16 Δεκ 2010

Αλλοτρίωση το σύνδρομο της διανοητικής στρέβλωσης του ανθρώπου (3ο Μέρος)

Το άρθρο αυτό έχω επίγνωση ότι είναι αρκετά μεγάλο για ανάρτηση σε blog. Όμως αυτός που θα το διαβάσει σίγουρα θα ανταμειφθεί και συγχρόνως θα αντιληφθεί το λόγο που με ανάγκασε να το δημοσιεύσω ολόκληρο.

Αποτελεί μέρος του βιβλίου μου «ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» που παρατίθεται στο τέλος του έργου σαν ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ με το γενικό τίτλο «Η θρησκεία, μέσω της κοινωνίας του θεάματος, είναι η δύναμη της εξαπάτησης στην οποία, κάθε αλλοτριωμένος νους, είναι έτοιμος να υποδουλωθεί» Συνεπώς μας ενδιαφέρει άμεσα.


ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν αποτρέπω κανέναν να δημοσιεύσει την ανάρτηση αυτή παρά μονάχα εκείνους που φιλοδοξούν να την παρουσιάσουν σαν δική τους. Το άρθρο αυτό προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων γι αυτό όποιος επιθυμεί να την αναδημοσιεύσει πρέπει πρώτα-πρώτα να σημειώσει την πηγή, δηλαδή συγγραφέα, τίτλο βιβλίου και εκδοτικό οίκο. Αυτοί είναι οι δεοντολογικοί όροι της αναδημοσίευσης. Αν πάλι δημοσιευτούν και οι εικόνες, πρέπει να αναφερθεί και ο διαδικτυακός τόπος του blog.


Έστω και μετά από αυτή την σύντομη αναδρομή στην ιστορία, ο αναγνώστης, ίσως εύλογα μένει ανησυχητικά προβληματισμένος από τη γεύση που του άφησε η μελέτη αυτή. Είτε είναι Έλληνας είτε ξένος, ως προς την ιστορία που χάραξε πρωτίστως το έθνος των Ελλήνων και κατόπιν όλοι οι άλλοι, στέκεται προβληματισμένος απέναντι στην καταβαράθρωση των πνευματικών αξιών που, με το πέρασμα του χρόνου, αντί αυτές να ευοδώσουν προς ένα ανθρωπινότερο κόσμο έφθιναν δημιουργώντας μία κοινωνία όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν την πνευματική τους ένδεια.
Πως φτάσαμε σε αυτήν την χαμέρπεια;
Τι είναι αυτό που αναγκάζει τον άνθρωπο να βουλιάζει μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ;
Χωρίς πολλή σκέψη θα απαντούσα: η αλλοτρίωση!
Έτσι λέγεται το σύνδρομο της διανοητικής του στρέβλωσης που τον απομονώνει από τον πραγματικό του κόσμο και τον καταβαραθρώνει στο ψέμα και την ουτοπία.
Στο έργο αυτό επανειλημμένα αναφερθήκαμε σε αυτήν, όμως για εύλογους λόγους αποφύγαμε να την αναπτύξουμε για  να μη βγούμε από το θέμα.
Τώρα, έχουμε την ελευθερία να το κάνουμε, συνδυάζοντάς το και με μια άλλη πλευρά της κοινωνίας μας, αυτή του θεάματος, που φαίνεται να συμβάλλει και να δημιουργεί ένα πλαστό κόσμο, διχάζοντας το άτομο ακόμα πιο πολύ.

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος αποξενώνεται χωρίς να το αντιλαμβάνεται συνειδητά.
Αν κάποτε την αποξένωση την αντιλήφθη συνειδητά, όταν εγκατέλειψε την Πόλη-Κράτος, και όντως διοικούμενος από ένα ξένο βασιλιά έπρεπε να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες και διαφορετικούς ρυθμούς, αργότερα με τον εκλεκτισμό και το συγκριτισμό αναγκάστηκε να αντικαταστήσει φιλοσοφικές, θρησκευτικές και πολιτικές ιδεολογίες, που όχι μόνο του ήταν ξένες αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν και στην καθημερινή του ζωή! Την εποχή της υποδούλωσής του από τους Ρωμαίους το μαχαίρι της αποξένωσης είχε μπει ακόμα πιο βαθιά, αλλοτριώνοντάς τον σε τέτοιο σημείο ώστε να χάσει ακόμα και το ενδιαφέρον του για τη ζωή! Τότε, παρασυρμένος από τις ανατολικές δεισιδαιμονίες και τα ιουδαϊκά μεσσιανικά δόγματα στράφηκε απεγνωσμένα στους υπαίθριους κήρυκες της μέλλουσας ζωής, ελπίζοντας να βρει παρηγοριά μετά θάνατον!


Εκείνη η άρνηση της πραγματικότητας είχε ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία μας.
Όταν σπάνε οι συνεκτικοί δεσμοί και τα κοινά ιδανικά τότε ο διχασμός είναι αναπόφευκτος. Σε συνειδησιακό επίπεδο ο διχασμός αλλοτριώνει το άτομο και σε κοινωνικό διχάζει έθνη και λαούς. Δυστυχώς, ο λαός, αποκομμένος και αποκαθηλωμένος σαν άβουλο πλάσμα από τη συμμετοχή του στα κοινά και την οργάνωση της κοινωνίας, έγινε πιόνι στα χέρια των σκηνοθετών, πραγματικό δοξάρι στα χέρια βιρτουόζων του συστήματος. Ενός απάνθρωπου συστήματος, που έκτοτε οργανώθηκε ακόμα πιο καλά, προς όφελος της ολιγαρχίας.

Στις μέρες μας όπου τα σενάρια παγκοσμιοποίησης βρίσκονται ακόμα στη σύνταξή τους άρχισαν ήδη να φαίνονται οι κίνδυνοι. Όμως, ούτε να διανοηθούμε ακόμα δεν είναι δυνατόν πού θα μπορούσαν να καταλήξουν αυτά!
Πώς δουλεύει ο μηχανισμός αυτός;
Είναι τόσον ανεπαίσθητες οι αλλαγές της διολίσθησης και φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους που τις ζούμε κάθε μέρα χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Το κυριότερο όμως και το πιο επικίνδυνο είναι ότι ο εχθρός πηγάζει αυθόρμητα μέσα από τη συνείδηση του ατόμου και την υφιστάμενη οργάνωση της κοινωνίας!
Αυτό είναι πραγματικά τρομερό!
Αν αντιλαμβανόμασταν τι σημαίνει αυτό, θα έπρεπε μας είχε πιάσει πανικός!


Πώς όμως μπορεί να αντισταθεί κανείς σε μία τέτοια αυτοκαταστροφική δύναμη;
Ας μη βιαστεί ο αναγνώστης να κρίνει το κείμενο πεσιμιστικά πριν φτάσει στο τέλος. Μέσα στην κοινωνία του θεάματος, όπου η υφιστάμενη οργάνωση της κοινωνίας συντελείται από τον σκηνοθέτη, ο ηθοποιός που ταυτίζεται με τον θεατή μπορεί ακόμα να αντιδράσει καθιστώντας την πνευματική του κατάντια αντιστρέψιμη! Φτάνει μόνο να αντιληφθούμε ότι το θέαμα δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Οι πολύπλοκοι μηχανισμοί του δημιουργούν μία κοινωνική σχέση που σαν λερναία Ύδρα μας δένει όλο και πιο σφιχτά, λες και ο πόνος του σφιξίματος είναι βιολογικά αναγκαίος και εμείς, αθεράπευτα μαζοχιστές, ερωτοτροπούμε με το τέρας!
Ο μαζοχισμός γίνεται όργανο της ταξικής κυριαρχίας. Η σχέση μας με αυτό το απάνθρωπο κοινωνικό σύστημα θα μπορούσε να πει κανείς, είναι σχέση αλτρουιστική, γιατί το σύστημα, όπως φαίνεται, φέρεται με αλτρουισμό στις υπνωτισμένες και αλλοτριωμένες μάζες των ανθρώπων, όπως ένας σαδιστής στο μαζοχιστικό του ταίρι! Με αυτόν τον τρόπο τα παγκόσμια διευθυντήρια ελέγχουν τις εξαθλιωμένες μάζες των λαών που αποδέχονται την πνευματική τους εξαθλίωση, αναγκασμένες πλέον να πουλούν όσο-όσο την πραγματική τους δύναμη. Η κοινωνία μας, τότε, γίνεται φορέας του θεάματος και μέσω του φετιχισμού[1] πραγματικός εφιάλτης.


Όμως οι άνθρωποι κυριαρχούνται και από τις οικονομικές σχέσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν, όπως και από τα μέσα παραγωγής που οι ίδιοι παρήγαγαν.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το θέαμα μαζί με την αλλοτρίωση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Όχι μόνο σήμερα, όπου κάθε λογής πληροφορία, με την εγρήγορση και όχι μόνο, κατακλύζει τη συνείδησή μας, αλλά πάντα, το θέαμα ήταν το χρυσωμένο χάπι στα χέρια της εξουσίας.

Από το Βασιλιά-Ιερέα της γονιμικής μαγείας και των απόκρυφων Ιερατείων μέχρι τις θεαματικές εμφανίσεις του Αυτοκράτορα και του Πατριάρχη με όλες τις τυπολατρικές τους εκδηλώσεις, το θέαμα έπαιζε σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία της αλλοτριωμένης συνείδησης του ατόμου.
Οι μυστηριακές θρησκείες και οι τελετές τους, οι αυτοκρατορικές φιέστες και οι θεαματικές μονομαχίες της αρένας, η τυπολατρία της Εκκλησίας και τα θεαματικά μυστήρια ως κι οι ιερατικές εκτελέσεις των αιρετικών το μεσαίωνα, μπροστά στα αθώα και φοβισμένα μάτια των πιστών, στη συνείδηση στόχευαν και οι άνθρωποι συνωστίζονταν προκειμένου να ανοίξουν δρόμο στον αλλοτριωμένο τους κόσμο.


Η τηλεόραση σήμερα δίνει τη χαριστική βολή στους αφελείς που αποβλακωμένοι έχουν την εντύπωση πως διασκεδάζουν βλέποντας σώους και σειρές διαμορφώνοντας ήθη και κακόγουστες ξενικές συνήθειες!
Οι πρωταγωνιστές των τηλεοπτικών σειρών αντικατέστησαν τους μονομάχους και οι θεατές αντικατέστησαν τους φανατισμένους θεατές των αρρένων και των ιπποδρομιών. Οι Πράσινοι και οι Βένετοι ποτέ δε σταμάτησαν τις φιλονικίες, ούτε στη θρησκεία, ούτε στην πολιτική ούτε στον «αθλητισμό». Διαταράσσοντας την ηρεμία της κοινωνικής ζωής με θεαματικό τρόπο το σύστημα διαιωνίζει τους μηχανισμούς υποταγής.

 Στις μέρες μας, ιδιαίτερα, όπου η πληθώρα της πληροφόρησης κατακλύζει τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και η μία εικόνα κυνηγάει την άλλη και όλες μαζί όλους, η κοινωνία του θεάματος γίνεται το απολυταρχικό βασίλειο της ολιγαρχίας και της εμπορευματικής οικονομίας. Τα παγκόσμια διευθυντήρια οργανώνουν την κοινωνία έτσι ώστε να εξυπηρετείται η ολιγαρχία και να ενισχύεται σε βάρος των πολλών. Αν κάποτε, αυτοί που εντόπιζαν την επιρροή του θεάματος στις συνειδήσεις των ανθρώπων φαίνονταν κινδυνολόγοι και γραφικοί, σήμερα η ορμητική εξάπλωσή του όχι μόνο επιβεβαιώνει την επιρροή του στην κοινωνία αλλά συνάμα αποκαλύπτει και την αυτοκαταστροφική του δύναμη. Συσκοτισμένα, πίσω από το μηχανισμό της θεαματικής κυριαρχίας, τα παραδείγματα που θα αναφερθούν πιο κάτω, αποκαλύπτουν σήψη και τη ρίζα του κακού.

Πράγματι, πίσω από το «έκδηλο» και το «προφανές», κρύβεται ένας απατηλός κόσμος. Ένας κόσμος αλλοτριωμένος που μας καταδυναστεύει και μας χρησιμοποιεί ανατροφοδοτώντας την απάτη. Μας ενσωματώνει στο σύστημα και θέτοντας τους κανόνες του συστήματος κάνει το δρόμο της επιστροφής δύσκολη υπόθεση.
Το θέαμα είναι η πραγματωμένη θεώρηση του κόσμου. Είναι δηλαδή μία κοσμοθεωρία που υλοποιεί στην πράξη αφηρημένα ιδεώδη. Αντικειμενοποιεί την πραγματικότητα σε έναν απατηλό κόσμο, αναδεικνύοντας το αντικείμενο σε εικόνα, το πρότυπο σε είδωλο ή σε φαινόμενο αυτό που ολοφάνερα υπάρχει, κάνοντάς μας να μην αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, αλλά να ζούμε στην ψευδαίσθηση και την πλάνη, εξαπατώντας με περίτεχνο τρόπο τον εαυτό μας. Πρέπει να το καταλάβουμε, η άρνηση της αντικειμενικότητας έχει διαλυτικές συνέπειες για την κοινωνία! Δημιουργεί στην ανθρώπινη συνείδηση μια αλλοτριωμένη οπτική, διαστρεβλώνοντας τον κόσμο και την πραγματικότητα, αποξενώνοντας τον άνθρωπο από το περιβάλλον και τον κόσμο όπου ζει.


