούς ως στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος μιας απάτης που κρατά δέσμιους αιώνες τους ανθρώπους γενεών και γενεών! Δυστυχώς κάθε θρησκεία έχει ανάγκη τους οπαδούς της, για να την ενισχύουν ποικιλότροπα! Αλλιώς πεθαίνει μαζί με το θεό και το δόγμα της!
Επίσης από τη μικρή μου πείρα έμαθα να φοβάμαι όλα τα σε - ισμός! Και μάλιστα να τ' αποφεύγω!
Χίλιες ευχαριστίες φίλτατε άθεε.

Άθεος είπε...

Όχι, να μην αποφεύγεις τους –ισμούς, μα να τους αξιολογείς!
Αγάπη χωρίς ερωτισμό, είναι σάλτσα χωρίς το κρέας!
Μπορεί να φαίνεται αστείο, μα είναι σοφό!
Για σκέψου…

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Θίγεις πολλά (πάρα πολλά) και ενδιαφέροντα θέματα και, ασφαλώς, προκαλεί εντύπωση η ερευνητική σου διάθεση.
Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι στις 6 Ιανουαρίου οι πρώτοι χριστιανοί δεν εόρταζαν και τα χριστούγεννα. Είναι όμως γεγονός πως για τους χριστιανούς "ημέρα γενεθλίων" θεωρούνταν όχι η σαρκική τους γέννηση αλλά εκείνη της "πνευματικής τους αναγέννησης", δηλ της βάπτισης. Βέβαια, την περίδο των διωγμών, το μαρτύριο θεωρήθηκε "βάπτισμα αίματος" και "δεύτερο βάπτισμα", γι' αυτό και τιμούσαν τους μάρτυρες την ημέρα του θανάτου τους.
Η υποτίμηση της γενέθλιας ημέρας του Ιησού καθώς και του προσώπου της Μαρίας δεν ήταν καθόλου άσχετη με το γνήσιο χριστιανικό πνεύμα της εποχής (μέχρι 4ο αιώνα) και, φυσικά, από μόνο του δεν "αποδεικνύει" ότι το γεγονός δεν συνέβη (αλλά είπαμε... άλλη φορά θα συζητήσουμε περί της ιστορικότητας του προσώπου του Ιησού).
Είναι γεγονός πως τα Ευαγγέλια δεν διεκδικούν περγαμηνές ιστορικής ακρίβειας! Άλλωστε πρόθεση των συγγραφέων δεν ήταν η ιστοριογραφία αλλά η καταγραφή των (σε ορισμένα σημεία διαφορετικών) προφορικών παραδόσεων που επικράτησαν σε διάφορες τοπικές εκκλησίες γύρω από το πρόσωπο και τη διδασκαλία του Ιησού. Έτσι εξηγούνται εν μέρει και κάποιες αντιφάσεις.
Η σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, την αναφέρει μόνο ένας ευαγγελιστής. Επίσης, αν είχε συμβεί μια τέτοια σφαγή σίγουρα οι Ιουδαίοι θα την θεωρούσαν γενοκτονία και θα την είχαν διασώσει στην ιστορική και προφορική τους παράδοση...
Η καθιέρωση της εορτής των Χριστουγέννων την 25 Δεκεμβρίου έγινε στα πλαίσια μιας ευρύτερης προσπάθειας των χριστιανών του 4ου αιώνα να εντάξουν ομαλά στους κόλπους τους τον ελληνορωμαϊκό κόσμο! Στα πλαίσια αυτά αποδόθηκαν σε πολλούς αγίους της εκκλησίας ιδιότητες προχριστιανικών θεοτήτων και πολλές εξωχριστιανικές εορτές αντικαταστήθηκαν από κάποιες αντίστοιχες χριστιανικές (ορισμένες εκ των οποίων κατασκευάστηκαν επί τούτου). Αυτό το αναγνωρίζει η σύγχρονη θεολογική επιστήμη και δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της.
Ας μην ξεχναμε πως ο Άγιος Κωνσταντίνος μέχρι την ημέρα του θανάτου του λάτρευε τον Θεό Ήλιο και διατηρούσε την ιδιότητα του αρχιερέως του Μίθρα.
Στα πλαίσια αυτά άρχισε να υπερτονίζεται και ο ρόλος της Παναγίας σε αντικατάσταση της θεάς Αθηνάς αλλά και άλλων γυναικείων θεοτήτων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Αλλά, μου φαίνεται, πως αν συνεχίσω θα ξεπεράσω σε έκταση το δικό σου ποστ!

(μου φαίνεται πως τα ιστολόγιά μας "η αθεϊα είναι αρετή" και "συ είπας" θα αδελφοποιηθούν! χαχα)

Καλή πρωτοχρονιά σε όλους!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάω να φωνάξω στην παρέα και τον έτερο Καππαδόκη, το Καπιταλιστικό Κομμούνι!
Χρειάζομαι ενισχύσεις! χε χε

Άθεος είπε...

Έβαλες πολλά θέματα Ασκαρδαμυκτί και δεν ξέρω από πού να αρχίσω!
Ένα ένα για να βρούμε άκρη.
Φαίνεται να ξέρεις μερικά πράγματα, όμως θα εντοπίσουμε τις διαφορές μας και θα αδελφοποιηθούμε αν το θες αρκεί να συζητάμε κόσμια και λογικά!
Στα περισσότερα που έγραψες δεν φαίνεται διαφωνία!
Για τιμή στην Παναγία και τη σαρκική γέννηση του Ιησού, πριν τον 4ο αιώνα, αν έχεις στοιχεία ευχαρίστως να τα’ ακούσω!
Τώρα ρωτάω εγώ!
Τι διαφορά έχει η καταγραφή κάποιου γεγονότος από την ιστοριογραφία;
Τα λέμε.. φώναξε κι άλλους ειδήμονες!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Θελω να πω πως οι συγγραφείς των βιβλίων της Καινής Διαθήκης δεν είχαν την πρόθεση να καταγράψουν κάποια ιστορικά γεγονότα με χρονολογική σειρά και με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων.
Απλά κατέγραφαν τη ζωντανή προφορική παράδοση της εποχής τους με όσα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα αυτό συνεπάγεται.

Γνωρίζω την επίσημη θέση της εκκλησίας ότι τους πρώτους αιώνες συνεορτάζονταν τα Χριστούγεννα με τα τα Θεοφάνεια. Πάντως δεν έκατσα να ψάξω την ιστορική ακρίβεια αυτής της άποψης.

Είναι σίγουρο πως στην εκκλησία των αποστολικών χρόνων δεν δόθηκε έμφαση στην κατά σάρκα γέννηση του Ιησού. Ούτε η μητέρα του Μαρία έπαιξε οποινδήποτε ρόλο στην εκκλησία των Ιεροσολύμων, σε αντίθεση με άλλες γυναίκες που μαρτυρείται ότι συμμετείχαν ενεργά σε αυτή.
Ούτε η γνώμη της Μαρίας είχε οποιαδήποτε σημασία για τους πρώτους χριστιανούς, καθώς δεν συμμετείχε στην αποστολική σύνοδο των Ιεροσολύμων αν και βρισκόταν στη ζωή.
Η τιμή της Παναγίας αναδείχθηκε από τον τέταρτο αιώνα, όχι μόνο ως αντίβαρο των γυναικείων θεοτήτων του εξωχριστιανικού κόσμου, αλλά και ως απάντηση σε κάποιους αιρετικούς που προέτασαν την θεότητα του Ιησού υποβαθμίζοντας την ανθρώπινη φύση του.

Απ' όσα γνωρίζω υπάρχει μόνο μία νωπογραφία στην κατακόμβη της Αγίας Πρίσκιλλας στη Ρώμη που αναφέρεται στα χριστούγεννα και συγκεκριμένα στην προσκύνηση των μάγων, η οποία χρονολογείται στο πρώτο μισό του τρίτου αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Άθεε καλησπέρα... επανερχόμενος απο ένα προεόρτιο τσουνάμι που με έβγαλε εκτός κυκλοφορίας για πολύ καιρό, απόλαυσα -για άλλη μια φορά- την κατάθεσή σου και τον διάλογο που πυροδότησε.
Εύχομαι καλές γιορτές και συναρπαστική νέα χρονιά!

Άθεος είπε...

Με ατενές βλέμμα, ασκαρδαμυκτί που λέμε, απέφυγες να απαντήσεις στην ερώτηση μου!
Αν οι ευαγγελιστές απλά κατέγραφαν την «ζωντανή» προφορική παράδοση της εποχής τους τότε με καλύπτει το γεγονός αυτό, εφ’ όσον δεν κατέγραφαν ιστορικά γεγονότα! (τα πρόσεξες τα εισαγωγικά πού τα έβαλα, έτσι;)

Για το δεύτερο θέμα γράφεις κι εσύ ότι, δεν έκατσες να ψάξεις την ιστορική ακρίβεια, αν τα Χριστούγεννα εορτάζονταν τα Θεοφάνια, τους πρώτους αιώνες!
Και όταν λες πρώτους τι εννοείς;
Τον τρίτο, τον τέταρτο ή τον πέμπτο;
Εγώ κάνω λόγο για τον τέταρτο, επίσημα ή τον τρίτο από τους γνωστικούς ή από κάποιους χριστιανούς που μπορεί να φαντάζανε αιρετικοί στους άλλους!
Συμφωνούμε ή διαφωνούμε;

Μα και στο τρίτο θέμα δεν φαίνεται να διαφωνούμε. Η μητέρα γιορτάστηκε μετά τους Νεστοριανούς δηλαδή τον 5ος αιώνα!

