21 Ιουν 2020

Η αφέλεια στα χρόνια του κορωνοϊού


Μέρες πρωτόγνωρες έζησε η ανθρωπότητα τις μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού όπου οι αφελείς ξεσάλωσαν με την «ευφυΐα» τους, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους έχουν μια στοιχειώδη λογική, στην καλύτερη περίπτωση να γελάσουν με τις ανοησίες που άκουγαν και στην χειρότερη να προβληματιστούν βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι πολλές φορές δεν αρκεί να προσκομίσεις αποδείξεις για να υποστηρίξεις μια άποψη, πρέπει να απευθύνεσαι μόνο σε άτομα που μπορούν να αξιολογήσουν τα στοιχεία, διαφορετικά είναι σαν να μιλάς σε τοίχους. Να τρεις κατηγορίες αμφισβητιών που σαν μνημείο θα τους διατηρήσουμε στη μνήμη μας για να βγάλουμε ωραία ανέκδοτα στο μέλλον. Τους χώρισα σε τρεις κατηγορίες.
Πρώτα αντέδρασαν οι ιερείς που ξεπέρασαν όλους αφού ξεπέρασαν κάθε αίσθηση γελοιότητας! Τς… και καλά… ποτέ ο Χριστός δεν μετέδωσε μικρόβια! Αποκαλυπτική μαρτυρία που ο αφελής ιερέας νόμισε ότι οι πιστοί θα κρεμαστούν από τα χείλη του, λες και ο Batman ή ο Spiderman μετέδωσε ποτέ μικρόβια στους θαυμαστές τους! Τόσες φορές έχουν γελοιοποιηθεί τα άτομα αυτά και μυαλό δεν έβαλαν, σαν τους ανόητους που σκοντάφτουν πάντα στην ίδια πέτρα. Για παράδειγμα, σήμερα που είχα προγραμματισμένη την ανάρτηση αυτή, κοιτάξτε τι διακηρύσσουν! Και τα πιστεύουν κι όλας αντί να ντρέπονται!
Ύστερα ήρθαν οι θιγμένοι της κλεισούρας που στηρίχτηκαν σε κάθε εσφαλμένο στοιχείο που τους βόλευε για να πείσουν τον εαυτό τους: Σιγά το πράμα, κάθε χρόνο έχουμε επιδημίες γρίπης. Εδώ φάνηκε ότι ούτε γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στην επιδημία και την πανδημία, ούτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαθηματικά δυο τρία νούμερα που μας παρέχει ο Π.Ο.Υ για να υπολογίσουν γιατί πρέπει να ανησυχούμε. Παντελής έλλειψη ορθολογισμού και αγραμματοσύνης τα άτομα αυτά. «Μια απλή ιωσούλα είναι, θα περάσει!» έλεγαν προσπαθώντας να κοροϊδέψουν τον εαυτό τους. «Το μέτρο θα μας πλήξει ψυχολογικά» τόνιζαν δίνοντας τροφή στους τρίτους. Οι τρίτοι το χόντρυναν ακόμα πιο πολύ με την συνωμοσιολογία τους: πρόκειται για ένα τερατώδες κοινωνικό πείραμα με στόχο την περαιτέρω παγκοσμιοποίηση και φτωχοποίησή μας. Αυτοί το θεώρησαν πείραμα λες και όλες οι κυβερνήσεις των χωρών αποφάσισαν ξαφνικά να καταστρέψουν τις οικονομίες τους με ύφεση και να χαρίζουν λεφτά στους εργαζόμενους να κάθονται στο σπίτι. Ακόμα και ο μαύρος χρυσός έπεσε εικοσιέξι τα εκατό! Ξαφνικά οι ατίθασοι Άραβες άρχισαν να παίζουν το παιχνίδι των Δυτικών και τα παγκόσμια οικονομικά τραστ σαν φοβισμένες γατούλες τους έκαναν την χάρη χάνοντας την επιχειρησιακή τους δύναμη. Εκτός των άλλων, αυτοί ήταν και ομοφοβικοί, σαν τους μάρτυρες του Ιεχωβά, πηγαίνοντας κόντρα ακόμα και με τα εμβόλια!

