15 Νοε 2009

Γιατί η Αθεΐα είναι Αρετή...

Μία δυσφορία πλανάται στον πέριξ χώρο του internet ανάμεσα όχι μόνο μεταξύ θεϊστών και σκεπτικιστών του παράλογου αλλά και ανάμεσα σε λεγόμενους προοδευτικούς, σκεπτικιστές και «άθεους» για τον τίτλο της σελίδας αυτής. Όταν πριν από δύο χρόνια είχα επινοήσει τον τίτλο αυτό, ουδέποτε μου πέρασε η ιδέα ότι θα σήκωνα τέτοια αντίδραση, αφού στη σκέψη ενός συνειδητοποιημένου άθεου είναι λογικό να θεωρεί ότι η αθεΐα είναι αρετή!
Σήμερα θα αιτιολογήσουμε ακριβώς αυτόν τον λόγο. Τον λόγο που κάνει έναν άθεο να θεωρεί το «πιστεύω» του αρετή σε σχέση με την ιδεαλιστική θεώρηση του κόσμου που τη θεωρεί παράλογη και επικίνδυνη.
Θα μου πείτε καλά όλα αυτά για τους πιστούς που όντως ιδεαλιστές πιστεύουν στο παράλογο, όμως γιατί ανάμεσα στους δεύτερους η δυσφορία…
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα: κάποιοι από αυτούς ούτε άθεοι είναι ούτε την ίδια δυσφορία με τους πιστούς έχουν.
Στην πρώτη περίπτωση ο αθεϊσμός σαν φιλοσοφική θεώρηση διαφέρει ή γιατί η θεώρηση εκλαμβάνεται σαν μόδα, όπου η φιλοσοφική κατάρτιση είναι ελλιπής, ή απλά σαν φθόνος για να μην ξεχωρίσω τη ζήλια από το μίσος!
Στην δεύτερη περίπτωση όμως η δυσφορία διαφέρει γιατί διαφορετικά την εκδηλώνει ένας πιστός και διαφορετικά ένας άθεος που πιθανώς παρανόησε τη φράση.
Για όσους απλά φθονούν έναν άθεο που μάχεται το παράλογο θα τους αφήσω ανέγγιχτους. Είστε ελεύθεροι να φθονείτε όποιον θέλετε, όμως στους θιασώτες του παράλογου θα αφιερώσω το υπόλοιπο της ανάρτησης. Σίγουρα θα διαφωνείτε πρώτα-πρώτα που σας λέω παράλογους και γι αυτό θα αρχίσω από αυτό και συγκεκριμένα από τον ορισμό του παράλογου!


Ο παραλογισμός είναι ένας λαθεμένος συλλογισμός που γίνεται α) από ανοησία και β) από αθέτηση των συλλογιστικών κανόνων και τύπων της λογικής. Είναι δηλαδή ένας λαθεμένος συλλογισμός (σφάλμα στη φιλοσοφία) που παραβιάζει τη λογική, όπως είναι για παράδειγμα, οι παραγωγικές και επαγωγικές συναγωγές που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα ή σε λαθεμένες αποδείξεις. Η παραβίαση των κανόνων ορισμού των εννοιών οδηγεί πάντα στην ανακρίβεια γιατί προκαλεί φαύλο κύκλο ή ταυτολογία. Αυτήν την εσκεμμένη παρανόηση πολλές φορές εκμεταλλεύονται κάτι εξυπνάκηδες αετονύχηδες, κήρυκες της απάτης, όπως συνηθίζω να τους λέω, που χρησιμοποιούν εσκεμμένα την τεχνική της σοφιστείας για να πείσουν αδαείς και αγράμματους. Οι προτάσεις τους καλούνται σοφίσματα, βρίθουν στους διακηρυγμένους λόγους τους και στις πονηρές ερωτήσεις που σαν φιλόσοφοι θέτουν για να εντυπωσιάσουν και ανώδυνα να πείσουν. Ο Αριστοτέλης, ο Επίκουρος, οι Στωικοί και άλλοι φιλόσοφοι, από την αρχαιότητα ασχολήθηκαν με τις λογικές προτάσεις, αποσαφηνίζοντας τις έννοιες και τους κανόνες της λογικής.
Οι χριστιανοί αργότερα απευθύνοντας σε αμόρφωτες γυναικούλες και παιδιά, όπως έλεγε και ο Κέλσος, κατά κόρον χρησιμοποίησαν τις σοφιστείες για να πείσουν. Να μια:
«Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει τον Ήλιο, που είναι δημιούργημα του Θεού, και όμως διακαώς προσπαθεί να δει τον ίδιο…!»
Επίσης ρωτώντας «ποιος δημιούργησε τον κόσμο;» η απάντηση εξυπακούεται! Γιατί, αν υποθέσω ότι ο κόσμος είναι δημιούργημα, τότε εξυπακούεται ότι δημιουργός πρέπει να είναι μόνο ο θεός, αφού δογματικά δέχονται ότι αυτός είναι αΐδιος (παντοτινός). Όμως και τότε, χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσουν καμιά απόδειξη γιατί το δόγμα δεν επιτρέπει καμιά αμφισβήτηση. Τα θέματα της πίστης δηλαδή δεν απαιτούν αποδείξεις, παρά μόνο πίστη, τυφλή πίστη.
Θα μου πείτε, αυτό είναι παράλογο! Οι ίδιοι βέβαια θεωρούν και το παράλογο «αρετή», όπως ο Τερτυλλιανός που έλεγε «πιστεύω γιατί είναι παράλογο» ή «είναι βέβαιο επειδή είναι αδύνατο»!
Ο Richard Dawkins στο βιβλίο του «Ο Εφημέριος του Διαβόλου» (σελ. 225) εξετάζει την περίπτωση αυτή σαν ένα τυπικό σύμπτωμα ψυχοπάθειας στο οποίο ο ασθενής βρίσκει τον εαυτό του να παρακινείται από κάποια βαθιά εσωτερική πεποίθηση ότι κάτι είναι αληθινό ή ενάρετο, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να το αποδείξει ή έστω να το δικαιολογήσει, παρά μονάχα πεισματικά να πιστεύει σ’ αυτό.
«Οι ασθενείς αυτοί» λέει ο Dawkins «θεωρούν αρετή το γεγονός ότι η πίστη είναι δυνατή και ακλόνητη παρά το ότι δεν βασίζεται σε αποδείξεις. Πράγματι μπορεί να νιώθουν ότι όσο λιγότερες αποδείξεις υπάρχουν τόσο πιο αγνή είναι η πίστη».
Η πίστη για τους πιστούς είναι μία θετική αξία που έχει την ιδιότητα του αυταπόδεικτου επειδή ακριβώς είναι αυτο-αναφορική!
«Η πίστη ότι το μυστήριο είναι αρετή αποτελεί αυτοαναφορικό κυκλικό συλλογισμό» σύμφωνα με τα λόγια του Dawkins και την συμβολή του διακεκριμένου καθηγητή της Γνωσιακής Επιστήμης Douglas Hofstadter που παραδέχεται ότι το μυστηριώδες της πίστης παρακινεί τον πιστό να διαιωνίζει το μυστήριο.
«Το μυστήριο είναι αρετή» λέει ο πιστός.
Να που φτάσαμε στο θέμα μας.
Στο blog αυτό επανειλημμένα απαιτούμε την απόδειξη, για όσα λέμε και σχολιάζουμε, με εργαλείο πάντα την επιστήμη και τη λογική. Όταν λέμε δεν πιστεύουμε για να καταλάβουμε αλλά πρώτα θέλουμε να καταλάβουμε για να πιστέψουμε, σημαίνει ότι αυτό το εννοούμε στην κυριολεξία. Αν λοιπόν για τους πιστούς, όπως λέει ο Richard Dawkins «η έλλειψη αποδείξεων είναι αρετή» ο τίτλος του blog «Η Αθεΐα είναι Αρετή» είναι μία λογική φράση που αντιτίθεται στον παραλογισμό της πίστης, καθιστώντας την αθεΐα μία θετική και επιστημονική αξία!

Η αθεΐα, σαν φιλοσοφική και επιστημονική πεποίθηση, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να φτάσει κανείς στην αλήθεια. Σαν φιλοσοφική και επιστημονική αντίληψη, η αθεΐα, με εργαλείο τον υλισμό, αρνείται την ύπαρξη του θεού και κάθε υπερφυσική δύναμη απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από κάθε παράλογη ιδέα που τον αποξενώνει από την πραγματικότητα.
Ο άθεος εξηγεί τον κόσμο και τα φαινόμενά του με επιστημονικό τρόπο, γιατί κάθε πραγματικό γεγονός, μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί!
Γι’ αυτό ο υλισμός είναι ακλόνητος, γιατί είναι αληθινός και η αθεΐα ένας σίγουρος δρόμος που αναπόφευκτα οδηγεί στην αλήθεια. Να γιατί «η Αθεΐα είναι Αρετή»!

Μπορεί πρώτος να σκέφτηκα να συνδέσω την αθεΐα με την αρετή στις μέρες μας, όμως αυτό ήταν ήδη γνωστό από την αρχαιότητα!

Για παράδειγμα η καταστροφή της αρχαίας μας κληρονομιάς σας φαίνεται λογικός χειρισμός, ακόμα κι αν ήθελες να πολεμήσεις την προηγούμενη θρησκεία;

Για την πηγή του παραλόγου δείτε το video που ακολουθεί













Δείτε στο youtube, ούτε ένα ούτε δυο παράλογα θέματα που αναπόφευκτα προκύπτουν από την Αγία Γραφή.
Και για το τέλος μια έκπληξη!
Τώρα ο τίτλος του blog και σε μπλουζάκι βαμβακερό, ραμμένο σταυροβελονιά με κλωστή από μετάξι!
Cotton 100% …για να σκάσουν οι εχθροί μας!


Και μην ξεχάσετε την επόμενη ανάρτηση την 1η Δεκέμβρη


«Ανώνυμοι» οι κουκουλοφόροι του internet

98 σχόλια:

bill είπε...

Έχω διαβάσει και εγώ πολλά σχόλια που κατακρίνουν εμάς τους άθεους ότι είμαστε δογματικοί και κάτι τέτοια εγώ δεν δίνω σημασία δέχομαι όλους τους ανθρώπους όπως είναι και όχι όπως θα ήθελα να είναι απλά θεωρώ τους χριστιανούς σαν τους ναρκομανής αλλά φυσικά τους μιλώ και τους κάνω παρέα αλλά έχω και εγώ τις απόψεις μου με εκτίμηση billtaxi

kon1p είπε...

Οικοδεσπότα καλημέρα.
Να συμπληρώσω μερικά σχετικά με την ψυχοπαθολογία της πίστης.
Η κυριότερη γενεσιουργός αιτία της πίστης (μετά την άγνοια) είναι καθαρά υπαρξιακή. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που εύκολα ανέχονται έξωθεν δεσμεύσεις και υποοχρεώσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους πιστούς της θρησκείας αλλά σε κάθε είδους πιστό (στη(ο) σύντροφο, στο κόμμα, στην ομάδα, στην πατρίδα κλπ). Ολοι αυτοί έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Αποδέχονται τη στέρηση της ελευθερίας τους, με σντάλλαγμα την ασφάλεια (όπως νομίζουν).
Εχουν χτίσει το σημείο αναφοράς τους όχι μέσα τους, αλλά σ' αυτό που θεωρούν ότι τους προστατεύει από κινδύνους (πραγματικούς ή φανταστικούς).
Τι πιο απλό. Φοβάμαι τον κεραυνό? Τον αποδίδω σε θεό, και κάνω ότι μου ζητήσει, προκειμένου να εξασφαλιστώ από την οργή του.
Η ίδια λογική κυριαρχεί σε κάθε ομάδα πιστών.
Κι εδώ έγκειται η διαφορά μεταξύ πιστών και απίστων.
Ο πιστός, εάν παραβεί τους ηθικούς κανόνες που του έχουν επιβληθεί, με μια απλή δήλωση μετάνοιας (= εξομολόγηση, "αυτοκριτική" κλπ) καθαρίζει. Αυτός όμως που ελέγχεται από τους δικούς του κανόνες (=συνείδηση) είναι διαρκώς σε εγρήγορση ώστε να μην τους παραβεί.
Αυτή ακριβώς είναι η αρετή του άθεου, ή γενικώς του ελεύθερου ανθρώπου.

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Καλημέρα κι από μένα. Δεν είμαι δογματική και δεν έχω μένος, αλλά είμαι άθεη. Κι αυτό δε με καθιστά λιγότερο ενάρετη, μονάχα πιο λογική, αντικειμενική κι ελεύθερη. Πέρα από τα όρια που θέτει η θρησκεία για να με ελέγξει (προτίστως πολιτικά), πέρα από μεταφυσικές πλάνες και αναπόδεικτα δόγματα. Και ζω τη ζωή μου έτσι, γιατί ο κώδικας αξιών μου το υπαγορεύει. Γιατί εγώ μέσα μου το έχω αποδεχτεί κι όχι γιατί κάποιος κρατά τη δαμόκλειο σπάθη της κολάσεως πάνω από το κεφάλι μου. Εν πολλοίς, είμαι ενάρετη για μένα. Κι αυτή είναι η υπέρτατη αρετή. Έτσι απλά.

ndemonicos είπε...

> kon1p: Θα διαφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΩΣ με την τελευταία παράγραφο. Και ως προς την «αυτοκριτική» του μετανοήσαντος και εξομολογηθέντος, αλλά και ως προς την διατύπωση «Αυτός όμως που ελέγχεται από τους δικούς του κανόνες (=συνείδηση) είναι διαρκώς σε εγρήγορση ώστε να μην τους παραβεί». Στοχάσου μόνον ότι και ο Ντίλιγκερ είχε δικούς του κανόνες.
Οι υψηλές έννοιες (ηθική, αλήθεια) έχουν συμπαντική ισχύ και είναι σταθερές και απαράλλακτες για όλους, μη διαπραγματεύσιμες.
Αντιλαμβάνομαι τι εννοείς, αλλά πρόσεξε περισσότερο την διατύπωση. Δεν είναι τυπολατρεία - έχει τεράστια και ουσιαστική σημασία.
Ένα άλλο παράδειγμα: Με ονομάζεις «άπιστο» [γράφεις: «Κι εδώ έγκειται η διαφορά μεταξύ πιστών και απίστων»], ενώ είμαι άθεος μεν, αλλά πιστός στις φιλίες μου, τις συμβάσεις μου τις αρχές μου - και όπου η συνείδησή μου το επιβάλλει.

nkarakasis είπε...

Συνδυάζεις την λογική με την πίστη, κάτι που κάνει τον σκεπτικισμό σου λάθος. Εξ ορισμού η πίστη δεν έχει σχέση με την λογική, αλλιώς δοκίμασε να εξηγήσεις λογικά γιατί αγαπάς ...
Η πίστη είναι συναίσθημα, κάποιες φορές δεν έχει την συνιστώσα του θεού, αλλά μιας ομάδας, μιας ιδέας, μια εμμονής.
Ο Αθεϊσμός είναι λογική συνέπεια σκέψεων σε σχέση με τον θεό.
Κανένας δεν πρέπει να φθονεί κανέναν. Δύο στρατόπεδα που εξασφαλίζουν την ισορροπία και τα 2 πρέπει να υπάρχουν! Αλλιώς ένας από τους 2 δεν θα έχει πεδίο δράσης.
Καλή Κυριακή να έχεις..

ndemonicos είπε...

Τι να σχολιάσω, Άθεε; Αν όντως η «Αθεΐα είναι Αρετή»; Μα και μόνον η μη δούλωση του πνεύματος σε εξ αποκαλύψεως και ως εκ τούτου δογματικές αλήθειες [το σωστό είναι «αήθειες»] είναι αρκετή για να την ανακηρύξη σε αρετή.

Μαρια Νικολαου είπε...

Ο κόσμος δεν εχει ιδεα γιατι πράγμα πρέπει να αντιδρασει
Ετσι πιάνεται απο πράγματα "εύκολα" που βρίσκει μπροστα του και βρισκει την ευκαιρια να τα κατακρίνει , χωρις να κοιταζει την ουσια του πράγματος/.
Μη δινεις σημασια
Το εννοω.

Δεν εχω τα κεφια μου για να πω πολλα
Καλο μεσημερι ευχομαι

ndemonicos είπε...

