21 Φεβ 2023

Τι λέμε πραγματικότητα και από τι αποτελείται;

Μετά από μια γενική επισκόπηση των πιο πετυχημένων θεωριών της «Σχετικότητας» και της «Κβαντομηχανικής», όπου έγινε σαφές γιατί ο κόσμος μας αποτελείται από ύλη και πώς αυτή είναι «φτιαγμένη», απορρίπτοντας τον δυισμό «ύλης – πνεύματος» καταλήξαμε ότι το Σύμπαν, έτσι όπως εξελίσσεται, δεν χρειάζεται δημιουργό για να εμφανιστεί, ούτε μηχανικό να το συντηρεί, ούτε κάποιον επόπτη, σαν αστυνομικό, να το εποπτεύει. Το Σύμπαν δεν είναι δημιούργημα. Το ερώτημα «ποιος δημιούργησε το Σύμπαν» είναι όχι μόνο αφελές και χωρίς νόημα, αλλά και παράλογο να τίθεται, λες και ο κόσμος πρέπει να δημιουργηθεί από κάποιον, λες και πριν δεν υπήρχε τίποτα. Ακόμα και αυτό το «πριν» στην πρόταση ενοχλεί, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει τέτοια ερώτηση, λες και αν υπήρχε κάποιος, δεν θα αποτελούσε μέρος του κόσμου που έπρεπε και ο ίδιος να δημιουργηθεί από κάποιον. Και εκείνος από κάποιον άλλον και πάει λέγοντας, χωρίς να έχουμε δικαίωμα να φτάσουμε στον πρώτο. Όμως για το Σύμπαν εύκολα δεχόμαστε την αρχή από κάποιον. Από ποιον όμως; Ποιος είναι αυτός που δημιουργεί τον εαυτό του; Ειλικρινά βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ηλίθιο προβληματισμό και μόνο με ηλιθιότητα θα μπορούσαμε να απαντήσουμε. Το πνεύμα είναι απόλυτα εξαρτημένο από την ύλη και ως εκ τούτου παράγωγο και γι αυτό καμιά υπερβατική επέμβαση δεν μπορεί να ορίσει την κίνησή της χωρίς αναφορά στην ίδια. Μόνο οι φυσικοί νόμοι ορίζουν την συμπεριφορά της ύλης και γι αυτό πρέπει να την θεωρήσουμε πρωταρχική. Βλακώδης επίσης είναι και ποιος της έδωσε την πρώτη κίνηση. Η κίνηση στην ύλη είναι γηγενής. Η κίνηση είναι τρόπος ύπαρξης της ύλης! Χωρίς κίνηση δεν υφίσταται ύλη, συνεπώς είναι ανόητο να μιλάμε για ύλη και να την αποδεσμεύουμε από την κίνησή της! Όπως και ανόητο να δεχόμαστε μια δυναμική οντότητα, πες την θεό αν θέλετε, που να φιλοξενείται σε έναν άδειο χώρο, την στιγμή που η θεωρία της σχετικότητας θεωρεί και το χώρο άμεσα συνυφασμένο με την ύλη την κίνηση και το χρόνο, που όλα μαζί αποτελούν τον υλικό κόσμο (χωροχρονικό συνεχές). Γι αυτό και τα φυσικά φαινόμενα και κάθε γεγονός που λαμβάνει μέρος, αποτέλεσμα μηχανικής παρέμβασης, αρχικά, έχουν πάντα μια αιτία που καθορίζεται από κάποιους νόμους που ορίζουν την συμπεριφορά και την ύπαρξή της. Αυτά όσων αφορούν την ύλη γενικά.