Για το τέταρτο θέμα, τι να πω, που έγινε ολόκληρη κουβέντα με τον Κώστα για το θέμα του Μυστικού Δείπνου του Μίθρα, όπου μία φράση του λέγεται πως βρέθηκε σε κατακόμβη της Ρώμης. Κάποιοι την αμφισβητούν εφ’ όσον δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις! Η μάγοι και οι βοσκοί είναι στοιχεία που έχουν παρθεί από άλλες θρησκείες, είναι συγκρητικά στοιχεία δηλαδή αυτά που ερευνά η θρησκειολογία.
Συνεπώς συμφωνούμε σε όλα!

Χαίρομαι φίλε Conko που εσύ πάντα μου αναγνωρίζεις την δουλειά που κάνω!
Είμαι ευτυχής που ξέρω ότι, παρά του ότι είσαι γνώστης πολλών πραγμάτων, ποτέ δεν διαφώνησες μαζί μου.
Εύχομαι απλά να μη με κολακεύεις μόνο!
Σε πειράζω!
Φαίνεται ο ψαγμένος… πάντα είσαι ενημερωμένος ακόμα και με τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί!
Ποτέ δεν μου ήρθες… αδιάβαστος!
Άριστα 20!!!

Δεν θέλω να μειώσω κανέναν σχολιαστή, είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί!
Και μόνο που ψάχνουμε όλοι μαζί να βρούμε την αλήθεια, χωρίς μίσος και κακολογία, σας αξίζει ένα μεγάλο ΕΥΓΕ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους!

Ναπoλέων είπε...

Από το «παράδοξο του Επίκουρου» που ...πλαγιοπαραθέτεις, θυμήθηκα ένα "ανέκδοτο/παράδοξο" που είχα ακούσει ως φοιτητής, προ ...αμνημονεύτων χρόνων, κι ακόμα γελάω.

«Αφού ο θεός είναι παντοδύναμος, μπορεί να φτιάξει μιά τόοοοοοοοοοσο μεγάλη πέτρα, που να μην μπορεί να την κουνήσει;;;»

Άντε... Καλή Χρονιά!
Κι αν όχι καλή-καλή, έστω λίγο καλλίτερη από το ...δίσεκτο 2008.


αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

Υ.Γ.
Η εκτενέστατη επιχειρηματολογία σου πρόσβαρη κι ο κόπος σου να συλλέξεις/προβάλεις τόσες εικόνες και στοιχεία αξιέπαινος.
Προσωπικά πάντως προσεγγίζω το θέμα (πολλά χρόνια τώρα) απλούστερα, στηριγμένος στο ότι η έννοια της "ΑΡΧΗΣ" είναι πεποιημένη και ...«κατ' εικόνα και ομοίωσή" μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στο Σύμπαν τέτοιο ...είδος, ώστε να προκύπτει ανάγκη δημιουργού.
Οι -σχετικά πρόσφατες- επιστημονικές ανακαλύψεις, όχι μόνον οι αστρονομικές-κοσμολογικές, όλες οι ανακαλύψεις, δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία γι' αυτό, σε κάθε καλόπιστο μη ...εγκεφαλοπλυμένο.
α-α-ε
Ν.

Ναπoλέων είπε...

Υ.Γ. 2
Δεν είχα χρόνο να διαβάσω όλο το κείμενό σου και τα σχόλια των επισκεπτών.
Θα τό κάνω, σύντομα ελπίζω, και θα παραθέσω τη δικιά μου γνώμη.
α-α-ε
Ν.

Άθεος είπε...

Παλαιότατο το ανέκδοτο φίλε Ναπολέων, όμως εμείς που ξέρουμε δυο γράμματα δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ μια σοφιστεία που μέσα από την ίδια φράση να αυτοαναιρεί τον εαυτό της, το θεό! Έχουμε πολύ πλούσιες πληροφορίες να διακινήσουμε για να πείσουμε! Για παράδειγμα λένε οι χριστιανοί στους χριστιανούς «μπορείς να δεις τον ήλιο; Αφού δεν μπορείς να δεις το δημιούργημα, πως θέλεις να δεις τον Δημιουργό;» προϋποθέτοντας ότι υπάρχει…Δημιουργός!
Ας μας αποδείξουν ότι αυτά είναι δημιουργήματα και μετά να μιλήσουν για Δημιουργό. Όμως όπως λες κι εσύ «δεν υπάρχει στο Σύμπαν τέτοιο ...είδος, ώστε να προκύπτει ανάγκη δημιουργού».
Λοιπόν Ναπολέων ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου που είναι και δικές μου ευχές. Πραγματικά, όπως κι εσύ γράφεις στη σελίδα σου «Πολύ ...χριστιανοί αυτοί οι εβραίοι» αντιλαμβάνοντας τι εννοείς. Ρίξε και μια ματιά στο έτερο blog μου (τετραφάρμακος) μιας και είσαι περισσότερο προσανατολισμένος στην πολιτική. Στην εορτή των Ηλιούγεννων, καθιέρωναν ανακωχή ακόμα και όσο διαρκούσε ο πόλεμος, εδώ οι αδελφικές Αβραμικές θρησκείες άμα λάχει τον αρχίζουν και ανήμερα των Χριστουγέννων!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και κυρίως ΕΙΡΗΝΗ!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εν αναμονή του αποψινού ξεφαντώματος είπα να περάσω για λίγο κι από δω να ευχηθώ... και να κάνω μια ακόμα σύντομη παρατήρηση:
τα κείμενα της Καινής Διαθήκης δεν είναι ιστοριογραφικά. Η προοπτική τους είναι κυρίως εσχατολογική και όχι ιστορική. Η έμφαση δεν δύνεται στα ιστορικά γεγονότα καθ' αυτά (ούτε στην ακριβή χρονολογική τους σειρά, ούτε στην ένταξή τους σε αυστηρά χρονικά και τοπικά πλαίσια).
Εκείνο που προέχει δεν είναι το πώς ακριβώς έγιναν κάποια γεγονότα αλλά το πού οδηγούν.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και έμπνευση!

Άθεος είπε...

Σωστά όσα γράφεις Ασκαρδαμυκτί. Όλη η ουσία στο σχόλιό σου βρίσκεται στη τελευταία φράση.
«Εκείνο που προέχει δεν είναι το πώς ακριβώς έγιναν κάποια γεγονότα αλλά το πού οδηγούν».
Το αν έγιναν ή όχι τα γεγονότα, δείχνουν σε τι θέλουμε να πιστέψουμε, αν τα αποδεχτούμε. Αν αποδέχομαι ένα φιλολογικό κείμενο ή ένα ιστορικό γεγονός!
Το που οδηγούν είναι το βασικότερο. Αν οδηγούν, διαβάζοντάς τα, σε στιγμές ξενοιασιάς έχει καλώς να τα διαβάσουμε, όμως αν οδηγούν εκεί που μας οδήγησε ο χριστιανισμός τότε να μας λείπει το βύσσινο!
Αρκετά τα προβλήματα που είχε ο Άνθρωπος πριν τον χωρίσουν οι Αβραμικές θρησκείες, μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού και του Ισλαμισμού οδεύουμε σε μια αλλοτριωμένη κατάσταση που είναι απίθανο να βγούμε αν δεν εκθλίψουν οι συνθήκες που την γέννησαν!
Πριν από αυτούς τους δυο είχαμε μόνο τους Ιουδαίους, να διεξάγουν μισητούς θρησκευτικούς πολέμους, και όπως βλέπεις τους έχουμε ακόμα (Γάζα).
Δεν σε προβληματίζει το γεγονός αυτό;
Ή μήπως δεν προέχουν τα γεγονότα, που όπως βλέπουμε αυτά μας οδηγούν ακόμα!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και σε σένα! (το πρώτο μου σχόλιο το 2009).

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Να ξεκινήσω με μια συμπλήρωση σε τούτο το ποστ:
η χριστιανική εκκλησία δεν επέλεξε τυχαία να εορτάζει τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου. Την ημέρα εκείνη ο ελληνορωμαϊκός κόσμος είχε την μεγάλη γιορτή "του Αιώνος"!

Νομίζω πως δεν είναι ακριβής η ανάλυσή σου που θέλει κάθε πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ ιουδαίων, χριστιανών και μουσουλμάνων να είναι "θρησκευτικός"!
Οι πόλεμοι είναι ένα φαινόμενο που ιστορικά προηγείται των θρησκειών. Και οι θρησκείες (ακόμα και οι μονοθεϊστικές) μπορούν κάλλιστα να γίνουν γέφυρες ειρήνης των λαών κι όχι αιτίες (ή, καλύτερα, αφορμές) πολέμου. Τα πάντα είναι θέμα ανθρώπινου χειρισμού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την επιστήμη: μπορεί να βελτιώσει τη ζωή της ανθρωπότητας αλλά μπορεί και να την καταστρέψει! Το ίδιο ισχύει και με τις πολιτικές ιδεολογίες: ο φιλελευθερισμός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ανοιχτών, ανεκτικών και οικονομικά ευημερουσών κοινωνιών αλλά μπορεί και να προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Ο σοσιαλισμός μπορεί να γεννήσει κοινωνίες με περισσότερη δικαιοσύνη και συναντήλιψη αλλά να ανοίξει και γκουλαγκ...