Διάβασα κι αυτό στο σχόλιο του Ν. Καρακάση:
1. «Ο Αθεϊσμός είναι λογική συνέπεια σκέψεων σε σχέση με τον θεό».
Φίλε Καρακάση, o Αθεϊσμός είναι λογική συνέπεια σκέψεων σε σχέση με το Είναι του ανθρώπου και όχι βέβαια με κάποιον θεό, του οποίου ούτως ή άλλως αρνείται την ύπαρξη.
2. «Δύο στρατόπεδα που εξασφαλίζουν την ισορροπία και τα 2 πρέπει να υπάρχουν»!
Δεν υπονοώ την εξαφάνιση κανενός στρατοπέδου, αλλά αναρωτιέμαι πώς και ποια ισορροπία εξασφαλίζει η ύπαρξη του στρατοπέδου των θεϊστών. Του νου, της «ψυχής», της πραγματικότητας, του γενέσθαι, του γίγνεσθαι και του γενήσεσθαι; Πώς λοιπόν και ποιας μορφής;

Άθεος είπε...

Αυτό μας έλειπε να μας πουν και οι δογματικοί… δογματικούς, φίλε bill.
Μα μόνο εσύ έχεις φίλους χριστιανούς… Μιλιούνια υπάρχουν παντού, όμως μόνο λίγοι μπορούν να συζητήσουν σοβαρά. Οι περισσότεροι ούτε τη θρησκεία τους γνωρίζουν.

Kon1p οι πιστοί είναι γεμάτοι φοβίες, για αυτό και δημιουργούν ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα που πολλές φορές φτάνουν και στην σχιζοειδή παράνοια και νομίζουν ότι δαιμονίστηκαν από τα αμαρτήματά τους. Είναι αλήθεια ότι ο άθεος ουδέποτε θα πάθει τέτοια ψυχική παράκρουση γιατί στη συνείδησή του δεν βρίσκεται κανένας Σατανάς, καμιά ιδεοληψία για να καταλήψει το σώμα του!

Αγαπητή μου Κατερίνα, ακριβώς η λογική, η αντικειμενική και η ελεύθερη σκέψη σου σε έκανε άθεη κι όχι το αντίστροφο. Μόλις στην προηγούμενη ανάρτηση σχολιάσαμε ότι η αθεΐα δεν είναι δόγμα ή σύστημα ιδεών που το ακολουθούν οι «πιστοί» του αθεϊσμού, αλλά ορθολογική κρίση. Ούτε είναι το σημαντικότερο ζήτημα που μας απασχολεί. Η τροφή και η επίγνωση της αλήθειας είναι σημαντικότερα πράγματα και η αθεΐα αποτέλεσμα του ορθολογισμού.
Δηλαδή, εξηγώντας τον κόσμο, η αθεΐα δεν είναι το γενικό, αλλά το ειδικό, που προέκυψε στο δρόμο μας! Τώρα, αν εσύ νιώθεις ενάρετη, είναι γιατί ήδη είσαι ενάρετη και χωρίς να πιστεύεις στο θεό. Αυτό ακριβώς λέγεται αρετή, γιατί το καλό το κάνεις ανιδιοτελώς και όχι ιδιοτελώς όπως ο φοβισμένος πιστός!

Βλέπω ndemonicos μετέφερες τη διαμάχη σου με τον kon1p και σ’ αυτό το post! Διαβλέπω μια υπερβολή. Μην το κάνουμε αρένα εδώ… πάντως, εγώ, δεν βλέπω τόσο μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ σας.

Η σκέψη μου, φίλε nkarakasis, όταν συνδυάζεται με τη λογική ποτέ δεν μπορεί να μου δώσει λαθεμένα συμπεράσματα ακόμα κι όταν λογίζομαι την πίστη. Αυτόν τον παραλογισμό, που λέγεται θρησκεία τον έχω αποβάλει, διαφορετικά θα παρέμενα ένα αλλοτριωμένο ον, όπου το σώμα μου θα βρισκόταν εδώ και η σκέψη μου στο υπερπέραν, παραλογισμός και αποξένωση!
Η πίστη δεν είναι απλά συναίσθημα, φίλε μου. Αν ήταν συναίσθημα θα είχε προσωπικό χαρακτήρα και μένα θα άφηνε αδιάφορο. Όμως τον φονταμενταλισμό τον ζω κι εγώ, στο πετσί μου. Σκέψου να ζούσα στο Μεσαίωνα… θα προλάβαινα να ζήσω μέχρι τα 30;

Μαρία μου, λίγο αφηρημένο το βρήκα το σχόλιό σου, αλλά δεν είχες και πολλά κέφια όπως λες και η ίδια. Όμως, αν ο κόσμος έπρεπε να αντιδράσει, έπρεπε να αρχίσει από τους παραλογισμούς που διαστρεβλώνουν τη συνείδησή του και τον αποξενώνουν από τον υλικό του κόσμο.

Γιατρός Του Ικα είπε...

@nkarakasis
Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος των παρεξηγήσεων σ'αυτού του είδους τις συζητήσεις οφείλεται σε παιχνίδια που μας παίζει η γλώσσα.Αν ορίσουμε την πίστη ως πεποίθηση για γεγονότα που δεν στηρίζεται σε στοιχεία της πραγματικότητας,τότε κακώς την συγκρίνουμε με την αγάπη.Στην περίπτωση της αγάπης το αντικείμενο της αγάπης μας υπάρχει.Πιθανότατα υπάρχουν και λόγοι που το αγαπάμε,λόγοι που σχετίζονται είτε με το ίδιο το αγαπώμενο είτε με τον αγαπώντα.Και πολύ συχνά οι λόγοι αυτοί είναι είτε λογικοί είτε κατονοητοί είτε και τα δύο.
Πολλοί αποκαλούν πίστη την εμπιστοσύνη ή την ελπίδα,αλλά αυτά είναι σαφώς διαφορετικά πράγματα.
Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι απόλυτα κατανοητό ακόμη κι αν είναι παράλογο.

@kon1p
Παράτ οότι συμφωνώ με όσα αναφέρεις για την αιτιολόγηση της πίστης είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι η βασικότερη αιτία τουλάχιστον για την ευρύτατη εξάπλωση της θρησκευτικής πίστης είναι η προπαγάνδα εξ απαλών ονύχων.Ή με απλά λόγια το ότι δεν σεβόμαστε τα παιδιά μας.

Dyer είπε...

Αν η πίστη σε μια θρησκεία σκοπό είχε μόνο την αντιμετώπιση του φόβου του θανάτου ή του πόνου του χωρισμού, χωρίς ο θεός να θεσπίζει κανόνες (“ηθικούς” , ”προσωπικούς”, κτλ) για την ζωή μας, να απαιτεί την λατρεία στο πρόσωπό του, να κρίνει και να αμείβει αυτούς που υποτάσσονται στη θέλησή του (όπως την εκφράζουν τα εκάστοτε ιερατεία) τιμωρώντας αυτούς που τον αμφισβητούν, να προσφέρει στον άνθρωπο την αγάπη του (έστω και την μετά θάνατο) χωρίς να απαιτεί κάτι (έργα ή σκέψεις) κατά την διάρκεια του βίου μας, όπως κάνει το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας, χωρίς τέλος προφήτες, μεσσίες, πεφωτισμένους, περιούσιους λαούς και ιερά βιβλία, αφήνοντάς μας ελεύθερους να πορευτούμε σύμφωνα με τις επιλογές μας.
Τότε η αθεΐα δεν θα ήταν αρετή. Θα ήταν μια ορθολογικότερη και δυσκολότερη άποψη για την ζωή.
Επειδή αυτές τις ιδιότητες του θεού μόνο το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας τις πλησιάζει, τελικά η «αθεΐα είναι αρετή».
Και συ Άθεε με τις επινοήσεις σου καλά να πάθεις.

Φοίβη είπε...

καλησπέρα.
Μπήκα πρόσφατα στο μπλογκ σου και ταυτίτομαι μαζί σου σε πολλά.
μια λέξη μας χωρίζει
εγώ δηλώνω άθρησκη.

καλή εβδομάδα.

Άθεος είπε...

Δίκιο έχεις Dyer. Αν η πίστη ήταν προσωπική υπόθεση και δεν αλλοτρίωνε τον άνθρωπο, ώστε αποξενωμένος από τον κόσμο να τον ερμηνεύει λάθος ή με βία να επιβάλει το δόγμα, εμείς δεν θα είχαμε λόγο να υπάρχουμε. Όμως, όταν οι θιασώτες του παράλογου, χαλκεύουν ακόμα και την ιστορία, τότε εμείς πρέπει να την υπερασπιστούμε. Κάποιοι έπρεπε να το κάνουν αυτό. Στην πορεία προς την αλήθεια, γίνεσαι άθεος θέλεις δεν θέλεις.

Αγαπητή Φοίβη, αντιλαμβάνομαι τι μας ενώνει, όμως θα προτιμούσα να ακούσω τι μας χωρίζει. Μήπως επειδή, παρά την απόρριψή σου στο ανθρώπινο κατασκεύασμα της θρησκείας, συνεχίζεις την πίστη σου σε κανένα υπερφυσικό ον…
Αντιλαμβάνομαι ότι άνοιξες την πόρτα να φύγεις, αλλά από κει μπορεί να ξαναβρεθείς μέσα!
Με νόησες, έτσι δεν είναι…;

kon1p είπε...

@ ndemonicos
Μου φαίνεται πως δεν έχεις απαλλαγεί από τα ιδεαλιστικά σου βαρίδια. Τι σημαίνει υψηλές έννοιες και συμπαντική ισχύς? Πώς μπορείς να ορίσεις τους ίδιους κανόνες κανόνες για όλους? Υπάρχει ενιαία ηθική, και πώς ορίζεται αυτή? Και οι πολιτισμικές διαφορές? Τις αγνοούμε? Μην ξεχνάς πως ή ηθική είναι μια έννοια - λάστιχο. Ο καθένας την φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζει η επιβίωσή του.
Εχεις αντιληφθεί ότι οι απόψεις σου φλερτάρουν επικίνδυνα με αυτές των θρησκευομένων?

Αυτές είναι μερικές ασκήσεις για το σπίτι....

Μαρια Νικολαου είπε...

Ισως να βρισκεις για καιρο "αφηρημενα" σχολια.
Δεν ειμαι στα καλα μου και δεν μπορω να λειτουργήσω οπως πρεπει
Ομως παντα περνω απο τους φιλους
Τωρα αν αυτο δεν αρκει να μου το πεις
Δεν υπαρχει προβλημα

Καλημερα περασα να πω και καλη βδομαδα

Άθεος είπε...

Πράγματι, για τις υψηλές έννοιες μπορεί να βρει κανείς μια απάντηση, αν και η αλήθεια είναι πάντα απλή, όμως τι είναι η συμπαντική ισχύς;

Μα Μαρία, καλά κάνεις και περνάς. Όλο και κάτι πρωτόγνωρο θα βρεις. Απλά ίσως εγώ να φταίω που νόμισα ότι και κάτι ακόμα ίσως ήθελες να πεις και δεν το κατάλαβα!
Οι… βιολογικοί σου ρυθμοί πρέπει να βρίσκονται …σε κρίσιμο σημείο! Λίγο τσιπουράκι και πολύ τραγούδι και θα «επανέλθεις»!

zoyzoy είπε...

Δεν γνωρίζω αν είναι αρετή η Αθεΐα όπως υποστηρίζεις, αυτό που ξέρω είναι ότι οι σαν πιστή (γιατί έτσι μεγάλωσα και βίωσα και μου είναι δύσκολο να αλλάξω)σίγουρα δεν έχω καθόλου φοβίες ή μάλλον έχω τις φοβίες που πιστεύω που μπορεί να'χει και ένας άθεος!Για το μέλλον αυτού του πλανήτη για τον κόσμο που αφήνω στα παιδιά μου για τις φοβίες που έχουμε όλοι οι ευσυνείδητοι πολίτες.
Γνωρίζω τα εγκλήματα που γίνανε και γίνονται κάτω από τις εικόνες των Χριστιανών.Για μένα όλοι οι εκπρόσωποι της εκκλησίας αυτής είναι διεστραμμένοι!Είναι πολλοί ελάχιστοι αυτοί που πρέπει ν'αποκαλούνται "Πιστοί" και να'χουν το χάρισμα να μεταδίδουν την αγάπη που δίδαξε ο Χριστός.(Μη με παραπέμψεις σε κείμενα όπου διδάσκει το μίσος δεν θα μπώ ούτε στον κόπο να τ'ανοίξω).
Το να'ναι ένα άτομο ενάρετο δεν έχει να κάνει με την θρησκεία ή μη, πιστεύω έχει σχέση με τις αρχές και την παιδεία που έχει μεγαλώσει.
Μη βάζεις λοιπόν ταμπέλες και σήματα στους ανθρώπους ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει τη ζωή που του ταιριάζει αρκεί να μην ενοχλεί τον συνάθρωπό του!

Καλό απόγευμα! ίσως και να μη χάρηκες που επέστρεψα τελικά:))

Φοίβη είπε...

Καλησπέρα.
Με τον καιρό, και μέσα από τα θέματα σου, ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία
να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας για την έννοια του όρου -Θεός.-
Για να σε βάλω λίγο στο δικό μου σκεπτικό, το ξανθό, να σου πω,
πως τη λέξη αυτή την έχω χωρίσει και την έχω φέρει στα μέτρα μου.
Για μένα Θεός είναι ….ο Θες!
Δεν είναι οντότητα ο Θες… είναι η δύναμη ψυχής μου ...
Και ότι κι αν μου πουν, εγώ ξέρω! ξέρω τη δύναμη της…

Άθεος είπε...

Αχ zoyzoy μου, πολύ καλά τα λες… σαν άθεη με τα όλα σου!
Ξέρεις δεν διαφωνώ καθόλου με όσα μου γράφεις, μάλλον οι πιστοί πρέπει να διαφωνούν μαζί σου. Χαίρομαι για τις ιδέες σου αυτές. Αν μπορούσα να μεταστρέψω τον φονταμενταλισμό των περισσότερων πιστών και να τους κάνω να δεχτούν όσα μου έγραψες, δεν θέλω τίποτα περισσότερο. Σημαίνει ότι κατάφερα να διευρύνω λίγο τη συνείδησή τους! Κατάλαβες τώρα ότι δεν διαφέρουμε και πολύ… ή ότι η Φοίβη πιο κάτω που δηλώνει άθρησκη δεν λέει και πολύ διαφορετικά πράγματα από σένα…

Χαίρομαι Φοίβη που μέσα από το δικό μου blog θα σοβαρολογούμε και στο δικό σου θα ξεσαλώνουμε!
Όλα χρειάζονται, φτάνει το «πιστεύω» μας να μην μας χωρίζει! Όταν ο πιστός μπορεί να πει, έχω το δικό μου θεό ΜΕΣΑ ΜΟΥ, εγώ δεν μπορώ να αντιτάξω τίποτα. Αρκεί η πίστη να αποτελεί προσωπικό στοιχείο που δεν επιβάλει το δόγμα καταναγκαστικά στους άλλους. Αυτοί που γνωρίζουν τη φρίκη του Μεσαίωνα είναι οι θεμιτοί πιστοί που μπορώ να ανεχθώ. Τους υπόλοιπους θα τους πολεμώ μέχρι να πεθάνω!
Πρέπει να με καταλάβετε κι εσείς όμως: δεν είδα την αλήθεια επειδή έγινα άθεος, αλλά έγινα άθεος ψάχνοντας να βρω την αλήθεια!

george είπε...

Αγαπητέ άθεε κι εγω θα ήθελα να με αναρπάξουν αλλά να το σώσω το κεφαλάκι μου ...γίνεται;;

Άθεος είπε...