Όταν ο πραγματικός κόσμος μετατρέπεται σε εικόνες και θέαμα, ορίζοντας την ίδια τη ζωή, σημαίνει ότι θέαμα και θεατής εξισώνεται, όπως εξισώνεται το κατηγόρημα[2] με το υποκείμενο. «Το θέαμα υποτάσσει τους ζωντανούς ανθρώπους στο μέτρο που η οικονομία τους έχει ολοκληρωτικά υποταγμένους» όπως θα έλεγε και ο Guy Debord.[3]
Αν με τη λέξη «πραγματοποίηση» εννοούμε ότι κάτι αποκτά πραγματική υπόσταση, στην διαλεκτική του ο Χέγκελ με τον όρο πραγμάτωση (relisierung) εννοούσε την υλοποίηση των αφηρημένων ιδεών. Πιο συγκεκριμένα όμως στην διαλεκτική του ο Μαρξ διατύπωσε τον όρο «πραγμοποίηση» με τον οποίο με σαφήνεια έδειξε τη σχέση του ανθρώπου με την φαινομενικότητα των πραγμάτων. Με τη πραγμοποίηση ο άνθρωπος έχασε την προσωπικότητά του, αποπροσωποποιήθηκε, και τα πράγματα απέκτησαν τις ιδιότητες του υποκειμένου! Απομακρυσμένος από την ανθρώπινη φύση του κατακερματίστηκε από τα ίδια του τα έργα. «Η χαρά αποξενώθηκε από τη δουλειά, το μέσον από το σκοπό, η προσπάθεια από την ανταμοιβή».[4]


Η αποξένωση λοιπόν, σύμφωνα με το μεγάλο υλιστή φιλόσοφο, εκφράζεται με την κυριαρχία της πραγμοποιημένης εργασίας πάνω στην ζωντανή εργασία. Είναι αλήθεια, όπως διαπίστωσε και ο Guy Debord, όσο περισσότερο παράγει ο άνθρωπος τόσο περισσότερο διαχωρίζεται από το προϊόν του, αναπαράγοντας όλο και πιο εντατικά κάθε λεπτομέρεια του κόσμου του από τον οποίο και απομακρύνεται.[5]

Αν το θέαμα είναι το κεφάλαιο σε τέτοιο βαθμό συσσώρευσης ώστε αυτό να μετατρέπεται σε εικόνα τότε ο θεατής ταυτίζεται με τον απατηλό και αλλοτριωμένο του κόσμο. Αποξενώνεται από το χώρο και το χρόνο και αντί να παράγει τον εαυτό του, παράγει μία ανεξάρτητη δύναμη που τον απομονώνει από την πραγματικότητα, ωθώντας τον όλο και με μεγαλύτερη δύναμη σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων και μιας αδυσώπητης υπνωτικής συμπεριφοράς με απρόβλεπτα αποτελέσματα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Υπνωτισμένος, δεν ακολουθεί την φιλοσοφία της ζωής, μα «φιλοσοφεί» μία εικονική πραγματικότητα που εξυπηρετεί το σύστημα, αλυσοδένοντάς τον ακόμα πιο γερά. Υποβιβάζεται στη σφαίρα της θεωρητικής αφαίρεσης εξορίζοντας τις δυνατότητές του στο υπερπέραν ενός άγνωστου, αφηρημένου και απατηλού κόσμου, εναποθέτοντας την συνείδησή του στα δεσμά, σαν μαριονέτα, που τα νήματα κινεί, κατά το δοκούν, το ίδιο το σύστημα. Ο φετιχισμός του θεατή μετατρέπεται σε κανόνα και ο μαζοχισμός γίνεται όργανο της ταξικής κυριαρχίας προς τις εργαζόμενες και υπνωτισμένες μάζες. Το όνειρο γίνεται αναγκαιότητα και το θέαμα, σαν εγκωμιαστικός μονόλογος της εξουσίας και του απάνθρωπου συστήματος, τώρα γίνεται εφιάλτης που τον αλυσοδένει σφιχτά, ελπίζοντας ότι ο ύπνος του θα είναι βαθύς και χωρίς γυρισμό.


Το θέαμα στέκεται άγρυπνος φρουρός στην υπνωτισμένη του συνείδηση. Ο αφαιρετικός νους του ανθρώπου[6] αδρανοποιείται. Αδυνατεί να ξεχωρίσει το λογικό από το παράλογο, το είναι από την πλάνη. Υποβιβάζει το είναι στο έχειν, διολισθαίνοντας ακόμα πιο πολύ από το έχειν στο φαίνεσθε και το θεάσθε! Το θέαμα εκδηλώνεται τώρα σαν μέρος της κοινωνίας διαμορφώνοντας ψευδή συνείδηση, σαν την υποσυνείδητη συμπεριφορά του υπνωτισμένου που αυστηρά καθοδηγείται από τον υπνωτιστή του, το σύστημα! Ο προσηλυτισμός, η προπαγάνδα, η διαφήμιση, τα καταναλωτικά ψυχαγωγικά προγράμματα της τηλεόρασης και γενικά κάθε θέαμα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι ο μηχανισμός εκείνος που ανεξέλεγκτα και καθημερινά βάναυσα τον βομβαρδίζει. Ο θεατής ταυτίζοντας τη ζωή του με το θέαμα, δεν δρα συνειδητά. Μιμείται τους ήρωες γιατί έτσι ηρωοποιείται ο ίδιος. Οι κινήσεις του δεν είναι δικές του, τις επιβάλλει το σύστημα. Η σκέψη δεν του ανήκει γιατί άλλοι σκέφτονται γι αυτόν. Δεν είναι θεατής σε ένα θέατρο σκιών, αλλά πρωταγωνιστής ο ίδιος σε αυτό, προσπαθώντας να παίξει όσο το δυνατόν καλύτερα το ρόλο του, εξυπηρετώντας χωρίς να το αντιλαμβάνεται τον καταπιεστή του, το σύστημα. Κινείται σαν μαριονέτα ακόμα κι εκεί που νομίζει ότι φέρεται σαν αντιεξουσιαστικός, εξυπηρετώντας το ίδιο σενάριο των εξουσιαστών, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες που του έθεσε το σύστημα!


Δυστυχώς, όχι μόνο σήμερα αλλά σε κάθε εποχή, ο υπνωτισμένος άνθρωπος προτιμούσε την εικόνα από το πράγμα, όπως λέει κι ο Feuerbach, «το αντίγραφο από το πρωτότυπο, την παράσταση από την πραγματικότητα, την φαινομενικότητα από το είναι, για μια απόλυτη καταστροφή ή τουλάχιστον για μία εγκληματική βεβήλωση, γιατί ό,τι είναι ιερό γι’ αυτήν είναι μονάχα αυταπάτη, όμως αυτό που είναι βέβηλο είναι η αλήθεια»![7]
Ζώντας το όνειρο, σε μια κοινωνία του θεάματος, ο κοινός νους δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτήν την αντιστροφή στη λογική. Στο όνειρο αυτό πρωταγωνιστής είναι ο Μορφέας, το μυθικό εκείνο πρόσωπο[8] που έπαιρνε ανθρώπινη μορφή στα όνειρα των κοιμισμένων.

Ο πιστός του χριστιανισμού εξισώνει το πραγματικό με την ψευδαίσθηση και το όνειρο. «Η θρησκεία είναι το όνειρο του ανθρώπινου πνεύματος», έλεγε ο Feuerbach, γιατί αδυνατούσε ο πιστός να αντιληφθεί ότι ζούσε το όνειρο που ο ίδιος δημιούργησε. Έβλεπε τα πράγματα όχι στο φως της πραγματικότητας αλλά στην ευφρόσυνη φαινομενικότητα της φαντασίας και του αυθαίρετου. Ο Γερμανός φιλόσοφος πίστευε ότι η εποχή του ήταν εποχή υποκρισίας και αυταπάτης. Το νερό του βαπτίσματος, το κρασί και το ψωμί της μετάληψης δρουν πολύ περισσότερο αν τα πάρει κανείς με τη φυσική τους δύναμη παρά αν τα πάρει με την υπερφυσική. Η ανθρωπολογική έννοια είναι ισχυρότερη της θεολογικής. Στη συνείδηση του πιστού όμως που ζει το όνειρο, η παράσταση και η φαντασία παίζουν σημαντικότερο ρόλο από την πραγματική τους υπόσταση. Όμοια και το αντικείμενο της θρησκείας, το θείο Είναι, όπως η νόηση και η αγάπη, σημαίνουν τελείως διαφορετικά πράγματα απ’ ό,τι οι ίδιοι αυτοί ορισμοί όταν συνιστούν το Είναι του ανθρώπου και της φύσης. Να λοιπόν, διερωτήθηκε ο Feuerbach, γιατί δεν πρέπει να μετατρέπουμε τους ορισμούς και τις δυνάμεις της πραγματικότητας σε συμβατικά σημεία, μέσα, σύμβολα και κατηγορήματα ενός Είναι διαφορετικού, υπερβατικού και απόλυτου, όπως κάνει η αφηρημένη θεολογία και φιλοσοφία, παρά να τα παίρνουμε και να τα εννοούμε με τη σημασία που έχουν καθαυτά. Τότε μονάχα θα έχουμε το κλειδί μιας πραγματικής θεωρίας και πρακτικής, για την απομυθοποίηση του εαυτού και την αυτοσυνείδηση της θρησκείας!

Όμως το θέαμα, θεωρημένο στην ολότητά του, ταυτόχρονα είναι αποτέλεσμα και σκοπός του υπάρχοντος τρόπου παραγωγής. Εκεί είναι που η έλλειψη ρεαλισμού της πραγματικής κοινωνίας δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αν το θέαμα είναι το κεφάλαιο, όπως ισχυρίζεται ο Guy Debord, σε τέτοιο βαθμό συσσώρευσης ώστε αυτό να μετατρέπεται σε εικόνα, τότε ο θεατής ταυτίζεται με τον απατηλό και τον αλλοτριωμένο του κόσμο. Ό,τι βίωσε στο παρελθόν απομακρύνεται σε μία αναπαράσταση. Όμως όλες εκείνες οι εικόνες που αποτελούν την ύπαρξη και το παρελθόν του, η υφιστάμενη οργάνωση της κοινωνίας κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει στην λήθη. Όπως λέει και ο Guy Debord «το θέαμα οργανώνει με μαεστρία την άγνοια για όσα συμβαίνουν και, αμέσως μετά, τη λήθη όσων μολαταύτα κατόρθωσαν να γίνουν γνωστά. Το πιο σημαντικό είναι και το πιο κρυφό… Μαζί με τον αφανισμό της ιστορίας, απομακρύνεται ταυτόχρονα σε μία μυθική απόσταση το ίδιο το σύγχρονο συμβάν, περιβαλλόμενο από ανεπιβεβαίωτες διηγήσεις, αμφισβητούμενες στατιστικές, απίθανες ερμηνείες και αστήρικτους συλλογισμούς».[9]


Στις συνθήκες οργάνωσης της κοινωνίας μας οι λαοπλάνοι, οι διαστρεβλωτές και οι τσαρλατάνοι έχουν μεγάλη πέραση. Όσο περισσότερο υπερβάλλουν τόσο καλύτερα κάνουν τη δουλειά τους και αυτό δεν είναι καινούριο. Θυμόσαστε τη ρήση του Βολτέρου για τους τσαρλατάνους και τους βλάκες! Η κατάλυση της λογικής, η απόκρυψη της αλήθειας και η δημιουργία της ψευδαίσθησης συνδέονται άμεσα με τη μαζική ψυχολογία της υποταγής. Ο μηχανισμός είναι τέτοιος που το σύστημα ανατροφοδοτείται. Ο κόσμος αυτοκαταστρέφεται χωρίς να μπορεί να βάλει φραγμούς, γιατί δεν γνωρίζει τι πρέπει να σταματήσει. Η ροή των εικόνων παρασύρει τα πάντα κι η αυτονομημένη εικόνα, όπου το ψέμα κυριαρχεί, εξαπατά αδιάντροπα τον εαυτό της. Η άγνοια καλλιεργείται και προωθείται προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Η ιστορία αποσιωπάται και το αληθινό διαστρεβλώνεται, όπου αυτό είναι δυνατό, ώστε να μοιάζει με ψεύτικο και το ψεύτικο προβάλλεται για αληθινό, χρυσώνοντας την απάτη του θεάματος. Ό,τι θεαματικά λέγεται είναι αληθοφανές, ό,τι πάει κόντρα στο σύστημα είναι καχύποπτο και ψεύτικο. Η απάτη διαιωνίζεται!