Στο ζωικό βασίλειο τα πράγματα περιπλέκονται, επειδή υφίσταται και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα ανάμεσα στις οργανικές ενώσεις που συνθέτουν τους οργανισμούς και στα αναπτυγμένα όντα που προικίζονται επιπλέον με νόηση και συνείδηση. Στα νοήμονα όντα τα αισθητηριακά δεδομένα και οι βιολογικές διαδικασίες μετατρέπουν τα εξωτερικά σήματα σε δεδομένα της συνείδησης. Αυτή είναι η επικοινωνία μεταξύ αντικειμένου και υποκειμένου που δημιουργεί την αίσθηση της αντικειμενικότητας του κόσμου. Επειδή όμως η νόηση λειτουργεί με έννοιες, η μετάβαση από τον αντικειμενικό κόσμο (παράσταση) στην συνείδηση (νόηση) γίνεται με την εννοιακή σκέψη όπου προϋποτίθεται η ανάπτυξη ενός εγκεφάλου που λειτουργεί με ηλεκτροχημικές διαδικασίες, μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο νευρώνων (1013) και συνάψεων (1015) που επεξεργάζονται τα σήματα, που σαν δεδομένα, επηρεάζουν τα αισθητήρια από τον εξωτερικό μας κόσμο. Ο εγκέφαλος αυτός, όταν αποδεσμεύεται από την εποπτεία του εξωτερικού κόσμου με την αποθηκευμένη μνήμη του δημιουργεί επιστήμες, τέχνες και φαντασιώσεις. Συγκινείται και εκστασιάζεται, επιτίθεται και αγαπά, κλαίει και γελά. Η ανάπτυξη του πνεύματος λοιπόν απαιτεί έναν εξελικτικά αναπτυγμένο εγκέφαλο που σε ένα άρτια βιολογικό όν, που διαθέτει αισθητήρια όργανα, μετατρέπει τα εξωτερικά σήματα του περιβάλλοντος σε ηλεκτροχημικές ώσεις του νευρικού συστήματος που στη συνέχεια μεταβιβάζει στον εγκέφαλο για επεξεργασία μέσα από την οποία συνειδητοποιεί και αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Δεν υπάρχει συνεπώς καμιά διαφορά ανάμεσα στα ζώα που αναπτύσσουν εγκέφαλο, πέρα από το εξελικτικό στάδιο που κάποια φτάνουν, όπως στον άνθρωπο που μέσω της αφαίρεση και της λογικής αποκτούν συνείδηση του εαυτού τους. Κάποια ζώα αναπτύσσουν καλύτερα αισθητήρια, ενώ κάποια άλλα μεγαλύτερη νοημοσύνη. Όμως μέσω της νοημοσύνης μπορούμε να συνειδητοποιούμε σωστά ή παραμορφωμένα τον πραγματικό μας κόσμο. Ο εγκέφαλος έχει «άπειρες» δυνατότητες και σε αυτόν αντανακλάται πιστά ο αντικειμενικός κόσμος ή και παραμορφωτικά όπου εύκολα μπορεί να διαστρεβλωθεί από το υποκείμενο. Αυτό που διαφοροποιεί όμως τις πεποιθήσεις των νοήμονων όντων είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από το υποκείμενο προκειμένου να φτάσει σε αυτό που αποκαλείται «αλήθεια». Οι υλιστές δεσμεύονται με μια συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία που απαιτεί το πείραμα και την απόδειξη μέχρι να φτάσει στην αλήθεια. Οι ιδεαλιστές θεωρούν «αλήθεια» αυτό που θεωρούν αξιωματικά σωστό ώστε να ταυτίζεται με την αρχική ιδέα, με αυτό δηλαδή που πιστεύουν (πίστη).

Γι αυτό και θεωρούμε βέβαιο και σωστό αυτό που κατανοείται πλήρως, στηριγμένοι μόνο στους νόμους της φύσης και όχι το αντίθετο. Κατανοούμε για να πιστέψουμε λοιπόν και δεν πιστεύουμε τίποτα πριν το κατανοήσουμε επαρκώς, όπως συχνά διδάσκουν οι προσηλυτιστές των διαφόρων θρησκειών!