Όμως, ανάμεσα στους δεύτερους και τρίτους υποστηρίχτηκαν αφέλειες ολκής που μερικές απλά θα τις αναφέρω. Μερικοί είπαν ότι για την πανδημία φταίνε οι… κεραίες 5G της κινητής τηλεφωνίας και άλλοι  ότι μας ψεκάζουν, όπως ο Βελόπουλος, που υποστήριξε ότι βρήκε την θεραπεία διαφημίζοντας την κηραλοιφή «Βυζαντινόν», με την οποία αποτρέπεται η εξάπλωση του κορωνοϊού! Τι νομίζατε, μόνο οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την κολόνια λεμονιού… άσε που αυτοί δεν κολλάνε, γιατί όπως είπε αρχικά και ο Ερντογάν, στο τούρκικο DNA δεν κολλάει ο κορωνοϊός! Αυτό το υπερασπίστηκε και ο Βελόπουλος, με στοιχεία: το ελληνικό DNA είναι καλύτερο, απόδειξη ότι στην νότιο Ιταλία που έχει ελληνικό DNA τα κρούσματα ήταν λιγότερα από τον βορά! Μερικοί πάλι παρερμήνεψαν τα στοιχεία που έδωσαν κάποια νοσοκομεία. Προφανώς επειδή κάπνιζαν και για αυτό βρήκαν πιο βολικό να υποθέσουν ότι η νικοτίνη ανθίσταται στον ιό, επειδή λέει μόνο 5% ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στην εντατική κάπνιζαν, αντί να υποθέσει ότι ανάμεσα στους ευπαθείς που βρέθηκαν στην εντατική ήταν και 5% εντελώς ανόητοι που αν δεν κάπνιζαν δεν θα είχαν μπει εκεί μέσα! Μέχρι και ο πλανητάρχης είπε τη γνώμη του: έδωσε εντολή… να διερευνηθεί λέει εάν θα σκοτώσει τον ιό η χρήση μιας ένεσης με… αντισηπτικό ή χλωρίνη! Πάλι καλά που δεν είπε να πίνουμε ένα κουταλάκι πετρέλαιο από το πρωί για να μαρσάρουμε καλύτερα! Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πήγε να κάνει την διαφορά αλλά το μετάνιωσε γρήγορα και λίγο έλειψε να τα τινάξει αν δεν ήταν πρωθυπουργός, όταν αρρώστησε και νοσηλεύτηκε για δυο βδομάδες!

Δεν θα ασχοληθούμε όμως ούτε με τη δεύτερη, ούτε με την τρίτη κατηγορία ανοήτων, που δεν κατάλαβαν ότι ο επιθετικός χαρακτήρας του κορωνοϊού βρίσκεται σε κάποιες ευπαθείς ομάδες και κυρίως στον φόβο ότι μπορεί να γονατίσει και τα καλύτερα Εθνικά Συστήματα Υγείας! Ούτε κατάλαβαν ποτέ γιατί αυτοί που πεθαίνουν από την ίωση θεωρούνται θάνατοι από τον κορωνοϊό και όχι θάνατοι παρακείμενων ασθενειών. Ο πυροβολημένος πεθαίνει από την σφαίρα και όχι από… ακατάσχετη αιμορραγία! Οπότε ας επικεντρωθούμε στην πρώτη κατηγορία που μας είναι περισσότερο προσφιλής αφού έδειξαν την μεγαλύτερη αφέλεια όλων υποστηρίζοντας το απίθανο! Όχι πως τόσους αιώνες δεν υποστήριζαν αυτό, αλλά τώρα μεγαλοποιήθηκε και από την πρακτική. Κλεισμένοι στα σπίτια μας έδωσαν πολλές φορές την ευκαιρία να δούμε με πόση αφέλεια και απερισκεψία αντιμετωπίζουν τη ζωή, αυτοί οι κύριοι που θιγμένοι από την κατάρρευση του παγκαριού, τις μέρες των παχιών αγελάδων του Πάσχα, επιστράτευσαν όλη την αφέλεια και ανοησία που διέθεταν προκειμένου να μας υποδείξουν ότι ήμασταν υπερβολικοί που τόσο καιρό τους κατηγορούσαμε για άκρατη διάδοση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης για θέματα που αφορούν έναν ανύπαρκτο θεό, την αναποτελεσματικότητα της προσευχής, των θαυμάτων και άλλων ανοησιών που γελοιοποιούν τη λογική και με τόση απερισκεψία φέρονται σε θέματα που αφορούν τη ζωή, την λογική, την υγεία και κυρίως την παιδεία. Ούτε καν σύγκριση με την επιστήμη δεν θα έπρεπε να επιχειρήσουμε αφού θα προσβάλαμε όλους εκείνους τους επιστήμονες που άλλαξαν τη ζωή και τη λογική μας για τον κόσμο! Θα ήταν υποτιμητικό να συγκρίνουμε την πασιφανή αλήθεια με τα χαζά ψέματα ανόητων ανθρώπων που μας γυρίζουν χιλιετίες πίσω. Είμαι πεπεισμένος ότι τις μέρες αυτές πολλοί πρέπει να συνειδητοποίησαν ότι η σωτηρία δεν βρίσκεται σε εκείνους που τελούν λειτουργίες σε ναούς και φορούν μαύρα ράσα, αλλά σε εκείνους που αγωνίζονται στα νοσοκομεία σώζοντας ζωές φορώντας άσπρες φόρμες και ποδιές! Τις μέρες αυτές το μαύρο της αφέλειας βρισκόταν σε τρανταχτή αντίθεση με το άσπρο της ελπίδας!

