1 Νοε 2011

Το πρόβλημα του θεού προεπιστημονικά και μέχρι το Μεσαίωνα

Εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν υπάρχει φιλόσοφος ή απλός άνθρωπος που θέλησε να εμβαθύνει την γνώση του για τον κόσμο και στην προσπάθειά του αυτή να μην άγγιξε το πρόβλημα του θεού. Στην παραπάνω πρόταση χρησιμοποίησα τη λέξη «πρόβλημα» αντί των λέξεων «ζήτημα» ή «θέμα» περισσότερο για να θίξω όχι τον προβληματισμό αλλά το πρόβλημα που δημιουργεί ο θεός στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης σαν κοινωνικού φαινομένου μέσα στην ιστορία.
Μέσα από την ανάρτηση αυτή θα γίνει κατανοητό ότι η αλήθεια όχι μόνον εξ αποκαλύψεως δεν δίνεται αλλά ούτε δογματική και απόλυτη μπορεί να είναι, παρά μόνον σχετική και ιστορικά καθορισμένη, όπως το έχω ξαναγράψει και αλλού. Γι αυτό και η ανάπτυξη του άρθρου θα έχει ιστορική διάρθρωση. Στην ιστορική αυτή διαδρομή, κάθε φορά που η επιστήμη κάνει ένα άλμα, ο θεός σαν πρωταγωνιστής στις επινοήσεις των απολογητών, προσπαθεί να πιαστεί από τα νέα δεδομένα, σαν τον πνιγμένο που προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του. Πραγματικά, η Παλιά Διαθήκη, γραμμένη σε μια εποχή από ανθρώπους χωρίς επιστημονική κατάρτιση, διαψεύδεται στην εμφάνιση κάθε νέου επιστημονικού στοιχείου, αναδείχνοντας αναχρονισμό και πνεύμα ακράτητου δογματισμού που προσπαθεί να συμβιβάσει την αρχέγονη πίστη, το δόγμα, με τα νέα δεδομένα.
Ιστορικά, η Παλιά Διαθήκη, είναι ανακριβής και πολλές φορές ανυπόστατη. Κι όμως, το αντιεπιστημονικό της πνεύμα, δεν τον πλήρωσε ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά χιλιάδες άνθρωποι, από εκείνους που με βία και πολύ εγωισμό επέβαλαν να διαβάζεται το βιβλίο αυτό σαν να αποτελεί την μοναδική αλήθεια!

 Το θράσος ορισμένων ιεροκηρύκων φτάνει μέχρι τις μέρες μας, όπου ακόμα ανακαλύπτουν χωρία που τάχατες επιβεβαιώνουν τα νέα επιστημονικά δεδομένα! Με περισσή υποκρισία βρίσκουν ότι η Γη παρουσιάζεται στρογγυλή ή ότι ο Ιησούς του Ναυή δεν διέταξε τον ήλιο να σταθεί ακίνητος στο στερέωμα, όταν γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι, ότι στο Μεσαίωνα χιλιάδες άνθρωποι θανατώθηκαν ακριβώς για τα χωρία αυτά που τους απέδωσαν παρερμηνεία της Αγία Γραφής!
Βέβαια δεν λείπουν και οι αφελείς που πιστεύουν ακόμα ότι ο ήλιος… στ΄ αλήθεια σταμάτησε για 24 ώρες να κινείται!

Έκτοτε, με την ανάπτυξη των επιστημών, είναι αλήθεια, πολλές φορές η θεολογία αναδιπλώθηκε, γιατί βρισκόταν σε αντίθεση με τα νέα δεδομένα. Έτσι, προσπάθησαν να προσαρμοστούν, με μαεστρία, συμφωνώντας με τα νέα επιστημονικά δεδομένα και ανακαλύπτοντας ότι οι ιεροεξεταστές τότε απλώς είχαν παραπλανηθεί από τις λογοτεχνικές αναφορές της εποχής, όμως σήμερα, δέχονται το προφανές και το επιστημονικά αποδεδειγμένο, έτσι ώστε να φαίνεται ότι και η Αγία Γραφή αποδεικνύει την δόξα και την σοφία του Κυρίου! Η Αγία Γραφή είναι αλάνθαστη και… διαχρονική!
Τι υποκρισία!


Δεν ξέρω αν αντιληφθήκατε τις αντιφάσεις αυτές. Όσοι τις αντιλήφθηκαν ας κάνουν μία στάση για να γελάσουν με την ψυχή τους. Οι υπόλοιποι συνεχίστε το κείμενο για να δείτε πόσο γραφικοί είστε. Που ξέρετε... στο τέλος μπορεί να γελάσετε κι εσείς όταν αντιληφθείτε  την γελοιότητα, την αφέλεια και την πλάνη σας.
Όμως αν διαβάζοντας το άρθρο αυτό τίποτα δεν αλλάξει μέσα στο κεφάλι σας και συνεχίζετε να νιώθετε αφελείς και πλανεμένοι, τότε σημαίνει ότι το προσδιοριστικό επίθετο της αριστοτελικής ρήσης "ο άνθρωπος είναι ζώον λογικόν" μάλλον δεν αφορά εσάς.
Πιστεύω να το πιάσατε το υπονοούμενο!

Αρχικά ο άνθρωπος επινόησε τον θεό επειδή αδυνατούσε να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα. «Είδε» το θεό στα όνειρα, στον κεραυνό, στην φωτιά και τον «ένιωσε» όταν τρόμαζε και κυρίως μπροστά στον επικείμενο θάνατό του, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα χαθεί, αλλά πεθαίνοντας θα συνεχίσει να ζει κάπου αλλού. Η πρωτόγονη αντίληψή του, την περίοδο εκείνη, ήταν ανιμιστική, όπου τα πνεύματα προσωποποιούσαν τα φυσικά φαινόμενα (βροντή, αέρας, βροχή) και οι επινοήσεις του έπαιρναν σάρκα και οστά. Οι ανιμιστικές αυτές αντιλήψεις ενσωματώθηκαν αργότερα στον πολυθεϊσμό και μέσω αυτού έφθασαν μέχρι τις αποκαλυπτικές θρησκείες.
Όταν ο άνθρωπος άρχισε να φιλοσοφεί, εξαιρουμένων των φυσιοκρατών-υλιστών φιλοσόφων προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για την ύπαρξη του θεού, στηρίζοντας την θεολογία του σε σοφιστείες και λανθασμένα επιχειρήματα που αντιφάσκουν μεταξύ τους.