Στις μέρες μας με την τηλεόραση, όπου η απάτη του θεάματος μπαίνει απρόσκλητη σε κάθε σπίτι, προωθείται το ήθος των εξουσιαστών. Η ουσία αποκρύπτεται και το ψέμα διανθίζεται με ωραίες φράσεις που θέλγουν το αφτί. Θεατές όλοι μας ακολουθούμε θέλουμε δε θέλουμε το πεπρωμένο του θεάματος. Μεταλλασσόμαστε σιγά-σιγά στην απραγία και χωρίς να το καταλαβαίνουμε απομακρυνόμαστε από την ουσία, λες και μας έκαναν ενδοφλέβια ένεση και συνεπαρμένοι από το ψέμα και την υποκρισία, αναίσθητοι, γινόμαστε ηθοποιοί στην κοινωνία του θεάματος καθοδηγημένοι από το σκηνοθέτη του παγκοσμιοποιημένου συστήματος. Ενός συστήματος που θέλει τους πολίτες του να αδυνατούν να αντιδράσουν ή να νομίζουν πως αντιδρούν ακόμα και όταν παίζουν το παιχνίδι τους![10]
Αλήθεια ποιος περίμενε, το πλέον θλιβερό γεγονός στον πλανήτη μας, ο πόλεμος, να γίνεται σόου στην τηλεόραση, μπροστά στα αθώα βλέμματα των παιδιών κι εμείς, καθισμένοι αναπαυτικά στην πολυθρόνα μας, να νιώθουμε ότι οι σύμμαχοι χτυπούν την τρομοκρατία και μας προστατεύουν!
 Πράγματι, «η μετάβαση από την κινηματογραφική μυθοπλασία στη μυθοπλασία του πολέμου πραγματοποιήθηκε χωρίς καμιά δυσκολία» όπως σωστά συμπεραίνει ο Paul Virilio.[11]


Οι Η.Π.Α., τρομοκράτες οι ίδιοι, ασελγούν παγκόσμια ενάντια σε κείνους που δεν παίζουν το παιχνίδι τους, κολλώντας τους προκλητικά την εχθρική ετικέτα. Οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ξεδιάντροπα παίρνουν ονόματα που μόνο διεστραμμένα μυαλά μπορούν να δώσουν, λες και σαν σκηνοθέτες αναζητούν τον κατάλληλο τίτλο για να πουλήσουν περισσότερο. «Καταιγίδα της ερήμου», «Σοκ και Δέος» είναι τα ονόματα των έργων που παίζονται στους κινηματογράφους της ζωής και πριν πάρουν την απόφαση να μας προστατέψουν, έπρεπε πειστικά να μας αποδείξουν για την ύπαρξη των τρομοκρατών, ρίχνοντας, οι ίδιοι, θεαματικά μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών τους δίδυμους πύργους, στολίδι του Μανχάταν, εξοργίζοντας τους αφελείς και τρομοκρατώντας τους φιλήσυχους, στέλνοντας το μήνυμα πως, αν δεν αντιδράσουν άμεσα η ειρήνη στον κόσμο κινδυνεύει! Θέαμα συγκλονιστικό. Πούλησε!

Η χώρα-τρομοκράτης, η Αμερική, που δεν έμεινε αμέτοχη από καμιά διένεξη, χωρίς αιδώ, αναμεμειγμένη σε όλες τις ηπείρους, επιμένει να κατονομάζεται χώρα της ελευθερίας και προστάτης της ειρήνης. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αδιάντροπα ασελγεί ηθικά, πολιτικά και οικολογικά σε βάρος όλων. Ο πρόεδρός της, σαν ανδρείκελο του παγκόσμιου διευθυντηρίου, από την ψυχροπολεμική εποχή των πυρηνικών εξοπλισμών, πήρε το όνομα «πλανητάρχης» και αυτό άρχισε όταν τα μέτωπα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ενέπνευσαν τα στούντιο του Χόλυγουντ, για να εθίσουν αυτό που στον παν-κινηματογράφο της ζωής, έκτοτε, θα παίζεται κάθε μέρα.
Αν ήταν δυνατόν να μας εποπτεύουν ακόμα και την ώρα που κοιμόμαστε, θα το έκαναν. Εκεί αποσκοπούν άλλωστε. Για την ώρα προσπαθούν να μας μάθουν να κοιμόμαστε.

Την συσσώρευση της αθλιότητας όμως μεγεθύνει και η αλλοτρίωση. Ο εργάτης αδιάκοπα συμμετέχει, σαν σε τελετή θυσίας, στο μαρτυρολόγιο της αλλοτριωμένης του εργασίας. Όσο περισσότερο παράγει, τόσο φθηνότερος γίνεται, γιατί το αντικείμενο που παράγει η εργασία, στέκει απέναντί του σαν μία ξένη ουσία, που τον εξουσιάζει όλο και πιο πολύ.[12] Λες και το ίδιο το σύστημα μας βάζει εμπόδια κι εμείς παίζοντας το παιχνίδι τους αγκομαχούμε μια ζωή, ελπίζοντας σε έναν bonus-μισθό, λες και δεν έπρεπε να τον διεκδικήσουμε ή δεν αποτελούμε την κινητήριο παραγωγική δύναμη της οικονομίας.

Το Rollerball, μία ταινία της δεκαετίας του εβδομήντα, που είχε σαν βάση το θέμα αυτό,[13] τότε ανήκε στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Κανείς δεν κατάλαβε ότι το Rollerball έγινε μέρος της ζωής μας, το ζούμε χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς, χωρίς να αντιδρούμε, γιατί έτσι θεωρούμε ότι παίζεται το παιχνίδι. Η ζωή έγινε παιχνίδι, έγινε θέαμα και ηθοποιοί στο σήριαλ της ζωής είμαστε εμείς.


Το Big Brother δεν είναι ένα απλό σόου της τηλεόρασης, που η καθημερινή ζωή των πρωταγωνιστών του γίνεται θέαμα σε όλους. Η κάμερα έγινε συνήθεια και δειλά-δειλά ξεπροβάλλει όλο και πιο συχνά μπροστά μας. Στο δρόμο, στη δουλειά και αύριο στο σπίτι. Ήδη αποτελεί αξεσουάρ του χρήση του Internet. «Αθώο» θα πουν οι περισσότεροι. «Συνωμοτικά» θα γελάσουν μόνο ελάχιστοι!


Το Matrix μια άλλη ταινία, που για την ώρα παραμένει ακόμα επιστημονική φαντασία, οι βασικοί ήρωες είναι χειριστές computers που συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι «εικονικής πραγματικότητας». Ζουν εικονικά, όπως ορίζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα!

Η διαφθορά της κοινωνίας δεν βρίσκεται μόνο πίσω από την κάμερα, αλλά ξεδιάντροπα προβάλλεται και μπροστά της, μεταβάλλοντας κάθε αξία σε απραξία, κάθε αλήθεια σε ψέμα, κάθε εντιμότητα σε αχρειότητα!


Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές,[14] ανάμεσα στα πολιτικά σκάνδαλα της χώρας, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους δημοσιογράφους, τους σταρς των τηλεοπτικών καναλιών. Το ψέμα, η αχρειότητα και τα διαπλεκόμενα, άνοιξαν τους οχετούς, αναδύοντας μία αποπνιχτική μπόχα, δείχνοντας παραστατικά ότι πίσω από τις εκτυφλωτικές λάμψεις και τα γκλάμουρ των τηλεοπτικών σόους διαπλέκονται ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα που ευτελίζονται ακόμα πιο πολύ, φουσκώνοντας τσέπες και κληροδοτώντας ήθη για το μέλλον! Τα Μ.Μ.Ε. δεν περιγράφουν την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά την κατασκευάζουν ή στο μέτρο της διαφθοράς την αντικατοπτρίζουν. Σύμφωνα με τον Murray Edelman «ζούμε εντός ενός πολιτικού θεάματος που λειτουργεί με φετιχιστικό τρόπο». Καθηγητής των πολιτικών Επιστημών, ο Edelman, πιστεύει ότι το πολιτικό θέαμα είναι μια κατασκευή και μέσω αυτής ορίζονται εχθροί και φίλοι, ρόλοι και προβλήματα. Το πολιτικό θέαμα λειτουργεί σαν φετίχ, γιατί αυτονομείται και εκ των υστέρων επηρεάζει τη σκέψη και τη δράση των κατασκευαστών της.[15]



Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί δεν είναι αντικειμενικοί παρατηρητές, όπως οφείλουν, αλλά μέσω του θεάματος ηρωοποιούνται. Γίνονται σύμβολα, αντιπροσωπεύοντας ιδεολογίες, αξίες και ηθικές στάσεις. Γίνονται πρότυπα, όπως οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, και δυστυχώς όπως τελευταία, οι διάσημοι αθλητές.[16] Γίνονται σημεία αναφοράς ή σύμβολα του κακού και της τρομοκρατίας όπως ο Μπους και ο Μπιν Λάντεν!

Το σύστημα μπορεί να ηρωοποιήσει όποιον θέλει, κατά το δοκούν, χωρίς να νοιάζεται για την ηθική. Την τελευταία μπορεί να τη φέρει στα μέτρα του «ήρωα» ή τον «ήρωα» στα μέτρα της υπάρχουσας ηθικής. Όπως κάποτε, μέσα από τις εγκληματικές ενέργειες κάποιου αυτοκράτορα ή ιερωμένου, μπορούσε να αναδείξει την αγιότητά του ή να καταβαραθρώσει έναν έντιμο άνθρωπο, όπως τον Ιουλιανό, συκοφαντώντας τον στους αιώνες των αιώνων σαν αποστάτη και παραβάτη, λες και οι πατρογονικές του επιταγές δεν ήταν οι αιώνιες αξίες της Αρχαίας Ελλάδας αλλά ο ξενόφερτος χριστιανισμός!

Φρίττει κανείς από την υποκριτική και εγκληματική συμπεριφορά του Κωνσταντίνου, που τόσο θεαματικά τον κολάκευε ο Ευσέβιος να πρωτοστατεί ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, τον «Μέγα» σφαγέα των Ελλήνων Θεοδόσιο ή τον Ιουστινιανό με τα φρικώδη διατάγματα ενάντια στους Έλληνες και την Φιλοσοφία τους προκαλώντας εκείνο τον μακροχρόνιο πνευματικό παγετώνα, το γνωστό μας μεσαίωνα.



Από τους ιερωμένους τι να θυμηθεί κανείς… Βλέπε επίσκοπο Απάμειας Μάρκελλο, τον επονομαζόμενο και Θείο, τον επίσκοπο Γάζας Πορφύριο τον καταστροφέα των αρχαιοτήτων, τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόφιλο ή τον Κύριλλο, τον επονομαζόμενο και Άγιο, στυγνό δολοφόνο της Υπατίας, ως και τόσους άλλους….
Οι Συναξαριστές έκαναν καλή δουλειά. Γέμισαν τις σελίδες τους με θεαματικές περιγραφές που εξυμνούσαν τη ζωή των πρωταγωνιστών, επιβράβευαν την ηθική τους, ηρωοποιούσαν τον αγώνα τους και συχνά τον διάνθιζαν με θαύματα που έφταναν στην υπερβολή και το γελοίο!

Οι μύθοι, το γράψαμε πολλές φορές, είναι καλοστημένα σενάρια που πρωταγωνιστούν θεοί, ήρωες, στοιχειά και δαιμόνια. Ίσως μόνον οι ήρωες, στην αρχαιότητα, να ήταν υπαρκτά άτομα και αυτά ηρωοποιημένα κατά τις επιταγές του μυθογράφου. Όμως στις θρησκείες τίποτε δεν είναι αληθινό, γιατί οι πραγματικοί πρωταγωνιστές περιγράφονται σαν πρότυπα, γίνονται σύμβολα σαν τους αστέρες του κινηματογράφου, αντιπροσωπεύοντας ιδεολογίες και ηθικές στάσεις, όπως ακριβώς υπαγορεύει η κοινωνία του θεάματος. Γίνονται σημεία αναφοράς, σύμβολα αγιότητας, ακόμα κι αν σε ολόκληρη τη ζωή τους αδικούσαν αθώους ή καταδίκαζαν αιρετικούς βάφοντας τα χέρια τους με αίμα! Πραγματικά, η θρησκεία, μέσω της κοινωνίας του θεάματος, είναι η δύναμη της εξαπάτησης στην οποία κάθε αλλοτριωμένος νους είναι έτοιμος να υποδουλωθεί!


Είναι αλήθεια, μέσα από το μύθο, ο Διόνυσος - όποιος κι αν ήταν αυτός - ανακάλυψε το θέατρο, γιατί κι αυτός είχε αντιληφθεί ότι το θέαμα σαν παράσταση, με τη δημιουργική φαντασία, παίζει σημαντικό ρόλο στη συνείδηση του πιστού. Όμως το θίασο αυτό οι τρεις εξ’ Αποκαλύψεως θρησκείες τον οργάνωσαν καλύτερα και το σύστημα τον αξιοποίησε όπως έπρεπε, γιατί, ιδιαίτερα η Εκκλησία, εξυπηρετούσε καλύτερα απ όλους την διαιώνιση της απάτης και της ψευδαίσθησης που είχε ανάγκη ο θεαματικός μηχανισμός του συστήματος.

