27 Μαΐ 2008

ΑΘΕΪΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

Η ηθική ή η διάκριση του καλού από το κακό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι προνόμιο του πιστού κάποιας θρησκείας. Αντίθετα μάλιστα, η θρησκευτική πίστη είναι εκείνη που γεννά φαινόμενα «Ταλιμπανισμού»[1] επιβεβαιώνοντας την θρησκευτική αφοσίωση του πιστού. Ο φονταμενταλισμός μπορεί να δείχνει υπερβολή, όμως όλοι κρύβουν ένα μικρό «Ταλιμπάν» μέσα τους, που είναι έτοιμος να επιβεβαιώσει το ζηλωτισμό του. Όσο πιο έντονος ο τελευταίος τόσο εντονότερη η επιθυμία του πιστού, υπερασπίζοντας το ιερό του δικαίωμα, να ταυτίσει το θρησκευτικό καθήκον ακόμα και με το έγκλημα!
Πιστεύει πως, όχι μόνο δεν παρανομεί μα, απόλυτα επιβραβεύεται από τις επιταγές που του έθεσε ο ίδιος ο θεός!
Ο ειλικρινής θρησκευτικός ζήλος, ευθύνεται για τους ηθικούς βανδαλισμούς, που σαν κεραυνός στη συνείδηση, πυροδοτεί μίσος και αρρωστημένα πάθη στη συμπεριφορά του ανθρώπου.
Οι τρεις εξ’ Αποκαλύψεως θρησκείες του Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, και Ισλαμισμού χωρίς να έχουν φτάσει ακόμα στο ζενίθ των αντιθέσεών τους δημιουργούν μείζον πρόβλημα στην Μέση Ανατολή τραυματίζοντας την Ειρήνη ανεπανόρθωτα. Συμμαχώντας οι δυο πρώτοι για οικονομικά συμφέροντα στρέφουν τους πιστούς τους σε ανειρήνευτο θρησκευτικό αγώνα! Οι πιστοί δεν διαπραγματεύονται πετρέλαια, ούτε ο απλός λαός θα ρίχνονταν στη μάχη για το κεφάλαιο. Όμως εύκολα ζώνεται τα πυρομαχικά θυσιάζοντας τη ζωή του στο βωμό μιας ανόητης ιδέας που λέγεται θρησκευτική πίστη!
Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η αντιπαράθεση, ιδιαίτερα ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν κοινούς συνεκτικούς θρησκευτικούς δεσμούς;
Οι ορμητικοί χείμαρροι μισαλλοδοξίας του ανθρώπου με βία τροφοδοτούνται από την κοινή ψυχωτική βιβλική πηγή που δημιούργησε η «λογική του Γιαχβέ»[2] και συνεχίζει να συντηρεί χωρίς ηθικούς φραγμούς τις αντιθέσεις ανάμεσα στις «δήθεν» αντιμαχόμενες θρησκείες!
Κι αυτό όχι μόνο στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής, αλλά σε όλες τις πλευρές της ζωής, σε ολόκληρο τον κόσμο, εδώ και αιώνες, οι τρεις εξ Αποκαλύψεως θρησκείες, γεννημένες κάτω από το άγρυπνο μάτι του Γιαχβέ, ανέπτυξαν έχθρα πρωτοφανή που δεν λέει να κοπάσει!
Δεν υποδαυλίζουν μόνο τον πόλεμο και την ειρήνη στην περιοχή, αλλά υποθάλπουν τη μισαλλοδοξία και χωρίζουν τους ανθρώπους σε διαφορετικά στρατόπεδα. Παράλληλα υιοθετώντας ένα παράλογο ιδεαλισμό, κακοποιούν το νου, ερμηνεύοντας λάθος τον κόσμο και τα φαινόμενά του, ωθώντας την ανθρώπινη σκέψη έξω από το πραγματικό, σε μια ολέθρια δεισιδαιμονία, κάνοντας τη ζωή τους ανούσια και μηδενιστική!
Η βαθιά σήψη των ηθικών αξιών της εποχής μας διαδραματίζεται κάτω απ αυτήν την εξώκοσμη λογική, που θεωρεί τον υλικό κόσμο μηδαμινό, προβάλλοντας την φονταμενταλιστική βιβλική φαυλότητα σαν πρότυπο ηθικής και ενδεδειγμένο τρόπο ζωής που ανταμείβει… μετά θάνατον!
Πράγματι, η διάκριση του καλού από το κακό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι προνόμιο του πιστού. Αντίθετα μάλιστα, το πιστεύω ακράδαντα, ο άθεος μπορεί να έχει το προνόμιο αυτό πολύ περισσότερο από τους άλλους, αφού απαλλαγμένος από την ιδιοτελή μεταθανάτια ανταμοιβή, μπορεί να προσφέρει με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες του για έναν καλύτερο κόσμο, με μοναδικό κριτήριο την Κοινωνική Δικαιοσύνη που πρέπει να είναι προσιτή σε όλους τους ανθρώπους!
Γιατί, καλό και κακό θα υπάρχει πάντα, σαν Νόμος των Αντιθέτων που μαθηματικά επιβεβαιώνεται σε ολόκληρο το σύμπαν, όμως, προκειμένου ένας καλός να κάνει το κακό, το επίτευγμα αυτό μόνο η θρησκεία μπορεί να επιτύχει!
Η θρησκευτική πεποίθηση είναι η γενεσιουργός αιτία του κακού, όταν ζηλωτικά διαπράττουμε θρησκευτικά εγκλήματα. Η δίωξη αιρετικών, αλλόθρησκων ή άθεων, οδήγησε τον «ενάρετο» πιστό ζηλωτικά να εγκληματεί για αιώνες και χιλιάδες χρόνια. Διώξεις, βασανισμοί, δολοφονίες, πόλεμοι, γενοκτονίες, αφανισμός πνευματικών έργων, καταστροφή έργων τέχνης, πλαστογράφηση της ιστορίας, είναι τα φρικαλέα εγκλήματα που επιβράβευαν πιστούς και αναδείκνυαν την αγιότητά τους!
Αυτοί που διαφωνούν ότι, η θρησκεία προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μόνοι τους διαχωρίζουν τη θέση τους από εκείνους που ξέρουν ιστορία!
[1] Όπως θα καταδεχτεί πιο κάτω ο «Ταλιμπανισμός» δεν είναι προνόμιο μόνον του ισλαμισμού, μα φαινόμενο του έντονου θρησκευτικού ζηλωτισμού που στην υπερβολή του φτάνει τον φονταμενταλισμό.
[2] Διάβαζε «Παγκόσμιο Διευθυντήριο».