Άλλοι προσπάθησαν να τον κατανοήσουν με τη λογική και άλλοι διδάσκοντας αγνωστικισμό, ότι η νόηση των ανθρώπων είναι πεπερασμένη και αδυνατεί να κατανοήσει το μεγαλείο του θεού (Φίλων ο Αλεξανδρινός)
Πολλοί απέδωσαν στο θεό κοσμικές δυνάμεις και άλλοι αυτό το θεώρησαν ύβρη (Ιουστίνος ο Μάρτυς).
Άλλοι του απέδωσαν ανθρώπινες ιδιότητες και άλλοι τις καταδίκασαν (Κλήμης Αλεξανδρεύς).
Άλλοι πάλι είδαν τη θεολογία με την λογική κι άλλοι την απέδωσαν στο παράλογο (Τερτυλλιανός).
Άλλοι βρήκαν την πλατωνική φιλοσοφία βολική, ταυτίζοντας τον θεό με τις αιώνιες αλήθειες (ιδέες) κι άλλοι τον θεώρησαν ότι είναι υπεράνω πάσης ουσίας και αδιανόητος να προσεγγιστεί από τον άνθρωπο (Αθανάσιος) ή καταδικάζοντας όσους προσπαθούσαν να τον προσδιορίσουν με έννοιες και συλλογισμούς, «ο θεός δεν υπόκειται σε λογικό έλεγχο» (Εφραίμ ο Σύρος).


Προσπαθώντας να καλουπώσουν την έννοια του θεού σε αιώνιο δόγμα, διέσπασαν το χριστιανικό σώμα σε δεκάδες αιρέσεις, προκαλώντας μία διαρκή διαμάχη ανάμεσα στους πιστούς. Οι αιρέσεις έγιναν μάστιγα για κείνους που διακήρυτταν την «Αλήθεια» υποστηρίζοντας ότι όλοι οι άλλοι είχαν πλανηθεί. Μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο, οι αιρέσεις πολλαπλασιάζονταν σε εκατοντάδες και χιλιάδες, ώστε η δόξα του θεού να επιβεβαιώνεται μέσα από την έχθρα, τα μίση και τις ανατριχιαστικές θανατικές καταδίκες που ο νικητής επέβαλε στους νικημένους. Η επίπλαστη «αλήθεια» τους βάφτηκε μακάβρια με αίμα και η ιστορία βάναυσα χαλκεύτηκε ή αλλού αποσιωπήθηκε.


Έτσι οι χριστιανοί, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, αράδιασαν ένα κάρο ανοησίες, πιστεύοντας ότι ο κόσμος μας είναι δημιούργημα και ο θεός τους Δημιουργός. Στηριγμένοι στις αντιεπιστημονικές ιουδαϊκές απόψεις της Βίβλου, που ξέθαψαν οι Εβραίοι από παλιότερες γειτονικές μυθολογίες, θεώρησαν τον κόσμο μας δημιούργημα, θέτοντας με έπαρση και σιγουριά τον άνθρωπο στο κέντρο του Σύμπαντος.
Τα αστρονομικά τους μοντέλα για γέλια, δείχνουν πόσο γελοίος μπορεί να γίνει κανείς όταν χωρίς γνώσεις προσπαθεί να δείξει αντιεπιστημονικά… την πανσοφία του θεού! Ο κόσμος για πολλούς δημιουργήθηκε από το θεό πριν λίγες χιλιάδες χρόνια που τα μετρούσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού! Κορυφαίο δημιούργημα ο άνθρωπος, ο Αδάμ και η Εύα, που θαύμαζαν τα αστέρια που κρέμασε ο Δημιουργός στο στερέωμα για να κοσμεί τον ουρανό!

Τα πάντα δημιουργήθηκαν γύρω από τον άνθρωπο και τη Γη. Ο κόσμος μέχρι τον Μεσαίωνα (και όχι μόνο) παρέμενε ανθρωποκεντρικός και… παραλληλόγραμμος στο σχήμα, σαν την κιβωτό του Νώε (Κοσμάς Ινδικοπλεύστης). Ο Θεός, κατά την επιθυμία του, μπορούσε να σταματάει τον ήλιο, σύμφωνα με τη Βίβλο, χωρίς να διαταράσσονται η νόμοι που ο ίδιος δημιούργησε! Αυτός που δεν δεχόταν τις αποκαλυπτικές αυτές αλήθειες ρίχνονταν ζωντανός στη φωτιά. Η νεοεμφανιζόμενη επιστήμη του 14ου αιώνα ήταν εχθρός της θρησκείας και γι αυτό διώκονταν αδυσώπητα.
Ο Μιχαήλ Σερβέτους ήταν αιρετικός που τόλμησε να εκφράσει τη γνώμη του ότι η κυκλοφορία του αίματος γίνεται από την καρδιά στους πνεύμονες και έπρεπε να καεί. Όπως και ο Αντρέας Βεσάλιος, ο ιδρυτής της ανατομικής, που τόλμησε να πει ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν 24 πλευρά! Προτίμησαν να καταδικάσουν στην πυρά έναν επιστήμονα παρά να μετρήσουν έστω τα δικά τους τα πλευρά! Γιατί να το κάνουν; Για να πάνε κόντρα στην Αγία Γραφή;
Σιγά να μην απορούσαν αν ο Αδάμ και η Εύα είχαν αφαλό ή για ποιο λόγο έπρεπε να έχουν διαφορετικά γενετικά όργανα, αφού όταν πλάστηκαν από το θεό, δεν συνέτρεχε λόγος τεκνοποιίας!
Ψηλά γράμματα για τους πιστούς!
Η πονηριά τους όμως σε εγρήγορση: φεύγοντας από τον παράδεισο δεν ξέχασαν να τους βάλουν τα φύλλα της συκιάς για να κρύψουν τα όργανά τους! Ο κόσμος χανόταν και το… ας μην το πω καλύτερα!