Άθεος είπε...

Είναι και του Αιώνος! Συμφωνώ με την πρώτη παράγραφο.
Στην δυιστική σου αντίληψη για την ιστορία διαφωνώ!
Οι θρησκείες πάντα χώριζαν τον άνθρωπο και μιλώ για τις τρεις αποκαλυπτικές θρησκείες μόνο!!!
Χιλιάδες χρόνια τώρα, από τους δημιουργούς της Αβραμικής θρησκείας, τους Εβραίους, τα αίτια των πολέμων πάντα ήταν θρησκευτικά, άσχετα αν από πίσω βρισκόταν πάντα ο υλιστικός χαρακτήρας (με την έννοια του υλικού αγαθού και όχι τη φιλοσοφική έννοια).
Οι κυβερνήσεις ξέρουν ότι οι θρησκείες εξάπτουν τα πλήθη, κι όχι οι επεκτατικές τους βλέψεις!
Δεν φαίνεται να ξέρεις τι λουτρό αίματος χύθηκε όχι ανάμεσα στις τρεις αυτές θρησκείες, αλλά ανάμεσα στους διαφωνούντες, για δόγματα, χριστιανούς!
Ούτε σήμερα νιώθετε όμορφα, πλάι σε έναν αλλόδοξο (είτε άλλης θρησκείας είτε της δική σας) ή άθεο!
Έχω μάρτυρα την ιστορία και ορισμένους χριστιανούς σχολιαστές, εδώ και αλλού!
Άστα να πάνε, φίλε… κόσμος είναι αυτός;

ΕΛΛΗΝ VS ΧΑΟΣ είπε...

ΑΛΗΘΗΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΡΑΦΗ

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/01/blog-post_01.html

Άθεος είπε...

Σαν κράχτης της σελίδας σου εμφανίστηκες, όπως και σε άλλες Χαοτικέ Έλληνα! Έτσι για τους τύπους γράψε ένα τυπικό σχόλιο επισκεπτόμενος τη σελίδα…
Στη δική σου, πραγματικά κυριαρχεί ένα χαοτικό είδος γραφής που δυσκολεύει τον αναγνώστη ακόμα και να διαβάσει το κείμενο. Θα του ρίξω όμως μια ματιά!

Sophia Kollia είπε...

Άθεε,
να σου πω ότι με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο, και να σου πω ότι κάνεις λάθος, ότι κάποιος που πιστεύει δεν θα χαρεί πολύ αυτά τα άρθρα. Η ουσία για μένα ως χριστιανή, είναι η πίστη στην αγάπη, στην ισότητα, και στο παγκόσμιο μήνυμα. Τώρα πως τα έχουνε καταφέρει και έκαναν και κάνουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα στο όνομα αυτού? Τι να πω!
Με πολύ ενδιαφέρον θα διαβάσω και τα υπόλοιπα,
καλη δύναμη και καλά πόστ.

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Σοφία μου! Πάντα σοφά γράφεις, σε κάθε σου σχόλιο και επιτέλους με επισκέφτηκες. Πάντα κάπου συναντιόμαστε, τελευταία ας είναι καλά ο… Διαγόρας και ο μεσαίωνας του 21ου αιώνα!
Παρ’ όλου που είσαι χριστιανή, βλέπεις πολλά πράγματα αμερόληπτα. Έτσι πρέπει!
Αν καταλάβεις ότι αυτά που πιστεύουν οι χριστιανοί τα πίστευαν και οι πιστοί των αρχαίων λατρειών με διαφορετικά ονόματα… θα καταλάβαινες τι φταίει και υπάρχει τόσο μίσος ανάμεσα στις τρεις αποκαλυπτι-κές θρησκείες! Αυτοί οι τελευταίοι είδαν όλους τους άλλους με καχυποψία και μίσος! Ήθελαν να κάνουν τα σύμβολα «ιστορικό γεγονός» και οι ίδιοι να γίνουν αυθεντίες!
Χρόνια σου Πολλά!

nkarakasis είπε...

Ίσως η πληρέστερη ανάλυση που έχω λάβει μέχρι τώρα, ακόμα και τα σχόλια υπερτερούν του κειμένου.
Μια ερώτηση όμως που με βασανίζει,
Είναι εμφανές ότι ο άνθρωπος είχε από αρχαίους χρόνους την ανάγκη της πίστης, την ανάγκη της θρησκείας, Κατά καιρούς απλώς άλλαζε κουστούμι
Ποια η γνώμη σου για ένα πλανήτη χωρίς πίστη; (δεν συζητώ για χριστιανική απαραίτητα).
Γιατί ο Αθεϊσμός είναι καλύτερος από τον οποιαδήποτε θεϊσμό;
Πιστεύεις κατά αρχάς ότι έχουμε ανάγκη την πίστη ή επειδή η λογική δεν συγχωρεί τα αισθήματα είναι καλύτερο να μην πιστεύει κανείς..;
(ίσως να είμαι σε λάθος ποστ, αλλά αυτό βρήκα, σε αυτό γράφω..)

Άθεος είπε...

Αγαπητέ φίλε nkarakasis όχι είσαι σε λάθος ποστ, αλλά είσαι στο σωστό, για να μην πω το ιδανικό ποστ, για να κάνεις μια τέτοια ερώτηση.
Μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη ερώτηση που μου κάνανε, σαφέστατη και τη δυσκολότερη! Αυτό το τελευταίο είναι που με ερεθίζει περισσότερο!
Βέβαια για να την απαντήσει πλήρως κάποιος θα έπρεπε να γράψει βιβλίο ή για να την απαντήσει στο διαδίκτυο ίσως θα έπρεπε να κάνει ειδική ανάρτηση. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως το επιχειρήσω στο άμεσο μέλλον γιατί πρέπει να βασανίζει και άλλους το ερώτημα αυτό. Ακόμα και σε μένα θα κάνει καλό γιατί ίσως η συζήτηση και ο διάλογος με κάνουν να κλείσω κάποια κενά που τυχών να μου διέφυγαν! Κανείς δεν είναι τέλειος.
Έτσι άρχισαν όλα, υποθέτοντας αυτοί που πρώτοι το φιλοσόφησαν ότι κάπου θα υπάρχει η τελειότητα και την ονόμασαν θεό. Τότε άρχισε η φαντασία να οργιάζει και να επινοούνται μοντέλα που ρίχτηκαν «επιτήδεια» στην κατανάλωση. Όσοι διαφώνησαν άλλαξαν κουστούμι μιας και το έθεσες έτσι, κι αυτό συνήθως γίνονταν σε σχέση με την εποχή και τον τόπο που διαφοροποιούσαν τη μόδα, όπως την αλλάζουν οι μόδιστροι σήμερα, φυσικά όχι με την ίδια συχνότητα.
Σκέψου πόση διαφορά θα έχουν τα μοντελάκια σε έναν άλλο πλανήτη. Και εκεί ίσως οι ίδιοι προβληματισμοί να τους ανάγκασαν! Σε κάποιους άλλους πάλι ίσως να είχαν λύσεις πιο ρεαλιστικές ή η πλειοψηφία, ωθούμενη από έναν καλύτερα κατασκευασμένο εγκέφαλο να παράτησε αυτό το παιχνίδι της φαντασίας, της επινόησης εξώκοσμων και υπερφυσικών όντων και να κατέληξε σε μια αθεϊστική άποψη. Εκεί το πιο σίγουρο είναι ότι θα αποφεύτηκαν μίση, διχόνοιες και πόλεμοι που εδώ, όχι μόνο για χιλιάδες χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα και στο μέλλον θα μας ταλανίζουν!
Και μόνο το κοινωνικό κόστος, μας επιβάλλει να πάψουμε να ενστερνιζόμαστε τις θρησκείες, γιατί αντί να λύνουν τα προβλήματά μας, τα μεγαλώνουν ακόμα πιο πολύ.
Όταν ένας χριστιανός πιστεύει ότι μόνον η βάπτιση θα σώσει τους «αδελφούς» του την ημέρα της κρίσης δεν είναι δυνατόν να σέβεται τις πεποιθήσεις των άλλων θρησκειών. Μα το ίδιο κάνουν και οι έτεροι δυο (Ιουδαίοι και Ισλαμιστές). Οι αρχαίες θρησκείες είχαν άλλη φιλοσοφία, που άλλαζε τον άνθρωπο, κάνοντάς τον να πιστεύει σε αρετές. Δεν διαχώριζε τους πιστούς σε θρησκείες αλλόδοξες. Πιστεύω ακράδαντα, ότι όχι απλά οι θρησκείες κάνουν κακό, αλλά αυτές οι τρεις αποκαλυπτικές θρησκείες είναι ότι πιο ελεεινό σκέφτηκε ο άνθρωπος για να εξουσιάζει τον αμαθή και να τον υποτάσσει μέσω της υπερβατικότητας σε υπερκόσμια όντα που τον ελέγχουν και τον καθοδηγούν βάσει παράλογων νόμων.
Ο διαλεκτικός υλισμός και ο ιστορικός υλισμός δίνει απαντήσεις για όσα ο άνθρωπος λανθασμένα πιστεύει και τον οδηγούν στις δεισιδαιμονίες και το Θεό.
Όταν κατανοήσουμε τις νομοτέλειες της φύσης το αίσθημα και η λογική θα ισορροπήσουν και θα γαληνέψουν τον άνθρωπο!
Να γιατί πρέπει ο άνθρωπος να πάψει να πιστεύει σ’ αυτές τις αντιεπιστημονικές φαιδρότητες!

nkarakasis είπε...