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://tokeratomas.blogspot.com/2008/01/blog-post.html

Και εγώ τους βαρεθηκα.. Προτιμώ αθεος και ηθικός παρα αγιαστούρες και λαμογιά απο πίσω..

Άθεος είπε...

Όνομα και πράμα έχεις φίλε μου!
Το κέρατό μας, που μπλέξαμε με δαύτους!

Derevirn είπε...

Μ'αρέσει να χρησιμοποιώ την φράση "ηθική χρεωκοπία" (δεν είμαι σίγουρος για την προέλευση της) για πάσης φύσεως θρησκείες. Γιατί εφόσον μιλάμε για παραδείσους, συννεφάκια και 72 παρθένες, η λεγόμενη ηθική υποβιβάζεται σε απλή ανταλλαγή αγαθών.

Παρ'όλα αυτά πολλοί επιμένουν να ρωτάνε πώς μπορεί να υπάρξει ηθική χωρίς θεϊκή καθοδήγηση. Βγάλε άκρη...

Ανώνυμος είπε...

Η αθεϊα είναι αρετή:
Όταν οι λάτρεις του Ιεχωβά ρωτούν τον πλησίον τους υποκριτικά: Υγιαίνεις αδελφέ μου; Β Σαμουήλ κ΄9.

Ανώνυμος είπε...