Ας το αντιληφθούμε καλά, ο πιστός ζει σ’ ένα κόσμο ξένο προς την πραγματικότητα που εξυπηρετεί το σύστημα και το ανατροφοδοτεί ώστε η αυταπάτη να αυτοπροστατεύεται και να διαιωνίζεται!
Κοντολογίς, η κοινωνία του θεάματος είναι η φενάκη της αμεσότητας. Είναι παρούσα σε κάθε μας βήμα, στη δουλειά, στο σπίτι, στην εγρήγορση και υποσυνείδητα, την ώρα που κοιμόμαστε. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί όταν  ο Μορφέας ανενόχλητος πρωταγωνιστεί!


Όταν αντιληφθούμε αυτήν την αντιστροφή στη λογική, τότε η μέρα που ο Μορφέας στη συνείδησή μας θα ξυπνήσει δεν θα είναι μακριά και η απο-αλλοτριωτική μορφή της υλοποιημένης δημοκρατίας θα γίνει πραγματικό γεγονός! Παράλληλα και η αφυπνισμένη συνείδηση του ατόμου θα υψωθεί ως εκεί ώστε, διαλύοντας τα σκοτάδια εκείνου του ψεύτικου κόσμου, ο ίδιος τοποθετηθεί στο ύψος που το Συμπαντικό του Μέτρο του αρμόζει!

Πηγή:
Απόστολος Λυμπερίδης «ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» 2010 Ενάλιος



 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


[1] Φετιχισμός είναι η λατρεία των άψυχων αντικειμένων. Στην πολιτική οικονομία όμως, ο εμπορευματικός φετιχισμός είναι η μετατροπή του εμπορεύματος σε φετίχ!
[2] Αναγκαία και ουσιαστική, αναπόσπαστη ιδιότητα του αντικειμένου.
[3] «Η κοινωνία του θεάματος» εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος σελ. 28.
[4] Φ. Σίλλερ «Η αισθητική εκπαίδευση του ανθρώπου», παρατίθεται από Ernst Fischer «Τι είπε πραγματικά ο Μαρξ» σελ. 18 εκδόσεις Γλάρος.
[5] «Η κοινωνία του θεάματος» σελ. 35.
[6] Ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού να ξεχωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του αντικειμενικού κόσμου. Η αφαίρεση αυτών από το σύνολο σχηματίζει τη συγκεκριμένη λογική εικόνα.
[7] «Η ουσία του χριστιανισμού» εκδόσεις Αναγνωστίδη σελ. 27.
[8] Ήταν ένας από τους χίλιους γιους του Ύπνου που είχε αδέρφια τον Είκελο ή Φόβητρο και τον Φάντασο.
[9] «Σχόλια πάνω στην κοινωνία του θεάματος» εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος σελ. 17-19.
[10] Κάτω από αυτήν την οπτική διαφοροποιούμαι από οποιαδήποτε Αντιεξουσιαστική επιρροή, ιδιαίτερα εκείνη των «Αναρχοαυτόνομων» που έχουν την εντύπωση πως πολεμούν το σύστημα. Μάλλον αυτοί, καλύτερα από τους άλλους, παίζουν το παιχνίδι των εξουσιαστών. Αντιληφθείτε τη διαφορά.
[11] «Πόλεμος και κινηματογράφος» εκδόσεις Μεταίχμιο σελ. 127.
[12] Για την αντικειμενοποίηση της εργασίας βλέπε περισσότερα Petrovic, Hofmann, Adorno «Αλλοτρίωση» εκδόσεις Επίκουρος.
[13] Ο «πρωταγωνιστής» που έτρεχε για να κερδίσει τη ζωή του, μαζί με ένα βραβείο που θα του έδιναν, έπρεπε να ξεπεράσει τα θανάσιμα εμπόδια που του έβαζαν οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Οι θεατές αποχαυνωμένοι παρακολουθούσαν, αγνοώντας ότι ο «πρωταγωνιστής» ήταν ένας από αυτούς, που έπαιζε το παιχνίδι των εξουσιαστών!
[14] Ιανουάριος του 2008.
[15] Για μια πληρέστερη ενημέρωση βλέπε Murray Edelman «Η κατασκευή του πολιτικού θεάματος» εκδόσεις Παπαζήση.
[16] Δυστυχώς και ο αθλητισμός συμπεριφέρεται όπως ορίζουν οι επιταγές της εικόνας, του θεάματος και του ειδησιογραφικού γεγονότος. Ευνοώντας το θέαμα, οι αθλητές, κατασκευάζονται με ντοπάρισμα ή μεταμορφώνονται σε μοντέλα διαφήμισης. Για μία καλύτερη προσέγγιση στο θέμα αυτό βλέπε Georges Vigarello «Από το παιχνίδι στο αθλητικό θέαμα» εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Η μορφοποίηση και η εικονογράφηση του κειμένου έγινε για χάρη της ανάρτησης

Σας εύχομαι καλή περισυλλογή και καλά Ηλιούγεννα!

62 σχόλια:

Άθεος είπε...

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 Φετιχισμός είναι η λατρεία των άψυχων αντικειμένων. Στην πολιτική οικονομία όμως, ο εμπορευματικός φετιχισμός είναι η μετατροπή του εμπορεύματος σε φετίχ!
2 Αναγκαία και ουσιαστική, αναπόσπαστη ιδιότητα του αντικειμένου.
3 «Η κοινωνία του θεάματος» εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος σελ. 28.
4 Φ. Σίλλερ «Η αισθητική εκπαίδευση του ανθρώπου», παρατίθεται από Ernst Fischer «Τι είπε πραγματικά ο Μαρξ» σελ. 18 εκδόσεις Γλάρος.
5 «Η κοινωνία του θεάματος» σελ. 35.
6 Ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού να ξεχωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του αντικειμενικού κόσμου. Η αφαίρεση αυτών από το σύνολο σχηματίζει τη συγκεκριμένη λογική εικόνα.
7 «Η ουσία του χριστιανισμού» εκδόσεις Αναγνωστίδη σελ. 27.
8 Ήταν ένας από τους χίλιους γιους του Ύπνου που είχε αδέρφια τον Είκελο ή Φόβητρο και τον Φάντασο.
9 «Σχόλια πάνω στην κοινωνία του θεάματος» εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος σελ. 17-19.
10 Κάτω από αυτήν την οπτική διαφοροποιούμαι από οποιαδήποτε Αντιεξουσιαστική επιρροή, ιδιαίτερα εκείνη των «Αναρχοαυτόνομων» που έχουν την εντύπωση πως πολεμούν το σύστημα. Μάλλον αυτοί, καλύτερα από τους άλλους, παίζουν το παιχνίδι των εξουσιαστών. Αντιληφθείτε τη διαφορά.
11 «Πόλεμος και κινηματογράφος» εκδόσεις Μεταίχμιο σελ. 127.
12 Για την αντικειμενοποίηση της εργασίας βλέπε περισσότερα Petrovic, Hofmann, Adorno «Αλλοτρίωση» εκδόσεις Επίκουρος.
13 Ο «πρωταγωνιστής» που έτρεχε για να κερδίσει τη ζωή του, μαζί με ένα βραβείο που θα του έδιναν, έπρεπε να ξεπεράσει τα θανάσιμα εμπόδια που του έβαζαν οι διοργανωτές του παιχνιδιού. Οι θεατές αποχαυνωμένοι παρακολουθούσαν, αγνοώντας ότι ο «πρωταγωνιστής» ήταν ένας από αυτούς, που έπαιζε το παιχνίδι των εξουσιαστών!
14 Ιανουάριος του 2008.
15 Για μια πληρέστερη ενημέρωση βλέπε Murray Edelman «Η κατασκευή του πολιτικού θεάματος» εκδόσεις Παπαζήση.
16 Δυστυχώς και ο αθλητισμός συμπεριφέρεται όπως ορίζουν οι επιταγές της εικόνας, του θεάματος και του ειδησιογραφικού γεγονότος. Ευνοώντας το θέαμα, οι αθλητές, κατασκευάζονται με ντοπάρισμα ή μεταμορφώνονται σε μοντέλα διαφήμισης. Για μία καλύτερη προσέγγιση στο θέμα αυτό βλέπε Georges Vigarello «Από το παιχνίδι στο αθλητικό θέαμα» εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Καλημέρα αγαπητέ μου δάσκαλε!
Περίμενα και τις τρείς δημοσιεύσεις να διαβάσω για να μπορέσω να πω κάτι!
Η διανοητική αλλοτρίωση ξεκινά μέσα από τη κοιλιά της μανούλας,αν πιστέψουμε τους ειδικούς που λένε ότι τα έμβρυα απο κάποιο σημείο και μετά αντιλαμβάνονται!
Έτσι,γεννιόμαστε με την αλλοτρίωση στο κούτελο!
Στη συνέχεια εμείς οι γονείς,θέλονταw το καλύτερο για τα παιδιά μας,τα βομβαρδίζουμε με ό,τι θεωρούμε χρήσιμο για την ζωή του!
Τώρα,αν κάποιος θέλει να ξεφύγει από αυτό το τρυπάκι και να προσπαθήσει να είναι από το κοπάδι,θα τον πουν στη καλύτερη των περιπτώσεων
τρελό ή απροσάρμοστο και στη χειρότερη θα επεμβεί το κράτος και τα όργανά του για την επαναφορά είς την τάξιν!!!
Γιατί τα γράφω αυτά?Γιατί μπερδεύτηκα και συνάμα πανικοβλήθηκα!
Τι είδους μάνα θα γίνω?Θα εκπαιδεύσω κι εγώ τα παιδιά μου ούτως ώστε να γίνουν
η συνέχεια και το γρανάζι της κοινωνικής μηχανής που μας δουλεύει ασταμάτητα
με τις στημένες ευδαιμονίες και τα στημένα καθωσπρέπει???
Θα παραδώσω χρήσιμους,κατά το κοινώς αποδεκτό,ανθρώπους στη κοινωνία ή μήπως
κοινωνικά απόβλητα,όπως συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν άτομα που αντιστέκονται στο όλο σκηνικό??
Πρέπει να συμβιβαστώ με τη σκέψη ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και όλοι μας είμαστε χωμένοι ως τη κορυφή στο λάκο της αλλοτρίωσης???
Ειλικρινά μπερδεύτηκα διότι όσο κι αν αντιλαμβάνομαι κάποιες καταστάσεις,κάπου σταματώ και συμβιβάζομαι διότι ξέρω ότι δεν μπορώ να αλλάξω τα πάντα,αφού κάποιες ιδέες και πρακτικές που έμαθα από παιδί,είναι αναπόσπαστα
με την ύπαρξή μου την ίδια και την τωρινή μου θέση στη κοινωνία!!
Ας φέρω ένα παράδειγμα!
Το καλοκαιράκι να είμαστε καλά,θα πρέπει να βαπτήσουμε τα βρέφη!
Βέβαια,εδώ στας Ευρώπας,το όνομα του παιδιού δίνεται στο ληξιαρχείο απο τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί και δεν γράφεται ως αβάπτιστο όπως στην Πατρίδα!
Η γνώμη μου για τούτο το πανηγυράκι είναι γνωστή!Όμως άντε πείσε πεθερικά ότι η Νάντια δεν γουστάρει τέτοιου είδους πανηγύρια!
Στο γάμο μας,έγινε το χατήρι μου πρώτα για πολιτικό και αργότερα κάναμε θρησκευτικό,αφού πολλά ζευγάρια κάνουν το ίδιο!Τώρα εδώ τι κάνουμε??
Και τούτο είναι ένα απλό πρόβλημα στα τόσα της ζωής!
Σταματώ εδώ μη γράψω κι εγώ κανένα χαλί!
ΥΓ.Δεν χρειάζεται βέβαια να πω για τα άρθρα σου πως απλά είναι τέλεια
και με βρίσκουν σύμφωνη!
Αυτά!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Α ρε Αθεε, αναρωτιέμαι πότε, και αν θα ξυπνησει κάποτε ο κόσμος.....

Άθεος είπε...

