16 Απρ 2010

Όταν οι απαντήσεις μας φοβίζουν οι ερωτήσεις αποφεύγονται!

Γενική πεποίθηση όλων των ερευνητών, στο θέμα της γέννησης της θρησκείας, είναι ότι η θρησκεία γεννήθηκε απ’ την ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει αυτό που δεν καταλάβαινε. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, είτε πιστεύει ότι η πρωταρχική αιτία ήταν ο κεραυνός, η βροχή, η εναλλαγή μέρας - νύχτας, δηλαδή φυσικά φαινόμενα, είτε πιστεύει ότι ήταν κάποια επίσκεψη εξωγήινων αστροναυτών, δηλαδή και πάλι, κάτι άγνωστο και ακατανόητο για την νοημοσύνη του.
Πάνω σ’ αυτή την αρχική αιτία άρχισε ο άνθρωπος να πλάθει με την φαντασία του θεούς και να χτίζει θρησκείες, που διέφεραν από τόπο σε τόπο. Με τον χρόνο πλούτισε το πνευματικό αυτό οικοδόμημα, με διάφορες μορφές λατρείας, ολοκληρώνοντας αυτό που θα τον ταλαιπωρεί και θα τον καταδυναστεύει πια σ’ ολόκληρη την ζωή! Η αλήθεια είναι ότι η ταλαιπωρία θα εμφανιστεί όταν διαφορετικές δοξασίες θα εμφανιστούν και θα ερίζουν για την Μοναδική Αλήθεια και η καταδυνάστευση όταν ορισμένοι κατεργάρηδες -όπως έλεγε ο Βολτέρος- συναντήσουν τους πρώτους βλάκες!




Όταν πια γιγαντωθεί η εξουσία και θεοποιηθεί η κοινωνία και το κράτος, τότε τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα και η επιστροφή δύσκολη υπόθεση. Τότε, η καταπίεση, η δυστυχία και η εκμηδένιση του ανθρώπου βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και η αλλοτρίωση επισκιάζει τα πάντα!
Ιδιαίτερα πεσιμιστικές γραμμές για αυτόν, που με κατάνυξη ψυχής, λατρεύει κάποιο θεό. Όμως μπροστά στον προσωπικό και ιδεολογικό εγωισμό, την επιδίωξη και το συμφέρον, η κατάνυξη ψυχής γίνεται φίδι φαρμακερό και η αγάπη ανελέητο μίσος. Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, οι διαμάχες, άλλοτε μικρές κι άλλοτε μεγάλες, δεν πηγάζουν μόνο από τέτοια ανθρώπινα ελαττώματα κι αδυναμίες. Τα αίτια πολλές φορές είναι πολύπλοκα και χρίζουν βαθύτερων μελετών στην ψυχολογία των μαζών και την παθολογία του ανθρώπινου νου, που καταλήγουν στο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος πρέπει να εξελίχθηκε λανθασμένα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που κατέληξαν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Η εγκληματική συμπεριφορά της ομάδας, είτε κόμματος, είτε θρησκείας ή έθνους στηρίζεται στην αυτοϋπερβατική συμπεριφορά των μελών που απαρτίζουν μια τέτοια ομάδα, ακόμα κι αν η τελευταία ακρογωνιαίο λίθο έχει την αγάπη και τον αλτρουισμό.



Ο Άρθουρ Καίσλερ στην τριλογία του για τις επιστήμες της ζωής, ανέπτυξε αναλυτικά αυτήν την άποψη, υποστηρίζοντας ότι «ο πόλεμος είναι ένα τυπικό, ένα θανατερό τυπικό, δεν είναι αποτέλεσμα επιθετικής αυτοεπιβεβαίωσης αλλά αυτοϋπερβατικής ταύτισης». Πράγματι, «... ο εγωισμός της ομάδας τρέφεται από τον αλτρουισμό των μελών της». Η επιστήμη, όπως λέει ο Καίσλερ, ίσως δεν μπορεί να μας εφοδιάσει με τις ύστατες απαντήσεις, μπορεί όμως να μας προμηθεύσει τις κατάλληλες ερωτήσεις.
Χρέος, λοιπόν, έχει ο κάθε πιστός, οποιασδήποτε θρησκείας, να πάψει να εφευρίσκει συνεχώς «απαντήσεις» για να δικαιολογεί εγωιστικά την πίστη του, αλλά να μάθει να θέτει ακόμα και κείνες τις ερωτήσεις που οι απαντήσεις αντιβαίνουν την πίστη του, αρκεί να εναρμονίζονται με τα νέα δεδομένα της επιστήμης και γενικά της λογικής. Ας πάψει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, πιστεύοντας ότι τα δέντρα τον εμποδίζουν να δει το δάσος. Ας αναρωτηθεί γιατί οι δογματικές θρησκείες, οι θρησκείες εξ’ αποκαλύψεως όπως λέγονται (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός) έφεραν τα πάνω κάτω, αναστατώνοντας τον κόσμο εδώ και πολλούς αιώνες!
Εμείς, σαν Έλληνες, έχουμε έναν λόγο περισσότερο, να θέσουμε τις κατάλληλες ερωτήσεις, μιας και αυτές ήταν πανάρχαιες από τους προγόνους μας και απαντώντας να πάρουμε τις κατάλληλες απαντήσεις, χρησιμοποιώντας την φιλοσοφία τους.
Γιατί ο κυρίαρχος ελληνισμός που φωτοδότησε όλο τον κόσμο συσκοτίστηκε, δοκιμάστηκε και αποσυντέθηκε στα μέρη του εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια;
Μπορούμε χωρίς περιστροφές να ερωτήσουμε, γιατί με την επικράτηση του Χριστιανισμού εμφανίστηκε ο μεσαίωνας;
Γιατί κάηκαν χιλιάδες συγγράμματα, γιατί καταστράφηκαν μνημεία, γιατί εξολοθρεύτηκε όχι μόνο ο ελληνικός πολιτισμός αλλά κυρίως, γιατί εξολοθρεύτηκαν οι Έλληνες σαν να ήταν το πιο μιαρό πλάσμα που φιλοξένησε αυτός ο τόπος;

Γιατί και η προφορά ακόμα του ονόματος Έλλην, ήταν καταδικασμένο;


Γιατί βασανίστηκαν και εξολοθρεύτηκαν δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- εκατομμύρια άνθρωποι στο βωμό μιας βάρβαρης και φιλόδοξης ιδεολογίας που βάλθηκε «ντε και καλά» να κυριεύσει τον κόσμο;

Βαθιά τα θεμέλια και του Ιουδαιοχριστιανισμού και του Ισλαμισμού, στο γόνιμο για δόξα, θρησκευτικό ιμπεριαλισμό και αλλοτριωμένο νου, κι ο απόηχος ακούγεται ακόμα.
Γιατί οι πατέρες της θρησκείας «μας», οι αντιπρόσωποι του «θεού» πάνω στη γη, έφτασαν από το να κλωτσά ο ένας τον άλλον, ακόμα και μέσα στις Ιερές Συνόδους ή να αιματοκυλούν χιλιάδες ανθρώπους σε ανούσιους πολέμους, (αιρετικοί, σταυροφορίες, θρησκευτικοί πόλεμοι), για να μην αναφέρουμε τις εξορίες, τα βασανιστήρια και τις θανατώσεις στη πυρά, σε Βυζάντιο και Δύση!
Να γιατί πολλές φορές, ένα ερώτημα τίθεται πολύ πιο δύσκολα, απ’ ότι μπορούμε να το απαντήσουμε. Γιατί αν τεθεί, κουτσά στραβά, αργά ή γρήγορα μια απάντηση θα βρεθεί.
Ας το παραδεχτούμε: εθελοτυφλούμε!

Οι θρησκείες επιβιώνουν γιατί εμείς επιλέξαμε να ζούμε στην άγνοια και τη δεισιδαιμονία.
Δεν θελήσαμε ποτέ να θέσουμε τις κατάλληλες ερωτήσεις, γιατί, απλούστατα, μας φόβιζαν οι απαντήσεις!



195 σχόλια:

skeptic είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο.Είμαι περίεργος να διαβάσω επιχειρήματα από διάφορους ανώνυμους αρκεί να είναι εντός θέματος.

Καλησπέρα,θα επανέλθω..

Artanis είπε...

Αν δεν ρωτάς δεν μαθαίνεις, κι αν δεν μαθαίνεις και δεν ερευνάς, δεν μπορείς να κρίνεις...
"Ρώτα, μάθε, ψάξε και κρίνε" λοιπόν, αυτό είναι το νόημα της ανάρτησης...
Και μετά τράβα το δρόμο σου...
Είναι τόσο απλό, τελικά...
Καλημέρα, σε φιλώ...

Ανώνυμος είπε...

ΘΑΡΡΑΛΕΑ - ΑΛΤΡΟΥΪΣΤΡΙΑ δημοκρατική-αντιμοναρχική πανεπιστήμονας Υπατία, 1ο μέρος:
http://www.youtube.com/watch?v=pxy2XGVoXcY

φωτο vango είπε...

...ο τίτλος του άρθρου είναι & η απάντηση. Λές ''Εμείς, σαν Έλληνες, έχουμε έναν λόγο περισσότερο, να θέσουμε τις κατάλληλες ερωτήσεις''. Επιτυχημένα έθεσες τη λέξη ''σαν'' στη φράση σου. Φίλε, το ΣΑΝ, τα λέει όλα...

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Ο ανθρωπος Αθεε, θα εχει παντα ανάγκη να πιανεται απο κάπου για να υπερνικήσει το μετα θανατον αγνωστο
Κι οταν λεω ο ανθρωπος, εννοω ο οχλος, η μεγάλη αυτη μεριδα των ανθρωπων που επιτηδευμενα του κρυβουν την αληθεια ειτε ειναι αρχαιοτητα, ειτε μεσαιωνας ειτε 21ος αιώνας
Γιατι μη θαρρεις, και κατα την αρχαιοτητα ο οχλος πιστευε στο Δια πχ που καβαλουσε τον ταυρο κι εκλεβε την Ευρωπη....
Τωρα, στο εχω πει κι αλλη φορα νομιζω, καλο για τον καθενα ειναι οτι ανακουφιζει την ψυχη του....ειτε χριστιανισμος λεγετε αυτο, ειτε βουδισμος, ειτε αθεια, ειτε οτιδηποτε αλλο.Τα υπολοιπα για μενα ειναι λογια που τα ακουω βερεσε, εγω εχω την δικη μου την άποψη που τείνει βεβαια προς την δικη σου, αλλα δεν ειναι κι οπως ακριβως η δικη σου


ΥΓ Ελπίζω να μην ειμαι εκτός θεματος χα χα

Dimos El Grec είπε...

Τώρα εγώ να ψάξω να βρω απαντήσεις θα είναι άστοχο... το έχουν κάνει ήδη μεγάλοι φιλόσοφοι!

Πολύ ουσιαστικό το άρθρο σου (Για άλλη μια φορά). Είναι τραγικό το τι μπορεί να κάνει κάποιος για την θρησκεία, ή κατευθυνόμενος από την θρησκεία.

Ελπίζω σε κάποια φάση, να φτάσουμε σε επίπεδο όπου η επιστήμη να μπορεί να δώσει την απάντηση σε όσα ψάχνει ο άνθρωπος, και κυρίος ο απεγνωσμένος άνθρωπος.

Στον χώρο μου (ιατρική) έχω δει απεγνωσμένους ανθρώπους, όπου η επιστήμη δεν μπορεί ακόμα να τους βοηθήσει, να ψάχνουν τα πάντα... παρακάλια σε θρησκείες, μέντιουμ, αστρολόγους, κομπογιαννίτες που πουλάν "εναλλακτικές θεραπείες" κτλ κτλ...

Τι να πεις...

Μακάρι στο μέλλον...

skeptic είπε...

Ίσως το πρόβλημα να έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν-υπήρξαν,αληθινοί πιστοί,παρά μόνο εντεταλμένοι θρησκόληπτοι που από το βήμα της εξουσίας ασχημονούσαν πάνω στις μάζες των αγράμματων.Θεωρώ πως ένας πραγματικός πιστός στο δόγμα του,δε θα χρειαζόταν ποτέ να απολογηθεί γι αυτό,πόσο μάλλον να το βάλει υποψήφιο για αμφισβήτηση δημοσίως.Αυτό συμβαίνει και είναι προφανές πλέον,εφόσον έχουμε την γνώση να διαβάζουμε και να καταλαβαίνουμε τις ¨άγιες¨ γραφές,πως ανάμεσα στα μηνύματα αγάπης βρίσκονται και μηνύματα μίσους προς τους άλλους.


Δυο ήταν κατά τη γνώμη μου τα καθοριστικά σημεία στην ιστορία:
Τότε που υπήρχε ο πολιτισμός και η γνώση,επιβλήθηκαν με φωτιά και τσεκούρι γιατί η δική τους ιδεολογία δεν έπιανε μια μπροστά στη φιλοσοφία των γιγάντων.
Το επόμενο σημείο ήταν, όταν το μεγάλο πνεύμα των γιγάντων σίγησε ή πνίγηκε στο αίμα.Ήρθαν τότε οι επιτήδειοι με τη φιλοσοφία της ¨αγάπης¨ να επιβληθούν πάνω στους αγράμματους.Εφόσον κατέλαβαν εξουσία συμπαντική σύμφωνα με τους μύθους τους,ήταν ελεύθεροι πλέον να πράξουν κατά το δοκούν.
Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή σε όλους.



Η θρησκοληψία γεννά μόνο φανατικούς ιδεαλιστές,ποτέ δε θα μπορέσει να δημιουργήσει πνεύμα αγνό.Δεν ξέρω βέβαια,αν στις ερήμους κάποιοι κακόμοιροι υπήρξαν πραγματικά πιστοί σε κάποιο θείο πνεύμα,όμως ακόμη κι έτσι να είναι δε θα τύχαιναν ποτέ της ανάγκης για προβολή.Οι δημιουργιστές το παιχνίδι το ξέρουν καλά αφού κρατούν τα ηνία τόσους αιώνες,δημιουργούν τοπικούς ήρωες που τους μετονομάζουν άγιους ή προφήτες για τον έλεγχο της μάζας.Διαβάσατε ποτέ για κάποιον ¨άγιο πατέρα¨ να μην έχει διαπράξει ένα τόσο δα μικρό εγκληματάκι,ή να μην έχει πει μια πικρόχολη κουβεντούλα προς αλλόθρησκο;Μα ο ήρωας πρέπει να έχει σουξέ,αλλιώς ποιος θα ενδιαφερθεί γι αυτόν;Είναι προτιμότερος ένας πολέμιος από έναν ησυχαστή.Όσο μεγαλύτερη η πολεμική του τόσο μεγαλύτερη η απόδειξη της πίστεώς του,έχοντας βέβαια την ευλογία του Γιαχβέ δε σταματά πουθενά.
Καταστρατηγούνται η ηθική οι ανθρώπινες αξίες στο βωμό της θρησκοληψίας.Μετά τη μαιευτική μέθοδο ήρθε η δια χριστόν μωρία σε όλο το μεγαλείο της.



Παρατηρήστε την κλειστή κοινωνία των ορθοδόξων χριστιανών εντός συνόρων(ας μη ξεφύγουμε στο γενικό μπάχαλο),καθώς ανέβηκε κάπως το μορφωτικό επίπεδο γέμισε ο τόπος αιρετικούς.Είναι κανείς από αυτούς δογματικά ορθός;Ποιος φταίει γι αυτό,εγώ που είμαι άθεος;Αυτοί οι ίδιοι φταίνε που η τακτική τους έγινε γνωστή.Το δόγμα τους έμπαζε και θα μπάζει πάντοτε νερά όσα χρόνια και να περάσουν,όσες αλλαγές κι αν υποστεί.Πως το είπε αυτό ο μάστορας με τον σπόρο του σινάπεως;Ελπίζω αύριο ξυπνώντας να δω Όλυμπο και Κίσαβο στη θέση τους.

Στο δια ταύτα θεωρώ πως ήρθε η ώρα να ρωτηθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις,το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι οι απαντήσεις που θα δοθούν.Όταν αρχίσουν να γελούν και τα ποικιλόχρωμα ερίφια,
τότε θα ξεγυμνωθεί και το εξωσυμπαντικό(;) ον που ονόμασαν θεό και θα καταλάβουν ότι είναι απλώς, βιοχημικές μηχανές εσωτερικής καύσης.



Να με συγχωρείς αν ξέφυγα και σ ευχαριστώ για το βήμα.

tzaspy είπε...

Τι θα συμβεί σε όσους από εμάς θέλουμε να πιστέψουμε αλλά δεν μπορούμε;Και τι θα απογίνουν εκείνοι που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να πιστέψουν; ΙΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ, Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ Κάποτε, τα παλιά χρονια , τότε που το μυστήριο, ήταν θαύμα, και το ακατανόητο, ήταν θείο,,,,,τότε που όλοι οι λαοί, σε Ευρώπη και Ασία και Αφρική μόνο σε θεούς και θεότητες απέδιδαν ότι δεν καταλάβαιναν,τότε ήταν που βρέθηκε αναπάντεχα ένας ξεχωριστός λαός που σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, ΔΕΝ ΤΟΝ ΦΟΒΙΣΑΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.Και άρχισε να χρησιμοποιεί κατά κορον τη λέξη: ΓΙΑΤΙ; Ήταν οι θρασύτατοι Έλληνες.Δεν πίστεψαν ποτέ πως όλα αυτά τα θαυμάσια πράγματα που τους περιβάλλουν οφείλονταν σε θεία παρέμβαση.Και βέβαια όσοι βάζουν ερωτήματα, αργά ή γρήγορα βρίσκουν και τις απαντήσεις.Και τις βρήκαν . Και με αυτές σαν όπλο δημιούργησαν τον πιο όμορφο πολιτισμό που το ανθρώπινο είδος έκανε ποτέ πάνω στη γή.Και αυτός ο πολιτισμός δεν είχε στα θεμέλια του κάποια θρησκεία, αλλά ήταν θεμελιωμένος με ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,ΘΕΑΤΡΟ,ΠΟΙΗΣΗ,ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ,ΤΕΧΝΕΣ,ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ,ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ,και κυρίως, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ......Και μετά;Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.Και επτώχευσε το πνεύμα.Διά πυρός και σιδήρου.Για πάνω από 1000 χρόνια.Και δεν το αισθάνονται, οι αναίσθητοι, το κακό που προξένησαν στην ανθρωπότητα, και έχουν και το θράσος οι θεομπαίχτες, να μιλάνε για "Ελληνοχριστιανικο" πολιτισμό.Και τολμούν αγαπητή μου Ρίκη, να κατεβάζουν τον πατέρα Μεταλληνό στα Χανιά να κάνει διάλεξη με θέμα"Αγία Αικατερίνη και Υπατία". Μάλιστα οι αντίχριστοι.Ακόμα και τώρα θέλουν να συλλήσουν τη μνήμη αυτής της υπέροχης Ελληνίδας,και να αλλάξουν το νόημα αυτών που δίδασκε, συνδέοντάς την με μία αγία τους. Αλλά πολλά είπα, πέρασε και η ώρα, μου ανέβηκε και η πίεση, και σας αφήνω.

Άθεος είπε...

Αυτό το «εντός» και «εκτός θέματος» στη σελίδα αυτή «παίζει πολύ», αγαπητέ skeptic. Το κατάλαβες ακόμα κι εσύ που είσαι νέος σχολιαστής εδώ.
Πραγματικά, τα θέματα εδώ, δεν λέω ότι είναι αφοπλιστικά, όμως σίγουρα ένας σχολιασμός από την αντίθετη πλευρά νομίζω καθίσταται δυσχερής και επώδυνος.
Κι αυτό επειδή η λογική βρίσκεται με την κριτική της θρησκείας και όχι με τον μονόλογο του κηρύγματος. Έτσι λοιπόν, όταν ένας πιστός, αδυνατεί να κάνει και την παραμικρή ερώτηση γιατί έμμεσα γνωρίζει την απάντηση που τον θίγει, προτιμά να κάνει ένα copy past κήρυγμα ώστε και να δείξει αφενός την παρουσία του εδώ και από άλλη να χαλάσει τη ροή των σχολίων που εμπλουτίζουν την ανάρτηση!
Στο μικρό σου σχόλιο skeptic έδωσα μεγάλη βάση γιατί εδώ και καιρό φωνάζω, οι σχολιαστές να βρίσκονται εντός του θέματος και αυτό δεν το λέω μόνο στους πιστούς του Υπερπέραντος, αλλά και προς τους άθεους φίλους. Πολλές φορές οι δεύτεροι εκτρέπουν κι αυτοί τη ροή των σχολίων, σχολιάζοντας τα σχόλια των άλλων! Τότε εμφανίζεται ο θιγόμενος και ο σχολιασμός μετατρέπεται σε chat και ο εγωισμός έχει την τιμητική του!
Κοινώς ένα μπάχαλο!
Στην ανάρτηση αυτή θα βολιδοσκοπήσω την πρόταση πολλών φίλων να ενεργοποιήσω τον μετριασμό των σχολίων, ώστε να σταματήσει το μπάχαλο αυτό.
Δεν προσπαθώ να αναδειχτώ σαν καλός blogger με μεγάλο αριθμό σχολιαστών. Θέλω να κρατήσω το blog σε ένα επίπεδο υψηλό γιατί πιστεύω ότι μέσα από δω μπορώ να προσφέρω πολλά.
Έφτασε η ώρα που αυτό, σε λίγο, θα το διαπιστώσετε όλοι. Πιστοί στο blog και άπιστοι!
Σκοπεύω να νοικοκυρευτώ ακόμα πιο πολύ!
Όποιος δεν είναι έτοιμος να πάρει την απάντηση που αρμόζει στην ερώτησή του, καλύτερα να μην τη θέτει, απέχοντας συνάμα κι από εδώ. Δεν ζητάμε πολλούς, αλλά λίγους και καλούς!
Αν είστε στους καλούς, μείνετε.
Αν είστε στους πολλούς, αποφασίστε τι ρόλο θα παίξετε, διαφορετικά αποχωρήστε!
Το blog μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και χωρίς σχόλια.
Στο κάτω κάτω εδώ έρχεστε για να πάρετε και όχι για να δώσετε. Δεν σας φώναξε κανείς!
Τελεία και Παύλα!

Άθεος είπε...

Αγαπητή Artanis, πολύ σωστά έπιασες το νόημα της ανάρτησης. Τόσο απλό και προφανές είναι, αλλά κάποιοι εθελοτυφλούν!
Μια από κείνες που επιμένουν συνέχεια να βάλω μετριασμό σχολίων είσαι κι εσύ. Έχω την εντύπωση ότι ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να δεχτώ την πρότασή σου. Προσπαθώ να εξαντλήσω όλα τα όρια ανοχής και υπομονής.
Άλλος με θίγει φτιάχνοντας… αντιblog χρησιμοποιώντας την λέξη αθεΐα και άλλος μοστράρει με νέο blog έχοντας όνομα profile «Άθεος».
Αισθάνομαι πυρρά και από τις δυο διευθύνσεις! Γιατί άραγε;
Χωρίς να απαντήσω άμεσα στους ίδιους, η απάντησή μου θα δοθεί μέσα από τις δημοσιευμένες μου αναρτήσεις.
Έσεται Ήμαρ που έλεγαν οι πρόγονοί μας… «Ο καιρός γαρ εγγύς» που έλεγαν και οι ψευτοπροφήτες!

Είδα το video που μου έστειλες Ανώνυμε για την Υπατία. Φρέσκο φρέσκο, σαν τις ερωτήσεις της και τις θαρραλέες απαντήσεις που έδινε και η ίδια!

Φίλε μου vango επικεντρώνεσαι στη λέξη «σαν» που θέτω πριν από τη λέξη Έλληνες.
Φυσικά, όταν μιλώ για Έλληνες, μιλώ μόνο γι αυτούς που μετέχουν της ελληνικής τους παιδείας και όχι για τους ρωμιούς που κακώς κουβαλούν το ίδιο όναμα.

Όχι, Ρίκη μου, γιατί να πρέπει να έχουμε τις ίδιες ιδέες για να είμαστε φίλοι ή να συνομιλούμε μεταξύ μας…
Αυτό προσπαθώ να κάνω μέσα από δω. Δεν κάνω προσηλυτισμό σε μια άλλη θρησκεία, αλλά με μέτρο την λογική, την ιστορία και τα επιτεύγματα της επιστήμης να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας απασχολούν!
Όσο γι αυτούς που πιάνονται από χίμαιρες, αν θεωρούν ότι καλά κάνουν, ας συνεχίσουν, όμως να μην προσπαθούν με βία να επιβάλλουν τις απόψεις τους και σε μας. Εκεί μόνο αντιστέκομαι! Μια καλή απάντηση σε όσα έθεσες παίρνεις και από τον tzaspy πιο κάτω, μιας και είσαι κρητικιά!

Ένας επιστήμονας Dimos El Grec της ιατρικής μπορεί να βρει περισσότερες απαντήσεις από μας για να διαψεύσει το θαύμα. Αν σήμερα μπορεί να εξηγήσει το 90%, αύριο το ποσοστό αυτό θα είναι μεγαλύτερο. Τούτο επιβεβαιώνεται νομοτελειακά, αφού κάποτε το ποσοστό αυτό ήταν ασύγκριτα μικρότερο.

Skeptic τα θέματα που έβαλες είναι εφ’ όλης της ύλης, αλλά εντός του θέματος, αφού για να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να δοθούν και οι κατάλληλες ερωτήσεις. Πολλές φορές η δυσκολία δεν είναι τι ερώτημα θα θέσουμε, αλλά πώς θα το θέσουμε. Για παράδειγμα ρωτάμε «πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος;» και όχι «ποιος έφτιαξε τον κόσμο;»! Αντιλαμβάνεστε ότι στην δεύτερη ερώτηση, ρητορικά παίρνουμε την απάντηση από τον ερωτώντα!

Καλωσόρισες tzaspy! Φαίνεσαι κι εσύ φορτισμένος από την συντελούμενη απάτη κατά της γνώσης και της αλήθειας. Φαίνεσαι ψαγμένο άτομο, όμως μην ελπίζεις ότι η ανθρωπότητα εύκολα θα απαλλαχτεί απ’ αυτή την πνευματική γάγγραινα. Ο άνθρωπος πρόκειται να χύσει ακόμα πολύ αίμα, μεγαλώνοντας τους στρατούς των επιτήδειων που τους στρατεύουν, με το πρόσχημα της θρησκείας, σε σκοπούς ιδιοτελείς και για προσωπικό συμφέρον!
Οι πιστοί νομίζουν ότι το θέμα είναι αν υπάρχει θεός, δόγμα, παράδεισος και κόλαση.
Αυτό το λένε σωτηριολογία στην οποία εναποθέτουν τις ελπίδες τους, αδιαφορώντας για τα πάνδεινα του κουτιού της Πανδώρας. Πιστεύουν ότι κάπου εκεί μέσα υπάρχει ακόμα η «Ελπίδα»!

Heliotypon είπε...

Κατανοώ όσους αναζητούσαν εξήγηση των φυσικών φαινομένων εποχή της πρωτόγονης δεισιδαιμονίας. Σήμερα, με την τεχνολογική προοδο που χαρακτηρίζει την εποχή και που, έστω κι αν δεν φτάσαμε να γνωρίζουμε τα πάντα, η επιστήμη έχει υποκαταστήσει, σε τεράστιο βαθμό, την "πίστη" σε μεταφυσικά, είναι άκραίο να εξακολουθεί να υπάρχει θρησκεία. Πέραν των άλλων δεινών που οι θρησκείες έχουν σωρεύσει στην ανθρωπότητα...

zoyzoy είπε...

Όσο ψάχνεις και μαθαίνεις τόσο απογοητεύεσαι!
Ανακαλύπτεις πως όλα αυτά είναι ένα δημιούργημα των "εξυπνων" που θέλουν να σε χειραγωγούν!
Δεν υπάρχουν πια αξίες πίσω τους κρύβεται πάντα ένα συμφέρον ο πλούτος!
Απογοητευμένη γυρίζω στο αγαπημένο μου μότο!
"Το σύμπαν είναι η ΧΩΡΑ ΜΟΥ
να πράττω το καλό Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ
ν'ανακουφίζω τον πλησίον μου η ΧΑΡΑ ΜΟΥ"


Υ.Γ.Τελικά άξιζαν οι 2ώρες στο Zeitgeist!
Τουλάχιστον μου'δωσες στοιχεία να παραδεχτώ ακόμα περισσότερο την Αστρολογία :))

Άθεος είπε...

Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο, έγραφα σε μια περασμένη ανάρτηση, για να λειτουργήσει πρέπει να ανοίξει!
Εσύ φίλε Heiotypon το έχεις ανοίξει και ρεμβάζεις τον κόσμο από ψηλά, ο άλλος, που κατεβαίνει σαν βολίδα, πότε θα προλάβει να χαρεί που το μόνο που συνειδητοποιεί είναι ο τρόμος της Πτώσης!
(Έβαλα στο Πτώση κεφαλαίο γράμμα για να μοιάζει με την πτώση της ψυχής του πιστού, μιας και έτσι θα αισθάνεται την πτώση ο καημένος).

Απογοητεύεσαι zoyzoy, γιατί συνειδητοποιείς ότι τόσο καιρό σε δούλευαν ψηλό γαζί!
Βλέπεις, γραβάτες, ψηλά καπέλα, λεφτάδες, χαμογελαστά πρόσωπα, ανέμελα, ηγετικές (του συστήματος) μορφές και λες: Υπάρχει κανένας από αυτούς που να μην πιστεύει στο θεό; Και δίνεις μόνος σου την απάντηση. Έτσι νιώθεις ότι είσαι κι εσύ σαν αυτούς… δεν περιθωριοποιείσαι.
Τι το θες… όσο μαθαίνεις εκνευρίζεσαι… καλά είναι κι έτσι… και στο κάτω κάτω δεν χάνεις τίποτα (έτσι νομίζεις).
Χαίρομαι zoyzoy που είδες το Zeitgeist!
Χαίρομαι που κλίνεις προς μια φυσική θρησκεία κι όχι αυτή που σου έραψε το σύστημα για να κάνει καλά τη δουλειά του.
Όμως στο τέλος γιατί μου το χαλάς με την αστρολογία;
Πέρα από ένα στατιστικό πιθανολογικό σύστημα, τίποτα περισσότερο δεν προσφέρει η αστρολογία. Αντίθετα, οδηγεί σε ιδεαλιστικά συμπεράσματα και θα σε ξαναβάλει στο κόλπο από την πίσω πόρτα!
Αχ zoyzoy…

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε ο τίτλος και μόνο της ανάρτησης σου θα μπορούσε να βρει ανταπόκριση μόνο στους ομοϊδεάτες σου. Ίσως να μην το έχεις αντιληφθεί, αλλά ξεκίνησες και έγραψες ένα κείμενο, βασισμένος αποκλειστικά και μόνο πάνω σε μια συγκεκριμένη άποψη.
Σαφώς και κατανοώ εγώ προσωπικά – και πολλοί άλλοι - ότι κάθε άνθρωπος που δεν μπόρεσε ποτέ να εξελιχθεί πνευματικά ώστε να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει, είτε επιστήμονας, είτε ερευνητής, είτε αγράμματος είναι, θεωρεί ότι η πίστη - θρησκεία γεννήθηκε για τον λόγο που αναφέρεις. Δεν θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, είναι λογικό και αναμενόμενο. Από τη δεύτερη σου παράγραφο και μετά, πατώντας πάνω στα παραπάνω προσπαθείς να αναλύσεις όλα τα παρακάτω …

Κάθε άνθρωπος αγαπητέ άθεε που ψάχνει καλοπροαίρετα και καλοκάγαθα να βρει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, να είσαι βέβαιος ότι τις βρίσκει γιατί οι απαντήσεις υπάρχουν χωρίς να είναι κατασκευάσματα ανθρώπινου νου. Το κρυφτό δεν είναι παιχνίδι των πιστών. Αυτές οι απαντήσεις δίνονται μόνο όταν υπάρχει καθαρότητα ψυχής και όχι προκατάληψη με όλα τα παρεμφερή. Ευτυχώς που η Χάρη Του Θεού δεν λογαριάζει πανεπιστημιακή μόρφωση. Μόνο μια ειδική κατηγορία δυσκολεύεται σε αυτά τα σημεία και καταλήγει στην πλάνη, αυτή που έχει αναγάγει την υπερηφάνεια σε αρετή.

Κατανοώ απολύτως τη δική σου στάση αυτή τη στιγμή, κατανοώ ότι πιστεύεις πραγματικά αυτά που αναφέρεις. Αν άφηνες έστω και μια πιθανότητα στο εκατομμύριο αυτός ο Θεός να υφίσταται, σκεπτόμενος έστω ότι δεν είσαι ούτε σε θέση να αποδείξεις το αντίθετο, ίσως να έβλεπες πιο ξεκάθαρα τις απαντήσεις που ζητάς.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όπως έγραφα και στις δοκιμές για την άγνοια, άγνοια δεν είναι η αδυναμία απαντήσεων. Όσο προοδεύει η επιστήμη, γεννά όλο και περισσότερα ερωτήματα παρά τα απαντά. Γιατί όσο μεγαλώνουν τα βήματα που καλύπτει η ανθρώπινη σκέψη τόσο ανακαλύπτει ότι είναι πολύ μικρή για να καταγράψει όλες τις απαντήσεις. Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα έχει μόνο η άγνοια. Η επιστήμη γεννά απορίες και προσπαθεί να τις απαντήσει, θέτει νέα ερωτήματα...άγνοια δεν είναι η αδυναμία απόδειξης μιας αλήθειας, ούτε η απουσία τεκμηρίωσης μιας θεωρίας που στηρίζεται σε λογικές υποθέσεις ή παρατηρήσεις...

Γιατρος Του Ικα είπε...

Μέσα σε τρεις παραγράφους υποκριτικής ευγένειας και εμετικής δήθεν συγκαταβατικής μειχιλιότητας κατάφερες Ορθό(το ορθόν εκ του ορθού εντέρου)-δοξε να αποκαλέσεις όσους δεν μοιράζονται την αγαπημένη σου φαντασίωση πνευματικά ανεξέλικτους,κακοπροαίρετους,ψυχικά ακάθαρτους και προκατειλημμένους.Και μετά από αυτό τον ορυμαγδό αλαζονείας που φτάνει στα όρια της παράκρουσης έχεις το θράσος να λες εμάς περήφανους!

Δεν ξέρω αν η περηφάνεια είναι αρετή αλλά η οικειοθελής παραίτηση από την πνευματική αυτονομία και η παράδοση στο πνευματικό τέλμα της έτοιμης και μη αμφισβητήσιμης αλήθειας-του δόγματος-είναι σίγουρα ντροπή,ένδειξη όχι μόνο πνευματικής αλλά ακόμη και αναπτυξιακής ανωριμότητας.