Παλληκάρι μου γειά σου.
Έκανα κλίκ σε ενα τυχαίο άρθρο για να αφήσω αυτό το σχόλιο.
Και επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου δεν διάβασα το άρθρο ούτε και κανένα άλλο απο το blog σου. Ακου λοιπόν το σχόλιο.
Και αυτός που δέν πιστεύει έχει τούς λόγους του.
Και αυτός που πιστεύει έχει τούς δικούς του λόγους.
Εγώ δεν ξέρω τούς λόγους που δεν πιστεύεις. Είναι κατάλιπα καταπίεσης απο την νεαρή σου ηλικία? είναι αντίδραση που την εκδήλωσες όταν ενηλικιώθηκες? είναι αντίδραση γιατί κάτι δεν πήγε καλά στην ζωή σου και φταίει ο Θεός? Δεν ξέρω ούτε και με ενδιαφέρει. Φαντάζομαι ούτε και σένα σε ενδιαφέρει γιατί εγώ πιστεύω.
Ομως θα ήθελα να σταθώ στο Α- θεος. Τι σημαίνει Α- θεος. Εγώ αντιλαμβάνομαι οτι χαρακτηρίζει κάποιον που δεν πιστεύει στον Θεό.
Εμένα φίλε μου μού αρκεί οτι τελικά ομολογούμε οτι υπάρχει Θεός και απλά κάποιοι δεν πιστεύουν σ' αυτόν. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μου απαντήσης σε ενα ερώτημα και σου υπόσχομαι οτι θα επιστρέψω να το ακούσω επωνύμως δημιουργόντας ενα λογαριασμό, για να μην σκεφτείς οτι θέλω να παραμένω ανώνυμος.
Για τους άθεους υπάρχει το στερητικό Α που τους κατονομάζει ως αντίθετους με τον Θεό.
ΕΡΩΤΗΜΑ
Εγώ πιό στερητικό πρέπει να βάλω για να είμαι αντίθετος με σένα....
ΚΑΝΕΝΑ
Γιατί για να βάλεις στερητικό κάπου πρέπει να υπάρχει. Και σείς φίλε μου δεν υπάρχετε ούτε για τον Θεό, ούτε για την Γραμματική.
Το Α-θεος λοιπόν είναι Α-ντίδραση. Αλλά αν δεν υπήρχε αυτός ο Θεός και υπήρχε το δωδεκάθεο θα πετάγανε ακόμα τους ανάπηρους στον Καιάδα.
Και τελειώνοντας τι κακό κρύβουν τα λόγια του Χριστού? Τι κακό μπορούν να κάνουνσε εσένα και σε εμένα?
Μήν μου πείς τη καραμέλλα τι κάνουν οι παππάδες και τα γνωστά γιατί θα χάσω πάσαν ιδέα. Εγώ λέω τι κακό ΄μπορούν να κάνουν τα λόγια του Χριστού που μιλάει για αγάπη που λείπει απο τον πλανήτη μας και κοντεύουμε να φάει ο ενας τον άλλον.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Άθεος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα σε χαιρετώ και χαίρομαι που με προσεγγίζεις χωρίς να είσαι εριστικός και υβριστής, που ως συνήθως είναι όσοι πιστεύουν στο θεό!
Οι ερωτήσεις σου και ο τρόπος που σκέφτεσαι είναι πολύ απλοϊκός. Φαίνεται ότι δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με το θέμα της αθεΐας. Δεν ξέρεις τι πιστεύουν, αυτοί που δεν πιστεύουν στο θεό. Και βέβαια δεν είναι κατάλοιπα καταπίεσης ή αντίδρασης της ηλικίας. Τι πάει να πει «κάτι δεν πήγε καλά στην ζωή σου…»
Γι αυτό δεν πιστεύει κανείς;
Οι λόγοι που ανέφερες, μπορούν να κάνουν κάποιον να πιστέψει περισσότερο απ’ ότι πίστευε, κι όχι να μη πιστεύει!
Για να μην πιστεύει κανείς πρέπει να μπορεί να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα που δεν μπορούσε να απαντήσει όσο πίστευε!
Σε τέτοια ερωτήματα μπορούμε να απαντήσουμε φιλοσοφικά και επιστημονικά.
Τα έχω θίξει σε διάφορες αναρτήσεις μου. Δες τις ετικέτες και βρες τα θέματα. Εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις που ζητάς.
Για να σε βοηθήσω φιλοσοφικά δες τα θέματα 1 και 2. Για επιστημονικά δες το 13 και για τις απορίες σου για το στερητικό α της αθεΐας δες το 16. Το τελευταίο θα σου απαντήσει στην απορία σου «Εγώ ποιό στερητικό πρέπει να βάλω για να είμαι αντίθετος με σένα....» δεδομένου ότι δυο αρνήσεις κάνουν μία κατάφαση!
Όμως το επιχείρημά σου, ότι υπάρχει ο «θεός» αφού εγώ βάζω στερητικό είναι χιλιοειπωμένο και ατυχές. Η ιδέα υπάρχει κι όχι ο θεός!
Τέλος, δείχνεις άγνοια όταν ρωτάς τι κακό κρύβουν τα λόγια του Χριστού ή «μήν μου πείς τη καραμέλλα τι κάνουν οι παππάδες και τα γνωστά»
Αν είναι δυνατόν! Τα λόγια του Χριστού κανέναν δεν μπορούν να ενοχλήσουν, παρά τα ψέματα μόνον εκείνων που τα έγραψαν! Εκεί βρίσκεται το κακό και φυσικά ούτε στους παπάδες, που είναι οι μόνοι έντιμοι, αλλά στους δημιουργούς της θρησκείας. Αυτοί που έφτιαξαν τα ευαγγέλια, οι απολογητές, οι πατέρες, οι «άγιοι» οι πατριάρχες και οι επίσκοποι των περασμένων αιώνων. Με λίγα λόγια αυτοί που δημιούργησαν το ψεύδος και την απάτη!
Σε σέβομαι αν είσαι καλός συνομιλητής και θέλεις πραγματικά να ανταλλάξεις γνώμες.
Αν στην αντιπαράθεση δεν επιδιώκεις τη Νίκη και αν δεν είσαι εγωιστής!
Επίσης πριν επιδιώξεις μια αντιπαράθεση, επειδή ήρθες σε χώρο που γνωρίζω καλά ό,τι συζητώ (είμαι διαφορετικός άθεος από τους άλλους), πρέπει να γνωρίζεις καλά ιστορία, φιλοσοφία και θρησκειολογία. Δεν χρησιμοποιώ την υποκειμενική λογική, όπως κάνουν οι περισσότεροι.
Αν ναι, είμαι στην διάθεσή σου!
Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου και για την επικοινωνία σου!

