21 Δεκ 2018

Αθεΐα είναι ακτιβισμός. Μίλα, φώναξε, αντέδρασε στην πλάνη και τη διαστρέβλωση!Λόγω των ημερών θα αποφύγω να σας κουράσω με φιλοσοφία και φυσική. Στην επόμενη ανάρτηση… του χρόνου δηλαδή, αν έτσι μετριέται ο χρόνος, έχουμε να πούμε πολλά. Όμως και την ανάρτηση αυτή δεν θα την έλεγα ελαφρά. Προσπάθησα να την κάνω ευκολοχώνευτη λόγω των ημερών. Μέρες που είναι, την γέμισα με παραινέσεις και ευχές μιας και στο τέλος του χρόνου όλοι συνηθίζουμε να δίνουμε στους άλλους ευχές για ένα καλύτερο μέλλον και στον εαυτό μας υποσχέσεις ότι θα γίνουμε καλύτεροι. Θα έλεγα επίσης πως είναι και διευκρινιστική, για όσους αναρωτιούνται γιατί πρέπει να αναλώνουμε την φαιά ουσία του εγκεφάλου μας αναζητώντας απάντηση αν υπάρχει θεός.
Η πιο πάνω ερώτηση είναι φαινομενική: ποιος είπε ότι βρισκόμαστε σε τέτοιο στάδιο αναζήτησης; Όμως πριν προχωρήσω πρέπει να απαντήσω και σε κάποιους που ούτως ή άλλως θα διαφωνήσουν, είτε πω ότι αναζητώ την αλήθεια είτε πω ότι το θέμα έχει ήδη ξεκαθαρισθεί. Για τους πρώτους θα έλεγα ότι δεν υφίσταται λόγος αναζήτησης, αφού η ύπαρξη του «θεού» ούτε επαληθεύεται, ούτε διαψεύδεται, χωρίς αυτό να παραπέμπει στον αγνωστικισμό που απεχθάνομαι παραπέμποντας στο δεύτερο σκέλος της πρότασης. Για τους δεύτερους λοιπόν θα έλεγα να μην βιαστούν να με κατατάξουν στους «απόλυτους» επειδή έχω ξεκαθαρισμένη αντίληψη: Δεν υπαινίσσομαι ότι απέδειξα την ύπαρξη ή μη του θεού. Απλά μπορώ να τεκμηριώσω ένα λόγο στον οποίο υποστηρίζω ότι δεν πρόκειται για οντότητα, αλλά για επινόηση του νου. Κάτω από αυτήν την οπτική έχω την εντύπωση πως μπορώ να διατυπώσω μια άποψη, φιλοσοφικά και επιστημονικά, όσο μου επιτρέπει η επιστημολογία να προσδιορίσω στις έννοιες αυτές μια επιστημονική εξήγηση. Στις επόμενες αναρτήσεις ακριβώς εκεί θα επικεντρωθούμε που με την βοήθεια του Επιστημονικού Υλισμού, της φιλοσοφίας και της φυσικής, θα τεκμηριώσουμε τον ισχυρισμό ότι δεν υφίσταται στη φύση καμιά θεϊκή οντότητα. Επινόηση ήταν και κάποιοι συνεπαρμένοι συναισθηματικά συνεχίζουν να την πιστεύουν σαν οντότητα ελπίζοντας ότι θα βοηθηθούν μόλις την χρειαστούν.