Άθεος είπε...

Στον Ορθό. ας απαντήσω σχολιάζοντας, πιο κάτω, τον Γιατρό του Ικα.

Φίλε μου, δείμε του πολίτη, λίγο καθυστερημένα ήρθες για να συζητήσουμε το θέμα της «άγνοιας». Λίγο καιρό πριν είχα ειδική ανάρτηση για το θέμα αυτό (43. Απ’ τον σκεπτικισμό στον αγνωστικισμό και στην τύφλα μας τη μαύρη) και αμέσως μετά άλλα δυο θέματα που άπτονται της άγνοιας και όπως είδα στη σχετική σου ανάρτηση τα θίγεις κι εσύ (44. Τι είναι η αλήθεια; και 45. Επιστήμη, ξέρουμε τι είναι;).
Όμως όταν λες ότι «απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα έχει μόνο η άγνοια» με σπρώχνεις στην διαφωνία. Φυσικά και η άγνοια δεν είναι η αδυναμία απόδειξης μιας αλήθειας, όμως σίγουρα είναι η έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης και σ’ αυτό δεν ευθύνονται οι επιστήμονες αλλά η οπισθοδρόμηση που προωθεί η πίστη του υπερφυσικού, όπως καλή ώρα ο Ορθό. πιο πάνω.
Φίλε μου δείμε, νομίζω πρέπει να αποβάλεις λίγο τον αγνωστικισμό σου που σε κάνει να πιστεύεις ότι είμαστε θύματα αυταπάτης και ανίκανοι από τη φύση μας να κατανοήσουμε ακόμα και τους φυσικούς νόμους επαρκώς, για να δικαιώσεις τους επιστήμονες που τους καταλογίζεις την άγνοια που έχει ο κόσμος, γιατί «δεν κατόρθωσε να εκλαϊκεύσει τις επιστημονικές κατακτήσεις» όπως λες στο άρθρο σου.
Αυτό δεν είναι δουλειά της επιστημονικής κοινότητας, αλλά του εκπαιδευτικού συστήματος και της νοοτροπίας του δόγματος της πίστης.
Ας κάνω μια παρένθεση: Ακριβώς αυτά πολεμάμε εδώ. Κάποιοι εγωιστές ακόμα δεν κατάλαβαν γιατί γίνεται άθεος κανείς. Η αθεΐα δεν ξεπήδησε μέσα από το ιερό κείμενο αλλά από το επιστημονικό εγχειρίδιο!
Κλείνει η παρένθεση, κλείνει και το σχόλιο. Περισσότερα στο άρθρο σου ή στις σχετικές αναρτήσεις, δείμε.

Γιατρέ του Ικα με το σχόλιό σου με απαλλάσσεις να γράφω κι εγώ τα ίδια.
Ακόμα και στην συντόμευση του Ορθό. συμφωνούμε! Την χρησιμοποιώ τελευταία για χάρη της συντόμευσης, όμως με το πνεύμα που την δικαιολόγησες (του ορθού εντέρου) την έγραψα σαν σχόλιο σε μια ανάρτηση του Διαγόρα (από τον Γενάρη ή Φλεβάρη, δεν θυμάμαι καλά) που ο Ορθό. με στόλιζε καλά και όλους μας φυσικά σαν άπιστους.
(Το θυμάσαι φίλε πιστέ του υπερφυσικού δόγματος, όταν τα τσούγκριζες με τον Non Serviam τότε…)
Και τότε μιλούσε για υπερηφάνεια. Μάλιστα στο blog του, έκανε και σχετική ανάρτηση γι αυτήν και κήρυγμα σε δυο φίλους μου που τον ακολούθησαν σχολιάζοντας εκεί.
Η Υπερηφάνεια λοιπόν, αν εκδηλώνει υψηλοφροσύνη, είναι αρετή, όμως αν εκδηλώνει έπαρση, υπεροψία και αλαζονεία, όπως στην περίπτωση των δογματικών που κάνουν λόγο για αναλλοίωτες αλήθειες, τότε είναι ελάττωμα, Γιατρέ. Όταν το δόγμα παρουσιάζεται σαν αυθεντία και μη αμφισβητήσιμη αλήθεια τότε, όπως λες κι εσύ «είναι σίγουρα ντροπή, ένδειξη όχι μόνο πνευματικής αλλά ακόμη και αναπτυξιακής ανωριμότητας».
Σκέψου λοιπόν: αυτός ο άνθρωπος μας θεωρεί ανώριμους, ότι δεν εξελιχθήκαμε πνευματικά, αφού τις ερωτήσεις μας τις απαντάμε με λογική και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές μπορούμε να τις βρούμε (πού άραγε) αφού «…υπάρχουν χωρίς να είναι κατασκευάσματα ανθρώπινου νου»!
Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, λέει εμάς ανώριμους και περήφανους με την κακή έννοια!

Να γι αυτό φίλε Ορθό. σε θεωρώ αναγκαίο στα σχόλια, γιατί χωρίς να σε ρωτήσουμε, μόνος μας δίνεις τις απαντήσεις για να υπερασπίσουμε τις απόψεις μας!
Φοβερό!

Ανώνυμος είπε...

Άθεε η επιστήμη σε διαψεύδει.Κοίταξε γύρω σου όπου παίρνει το μάτι σου και το τηλεσκόπιό σου και πες μου υπάρχει δημιουργός ή όχι;
Εσύ λες όχι αλλά οι περισσότεροι θα πούνε πως η αρχική αιτία είναι ένα δημιουργικό πνεύμα.Είσαι μειοψηφία,πάρτο είδηση.Είτε είσαι σωστός είτε λάθος πρέπει να παραδεχτείς επιτέλους πως έχεις άγνοια για το αν υπάρχει θεός ή όχι.
Άντε γιατί πολύ μας ζάλισες εμάς τους έχοντες Ελληνικό τρόπο σκέψης.
Μη ρίχνεις νερό στο μύλο όσων θέλουν να διαλύσουν την Ελλάδα πυροδοτώντας μίσος και έριδες ανάμεσα στο λαό με διαχωρισμούς σε πιστούς και άθεους.

Άθεος είπε...

Αυτό το σχόλιο έχει πολύ πλάκα!
Πέρα από τα μαργαριτάρια που έχει, ο τύπος δείχνει και αγανακτισμένος!
Η φράση του «Άντε γιατί πολύ μας ζάλισες εμάς τους έχοντες Ελληνικό τρόπο σκέψης» είναι όλα τα λεφτά!
Θαυμάστε εγωισμό και σιγουριά!

skeptic είπε...

Ανώνυμε για να σου αποδείξω πόσο λάθος έχεις και ότι δεν διάβασες καμία ανάρτηση απο το διαχειριστή αυτού του χώρου,σε παραπέμπω σε παλιότερη ανάρτηση του και αντιγράφω ένα μικρό μέρος αυτής:
http://epic-atheist.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
¨Η διαλεκτική σαν μεθοδολογία και λογική επιχειρηματολογία έχει εφαρμογή στη σκέψη, στη φύση και στην ιστορία. Θέματα δηλαδή που συνεχώς θίγουμε εδώ. Συχνά επίσης αναφέρω ότι μέσα από τις αντιθέσεις προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια και γι αυτό τις θεωρώ όχι σαν λόγο για να διαφωνήσουμε αλλά σαν τρόπο για να τις ξεπεράσουμε και να βρούμε την αλήθεια ή έστω, αν θέλετε, να συνεννοηθούμε. Ο εριστικός διάλογος δεν ωθεί προς την αλήθεια, το ξεπέρασμα δηλαδή των αντιθέσεων, αλλά μας σπρώχνει προς το διχασμό και τον πόλεμο. Δημιουργεί διαφωνία και μίσος, σαν αυτό που μόνιμα βρίσκεται στις καρδιές των πιστών, ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες ή και μέσα στην ίδια, ανάμεσα στην «ορθή» δόξα και την αίρεση.¨

Με όλο το θάρρος..

Ανώνυμος είπε...

Άλλος ένας μύθος είναι πως ο Χριστιανισμός δημιουργεί μίσος.Είναι σαν να λέει κάποιος πως η φωτιά δημιουργεί καμμένη γη.Η φωτιά μπορεί να κάψει αλλά μπορεί και να σώσει,το ίδιο και το μαχαίρι.Σοβαρευτείτε,με τις αγκυλώσεις σας και τις εμμονές σας γίνεστε αντιεπιστημονικοί.

Πάρε-Δώσε είπε...

Με τους εν Ελλάδι Ιουδαιοχριστιανούς (ήτοι «Ρωμιούς») παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο: Κατηγορούν όσους αντιμάχονται την θρησκεία κι εν προκειμένω τον Χριστιανισμό, ως ανθέλληνες, όταν οι ίδιοι αδυνατούν να διανοηθούν τον εαυτό ως Έλληνα χωρίς το καλυμμαύχι της Ορθοδοξίας. Κάτι σαν το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ένα πράγμα.

Υ.Γ. Θα σας πρότεινα να ρίξετε και μια ματιά, σε ένα κείμενο του Λιαντίνη με τίτλο «Ο Ελληνοέλληνας»: http://www.pare-dose.net/?p=3018

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ “Γιατρος Του Ικα” κατανοώ πολύ καλά και τη δική σου θέση. Κατανοώ αρχικά ότι δεν θα μπορούσες και εσύ εύκολα και καλοπροαίρετα να δεχτείς μια κριτική που αντιβαίνει στις απόψεις σου. Καλώς η κακώς έχουμε αναλύσει τους λόγους και λυπάμαι για όσους σκανδαλίζονται, δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανένα προσωπικά το πει πολλές φορές αυτό. Δεν σε παρεξηγώ.

Αγαπητέ άθεε εγώ δεν θυμάμαι καμιά φορά να τα έχω “τσουγκρίσει” με κανένα επισκέπτη του χώρου μου αλλά και γενικότερα με κανένα αναγνώστη και διαχειριστή κάποιου ιστολογίου. Λυπάμαι για όποιον δεν βλέπει έτσι τα πράγματα και έχει κάτι ενάντιων μου. Μέσα από τους χώρους μας, απλά καταθέτουμε τις απόψεις μας. Δεν περιμένουμε να τις αποδεχτεί κανείς ή να αλλάξουμε ζωές. Δεν έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι προσφέρουμε κοινωνικό έργο, ούτε ότι πιέζουμε καταστάσεις. Απλοί άνθρωποι είμαστε που προβάλουμε τους προβληματισμούς μας (τουλάχιστον εγώ).
Η υπερηφάνεια άθεε είναι σοβαρή ψυχική ασθένεια και όπως ομολογούν και οι Πατέρες της εκκλησίας, η μεγαλύτερη αμαρτία που από αυτήν προέρχονται όλες οι υπόλοιπες. Σε καμιά περίπτωση αυτή η ψυχική νόσος δεν μπορεί να έχει καλή πλευρά ώστε να την ωραιοποιούμε. Όπως και κανένας ταπεινός δεν μπορεί να κάνει κακό … αλλά ας μην τα αναλύσουμε αυτά, γιατί θα μου παραπονιέσαι δικαιολογημένα ότι κάνω κήρυγμα πάλι.
Δεν υπάρχει δόγμα στην περίπτωση της Ορθοδοξίας αγαπητέ, υπάρχει μόνο αλήθεια. Μια αλήθεια που για να μπορέσει κάποιος να την πλησιάσει, πρέπει τουλάχιστον να ερευνάει προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην περίπτωση των ανθρώπων που πιστεύουν ότι σίγουρα δεν υπάρχει Θεός, χωρίς να έχουν έστω μια προσωπική απόδειξη γι αυτό ή κάτι βάσιμο που να τους πείθει, η παραπάνω πρόταση δυστυχώς δεν ισχύει. Δες για μια φορά στη ζωή σου τα πράγματα, εντελώς από την αντίθετη πλευρά. Εξέτασε όλες τις περιπτώσεις, όχι ότι σου έχει μάθει ένας άσχετος με τα πνευματικά άθεος συγγραφέας και εγώ αφού με θεωρείς τόσο χρήσιμο και αναγκαίο, θα είμαι εδώ για να σου δίνω τροφή για σκέψη.

skeptic είπε...

¨Η φωτιά μπορεί να κάψει αλλά μπορεί και να σώσει,το ίδιο και το μαχαίρι¨

Ανώνυμε,θα μπορούσες να πεις λακωνικά:
Αγάπα με ή κάηκες.

Ανώνυμος είπε...

skeptic άλλο εννοούσα.Ένας άρρωστος άνθρωπος είτε νομίζει πως υπηρετεί το θεό είτε όχι μπορεί να κάνει κακό σε άλλους ανθρώπους.Φταίει ο ίδιος και όχι η πίστη του.Η πίστη δεν κάνει κακό αν συμβαδίζει με τη γνώση.Σε ένα άρρωστο μυαλό η πίστη μπορεί να πάρει άσχημες διαστάσεις και να έχει ως αποτέλεσμα το μίσος κ.λ.π.
Ο Χριστιανισμός από όσα γνωρίζω δεν προτρέπει σε μίσος,σφαγές,ανθρωποθυσίες αλλά ούτε στο "σφάξε με πασά μου να αγιάσω" δηλ. σε εθελούσια αυτοπαράδοση στον θύτη.
Επομένως εν έτει 2010 δεν είναι ορθό να ασχολούμαστε με αυτόν ως θρησκεία μίσους(!).
Αληθινή ή ψεύτικη δεν επηρεάζει τα πράγματα.
Η αντιχριστιανική προπαγάνδα όμως με ενοχλεί όπως και κάθε άλλη ψευδής προπαγάνδα.

tzaspy είπε...

"ΕΚΑΣΤΟΙ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤ'ΑΝ ΤΥΧΗ ΚΑΘΕΣΤΗΚΟΤΑ ΠΕΡΙΕΠΟΥΣΙ" (Όλοι φροντίζουν με σεβασμό τα πατροπαράδοτα , όποια κι αν είναι αυτά) ΚΕΛΣΟΣ - "Αληθής λόγος". Η παρακμή και η φθορά του Ελληνικού πολιτισμού κατά τη διάρκεια των έντεκα αιώνων του χριστιανικού Βυζαντίου είχαν δυστυχώς τη συνέχειά τους , ακόμα και κατά την ίδρυση και λειτουργία του ελεύθερου νεοελληνικού κράτους Οι σύγχρονοι Έλληνες μάλλον αγνοούν , ή και ακόμα περιφρονούν , τις παραδόσεις και τα ήθη των προγόνων τους.Έχουμε αποκοπεί από τις ρίζες μας και ενώ θέλουμε να λεγόμαστε Έλληνες , δεν αισθανόμαστε καμία ηθική υποχρέωση απέναντι σε εκείνους που γαλούχησαν τον παγκόσμιο πολιτισμό να τιμούμε τη μνήμη τους. Και όχι μονο αυτο.Ανεχόμαστε ακόμα και σήμερα αυτούς που κατά κύριο λόγο είναι υπεύθυνοι για την εξαφάνιση, κάθε ίχνους του αρχαιου ελληνικού πολιτισμού , να καθυβρίζουν στις εκκλησίες τους κάθε κυριακή και σχόλη την αρχαία ελλαδα και τον πολιτισμό της. Για όσους δεν κατάλαβαν τι εννοώ , παραθέτω παρά κάτω αποσπάσματα (μερικά) , απο ψαλμωδίες , ύμνους, κλπ που ακούγοντε έως τις μέρες μας από στόματα "ελλήνων" παπάδων.<< Και εξήρανας την μωρίαν Ελλήνων και το ψεύδος ,την αλήθειαν κηρύττων τοις θεοφθόγγοις σου ρήμασι>> (Γρηγορίου του Θεολόγου) 25 Ιανουαρίου. << Ψευδείς μεν εξέκλιναν Ελλήνων ύθλους , πειθώ δε την τύρρανον.........>> Τριών Ιεραρχων, 30 Ιανουαρίου.<> (Παμφίλου και των συν αυτώ, 16 Φεβρουαρίου), και πάρα πολλά άλλα που δεν είναι όμως ο σωστός τόπος να παρατεθούνε όλα. Για να μην αναφερθώ στα αναθέματα που ακούγοντε την Κυριακη της ορθοδοξίας έναντι κάθε τι Ελληνικού. Αυτά τα λιγα για τον Ορθόδοξο "ΈΛΛΗΝΑ" και για τα σχόλια του περί διχονιας και μίσους που κάπιοι σπέρνουν στους Έλληνες. Σαν "συμβουλή" πάντως θα έλεγα ότι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλει κάπιος σωστά συμπεράσματα είναι η συνεχής γνώση.Γνώση από παντού.Χωρίς αποκλεισμους πηγών.Και να είστε σίγουροι ότι μόνο έτσι θα βρείτε την Ιθάκη.Πάντως ΟΣΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΤΟΣΑ ΠΙΟ ΛΙΓΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.

skeptic είπε...

Ανώνυμε,για τη πρώτη παράγραφο(σου),έχω να σου πω,ρίξε μια ματιά στον κόσμο γύρω σου.Τόσες χιλιάδες χρόνια με υποτίθεται πιστούς σε κάποια αλήθεια και το παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι στην χειρότερη μορφή του.Σε ερωτώ ευθέως,πόσες χιλ. χρόνια θα χρειαστούν ακόμα,για να γίνει ο άνθρωπος καλύτερος υπο το πρίσμα κάποιας αλήθειας;Μήπως,λέω μήπως υπάρχει κάποιο μικρό λαθάκι στον αρχικό σχεδιασμό;Εκ του αποτελέσματος μιλώ.
Στην δεύτερη παράγραφο λες κάτι για πασάδες,μίσος,ανθρωποθυσίες,αλλά το σώνεις γιατί λες ¨από όσα γνωρίζω¨.Ψάξε περισσότερο.Να σου θυμίσω αβραάμ-ισαακ και αυτό με το ράπισμα από την αριστερή στη δεξιά;
Το συμπέρασμα που βγάζεις,σαφώς δεν είναι ορθό,εφόσον αγνοείς πολλά θέματα.
Τέλος αν θεωρείς ότι η ελευθερία έκφρασις λόγου με κάνει ψεύτη και προπαγανδιστή,πρέπει να αναθεωρήσεις κάποιες αντιλήψεις-πιστεύω σου.
Έκανες λόγο για την πίστη αυτή καθεαυτή,η πίστη είναι κάτι μάλλον αόριστο και μπορεί να συντελείται μόνο μέσα στο κεφάλι του καθενός-κατά μια εκδοχή-επειδή όμως καθορίζεται από κάποιες γραφές οι οποίες είναι συγκεκριμένες,θα έπρεπε τουλάχιστον οι έχων την δυνατότητα ελεύθερης νόησεως,να μπορούν να εκφέρουν γνώμη για τα κακώς κείμενα.Οπότε όπως καταλαβαίνεις τα περί προπαγανδισμού,πάνε περίπατο στο δάσος των ελαιών.

Dyer είπε...

Φίλε άθεε σε ένα σχόλιο γράφεις:
«Για παράδειγμα ρωτάμε «πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος;» και όχι «ποιος έφτιαξε τον κόσμο;»! Αντιλαμβάνεστε ότι στην δεύτερη ερώτηση, ρητορικά παίρνουμε την απάντηση από τον ερωτώντα!»
Η διατύπωση της ερώτησης πάντα εμπεριέχει και την απάντηση ή τουλάχιστον την οριοθετεί. Είναι μια μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στις δημοσκοπήσεις για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να ελέγξουν ή να κατευθύνουν επιστημονικοφανώς μεγάλη μερίδα των πολιτών.
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι καινούργια και γιαυτο θα έλεγα «όταν οι απαντήσεις δεν μας συμφέρουν οι ερωτήσεις δεν διατυπώνονται».
Στην ανάρτηση θέτεις κάποιες ερωτήσεις που μας αφορούν σαν Έλληνες. Ποτέ «Ελληνορθόδοξος Χριστιανός» δεν θα διανοητό να τις διατυπώσει. Και αν κάποιος τον προκαλέσει να απαντήσει θα εισπράξει αβάσιμες δικαιολογίες, ψεύδη, μυθοπλασίες και αρκετό κήρυγμα, ακριβή απάντηση πάντως δεν θα έχει.
Τέλος θα έλεγα ότι όποιος διατυπώνει μια ερώτηση είναι έτοιμος και για την απάντηση, το δύσκολο είναι η ερώτηση.
Υ.Γ. Νομίζω είμαι 100% εντός θέματος και παραβλέπω σημεία σχολίων που με αφορούν αλλά είναι εκτός θέματος.

Antonis είπε...

Κανένα λαθάκι δεν κάνει ο θεός skeptic, εμείς δεν εφαρμόζουμε τις εντολές του και ζούμε έτσι στο σκοτάδι της άγνοιας.

Άθεος είπε...

Για φαντάσου, ο Ανώνυμος μας κατηγορεί σαν αντιεπιστημονικούς! Το παράδειγμα με το μαχαίρι το ανέφερα στην 45η ανάρτηση που είχε τίτλο Επιστήμη, ξέρουμε τι είναι; Για διάβασέ το, καλό θα σου κάνει.
Έχω την εντύπωση Ανώνυμε ότι εδώ δεν έρχεσαι ούτε για να διδάξεις, ούτε για να μάθεις. Μάλλον έρχεσαι γιατί σ’ αρέσει να τ’ ακούς!

Σου τα είπε και ο skeptic και ο Πάρε-Δώσε. Μάλιστα ο τελευταίος σου άφησε και ένα αρθράκι, λίγο μεγάλο αλλά θα σου κάνει καλό, αν θέλεις να μάθεις γιατί Νεοέλληνες ίσον Ελληνοεβραίοι και κλεφτοφουκαράδες.

Χαίρομαι Ορθόδοξε που και οι Πατέρες σας δέχονται ότι η υπερηφάνεια είναι σοβαρή ψυχική ασθένεια. Καιρός τώρα να διαγνώσετε ότι απ’ αυτή πάσχετε όλοι. Η υπερηφάνεια, σύμφωνα με το προηγούμενο σχόλιό μου βρίσκεται στην πεποίθηση που έχετε για το απόλυτο της αλήθειας που το ονομάζετε δόγμα.
Και μετά από αυτό, έρχεσαι και μου λες «Δεν υπάρχει δόγμα στην περίπτωση της Ορθοδοξίας αγαπητέ, υπάρχει μόνο αλήθεια».
Πώς μπορείς και γράφεις τέτοια πράγματα… και τα κοινοποιείς δημόσια…
…να γι’ αυτό σε πάω!
Για όσα γράφω στις αναρτήσεις μου, εσύ με τα σχόλιά σου, τα επιβεβαιώνεις θαυμάσια!
Είσαι το ζωντανό μου παράδειγμα!

Το ίδιο και ο Ανώνυμος που ακριβώς πιο κάτω λέει «Σε ένα άρρωστο μυαλό η πίστη μπορεί να πάρει άσχημες διαστάσεις και να έχει ως αποτέλεσμα το μίσος»!
Ακριβώς αυτά λέω. Τα λέτε κι εσείς, αλλά δεν τα καταλαβαίνετε.
Και για να λέμε και το στραβού το δίκιο: Ο πιο πάνω Ανώνυμος μάλλον είναι το ίδιο πρόσωπο με τον πιο κάτω Antonis που διαλέγεται με τον skeptic για τα λαθάκια του θεού!!!

Αν και τα μαργαριτάρια της Κυριακής της Ορθοδοξίας τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ, σ ευχαριστώ, tzaspy για τον κόπο σου. Σίγουρα όσα πιο πολλά ξέρει κανείς, τόσα πιο λίγο πιστεύει!

Φίλε Dyer το «όταν οι απαντήσεις δεν μας συμφέρουν οι ερωτήσεις δεν διατυπώνονται» είναι συναφές με τον τίτλο. Επίσης η διατύπωση της ερώτησης μπορεί να οριοθετεί την απάντηση όμως δεν νομίζω ότι και την απαντά. Αυτό συμβαίνει μόνο στις ρητορικές φράσεις που σοφιστικά κρύβουν παραδοξότητες. Στο παρελθόν, έχω αναφερθεί και σ’ αυτές.
Επίσης, εννόησα τι εννοείς με το Υ.Γ. σου. Αφού μιλάμε και για «υπερηφάνεια» μέσα στο θέμα των σχολίων θα ήσουν, αν μίλαγες γενικά. Στάσου να εμφανιστεί και ο έτερος Καππαδόκης… και τα λέμε… χε χε χε!

Dimos El Grec είπε...

Συγχωρέστε με αν βγαίνω εκτός θέματος, αλλά ρε ανώνυμε από πότε ο η θρησκεία του Μωυσή που διέταξε να σφαγιαστούν πόλεις ολόκληρες, του Άυνάν και όλων των άλλων της παλιάς και νέας διαθήκης έχουν σχέση με τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ τρόπο σκέψης του Αριστοτέλους του Μέγα Αλέξανδρου κτλ.

Αν θυμάμαι καλά οι αρχαίοι λέγαν στην εποχή τους "πας μη έλλην βάρβαρος"...
Τα βιβλικά πρόσωπα νομίζω δεν μεγάλωσαν σε ελληνικές γειτονιές ούτε πήραν ελληνική εκπαίδευση!

ΚΑι τέλος πάντων ο ελληνικός πολιτισμός και τα ελληνικά επιτεύγματα που όλος ο κόσμος θαυμάζει, σταμάτησαν μερικά χρόνια πριν την γέννηση του χριστού...

Όχι για να μην χάνουμε την μπάλα με το τι είναι ελληνικό.

Αν θέλετε να μιλάτε για ελληνική θρησκεία ίσως καλύτερα να βάλετε όπου Νώε - Δευκαλίων,όπου 12 μαθητές - 12 Θεοί, όπου Ιησούς - Διόνυσος, όπου Μωυσής - Μίνωας κτλ κτλ κτλ...

Είναι AKΡΙΒΩΣ οι ίδιες ιστορίες αλλά με πρωταγωνιστές Έλληνες αντί για ισραηλίτες!

Dimos El Grec είπε...

Διόρθωση: Είναι περίπου οι ίδιες ιστορίες. Οι 12 Θεοί δεν ήταν ψαράδες... εκεί απλά μιλάμε για την ομοιότητα του 12, όπως και σε πολλές άλλες θρησκείες (βλ. Zeitgeist για παραπάνω πληροφορίες...)

skeptic είπε...

Αυτό είπα κι εγώ Antonis,χιλιάδες χρόνια τώρα σε όλα τα μέρη του κόσμου κάνουν κουμάντο τα ιερατεία.Φτάσαμε στο τώρα κι ακόμα ο κόσμος δεν είναι καλύτερος κι ας υποστηρίζουν όλοι φανατικά κάποιο θεό.
Λέω εγώ τώρα:
Βρε μπας και είναι ένα παιχνίδι εξουσίας μόνο;
Αν υπήρχε κάποια αλήθεια,δε θα γινόταν ο κόσμος καλύτερος τόσα χρόνια ¨πνευματικής εκπαίδευσης¨;

Dyer είπε...

«Γιατί κάηκαν χιλιάδες συγγράμματα, γιατί καταστράφηκαν μνημεία…..»
Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να διατυπωθούν από πιστούς; Θα είναι σαν να κάνουν αυτοκριτική!!!. Συνήθως οι απαντήσεις τους είναι φτηνές δικαιολογίες. Γιαυτο υποστηρίζω ότι τα ερωτήματα προϊδεάζουν τις απαντήσεις, και όταν είναι επικίνδυνα ούτε καν διατυπώνονται.
Εσκεμμένα παραποίησα τον τίτλο της ανάρτησης για να τονίσω και την μεροληψία των πιστών. Δεν υπάρχει μονο φόβος αλλά και δόλος, όπως στις δημοσκοπήσεις.
Οι επιστημονικές θεωρίες για να γίνουν αποδεκτές επιβάλλεται να διατυπώνονται ερωτήσεις με δόλο χωρίς φόβο για τις απαντήσεις. Τώρα θα μου πεις Άθεε τι είναι αυτά που συγκρίνεις; Ο.Κ.

Ανώνυμος είπε...

skeptic ο κόσμος πράγματι δεν βελτιώνεται αλλά όχι γιατί φταίνε οι θρησκείες.Οι ηθικές διδασκαλίες (με θεό ή όχι) έχουν κοινό τόπο.Οι άνθρωποι συνήθως αδιαφορούν για τις διδασκαλίες και λειτουργούν εγωιστικά.
Ο αρχαίος Ελληνικός κόσμος έχει (και) κοινές αξίες με τον Κομφούκιο και τον Χριστό.Επειδή κάποιοι άρχουν ή εγκληματούν στο όνομα των θρησκειών,δεν σημαίνει αυτό πως φταίει ο πυρήνας των ηθικών προσταγών των τελευταίων.

Άθεος είπε...

Μην δείτε χριστιανό να γράψει βλακεία… ορμάτε όλοι σας να τον κατασπαράξετε!
Κι εσείς βρε χριστιανοί… πού πάτε ξεβράκωτοι στ’ αγκάθια…
Ο πυρήνας της χριστιανικής θρησκείας είναι οι άγιοι και οι πατέρες. Αν αυτοί παίζανε ξύλο μεταξύ τους, τότε τι θέλετε να κάνουν οι οπαδοί τους…!
Αντιλαμβάνομαι Dyer τι λες και συμφωνώ!
Ας κάνουμε μια ερώτηση στους χριστιανούς: Ο Άγιος Αθανάσιος έβριζε και απειλούσε τον Μέγα Κωνσταντίνο και ο τελευταίος τουλάχιστον δυο φορές τον εξόρισε από την Αλεξάνδρεια.
Σίγουρα ένας είχε δίκιο και ο άλλος άδικο. Ποιος; Αιτιολογείστε το!
Περιμένω απαντήσεις!
…άντε να κάνουμε δουλίτσα…

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε όπως ομολογείς τώρα, χαίρεσαι που η εκκλησία δέχεται ότι η υπερηφάνεια είναι ψυχική ασθένεια. Αυτά όμως αγαπητέ είναι γνωστά εδώ και αιώνες δεν είναι ένα νέο συμπέρασμα και σου τα έχω αναφέρει και στο παρελθόν. Δίκαια από τους Πατέρες και όχι μόνο, χαρακτηρίστηκε ως η μητέρα όλων των αμαρτιών. Δυστυχώς εσύ σε ένα παραπάνω σου σχόλιο, δεν το αποδέχεσαι αυτό αλλά την ωραιοποιείς υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο πιστός άθεε δεν καυχάται με τον τρόπο που νομίζεις εσύ για την αλήθεια. Την γνωρίζει κατ’ αρχήν διότι την βιώνει σε καθημερινή βάση και με ποικίλους τρόπους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει από την πλευρά των άπιστων. Παρακαλάει το Θεό να ζει σύμφωνα με το θέλημα Του, δεν περιμένει τίποτα από τον εαυτό του γιατί γνωρίζει ότι όλα προέρχονται από την παντοδυναμία Του Θεού και σε αυτόν αφήνει όλες τις ελπίδες του. Ελπίζει πως όλοι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν, με την βοήθεια Του μια μέρα θα αντικρίσουν τη πραγματικότητα και εύχεται και γι’ αυτό. Εύχεται επίσης κάθε ένας να νιώσει την αγάπη Του. Σε πιο σημείο εντοπίζεις υπερηφάνεια;
Από την άλλη πλευρά ο άθεος είναι κατά ένα παράλογο τρόπο πεπεισμένος με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει Θεός, παρόλα τα καθημερινά συμβάντα που μαρτυρούν το αντίθετο και το γεγονός ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αποδείξει τις πεποιθήσεις του. Θα μπορούσε να μου πει κάποιος, είναι δικό σου θέμα να αποδείξεις την ύπαρξη Του αφού εσύ πιστεύεις σε αυτόν και θα είχε εν μέρει δίκιο, αλλά όμως η πίστη μου παρουσιάζει συνεχώς ενδείξεις που κανένας άθεος δεν θέλει όχι απλά να δεχτεί, αλλά ούτε καν να εξετάσει έχοντας ως συνήθως την ειρωνεία ως μοναδικό του όπλο. Η αθεΐα δυστυχώς είναι προσωπική επιλογή σας και λυπάμαι πολύ για αυτό. Όποιος θέλει να γνωρίσει θα γνωρίσει, δεν γίνετε διαφορετικά. Όποιος δεν θέλει όμως, θα μείνει στην άγνοια και είναι πολύ λυπηρό αυτό. Άσε τον Άγιο Αθανάσιο και προσπάθησε με πολύ καλή προαίρεση από τα απλά και να είσαι βέβαιος ότι θα σου δοθεί η γνώση.

Αγαπητέ skeptic μάλλον δεν κατάλαβες τι σου λέει ο Antonis παραπάνω. Εάν κάναμε υπακοή σε αυτή τη “πνευματική εκπαίδευση” σίγουρα θα ήταν καλύτερος. Εσύ προσωπικά το παρατηρείς αυτό;

Άθεος είπε...

Όταν ένας φαφλατάς δεν μπορεί να αναπτύξει ένα θέμα αρχίζει να λέει, να λέει και χωρίς να λέει τίποτα, χωρατεύει στο κενό! Έτσι κάνουν οι πολιτικάντηδες της δεξιάς και οι ιεροκήρυκες τις Κυριακές. Λόγια πολλά, χωρίς ουσία.
Τι έγραφες τόση ώρα και το μόνο που μας έμεινε είναι ότι εσείς πιστεύετε σε θεό και μεις όχι! Αυτό ήταν γνωστό.
Επίσης μας έλεγες ότι εμείς υποστηρίζουμε την Υπερηφάνεια. Αυτό δεν το είπε κανένας. Ακριβώς το αντίθετο λέγαμε. Ότι από αυτήν την ψυχική αρρώστια πάσχετε όλοι σας.
Κατάλαβες τώρα ότι τόση ώρα, έγραφες χωρίς να λες τίποτα… και όταν αναγκάστηκες να πεις κάτι, αυτό ήταν η συκοφαντία;

Να και τα αποτελέσματα φίλοι μου από το πείραμα με την ερώτηση (Κωνσταντίνος vs Αθανάσιος)
Απάντηση Ορθό: Άσε τον Άγιο Αθανάσιο…

Αυτό είναι το θέμα μας κύριοι: Όταν οι απαντήσεις μας φοβίζουν οι ερωτήσεις αποφεύγονται!
Τώρα με πιάνεις Ορθόδοξε όταν σου λέω με βολεύει που είσαι εδώ, γιατί σε χρησιμοποιώ σαν παράδειγμα…;

Dyer είπε...

