16 Ιουλ 2010

Από το μεσαιωνικό μοντέλο του κόσμου στην επιστημονική εξήγηση (βιολογία)

Αφού είδαμε τα ευτράπελα της κοσμολογίας στην διάρκεια του Μεσαίωνα, ας δούμε τώρα πώς οι χριστιανοί αντιμετώπισαν την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου και ας αναλογιστούμε, μετά από ενάμιση αιώνα, πόσο άλλαξαν οι πιστοί, αντικαθιστώντας τις αναχρονιστικές τους αντιλήψεις με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.
Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, με την ανάρτηση αυτή ευελπιστούμε να δώσουμε και δυο τρεις πληροφορίες για όσους έχουν κενά ή δεν πρόλαβαν ακόμα να διδαχτούν την θεωρία που γελοιοποίησε την Αγία Γραφή.
Όμως ας τα πάρουμε από την αρχή.
Με τον όρο Δημιουργία του κόσμου εννοούμε την αρχή των πάντων, δηλαδή την παρέμβαση ενός υπερβατικού όντος που εκ του μηδενός, κάποια στιγμή, αποφασίζει να δημιουργήσει τα πάντα.
Ανάμεσα στους πολλούς πρωτόγονους μύθους που ο άνθρωπος επινόησε για να εξηγήσει τον κόσμο είναι και αυτός της «Γένεσης». Τα χαρακτηριστικά αυτού του μύθου, κοινά και σε πολλούς άλλους της περιοχής (Μεσοποταμία) είναι:
1. Το υπερβατικό ον της δημιουργίας είναι πάνσοφο και παντοδύναμο.
2. Μυστηριωδώς υπήρχε ανέκαθεν, ακόμα και πριν την δημιουργία, όταν τίποτα ακόμα δεν είχε εμφανιστεί.
3. Η δημιουργία και η τάξη του κόσμου γίνεται συνειδητά κι έχει ένα σκοπό.
4. Η δημιουργία είναι τελεσίδικη (δεν έχει εξελικτική πορεία στο χρόνο).
5. Ο Δημιουργός βρίσκεται έξω από το Σύμπαν και μετά την δημιουργία εξαφανίζεται, αν και τον κόσμο τον εποπτεύει μυστηριωδώς «από ψηλά».
Οι θρησκείες που έκαναν δεχτά τα χαρακτηριστικά αυτά της δημιουργίας τα αναγάγουν σε δόγμα, σε αναλλοίωτη αλήθεια, παρόλο ότι δεν έχουν όχι αποδείξεις αλλά ούτε και ενδείξεις, παρά μόνο υπόνοιες. Όμως, κανένας από τους πιστούς δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει το Δόγμα

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε την κοσμολογική πλευρά αυτού του δογματισμού, πριν τον Διαφωτισμό, όπου ο αυταρχισμός μαζί με τον εγωισμό βύθισε την ανθρωπότητα στον βούρκο της δεισιδαιμονίας, στο έλεος του παράλογου και του γελοίου, οπισθοδρομώντας τον άνθρωπο για αιώνες.
Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε τον δογματισμό να σκιάζει τον άνθρωπο και την κοινωνία, ακόμα και μετά τον Διαφωτισμό, τότε που κάποιες επιστήμες μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους και μπορούσε ο καθένας με τη λογική να τις χρησιμοποιήσει.
Η θεωρία της καταγωγής των ειδών δυστυχώς ξεσήκωνε την αντίδραση ακόμα και μετά τον 19ο αιώνα! Για κάποιους βέβαια, συνεχίζεται, όμως τώρα δεν χωρούν δικαιολογίες, γιατί πίσω από την άρνηση μόνο η άγνοια και η αγραμματοσύνη μπορεί να βρεθεί.
Πριν περάσουμε στην επιστημονική εξήγηση για την καταγωγή των ειδών, ας δούμε, οι πιστοί της χριστιανικής θρησκείας, τι θεωρούσαν αληθές για τον άνθρωπο, και πώς εξηγούσαν την εμφάνισή του στη Γη;
Οι χριστιανοί, όπως και οι ισλαμιστές θεωρούν θεόπνευστη την ιουδαϊκή Βίβλο, μέσα στην οποία υπάρχει ο «Νόμος» («πεντάτευχος») που συνιστά τον κανόνα της πίστης και της ζωής του εκλεκτού λαού (Ισραήλ).
Τώρα μην ζητήσετε να σας πω γιατί μεταξύ και των τριών (Ιουδαϊστών, χριστιανών, ισλαμιστών) υπάρχει τόση φαγωμάρα, γιατί θα βγω από το θέμα. Τα έχουμε πει άλλωστε αλλού αυτά.
Στην «Γένεση» λοιπόν, ενός των πέντε βιβλίων της, περιγράφεται η δημιουργία του κόσμου σε έξι ημέρες.