Αν ανατρέξει κανείς στις Αποκαλυπτικές θρησκείες, όπου τα εγχειρίδιά τους αποκαλούν Ιερά, όπως η Βίβλος, η Αγία Γραφή και το Κοράνι μπορεί να βρει μαργαριτάρια ανοησιών. Μετά την εξέταση των δυο μεγαλυτέρων θεωριών της φυσικής μπορούμε να εκτιμήσουμε τι στ΄ αλήθεια υπάρχει και τι πρέπει εξ αρχής να καταδικάσουμε σαν ανόητο ή παραπλανητικό. Να μερικές ανόητες πλάνες που βρίσκονται ακόμα και στα ιερά τους βιβλία:

Στην αρχή, λέει ο θεός, που ήταν πνεύμα (;) έφτιαξε τη Γη, τον πλανήτη μας εννοεί, και τον ουρανό, δηλώνοντας προφανώς τα αστέρια που παρατηρούμε. Την πρώτη μέρα επίσης έφτιαξε… το φως! Την δεύτερη μέρα χώρισε τη μέρα από τη νύχτα, θέλοντας να πει ότι δεν ήταν όλη την ώρα μέρα. Πώς το κατάφερε αυτό… ένας θεός το ξέρει, αφού άρχισαν να βλασταίνουν τα φυτά και να δίνουν καρπούς τα δέντρα την τρίτη μέρα. Τη τέταρτη μέρα θυμήθηκε ο θεός να φτιάξει τον Ήλιο, τη Σελήνη και τα αστέρια του ουρανού! Πώς γινόταν να έχουμε πρώτα φως, μετά να δημιουργηθούν οι μέρες και οι νύχτες και χωρίς τον Ήλιο να βλασταίνουν τα φυτά και μόνο την τέταρτη μέρα να φτιαχτεί ο ήλιος και το φεγγάρι, δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί ή να το… φτουρήσει για έναν πάνσοφο Δημιουργό, που σαν Πάνσοφος, δεν σκέφτηκε αρχικά να φτιάξει τους νόμους που θα καθορίζουν και την συμπεριφορά στη φύση ώστε να υφίσταται ένας λόγος γιατί συμβαίνει το καθετί και να συντηρείται το Σύμπαν με Νόμο!

Παρακάμπτοντας και τη… δημιουργία του ανθρώπου, που με τόση αφέλεια λέγεται πως δημιούργησε ο θεός, ας μείνουμε στην αστρονομία.

Ο Ιησούς του Ναυή, στην πεντάτευχο της Παλιάς Διαθήκης, προκειμένου Ισραηλίτες να νικήσουν τους Αμορραίους πρόσταξε Θεό και Ήλιο να υπακούσουν, ώστε ο Ήλιος να σταματήσει πάνω από την Γαβαών και το φεγγάρι πάνω από την κοιλάδα της Αιλών, έως ότου ο λαός να εκδικηθεί τους εχθρούς του!

(«Στήθι, ήλιε, επί την Γαβαών και συ σελήνη, επί την φάραγγα Αιαλών. Και ο ήλιος εστάθη και η σελήνη έμεινε, εωσού ο λαός εκδικήθη τους εχθρούς αυτού... και εστάθη ο ήλιος εν τω μέσω του ουρανού και δεν έσπευσε να δύσει έως μιας ολοκλήρου ημέρας» Ιησούς του Ναυή 10.12-14). Δεν είναι μόνο το χοντρό ψέμα που γράφτηκε σε ένα Ιερό βιβλίο, σαν την Βίβλο που λατρεύεται από τρεις Αποκαλυπτικές θρησκείες, πάνω στο χωρίο αυτό συντάχθηκε η κατηγορία ενάντια στις γνώσεις του Γαλιλαίου που λίγο έλειψε να του στοιχήσουν τη ζωή, όπως λίγα χρόνια πριν η Ιερή Εξέταση εκτέλεσε τον Τζορντάνο Μπρούνο στην πυρά! Οι «ειδήμονες» συγγραφείς, φιλόσοφοι, άγιοι και αγιοποιημένοι με το… Άγιο Πνεύμα, καμιά φώτιση δεν πήραν από τον πάνσοφο θεό τους να μην γράφουν τέτοιες κοτσάνες. Ούτε την συμβουλή των καιρών πήραν να καταδικάσουν τα χιλιάδες ψέματα που καταγράφηκαν σε βιβλία με τα οποία προσηλυτίζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τους πιστούς.

Αντιγράφω από τον πρόλογο του πρώτου μου βιβλίου ένα σχετικό απόσπασμα που δίνει μια καλή εικόνα του κόσμου μας και της θρησκείας.