Κάντο λίγο λιανά loupasg δηλαδή πώς να σε αναρπάξουν… δεν κατάλαβα…

ndemonicos είπε...

kon1p: Φίλε μου, δεν παραδίδω μαθήματα για αρχάριους. Θα σου πω όμως ότι η Ηθική κάθε άλλο παρά ΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ-ΛΑΣΤΙΧΟ είναι. Το αν ο καθένας την «φέρνει» στα μέτρα του κατά το βολεύον, αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ηθικής. Ή της Αλήθειας. Οι αέναες υψηλές συμπαντικές έννοιες είναι ανεπίδεκτες συμβιβασμών. Δεν εξαρτώνται από πολιτιστικά επίπεδα και φυσικά ούτε από πολιτισμικές διαφορές. Το «ηθικό» της εκδήλωσης της σεξουαλικότητας ναι, εξαρτάται από το πολιτιστικό επίπεδο. Οι πολιτισμικές διαφορές ναι, ορίζουν διάφορα επίπεδα «ηθικής». Προσωπικά θα ονόμαζα «ηθικολογίστικο» το πρώτο και «ηθικολογίστικη» την δεύτερη. Ουδεμία σχέση όμως έχουν και τα δύο με την Ηθική.
Όσο για τα ιδεαλιστικά βαρίδια και το φλερτ που μου χρεώνεις, σου υπόσχομαι να προσπαθήσω την απαλλαγή μου από τα πρώτα και το ξεκόψιμο από το δεύτερο.

Άθεο: Έχεις δίκιο, αλλά, πίστεψέ με, δεν ξέρω πώς έγινε ούτε και ποιο σχόλιο του kon1p σχολίασα. Προφανώς έμπλεξα τα ποστς... ή και τα μπλογκς.

Άθεος είπε...

Από τα ιδεαλιστικά βαρίδια εχώ θα απέχω. Σχολιάζω μόνο ό,τι έχει σχέση με την ανάρτηση που έκανα. Τα άλλα, με το μπαρντόν δηλαδή, βρείτε τα μόνοι σας!

george είπε...

στο βίντεο περίπου στο 9¨30 αναφέρει οτι θα αναρπάξει ο ιησούς μαζί με τους πιστούς για τον παράδεισο και χιλιάδες άπιστους που θα πρέπει ομως να χάσουν το κεφάλι τους.......χαμός μιλάμε ... ή τρελλάρας είναι αυτός ο scott ή έχει στήσει μιά καλή κομπίνα για κονόμα!!

Άθεος είπε...

Συγνώμη φίλε μου που δεν σε κατάλαβα εξ’ αρχής, μα μια τέτοια ανοησία που γράφει η «Αποκάλυψη» (θα μου πεις μόνο μία γράφει…) πώς μπορεί κανείς να την έχει στο κεφάλι του… Ο Scott όχι τρελός είναι αλλά πνευματικά διαστρεμμένος, όπως και κάθε νους που πιστεύει σε τέτοιες ανοησίες! Θα έλεγα ότι είναι ήδη… αρπαγμένος!

ar_ia είπε...

Το να πιστεύει κανείς κάπου δεν νομίζω πως είναι και τόσο κακό από την στιγμή που έτσι αισθάνεται καλύτερα.
Το να είναι όμως τόσο φανατικός αυτό είναι σχιζοφρένεια τουλάχιστον....

Η άλλη έκοψε λέει τα χέρια του παιδιού της στο όνομα του Θεού!!!!

Τι άλλο θα ακούσουμε άραγε.....

AlexMil είπε...

Εχω ξεκαθαρίσει μέσα μου, εδώ και πολλά χρόνια πως η ύπαρξη του θεού είναι απαραίτητο εργαλείο, ίσως το κυριότερο στην άσκηση των διαφόρων εξουσιαστικών εκφάνσεων.
Η ύπαρξή του θεού, "διδάσκει" την υποταγη, τη πίστη στο ατεκμηρίωτο, τη απόρριψη της λογικής, την έννοια της τιμωρίας, της ανταμοιβής και αμέτρητων άλλων που μορφοποιούν τον άνθρωπο στο να δέχετε τιε επίγειες εξουσίες.
Πιστεύω πως αθεισμός από μόνος του, επειδή κάποιος δηλώνει άθεος δεν σημαίνει τίποτα. Ο αθεισμός έχει πρωτίστως τη κοινωνική διάσταση, την αμφισβήτηση στις δομές του εξουσιασμού, που αλλοτριώνουν, τη σκέψη και τη θεώρηση των πραγμάτων με όρους λογικούς. Με άλλα λόγια πολλοί είναι άθεοι του σαλονιού, όντως είναι πιστοί σε επίγειες εξουσίες, οπαδοί σύγχρονων θεών της δημοσιότητας.

καλό βράδυ

nkarakasis είπε...

@ndemonicos
Σύμφωνα με την φιλοσοφία του Θεού, ο Θεός είναι το Είναι, το τώρα, κάτι που γίνεται, κάτι ατελές.
Θεός είναι ο άνθρωπος γιατί ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να υπάρξει. Όταν κρύωνε έφτιαξε ρούχα, όταν φοβόταν έφτιαξε Θεούς. Το θεωρείς παράλογο; είναι. Πες το και σε ένα παιδί 5χρονών που σε κοιτάει στα μάτια σαν να έχεις όλες τις απαντήσεις μέσα σου.

Προσπάθησε να φανταστείς να μην είχε γραφτεί ποτέ οτιδήποτε για Θεό, θα υπήρχαν Άθεοι; Αυτό εννοώ. Ότι κάποιος για να είναι Άθεος πρέπει να υπάρχει και κάποιος άλλος για να είναι Ένθεος. και τούμπαλιν. Με τον Θεό κανείς δεν ασχολείται, με τους ανθρώπους τα έχουμε όλοι. Όταν εκλείψουν οι άνθρωποι σταματάει κάθε σκέψη για θεό ή μη Θεό.

Γιατρέ, η πίστη δεν έχει σχέση με κανένα γεγονός. Αρκεί να έχεις υποσυνείδητα την εικόνα ότι κάποιος σε ακούει. Ακόμα και αν αυτό είναι παράλογο.

(Οικο)Δέσποτα, η πίστη πράγματι αν ήταν προσωπική υπόθεση και μόνο, θα με πείραζαν οι αυθαίρετες σκέψεις. Τώρα συναινώ, αλλά θεωρώ χρέος να τα βάλω με τους ανθρώπους πρώτιστα.
Το τι συνέβαινε τον μεσαίωνα δεν μας αφορά, ή μας αφορά όσο και η μικρασιατική καταστροφή. Το τι θα συμβεί στα παιδιά μας είναι καθαρά στα χέρια μας.
Η λογική είναι αποτέλεσμα σκέψης και οι σκέψεις εξαρτούνται από τις λέξεις. Η αγάπη κάποιες φορές δεν θέλει λέξεις, δεν θέλει σκέψεις, αρκεί αυτός που αγαπάς να καθρεφτίζει εσένα, τον άνθρωπο που φοβάσαι περισσότερο από όλους.

Και η αγάπη έχει φύγει από τις εκκλησίες, όπως και η φιλοσοφία της αγάπης. ίσως και να μην υπήρξε ποτέ, θα συμφωνήσω εκ΄των προτέρων. Πιθανόν να πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

ndemonicos είπε...

Ν. Καρακάση: Ειλικρινά δεν μπορώ να σε καταλάβω. Γράφεις: «Σύμφωνα με την φιλοσοφία του Θεού»! Θα το έλεγα «περί θεού». Αλλά αυτό ονομάζεται «θεοσοφία», όχι φιλοσοφία. Και βεβαίως ο άνθρωπος κατασκεύασε τους θεούς, ποιος αντιλέγει; Και βεβαίως δεν ανήκει στον χώρο του παράλογου η θεώρηση του πρωτανθρώπου ότι υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις από αυτόν. Ούτε ακόμη αυτή του πρωτοκοινωνικού –αλλά και πέραν αυτού– ανθρώπου περί της ύπαρξης θεών. Στον χώρο του εγκληματικού και του εγκληματικά παράλογου ανήκει –σήμερα πλέον, έστω, οπότε στο εκ φύσεως άθεο νήπιο εμφυτεύουμε την ύπαρξη θεού– η πίστη στην ύπαρξη θεών. Και μάλιστα παρεμβατικών και εξαγοράσιμων.
Από την άλλη, εννοείς ότι αν δεν υπήρχε ο δόλιος δεν θα υπήρχε και ο άδολος; Ψεύδος-Αλήθεια; Ανηθικότητα-Ηθική; Κακία-Αρετή; Πώς κατέληξες σ’ αυτήν την συνθήκη; Θεωρείς ότι η δέσμευση αυτή είναι εγγενής στο ζώο-άνθρωπο ή ότι οφείλεται στο σκεπτόμενο ζώο, εκείνο που γνωρίζει το άφευκτο του θανάτου; Η μη γνώση μας του όντως όντος δεν το ορίζει ως μη ον. Απλώς είναι στην φύση του ελλόγου να δημιουργεί «εκ του μη όντος». Και θεούς, και ψεύδος, και ανηθικότητα, και κακία. [Είναι λάθος το «δημιουργεί», αλλά το χρησιμοποιώ ενδεικτικά.]

Άθεος είπε...

Αγαπητή μου ar_ia θα σου εξηγήσω τώρα αν είναι κακό ή καλό να πιστεύει κάποιος. Η πίστη είναι σαν τα ναρκωτικά, εξ ου και η ρήση για το όπιο του λαού. Όμως άλλοι παίρνουν σκληρά κι άλλοι μαλακά και οι περισσότεροι απλά καπνίζουν και αισθάνονται καλύτερα. Μα και οι πρώτοι μετά τη δόση δεν αισθάνονται καλύτερα… Πού ξέρεις πού θα σε οδηγήσει ακόμα και το ένα τσιγαριλίκι… κατάλαβες τώρα…
Για το θέμα αυτό όμως, έχω έτοιμη ανάρτηση που θα δημοσιευτεί στις 16 Δεκέμβρη!
Θα αναφέρεται σε κάτι… περί βλακείας…

AlexMil νομίζω ότι έπιασες τη ρίζα της αθεΐας! Ακριβώς αυτό είναι και ακριβώς προς τα κει το πάω κι εγώ! Πράγματι, δεν γίνεται άθεος κανείς επειδή μισεί παπάδες και θεούς, αλλά αναγκαστικά φτάνει κανείς να απορρίψει το θείο, προκειμένου να εξηγήσει τον κόσμο νομοτελειακά και χωρίς να μισεί κανέναν! Η θρησκεία απλά μας αποξενώνει από τον κόσμο μας και μας παραδίδει υποταγμένους στην εγκόσμια εξουσία. Όποιος δεν το αντελήφθη αυτό, λυπάμαι, αλλά τζάμπα έζησε!

Φίλε μου nkarakasis αν σου απαντούσα σε όσα έθιξες, θα έκανα άλλη μια ανάρτηση. Την φιλάω για το μέλλον. Όμως πολύ ιδεαλιστική η σκέψη σου. Ωραία λόγια, σαν κήρυγμα, χωρίς πρακτική εφαρμογή. Αν υπάρχουν ένθεοι επόμενο είναι να υπάρχουν και άθεοι, όμως τούμπαλιν δεν υπάρχει!
Όταν ο άνθρωπος φτιάχνει θεούς, δεν μπορεί να περιμένει το δημιούργημά του να τον ακούσει… έτσι δεν είναι; Άρα, άλλοι τους έφτιαξαν και άλλοι τους πιστεύουν!
Ούτε να λες ότι ο μεσαίωνας δεν μας αφορά, ή μας αφορά όσο και η μικρασιατική καταστροφή, γιατί και ο μεσαίωνας μας αφορά και η μικρασιατική καταστροφή! Είναι η ιστορία μας που πρέπει να διδασκόμαστε από αυτήν κι όχι να την ξεχνάμε, επειδή είναι μελανή!
Τέλος, την αγάπη πρέπει να την αναζητούμε στην πράξη και στην ανιδιοτέλεια και όχι στα αφηρημένα κηρύγματα και στην ανταμοιβή του παραδείσου!

ΓΙΩΡΓΗΣ είπε...

Κύριε Άθεε

Αρχικά θέλω να σας αφήσω τα διαπιστευτήριά μου για να με αποδεχθείτε ως σχολιαστή στο ιστολόγιό σας.

Λέγομαι ΠΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΕΟΥ και αγαπημένοι μου φιλόσοφοι είναι ο Επίκουρος και ο Επίκτητος αλλά στην κορυφή έχω ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ.

Ο μοναδικός άθεος που μπορεί να σταθεί σε τραπέζι ενός διαλόγου ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ άθεος. Οι άλλοι όλοι είστε σε μια βάρκα φιλοσοφίας και άλλλες φορές βλέπετε την ανατολή και άλλες την δύση και ΠΑΝΤΑ οι ακροατές αναρωτιούνται... ξημέρωμα είναι ή βράδυ;;;;

Και μια λοιπόν που γλυκοχάραξε το βράδυ μας σας πληροφορώ ότι ο Επίκουρος ΔΕΝ ΣΥΝΕΘΕΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ. Το εμπνεύστηκαν ΜΟΝΟ ΑΝΙΔΕΟΙ φιλοσοφίας... αλλά ας σταματήσω ΕΔΩ γιατί αν ασχοληθώ με το Blog σας ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ με την μαυρόασπρη εικόνα της φιλοσοφίας στην οποία βρίσκεσται... αλλά που θα πάει... ΘΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ και όταν συμβεί αυτό θα κατανοήσετε πόσο ασήμαντη είναι η σκέψη σας.

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΘΕΟΥ. Στο filosofia.gr θα βρείτε τις σχετικές αποδείξεις καθώς και στον παρακάτω δεσμό: http://xigiorge2.blogspot.com/2009/07/blog-post_328.html

ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ;;;;;;;;

Καλό σας ξημέρωμα... αν και δεν βλέπω να γλυκοχαράζει για εσάς. ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΩΣ.

Argy Bargy είπε...

Η επιστημονική, εμπεριστατωμένη διάγνωση κατά DSM-IV-TR και ICD-10 είναι:

"Θύελλα στον εγκέφαλο"

kon1p είπε...

argy bargy, άσε τα σάπια...
Η διάγνωσή σου είναι τίτλος (στα ελληνικά) παλιάς ταινίας.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι πιο σοβαρό. Με την επίδραση των φυτοφαρμάκων στον ανθρώπινο εγκέφαλο...

Ανώνυμος είπε...

Όταν βρέθηκα σε μια χώρα πολύ έντονα επηρεασμένη από το θρησκευτικό της υπόβαθρο αναλογίστηκα καλά πόσο μαλάκες είναι...πολλές φορές βρέθηκα αντιμέτωπη με την βλακώδη ανάγκη τους να διαχωρίζουν τις γυναίκες από τους άνδρες ακόμη και στους δημόσιους χώρους...
Μετά όμως μπήκα στην φιλοσοφία της θρησκείας τους και είδα μία αρμονία και μια ηρεμία μια αναγκαστική τάξη αλλά κατά κάποιο τρόπο λειτουργική...πρέπει να διαχωρίσουμε όταν λέμε είμαι άθεος τι πράττω...
η εκκλησία χωρίζεται στο δόγμα αν δεν κάνω λάθος και στην λειτουργία...
Δόγμα είναι όλο το φιλοσοφικο ιστορικο φιλολογικο υπόβαθρο σε αυτό είμαι απόλυτα και κάθετα αντίθετη...χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι θα κινητοποιηθώ να διαδηλώσω αυτή μου την αντίθεση διότι δεν μου δημιουργείται ακόμα καμία ανάγκη. Αν όμως οποιοσδήποτε πλησιάσει το παιδί μου και του αρχίσει τις μαλακίες ή αν οποιοδήποτε από τα περιεχόμενα του βίντεο συμβεί στην Ελλάδα να είστε σίγουροι πως όχι μόνο θα μου δημιουργηθεί η ανάγκη αλλά θα τους κόψω τον κώλο...

Η λειτουργία τώρα της εκκλησίας είναι αναπόσπαστο κομάτι της παράδοσης...Για να μπορέσει το παιδί μου να καταλάβει και να επιλέξει πρέπει να την ζήσει... Μέχρις εκεί δεν με ενοχλεί και το κρίνω απαραίτητη προϋπόθεση της μελλοντικής αρνήσεως...εάν όμως οποιοσδήποτε αρχίσει να επιβάλλει τα έθιμα αυτά και χειρότερα ακόμα τα πραγματοποιεί με ζήλο και ικανοποίηση θα του κόψω τα απαυτά (βλέπε γιαγιάδες που κυκλοφορούν με λιβανιστήρια, ξεματιάσματα χωρίς πιρούνια, επανειλημμένη προσκόμιση του βρέφους στο ιερό για την λήψη της μαυροδάφνης)

Άθεος είπε...