 Τώρα ας επιστρέψουμε και στην αρχική επιμονή μας: γιατί πρέπει να αναλώνουμε την φαιά ουσία του εγκεφάλου μας αναζητώντας, εκτός της ύλης αν υφίσταται και κάποια πνευματική δύναμη που να βρίσκεται πάνω από αυτήν και να την εξουσιάζει. Όπως θα φανεί στις επόμενες αναρτήσεις, καμιά πνευματική δύναμη δεν μπορεί να εξουσιάσει την ύλη, αφού το πνεύμα είναι παράγωγο της ύλης και συνεπώς έπεται. Πρωταρχική ουσία όλων στην φύση είναι η ύλη. Ένας άλλος λόγος που μας επιβάλει να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες «ύλη», «κόσμος», «πνεύμα» και «θεός» βρίσκεται στις δυο προηγούμενες αναρτήσεις όπου έγινε λόγος περί αγυρτείας και τσαρλατανισμού θεωρώντας το πνεύμα και το θεό να εξουσιάζει την ύλη και τη συνείδησή μας. Έτσι εκμεταλλεύονται την άγνοια των αφελών διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Όπως αντιλαμβάνεστε, η διαστρέβλωση βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις πιο πάνω έννοιες. Εσείς, είστε σίγουροι ότι τις γνωρίζετε καλά; Από εκεί θα αρχίσουμε.
Η «ύλη» παραπέμπει στο αντικείμενο, στον κόσμο μας δηλαδή που είναι αντικειμενικός, πραγματικός. Ο «θεός» παραπέμπει στο πνεύμα και στο υποκείμενο. Όπως είδαμε η αναστροφή του υποκειμένου με το αντικείμενο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αυτό έχει ολέθριες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή όλων μας, δίνοντας το δικαίωμα σε αγύρτες και τσαρλατάνους να μας πουλούν πλάνη και να μας αποχαυνώνουν. Βολεύει και στο Σύστημα αυτή η αποχαύνωση γιατί έτσι διαστρεβλώνουν και αυτοί με τη σειρά τους την πραγματικότητα, αλλοτριώνοντας τις συνειδήσεις μας ώστε να μας χειραγωγούν με τον έναν και τον άλλο τρόπο σε ολόκληρη τη ζωή μας. Κάτι ήξερε ο Κριτίας! Οι πρώτοι που το επιχείρησαν αυτό ήταν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν τις θρησκείες. Μέχρι τότε οι τελευταίες ήταν αναγκαίες για τον άνθρωπο, αφού έδιναν απαντήσεις και ένωναν με συνεκτικούς δεσμούς ομάδες και φυλές. Μετά το ανακάτεμα των πληθυσμών χάθηκαν αυτοί οι δεσμοί, οι θρησκείες έγιναν ανταγωνιστικές και αντί να ενώνουν άρχισαν να διχάζουν τους ανθρώπους. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.
Ο διχασμός άρχισε με τους Ιουδαίους που δημιούργησαν την πρώτη «Αποκαλυπτική θρησκεία» κηρύσσοντας το μίσος σε όλους τους άλλους (κυρίως στους ειδωλολάτρες του αρχαίου κόσμου) προκειμένου να χειραγωγήσουν τον λαό τους (θρησκευτικός εθνικισμός). Πλάι στον Ιουδαϊσμό, αρχικά σαν αιρέσεις, δημιουργήθηκαν άλλες δυο θρησκείες που στη συνέχεια τράβηξαν το δικό τους δρόμο: τον Χριστιανισμό και τον Ισλαμισμό. Οι διαμάχες μεταξύ τους, από τότε, στιγμή δεν κόπασαν. Μάρτυς μου η ιστορία! Οι θρησκείες έβλαψαν την ανθρωπότητα, την δηλητηρίασαν και συνεχίζουν να την δηλητηριάζουν. Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες της αφέλειας, της πλάνης, της πίστης και του δογματισμού; Το θέμα μόνο θρησκευτικό δεν είναι, αλλά πολύπλευρο, πολιτικό, κοινωνικό, ψυχολογικό, εν ολίγοις φιλοσοφικό όπου διακρίνονται οι ρίζες που αναφύονται κάτω από το δέντρο των θρησκειών που τραβώντας χυμούς από την δεισιδαιμονία και τις πανάρχαιες προκαταλήψεις δίνουν τροφή στην έχθρα, την ανοησία και τον παραλογισμό. Πρώτιστο καθήκον μας λοιπόν είναι να αναλογιστούμε πώς προέκυψαν οι θρησκείες και να στοχαστούμε στη συνέχεια, ποιοι τις κατευθύνουν και πώς τις ασκούν πάνω μας. Μετά την αναγκαία επινόηση του «πνεύματος» και του «θεού» από τους πρωτόγονους η σκυτάλη πρέπει να δοθεί στην ιστορία, στα πραγματικά δηλαδή γεγονότα. Η πραγματική ιστορία όμως πρέπει να εξάγεται αμερόληπτα και να γίνεται πιστευτή με σχολαστικότητα, ψάχνοντας και διασταυρώνοντας τα στοιχεία προκειμένου να εξαχθεί η αλήθεια χωρίς διαστρεβλώσεις, υποθέσεις και εικασίες. Οι πλάνες γεννιούνται με την ιδεαλιστική φιλοσοφία, το κήρυγμα και την επιβολή, γι αυτό πρέπει και η φιλοσοφία και η γνώση να ελέγχεται. Να, γιατί πρέπει να γίνουμε ακτιβιστές της αλήθειας. Η πρώτη πρέπει να είναι επιστημονική και η δεύτερη πραγματική, μέσα από τις οποίες να εξάγονται σωστά τα συμπεράσματα. Εδώ θα σας παραπέμψω στην άποψη του διακεκριμένου φιλόσοφου της λογικής, του Bertrand Russel, που σε μια συνέντευξη του 1959 στο BBC, όταν τον ρώτησαν τι συμβουλή θα έδινε στις επόμενες γενιές πρωταρχικά είπε «όταν μελετάς οποιοδήποτε θέμα ή εξετάζεις οποιαδήποτε φιλοσοφική σκέψη να αναρωτιέσαι μόνο για το ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα και ποια η αλήθεια που αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν. Ποτέ μην αφεθείς να αποσπάσαι είτε από αυτό που θέλεις να πιστεύεις, είτε από αυτό που νομίζεις ότι θα ευεργετούσε την κοινωνία αν γινόταν πιστευτό. Κοίτα μόνο τα πραγματικά γεγονότα»!
Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την δύναμη που έχουν οι ιδέες. Οι ιδέες γίνονται δύναμη που κατευθύνουν συνειδήσεις και τιθασεύουν τρόπους συμπεριφοράς, λαούς και κοινωνίες. Η θρησκεία αλλοτριώνει την συνείδηση, σαν ιός που προσβάλει το λειτουργικό σύστημα της λογικής μας. Είναι η μεγαλύτερη αρρώστια του ανθρώπινου πνεύματος! Μόνο έτσι εξηγείται η ανοησία ακόμα και έξυπνων ανθρώπων που πιστεύουν σε παραλογισμούς. Όπως είπε και ο Bertrand Russel, ανόητος δεν γεννιέται κανείς, ανόητος γίνεται με την εκπαίδευση! Είναι αλήθεια ότι ακόμα και στο σχολείο μας λένε την μισή αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν την μια ώρα να κάνουμε ιστορία και φυσική και την άλλη θρησκευτικά. Το ένα αναιρεί το άλλο. Όμως, ας επιστρέψουμε στην αλλοτρίωση.