«Βάζοντας το μάτι τους γύρω απ’ την διόπτρα του Γαλιλαίου, περίμεναν να δουν τον δημιουργό των πάντων και με την απουσία του τελευταίου, άρχιζαν ν’ ακονίζουν τα μαχαίρια τους! Μόνο η φήμη του διάσημου αστρονόμου, τους εμπόδισε ν’ ανάψουν την πυρά και για τον ίδιο, ενώ για την αποκατάσταση της καταδικαστικής τους απόφασης, χρειάστηκαν πάνω από τριακόσια πενήντα χρόνια, ώστε να πεισθούν πια, ότι δεν γυρίζει ο ήλιος γύρω από την γη, αλλά η γη γύρω από τον ήλιο! Είναι φοβερό! Το 1992 ήταν το έτος που η παπική εκκλησία, ανακάλυψε το φακό που ξεχωρίζει την Ανοησία απ’ την Λογική, δηλώνοντας κυνικά ότι, «οι ιεροεξεταστές είχαν παραπλανηθεί απ’ τις λογοτεχνικές αναφορές της εποχής»! Και δεν ήταν ο μόνος, για τον οποίο, οι Ιερές Γραφές παραπλανούσαν. Ο Τζορντάνο Μπρούνο κάηκε ζωντανός, γιατί τόλμησε να σκεφτεί ότι η γη δεν πρέπει να είναι το μόνο ουράνιο σώμα που δημιούργησε ζωή. Την ίδια τύχη είχε κι ο θεολόγος-γιατρός Μιχαήλ Σερβέτους, λίγο πιο πριν, γιατί τόλμησε σαν επιστήμονας να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα, που φαίνεται δεν άρεσε στους Καλβινιστές. Ποιος όμως σήμερα αμφιβάλλει για την κυκλοφορία του αίματος απ’ την καρδιά στους πνεύμονες που υποστήριζε ο Σερβέτους; Ίσως αυτοί που και σήμερα αμφιβάλλουν ότι, οι άνδρες πρέπει να έχουν 23 πλευρά σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν 24, γιατί απ’ το πλευρό αυτό ο θεός δημιούργησε την Εύα!

Δεν αστειεύομαι αναγνώστη, θλίβομαι, οδύρομαι θα έλεγα καλλίτερα, γιατί πίσω απ’ αυτό που σήμερα προκαλεί το γέλιο κρύβεται άλλη μια καταδικαστική απόφαση της Ιερής Εξέτασης. Ο Ανδρέας Βεσάλιος, ιδρυτής της νεώτερης ανατομικής σήμερα, ήταν αυτός που τόλμησε να πει ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν 24 πλευρά, μια αλήθεια για την οποία η Αγία Γραφή ήταν αντίθετη. Καταδικάστηκε στην πυρά! Αλήθεια τι εύκολο να το λέμε... αν και ο ανατόμος την γλύτωσε, γιατί εξαντλημένος από πυρετό, πέθανε πριν ανάψει άλλη μια φωτιά. Θεία πρόνοια είπαν μερικοί...

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, ο Ισπανός Τωρκοεμάδας μόνο, υπέγραψε είκοσι χιλιάδες τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις και δεν ήταν ο μόνος.

Έτσι γράφτηκε η Ιστορία και δημιουργήθηκε ο Πολιτισμός μας! Για αιώνες μας κυβερνούσαν επιτήδειοι τσαρλατάνοι...

«Ο τσαρλατανισμός γεννήθηκε την μέρα που ο πρώτος κατεργάρης, συνάντησε τον πρώτο βλάκα», έλεγε ο Βολτέρος, «...από τότε οι κατεργάρηδες πολλαπλασιάστηκαν...» (Αποστόλης Λυμπερίδης «Η Κτηνωδία της Αγιότητας 7-8»).