Επιτέλους, να και ένας θεούσος που πουλάει εξυπνάδα!
Καλωσόρισες ΓΙΩΡΓΗ Χ.Ι. αν και θα πρέπει να έχεις θράσος για να κάνεις πρεμιέρα με τόσο προκλητικό σχόλιο.
Ξέρεις, εμείς εδώ, απεχθανόμαστε την προκλητικότητα και τους τσακωμούς.
Ό,τι και να μας χωρίζει, το αναφέρουμε με το γάντι γιατί θεωρούμε ότι εκφράζουμε απόψεις και δεν ριχνόμαστε στη μάχη για τη νίκη!
Κυρίως όμως προσπαθούμε να μην κάνουμε εμφάνιση αλαζόνα, ακόμα κι αν είμαστε 100% σίγουροι για τις απόψεις μας!
Όμως εδώ, φίλοι του Επίκουρου, δεν μπορούμε να ακούμε χριστιανούς να λένε ότι είναι αγαπημένοι του Επίκουρου, ακριβώς αυτοί που τόσο πολέμησαν τον Μεγάλο φιλόσοφο. Ούτε και του Επίκτητου, που έζησε μεταξύ του 1ου και 2ου αιώνα και δεν ήξερε τον υποτιθέμενο ιδρυτή της θρησκείας σας, εκείνης της, ξενόφερτης για την Ελλάδα, θρησκείας του χριστιανισμού! Οι στωικοί φιλόσοφοι ήταν οι ειδωλολάτρες και τα μιάσματα των χριστιανών και ξαφνικά εσύ τους αποκαλείς «αγαπημένους»…
Αν πάω λίγο πιο κάτω στο σχόλιό σου διαβάζω ότι θεωρείς τους άθεους… μηδενιστές! Μα έχω την εντύπωση ότι καθόλου δεν ασχολήθηκες με το blog που έχεις μπροστά σου. Ο υποφαινόμενος, σαν επικούρειος οπαδός θέλγεται από ιδανικά που στην κυριολεξία υμνούν την ζωή, τη φιλία, την αγάπη, την πατρίδα, την οικογένεια, την δικαιοσύνη και την ηθική και όλων εκείνων που η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κηρύττει για όλους τους ανθρώπους. Όλα δηλαδή εκείνα που εσείς σαν χριστιανοί τα καταδικάσατε στο βωμό για την μετά θάνατον ανταμοιβή και την «επιστροφή της ψυχής» στον ουτοπικό χώρο της υπέρβασης. Μηδενίσατε τη ζωή για να απολαύσετε την… μετά θάνατο αιωνιότητα, χωρίς να ντρέπεστε που εδώ και 17 αιώνες χύσατε ποτάμι το αίμα αθώων συνανθρώπων σας, κρίνοντάς τους με λογική που σήμερα κατονομάζουμε σκοταδιστική, μεσαιωνική ή οπισθοδρομική, γιατί πισωδρομήσατε την εξέλιξη της ανθρωπότητας πάνω από χίλια χρόνια!
Έπρεπε σαν πολέμιοι της επιστήμης και της λογικής να μην καταπιάνεστε καν να μιλήσετε για επιστήμη!
Ανοίγοντας τα blog σου, Γιώργη, διαπίστωσα ότι υπέρμετρα ασχολείσαι με αυτήν χωρίς να έχεις επιστημολογική κατάρτιση. Και πώς μπορεί να έχει κάποιος τέτοια όταν αντιπαρατίθεται στην επιστήμη με θεολογία και ιδιαίτερα με την αντιεπιστημονική «Γένεση» της Π.Δ.!
Στο ένα σου blog γράφεις για την επιστήμη και συγκεκριμένα για τη φυσική ότι «η θεωρία έχει αστάθεια λογικής» και στο άλλο για «…επιστήμονες που συχνά διδάσκουν στα ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και… συνηγορούν στο λόγο του θεού!
Όταν ξαφνικά σου εμφανίζεται κάποιος που ξεδιάντροπα λέει «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΘΕΟΥ» σημαίνει ότι ζει στον κόσμο του και όταν με αλαζονεία απειλεί «αν ασχοληθώ με το Blog σας ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ» σημαίνει ότι αποξενωμένος από τον κόσμο του (να γιατί είσαι μηδενιστής) μάλλον έχει απολέσει τη σοβαρότητα και χαμένος σε ένα ξένο χώρο μάχεται με ανεμόμυλους!
Αν όμως η έπαρσή σου δεν κόπασε ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ! Έλα να δούμε με ποιόν θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι!

Argy Bargy διέγνωσες σχιζοειδή θύελλα στον εγκέφαλο;

Και η διάγνωση του kon1p δεν πάει πίσω!

Εσύ XRISTEO μπορείς να κάνεις σύγκριση από εκεί που βρίσκεσαι, γιατί έχεις λόγο σύγκρισης. Εκείνοι όμως που ξέρουν μόνο μια θρησκεία (αν και οι περισσότεροι ούτε και αυτήν) τι σύγκριση να κάνουν…
Αν ασχοληθείς όμως περισσότερο, νομίζω θα σου δημιουργηθεί η ανάγκη να κόψεις πολλούς κώλους!
Όσο για την παράδοση, μεγάλη παρεξήγηση φίλτατη. Αυτό που κάποιοι ρωμιοί το λένε παράδοση, εμείς το λέμε αποστασία!
Βλέπεις, άλλος έχει το όνομα και άλλοι τη χάρη! (βλέπε Ιουλιανό).

Argy Bargy είπε...

Ναι βρε kon1p, το ξέρω. Γι' αυτό και το έβαλα. Δεν έβαλα κλινική διάγνωση, ούτε και είναι σε κάποιο από τα εγχειρίδια που ανέφερα. Μπράβο πάντως που την ήξερες την ταινιούλα (μια μάπα της δεκαετίας του '80 - μην την δείτε).
Όσον αφορά τον τύπο, εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό που είπα για τη θύελλα που έχει ανακατέψει στο πτωχό του μυαλουδάκι μία γερή δόση ημιμάθειας, μπόλικης αμπελοφιλοσοφίας, πασπάλισμα θρησκείας και ζουμί κοτσανολογίας.
Αλλά αυτά δεν πιάνουν σε εμάς τους άθεους.

ar_ia είπε...

ΓΙΩΡΓΗ Χ.Ι. είδα πως στο μπλογκ σου γράφεις αυτό:
"Μην με ρωτάτε που και πως, μονάχα να γελάτε, κι αυτό το καταφέρνετε ΜΟΝΟ αν αγαπάτε."

Εγώ θα έλεγα να σταματήσεις να γελάς λοιπόν υποκριτικά γιατί οι τύπου "απειλές" που έγραψες εδώ μόνο ΑΓΑΠΗ δεν βγάζουν.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Χορτάσαμε από την πολύ αγάπη σας!!
Και ναι, εγώ είμαι περίεργη να δω πως γελάει ένα παρδαλό κατσίκι, δεν εχω δει ποτέ.

Μου αρέσει που λες και αυτό:
ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ;;;;;;;;

Kατανόησε πρώτα τι σημαίνει η λέξη ΑΓΑΠΗ!

H πολύ "αγάπη σας" βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Συγνώμη Άθεε, αν θες σβήστο το σχολιό μου αλλά μου την έδωσε!
Έχουν πάρει μια λέξη και την έχουν ξευτιλίσει ΕΝΤΕΛΩΣ!!!!!!!
Όλο γι' αυτήν την ρημαδοαγάπη μιλάνε αλλά ΠΟΥΘΕΝΑ δεν την έχω δει.
Σε αγαπάνε μόνο αν συμφωνείς μαζί τους.
Αν είσαι αντίθετος είσαι ΕΧΘΡΟΣ.
Γι΄αυτό ακριβώς ο κόσμος άρχισε να τους σιχαίνεται, γιατί άρχισε να βλέπει το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ τους πρόσωπο.

Dyer είπε...

Βρε Γιώργη γιατί ασχολείσαι με θέματα που δεν τα έχεις.
Δήλωσε απλά ότι πιστεύεις στο θεό (σεβαστό) και μην προσπαθείς να βγάλεις επιστημονικά συμπεράσματα από τη βίβλο, γίνεσαι γραφικός (σου μιλάω σαν φυσικός). Αλήθεια, σε προβλημάτισε ποτέ η περίπτωση, να έχει κάποιο λάθος ο τρόπος σκέψη σου;
Ο κύριος Άθεος σε αντιμετώπισε (για πρώτη φορά φαντάζομαι) με σεβασμό και ευγένεια. Αλλά πολλοί περιμένουν να γελάσουν.

Άθεος είπε...

Καλά έκανες και επικεντρώθηκες στην «αγάπη» των χριστιανών ar_ia, γιατί πολύ έπαιξαν οι χριστιανοί μ’ αυτήν τη λέξη!
Ο εριστικός αυτός τύπος, έχει μεγάλη άγνοια για τη θρησκεία του και φαίνεται ζει ακόμα το μεσαιωνικό του όνειρο. Ζει σε απόλυτο σκοτάδι και νομίζει ότι ακόμα κυριαρχεί σαν την Ιερά Εξέταση.
Αν πάλι επιμείνει να μας διδάξει για την αγάπη ας ρίξει μια ματιά σ’ αυτές τις ιστορίες αγάπης κι αν δεν νιώθει τόσο έλληνας ας περάσει κι από δω να γελάσουμε με το παρδαλό του κατσίκι!

Φίλε μου Dyer, εσένα σκέφτηκα μόλις έσκασε ο τύπος! Είπα, «ωχ κάποιος πατάει τον κάλο του Dyer». Εγώ είμαι συνηθισμένος από τέτοια και όταν αποφάσισα να κάνω μια ανάρτηση με το θέμα αυτό, ακριβώς αυτούς τους τύπους είχα στο μυαλό μου!
Αλλά δεν περίμενα να ακούσω από το στόμα τους ότι είναι φίλοι και του Επίκουρου…
Αυτό πώς το ερμηνεύεις…

ndemonicos είπε...

Μπήκα λοιπόν κι εγώ στο ιστολόγιο του Γιώργη Χ.Ι.
Και –επί τέλους!– έλαβα την απάντηση στο ζωτικώτατο ερώτημα που μια ολόκληρη ζωή με βασάνιζε και μ’ έκανε τα βράδια να στριφογυρίζω στο κρεβάτι μου όπως οι αφωρισμένοι στους τάφους τους!
Και λυτρώθηκα! Ναι, φίλοι μου, λυτρώθηκα! «Η κότα έκανε τ’ αυγό»... Και ηρέμησα!
Να ’σαι καλά, Γιώργη. Τώρα οι επιστήμες μπορούν άφοβα να προχωρήσουν, παγκόσμιε ευεργέτη! Και η φιλοσοφία βεβαίως. Την οποία είναι προφανές ότι εργάζεσαι, αφού αγαπημένο σου βιβλίο είναι η Κενή Διαθήκη. Όποιου θετικού νοήματος, εννοείται.
Μόνο πες μου πού θέλεις να στήσουμε το άγαλμά σου – τεράστιο και περικαλλές. Αν και θα πρότεινα να γκρεμίσουμε τον Παρθενώνα. Ή, αν προτιμάς, το άγαλμα της κυρα-Ελευθερίας. Ούτως ή άλλως κενό παντός είναι ως η κεφαλή υμών – και θα το ατενίζουν ασυγκρίτως περισσότεροι.

Γιατρός Του Ικα είπε...

Ο Γιώργης παιδιά,όπως η πλειονότητα των χριστιανών (αυτοορισθέντων) απολογητών φιλοσοφεί όπως θρησκεύει.
Δογματικά, με χαρακτηρισμούς που δεν μπαίνει καν στον κόπο να στηρίξει και με την (για μένα αυθάδη) επίκληση των συναισθημάτων λες και οι πιστοί έχουν το μονοπώλιο του συναισθήματος (αυτό το τελευταίο το θεωρώ τόσο υποτιμητικό που αλήθεια θα προτιμούσα να με βρίσει ευθέως κάποιος).Η αλαζονεία και η δοκησισοφία του θρησκευτικού τρόπου "σκέπτεσθαι" σε όλη τους την δόξα.

Ελπίζω Γιώργη για το καλό σου να έχουμε εμείς δίκιο και εσύ άδικο γιατί με τόση έπαρση και αυταρέσκεια αν υπάρχει (don't worry) ο θεός σου και αν όσα λέει περί ταπείνωσης τα εννοεί (άγνωσται γαρ αι βουλαί Αυτού,χαχαχαχα...) δε τη γλυτώνεις την κόλαση, που νά'χεις το Θεό (λέμε τώρα) μπάρμπα.

Dyer είπε...

Φίλε Άθεε επειδή έκανα μια βόλτα από το ιστολόγιο του Γιώργη θεώρησα περιττό να επικεντρωθώ στα του Επίκουρου, (άλλωστε νομίζω τον αναφέρει μόνο για εντυπωσιασμό) με συγκλόνισε όμως και με συνέτριψε η φράση του :
«Η Φυσική είναι επιστήμη που γεννήθηκε από την φιλοσοφία. Έτσι η φιλοσοφία σαν ανώτερη επιστήμη που ΕΙΝΑΙ, μπορεί να την παρακάμψει και να τεκμηριώσει για αυτήν».
Μετά από αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να λυπηθώ, Νομίζω ότι είναι άτομο, λόγω της βαθιάς του πίστης, με «ειδικές ικανότητες».

Άθεος είπε...

Αν σου έλεγαν Γιώργη ότι το blog σου θα διαφημιζόταν από έναν άθεο θα το πίστευες;
Ε, ρε γλέντια… σκέψου μόνο από περιέργεια να περνούν να δουν το blog σου μ’ αυτά που μας είπες, τι επισκεψιμότητα θα έχεις! Τι άλλο θες… τσάμπα διαφήμιση σου έκανα!
Πάντως φίλοι μου από μια μεριά σας ευχαριστώ για την αρωγή σας, όμως αν μάθουν κι άλλοι χριστιανοί ότι από δω μπορούν να κατευθυνθούν… «αμαρτωλές» ψυχές προς τα blog τους θα γίνει συνωστισμός!
Θα έρχονται κυνηγοί αρκούδας για προσηλυτιστικό σαφάρι!
…το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι…

Ανώνυμος είπε...

η αθεία μπορεί να είναι και αρετή. Αυτή η πρόταση στέκει. Και εγώ άθεος είμαι , ενάρετος δεν είμαι . Δεν μπορούν. Θέλω να κάνω πολλά πράγματα σε άλλους ανθρώπους που σίγουρα δεν θα είναι καλά για αυτούς. Ούτε η αθεία με εμποδίζει , ούτε και στο παρελθν που πίστευα με εμπόδιζε η πίστη να θέλω να τα κάνω. Εκείνο που με εμποδίζει είναι οι συνέπειες που ακολουθούν. Αν δεν υπήρχαν σίγουρα θα τα έκανα.

Άθεος είπε...

Δεν ξέρω αν θέλεις να πεις, Ανώνυμε, κάτι περισσότερο από το ότι η θρησκευτική πίστη δεν αποτελεί προϋπόθεση για εναρετώτερη ζωή. Όμως, έτσι όπως το θέτω εγώ, αν κάνεις καλό, τότε χωρίς υποκρισία το κάνεις επειδή το αισθάνεσαι και όχι για την ανταμοιβή ή επειδή ο φόβος ελλοχεύει!
Θέλω να πω έτσι υπάρχει κάποια αρετή!
Το άλλο εμείς το λέμε υποκρισία!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ φάση έχεις Άθεε!
Είσαι τρομερός!
Φοβερά επικοινωνιακός και γεμάτος χιούμορ!
Έριξα πολύ γέλιο με το ανέκδοτο.
Δεν χρειάζεται να έρθει ο Γιώργης για να γελάσουμε… μ’ αυτά που είπε γελάμε ακόμα… και κείνο το παρδαλό κατσίκι, που το βρήκες βρε θηρίο…
Να’ σαι καλά!
(Δημήτρης)

Ανώνυμος είπε...

Χάθηκα για λίγο φίλε μου και φαίνεται έχω χάσει επεισόδια!
Ιπτάμενα Μακαρονοτέρατα βλέπω, χριστιανούς γελωτοποιούς, απ’ όλα έχει το μαγαζί!
Αύριο σου υπόσχομαι θα τα διαβάσω όλα!
Κράτα γερά άθεε και μη σκιάζεσαι από παρδαλά κατσίκια!
Έχεις την αλήθεια με το μέρος σου!
(φίλος που του χάλασε το pc)

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Δημήτρη για τα κολακευτικά σου σχόλια.
Κάνω ό,τι μπορώ!