Αν κάποιος δεν είχε διαβάσει την πανούκλα του Καμύ ποτέ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι η ανθρωπότητα θα ζούσε στιγμές όπου η ζωή του θα βρισκόταν σε κίνδυνο και οι προσευχές του θα αντιμετωπιζόταν με τέτοια καχυποψία και οι πνευματικοί του θα έβγαιναν εκτός παιχνιδιού. Σε όσους δεν πέρασε από το μυαλό ότι τα μυστήρια των θρησκειών είναι παιχνίδια κατεργαρέων που εκμεταλλεύονται την αφέλεια των πιστών προκειμένου να τους χειραγωγούν και να πλουτίζουν σε βάρος τους, σίγουρα πίστεψαν ότι ο Χριστός ποτέ δεν μετέδωσε μικρόβια, ότι η θεία κοινωνία σώζει και πιστεύοντας περνάς στην αθανασία! Πώς είναι δυνατόν, θα αναρωτιούνται, ο θεός να επιτρέψει να μεταδοθεί ο θάνατος στο δημιούργημά του, στον δούλο του ή χωρίς την χάρη Του να περιμένουμε να σωθούμε, χωρίς μυστήρια και τελετές, ευχές και προσευχή…
Δύσκολα θα μπορούσε ένας πιστός να βρεθεί σε μια ανάλογη περίσταση στο παρελθόν όπου ξεμπροστιάζεται η μοναδικότητα της πίστης του, ξεχαρβαλώνεται η «λογική» του και στην κυριολεξία οι πιστοί βρίσκονται σαν έρμαια πλάσματα στο έλεος του θεού. Όμως, πολλοί από αυτούς τους αφελείς, πρέπει να διαπίστωσαν αν και με απογοήτευση γιατί απαγορεύτηκε να πάει στην εκκλησία και να προσευχηθεί. Κατάλαβε ότι αυτό συμβαίνει όχι επειδή κάποιοι συνομωσιολόγοι φαντάστηκαν ότι πλήττεται η πίστη του με τον κορωνοϊό, αλλά επειδή κατάφερε να αντιληφθεί τον τρόπο που εξαπλώνεται ένας ιός διαδίδοντας μια πανδημία όπου ο μόνος αρμόδιος να επιληφθεί δεν είναι ο θεός, αλλά ο επιστήμονας! Μέρες, όταν πλησίαζε το Πάσχα, οι πιστοί πάντα έβρισκαν σενάρια συνωμοσιολογίας που οι άθεοι υποτίθεται επινοούσαν τις μέρες εκείνες για να διαταράξουν την πίστη τους. Πέρσι για παράδειγμα έλεγαν ότι άθεοι διακίνησαν πασχαλιάτικα το θέμα αμφισβήτησης του «Αγίου Φωτός». Και να σκεφτεί κανείς, ο Αλικάκος που το διακίνησε, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του, είναι παπαδοπαίδι και μόνο άθεος δεν είναι. Πριν λίγα χρόνια διαφορές που προέκυψαν για οικονομικούς λόγους ανάμεσα σε ιερείς στο ίδιο Πατριαρχείο, ζήσαμε σκηνές απείρου κάλους, όταν ο ένας παπάς κτύπαγε τον άλλο κάνοντας ρινγκ τον προαύλιο χώρο μπροστά στον «Άγιο Τάφο». Ποιος ήταν εδώ ο άθεος; Πριν λίγα χρόνια πάλι ένταση δημιουργήθηκε στο Χυτήριο, στο Γκάζι, με την πρεμιέρα του θεατρικού έργου Corpus Christi του Τέρενς ΜακΝάλι από μέλη περιβόητης φασιστικής οργάνωσης που πήρε τα πάνω της μπαίνοντας στη βουλή, διακηρύττοντας ότι το έργο προσβάλει το θεό τους! Το πιάσατε αυτό; Οι φασίστες, αυτά τα καλά παιδιά πώς ενδιαφέρονται για την πίστη τους… Το ίδιο συνέβη πιο παλιά και με το έργο του Σκορτσέζε «ο Τελευταίος Πειρασμός», δείχνοντας τα δόντια τους και στον πιο άξιο συγγραφέα της χώρας μας, τον Νίκο Καζαντζάκη!