Και μιας και μιλάμε για κατεργάρηδες και βλάκες, την ώρα που αντέγραφα το απόσπασμα από το βιβλίο μου, ένας φίλος μου υπέδειξε έναν τέτοιο σύγχρονο Απολογητή που διακαώς κάνει κήρυγμα στο ποίμνιο ότι ο Μωυσής, χίλια χρόνια πριν από το Δημόκριτο, έδωσε στη Γένεση πολύ πιο θαυμαστές εξηγήσεις, παραπέμποντας μάλιστα και έναν κατάλογο όπου ισχυρίζεται ότι… Η ΒΙΒΛΟΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ!

Ξεχνώντας το σταμάτημα του ήλιου πάνω από την Γεδεών, χωρίς ντροπή για την άγνοιά του αναφέρει ο απολογητής αυτός «όταν η σύγχρονη επιστημονική γνώση προοδεύει, η θεία ακρίβεια της Αγίας Γραφής τεκμηριώνεται»! Κι όμως, υπάρχουν τόσοι αναγνώστες αυτού του site που όλα αυτά τα πιστεύουν. Να τι γράφει και για την θαυμαστή εξήγηση του φωτός χωρίς τον ήλιο και την εμφάνιση των φυτών στη Γη πριν… δημιουργηθεί ο ήλιος! «Τι λέει όμως η επιστήμη σήμερα; Η επιστήμη σήμερα γνωρίζει χωρίς αμφιβολία, ότι δεν ήταν το φως του ήλιου το πρώτο φως που έλαμψε πάνω στη γη. Το φως που υπήρχε πριν από τον ήλιο, η επιστήμη το έχει ονομάσει αρχέγονο φως, και οφείλεται σε συνεχείς ηλεκτρικές εκκενώσεις και άλλους λόγους. Το φαινόμενο που παρατηρούμε και σήμερα και ονομάζεται Βόρειο Σέλας έχει παρόμοια αρχή. Μια αδιάσειστη απόδειξη, είναι τα τεράστια λιθανθρακοφόρα στρώματα. Πριν ακόμη λάμψη ο ήλιος πάνω στη γη, υπήρχαν τεράστια φυτά πάχους όσο το ανθρώπινο σώμα και ύψος άνω των 20 μέτρων, που κατακαλύφθηκαν και δημιούργησαν τεράστιες ποσότητες λιθανθράκων». Ντρέπομαι ακόμα και να ασχοληθώ με την αμφισβήτηση αυτής της ανοησίας, για να μην πω τίποτα χειρότερο, που και ένα μικρό παιδί μπορεί να αμφισβητήσει. Στη γη υπήρχαν φυτά πάνω από 20 μέτρα, πριν εμφανιστεί ο ήλιος στο… ηλιακό μας σύστημα!

Μεταξύ άλλων ανοησιών και την έπαρση ότι η θεολογία… καταρρίπτει τον Υλισμό και την υλιστική φιλοσοφία επιχειρηματολογεί ότι τα ιερά βιβλία των ιουδαιοχριστιανών ήταν τα μοναδικά που μιλούσαν για… στρογγυλή γη και όχι επίπεδη που πίστευαν όλοι. Αναφέρεται σε ένα χωρίο τον Ησαΐα (40.22) αποδίδοντας όπως γουστάρει. «ὁ κατέχων τὸν γῦρον τῆς γῆς, καὶ οἱ ἐνοικοῦντες ἐν αὐτῇ ὡς ἀκρίδες, ὁ στήσας ὡς καμάραν τὸν οὐρανὸν καὶ διατείνας ὡς σκηνὴν κατοικεῖν», ερμηνεύοντας τη λέξη «γύρον» σαν να ήθελε να πει «στρογγυλήν» αντί να κάνει αναφορά στον γύρο (επίπεδο) ορίζοντα της γης!  Οι Εβδομήκοντα Ο΄ αλλιώς το μεταφράζουν: «Αυτός είναι που κάθεται ψηλά πάνω από τη γη κι οι κάτοικοί της μοιάζουν σαν ακρίδες, αυτός σαν παραπέτασμα τους ουρανούς τεντώνει και τους ξεδιπλώνει σαν να ήταν σκηνή για κατοικία». Μα και ο ίδιος ο Ησαΐας αλλού γράφει ἡ Γῆ, μοιάζει περισσότερο μὲ ὑποπόδιον «Οὕτως λέγει Κύριος· ὁ οὐρανός μοι θρόνος, ἡ δὲ γῆ ὑποπόδιον τῶν ποδῶν μου» (Ησαΐας 66.1) χωρίο που αντιγράφουν και οι Πράξεις των Αποστόλων (7.49). Όμως ας μην χρονοτριβούμε με τέτοιες ανοησίες που ο σύγχρονοςαπολογητής του site προσπαθεί να πείσει το ποίμνιο: Ο Ιωάννης στην Αποκάλυψη (7.1) ξεκάθαρα λέει ότι η γη είναι… τετράγωνη αναφερόμενος στις τέσσερις γωνίες της!