Μόνο, μην ρωτήσετε, γιατί στην «Γένεση» περιγράφεται η δημιουργία δυο φορές και με διαφορετικό τρόπο. Ας παραβλέψουμε κι αυτήν την… λεπτομέρεια για να μην βγούμε πάλι από το θέμα.
Όμως και η περιγραφή αυτή είναι τόσο απλοϊκή και αφελής που ανταποκρίνεται καθαρά στα πρωτόγονα μυαλά που την επινόησαν και σε κείνους που την απηύθυναν τότε. Λίγο πολύ την ξέρετε, όμως ας την επαναλάβουμε:

Την 1η μέρα ο θεός έφτιαξε τον ουρανό(;) και τη Γη! Και μετά έφτιαξε το… φως και το… σκοτάδι. Μην ρωτήσετε όμως τι φως είναι αυτό… χωρίς Ήλιο ή πώς κατασκεύασε το σκοτάδι. Οι πιστοί τότε, τόσο μυαλό είχαν, τόσο χρησιμοποιούσαν!
Την 2η μέρα ασχολήθηκε μόνο με τα νερά της Γης, που τα χώρισε από τη στεριά του ορίζοντα υποθέτω, ξεχωρίζοντας τον ουρανό! (Εδώ φαίνεται να μην ξέρουν οι επινοητές του μύθου τι γράφουν και μπλέκουν και το θεό με την αμορφωσιά τους).
Την 3η μέρα, πάλι με τα νερά ασχολήθηκε ο πάνσοφος, χωρίζοντας τη στεριά από τις θάλασσες. Κατά το απόγευμα έφτιαξε τα φυτά και τα δέντρα.
Την 4η μέρα έφτιαξε τον Ήλιο και τα αστέρια! (ο Ήλιος μπορεί να είναι λίγο μεγάλος, αλλά τα αστεράκια, τόσο δούλια, γι αυτό και τα κατάφερε όλα σε μια μέρα).
Την 5η μέρα έφτιαξε τα πετεινά του ουρανού και όλα τα ψαρικά των θαλασσών.
Την 6η μέρα έκανε τα ζώα, τα ερπετά και τα θηρία. Κατά το τέλος της ημέρας έφτιαξε και τον άνθρωπο. Και τον άνδρα και τη γυναίκα απ’ ότι είπε και ο ίδιος, πρέπει να έμεινε πολύ ικανοποιημένος!
Την 7η ξεκουράστηκε. Ήταν μια δύσκολη βδομάδα!

Συγχωρέστε μου το εύθυμο ύφος, όμως τέτοιοι μύθοι, που κρύβουν τέτοια απλοϊκότητα και αφέλεια, κάπως έτσι μόνο μπορούμε να τους αφηγηθούμε!
Σαν να περιγράφουμε άλλο ένα επεισόδιο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων!
Πριν εγκαταλείψουμε το μύθο της δημιουργίας, που πρέπει να σας πω ότι δισεκατομμύρια ανθρώπων τον πιστεύουν ακόμα, η επίσημη άποψη των ιερατείων ήταν ότι, όλα αυτά συνέβησαν πριν 6000 χρόνια!!! (μην γελάτε, το θέμα είναι σοβαρό).