Ο επόμενος «ανώνυμος» μου είναι γνωστός… ήρθε από δω να γράψει το σχόλιο αυτό. Δεν του αρκούσε προφορικά να μου τα πει και ήθελε να τα δημοσιεύσει!
Δεν του χαλώ χατίρι!
Εξ’ άλλου αύριο, τον πρωινό του καφέ θα τον πιει σε internet café και θα…ασχοληθεί μαζί μου!
Να’ σαι καλά κι εσύ τρελλέ μου!

Άνεμος είπε...

Εγώ θα επιμείνω σε κάτι. Πρώτα πρέπει να οριστεί η έννοια "θεός", και μετά η έννοια "αθεΐα" ώστε να συμπεράνουμε κάτι με σιγουριά. Γιατί νομίζω πως εξακολουθούμε να μιλάμε για την έννοια "θεός" όπως την έχουν στο μυαλό τους οι θρησκευόμενοι. Όμως δεν είναι έτσι. Η πίστη των θρησκευομένων έχει διαστρευλώσει την ΑΡΧΕΤΥΠΗ έννοια "θεός". Σίγουρα έτσι όπως χρησιμοποιείς την έννοια θεό είμαι άθεος. Εντελώς όμως. Από μία άλλη σκοπιά όμως, απλώς είμαι άθρησκος...
Καλημέρα φίλε! Μια χαρά φασαρία κάνεις εδώ μέσα!

Άνεμος είπε...

Καλά πριν πέρασα στα γρήγορα τα σχόλια και μετά γυρίζοντας πίσω τι να δω; Έσκασε μύτη η ξανθιά και ήδη είχε πει περίπου ότι είπα;
Μέσα από την κουβέντα σας όμως, κατάλαβα ένα προβληματάκι. Και θα πω για μένα βέβαια όχι για τη Φοίβη. Δεν έχει ανάγκη αυτή.
Όταν λέω πως δεν έχω ιδέα αν υπάρχει θεός, θέλω να έχεις στο μυαλό σου πως δεν έχω κανένα υπέρτατο ον στο μυαλό μου, ούτε περιμένω να βρω κάτι τέτοιο. Και δεν εκπορεύεται καμία πίστη από τη διάθεσή μου να μη συμπεραίνω το κατά πόσο "υπάρχει θεός" από την έλλειψη αποδείξεων ύπαρξής του, και τις γελοίες θεωρήσεις των θρησκειών. Τελικά νομίζω πως η πίστη είναι που απομακρύνει από την Αρετή. Γιατί πίστη βρίσκεις εύκολα και σε άλλες καταστάσεις, μακρυά από τις θρησκείες. Η έλλειψη πίστης σε κάποια ή κάποιες θεότητες λοιπόν, είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος.

Φαντάζομαι τώρα πως πρέπει να ακονίσω τα μολύβια μου για να είμαι έτοιμος για όσα πεις...

Καλημέρα!!

Άθεος είπε...

Μα Aneme, γιατί να ακονίσεις τα… μαχαίρια… συγνώμη τα μολύβια…
Μια χαρά τα είπες, αν και με μπέρδεψες όταν δηλώνοντας ότι δεν πιστεύεις σε κάποιο υπέρτατο ον και την ίδια στιγμή δηλώνεις, όχι άθεος αλλά άθρησκος!
Γράφεις ακόμα ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά μου είσαι κι εσύ άθεος!
Τώρα τι να πιστέψω για σένα…
Ας σου πω εγώ, για μένα:
Πρώτα-πρώτα αναγνωρίζοντας πώς προέκυψε η ιδέα του θεού, από τους ημιάγριους, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι ήταν ο φόβος και η άγνοια αυτά που τον έκαναν να πλάσει με την φαντασία του ένα τέτοιο ον.
Μετά ήρθαν οι θρησκείες που λίγο πολύ η μια αντέγραφε την άλλη και όλες μαζί συγκλίνανε στην γονιμική μαγεία, στην πρωταρχική ιδέα δηλαδή.
Στο τέλος ήρθε η επιστήμη με τους νόμους, τις νομοτέλειες και φάνηκε καθαρά, ότι για να λειτουργήσει αυτός ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από κανέναν θεό. Η φυσική μας δίδαξε πώς δημιουργήθηκαν οι συνθήκες της νομοτέλειας της φύσης, από τα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου του Bing Bang και αρχίζουμε να κατανοούμε ότι σε μια τέτοια κατάσταση θα περιέλθει και πάλι το σύμπαν, όπως και στο «παρελθόν» είχε γίνει άπειρες φορές!
Η φιλοσοφία και η λογική μας οδηγεί ακόμα να δεχτούμε ότι, σύμφωνα με την τυχαιότητα των συμβάντων σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης δεν μπορεί να υπάρχει σκοπιμότητα, αυτό που κάποιοι το λένε θεία πρόνοια (η ιδέα είναι των Στωικών).
Δηλαδή αυτό που λέμε πολλές φορές: αν υπήρχε θεός θα το επέτρεπε αυτό…
Η υλιστική φιλοσοφία ανακάλυψε τους νόμους που διέπουν τη φύση (ύλη) και κατανόησε ότι το πνεύμα είναι δευτερεύον παράγων, που εμφανίζεται δηλαδή κάτω από την διεργασία της ύλης (συνείδηση).
Πώς μπορεί κάποιος, μετά απ’ όλα αυτά, να ισχυριστεί ότι το πνεύμα, η συνείδηση κάποιου… άυλου πνεύματος δημιούργησε την ύλη;
Είναι τόσο παράλογο, τόσο βλακώδες, που αν δεν έχει κανείς συμφέρον από την αλλοτρίωση των υποτακτικών του, δεν μπορεί να το δεχτεί!
Να γιατί η Εξουσία το δέχεται και το επιβάλει και όσοι το δέχονται υποτακτικά αλλοτριώνονται και εξηγούν τον κόσμο λανθασμένα. Γι’ αυτό δεν θα πάψω ποτέ να φωνάζω «Η θρησκεία είναι η δύναμη της εξαπάτησης στην οποία κάθε αλλοτριωμένος νους είναι έτοιμος να υποδουλωθεί».

Ανώνυμος είπε...

Εγώ βλέπω ειρωνείες προς τις διαφορετικές απόψεις από τους αυτοαποκαλούμενους άθεους και έντονη τάση να χαρακτηρίζουν όλους τους διαφωνούντες χριστιανούς.
Σας βολεύει ε;
Επίσης σχόλια του στυλ μακαρονοτέρας ισοδύναμο πιθανής θεότητας είναι απλώς γελοία.
Το μακαρονοτέρας είναι κάτι ειδικό ενώ η θεότητα κάτι γενικό και πιθανό.

Άθεος είπε...

Ένθεους, θεούσους και κυρίως πιστούς τους λέμε, γιατί μπορεί να είναι και μουσουλμάνοι.
Όμως, ποτέ δεν ειρωνευτήκαμε κάποιον αν δεν ήταν προκλητικός και αλαζόνας.
Προτιμάμε την ειρωνεία εκεί που οι άλλοι θα έβριζαν όταν στα καλά καθούμενα βρίζονται.
Όμως εδώ ανταλλάσσουμε απόψεις, δεν προσπαθούμε να γελοιοποιήσουμε κάποιον κάνοντας τα παρδαλά κατσίκια να γελούν κορδώνοντας ότι τα ξέρουν όλα…

Cross είπε...

Τι καταπληκτικό blog..
Το ανακάλυψα "τυχαίως" σκαλίζοντας το ιντερνετ.
Ίσως το πλέον ενδιαφέρον είναι τα κατα καίρους φανατισμένα σχόλια διαφόρων ατόμων τα οποία αδυνατούν να κατανοήσουν την έννοια της σκέψεως.
Διότι αυτό είναι που εκλείπει απο το πολιτισμό μας σήμερα (εξου και η ύπαρξη θρησκευόμενων και πολλαπλών θρησκειών).
Για μένα ο αθεισμός προήλθε ως φυσική απόρροια των σκέψεων μου..
Τελοσπάντων , συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας και συνεχίστε να σκέφτεστε ελεύθερα.

Άθεος είπε...

Είδες τι κάνει το σκάλισμα…
το ψάξιμο δηλαδή…
Χαίρομαι που το ψάχνεις,
…όμως γιατί αυτό το όνομα cross;
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Και να περνάς, πάντα έχουμε κάτι καλό!

Άνεμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Άνεμος είπε...

Θυμήθηκα τα χεβυ μέταλ νοιάτα μου ο γραφικός. Θεοί, τέρατα και άνθρωποι θα πεθάνουν μαζί στο τέλος, είχαν πει κάποιοι.

Λοιπόν που είναι η αντιλογία εδώ; Είναι τέσσερις...

1. Γέννηση "θεών".
Περιγράφεις τον τρόπο που προέκυψε ο "θεός" των θρησκειών. Νομίζω όμως πως ως έννοια είναι αρχέτυπη και μη διατυπωμένη. Και δε μπορούμε να αναζητούμε την έννοια "θεός" επηρεασμένοι από την επίκτητη μόλυνση των θρησκειών.

2. Σκοπιμότητα.
Πως την ορίζουμε; Αν μία εξελισσόμενη μαθηματική ακολουθία πρόκειται έτσι κι αλλιώς να καταλήξει σε κάποιο όριο, τότε αυτή η ακολουθία έχει το συγκεκριμένο "σκοπό";

3. Κβαντομηχανική.
Οι φιλοσοφικές προεκτάσεις της θεωρίας στήριξαν όσο κανείς παπάς τις θρησκείες. Πρώτα απ΄όλα έχει αξιώσει την τυχαιότητα και κατ' επέκταση την ελεύθερη συνειδητή βούληση. Αυτά λένε και οι χριστιανοί. Πριν όμως βρούμε κάποιον αλγόριθμο που να παράγει πραγματικά τυχαίους αριθμούς και όχι ψευδοτυχαίους, δεν πρόκειται να πειστώ για την περίφημη τόσο χριστιανική όσο και κβαντομηχανική "ελεύθερη βούληση". Όχι όσο θεωρώ πως παντού στο σύμπαν κυριαρχούν τα μαθηματικά. Η μόνη επιστήμη που υπήρχε ακόμη και πριν τη δημιουργία. Ώρες ώρες μοιάζει η κβαντομηχανική σαν μία επιστημονική συνωμοσία συγκάλυψης του ψέματος των θρησκειών. Στο τέλος οι κβαντομηχανικοί έτσι όπως πάνε θα ανακαλύψουν και τις τρεις μοναδικές θεότητες. Ίσως απλώς τις βρούν και τις τρεις πακέτο σε μία. Μάλλον θα έχει και ταμπελίτσα "Αγοράστε δύο θεότητες και πάρτε τη μία δώρο".

4. Άυλο πνεύμα.
Δε μπορώ να ορίσω τη λέξη πνεύμα, αλλά μπορώ με σιγουριά να πω πως πριν την αρχή του σύμπαντος, δεν υπήρχε ύλη. Ούτε καν ένα κουάρκ. Φυσικά και θεωρώ βλακώδεις τις θρησκειακές απόψεις, αλλά είναι βάσανο η ατέρμονη αναζήτηση του Λόγου-αιτίας της ύπαρξης. Αν δε μας ενδιαφέρει οκ. Προσωπικά με ενδιαφέρει γιατί δεν κατανοώ το γιατί ζούμε, και η επιστήμη δεν έχει θεωρήσει κανένα πιθανό Λόγο. Αν ήταν τυχαίο, τότε υπάρχει και ελεύθερη βούληση. Αλλά κάτι δεν κολλάει σε όλα αυτά. Δεν έχω ιδέα τι. Κάτι όμως δεν πάει καλά.

Artanis είπε...

Εγώ δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να απολογούμαστε ή να δίνουμε αναφορά αν πιστεύουμε ή όχι και γιατί...Δεν χρειάζεται αν ανατρέξω ούτε σε βίβλους, ούτε σε φιλοσοφίες ούτε και να ζητήσω ιατρική γνωμάτευση αν είμαι καλά εγώ ή εσείς...
Δεν πιστεύω και τελειωσε...
Γιατί να το ζαλίζουμε;;;
Εξάλλου, σε όποιον δεν αρέσει, έχει μια πληθώρα χριστιανικών/φανατικών/φονταμεταλιστών όπου σίγουρα θα βρούνε κι άλλους ομοίους τους, για να αναρρωτιούνται παρέα, αν οι άγγελοι είναι θηλυκοί ή αρσενικοί ή και τα δύο, ή οτιδήποτε άλλο από αυτά τα "κρίσιμα" ζητήματα...
(ή ποιο θα είναι το μέλλον της εκκλησίας, αν αποδειχτεί οτι υπάρχουν εξωγήινοι...)

Την φωτό/αγιογραφία θα την αντιγράψω...Τα λινκ τα είδα ήδη ενώ το βίντεο το φορτώνω τώρα...Οι ταχύτητες εδω πέρα, όπως σου έχω ξαναπεί, σέρνονται...
Σε φιλώ, τα λέμε...

Άθεος είπε...

Φίλε Άνεμε, αν και δεν κατάλαβα το σχόλιό σου θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το σκεπτικό σου. Θέλω να πω δεν κατάλαβα αν ρωτάς κάτι ή αν απλά τοποθετήθηκες.
1. Ο "θεός" των θρησκειών δεν είναι έννοια αρχέτυπη. Το αρχέτυπο βρίσκεται πολύ πιο πίσω στον Ανιμισμό. Το άλλο στάδιο είναι η γονιμική μαγεία, όπου οι θεοί πεθαίνουν και ανασταίνονται και τέλος η εξουσιαστική θρησκεία όπως τη διαμορφώσαμε και συνεχίζουμε να την διαμορφώνουμε.
2. Σκοπό κανένα πράγμα δεν έχει. Έκβαση μόνο που εξαρτάται από τους νόμους που το διέπουν και τη νόησή μας.
3. Εδώ έχεις κάνει χοντρά λάθη. Καμιά σχέση της κβαντομηχανικής και της θρησκείας. Τι πάει να πει κβαντομηχανική «ελεύθερη βούληση»;
Τι σημαίνει η φράση «επιστήμη που υπήρχε ακόμη και πριν τη δημιουργία» ή «…μοιάζει η κβαντομηχανική σαν μία επιστημονική συνωμοσία συγκάλυψης του ψέματος των θρησκειών». Ειδικά αυτό το τελευταίο δεν δίνει νόημα, τουλάχιστον σε μένα. Ίσως είχες κάτι άλλο στο μυαλό και δεν το διατύπωσες σωστά. Με λίγα λόγια καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει η κβαντομηχανική με τις θρησκείες! Μου θυμίζεις τον… κβαντικό έρωτα!
4. Τι σημαίνει «άυλο πνεύμα»; Ας είμαστε προσεχτικοί με τις εκφράσεις. Σε έναν διαλεκτικό υλιστή μιλάς, που προσέχει τη διατύπωση ώστε να βρίσκεται σε συνάφεια με τη φιλοσοφία του. Ας πούμε τι σημαίνει «πριν την αρχή του σύμπαντος, δεν υπήρχε ύλη». Το σύμπαν εκφράζει το «παν» Σύμπαν χωρίς ύλη για μένα είναι ακατανόητη φράση! Εν πάση περιπτώσει η «κβαντομηχανική» των θεολόγων έχει τόση λογική όση μπορεί να διδαχτεί μέσα στα κατηχητικά των θεολόγων. Δεν έχουν ούτε ορολογία επιστημονική και γι αυτό, εσύ σαν ηλεκτρονικός που είσαι, μην τσιμπάς!
Θα σου έλεγα και για την αντικειμενικότητα του «τυχαίου» αλλά θα τραβήξει πολύ. Αυτά για να είμαστε σύντομοι και σαφείς!