Έτσι είχε η κατάσταση λίγο πριν την εμφάνιση του Διαφωτισμού. Ακόμα και η φιλοσοφία, στα χέρια των χριστιανών σχολαστικών κατάντησε θεραπαινίδα της θεολογίας.
Σήμερα η θεολογία αυτή έβαλε πολύ νερό στο κρασί της. Αναίρεσε τον ανορθολογισμό και παραμέρισε εν μέρει την ανοησία από την προγενέστερη πίστη για τον κόσμο μας. Δεν παραδόθηκε όμως δίχως όρους. Χωρίς να καταδικάσει τον ανορθολογισμό της και τα αντιεπιστημονικά της επιχειρήματα συνεχίζει να υποκρίνεται χωρίς να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του ανθρώπινου πνεύματος.
Μέσα από τον μυστικισμό και την αφηρημένη σκέψη μπορούν οι κατεργάρηδες να κοροϊδεύουν τους αδαείς. Όμως μέσα από τον θετικισμό, τον αγνωστικισμό και τον μεταμοντερνισμό προσπαθούν ακόμα να επιβιώσουν, στηριγμένοι σε επιστημολογικά σφάλματα, προκειμένου μέσα από την κενολογία της φιλοσοφικής τους θεώρησης να θεμελιώσουν, για τους ημιμαθείς τώρα, την ύπαρξη του θεού. Οι ιδεαλιστές δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω όσο η επιστημονική και φιλοσοφική αφέλεια θα κυριεύει την συνείδηση των ημιμαθών πιστών, που τελευταία άρχισαν να… μελετούν σχετικότητα και κβαντομηχανική… τρομάρα τους!
Επιτέλους, στις επόμενες αναρτήσεις, θα φτάσουμε μέχρι την σχετικότητα και την κβαντομηχανική, όπου ο θρησκευτικός ανορθολογισμός βρίσκει τροφή για να ταΐσει τα μυστικιστικά ρεύμα της εποχής μας και να διαστρεβλώσει με αφέλεια επιστημονικές αλήθειες. Κάποτε, όλοι αυτοί οι αγράμματοι, πρέπει να πάρουν το μάθημά τους, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών που χωρίς να ξέρουν φιλοσοφία προσπαθούν να φιλοσοφήσουν, διαστρεβλώνοντας ακόμα και τα δικά τους πειράματα, αναζητώντας ιδεαλιστικά ψήγματα για να στηρίξουν την πίστη τους (όσοι απ’ αυτούς συνεχίζουν ακόμα να πιστεύουν).
      


24 σχόλια:

SkyclaD είπε...

Ωραίο το άρθρο σου κ' πάντα ποιοτικό. Μακάρι να τα διαβάσει κάποιος πιστός κ' να ξυπνήσει. Οι πιστοί δεν μπαίνουν καν στο κόπο να σκεφτούν, ότι ο Θεός είναι ένα δημιούργημα το οποίο εμπνεύστηκε ο άνθρωπος όταν ήταν βουτηγμένος στην αμάθεια κ' πάνω σε αυτό το δημιούργημα του ήρθαν κάποιοι πιο επιθετικοί κ' επέβαλλαν το δικό τους Θεό ως αληθινό, είναι κρίμα στις μέρες μας όπου η επιστήμη έχει κάνει μια μεγάλη ανοδική πορεία, παρόλο τις τρικλοποδιές που έχει δεχτεί, να υπάρχουν άνθρωποι που να εμπιστεύονται μια πρωτόγονη θεωρία, το Θεό. Δυστυχώς τυφλωμένοι απο τη πίστη τους δεν παρατηρούν όπως σωστά ανέφερες, τις "ανακαλύψεις" των ιερέων που προσπαθούν να επαληθεύουν την επιστήμη μέσα απο τα ιερά κείμενα προκειμένου να κρατήσουν τον θεσμό της θρησκεία με νύχια κ' με δόντια. Πρόσφατα είχα μια διαφωνία με έναν πιστό για αυτό το θέμα, του είπα πως η επιστήμη μας έχει βοηθήσει να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας σε αντίθεση με τη θρησκεία κ' του ανέφερα πως όταν κυριαρχούσε η θρησκεία οι άνθρωποι πέθαιναν σαν τα κοτόπουλα. Η απάντηση του ήταν η εξής "Αυτό ήταν το σχέδιο του Θεού, μετά έδωσε τη φώτιση στους επιστήμονες κ' αυτή έκαναν ότι έκαναν". Σε απάντηση μου του λέω "Και γιατί ο Θεός σας προτίμησε να δώσει τη φώτιση σε άθεους επιστήμονες κ' όχι στα δικά του πιστά παιδιά, γιατί πχ δέχτηκε α δώσει την ανακάλυψη των εμβολίων σε ένα άθεο ερευνητή ο οποίος θεραπεύει μέσω αυτού εκατομμύρια ασθενής κ' δεν την έδωσε στους Άγιους Ανάργυρους, οι οποίοι ως μέσω θεραπείας είχαν το θαύμα, με αντάλλαγμα τη πίστη του παθόντα, ο οποίος ήταν πάντα ένας στους χιλιάδες? Γιατί ο Χριστός δεν θεράπευσε ποτέ ακρωτηριασμένους, ενώ δίνει φώτιση στους επιστήμονες να κάνουν πολλά βήματα μπροστά σε αυτό το θέμα? Βαρέθηκε να τον προσκυνούν κ' θέλει να παραδώσει τα ηνία?" η απάντηση τους ήταν "Όλα αυτά που μου λες, στην ψυχολογία μεταφράζονται πως είσαι κομπλεξικός". Τα σχόλια δικά σας. Εγώ μόνο βλέπω ότι χίλια χρόνια θρησκευτικού φόβου έκανε τους ανθρώπους να προσκυνούν το παράλογο κ' να κλείνουν τα μάτια τους στην επιστήμη, προσκυνώντας την εξουσία, ουράνια κ' επίγεια. Κλείνοντας θα παραθέσω τη φράση ενός ανθρώπου, του οποίου οι περιπέτειες αντικατοπτρίζουν τον πόλεμο της θρησκείας προς την επιστήμη.

«Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να πιστεύουμε ότι ο ίδιος Θεός που μας έδωσε τις αισθήσεις, το λογισμό, και τη νοημοσύνη θέλησε να εγκαταλείψουμε τη χρήση τους, δίνοντάς μας με κάποια άλλα μέσα τις πληροφορίες που θα μπορούσαμε να λάβουμε μέσω αυτών.»

—Galileo Galilei (Γαλιλαίος Γαλιλέι) (1564-1642) Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός.

SkyclaD είπε...

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω άλλη μια φράση ενός άλλους σοφού ανθρώπου την οποία παρέλειψα να αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιο :
«Αν κοιτάξουμε πίσω στην αρχή θα δούμε πως η αμάθεια και ο φόβος δημιούργησαν τους θεούς· ότι η ιδιοτροπία, ο ενθουσιασμός, ή το ψεύδος τους στόλισαν ή τους χάλασαν· ότι η αδυναμία τους δοξάζει· ότι η ευπιστία τους συντηρεί· και ότι η παράδοση, ο σεβασμός και η τυραννία τους υποστηρίζουν, προκειμένου να κάνουν την τύφλωση του ανθρώπου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Αν η αμάθεια της φύσης γέννησε τους θεούς, η γνώση της φύσης είναι βέβαιο ότι θα τους καταστρέψει.»