Ανώνυμος είπε...

Ακουσε φίλε μου δεν μοιάζω με όλους τους πιστούς και σ'ευχαριστώ που δέχεσαι να με φιλοξενήσεις.
Δεν θα γίνω ποτέ εριστικός ούτε υβριστικός. Αν διαβάσω τα γραπτά σου θα δυναμώση η πίστη μου και αν διαβάσεις τα γραπτά μου θα δυναμώσεις τίς θέσεις σου. Αυτά είναι γνωστά στούς απλούς νοήμονες. Δεν σε θέλω για τρόπαιο. Δεν επιδιώκω την νίκη για να σηκώσω το κύπελλο. Δεν έχουμε ανάγκη απο κύπελλα. Σε λίγο δεν θα έχουμε νερό να πιούμε, νερό χρειαζόμαστε και οχι κύπελλα. Δεν σου λέω οτι δεν είμαι εγωιστής γιατί δεν ξέρω πόσο εγωιστής είμαι. Αυτά για να γνωριστούμε.
Η μόνη θρησκεία που διαθέτει τέλεια θεολογική φιλοσοφία είναι η ορθόδοξη. Αυτό το έχουν δηλώσει μεγάλοι φιλόσοφοι όπως ο Ωριγένης και οι μετέπειτα μαθητές του Ο Γρηγόριος Νεοκαισαρείας και άλλοι για να μην τρώμε τον χώρο.
Ο μόνος αληθινός Θεός που θέλησε να συναναστραφεί τους ανθρώπους και υπάρχουν ιστορικά στοιχεία απο τον Ιώσηφο και άλλους είναι ο Χριστός. Δεν καταργώ εγώ την πίστη μου επειδή κάποιοι πατέρες μπορεί να έκαναν λάθη. Παντού υπάρχουν λάθη που στην ελαχιστότητά τους υπογραμμίζουν τους κανόνες.
Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω στα ερωτήματά σου. Για να απαντηθούν τα ερωτήματ'α σου πρέπει να βιώσεις κάποιους χώρους και μέσα απο αυτούς να βρείς τις απαντήσεις. Δεν μπορώ να σου περιγράψω εναν ποδοσφαιρικό αγώνα, εσύ έξω απο το γήπεδο και εγώ μαπο μέσα. Θα σου απαντήσω στην προαιώνια ύπαρξη του Θεού σε δέκα γραμμές? Επειδή αισθάνομαι οτι κάνω κατάχρηση χώρου-χρόνου θα τελειώσω εδώ και ευελπιστώ να τα ξαναπούμε. Δεν γνωρίζω φιλοσοφία, ούτε θρησκειολογία, ελάχιστα απο ιστορία, αν υστερώ πές μου να μην ξαναγράψω και δεν θα σου ξαναγράψω. Ο Χριστός δεν ζήτησε πτυχία ή γνώσεις απο την Μαγδαληνή ούτε απο τους Ψαράδες Μαθητές του. Αντίθετα επέκρινε την στάση του Φαρισαίου (πτυχιούχου) και εξύψωσε τον Τελώνη.Την σωτηρία της Αθάνατης ψυχής τους ήθελε ως φιλάνθρωπος. Την ίδια σωτηρία για τους πτωχούς και αυτοκράτορες για γραμματιζούμενους και μη. Μια αγράμματη γιαγιά να ξέρεις οτι όσον αφορά την πίστη της μπορεί με μια της λέξη να θεολογήση τόσο υψηλά όσο δεν φανταζόμαστε.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ
ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ

Άθεος είπε...

