25 Απρ 2019

Συνέντευξη στην Press Publica για το βιβλίο «Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»


Απόστολος Λυμπερίδης: Ο Προμηθέας, τα πυρηνικά και οι εξωγήινοι


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Κάνε κλικ στην εικόνα για να μεγεθυνθεί

Ο αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του το βιβλίο σας, «Ο νέος Προμηθέας», εκδόσεις Ενάλιος, αναμένει ιστορία και επιστημονική φαντασία; 

Πρόκειται για Επιστημονική Φαντασία, εκείνο το λογοτεχνικό είδος που οι περισσότεροι Έλληνες αναγνώστες όχι μόνο δεν ξέρουν τι είναι αλλά το παρεξηγούν και από πάνω. Ένα παρεξηγημένο είδος λογοτεχνίας αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στις χώρες του εξωτερικού. Πρόκειται λοιπόν για πιθανές ιστορίες που θίγουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, πότε ιστορικού ή κοινωνικού περιεχομένου, που αναφέρονται στις σχέσεις των ανθρώπων στη γη και πότε σε ταξίδια στο διάστημα αναζητώντας άλλους πιθανούς κόσμους. Το κεντρικό θέμα των μυθιστοριών αυτών εμπνέεται σχεδόν πάντα από επιστημονικές καινοτομίες που σκοπό έχουν να προβληματίσουν και να δώσουν καινοτόμες λύσεις. Όταν λέμε όμως Ε.Φ. δεν εννοούμε αυτό που κατηγοριοποιούμε σαν «Μυθιστόρημα του Φανταστικού» που στερείται και του πιθανού και του εφικτού που πολλές φορές δεν έχει ούτε επιστημονικό στήριγμα.

Από που εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου;

Το έργο αυτό είναι μια ανθολογία πέντε μικρών διηγημάτων που με την ευκαιρία απαντά και στην προηγούμενη ερώτηση ώστε να ξεκαθαριστεί ακόμα καλύτερα, τι θα πρέπει να περιμένει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το.
Από το πρώτο διήγημα εμπνεύστηκα τον τίτλο του. Ο «Νέος Προμηθέας» δένει νοηματικά και φιλοσοφικά τον αρχαίο μύθο με την σημερινή απειλή των πυρηνικών όπλων που ένας τέτοιος πόλεμος αν ξεσπάσει, θα αφανίσει ολόκληρο το ανθρώπινο είδος. Ο μύθος, στο διήγημα αυτό, έχει ακόμα πολλά να δώσει, αφήνοντας έκπληκτο, όχι μόνο τον ήρωα του διηγήματος, αλλά πρωτίστως τον αναγνώστη. Όμως, εκείνο που πρέπει να διδαχθούμε από το διήγημα αυτό είναι το καταστροφικό αποτέλεσμα ενός τέτοιου πολέμου που φοβάμαι, στην πραγματικότητα, δεν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε.
Οι κάτοικοι του «Πλανήτη Κόκο» θα μας γυρίσουν στο παρελθόν. Σε κάποιους θα θυμίσουν την παιδική μας ηλικία που έχουμε ξεχάσει, τότε που αγωνιώδεις κραυγές των προγόνων μας δημιούργησαν το δικό τους πέρασμα στο μέλλον. Η αγωνιώδης αφελής εξήγηση της φύσης δημιούργησε τις πρώτες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες και στη συνέχεια τις θρησκείες, το τελετουργικό και τις συμβάσεις για να μας χωρίζουν σαν είδος, διαιωνίζοντας με τις αντιθέσεις τους και με τον δικό τους θεό, χειραγωγώντας τις συνειδήσεις μέχρι τις μέρες μας.
Στο «Χαμένος στο όνειρο», εκθέτω ένα αγαπημένο θέμα. Την αντίσταση ενάντια στην αγυρτεία και την αφέλεια την θεωρώ επιβεβλημένη για εκείνον που αντιστέκεται να χειραγωγηθεί από το Σύστημα. Μπορεί οι φαύλοι να στέκονται αμήχανα μπροστά στους σοφούς, όμως οι αγύρτες γίνονται πάμπλουτοι όταν συναντούν βλάκες! Τον πόλεμο των μαγισσών τον πληρώσαμε ακριβά τον Μεσαίωνα και η αφέλεια, όπως φαίνεται, συνεχίζει να μας διαφεντεύει.
«Η Λερναία Ύδρα του Ιδεαλισμού» θίγει ακριβώς το πρόβλημα του ιδεαλισμού του προηγούμενου διηγήματος που συνεχίζει να μας ταλανίζει σαν μάστιγα και επιδημία. Απίστευτο και όμως αληθινό! Μελλοντολόγοι, προφήτες και τσαρλατάνοι εστιασμένοι στο χρήμα και στη δόξα εκμεταλλεύονται πιστούς και αφελείς. Όμως η αγυρτεία και ο τσαρλατανισμός δεν συνάδουν με το πνευματικό επίπεδο της πολιτισμένης κοινωνίας μας. Πρέπει να αντιδράσουμε.
Τέλος με τα «Τρία Παράξενα Όντα» βάζουμε το κερασάκι στην τούρτα. Ένα διήγημα που ανήκει στο είδος short-short-short story σκοπό έχει να σας δείξει, πως ακόμα και με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, εκπλήττοντας τον αναγνώστη στο τέλος με μπόλικο σασπένς!