Έγινες σαφέστατη Νάντια, όχι μόνο με το απλουστευμένο σου παράδειγμα, αλλά και με όσα άλλα μου έγραψες και άλλα τόσα που εννόησες και φυσικά σε νιώθω απόλυτα. Γι αυτό και εγώ είπα σε προηγούμενα σχόλια ότι κι εγώ είμαι αλλοτριωμένος. Εγώ δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω. Ζω στην κοινωνία αυτή και ξέρω τι σημαίνει να γίνεις μαύρο πρόβατο. Γι αυτόν που θα πάταγε πόδι, άντε να τον συκοφαντούσαν, άντε να σου έκανε φάκελο κάποια προηγούμενη κυβέρνηση. Άντε να χάσεις κάποιους φίλους. Όμως, με την πεθερά και τη μάνα, πώς τα βγάζεις πέρα; Με τον άντρα, τα παιδιά; Πώς να τους εξηγήσεις ότι στέρησες την οικογενειακή θαλπωρή, τη μάνα ή τον πατέρα, επειδή αντιστάθηκες στο καθιερωμένο, στο κατεστημένο, στο έρμο το σύστημα που σε εκβιάζει…
Όμως, θα σου πουν: είσαι ελεύθερη να κάνεις ό,τι θέλεις!
Τι υποκρισία!
Γι αυτό είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ορισμένες συμβάσεις. Άλλος πολλές, άλλος λίγες. Γι αυτό έγραψα: ο εχθρός πηγάζει αυθόρμητα μέσα από τη συνείδηση του ατόμου και την υφιστάμενη οργάνωση της κοινωνίας! Πολλές φορές νομίζοντας ότι κάνουμε το σωστό και άλλες επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ενδώσουμε στο κατεστημένο, σ’ αυτό που αμέτρητες γενιές θεώρησαν δεδομένο ή ηθικό.
Εμείς όμως όσο είναι δυνατόν θα αντιδρούμε. Ξέρουμε πώς δουλεύει το σύστημα και πολλές φορές θα αποφύγουμε να γίνουμε θύματα. Δυστυχώς θα κάνουμε και ορισμένες συμβάσεις, όμως με την επίγνωσή μας! Γι αυτό και οι αλλαγές συντελούνται τόσο αργά.

Όταν Ρίκη μου αναρτούσα αυτό το μεγάλο κείμενο, έλεγα: πού είσαι Ρίκη!
Πιστεύω όμως να το διάβασες. Αλλά και να μην το διάβασες, αν υπολογίζεις να τελειώσεις το βιβλίο, στο τέλος θα το διαβάσεις και τότε θα το αντιληφθείς ακόμα πιο καλά. Όλη εκείνη η ιστορία, η θρησκειολογία και η φιλοσοφία, πολιτικοποιείται σε τούτο το κείμενο.
Τώρα, μην ρωτάς αν ο κόσμος ξυπνήσει. Εγώ σου το λέω: ΟΧΙ!
Όμως εμείς θα προσπαθούμε για τους λίγους. Αυτοί κάνουν τις αλλαγές, αυτοί και τις διαφορές. Αν ο κόσμος άλλαξε, άλλαξε με επαναστάσεις και όχι με την συντήρηση. Πρώτα πρώτα όμως η επανάσταση γίνεται μέσα μας. Αυτήν προωθούμε!

zoyzoy είπε...

Αν και κουραστικό το σεντόνι σου άξιζε τον κόπο!
Γιαυτό σου λέω στο νησάκι κοντά στη φύση μακριά απ'αυτούς που του πιπιλάνε το μυαλό!
Και το βιντεάκι τα σπάει όλα δικό σου δημιούργημα σίγουρα.
Αν το προβάλεις τώρα σ'ολους τους άνεργους που περιμένουν ένα ψοροεπίδομα να κάνουν Χριστούγεννα να'σαι σίγουρος ότι θ'απαρνηθούν και τα Θεία και τον Θείο!

Άθεος είπε...

Όχι και κουραστικό… αν πάλι άξιζε τον κόπο, πώς μπορεί να σε κούρασε;
Όμως, καλά σας έλεγα. Λίγο μεγάλο αλλά θα ανταμειφθείτε!
Το video δεν είπα ποτέ ότι είναι δικό μου, γι αυτό βιάστηκα να στιγματίσω μια ιστορική ανακρίβεια για την εποχή του Νέρωνα. Ποτέ δεν ιδιοποιούμαι τη δουλειά του άλλου. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι του Πηλέα και αναφέρεται στο τέλος του video.
Με την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για κάποιους κακεντρεχείς, που βιάζονται να αντιγράψουν τα άρθρα μου, από την πρώτη ώρα της ανάρτησής τους και να τα ιδιοποιηθούν σαν δικά τους, χωρίς να αναφερθούν στην πηγή και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση, στο βιβλίο που δημοσίευσε το πόνημα και έχει κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα.

zoyzoy είπε...

Κουραστικό με την έννοια ότι είναι μεγάλο για άρθρο!
Το βιβλίο σου με κουράζει περισσότερο που το στρίμωξες σε 600σελίδες!
Είδα στο τέλος το όνομα αλλά δεν κατάλαβα ότι ήταν δημιουργός!

Να κινηθείς νομικά συγγραφέας είσαι να τους αλλάξεις τα φώτα με ποιο δικαίωμα σε κλέβουν χωρίς καμία αναφορά!

Άθεος είπε...

Για κόψε το σε δυο κομμάτια zoyzoy και πες μου κομματιασμένο τι θα σου έδινε!
Αν οι 600 σελίδες σε κουράζουν, διάβασε εσύ τις μισές και τον επόμενο χρόνο το υπόλοιπο. Οι μεγάλες έρευνες είναι μεγάλες, αν θέλουμε να είναι ολοκληρωμένες. Βέβαια, εσύ σαν πιστή, σε καταλαβαίνω, όμως κάνε υπομονή, τα πολλά ονόματα στην αρχή και τις επεξηγήσεις και μετά από μερικές σελίδες θα γίνει απόλαυση. Ειδικά, όταν φτάσεις στο πιπεράτο εκείνο κεφάλαιο (12ο) με τον Ιουστινιανό και τη Θεοδώρα θα κυλάει νεράκι! Στο κάτω κάτω, δες το σαν Ιστορία που δεν έκανες, διαφορετικά, διάβασε μια νουβέλα.
Είσαι άκρως αντίθετη με κάποιον που μου έγραψε το καλοκαίρι όταν η μάνα του φώναζε, που από τότε που έπιασε αυτό το βιβλίο ούτε για μπάνιο στη θάλασσα δεν πάει!
Όσο για εκείνους που δεν θα συμμορφωθούν με την δεοντολογία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, φυσικά και θα κινηθώ νομικά. Ας περιμένω να επανορθώσουν μήπως και στ’ αλήθεια αμέλησαν.

zickos είπε...

βλέποντας διαβάζοντας και μελετώντας κατέληξα στο εξής....
το καλλίτερο πολίτευμα που υπήρξε ήταν η αριστοκρατία όταν "αποκαλισψαν" την δημοκρατία συνουσιάστηκε το σύμπαν!
την αριστοκρατία φυσικά την εκμεταλλεύονται για την party τους οι λίγοι (οι γνωρίζοντες) και δεν θα δώσουν ποτε τους γνώση σε κανέναν και να ήθελαν ( που δεν τους ωφελεί πουθενά) λέω εγώ τώρα σε ποιον να την δώσουν στον έλληνα αν δούμε ποιος είναι ο έλλην θα καταλήξουμε ότι ο καθένας μας έχει και μια ταμπέλα e 1650 χρονια είναι αυτά κάποια στιγμή θα "αποκουσαμε" αυτήν την αηδία (όπως.. tempalxanas κοπρίτης μαλάκας ημιμαθείς "αγαμιτος" αγράμματος "πολυξεριδις" 'x.o' ποδοσφαιριστής προπονητής διαιτητής πρόεδρος πολιτικός δικαστής εθνικιστής πατριώτης κτλ..) και δεν λέω παραλογίες φυσικά όλοι μας τα βιώνουμε καθημερινά στην ζωή μας και μας κάνανε έτσι... για να μας εκμεταλλεύονται είναι απλό! όπως λέει και ο "διαδσακολος" αλλοτρίωση!!! είναι η ζωή τους άλλωστε στο να εκμεταλλεύηται τον αντίρροπα 'συνεχίζω άλλη μέρα την συζήτηση μού
y.g
απόστολε πολύ καλή τοποθέτηση στο τι γίνετε γύρο μας και τα σέβη μου φυσικά δεν υπάρχει χρόνος πλέον για τίποτα παρα μονο τα δυο μου κορίτσια(κόρες μου)
και μια άλλη παρατήρηση προς την νάντια
νάντια τα παιδιά αντιλαμβάνονται και βάζουν θεμέλια για την ζωή τους από την πρώτη μέρα της συλλήψεις έως τα 6 πρώτα χρονια της ζωής τους (βρεφονηπιοκόμος η γυναικα μου)

Άθεος είπε...

Zickos όλα τα πολιτεύματα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Άλλα είναι για μικρό αριθμό ατόμων και άλλα για μεγαλύτερο. Όμως για δισεκατομμύρια μια λαϊκή διακυβέρνηση είναι καλύτερη, όμως πολύ χρονοβόρα. Άσε που αν εφαρμοζόταν και εκεί θα βρισκόταν μειονεκτήματα.
Κάτι μου λέει ότι τίποτα δεν είναι σωστό στον κόσμο αυτό. Πόσο μάλλον να υποθέσω ότι τα πάντα με σοφία εποίησε ο… Μεγαλοδύναμος! Τι ηλίθια λογική! Μέσα από την εφαρμογή όλων όμως, μπορούν να καλυτερέψουν. Οι αντιθέσεις, το ξεπέρασμά τους και οι καινοτομίες ή επαναστάσεις θα αναδείξουν πολύ πιο «τέλεια» πολιτεύματα. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην εξελικτική διαδικασία της φύσης. Αυτά τα είδη που γνωρίζουμε, είναι ελάχιστα από κείνα που γεννήθηκαν και στον αγώνα για επιβίωση, κατάφεραν να επιβιώσουν. Άλλη μια αναφορά στο παράλογο της λογικής περί δημιουργίας από έναν… Μεγαλοδύναμο!
Γι αυτό zickos λέω, συμβιβαστείτε με ό,τι έχουμε προσπαθώντας να το κάνουμε όλο και καλύτερο. Όμως, μην μένετε αδρανείς! Το δόγμα δεν ωφέλησε κανέναν, παρά μονάχα τους επιτήδειους όταν συναντούσαν βλάκες!
Να χαίρεσαι τα κοριτσάκια σου zickos και χωρίς να προσπαθείς από μικρά να τα κάνεις ό,τι είσαι κι εσύ, απλά να τους λες ορισμένες αλήθειες και να είσαι σίγουρος ότι αργότερα αυτές, θα αξιοποιηθούν όπως πρέπει!

Dimos El Grec είπε...

Καλησπέρα Απόστολε!

Λόγω διαβάσματος δεν προλαβαίνω να το διαβάσω τώρα, αλλά θα έρθει και η ώρα του στο Βιβλίο (είμαι κάπου πάνω από την μέση... άσχετο αλλά με "θύμωσες"¨με αυτά που διηγείσαι στην μέση του βιβλίου. Δεν ήξερα ότι είχαν καταστρέψει τόσα πολλά αρχαία μνημεία και ότι είχαν κάνει τέτοιες δολοφονίες οι "Άγιοι Πατέρες μας" όπως στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης... Κι αυτό γιατί φυσικά στο σχολείο σου μαθαίνουν το τι καλοί άνθρωποι ήταν και όχι ότι κατέστρεφαν ότι ελληνικό υπήρχε....).

Αυτό που σίγουρα θα δω σε ένα διάλειμμα είναι το βίντεο, που δεν υπάρχει στο βιβλίο ;)

Ευτυχισμένα Ηλιούγεννα λοιπόν και για σένα και την οικογένεια σου!

Τις ευχές μου από την Βαρκελώνη!

zoyzoy είπε...

Δεν με καταλαβαίνεις και έχεις δίκιο!
Σου'γραψα με κουράζει γιατί το στριμωξες σε 600σελίδες για να μη σου γράψω οτι η γραμματοσειρά είναι μικρή και με κουράζει να το ρουφήξω με αποτέλεσμα να τ'αφήνω κάθε 3-4σελίδες!
Δεν σου μίλησα για το θέμα γνώριζα το περιεχόμενο γιαυτό το πήρα!
Τεσπα αν θέλεις μην βγάλεις το σχόλιο μην φαίνεται σαν διάλογος ήθελα απο χθες να σου απαντήσω αλλά δεν μπορούσα!

~reflection~ είπε...

Λείπει η αναφορά στην Παιδεία...
την κατευθυνόμενη με τους Κομπάρσους εκπαιδευτικούς που ξεπηδησαν μέσα από ένα σίριαλ πραγματικότητας...

Αν γευτούμε την πίτα, ας τη γευτούμε ολόκληρη....

Ζορίστηκα να προσδιορίσω την έννοια της αποξένωσης, όπως την προβάλλει το κείμενο, όμως τελικά συμπέρανα πως η πρώτη μορφή της είναι η αποξένωση από τον Ιδιο μας τον Εαυτό..

Πλαστοί Νόμοι...
Σκοπιμότητες Εξουσίας....
ενας Λαός άβουλος..
ενα χαρτί Λευκο, υπογεγραμμένο από όλους....

Καντε μας ότι θελετε...
βορά η Υπαρξη εν ομόματι του Θεού που λειπει....

Συμφωνω με τη λιτή παρέμβαση της Ρίκης:
Πότε θα ξυπνήσουμε?... ΑΝ ξυπνήσουμε!....

Οι μηχανές καλοκουρδισμενες ...
εμεις πεινασμενοι με το χερι ελεημοσύνης ευθυτενές μπρος στις καμερες των Χορτάτων...

Πορνό και Μπάλα για τους Φτωχους...τω πνεύματι...