Είσαι πολύ ρομαντικός χριστιανός και δεν θέλω να σε βάλω σε προβληματισμούς. Πως λέμε, δεν θέλω να τον ξυπνήσω, αυτόν… κοίτα τι όμορφα κοιμάται!
Το ίδιο λέω και για τις γιαγιάδες ή για τους γονείς μου!
Σε ορισμένους ανθρώπους δεν θέλεις να χαλάσεις το όνειρο, γιατί εδώ που τα λέμε δεν πρόκειται να κερδίσεις πολλά, αλλά ούτε πρόκειται και να ξυπνήσουν, ούτε και το επιθυμώ!
Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς, αλλά από κείνους που διδάσκουν ψέματα και διοικούν!
Με κάποιος μορφωμένους φονταμενταλιστές τα έχω. Με κανέναν άλλο.
Όμως μη λες «Η μόνη θρησκεία που διαθέτει τέλεια θεολογική φιλοσοφία είναι η ορθόδοξη.» ή «Ο μόνος αληθινός Θεός που θέλησε να συναναστραφεί τους ανθρώπους και υπάρχουν ιστορικά στοιχεία απο τον Ιώσηφο και άλλους είναι ο Χριστός.»
Πού ο Ιώσηπος μιλάει για το Χριστό; Μιας και μίλησες για Ωριγένη, ξέρεις τι είπε για τον Ιώσηπο και τον Χριστό;
Εκεί ακριβώς βρίσκεται η απάντηση, αν έζησε ποτέ ο Χριστός!
Τώρα μπορούμε να ψάξουμε για το ιστορικό πρόσωπο του Ιησού!

Ανώνυμος είπε...

Οσο περνάει ο καιρός μ' αρέσεις και περισσότερο.
Να ξέρεις οτι όπως τυχαία βρεθήκαμε εδώ θα μπορούσαμε να είχαμε βρεθεί και σε ένα καφέ και να είχαμε πεί τα ίδια. Απλά τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να μην χαθούμε. Λοιπόν τέρμα οι ακαδημαικές συζητήσεις. Τώρα με τον Ωριγένη, Με τον Ιώσηπο, και με τον 'Αρειο αν θές μπαίνουμε σαν αρχή στην ουσία. Μόνο θα μου κάνεις μια χάρη. Σήμερα δουλεύω απο τις 7,00 το πρωί μέχρι τις 12,00 το βράδυ. Ξέχασε την σημερινή μέρα και θα τα πούμε αύριο. Μόνο δυό πράγματα
1. Εχω σπουδάσει οικονομικά, είμαι βιοτέχνης, ένας απλός άνθρωπος, που προσπαθούσα πάντα οι εγκυκλοπαιδικές μου γνώσεις, να είναι λίγο καλλίτερες απο τις σπουδές μου, τίποτα άλλο.
2.Δεν μπόρεσα να κάνω λογαριασμό γιατί έπρεπε να ανοίξω ιστολόγιο και δεν ήθελα. Την διεύθυνση αλληλογραφίας μου δεν θα ήθελα να την κοινοποιήσω. Αυτά για να γνωριστούμε ακόμα καλλίτερα. Όποτε μου πης να σταματήσω να σχολιάζω στο σπίτι σου θα το σεβαστώ.
Μόνο ενα σχόλιο τελευταίο. Αφού όπως λές δεν έχω να κερδίσω πολλά αν ξυπνήσω, άσε με να πιστέυω τουλάχιστον. Αλλά το θέμα ΠΙΣΤΗ ας το αφήσουμε για μετά αφού ασχοληθούμε με τον Χριστό με την φιλοσοφία και την ιστορία πρώτα.
Επειδή είναι νωρίς το πρωί. Συγγνώμη αν σε ξύπνησα.
Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΥΓ
Δεν ξέρω την γνώμη σου, αλλά για μένα αυτές οι συζητήσεις είναι η πεμπτουσία των σχέσεων.

Άθεος είπε...