Είναι αλήθεια ότι η Άνοιξη βρίσκεται στις αρχές του χρόνου όπου βιβλία και καλλιτεχνικά δρώμενα κάνουν την πρεμιέρα τους την εποχή εκείνη. Όμως ποιος θα το περίμενε ότι και οι ιοί έχουν τέτοια προδιάθεση κάπου εκεί στο τέλος του χειμώνα με αρχές της Άνοιξης και έτσι οι χριστιανοί βρέθηκαν πάλι στο ίδιο δίλημμα. Άθεοι κατασκεύασαν τον κορωνοϊό! Αυτή την φορά όμως βαριά κτυπήθηκε όχι μόνο το παγκάρι που μέρες του Πάσχα οι ιερείς, όπως όλοι οι καταστηματάρχες, περιμένουν να δουν το τζίρο τους να ανεβαίνει, αλλά ιδιαίτερα οι ιερείς είδαν και την αδυναμία του θεού ως αξιοπρέπεια της πίστης. Το ένα χειρότερο από τα άλλο. Υποτίθεται ο θεός και η θρησκευτική πίστη είναι αυτά που δίνουν ευρωστία και ζωή στον πιστό, πώς είναι δυνατόν ένας αόρατος ιός, τόσος δα, να βάλει σε καραντίνα την ίδια την πίστη, τα μυστήρια και την αξιοπιστία των μυστηρίων του Χριστού… Έτσι οι πρώτες αντιδράσεις αρχίζουν με την έπαρση ορισμένων ιερέων στους οποίους τα κανάλια αναζήτησαν την πολυπόθητη τηλεθέαση. Πάντα πόνταραν οι δημιουργοί της αλλοτρίωσης του θεάματος στο μεγάλο τους φιλοθεάμων κοινό. «Ο Χριστός ποτέ δεν μετέδωσε μικρόβια» είπε με έπαρση ο ιερέας που είναι και σπουδαγμένος ψυχίατρος! Η είδηση πούλησε, αφού όσοι αντέδρασαν ήταν λίγοι άθεοι που γέλασαν σαρκαστικά με την ανόητη λογική του ιερέα. Μέχρι και γιατροί, απίστευτο αλλά αληθινό, πιστεύουν ακόμα στα μυστήρια, στην προσευχή και στο θεό, στον οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους όταν οι ίδιοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Κάποιοι άρχισαν και νηστεία για να προλάβουν να κοινωνήσουν ώστε να απαλλαχτούν μια ώρα νωρίτερα από τον κορωνοϊό! «Θου Κύριε που θα κολλήσω με κοινωνία τον κορωνοϊό»! Είναι λυπηρό που στον 21ο αιώνα ακούγονται τέτοιες απόψεις όταν από τα τέλη του 18ου αιώνα το «Πηδάλιο» προειδοποιούσε μπροστά στην απειλή της πανώλης «Οι ασθενείς από πανώλη δεν κοινωνούν από το κοινό άγιο ποτήριο, αλλά σε ξέχωρο σκεύος, στο οποίο δεν γίνεται κατάλυση από τον ιερέα και απλώς πλένεται με ξύδι. Το δε ξύδι χύνεται στο χωνευτήρι. Οι πιστοί φαίνεται, με το χρόνο, γίνονται αφελέστεροι.