Με τη θρησκευτική διδασκαλεία γίνεται ο άνθρωπος καλύτερος ή με την υλική βελτίωση της ζωής του;
Ερώτηση που απευθύνεται σε όλους τους πιστούς.
Ιστορικά αποδεικνύεται ότι η υλική βελτίωση είχε σαν συνέπεια ο άνθρωπος να γίνει περισσότερο «άνθρωπος». Προσοχή μη σκεφτείτε τίποτα απόλυτο ή φανταστικό απλά μια μικρή βελτίωση. Αναμενόμενη φυσικά αφού ο άνθρωπος αποτελείται μόνο από ύλη και δεν έχει καμία σχέση με τις μεταφυσικές θρησκευτικές διδασκαλίες. Ελέγχοντας μάλιστα τις περιττές υλικές ανάγκες έχει κάνει ένα βήμα για την κατάκτηση της ευτυχίας όπως υποστηρίζει σωστά και ο Επίκουρος.
Στο Μεσαίωνα η θρησκεία ήταν κυρίαρχη αλλά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, όχι επειδή οι άνθρωποι δεν ήταν αρκετά πιστοί, αλλά επειδή δεν βελτιώνεται η ύλη-άνθρωπος με τις ιδέες, απαιτείται υλική δράση. Πράγμα που κατάφεραν οι επιστήμες παρέχοντας υλικά αγαθά και ευκολίες.
Όταν πεινάς είναι θεμιτό και να κλέψεις και το «ου κλέψεις» το γράφεις στα ….. όταν όμως είσαι χορτάτος δεν διανοείσαι να κλέψεις είτε στο έχει πει ο Μεγαλοδύναμος, είτε όχι, , έχεις την ηθική μέσα σου. Όταν έχεις μηχανές για να μαζέψεις το σιτάρι δεν χρειάζεσαι δούλους, εκπαιδευμένους χειριστές χρειάζεσαι.
Άθεε το παλεύω να είμαι στο θέμα αλλά οι προκλήσεις είναι πολλές. Πάντως την υπερηφάνεια την αγνοώ.

Άθεος είπε...

Για την υπερηφάνεια είπα Dyer «Η Υπερηφάνεια αν εκδηλώνει υψηλοφροσύνη, είναι αρετή, όμως αν εκδηλώνει έπαρση, υπεροψία και αλαζονεία, όπως στην περίπτωση των δογματικών που κάνουν λόγο για αναλλοίωτες αλήθειες, τότε είναι ελάττωμα. Λίγα λόγια που λένε πολλά κι όχι πολλά που δεν λένε τίποτα.
Τώρα, αν στην ερώτησή σου πάρεις απάντηση, γράψε μου. Όμως ότι θα πάρεις κήρυγμα αυτό είναι γνωστό από τώρα. Κι αυτό γιατί αντί για απάντηση… στρίβουν δια του κηρύγματος!

Dyer είπε...

Αντιγράφω από το βικιλεξικό
το θετικό συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν έχει επιτελέσει ένα αξιόλογο έργο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αυτοεπιβεβαίωσή του
το συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν συνειδητοποιεί την αξία του ως άνθρωπος και πλήττεται όταν κάποιος προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του
(αρνητικά) η αλαζονεία.
Απλά πράγματα.
Το κόλλημα των Ορθοδόξων νομίζω ειναι στο «συνειδητοποιεί την αξία του ως άνθρωπος» ειναι δυνατόν οι υποτακτικοί να νοιώσουν ότι έχουν αξία; Απαγορεύεται να έχουν αξία, μέγα αμάρτημα. Αφού το ότι υπάρχουν το οφείλουν στον Φιλεύσπλαχνο Μεγαλοδύναμο Δυνάστη.
Μέκανες να παραβώ τον όρκο μου Άθεε.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε, θα μου επιτρέψεις να πω ότι εσύ προσωπικά μπορεί να μην πήρες κάποια απάντηση από το παραπάνω σχόλιο μου, αλλά κάποιος άλλος ίσως να πήρε κάτι παραπάνω. Φαντάζομαι ότι με καταλαβαίνεις.
Επίσης με τη δική σου λογική πολύ εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος άλλος ότι εσύ ο ίδιος πέφτεις στην παγίδα που περιγράφεις γιατί από εσένα προσωπικά δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό σχόλιο. Τις ύβρεις τις αφήνω στην άκρη, έχω ακούσει και χειρότερα …
Χαίρομαι που η παρουσία μου σε ευχαριστεί, θα είμαι εδώ όσο με χρειάζεσαι αλλά σε παρακαλώ ξαναδιάβασε τα σχόλια μου.

Αγαπητέ Dyer σαφώς και με την θρησκευτική διδασκαλεία αφού ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη αλλά και πνεύμα.

Άθεος είπε...

Την διάβασα αγαπητέ την απάντησή σου και κατάλαβα ό,τι σου έγραψα:
Αποφεύγεις τις απαντήσεις, όταν οι ερωτήσεις σε τρομάζουν!

Ορθόδοξος είπε...

Ποια ερώτηση αγαπητέ άθεε θεώρησες ότι με τρόμαξε;

Dyer είπε...

Εκ του αποτελέσματος δεν αποδεικνύεται η άποψή σου Ορθόδοξε. Ακόμα και αν δεχθώ τον ισχυρισμό σου για το πνεύμα, αυτό το μεταφυσικό ιδεολόγημα, δεν βοήθησε ποτέ στην ουσιαστική βελτίωση του ανθρώπου, πάντα εκ του αποτελέσματος. Άρα είναι σαν να μην υπάρχει ή αν υπάρχει δεν προσφέρει τίποτα στην εδώ ζωή, για να συμπλεύσω με τα πιστεύω σου. Τουλάχιστον αυτό μπορείς να το καταλάβεις;

Antonis είπε...

Την διάβασες την απάντηση του ορθόδοξου άθεε, αλλά μάλλον δεν κατάλαβες και πολλά ε;

skeptic είπε...

Η ικανότητα των ¨πιστών¨ -το βάζω σε εισαγωγικά γιατί από μόνοι τους παραδέχονται ότι είναι μόνο κατ όνομα πιστοί-να περιστρέφονται γύρω από μια ερώτηση,είναι καταπληκτική.Σε αυτό εδώ το θέμα,θα το συναντήσουμε αρκετές φορές και ελπίζω εγώ προσωπικά να οπλιστώ με υπομονή για να μη ξεφύγω.
Ρωτώ εξ αρχής μήπως υπάρχει κάποιο λάθος στον αρχικό σχεδιασμό και αποτρέπει τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος σαν ον υπό το ΠΡΙΣΜΑ κάποιας αλήθειας και παίρνω απάντηση ¨δεν υπάρχει λάθος,εμείς φταίμε¨.Ξαναρωτώ ότι ενώ ζει η ανθρωπότητα σε θεοκρατικό περιβάλλον,χιλιάδες χρόνια τώρα και δε με ενδιαφέρει η προέλευση της ¨αλήθειας¨ είτε είναι από χριστό-12θεο-βούδα-κούδα και τα λοιπά,δεν είμαστε καλύτεροι(το βλέπουμε καθημερινά).Και παίρνω απάντηση:εμείς φταίμε,κανένα λάθος ο θεός ή κάποιοι εγκληματούν και συμπαρασύρουν και τους άλλους(Βέβαια αυτό το τελευταίο βολεύει στην προβατοποίηση).

Απαντήστε επιτέλους σε ένα ερώτημα ευθέως και χωρίς περιστροφές:

Είναι ικανή η πίστη στην αλήθεια(όπου αλήθεια βάλτε θεό-δόγμα) να κάνει τον άνθρωπο και κατ επέκταση τον κόσμο μας καλύτερο;Κι αν ναι γιατί δεν το έχουμε δει ακόμα,εφόσον οι γραφές όλων των θρησκειών διαπραγματεύονται την δική τους ορθότητα,είναι τέλειες,θεόπνευστες και λοιπά.Η θεόπνευστη διδασκαλία -η τέλεια- θα ήταν τουλάχιστον ικανή να δημιουργήσει μια κοινωνία ανθρώπων καλύτερη μιας αντίστοιχής της και όχι ανάμεσα σε εκατομμύρια 2-3 εξαιρετικούς,αγίους όπως θέλετε πείτε τους.(Εκεί στηρίζω την άποψη μου ότι η γραφή δεν είναι τέλεια).


Για το θεό που πιστεύεται,καταλάβετε επιτέλους ότι αναφέρομαι μόνο στους πιστούς.Στην κοινωνία του Άθου που έχετε σαν κορώνα στο κεφάλι σας,τόσα χρόνια,έχει εξαλειφθεί το κακοποιό στοιχείο που εμποδίζει τον άνθρωπο να γίνει καλύτερος;Αν μη τι άλλο,εκεί θα έπρεπε να έχουμε το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για το ποιόν της δική σας αλήθειας.

Στους αγίους τόπους εκεί που λαμβάνει χώρα το πιο μεγάλο μυστήριο της ορθοδοξίας,η κοινωνία των πιστών είναι τέλεια;Αυτοί που βλέπουν το θαύμα με τα μάτια τους όπως υποστηρίζουν και το μεγαλείο του θεού,γιατί δε σέρνονται στη γη πλησιάζοντας τον,έχοντας κατανοήσει την μικρότητά τους και το μεγαλείο Αυτού;Έχω δει φωτογραφία ενός γεράκου ρασοφόρου,που σέρνεται κυριολεκτικά να φτάσει τον ιερέα για την ¨θεία κοινωνία¨.Πραγματικά βλέποντάς τον θεώρησα πως η πίστη αυτού του ανθρώπου θα έπρεπε να είναι αληθινή,όμως αυτό δεν αποτελεί απόδειξη περί της ύπαρξης ενός υπερφυσικού όντος ή αντιπροσωπευτικό δείγμα όπως αναφέρθηκα πιο πάνω,αλλά εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει τον πιστό,είτε είναι σε ανώτερα κλιμάκια ιεροσύνης,είτε στην τελευταία τρύπα της φλογέρας,πιστό κατ όνομα.Πράγμα παράδοξο.



Ο ορθόδοξος με πολλές ανούσιες περιστροφές περι την ύπαρξη ή όχι του θεού,ενισχύει την άποψή μου,ελλείψει επιχειρημάτων του, πως ότι βιώνει συντελείτε μόνο μέσα στο κεφάλι του.Αν ο φίλος ορθόδοξος έχει γίνει ανώτερο ον -δεν αντιλέγω- γιατί δεν υπάρχουν μερικά εκατομμύρια σαν αυτόν για να δούμε επιτέλους μια κοινωνία πιο ουσιαστική και όχι υπέρ του θεαθήναι;Αν και ο ορθόδοξος θεωρώ με τα δικά του δεδομένα,λαμβάνει βαρύτατη αμαρτία θέτοντας την πίστη του προς απολογισμό ή της δημοσίας αμφισβήτησης,παρά του ότι είναι μονίμως εκτός θέματος,έχει σαν αρχή την γνωστότερη τακτική όλων των αιώνων που στο όνομά της έγιναν τα μεγαλύτερα αίσχη στην ιστορία....¨ο σκοπός αγιάζει τα μέσα¨

Και στη τελική έχουμε τον antonis που πιστεύει στο μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι,ειρωνικά να μας λέει πως δεν έχουμε το νου να καταλάβουμε τον ορθόδοξο.Πραγματικά,ορισμένες φορές νομίζω πως ζω σε άλλο πλανήτη..


Συγχωρέστε με για το μέγεθος της δημοσίευσης,αλλά το Λακωνίζειν είναι απίθανο όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση.Και αυτό είναι δείγμα ταπεινότητας προς τα μεγαλύτερα μυαλά εδώ μέσα και όχι δείγμα έπαρσης που σας αντιπροσωπεύει λέγοντας προς χιλιάδες άλλες θρησκείες-αιρέσεις,ότι κατέχεται την μοναδική αλήθεια αντί αυτών.Αυτό σου λέει ο διαχειριστής..

Γιατρος Του Ικα είπε...

Ε ρε σχόλια...
Πάμε.
1ον Ανώνυμε με το τηλεσκόπιο.Η συντριπτική πλειονότητα (όχι πλειοψηφία,απ'όσο θυμάμαι δεν έγινε σχετική ψηφοφορία) των ανθρώπων που κοιτούν τον ουρανό με διαφόρων ειδών τηλεσκόπια με επαγγελματική ιδιότητα και γνώση είναι άθεοι(http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html).Δεν θα σου αναφέρω άλλες έρευνες που δείχνουν αντίστροφη σχέση μεταξύ θρησκευτικής πίστης και παιδείας (ή ακόμη και IQ αλλά το IQ είναι αμφιλεγόμενη ένννοια) για να μη με πεις και ρατσιστή...
2ον Ανώνυμε υπερασπιστή της επιστημονικότητας.Η θρησκεία ευαγγελίζεται ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια (ρώτα και τον ορθό-δοξο).Πιστεύει επίσης ότι από την αποδοχή ή μη της αλήθειας της εξαρτάται η αιώνια μοίρα της ίδιας της ανθρωπότητας.Αν αυτό τώρα δεν σου φαίνεται ως ταμάμ (ομιλούμεν και τουρκιστί-ακόμη μιά απόδειξις ανθελλινισμού) συνταγή που γεννά φανατισμό και μισαλλοδοξία δεν ξέρω τι νόημα έχουν οι λέξεις.Και αν αυτό δεν σε πείθει κοίτα την ιστορία.Ωραία τα λόγι απερί αγάπης αλλά ακούγονται με δυσκολία πίσω από τις κραυγές του μίσους.
3ον Ορθό-δοξε.Δεν κατανοείς τίποτα.
Το υφάκι σου είναι βαθύτατα προσβλητικό και υποτιμητικό.
Μια ερώτηση μόνο:από πότε η εσωτερική βίωση εκλαμβάνεται ως στοιχείο αλήθειας;Και από που και ως που το δικό σου εσωτερικό βίωμα (είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ο θεός του ορθόδοξου χριστιανισμού) είναι καλύτερο από το δικό μου;Και εγώ νοιώθω βαθιά μέσα μου και βιώνω καθημερινά ότι δεν υπάρχει θεός.Δεν κατάλαβα.Τι είναι αυτό που καταξιώνει το δικό σου βίωμα και απαξιώνει το δικό μου;Ή μήπως νομίζετε εσείς οι ΧΟ® ότι έχετε το μονοπώλιο της βιωματικότητας και εμείς οι άθεοι είμαστε τίποτα από τον πλανήτη Βούλκαν;
4ον Προς αρκετούς σχολιαστές.Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η άνοδος του χριστιανισμού είναι αποτέλεσμα της παρακμής του αρχαίου κόσμου και όχι η αιτία της.
Επίσης οφείλω να ομολογήσω ότι ο αντιεβραϊσμός μερικών με προβληματίζει.
ΥΓ:Ο άνθρωπος δεν είναι πνεύμα έχει πνευματικές λειτουργίες.Δέχομαι αποδείξεις για το αντίθετο.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Dyer το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς εύκολα και γρήγορα από τα λεγόμενα σου, είναι απλά ότι δεν πιστεύεις στο Θεό. Όλα τα υπόλοιπα που υποστηρίζεις είναι λογικά και επόμενα βάση της πρώτης διαπίστωσης. Θέτεις αρχικά ένα ερώτημα στο οποίο σπεύδεις αμέσως να απαντήσεις μόνος σου, βάση των γνώσεων σου και όλου του βίου σου και εμένα προσωπικά μου δημιουργείται μια απορία.
Από πού παρατηρείς ότι αποδεικνύετε και μάλιστα ιστορικά ότι η υλική βελτίωση βοηθά τον άνθρωπο να γίνει περισσότερο άνθρωπος και μάλιστα τι σημαίνει για εσένα ο χαρακτηρισμός “περισσότερο άνθρωπος”; Μάλλον περισσότερο πρέπει να εστιάσουμε στο τι θεωρείς εσύ αύξηση της ανθρωπιάς στο κόσμο, γιατί εκεί εστιάζετε το πρόβλημα. Πότε γίνετε ο άνθρωπος δηλαδή “καλύτερος” και πότε βελτιώνετε, όταν ζει πιο άνετα βιοποριστικά αυξάνοντας τα υλικά του αγαθά ή όταν αρχίζει να κατανοεί βαθύτερα νοήματα σχετικά με τη ζωή του, νοήματα που τον φέρνουν πιο κοντά στον συνάνθρωπο και στο δημιουργό Του;
Για εσένα βέβαια που χωρίς καμιά απόδειξη είσαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει Θεός και επομένως ο άνθρωπος είναι μόνο ύλη, είναι φυσιολογικό να δηλώνεις τα παραπάνω. Οποιαδήποτε με τα πιστεύω σου τα ίδια θα υποστήριζε. Ευτυχώς όμως αγαπητέ ο Θεός δεν είναι ένα ιστορικό πρόσωπο που πέρασε ή μια περίοδος που έλιξε. Ο Θεός είναι αιώνιος και πανταχού παρόν και οι άνθρωποι που ακολούθησαν τις εντολές Του μέσα στους αιώνες απέδειξαν ότι η πίστη μας είναι αληθινή. Η ζωή τους μαρτυρά του λόγου το αληθές, οι αρετές που απέκτησαν, τα χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός, τα θαυμαστά σημεία που επιτελούσαν προς Δόξα Θεού εν ζωή και μετά θάνατον και έως τις μέρες μας φυσικά. Έχει σημασία αν αυτοί είναι περιορισμένοι στον αριθμό; Μάλλον όχι αφού από τη στιγμή που έστω και ένας βρεθεί να πράξει και να αποδείξει ότι οι εντολές του Θεού είναι σωτήριες, αρκεί. Το ότι εμείς ζούμε διαφορετικά και το ότι όλοι μας προτιμούμε τα υλικά σε βάρος της ψυχικής μας υγείας, δεν υποβαθμίζει τον Θεό. Θα ήταν τουλάχιστον ανόητο εάν υποστηρίζαμε κάτι τέτοιο.

Για τον άθεο η υπερηφάνεια υπό ορισμένες προϋποθέσεις είναι αρετή. Επόμενο θα μπορούσε να πει κανείς και αυτό, αφού μας βολεύει και μας εξυπηρετεί. Χαρακτηρίζει ως υπερόπτες και αλαζόνες τους πιστούς, διότι δεν έχει μπορέσει έως τώρα να κατανοήσει τι είναι πραγματικά ταπείνωση και τι υπερηφάνεια και όταν του προτρέπεις να αφήσει τις σύνθετες ερωτήσεις και να ασχοληθεί με τα πιο απλά ζητήματα που όμως είναι καίριας σημασίας, θεωρεί ότι μειονεκτείς απέναντι του και ποίος ξέρεις τι άλλο βάζει στο μυαλό του … Για να πας στο πολλαπλασιασμό άθεε, πρώτα περνάς από την πρόσθεση, δεν γίνετε διαφορετικά. Βέβαια όπως έχω ξαναπεί και χωρίς ποτέ να έχω καμία διάθεση να μειώσω κανένα συνομιλητή μου, κατανοώ κάθε απάντηση που δίνετε εδώ μέσα.
Δεν θα μάθεις αγαπητέ Dyer τι είναι υπερηφάνεια από το βικιλεξικό και “εκ του αποτελέσματος” και μόνο σε όλα τα θέματα που σχολιάζονται σε αυτό το χώρο και όχι μόνο σε αυτό που ανέφερες, αποδεικνύετε η ύπαρξη Του Θεού. Εσύ μπορεί να θεωρείς ότι πέντε αυτοκίνητα, δέκα διαμερίσματα και μερικές χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα θα σε έκαναν ίσως ευτυχισμένο, αλλά κάποιοι άνθρωποι ακόμα και σήμερα κατανόησαν ότι όλα αυτά είναι μια φούσκα που κάποτε θα σκάσει και θα μας αφήνει κενούς σε αιώνια βάση. Εσύ μπορεί να μην έχεις κατανοήσει τα παραπάνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται. Σαφώς και η επιστήμη βοηθάει σε πολλούς τομείς στην βελτίωση της ζωής μας, αλλά η ψυχή έχει ανάγκη από άλλη τροφή, από το δημιουργό της.

Αγαπητέ Γιατρός του Ίκα η εσωτερική πληροφορία που δέχεται ο πιστός κατά την γνώμη είναι από τις μικρότερες ενδείξεις για την ύπαρξη Του Θεού και αν θέλεις εσύ προσωπικά μας εξηγείς τι εννοείς όταν λες ότι βιώνεις τη μη ύπαρξη Του Θεού …

Γιατρος Του Ικα είπε...

Γιατί μας έχεις εξηγήσει εσύ τι εννοείς ότι βιώνεις την ύπαρξή του;
Εγώ λοιπόν βιώνω την πραγματικότητα και νοιώθω,αισθάνομαι βρε παιδί μου πως το λένε την απουσία του θεού.
Όπως έχω πει πολλές φορές θεωρώ την πρόταση "υπάρχει θεός" εμπειρικά ελέγξιμη και δεν προσυπογράφω την θεώρηση αρκετών (ακόμη και άθεων) ότι άλλο θεολογία και άλλο επιστήμη.
Η θεολογία διατυπώνει προτάσεις κρίσης επί του πραγματικού.Το ότι ντύνει a priori την προς εξέταση έννοια αξιωματικά με τις ιδιότητες του ασύλληπτου,του άφατου και του υπέρλογου εμένα δε μου λέει τίποτα.
Αν κάτι είναι υπεράνω των ανθρωπίνων νοητικών δυνατοτήτων πρώτα το μελετάμε το εξετάζουμε αφού πρώτα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει και μετά αποφαινόμαστε "οκ παιδιά αυτό είναι πάνω από τις δυνατότητές μας να το κατανοήσουμε".
Όταν όμως αυτές οι ιδιότητες αποδίδονται σε μιά έννοια εκ των προτέρων εμένα τουλάχιστον μου βρωμάει προσπάθεια να προστατεύσουμε την αγαπημένη μας φαντασίωση από την κριτική.
Έτσι λοιπόν κι εγώ λέω:ο κόσμος θα ήταν αλλιώς αν υπήρχε θεός.Και αυτό το αντιλαμβάνομαι και συναισθηματικά και λογικά.
Aν το βίωμα ορθόδοξε είναι από τις ελάχιστες πληροφορίες που σε πείθουν για την ύπαρξη του θεού θα μπορούσες να αναφέρεις ενδεικτικά κάποια/-ες από τις μέγιστες;

Ορθόδοξος είπε...

Τα βιώματα αγαπητέ Γιατρος Του Ικα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί ένας να αισθάνεται απλά την παρουσία Του Θεού με κάποιο αίσθημα και ένας άλλος να ζει στην κυριολεξία τον Θεό και με όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις του. Εξαρτάτε από τον ίδιο τον άνθρωπο, το κατά πόσο προσπαθεί να πλησιάσει τον Θεό, την προαίρεση του, γενικά την ψυχική του κατάσταση και ποιος ξέρει από τι άλλο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Θεός υπάρχει και όποιος θέλει να τον βιώσει, τον βιώνει. Το ότι κάποιοι τον έχουν ζήσει και τον ζουν, πρέπει τουλάχιστον να μας προβληματίζει.
Όταν απουσιάζουν τα παραπάνω λογικό είναι να μην αισθανόμαστε την παρουσία Του. Όλα από εμάς εξαρτώνται.
Καθημερινά σε παρατηρούνται περιστατικά σε πιστούς αλλά και άπιστους που αποτελούν τρανταχτά σημεία Θείας παρουσίας. Μόνο ο Θεός γνωρίζει πραγματικά για ποιο λόγο συμβαίνουν και σε ποιους θα συμβούν. Το να τα εντοπίσουμε ειδικά σε εμάς που ζούμε και στην Ελλάδα είναι το μόνο εύκολο, το θέμα είναι με τι διάθεση θα τα αναλύσουμε. Με διάθεση υπεροψίας έχοντας στο μυαλό μας τη βεβαιότητα ότι σίγουρα δεν υπάρχει Θεός χωρίς να έχουμε καμιά βάσιμη αιτιολογία ή με καλή προαίρεση έστω και εάν δεν πιστεύουμε, αναζητώντας την αλήθεια;

http://www.imgap.gr/file1/sthavmata.html

http://www.youtube.com/watch?v=49-Az4xNZ_M

http://www.youtube.com/watch?v=dQSBjxOlYn8

Γιατρος Του Ικα είπε...

Όταν στην ερώτησή μου "τι κάνει το δικό σου βίωμα ορθόδοξε πιό αξιόπιστο από το δικό μου" μου απαντάς "το βέβαιο είναι ότι ο θεός υπάρχει" κατανοείς βέβαια ότι συζήτηση δεν μπορεί να γίνει και γι'αυτό δεν φταίω εγώ...
Όσο για τις διάφορες ιστοριούλες στις οποίες μας παραπέμπεις θα ήθελα να μου εξηγήσεις για ποιό λόγο ενώ αποδέχεσαι άκριτα ότι αυτά ισχύουν αμφισβητείς ας πούμε τις αντίστοιχες μαρτυρίες για θαύματα τωων αρχαίων θεών από τον Ηρόδοτο ή ας πούμε τα θαύματα του Sai Baba που είναι και στο YouTube (τα ίδια τα "θαύματα" όχι ιστοριούλες);
(Η απάντηση είναι ότι και αυτά θαύματα είναι αλλά τα κάνουν...οι δαίμονες!)
Πάντως με αφορμή και τη δημοσίευση του εν λόγω γνωμικού σήμερα από τον Διαγόρα να θυμίσω την ρήση του D.Hume πάνω στο θέμα των θαυμάτων:«Καμία μαρτυρία δεν είναι επαρκής για να επαληθεύσει ένα θαύμα, εκτός αν η μαρτυρία είναι τέτοιου είδους ώστε το ψευδές της να αποτελεί μεγαλύτερο θαύμα από το γεγονός που προσπαθεί να επαληθεύσει.»

Ανώνυμος είπε...

Ρε Γιατρέ μέσα σε όλα αυτά που σου έγραψε ο ορθόδοξος μόνο το "το βέβαιο είναι ότι ο θεός υπάρχει" είδες;
Και ειρωνεύεσαι και μετά κιόλας !!! Έλεος πια.

Άθεος είπε...

Μου φαίνεται θα ενεργοποιήσω τον μετριασμό σχολίων. Τι όρεξη είναι αυτή για συζήτηση ρε παιδιά… Αρχίσατε να μιλάτε πάλι περί ανέμων και υδάτων και ο antonis συνηγορώντας τον Ορθό. να μου λέει «Την διάβασες την απάντηση του ορθόδοξου άθεε, αλλά μάλλον δεν κατάλαβες και πολλά ε;»
Ποια απάντηση μου έδωσε ο Ορθό. ρε φωστήρα…
Διάβασες μήπως τι τίτλο έχει η ανάρτηση; διάβασες τι ερώτηση έβαλα για σας τους φωστήρες; Και αντί για απάντηση την πρώτη φορά ο Ορθό. μου έγραψε «Άσε τον Άγιο Αθανάσιο…» και τη δεύτερη φορά μου λέει «Ποια ερώτηση αγαπητέ άθεε θεώρησες ότι με τρόμαξε;»!!!!
Τώρα ο Ορθό. κάνει πώς δεν ακούει και ο Antonis ονειρεύεται!
Δεν χρειάζεται να καταλάβετε τίποτα εσείς. Οι φίλοι της σελίδας πήραν το νόημα της ανάρτησης και σεις, σαν παραδείγματα, αποδείξατε ότι αυτό που λέω είναι αληθές!
Και κάτι για τον Ορθό. Μην μου βάζεις εμένα λόγια που δεν είπα. Πριν ακούσεις τους αγράμματους κήρυκές σου, άνοιξε και κανένα λεξικό να μάθεις τι σημαίνει Υπερηφάνεια. Αυτό που κατηγορείτε εσείς, σας το είπα και χθες, πάσχετε εσείς οι ίδιοι. Όμως πρωτίστως πάσχετε και από ανίατο εγωισμό!

tzaspy είπε...

Ρε παιδια , μηπως έχουμε καταντησει το BLOG , σε αιθουσα κατηχητικου υψηλου επιπεδου;Τι αερολογιες και μπουρδολογιες μας τσαμπουνανε οι ελληνορθοδοξοι και οι ταλιμπανορθοδοξοι , με ολα αυτα που κουβαλανε στο μυαλο τους;Εδω δε μιλαμε πια για θεους κι οξαποδω, αλλα συζηταμε δογματικα θεματα που αφορουν την ελληνορθοδοξη εκδοχη του χριστιανισμου. Μια δηλαδη εκδοχη που και στους κολπους των χριστιανικων εκκλησιων ουδεμια υπολειψη , εχει.Αν θελετε να συζητησετε επι της ουσιας με ενα θρησκευομενο σοβαρο , να συζητησετε για την ιστορια τους.Γιατι ολες οι θρησκειες εχουν την δικη τους ιστορια. Γιατι Ιστορια σημενει πραξη. Και στην πραξη κρινετε η ορθοτητα μιας θεωριας,οχι στα λογια.Ας μιλησουμε λοιπον κυριοι ορθοδοξοι , για το πως θεσατε στην πραξη , επι 2010 χρονια , ολα αυτα τα ωραια, αλλα πολυ γενικα και αοριστα, που μας λετε τοσες μερες.Ας δουμε ποσα κιλα επιφοιτησης πηρατε απο το Αγιο Πνευμα και ποσα καλα εχει κανει η εκκλησια σας ολους αυτους τους αιωνες που εφαρμοζετε οσα σας διδαξε ο Χριστος.( ή μηπως ο Αποστολος Παυλος);

Άθεος είπε...

Τώρα… σώθηκες tzaspy! Αν βρεις κανέναν να σου απαντήσει σε καμιά ερώτηση γράψε μου να τον διαβάσω κι εγώ!
Μα ξέρουν ιστορία; Τι να συζητήσουν; Μια ερώτηση τους έκανα για τον άγιο Αθανάσιο και κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα. Σαν εκείνο το ανέκδοτο με το κρασί στο κελάρι!
(κάτω από το πετραχήλι δεν ακούγεται τίποτα!)

Άθεος είπε...

Μετά από μισό χρόνο, πάλι επίκαιρο
το ανέκδοτο

Dyer είπε...

Αγαπητέ Ορθόδοξε όταν απαντούσα στην ερώτηση, την οποία σκέφτηκα εξ αιτίας κάποιου σχολείου, ήμουν σίγουρος για τις αντιρρήσεις σου. Γιαυτο έγραψα δυο απλά παραδείγματα (θα μπορούσα πολύ περισσότερα) και αναφέρθηκα και στο Επίκουρο, μήπως και σε φρενάρω λίγο από το κήρυγμα. Μάταιος κόπος. Τα αγνόησες και κατέληξες στα αυθαίρετα συμπεράσματά σου.
Το βικιλεξικό δεν το ανέφερα σαν κάτι ιδιαίτερο, απλά είναι προσιτό, και φαίνεται καθαρά ότι η υπερηφάνεια είναι διαφορετική από την αλαζονεία και τον εγωισμό. Πάλι όμως τα μπέρδεψες.

skeptic είπε...

Αυτό ακριβώς περιμένω κι εγώ φίλε tzaspy.Απαντήσεις για να καταλάβουμε σε τι ωφέλησε την ανθρωπότητα η τέλεια γραφή που επικαλούνται.Σαν απάντηση,έλαβα από το τεχνικό τιμ του "ορθόδοξος" τα παρακάτω:

"από τη στιγμή που έστω και ένας βρεθεί να πράξει και να αποδείξει ότι οι εντολές του Θεού είναι σωτήριες, αρκεί"

Μέσα σε 2 χιλιάδες χρόνια ιστορίας κι εκατομμύρια κόσμου ,θα του αρκεί που ΕΝΑΣ μαθητευόμενος αρίστευσε.Κατά τα άλλα μιλάνε για την τέλεια γραφή,την τέλεια διδασκαλία την θεόπνευστη.Τι να μας πούνε και τα μαθηματικά.Σε παρακαλώ (προκαλώ)τεχνικό τιμ του "ορθόδοξος" αν έχεις πίστη ίση με ένα κόκκο σινάπεως,μετακίνησε το βουνό των αμφιβολιών μέσα από την κεφαλή μου,αλλιώς σώπασε,γιατί εκτίθεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή για να καταλάβω τώρα.Ο άθεος έχει εργαστεί εκατοντάδες ώρες με το blog του και προσπαθεί να πείσει και άλλους πως δεν υπάρχει κάτι(θεός).
Και σένα τι σε κόφτει αν θέλει να πιστεύει κάποιος σε θεό;
Γιατί δεν προσπαθείς να πείσεις τους οπαδούς της κούφιας γης για το λάθος των αντιλήψεών τους.Έτσι για αλλαγή βρε αδερφέ.
Μήπως πληρώνεσε για το blog από τίποτα "στοές";

Άθεος είπε...

Οι στοές μάστορα είναι των πιστών. Πολιτικοί και οι ιερωμένοι συμμετέχουν σ’ αυτές κι όχι άθεοι.
Τι εγωισμός, να θέλετε να πειστεί ο κόσμος ότι υπάρχει θεός…
Να, αν υπάρχει, να, κι αν δεν υπάρχει! Τίποτα δεν αλλάζει παλικάρι μου μ’ αυτό. Το θέμα είναι πώς ερμηνεύεις τον κόσμο.
Ο κόσμος είναι υλικός! Τα υπόλοιπα είναι ιδέες που γεννιούνται στο μυαλό. Χωρίς μυαλό, ιδέες δεν υπάρχουν. Όμως η ύλη υπάρχει, είτε υπάρχει το μυαλό είτε δεν υπάρχει!
Αυτά τα λέγαμε πριν δυο μήνες, αλλά εσείς ούτε που διαβάσατε τις σχετικές αναρτήσεις. Κολλημένοι στο κήρυγμα, τις φανφάρες, τα μεγάλα κούφια λόγια και τις αερολογίες.
Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Το θέμα είναι πώς ερμηνεύεις τον κόσμο. Αυτό αν το μάθετε, θα έχετε κατακτήσει το μισό κόσμο. Τώρα είστε μηδενικά. Άκου θεοί, διάβολοι και καλικαντζάροι!
Δεν ντρέπεστε και καθόμαστε εδώ και συζητάμε σαχλαμάρες….

iamaticus είπε...

ΓΕΝΝΑΙΕ ΑΘΕΕ!!!

Πρωτη φορα σου γραφω στο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ BLOG ΣΟΥ.

Ευκαιρια λοιπον και να ΔΙΑΦΗΜIΣΤΩ!!
(..να βγω απ την αφανεια).