Κύριε Ελέησον Ημας...

αμην.....

Dyer είπε...

“η θρησκεία, μέσω της κοινωνίας του θεάματος, είναι η δύναμη της εξαπάτησης στην οποία κάθε αλλοτριωμένος νους είναι έτοιμος να υποδουλωθεί!”
Αποστασιοποιημένος πλέον, σκέφτομαι όλο αυτό το θέατρο που στήνεται τη μεγάλη εβδομάδα, πόσο γελοίο μου φαίνετε πια. Όμως κάποτε με άγγιζε και θαύμαζα αυτούς που το ζούσαν πραγματικά. Φαίνεται η αλλοτρίωσή μου δεν ήταν τόσο μεγάλη επειδή η λογική μου έστηνε αναχώματα.
Αλλά όπως σωστά γράφεις η κοινωνία του θεάματος δεν υπάρχει μόνο στη θρησκεία. Με τρομάζει η ιδέα να είμαι σε κάποιο έργο ένας αλλοτριωμένος θεατής και κομπάρσος.
Φίλε Άθεε και πάλι συγχαρητήρια και καλα Ηλιούγεννα.
ΥΓ ελπίζω να τα καταφέρουμε να βρεθούμε.

Άθεος είπε...

Φίλε μου Dimos El Grec αν εκεί στη Βαρκελώνη πήγες να σπουδάσεις, κλείσε το «Χαλκεύοντας την Ιστορία». Το βιβλίο δεν θα φύγει.
Αν πάλι σε εξόργισε, σημαίνει ότι επέτυχα τον στόχο μου, γιατί αυτό είναι δείγμα ότι ζεις το βιβλίο και την πλοκή της ιστορίας μας. Η τελευταία είναι εξοργιστική και γι αυτό δεν μας την μαθαίνουν. Η οργή δημιουργεί επαναστάσεις!
Καλά Ηλιούγεννα και σε σένα!

Έγινες κατανοητή zoyzoy. Νόμιζα ότι, σαν πιστή, το θέμα σε κούραζε. Όμως αντιλαμβάνομαι ότι ο όγκος καμιά φορά είναι αποθαρρυντικός. Γι αυτόν όμως που νοιάζεται για την εξέλιξη της ιστορίας αυτής, δεν θέλει να τελειώσει. Όπως σου έγραψα και πιο πάνω, ακόμα κι εσύ θα βρεις ενδιαφέρουσα την ιστορία αυτή, μόλις μπεις καλά στο θέμα. Αφού βρε zoyzoy, τόσο καιρό ακολουθούσες άλλο μονοπάτι. Τώρα βλέπεις πρωτόγνωρα πράγματα που σε ξενίζουν. Σε καταλαβαίνω. Οι σελίδες και τα μικρά στοιχεία (ευτυχώς ευανάγνωστα) είναι λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών. Και να ήξερες, πόσα κεφάλαια ακόμα αφαίρεσα για να γίνει προσιτό εμπορικά το βιβλίο αυτό.. Τι να κάνουμε… είχα έμπνευση!

Είναι αλήθεια ~reflection~ ότι στο τρίτο μέρος της έρευνας αυτής, λείπει η αναφορά στην Παιδεία κι αυτό επειδή εδώ έπρεπε να θιγεί η ταξική κυριαρχία της κοινωνίας και όπως ο τίτλος δείχνει να αποκαλυφθεί ο θεαματικός μηχανισμός του συστήματος.
Όμως η αναφορά στην ιστορία που διαστρεβλώνεται, την εκπαιδευμένη μας λογική υπονοεί.
Πράγματι, χωρίς να ασχοληθεί κανείς με το θέμα, δύσκολα αντιλαμβάνεται την ουσία και τον μηχανισμό της αλλοτρίωσης, που το σύστημα με μαεστρία αποκρύπτει, ιδιαίτερα κι αν άρχισες από το τρίτο μέρος των άρθρων.
Όμως, όπως είδα, έπιασες το θέμα και με λίγες σου φράσεις έδωσες το στίγμα.
Μακάριοι οι νυσταγμένοι γιατί γρήγορα θα αποκοιμηθούν!
Οι υπόλοιποι πρέπει να μείνουμε ξάγρυπνοι!

Χαριτωμένα Dyer εν μέσω Χριστουγέννων, έθιξες την Μεγάλη βδομάδα!
Όμως, η γελοιότητα δεν σταματά ποτέ. Ούτε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Τελειώνοντας ο χρόνος το σύστημα μας αναγκάζει να κλείσουμε βιβλία. Να αναλογιστούμε, από πού ερχόμαστε και τι μας περιμένει, σαν να κάνουμε ισολογισμό της επιχείρησής μας! Λες γι αυτό έρχονται όλοι οι λογαριασμοί μαζεμένοι κι εμείς τρέχουμε να εκπληρώσουμε κάθε υποχρέωση, οικονομική, επαγγελματική, οικογενειακή, φιλική ή ερωτική, χωρίς να λείπουν πολλές φορές οι καυγάδες με αγαπημένα πρόσωπα…
Ακριβώς Dyer, η αλλοτρίωση και η κοινωνία του θεάματος δεν υπάρχει μόνο στη θρησκεία, όμως με την τελευταία αρχίζει, όταν από την πρώτη ώρα της γέννησης μας καρφιτσώνουν στο ζιπουνάκι το σταυρό και στην κούνια την παναγιά! Μέχρι να βγεις από το σχολείο θα σου πιπιλάνε το μυαλό. Μετά όλα θα δουλεύουν ρολόϊ.
Καλά Ηλιούγεννα και σε σένα και καλά… αναχώματα.

Zanglos είπε...

Δάσκαλε, αυτό το άρθρο ήταν αλλιώτικο από όλα τα αλλα!
Διαβάζοντας με προσοχή είχα την αίσθηση ότι το αίσθημα της αυτοσυγκράτησης που μας έχεις συνηθίσει, αντικαταστήθηκε από το πάθος για κοινωνική αυτοκριτική και αναπροσαρμογή.
Γραφεις: "Είναι τόσο ανεπαίσθητες οι αλλαγές της διολίσθησης και φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους που τις ζούμε κάθε μέρα χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε" τι ποιο αληθές?
Όσο και να είμαστε γνωστες και να προσπαθούμε να ελέγχουμε αυτή την κατρακυλα, εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν έχουμε τα στοιχεια να συγκρίνουμε το τι απωλέσαμε, από που ήρθαμε και που είμαστε!

Artanis είπε...

Το διάβασα, είδα και το βίντεο, και έχω να δηλώσω τα εξής:
η τηλεόραση σήμερα, είναι το σημαντικότερο εργαλείο αποβλάκωσης στον κόσμο...Για να αντισταθούμε, θα πρέπει είτε να μάθουμε να την χρησιμοποιούμε μόνον για όσα αξίζουν, και όχι για να παρακολουθούμε τα διάφορα τηλεσκουπίδια, ή θα πρέπει να την εκδιώξουμε από τα σπίτια μας...
Θα επαναλάβω επίσης το "Η εκκλησία πρέπει να διαχωριστεί από το κράτος"(μπας και επιτέλους γίνουμε άνθρωποι σ΄αυτην την χώρα...Και είναι γεγονός, πώς αν ξεφορτωθύμε όλους τους άχρηστους πολιτικάντηδες και το παπαδαριό, μια χαρά θα τα πάμε)
Όσον αφορά το βίντεο, καλά τα λέει ο Πηλέας, αλλά ο επίλογος μου έπεσε βαρύς: όλη αυτή η επιμονή στην εθνική ταυτότητα, με ενοχλεί και με οδηγεί σε άλλα μονοπάτια...θα προτιμούσα να έβλεπα τις αναφορές αυτές σε σχέση με τις λογικές αναζητήσεις των αρχαίων φιλοσόφων, παρά ως εθνικό χαρακτηριστικό της "φυλής"...
Όμως οφείλω να ομολογήσω, οτι έβρισα με την ψυχή μου, βλέποντας τους διάφορους που παρήλασσαν στο φόντο, και να φανταστείς οτι το είδα χωρίς ήχο (είναι περασμένα μεσάνυχτα εδώ)...
Θα επιστρέψω να διαβάσω και τα λινκ, έχασα συνέχειες...

Άθεος είπε...

Είναι αλήθεια, zanglos ότι το άρθρο αυτό είναι διαφορετικό από τα άλλα γιατί πολιτικοποιείται αυτό που τόσο καιρό εξετάζουμε φιλοσοφικά και ιστορικά. Γι αυτό και είναι πιο άμεσο. Όμως, επειδή αναφερόμαστε στο παρόν δεν πρέπει να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αλλαγές είναι αργές, όταν δεν βλέπεις μεγάλα χρονικά διαστήματα να περνούν από μπροστά σου, όπως στην ιστορία. Όμως η τελευταία είναι αυτή που καθορίζει και τις αλλαγές ενώ τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ αργότερα. Γι αυτό ας αρχίσουμε από τώρα, και έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία (ιστορία) για να συγκρίνουμε το τι απωλέσαμε, από που ήρθαμε και που πάμε!

Σωστά, Artanis, η τηλεόραση, όμως η αρχή έγινε πολύ νωρίτερα. Τώρα αν φανταστείς που τα παιδιά όλη την ώρα βρίσκονται μπροστά της, καταλαβαίνεις πόσο αλλοτριώνονται. Την δέχονται σαν κάτι το φυσιολογικό, που χωρίς αυτό δεν μπορούν να ζήσουν. Εκείνοι που έμαθαν έτσι, είναι αδύνατον να μείνουν έστω και μια μέρα με κλεισμένη την τηλεόραση. Τα σήριαλς κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά. Διαμορφώνουν ήθη και συνήθειες, που διαφορετικά, με όλο αυτό το σκουπιδαριό, θα ήταν αδύνατον να τους διαπότισης! Άσε που σε αναγκάζουν, κάθε μέρα εκείνη την ώρα σαν εξαρτημένο άτομο που περιμένει τη δόση του, να βρίσκεται μπροστά στην οθόνη. Σήμερα τα παιδιά γνωρίζουν όλα εκείνα που θα επιθυμούσαμε να μην τα ξέρουν. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μέτρο και επιλογή. Ο διακαναλικός επιλογέας έγινε προέκταση του μικρού χεριού και ο εγκέφαλός του σφουγγάρι πνευματικών σκουπιδιών.
Όσο για τις υπερβολές του Πηλέα, ε, ο κάθε άνθρωπος έχει και τα δικά του ενδιαφέροντα. Εγώ συνέστησα το video μόνο για όσα άπτονται του θέματός μας. Ήδη διαφοροποιήθηκα ιστορικά αλλού. Όμως σε γενικές γραμμές είναι καλό.
Αν δεν διάβασες και τις δυο προηγούμενες αναρτήσεις, είναι αλήθεια, έχασες επεισόδια!

Dimos El Grec είπε...

Είδα και το βίντεο!
Πολύ καλό αν και αρκετά που λέει τα διάβασα πρόσφατα στο βιβλίο!
Όχι Απόστολε, δεν ήρθα απλά για σπουδές. Ήρθα μόνιμα! Ένας από τους πολλούς που αναγκάστηκαν να φύγουν έξω για κάτι πιο αξιοπρεπές...
Εννοείται ότι στις εξετάσεις το διάβασμα (γενικότερα, και το βιβλίο σου αυτό τον καιρό ειδικότερα) περνάει σε 2η μοίρα, όμως σε όσους μας αρέσει το διάβασμα πάντα προσπαθούμε να βρούμε λίγο χρόνο!
Τις ευχές μου και πάλι!

Άθεος είπε...

Είναι λυπηρό να φεύγουμε από την Ελλάδα μας «για κάτι πιο αξιοπρεπές»!
Για κάτι πιο αξιοπρεπές!
Αν μας άκουγαν οι Αρχαίοι Έλληνες θα έφριτταν!
Εκεί καταντήσαμε όμως!
Όποιος έχει διαβάσει ιστορία, ας αναλογιστεί από πότε άρχισε ο κατήφορος!
Τις ευχές μου και σε σένα!

Mariana είπε...

Αν κρίνω από τα γραφόμενα σου, πρέπει να είσαι πολύ κακός άνθρωπος με πολύ μίσος μέσα του.

Άθεος είπε...

Από πού συνάγεται αυτό κορίτσι μου;

Ανώνυμος είπε...

Αν σου απαντήσει η χριστιανή κορασίδα Άθεε γράψε μου!

Άθεος είπε...

Ανώνυμε, είπε ο γάιδαρος τον κόκορα κεφάλα!

Zanglos είπε...

Να απαντήσει και να πει τι?
Ίσως με κανένα επιμελώς δακρύβρεχτο εδάφιο του αγίου απατεόνιου!

Ανώνυμος είπε...