Ο πιο πάνω προσηλυτιστής που θέλει οι επιστήμονες να διδάχτηκαν από την Αγία Γραφή το κοσμολογικό μοντέλο περί στρογγυλής γης, φαίνεται δεν είχε ακούσει τίποτα για τον Κοσμά τον Ινδικοπλεύστη, θεολόγο του 6ου αιώνα, που τέσσερις αιώνες μετά την εμφάνιση της Καινής Διαθήκης υποστήριζε ακόμα στη «Χριστιανική Τοπογραφία» του ότι ο κόσμος δεν είναι σφαιρικός, όπως διατείνονταν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά… ορθογώνιος παραλληλόγραμμος! Η γη, έλεγε, είχε το σχήμα της κιβωτού του Νώε και έμοιαζε καταπληκτικά με τον ιερό ναό του Μωυσή! Με λίγα λόγια το αξιοθρήνητο αστρονομικό μοντέλο του Κοσμά έμοιαζε με ένα διώροφο σπίτι, στη βάση του οποίου βρίσκεται η επίπεδη γη έχοντας για ουρανό το δάπεδο του δευτέρου ορόφου. Η άνω οροφή αποτελεί τον πρώτο ουρανό στον οποίο επικάθεται το στερέωμα. Η εναλλαγή μέρας-νύχτας οφείλεται στα ψηλά βουνά του βορρά τα οποία σκιάζουν τον ήλιο όταν αυτός διέρχεται από πίσω τους. Ο ήλιος μαζί με τη σελήνη και τα αστέρια αρμονικά διαγράφουν κύκλους, σύμφωνα με τις επιταγές του θεού και τη βοήθεια των αγγέλων. Γι αυτό και ο θεός όποτε θέλει μπορεί να διακόψει την πορεία τους, όπως είχε κάνει στην περίπτωση του Ιησού του Ναυή!

Ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης ήταν αλεξανδρινός και φυσικά είχε ακουστά τις θεωρίες των Ελλήνων αστρονόμων, όπως για παράδειγμα του Ερατοσθένη και του Πτολεμαίου που έζησαν εκεί. Όμως το μίσος του για την ελληνική παιδεία τον πόλωσε στην άποψη της Βίβλου, της οποίας η θεωρία του ήταν πλήρως εναρμονισμένη. Σίγουρα βέβαια υπήρχαν και χριστιανοί που σε ορισμένα σημεία είχαν αντίθετη άποψη, όπως για παράδειγμα του Ιωάννη Φιλόπονου, όμως κι αυτοί αποδέχονταν, χωρίς περιστροφές, το αλάθητο της Αγίας Γραφής θεωρώντας τη γη επίπεδη!
Με μπούσουλα την Αγία Γραφή η χριστιανική Εκκλησία καταδίκασε ανθρώπους στην πυρά. Θυμάστε τη φράση του Γαλιλαίου, στην ερώτηση αν η γη γυρίζει, που ευτυχώς δεν την ξεστόμισε, αν και την είχε κάτω από τη γλώσσα του «και όμως η γη γυρίζει»!

Την «κοσμογραφία» του Κοσμά του Ινδικοπλεύστη μπορεί κανείς να τη βρει, στην έκδοση του J. P. Migne P.G. τόμ. 88, 10-476 όπου οι χριστιανοί ενημερώνονται για τις σοφίες που τα μεγάλα τους μυαλά έγραψαν στο παρελθόν.