Όταν απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις, μόνο οι εκκλησίες εξαιρέθηκαν, μαζί με τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, λες και η πίστη θα έσωζε τον ασθενή πιστό και σαν έρεισμα η πίστη θα γινόταν πανάκεια και η κοινωνία φάρμακο για τον κορωνοϊό. «Με προσοχή» έλεγαν «και θρησκευτική ευλάβεια η προσκύνηση» μη πιστεύοντας ότι και οι ίδιοι σε λίγο θα έμπαιναν στην καραντίνα. Όταν έσφιξαν οι κώλοι και παγκοσμίως η μια χώρα μετά την άλλη έπαιρναν μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας και ενώ τα καθημερινά θύματα τρόμαζαν το ποίμνιο, οι ποιμενάρχες τα χρειάστηκαν, ιδιαίτερα όταν ρητά απαγορεύτηκε και οι ίδιοι να λειτουργούν. Αν θέλουν μπορούν να το κάνουν κεκλεισμένων των θυρών, έλεγε το διάταγμα! Η πολιτεία και οι γιατροί σκέφτηκαν ότι αυτές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και χωρίς την παρουσία των πιστών, όπως στα γήπεδα! Έλα ντε που αυτό δεν άρεσε στις ενορίες… αντιλαμβάνεστε γιατί… Έτσι οι ιερείς σήκωσαν μπαϊράκι, μπας και ξεσηκώσουν το ποίμνιο, σε δημόσια διαδήλωση, βάζοντας αυτούς στην πρώτη γραμμή και καρπωθούν οι ίδιοι τον οβολό τους! Η επιστημονική κοινότητα σαφώς αντιτίθεται στη θρησκεία, όμως στην Ελλάδα, δυστυχώς η πίστη για πολλούς γιατρούς δεν έχει κλονιστεί ακόμα. Λυπηρή εικόνα τα εκκλησάκια στα προαύλια των νοσοκομείων και οι εικονίτσες της παναγιάς που κρέμονται στους τοίχους, πίσω από τα γραφεία των γιατρών δίπλα απ’ τα πτυχία. Ο ίδιος ο λοιμοξιολόγος Τσόδρας είναι ψάλτης. Καθόλου καλή εντύπωση δεν έδωσε όταν την πρώτη Κυριακή τα κανάλια τον έδειξαν πίσω από το αναλόγιο του ψάλτη, να παραβαίνει τα μέτρα που ο ίδιος εισηγήθηκε στην πολιτεία για περιττές μετακινήσεις. Η εικόνα μπορεί να ήταν παλιότερη, αλλά η εντύπωση δυνατότερη. Ήταν κι αυτός ένας γιατρός πιστός. Μετά έσφιξαν τα μέτρα και τα πρόστιμα άρχισαν να πέφτουν βροχή. Από το σημείο αυτό και μετά, οι τραγελαφικές εικόνες αντίδρασης αφελών ιερέων είναι απολαυστικότατες. Κάποιοι ιερείς που δεν μπορούσαν να το χωνέψουν αυτό συνέχισαν να διακηρύττουν σε βάρος των διαταγμάτων της πολιτείας και της Διαρκούς Ιερής Συνόδου ακόμα και της λογικής ότι η «θεία κοινωνία δεν μεταδίδει τον κορωνοϊό ενώ κάποιοι άλλοι άρχισαν τις παγαποντιές! Έκαναν κρυφά βαφτίσεις, λειτουργούσαν συνωμοτικά με κόσμο κλειδωμένοι μέσα την εκκλησιά, άλλοι σε ταράτσες, και άλλοι κοινωνούσαν από τις πίσω πόρτες των εκκλησιών κρυφά, για να κάνουν καμιά αρπαχτή, ξέρετε τώρα πώς γίνονται αυτά τα πράγματα! Θυμήθηκαν τα «κρυφά σχολειά» και συνομωτικά έγιναν αντάρτες της πίστης! Κάποιοι άλλοι έδειξαν ανιδιοτελή ιερατικό αγώνα καινοτομώντας κάνοντας λιτανείες με αγροτικά, ελικόπτερα, με μηχανάκια σαν ντελίβερυ ή περιφέροντας τη Μεγάλη Παρασκευή τον επιτάφιο πάνω σε Datsun ή και σπάζοντας τα μέτρα ανοίγοντας ναούς και καλώντας συνωμοτικά πιστούς να πρωτοστατήσουν στην παρανομία αδιαφορώντας για την εξάπλωση του ιού. Ένας παπάς σαν ντελιβεράς, κι αυτός στην Ηλιούπολη, μετέφερε το Δισκοπότηρο κρυφά και πήγαινε σε σπίτια κοινωνώντας αφελείς και όταν τον ρώτησαν γιατί διακινδύνευε την εξάπλωση του ιού, όταν όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας προσπαθούμε να τον περιορίσουμε, αυτός με θρασύτητα και αφέλεια είπε «Όπως ο ντελιβεράς μεταφέρει προϊόντα, έτσι και εγώ έκρυβα το Δισκοπότηρο σε καλάθι με ψωμί και μήλα, μεταφέροντας πνευματική τροφή. Ποτέ ο Χριστός δεν μετέφερε μικρόβια» Όσο η πολιτεία αφήνει τέτοιους ανόητους να καταστρέφουν ό,τι όλοι μαζί προσπαθούμε, τέτοια κρούσματα ανοησίας θα θριαμβεύουν στα μυαλά των αφελών.
 Όμως πρέπει να καταλάβουν: η ανυπακοή, όταν είναι βλακώδης, δεν λέγεται μαγκιά!