—Baron d’Holbach (Βαρώνος Ντ’ Ολμπάκ) (1733-1789) Γερμανικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος και εγκυκλοπαιδικός.

Άθεος είπε...

Και να το διαβάσει ο πιστός, skyclaD, θα το καταλάβει;
Με την πνευματική παράκρουση που έχει, λες να μπορεί να σκεφτεί λογικά;
Ειλικρινά πολύ θα ήθελα να ακούσω μια γνώμη πιστού, όμως όπως βλέπεις, έχουν γίνει άφαντοι! Θυμάσαι τα σχόλια κάποτε; Ξεπερνούσαν τα 100! Τώρα ούτε ένα!
Τυχαίο;
Δεν νομίζω!
Όμως μην βιάζεσαι, στις επόμενες αναρτήσεις θα σκάσουν οι ειδήμονες! Ξέρεις, εκείνοι που νομίζουν ότι απελευθερώθηκαν από τους πνευματικούς δεσμούς και κατέληξαν χειροπόδαρα δεμένοι με αντιεπιστημονικούς στοχασμούς μοντέρνας φυσικής!
Όσο για την επιστήμη, μην πας μακριά, γιατί τα μυωπικά μάτια των χριστιανών δεν κοιτάνε τόσο μακριά. Δεν μπορούν να δουν την επίπεδη γη, το κέντρο του κόσμου και τόσες άλλες γελοίες «επιστημονικές» αλλά αποκαλυπτικές «αλήθειες»!
Ούτε επί τουρκοκρατίας, μόλις πριν από 200 χρόνια, μπορούν να δουν την ραγιάδικη και ανθελληνική πολιτική τους, ούτε πριν από 60 χρόνια όταν κατέδιδαν πατριώτες στον κατακτητή!
Αλλά τι λέω… και σήμερα που ο κόσμος πεινάει, η Εκκλησία κάνει μπίζνες στο Κατάρ, αδιαφορώντας για την αλλοπιστία τους και για την περιπέτεια του ελληνικού λαού, που αμέτοχη από την κρίση, προστατεύουν με νύχια και με δόντια την κλεμμένη περιουσία τους!
Πόσο κοντά στο λαό βρίσκεται η ηγεσία τους…
Αλήθειες, αλήθειες που φωνάζουν αλλά τ’ αυτιά τους δεν μπορούν να ακούσουν!
Όντα δυστυχισμένα που κάνουν και την δική μας ζωή δύσκολη, όπως και των παιδιών τους!

zoyzoy είπε...

Ξέρεις και εκθέτεις τα πιστεύω σου τεκμηριωμένα.
Με κόλλησες και μένα με τη φιλοσοφία(τρομάρα μου)και βρέθηκα να παρακολουθώ την
Α'συνάντηση φιλοσοφίας στο νησί εγώ που άκουγα για φιλοσοφία και πέταγα καντήλες!
Και το καταευχαριστήθηκα κιόλας!

Όλο το παν είναι να έχεις την πρόθεση να εμβαθύνεις για να'χεις πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Καλό σου μήνα με θαλασσινά!

Άθεος είπε...

Όσο πας εσύ zoyzoy με εντυπωσιάζεις όλο και πιο πολύ!
Όσο θυμάμαι την αντίδρασή σου όταν μου πρωτοέγραψες…
Χαίρομαι γιατί είδα την εξέλιξή σου και ένιωσα ότι κάτι ίσως να έκανα κι εγώ! Πάντα χρειαζόμαστε ένα σπρώξιμο… μετά, αν το μυαλό κόβει, ανοίγει δρόμο μόνο του!
Λίγο ιδεαλιστικά τα βλέπω τα θέματα της «Συνάντησης» αλλά όπως και να έχει χρειάζονται κι αυτά, για να μας δοθεί η ευκαιρία αργότερα να τα ξεπεράσουμε!
Καλό μήνα και σε σένα με… ξεριανά!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Επειδή έχω καιρό να σχολιάσω μην νομίσεις ότι δεν σε διαβάζω!
Το αντίθετο μάλιστα!
Φυσικά και συμφωνώ σε όσα γράφεις!
Πως θα γινόταν αλλιώς!
Όμως θα σε μαλώσω γιατί τα βάζεις με την εκκλησία σε κάποιο σχόλιό σου η οποία δια του εκπροσώπου της κάνει μπίζνες στο Κατάρ!!
Δλδ τι θάθελες να κάνει?
Κοτζάμ εταιρεία υπεραιωνόβια έχουν,να την αφήσουν στο έλεος του....θεούλη τους???
Δε λέει!
Γιατί άραγε δεν περιμένουν και αυτοί το μάνα εξ ουρανού όπως διδάσκουν στο κοπάδι τους???
Νάσαι καλά φίλε μου.

Άθεος είπε...

Σαν τα χιόνια Νάντια!
Νέα μητέρα και με δίδυμα εσένα δεν σε παρεξηγώ. Ξέρω ότι διαβάζεις και πολύ ταξιδεύεις! Ποιος ξέρει τώρα από πού μου γράφεις!
Χαίρομαι όμως που βρίσκεσαι στις επάλξεις πάντα.
Να είσαι καλά κι εσύ!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ρε γαμώτο να μη διδάσκεται κάτι τέτοιο (έστω και με ''καταλληλότερο ύφος'' ώστε να μη θιχτούν οι καθωσπρέπει υποκριτές) στα σχολεία?

από τη μία αναλογίζομαι το πόσο ηλίθιοι μπορεί να είναι αυτοί που ανά τους αιώνες κηρύττουν την άγνοιά τους για δύναμη και τη μερικότατη άποψή τους για απόλυτη αλήθεια...θέλω να γελάσω αλλά με τόσους ανθρώπους που σκότωσαν,μόνο θλίψη και οργή αποκτώ τελικά.

Μα κέντρο του κόσμου ο άνθρωπος?!?!
είναι δυνατόν? άρα, βολέψου στα λίγα που ξέρεις άνθρωπε,στην αμάθεια,την αυτοΐκανοποίηση δια της μετριότητας και κατέστρεψε δια της αλαζονείας σου και της ασέβειας προς την ίδια τη ζωή το συνάνθρωπο,τη φύση και κάθε τι που η τέχνη,η επιστήμη και η σοφία δημιούργησε ανά τους αιώνες!! δεν πειράζει που είσαι αποκομμένος από το σύνολο (=κοινωνία,γη,σύμπαν) ... έχεις ''ψυχή'' !!!!