Ομολογω οτι δεν παλεψα να το διαβασω σε μια μονο δοση αλλα το εσπασα σε δυο.
Παρ'ολ'αυτα το απολαυσα και εμαθα πραγματα για τον Μεγα(τρομαρα του) Θεοδοσιο,το οποιο χαιδευτικως πλεον θα τον αναφερω σαν BigTeoButcher(μεγα τεο χασαπη ΒΤΒ).
Δεν εχω να πω κατι συγκεκριμενο.
Η αναρτηση τα λεει ολα.
Ευγε και ευχαριστω φιλε Αποστολε εχω να πω μονο.
Και στην φιλη Μαριαννα που λεει για μισος κλπ κλπ εχω να πω κατι που ελεγαν οι αρχαιοι μας προγονοι -''Μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι''-
Αν η διαδοση της γνωσης αγαπητη μου Μαριαννα ειναι μισος τοτε αυτο που εκανε ο ΒΤΒ Τεο τι ειναι????
Αγαπουλιτσες γουτσου-γουτσου στους μη ασπαζομενους?????

Τους χαιρετισμους μου σε ολους και ολες τους/τις βλογερς

φωτο vango είπε...

...ολοκληρωμένο τέλεια & συμπληρωμένο με φωτό, που ταιριάζουν. Εύχομαι για την αυριανή γιορτινή μέρα, που είναι η 12η λήγοντος μηνός Ποσειδεώνος του 2786 απο την Α' Ολυμπιάδα, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Θωμά και για την Μαριάννα, μην χολοσκάς!
Τέτοιες μέρες που έρχονται (γι αυτήν φυσικά) αυτό βρήκε να πει και ως συνήθως χωρίς να το στηρίζει πουθενά! Εδώ προσπαθούμε να δείξουμε αρετές κι αυτή μας λέει ότι είμαστε κακοί! Αντί να κάνει κριτική στα αηδιαστικά κείμενα της Παλιάς Διαθήκης λέει ότι… λέω κακίες!!!!
Αυτό, λέγεται «αντίστροφη λογική», τουτέστιν: αλλοτρίωση!

Ναι, φώτο vango τις φωτογραφίες τις επέλεξα με προσοχή. Όμως, εσύ δεν είχες διαβάσει το άρθρο αυτό από το βιβλίο; Ή ακόμα να το πάρεις…
Χάνεις επεισόδια!

Mariana είπε...

Εμένα αυτό μου βγάζεις. Γνώμη μου και γνώμη σου!

Και να σου πω, ψάχνωντας πληροφορίες με το όνομα σου δεν είδα και τα καλύτερα.

Άθεος είπε...

Κανονικά, Mariana επειδή δεν βρίσκεσαι εντός θέματος, έπρεπε τα σχόλιά σου να απορριφτούν, όμως επειδή θίγεις την υπόληψη και την ηθική μου, αναγκάζομαι να δημοσιεύσω τα σχόλιά σου, μιας και δεν εκτρέπεσαι με βρισιές ακόμα και αφού γνωρίζοντας καλά τι άτομο είμαι δεν με τρομάζουν οι συκοφαντίες σου.
Είσαι όμως αισχρή, γιατί χωρίς να χρησιμοποιείς κανένα στοιχείο, αφήνεις υπονοούμενα προκειμένου να με συκοφαντήσεις και να με μειώσεις προσωπικά.
Κάθε φορά που εμφανίζεσαι, σε προκαλώ να στηριχτείς σε κάτι, να μας πεις τι είναι αυτό που με κάνει κακό στους άλλους και εσένα σε ενοχλεί τόσο πολύ!
Μετά θα ψάξουμε να μάθουμε και ποιος σε έβαλε να το κάνεις αυτό.
Ορίστε λοιπόν, πες μας τις πληροφορίες που βρήκες με το όνομά μου.
Σε προκαλώ!

55fm είπε...

Είχα καιρό να έρθω και μάλλον πρέπει να υποδεχτώ τον καινούργιο χρόνο εδώ, για να τελειώσω το διάβασμα!
Ό,τι και να πιστεύεις, το πιστεύεις με αγάπη,και μεράκι!
Στην υγειά μας!

Άθεος είπε...

Και κάτι τελευταίο: Πριν καταγγείλεις οτιδήποτε, καλό είναι να μας στείλεις και τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο και email). Εγώ φαίνομαι στο internet επώνυμα. Εσύ ποια είσαι;
Γιατί πρέπει να ξέρεις ότι, οι εποχές που ανώνυμα οι χριστιανοί κατήγγειλαν με αυθαιρεσία και στιγμάτιζαν ανθρώπους πέρασε ανεπιστρεπτί. Η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι σε ισχύ πια σε όλες τις πολιτισμένες χώρες δεν σας επιτρέπει να καταγγέλλετε και να στιγματίζετε ανθρώπους ανώνυμα.
Ξεκολλήστε από τον Μεσαίωνα και το θρησκευτικό μίσος!

Dimos El Grec είπε...

Στοιχηματίζω ένα μπουκάλι σανγκρία ότι οι πληροφορίες προέρχονται από τον Όρθο!
Βάλε δοκιμαστικά το ονοματεπώνυμο συο στο google και τα μόνα αρνητικά που θα βρεις π.χ. στις 5 πρώτες σελίδες, απόστολε είναι κατ-ευθείαν ποστ του Όρθο για σένα και το μπλογκ σου ή άλλα site που παραπέμπουν στο μπλογκ του. Όλες οι άλλες αναφορές είναι νορμάλ!
έχει φτάσει μέχρι και να αναδημοσιεύει απλά σχόλια που αναφέρουν και εμάς τους σχολιαστές του blog μέσα... Σε έχει εμμονή. Πέρνα από το blog του και θα δεις κάθε πότε σε αναφέρει....
Τι να πω!
Καθένας με τα κολλήματα του...

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Θα απαντησω εγω αντι για σενα στην κορασιδα Αθεε....επιτρεψε μου


Κορασίδα, αει και κουρεψου....κι αν εχεις λιγο τσαγανο πανω σου, κι αν οτι λες εχει εστω και ενα χιλιοστό πραγματικης υποστασης, βγαλε την μασκα και πεστο.....αν θες να σε παρει ο αλλος στα σοβαρα

Άθεος είπε...

Είχες καιρό φίλη μου Rockού, να έρθεις εδώ, όμως οι διώχτες μας είναι πάντα εδώ!
Αυτοί δεν μπορούν να δεχτούν να πιστεύει κανείς διαφορετικά από αυτούς!
Πάντως, 50fm, αν βαριέσαι να διαβάσεις το άρθρο εσύ θα χάσεις, όμως μιας και πέρασες, καλά να περάσεις και δυνατή να σε βρει ο νέος χρόνος και με δυνατές Rockιές.

Dimos El Grec κι εγώ ένα μπουκάλι ουίσκι βάζω ότι από κει προέρχεται!
Μα δεν ξέρω τι δημοσίευσα στο internet;
Μα να μην λέμε πολλά. Δεν ξέρεις τι μαγειρεύουν πάλι… Μπορεί και οι ίδιοι να δημιούργησαν μια άλλη συκοφαντία, σαν τις αναρτήσεις που μου κάνει ο πιο πάνω εμπαθής φονταμενταλιστής παπάς για να με συκοφαντήσουν. Ακριβώς αυτά γράφω και στα τρία τελευταία άρθρα, ότι τα πιόνια-κομπάρσοι του συστήματος είναι διατεθειμένα να συκοφαντήσουν, να διαστρεβλώσουν ακόμα και με προβοκατόρικες ενέργειες και με ΄κάθε αισχρό τρόπο!
Χριστιανοί εν μέσω Χριστουγέννων! Το πραγματικό πρόσωπο!

Την μάσκα Ρίκη μου δεν την βγάζουν ούτε στον καθρέπτη!
Νομίζουν ότι είναι έντιμοι και ηθικοί, κούνια που τους κούναγε!

Ανώνυμος είπε...

Άθεε, σε βλέπω και σε νέα συκοφαντική ανάρτηση!
Μιχάλης

Άθεος είπε...

Βάζεις κι εσύ μπουκάλι Μιχάλη;
Αν είσαι τόσο σίγουρος, σημαίνει ότι παρακολουθείς τα τεκταινόμενα από κοντά.
Έτσι ακριβώς θα γίνει και όσοι παρακολουθούν την συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου τον έχουν ψυχολογήσει πολύ καλά.
Ο λόγος για τον Ορθόδοξο.
Πάντα, πριν χτυπήσει ο ίδιος, βάζει κάποιον άλλον να ρίξει… το δόλωμα και μετά ο αφελής νομίζει ότι με έχει στο αγκίστρι του και όλο χαρά κάνει μια ανάρτηση για να εξιστορήσει στους φίλους του το κατόρθωμα.
Δεν ξέρω αν τον πιστεύει κανείς, όμως αυτός όταν κάνει τη «δουλειά» νιώθει πολύ καλά με τον εαυτό του!
Εδώ βέβαια οι ψυχολόγοι έχουν το λόγο. Εγώ απλά θα πω ότι τα ίδια θα κάνει και τώρα. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι η Mariana είναι δικός του άνθρωπος και πιθανότατα ο ίδιος. Στο blog αυτό συχνά παίζει αυτήν την διπλοπροσωπία για να πετύχει το στόχο του.
Τι στόχο έχει;
Πόλεμο θέλει, αν και ξέρει ότι δεν θα κερδίσει τίποτα, όμως νιώθει καλά, γιατί νομίζει ότι αν κάνει τέτοιες ατιμίες σε έναν άθεο, θα έχει την εύνοια του Θεού!
Εδώ το λόγο έχουν, όχι οι ψυχολόγοι, αλλά οι ψυχίατροι!
Έτσι λοιπόν, τάχατες, θα βρει την ευκαιρία να κάνει πάλι μια ανάρτηση για να με συκοφαντήσει και καλά, ο ίδιος δεν θα ευθύνεται καθόλου. Όλα τυχαία θα είναι. Εδώ θα είστε και θα σας στείλω με link στο σχόλιο αυτό για να διαπιστώσετε, πόσο αφελής είναι που κάνει μπαμ από μακριά!
Ένα χρόνο δεν κατάφερε να γράψει ένα σχόλιο και να είναι μέσα στο θέμα. Συνεχώς βρίσκεται πολωμένος στην αντιπαράθεση και στην συκοφαντία.
Χριστιανέ μου, κάτι μου λέει ότι είσαι και παπάς, πώς θα κοινωνήσεις σε δυο μέρες, τι εξομολόγηση θα κάνεις, όταν με τέτοιο βρόμικο τρόπο προσπαθείς χριστουγεννιάτικα να συκοφαντήσεις έναν άνθρωπο…
Αν δεν σου αρέσουν οι ιδέες μου, μην με επισκέπτεσαι κι αν πάλι δεν μπορείς, αντιμετώπισέ τες με επιχειρήματα.
Δεν έχεις επιχειρήματα;
Άστο καλύτερα. Γιατί πρέπει να επιτίθεσαι προσωπικά σε κάποιον που δεν τον ξέρεις;
Γιατί χρησιμοποιείς τέτοιες βρόμικες τακτικές;
Δεν νιώθεις ντροπή καθόλου;
Έλα και ζήτησε συγνώμη να σε συγχωρέσω και να σε κάνω φίλο…
Ακόμα και τώρα, μπορείς να δείξεις λίγη ανθρωπιά.
Εγώ δεν διστάζω να ζητήσω συγνώμη, αν πραγματικά μου το ζητήσουν, ακόμα κι όταν δεν φταίω. Αρκεί να δω καλή προαίρεση που λες κι εσύ ο ίδιος!
Ξέρω. Οι χριστιανοί δεν ζητούν ποτέ συγνώμη. Αυτήν την έχουν μόνο για τα κηρύγματα, έτσι;
Δεν πειράζει… συνέχισε το θεάρεστο έργο σου!

Zanglos είπε...

Δάσκαλε γιατί αναρωτιέσαι για το βρώμικο, ψευδέστατο, συκοφαντικό πρόσωπο ενός χριστιανού? Εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα μας ότι οι αναρρίχηση στην ιεραρχία της εκκλησίας, εξαρτάται κατά πόσο τέρατα και δολοφόνοι αθώων Ελλήνων υπήρξαν! Μέγας ονομάσθηκαν οι Μεγαλύτεροι εγκληματίες όπως κωνσταντίνος, ιουστινιανός, θεοδόσιος. Αυτός ο μικρός διαβολάκος, ορθός, είναι ικανός να πατήσει επί πτωμάτων για να κερδίσει την εύνοια του εβραίου εκδικητικού θεού του!

Άθεος είπε...

Zanglos τι αναρρίχηση και ιεραρχία μου λες…
Ο Ορθό θα ανέβει ποτέ ιεραρχία; Παπάς είναι η δουλειά του παπάς θα μείνει για πάντα. Θα ανέβει ποτέ ένα σκαλοπάτι;
Οι αυτοκράτορες που ανέφερες ήταν εγκληματίες γιατί οι ίδιοι έκαναν τους νόμους. Εδώ πρέπει να είσαι τρελός, για να παίζεις με το νόμο.

Άθεος είπε...