Πρώτα-πρώτα χαίρομαι και σε ευχαριστώ που με αποκάλεσες φίλο!
Αυτό είναι πολύ σημαντικό!
Αν δεν θέλεις να κοινοποιήσεις το email σου, δημοσιεύω εγώ το δικό μου στο προφίλ. Στείλε μου ένα και θα σου γράψω το Τ/Φ μου να τα πούμε καλύτερα!
Γράφεις «Αφού όπως λές δεν έχω να κερδίσω πολλά αν ξυπνήσω, άσε με να πιστέυω τουλάχιστον» Νομίζω πως με παρανόησες. Ποιος είπε ότι εγώ θέλω οι άλλοι να πάψουν να πιστεύουν!
Πρέπει να σου πω ότι, εγώ δεν έχω να κερδίσω τίποτα, αν εσύ πάψεις να πιστεύεις!
Μα και φυσικά, δεν έχω πρόβλημα με την πίστη των άλλων! Η πίστη είναι προσωπικό θέμα και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν να επιβάλλει στους άλλους την θέλησή του! Το τελευταίο μόνο οι χριστιανοί το έκαναν και μάλιστα με άκομψο τρόπο!
Αυτό που με νοιάζει περισσότερο είναι να εξηγούμε τον κόσμο μας σωστά (εννοώ υλιστικά) και όχι μεταφυσικά. Το θέμα είναι φιλοσοφικό και ο εγωισμός δεν έχει καμιά θέση!
Χαίρομαι που μέχρι στιγμής μπορούμε να συζητάμε και το κυριότερο να δημιουργούμε φιλία αντί έχθρα!
Για τις ιδέες μας θα μαλώνουμε… ήμαρτον!

ΤΟ ΑΛΦΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ είπε...

Ο Μωϋσής βλέποντας ότι ο λαός του άρχισε να μην υπακούει στις προφορικές του εντολές και οδηγίες και να πράττει σύμφωνα με τα ένστικτα και τα γονίδιά του, δηλ να κλέβει, να σκοτώνει, να ξενογαμάει, να βρίζει κλπ, σκέφθηκε ότι πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα. Θα έπρεπε λοιπόν να φτιάξει νόμους, γραπτούς αυτή τη φορά αλλά και αυστηρούς για να αρχίσουν να συμμορφώνονται λιγάκι οι πατριώτες του που το είχαν ρίξει έξω.
Σαν έξυπνος άνθρωπος όμως που ήταν, κατάλαβε ότι ούτε αυτό θα τους έφερνε στον Ίσιο Δρόμο, αν οι νόμοι αυτοί δεν έφεραν την υπογραφή ενός Νομοθέτη που δεν θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν. Έτσι σκέφτηκε το ΘΕΟ. Αυτόν τον φοβούνταν σίγουρα όλοι οι άνθρωποι από τότε που ο πρώτος άνθρωπος πάτησε το πόδι του στον πλανήτη, σε αντίθεση με τα άλλα πλάσματα της γης που δεν είχαν τέτοιες ανησυχίες και φόβους. Έτσι έβαλε το καλέμι στον τορβά του και κίνησε για το Όρος Σινά, που σημειωτέον έχει πέτρα μπόλικη. Εκεί κάθισε κανα μήνα και βάλε και καταπιάστηκε με τη γλυπτική.
Το αποτέλεσμα θαυμαστό: ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ. Κάθε μια φυσικά από τις Δέκα Εντολές είχε και την ποινική της πρόβλεψη, αφού δε νοείται ΝΟΜΟΣ χωρίς ΠΟΙΝΗ. Και ενώ μας υποχρέωναν να μαθαίνουμε στο σχολείο απέξω τις Δέκα Εντολές, κανείς δάσκαλος και κανένα Υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να μας μάθει και τις ποινές που προέβλεπαν αυτές για την περίπτωση παραβίασής τους: ΘΑΝΑΤΟΣ ήταν η ποινή για την παραβίαση κάθε μιας Εντολής. Δε νομίζω ότι κανένας μαθητής θα είχε πρόβλημα να αποστηθίσει τις ΔΕΚΑ ΠΟΙΝΕΣ.
Όταν λοιπόν οι Εβραίοι αντίκρισαν το «Θεϊκό Γλυπτό» τα χρειάσθηκαν και το πρώτο που μάθανε καλά ήταν οι ΔΕΚΑ ΠΟΙΝΕΣ!! Ήταν εύκολη άλλωστε η αποστήθισή τους. Επειδή δε αγαπούσαν τη ζωούλα τους, μάθανε και τις ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ και άρχισαν να συμμορφώνονται λιγάκι…
Τα χρόνια όμως πέρασαν και σιγά-σιγά το ανθρώπινο μυαλό άρχισε να εξελίσσεται, να ανακαλύπτει και να μαθαίνει. Αργά βέβαια, αλλά σταθερά. Έτσι ανακάλυψε το DNA, τα γονίδια, τη λειτουργία του εγκεφάλου και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Στο διάβα των αιώνων λοιπόν αναθεωρήθηκαν πολλές θεωρίες, απόψεις, θέσεις, αλλά και νόμοι. Οι μόνοι νόμοι που δεν αναθεωρήθηκαν μέχρι σήμερα είναι αυτοί που σκαλίσθηκαν σε μια πέτρα του Όρους Σινά, παρότι και άλλοι νόμοι που γράφηκαν σε πέτρες σήμερα δεν ισχύουν (Κώδικας Χαμουραμπί, Δίσκος Φαιστού κλπ) αν και έγραφαν όμορφα πράγματα. Και αυτό γιατί τις «σκάλισε» το Χέρι Του Θεού και ο άνθρωπος πάντα φοβάται να έρθει σε κόντρα με το Θεό. Με λίγα λόγια έκανε καλή δουλειά ο Μωϋσής τότε.
Ξεχάσθηκαν βέβαια οι ΠΟΙΝΕΣ, θα λέγαμε δηλαδή σήμερα ότι σιωπηρά καταργήθηκαν οι ποινές. Μα τότε τι σόι νόμοι είναι; Τον παραβιάζεις το νόμο, αλλά ποινή δεν υπάρχει; Πού πήγε εκείνο το ωραίο των Ρωμαίων dura lex sed lex ;
Με βάση λοιπόν τις κατακτήσεις του ανθρώπινου μυαλού θα μπορούσαν σήμερα οιΕντολές να αναθεωρηθούν, εδώ αναθεωρούνται ολόκληρα Συντάγματα, για να μην υπάρχει δυσαρμονία με το ανθρώπινο γονιδίωμα, που στο κάτω-κάτω ο Θεός μας το χάρισε.