και όσο δαύτοι προσπαθούν να ακολουθήσουν την επιστήμη πια ,λέγοντας ΄΄ότι πίστη και επιστήμη συμβιβάζονται'' (!!! ποιοι τα λενε αυτα!!) τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται.

στ' αλήθεια γέλασα όμως με την παραπομπή για τον Ιησου του ναυή και τη γελοιογραφία με το ''ι΄΄!

-έχεις μήπως κάπου να με παραπέμψεις στα περί αγνωστικισμού-θετικισμού-μεταμοντερνισμού? ειδικά το τελευταίο με ενδιαφέρει(δεν ήξερα ότι έχει να κάνει και με άλλους τομείς πλην αρχιτεκτονικής. ήδη άρχισα να το ψάχνω). ευχαριστώ.

Dyer είπε...

Φίλε Άθεε παλαιότερα σε χαρακτήριζα υπερβολικό επειδή αντιμετώπιζες σχεδόν με τον ίδιο τρόπο τους πιστούς με τους αγνωστικιστές.
Τελικά όμως είχες δίκιο.
Αν εξαιρέσω τις περιπτώσει που ο αγνωστικισμός μπορεί να είναι ένα μεταβατικό στάδιο προς την αθεΐα, η περίπτωση του κατασταλαγμένου αγνωστικιστή δεν διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από τον πιστό. Είναι και αυτός δογματικός. Το πρόβλημα δεν είναι ο θεός, άλλωστε πως μπορεί να ήταν αφού δεν υπάρχει, αλλά η διαδικασία που τον γεννά, και είναι ακριβώς η ίδια που οδηγεί κάποιον στον αγνωστικισμό. Είναι μια παραδοχή τέλους που ο πιστός βάζει το θεό ενώ ο αγνωστικιστής κάποιο απροσδιόριστο διανοητικό τέλος. Κατά κάποιο τρόπο μάλιστα και ο πιστός κατά βάθος αγνωστικιστής είναι αφού παραδέχεται ότι δεν μπορεί να τον κατανοήσει με τη λογική. Και βέβαια δεν αναφέρομαι στους πιστούς που ισχυρίζονται ότι κατανοούν το θεό με τη λογική τους. Αυτοί είναι φαιδρές περιπτώσεις, όπως αυτές που αναφέρεις στην ανάρτησή σου.
Καλό μήνα να έχουμε.

Άθεος είπε...

Vermilion
Εκπλήσσεσαι και οργίζεσαι φίλε μου γι αυτό που οι περισσότεροι το έχουν καμάρι;
Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί φτάσαμε ως εδώ. Γιατί υπάρχουν τόσες αντιθέσεις. Γιατί δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Γιατί ο κόσμος έγινε τέτοιος… Ποιος τον έφτιαξε… για ρώτα έναν πιστό…
Ο θεός!
Ούτε αυτό δεν μπορούν να φιλοσοφήσουν… γιατί υπάρχουν οι κατεργάρηδες που τους πλεύρισαν πείθοντάς τους ότι ο θεός… τους δοκιμάζει!
Κι αν τους πεις, γιατί ο θεός μας δοκιμάζει αφού είναι παντογνώστης τότε μασάνε τα λόγια τους.
Κι έπειτα μου λες γιατί στα σχολεία διδάσκουν ακόμα τον Ιησού του Ναυή!
Γιατί βρίσκεται μέσα στην Αγία Γραφή… ποιος θα διαβάσει τώρα την πεντάτευχο… το βιβλίο αυτό χρησιμεύει μόνο για να τιμάται!
Το ότι είναι ο ηθικός αυτουργός τόσων άδικων καταδικαστικών θανατικών ποινών στο παρελθόν, λίγο μετράει!
Όσο πιο λίγα μαθαίνουμε, τόσο πιο χριστιανοί θα είμαστε, Vermilion, φίλε μου!
Περί αγνωστικισμού μου φαίνεται έχασες επεισόδια, κοίτα εδώ, περί θετικισμού και μεταμοντερνισμού (ιδεαλιστικές θεωρίες «ειδημόνων» της μοντέρνας φυσικής) περίμενε τις δυο αναρτήσεις του Δεκέμβρη. Θα ενθουσιαστείς!

Άθεος είπε...

Dyer
Άργησες, αλλά το κατάλαβες! Και πιο κάτω, θα το αντιληφθείς καλύτερα!
Κάποιοι «ειδήμονες» που το παίζουν και άθεοι δεν θα το καταλάβουν ποτέ! Αυτοί έχουν αρχίσει να με μισούν περισσότερο και από τους πιστούς! Γιατί τα τείχη των πιστών πέφτουν, αλλά τα τείχη των «αγνωστικιστών» υψώνονται συνεχώς από εγωισμό και οι ίδιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αδικούν και τον εαυτό τους!
Δεν χρειάζεται να σου συστήσω, όπως πιο πάνω στον Vermilion, τις αναρτήσεις που θα δημοσιεύσω τον Δεκέμβρη. Είσαι ο τακτικότερος των αναγνωστών και των σχολιαστών αυτού του blog και γι αυτό σε τιμώ δεόντως! Εκεί λοιπόν θα το καταλάβεις καλύτερα, αν και για τους αγνωστικιστές δεν θα πω τίποτα. Για κάποιους ξερόλες θα πω!
Το ουσιαστικότερο όμως είναι που το «απόλυτο» κυριαρχεί ακόμα στις αντιλήψεις μας ή μάλλον στις αντιλήψεις τους!
Αρκετά όμως για το θέμα. Αρκετό φως θα πέσει και στην επόμενη ανάρτηση που είναι η ρίζα του κακού για όσα λέμε.
Καλό μήνα να έχουμε, αν και δεν το βλέπω έτσι όπως πάμε!

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Γεια σου Άθεε. Λέω να το στρώσουμε το χιόνι εδώ μέσα, μιας και μετα το "χιόνι" της Νάντιας θα "πέσει" και το δικό μου το χιόνι εδώ μέσα:)
Θα σου (σας) εκφράσω κάτι το οποίο μπορεί από πολλούς να κατηγορηθεί ως απαισιοδοξία (μόνο απαισιόδοξος δεν είμαι στη ζωή μου, όλα τα άλλα...είμαι)
Υπάρχει σωτηρία για τον κόσμο/την κοινωνία μας, από τη στιγμή που πάρα μα πάρα πολλοί δεν μπορούν (ή εθελοτυφλούν) να καταλάβουν το ρεαλισμό και τη σημαντικότητα τέτοιων άρθρων;;;;
Μπορούν, ας πούμε, τέτοιοι άνθρωποι να καταλάβουν οτι ο κάθε ΓΑΠ (και η πλειονότητα των πολιτικών) δεν είναι ανίκανος/ή ικανός, αλλά πιόνι;
Δεν επιδιώκω την πολιτικοποίηση της κουβέντας, απλά έκανα έναν παραλληλισμό σκεπτόμενος το αν, πως και πότε μπορούμε σαν κοινωνία να βγούμε από αυτό το πολιτικο-κοινωνικό-πολιτισμικό τέλμα. Εαν υπάρχει σωτηρία βρε αδελφέ...
Υ.Γ. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να είχαν το ανοιχτό μυαλό της zoyzoy.