Έχεις δίκιο Artanis, στο κράτος και στην εξουσία να πεις γιατί πρέπει να απολογούμαστε. Εδώ, κορίτσι μου, βάζουν τα νήπια μηνών να απολογούνται ότι είναι χριστιανοί, όταν δεν μπορούν όχι μόνο να διαλέξουν, αλλά και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους! Τόσο απόλυτοι και εκβιαστικοί είναι και μετά σου λένε «όποιος θέλει πίσω μου ας έλθει».
Τι υποκρισία!
Κατάλαβες λοιπόν γιατί αγωνιζόμαστε… Αν η πίστη ήταν προσωπική υπόθεση και δεν άγγιξε τον διπλανό του πολύ που θα μας ένοιαζε, όμως επεμβαίνουν στη συνείδηση από την ηλικία εκείνη που ο εγκέφαλος δεν μπορεί ούτε και να σκεφτεί!

Άνεμος είπε...

Συμφωνούμε φίλε. Ο θεός των θρησκειών δεν είναι καθόλου αρχέτυπη έννοια. Οπότε αν συμφωνήσουμε πως μιλάμε για αυτόν, οκ, καμία διαφωνία.
Ως προς το σκοπό επίσης συμφωνούμε, οπότε πάλι οκ.
Όμως η κβαντομηχανική τυχαιότητα έχει άμεση σχέση με την ελεύθερη βούληση. Ίσως δεν το είπα καλά όντως. Όταν θεωρούμε πως το μέλλον δεν αιτιάζεται από το παρελθόν, είμαστε απόλυτα σε συμφωνία όχι μόνο με το θρησκεία αλλά και με τις κβαντομηχανικές θεωρήσεις. Η μεν θρησκεία φορτώνει όλα τα κακά στον άνθρωπο γιατί πάντα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει. Κάτι που προϋποθέτει την έλλειψη της απόλυτης εξάρτησης παρελθόντος και μέλλοντος. Αιτίου και αιτιατού. Κάτι που δίνει εξουσία στον άνθρωπο στο να καθορίζει το μέλλον. Και κάτι που μαζί με την εξουσία φορτώνει με ευθύνες την προσωπική επιλογή του καθενός η οποία δεν αιτιάζεται αλλά αποφασίζεται. Κάπως έτσι έχει και η βασική θεώρηση της αρχής της απροσδιοριστίας η οποία αυθαίρετα αξιώνει τυχαιότητα λόγω της μη δυνατότητας παθητικής παρατήρησης. Εγώ από την άλλη πιστεύω πως όλα αιτιάζονται και πως δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Η κβαντομηχανική και οι θρησκείες, στηρίζουν την ελεύθερη βούληση. Μεταξύ αιτίου και αιτιατού, βάζουν και το χέρι της παρατήρησης και της βούλησης του ανθρώπου. Γιατί όχι μόνο οι πράξεις, αλλά ακόμη και οι σκέψεις ενός ανθρώπου οι οποίες είναι κατ' εξοχήν ηλεκτροχημικές διεργασίες, δεν αιτιάζονται αλλά εμπεριέχουν τύχη και άπειρα πιθανά μέλλοντα. Γι αυτό λέω πως οι φιλοσοφικές προεκτάσεις της αρχής της απροσδιοριστίας στηρίζουν τα όσα λένε οι παπάδες. Πες με μοιρολάτρη, αλλά πιστεύω πως όλα αιτιάζονται. Τίποτα τυχαίο. Και ξέρεις ακόμη και ο Χάιζενμπεργκ διαφωνούσε με τις φιλοσοφικές προεκτάσεις που φορτώθηκαν αργότερα στις αρχικές διαπιστώσεις του. Έχω διάφορους συνδέσμους όπου τα εξηγώ καλύτερα τα παραπάνω. Αν θέλεις, στους στέλνω, μήπως και πάλι δεν έγινα κατανοητός.
Και τέλος να ρωτήσω κάτι; Πιστεύεις πως υπαρχει περίπτωση σε οποιοδήποτε πιθανό κόσμο να μην ισχύουν τα μαθηματικά ακριβώς όπως τα γνωρίζουμε; Μπορούμε να βρούμε χωροχρόνους που να μην ισχύει η φυσική όπως την ξέρουμε, η χημεία όπως την ξέρουμε, αλλά τα μαθηματικά θα είναι πάντα ίδια. Πάντα ένα κι ένα θα κάνουν δύο. Και δεν πιστεύω να σου αρέσει το παράδειγμα που λέει "Κι όμως ο Αδάμ και η Εύα μας έκαναν δισεκατομμύρια"!

Άθεος είπε...

Δεν ξέρω φίλε μου πόσο συμφωνούμε, αλλά να σου πω και κάτι άλλο… γιατί να συμφωνούμε… σε όλα πρέπει να συμφωνήσουμε… ας μας διαφοροποιεί και κάτι!
Δεν είμαι τόσο εγωιστής ώστε να θέλω και οι άλλοι να πιστεύουν ό,τι κι εγώ. Διαφορετικές εμπειρίες έχουμε, διαφορετικά πράγματα διδαχτήκαμε, όταν μιλάμε για υποκειμενικά πράγματα, ο καθένας είναι ο εαυτός του, όμως φίλε μου, όταν μιλάμε αντικειμενικά πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με την επιστήμη και με όσα αυτή μας προσέφερε, θεωρητικά, πειραματικά ακόμα και υποθετικά για όσα μπορούμε να τα στηρίξουμε σε μια θεωρία. Τώρα, τα μαθηματικά είναι παντού τα ίδια. Μπορεί το σύστημα να διαφέρει. Εμείς, επειδή είχαμε 10 δάχτυλα μας ευνόησε το δεκαδικό σύστημα. Αν είχαμε 8 θα μας ήταν πιο προσιτό το οχταδικό σύστημα! Οι νόμοι της φυσικής δημιουργήθηκαν όταν το σύμπαν αναπλάθονταν μετά την πρωταρχική έκρηξη. Αν διαμορφωνόταν διαφορετικές καταστάσεις η δομή της ύλης θα ήταν διαφορετική. Ποιος μπορεί να πει ότι εδώ η βαρύτητα είναι αυτή και σε άλλο πλανήτη διαφορετική.
Όσο πάλι για τη σχέση θρησκείας φυσικής δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Πολλοί αετονύχηδες παραποίησαν φράσεις του Αινστάιν ή του Χάιζενμπεργκ ή το παρατράβηξαν πέρα από τις συμπτώσεις που ανακάλυψε ο Φρίτζοφ Κάπρα μεταξύ Ταό και Κβαντομηχανικής.
Άλλο πράγμα η απροσδιοριστία που δεν μπορεί ταυτόχρονα να μετρήσει την ορμή και τη θέση ενός σωματιδίου και άλλο πράγμα η ελεύθερη βούληση των θρησκειών. Διάβασε για τους Πελαγιανιστές και τον Αυγουστίνο και δεν θα καταφέρεις ποτέ να βρεις μια ομοιότητα με τη φυσική.
Όπως σου έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο η τυχαιότητα είναι αντικειμενική.
Το τυχαίο δεν είναι άρνηση της αιτιότητας, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά έκφραση του πλούτου των προσδιορισμών του όντος, μέσα στους όρους της πραγματοποίησής του. Δηλαδή, αυτό που παρουσιάζεται σαν τυχαίο, πρέπει να ξέρεις ότι είναι προϊόν της δράσης πολλών αιτίων. Οι πιθανότητες δεν είναι τίποτα άλλο από μια μαθηματική μορφή του τυχαίου, όπως και η έκφραση των δυνατοτήτων που γίνονται πραγματικότητες σε συγκεκριμένες συνθήκες (νόμος πιθανοτήτων, στατιστική).
Αν μπερδέψουμε υλιστικές έννοιες με ιδεατές απόψεις, μπερδεμένα θα είναι και τα συμπεράσματά μας.
Τέλος πρέπει να σου πω ότι η φιλοσοφία είναι επιστημονική μόνο όταν αποσκοπεί στην αναζήτηση των γενικών νόμων της πραγματικότητας, δηλαδή όταν ορίζεται υλιστικά και επιστημονικά και όχι ιδεαλιστικά ή θεολογικά!
Γι αυτό και επιμένω Όσοι θεολογούν δεν μπορούν να συμμετέχουν σε επιστημονικές συζητήσεις, γιατί η θεολογία δεν είναι επιστήμη!

Dyer είπε...

Ο Anemos γράφει «Όμως η κβαντομηχανική τυχαιότητα έχει άμεση σχέση με την ελεύθερη βούληση.» Λάθος.
Η ελεύθερη βούληση οδηγεί σε μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη κατάσταση πλήρως προσδιορισμένη (αιτιοκρατική συνήθως). Σε μια καθαρά προσδιορισμένη κατάσταση μπορούμε να καταλήξουμε και τυχαία (μη προσδιορίσιμη εκ των προτέρων αλλά πολύ συγκεκριμένη εν τέλη).
Τα στοιχειώδη σωματίδια παρουσιάζουν ένα δυϊσμό στην συμπεριφορά τους (σαν να ταλαντώνονται μεταξύ σωματιδίου και κύματος). Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι μια κατάσταση απροσδιοριστίας (αρχή της απροσδιοριστία), μια διττή συμπεριφορά που δεν αποκρυσταλλώνεται σε καμιά από τις δυο καταστάσεις. Ανάλογα με την παρατήρηση προβάλλεται περισσότερο η μια ή η άλλη συμπεριφορά.
Η προβολή της Φυσικής στην Φιλοσοφία θέλει πολύ προσοχή για να μη γίνουμε ΟΟΔΕ.

Dyer είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Άθεος είπε...

Τι ρωτάς Dyer, εδώ ο Άνεμος όχι το δικό του σχόλιο έσβησε, αλλά και δυο δικά μου!
Ήθελα να ήξερα τι έγινε…
Πώς το έκανες ρε μάγκα;

Άθεος είπε...

Αφού το έκανες μια φορά μπορείς να το ξανακάνεις;
Παραθέτω τα σχόλια πάλι.

Σχόλιο 1
Φίλε Άνεμε, αν και δεν κατάλαβα το σχόλιό σου θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το σκεπτικό σου. Θέλω να πω δεν κατάλαβα αν ρωτάς κάτι ή αν απλά τοποθετήθηκες.
1. Ο "θεός" των θρησκειών δεν είναι έννοια αρχέτυπη. Το αρχέτυπο βρίσκεται πολύ πιο πίσω στον Ανιμισμό. Το άλλο στάδιο είναι η γονιμική μαγεία, όπου οι θεοί πεθαίνουν και ανασταίνονται και τέλος η εξουσιαστική θρησκεία όπως τη διαμορφώσαμε και συνεχίζουμε να την διαμορφώνουμε.
2. Σκοπό κανένα πράγμα δεν έχει. Έκβαση μόνο που εξαρτάται από τη νόησή μας.
3. Εδώ έχεις κάνει χοντρά λάθη. Καμιά σχέση της κβαντομηχανικής και της θρησκείας. Τι πάει να πει κβαντομηχανική «ελεύθερη βούληση»;
Τι σημαίνει η φράση «επιστήμη που υπήρχε ακόμη και πριν τη δημιουργία» ή «…μοιάζει η κβαντομηχανική σαν μία επιστημονική συνωμοσία συγκάλυψης του ψέματος των θρησκειών». Ειδικά αυτό το τελευταίο δεν δίνει νόημα, τουλάχιστον σε μένα. Ίσως είχες κάτι άλλο στο μυαλό και δεν το διατύπωσες σωστά. Με λίγα λόγια καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει η κβαντομηχανική με τις θρησκείες! Μου θυμίζεις τον… κβαντικό έρωτα!
4. Τι σημαίνει «άυλο πνεύμα»; Ας είμαστε προσεχτικοί με τις εκφράσεις. Σε έναν διαλεκτικό υλιστή μιλάς, που προσέχει τη διατύπωση ώστε να βρίσκεται σε συνάφεια με τη φιλοσοφία του. Ας πούμε τι σημαίνει «πριν την αρχή του σύμπαντος, δεν υπήρχε ύλη». Το σύμπαν εκφράζει το «παν» Σύμπαν χωρίς ύλη για μένα είναι ακατανόητη φράση!
Θα σου έλεγα και για την αντικειμενικότητα του «τυχαίου» αλλά θα τραβήξει πολύ. Αυτά για να είμαστε σύντομοι και σαφείς!

Έχεις δίκιο Artanis, στο κράτος και στην εξουσία να πεις γιατί πρέπει να απολογούμαστε. Εδώ, κορίτσι μου, βάζουν τα νήπια μηνών να απολογούνται ότι είναι χριστιανοί, όταν δεν μπορούν όχι μόνο να διαλέξουν, αλλά και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους! Τόσο απόλυτοι και εκβιαστικοί είναι και μετά σου λένε «όποιος θέλει πίσω μου ας έλθει».
Τι υποκρισία!
Κατάλαβες λοιπόν γιατί αγωνιζόμαστε… Αν η πίστη ήταν προσωπική υπόθεση και δεν άγγιξε τον διπλανό του πολύ που θα μας ένοιαζε, όμως επεμβαίνουν στη συνείδηση από την ηλικία εκείνη που ο εγκέφαλος δεν μπορεί ούτε και να σκεφτεί!

Άθεος είπε...

Σβήσε κι αυτό τώρα

Άθεος είπε...

Σχόλιο 2
Δεν ξέρω φίλε μου πόσο συμφωνούμε, αλλά να σου πω και κάτι άλλο… γιατί να συμφωνούμε… σε όλα πρέπει να συμφωνήσουμε… ας μας διαφοροποιεί και κάτι!
Δεν είμαι τόσο εγωιστής ώστε να θέλω και οι άλλοι να πιστεύουν ό,τι κι εγώ. Διαφορετικές εμπειρίες έχουμε, διαφορετικά πράγματα διδαχτήκαμε, όταν μιλάμε για υποκειμενικά πράγματα, ο καθένας είναι ο εαυτός του, όμως φίλε μου, όταν μιλάμε αντικειμενικά πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με την επιστήμη και με όσα αυτή μας προσέφερε, θεωρητικά, πειραματικά ακόμα και υποθετικά για όσα μπορούμε να τα στηρίξουμε σε μια θεωρία. Τώρα, τα μαθηματικά είναι παντού τα ίδια. Μπορεί το σύστημα να διαφέρει. Εμείς, επειδή είχαμε 10 δάχτυλα μας ευνόησε το δεκαδικό σύστημα. Αν είχαμε 8 θα μας ήταν πιο προσιτό το οχταδικό σύστημα! Οι νόμοι της φυσικής δημιουργήθηκαν όταν το σύμπαν αναπλάθονταν μετά την πρωταρχική έκρηξη. Αν διαμορφωνόταν διαφορετικές καταστάσεις η δομή της ύλης θα ήταν διαφορετική. Ποιος μπορεί να πει ότι εδώ η βαρύτητα είναι αυτή και σε άλλο πλανήτη διαφορετική.
Όσο πάλι για τη σχέση θρησκείας φυσικής δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Πολλοί αετονύχηδες παραποίησαν φράσεις του Αινστάιν ή του Χάιζενμπεργκ ή το παρατράβηξαν πέρα από τις συμπτώσεις που ανακάλυψε ο Φρίτζοφ Κάπρα μεταξύ Ταό και Κβαντομηχανικής.
Άλλο πράγμα η απροσδιοριστία που δεν μπορεί ταυτόχρονα να μετρήσει την ορμή και τη θέση ενός σωματιδίου και άλλο πράγμα η ελεύθερη βούληση των θρησκειών. Διάβασε για τους Πελαγιανιστές και τον Αυγουστίνο και δεν θα καταφέρεις ποτέ να βρεις μια ομοιότητα με τη φυσική.

Άθεος είπε...

Συνέχεια:
Όπως σου έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο η τυχαιότητα είναι αντικειμενική.
Το τυχαίο δεν είναι άρνηση της αιτιότητας, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά έκφραση του πλούτου των προσδιορισμών του όντος, μέσα στους όρους της πραγματοποίησής του. Δηλαδή, αυτό που παρουσιάζεται σαν τυχαίο, πρέπει να ξέρεις ότι είναι προϊόν της δράσης πολλών αιτίων. Οι πιθανότητες δεν είναι τίποτα άλλο από μια μαθηματική μορφή του τυχαίου, όπως και η έκφραση των δυνατοτήτων που γίνονται πραγματικότητες σε συγκεκριμένες συνθήκες (νόμος πιθανοτήτων, στατιστική).
Αν μπερδέψουμε υλιστικές έννοιες με ιδεατές απόψεις, μπερδεμένα θα είναι και τα συμπεράσματά μας.
Τέλος πρέπει να σου πω ότι η φιλοσοφία είναι επιστημονική μόνο όταν αποσκοπεί στην αναζήτηση των γενικών νόμων της πραγματικότητας, δηλαδή όταν ορίζεται υλιστικά και επιστημονικά και όχι ιδεαλιστικά ή θεολογικά!
Γι αυτό και επιμένω Όσοι θεολογούν δεν μπορούν να συμμετέχουν σε επιστημονικές συζητήσεις, γιατί η θεολογία δεν είναι επιστήμη!