Όσο και να φαίνονται ξεκάρφωτα και άσχετα με το θέμα της ανάρτησης τα σχόλια αυτά, να ξέρετε ότι σχετίζονται άμεσα με αυτήν, γιατί δείχνουν τις βρόμικες μεθόδους που χρησιμοποιούν, αυτοί που αντί να επιχειρηματολογήσουν σε ότι διαφωνούν, προτιμούν να κάνουν ένα βρόμικο πόλεμο και να δημιουργήσουν εντυπώσεις, αφού με επιχειρήματα δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν.
Μετά το πιο πάνω σχόλιο που αναφέρομαι και στη δύναμη της συγχώρεσης, ένας χριστιανός, να πως απάντησε: το σχόλιό του βρίσκεται στη χαβούζα. Φυσικά δεν παρέλειψε, εκτός από το βρίσιμο, να υπογράψει και σαν … trompaktiko προκειμένου να ενοχοποιήσει άλλους!

Άθεος είπε...

Και ο έτερος καππαδόκης!

55fm είπε...

Δεν έχεις το θεό σου βρε φίλε μου!
Φυσικά και το διάβασα το κείμενό σου αλλά έκανα χιούμορ η άμοιρη!
Η αλήθεια είναι, ότι λόγω πρεσβυωπίας τα πολύ μεγάλα κείμενα με κουράζουν!
Είσαι δυνατά ψαγμένος...
H ανωνυμία βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία!Είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζεις.Μακάρι να το γνώριζαν και οι ανώνυμοι σχολιαστές σου!

Άθεος είπε...

Μπράβο ρε φιλενάδα και συγνώμη αν σε έθιξα.
Κρίμα, γιατί όλοι αυτοί οι Ανώνυμοι, είναι ανέραστοι και άμουσοι!
Καλές rockιές σου εύχομαι!

Άθεος είπε...

Επειδή, αγαπητοί μου, θα λείψω για καμιά δεκαριά μέρες, σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και να περάσετε καλά τις μέρες του Σαββατοκύριακου που θα έχετε αργία!
Στους φίλους και στους εχθρούς του blog.
Σε κείνους που με παίνεσαν και σε όσους με έβρισαν.
Ακόμα ζητώ συγνώμη, αν κάποιον έθιξα αδίκως.
Συχωρεμένοι όλοι λοιπόν και φίλοι. Και πιστεύω με το νέο έτος να δείτε και λίγο την πραγματικότητα.
Βουλιάζουμε και οι περισσότεροι ζουν στην κοσμάρα τους.
Αντισταθείτε στο ρυπαρό και σαθρό σύστημα!!!

55fm είπε...

Στέλνω πίσω τη συγνώμη σου, γιατί δεν με έθιξες καθόλου καλέ μου φίλε!
Να περάσεις όμορφα!
Εγώ θα σου στέλνω καμμιά ροκιά για τόνωση!

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ είπε...

Καλησπέρα , ευχαριστώ για την επίσκεψη ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να περάσεις καλά όπου και αν πας !

Ανώνυμος είπε...

Χαρουμενα Ηλιουγεννα σε ολους.
Ευχες για ενα καλυτερο αυριο με υγεια ειρηνη και αληθεια.

zoyzoy είπε...

Καλά να περνάς όπου και αν είσαι!

Εύχομαι ο νέος Χρόνος να φέρει για σένα και την οικογένειά σου ό,τι ποθείτε και ότι ονειρεύεστε πραγματικά!

Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ πολύ σε όλους σας.
50fm, ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ, Θωμά και zoyzoy ό,τι επιθυμείτε!

Άθεος είπε...

Σε με τέτοια ζωή, που όλα καταλύονται, Αξία, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά, γιατί να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά… για να παρατείνω τον πόνο σας;
Ας πορευτεί ο καθένας μόνος του, αφού συλλογικά δεν βλέπω να τα καταφέρνουμε. Θα έπρεπε, δεν λέω, αλλά ο εγωισμός και η αμάθεια δεν μας αφήνει.
Τι να ευχηθώ λοιπόν;
Η Ελπίδα μάλλον δεν τρώγεται! Μόνο αυτή μας άφησαν.
Φάτε Ελπίδα συμπατριώτες μου. Τα υπόλοιπα τα φάγανε μόνοι τους!
Τι έμεινε; Τα όνειρα!
Όνειρα γλυκά λοιπόν!
Κάποτε, έκανα σύνθημα τη ρήση του Ναζίμ Χικμέτ «ξύπνα Ανατολή, ξύπνα απ’ τον ύπνο του θανατά», τώρα ξέρω ότι, εκτός από λίγους, οι υπόλοιποι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου!
Άντε… όνειρα γλυκά λοιπόν!
Μαζί με την Ελπίδα, είναι τα μόνα που μας απέμειναν, αν και οι περισσότεροι δεν μπορούν να ονειρευτούν ξύπνιοι!
Τι κρίμα…
Μακάριοι οι νυσταγμένοι, γιατί γρήγορα θα αποκοιμηθούν!
Σύνθημα θρησκευτικό που ευρέως χρησιμοποιείται και από την πολιτική!
Η αλλοτρίωση στα high της!

Dyer είπε...

Φίλε Αποστόλη αν δεν κινηθούμε συλλογικά είμαστε σίγουρα χαμένοι.
Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σου που είναι απόλυτα δικαιολογημένη (δεν είναι τυχαίο που έχουμε τρις αυτοκτονίες την ημέρα) θα πρέπει όμως να μη σταματάμε ούτε μια μέρα να προβάλουμε κάθε τι που μπορεί να ενισχύσει την συλλογικότητά μας σαν κοινωνία.
Μια άποψη για την αλλοτρίωση που έχουμε υποστεί σαν κοινωνία και μια στοιχειώδη αντίδραση που πρέπει να υιοθετήσουμε για να μην ελπίζουμε στο ατομικό τυχαίο έχω στην τελευταία μου ανάρτηση
http://dyer-dyers.blogspot.com/2010/12/blog-post_24.html
Καλή χρονιά και …. καλό βόλι.

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ είπε...

Και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!
Και στην φαντασία να είναι κάπως έστι ο καινούργιςο χρόνος , φτάνει !!!

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα!
Πέρασα να σου ευχηθώ να έχεις μια καλή χρονιά με υγεία - αρμονία και γαλήνη.
Χρόνια πολλά και καλή βδομάδα.
ps
Το άρθρο θα το διαβάσω αργότερα.

Άθεος είπε...

Dyer κι εγώ με τη σειρά μου σου εύχομαι το καλύτερο, μιας και το επιθυμητό έγινε όνειρο που δύσκολα κατακτείται πια.
Μακριά από μας οι αυτοκτονίες, αφού η παράδοση των όπλων είναι απόρροια και της λογικής και για την τελευταία, εμείς πιστεύουμε πως δεν θα απολέσουμε, ακόμα και τις δυσκολότερες μέρες.

ΧΑΡΤΙΝΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ευχαριστώ για τις ευχές. Δεν μου αρκεί η φαντασία, αφού μου αρέσει να ονειρεύομαι ξύπνιος!
Το ίδιο εύχομαι και σε σένα.

Sofia ευχαριστώ. Την υγεία μπορώ να την παλέψω και μόνος, όμως την αρμονία και την γαλήνη, όχι, αφού αυτή εξαρτάται από τους άλλους περισσότερο απ’ ότι εσύ προσπαθείς για τον εαυτό σου. Πάντως σε γενικές γραμμές ελπίζω η ευχή σου να πραγματοποιηθεί, όσο και αν το σύστημα θέλει να μας την απολέσει!
Να είσαι καλά κι εσύ.

Sophia Kollia είπε...

Νομίζω ότι όλος ο πολιτισμός έχει στηριχθεί στην προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει απο τη βλακεία του..κάπως έτσι το λέει η Εγκυκλοπαίδια της Βλακείας...
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και βλεπεουμε καθημερινά παραδείγματα σε αυτά που λες...
Καλημέρα

Ελένη Μπέη είπε...

Καιρό είχα να περάσω από εδώ και πολύ περισσότερο καιρό να αφήσω δυο λόγια.

Έχω χάσει επεισόδια, Άθεε, και πολύ λυπάμαι. Με περιμένει μπόλικο διάβασμα, αλλά (από όσο ξέρω από προηγούμενες αναρτήσεις) σίγουρα θα πιάσει τόπο.

Προς το παρόν εύχομαι τούτη τη χρονιά κι από δω κι εμπρός να ανοίξουν πολλά μυαλά γύρω μας μπας και δούμε καλύτερες μέρες.

Άθεος είπε...

Καλά το τοποθετείς sofia, ότι πολιτισμός είναι να ξεφύγει κανείς από τη βλακεία. Όπως και η επιστήμη ήταν αποτέλεσμα του ανθρώπου να ξεφύγει από τη μιζέρια της ζωής. Ήταν ανάγκη για επιβίωση και προσπάθεια να καλυτερεύσει τη ζωή του. Και τα δυο έκαναν τον άνθρωπο να επινοήσει τεχνάσματα που επιβίωσαν ανάμεσα στους ανθρώπους πολιτισμικά, όμως στην προσπάθεια αυτή και μέσω της θρησκείας που επινόησε, έκανε φοβερές βλακείες που δυστυχώς επιβιώνουν και σήμερα. Λιτανείες, για παράδειγμα προκειμένου να βρέξει και να ποτιστούν τα χωράφια. Τα έχουμε πει αλλού αυτά.
Όταν ο σημερινός άνθρωπος πιστεύει ακόμα σε τέτοιες βλακείες, σημαίνει ότι στον 21ο αιώνα είναι αποξενωμένος, αφού ζει συνειδησιακές καταστάσεις που τον γυρίζουν χιλιετίες πίσω!
Αν αυτό δεν είναι βλακεία, τι είναι;
Χαίρομαι που γύρισες να διαβάσεις το άρθρο.

Νερένια, χαίρομαι και για σένα που μετά από τόσο καιρό, όπως και πιο πάνω η sofia, πέρασες στα παλιά λημέρια να προβληματιστείς ξανά. Και περισσότερο γιατί και οι δυο είσαστε εκπαιδευτικοί. Από τέτοια άτομα περιμένουμε να γίνει η ποιοτική αλλαγή στην εκπαίδευση. Στον τρόπο που πρέπει να μάθουμε στους νέους ανθρώπους να σκέφτονται και να αποσυμπλακεί η συνείδηση από τη δεισιδαιμονία.
Σίγουρα έχεις χάσει επεισόδια, όμως τα άρθρα είναι εδώ και όποτε ευκαιρείς μπορείς να τα διαβάσεις.
Χαίρομαι που τουλάχιστον ο χρόνος δεν μας αποξενώνει και έστω για μια ευχή βρισκόμαστε και τα λέμε πάλι.
Εύχομαι ό,τι επιθυμείς να το βρεις μπροστά σου.

NF είπε...

Καλημέρα συν-Έλληνα
Μπράβο για τα εκπληκτικά σου άρθρα και για το απίστευτα ενημερωτικό Blog σου.

θα μου επιτρέψεις την μεταφορά κάποιον από τις εργασίες σου στο δικό μου Blog.

Συνέχισε έτσι καθότι είσαι ένας από τους λίγους που πραγματικά πιέζουν το μαχαίρι εκεί που πρέπει και όσο πρέπει για να κόψουν το απόστημα.

εάν θες να δεις τα άρθρα σου και την μεταφορά τους το blog μου είναι το παρακάτω:
http://alphaomega.pblogs.gr/

Άθεος είπε...

Καλησπέρα συνέλληνα NF!!!
Τιμή μου ακόμα κι αν αντέγραφες όλο το blog μου. Σαν επικούρειος δεν αποζητώ δόξα, αλλά την αναγνώριση που δικαιούμαι, σαν συγγραφέας και blogger, προκειμένου αργότερα να μην μπλεχτούν πνευματικά δικαιώματα σε δικαστικό αγώνα.
Για σένα τι να πω… Κι άλλοι, αναδημοσιεύουν κάποιες αναρτήσεις μου και ακολουθούν την νόμιμη δεοντολογία.
Γι αυτό κι εσύ επάξια κέρδισες ένα link στους σοβαρολογούντες και φυσικά την φιλική μου διάθεση για ό,τι άλλο χρειαστείς.
Εύχομαι τα καλύτερα στον δικό σου αγώνα και σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο υπεύθυνοι και άνθρωποι στον αγώνα της ζωής.

Άθεος είπε...

Το Σύστημα προσπαθεί να σε ελέγξει μέσα από το υποσυνείδητό σου. Τότε γίνεσαι πιόνι του Συστήματος και σε κατευθύνει όπως θέλει.
Και για του λόγου το αληθές, να κάτι πρόσφατο:
Έτσι σε προετοιμάζουν να δεχτείς την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης, σαν φυσικό επακόλουθο κι όχι σαν προτροπή.
Αντιληφθείτε την αντιστροφή της λογικής. Ό,τι φαίνεται είναι πλαστό ή επίπλαστο. Μάθετε να κοιτάτε πίσω από τα φαινόμενα, την πηγή, την ρίζα, την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το ψέμα!

Άθεος είπε...

Λόγω των αληθειών που αναφέρονται στο video αυτό σας το προτείνω για περαιτέρω μελέτη
ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΩΝ

Άθεος είπε...

Ας μοιραστώ ένα ακόμα video μαζί σας: Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5