Βεβαια στην ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ αυτη αναφορα που εμπεριστατωμενα αναπτυσσεις, ποιο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ θα μπορουσε να προβαλλει ...ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ??
..ΚΑΝΕΝΑΣ,εκτος ΙΣΩΣ απο...ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΚΕΣ ..ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ,που αφορουν ΤΟΝ Φ.Ο.Β.Ο!!!(..και τις ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕς ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ)!!!
Οπως τις βλεπει ΕΝΑΣ "ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ",οπως εγω¨:
Αν θελεις ΔΕΣ την ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ:

"Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ"(ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ).

www.iamaticus.blogspot.com
(ΔΕΣ ΗΧΟΥΣ ΑΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΑ).

Θα θεωρησω τιμη μου,αν βρεις χρονο να σχολιασεις...ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΑΞΩ ΑΠ ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ,αν την αναρτησεις μαζι με το σχολιο μου..ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΤΥΠΟΥ...στο: "ΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ".
(Βεβαιως αν θελεις,κι αν τεχνικα γινεται).

Ευχαριστιες...
(ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ).

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ iamaticus για τα καλά σου λόγια, όμως ας αφήσουμε το χιούμορ στη σελίδα σου, την οποία θα επισκεφτώ για να δω πόση αντοχή έχουν οι μύθοι!
Εμείς εδώ τους σπάσαμε όλους!

iamaticus είπε...

ΓΕΝΝΑΙΕ ΑΘΕΕ...

Και παλι ευχαριστω...
Να υπενθυμισω σε ολους τους ευγενικους και.. μη επισκεπτες του:

"ΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ"οτι:

¨Για του αρχαιους ΕΛΛΗΝΕΣ η πρωτη αρετη ειναι Η ΑΝΔΡΕΙΑ....με ΜΗΤΕΡΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ!!!!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ (...Αδημονω για την νεωτερη ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ).

Γιατρος Του Ικα είπε...

Όταν οι οπαδοί της κούφιας γης αρχίσουν να διδάσκουν τη θεωρία τους ως υποχρεωτικό και μοναδικό στο αντικείμενό τους μάθημα στα σχολεία στα οποία φοιτούν και τα δικά μας παιδιά.
Όταν οι οπαδοί της κούφιας γης αρχίσουν να μισθοδοτούνται από το κράτος.
Όταν οι οπαδοί της κούφιας γης επιβάλλουν τις απόψεις τους για το ποιός πρέπει να παντρύεται με ποιόν.
Όταν οι οπαδοί της κούφιας γης αποκτήσουν τόση περιουσία που να γίνουν βάρος στις πλάτες της ταλαίπωρης χώρας μόνο ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να φορολογηθούν δίκαια.
Όταν οι οπαδοί της κούφιας γης αρχίσουν να γίνονται τόσο σημαντικοί ώστε να επηρεάζουν την πορεία της ελεύθερης επιστημονικής έρευνας (βλ.βλαστοκύτταρα) ώστε να μην προσβληθούν(!)οι ιδεοληψίες τους.
Όταν λοιπόν γίνουν όλα αυτά τότε θα ασχοληθούμε και με αυτούς.Μέχρι τότε αρκούμαστε με τους κατόχους της κούφιας κεφαλής.
Άλλωστε ένας άνθρωπος για δικούς του λόγους έκρινε σκόπιμο να φτιάξει μιά ιστοσελίδα της οποίας κύριο θέμα είναι να εκθέτει τους προβληματισμούς του σε σχέση με το θέμα της θρησκείας από αθεϊστική σκοπιά.Αυτό τον ενδιαφέρει,γι'αυτό γράφει.Ποιό είναι το θέμα σου;

ΥΓ:Πάντως το τηλεσκόπιο δεν το αγόρασες για να κοιτάς πλανήτες και γαλαξίες έτσι δεν είναι;

Isidora είπε...

Καλημέρα Αθεε..

Τα σχόλια έχουν σκορπίσει στους τέσσερις ανέμους. Ο καθένας σχολιάζει κάποιον προηγούμενο. Θα μπορούσες κάποια φορά να γράψεις μιά κενή ανάρτηση για να δεις οτι τα σχόλια μάλλον τα ίδια θα είναι πάλι!

Ταυτίζουμε μάλλον εύκολα όλους τους πιστούς με την θρησκεία και τους καταλογίζουμε όλα τα στραβά και τα εγκλήματα που έχουν γίνει στο όνομά της (λες και είναι υποχρεωμένοι να απολογηθούν για όλα). Υπάρχουν πολλά είδη πιστών. Ολοι θα ξέρουμε καποιους (ας πουμε τον παππου ή τη γιαγια μας) που πιστέυουν στο Θεό αλλα καμιά σχέση δεν έχουν με φανατισμό, σκοταδισμό, εξουσία, εγκλήματα κλπ. Αντιστοιχα θα ξέρουμε και κάποιους αθεους που επισης καμια σχεση δεν εχουν με την λογικη, την προοδευτικότητα, την διαλεκτική και ό,τι άλλο. Υπαρχουν κολημμένοι πιστοί και κολημμένοι άθεοι. Οποτε οι γενικευσεις δεν βοηθουν κανεναν.

Επίσης: ο τρόπος ερμηνείας του κόσμου είναι αποφασιστικής σημασίας. "Ο κόσμος είναι υλικός! Τα υπόλοιπα είναι ιδέες που γεννιούνται στο μυαλό. Χωρίς μυαλό, ιδέες δεν υπάρχουν. Όμως η ύλη υπάρχει, είτε υπάρχει το μυαλό είτε δεν υπάρχει!"

Το πνευματικό των ιδεών, της φαντασιας, της μνήμης, των ονείρων κλπ γεννιέται απο την ύλη. Οποτε ο άνθρωπος όσο ειναι ζωντανος και ο υλικος του εγκεφαλος λειτουργει, παραγει και πνευματικά γεγονότα. Επομένως ο άνθρωπος έχει υλική και πνευματική διάσταση, αλλα το πνευματικο δεν εχει καμια σχεση με θεους, αθανασιες, μεταθανατον ζωές κλπ.

ΥΓ. Αυτο ήταν αλλη μια προσφορα ενός σχολίου εκτος θεματος!

Καλή συνέχεια και απορώ πώς τα βγάζετε πέρα όλοι με τέτοια φυγόκεντρα σχόλια.

NoN SeRViaM είπε...

Χαιρετώ τους φίλους του ιστολόγιου.

Πολύ καλή ανάρτηση, και μόνο τον τίτλο να βάλει κανείς στο μυαλό του, θα έχει καταλάβει κάτι πολύ σημαντικό.

Μόνο η μασκότ των αθεϊστικών ιστολόγιων δεν πήρε πρέφα (ή κάνει πως δεν πήρε..) για το τι πράγμα συζητάμε, και συνεχίζει στο γνωστό ρυθμό της, υποκρισία, ψέμα, και κάνει την Κινέζα όταν ερωτηθεί κάτι..

Τι έγινε με την περίπτωση Αθανάσιος VS Κωσταντίνος ρε παιδιά;
3 φορές έχει γίνει η ερώτηση, αλλά κάποιοι κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Το παράδειγμα λοιπόν "Αθανάσιος VS Κωσταντίνος" έρχεται σαν επιστέγασμα στον θέμα της ανάρτησης, μερικές ερωτήσεις δεν πρέπει καν να τις σκεφτόμαστε.

Άθεος είπε...

Ο Γιατρός του Ίκα απάντησε έξυπνα και με μπόλικο χιούμορ στον «ανώνυμο» χριστιανό. Αν διάβαζες Ανώνυμε, καλύτερα το blog θα έβλεπες ότι εμμονή με το υπάρχει δεν υπάρχει θεός, εσείς έχετε! Η ερμηνεία του κόσμου είναι το θέμα, το έχουμε πει κι άλλη φορά, κι όχι αν υπάρχει θεός. Και άντε να υπάρχει, με σένα θα ασχολιόταν; Και να φανταστείς δεν εννοώ εσένα σαν άτομο, αλλά σαν μονάδα ηλιακού συστήματος! Τόσα άστρα, γιατί να ασχοληθεί με το δικό σου…
Μια «διακύμανση κενού» είσαι για Εκείνον, για να σου το πω επιστημονικά, γιατί με τη γλώσσα του παππού σου ίσως να ήταν προσβλητική η λέξη!

Καλωσόρισες Isidora, στο blog. Μου αρέσει πολύ ο λόγος σου. Έτσι ακριβώς είναι. Γι αυτό φωνάζω. Οι χριστιανοί εδώ, όποια και να είναι η ανάρτηση, τα ίδια λένε. Κι αυτό γιατί ένα μόνο στόχο έχουν, άσχετα με την ανάρτηση: Ο Θεός υπάρχει και η Χάρις του μας καθοδηγεί.
Αντιλαμβάνομαι τα των γενικεύσεων. Ποτέ δεν κατηγόρησα παππούδες, παπάδες ή απλούς πιστούς για εγκληματική συμπεριφορά. Την τελευταία την έχουν μόνο οι ιδρυτές (Πατέρες, Απολογητές, Άγιοι, Πατριάρχες κλπ). Τούτους δεν τους θεωρώ καλούς ανθρώπους αλλά σκουπίδια που έφτιαξαν έναν κόσμο στα μέτρα τους. Αν δεν φρενάρουμε την εγκληματική τους καθοδήγηση, οδεύουμε προς αφανισμό. Το μίσος συνεχίζει και συσσωρεύεται ανάμεσα στους πιστούς χωρίς φραγμό και λογική.
Δεν εννόησα, βέβαια Ισιδώρα, τι πρεσβεύεις, όμως θα ήθελα να σε ξαναδώ.
Οι συνθήκες ωρίμασαν και ο μετριασμός σχολίων πλησιάζει. Θα μπει τάξη επιτέλους εδώ μέσα. Λίγα σχόλια και καλά και κυρίως εντός του θέματος.

Φίλε μου Non Serviam με αντελήφθης!
Τρεις φορές εγώ, και μία εσύ, και άλλη μια εγώ τώρα, μας κάνουν πέντε.
Ας τις μετράμε μέχρι την επόμενη ανάρτηση να δούμε, ποιος θα μας αποδείξει ότι σε τούτη την ανάρτηση, τουλάχιστον, κάναμε λάθος…;
Με πιάνεις, έτσι;

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε, το μόνο που κατάφερες να αποδείξεις για μια ακόμα φορά είναι το πόσο δίκιο έχω και εγώ όταν υποστηρίζω ότι η μητέρα της αθεΐας – άγνοιας είναι η υπερηφάνεια. Είναι δυστυχώς χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας μας, αλλά στην περίπτωση των άθεων έχει ξεπεράσει τα όρια, τόσο που επειδή βολεύει έχει αρχίσει πλέον να ωραιοποιείται κιόλας.
Δεν θα σε παρεξηγήσω όμως και ούτε πρόκειται και ποτέ να στραφώ έστω και λεκτικά εναντίων σου. Πιστεύω ότι ο Θεός που μας παρατηρεί συνεχώς, σίγουρα δεν αποδεχόταν τέτοιες συμπεριφορές. Η μόνη υποχρέωση μου αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι να ομολογώ την αλήθεια και να προσεύχομαι για κάθε άνθρωπο που έχει πέσει στην πλάνη. Στο μέλλον θα δούμε.
Είναι λογική η συμπεριφορά που παρουσιάζεις από την στιγμή που έχεις τόσο λανθασμένη αντίληψη για αυτή τη ψυχική ασθένεια. Το κακό έχει βαθιές ρίζες στην περίπτωση της αθεΐας. Μπορείς ελεύθερα να θεωρείς ότι οι ερωτήσεις σου με τρομοκρατούν και ότι δεν έχω τίποτα να αναφέρω αγνοώντας και υποβαθμίζοντας συστηματικά με διάφορους χαρακτηρισμούς τα σχόλια μου, ότι όλοι οι πιστοί ονειρεύονται και εσύ ζεις στον αληθινό κόσμο κ.λ.π. Υπάρχουν τόσοι πραγματικά πιστοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα αλλά και στον κόσμο ολόκληρο που, που ο Θεός με τις προσευχές τους και μόνο θα κάνει πάντα το καλύτερο σε κάθε περίπτωση και για το κάθε τι που υπάρχει.

Άθεος είπε...

Τι κενά λόγια είναι αυτά… τι ματαιοδοξία… τι αερολογία…
Αυτή την στιγμή ξέρεις τι σκέφτομαι;
Όχι θα μου πεις!
Αυτό μας έλλειπε να ήξερες!
Όταν λες «Πιστεύω ότι ο Θεός που μας παρατηρεί συνεχώς, σίγουρα δεν αποδεχόταν τέτοιες συμπεριφορές»
γιατί εγώ λοιπόν να πιστέψω ότι ξέρεις τι σκέφτεται ο θεός;
Στο τέλος γράφεις «Υπάρχουν τόσοι πραγματικά πιστοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα αλλά και στον κόσμο ολόκληρο που, που ο Θεός με τις προσευχές τους και μόνο θα κάνει πάντα το καλύτερο σε κάθε περίπτωση και για το κάθε τι που υπάρχει»
γιατί να σε πιστέψω ότι έτσι είναι;
Δεν ξέρεις τι έχω εγώ στο νου μου, που σου γράφω κάθε μέρα, και ξέρεις τι έχει ο θεός στο δικό του και τι θα πράξει;
Αν αυτό δεν λέγεται Υπερηφάνεια πνεύματος, τι λέγεται;
Τι πράγμα υπερηφανεύτηκα εγώ και με κρίνεις έτσι;
Γιατί με κρίνεις αφού είναι αμάρτημα;
Ποιος είχε δίκιο, ο Κωνσταντίνος ή ο Αθανάσιος;

NoN SeRViaM είπε...

Ρε συ ορθό,
Μέσα στο ίδιο μήνυμα, μας λες απ τη μία πως είμαστε εμείς οι περήφανοι με ψυχικά προβλήματα, κι απ την άλλη μας χαιρετάς και πας να τα πεις ένα χεράκι με το θεό;

Μεταξύ μας τώρα,
εξάλλου, όπως έχουμε ξαναπεί, κι εμείς σε λυπόμαστε, σε θέλουμε στο φως κι ελπίζουμε το καλύτερο για σένα,
τα πιστεύεις αυτά που λες, ή είναι ο τρόπος του "στρίβειν" που είναι της μόδας στους κύκλους σας τελευταία, όταν δε μπορείτε ν απαντήσετε σε κάτι να το ρίχνετε στην προσευχή;

Άθεος είπε...

6+1=7

Ανώνυμος είπε...

Advances are made by answering questions. Discoveries are made by questioning answers.

Άθεος είπε...

I agree!

Ανώνυμος είπε...

Τι να απαντήσεις σε γιατρούς του ΙΚΑ με επιχειρήματα περιεχομένου όπως το σχόλιο των 11.25 μμ;
Τη μισθοδοσία των ιερέων την έχει αναλάβει η Ελληνική πολιτεία σε ανταπόδοση υπηρεσιών της Εκκλησίας προς την παρτίδα,και την έχει αναλάβει για πάντα.
Αλλά τι σχέση έχει η διδαχή στα σχολεία και τα άλλα που αναφέρεις με την πίστη σε κάποιο θεό;
O άθεος την πίστη στο Χριστό χτυπά συνεχώς καθώς τα άλλα θέματα τα έχουν αναλάβει άλλα blog-εργολάβοι-”στοές”.
Γιατρέ δεν πιστεύω να φοράς κι εσύ τίποτα ποδίτσες με περίεργα σύμβολα;
Εθνική αποδόμηση σε όλα τα επίπεδα.Αυτός είναι ο στόχος.
Οι κλόουν αυτού του τσίρκου οι “άθεοι”,οι “αριστεροί”,οι “προοδευτικοί”,οι “φίλοι των λαθρομεταναστών”,οι “οικολόγοι”,οι “ΜΚΟ” τα “ΜΜΕ”.
Έλληνες ξυπνάτε και μην παίρνετε δόσεις των γουρουνο-ιών αυτών των κλόουν.Τις υπηρεσίες που τους έχουν αναθέσει εκτελούν.

Άθεος είπε...

Η επόμενη ανάρτηση θα είναι αφιερωμένη σε σένα Ανώνυμε!

skeptic είπε...

Ποδίτσες με περίεργα σύμβολα φοράνε οι βατοπεδινοί.Από κει πληρώνεστε;

Ορθόδοξος είπε...

Έτσι είναι άθεε, έτσι …
Χωρίς να το καταλαβαίνεις πέφτεις στη παγίδα του να με επιβεβαιώνεις συνεχώς και εγώ φυσικά δεν χαίρομαι καθόλου γι’ αυτό. Κάθε λόγος που περιστρέφετε γύρω από τον Θεό, από την αλήθεια, δυστυχώς για έναν άθεο θα είναι πάντα πολύ υπερήφανος και αλαζονικός. Κάθε ανησυχία και κάθε ευχή κάποιου που πραγματικά ανησυχεί για την τύχη όλων αυτών που ζουν στη πλάνη, θα είναι προσβλητική και μειωτική για αυτούς.
Η αγάπη Του Θεού άθεε για τους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλη που δεν θα γινόταν να σκεφτόταν διαφορετικά. Με βάση αυτή την αλήθεια κατανοείς πολλά πράγματα.
Προσπάθησε πρώτα από τα απλά αγαπητέ και θα εννοήσεις.

Αγαπητέ Νοn … θα χαρώ πολύ εάν αυτά που γράφεις τα εννοείς πραγματικά. Ειλικρινά το λέω αυτό. Αυτή η διάθεση και μόνο θα μπορούσε να σου δώσει πολλά. Σχετικά με το "στρίβειν" όμως δεν σε καταλαβαίνω.

NoN SeRViaM είπε...

Εγώ το βρήκα πολύ καλόγουστο το σχόλιο του Γιατρού Ανώνυμε ΕΛ. Παραβλέπω ότι τον σκάσατε μέχρι να σας πάρει με το χαμόγελο, δε δικαιούστε και να μιλάτε, μιας ούτε σ αυτόν αξιώσατε μια κουβέντα όταν ρώτησε ο άνθρωπος "γιατί τα βιώματά σας είναι πιο αντικειμενικά και σωστά απ τα δικά μου";.

Γενικώς, ο διάλογος, δεν είναι το δυνατό σας σημείο.

Κι εσύ Ανώνυμε μάλλον το είχες ρίξει εντατικά Λιακό το πεσάχ, γιατί ενώ φαίνεται πως στις απλές ερωτήσεις δεν τα πας και πολύ καλά, τα μυστικά και τα απόκρυφα τα ξέρεις όλα. Μπράβο.

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Καλησπέρα φίλε μου Άθεε.
Οσο διαβάζω βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου,επι το πλείστον ιουδαιοχριστιανικά,τόσο ενισχύεται το δίκαιον της φράσης του Λένιν οτι η θρησκεία(οποιαδήποτε) είναι το όπιο του λαού!
Στοιχειώδης λογική κι έρευνα χρειάζεται,πίσω απο τα παραπετάσματα κάθε φανατισμού και μισαλλοδοξίας.
Επάγγελμα είναι και τούτο,εμπόριο ελπίδας και εξασφάλησης εισιτηρίου για τη μετα θάνατον ζωή στο παράδεισο!!
Θρησκεία Α.Ε.
Και κάτι άλλο,ο Ελληνισμός προϋπύρξε του χριστιανισμού κατι χιλιάδες χρόνια,τώρα γιατί τόσο μίσος σε οτιδήποτε Ελληνικό,ας απαντήσουν αυτοί που λέγονται Ελληνορθόδοξοι!!

skeptic είπε...

Παρατήρησα μόλις το εξής, σαν νεος εδώ:
Όταν το τιμ "ορθόδοξος" στριμώχνεται,επεμβαίνει κάποιος ανώνυμος για να αποπροσανατολίσει την κουβέντα.Ισχύει ή είναι ιδέα μου και το βάρος της αμαρτίας αυτής θα βαραίνει την κεφαλή μου όλη νύκτα;

tzaspy είπε...

Αγαπητη Ναντια τη φραση <> δεν την εχει πει ο Λενιν αλλα ο Καρλ Μαρξ.Και θα σε απογοητευσω , αλλα την ειχε αναφερει με καπως διαφορετικη εννοια, απο αυτη που συνηθως νομιζαμε.Την εποχη που ο Μαρξ εζησε, το οπιο, που βεβαιως εισαγετο σαν αποικιακο προιον απο τις αποικιες, το χρησιμοποιουσαν αποκλειστικα σαν φαρμακο παρηγορητικο σε οξεις πονους . Δεν υπηρχαν τοτε αλλα παυσιπονα τοσο αποτελεσματικα. Ετσι λοιπον θεωρουσε οτι οι λαοι οι οποιοι ηταν εξαθλιωμενοι, κατεφευγαν στις θρησκειες και τις χρησιμοποιουσαν σαν παρηγορητικο αντικαταστατο, αντι να ψαξουν για την βαθυτερη αιτια των προβληματων τους, και να τα αντιμετωπισουν δυναμικα.Σημειωτεον οτι ολες οι μονοθειστικες και εξ αποκαλυψεως θρησκειες μετεθεταν τη λυση των προβληματων των λαων , στο "παραδεισιο μελλον" και αφου θα τα ειχαν τιναξει οι πιστοι. ΑΜΗΝ

tzaspy είπε...

Αγαπητη Ναντια τη φραση "Η θρησκεια ειναι το οπιο του λαου" δεν την εχει πει ο Λενιν αλλα ο Καρλ Μαρξ.Και θα σε απογοητευσω , αλλα την ειχε αναφερει με καπως διαφορετικη εννοια, απο αυτη που συνηθως νομιζαμε.Την εποχη που ο Μαρξ εζησε, το οπιο, που βεβαιως εισαγετο σαν αποικιακο προιον απο τις αποικιες, το χρησιμοποιουσαν αποκλειστικα σαν φαρμακο παρηγορητικο σε οξεις πονους . Δεν υπηρχαν τοτε αλλα παυσιπονα τοσο αποτελεσματικα. Ετσι λοιπον θεωρουσε οτι οι λαοι οι οποιοι ηταν εξαθλιωμενοι, κατεφευγαν στις θρησκειες και τις χρησιμοποιουσαν σαν παρηγορητικο αντικαταστατο, αντι να ψαξουν για την βαθυτερη αιτια των προβληματων τους, και να τα αντιμετωπισουν δυναμικα.Σημειωτεον οτι ολες οι μονοθειστικες και εξ αποκαλυψεως θρησκειες μετεθεταν τη λυση των προβληματων των λαων , στο "παραδεισιο μελλον" και αφου θα τα ειχαν τιναξει οι πιστοι. ΑΜΗΝ

tzaspy είπε...

Αληθεια, έχετε ποτέ αναρωτηθεί ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΙ;(Και μαλιστα είναι η συντριπτική πλειοψηφία όλων των λαών, και όλων των εποχών).Και επίσης έχετε αναρωτηθεί ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΘΕΟΙ; Συγνώμη skeptic που αποπροσανατολίζω τη συζήτηση, αλλά άμα ήθελα να στριμώξω κάπιον "ορθόδοξο" θα πήγαινα να στριμώξω καλύτερα τη θειά μου που μου τα εχει πρήξει.Νομίζω ότι αυτο το μπλογγ προσφερεται για πιο σοβαρή και δημιουργηκή ανταλλαγη ιδεών , απο τις βατραχομυομαχίες με φανατικούς απογόνους αυτων που σκοτωσαν την Υπατία και έκαψαν τον Giordano Bruno το 1600 επειδη υποστηριζε την ηλιοκεντρικη θεωρια.Να είσε σίγουρος πως αν μπορούσαν θα σε έκαιγαν και σένα.ΩΣΣΑΝΑ

NoN SeRViaM είπε...

"Στρίβειν..δια του αρραβώνος" εννοούσα προφανώς αγαπητέ Ορθό, γιατί ποτέ δεν απαντάτε στις ερωτήσεις που κάνουν κάποιοι που δεν περηφανεύονται πως είναι "πτωχοί τω πνεύματι".

Για να δώσω ένα παράδειγμα, λες ένα σχόλιο πριν..
"..ο Θεός με τις προσευχές τους και μόνο θα κάνει πάντα το καλύτερο..."
Τόσοι άνθρωποι προσεύχεστε, κι όμως όλος ο πλανήτης είναι μια τραγωδία, πείνα, δυστυχία, μοναξιά και πόνος χτυπάνε κόκκινο παντού, μπορεί γύρω μας, μπορεί και στο σπίτι μας.
Εσύ απ την άλλη μας λες πως ο θεός σου, κάνει το καλύτερο δυνατόν, και ξανά μανά προσεύχεσαι!
Πως τα συμβιβάζεις αυτά;

Και, αγαπητέ Ορθό, τι εννοείς λέγοντας πως χαίρεσαι μ αυτά που λέω; Τι είπα και συμφωνήσαμε επιτέλους; Με κάνεις ν 'ανησυχώ.

Τzaspy, το όπιο εκείνη την εποχή το χρησιμοποιούσε αρκετός κόσμος. Ιδιόρρυθμοι αριστοκράτες, μέρος της μπουρζουαζίας, μποέμ που το άντεχαν οικονομικά, αρκετοί καλλιτέχνες κλπ κλπ. Δε θα ξεκίναγαν πόλεμο στην Κίνα για να ανοίξει την αγορά της στο όπιο, αν ήθελαν απλώς να εισάγουν λίγο για τα νοσοκομεία, κι εκεί το χρησιμοποιούσαν σαν αναλγητικό και όχι σαν παρηγοριά. Μια χαρά ξέρει τι λέει η Νάντια δηλαδή.
Επίσης, αφήνεις ένα υπονοούμενο, πως θα μας στριμώξεις με την απάντηση της ερώτησης..
"Γιατί υπάρχουν πιστοί/άθεοι.."
Πως θα γίνει αυτό; Αν έχεις κάποια τόσο εξαιρετική απάντηση που θα μας ταρακουνήσει όλους, γιατί δεν την λες;
Μήπως ξέρεις και για την περίπτωση Αθανάσιος VS Κωσταντίνος, γιατί δε βλέπω να μου απαντάει κανείς άλλος, και θα μείνω με την απορία!


Isidora, νομίζω πως αν αντικαταστήσεις τη λέξη "πνευματικές" με την κατά πολύ σωστότερη "νοητικές", θα απλοποιήσεις πολύ τα πράγματα.
Και, ποιους "κολλημένους" και "παράλογους" άθεους εννοείς και ξέρεις;
Ακόμη, στο καλημέρα ήδη δε σου άρεσε που έχουν "σκορπίσει" τα σχόλια, αλλά κι εσύ δεν είπες κουβέντα πάνω στο θέμα! Γιατί;

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε sceptic, πολύ σωστά παρατήρησες, συχνά πυκνά μπαίνουν διάφοροι που προσπαθούν να εκτροχιάσουν τη σελίδα ποικιλοτρόπως.
Μάλιστα, μερικοί στην αρχή το παίζουν άθεοι για να κάνουν πιο ύπουλα τη δουλειά τους. Νομίζουν, οι διάνοιες αυτές, ότι κοιμόμαστε όρθιοι σαν και τα χάλια τους, και δε θα πάρουμε χαμπάρι από το πρώτο τους κιόλας μήνυμα, τι καπνό φουμάρουν..
Έχουν πολύ πλάκα μερικές φορές, θα δεις.

Tzaspy κάτι ακόμα.
Σωστά λες πως κατακρεούργησαν την Υπατια κι έκαψαν to Brunno, αυτά όμως είναι ένας κόκκος άμμου χαμένος σε μιά τεράστια παραλία, που είναι τα εγκλήματα που έκαναν και εξακολουθούν και κάνουν μέχρι και σήμερα, επάνω στο σώμα της ανθρωπότητας, τα κάθε είδους ιερατεία και ο ανορθολογισμός τους. Κανένας συνειδητοποιημένος άθεος δεν ασχολείται αποκλειστικά με τους Χ.Ο... Τώρα, το γιατί οι Χ.Ο. νομίζουν πως υπάρχει θεός και κάθεται και ασχολείται με τα χάλια τους, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Α, τώρα που είπα παπάς.
Ρε συ tzaspy πάλι, έτσι όπως μιλάς...
"εισάγετο φάρμακον παρηγορητικόν σε οξείς πόνους.."
ακούγεσαι σαν παπάς, συγνώμη που στο λέων δηλαδή, αλλά δεν κρύβεται με τίποτα.
Άσε που η ιστορία που είπες πριν στη Νάντια, (να μη μιλήσω για το ύφος, που ήταν Κανονικού Κατηχητικού) κι ο τρόπος που μιλάς για το Μάρξ.. είναι καθαρή φαντασία και καθόλου ιστορία, γεγονότα ή επιστήμη, πράγμα αδιανόητο για άθεο φίλε μου. Μόνο βιβλίο θρησκευτικής φαντασίας μπορεί να έγραφε αυτά που είπες πριν.
Άθεος δεν έλεγες εσύ ότι είσαι το πρωΐ; Ή εννοούσες πως είσαι το πρωΐ μόνο άθεος, και απ το απόγευμα και μετά παπάς; Ή είσαι απλά φίλος της ΟΟΔΕ; Ή άθεος τελικά; Για πες.. Αν και σε βλέπω tzaμπα_spy πλέον..
Δεν έπρεπε να πεις κι εσύ τόσο πολλά σε ένα άρθρο για την αλήθεια, εκτίθεσαι αμέσως.
Δε σου πε κι ο άθεος απ την αρχή πως εδώ περνάμε ωραία και δε φοβόμαστε να ακούσουμε απαντήσεις, πόσο μάλλον να κάνουμε ερωτήσεις; Που νόμιζες πως βρίσκεσαι; Τι θα απαντήσεις τώρα; ΑΜΗΝ και ΩΣΣΑΝΑ;
Να πω κι άλλα ή δε χρειάζεται;

Ρε κάτι φωστήρες που κυκλοφορούνε..

Άθεε συγνώμη που πήρα τέτοιο θάρρος εν τη απουσία σου, αλλά αν αυτός ο εξυπνάκιας είναι άθεος, εγώ είμαι παπάς.

NoN SeRViaM είπε...

Μάλιστα, τζάμπα_spy,
νομίζω πως αναγνώρισα το ύφος σου, είχες πει μια βλακεία και παλιότερα στη Νάντια σαν ανώνυμος.
Πρέπει να σε έχει χαλάσει που είπε η κοπέλα ότι θα μεγαλώσει Ελληνόπουλα και δη πως περιμένει δίδυμα.
Έτσι εξηγήται και το γιατί τη διάλεξες πάλι,
-που σιγά μην την απογοητεύσεις εσύ ρε κατακαημένε-
για να πεις την πρώτη βλακεία σου με το καινούργιο σου όνομα.
(καλορίζικο)
Είναι βαριά η ξεφτίλα για κάποιον που ήθελε πριν λίγο να μας ερμηνεύσει το Μαρξ νομίζω, ε;
Τώρα θα μου πεις, έχετε ερμηνεύσει το νου του θεού, στο Μαρξ θα κωλώσετε;

faraona είπε...

Συμφωνώ απολύτως με την Αρτάνις!
Καλώς σε βρίσκω.

Άθεος είπε...

Καλωσορίζω απλά την faraona.
Στους υπόλοιπους αδυνατώ να απαντήσω, αφού δεν βρίσκομαι στο pc μου.
Οι «κατάρες» των Χριστιανών έπιασαν!
Κόλλησα ιό!
Να δω πόσο χρόνο θα κάνετε χαρούλες!

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Καλησπέρα Άθεε και σε όλη την παρέα των σχολιαστών.
-Άλλη μια ανάρτηση μικρή μεν... Ουσιαστική δε...
-Από προσωπική εμπειρία , θα έλεγα πως για τους περισσότερους ίσως, να υπάρχει αδιαφορία για την όποια ερώτηση και απάντηση (περί θρησκειών και αντικειμενικής πραγματικότητας). Προφανώς να έχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους και να μην τους ενδιαφέρουν όλα αυτά. Από την άλλη…. Πόσο έτοιμοι είναι κάποιοι να δεχτούν μια απάντηση , που στη βάση της θα έχει τον αντικειμενικό και υλικό μας κόσμο... Και όχι κάποιο φανταστικό και υποκειμενικό, που τόσα χρόνια πίστευε και έπαιρνε της όποιες απαντήσεις του;;;;

-Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ας αποφασίσει ο καθένας μας πως πρέπει να πορευτεί στη ζωή του...., να πιστέψει(θρησκεία) για να μάθει..... ή να μάθει πρώτα(αντικειμενική – υλική πραγματικότητα) και έπειτα να αποφασίσει τη πρέπει να πιστέψει;;;;;

-Υ.Γ- 1 Άθεε σε καταλαβαίνω απόλυτα.... Κι εγώ από άλλον υπολογιστή σχολιάζω....!!!!

-Υ.Γ-2 Έχω κι εγώ κάποιες ερωτήσεις , κυρίως για τους χριστιανούς της παρέας, αλλά περιμένω να απαντηθεί η χ8(;) φορές ερώτηση, Αθανάσιος VS Κωνσταντίνος, τελικά ποιος έχει δίκιο;; και οι δύο;;; κανένας από τους δυο;;; . περιμένω εναγωνίως !!!!!

Antonis είπε...

Όλοι οι άπιστοi SeRViaM θέλουν να πιστεύουν ότι οι άλλοι δεν είναι δυνατοί στο διάλογο. Πόσο σας αρέσει να αυτοεπαινείστε και να προσβάλετε τους συνομιλητές σας! Στην πράξη όμως και όχι στα όνειρα οι όλα αλλάζουν και κάθε ένας διαπιστώνει ότι απλά δεν είστε σε θέση ακόμα να αντιλήφθητε καταστάσεις και πιστεύετε μέσα από αυτή τη θέση ότι οι άλλοι είναι κατώτεροι. Χε χε χε χε
Έτσι ως γνωστόν όσα δεν πιάνει η αλεπού ……. τα κάνει κρεμαστάρια ή ειρωνείες του τύπου "Στρίβειν..δια του αρραβώνος". Δεν πειράζει, τι να κάνουμε.
Φιλάκια

Antonis είπε...

Αυτή η ερώτηση με τον Αθανάσιος VS Κωνσταντίνος τι νόημα έχει για ένα άπιστο, δεν καταλαβαίνω; Άσε που σας απάντησε και πολύ κόσμια ο ορθόδοξος αλλά είπαμε. Δηλαδή αν πούμε ότι είχε δίκιο ο ένας ή ο άλλος τι θα πάρουμε από αυτό, ας μου εξηγήσει κάποιος.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Άθεε. Όλο έλεγα θα σε επισκεφτώ και όλο το ξέχναγα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ υποθέτω.