Άθεος είπε...

Dyer αν θέλεις στείλε μου ένα email

Άνεμος είπε...

Εντάξει. Εγώ βάζω τα τελευταία μου σχόλια μάλλον και αποχωρώ. Δηλαδή τι πιστεύετε; Πως είμαι κανα χακεράκι;
Τρελάθηκε το blogspot και μου έλεγε πως δε δημοσιεύτηκε το σχόλιό μου. Το ξαναέβαλα και μετά το έβλεπα δύο φορές. Πραγματικά συνομωσιολογείτε για να λέτε τέτοια πράγματα. Αν θέλετε, μπορώ να σας δείξω το δικό μου blog που δείχνει πάντα 2 σχόλια λιγότερα στον πανόπτη. Έτσι, έχω μονίμως δύο τεστ αδημοσίευτα ώστε να φαίνεται αν υπάρχει σχόλιο. Αν τα παίζει το blogspot δε φταίω εγώ. Έχω πάντως όλα τα σχόλια σε mail και κανένα πρόβλημα δεν έχω να τα δείτε. Πάλι τα ίδια λοιπόν. Οκ! Αυτό το "σβήσε κι αυτό τώρα" επειδή δεν είναι εποικοδομητικό, γεια χαρά. Τελικά ποτέ δε θα συνεργαστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους σε αυτή τη χώρα. Μια ζωή πόλεμο θα έχουμε. Γεια χαρά. Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον όσα γράφετε εδώ, γιατί αυτό δεν αλλάζει. Θα ήμουν μεγάλος ψεύτης αν ξαφνικά ανακάλυπτα πως οι κουβέντες εδώ δεν έχουν ενδιαφέρον επειδή συναντώ απαξίωση και καχυποψία. Αλλά δεν ήρθα για πόλεμο. Οπότε, σκοπός πλέον δεν υπάρχει. Έτσι, αναπόφευκτα, η ψευδοελεύθερή μου βούληση είναι να αποχωρήσω. Ευχαριστώ για τη σημασία που δώσατε στα λόγια μου και για το χρόνο σας όλο αυτό τον καιρό. Και μόνο να ξέρετε πως το τι λέει η επιστήμη καλά το ξέρω. Όμως το "αφού όταν το κοιτάζω αλλάζει θέση, άρα η κίνησή του δεν αιτιάζεται" δεν είναι επιστήμη. Είναι πίστη. Και μάλλιστα αυθαίρετη. Και μη βάζουμε δίπλα τον Αϊνστάιν με τους κβαντομηχανικούς. Δε συμφωνούσαν ούτε συμφωνούν.

ΠιΕλ είπε...

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το Θεώρημα της μη Πληρότητας του Γκέντελ που ισχύει για τη μαθηματική λογική, πρέπει να γράψουμε:

(Όσα εξηγεί)+(όσα δεν εξηγεί η επιστήμη)- (λογική)= (θρησκευτική πίστη)+ (συνέπειες του Θεωρήματος Γκέντελ)

Δεν είμαι ειδικός, ώστε να ξέρω πόσο το Θεώρημα του Γκέντελ επηρρεάζει τη μαθηματική λογική ούτε οποιαδήποτε από τις άλλες παραμέτρους της εξίσωσης, αλλά νομίζω ότι η επίδραση αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπ' οψιν. Αν μή τι άλλο για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας και ακρίβειας...

Τι λές και συ?

Άνεμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται αλλά δεν είναι δικό μου το πρόβλημα με τα σχόλια. Πάλι μου λέει πως δε μπορεί να ανέβει. Θα το κάνω δύο κομμάτια.

Συμφωνούμε φίλε. Ο θεός των θρησκειών δεν είναι καθόλου αρχέτυπη έννοια. Οπότε αν συμφωνήσουμε πως μιλάμε για αυτόν, οκ, καμία διαφωνία.
Ως προς το σκοπό επίσης συμφωνούμε, οπότε πάλι οκ.
Όμως η κβαντομηχανική τυχαιότητα έχει άμεση σχέση με την ελεύθερη βούληση. Ίσως δεν το είπα καλά όντως. Όταν θεωρούμε πως το μέλλον δεν αιτιάζεται από το παρελθόν, είμαστε απόλυτα σε συμφωνία όχι μόνο με το θρησκεία αλλά και με τις κβαντομηχανικές θεωρήσεις. Η μεν θρησκεία φορτώνει όλα τα κακά στον άνθρωπο γιατί πάντα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει. Κάτι που προϋποθέτει την έλλειψη της απόλυτης εξάρτησης παρελθόντος και μέλλοντος. Αιτίου και αιτιατού. Κάτι που δίνει εξουσία στον άνθρωπο στο να καθορίζει το μέλλον. Και κάτι που μαζί με την εξουσία φορτώνει με ευθύνες την προσωπική επιλογή του καθενός η οποία δεν αιτιάζεται αλλά αποφασίζεται. Κάπως έτσι έχει και η βασική θεώρηση της αρχής της απροσδιοριστίας η οποία αυθαίρετα αξιώνει τυχαιότητα λόγω της μη δυνατότητας παθητικής παρατήρησης.

Άνεμος είπε...

Εγώ από την άλλη πιστεύω πως όλα αιτιάζονται και πως δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Η κβαντομηχανική και οι θρησκείες, στηρίζουν την ελεύθερη βούληση. Μεταξύ αιτίου και αιτιατού, βάζουν και το χέρι της παρατήρησης και της βούλησης του ανθρώπου. Γιατί όχι μόνο οι πράξεις, αλλά ακόμη και οι σκέψεις ενός ανθρώπου οι οποίες είναι κατ' εξοχήν ηλεκτροχημικές διεργασίες, δεν αιτιάζονται αλλά εμπεριέχουν τύχη και άπειρα πιθανά μέλλοντα. Γι αυτό λέω πως οι φιλοσοφικές προεκτάσεις της αρχής της απροσδιοριστίας στηρίζουν τα όσα λένε οι παπάδες. Πες με μοιρολάτρη, αλλά πιστεύω πως όλα αιτιάζονται. Τίποτα τυχαίο. Και ξέρεις ακόμη και ο Χάιζενμπεργκ διαφωνούσε με τις φιλοσοφικές προεκτάσεις που φορτώθηκαν αργότερα στις αρχικές διαπιστώσεις του. Έχω διάφορους συνδέσμους όπου τα εξηγώ καλύτερα τα παραπάνω. Αν θέλεις, στους στέλνω, μήπως και πάλι δεν έγινα κατανοητός.
Και τέλος να ρωτήσω κάτι; Πιστεύεις πως υπαρχει περίπτωση σε οποιοδήποτε πιθανό κόσμο να μην ισχύουν τα μαθηματικά ακριβώς όπως τα γνωρίζουμε; Μπορούμε να βρούμε χωροχρόνους που να μην ισχύει η φυσική όπως την ξέρουμε, η χημεία όπως την ξέρουμε, αλλά τα μαθηματικά θα είναι πάντα ίδια. Πάντα ένα κι ένα θα κάνουν δύο. Και δεν πιστεύω να σου αρέσει το παράδειγμα που λέει "Κι όμως ο Αδάμ και η Εύα μας έκαναν δισεκατομμύρια"!

Άθεος είπε...

Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω, τώρα. Η θέση των σχολίων άλλαξε και φαίνεται… κβαντισμένος ο χώρος… ταχυονικά!
Θέλω να πω ότι το μέλλον προΐσταται του παρελθόντος! Το σχόλιο του Άνεμου έπεται της απάντησής μου!
Δεν ξέρω αν εσκεμμένα συνέβησαν όλα αυτά, από κάπου ή από λάθος του bloger όμως το σχόλιό σου Άνεμε σβήστηκε μαζί με το δικό μου. Πώς έγινε αυτό;
Κι ο Dyer ακόμα δεν μου έστειλε email να ξεκαθαρίσω κάτι που έχω στο μυαλό.
Όμως θα βρω την άκρη!

Άνεμος είπε...

Τρελαίνονται τα μηχανήματα θα τρελαθούμε κι εμείς;
Κι επειδή μάλλον παρεξηγώ το λόγο, ζητώ συγνώμη. Ίσως δεν καταλαβαίνω το χιούμορ σου ρε συ Άθεε!

Άθεος είπε...

Δεν πρόκειται για χιούμορ. Τόση ώρα εγώ σοβαρολογούσα!

Άθεος είπε...

Αγαπητέ ΠιΕλ συγνώμη για την αναστάτωση, όμως μας την πέσανε!
Κάτι προσπάθησαν να κάνουν αλλά δεν το κατάφεραν 100%. Μας τρέλαναν λίγο αλλά παραμένουμε ακμαίοι. Σε άλλες εποχές θα μας έκαιγαν.
Τώρα εσύ βάζεις πολύ δύσκολα προβλήματα. Όμως, το θεώρημα του Godel το έχεις εμπεδώσει εσύ;
Ο Godel μας έδειξε ότι η αξιωματική μέθοδος έχει ορισμένους ενδογενείς περιορισμούς που αποκλείουν τη δυνατότητα να αξιοματοποιηθεί πλήρως ακόμα και η συνηθισμένη αριθμητική των ακεραίων!
Όμως η εκπαιδευμένη μας λογική δεν μας επιτρέπει να την χρησιμοποιήσουμε, αν δεν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις. Υπάρχουν και μαθηματικά που δεν μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε, βλέπε Πουανκαρέ. Δηλαδή έχουμε αναξιοποίητες ακόμα θεωρίες που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Ας μην κάνουμε άλματα επίδειξης!

Dyer είπε...

Εγώ παντός email έστειλα.
Τελευταία όταν προσπαθώ να κάνω σύνδεση στο λογαριασμό μου βγάζει μήνυμα λάθους αλλά με συνδέει.
Ας γίνει ένα ξεκαθάρισμα από τον καθένα μας γιατί τα σχόλια έχουν γίνει αλαλούμ

Άθεος είπε...

Πού το έστειλες Dyer;
Στείλε μου τώρα ένα, όχι σχόλιο άλλά email δες το από το προφίλ μου

Άθεος είπε...

Εδώ ποιος έγραψε σχόλιο 7:40 και το έσβησε;
Τι γίνεται μου λέτε…

Ανώνυμος είπε...

Άθεε σου την έχουν πέσει, δεν το έχεις καταλάβει;

Άθεος είπε...

Εγώ δεν το κατάλαβα;
Για δες πώς άρχισε αυτό το άρθρο
«Μία δυσφορία πλανάται στον πέριξ χώρο του internet ανάμεσα όχι μόνο μεταξύ θεϊστών και σκεπτικιστών του παράλογου αλλά και ανάμεσα σε λεγόμενους προοδευτικούς, σκεπτικιστές και «άθεους» για τον τίτλο της σελίδας αυτής».
Τα συμπεράσματα δικά σας!

ΠιΕλ είπε...

Δεν είχα τη διάθεση να κάνω άλματα επίδειξης. Ούτε μπορώ να γνωρίζω τί θα γίνει στο μέλλον (στη χρήση των μαθηματικών του Πουανκαρέ αναφέρομαι). Απλά, με τα σημερινά δεδομένα έγραψα την εξίσωση νομίζω στην πιο πλήρη μορφή της. Αν στο μέλλον απορριφθεί το θεώρημα προφανώς θα απορριφθεί και η διόρθωσή μου. Από την άλλη, ίσως αποδειχθεί ότι το θεώρημα έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι τώρα φανταζόμαστε. Πόσες και πόσες φορές δεν ανακαλύπτουμε ιδεές που πρωτοειπώθηκαν πρίν από Χ χρόνια/αιώνες κτλ και δεν είχαμε φανταστεί ότι θα τις βρίσκαμε μπροστά μας?

[Τα λιγα που διάβασα για το Θ.Μη Πλ. τα διαβασα στο βιβλίο του Marcus de Sautoy 'The music of prime numbers'. Εψαξα λίγο στη Wiki, αλλά να σου πώ μου έπεσε 'βαριά'. Ειδικά τα περι Limitations στην εφαρμογή του θεωρήματος - που θα μας ενδιέφερε και περισσότερο - εγώ δεν κατάλαβα τίποτε! Επομένως και να ήθελα να κάνω άλματα επίδειξης μάλλον στο κενό θα έπεφτα...):)

ΠιΕλ είπε...

Ξέχασα να ευχηθώ καλή ιντερνετική... "ανάρρωση"! (αν και από ό,τι φαίνεται διατηρείς το ηθικό σου ακμαίο και αυτό ειναι καλός οιωνός):))

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Φίλε Άθεε ,ρώτησα κάποιον φίλο που έχει….. «μαύρη ζώνη» στο ίντερνετ και με είπε τα εξής: Έχουν αναφερθεί κατά καιρούς προβλήματα ιστοσελίδων που τα αποδίδανε σε χάκερ . Δεν πιστεύω πως είναι τόσο απλά τα πράγματα(αν και με την τεχνολογία, ποτέ μη λες ποτέ),πιστεύω πως εάν δεν υπάρχει κάποιου είδους διαρροή εκ των έσω (provider)- "otenet,hol,forthnet, κ.τ.λ." ,είναι απίθανο κάποιος να ενεργεί εις βάρος σου. Ακόμη κι αν έχουν το ip σου, το μόνο που μπορούν να βρουν είναι τo provider. Νομίζω πως το πρόβλημα ,πιθανός να επικεντρώνεται στο κατά καιρούς σέρβις της όποιας εταιρίας……

-Mπορείς να δεις μερικά πράματα περί ip σ' αυτό το site. Π.χ. βάζεις ένα ip και σου δείχνει από ποια πόλη είναι ο Provider.
http://whatismyipaddress.com/

-Μπορείς εύκολα να κρύψεις το ip με τον internet browser OperaTor
http://archetwist.com/opera/operator
όπου πατώντας ένα κουμπάκι ονομαζόμενο restart tor (δεξί κλικ στο εικονίδιο του ΟperaTor που βρίσκεται στην μπάρα κάτω δεξιά) αλλάζει το ip και φαίνεται σα να 'ρθε απ' το πουθενά. Αλλά αργεί πολύ το ίντερνετ με αλλαγμένο ip. Οπότε αν δεν έχεις λόγο να το χρησιμοποιήσεις, δε συμφέρει.

-Υπάρχει φυσικά και η λύση του restart στο modem για να αλλάξεις το ip.

-Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα να είναι περαστικό……

Άθεος είπε...

Είσαι καλός συζητητής ΠιΕλ και δεν θα ήθελα να αφήσω μια παρεξήγηση, αδίκως να πλανάται μέσα στα σχόλια αυτά. Το «άλμα επίδειξης» δεν το ανέφερα για σένα, αλλά για την επιστήμη γενικά. Θέλω να πω, ας μη βιαστούμε (την επιστημονική κοινότητα εννοώ) να κάνουμε άλματα. Ο χρόνος θα δείξει (στο μέλλον) πόσες από τις θεωρίες που αφήσαμε στο ράφι (Πουανκαρέ, Γκόντελ και άλλους) θα τις βρούμε μπροστά μας, όπως λες και ο ίδιος! Ακόμα και οι θεωρίες των χορδών μπορεί να εγκαταλειφθούν (όπως και εγκαταλείφθηκαν τη δεκαετία 70-80) και κάποια στιγμή θα τις ξεσκονίσουμε από το χρονοτούλαπο για να μας χρησιμεύσουν κάπου που σήμερα, όπως και τη λογική του Godel δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο μοντέλο που μας είναι περισσότερο οικείο!