Κάποιοι εισέπραξαν για τα μάτια το πρόστιμο των 5000 ευρώ, αφού είχαν την σιγουριά ότι ούτως ή άλλως οι πιστοί θα το πληρώσουν και αυτό! Ποιος το περίμενε ότι η αστυνομία με τη βία θα απαγόρευε την προσέλευση των πιστών στις εκκλησιές και τσουβαλάτες θα βγάζανε τις Κατίνες έξω από το προαύλιο των εκκλησιών. Μέσα στους ναούς άλλοι αψηφώντας τα μέτρα και την αίσθηση του γελοίου βιντεοσκοπούν ζηλωτές και ιερείς από τον άμβωνα να παραληρούν με λογύδρια αφέλειας και μίσους, όχι μόνο ενάντια στην πολιτεία, αλλά και ενάντια στους προϊσταμένους τους που ήθελαν δεν ήθελαν αναγκάστηκαν και οι ίδιοι να ακολουθήσουν τις αποφάσεις των άθεων πολιτικών. Τους βάφτισαν κι αυτούς άθεους και ας είναι οι δικοί τους! Οι περισσότεροι πιστοί, είναι αλήθεια, αντελήφθησαν το πρόβλημα και με υπομονή και καρτερικότητα αποδέχτηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης, αφού στα τέλη του Μάη θα τελεστούν οι πατροπαράδοτες λειτουργίες της «Ανάστασης»! Πιάνεται κορόϊδο ο Ελληναράς… «όπου γλέντι και χαρά η Βασίλω πρώτη»! Όμως το Σάββατο η πολιτεία δεν κατάφερε να αντισταθεί στη ηλίθια ναύλωση αεροπλάνου για την αεροδιακομιδή του «Αγίου Φωτός» όπου μεταφέρεται ένα καντήλι απάτης αναμμένο από τους «άγιους τόπους», περιττό έξοδο που, δυστυχώς, κάνει κάθε χρόνο αφού πρόκειται για χούι ψηφοφόρων! Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τελέστηκαν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών όμως με παρούσες τις κάμερες για το φιλοθεάμον πλήθος των πιστών αφού μετά θα τους κοτσάρουν και μισή ώρα διαφημίσεις! Κάποιοι φυσικά δεν κράτησαν τον λόγο τους όπου η αστυνόμευση ήταν αδύνατη, όμως η γραμμή δόθηκε και πολλοί μη φονταμενταλιστές πιστοί έκατσαν στα κόκκινα αυγά τους πέφτοντας νωρίς για ύπνο ώστε την επομένη στις αυλές και στα μπαλκόνια να ψήσουν αυτό που την περασμένη βδομάδα από μόνοι τους στερήθηκαν: το κρέας, σουβλίζοντας το αρνάκι έστω και οικογενειακά. Ψοφάει ο Έλληνας για γλέντι και χαβαλέ. Αυτό δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει!
Μια μέρα λοιπόν έκανε την εμφάνισή της η Πρωτοψάλτη πάνω σε καρότσα φορτηγού. Την κάλεσε ο πρωθυπουργός να εμψυχώσει τους κλεισμένους στο σπίτι από την καραντίνα. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους αρκετοί μητροπολιτάδες επειδή λέει ένας από τους δικούς τους πριν μέρες έφαγε πρόστιμο 600 ευρώ, βγάζοντας κορώνες αντίστασης «Αν έχουν σκοπό να ταπεινώσουν την Εκκλησία και η επιβολή του κράτους απέναντι στην Εκκλησία να ισχύσει, ο καισαροπαπισμός, δεν θα περάσει… Μαύρο φίδι που τους έφαγε!... Και τις πόρτες των ναών ανοίγουμε και τα μικρόφωνα ανοίγουμε και τις καμπάνες χτυπάμε και λογαριασμό σε κανέναν δεν δίνουμε»! Η Εκκλησία στην Αντίσταση! Η Εκκλησία είναι υπεράνω όλων! Ποιος τα έχει βάλει με τον τρελό και δεν έφαγε τα μούτρα του… τσιμουδιά η κυβέρνηση, οι εκλογές δεν είναι μακριά.