Νομίζω δεν κάνεις διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που όντως δεν θέλουν απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα λόγω φόβου και σε αυτούς που δεν θέλουν λόγω άγνοιας και κλείνουν τα αυτιά τραγουδώντας δυνατά 'ΛΑ ΛΑ ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ!!'. Αν και βέβαια αυτά τα δύο μπορεί να ταυτίζονται.

Οι καλύτεροι (με την κακή έννοια) είναι βέβαια αυτοί πως ότι και να τους πεις, ότι αποδείξεις και να δουν, ο ίδιος ο Πάπας και ο Βαρθολομαίος χέρι-χέρι να βγουν και να πουν 'Ξέρετε, δεν υπάρχει Θεός, πλακίτσα κάναμε για να σας πάρουμε κανα φραγκάκι κάτι αιώνες τώρα', βρε αυθεντικό κείμενο του 2.000 π.Χ. να βρεθεί και να επιβεβαιώσει τη μούφα της όλης υπόθεσης, αυτοί δεν θα πάψουν να πιστεύουν, ούτε καν θα αναρωτηθούν 'ρε μπας...?'.

Και έχεις βέβαια και τους πιο σιχαμερούς όλων, αυτούς που θα αγιοποιήσουν οποιονδήποτε έχει έστω και υποτυπώση σχέση με την εκκλησία ή την θρησκεία (ιερέας, διάκονος, αρχιμανδρίτης κλπ.), είτε αυτός ήταν κλέφτης, κλεφταποδόχος, βιαστής μικρών παιδιών κλπ.. Όπως οι θείτσες που ζητωκραυγάζουν πάντα στην εκλογή νέου παπά 'Άξιος, Άξιος!' ενώ δεν τον έχουν ξαναδεί στη ζωή τους.

Τι να πεις!

Infidel Boy

NoN SeRViaM είπε...

Tzaμπα_spy,
Περιμένουμε να μας στριμώξεις με τις ερωτήσεις σου.

Antonis..
Αγνοείς βασικές αρχές του διαλόγου. Εδώ, δε μας αρκεί να πεις πως τα συμπεράσματά σου είναι σωστότερα απ τα δικά μας γιατί έχεις το θεό μαζί σου. Εδώ, θεωρούμε πως η υπόθεση του θεού δεν είναι απλώς συντηρητική, είναι οπισθοδρομική και καθυστερεί την εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Δεν είναι ανάγκη να μας πείσεις ότι είσαι πτωχός τω πνεύματι λοιπόν, το βλέπουμε αυτό. Πρέπει με τη λογική να ανατρέψεις τα επιχειρήματά μας. Τότε θα μας πείσεις.
Μέχρι να γίνει αυτό, φιλάκια κι από μένα.

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα ανώνυμε

Ενδιαφέρον το σχόλιο σου. Αυτά που γράφεις τα έχεις σκεφτεί ποτέ για τους άπιστους;
Δες το λίγο αλλιώς το θέμα … και πίστεψε με θα καταλήψεις πάλι με την ίδια απορία.
« Τι να πεις! »

Καλή προαίρεση χρειάζεται αγαπητέ …

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ NoN SeRViaM αγνοείς το ότι από τη στιγμή που δηλώνεις ότι η υπόθεση του θεού για εσένα δεν είναι απλώς συντηρητική, είναι οπισθοδρομική και καθυστερεί την εξέλιξη της ανθρωπότητας, η προκατάληψη έχει ριζώσει μέσα στην ψυχή σου και εμποδίζει την οποιαδήποτε διαφορετική πληροφορία να διεισδύσει σε αυτή. Από αυτή τη στιγμή λοιπόν δεν χρειάζεσαι εσύ προσωπικά κανένα επιχείρημα για να πεισθείς και κάθε προσπάθεια θα ήταν μάταια, αφού κάθε τι που θα ειπωθεί για αυτό το λόγο θα το παρατηρείς μέσα από αυτή την ασθένεια. Ελπίζω και εσύ κάποτε να την αποβάλεις και να προσπαθήσεις να βλέπεις προς όλες τις κατευθύνσεις με την ίδια διάθεση αναζήτησης.

NoN SeRViaM είπε...

Όρθό.
Είναι κουτό παιδί μου να μας λες σε κάθε μήνυμα ότι αγνοούμε το ένα ή αγνοούμε το άλλο.
Δεν αγνοούμε τίποτα Ορθό, εσύ έχεις μαύρο σκοτάδι.
Στο ότι δεν υπάρχει θεός κατέληξα μέσα από λογική κριτική και σκέψη. Απεναντίας, εσύ έχεις και πιστεύεις, προκαταλήψεις και προλήψεις, σαν αυτούς που πιστεύουν στην αστρολογία, τα βουντού, το διάβολο, την παρθένο Μαρία και τον κάθε τσαρλατάνο.
Δεν ερμηνεύεις τον κόσμο με τη λογική Ορθό. Τον ερμηνεύεις με τη φαντασία. Κόψε το κήρυγμα λοιπόν, γιατί δε μας πείθεις και εσύ πίστευε ότι ανοησία θέλεις. Προσηλυτισμό όμως να κάνεις απ τη σελίδα σου.

tzaspy είπε...

"ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΡΕΛΟ ΤΟΥ , ΔΕ ΝΟΓΑΤΕ ΓΙΑ ΧΩΡΙΟ" Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ-"ΠΑΤΟΥΧΑΣ" Και μπαινω που λετε στο BLOG πριν απο λιγο, μετα τη δουλεια, και τι να δω;Δυο , μαλιστα , δυο σχολια απο τον οπως φαινετε bodyguard του ιστολογιου,(για να μην το αναφερω με την ελληνικη του ονομασια που χτυπαει ασχημα), εναντιον μου, για μια απλη διορθωση που εκανα στη φιλη Ναντια.Διορθωση απλη, που δεν ειχε καμια μομφη ουτε σε αυτη ουτε σε κανενα αλλο.Απλως πιστευω , πως οταν αντιπαρατιθομασται σε θεματα δογματικα οπως ειναι η πιστη η η αθεια θα πρεπει να ειμαστε σαφεις.ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Αγαπητε μου NoN SeRViaM εχω την εντυπωση πως λιγο διαφερεις απο τους φανατικους πιστους , τουλαχιστον οσον αφορα την μεθοδολογια.Σου λειπει η διαλεκτικη διαθεση, απαιτεις να εχουν ολοι το ιδιο στυλ ομιλιας η γραφης με το δικο σου, βλεπεις εχθρους εκει που δεν υπαρχουν, επιχειρηματολογεις στο περιπου, φοβασε σαν τους πρωτοχριστιανους τη σωστη αρθρωση γραφης και λογου,και κυριως με την επιθετικοτητα σου δημιουργεις ψευτικους στοχους τους οποιους μετα αρεσκεσε να τους σημαδευεις με τα βελη σου.ΑΤΟΠΗΜΑ 1. Στο μπλογγ αρχισα να σχολιαζω για πρωτη φορα στις 17-4-2010 ώρα 1:36 π.μ. επωνυμα , ποτε ανωνυμα.Καθε συσχετηση με παλιοτερα σχολια ανωνυμων ειναι αποκυημα ΝΟΣΗΡΗΣ φαντασιας και φαντασιωσης.ΑΤΟΠΗΜΑ 2. Αμα δεν ξερουμε καλα την ιστορια καλο θα ειναι να σιωπουμε. Διοτι ΙΣΤΟΡΙΑ σημαινει γεγονοτα. Σε πληροφορω λοιπον οτι την επεμβαση στην Κινα οι ξενες ιμπεριαλιστικες δυναμεις την εκανα το 1900 , δηλαδη 20 χρονια μετα το θανατο του Μαρξ και οχι "την εποχη εκεινη". (παρεπιπτωντως την εκφραση "την εποχη εκεινη" τη χρησιμοποιουν οι ανιδεοι οταν μιλουν για ιστορικα γεγονοτα )

tzaspy είπε...

ΑΤΟΠΗΜΑ 3.Σε ενοχλει ο τροπος "που μιλαω.....". Κατ αρχην δεν μιλαω. Μαθε Ελληνικα.ΓΡΑΦΩ ολιγομυαλε φανατικε.Ολοι μας γραφουμε στον υπολογιστη.Και θα το γνωριζεις και εσυ , πως αλλο να γραφεις και αλλο να μιλας.Τωρα , βεβαια , αν σε ενοχλει ο τροπος που γραφω, να με συγχωρησεις αλλα την ελληνικη γλωσσα εγω ετσι εμαθα μετα απο προσπαθειες δεκαετιων να την μιλω και να την γραφω.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΗΝ ΕΜΑΘΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ ΠΑΝΩ , ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ "ΓΡΑΠΤΑ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΑΤΟΠΗΜΑ 4.Ειρωνευεσαι. Στην ηλικια που εχω (και σιγουρα ειναι πολυ μεγαλυτερη απο τη δικια σου) μα πολυ μεγαλυτερη, εχω μαθει οτι η ειρωνια ειναι οπλο ή των αδυνατων ή αυτων που εχουν δυναμη και την χρησιμοποιουν λαθος.ΑΤΟΠΗΜΑ 5.Λες οτι το υφος που γραφω ειναι υφος κατηχητικου. Κατ αρχην τι ξερεις εσυ ρε ανοητε απο κατηχητικο;Κανεις απο τους φιλους που σχολιαζουμε στο μπλογγ δε νομιζω να εχει ηλικια τετεια που να εχει προλαβει τα κατηχητικα. Εγω ομως (δυστυχως) την ειχα. Και μαλιστα οταν ηταν υποχρεωτικη η παρακολουθησή τους.Εγω ξερω τι μαλακιες λεγονταν εκει μεσα. Εσυ ομως ΟΧΙ.Την ΘΡΗΣΚΕΙΑ και την ΠΙΣΤΗ την εχω ζησει στο πετσι μου, οχι ακαδημαικα οπως μερικοι απο εσας που για χομπυ , και για να γεμισετε καπως δημιουργηκα το χρονο σας ,ασχοληστε με την αθεια , αλλα πολλες φορες και για την επιβιωση μου.Τελως παντων αγαπητο μου τεκνον NON SERVIAM μιας και δεν καταλαβες τι ακριβως αποσκοπουσα με τα δυο ερωτηματα που εβαλα σε προηγουμενο μου σχολιο , θελω να σου πω εσενα προσωπικα οτι οι θρησκειες, ολες οι θρησκειες, αποτελουντε απο Δυο(2) σκελη. την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και την ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ.(τι πρεπει να πιστευουν και τι πρεπει να πραττουν).Οι Χριστιανοι ειναι εκπαιδευμενοι στο ΔΟΓΜΑ στην θεωρια δηλαδη ,πολυ καλυτερα απο εσενα. (κατηχητικα γαρ). Ειναι ικανοι να εκτρεψουν μια συζητηση σε αερομπουρδολογιες χωρις νοημα και χωρις τελος.(αρκει βεβαια να τσιμπησουν μερικοι και να τους ακολουθησουν). Εκει ομως που πασχουνε ειναι στην ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ.Τη φοβουντε σαν ο διαολος το λιβανι. Μιλια. Γιατι εκει ειναι που δεν μπορουνε να κρυψουν τιποτε.Ουτε απο τα εγκληματα τους ουτε απο τις ανομιες τους. (θελω να πω ρε παιδι μου οτι οταν επιμενεις στο ερωτημα Κωνσταντινος ή Αθανασιος κρυβεις το πιο σπουδαιο. την πραξη. ποια πραξη? Μα την δολοφονια του γιου του Μ. Κωνσταντινου απο τον ιδιο, τη δολοφονια της γυναικας του απο τον ιδιο, το ξεκληρισμα σχεδον ολης του της οικογενειας απο τον ιδιο(ευτυχως εκτος τον Ιουλιανο).Τι μπορει να πει ενας πιστος για αυτα?Τι μπορει να αντιπαραθεσει?)συγνωμη αλλα πρεπει να φυγω για τη δουλια. τα υπολοιπα το βραδυ.

NoN SeRViaM είπε...

Η αθεΐα και η πίστη είναι θέματα δογματικά που αντιπαρατίθεντε μεταξύ τους, κατά τον κύριο Tzaμπα_spy.
Μελετάει τους προγόνους του λέει, αλλά απ τη Σωκρατική Ειρωνία αυτό που του έμεινε, είναι πως τη χρησιμοποιούν οι αδύναμοι.
Όσοι καταλαβαίνουν, σε έχουν πάρει χαμπάρι φίλε μου.
Το βράδυ που θα επιστρέψεις απ τη δουλειά να χεις πάρει τα χάπια για την πίεση. Δεν πείθεις κανένα επειδή πετάς αθεϊστικά τσιτάτα.
Το μόνο που μπορεί να έχεις δίκιο είναι το ότι εμφανίστηκες πρώτη φορά εχτές. Μπορεί. Αν και το μόνο που έχεις πει μέχρι στιγμής και είναι αλήθεια, είναι το ότι αν μπορούσατε θα μας καίγατε κι εμάς.

ο Χριστιανός Ορθόδοξος είπε...

Σε καταλαβαίνουμε NoN SeRViaM, Δόξα Το Θεώ.

NoN SeRViaM είπε...

Tzampa_spy.
Ο πρώτος πόλεμος για το όπιο στην Κίνα, έληξε το 1842. Ο δεύτερος, επί της ουσίας, έληξε το 1858. Πριν απ την Κίνα, πολλές ασιατικές χώρες είχαν αναγκαστεί να ανοίξουν την αγορά τους σ αυτό το "καταπληκτικό αγγλικό αγαθό", συμπεριλαμβανομένης και της Ινδίας. Μάλιστα, ήταν το όποιο που προέρχονταν απ τις Ινδικές αποικίες αυτό που έφτανε στην αγορά της Κίνας, πριν ξεκινήσει ο πρώτος πόλεμος.
Από που κι ως που με πληροφορείς εσύ πως ήταν το 1900; Ευχαριστώ για την πληροφορία, δε θα πάρω.

Γιατρος Του Ικα είπε...

Εμένα πάντως μου άρεσε το επιχείρημα "αφού η εκκλησία έδωσε την περιουσία της το 52-παρεπιπτώντως κάπου είχα δει/διαβάσει ότι αυτό είναι ψέμα,ξέρει κανείς τίποτα περισσότερο;-δικαιούται να απολαμβάνει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της από το κράτος για πάντα."

Ακολουθεί πρόβλημα για έμπειρους λύτες:Ο ένας δίνει κάτι ορισμένης αξίας εφάπαξ.Και ο άλλος αναλαμβάνει ένα σταθερό έξοδο για πάντα.
Ερώτημα πρώτο:Μετά από πόσο καιρό η συμφωνία αρχίζει να γίνεται ζημιογόνα για τον άλλο;
Ερώτημα δεύτερο:Μετά από πόσο καιρό εξισώνεται η αξία της αρχικής παραχώρησης με τις μέχρι τούδε χρηματοδοτήσεις λόγω μισθοδοσίας ώστε να μπορούμε ασφαλώς να πούμε σ'αυτόν που λέει "αφού δεν θέλετε πιά να μας μισθοδοτείτε δώστε μας τα πίσω","βρε δεν πας στον αγύριστο!";

Για τα υπόλοιπα περί εβαριομασωνοσιωνιστικής συνομωσίας που στόχο έχει να καταστρέψει τον ελληνισμό (μπά δεν τον ξεκάνατε εσείς αυτόν εδώ και κάμποσους αιώνες;) μια συμβουλή σε ανθρώπινο επίπεδο:Ζήτα βοήθεια όσο είναι ακόμη καιρός.Η επιστήμη κάνει θαύματα.

Ἀχιλλεῦς είπε...

Καταρχάς ο όρος μονο και μονο «άθεος» αν το χρησιμοποιεί κάποιος τα λέει όλα. Αν σκεφτούμε τον ορισμό της λέξης άθεος, θα δούμε πως θα πεί αυτός που στερείται το ΘΕΟ. Δηλαδή δέχεται την υπαρξη του Θεού απλά αρνείται να τον ακολουθήσει.

ΥΓ: Οι αρχαίοι Έλληνες γνωριζαν περί ΘΕΟΥ. Να τι λέει ο Θαλής " Τι πρεσβύτερον; Θεός. Αγέννητον γαρ εστίν." ΄Ένα απλό παράδειγμα αναφορά αρχαίο Έλληνα σε ανώτατο ΩΝ.
Έτσι, επειδή ειδα κάποιες αναφορές σε αρχαία Ελλάδα σε σχόλεια.
ΥΓ2: Δεν μελέτησα προσεκτικά τα σχόλεια όλων. Καθώς στα 103+ είναι και ολιγον αδυνατο και πρυποθέτει αρκετό χρονο. Γνωρίζω στο περίπου που κινειται η συζητηση
ΥΓ3: Όσο για την υπερηφάνεια. ο αποστολος Παύλος στην Ορθόδοξη διδασκαλία λέει: "Ο δε καυχόμενος, εν κυρίω καυχάσθω".

Άθεος είπε...

Όπως σας έγραψα και πιο πάνω, υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία του pc μου και γράφω από αλλού. Δεν αντιλαμβάνομαι καλά τη διαμάχη του Non Serviam με τον tzaspy γι αυτό την θεωρώ ανούσια και άκαιρη. Κάντε ανακωχή.
Ο Γιατρός χειρίζεται το θέμα καλώς.
Η εμφάνιση του Θεό7δωρου συνοδεύτηκε με παλαιοχρονισμένους χριστιανικούς ορισμούς περί αθεΐας. Κοίτα τι σημαίνει πίστη και άπιστος και άσε την αθεΐα για μας φίλε. Ούτε αντιγράφουμε τους αρχαίους έλληνες και πολύ περισσότερο τον «Παύλο». Ειδικά για τα συμπιλήματα του τελευταίου έχουμε δική μας γνώμη, όπως και για τη γλώσσα μας. Σιγά να μην περιμέναμε από έναν διωγμένο περιπατητή της Ύστερης αρχαιότητας να μας πει τι σημαίνει υπερηφάνεια.
Και μιας και είσαι καινούριος, ρίξε μια ματιά στις αναρτήσεις 16 και 20 (βλέπε περιεχόμενα).

Γιατρος Του Ικα είπε...

Καταρχάς Θεό7δωρε και μόνο το ότι προσπαθείς να συνάγεις το περιεχόμενο των αντιλήψεων συγκεκριμένων ανθρώπων με αναφορές σε ετοιμολογικές ερμηνείες δείχνει για μένα ότι δεν είσαι σε θέση να συζητήσεις σοβαρά.
Πες μου σε παρακαλώ στο θεό σου (sic).
Tι σημασία έχει τι λέει ένας ετοιμολογικός ορισμός και γιατί να καταφύγεις σ'αυτόν για να καταλάβεις τι πιστεύουμε και τι όχι;
Εδώ είμαστε εμείς οι άθεοι αυτοπροσώπως (τέλος πάντων κάποιοι άθεοι) και σου λέμε ότι δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει θεός.
Δηλαδή εσύ όταν το έγραψες αυτό που έγραψες και το πόσταρες ένιωσες κάποια μορφή διανοητικής ικανοποίησης;Είπες μέσα σου "πάρτε τε ρε παλιοαρνητές του θεού!Τώρα σας έβαλα στη θέση σας";
Θέλω να πω σε καλύπτει ως επιχείρημα,ως τοποθέτηση έστω αυτό το πράγμα;
Συγγνώμη αλλά έλεος τελικά.

Γιατρος Του Ικα είπε...

Επιπλέον:
1oν Είπε κανείς ότι οι αρχαίοι δεν πίστευαν σε θεούς;

2ον (Και σημαντικότερον)Η δική μου θέση είναι πως εκείνοι που πραγματικά καυχώνται και είναι αλαζόνες μέχρι αηδίας είναι οι πιστοί.

Εγώ θεωρώ για τον εαυτό μου ότι είμαι ένας απ'όλες τις απόψεις μέτριος άνθρωπος.Ούτε πολύ καλός,ούτε πολύ κακός αν και προσπαθώ στο μέτρο των δυνάμεών μου να βοηθώ όποιον έχει ανάγκη,ούτε πολύ έξυπνος ούτε πολύ χαζός,αν και προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο μυαλό έχω και όση κρίση έχω ώστε να καταλάβω όσο γίνεται καλύτερα τον κόσμο γύρω μου.Δεν είμαι ιδιαίτερα σπουδαίος,ούτε ξεχωριστός παρά μόνο για τους αγαπημένους μου και ίσως και κάποιους άλλους ανθρώπους που με γνωρίζουν.Όταν θα έρθει η ώρα μου (ελπίζω να αργήσει γιατί είμαι 42)θα αποχωρήσω κι εγώ από αυτόν τον όμορφο και σκληρό κόσμο.
Στην αρχή θα μείνω ως ανάμνηση σε κάποιους που με νοιάζονται και μετά θα σβήσει και αυτή και το σύμπαν θα συνεχίσει την αδιάφορη πορεία του προς όποιο μέλλον του καθορίζουν οι φυσικοί νόμοι.Θεωρώ όμως τον εαυτό μου τυχερό για αυτό το σύντομο ταξίδι στο φως.

Απ΄την άλλη πλευρά έχεις τύπους σαν τον ορθόδοξο και μάλλον και σένα που πιστεύετε ότι έχετε προσωπική σχέση με τον δημιουργό του σύμπαντος,ότι ο εαυτούλης σας είναι προορισμένος για την αιωνιότητα και είσαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι κατέχετε την απόλυτη αλήθεια.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ;!;!;!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Γιατρος Του Ικα όλοι είναι προορισμένοι να έχουν προσωπική σχέση με το Θεό, όχι μόνο εμείς που τώρα υποστηρίζουμε τουλάχιστον την ύπαρξη Του. Δεν είναι κανένα μακρινό πλάσμα ο Θεός που δεν τον ενδιαφέρει τι γίνετε στο πλανήτη γη. Νοιάζεται περισσότερο από τον κάθε ένα, για τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Το να υποστηρίζουμε ότι ο Θεός είναι ένα ων που απλά μας δημιούργησε και μας έχει αφήσει στην τύχη μας, σίγουρα βολεύει διότι έτσι επαναπαυόμαστε. Η πραγματικότητα όμως ευτυχώς δεν έχει καμιά σχέση με αυτή τη θεωρία.
Επίσης κάθε άνθρωπος είναι προορισμένος για την αιωνιότητα. Για αυτό το λόγο γεννηθήκαμε, όχι μόνο για μαζεύουμε υλικά και να περνάμε όμορφα με αυτά (όσο όμορφα μπορείς να περάσεις). Πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το στόχο μας αυτό, που είναι η ένωση μας με το Θεό και φυσικά αυτό ισχύει για όλο τον κόσμο.
Το θέμα και με εσένα είναι ότι μπερδεύεις κάποιες βασικές έννοιες. Τι είναι αληθινά αλαζονεία, υπερηφάνεια, ταπείνωση κ.τ.λ. και γι’ αυτό το λόγο επιμένω να λέω ότι πρέπει να πορευθούμε και να γνωρίσουμε αυτά τα απλά αλλά ταυτόχρονα πολύπλοκα θέματα και έχοντας τη γνώση τους θα βλέπουμε πιο καθαρά τα πράγματα. Ας ελπίσουμε ότι με τη βοήθεια Του θα καταφέρουμε κάτι στη ζωή μας όλοι μας.

Άθεος είπε...

Ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να πιστεύουν τέτοιες ανοησίες.
Ποιος μπορεί να το διανοηθεί αυτό: κοτζάμ θεός να ασχολείται… με την προαίρεση του ορθόδοξου!
Άσε που θεολογικά αποτελεί και βλασφημία στο θείο!
Αν πίστευα πραγματικά, έτσι θα το έβλεπα. Δεν μπορεί ο κάθε ονειροπαρμένος να εκμεταλλεύεται το Νου Του Θεού! Και να λέει ό,τι κοτσάνα του κατέβει…
Α, δεν σας το είπα… μάλλον την σκαπουλάρισα από τον ιό!
Και φοβόμουν ότι έχασα βιβλία, κείμενα, άρθρα και ιδέες!
Σταματήστε τις χαρούλες. Αν υπάρχει θεός, σίγουρα με το μέρος μου θα είναι. Λες κοτζάμ θεός να έχει εγωισμό γιατί δεν πιστεύω σε μια τέτοια δύναμη; Μα ο ίδιος θα έλεγε: έτσι όπως με κατάντησαν οι θεούσοι, στη θέση των λογικών ανθρώπων και εγώ άθεος θα ήμουν!
Ούτε ο θεός δεν σας θέλει, ξυπνήστε ρεεεεεεεε!

Dyer είπε...

Περισσότερο ήπιο και ταπεινό σχόλιο δεν νομίζω ότι γίνεται από αυτό του Γιατρού. Ο φίλος μας ο Ορθόδοξος πάλι δεν καταδέχτηκε να απαντήσει. Με άμετρη αλαζονεία συνέχισε το κήρυγμα. Κρίμα, «δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις».

Ορθόδοξος είπε...

Τις πιστεύουν ακράδαντα αγαπητέ άθεε διότι αποτελούν τη μόνη αλήθεια. Δόξα τω Θεώ. Ελπίζω στο μέλλον η πίστη μου αυτή να αυξηθεί, γιατί τώρα μόνο λόγια είμαι.
Αχ άθεε, ο Θεός ασχολείται με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, να είσαι βέβαιος γι’ αυτό. Δεν έχεις κατανοήσει κάποια πράγματα ακόμα και τα βλέπεις έτσι.

Παρατηρώ πολλές φορές ότι οι άθεοι έχουν την τακτική να χαρακτηρίζουν κάθε απάντηση ενός πιστού, ως κήρυγμα. Αυτό φυσικά τουλάχιστον εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί, αλλά φαντάζομαι ότι με τον χαρακτηρισμό αυτό προσπαθούν να μειώσουν κάθε απάντηση που δίνετε. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο Θεός δεν είναι κάτι που μετριέται ή υπολογίζετε από ένα τύπο, ώστε να μιλάμε με επιστημονικό τρόπο. Δεν υπάρχει καμία εξίσωση που μας δίνει στο τέλος Θεό. Για να μπορέσουμε να τον πλησιάσουμε χρειάζεται αγνή ψυχή και καλή προαίρεση. Ταπείνωση πάνω από όλα.
Εύχεστε και για εμένα.

Άθεος είπε...

Δεν λέω, εύχομαι κι εγώ, αλλά όχι προαίρεση, αλλά λογική.
Μα τόσο σπάνιο είναι αυτό το φρούτο και ο παραλογισμός τόσο άφθονος ορθόδοξε…
Αν υπήρχε θεός, θα γέλαγε μαζί σας. Πάρτε το χαμπάρι!
Αυτά που νομίζετε βρίσκονται μόνο στα μυαλά πειραγμένων εγκεφάλων!
Ξυπνήστε, γιατί χανόμαστε!

Γιατρος Του Ικα είπε...

Έχω καταλάβει ορθόδοξε τι είναι υπερηφάνεια.Το να απορρίπτει κάποιος την "αλήθεια" σας.Ρε δε πα να είναι και ο πιό καβαλημένος αυτάρεσκος αλαζόνας!Αν είναι μέλος του ποιμνίου (τι φρικτός όρος για ανθρώπους!)τότε είναι ταπεινός.
Είστε ταπεινοί απέναντι σε ένα διαγαλαξιακό φάντασμα και αφάνταστα αλαζόνες απέναντι στους πραγματικούς ανθρώπους...

Ανώνυμος είπε...

Οι άθεοι έχουν όλα τα συμπτώματα της ασθένειας.Προσβολές,ειρωνείες,συνεχείς υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί,απαξίωση προσώπων,προσωπικές επιθέσεις κ.λ.π
Η κακή ηδονή(Αριστοτέλης)της θεομαχίας και της ύβρεως τους δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα.
Εγώ δεν είμαι ευγενικός σαν τον ορθόδοξο.Σας τα λέω χύμα για να συνέλθετε.Μη σχολιάζετε τον θεό,πράξτε το αγαθό στις ζωές σας και η κατάστασή σας θα βελτιωθεί.Αποφεύγετε τις κακές σκέψεις στη γέννησή τους.
Μείνετε άθεοι αν το επιθυμείτε αλλά εφαρμόστε για λίγους μήνες τα παραπάνω και απλώς θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!
Ας με συγχωρήσωσι αι σκιαί διότι εμνημόνευσα ταύτα.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Αγαπητέ ανώνυμε πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω τι πραγματικά είσαι - αντιπροσωπεύεις !!!

- Στην αρχή μας παρουσιάζεσαι ως ιατρός και λες: «Οι άθεοι έχουν όλα τα συμπτώματα της ασθένειας.Προσβολές,ειρωνείες,συνεχείς υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί,απαξίωση προσώπων,προσωπικές επιθέσεις κ.λ.π»

- Έπειτα μας παρουσιάζεσαι ,κάτι ανάμεσα σε φιλόσοφο και ψυχολόγο και λες: «Η κακή ηδονή(Αριστοτέλης)της θεομαχίας και της ύβρεως τους δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα.»

- Κατόπιν , ορθά μας επισημάνεις , πως είσαι ορθόδοξος αγενείς και όχι ευγενικός, λέγοντας μας ότι: «Εγώ δεν είμαι ευγενικός σαν τον ορθόδοξο.»

- Στη συνέχεια ορμάς ως αν χείμαρρος, για να μας ξεπλύνεις από...... τις αμαρτίες μας και μας λες: «Σας τα λέω χύμα για να συνέλθετε.»


- Μετά μας εκπλήσσεις και μας παρουσιάζεσαι ως αστρολόγος!! Σαν μια άλλη Λίτσα Πατέρα μας λες: «Μη σχολιάζετε τον θεό,πράξτε το αγαθό στις ζωές σας και η κατάστασή σας θα βελτιωθεί.Αποφεύγετε τις κακές σκέψεις στη γέννησή τους.»


- Σε ένα πολυσύνθετο ταλέντο σαν και του λόγου σου , δεν θα μπορούσε να λείψει και η ικανότητά σου ως τηλεπλασιέ!!!! Όπου μας λες πως: «Μείνετε άθεοι αν το επιθυμείτε αλλά εφαρμόστε για λίγους μήνες τα παραπάνω και απλώς θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!»

- Και τέλος, σαν επιστέγασμα όλων αυτών, ζητάς συγχώρεση!!!!!!

+ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΝ+

skeptic είπε...

Ορθόδοξος και ανώνυμος=ο καλός κι ο κακός μπάτσος.Παίξτε και τίποτα άλλο..

Άθεος είπε...

Σταύρο το πιο ωραίο το άφησες ασχολίαστο: Ας με συγχωρήσωσι αι σκιαί διότι εμνημόνευσα ταύτα!
Φοβερό!
Αυτός ο Ανώνυμος, μήπως είναι ο ενσαρκωμένος, του 21ου αιώνος, Ιησούς…
Ποιες είναι «αι σκιαί» των οποίων ζητάς να σε Συγχωρήσωσι Ανώνυμε;
Μα κοτζάμ άντρες, με τέτοιες βλακείες ασχολείστε; «Οι κουμπάρες» και «οι γιατροί» θα ήταν τουλάχιστον αβλαβή παιχνίδια.
Τι αηδίες μας ξεστομίζεις;
Νόμιζα ότι, μόνο τα ιερά σας βιβλία, γράφουν τέτοιες (άντε να μην πω) αηδίες…
Αυτή ακριβώς είναι η κακή ηδονή της θεολογίας. Να νομίζεις ότι είσαι το θείο και οι άλλοι σκουπίδια! Τι αλαζονεία!
Είστε άρρωστοι, το ξέρετε;
Ζείτε μέσα σε ένα ελεεινό ψυχόκοσμο και νομίζετε σας περιτριγυρίζουν σκιές θεών! Ούτε οι άγριοι δεν είχαν τέτοιες εμμονές. Πρέπει να κάνετε άσχημο ύπνο και στην εγρήγορση να νιώθετε κυνηγημένοι από «σκιές»!
Συνέλθετε!

Ανώνυμος είπε...

Άθεε επαναλαμβάνω.Όχι κακές σκέψεις.Θανάτωση τους τη στιγμή της γέννησης.Καμμιά κακή πράξη.
Δεν θα μιλάς για τον θεό.Εφάρμοσε τη σιωπή.

Άθεος είπε...

Συμφωνώ!
Όμως ούτε και ανοησίες!
Υπαρκτά όντα είμαστε. Ας μιλάμε μόνο για τα υπαρκτά.
Μπορείτε εσείς να γίνετε πραγματικοί;

ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑΣ είπε...

Ναι, εμείς οι Χριστιανοί έχουμε λόγο να αγωνιζόμαστε γι' αυτό που πιστεύουμε αλήθεια. Έχουμε λόγο να "προπαγανδίζουμε" την πίστη μας. Οι άθεοι τι λόγο έχουν; Αν ο Θεός δεν υπάρχει, τι νόημα έχει η αλήθεια και το ψέμα, σε μια ζωή χωρίς σκοπό και νόημα, που τελειώνει στον τάφο; Σε μια ανθρωπότητα χωρίς μέλλον, που αποτελεί μόνο ανακύκλωση χημικών στοιχείων της γης από τη γέννηση ως τον τάφο;
Αν εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε σε ένα ψέμα,εσείς οι άθεοι γιατί κόπτεστε; Γιατί γυρίζετε στα Χριστιανικά φόρουμ και στα δωμάτια συζήτησης, και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι έχουμε λάθος; Τι θα κερδίσετε αν μας πείσετε; Και εμείς τι θα κερδίσουμε αν πειστούμε; Τη δική σας απελπισία; Την έλλειψη νοήματος; Την απόφαση ότι μας περιμένει μόνο ο τάφος; Τι νόημα έχει το δικό μας ψέμα (αν είναι ψέμα), εφ' όσον τότε Θεός δεν υπάρχει, και η αλήθεια δεν έχει νόημα; Θέλετε να μας βοηθήσετε να δούμε την αλήθεια; Την αλήθεια σε τι; Με ποιο σημείο αναφοράς; Με ποιο σκοπό και για ποιο λόγο, όταν σκοπός και λόγος δεν υπάρχει στο σύμπαν; Τι ενοχλεί λοιπόν έναν άθεο με τους πιστούς, ώστε να τον οδηγεί να τους πολεμάει;

Η χάριν του θεού να μας ευλογεί όλους

skeptic είπε...

Ο πιστός,ακόμα κι αν προσπαθήσει να εκφράσει καθάριο λόγο,το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι ο φόβος του τάφου.
Λυπάμαι πραγματικά.

Ανώνυμος είπε...

Βρε άθεε τι συμφωνείς!!
Αφού όλη μέρα στο blog σου με τον θεό ουσιαστικά ασχολείσαι.Σταμάτα κάθε ενασχόληση με τον θεό,τις θρησκείες και τον αθεισμό.Κόψε κάθε λόγο προφορικό και γραπτό.Σταμάτα αυτό που κάνεις!
Αποχή και σιωπή.

skeptic είπε...