Χαίρομαι που επικοινωνούμε, σειρά μου για τις επόμενες ερωτήσεις :
1. Πιστεύεις ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδια ικανότητα σκέψης;
π.χ. Ένα παράδειγμα ακραίο
πέντε πρωτόγονοι με ρόπαλα, ίσα που μουγκανίζουν. Σε μια σπηλιά. Πόσο χρόνο θέλουν να γδάρει ο ένας τον άλλο; Και ποια είναι η λύση για να μην σφαχτούν; Λίγο από Μακιαβέλι έχει η ερώτηση.
2. Οι τρεις θρησκείες έχουν αυτά που είπες, σκοτώνουν και διαφθείρουν για την δικιά τους "εξουσία" οκ. Τα βιβλία τους τι λένε; μήπως ο άνθρωπος είναι ο κακός λύκος και ο Θεός (ο οποιαδήποτε από τους τρεις) ο καλός συγγραφέας του κακού λύκου. (Εγώ είμαι η αφελέστατη κοκκινοσκουφίτσα)
Πρέπει να ομολογήσω ότι η συζήτηση αυτή με εξιτάρει. Μόνο σε παρακαλώ σκέψου χωρίς τις γνώσεις που έχεις, σκέψου λογικά σαν να μην ξέρεις τίποτα. Εξάλλου πρέπει ήδη να ξέρεις ότι η σκέψη είναι έρμαιο της γνώσης και των λέξεων. Και οι λέξεις πάμφτωχες μπροστά στην σκέψη.

Άθεος είπε...

Δηλαδή, εσύ ρωτάς κι εγώ απαντώ!
Τελειώσαμε!
Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντώ χωρίς να σκέφτομαι και πολύ περισσότερο να πιστεύω, χωρίς να σκέφτομαι.
Έτσι λοιπόν απαντώ στην πρώτη ερώτηση.
Πρέπει ο εξυπνότερος να πείσει τους άλλους να γίνουν φυτοφάγοι, (δεν μπορεί, κάποιος τρόπος θα υπάρχει να επικοινωνήσουν, όπως γνωρίζουμε για τα ζώα) όμως για να πεισθούν πρέπει να τους δείξει πρώτα την τροφή και μετά να τους μάθει να καλλιεργούν!
Ώπ, τώρα αρχίζει να δημιουργείται μια θρησκεία κι αυτός γίνεται ο Σταροβασιλιάς!
Εδώ είναι όλοι σώοι. Σε διαφορετική έκδοση, ο εξυπνότερος πείθει τους άλλους δυο ή έναν να φάνε τους άλλους ή να κατοικήσουν σε άλλη σπηλιά.
Το πρώτο σενάριο πάλι θα πραγματοποιηθεί όμως, αλλά αργότερα!
Στην δεύτερη ερώτηση, δεν καταλαβαίνω το θεό σαν συγγραφέα!
Αν όμως θεωρήσω έναν άνθρωπο να οικειοποιείται τη «λογική» του θεού, τότε θα τον θεωρούσα, ανάλογα με τα γραφόμενα, κατεργάρη ή αφελή!

nkarakasis είπε...

Σου ζητώ συγνώμη αν σε ενοχλούν οι ερωτοαπαντήσεις αλλά είναι ένας δρόμος συλλογισμού, κάτι που και οι δύο επιθυμούμε, διαφορετικά δεν έχω θέση εδώ.
Λοιπόν όπως σωστά ανέφερες στην πρώτη ερώτηση, κάποιος πρέπει να πάρει την εξουσία στα χέρια του και να θέσει κανόνες. Όσοι δεν μπορούν να δεχτούν την στρατιωτική επιβολή, θα πρέπει ο στρατηγός να σκεφτεί κάτι να τους κάνει να θέλουν να υποταχτούν από μόνοι τους. Εδώ μπαίνει ο κληρικός, η θρησκεία αν θες.
Τώρα θρησκεία μπορεί να είναι ότι θες, μια εξήγηση για τα ανεξήγητα, μια ηθική είτε μια φιλοσοφία σε σχέση με τις αρετές του ομαδισμού. Κοινώς όσα πρόβατα δεν σκέφτονται, τα πείθουμε να μας λατρέψουν, τα πείθουμε ότι έχουν ανάγκη από μόνα τους την εξουσία. Όταν πέφτανε κεραυνοί, ο Δίας τα είχε πάρει στο κρανίο και οι πιστοί ψαχνόντουσαν τι λάθος έχουνε κάνει. Σταματούσαν το πλιάτσικο γιατί ο Θεός είχε θυμώσει. Του πρόσφεραν 3-4 αρνιά και όλα οκ, συνέχιζαν την ζωή τους. Αυτό ίσως και να ήταν και να είναι η ανάγκη της θρησκείας. Και φυσικά αυταπόδεικτο από την ιστορία του πλανήτη.
Στην δεύτερη ερώτηση που έκανα.
Όχι ο Θεός δεν έχει χέρια για να γράψει το οτιδήποτε. Κάποιοι όμως (συγγραφείς αν θες, πνευματικοί ή φιλόσοφοι) κάθισαν σε ένα τραπέζι έβαλαν την κούτρα τους κάτω και γράψανε κάποιες οδηγίες χρήσης της θρησκείας. Όπου καμία δεν αναφέρει τακτικές Βατοπαιδίου είτε θρησκευτικών πολέμων. Μιλάνε για Ελπίδα και Ω τι σύμπτωση τις αρετές της ομαδικότητας.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη εκλαϊκευμένης λογικής. Δεν είναι χαζοί ούτε ηλίθιοι. Απλά δεν έχουν λόγους να συνθετοποιήσουν την ζωή τους, τους αρκεί αυτό που έχουν. Κάτι σαν τα παιδιά, σε αυτούς η λογική είναι περιορισμένη.
Πως λες σε ένα παιδί: Μη τρέχεις γιατί θα σε μαλώσω; Καταλαβαίνουν το μη τρέχεις γιατί θα ιδρώσεις και μετά θα κρυώσεις κ.τ.λ; όχι τα κάνεις απλά. Οπότε και η λογική της παραλογίας Ου κλέψεις γιατί θα πας στην κόλαση είναι το ίδιο και το αυτό.
Οι ποιητές του Θεού (συγγραφείς, οραματιστές) έθεσαν τους κανόνες, το ότι οι άνθρωποι δεν το διαβάζουν και το ερμηνεύουν κατά το δοκούν δεν αναιρεί τους συγγραφείς αλλά επιβαρύνει τους αναγνώστες!
Όλα αυτά βέβαια αν ενστερνίζεσαι τους βασικούς κανόνες "Ου κλέψεις, ου ψευδομαρτυρήσεις" με λίγα λόγια αγάπα τα πάντα γύρω σου και εσένα μαζί.

Θα μου πεις βέβαια, η Αλήθεια είναι βάρος; καλό δε είναι να ξέρουμε την πάσα αλήθεια; δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αλλά πιο το κόστος; και πόσοι νομίζεις ότι μπορούν να ζουν με την δύναμη του νου τους; μήπως η έλλειψη θρησκείας, αρχών ομαδισμού μας φέρει σε ατομικισμό και ανηθικότητα; μήπως το ζούμε στις μέρες ήδη αυτό;

Χωρίς να αναιρώ γραμμή από άρθρο σου ή τις απόψεις σου, έρχομαι να συζητήσω μαζί σου κάποιες σκέψεις μου, ελπίζω να συμπράξεις στο καλό διάλογο.

σχετικά με τις λέξεις, σκέψεις και γνώση αν θες το αναπτύσσουμε σε άλλο σχόλιο.

Άθεος είπε...

Να μη ζητάς συγνώμη, σου είπα εγώ ότι με ενοχλούν οι ερωτήσεις; Μα γι αυτό είμαι εδώ, για να ρωτάτε εσείς και εγώ να απαντώ! Στο τέλος μπορεί να ρωτήσω κι εγώ, έτσι για να υπάρχει ολοκληρωμένος διάλογος. Πάντως μου αρέσει αυτό το παιχνίδι, μου θυμίζει τη μαιευτική τον Σωκράτη! Αφού δεν αναιρείς γραμμή από τα άρθρα μου γιατί μου γράφεις ότι «ελπίζεις να συμπράξω στο καλό διάλογο»; Πότε είδες να μη συμπράττω; Αντίθετα έχω παραδείγματα χριστιανών σχολιογράφων που ήταν απόλυτοι και προκλητικότατοι!
Πάμε στο θέμα μας.
Δεν μου έγραψες, που αποσκοπούσαν οι πέντε άγριοι και τα σχόλια για την απάντησή μου.
Απλά σχολίασες, τι πιστεύεις πως είναι η θρησκεία.
Συμφωνώ!
Δηλαδή είναι η δημιουργία κάποιων ανθρώπων προκειμένου να πείσουν τα πρόβατα να σκέφτονται ηθικά. Αν κατάλαβα καλά, δηλαδή, κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να επιβάλουν στους άλλους τις ηθικές τους αρχές. Το βάρος γι αυτό βέβαια, έπεφτε στο Βασιλιά και γι αυτό τον θεοποίησαν. Έτσι ακριβώς έβλεπε τις θρησκείες και ο Κριτίας, ο αρχηγός των τριάκοντα τυράννων, όπως και άλλων αρχηγών κρατών, επιβάλλοντας στους υπηκόους τους κάποια δέσμη ηθικών μέτρων για το καλό του συνόλου!
Συμφωνώ κι εδώ, πάμε πιο κάτω.
Αυτούς που εσύ τους λες ποιητές, συγγραφείς ή οραματιστές, θα μπορούσα να τους πω κι εγώ έτσι, με τη διαφορά ότι και οι δυο απευθυνόμαστε στους δημιουργούς των αρχαίων δοξασιών. Όχι για τις τρεις αποκαλυπτικές θρησκείες και ιδιαίτερα έτσι όπως εξελίχθηκαν και κατέληξαν σήμερα. Σ’ αυτά τα… ας μην τα ονομάσω εκτρώματα, απλά μιμήσεις αρχαιότερων θρησκειών, δεν φαίνεται να διαπνέονται από αρχές ηθικές που προάγουν ολιστικότητα, αλλά διαχωριστικότητα, ατομικισμό και ανηθικότητα για να επιτύχουν τους ιδιοτελείς τους στόχους!
Δεν αναφέρομαι στα σημερινά σκάνδαλα. Η ιστορία της ανθρωπότητας βοά!
Πριν κάνεις άλλη ερώτηση, πες μου αν συμφωνούμε ως εδώ!
Αυτές τις μέρες έχω άδεια και λίγο χρόνο παραπάνω για να σου τον αφιερώσω εκμαιεύοντας την Αλήθεια μέσα από τους προβληματισμούς σου.