Οι καημένοι ιερείς είχαν μόνιμη πίκρα στην καρδιά που τα παγκάρια έμειναν αδειανά μαζί με τον θιγμένο τους εγωισμό. Στην Αμερική όμως ζήτησαν επίδομα του κορονοϊού, όχι από την πολιτεία, αλλά από τους πιστούς, από αυτά που τους έδωσε η πολιτεία και οι ίδιοι δεν καρπώθηκαν σταλιά. Δεν ξέρω αν βρέθηκαν κάποιοι να δώσουν το μισθό τους, αλλά όλο και θα υπάρχουν και τέτοια θύματα! Δυστυχώς γι όλους αυτούς, ακόμα και οι πιστοί το κατάλαβαν ότι έρχονται χρόνια που όλο και περισσότεροι θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι ένα παραμύθι χοντρό παίζεται με την αφέλεια της πίστης τους: ούτε η θεία μεταλαβιά μπορεί να τους σώσει από το κακό, ούτε ο θεός δεν βρίσκεται παρών στις δύσκολες στιγμές. Μόνο για το Άγιο Φως δεν ήταν σίγουροι. Βλέπεις ένας χρόνος πέρασε και πολλοί δεν θυμούνται ότι ακόμα και ο σκευοφύλακας του κουβούκλιου στον τάφο του Χριστού πέρσι δημόσια είχε παραδεχτεί ότι το φως στην κανδήλα το ανάβει ο ίδιος με αναπτήρα! Δεν το κάναμε εμείς θαύμα, αλλά οι σταυροφόροι. Αυτοί είναι οι κακοί! Εμείς είμαστε οι καλοί, που λέμε την αλήθεια… άσχετα αν το ποίμνιο δεν μας πιστεύει και το θεωρεί θαύμα. Ε, για να το λένε όλοι, θαύμα θα είναι και μάλλον… κάνουμε λάθος εμείς!
Αλήθεια, πόσο γελοίος μπορεί να γίνει κανείς πιστεύοντας παραμύθια…
Αρχές του Μάη ένας Ελληναράς υπέβαλε… μήνυση ότι του στερήσανε το… συνταγματικό του δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος. Αυτός δεν κατάλαβε τίποτα! Ούτε αυτοί που τον θεώρησαν ήρωα και έσπευσαν να τον συγχαρούν για την πανηληθιότητά του!
Ένας άλλος παπάς στον εμπρηστικό του λόγο μέσα στην εκκλησία μίλησε σαν νταβατζής, ξεσηκώνοντας τους πιστούς να πάρουν τα όπλα. «Πάρτε τα όπλα σας και κάνετε καταλήψεις ναών. Δεν θα επιτρέψουμε εμείς οι Έλληνες στους μαλάκες τους Εβραίους να καθορίζουν πώς θα κάνουμε το Πάσχα! Όχι βάφοντας κόκκινα αυγά, αλλά βάφοντας τα προαύλια των ναών με αίμα αστυνομικών»!