Πραγματικά, η αλλοτρίωση είναι αυτή που κρατά τον άνθρωπο αποξενωμένο από τον κόσμο του. Από τότε που η πολιτική εξουσία ανακάλυψε ότι η θρησκεία αποξενώνει τον άνθρωπο και τον αποπροσανατολίζει, αντελήφθη ότι πρέπει να επενδύσει σ’ αυτό το κεφάλαιο, αν πρέπει να έχει τους υπηκόους της μόνιμα υποταγμένους στον ιδεαλισμό και τις ιδεοληψίες που οδηγούν, σαν κολαούζο, στους κανόνες που εξυπηρετούν το Σύστημα. Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε άλλωστε πώς τιθασεύεται ένα άτομο ιδεοληπτικά σε βάρος της λογικής του με το πείραμα του Paul Rozin. Ανάλογα πειράματα έχουν γίνει πολλά, όλα φτάνουν στο ίδιο συμπέρασμα. Η αλλοτρίωση επιτρέπει στην εξουσία να επιβάλλεται καλύτερα στους υπηκόους της, όχι μόνο υπομένοντας αλλά και χωρίς αυτοί να αντιδρούν, αφού σε έναν αλλοτριωμένο εγκέφαλο «ο εχθρός πηγάζει αυθόρμητα μέσα από τη συνείδηση του ατόμου και την υφιστάμενη οργάνωση της κοινωνίας»! Οι πολύπλοκοι μηχανισμοί του δημιουργούν μία κοινωνική σχέση που σαν λερναία Ύδρα μας δένει όλο και πιο σφιχτά, λες και ο πόνος του σφιξίματος είναι βιολογικά αναγκαίος και εμείς, αθεράπευτα μαζοχιστές, ερωτοτροπούμε με το τέρας!
Τότε ο σαδισμός γίνεται όργανο της ταξικής κυριαρχίας. Η σχέση μας με αυτό το απάνθρωπο κοινωνικό σύστημα θα μπορούσε να πει κανείς είναι σχέση αλτρουιστική, γιατί το σύστημα, όπως φαίνεται, φέρεται με αλτρουισμό στις υπνωτισμένες και αλλοτριωμένες μάζες των ανθρώπων, όπως ένας σαδιστής στο μαζοχιστικό του ταίρι! Η θρησκεία, όσο αθώα και να φαίνεται, περιτυλιγμένη με ψεγάδια αγάπης και ανόητους διδακτικούς μύθους, υποκρίνεται και αποξενώνει το ποίμνιο. Με αυτόν τον τρόπο τα παγκόσμια διευθυντήρια ελέγχουν τις εξαθλιωμένες μάζες των λαών που αποδέχονται την πνευματική τους ένδεια και εξαθλίωση.
 Όσοι δεν έχουν διαβάσει το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στο «ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» μπορούν να το διαβάσουν στο blog με τίτλο «Αλλοτρίωση το σύνδρομο της διανοητικής στρέβλωσηςτου ανθρώπου» στο τρίτο μέρος της τριλογίας που αφιέρωσα στην έρευνα για το θέμα αυτό.
Η υποκρισία του συστήματος είναι: άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε, με σκοπό να θολώσουμε την πραγματικότητα, αφού ένας αλλοτριωμένος νους αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί εύκολα, ακριβώς επειδή ζει σε έναν ξένο κόσμο μέσω της αποξενωμένης του συνείδησης. Εδώ πρέπει να σας θυμίσω να δείτε και ένα βίντεο παλιό, πολλοί θα το έχουν δει, οι περισσότεροι όμως ή δεν το είδαν ή το ξέχασαν. Με τίτλο «το κορίτσι που άφησε άφωνο τον κόσμο για πέντε λεπτά» ένα δωδεκάχρονο κορίτσι προκαλεί το Παγκόσμιο Σύστημα των «εξουσιαστών» καταλήγοντας στην μικρή ομιλία της με τη φράση «ταιριάξτε λόγια με έργα» απομυθοποιώντας τον κόσμο μας στον οποίο βασιλεύει το ψέμα και η υποκρισία.