Καλά σου λέει βρε άθεε,αποχή και σιωπή,έτσι κάνουν τα καλά προβατάκια.Ούτε καν μπεεε μην ξεστομίσεις.

tzaspy είπε...

"ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ. Η υπερηφάνεια άθεε είναι σοβαρή ψυχική ασθένεια και όπως ομολογούν και οι Πατέρες της εκκλησίας, η μεγαλύτερη αμαρτία που από αυτήν προέρχονται όλες οι υπόλοιπες. Σε καμιά περίπτωση αυτή η ψυχική νόσος δεν μπορεί να έχει καλή πλευρά ώστε να την ωραιοποιούμε." ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Δε φτανει που μας αλλαξατε τα φωτα , μας αλλαξατε την πιστη , μας κανατε απο ελληνες χριστιανοεβραιους, (και δεν εχω τιποτε με τους εβραιους εγω, για τον "ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ" σας πολιτισμο αναφαιρομαι), τωρα θελετε να μας αλλαξετε και τη γλωσσα , το σημειολογικο πλουτο της, τα ηθη και τις αξιες μας. Ε οχι ρε παπαδοπαιδα , εδω δεν ειναι κατηχητικο της ενοριας. Απο που ως που ρε ορθοδοξε η υπερηφανεια ειναι ψυχικη νοσος και αμαρτημα? Επειδη εσεις δεν εχετε να περηφανευτητε τιποτε ουτε για το δογμα σας, ουτε κυριως για τις πραξεις σας, επειδη δεν μπορειτε να υπερηφανευτητε για την ιστορια σας, για τα εγκληματα των ομοδοξων σας, επειδη δεν μπορειτε να περηφανευτητε για την αγαστη συνεργασια του ανωτατου κληρου σας με τον Οθωμανο Σουλτανο για 400 χρονια στο σβερκο του λαου μας, κλπ κλπ , παει να πει οτι η λεξη περηφανεια , η αισθηση της περηφανειας σε ατομικο και σε συλλογικο επιπεδο ειναι αμαρτια? Βρε τι μας λετε? Θυμηθηκα οταν διαβασα την αποψη του "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ" ενα κομματι απο παλιους διαλογισμους του Κωνσταντινου Τσατσου (που δεν ηταν φυσικα αθεος) και το εψαξα στη βιβλιοθηκη.Το παραθετω αυτουσιο και το αφιερωνω σε οσους πιστευουν σε θεους, μηπως αποτελεσει κινητρο για καποιες δευτερες σκεψεις . Για την πλανη τους. Σιιιιγα! "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΩΝ ΞΕΠΕΣΜΕΝΩΝ ΕΥΓΕΝΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟΙ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΕΣ , ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΠΕΣΜΕΝΟΙ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΙ ΕΙΤΑΝΕ.ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΛΟΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ , ΞΥΠΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΑΡΕΤΗ: Η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ" Πηγη:Ιασων Ευαγγελου/ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άθεος είπε...

Ανώνυμε, πριν σχολιάσω το τελευταίο σου σχόλιο κοίτα το δικό μου που προηγείται. Απάντησέ το και θα σου απαντήσω. Να μάθετε να κοιτάτε και ό,τι σας γράφουν. Κοπάστε λίγο τον εγωισμό σας. Πρέπει να είστε οι πιο άξεστοι άνθρωποι που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πολιτισμένους!

Skeptik πες τους «μπ» και «ε» πώς κάνει;

Καλωσόρισες Ορθόδοξη Αρετή!
Πιστεύω να είσαι γυναίκα, γιατί με τους άνδρες δεν φαίνεται να συνεννοούμαστε.
Όχι πως σε σένα βλέπω τίποτα φοβερό αν κρίνω από τις ανακρίβειες που γράφεις που γράφεις στο blog σου.
Γράφεις λοιπόν «Η έρευνα και η γνώση της αλήθειας ενέπνευσαν μια γόνιμη και δημιουργική διάσταση στον πολιτισμό μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνθηση όλων των επιστημών και την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη» Αυτό είναι το μόνο σωστό που γράφεις γιατί αναφέρεσαι ότι οι «Ο Χριστιανισμός αποτέλεσε τροχοπέδη στην καλλιέργεια των επιστημών και την πρόοδο του Ελληνικού πολιτισμού».
Κάτι μου λέει ότι αυτό δεν το πιστεύεις και κατά λάθος το έγραψες! Ακριβώς το αντίθετο πρέπει να πιστεύεις, έτσι δεν είναι; Εσείς πάντα λάθος τα πιστεύετε!
Πιο κάτω λες «Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, ότι χωρίς Ορθοδοξία ο Ελληνισμός θα χανόταν υπό την ασφυκτική πίεση του Τούρκου κατακτητή» Εδώ είσαι στα νερά σου, αλλά τόσο λαθεμένη, όπως και πιο κάτω όταν γράφεις «ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πρωτεργάτης της εθνεγερσίας στη διακήρυξη του προς τους Έλληνες της Μολδοβλαχίας, αναφέρει «Αγωνίσου υπέρ πίστεως και πατρίδος»! Ξέχασες όμως να μας πεις αν εννοείς αυτόν που αφορίσατε ή κανέναν του Μορφικού κόσμου (πρωταγωνιστή ονείρων)! …γιατί τελευταία παλεύετε με σκιές όπως ο Δον Κιχώτης με τους Ανεμόμυλους της σκέψης του!
Ας περάσουμε τώρα και στα δικά μας.
Εμείς γυρίζουμε τα blogs ή εσείς… τρεις είσαστε εδώ, με την απαίτηση να κλείσω το στόμα μου (το blog) και αναιδέστατα μου λες «γυρίζετε στα Χριστιανικά φόρουμ και στα δωμάτια συζήτησης, και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι έχουμε λάθος»!
Ακριβώς το αντίθετο γίνεται! Γράφοντας εδώ έριξα μια ματιά στο νέο σου blog να δω τι καπνό φουμάρεις. Βλέπεις και την απάντησή μου εδώ στη γράφω. Δεν ξαναπάω εκεί και πουθενά σε σας! Εσείς τριγυρνάτε στα δικά μας blogs και κάνετε κήρυγμα με το ζόρι.
Τώρα ας πάμε και στο κήρυγμά σου, περί έλλειψης νοήματος και περί απελπισίας. Μα εσείς είστε μηδενιστές! Αντιστρέφετε την αλήθεια;
Η ζωή σας δεν έχει κανένα νόημα και κανένα σκοπό.
Σε μια ανθρωπότητα χωρίς μέλλον, που αποτελεί μόνο ανακύκλωση χημικών στοιχείων της γης από τη γέννηση ως τον τάφο. Εμείς τα λέμε αυτά, όχι εσείς!
Κι αν πάλι υπάρχουν οντότητες, τι νόημα έχουν για μας αφού δεν επικοινωνούν και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους; Χωρίς υπερφυσικές οντότητες τι νόημα έχει η ζωή σας, μια ζωή χωρίς σκοπό και νόημα, που τελειώνει στον τάφο. Αλλά και με οντότητες πάλι νόημα δεν υπάρχει. Τίποτα δεν κάνετε για τη ζωή, το μέλλον, τα παιδιά σας.
Κενοί σε όλα. Μόνο εμπόδια δημιουργείτε!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Φίλε μου Άθεε,συγνώμη αλλά δεν πρόκειται να ξανασχολιάσω!!
Απο αλλού ξεκηνα η συζήτηξη και στο δρόμο λακίζει!!!
ΕΛΕΟΣ αδέλφια!!

Άθεος είπε...

Σχολίασε όσο θέλεις Νάντια.
Απ’ την επόμενη ανάρτηση, όλα θα έχουν αλλάξει!
Παραέγινε το κακό εδώ.

Ἀχιλλεῦς είπε...

Γιατρέ του ΙΚΑ μάλλον η ετυμολογία δεν εχει μεγάλη σημασία στην παρούσα φάση. Ας κρατησουμε τον όρο άθρησκος ή άπιστος για σας,αν θες για να συνεχίσουμε παρακάτω. Θέλω επίσης να συμφωνήσω σε κάποιο σημείο με τον σχολιαστή " ορθοδοξος¨" (αν κα δεν υπάρχει κάποιο οφελος αν θα τα βρουμε μεταξύ μας.το προβλημα ειναι να τα βρουμε και μαζί σας)που σημειωνει «καθε απάντηση χριστιανού την θεωρεί κηρυγμα». Ισως αυτό να ενοχλεί πραγματικά.
Φίλε άθεε εσένα θα σου απαντησω για το ετοιμολογικό θεμα στις αντιστοιχες αναρτήσεις.

Όμως, για απαντησέ μου τι εννοείς όταν λες σε μερικά σχολιά σου «συνέλθετε» και «ξυπνηστε» σε εμάς αναφέρεσαι; Ειμαστε υπνωτισμένοι από κάτι; Πως να αρνηθουμε κάτι όταν έχουμε δει κάτι (θαυματα) και βλέπουμε κάποια πραγματα να επαληθευονται(προφητειες);

Dyer είπε...

Ορθόδοξη Αρετή μήπως η ζωή μπορεί να είναι ωραία, εδώ και τώρα ;
Μήπως αναβάλλοντας για αύριο χάνεις το σήμερα ;
Με το να προετοιμάζεσαι για το μεγάλο ταξίδι αυθυποβάλλεσαι σε ανούσιους περιορισμούς υλικούς και πνευματικούς. Αυτό είναι που σε κάνει μηδενίστρια της ζωής όταν σου αφαιρούν το Θεό. Και πριν με κατηγορήσεις για ανήθικο ηδονιστή διάβασε λίγο Επίκουρο. Η ζωή μας έχει αξία, χαρά, ηθική, Επικούρειες ηδονές και χωρίς Θεό. Ο Επίκουρος μπορεί να σε ξεμπλοκάρει.

Άθεος είπε...

Για την ετυμολογία των λέξεων που χρησιμοποιείς θα τα πούμε, όπως λες στις αντίστοιχες αναρτήσεις. Όμως για τα θαύματα και τις προφητείες, τα έχω πει ήδη σε άλλες. Γι αυτό για τα θαύματα ρίξε μια ματιά στην ανάρτηση 19. Μπορεί ο Θεός σας να κάνει το τάδε και το δείνα; και για τις προφητείες στην ανάρτηση 38. Το 2012 θα γίνει η συντέλεια του κόσμου ή θα αντιληφθούμε πόσο βλάκες είμαστε… Μην επαναλαμβανόμαστε συνέχεια… Όλα τα έχω σκεφτεί…
…πριν από σας…. για σας! που λέει και η διαφήμιση! Κρίμα που εσείς πιστεύετε πριν το ψάξετε καθόλου.
Εδώ χρειάζεται η επιστήμη, Ορθόδοξε. Αυτός είναι ο σκοπός του blog, Ανώνυμε. Δεν μας ενδιαφέρει αν υπάρχει θεός! Αυτό το θέμα εσείς το βάζετε. Εμείς θέλουμε να ερμηνεύουμε απλά τον κόσμο σωστά. Η μη ύπαρξη του θεού είναι έτερον εκάτερον! Μόνο του έρχεται χωρίς να το ψάξουμε. Φωνάζει από μακριά. Λίγο μυαλό θέλει μόνο. Γι’ αυτό πίστευαν οι άγριοι, γιατί απ’ αυτό δεν είχαν ντιπ!
Γι’ αυτό Θεό7δωρε φωνάζω «συνέλθετε» και «ξυπνήστε». Φυσικά και σε σας αναφέρομαι. Είστε υπνωτισμένοι από τον Μορφέα. Σε τρεις αναρτήσεις θα αναφερθώ και σ’ αυτόν!

ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑΣ είπε...

Το κατανοώ απόλυτα άθεε να το λαμβάνεις ως υπερβολικό το ότι ο Χριστιανισμός αποτέλεσε τροχοπέδη στην καλλιέργεια των επιστημών και την πρόοδο του Ελληνικού πολιτισμού». Σίγουρα υπήρχαν και τα κακός κείμενα, στην μακρόχρονη ιστορία του χριστιανισμού- λ.χ. ιερά εξέταση-. Αυτό-α όμως, δεν θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν το σύνολο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και ούτε να κλονίσει την πίστη μας - τουλάχιστον σε εμάς που πιστεύουμε-. Πιστεύω πως και η επιστήμη έχει κάνει λάθη, αλλά αυτό δεν την κάνει αναξιόπιστη, κάθε άλλο θα έλεγα, από τα λάθη μας βγαίνουμε δυνατοί και σοφότεροι. Το αν εσείς, εσύ ,δεν θεωρείς σοφία την πίστη μας ας αφήσουμε τον χρόνο και την επιστήμη να μας το αποδείξει - αν ποτέ αποδείξει αυτό ή το αντίθετο -.
Το ότι ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αφορίστηκε, δεν τον κάνει λιγότερο χριστιανό!! Ούτε κλόνισε την πίστη του στο Θεό !! είπαμε, λάθη γίνανε από κάποιους μεμονωμένους ανθρώπους της Εκκλησίας και ίσως να συνεχίσουν να γίνονται, αυτό όμως δεν στιγματίζει ολόκληρη την ορθοδοξία!! Και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιους κληρικούς που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία μας.
Δεν θα έλεγα πως με προσβάλεις σε κάτι - το ίδιο θα μπορούσες να πεις και για εμένα άλλωστε , ότι δηλαδή σε προσβάλλω - . Αποτυπώνεις τα δικά σου πιστεύω, ασχέτως εάν μερικές φορές ξεφεύγουμε από το μέτρο της ευγένειας - και είναι κατά κάποιο τρόπο φυσικό αυτό, όταν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις - . γι’ αυτό άλλωστε πήρα το θάρρος να σου γράψω και να εκφράσω τα δικά μου “παράπονα” από προσωπικές εμπειρίες, που δεν ήταν κι ότι καλύτερες από κάποιους που παρουσιάζονταν ως άθεοι. Εδώ , στο δικό σου κανάλι τα πράγματα είναι θα έλεγα διαφορετικά, τουλάχιστον δεν υπάρχουν εκφράσεις με χυδαίο περιεχόμενο, ασχέτως επαναλαμβάνω , εάν έχουμε διαφορετική ιδεολογία. Μερικές φορές δεν λείπουν και οι υπερβολές από τον οποιοδήποτε, προς επίδειξη εντυπώσεων και μέσα σε αυτούς βάζω και τον εαυτό μου. κανείς δεν είναι τέλειος-α. και ούτε λέω πως κατέχω την μοναδική αλήθεια!!
Dyer να είσαι σίγουρος πως χαίρομαι την ζωή μου όσο καλύτερα μπορώ. Το αν μου απασχολεί ο θάνατος ή το μετά από αυτόν, είναι νομίζω πρόβλημα δικό μου. Μην λοιπόν τα παραλές και μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα. Ο καθένας μας αναλαμβάνεται το νόημα της ζωής όπως αυτός νομίζει και καταλαβαίνει. ίσως κάποια πράγματα να τα αντιλαμβάνομαι σωστά ίσως λάθος. Ο χρόνος για την κατανόηση κάποιων πραγμάτων και καταστάσεων είναι μικρός και αυτά που έχουμε να μάθουμε είναι πολλά και δεν πρόκειται ποτέ η ανθρωπότητα να σταματήσει να μαθαίνει.

Σας ευχαριστώ πολύ και να είστε πάντα γεροί και δυνατοί.

Άθεος είπε...

Πρώτα πρώτα Ορθό. Αρετή δεν μας επιβεβαίωσες το φύλο σου. Ο λόγος σου όμως δείχνει στρωμένος, δεν έχει εκείνο το αλήτικο που έχουν οι επιθετικοί χριστιανοί. Όμως, με το να μεταθέτεις με τη μάθηση, όλα προς το μέλλον, δεν είναι και ότι καλύτερο, αφού αυτή η μετάθεση μας πισωγυρίζει ή στην καλύτερη περίπτωση μας αφήνει στάσιμους εδώ και δυο χιλιετίες.
Δεν κατανοείς τίποτα, αγαπητή Αρετή.
Τη μια δέχεσαι ότι «ο Χριστιανισμός αποτέλεσε τροχοπέδη στην καλλιέργεια των επιστημών και την πρόοδο του Ελληνικού πολιτισμού», την άλλη «σίγουρα υπήρχαν και τα κακός κείμενα, στην μακρόχρονη ιστορία του χριστιανισμού», την άλλη «…είπαμε, λάθη γίνανε από κάποιους μεμονωμένους ανθρώπους της Εκκλησίας και ίσως να συνεχίσουν να γίνονται» και όλο βρίσκεις δικαιολογίες όπως «αυτό-α δεν θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν το σύνολο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και ούτε να κλονίσει την πίστη μας» ή «…από τα λάθη μας βγαίνουμε δυνατοί και σοφότεροι» ή «ας αφήσουμε τον χρόνο να μας το αποδείξει» και «…ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αφορίστηκε, όμως δεν τον κάνει λιγότερο χριστιανό!!» και τέλος «…είπαμε, λάθη γίνανε και ίσως να συνεχίσουν να γίνονται, αυτό όμως δεν στιγματίζει ολόκληρη την ορθοδοξία!!»
… γελάς;
Εσύ τα λες όλα αυτά!
Όχι μόνο εσύ, όλοι σας! Ανοχή στο ψέμα, ανοχή στο λάθος, ανοχή στο έγκλημα, ανοχή στην κοροϊδία… παντού ανοχή! Μόνο στην ειλικρίνεια δεν ευαισθητοποιείστε να πείτε: ναι κάναμε λάθος, ας αλλάξουμε τροπάριο!
Τα ίδια τροπάρια μας ψέλνετε, εδώ και αιώνες και ο κόσμος καταστρέφεται. Διχάζεται για μια εγωιστική ιδέα. Έτσι τον λένε το θεό, εκεί κατοικεί, αυτό είναι το δόγμα, εσύ είσαι άπιστος, εσύ σατανιστής…
Έλεος, Αρετή, έλεος!
Η αθεΐα είναι αρετή κι όχι η ορθοδοξία!
Η ιστορία φωνάζει!
Μερικοί από σας είναι διαβασμένοι άνθρωποι, όμως όλοι σας ασχολείστε με παραμύθια. Ανοίξτε μια ιστορία, έστω της θρησκείας. Ασχοληθείτε με πραγματικά πράγματα, με γεγονότα, με το φυσικό δίκαιο, την αλήθεια του κόσμου μας και αφήστε τις γελοιότητες των επιτήδειων που σας πήραν τα μυαλά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ξέρετε πόσο πίσω μείνατε;
Και στην μονολιθική εποχή τα ίδια πίστευαν.
Ούτε αυτά μπορούν να σας ταρακουνήσουν; Τι ύπνος βαθύς είναι αυτός!
Ξυπνήστε επιτέλους!
Μόνο έτσι η ανθρωπότητα δεν θα σταματήσει να μαθαίνει, ειδάλλως όλο τα ίδια θα λέτε και οι χιλιετίες θα περνούν, το ψέμα θα διαιωνίζεται, τα εγκλήματα θα πολλαπλασιάζονται, η φτώχεια θα μεγαλώνει και οι επιτήδειοι θα μεγαλουργούν, θα καλοπερνούν και θα τρίβουν τα χέρια… στους αιώνες των αιώνων.
Αμήν!

Άθεος είπε...

Στην ανάρτηση αυτή Αρετή την διάβασες γράφω, κάπου στο κέντρο «Χρέος, λοιπόν, έχει ο κάθε πιστός, οποιασδήποτε θρησκείας, να πάψει να εφευρίσκει συνεχώς «απαντήσεις» για να δικαιολογεί εγωιστικά την πίστη του, αλλά να μάθει να θέτει ακόμα και κείνες τις ερωτήσεις που οι απαντήσεις αντιβαίνουν την πίστη του, αρκεί να εναρμονίζονται με τα νέα δεδομένα της επιστήμης και γενικά της λογικής. Ας πάψει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, πιστεύοντας ότι τα δέντρα τον εμποδίζουν να δει το δάσος».
Και η συνέχεια είναι αντιπροσωπευτική σε όσα σου καταλόγισα πιο πάνω.
Για να δεις ότι αυτά που γράφω είναι σωστά. Και να το παράδειγμα με σένα, αλλά και με κάθε χριστιανό!
Για να δεις πώς επαληθεύονται αυτά που γράφω!
…εκτός κι αν βγει κανείς και μας πει ότι είσαι βαλτή!
(κι αυτά έχουν ακουστεί από δω)!

Γιατρος Του Ικα είπε...

Προσοχή ακολουθεί σινδόνη!

@Ορθόδοξη Αρετή (Πολύ ταπεινό nick!)
Λες: «Αν ο Θεός δεν υπάρχει, τι νόημα έχει η αλήθεια και το ψέμα,»
Η αλήθεια έχει νόημα επειδή αποτελεί οδηγό της πράξης. Γνωρίζοντας την αλήθεια μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να βελτιώσουμε το μόνο πράγμα που έχουμε: τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων. Το ψέμα αποπροσανατολίζει και πληγώνει πραγματικούς ανθρώπους που ζουν στον πραγματικό κόσμο, έχουν πραγματικά προβλήματα και με τους οποίους έχουμε πραγματικές σχέσεις. Δεν βλέπω γιατί χρειαζόμαστε τον θεό για να μην εξαπατάμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

« σε μια ζωή χωρίς σκοπό και νόημα, που τελειώνει στον τάφο;»
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Οτιδήποτε έχει ένα τέλος δεν έχει νόημα; Ένα ωραίο τραγούδι απαξιώνεται επειδή τελειώνει; Μια ερωτική στιγμή απαξιώνεται επειδή υπάρχει η πιθανότητα του χωρισμού; Η ζωή δεν αποκτά νόημα μέσω της αιωνιότητας αγαπητέ/ή. Ίσα-ίσα που μέσα στην προσωρινότητά της είναι που το νόημά της γιγαντώνεται. Γιατί είναι το μόνο που έχουμε. Το νόημά της η ζωή δεν το αποκτά έξωθεν, μέσω μεταφυσικής ευλογίας. Το νόημά της τής το δίνουμε εμείς οι άνθρωποι με τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας, με τις σχέσεις μας, με τα βιώματά μας. Πόση φτώχεια υπάρχει στην ιδέα ότι η ζωή δεν έχει νόημα παρά μόνο αν αναφέρεται σε κάτι έξω από αυτήν…!
«που αποτελεί μόνο ανακύκλωση χημικών στοιχείων της γης από τη γέννηση ως τον τάφο;»
Ειλικρινά δεν ξέρω τι ζωή ζεις Ο.Α. (όχι Ολυμπιακές Αερογραμμές).Η δική μου η ζωή είναι πάντως μεστή νοημάτων. Έχω ένα παιδί που για μένα είναι θησαυρός, έχω φίλους, σύζυγο, συγγενείς, ανθρώπους που με αγαπούν και με εκτιμούν, ένα σωρό ενδιαφέροντα, μια δουλειά που με γεμίζει. Η ανακύκλωση δεν αφορά τη ζωή μου, αφορά το πριν και το μετά. Η πραγματική μου ζωή είναι αυτό που φτιάχνω εγώ και αυτό που επιφυλάσσει για μένα η τύχη.

Λες γιατί προσπαθούμε να σας πείσουμε. Λάθος. Εγώ τουλάχιστον δεν προσπαθώ να σας πείσω. Απλά μου αρέσει να πηγαίνω κόντρα σε όποιον λέει αστήρικτα πράγματα (άλλο ήθελα να γράψω αλλά σέβομαι την φιλοξενία του Άθεου…).Λέγεται δικαίωμα στην κριτική και δεν χρειάζεται καμία δικαιολογία για να το ασκήσει κανείς. Το έχουμε, διαφωνούμε με όσα λέτε, εκφράζουμε τη διαφωνία μας. Μη το παίρνεις πάντως προσωπικά. Το ίδιο κάνω και με τους φασίστες, τους υπερεθνικιστές, αυτούς που πιστεύουν στα ούφο και στην τηλεπάθεια, τους οπαδούς του Λιακόπουλου και γενικά με όλους όσους είναι φορείς και εκφραστές του ανορθολογισμού. Και πέρα από το ψυχαγωγικόν μέρος του πράγματος θεωρώ ότι υπάρχει και πρακτική αξία σ’αυτό που κάνω: Θεωρώ ότι ο ανορθολογισμός, θρησκευτικός ή μη είναι βασική αιτία της δυστυχίας των ανθρώπων αν μη τι άλλο επειδή συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων και τους εμποδίζει να πάρουν σωστές αποφάσεις και να βγάλουν ορθά συμπεράσματα.

Τέλος δύο πράγματα:
1ον Εγώ τουλάχιστον διαφωνώ με όσους λένε ότι η άνοδος του χριστιανισμού αποτελεί την βασική αιτία της παρακμής του αρχαίου κόσμου και της προόδου.Θεωρώ ότι η εμφάνιση του χριστιανισμού είναι αποτέλεσμα αυτής της παρακμής και η κυριαρχία του αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

2ον Λες ότι αν δεν ήταν ο χριστιανισμός θα είχαμε χάσει την εθνική μας ταυτότητα.Έχεις δίκιο. Τα δεδομένα όμως λένε ότι μετά την άλωση οι επί 1000 χρόνια Χ.Ο.® εγκατέλειπαν μαζικά το βυθιζόμενο καράβι του χριστιανισμού και ότι αυτός που το έσωσε ήταν ο σουλτάνος ο οποίος βλέποντας την κατακόρυφη πτώση των εσόδων λόγω των εξισλαμισμών (έχανε τον κεφαλικό φόρο) απαγόρευσε τους εξισλαμισμούς (δεν δεχόταν καν από ένα σημείο και μετά τους οικειοθελείς εξισλαμισμούς) στα βιλαέτια της ρούμελης και (εν μέρει ) της μακεδονίας.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε την διαβάσαμε και αυτή την ανάρτηση σου να είσαι βέβαιος. Είναι λογικό ένας άνθρωπος σαν εσένα να σκέφτεται με τον παραπάνω τρόπο. Ο πιστός αγαπητέ δεν εφευρίσκει ποτέ από μόνος του απαντήσεις για να δικαιολογεί όπως φαντάζεσαι την πίστη του. Οι απαντήσεις υπάρχουν και μάλιστα για όλους μας. Αυτός το μόνο που επιθυμεί, είναι το να γνωρίσει και γνωρίζει.
Όσον αφορά τα Copy & Paste που έκανες από τα σχόλια της ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΡΕΤΗ, από ότι φαντάζομαι μόνο εσύ κατάλαβες τι ακριβώς έχεις στο μυαλό σου. Αν θέλεις μοιράσου και με εμάς το αστείο γιατί εμένα προσωπικά προτάσεις του τύπου «…είπαμε, λάθη γίνανε και ίσως να συνεχίσουν να γίνονται, αυτό όμως δεν στιγματίζει ολόκληρη την ορθοδοξία!!» και αν θέλεις ακόμα να προσθέσω και το ότι δεν μας λένε και τίποτα – τα λάθη – για την ύπαρξη ή μη Του Θεού, μόνο ειλικρίνεια και υπευθυνότητα μου δίνουν.
Προσπάθησε και εσύ αγαπητέ να καταλάβεις ότι η αλήθεια του ευαγγελίου δεν είναι παραμύθια, είναι πραγματικότητα και πολλοί από εμάς την ζουν. Τόσα θαύματα κάθε ημέρα, τόσοι άνθρωποι αλλάζουν και βρίσκουν το Θεό, τόσα περιστατικά μικρά και μεγάλα δεν σου λένε τίποτα; Αχ άθεε. Η επιστήμη και η γνώση είναι πολύ χρήσιμη και όλοι μας την αποδεχόμαστε με χαρά αλλά η τροφή της ψυχής δεν βρίσκονται σε αυτά. Πεινάει η ψυχή σου άθεε, δώσε της να φάει, δώσε της Θεό.

Άθεος είπε...

Διάβασε Ορθόδοξε την απάντησή μου προς την Αρετή και την απάντηση του Γιατρού του Ικα και βγάλε, αν μπορείς, συμπέρασμα. Πρέπει να μάθεις και να ακούς. Και σταμάτα να υπερηφανεύεσαι ότι είσαι κάποιος και να με απαξιώνεις τόσο υποτιμητικά. Όταν γράφεις «Είναι λογικό ένας άνθρωπος σαν εσένα να σκέφτεται με τον παραπάνω τρόπο», τι προσπαθείς να μας πεις… ;
Τι πάει να πει «ένας άνθρωπος σαν εσένα…»
Δηλαδή, τι άνθρωπος είμαι… πώς σκέφτομαι, τι έχει ο τρόπος μου;
Και μιλάς εσύ για Υπερηφάνεια…
Στο θεό βρίσκεται το νόημα της ζωής, που διέγνωσες ότι πεινάει η ψυχή μου;
Για διάβασε πιο πάνω το σχόλιο του Γιατρού που απαντά στην Αρετή! Ψάξε να βρεις νοήματα απλά, σε ένα και μόνο σχόλιο, που στα ιερά σου βιβλία ποτέ δεν διάβασες.
Όπως λέει και ο ίδιος «Το νόημα της ζωής, δεν το αποκτάμε απ’ έξω, με μεταφυσική ευλογία. Το νόημά της το δίνουμε εμείς οι άνθρωποι με τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας, με τις σχέσεις μας, με τα βιώματά μας».
Πού εναποθέσατε Ορθόδοξε τις ανθρώπινες αξίες;
Στο θάνατο;!
Είστε μηδενιστές, αφού για σας ζωή, υπάρχει μόνο μετά το θάνατο!
Ωιμέ!

ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑΣ είπε...

Αχ βρε παιδιά τι μακροσέντονα είναι αυτά!! Αν και δεν είμαι εξοικειωμένη σε τόσα πολλά σχόλια (είμαι σχετικά καινούρια στη μλοκόσφαιρα) και δεν έχω την ανάλογη πείρα, θα προσπαθήσω όσο μπορώ.
Βρε άθεε, τι δεν κατανοώ?!! Όλοι δηλαδή οι επιστήμονες ήταν άθεοι? ή αντιχριστιανοί? Ποιες δικαιολογίες μου λες? Έχεις την εντύπωση πως επιδιώκω να δικαιολογήσω την πίστη μου? Αν είναι ποτέ δυνατόν , πως σου ήρθε αυτό!! Εγώ καλός ή κακός , πιστεύω στην Ορθόδοξη θρησκεία και στον δημιουργό Θεό και δεν έχω να δικαιολογήσω τίποτα. Λέω τα πράγματα όπως τα λέει η λογική και συνείδηση μου. Λάθη γίνανε και γίνονται από όλους μας, ακούγετε τόσο παράλογο και αστείο αυτό? Τι θέλεις να μου ή μας πεις , πως ο χριστιανισμός ήταν η αιτία που ο κόσμος έμεινε στάσιμος ή οπισθοδρόμησε?! Ποιος είναι υπερβολικός , εγώ ή εσύ? Δηλαδή δεν ήταν η αιτία, όπου ολόκληρη η ρωμαϊκή αυτοκρατορία επαναπαύτηκε στη δουλεία, δούλους , χωρίς να δώσει καμία σημασία στην ανάπτυξη των επιστημών . Και είναι η αιτία ο Χριστιανισμός!!!?? Εάν εγώ είμαι αστεία, αυτές οι αντιλήψεις τι είναι αγαπητέ μου??!! Ήρθε δηλαδή ουρανοκατέβατος ο ΄΄κακός΄΄ Χριστιανισμός και εξαφάνισε τον ΄΄καλό΄΄ αρχαίο πολιτισμό!! Πες μου αλήθεια, αυτό πιστεύεις πως έγινε? Για την παρακμάζουσα περίοδο , λίγο πριν την έλευση του Χριστιανισμού, ούτε λόγος ε…? ωραία αντικειμενική προσέγγιση αγαπητέ μου, στα μέτρα σας!! Και μετά ΄΄κατηγορείτε΄΄ εμάς για υποκειμενικές αντιλήψεις!!! Θα το επαναλάβω ξανά κι ας σου φαίνετε αστείο. Λάθη γίνανε ,αυτό όμως δεν μπορεί να στιγματίζει ολόκληρη την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη!!
Το μέλλον μπορεί να είναι η επόμενη ώρα,η επόμενη ημέρα, εβδομάδα,μήνας,χρόνος ,κοκ. Μη βιάζεσαι άθεε, κάποια πράγματα θέλουν τον χρόνο τους και αν σε κάποια πράγματα αποδειχθεί πως είχα λάθος, θα βγω πρώτη και θα το παραδεχθώ, ελπίζω το ίδιο να πράξεις κι εσύ! Και δεν νομίζω πως θα βγει κάποιος – α και θα πει πως είμαι βαλτή!! Αυτό πάλι πως σου ήρθε??!! Πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό??!!Αυτό μόνο εσύ θα μπορούσες να το σκεφτείς!!
Νόμιζα ότι είχες κατάλαβες πως είμαι γένους θηλυκού!

Καλέ μου Γιατρέ , σίγουρα η αλήθεια είναι μια. Καλός η κακός όμως ο καθένας μας κατέχει την ΄΄δική του΄΄ αλήθεια κι όλα αυτά μέσα από κατευθύνσεις, βιώματα και συνειδησιακές προσεγγίσεις. Προφανώς για ΄σενα , η ΄΄δική μου΄΄ αλήθεια να είναι ψέμα και αυταπάτη, το ίδιο θα μπορούσα να πω κι εγώ για εσένα.Όμως αυτή γνωρίζω και αυτή υποστηρίζω. Είναι τα πιστεύω σου και τα σέβομαι. Μακάρι να φωτιστούμε όλοι και να γνωρίσουμε της αλήθειες είτε κοινωνικές, ιστορικές,θρησκευτικές κοκ. Κανένας μας πιστεύω δεν θέλει να ζει στο ψέμα.
Καλή σας ημέρα.

Ορθόδοξος είπε...

Όταν λέω αγαπητέ «ένας άνθρωπος σαν εσένα…» εννοώ απλά ένας άνθρωπος που – χωρίς την παραμικρή απόδειξη - δεν δέχεται καν την ύπαρξη του Θεού. Δυστυχώς από αυτή και μόνο την παραδοχή πηγάζουν μύρια κακά.

Άθεος είπε...