Άθεος είπε...

Φίλε Kalitere
Να σου πω την αλήθεια δεν πολυκατάλαβα το σχόλιό σου. Εννοείς ότι το άρθρο είναι ρεαλιστικό και σημαντικό ή ακριβώς το αντίθετο; Συνδέοντάς το με το πολιτικό μας τέλμα μήπως εννοείς ότι θα έπρεπε να μας απασχολούν άλλα; Μα όλα έχουν τον χώρο και τον χρόνο τους όπως θα έλεγε και ο Αϊνστάιν. Ποιος είπε ότι τα πολιτικά δεν μας απασχολούν; Στο blog Τετραφάρμακος μόνο αυτό μας απασχολεί! Όλα έχουν τον χώρο και τον καιρό τους λοιπόν. Εσύ βέβαια έχεις να σχολιάσεις εδώ και ένα χρόνο, από τότε που μας περιέγραψες το «θαύμα» της Καρπάθου, στην ανάρτηση 57. Διαχρονική η δεισιδαιμονία των πιστών. Πέρα από πολίτες όμως έχουμε και άλλες ανάγκες. Και σε πορείες πηγαίνουμε και σε ταβερνάκια σαν του ξανθομάλλη πάμε και φιλοσοφικούς στοχασμούς έχουμε για να μην τρώμε κουτόχορτο και μας κοροϊδεύουν ακόμα και οι παπάδες που μόνο ο δικός τους μισθός δεν μειώθηκε!
Με τις αναρτήσεις του Δεκέμβρη θα ολοκληρώσω αυτό που έχω να προσφέρω και στην οντολογική και γνωσιοθεωρητική φιλοσοφία που το 99,999 % είμαστε σκράπες την στιγμή που στο Cern γίνονται ουσιώδη και ιστορικά πειράματα! Μιας και έχεις να διαβάσεις από την ανάρτηση εκείνη όπου η δεισιδαιμονία μας έχει αποβλακώσει, τώρα πρέπει να σε προβληματίσει και η δεισιδαιμονία που υπάρχει στην φυσική και μας γελοιοποιεί για όντα του 21ου αιώνα!

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

α) Φυσικά και εννοώ οτι το άρθρο είναι όντως ρεαλιστικό και σημαντικό
β) στη σύνδεση που έκανα με την πολιτική εννοούσα οτι από τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιο από τα κείμενά σου, πως θα είναι δυνατόν να καταλάβουν π.χ οτι οι πολιτικοί, μας δουλεύουν και δεν είναι απλά ανίκανοι.
γ) το οτι έχω να σχολιάσω από την ανάρτηση 57, δεν σημαίνει οτι έχω να διαβάσω άρθρο σου από τότε:)))
d) σορυ για τον ακαταλαβίστικο τρόπο γραφής μου

Άθεος είπε...

Μικρό το κακό!
Είδες κι εσύ πώς το έγραψες! Όμως, μετά την διευκρίνιση, κανένα πρόβλημα. Η επόμενη ανάρτηση είναι σχετική με όλα αυτά.
...μάγος είμαι που μου πέρασαν από το νου;
Τέλος, όλα καλά!

... είπε...

Υπέροχο άρθρο πολύ ξεκάθαρο και πλήρες. Και αν μπορώ να συμπληρώσω οι χριστιανοί(και γενικότερα οι μονοθεϊστές) αντιμετώπισαν με μεγάλο φόβο και μίσος το ελεύθερο πνεύμα. Ο λόγος είναι απλός. οι μονοθεϊστικές Θρησκείες όπως οι παραπάνω βασίζονται στην αρχή του "πίστευε και μη ερεύνα". Οτιδήποτε πέρα της δικιάς τους ιδεολογίας θεωρείτε "σατανικό" και συνήθως είχε τη ποινή του θανάτου (η ιερά εξέταση σταμάτησε να ισχύει μόλις το 1850 μ.χ.x). Κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο για τους προχριστιανικούς πολιτισμούς που είχαν έντονα τα στοιχεία της αναζήτησης και του προβληματισμού. Ήταν λοιπόν απειλή για τους εκφραστές της θρησκείας της "αγάπης".
Με δικαιολογία λοιπόν τον εκχριστιανισμό, καταστρέψανε πολιτισμούς ανώτερους από κάθε άποψη
(Ελληνικό, Ν. και Β. Αμερική, Αβοριγίνες και πολλούς περισσότερους). Πολιτισμούς που έθεσαν τις βάσεις της επιστημονικής σκέψης, της καλλιτεχνικής αναζήτησης και ενός ιδεώδους που δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να είναι ζώο με προκαθορισμένη μοίρα στα χέρια του εκάστοτε δημιουργού, αλλά ένα ον νοήμον, ικανό να μεγαλουργήσει, αν του βγάλεις τις παρωπίδες του φόβου.

... είπε...