Στις 10 Μάη πάλι στην Ηλιούπολη, στο αυθαίρετο χτίσμα του Προφήτη Ηλία, ταμπουρώθηκαν μέσα στο αυθαίρετο κτίσμα 150 πιστοί και αμφισβητώντας τα μέτρα τέλεσαν λειτουργία, ενώ απ έξω περίμεναν να τελειώσει η λειτουργία για να διαμαρτηρηθούν για το κτίσμα που ανεγείρεται αυθαίρετα σε δασική περιοχή. Ε λοιπόν, η λειτουργία κράτησε… 3,5 ώρες και όπως φάνηκε ούτε θα τελείωνε αν δεν άναβαν τα αίματα ανάμεσα στους καθοδηγημένους πιστούς και τους διαδηλωτές ανάμεσα στα όργανα της αστυνομίας που προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη! Ποια τάξη; Πού είναι τα πρόστιμα, πού το δασαρχείο και η πολεοδομία; Αυτά είναι μόνο για τον λαοτζίκο. Οι παπάδες δεν δίνουν σημασία σε αυτά, δεν ιδρώνει το αφτί τους. Στις 17 του Μάη που άνοιξαν οι εκκλησίες ο Αμβρόσιος, ξέρετε ποιος είναι, έτσι… αφόρισε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Τους πρώτος δυο για τα μέτρα που πήραν ενάντια στην εκκλησία και την υπουργό επειδή ανέφερε ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και επέμενε να μη ζητήσει συγνώμη για την προσβολή της απέναντι στην Εκκλησία! Αυτά τα άτομα που καθοδηγούν εκατομμύρια ποίμνια γίνονται κοινωνική δύναμη που καμιά πολιτεία δεν μπορεί να αντισταθεί. Αυτό είναι το οξύμωρο της υπόθεσης που λέγεται αλλοτρίωση ή κοινώς θρησκεία!
Όταν ο αφελής πιστός επαναστατεί και με σφόδρα αντιδρά στην πολιτεία, στους επιστήμονες, εν μέσω πανδημίας να αποφεύγει το συνωστισμό των εκκλησιών, και παράλληλα χειραγωγείται από τον αγράμματο παπά ή μουφτή αν πρέπει να φάει και τι την Παρασκευή, αν πρέπει να απέχει από το συνωστισμό ή αν η εκκλησιαστική ιεραρχία πρέπει να υποτάσσεται στους νόμους της πολιτείας σημαίνει ότι ο πιστός δεν είναι μόνο θλιβερός που, στην κυριολεξία και αμαχητί, υποδουλώθηκε στην ανοησία και τον παραλογισμό, αλλά και ότι ένα φάντασμα βλακείας συνεχίζει να πλανιέται πάνω από τη χώρα!

4 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΣΑΡΗ -ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ είπε...

Θερμα συγχαρητηρια! Ειμαι μελος απο καιρο στην σελιδα σας!Και παντα ανδημοσιευω τις αναρτησεις σας!Οπως και αλλω αθειστικων αφυπνιστικων σελιδων!Δυσκολο εργο αλλα δεν το βαζουμε κατω! Συνεχειζουμε ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!
ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΣΑΡΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΙΣ ΔΑΦΝΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ! MAIL maria kassari.eo! gmail.com

Vicky Rorris είπε...

Κύριε Λυμπερίδη διαβάζω το "Η αφέλεια στα χρόνια του κορονοιού" και βλέπω ότι το γράψιμό σας είναι ακριβής, με λίγο σαρκασμό για τους ανήδεους η καλλίτερα για αυτούς που πρσπαθούν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα για δικούς τους σκοπούς. Σας διαβάζουμε με τον συζυγό μου χωρίς να σας έχουμε ενοχλήσει λόγω προσωπικού προβλήματος υγείας. Ο Άρης Νικολακάκης ο οποίος μας έφερε κοντά σας είναι πηγη εμπνεύσεων και εχουμε αγγίξει αμέτρητα θέματα επάνω στην θρησκεία.

Με εκτίμηση Κώστας και Βασιλική Ρόρρη



Άθεος είπε...

Και εγώ παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου, Μαρία, στο fb και τις σοβαρές και εκείνες με το ωραίο χιούμορ που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και που πάντα βρίσκεσαι κοντά στην θεματολογία των αναρτήσεών μου.

Άθεος είπε...

Ο σαρκασμός είναι λίγος, κυρία Βίκυ, όσο συνεχίζουν να αντιδρούν όλοι αυτοί που αρνούνται ό,τι βλέπουμε όλοι μας, προσπαθώντας να μας βγάλουν τρελούς. Εν πάση περιπτώσει εμείς θα συνεχίζουμε ακάθεκτοι σε αυτό που θεωρούμε σωστό επιχειρηματολογώντας πάντα. Εύχομαι δύναμη και περαστικά σας. Όλοι έχουν κάτι, όμως δεν το βάζουμε κάτω. Επιμένετε σε ό,τι κάνετε, ελπίζοντας πάντα στις δικές σας δυνάμεις και όχι σε ψεύτικες που με απατεωνιά προσπαθούν να εκμεταλλεύονται αφελείς που δεν μπορούν να σκεφτούν μόνοι τους.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5