Μετά από τα τελευταία σχόλια, βγαίνει κανείς από τα ρούχα του!
Και μετά σου λένε (Ορθόδοξος) με το διάβασμα θα μάθω την αλήθεια;
Ακριβώς αυτό. Γιατί αν είχατε διαβάσει λίγο δεν έπρεπε να κάνουμε αυτή τη κουβέντα.
Ακριβώς Αρετή, ο χριστιανισμός ήταν η αιτία που ο κόσμος έμεινε στάσιμος ή οπισθοδρόμησε!
Και τολμάς να ρωτάς «Ποιος είναι υπερβολικός , εγώ ή εσύ?»
Δηλαδή η ρωμαϊκή αυτοκρατορία επαναπαύτηκε στη δουλεία και αυτή ήταν η αιτία της οπισθοδρόμησης! Έμαθες ποτέ να καίει επιστήμονες και φιλόσοφους για τις ιδέες τους. Αν κάποιος έλεγε ότι η γη ήταν στρογγυλή και γυρίζει γύρω από τον ήλιο τον καίγανε οι ρωμαίοι; Ο Πτολεμαίος τότε ζούσε. Η Υπατία, λίγο αργότερα.
Όμως ο Κωσμάς ο Ινδικοπλεύστης που είπε ότι η γη είναι παραλληλόγραμμη, σαν την κιβωτό του Νώε, έγινε Άγιος!
Μετά χίλια χρόνια, εμφανίζεται ο Τζορντάνο Μπρούνο και τον καίνε. Παραλίγο να έχει την ίδια τύχη και ο Γαλιλαίος, με το πρόσχημα της βιβλικής «αλήθειας» ότι ο ήλιος σταμάτησε στη γη Γεδεών!
Και έρχεσαι και μου «Και είναι η αιτία ο Χριστιανισμός!!!?? Εάν εγώ είμαι αστεία, αυτές οι αντιλήψεις τι είναι αγαπητέ μου??!! Ήρθε δηλαδή ουρανοκατέβατος ο ΄΄κακός΄΄ Χριστιανισμός και εξαφάνισε τον ΄΄καλό΄΄ αρχαίο πολιτισμό!! Πες μου αλήθεια, αυτό πιστεύεις πως έγινε?»
Ακριβώς αυτό λέω αγαπητή, αν και η αλήθεια είναι χειρότερη. Ακόμα και σήμερα μιλάτε για νεράιδες, καλικαντζάρους, διαβόλους και της παναγιάς τα μάτια.
Δεν ζητάμε τίποτα φοβερό. Τουλάχιστον να είμαστε σοβαροί. Εγώ θα ντρεπόμουν να πιστεύω αυτές τις αηδίες. Εσείς όμως, όχι δεν ντρέπεστε να τις πιστεύετε, αλλά όταν και με το ζόρι κάποιοι δεν τις παραδεχόντουσαν, τους καίγατε, αφού προηγουμένως τους βασανίζατε!
Και μη μου πεις ότι εσύ δεν θα τα έκανες αυτά. Το ότι σήμερα έχεις την αυτοπεποίθηση ότι δεν θα συμμετείχες σ’ αυτές τις εγκληματικές πράξεις το οφείλεις στην αυταπάρνηση εκείνων των άθεων, που ύψωσαν τη φωνή τους, ώστε εσείς απ’ ασφαλούς σήμερα να διακηρύσσετε ότι γνωρίζετε δυο πράγματα!
Κατάλαβες Ορθόδοξε, πόσο ποταποί είστε, Ιουδαίοι, χριστιανοί, ισλαμιστές, αστρολόγοι, μέντιουμ, καφετζούδες και όλο το κακό συναπάντημα της δεισιδαιμονίας του ανόητου και του γελοίου…

skeptic είπε...

Ρίξτε μια ματιά εδώ: http://www.athriskos.gr/modules/news/article.php?storyid=930
Και πείτε μου αν η απεραντοσύνη Του(λέμε τώρα)έχει χρόνο να ασχοληθεί με τις βλακείες του περιούσιου λαού του.Ορθόδοξε να σαι καλά,κάθε φορά με κάνεις και γελάω,ελπίζω να τα παίρνεις χοντρά γι αυτό που κάνεις.Γιατρέ μου εξαιρετική η γραφή σου.Άθεε αν πεινά η ψυχή σου,να σου στείλω 2-3 κιλά παϊδάκια από τα μέρη μου να δεις το χριστό φαντάρο.Αρετή,η αλήθεια λες είναι μια,δες την ιστορικά να τη μάθεις λοιπόν,γέμισε η κόλαση κι ο παράδεισος έχει μόνο αμφιλεγόμενους (η ιστορία και το δόγμα τους θέλει έτσι).Καλά κάνεις και πιστεύεις εκεί που πιστεύεις αν αυτό σε κάνει καλύτερο άνθρωπο,πρέπει να παραδεχθείς όμως πως τα λάθη δεν έγιναν από τον απλό κοσμάκη,αλλά από τις κορυφές της θρησκείας που ευαγγελίζονται την αγιοσύνη τους.Αυτούς προσκυνάς σήμερα εσύ,την "ορθότητα" των λόγων και των πράξεών τους θεωρείς αδιαπραγμάτευτη.Και πως μπορεί να είναι έτσι,όταν ιστορικά αν το δεις και δογματικά,ουδείς άξιος από αυτούς να εισέλθει στον παράδεισο.Ο ορθόδοξος που κατέχει την αλήθεια και την διδάσκει σε όλο το νετ,είπε σε παλιότερο σχόλιο πως:"έστω και ένας βρεθεί να πράξει και να αποδείξει πως οι εντολές του θεού είναι σωτήριες,αρκεί".Ε λοιπόν έστω και ένας να βρεθεί πως έπραξε όπως τον πρόσταξε ο θεός του,αλλά αποδείχθηκε πως ήταν επιζήμιος για το γενικό καλό και την σωτηρία των άλλων,εμένα μου αρκεί.Τι λες,υπήρξαν τέτοιοι;Αλίμονο αν ο καλός θεούλης δεν μας θέλει όλους στον παράδεισο,σε αυτή την περίπτωση δεν τον θέλω ούτε εγώ.Θα σου θέσω ένα προβληματισμό μιας και αυτό διαπραγματεύεται το άρθρο του άθεου:Η βάση της πίστεώς σας είναι η γραφές,οι οποίες είναι θεόπνευστες,αληθείς λόγος κλπ,χωρίς αυτές δεν έχετε τίποτα,σωστά;Λοιπόν πως ο καλός θεούλης περιμένει από τον απλό κοσμάκη να αντιληφθεί το λόγο του,όταν αυτοί που τα έγραψαν δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και μέσα από τις ανακρίβειές τους προέκυψαν τόσες αιρέσεις που η κάθε μια τους διεκδικεί την ορθότητα για λογαριασμό της;Δεν υπήρξε πρόνοια,δεν ήξερε ο θεούλης το μπάχαλο που θα επακολουθούσε;Αυτή την τακτική θα ακολουθούσες για τα παιδιά σου;Δεν μας θέλει όλους στον παράδεισο;Το έκανε επίτηδες,γιατί αυτό ήταν το σχέδιό του εξαρχής;Μήπως θα κριθεί ο καθένας,σύμφωνα με την ηθική που ακολουθεί;Τότε ο άθεος συμφωνα με αυτά που γράφει θα έχει μια θέση δίπλα του.Μήπως είναι άγνωσται αι βουλαί του κυρίου,μα τότε δεν ισχύει το γνώρισε τον θεό για να γνωρίσεις τον εαυτόν σου.Πως να γνωρίσεις κάτι που επιμένει να είναι άγνωστο,υπερβατικό;Όταν δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος του πως να πιστεύσω σε κάτι που μπορεί να είναι κατασκεύασμα ανθρώπινο και ψέμα.Θέλω να σου πω πως γιατί ενώ είναι πάνσοφος πανταχού παρών,γνωρίζει το πριν το τώρα και το μετά,έχει δώσει ελεύθερη βούληση(λέμε τώρα)στα παιδιά του,μας βάζει σε μια διαδικασία,ή εγώ ή τα καζάνια της κόλασης;Όλα αυτά τα αντιφατικά συνάδουν με ένα ον τέλειο το οποίο κατασκεύασε ένα οικοδόμημα σαν αυτό στο λίνκ που έδωσα παραπάνω;Και όλα αυτά στη λογική του υπάρχει θεος ο οποίος μεριμνεί για μας,"έχει ο θεός"κλπ.Συγνώμη αλλά δε θα πάρω,τα έχουν πει κι άλλοι πριν από αυτόν περισσότερο κατανοητά και δε με πείθουν ούτε αυτοί..

Ἀχιλλεῦς είπε...

ανυπομονώ και εγω να δω τι θα γράψεις ΚΑΙ για τον Μορφέα.

Δεν ξέρω τι να πω. Διαβάζω και τις άλλες αναρτήσεις σου και φρικάρω. Δυστυχώς, δεν είμαι ταχυδακτυλογραφός στο pc και δεν έχω αυτη την ικανοτητα να σου παρουσιάσω όλα τα επιχειρηματα και αντεπιχειρηματά μου. Ίσως κάποια στιγμη να το καταφέρω και αυτό.

Άθεος είπε...

Καλά τα είπες skeptic αλλά σιγά να μη σε καταλάβει κανείς. Αυτοί δεν ψάχνουν για να κατανοήσουν, αλλά για να διαφωνήσουν. Γι αυτό έχυσαν τόσο αίμα ακόμα και πιστών. Αναζητούσαν σ’ αυτούς τι τους χώριζε, όχι τι τους ένωνε. Δεν σκότωσαν μόνο άθεους, αλλά όσους διαφωνούσαν ακόμα και… στην κεραία των ανόητων γραφών!
Αναλογιστείτε χριστιανοί, πόσο αίμα χύσατε. Είστε το στίγμα της ανθρωπότητας. Μια μέρα οι ιστορίες θα γράφουν τα εγκλήματά σας και οι απόγονοί μας δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους!
Αίσχος!

Υπομονή Θεό7δωρε. Το σχετικό άρθρο αφορά την αλλοτρίωση του νου και θα είναι το αποκορύφωμα των πνευματικών δυνατοτήτων μου.
Λες διαβάζεις τις άλλες αναρτήσεις μου και φρικάρεις! Χωρίς να το δικαιολογείς αυτό, με αδικείς. Γιατί, ποτέ δεν κατηγορούμε κάποιον, χωρίς κατηγορία. Εσύ μου φαίνεσαι πιο χριστιανός απ’ όλους!
Αν διαφωνείς σε κάτι, γράψτο, απλά και με λίγα λόγια.
Λες «δεν είμαι ταχυδακτυλογραφός στο pc» Όμως να κατηγορείς, χωρίς στοιχεία, μια χαρά τα καταφέρνεις, χριστιανέ Θεό7δωρε!

Γιατρος Του Ικα είπε...

Ορθόδοξε πιστεύεις στην ύπαρξη των Όρκ;
Είναι ειλικρινής ερώτηση και δεν γίνεται ούτε με σκωπτική διάθεση ούτε για λόγους προσβολής ή πρόκλησης.
Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μου έδινες μιαν σαφή απάντηση.

@Ορθόδοξη Αρετή
Το νόημα της ανάρτησής μου δεν είναι ποιός κατέχει την απόλυτη αλήθεια.Εγώ σίγουρα πάντως δεν την κατέχω.Το νόημα ήταν τα σχόλιά σου σε σχέση με το νόημα της ζωής χωρίς θεό.Αυτά θα ήθελα να σχολιάσεις.Για τα άλλα εννοείται. Εγώ είμαι οπαδός του διαφωτισμού ξέρεις.Του Βολταίρου που έλεγε ότι θα θυσίαζε ακόμη και τη ζωή του για να υπερασπίσει το δικαίωμα των διαφωνούντων να εκφέρουν δημόσιο λόγο.Το δικό μου ανάλογο δικαίωμα όμως δεν φαλκιδεύεται αν το παιδί μου μαθαίνει στο σχολείο το υσαν θέσφατο και χωρίς αντίλογο ότι ο πατέρας του είναι αμαρτωλός και πλανημένος;Εγώ γι'αυτό το σχολείο δεν πληρώνω;

Ορθόδοξος είπε...

Γιατρός του Ικα, αν είχα τις ίδιες εμπειρίες που έχω με το Χριστό και με τους Όρκ … ναι θα πίστευα ότι υπάρχουν.

Άθεος είπε...

Αν τους δουλεύεις στο μυαλό σου Ορθόδοξε, όπως δουλεύεις και το Χριστό, τις ίδιες εμπειρίες θα έχεις!

Ἀχιλλεῦς είπε...

Δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω ένα προς-ένα τα κειμενά σου και να σου πω διαφωνώ στο τάδε σημείο ή σε εκείνο.

Όμως για να μην λες πως σε κατηγορώ άδικα θα σου πω ενα σημειο που διαφωνώ(οπως ειναι λογικό)το οποίο το επέλεξα τυχαία. Παίρνω ως παράδειγμα μια προταση από την αναρτηση σου 19. Λες «Μπορεί ο Θεός σας από ένα χρυσό σπαθί να αφαιρέσει ένα πρωτόνιο από τον πυρήνα του μετάλλου και το σπαθί να παραμείνει χρυσό;» Εγώ σου απαντάω ΝΑΙ. Οι άπιστοι, όπως εσυ για παράδειγμα, δεν θα μπορεσουν να το καταλάβουν ακόμα και να το δουν.
Ο Θεός μας τα πάντα μπορεί να κάνει: Ακομα 1+1=2 μπορεί να το κάνει 1+1=3. Μπορεί να σου φαινοντα παράλογα αυτά ,αλλά δεν ειναι. Η θρησκεία μας δεν είναι παράλογη αλλά υπέρλογη.

Αυτο το έφερα ως παράδειγμα γιατί σε κατηγορώ και διαφωνώ μαζί σου. (ΥΓ: ζητω συγνωμη που το εφερα αυτό το θέμα εδώ . ΥΓ2: διαφωνώ σε πολλά πράγματα μαζί σου και οχι μονο σε ένα, γι΄αυτο έγραψα γενικά και αοριστα:"φρικάρω με αυτά που γράφεις" )

Τέλος, "Άθεος" απατώντας στο σχόλιο του skeptic περί αιματοχυσίων και καλών και κακων χριστιανών, απάντησε μου. Μηπως σε ένα περιβόλι δεν θα βρεις και την κοπριά ή την μύγα; Ή θα δεις μονο υπέροχα λουλούδια και πεταλούδες;

Έτσι ειναι και η πιστη μας.

Ορθόδοξος είπε...

Δεν γεννήθηκα αγαπητέ άθεε πιστός ούτε και επηρεάσθηκα εγώ προσωπικά από τα σχολικά μου χρόνια. Δεν καλλιέργησα ποτέ τίποτα στο μυαλό μου, στην πορεία όμως της ζωής μου απέκτησα και εγώ εμπειρίες που με έπεισαν για την ορθότητα της πίστεως μας.
Χωρίς να με γνωρίζεις βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα αλλά δεν σε παρεξηγώ.

Άθεος είπε...

Πρώτα πρώτα σ’ ευχαριστώ Θεό7δωρε που ανταποκρίθηκες.
Από την απάντηση που έδωσες,
1. αναγνωρίζω πόση φυσική ξέρεις και πόσο κατανοείς τι είναι νόμος!
2. σαν θρήσκος, αντιφάσκεις και με τον Δημιουργό σου!
Για το 1+1=3 καθόλου δεν με εκπλήσσεις. Το έγραψα και σε περασμένη ανάρτησή μου. Συγκεκριμένα έγραφα ότι οι χριστιανοί λένε 1 και 1 κάνουν 3 με ένα κερί παραπάνω!
Τέλος στην ερώτησή σου: σε ένα περιβόλι τι θα βρω, την κοπριά ή την μύγα, απαντώ: φυσικά και τα δυο. Το θέμα είναι να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε!

Ορθόδοξε, στην πίστη δεν σε ώθησαν οι εμπειρίες, αλλά η πίστη σε ώθησε σ’ αυτές! Γι αυτό σου έγραψα, αν είχες πίστη και στους Ορκ, θα είχες και εμπειρίες τους!
Τέλος, δεν κατάλαβα, τι αυθαίρετα συμπεράσματα βγάζω, χωρίς να σε γνωρίζω; Δεν κατάλαβα, πού κολλάει αυτό;!

skeptic είπε...

Αν φταίει ότι δεν γράφω καλά ελληνικά και δε με καταλαβαίνεις φίλε θεο7δωρε,να μου το πεις να προσπαθήσω περισσότερο.Λες: "μήπως σε ένα περιβόλι δεν θα βρεις και την κοπριά ή την μύγα" αναφερόμενος στο δικό μου σχόλιο.Εγώ φίλε μου μίλησα για το περιβόλι των αγίων σας,αν εσύ θεωρείς ότι στο περιβόλι των αγίων σας λοιπόν, υπάρχει κοπριά και μύγα,απλά έρχεσαι στα λόγια μου,"έστω και ένας να βρεθεί πως έπραξε όπως τον πρόσταξε ο θεός του,αλλά αποδείχθηκε πως ήταν επιζήμιος για το γενικό καλό και την σωτηρία των άλλων,εμένα μου αρκεί"Καταλαβαίνεις βέβαια που το πάω,αν σε ένα σύνολο αγίων ένας είναι μούφα,τότε γιατί να μην είναι και οι άλλοι.Αντιλαβού;

Γιατρος Του Ικα είπε...

Άρα,όπως και εγώ,αρνείσαι να πιστέψεις κάτι χωρίς αποδείξεις ορθόδοδοξε.Αυτό ακριβώς δηλαδή για το οποίο κατηγορείς πιό πάνω τον Άθεο!
Εκτός αν θες να πιστέψουμε με βάση τις δικές σου εμπειρίες!

Γιατρος Του Ικα είπε...

θεο7δωρε
Μπορεί ο θεός να μηδενίσει το έλλειμα;Αν το κάνει αυτό,αν αύριο το πρωί ξυπνήσω και ακούσω κάτι τέτοιο θα καταπιώ όλα όσα έχω πει εδώ,το ορκίζομαι.

ΥΓ:Τα λόγια είναι φτηνά σα δεν είναι αληθινάαα...

Ἀχιλλεῦς είπε...

Ακριβώς Άθεε ειναι αυτό που λες!Το θεμα ειναι να τα ξεχωρίσουμε. Έτσι και η πιστη μας. Έχει καλους και κακούς χριστιανούς. Κοντα στα χλωρα μη καίγονται και τα ξερά.Και ναι παραδεχόμαστε πως από πλευρά μας εγιναν κάποια λάθη που κοστισαν ανθρωπινες ζωές.
Όντως φυσική δεν ξέρω. Γνωρίζω ομως πως ο Θεός είναι ο οργανωτης της φυσης και του συμπαντος. Και μπορεί να κάνει οτιδήποτε.Ακόμα και ο άνθρωπος, αν πιστευσει πραγματικά «μπορεί να μετακινησει ολοκληρό βουνό»

προς skeptic :

Το πρωτελευταίο σχόλιο δεν το είχα διαβάσει. Απλά μονο την απάντηση του [ΑΘΕΟΣ] είχα διαβάσει. Τωρα όμως που το διαβασα μπορώ να σου απαντήσω.

Αν διαβάσεις,κατανοήσεις και εφαρμοσεις τα απλά της γραφής στη συνέχεια ο Θεός θα σε βοηθησει να καταλάβεις και τα δυσκολότερα. Επίσης χρειάζεται να ερευνησεις για να καταλάβεις κάποα δυσκολότερα πράγματα. «Ερευνάτε τας γραφάς» ειπε ο Κυριος.

Να σου πω επίσης ένα απλό στοιχείο που αποδεικυνει πως η γραφη λέει την αληθεια:
Οι αναγνώστες του ήταν σίγουρα και άνθρωποι που άκουσαν τη διδασκαλία Του και είδαν τα θαυματά του, άρα είχαν προσωπική αντίληψη γι' αυτά. Θα διέκριναν επομένως και την ελάχιστη παραποίηση της αλήθειας με συνέπεια να δυσποστήσουν σ' όλες τις υπόλοιπες αγιογραφικές μαρτυρίες , στο θεσμό της εκκλησίας και φυσικά από το πρόσωπο του Αρχηγού μας.Επιπρόσθετα, αρκετά από τα στοιχεία που μας δίνουν για την δράση του Κυρίου επιβεβαιώνονται από εξωχριστιανικές μαρτυρίες, συγχρόνων Του Ιουδαίων και εθνικών ιστορικών

Τέλος, ο Θεός είναι πατέρας όλων μας. Εμείς δεν ακουμε τον Θεό και παθαινουμε όλα αυτά που παθαινουμε
Είναι όπως ένα παιδί που δεν ακούει τον πατέρα του για να διαβάσει. Αν δε διαβάσει, οσο ειναι μικρός, δεν θα φταιει ο πατέρας του που δεν θα προκοψει στη ζωή του όταν ,μεγαλώσει.Έτσι και εμείς. Τι φταίει ο Θεός που δεν αγαπάμε τον πλησιον μας; Για κάθε άτομο που χάνεται ο Πατέρας
μας στεναχωριεται.Αν θες επίσης ψάξε να δεις τι ειναι κολαση και τι παράδεισος.

Ορθόδοξος είπε...

Κολλάει στην περίπτωση σου άθεε … και αν καταλάβαινες ότι δεν γεννήθηκα έτσι πιστός, δεν θα μου έλεγες πάλι τα ίδια. Σου είπα τα παραπάνω και εσύ συνεχίζεις να υποθέτεις ξανά τα δικά σου χωρίς να με γνωρίζεις, τι να πω …
Πίστευε ότι θέλεις, αυτό δεν αλλάζει την ζωή μου σε τίποτα.

xarxar είπε...

Καλησπέρα. Θεό7δωρος, αλήθεια εσύ έχεις διαβάσει τις "εξωχριστιανικές μαρτυρίες, συγχρόνων Του Ιουδαίων και εθνικών ιστορικών".
Καλύτερα να τις βρεις και να τις διαβάσεις για να γελάσουμε μαζί μετά.

Και καλύτερα να μην επιμένεις ότι "η γραφη λέει την αληθεια" γιατί θα αρχίσουμε τα παραδείγματα και δε θα ξέρεις τι να πρωτοσυμμαζέψεις. Η καλύτερη συμβουλή από έναν άθεο για να πείσει έναν πιστό είναι να διαβάσει τις γραφές. Γέλιο μέχρι δακρύων.

Τέλος λες ότι "φυσική δεν ξέρω. Γνωρίζω ομως πως ο Θεός είναι ο οργανωτης της φυσης και του συμπαντος. Και μπορεί να κάνει οτιδήποτε.Ακόμα και ο άνθρωπος, αν πιστευσει πραγματικά «μπορεί να μετακινησει ολοκληρό βουνό»"

Το πρώτο μπορείς να το μάθεις, πως ακριβώς ξέρεις το δεύτερο;

Με τον ορθό δε θα ασχοληθώ, είναι ανίατη η περίπτωση της "Αλήθειας" του.
Καλό κουράγιο Άθεε.

skeptic είπε...

Από ότι καταλαβαίνω φίλε Θεόδωρε,είσαι άλλος ένας αλεξιπτωτιστής που δεν τράβηξε το κατάλληλο σκοινί.Θαρρείς πως μπορείς να σχολιάσεις ένα θέμα,μη διαβάζοντας το και μαζί τα 130τόσα σχόλια που γράφτηκαν;Εκτός κι αν είσαι άλλος ένας αιρετικός που ήρθε να παραπλανήσει.Τι πάει να πει τι είναι η κόλαση και ο παράδεισος;Ή δέχεσαι το δόγμα ή όχι.Και τι παιδιάστικο παράδειγμα είναι αυτό με τον πατέρα και το παιδί του.Όταν αποκτήσεις παιδιά και δε διαβάζουν μείνε αμέτοχος,δε θα φταις εσύ,εσύ τους είχες πει στην 1η δημ/κου να διαβάζουν.Λες επίσης:"Να σου πω επίσης ένα απλό στοιχείο που αποδεικυνει πως η γραφη λέει την αληθεια"είμαι σίγουρος πως ούτε διάβασες ούτε κατανόησες ούτε πράττεις όπως αυτές λένε και όπως με προτρέπεις να κάνω,γιατί αγνοείς σημαντικά θέματα,που αφορούν το τι γράφουν,πως συντάχθηκαν και πως παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό.Οπότε δάσκαλε που δίδασκες καταλαβαίνεις πως τα γραφόμενά σου δεν έχουν βάση.Σκέψου τον θωμάκο και τον πετράκο που ήταν υποτίθεται στο κέντρο των γεγονότων και φαντάσου πόσους τσαρλατάνους θα είχαν δει τα ματάκια τους για να μη πιστεύσουν εξ αρχής σε αυτόν-αν υποθέσουμε πως υπήρξε ποτέ-.Ορθόδοξε,πετάξου τώρα και πες τη σαχλαμάρα ότι ο θεός σου επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων μέσω των θαυμάτων του,σε περιμένω με την απάντηση.

Dimos El Grec είπε...

Επειδή έχω διαβάσει το θέμα, και τα σχόλια θέλω να θέσω μερικές ερωτήσεις να δω αν θα απαντηθούν:

- Είναι σωστή η άποψη που λέει ότι η αρρώστια οφείλεται στην αποξένωση από τον θεό και αν κάποιος δεν πιστεύει, δεν έχει νόημα να τον σώσει ένας γιατρός (επειδή θα σώσει απλά το σώμα...)???
- Είναι σωστό που κάποιοι χριστιανοί στις ΗΠΑ σκοτώνουν γυναικολόγους που έχουν κάνει έκτρωση, γιατί είναι αμαρτία να κανεις έκτρωση???
- Πως εξηγείται το ότι υπάρχουν χριστιανοί που υποφέρουν από ανίατες ασθένειες και δεν θεραπεύονται η ακόμα χειρότερα πεθαίνουν με άσχημο τρόπο, ενώ από την άλλη υπάρχουν αλλόθρησκοι και άθεοι που θεραπεύονται οι ασθένειες τους και όταν έρθει η ώρα, πεθαίνουν γαλήνιοι? Μήπως, λέω εγώ..., μήπως εξηγείται με στατιστική και τυχαίες πιθανότητες αλλα και με τον τρόπο ζωής του καθένα?
- Οι άθεοι και οι αλλόθρησκοι που κάνουν ανακαλύψεις και σώζουν ζωές, αλλα δεν πιστεύουν, θα πάνε στον... Παράδεισο???

Οποιος έχει άποψη, παρακαλώ να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι αόριστα. Ευχαριστώ και πάλι τον διαχειριστή για την φιλοξενία

Άθεος είπε...

Στις δυνατότητες του θεού, ασυναίσθητα πάει ο νους μου στους νόμους, που δεν μπορεί κανένας θεός να καταργήσει! Αν το είχαν αντιληφθεί αυτό οι πιστοί θα έπαυαν αυτομάτως να πιστεύουν. Βέβαια, αυτό θα ήταν δυνατόν μόνο αν μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον εγωισμό τους.
Όμως, Γιατρέ, για το έλλειμμα ούτε και μου πέρασε από το μυαλό. Μπορεί να το εξαφανίσει ο θεός;
Απαντήστε, φωστήρες!

Βρε Θεό7δωρε, αφού ο θεός, λέμε τώρα, είναι ο οργανωτής της φύσης και του σύμπαντος, πώς θα πάει κόντρα στους νόμους που δημιούργησε; Δεν αντιλαμβάνεσαι την αντίφαση; Με ένα ηλεκτρόνιο λιγότερο ή περισσότερο το στοιχείο αλλάζει. Καμιά λογική δεν επιτρέπει τέτοια αντινομία. Η λογική σας εκθέτει. Καλύτερη απόδειξη, ότι δεν δύναται αυτό, ακόμα και από θεό, δεν υπάρχει!
Μετά λες αν ο άνθρωπος αν πιστεύει πραγματικά «μπορεί να μετακινήσει ολόκληρο βουνό»! Μη ξαναπείς τέτοια κοτσάνα, γιατί περί κοτσάνας πρόκειται. Κάποιοι αγράμματοι Ιουδαίοι τα γράφανε αυτά στα τέλη του 2ου αιώνα και σεις οι αφελείς τα πιστεύετε ακόμα!
Ντροπή!

Ορθόδοξε, αν διάβασες το σχόλιό μου, θα έβλεπες ότι απορώ, γιατί δεν καταλαβαίνω τι λες. Θα προσπαθούσες να μου εξηγήσεις. Αλλά πέρα βρέχει! Τώρα άστε γιατί φύγαμε. Ξέχασα και τι σε ρώτησα.

Χαίρομαι για την ετοιμότητα των skeptic, Dimos El Grec και xarxar να αντιμετωπίσουν κάθε αφέλεια που ξεστομίζεται από τους αφελείς πιστούς των δεισιδαιμονιών!
Άκου Θεό7δωρε δεν φταίει ο Θεός που δεν αγαπάμε τον πλησίον μας, αλλά εμείς που μας μάθανε ηθική με κανόνες ανταμοιβής και τιμωρίας! Είναι επίσης πολύ αφελές να με ρωτάς να… ψάξω για να δω τι είναι κόλαση και τι παράδεισος.
Ούτε παιδί να ήσουν!
Για να μην ανοίξω θέμα σχετικά με τα έκτροπα των εθνικιστών ενάντια στους φτωχούς μετανάστες στην Κρήτη ή και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί, δεν σε φοβίζει η κόλαση;
Τι υποκρισία είναι αυτή;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ελέησον,ε sorry κύριε άθεε ήθελα να πω,ΕΙΣΑΙ ΛΑΘΟΣ.
Κατά τη χριστιανική καινή διαθήκη(δεν εξετάζουμε αν είναι ψευδής ή αληθής) ο θεός-δημιουργός του κόσμου θα καταργήσει τον κόσμο αυτό και θα κάνει καινή κτίση.Διάβασε πως τελειώνει η αποκάλυψη(χριστιανική εσχατολογία).
Εαν υπάρχει θεός δημιουργός μπορεί πιθανώς να φτιάξει κόσμους διαφορετικούς από τον παρόντα καθώς οι χριστιανοί αναγνωρίζουν πως είναι παντοδύναμος.Επομένως και με διαφορετικούς νόμους.Η υπέρβαση της τάξης θα είναι δυνατή στον ίδιο.Αυτή η πίστη είναι προφανής για κάποιον χριστιανό,προκειται ουσιαστικά για πίστη στην παντοδυναμία του.
Αν δεν υπάρχει αυτή η "θεική απόδραση" είναι προφανές πως μιλάμε είτε για κάποιον περατό-ολιγοδύναμο θεό είτε για κυριαρχία,χωρίς θεό,φυσικών νόμων οι οποίοι υπάρχουν γιατί υπάρχουν, όπως πιστεύεις εσύ,χωρίς αρχική αιτία.Αν δε ορίζεις αρχικό αίτιο αυτό πάλι θα προσομοιάζει σε θείο και μυστήριο αίτιο καθώς είναι ανεξήγητη η ύπαρξη του και η πορεία του ως αιτίας του σύμπαντος.

Άθεος είπε...

Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο που ζούμε, Ανώνυμε, κανένας άλλος κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός έχει καθοριστεί από τις αρχικές συνθήκες ύπαρξης που καθόρισαν και την μελλοντική του πορεία στο διηνεκές!
Αν κάποιες παράμετρες καθορίστηκαν στην δημιουργία του κόσμου, κατά τη Μεγάλη Έκρηξη, ώστε στο μέλλον να δημιουργηθεί ένας διαφορετικός κόσμος που σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε, τότε ναι μπορεί αυτός να αλλάξει. Διαφορετικά αυτός είναι μέχρι να καταστραφεί.
Τα υπολείμματα της καταστροφής, σίγουρα θα αποτελέσουν κάποια στιγμή την αρχή μιας άλλης δημιουργίας, ενός άλλου Bing Bang, για να αρχίσει πάλι από την αρχή ένας άλλος κόσμος.
Αυτό συνέβαινε και αυτό θα συμβαίνει πάντα!
Όλα τα άλλα είναι σκατολογίες!

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις:"Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο που ζούμε, Ανώνυμε, κανένας άλλος κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός έχει καθοριστεί από τις αρχικές συνθήκες ύπαρξης"

Και τις αρχικές συνθήκες ύπαρξης ποιός ή τι τις όρισε;
Και αν δεν τις όρισε ένας δημιουργός πως υπήρχαν από πάντα;
Και αν υπήρχαν από πάντα μήπως είναι αυτές ο θεός;
Μήπως τελικά είσαι πιστός της ιδέας θεός;
Αν πάλι αυτές οι συνθήκες ύπαρξης δεν είναι ο θεός πως είναι τόσο αυτόνομες και παράγουν όλα τα υπόλοιπα;Έχουν ευφυία οι συνθήκες;

Ἀχιλλεῦς είπε...

Προς xarxar:
Δεν έχω κανένα προβλημα να μου φέρεις παραδειγματα ή επιχειρηματα και να μου αποδείξεις πως η Καινη Διαθηκη λέει αρλούμπές.Αν θες επίσης γραψε στο google ιστορικοι στην εποχη του Χριστού και θα τριβεις τα μάτια σου.
Φυσική όντως μπορώ να μάθω. Το δεύτερο το ξέρω ,δηλαδή ότι Υπάρχει ο Θεος (καθως και ότι ειναι οργανωτης του συμπαντος). Το ξέρω γιατί το αισθάνομαι. Δεν χρείαζεται να τον δω για να πιστευσω.
Εδω δεν μπορούμε να δουμε τον Ηλιο , θα δουμε τον Θεό;

Προς skeptic:
Δεν σε καταλαβαινω καθόλου εσένα. Αναφέρεις «Όταν αποκτήσεις παιδιά και δε διαβάζουν μείνε αμέτοχος,δε θα φταις εσύ,εσύ τους είχες πει στην 1η δημ/κου να διαβάζουν.» Εσύ τι περιμένεις. Το 7χρονο να καταλάβει αυτο που θα του πεις;

Ο απ. Πέτρος (και οχι πετράκος, γιατι ειναι βραχος της πιστεως μας) και απ. Θωμάς ήταν αδυνατοι χαρακτήρες. Το ίδιο και εμείς οι πιστοί ,απομακρυνομαστε αρνουμαστε τον Θεό. Πάρε αν θες ως παραδειγμα της μαθητριες του Κυρίου μας, που ηταν ακριβως το αντιθετο από το παραπάνω.