Φίλε Σταύρο ό,τι και να ήταν πέρασε. Και το IP μπορώ να κρύψω και την μπάρα καταγγελίας στο πάνω μέρος της σελίδας από τον κώδικα. Δεν το κάνω. Ό,τι μπορούν να μου κάνουν θα το υποστώ και θα το αντιμετωπίσω… στωικά σαν… χριστιανός (μα τι λέω σήμερα…). Θέλω να πω, ότι με ενδιαφέρει να δω πού μπορεί να φτάσει η κακία κάποιων που αυτοχρίζονται υπηρέτες της αγάπης.
Τον πρώτο μήνα λειτουργίας, μου είχαν κάνει ανάλογες καταγγελίες και μέσω της google επανέφερα το blog στην αρχική του λειτουργία. Έκτοτε η επισκεψιμότητα για την προαναφερθείσα εταιρία μετράει περισσότερο παρά η αντίδραση των κακών. Το τελευταίο μόνο όσοι «αγαπούν» το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους!
Κατάλαβες έτσι….

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Καλά…. όσο γι’ αυτή την .....’’αγάπη’’ την βίωσα και την βιώνω στο ίντερνετ, όταν με είχαν μπλοκάρει το 1ο κανάλι μου στο youtube και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ…. ούτε 2 μήνες!!!! Το υπάρχον..... αντέχει ακόμη!!! Αλλά και εκτός ίντερνετ, στην προσωπική μας ζωή.... στη καθημερινότητα τέλος πάντων, βιώνουμε εν μέρη αυτή την..... ιδεολογικό κοινωνική θα έλεγα ,απόρριψη του Άθεου. Αλλά, δεν συγκινούμαστε από τέτοια, η λογική μας οδήγησε στο δρόμο της Αρετής. Ξέραμε και ξέρουμε πως είναι δύσκολος , μακρύς και με εμπόδια, δεν πρόκειται όμως με τίποτα, κανένας και κάτι να μας κάνει να τον αφήσουμε, παρόλο που ζούμε σε μια θεοδρομούμενη και θεοκρατούμενη κοινωνία.....

Υ.Γ – Τι έκανες βρε Αθεόφοβε στον Γιώργη κ’ εξαφανίστηκε.....

-Αλλά...... ούτε ένα ευχαριστώ ρε Γιώργη.... Τόση διαφήμιση σε έκανε ο..... ΆΘΕΟΣ οικοδεσπότης, Ντροπή!!!!!

Άθεος είπε...

Ακριβώς αυτό Σταύρο. Κινούμαι με αρετή και αυτοί με δόλο!
Τους αφήνω να δω μέχρι πού μπορούν να φτάσουν!
Ακόμα και να μου κλείσουν το blog για μένα και με τον τρόπο που θα το χειριστώ μετά θα τους έρθει η απάντηση μπούμερανγκ.
Όμως, όποιος θέλει να δει από τώρα ακόμα ποιος έχει αρετές το βλέπει!
Ποτέ μου δεν πήγα να πουλήσω πνεύμα σε ιδεολογικά αντίθετη σελίδα ή να την καταγγείλω με μια απλή κίνηση, όπως κάνουν αυτοί και πολύ περισσότερο να προ καλέσω με ένα σχόλιο σαν του Γιώργη!
Γιατί, περίμενες να το συνεχίσει ο τύπος…
Είδε τι παίζεται εδώ και κατάλαβε ότι δεν τον παίρνει! Καινούριος ήταν, σου λέει εδώ είναι καλό το μέρος να… διδάξω σοφία και… φυσική!
Όπως είδες, δεν χρειάστηκε, ούτε να βρίσουμε, ούτε να προκαλέσουμε με ανάλογα σχόλια. Ένα «Μολών Λαβέ» και τελείωσε!
Το να είσαι επικοινωνιακός είναι μεγάλο πράγμα. Το κάθε τι πρέπει να ξέρεις πώς να το πεις! Και λέγεται καλύτερα με όμορφο και πολιτισμένο τρόπο.
Πρόσεξε: πάντα πιο πολιτισμένο απ’ ότι ο συνομιλητής σου, ποτέ χειρότερο! Αυτό, εκτός των άλλων είναι και Αρετή!

Ανώνυμος είπε...

"Και λέγεται καλύτερα με όμορφο και πολιτισμένο τρόπο.
Πρόσεξε: πάντα πιο πολιτισμένο απ’ ότι ο συνομιλητής σου, ποτέ χειρότερο! Αυτό, εκτός των άλλων είναι και Αρετή!"


Η ευγένεια πολλές φορές αποτελεί το προσωπείο φριχτών πραγμάτων.Δεν είναι αρετή η θεατρική της χρήση.Δεν αναφέρομαι σε σένα.
Ένας αγαθός άνθρωπος μπορεί για διάφορες αιτίες(να τον πνίγει το δίκιο του για παράδειγμα) να γίνει αγενής και αγροίκος.

Άθεος είπε...

Και σε ποιον αναφέρεσαι, αν όχι σε μένα. Εγώ απαντώ στο φίλο μου τον Σταύρο και παράλληλα συμβουλεύω όποιον το διαβάσει για να προάγει ένα πολιτισμένο διάλογο. Αν καμιά βγει κανείς από τα ρούχα του, θα υπάρχουν τα προηγούμενα σχόλια για να δικαιολογηθεί! Το θέμα είναι να μην γίνεσαι τούρκος από την αρχή, για να αποφεύγονται και οι παρεξηγήσεις. Είναι απλό, έτσι δεν είναι…

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Σίγουρα Ανώνυμε αυτά που επισημάνεις ίσως και να ισχύουν (και δεν θέλω να πιστεύω πως εμπεριέχουν υπονοούμενα...)
-Πιστεύω πως αυτό που χρειάζεται σε έναν εποικοδομητικό και υγιές διάλογο, είναι πρωτίστως η ηρεμία και φυσικά να είμαστε επικοινωνιακοί,(σίγουρα βγαίνουμε σοφότεροι και καλύτεροι)και όχι να μας διακατέχει η αγένεια και η αγρικίλα, όπου το μόνο που θα μας αφήσει είναι το αίσθημα του μίσους που ίσως για κάποιους να είναι και το ζητούμενο...
Στο κάτω - κάτω εξηγούμαστε και δεν απολογούμαστε για να μας πνίγει κατά κάποιο τρόπο το δίκιο
Παραδείγματα καλής η κακής συμπεριφοράς υπάρχουν ουκ ολίγα και σε κάποιες περιπτώσεις η ειρωνεία πιστεύω πως είναι ενα καλό και ήπιο "όπλο". Από εμάς εξαρτάται τη στάση θα κρατήσουμε.... Ο καθένας μας κρίνει και κρίνεται....

Ανώνυμος είπε...

έχω ξεχάσει ποιος το έγραψε.
1. Δεν υπάρχει τίποτε.
2. Και αν υπήρχε δεν θα ήταν καταληπτό.
3.Και αν ήταν καταληπτό δεν θα μπερούσε να μεταδοθεί - εξηγηθεί.
Νομίζω ότι αυτό απαντάει στο αν υπάρχει ή όχι θεός. Επομένως είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει, αυτό που καθορίζει την αρετή είναι η απόφαση καθενός να είναι ή όχι ενάρετος. Δηλαδή και ένας άθεος και ένας πιστεύων σε θεό είναι ενάρετοι μόνο αν το θέλουν οι ίδιοι. Διαφορετικά οι άθεοι σταλινικοί καθώς και οι ιεροεξεταστές ήταν ενάρετοι.

Ανώνυμος είπε...

Η αθεΐα, σαν φιλοσοφική και επιστημονική πεποίθηση, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να φτάσει κανείς στην αλήθεια. Σαν σύστημα φιλοσοφικών και επιστημονικών αντιλήψεων, η αθεΐα με εργαλείο τον υλισμό, αρνείται την ύπαρξη του θεού και κάθε υπερφυσική δύναμη απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από κάθε παράλογη ιδέα που τον αποξενώνει από την πραγματικότητα.
Ο άθεος εξηγεί τον κόσμο και τα φαινόμενά του με επιστημονικό τρόπο, γιατί κάθε πραγματικό γεγονός, μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί!
Γι’ αυτό ο υλισμός είναι ακλόνητος, γιατί είναι αληθινός και η αθεΐα ένας σίγουρος δρόμος που αναπόφευκτα οδηγεί στην αλήθεια. Να γιατί «η Αθεΐα είναι Αρετή»!

Ακούγεται πολεμική δήλωση αυτο (και είναι βεβαια, γιατι στηρίζεσαι κατα κόρον σε ζεύγη αντιθέτων, οπότε δεκτόν, αλλά κατα τη γνώμη μου μη παραγωγικό). Δεύτερον, ακόυγεται αλλαζονικό. "Ο πιό σίγουρος τρόπος για να φτασεις στην αλήθεια.." Η Αθεϊα δεν είναι συστημα, είναι θέση και σταση με αφορμη ενα συγκεκριμένο θέμα (τον Θεο). Ο Υλισμος από την αλλη, δεν είναι εργαλείο, είναι σύστημα (αυτό φανερώνει εκείνη η κατάληξη -ισμός). Παρανόηση προφανώς..

Άθεος είπε...

Αγαπητέ fidelio δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείς παραγωγικό. Σαν πολεμική δήλωση μπορεί να ακούγεται αλαζονικό, όμως δεν κρύβει καμιά έπαρση αφού είναι αληθινό. Στην παράθεση που έκανες όμως (δεύτερη πρόταση) αντελήφθην το λάθος μου και το διορθώνω: Σαν φιλοσοφική και επιστημονική αντίληψη (κι όχι «σαν σύστημα φιλοσοφικών και επιστημονικών αντιλήψεων» η αθεΐα με εργαλείο τον υλισμό, αρνείται την ύπαρξη του θεού και κάθε υπερφυσική δύναμη…).
Τον υλισμό εδώ τον χρησιμοποιώ σαν εργαλείο γιατί στην προκειμένη περίπτωση (της αθεΐας) τον χρησιμοποιώ έτσι όπως θα χρησιμοποιούσαμε ένα σύστημα μοχλών, που ως γνωστόν στην ουσία οι μοχλοί είναι εργαλεία! Δεχτή όμως κι εδώ η παρατήρησή σου και εύστοχη αφού ο υλισμός είναι κάτι το γενικό σε σχέση με την αθεΐα που εκφράζει θέση, όπως λες, και είναι ειδικό.
Χαίρομαι για την παρέμβασή σου και σε ευχαριστώ για την υπόδειξή σου.

Radiobacter είπε...

Εγώ απορώ, με τους θρησκευόμενους, Πως ειναι δυνατόν να σειναι πεποισμένοι για την ύπαρξη του κατασκευαστή θεού και μάλιστα να την Θεωρούν αποδεδειγμενη.Αλήθει έχουν διαβάσει τη Βίβλο;.. Κι αν ναί τι κατάλαβαν από αυτήν... Από που φαινεται ότι όλα όσα εξιστορουνται είναι πράξεις θεού... Προφανώς επειδή ειναι ακατανότα, τα αποδίδουν σε Θεό.. Εγώ πάντως τα αποδίδω σε γιδιβοσκους
http://radiobacter.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

Άθεος είπε...

Έχεις δίκιο Theodore!
Ούτε διάβασαν τη Βίβλο, αλλά και να την διάβαζαν δεν θα την κατανοούσαν!
Όχι ότι είναι δύσκολη, αλλά χωρίς να ξέρουν ποιοι την έγραψαν, πότε και γιατί, τα συμπεράσματά τους θα ήταν λανθασμένα!
Ε, καλά, δεν ήταν γιδοβοσκοί, σαν τους δικούς μας σε λιβάδια, αλλά νομάδες ερημίτες που δεν έβλεπαν ψυχή, πίστευαν σε ό,τι τους έλεγαν!

Unknown είπε...

Κλασσική τακτική μέγιστης φανατικής βλακείας:
1. Αφαιρούμε τον Αρχαίο Ελληνα απο την ευθύνη της εφεύρεση σου που δεν ανταποκρίνεται στις ιδεολογίες μας.
2. Απαξιώνουμε όλα τα χαρακτηριστικά του ορισμού της υπαρκτής λέξης "παράδοξο" και προχωρούμε υποβαθμίζοντας υποτίθεμενους ξένους ή "όχι και τόσο συμαντικούς ανθρώπους" με ανελικρίνεια.
3. Πλήρης αγνόηση των θεμελιωδών κανόνων της λογικής και ψετολαϊκιστικες, αυτιστικά-ακουστηκές φράσεις(παρδαλο κατσίκι, να γελάσουμε και εμείς μπλα-μπλα-μπλα-μπλα) και ανόητη διαστρέβλωση των λέξεολογικών ορισμών( φιλοσοφιαλογική και μπλα μπλα μπλα). Χλευασμός των ιδεών και της εφευρετικής ικανότητας του μπλόγκερ.
4. Επιστροφή σε μιά έκδοση λανθασμένου συλλογισμού λογικής και λανθασμένη αντίληψη της λέξης απόδειξει".Επείδη το σύμπαν υπάρχει δεν σημαίνει ότι ένας υποτηθέμενος θεός αναγκαστικά το δημιούργησε. Εχουμε ίδια ανακαλύψει θεωρητικά γεγονότα που θέτουν τα υποατομικά σωματίδια ώς δημιουργούς τηε μεγάλης έκρηξης.
Το σύμπαν δημιοργήθηκε πραγματικά απο τη μεγάλη έκρηξη.
5. Κλασσική τακτική μπούρδας του οργισμένου αυτιστικού "άμα δεν το καταλαβαίνετε το ξζκσνφκθζξ είστε βλάκες ή μη έξυπνοι" που χρησιμοποιούν άτομα χαμηλού νοητικού επιπέδου και μόρφωση.

Άθεος είπε...

Ειλικρινά στο πιο πάνω σχόλιο δεν αντελήφθην τι ήθελε να πει ο… επιγραμματιστής στην προσπάθειά του να ειρωνευτεί με γλώσσα που και ο ίδιος δεν μπορεί να χειριστεί!
Βάζω στην άκρη τα ορθογραφικά λάθη, αν και μερικές ανορθόγραφες λέξεις κάνουν δυσνόητο το κείμενο. Όμως και η σύνταξή του μπερδεύει: Τι θέλεις να πεις… τοποθέτηση έκανες, πρόταση ή απορίες έχεις;
Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα:
Στο 1. Τι σημαίνει «ευθύνη της εφεύρεση σου που δεν ανταποκρίνεται στις ιδεολογίες μας»; Πώς από αυτό να αφαιρέσω τον Αρχαίο Έλληνα;
Στο 2. Πώς «απαξιώνουμε όλα τα χαρακτηριστικά του ορισμού της υπαρκτής λέξης "παράδοξο"»; Τι θέλεις να πεις με αυτό γιατί ούτε το υπόλοιπο βγάζει νόημα!
Στο 3. «Πλήρης αγνόηση των θεμελιωδών κανόνων της λογικής»; Για κάντο λίγο λιανά αυτό γιατί και το πιο κάτω «ανόητη διαστρέβλωση των λέξεολογικών ορισμών( φιλοσοφιαλογική και μπλα μπλα μπλα)» δεν βγάζουν νόημα.
Στο 4. Βγάζει κανείς νόημα με αυτό που έγραψες; «Επιστροφή σε μιά έκδοση λανθασμένου συλλογισμού λογικής»!
Πιο κάτω έχεις μια φράση που έχει νόημα και μου φαίνεται σαν τοποθέτηση «Το σύμπαν δημιοργήθηκε πραγματικά απο τη μεγάλη έκρηξη» ! Όμως τι σχέση έχει αυτό στην συγκεκριμένη ανάρτηση; Άλλο νομίζω είναι το θέμα εδώ. Μπορείς να θέσεις τοποθέτηση ή ερώτηση σε σχετικές αναρτήσεις στο blog αυτό.
Τέλος στο 5. γράφεις «Κλασσική τακτική μπούρδας του οργισμένου αυτιστικού "άμα δεν το καταλαβαίνετε το ξζκσνφκθζξ είστε βλάκες ή μη έξυπνοι". Τα εισαγωγικά παραπέμπουν ότι αυτά τα έγραψα εγώ. Αλήθεια, δεν βρήκα τέτοια φράση στην ανάρτηση αυτή. Μου βάζεις στο στόμα και κουβέντες που δεν έχω πει;

Με λίγα λόγια, άσε το ύφος του σοφιστικέ, του εγγράμματου και της κουλτούρας και γράψε απλά, όπως μιλάς στη μάνα σου, για να καταλάβω τι θέλεις να πεις, εκτός αν ούτε και η μάνα σου σε καταλαβαίνει!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5