nkarakasis είπε...

Το συγνώμη έστεκε σε μια ανίχνευση έντασης σε μια λέξη,"Σταματάω", η ελπίδα του καλού διαλόγου, στην ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα είναι εποικοδομητικό και για τους δύό μας.
Το προσπερνάμε και συνεχίζω.
οι πέντε άγριοι είναι οι άνθρωποι και ήθελα να αποδείξω την ανάγκη εξουσίας για να μην φαγωθούνε.Η θρησκεία είναι ηθελημένη εξουσία.
Και ως εξουσία είχε οπαδούς. Και ως οπαδοί πιστεύανε τυφλά την εξουσία. Δε υπάρχει μόνο στην θρησκεία αυτό, ακόμα και ο εθνικισμός, η αγάπη για την σημαία στο ποδόσφαιρο κ.λ.π. Ο Άνθρωπος έχει την ανάγκη να ανήκει και δεν μιλάω για εσένα και για μένα, μιλάω για την ανθρωπότητα. Πέντε ομοϊδεάτες είναι καλύτεροι από έναν, έτσι;
Τώρα αν η "εξουσία" ήθελε λίγη γης παραπάνω; λίγα χρήματα παραπάνω; μήπως τότε έγιναν τα κακά;
Άρα συμφωνούμε ως εδώ ότι η θρησκεία ανεξαρτήτου προέλευσης, στόχου, μεταμόρφωσης με τα χρόνια ήταν μια μορφή εξουσίας και οι οπαδοί ακολουθούσαν αυτόν τον ΕΝΑ (κατά περίπτωση), καθότι πρόβατα ελευθέρας βοσκής.
Πάμε στις ερωτήσεις.
1. Μπορείς να ξεχωρίσεις την έννοια διδασκαλία της θρησκείας με την θρησκολατρεία; τα κείμενα της αγάπης με τις πράξεις μίσους στο όνομα της αγάπης; Υπάρχει διαχωρισμός; Εγώ γράφω ένα κείμενο που λέει για πιρούνια, κάποιος άλλος σκαρφίζεται ότι με το πιρούνι μπορείς να σκοτώσεις, παίρνει το πιρούνι και σκοτώνει. Μετά βάζουν φυλακή αυτόν που έγραψε για το πιρούνι, ως ηθικός αυτουργός. τι λες για αυτό;
2. Μια πιο προσωπική ερώτηση για να σε καταλάβω. Υπάρχει Θεός για σένα; Οκ. Δεν μιλάω για θρησκείες, δεν μιλάω για διδασκαλίες,μιλάω για ΘΕΟ, κάτι που δεν ξέρουμε τι είναι. απλώς ξέρουμε τι δεν είναι..
Στο κάδρο μας υπάρχει καρφί;
3. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι Θεός και θρησκεία είναι το ίδιο; Θα μπορούσε κάποιος να πιστεύει σε ένα Θεό πάνσοφο αλλά όχι στον Χριστιανισμό π.χ. ; σε κάτι;

Φυσικά μπορείς να ρωτήσεις ότι θέλεις, συζήτηση κάνουμε.

Απαντάω και κανά δυο ερωτήσεις σου
"ο εξυπνότερος πείθει τους άλλους δυο ή έναν να φάνε τους άλλους ή να κατοικήσουν σε άλλη σπηλιά." πάντα θα μείνουν πέντε ή τέσσερις ή κανένας, δε στέκει μακρόχρονα.

"ας μην τα ονομάσω εκτρώματα, απλά μιμήσεις αρχαιότερων θρησκειών, δεν φαίνεται να διαπνέονται από αρχές ηθικές που προάγουν ολιστικότητα, αλλά διαχωριστικότητα, ατομικισμό και ανηθικότητα για να επιτύχουν τους ιδιοτελείς τους στόχους!"
Μήπως κρίνεις τις πράξεις και όχι τα βιβλία; Μήπως έχεις στο μυαλό σου την παλαιά διαθήκη; Εκεί θα σου δώσω κάποιο δίκιο.
"Δεν αναφέρομαι στα σημερινά σκάνδαλα. Η ιστορία της ανθρωπότητας βοά!" σίγουρα στις πράξεις αναφέρεσαι. Και ως πράξεις έχεις δίκιο είναι απαράδεχτα. Προσπάθησε να κάνεις ένα διαχωρισμό όμως, για να γίνει σωστή η κουβέντα μας. Αν εγώ διαβάσω την διδασκαλία του βούδα και από την αύριον κάνω εφτά ώρες την ημέρα γιόγκα, κόβω λουλουδάκια και φιλάω τις αγελάδες, ενοχλεί κανέναν;
Την amma την ξέρεις;
Ο γείτονας βέβαια, μπορεί να διαβάσει το Κοράνι και να έρθει σπίτι μου και να σκοτώσει την Αγελάδα και να κατουρήσει τα λουλούδια μου, γιατί έτσι διάβασε το κοράνι ή έτσι του είπε ο Ιμαμ Μπαλτί ότι είναι το σωστό. Είναι το κοράνι λάθος; ή εγώ ηλίθιος που πίστεψα στο Βούδα;

αυτά συνεχίζουμε .. άμα βαρεθείς σταματάμε.

Άθεος είπε...

Όχι δεν βαριέμαι κι όσο έχω χρόνο, συνεχίζουμε. Μόνο που διάλεξες λάθος ανάρτηση για να κάνεις τα σχόλιά σου! Έπρεπε να πάμε στο τέλος της σελίδας στο «Σχολιάστε με» που γίνονται σχόλια γενικού ενδιαφέροντος.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τα Ηλιούγεννα θα βρει σχόλια που δεν τον ενδιαφέρουν.
Πάμε στις Απαντήσεις.
Α) Εδώ δεν πρέπει να διατύπωσες καλά την ερώτηση. Αν κατάλαβα όμως καλά πρέπει να κάνεις λόγο για την ασυνεννοησία. Ο Επίκουρος είχε πει ότι όταν λέμε μία λέξη πρέπει όλοι οι συνομιλητές να εννοούν το ίδιο πράγμα. Στις θρησκείες δεν συμβαίνει αυτό επειδή εκτός από τη βλακεία των πιστών που μπορεί να είναι αγράμματοι και να παρανοούν αθέλητα, αλλά οι μορφωμένοι παρανοούν ηθελημένα αλλάζοντας το δόγμα ή το συμφέρον του τον αναγκάζει να το κάνει.
Συμπέρασμα: ανάμεσα στις θρησκείες ή και στην ίδια εξ’ αιτίας του δόγματος ή του συμφέρωντος, υπάρχει παρανόηση.
Β) Όχι, δεν υπάρχει θεός, γιατί στο κάδρο μας υπάρχει καρφί! Δεν μπορεί να στηριχθεί διαφορετικά. Οι νόμοι βλέπεις και οι νομοτέλειες με αναγκάζουν να είμαι υλιστής!
Γ) Οι θρησκείες επινοήθηκαν στην προσπάθεια του ανθρώπου να επινοήσει το θεό του! Συνεπώς η ίδια επινόηση είναι.
Σχετικά με τα βιβλία και τις πράξεις, σαφώς μετρώ τις πράξεις. Αυτές έχουν λόγο ύπαρξης. Τα άλλα είναι αμπελοσοφίες. Αν η πίστη ήταν προσωπική υπόθεση του καθενός όχι δεν θα με ενοχλούσε, αλλά ούτε και θα ασχολιόμουν!

zoyzoy είπε...

Δεν λέω ωραίο το άρθρο σου!
Όταν είχα διαβάσει τους "Μεγάλους Μύστες" του ED.SCHURE είχα μείνει άναυδη με την ομοιότητα του Χριστού και του "Κρίσνα" ενός Ινδικού θεού ο οποίος δίδασκε την αγάπη!
Και αυτός με άμωμη σύλληψη γεννήθηκε από την παρθένα Ντεβάκι!
Σίγουρα πολλές ομοιότητες και αντιγραφές που κάτι υποθάλπουν!
Και γιατί έχουν ολες οι θρησκείες κοινό παρονομαστή?
Όμως κάτι, μια δύναμη κρύβεται πίσω απ'ολες τις θρησκείες και σίγουρα δεν είναι ο φόβος του ανθρώπου.
Εχω την τύχη να γνωρίζω ανθρώπους με ιδιαίτερες δυνάμεις που πιστεύω από κάπου είναι θεόσταλτες!
Αυτό μου δυναμώνει την πίστη μου.
Μιλάω για θεραπευτή αν δεν κατάλαβες.