Τα πιο πάνω περί του Κοσμά του Ινδικοπλεύστη τα έγραψα και παλαιότερα στο blog αυτό, πριν δεκατέσσερα χρόνια, το 2008, σε μια ανάρτηση με τίτλο «Όσοι θεολογούν μπορούν να συμμετέχουν σε επιστημονικές συζητήσεις; Η θεολογία είναι επιστήμη

Μόλις τρεις μήνες αργότερα, τον Γενάρη του 2009, πραγματεύτηκα ένα θέμα που άπτεται ακριβώς με ό,τι μας απασχολεί στην ανάρτηση αυτή: «Μπορεί ο Θεός σας να κάνει το τάδε και το δείνα; Γιατί η θέληση του θεού σκοντάφτει στους νόμους της φύσης

Κάνοντας συχνά κουίζ τότε θυμάμαι που έθεσα την εξής ερώτηση απευθυνόμενος στο χριστιανικό ποίμνιο: «Μπορεί ο Θεός σας από ένα χρυσό σπαθί να αφαιρέσει ένα πρωτόνιο από τον πυρήνα του ατόμου, στο συγκεκριμένο μέταλλο, και το σπαθί να παραμείνει χρυσό
Όσοι γνωρίζουν λίγη φυσική θα απαντούσαν αρνητικά. Γνωρίζετε τον Περιοδικό Πίνακα του Μεντελέγιεφ και δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.  Όσοι όμως σκέφτονται ιδεαλιστικά και αλαζονικά με την παντοδυναμία του θεού τους και την άγνοια που τους διακατέχει, θα έδιναν απάντηση που θα ήταν για γέλια.


Οι αρχαίοι θεοί της πατροπαράδοτης θρησκείας μας ήταν κατηγορηματικοί, σύμφωνα με τους συγγραφείς της Ελληνικής μυθολογίας που τόνιζαν ότι ακόμα και οι θεοί εξαρτώνται από την Ειμαρμένη! Ναι, οι νόμοι της φύσης δεν μπορούν να καταλυθούν, διαφορετικά θα κατέρρεε ολόκληρο το Σύμπαν. Να, η σπουδαιότητα της φυσικής και τον λόγο που επέμενα στις προηγούμενες αναρτήσεις μου ώστε να εντρυφήσουμε στους νόμους της φύσης, γιατί πέρα από αυτούς δεν υπάρχει Ανώτερη Δύναμη! Αντιλαμβάνεστε ότι στην πιο πάνω παράγραφο, βρίσκεται και η απάντηση αν υπάρχουν θαύματα και πόσο αφελής μπορεί να γίνει κανείς όταν πιστεύει σε τέτοιες ανοησίες που αφετηρία έχουν την απάτη. Πέρα από την άγνοια και την αφέλεια, τα άτομα που πιστεύουν σε θαύματα και παρεμβάσεις του θεού, έξω από τις δυνατότητες των νόμων της φύσης, δείχνουν και πόσο επιρρεπείς είναι στη απάτη και τον τσαρλατανισμό και σε ένα σωρό άλλα θέματα που ζούμε στην καθημερινότητά μας.

Στην ανάρτηση εκείνη τότε είχα βγάλει αυτά τα συμπεράσματα:

Οι νόμοι της φύσης είναι ανώτεροι από οιανδήποτε δύναμη, ακόμα κι αν ορισμένοι την ονομάζουν «θέληση θεού».
Να το πω και διαφορετικά: η θέληση του θεού σκοντάφτει στους νόμους της φύσης!
Μπορώ να το πω και με περισσότερα λόγια, για όσους επιμένουν να μην καταλαβαίνουν.
Στη φύση οι νόμοι δρουν σαν στοιχειακή αυθόρμητη δύναμη, έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα εκφράζοντας την πραγματικότητα. Κανένας θεός λοιπόν δεν μπορεί να αυθαιρετεί μπροστά στους νόμους της φύσης αφού αυτοί και μόνον αυτοί καθορίζουν την πραγματικότητα! Συνεπώς οι Νόμοι είναι η αναγκαία, η ουσιώδης, η σταθερή και επαναλαμβανόμενη σχέση ανάμεσα στα φαινόμενα του κόσμου, είτε λειτουργική είναι αυτή είτε αιτιακή. Οι νόμοι δεν εξαρτώνται από τη θέληση και τη συνείδηση του ανθρώπου. Πολύ περισσότερο κάποιου θεού, αφού και αυτός αν υπήρχε, μέρος του ίδιου κόσμου θα είναι.