Έτσι λοιπόν η Εντολή «Ου κλέψεις» θα μπορούσε να γίνει:
«Αν κλέψεις και σε πιάσουν φρόντισε να αποδράσεις, διότι σε έπλασα ελεύθερο»

Η Εντολή «Ου μοιχεύσεις» θα μπορούσε να γίνει:
«Αν μοιχεύσεις να το κάνεις από Έρωτα και φρόντισε να το κρατήσεις μυστικό στην καρδιά σου, μη το ευτελίσεις»

Η Εντολή «Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου» θα μπορούσε να γίνει:
«Αν επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου φρόντισε να σε επιθυμήσει και αυτή»

Η Εντολή «Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, όστις εξήγαγόν σε εξ οίκου δουλείας, ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλην εμού» θα μπορούσε να γίνει:
« Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου και με λένε και Χριστό και Αλλάχ και Βούδα και Γιαχβέ και όπως θες πες με και σε έπλασα ελεύθερο να με πιστεύεις, αλλά και να μη με πιστεύεις»

Η Εντολή «Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου» θα μπορούσε να γίνει:
«Πέντε μέρες μπορείς να δουλεύεις και το weekend να αφοσιώνεσαι στην οικογένειά σου και τα ενδιαφέροντά σου, γιατί αλλιώς την έβαψες»

Η Εντολή «Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή» θα μπορούσε να γίνει:
«Άμα ψευδομαρτυρήσεις φρόντισε τουλάχιστον να το παραδεχθείς σε απευθείας διαπλανητική μετάδοση, αλλιώς τσάμπα θα χρεωθείς την αμαρτία»

Η Εντολή «Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω» θα μπορούσε να γίνει:
«Το πολύ το Κύριε Ελέησον το βαριέται και ο παπάς»

Η Εντολή «Ου φονεύσεις» θα μπορούσε να γίνει:
«Αποδέξου τη θνητότητά σου, όπως φονεύεις, μπορεί και να σε φονεύσουν»

Η Εντολή «Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης, ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς» θα μπορούσε να γίνει:
«Φιλοτέχνησε όσα στον ουρανό και στη γη υπάρχουν και δώστα κληρονομιά στις γενεές να τα θαυμάζουν. Με κάθε δημιούργημά σου χαίρομαι»

Η Εντολή «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης» θα μπορούσε να γίνει:
«Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, τους συνανθρώπους σου και όλα τα πλάσματα της γης, αλλά ακολούθα το δρόμο σου και μη ξεχνάς να σπέρνεις ζωή»

Ετσι περίπου θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν οι Δέκα Εντολές πιστεύω, ώστε να είναι επίκαιρες. Άλλωστε και ο Μωϋσής αν τις έγραφε σήμερα στον υπολογιστή του, κάτι τέτοιο θα έγραφε.

Από το blog μου με θέμα ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ

Άθεος είπε...

Φίλε Scorpios έχω μερικές παρατηρήσεις:
Ευχαριστώ για το κείμενο της ανάρτησής σου. Αν και μπορούσες να κάνεις απλά μια σύνδεση με το κείμενό σου κι όχι να το επικολλήσεις ολόκληρο. Απ’ όσους θα διαβάσουν τα σχόλια, ίσως να μην ενδιαφέρει κανέναν.
Όμως, πού κολλάει με τη δική μου ανάρτηση; Δεν έγραψες ένα σχόλιο να καταλάβω τι θέλεις να πεις.
Σαν κείμενο, καλό είναι, αν και θα προτιμούσα κάτι από τη δική μας μυθολογία και όχι από των εβραίων. Έχουμε κι εμείς νόμους και πολύ ανθρωπινότερους!
Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, ευχαριστώ για την επικοινωνία.