 Ακριβώς αυτό το ψέμα και την υποκρισία προωθεί το Σύστημα, από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Στη συνέχεια με την ίδια υποκρισία συντηρείται μια αλλοτριωμένη συνείδηση σε ολόκληρη της ζωής μας, όπου η θρησκεία ανοιχτά και το εκπαιδευτικό σύστημα με πλάγιο τρόπο αφού δεν μπορεί να αντισταθεί στην πίεση της Εκκλησίας. Βλέπετε οι πιστοί, στο μαντρί των Εκκλησιών, είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι των αυριανών κυβερνήσεων, του Συστήματος, που όσο καλά τους αλλοτριώνουν τόσο τους χρησιμοποιούν ο καθένας για το δικό του συμφέρον. Εδώ τα συμφέροντα του κράτους είναι αντιφατικά, όμως η πολιτεία δεν μπορεί να αντέξει την πίεση που ασκεί η Εκκλησία πάνω της. Όχι μόνο στις χώρες όπου το Κράτος χωρίστηκε από την Εκκλησία, αλλά παντού, ακόμα και στα σοσιαλιστικά συστήματα, παρόλο την χαλαρότητα που υποτίθεται επιτρέπουν στο θέμα της θρησκείας. Καλός επίσης και ο συνδικαλισμός, για να κάνω κριτική και στο αριστερό κίνημα, επειδή αγωνίζεται για το ψωμί, όμως κτυπώντας την πόρτα του ιδεαλιστή δεκάρα δεν θα δώσουν στις αλήθειες του, αφού είναι χαρακτηρισμένος κομουνιστής, δηλαδή άθεος και εχθρός της πίστης. Έτσι διαστρεβλώνεται η ιστορία, η πίστη στην πατρίδα, αναδεικνύοντας τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τις παραθρησκευτικές οργανώσεις και συνακόλουθα διαστρεβλώνοντας κάθε πρωτοπόρα και επιστημονική θέση που πολεμά το ψέμα και την πλάνη. Αυτοί που θα έπρεπε να βρίσκονται «μέσα» απολαμβάνουν όλα τα υλικά αγαθά και τις μεγαλύτερες τιμές!
Η επιστήμη και η υλιστική φιλοσοφία είναι το τελευταίο καταφύγιο του αναζητητή της αλήθειας. Μόνο με τα εργαλεία αυτά μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις θέσεις του αθεϊσμού, αφού όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η αθεΐα δεν είναι ούτε το ζητούμενο, ούτε η πανάκεια που θα μας γεμίσει το στομάχι, αλλά ένας ακτιβισμός ζωής που αντιστέκεται στα ψεύδη, την υποκρισία και την διαστρέβλωση του νοήματος της ζωής, που συνάγεται από την υλιστική ερμηνεία του κόσμου. Η ζωή στον κόσμο αυτόν δεν είναι προσωρινή, αλλά μοναδική. Δεν υπάρχουν άλλες ζωές, δεν μεριμνούμε για το θάνατο και την «μέλουσσα ζωή». Η τελευταία είναι ό,τι πιο ανόητο κατάφερε να επινοήσει ο άνθρωπος. Όσοι δεν διαβάσατε την προ τριών μηνών ανάρτηση, διαβάστε την εδώ «Η Αθεΐα είναι συμπέρασμα που συνάγεται από την υλιστική ερμηνεία του κόσμου».