Σύμφωνα επίσης με τον καθηγητή κοσμολογίας και φυσικής Sean Carroll, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας, δηλώνει ότι «οι νόμοι της φυσικής που διέπουν την καθημερινή ζωή είναι πλήρως κατανοητοί» και όλα συμβαίνουν μέσα στη σφαίρα των πιθανοτήτων. Συγκεκριμένα αντιτίθεται στην ιδέα της μετά θάνατον ζωής λέγοντας ότι αυτό είναι πλήρως ανόητο επειδή η συνείδηση θα βρισκόταν απολύτως αποκομμένη από το φυσικό μας σώμα. Η συνείδηση, λέει ο Sean Carroll σε βασικό επίπεδο είναι μια σειρά από άτομα και ηλεκτρόνια τα οποία δεν θα επέτρεπαν να λειτουργήσουν μετά τη φυσική μας κατάρρευση. Οι αποδείξεις, λέει ο καθηγητής, βρίσκονται στην Κβαντική Θεωρία Πεδίου (Quantum Field Theory - QFT). Με απλά λόγια, η QFT είναι η πεποίθηση ότι υπάρχει ένα πεδίο για κάθε τύπο σωματιδίου.

Ο Δρ Carroll εξηγεί ότι αν η ζωή συνέχιζε με κάποιο τρόπο μετά το θάνατο, οι δοκιμές στο κβαντικό πεδίο θα είχαν αποκαλύψει και σωματίδια πνεύματος ή έστω κάποιες δυνάμεις πνεύματος. Για να το θέσω ήπια, λέει ο Dr. Carroll η πίστη στη ζωή μετά τον θάνατο απαιτεί μια φυσική πέραν από το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model). Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν βρήκαμε δηλώνοντας με βεβαιότητα «Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε αγνωστικιστές για ιδέες που είναι εντελώς ασυμβίβαστες με ό,τι γνωρίζουμε για τη σύγχρονη επιστήμη. Αφού καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απροθυμία για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας σε αυτό το θέμα, μπορούμε να προχωρήσουμε στα πολύ πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το πως λειτουργούν τα ανθρώπινα όντα και η συνείδηση».

κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
Για το τέλος, να σας θέσω και εγώ ένα χαριτωμένο κουίζ: Αν υπήρξε Ιησούς (λέμε τώρα!) που σταυρώθηκε, αναστήθηκε (είπαμε: λέμε τώρα!) και αναλήφθηκε (δηλαδή έφυγε από εκεί και πήγε σε έναν άλλο χώρο, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, ανώτερη ταχύτητα από το φως δεν υπάρχει, μετά δυο χιλιάδες χρόνια, πού θα είχε φτάσει ο Χριστός, στην πορεία του για τον Πατέρα, που και οι δυο έτσι κι αλλιώς αυτοπροσδιορίζονται με το Φως;

Λύση:

Αν είχατε μια φωτογραφία του γαλαξία μας με διάμετρο 10 εκατοστά, τότε σε κάθε εκατοστό αναλογούν 10000 έτη φωτός. Αν ο Χριστός ταξίδεψε σαν Φως που είναι, τότε σε 2000 χρόνια μετακινήθηκε 2 χιλιοστά στη φωτογραφία που βλέπετε και παραστατικά σημειώνω με κίτρινη γραμμή τη διαδρομή πάνω στην εικόνα.

Αν πάλι ρωτάτε πού βρίσκεται η Οικεία του Πατέρα, ρωτήστε κάποιον ειδήμονα απολογητή. Ίσως έχει μια ανάλογη απάντηση σαν εκείνη της Κόκκινης Μηλιάς που πίστευαν οι αφελείς ξεκινώντας από τη Σμύρνη το 1920!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5