ΤΟ ΑΛΦΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ είπε...

Αναφέρομαι στο παραμύθι της Εβραϊκής μυθολογίας που μας την επιβάλανε ως θρησκεία και συνέχεια μια ανήθικης πρακτικής. Δεν αναφέρομαι απλά σε ένα νόμο, αλλά σε ένα αυταρχικό σύστημα κανόνων ηθικής. Η δικιά μας μυθολογία είχε καλίτερους νόμους.
Οσον αφορά την ανάρτηση ζητώ συγγνώμη, αλλά είμαι καινούριος και δεν ξέρω πως λειτουργούν αυτά τα μαραφέτια.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Άθεος είπε...

Μετά από αυτή την διευκρίνιση… συγχωρείσαι!
Κατάλαβα το πνεύμα σου.
Στο προφίλ μου δημοσιεύω το email μου. Γράψε μου να σου στείλω μια φόρμα για να κάνεις συνδέσεις στα σχόλια.

Sissi Soko είπε...

Πολύ μου άρεσαν αυτές οι δέκα εντολές του Skorpios!

Άθεος είπε...

Απλοϊκές, και οι μεν και οι δε.
Μόνο που οι "δε" είναι και λιγάκι έξυπνες, ενώ οι άλλες... για νομάδες της ερήμου!

NoN SeRViaM είπε...

Εγώ θέλω να βάλω ένα κουίζ, σε όσους συνδέουν την θρησκεία με την ηθική.

Μαντέψτε (για να σας προϊδεάσω, είναι.. πολλές.. πάρα πολλές..) πόσες χιλιάδες σελίδες βγάζει η google, αν αναζητήσετε τις λέξεις.. "αποζημιώσεις, εκκλησία, παιδεραστία"

Ιδού η Ρόδος.. ίντερνετ έχετε, ρίξτε μια ματιά.

Άθεος είπε...

Πάνω από 32000!!!

NoN SeRViaM είπε...

Χαχα.. σωστά.

Κι αν ψάξεις μόνο για "εκκλησία, παιδεραστία" -δηλαδή περιπτώσεις που δεν εμπλέκεται κάποια αποζημίωση- βγάζει περίπου 85.000!!

Φανταστείτε εσείς.. ηθικοί χριστιανοί, πόσα περισσότερα είναι τα κακοποιημένα παιδάκια!!

Αν ψάξεις για "αποζημιώσεις, παιδεραστία, αθεΐα" βγάζει περίπου 350, και είναι σχεδόν όλες από αθεϊστικά site που έχουν αναφορές στην εκκλησία και την ανωμαλία της, και όχι περιπτώσεις άθεων παιδεραστών.

Άλλη μια πρωτιά της εκκλησίας μας, που μας κάνει όλους περήφανους.

Άθεος είπε...

Σατανικό!!!

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

Αηδιαστικό!!!! Ανατριχιάζω πραγματικά, όταν σκέπτομαι ή βλέπω κάποιους, να φιλούν το χέρι κάποιου ρασοφόρου.... που ίσως τις προηγούμενες ώρες και μέρες να έχει..... άσε, δεν θέλω να το πω - γράψω, γιατί νευριάζω πάρα-πάρα πολύ μόνο που το σκέπτομαι.... Κ ας τον φυλάξει ο .... θεός του, αν τύχη ποτέ και συναντήσω ένα τέτοιο Έκτρωμα...

Unknown είπε...

Κάποιος είχε πει ότι χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται.. Αντιλαμβάνομαι ότι κ με Θεό όλα επιτρέπονται φθάνει να πείσει τον εαυτό του αυτός που ενεργεί ότι το κάνει με σύμμαχο το Θεό κ για καλό των ανθρώπων..

Άθεος είπε...

Και με θεό και χωρίς θεό, όλα επιτρέπονται. Φαίνεται όμως, ότι μόνο οι ανιδιοτελείς πράξεις των άθεων μετρούν, γιατί γίνονται με την περίσκεψη της λογική και συχνά επιδιώκοντας την αρετή. Οι άλλοι, ούτε την τιμωρία φοβούνται, αν υπάρχει συμφέρον ούτε την ανταμοιβή, που αν δυσκολεύει τη ζωή τους, την έχουν κι αυτή γραμμένη!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5