προς Dimos el grecq

απαντάω με την σειρά στις ερωτησεις σου:
1- ειναι λανθασμενη η άποψη. Πολλές φορές ο Θεος επιτρέπει κάποιες αρρωστιες ωστε να ταρακουνηθούμε λιγάκι.
2- οχι δεν ειναι καθόλου σωστό.Και δεν ξέρω αν αυτοι οι χριστιανοι ειναι ορθοδοξοι και αν οντως ισχυει κατι τέτοιο. Αλλά και να ισχυει δεν ειναι καθόλου σωστό.
3- είναι παραπλησια η απαντηση με την πρώτη. Είναι επίσης κάποιος τροπος για να πάνε οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΙ μια ωρα νωριτερα στο Θεό. Όσο για τους άλλους, τους λεγόμενους τυπικά χριστιανούς, θέλει ο καλός Θεουλης να τους υπενθυμισει την υπαρξη του
4- Αυτό το ξέρει μονον ο Θεός. Δεν μπορώ να κρινω εγω ο αμαρτωλός που θα πάνε.
Για εξηστε μου καιεσυ (η ποιοσδηποτε ) άλλος. Ξέρεις κανέναν πρωην άθεο που να διάβασε την καινη διαθηκη και να μην άλλαξε μετά την πιστη του; θες να σου πω περιστατικά από τετοια συμβάντα;
Προς Άθεος:
Είπαμε πως για τον Θεό τιποτα δεν ειναι αδυνατο.[Αν δε θέλει ο Θεός ουτε φυλο από δεντρο δεν πέφτει] έλεγε ο Πλατων.
Δεν πάει καθόλου κοντρα στο συμπαν και τους νομους ο Θεός.
Είναι ο ρυθμιστης του συμπαντος. Αναρωτηθηκες ποτέ πως είναι ρυθμισμενοι οι πλανητες να μην τρακαιρνουν μεταξυ τους;Υπάρχει Κάποιος που τα ρυθμιζει όλα αυτά.
***ο Θεός εξουσιάσει την φυση. ***
Όσο για το τελευταιο θεμα(πιθανώς κοιταξες το προφιλ μου, δεν υπάρχει καποιο πρβλημα ομως), αν θες ανοιξε θεμα. Καθαρος ουρανος αστραπες δεν φοβαται.

Ανώνυμος είπε...

Και ενώ οι ληστείες(και μάλιστα ένοπλες) ανθούν ανά την Ελλάδα,ο παλαιότερα εμφανιζόμενος,και ως πατριώτης άθεος,εγκαλεί τους Έλληνες εθνικιστές για έκτροπα!
Βλέπω πέταξες τη μάσκα.Τι έγινε;Έπεσε λιλί από τη “στοά”?
Θα είμαστε η μοναδική χώρα παγκομίως που σε λίγο θα έχει ίσο πληθυσμό Ελλήνων και αλλόγλωσσων με ξένη εθνική συνείδηση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα εθνικά μας θέματα.
Άντε κι εις ανώτερα,χειροκρότησε και τις υποτελείς κυβερνήσεις και την οικονομική καταστροφή μας.

xarxar είπε...

Να λείπει η εθνοφανατίλα από το την χριστιανοκαφρίλα είναι σαν να λείπει ο Μάρτης από τη σαρακοστή που λέτε κι εσείς...

Θεό7δωρε δε σε ρώτησα αυτό, σε ρώτησα αν έχεις διαβάσει τι λένε αυτοί οι ιστορικοί (και ποιοι από αυτούς είναι όντως σύγχρονοι). Εδώ αμφισβητείται η ιστορική ύπαρξη του Ιησού (του όποιου Ιησού), εσύ είσαι πεπεισμένος για την ύπαρξη του θεού, επειδή τον νιώθεις. Ξέρω πολλούς που νιώθουν φαντάσματα - θα τους βρεις στις Πύλες του Ανεξήγητου. Τον Ήλιο πάλι τι να σου πω, εγώ τον βλέπω, αν εσύ δεν τον βλέπεις να πας σε οφθαλμίατρο.
Άμα θέλεις πάντως ξεκίνα από δω

http://anazitiseis-hh.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF%20%CF%84%CE%AE%CF%82%20%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%8D%20%CE%99%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%8D

Από την προσωπική μου εμπειρία, κι ενώ ήμουν χαλαρός χριστιανός (παλιά ήμουν καραχριστιανός), όταν διάβασα Καινή Διαθήκη, πείστηκα οριστικά ότι ο χριστιανισμός είναι ένα μάτσο παραμύθια, επικίνδυνα παραμύθια μάλιστα.

Έχει μήπως κανένας αμφιβολία ότι έγινε Χ.Ο. μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκε σε Χ.Ο. περιβάλλον;

Ας δούμε ένα κουίζ Θεό7δωρε:
Είναι χριστιανισμός η θρησκεία της αγάπης;

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

«Είναι ο ρυθμιστης του συμπαντος. Αναρωτηθηκες ποτέ πως είναι ρυθμισμενοι οι πλανητες να μην τρακαιρνουν μεταξυ τους;Υπάρχει Κάποιος που τα ρυθμιζει όλα αυτά.»

- Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!!!!Το "ακούσαμε" και αυτό!!!!
-Πραγματικά λυπάμαι που υπάρχουν άτομα με τέτοιο επίπεδο σκέψης - νοημοσύνης.
-xarxar άδικα προσπαθείς... δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη και ούτε πρόκειται να πάρεις λογική και ουσιώδες απάντηση.

Γιατρος Του Ικα είπε...

Πράγματι αυτό που επισημαίνει ο Σταύρος είναι best EVER!Μας πάει χρόνια πίσω.Ωραίες εποχές.Μιλάω για 4-5 χιλιάδες χρόνια πίσω.
Τι Κοπέρνικος και Κέπλερ και γενική σχετικότητα και κουραφέξαλα.
Εδώ μιλάμε πριν και από τον Πτολεμαίο.
Όπως έλεγε και ο Μπουλάς στο "Ας περιμένουν οι γυναίκες":"Αυτοί τρελαίνουν μητροπολίτη μαντάμ εγώ θα γλυτώσω;".

Άθεος είπε...

Xarxar, Σταύρο και Γιατρέ: τσάμπα κουραζόμαστε! Αν δεν ασχολούμασταν με δαύτους, θα έλεγαν, θα έλεγαν και βλέποντας ότι κανένας δεν ασχολείται μαζί τους θα σταμάταγαν. Βέβαια, αυτό το κακό το έχουν όλα τα αθεϊστικά blogs γιατί οι άθεοι εκτονώνονται και περνάνε λίγο ευχάριστα. Μου θυμίζουν όταν μια γάτα, πολύ παλιά, βρήκε ένα ποντικάκι στην αυλή μας και αντί να το φάει, πάνω από μια ώρα, έπαιζε μαζί του. Το άφηνε έντρομο σε απόσταση είκοσι εκατοστών και το κοίταγε. Μόλις κουνιόταν όρμαγε επάνω του και σιγά σιγά το άφηνε πάλι στα 20 εκατοστά. Μερικές φορές κατάφερνε το ποντικάκι να απομακρυνθεί μέχρι ένα μέτρο και τότε η γάτα όρμαγε και το προλάβαινε. Το έβαζε πάλι μπροστά της, το χάιδευε το γύριζε ανάποδα, το έγλυφε, αλλά δεν το έτρωγε, γιατί το είχε σίγουρο.
Αυτήν τη σιγουριά την έχουμε φίλοι μας εδώ και 150 χρόνια. Βέβαια τα ποντικάκια είναι δισεκατομμύρια και οι γάτοι λίγοι. Όμως, όταν εμφανιστούν μας αρέσουν τα παιχνίδια. Τώρα αν η ανοχή στη γάτα ήταν 1 ώρα, δεν ξέρω πόσο πρέπει εμείς να περιμένουμε. Πέξτε λίγο ακόμα γιατί, τουλάχιστον εδώ έρχονται σπουδαίες αναρτήσεις και αυτό το παιχνίδισμα θα κοπεί. Από εδώ θα κάνουμε σοβαρές συζητήσεις μόνο. Σε κανένα δεν θα επιτρέψω να χρησιμοποιεί το παράδειγμα του ήλιου που ο Δημιουργός θα αποτρέπει στα δημιουργήματά του να τον δουν! Μας το έλεγαν στο κατηχητικό το ‘60 και βαρέθηκα να το διαβάζω στη «Ζωή» στον «Σωτήρα» και «Προς την Νίκη»! Ούτε σε κάτι «Ανώνυμους» να μας ξεστομίζουν ότι τις αρχικές συνθήκες τις όρισε ο θεός! Άντε τράβα να διαβάσεις φυσική, έστω και μερικές αναρτήσεις μου πιο πίσω, αν θέλεις συμπερασματικά να αντιληφθείς τι σημαίνει «Νόμος». Όμως επειδή είσαι πιστός, καλύτερα να σε παραπέμψω στην «Ειμαρμένη» των αρχαίων ή στον Λουκιανό (Ζευς Ελεγχόμενος και Ζευς Τραγωδός) για να διαπιστώσετε ακόμα και τα αυτονόητα και να πάψετε να πιστεύετε σε κυλιόμενους συλλογισμούς περί δημιουργών και δημιουργημάτων. Όταν καταφέρετε να αποδείξετε ότι υπάρχουν «δημιουργήματα» να μας μιλάτε και για «Δημιουργούς». Όμως, ποιος πιστεύει ότι οι νέοι ήλιοι που γεννιούνται… κάποιος κουρασμένος Δημιουργός ευθύνεται γι αυτό, σαν να κάνει φασόν στο Σύμπαν!
Όμως, για σκεφτείτε το ρε φωστήρες: Όταν ρωτάτε «Έχουν ευφυΐα οι συνθήκες;» φταίω εγώ που γελώ;
Κάτι τέτοια λέει και η Άντζελα και ρίχνουμε γέλιο στο τσαντίρι!
Γι αυτό, αν θέλετε να μάθετε κοσμολογία κλείστε τη Βίβλο.
Με πορδές αβγά δεν βάφουν!

Ανώνυμος είπε...

Εθνικέ αποδομητή-νεοταξίτη άθεε.Να πας εσύ να διαβάσεις φυσική γιατί εδώ δεν μπορείς να πείσεις Έλληνες στη σκέψη για τις ιδέες που θέλεις να επιβάλλεις.Δεν λέω πως οι ιδέες σου περί φυσιοκρατίας είναι λάθος αλλά πως η βεβαιότητά σου είναι κατευθυνόμενη,αντιεπιστημονική και εκ του πονηρού.Σκοπό σου πραγματικός είναι η διάλυση της θρησκευτικής ομοιογένειας των Ελλήνων και όχι αυτός καθαυτός ο Χριστιανισμός.
Ποιάς "στοάς" απόφοιτος είσαι;
Γιατί δεν πας σε κάποια τριτοκοσμική χώρα μαζί με τους "φίλους σου" τους μετανάστες.

Ανώνυμος είπε...

Και μάθε υπερασπιστή ξένων συμφερόντων πως τους εφιάλτες οι Έλληνες τους γράφουν σε εκείνο το όργανο που φέρουν οι σάτυροι.
Και στα λέω αυτά γιατί προσβάλλεις και υποτιμάς αβασάνιστα ιδέες και πρόσωπα.
Συνέχεια μ'αυτή την τεχνική της υποτίμησης των άλλων και το απυρόβλητο της έδρα σας σας έχουμε βαρεθεί.Μήπως είστε μικρόνοοι και ελλείψει φαντασίας επαναλαμβανόμενοι;

xarxar είπε...

Ναι το παραδέχομαι, είμαι τσιράκι του Σόρος! Επίσης θολοκουλτουριάρης, νεοταξίτης και μασόνος. Κάτι άλλο;

Και πέρα από την πλάκα θα συνεχίσω να προσβάλλω και να εξευτελίζω ιδεολογίες που εσύ ούτε που διανοήθηκες ποτέ ότι τις έχεις χάψει αμάσητες. Υπαρκτά πρόσωπα δε θίγω ποτέ, όμως. Αυτή είναι τακτική προπαγάνδας, σαν αυτή που ξερνάς εσύ.

Αλήθεια εκτός από το θεό και όλο το χριστιανορθόδοξο συρφετό, πιστεύει και στους σάτυρους; Έτσι εξηγείται...

Ανώνυμος είπε...

χαρχαρ με θηλυπρεπή "αριστερή" μαφία δεν ασχολούμαι.Ενδεικτικό του τρόπου σκέψης σου είναι πως δεν άφησες ασχολίαστους τους σάτυρους.
Πατακαλούνται όλοι οι πατριώτες άθεοι ή μη Χριστιανοί να μην τσιμπάνε τα δηλητηριώδη δολώματα των προδοτών και να μην χτυπούν τους Χριστιανούς συμμάχους μας στον πόλεμο κατά της νέας τάξης πραγμάτων.
Όποιοι είναι εχθροί της νέας ναζιστικής εποχής,αν και ιδεολογικώς ετερόκλητοι είναι σύμμαχοι.

xarxar είπε...

Για να ονειρεύεσαι και σάτυρους, φαντάζομαι κάποιο απωθημένο θα υπάρχει, Mein Führer...

Γιατρος Του Ικα είπε...

Και μετά σου λέει δεν πάει μπροστά η χώρα.Ρε σεις τι λέτε;Δε βλέπετε που βάλανε ίντερνετ και στο Δρομοκαΐτειο;

Dyer είπε...

Ούτε καν μπορείς να φανταστείς πόσο αποπροσανατολιστική από την ουσία της ζωής και των προβλημάτων της είναι η «θρησκευτικής ομοιογένειας των Ελλήνων» Ανώνυμε.
Ελευθέρα σκεπτόμενους πολίτες χρειάζεται αυτός ο τόπος, όχι φανατικούς οπαδούς εβραϊκών αιρέσεων. Υπερήφανους ανθρώπους αγωνιστές που θα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, αποστασιοποιημένοι από ρουσφέτια και χάρες. Απέναντι ακριβώς από αυτή την υποτακτική φιλοσοφία των θρησκειών που ικετεύουν για μια χάρη, ένα ρουσφέτι τον «Μεγαλοδύναμο», υποβαθμίζοντας την δύναμη και την αξία του ανθρώπου.

Άθεος είπε...

Ανώνυμε, μη μπορώντας και να αντιπαρατεθείς στα κοσμολογικά ζητήματα που εσύ έβαλες, χάνοντας τελείως την ψυχραιμία σου, το έριξες στο βρίσιμο και την συκοφαντία. Είμαι, λέει… εθνικός αποδομητής και νεοταξίτης (τι είναι άραγε αυτά… υπάρχουν και τέτοιες βρισιές;) αντιεπιστημονικός, μικρόνοος (τι είναι άραγε τούτο;) υπερασπιστής ξένων συμφερόντων, απόφοιτος μασονικής στοάς, νεοναζιστής και φίλος μεταναστών!
Όλα αυτά είμαι λοιπόν…
Αμ τόλεγα εγώ… εσύ πρέπει να είσαι καλός χριστιανός, για να είσαι τόσο ελεεινός υβριστής και συκοφάντης. Σκέψου μόνο, αν εγώ έλεγα τα μισά μόνο σε μια χριστιανική σελίδα, όχι τι θα μου σέρνατε, αλλά αν θα τα αφήνατε έτσι, χωρίς να τα σβήσετε!
Ορθόδοξε: θαύμασε το ύφος των ομοίων σου!

skeptic είπε...

Όσο μεγαλύτερη η πολεμική,τόσο μεγαλύτερη η ανταμοιβή άφτερ λαιφ.Πως το είπε αυτό για τη βλακεία και το σύμπαν ο άλλος;

Άθεος είπε...

Ο Αινστάιν ήταν: Η ηλιθιότητα και το σύμπαν είναι άπειρα, αν και για το δεύτερο έχω επιφυλάξεις!

Dimos El Grec είπε...

Εντάξει Θεόδωρε, εκτός από ότι η απάντηση στο 2 σε τιμάει, κατά τα άλλα τι να πω...
Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε γιατι βλεπουμε τον κοσμο απο διαφορετικο πρισμα και τσαμπα θα χαλαμε τα πιξελ μας...

Άθεος είπε...

…και τα bits μας!

skeptic είπε...

Ρητορική ήταν η ερώτηση,για να ευθυμήσουμε λιγο..

Άθεος είπε...

Ευθυμήσαμε πάλι!
Όσο και να προσπαθείς… του άλλου του τρέχουν τα σάλια από το μίσος!
Αν ο Dimos El Grec του έδινε την ντράμς θα την είχε διαλύσει στο κτύπημα!
Όπως κτυπάγανε παλιά τα αρχαία, γιατί νομίζανε μέσα βρισκόταν ο θεός των Ελλήνων, ο Εωσφόρος!
Και ακούς τον ανθέλληνα να σου λέει… εμείς οι έλληνες της ορθοδοξίας…
Να χαρώ κάτι έλληνες με τη σβάστικα στο μπράτσο και χαϊμαλί το σταυρό στο λαιμό!

Ορθόδοξος είπε...

Τι να το κάνετε το τσιπ εσείς, αφού …τσίπα δεν έχετε!
Ο Αντίχριστος έρχεται και οι αμερικάνοι πατριώτες κάνουν αντίσταση!
Ξυπνήστε ζώα!
Άσε τους αμόρφωτους να καθοδηγούνται από τον Άγια Μάμα. Άγιο Μπάμπα έχουμε;
Οι ίδιοι, οι επιτήδειοι, οι ηγέτες δηλαδή, παμπόνηροι σαν αλεπούδες είναι!
Βρομιά και δυσωδία!
Αξιοπρέπεια και φιλότιμο;
Πού να βρουν από δαύτα;
Εκτός από φασίστες και βλάκες που είστε, πρέπει να πάσχετε και από μανιακή κατάθλιψη! Είστε για δέσιμο.
Σας λυπάμαι!

Αγαπητέ άθεε με συγχωρείς για τα copy-paste αλλά προσωπικά δεν θαυμάζω ούτε το δικό σου ύφος και ήθος. Τι από τα παραπάνω εμένα - και έστω ότι δεν ήμουν πιστός - θα πείσει ότι η αθεΐα είναι αρετή;

Ἀχιλλεῦς είπε...

rxar:
Άλλο αμφισβητειται (γενικώς) και άλλο τον αμφισβητείτε εσείς οι άθεοι.Ξέρω τι λένε οι συγχρονοι ιστορικοί του Κυρίου μας όπως ο Σένεκας και ο Ιωσηπος.Εγω ναι λοιπόν όπως και τόσοι άλλοι πιστοι τον αισθανομαστε. Δες πως δακρυζουν οι πιστοί την Μεγάλη Παρασκευή
Είσαι σιγουρος οτι μπορείς να δεις τον ήλιο; Για προσπαθησε να κοιταξεις τον ηλιο για 2 δευτερόλεπτα έστω με γυαλιά και έλα να μου πεις μετά;
Ένα μυρμήγκι μπορεί να αντιληφθει τον άνθρωπο; Εμείς οι «μικροί» πως να δούμε τον Θεό.

όντως xarxar όπως σου λέει και ο Σταύρος αδικα προσπαθείς με εμένα τουλάχιστον να με αλλάξεις και εγώ μάλλον εσένα.Αλλά πιθανός διαβάζει και άλλος κόσμος τα σχόλια και καταλαβαίνει. Αλλιώς σιγά μη συνέχιζα να ασχολουμαι με το τι λέει ο κάθες άθεος. Όπως λέει και απ. Παυλος επέμενε στον άλλο μια- δυο φορές, αν δεις οτι δεν καταλαβαίνει σηκω και φύγε.

Και αμφιβάλλω αν όλοι εσείς διαβάζατε ποτέ την Αγια γραφη και καταληξατε να γινετε άθεοι.
Η έστω ότι έγινε ετσι πείτε μου που αντιφάσκει η γραφη για να ξέρω και εγω να γινω άθεος.

Τέλος, τι μπλέκετε το έθνος και τους εθνικισμούς τωρα; Αν θέλετε παιρνω και εκεί μέρος, απλως δεν θέλω να χαλάσω αυτη την ωραία συζητηση.

Γιατρος Του Ικα είπε...

"...συγχρονοι ιστορικοί του Κυρίου μας όπως ο Σένεκας και ο Ιωσηπος"
O Ιώσηπος γεννήθηκε το 37 μ.Χ. άρα ότι λέει για τον χριστό το άκουσε από άλλους δεν το έζησε.Το έργο του το έγραψε το 94 ή το 93 μ.Χ. και όσα λέει για τον χριστό (1 παράγραφος και άλλη μιά στην οποία μιλά για τον ασελφό του Ιησού) προφανώς τα άκουσε από τους χριστιανούς.Οκ.Έχουμε λοιπόν ένα κείμενο το οποίο μας λέει ότι οι χριστιανοί πίστευαν στην ύπαρξη του χριστού.Σοβαρά;
O Σενέκας δεν έχει πει τίποτα για τον χριστό.
Ο Πλίνιος ο νεώτερος γράφει για τους χριστιανούς (και αναφέρει τον χριστό ως αυτόν στον οποίο πίστευαν οι χριστιανοί)το 112.
Και ο Τάκιτος το 116.
Σύγχρονους δεν τους λες.Πολύ δε περισσότερο αυτόπτες.

Εγώ όμως νομίζω ότι ο Ιησούς είναι ιστορικά υπαρκτό πρόσωπο.

Θεό7δωρε,τα δάκρυα των χριστιανών την μεγάλη Παρασκευή δεν με εντυπωσιάζουν όπως άλλωστε δεν εντυπωσιάζουν κι εσένα οι εκδηλώσεις λατρείας των οπαδών άλλων θρησκειών.Και εκεί μπορεί να δει κανείς και δάκρυα και πραγματική αφοσίωση.

Η διαφορά του Ήλιου,των μυρμηγκιών και των ανθρώπων από τον Θεό είναι ότι υπάρχουν.Και αφού διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να τα κοιτάξουμε ή όχι,αν μπορούμε να τα αντιληφθούμε ή όχι κλπ.

Η απουσία ενδείξεων όμως αγαπητέ είναι ένδειξη απουσίας.

Ἀχιλλεῦς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ἀχιλλεῦς είπε...

Ο Θεός δεν είναι κάποιο αντικειμενο η πράγμα να το βάλεις στο εργαστηριο να το μελετησεις, να το εξετάσεις.Ο Θεός ειναι πνευμα και όχι υλη.Είναι αναλόγως αν τον αισθάνεσαι εσύ η όχι. Το χουμε πει και άλλες φορές.Ο θεος εξηγειται μόνο μέσα από βιώματα και προσωπικές εμπειρίες.

Τέλος, χαίρομαι που εσυ αναγνωριζεις έστω την υπαρξη του Χριστού σαν ιστορικό πρόσωπο. Δηλαδή αυτη διαφορά των τεσσάρων χρωνων του Ιωσηπου έχει μεγάλη διαφορά; Τα μέρη που μεγάλωσε ο Χριστος καταστραφηκαν γυρω στο 70μ.Χ από τους Ρωμαίους. Άρα εώς τότε υπήρχαν στοιχεία που εζησε ο Ιωσηπος ηξερε για τον Χριστό.

Επίσης,
Τον Μεταξά, τον Χιτλερ η οποιοδηποτε άλλο πρόσωπο γιατι να πιστεψω ότι υπάρχει; Και που ξέρω εγώ ότι τα ιστορικά βιβλία λένε ανοησίες;

Άρα λοιπόν μην λέμε βλακείες πως δεν υπήρξε Ο Χριστος(σαν ιστορικό προσωπο αναφέρομαι). Αυτο το έχουν παραδεχθει μέχρι και ερευνητές Χριστιανοί και μη των επιστολών του Απ. Παύλου

xarxar είπε...

Ο Γιατρός μίλησε για την ιστορικότητα του Ιησού, Θεό7δωρε, όχι για το Χριστό της χριστιανικής θρησκείας. Επίσης, φαντάζεσαι τον Ιώσηπο στα γενοφάσκια του το 37 μ.Χ. να να βυζαίνει από τη μια και να μαζεύει ιστορικά στοιχεία για τον Ιησού από την άλλη; Στα τέσσερα χρόνια από τον υποτιθέμενο θάνατο του Ιησού γεννήθηκε ο Ιώσηπος, δεν έγραψε. Όπως είπε κι ο doc έγραψε μετά από σχεδόν 60 χρόνια. Σου φαίνεται λίγο για εκείνη την εποχή;

Αλλά ας έρθουμε στην ουσία:
Τι έγραψε, ξέρεις; Τίποτα σχετικό με τις γραφές σας. Αν υπήρξε, μοιάζει να ήταν ένας ακόμη προφήτης της εποχής που απέκτησε ρεύμα. Καμία ιστορική επιβεβαίωση λοιπόν.

Αφού, όμως, αισθάνεσαι το θεό μόνο μέσα από βιώματα και προσωπικές εμπειρίες, γιατί μας πετάς το άνεκδοτο των ιστορικών πηγών που επιβεβαιώνουν τις γραφές; Δεκτό, το θεό τον νιώθεις, όπως τα αερικά και τις νεράιδες... Θες να μοιραστείς κάποια προσωπική εμπειρία;

Που αντιφάσκουν οι γραφές; Που δεν αντιφάσκουν καλύτερα να ρωτούσες. Αφήνω σαν ιππότης την ΠΔ για να μην κλάψουμε μαζί και πιάνω την αγαπημένη καινή: όπως συζητάμε και σε άλλο blog, έχεις από τη μία το

"ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς", Ματθαίος, 5/44

και από την άλλη

“Πλην τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ’ αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου.”, Λουκάς 19/27

Αν θεωρείς παραβολή το δεύτερο, θα σου πω ότι παραβολή είναι και το πρώτο.

Πάρε εδώ ένα δείγμα να μάθεις κι άλλα για τη θρησκεία της αγάπης

http://gravityandthewind.blogspot.com/2006/04/b-3-o.html

Είναι όλα επιβεβαιωμένα - αν δεν πιστεύεις άνοιξε την ΚΔ και ψάξε τα χωρία. Ερευνάτε τα γραφάς, δεν είπε το αφεντικό;

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

- O κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εσείς κρυφό καμάρι !!!
-Αν το κατέχεις το εγγλέζικο διάβασε ΕΔΩ



-Και ΕΔΩ
-Μια ποιο ευχάριστη παρουσίαση εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=RB3g6mXLEKk

-Η αυτό το βιβλίο ΕΔΩ
-Η το βιβλίο του Τσακαλία (Δ.θεολογίας) «Βίβλος ακατάλληλη δι’ ενηλίκους»
- Εάν βάλεις στο ψαχτήρη σου (google) «οι αντιφάσεις της βίβλου» θα σε βγάλει 5.700 αποτελέσματα!!Eαν βάλεις «οι αντιφάσεις των ιερών βιβλίων του χριστιανισμού», θα σε βγάλει 10400 αποτελέσματα!!! Εάν κάνεις αναζήτηση στην Αγγλική «contradictions of the holy books of Christianity», θα σε βγάλει 194000 αποτελέσματα!!! Όρεξη να ΄χεις και να διαβάζεις....
Εκτός κι αν επιλέξεις να διαβάσεις ολόκληρη τη βίβλο ή όλα τα «ιερά βιβλία»!!!!

- Εγώ σε εύχομαι καλό κουράγιο, υπομονή και κυρίως κατανόηση....

Ανώνυμος είπε...

Kάνουν την Ελλάδα φτωχή μέσα σε μία νύχτα οι αποικιοκράτες κι εσείς μελετάτε για θεούς.
Φαλλό χωρίς σάλιο θέλει η ξενοπεοθηλάζουσα κυβέρνηση της προδοσίας.

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ Σταύρος εάν βάλεις και τη λέξη «ταπείνωση» στο Google θα σου βγάλει 163.000 αποτελέσματα.
Ρίξε και εσύ μια ματιά.

xarxar είπε...

E, και;

Ἀχιλλεῦς είπε...

Προς xarxar:
Έστω και με αυτα που λέει ο Ιωσηπος αποδεινευι την υπάρξη κάποιοι προσωπου που λεγοταν Χριστός.

Ωραίο χωριο για ερμηνεία διάλεξες. Έχω ετοιμη την απάντηση. Αν δε σου είναι κόπος μπες και διάβασε:
http://tinyurl.com/28gfy8e
To προβλημα όμως ειναι να αντέχεις την αλήθεια

Το είδα επίσης το δείγμα σου. Ας έχω κάποια μέρα κουραγιο να κάτσω να τα εξηγησω όπως ειναι.

Προς Σταυρος:
Αν έχεις κάποιο ελληνικό βιβλιο η βιντεο δως το μου καθως δεν γνωριζω ξενες γλώσσες.

xarxar είπε...

Δεν είναι σοφό να επικαλείσαι τις ίδιες ερμηνείες με την ΟΟΔΕ Θεο7δωρε - είναι γνωστές για τη γελοιότητά τους.

Καταλήγει το άρθρο που μου έδωσες

"Ομοίως, και οι Αντίχριστες δυνάμεις, παρά τη μακροθυμία του Χριστού τόσους αιώνες, στο τέλος θα αφεθούν από τον ίδιο τον Χριστό, να τολμήσουν να εκπληρώσουν τα σχέδιά τους. Και σαν τον λαγό, θα φάνε το κεφάλι τους.

Και αυτό θα είναι εκεί ο Χριστός να το δει. Γι' αυτό στην παραβολή λέει: "σφάξτε τους μπροστά μου". Ως παντεπόπτης Θεός, βλέπει τα πάντα, και θα δει και το τέλος των εχθρών Του, καθώς θα επιστρέφει για να κυβερνήσει τη Γη Του.
Φταίει ο Χριστός που τους ανέχεται τόσους αιώνες να διώκουν και να σκοτώνουν τους Χριστιανούς; Φταίει ο Χριστός, αν τους αφήσει στο τέλος να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν, δηλαδή να επιτεθούν στους πιστούς; Φταίει ο Χριστός, αν αμυνθούν οι πιστοί Του και νικήσουν με τη δική Του βοήθεια;
Φταίει το θύμα αν αντισταθεί και νικήσει τον θύτη;"

Σου φαίνεται να αλλάζει η ερμηνεία; Απλά, "συμπεραίνουν" ότι πρόκειται για το τέλος του κόσμου (από που το συμπεραίνουν, άγνωστο). Ακόμα κι έτσι, όμως, πάλι η σφαγή είναι κυριολεκτική. Και, αλήθεια, ποιος είναι το θύμα; Διώκεται σήμερα ο χριστιανισμός; Δηλαδή όποιος δεν πιστέψει και δεχτεί τη βασιλεία του θεού σου στη σφαγή. Είπαμε θρησκεία της αγάπης. Sweet...

Y.Γ. Ωραίο avatar btw, χριστιανικότατο...

Άθεος είπε...

Ακριβώς αυτά Ορθόδοξε πείθουν ότι η Αθεΐα είναι Αρετή. Όταν αναφέρονται με αγανάκτηση, εκεί που αναφέρθηκαν, ακριβώς αυτό πείθουν! Γιατί αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αποκομμένη όπως παρουσιάζεις την κρίση από το θέμα που τη γέννησε, μόνο συκοφαντία παράγεις.
Αντίθετα, εκεί που αναφέρονται οι γελοιότητες του Ανώνυμου, περί εθνικισμού και φιλίας μεταναστών δεν δείχνουν μόνο ασχημοσύνη, όπως την λέτε την συμπεριφορά εσείς, αλλά και αφέλεια αφού τα δυο αυτά αντιφάσκουν μεταξύ τους. Είναι δυνατόν να είμαι εθνικιστής και παράλληλα φίλος μεταναστών;
Ούτε να αντιπαρατεθείτε δεν μπορείτε. Τόσο άσχετοι!

Όμως, μπρος στο φασισμό των εθνικιστών θα είμαι πάντα στο πλευρό του αδύνατου!
Αυτό είναι που με διαφοροποιεί από σας!

Πολύ κουβέντα βλέπω για το ιστορικό πρόσωπο του Ιησού!
Επειδή μετά το καλοκαίρι θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα, με στοιχεία, προτιμώ να μην αναφερθώ καθόλου σ’ αυτό. Απλά μόνο να σας πω ότι δεν πιστεύω στην ιστορικότητα αυτού του προσώπου, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο και η ιστορία δεν αναφέρεται στο πρόσωπο αυτό ούτε μια φορά, έστω και έμμεσα, τον πρώτο αιώνα. Όλα αρχίζουν το112 και οι πρώτοι μύθοι εμφανίζονται στα μέσα του 2ου αιώνα, από τον Ιουστίνο και τα ευαγγέλια παίρνουν την μορφή που έχουν στα τέλη του 2ου αιώνα. Η απόδειξη βρίσκεται στην αναφορά του Ωριγένη, ότι ο Ιώσηπος δεν πίστευε στον Ιησού (Υπόμνημα προς Ματθαίο).

Αρκετά όμως για το θέμα αυτό.
Όπως είπε και ένας Ανώνυμος
«Kάνουν την Ελλάδα φτωχή μέσα σε μία νύχτα οι αποικιοκράτες κι εσείς μελετάτε για θεούς.
Φαλλό χωρίς σάλιο θέλει η ξενοπεοθηλάζουσα κυβέρνηση της προδοσίας».
Εγώ λέω να μεταφέρουμε την κουβέντα μας εδώ, γιατί αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι αποτέλεσμα του αλλοτριωμένου νου που με ευκολία υποτάσσεται στο σύστημα.
Μου φαίνεται δεν έχετε αντιληφθεί τι παίζεται πίσω από τις πλάτες σας!
Τα μέτρα που σας υπέβαλαν ικανοποιούν, όχι εθνική αναγκαιότητα, αλλά την οικονομική μεγαλομανία του ντόπιου και ξένου Κεφαλαίου!
Αν θέλετε να μιλήσετε για θεούς, να η πρόκληση: το χρήμα είναι ο υπαρκτός θεός που τον υπηρετούν αλλοτριωμένες συνειδήσεις, σαν αυτές που τόσο καιρό διαμορφώνουν στα κεφάλια σας, χριστιανοί!

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Συγνώμη παιδιά , αλλά η «ανακωχή» θα πρέπει να είναι επιβεβλημένη(τουλάχιστον για εμένα) μετά της τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια οικονομική μας διαχείριση, όπου θα ανακοινωθούν επισήμως το (κατά πάσα πιθανότητα) Σάββατο.
Δεν υπάρχει η ψυχική διάθεση(από την μεριά μου) για τίποτα . Με βαριά καρδιά άνοιξα τον υπολογιστή . κι αυτό για να δω της τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.
-Τι κερδοσκοπικό παιχνίδι είναι αυτό!!! Τι απληστία χρήματος είναι αυτή!!!!
-Το ερώτημα – απορία είναι: Οι Έλληνες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια χωρίς οίκτο και όρια λιτότητα ;;;
-«Έρχονται χρόνια δύσκολα» Κάτι ήξερε ο Στέλιος .....

Άθεος είπε...

Σωστά Σταύρο.
Αύριο είναι Πρωτομαγιά. Κάποιοι το μαγιόξυλο το χρησιμοποίησαν αναιδώς!
Τα υπόλοιπα σχόλια εκεί.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5