Επέτρεψε μου μόνο να τοποθετήσω την κάπως διαφορετική άποψη μου στην παράγραφο που περιγράφεις την αντίληψη του θεού (που για τους παγανιστές –εθνικούς είναι θείο) κατά την αρχαιότητα (αν θες), τον ανιμισμό κ τον πολυθεϊσμό κ το πέρασμα στον μονοθεϊσμό (μπορεί να έχω καταλάβει και λάθος από τα γραφόμενά σου και θα ήθελα να αναλύσεις λίγο παραπάνω αν θες και έχεις την διάθεση).
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι οι όροι μονοθεϊσμός κ πολυθεϊσμός χρησιμοποιούνται από μένα μόνο συμβατικά αφού ουσιαστικά τους έχουν κατασκευάσει εκείνοι που αυτοαποκαλούνται μονοθεϊστές για να ξεχωρίσουν από την υπόλοιπη κανονική ανθρωπότητα. Κάνω λοιπόν συμβατική χρήση του όρου πολυθεϊσμός μόνον σε αντιδιαστολή προς τον λεγόμενο Μονοθεϊσμό. Τώρα το να ερμηνεύσουμε το θείο βάση της μονοθεϊστικής αντίληψης, είναι σαν να προσπαθούμε να περιγράψουμε την όραση μιας κατσαρίδας σύμφωνα με την ανθρώπινη στερεοσκοπική όραση. Λοιπόν είναι δυνατόν να προσπαθούμε με την διαστρεβλωμένη από τον χριστιανισμό παιδεία να ερμηνεύσουμε τα περί θείου? Επομένως θα πάω πιο πίσω, σχετικά με το πώς αντιλαμβανόταν οι προγονοί μας το θείο έως τις σφαγές των χριστιανών κατά των ελλήνων κ κατ’ επέκταση κ άλλων εθνικών (λαών). Η λατρεία του θείου αποτελούσε για τον πολιτικό κ κοινωνικό Έλληνα (Εθνικό) ένα φυσικό συμβάν, λάτρευε λοιπόν φυσικές δυνάμεις και δεν υπήρχε κυρίαρχο κ αδιάλλακτο δόγμα στις απόψεις κ τις αντιλήψεις περί θείου. Και σημαντικό είναι να προσέξουμε ότι οι πρόγονοι μας δεν περιέγραψαν ποτέ τις εκδηλώσεις λατρείας κ τις απόψεις τους περί του θείου ως θρησκεία. Το θείο στους Έλληνες (η αν θες στους παγανιστές- εθνικούς) είναι εντός του Σύμπαντα Κόσμου, ο οποίος είναι αυτογέννητος κ ολοκληρωτικά υλικός βασίζεται στην αντίληψη ότι η ύλη και μόνο είναι από μόνη της θεία και όλοι μας αποτελούμε απειροελάχιστα τμήματα του θείου. (Ο μονοθεϊσμός αντίθετα, τοποθετεί το θείο εκτός του κόσμου, τον οποίο τον αποκαλούν δημιούργημα και ότι έχει δημιουργηθεί εκ του μηδενός). Θείο είναι οτιδήποτε συντελεί στις δυνάμεις οι οποίες ενεργούν στο ΕΙΝΑΙ της ζωής, κατ’ επέκταση το θείο είναι ΟΝ, μετοχή του ρήματος ΕΙΜΙ. Και συμβολίζει το ΑΙΩΝΙΟ. Αφού ποτέ δεν τέθηκε από την φυσιολογική ανθρωπότητα σε αμφισβήτηση η πολλαπλότητα των πάντων. Νομίζω ότι είναι λάθος η άποψη ότι τόσο ένθερμοι λάτρεις του θείου, όπως οι Στωικοί, οι Επικούρειοι και οι Κυνικοί είχαν αποκηρύξει το θείο ή "πίστευαν" (αν και ο όρος πίστη απέχει από την Ελληνική γραμματεία κ στην θέση του υπάρχει η αντίληψη και το νομιζόμενον/α) κ ασχολούνταν ακριβώς για να αποδείξουν το θείο μόνο με ορθολογικές απόψεις.
Οι προχριστιανικές θρησκείες ουδέποτε προσωποποίησαν το θείο παρά ΜΟΝΟ μυθολογικά, κοντολογίς, για να εξυπηρετήσουν ανάγκες συμβολισμού για να μεταφερθούν έννοιες από το ασυνείδητο στο συνειδητό. Τα πάντα γίνονταν για λόγους συμβολικούς, αφενός για τους αδαείς που αδυνατούσαν να συλλάβουν τα περί του Κόσμου κ αφετέρου για την εστίαση στον λατρευτικό σκοπό. Πάντως δεν έχεις παράπονο άργησα αλλά σου έγραψα σχόλιο μπόλικο.. (χαχαχα)

Άθεος είπε...

Φίλε μου Hraie ευχαριστώ για την ανάπτυξη της σκέψης σου στο θέμα των θρησκειών μεταξύ μονοθεϊστικών και πολυθεϊστικών θρησκειών.
Φυσικά το θέμα της ανάρτησης δεν άπτεται ακριβώς σε αυτές τις διαφορές, αλλά και στο θέμα της επιστήμης, όπως σωστά επισήμανες, οι μονοθεϊστικές θρησκείες επιβράδυναν την αναζήτηση, και την ανάπτυξη των επιστημών. Και πώς ήταν δυνατόν να μην γίνει έτσι αφού οι μονοθεϊστικές και συγκεκριμένα οι αποκαλυπτικές θρησκείες (που λατρεύουν την Παλιά Διαθήκη) στηρίζονται στο φόβο του πιστού!
Δεν κατάλαβα όμως που διαφωνείς στο θέμα του ανιμισμού. Ο ανιμισμός (από την λέξη anima ψυχή) αφορά την πρωτόγονη εποχή του ανθρώπου και όχι την εποχή όπου δημιουργούνται τα έθνη, όπως το Ελληνικό. Γι αυτό μην το συνδέεις με την ελληνική φιλοσοφία που άρχισε στην ουσία από τον υλοζωισμό και την υλιστική φιλοσοφία της Μιλήτου. Οι ιδεαλιστικές όμως φιλοσοφίες (Πυθαγόρας, Πλάτων) είναι εκείνες που ενσωμάτωσαν την ψυχή στην γενικότερη φιλοσοφία τους. Μέσα από αυτές επηρέασαν και τις μονοθεϊστικές.
Σαν λάτρη της ελληνικής θρησκείας, που σε βλέπω, μην θίγεσαι όταν αναφέρομαι στους ιδεαλιστές φιλοσόφους. Υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις για την Πλατωνική φιλοσοφία που δείχνουν πώς με την φιλοσοφία τους στήριξαν τις αποκαλυπτικές θρησκείες και ειδικότερα τον χριστιανισμό. Φυσικά όχι αυτοί καθαυτοί, αλλά οι πρώτοι χριστιανοί, και πριν από αυτούς (ερμητισμός, γνωστικισμός και νεοπλατωνικοί).

... είπε...