Υ.Γ.Μίκρυνε λίγο το βιντεάκι του Υou Τube στην sidebar κρύβει το πόστ και δεν φαίνονται καλά τα γράμματα.

Καλό βράδυ!

Άθεος είπε...

Παρά τη διασταύρωσή σου ότι οι θρησκείες μοιάζουν μεταξύ τους, zoyzoy, δεν φαίνεται να πείθεσαι ότι είναι κατασκευάσματα ανθρώπων και παρά το ότι δεν έχεις ούτε ένα στοιχείο για τις δυνάμεις που επικαλείσαι για τους φίλους σου mentalists επιμένεις να πιστεύεις ότι αυτές είναι θεόσταλτες! Και το πιο απίθανο: ότι αυτή η αβεβαιότητα σου δυναμώνει την πίστη σου!
Μου περιέγραψες τόσο κομψά την αποξένωσή σου από την πραγματικότητα, που δεν έχω άλλα λόγια να πω. Αν εσένα αυτό σε ικανοποιεί, εγώ δεν έχω άλλα λόγια να πω!
Εύχομαι όλα αυτά να σου βγουν σε καλό, γιατί κάποιοι άλλοι που έμπλεξαν με κάποιους αγύρτες θεραπευτές, έχουν πικρές αναμνήσεις από την συνεργασία τους!
Ευχαριστώ για την υπόδειξή σου να μικρύνω τα video,όμως χρησιμοποιώ οθόνη 22 ιντσών και δεν βλέπω πρόβλημα, πράγμα που θα εξαφανιστεί, μόλις κι εσείς αντικαταστήσετε τις λίγες μικρές οθόνες που σας απέμειναν!
Καλή σου νύχτα!

The Schrodinger's Dragon είπε...

Άθεε, μετά την εσωτερική υλική πληρότητα την οποία αισθάνομαι λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού (εορταστική συνήθεια), αισθάνομαι και μια εσωτερική πνευματική πληρότητα μετά την ανάγνωση του άρθρου σου. Περιεκτικότατο και εξαιρετικό, είναι το λιγότερο που μπορώ να το χαρακτηρίσω!!!

zoyzoy είπε...

Βαδίζουμε σε παράλληλους δρόμους σίγουρα!
Και πιστεύω δεν είναι δυνάμεις αλλά ενέργειες.
Στοιχεία εκτός από μαρτυρίες και τα βιώματά μου τι άλλα να έχω??
Αποξένωση??
Μακάρι να ήταν διαφυγή απ'την πραγματικότητα θα ήταν και λύτρωση συνάμα!
Τέσπα,σέβομαι τις απόψεις σου χωρίς να σε κατακρίνω γιαυτές και το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και'συ!

Εχεις δίκιο για τις οθόνες μόνο στην δική μου που είναι μικρή φαίνεται έτσι!

Καλό σου βράδυ!!

Άθεος είπε...

Αν και ποτέ σου δεν με κολάκεψες τόσο, φίλε Batcic, αυτήν την φορά με χόρτασες!
Ήμουν που ήμουν χορτάτος… τώρα νιώθω κι εγώ μια εσωτερική ισορροπία ότι όλα αυτά που μάζεψα για τα Ηλιούγεννα, πιάσανε τόπο κι αυτό με ικανοποιεί!
Είναι αλήθεια ότι το παραφόρτωσα το άρθρο από πολλές μεριές για να μην αφήσω απ’ έξω κανέναν. Μόνον οι ανιστόρητοι φαίνεται να μείνανε απ’ έξω!
Ευχαριστώ και πάλι.

Όλοι zoyzoy βαδίζουμε μαζί, μόνο που μερικοί ονειρεύονται με τα μάτια ανοιχτά κι άλλοι κοιμισμένοι! Τους δεύτερους τους λέμε αλλοτριωμένους.
Οι ενέργειες είναι δυνάμεις, αρκεί να μπορούμε να τις εντοπίζουμε με μάτια ανοιχτά κι όχι κοιμισμένα. Σέβομαι τον πιστό που κρατά την πίστη για τον εαυτό του. Από τη στιγμή που την βγάζει προς τα έξω επηρεάζοντας άλλους και αντιστρατεύεται τη λογική τότε αρχίζω να κλοτσώ, όμως και τότε, μόνο στο χώρο μου!

Λουκρητία είπε...

Καταπληκτικό άρθρο Άθεε, πολύ προσεγμένο και ενδιαφέρον πραγματικά...

Σε γενικές γραμμές γνώριζα κάποια πράγματα για την προέλευση των Χριστουγέννων, ωστόσο πολλά απ'αυτά τα αγνοούσα παντελώς!

Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο.

Άθεος είπε...

Ε, θα είναι ψέματα να πω ότι οι έπαινοί σας με αφήνουν αδιάφορο!
Όταν σου αναγνωρίζουν τη δουλειά σου νιώθεις την ευθύνη να παρουσιάσεις κάτι καλύτερο στο μέλλον. Περιμένετε και τα καλύτερα έρχονται!
Ευχαριστώ και Χρόνια Πολλά, Λουκρητία.

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Φίλε Άθεε...ευδαιμονικόν Ενιαυτόν.
Προσπαθώ να βρω πληροφορίες για τον πίνακα με τη γέννηση του Διόνυσου.
Το ζήτησε με σχόλιό του ένας στον Αλφειό...
Σωστή η παρατήρησή του...Στείλε μου μήνυμα!
Έρρωσο.

Ανώνυμος είπε...

Άρατε, αυτές τις βλακείες πραγματικά πιστεύετε, ή μήπως ενεργούμενα γκεμπελίστικα ελπίζετε σε αποτελέσματα. Κάνετε λάθος. Είδη συμβαίνει το αναπόφευκτο, πρώτα να ρωτάνε ποιος τα γράφει και αν είναι άθεος, να γελάνε ειρωνικά.

«Από παλαιότερα άλλωστε οι χριστιανοί γιόρταζαν τον Ήλιο δίνοντας το όνομά του στην τιμώμενη μέρα της εβδομάδας. Οι Δυτικοί την ονομάζουν Μέρα του Ήλιου Sun-day και οι Ορθόδοξοι Κυριακή, μέρα του Κυρίου, για να τιμήσουν τον νοητό Ήλιο της δικαιοσύνης!»

Τι βλακείες είναι αυτές, για τόσο βλάκες έχεις τους αναγνώστες σου? Η μήπως με το λέγε-λέγε θα προκόψεις. Μόνο τους πανίβλακες πείθεις.

Άθεος είπε...

Όπως επιθυμείς Πλάτωνα!

Αναγνωρίζω, Ανώνυμε, σε τι θάλασσες πλέεις!
Πελάγωσες, έχασες την ψυχραιμία σου, βρίζεις, οδύρεσαι και μια άποψη να αντικρούσεις τις θέσεις μου δεν έχεις!
Βρίζεις, κτυπιέσαι, αλλά εγώ δεν σε ακολουθώ…
…κι αυτό σε πληγώνει!
Σε καταλαβαίνω φίλε μου!

Ανώνυμος είπε...

Ναι, με θλίβει η υπέρμετρη βλακεία. Όχι η δικιά σου, εσύ σκόπιμα διαστρεβλώνεις τα θέματα, αλλά των αναγνωστών που θα σπεύσουν αμέσως να χειροκροτήσουν. Μπορεί κάποιοι σαν τον «Κώστα» να σου λένε όσο θέλουν ότι αυτά που γράφεις απέχουν έτη φωτός από την αλήθεια, εσύ εκεί θα τα αναπαράγεις και στις επόμενες αναρτήσεις. Αλλά μη σε αδικώ. Συνειδητά άθεος είσαι, άρα μειωμένης αντίληψης. Οπότε, έχει το ελεύθερον να γράφεις ότι θέλεις, κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη του. Εκτός μερικών σαν τον/την «Λουκρητία», αλλά ούτε αυτοί μετρούν.

Άθεος είπε...

Ώστε οι άθεοι είναι μειωμένης αντίληψης, έτσι;
Μα δυο σχόλια έγραψες, χριστιανέ μου, και μια συγκεκριμένη αντίρρηση δεν έφερες για να επιχειρηματολογήσεις!
Μόνο αρνητική κριτική χωρίς επιχειρήματα και βρισίδι.
Με τέτοια νοοτροπία ξέρεις τι πλεονέκτημα έχω να σε βρίσω κι εγώ;
Όμως άσε να βλέπουν άλλοι χριστιανοί τα χάλια σου και να θλίβονται!
Ποια είναι αυτά που απέχουν έτη φωτός από την αλήθεια και ποιος Κώστας μας τα υποδεικνύει; Αυτός που σαν ΟΟΔΕ τον βρίζετε συνέχεια και τώρα συμμαχείτε;
Αν τσούζουν αυτά που διαβάζεις αντιμετώπισέ τα με τη λογική ή διέψευσέ τα με στοιχεία, αν έχεις! Ο Ιουστίνος περισσότερη ζημιά σας έκανε παρά καλό!
Πώς νιώθετε που ήταν από τους πρώτους χριστιανούς (2ος αιώνας) και βέρος Εβραίος;

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Έχεις κάποιο site και φοβάσαι πως εαν κάνεις κάπου κάποιο σχόλιο θα γίνεις ο.... επι το λαϊκόν κυνός λεγόμενον ΡΟΜΠΑ ή ΞΕΦΤΙΛΑ..... Είναι απλό.... γίνε ΑΝΩΝΥΜΟΣ...