Έχετε γράψει άλλα μυθιστορήματα αυτού του είδους;

Το πρώτο μυθιστόρημα πριν από είκοσι χρόνια. Είχε τον τίτλο «Η Κτηνωδία της Αγιότητας», κάτι ανάμεσα σε Ε.Φ. και ιστορικού μυθιστορήματος, που αναφέρεται στην Ρώμη του 1640, λίγο μετά τη δίκη του Γαλιλαίου.

Θεωρείτε απαραίτητο ο συγγραφέας να είναι και καλός αναγνώστης;

Εξυπακούεται ότι αν δεν είναι ο ίδιος τέτοιος δεν πρέπει να έχει και την απαίτηση με το γράψιμό του, να προσελκύσει αντίστοιχα τους κατάλληλους αναγνώστες.

Ποιους συγγραφείς προτιμάτε;

Αυτούς που έχουν να πουν κάτι και όχι εκείνους που περιαυτολογούν, χαϊδεύοντας αυτιά. Δεν με ελκύουν τα μεγάλα και τα όμορφα λόγια, που πιθανότατα αποπλανούν ιδεολογικά τον αναγνώστη, αναζητώντας εύκολα θύματα στις ιδιοτελείς επιδιώξεις τους. Με ελκύει ο φιλοσοφημένος και τεκμηριωμένος λόγος που στηρίζεται επιστημονικά και ρηξικέλευθα δίνει απαντήσεις, ανοίγοντας ασφαλή μονοπάτια για τον άνθρωπο και το μέλλον του.

Τι άλλα βιβλία έχετε γράψει και ποια είναι γενικότερα τα ενδιαφέροντά σας.

Πιο πάνω σας είπα το πρώτο. Στη συνέχεια εξέδωσα δυο δοκίμια, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο με τον «Νέο Προμηθέα» το «Χαλκεύοντας την Ιστορία» και τις «Φιλοσοφικές Σχολές της Αρχαίας Ελλάδας». Στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται άλλα δυο δοκίμια που θα μπορούσα να πω συμπληρώνουν την θεματολογία του «Χαλκεύοντας την Ιστορία», μια προσπάθεια ιδεολογικής αντίστασης για όσους έχουν πειστεί ότι έχουμε συμφέρον να αντισταθούμε σε όσους μας αλλοτριώνουν και να μας χειραγωγούν.
Τα γενικότερα ενδιαφέροντά μου όμως βρίσκονται και δικτυακά, στο internet. Στο blog «Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ» σε μηνιαία βάση ανεβάζω ένα άρθρο που σκοπό έχει να στηρίξει την αλήθεια, κυρίως όπου η θρησκεία και γενικότερα η αγυρτεία αποπειράται να διαστρεβλώσει ερμηνεύοντας λανθασμένα τη φύση ή να υποκαταστήσει την επιστημονική εξήγηση με θεολογία και δογματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.

Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5