 Να, γιατί καταφέρεται η θρησκεία ενάντια στην επιστήμη και την υλιστική φιλοσοφία, επειδή μόνο από αυτήν αισθάνεται ότι οι κλυδωνισμοί που της προκαλεί σήμερα, αύριο σαν σεισμός θα την αφανίσει. Γι αυτό καταφέρεται εναντίον της ποικιλοτρόπως, πότε καλώντας το ποίμνιο να την καταδικάσει εξυμνώντας την μακαριότητα των φτωχών του πνεύματος και πότε προσπαθώντας να ιδιοποιηθεί το κύρος της επιστήμης διαστρεβλώνοντας έννοιες και θεωρίες. Τα επόμενα άρθρα θα αφορούν την προσπάθεια αυτή, καταδεικνύοντας ότι η θρησκεία, ούτε φιλοσοφική νομιμότητα έχει για κάτι τέτοιο, αλλά κυρίως ούτε την δυνατότητα έχει ώστε να ιδιοποιείται την επιστήμη για να στηρίξει ιδεαλιστικές απόψεις. Το πρώτο επειδή οι θεολογικές «αλήθειες» και ο μυστικισμός στερείται επιστημονικής βάσης και το δεύτερο επειδή τα προϊόντα της ιδεολογικής αγυρτείας δεν αντέχουν την επιστημονική κριτική και μεθοδολογία της, ακριβώς επειδή οι απόψεις της θεολογίας δεν είναι εμπειρικά ελέγξιμες και δεν μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή! Κάτω από αυτή την οπτική, ο αθεϊσμός καλείται να ασκεί εντατική παρακολούθηση και κριτική σε κάθε διαστρέβλωση που επιχειρούν αγύρτες και τσαρλατάνοι της καθημερινής ζωής. Εν ολίγοις, η αθεΐα απαιτεί μαχητικότητα και συνεχή ακτιβισμό αφού ο αναζητητής της αλήθειας πρέπει να αμύνεται στον παραλογισμό και την ανοησία που αλλοτριώνει συνειδήσεις και οδηγεί τη ζωή προς λάθος κατεύθυνση. Σκοπός της ζωής δεν είναι αγώνας σε ένα δακρύβρεχτο κόσμο για την κατάκτηση της μέλλουσας ζωής… μετά θάνατον! Ούτε αγώνας κέρδους σε βάρος των λαών σε τούτο τον κόσμο. Όμως η αντίφαση αυτή στηρίζει την αφέλεια των πιστών καθώς είναι ιδεαλιστικά καλά θεμελιωμένη μέσα στα κεφάλια των άμυαλων και αφελών, πιστών και υποστηριχτών, που διαιωνίζουν το σύστημα αξιών σε αυτόν τον άδικο κόσμο υποκρισίας και εκμετάλλευσης. Οι πρώτοι πιστεύουν στους αγύρτες τους και οι δεύτεροι στους καταπιεστές τους. Αμφότεροι αλλοτριωμένοι μαζοχιστές!
Το ψέμα μετράει περισσότερο
Λίγο πριν κλείσω την ανάρτηση αυτή, αντιγράφω από την τελευταία σελίδα του ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ που επισφράγισε τις θέσεις αυτές.
«Σήμερα, που το Χρηματιστήριο Ανθρωπίνων Αξιών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχουμε χρέος, όσοι και όσο μπορούμε, να σταθούμε εμπόδιο στους μηχανισμούς εκείνους που μας θέλουν άβουλα όντα, καθισμένους μπροστά στην τηλεόραση να καταναλώνουμε βιομηχανοποιημένη και μασημένη τροφή.
Άβουλο ζώο κατάντησε ο άνθρωπος. Ζώο μηρυκαστικό, που αναμασάει την αιώνια τροφή της υποκρισίας καταπίνοντας το χρυσωμένο χάπι του συστήματος. Όχι γιατί είναι εύγεστο, αλλά γιατί πιστεύει πως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Όλα εναποτίθενται στην κρίση και τη δύναμη του θεού. Έτσι τα καθόρισε Εκείνος, έτσι πρέπει να πράττουμε κι εμείς.
Αιχμάλωτοι των ψεύτικων ιδεών, οι αντιδραστικοί κύκλοι, διακαώς επιθυμούν, εμείς οι πολλοί, να μη σκεφτόμαστε, να μην αντιδρούμε και αδιαμαρτύρητα να υπομένουμε. Υποκαθιστώντας ιδανικά και αρετές με ψευδαισθήσεις και βλακεία, μετέτρεψαν τους ανθρώπους σε άβουλα πιόνια, ιδεολογικά τοξικομανείς, που δε σκέφτονται, δεν αγωνίζονται, παρά παθητικά και ακατανόητα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τύχη και το θεό» (σελ. 516).