Αρχικά να σου πω ότι σε καμία περίπτωση δεν θίγομαι μην το βλέπεις έτσι!! Αντίθετα σε ευχαριστώ γιατί μου έδωσες τροφή στον εγκέφαλο και όρεξη για κουβέντα.. Όπως σου ανέφερα δεν κατάλαβα τι θες να πεις, στην επίμαχη παράγραφο και στην σκέψη μου να το καταλάβω (για αυτό σου ζήτησα αν μπορούσες λίγο να αναπτύξεις το θέμα περί ανιμισμού) πήρα φόρα και μακρηγόρησα (ναι το κάνω αυτό και με συγχωρείς γιατί ξέφυγα από το θέμα).. Σχετικά με τις ανιμιστικές αντιλήψεις δεν έχω κάνει πολύ έρευνα παρά μόνο για τους Αβοριγίνες που είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση που δεν αναπτύσσεται με τίποτα σε ένα topic, όπως και σχετικά λίγα από τους αυτόχθονες της Β. Αμερικής. Πράγματι θα με ενδιέφερε πλήρως να διαβάσω η να βρω σχετικές έρευνες για την Ευρώπη. Σχετικά με τους ιδεαλιστές φιλοσόφους νέο- Πλατωνιστές κλπ, κλπ, έτσι είναι όπως το διατυπώνεις δεν διαφωνώ. Και όπως ανέφερα ο όρος θρησκεία παραπέμπει σε δόγμα εμείς δεν το θεωρούμε θρησκεία, αλλά χρησιμοποιείτε ο όρος για ευνόητους λόγους όπως και οι όροι μονοθεισμός – πολυθεισμός κλπ, κλπ. Και πάλι σε ευχαριστώ για την απάντηση σου και για το άρθρο σου…

Άθεος είπε...

Πολύ καλά έκανες Hraie που δεν ένιωσες θιγμένος. Κι εγώ δεν είπα ότι πρέπει να νιώθεις έτσι. Κουβέντα κάνουμε και ευχάριστο είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεννοούμαστε. Εγώ νιώθω χαρά να βοηθάω ανθρώπους. Άλλωστε το blog αυτό γι αυτό έγινε. Άλλο συμφέρον δεν έχω. Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να θίγω πράγματα και θέματα που συνήθως δεν θίγονται από άλλους στο διαδίκτυο. Επειδή βλέπω το ενδιαφέρον σου μπορώ να σου προτείνω κάποια άρθρα αν και μόνος σου μπορείς να τα βρεις κοιτώντας τα Περιεχόμενα.
Για θέματα που σχετίζονται με την Αρχαία Ελλάδα κοίτα
· 17. Ηλιούγεννα ή ο μύθος των Χριστουγέννων
· 23. Σωτηριολογία: Από τον Ορφέα στον Ιησού
· 52. Από το μύθο στο λόγο
· 58. Ο μυστικισμός της Ανατολής επηρεάζει την ελληνική σκέψη
· 59. Από τη μυθολογία στη φιλοσοφία του Πλάτωνα
· 60. Από την Πολιτεία του Πλάτωνα στην Πολιτεία του Θεού

Για θέματα σχετικά με τις Αποκαλυπτικές (μονοθεϊστικές) θρησκείες
· 27. Οι τρεις Αποκαλυπτικές Θρησκείες: Ιουδαϊσμός
· 28. Οι τρεις Αποκαλυπτικές Θρησκείες: Χριστιανισμός
· 29. Οι τρεις Αποκαλυπτικές Θρησκείες: Ισλαμισμός
· 30. Η εσχατολογία των τριών Αποκαλυπτικών Θρησκειών
και για επιστημονικά θέματα που άπτονται με την φιλοσοφία
· 40. Η Ιστορία της Υλιστικής Φιλοσοφίας με λίγα λόγια (αρχαιότητα)
· 41. Η Ιστορία της Υλιστικής Φιλοσοφίας με λίγα λόγια (νεώτεροι χρόνοι)
· 42. Απ’ τον υλισμό στη διαλεκτική
· 43. Απ’ τον σκεπτικισμό στον αγνωστικισμό και στην τύφλα μας τη μαύρη
· 44. Τι είναι η αλήθεια;
· 45. Επιστήμη, ξέρουμε τι είναι;
· 80. Η εκπαιδευμένη μας λογική
· 81. Η ανυστεροβουλία της επιστήμης
Ο τελευταίος κύκλος δεν έκλεισε ακόμα. Ακολουθούν άλλα τρία άρθρα άκρως ενδιαφέροντα για την φιλοσοφία και την φυσική (Καρτέσιος, Σχετικότητα, Κβαντομηχανική) και θα κλείσει με την Παραψυχολογία στο νέο έτος, αν ζούμε ακόμα!
Άντε, σας αποκάλυψα τα σχέδιά μου!

Όμηρος είπε...

Γεια σας, το ιστολογιο σας το βρίσκω ενδιαφέρον,να επισημάνω ότι στην ορθοδοξία η βίβλος μελετάτε και διδάσκεται κατά πνεύμα και όχι κατά γράμμα,ίσως αν δεν γνωρίζατε αυτήν την πολύ σημαντική λεπτομέρεια να σας είναι πολύ χρήσιμη στις έρευνές σας... Ευχαριστώ.

Άθεος είπε...

Αγαπητέ Όμηρε σε καλωσορίζω και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φαίνεσαι καλοπροαίρετος όταν προσπαθείς να μου υποδείξεις τον αλληγορικό τρόπο ερμηνείας της Βίβλου, όμως δεν πιστεύω ότι κάτι γράφηκε αλληγορικά, αν δεν πρόκειται για παραβολή, όπως στην Καινή Διαθήκη. Οι Εβραίοι ακόμα και σήμερα θεωρούν την Παλιά Διαθήκη ιστορία τους. Όμως, τι να υποθέσω με την στάση του Ήλιου, που αναφέρω στην ανάρτηση αυτή; Ρίξε μια ματιά και στις χριστιανικές σελίδες. Κι αυτά (τα περισσότερα) κατά γράμμα την λαμβάνουν.
Ούτε πρόκειται για λεπτομέρεια αφού ο τρόπος ερμηνείας τέθηκε από την εποχή του Ωριγένη και δίχασε τους χριστιανούς σε δυο στρατόπεδα, γεννώντας δεκάδες αιρέσεις σε κάθε ένα από αυτά και πολύ αναταραχή στην αυτοκρατορία. Στο βιβλίο μου αφιερώνω ολόκληρο κεφάλαιο γι αυτό.
Όμως, σ’ ευχαριστώ για την υπόδειξη και για την επικοινωνία σου.

παιδεία είπε...

Ωραίο άρθρο. Ο θεός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο εξαδικευμένος γήινος πατέρας.

Άθεος είπε...

Καλωσορίζω τους Κεφαλλονίτες στη σελίδα αυτή.
Δεν ξέρω κατά πόσο, κάτι που δεν υπάρχει, μπορούμε να το λέμε πατέρα. Όμως, σαν ιδέα μπορούμε να την ονομάσουμε όπως θέλουμε, αρκεί να την ξεχωρίζουμε από την αντικειμενική πραγματικότητα!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5