-Λοιπόν Άθεε, το έχουν ξεφτιλίσει οι Ανώνυμοι χριστανοταλιμπάν... γράφουν ό,τι ουρανοκατέβατο τους σφηνωθεί στη κλάβα τους και προσβάλουν πράγματα και καταστάσεις, ασύστολα και χωρίς ίχνος έστω.... στοιχειωδούς ευγένειας....

-Το να κρύβεσαι αγαπητέ Ανώνυμε πίσω από τον καθρέπτη...και να προσβάλλεις πρόσωπα και ιδεολογίες...του τύπου..."υπέρμετρη βλακεία","μειωμένη αντίληψη" και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιχειρηματολογία,δηλώνουν πολύ απλά α)το μορφωτικό σου επίπεδο β)τη νοητική σου καθυστέρηση γ)το γενικό σου επίπεδο και δ)τον εριστικό θρησκόληπτο σου φανατισμό.
Έχε υπόψιν σου αγαπητέ Ανώνυμε πως εδώ δεν έχεις να κάνεις ούτε με παιδαρέλια αλλά κυρίως ούτε με αμόρφωτους...μάζεψε το στοματάκι σου και πρόσεχε πολύ πως εκφράζεσαι!! κατανοητών....!!!

Γράψε αυτά που πιστεύεις δίχως ύβρις και δίχως "λόγια" εντυπωσιασμού.Τα πιστεύω του καθενός ή μιας ομάδας (μικρής ή μεγάλης), δεν προωθούνται κατ' αυτόν το τρόπο, το μόνο που καταφέρνεις, είναι πρόβλημα επικοινωνίας, το οποίο σίγουρα δεν λύνεται με επικοινωνία.

-Και επιτέλους!!! υπέδειξε μας επι της ουσίας, που διακρίνεις αυτά τα υπέρμετρα και μειωμένα που μας αράδιασες...

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Σταύρο για την συμπαράσταση. Μην κατέβεις όμως χαμηλότερα. Είμαστε πολύ ανώτεροι και μαζί με την ιστορία χιλιάδων ετών, συνεχίζουμε να το δείχνουμε ακόμα!
Αν ο υβριστής αυτός χριστιανός μας φέρει μια θέση σαν αντίθεση σε όσα γράφουμε, θα του απαντήσουμε ευχαρίστως. Διαφορετικά θα τον αφήσουμε να κτυπιέται μόνος σαν το ψάρι!

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από αυτό το απόσπασμα οι φιλότιμες προσπάθειες μου να αναγνώσω τις αρλούμπες σας με πρόδωσαν.

«Από παλαιότερα άλλωστε οι χριστιανοί γιόρταζαν τον Ήλιο δίνοντας το όνομά του στην τιμώμενη μέρα της εβδομάδας. Οι Δυτικοί την ονομάζουν Μέρα του Ήλιου Sun-day και οι Ορθόδοξοι Κυριακή, μέρα του Κυρίου, για να τιμήσουν τον νοητό Ήλιο της δικαιοσύνης!»

Όλοι γνωρίζουμε είδη, άθεος και λογικός δεν πάνε μαζί, αλλά το παραπάνω απόσπασμα κάνει μπαμ στην αρλούμπα και αφού θέλει πολύ σκέψη και δεν την αντέχετε, ιδού η ανάλυση. Οι χριστιανοί ποτέ δεν γιόρταζαν τον Ήλιο, αυτές τις βλακείες μόνο εσείς τις αναμασάτε. Οι ανατολικοί όσο και οι δυτικοί την ονομάζουν Κυριακή Μέρα, δηλαδή μεταφραζόμενα στα φτωχά σας μυαλά, Ημέρα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Επαναλαμβάνω και οι δυτικοί dies domenica. Γιατί όμως Sunday? Έλα ντε, θα πεθάνετε με αυτή την άγνοια.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Δεν θα σχολιάσω Ανώνυμε το υβριστικό περιεχόμενο στα σχόλιά σου... Και καλό θα είναι να μας επισκέπτεσαι πιο συχνά(όχι όμως με το παραπάνω υβρεολόγιό σου), σίγουρα θα βγεις σοφότερος και μάθε να είσαι πιο φρόνιμος σε παράμεσες εκφράσεις σου, όσο κ αν δεν σε βρίσκουν σύμφωνο τα όσα λέγονται ή λέμε....

-Πάμε στο θέμα μας τώρα κι ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή (μια επανάληψη δεν βλάπτει ποτέ)
-Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, αλλά όσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με «κατάνυξη» -χριστιανική- μάλλον δεν γνωρίζουν ότι, στην πράξη, αυτό που γιορτάζουν είναι η πιο παλιά από τις θεότητες της ανθρωπότητας: ο ζωοδότης Ήλιος, που με διάφορες μορφές και ονομασίες, λατρεύεται από τον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 50 αιώνες.
-Στην πράξη, αυτό που γιορτάζεται σ’ αυτά τα 5.000 χρόνια κοντά στο τέλος του έτους είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου), η τελευταία "μεγάλη νύχτα" της χρονιάς στο Βόρειο Ημισφαίριο, η μέρα κατά την οποία ο ήλιος σταματά την "πτώση" του και από την επομένη, αρχίζει να ανατέλλει από ένα ολοένα και ψηλότερο σημείο στον ουρανό.
-Από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά, έως το θερινό ηλιοστάσιο του Ιουνίου, η μέρα αρχίζει και μεγαλώνει, "κερδίζει τη μάχη" απέναντι στο σκοτάδι και γι’ αυτό όλοι οι λαοί του κόσμου είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.
-Οι Σουμέριοι (που μετάγγισαν τη θρησκευτική μυθολογία τους, πρακτικώς σε όλους τους λαούς του κόσμου) είχαν ως θεό του ήλιου τον Σαμάς ή Ούτου και ως "δευτερεύουσα" θεότητα τον Μαρντούκ. Σύμβολό του ήταν ένας κύκλος που χωριζόταν εσωτερικά σε τέσσερα τεταρτημόρια από τέσσερις χοντρές ακτίνες σε σχήμα σταυρού (αν αυτό σε λέει κάτι) και, ενίοτε, τέσσερις πιο λεπτές. (Οι Μακεδόνες, καθώς ξέρεις (?), την προχώρησαν κι άλλο τη διαίρεση αυτή...)
-Οι Εβραίοι...., που η θρησκευτική μυθολογία τους είναι πλήρης αντιγραφή της αιγυπτιακής, είχαν τον προφήτη Ελιζάχ (Ηλία) που ταξίδεψε στους ουρανούς μ’ ένα πύρινο άρμα.
(Το ίδιο που οδηγούσε ο αρχαιοελληνικός Φαέθων)
- Εμείς οι Έλληνες είχαμε για κύρια θεότητα του ήλιου και τον Απόλλωνα και ο "Μέγας" Κωνσταντίνος λάτρευε τον θεό Ήλιο σχεδόν ως το νεκροκρέβατό του (οπότε και είπε να το γυρίσει, καλού κακού).

-Οι Ρωμαίοι, τον «Ανίκητο Sol», τον Sol Invictus, που ταυτιζόταν με τον Κρόνο (Saturn). Από ‘κει είναι και η ρίζα της λέξης «Σάββατο» (Satur-n-day) και η γιορτή του, τα «Σατουρνάλια» του Δεκεμβρίου (από τις 17 έως τις 24), ήταν η πρώτη παγανιστική γιορτή που οικειοποιήθηκε η πρωτοχριστιανική εκκλησία, βαδίζοντας στα διδάγματα του ‘’μέγιστου όλων των εποχών’’, του πανούργου Σαούλ-Σαύλου-Παύλου, θεμελιωτή της χριστιανικής εκκλησίας....(αυτά όσον αφορά τον θάνατο μετ' αγνοίας....)

-Στα ίδια χρόνια με τον καινοφανή για την εποχή Χριστό, η Νότια Ευρώπη και η Μέση Ανατολή είχε επιδοθεί με μανία στη λατρεία του Ζωροαστρικού Μίθρα, που γιόρταζε τα γενέθλιά του στις 25 Δεκεμβρίου κι αυτή ήταν η δεύτερη γιορτή που οικειοποιήθηκαν τα μεγάλα κεφάλια της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, έτσι ώστε να εξαπλωθεί με όσο το δυνατόν λιγότερους κραδασμούς η νέα θρησκεία στον τότε γνωστό κόσμο.
Άλλωστε, η μυθολογία της Καινής Διαθήκης, τοποθετεί τη γέννηση του Ιησού στους έξι μήνες μετά το «Πέρασμα», το «Pesach ή Pesah ή Pesakh», το Πάσχα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο και η σκηνή της φάτνης και των Μάγων με τα δώρα κ.λπ., διαδραματίζεται εν μέσω κοπαδιών προβάτων που βόσκουν στους γύρω λόφους, πράγμα κομματάκι χλωμό εάν μιλούσαμε για τέλη Δεκέμβρη....