Να, γιατί δεν πρέπει να επιτρέπουμε κανέναν να πυροβολεί το μυαλό μας και παράλληλα να αμυνόμαστε στον παραλογισμό και την ανοησία. Σύμπνοια μεταξύ Φιλοσοφίας και Επιστήμης, Θεωρίας και Πράξης. Θεωρητικά λοιπόν η αθεΐα είναι συμπέρασμα που συνάγεται από την υλιστική ερμηνεία του κόσμου και στην πράξη είναι ακτιβισμός προκειμένου να θεμελιώσουμε την επιστημονική αλήθεια, επειδή το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας!
Αρκετά σωπάσαμε και οι αιώνες του ψεύδους νομίζω μας έπνιξαν, για να μην δείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Πνίξαμε τη φωνή μέσα μας για να αποφύγουμε να μας δείξουν με το δάχτυλο. Προτιμήσαμε να κρατήσουμε την αλήθεια μέσα μας μέχρι να αποκτήσουμε τη δύναμη για να αντισταθούμε, όμως αποδυναμωθήκαμε περισσότερο κάνοντας τους καταπιεστές μας δυνατότερους. Χρέος έχουμε, αν αγαπάμε την ελευθερία, να βρούμε τη δύναμη να νοιώσουμε και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στη ζωή προκειμένου να την κερδίσουμε, όπως λέει και ο Καζαντζάκης με τον τρόπο του στην Ασκητική.
Πάτα στην εικόνα για μεγέθυνση
Μαζί λοιπόν, μέρες που είναι, μαζί με το τέλος του χρόνου, ας βάλουμε και εμείς ένα τέλος στην σιωπηλή μας υπομονή που λέει «κράτα την αλήθεια μέσα σου. Τι σε νοιάζει εσένα, εσύ θα σώσεις τον κόσμο… μπελάδες ψάχνεις να βρεις…» για να αποφύγουμε τους εφιάλτες!
Όμως οι τύψεις και οι αμφιβολίες επιμένουν. Βρείτε την δύναμη να αντιδράσετε, λέγοντας «Φτάνει πια, το σώπα δεν μου αρκεί, θέλω να μιλήσω»!
Γι αυτό φίλε αναγνώστη «Μίλα, μη σιωπάς»! Σας αφιερώνω το πιο κάτω ποίημα του Αζίζ Νεσίν «Σώπα μη μιλάς....» σε απαγγελία της Μαριέτας Ριάλδης, που δημοσιεύω στο "εικονογραφημένο μου blog" ελπίζοντας ότι θα αγγίξει μια χορδή από την ευαισθησία σας, σαν όντα που νοιάζεστε για τη ζωή και το μέλλον αυτού του πλανήτη.
Πάτα στην εικόνα για μεγέθυνση
Οι ψεύτες πρέπει να απομονωθούν, αρκετά δηλητηρίασαν τη ζωή μας!
Μετά από όλα αυτά, αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, πρέπει να αγωνιστείς, όχι μόνο για το ψωμί, αλλά γενικά για το δίκιο. Δεν πρέπει να μένεις με σταυρωμένα χέρια, γίνε αγωνιστής της αλήθειας και της ζωής. Αγωνίσου όπως καταλαβαίνεις εσύ. Αυτές τις μέρες που προσπαθούμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι στοχάσου σε ένα ακόμα ποίημα, του Τάσου Λειβαδίτη, με τον ομώνυμο τίτλο «Ανθέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» και απαγγελία από τον Κώστα Καζάκο, μαζί με τις ευχές μου για ένα καλύτερο κόσμο.

2 σχόλια:

babis είπε...

Το σίγουρο είναι οτι η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί από καθε θρησκεία, και καθε θεό, γιατί η επιστήμη καθώς αναπτύσσεται, θα κανει εντελώς άχρηστο καθε ανορθολογισμο.

Άθεος είπε...

Σωστά, Μπάμπη, νομοτελειακά θα εξαφανιστεί, ακριβώς επειδή και εμείς δεν το αφήνουμε στη τύχη ώστε να το καθυστερούμε περισσότερο. Γι αυτό φωνάζουμε, ώστε να γίνει μια ώρα νωρίτερα!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.

Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5