- Ψάξε αγαπητέ.... η αλυσίδα της ζωής έχει περισσότερους κρίκους απ' όσους φαντάζεσαι ή νομίζεις πως γνωρίζεις....

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Χίλια συγνώμη Άθεε για το μακροσκελές του "λόγου"....

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Μία πιστεύω σημαντική σημείωση είναι η εξής:
-Στην Αγία Γραφή γενέθλιες και ονομαστικές εορτές δεν συνιστούνται, τα Χριστούγεννα δεν συμπεριλαμβάνονται στις αρχαίες γιορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας, και μάλιστα η τήρηση των γενεθλίων καταδικάζονταν σαν ένα ειδωλολατρικό έθιμο απεχθές στους Χριστιανούς. Ημέρα μνήμης των "αγίων" και μαρτύρων όριζαν αυτή του θανάτου. Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει σχετικά :

-"Τα Χριστούγεννα δεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες εορτές της Εκκλησίας. Ο Ειρηναίος και ο Τερτυλλιανός την παραλείπουν από τους καταλόγους των εορτών"

-Έτσι Τα Χριστούγεννα ως εορτή των γενεθλίων του Σωτήρα δεν γιορτάζονταν τα πρώτα....+ - 300 χρόνια.

Άθεος είπε...

Μην κουράζεσαι βρε Σταύρο. Αφού σου λέει ότι όλα αυτά είναι αρλούμπες!
Άλλωστε, όλα αυτά που του γράφεις, τα γράφω κι εγώ στην πιο πάνω ανάρτηση. Ο τύπος όχι μόνο δεν τα διαβάζει, αλλά κι αυτά που βιαστικά διαβάζει τα προσπερνά γιατί είναι αντίθετα απ’ όσα πιστεύει!
Εδώ, ούτε τον Ιουστίνο πιστεύει, γιατί κι αυτός άλλα λέει!
Έτσι λειτουργούν αυτοί!
Τι ψάχνεις τώρα…

Ανώνυμος είπε...

Εγώ μιλώ για Κυριακή και λατρεία του Ήλιου, εσύ για τα Χριστούγεννα και τις ημερομηνίες, για Σολ βικτους και τέτοιες ασχετολογίες. Άλλα αντ’ άλλων. Βάλτο βαθιά στο μυαλό σου, όσο και να το αρνείσαι. Ποτέ δεν λατρευόταν ο Ήλιος από τους χριστιανούς, ούτε από καμία άλλη αβρααμική θρησκεία. Δεν το αντέχει το μυαλό σας, το ξέρω, γι αυτό να το γράψετε στο τυφλοσούρτι σας, προς αποφυγή μελλοντικών ξεφτιλισμών. Αν και δεν έχω καμία αυταπάτη και καμία ελπίδα. Τα ίδια και τα ίδια θα γράψετε και στα επόμενα Χριστούγεννα. Φασίστες γαρ, ως μικροί Γκέμπελ.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Μάλλον Ανώνυμε δεν θέλεις να καταλάβεις ή αδυνατείς.... Προσπάθησε όμως.....

-Να και κάτι που βρήκα από οικείο σου(?) Ανώνυμε site.
-Eίναι από την....: « Ορθόδοξος Χριστιανική Γωνιά»


-Οι ιστορικές πηγές υποδεικνύουν ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335[2], αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία[3] θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα. Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ.[4].
Επί Πάπα Ιουλίου Α' (336-332) τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίσθηκε ως επέτειος η 25 Δεκεμβρίου κατόπιν έρευνας των αρχείων της Ρώμης, όπως πιστεύεται, επί της απογραφής που έγινε επί αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, σε συνδυασμό με υπολογισμό ρήσης του Ευαγγελίου (το οποίο και συνέτεινε) του Προδρόμου λεχθείσα περί τον Χριστόν:"Εκείνος δει αυξάνειν, εμέ δε ελατούσθαι" (Ιωάνν. γ'30). Με βάση αυτή την υποθετική πηγή, η Γέννηση του Χριστού ορίσθηκε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και αρχίζει η αύξηση των ημερών.
Στον καθορισμό της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας εορτασμού συντέλεσαν προφανώς η μεγάλη εθνική εορτή του "ακατανίκητου" θεού Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti) και ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα που ήταν διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την έννοια ότι η επιλογή αυτής της ημέρας ως ημέρας γέννησης του Χριστού είχε να κάνει με την προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών (μη χριστιανικών) γιορτών που τηρούνταν εκείνον τον καιρό, όπως τα Σατουρνάλια και τα Μπρουμάλια[5]

Υ.Γ-Πιστεύω πως δεν χρειάζονται περεταίρω σχόλια περί αυτού....Αλλά είμαι σίγουρος, πως κάτι(?!) θα βρεις να πεις....

Υ.Γ- Χαλάρωσε.....

GEWKWN είπε...

Φίλε άθεε βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το bloodspot σου και θεωρώ πολύ καλή την δουλειά σου. Από τα φαινόμενα θα περάσω πολύ χρόνο εδώ . Φιλικά Γιώργος.

Άθεος είπε...

Καλωσόρισες GEWKWN στο χώρο αυτό. Αν έχεις όρεξη να μάθεις πράγματα που δύσκολα τα βρίσκεις αλλού, είναι σίγουρο ότι θα φας λίγο χρόνο, αλλά θα ανταμειφθείς. Τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Σαν ηλεκτρονικός που είσαι έχεις πρακτικό μυαλό και σίγουρα δεν θα το αφήνεις σε αδράνεια. Όπως λες κι εσύ πράγματι «τα πράγματα πρέπει να τα κατέχουμε πριν μιλήσουμε για κάτι» και εδώ για ό,τι μιλάμε το ξέρουμε καλά γιατί το ψάξαμε διαλεκτικά και μακροχρόνια!
Θα χαρώ να σε ξαναδώ και σε άλλη ανάρτηση.

Δημητριος είπε...

Συγχαρητηρια για το αθρο ειναι πραγματι αξιολογο.Επισης εχω να προσθεσω για την βιβλο των νεκρων και τον Χορους σχετικα με τον χριστιανισμο,επιπλεον την τριημερη παυση του ηλιου και επειτα την ανυψωση του και παλι για οσο αφορα την ημερομηνια.Αξιολογη πηγη ειναι και ο Κελσος.

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Δημήτριε. Όμως τι εννοείς «χόρους»;

stratis_vip είπε...

Ενισχυτικό του σπηλαίου είναι και η αναφορά του στα κάλαντα των χριστουγέννων: «εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων».

Άθεος είπε...

Δεν κατάλαβα τι θέλεις ακριβώς να πεις stratis_vip, ότι το σπήλαιο στα κάλαντα ενισχύει την άποψη ότι ο Ιησούς γεννήθηκε σε σπήλαιο; Τα κάλαντα δεν είναι αρχέγονα και ουδόλως ενισχύουν την ιστορικότητα του Ιησού. Άσε που όπως έχω αναφερθεί κι αλλού, τέτοιο πρόσωπο ιστορικά φαίνεται να είναι ανύπαρκτο.
Όμως μυθολογικά έχε υπ’ όψιν σου ότι κάποιοι λένε ότι γεννήθηκε… σε στάβλο!
…πώς λέμε σήμερα… ρεεεε κλείσε την πόρτα, σε στάβλο γεννήθηκες….
Έτσι κι εμείς, κάποτε πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στην μυθολογία της Ανατολής!

stratis_vip είπε...

Λέει το κείμενο σου: «Εσείς για παράδειγμα αυτές τις μέρες πού πιστεύετε πως γεννήθηκε ο Ιησούς, σε σπήλαιο, σαν τον Μίθρα ή σε στάβλο σαν ποιμένας;»

Και λέγω εγώ: «σε σπηλιά». Ενισχυτικό αυτής της άποψης (ότι γεννήθηκε σε σπηλιά) είναι τα κάλαντα, διότι όσο κοιμόταν ο λαός δεν υπήρχε λόγος να κρύβουν την αλήθεια (ότι παραποίησαν το μύθο του Μίθρα).

Όταν άρχισαν οι αμφισβητήσεις της ιστορικότητας και εμφανίστηκε η άποψη ότι η «βίβλος» παραποιεί τους πρότερους μύθους, τότε γεννήθηκε και η ανάγκη να βαφτιστούν οι σπηλιές-στάβλοι.

Ελπίζω να έγινα ξεκάθαρος τώρα...

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για την διευκρίνηση φίλε μου. Όποιος θέλει να ζει το μύθο, ας τον ζει μέχρι να πεθάνει. Ποτέ δεν θα μάθει ότι ήταν το θύμα του κατεργάρη!

Argy Bargy είπε...

Μία εξαιρετική ανάλυση. Απλώς αναρωτιέμαι: Μήπως τις διαβάζουμε μεταξύ μας εμείς οι άθεοι και βαυκαλιζόμαστε; Διότι οι απανταχού πιστοί έστω ότι συνδύαζαν το ένα δέκατο της λογικής, της όρασης και της ακοής τους θα έπρεπε αυτοστιγμεί να απιστήσουν.

Άθεος είπε...

Αυτό το λέει η λογική Argy.
Οι πιστοί όμως, δεν σκέπτονται με λογική... Το είπε και ο Τερτυλλιανός κάνοντας λόγο για την "πίστη στο Παράλογο"!
Ξέρεις τι είναι να φας τέτοιο κόλλημα στο νου και να αποξενωθείς την λογική;

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5