Όλα αυτά τα τραγελαφικά, όχι η παλαιοντολογία δεν τα επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και η λογική μπορεί να τα στηρίξει.
Η ιστορία τους διέψευσε κατηγορηματικά και η λογική τους γελοιοποίησε ευθέως!
Και να γιατί:
Ο κόσμος αυτός, σύμφωνα με τους υποστηριχτές τους, ήταν αναλλοίωτος, σταθερός δηλαδή και αμετάβλητος από την δημιουργία. Κανένα είδος δεν εξαφανίστηκε και κανένα δεν εξελίχτηκε σε κάτι άλλο!
Σήμερα δεν υπάρχει κανένας που να μην δέχεται την εξέλιξη. Ακόμα και το σκούριασμα του σίδερου, τους διαψεύδει.
Και πώς ήταν δυνατόν, το δόγμα αυτό, να αλλοιωθεί. Αδιανόητο, δημιούργημα του θεού, να αφανιστεί ή να εξελιχθεί σε κάτι άλλο; Η Θεία Πρόνοια διατηρούσε και διαφύλαττε τα δημιουργήματα όπως ακριβώς τα δημιούργησε ο Δημιουργός!
Ακόμα και πριν από το Δαρβίνο, κάθε γεωλογικό στρώμα που έδειχνε κάποιο εξαφανισμένο είδος, οι επιτήδειοι θεολόγοι το δικαιολογούσαν με την ηθελημένη καταστροφή του θεού, σαν εκείνο τον μύθο για τον κατακλυσμό του Νώε. Συνεπώς, κάθε γεωλογικό στρώμα αποδείκνυε τη δόξα του θεού, αντιπροσωπεύοντας και μια μοναδική πράξη δημιουργίας. Έτσι κάθε ανακάλυψη που μπορούσε να απεμπλακεί από τη λογική της Αγίας Γραφής αποσιωπούνταν και όσοι αποπειράθηκαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω ή γελοιοποιούνταν ή στιγματίζονταν σαν αιρετικοί. Ο Ευφυής δημιουργισμός είχε απαντήσεις για κάθε επιστητό. Έτσι ονομάστηκε το «νέο φρούτο».
Ακόμα και σήμερα κάποιοι εξηγούν τα γεωλογικά στρώματα… δημιουργήματα του θεού!
Μην ρωτήσετε πόσοι κατακλυσμοί έγιναν και γιατί δεν καταγράφτηκαν στη Βίβλο. Εκείνο τον καιρό δεν ήταν εύκολες οι ερωτήσεις. Την θυμόσαστε την απάντηση του Αυγουστίνου, έτσι;

Ο Τζορντάνο Μπρούνο που τόλμησε να σκεφτεί ότι η γη δεν πρέπει να είναι το μόνο ουράνιο σώμα που δημιούργησε ζωή, κάηκε ζωντανός. Ενώ ο Ανδρέας Βεσάλιος, ιδρυτής της ανατομίας, πέθανε στη φυλακή περιμένοντας την εκτέλεση της καταδικαστικής του ποινής. Κι αυτόν, οι φωστήρες του χριστιανισμού, τον καταδίκασαν στην πυρά, επειδή τόλμησε να πει ότι και οι άνδρες όπως και οι γυναίκες έχουν 24 πλευρά! Πώς είναι δυνατόν η Αγία Γραφή να έκανε τόσο μεγάλο λάθος!
Από ποιο πλευρό ο θεός έφτιαξε την Εύα τότε;
Η άποψη της Εκκλησίας είναι: από ένα στραβό πλευρό του στέρνου, γι’ αυτό και η γυναίκα είναι λοξή, σαν ατελές ζώο και πάντα δολερή, σύμφωνα με τους μισογύνηδες Πατέρες!
Αλλά ας μην πούμε τίποτα για άλλες θανατώσεις, γιατί θα μετατρέπαμε το άρθρο αυτό σε μακάβριο ευθυμογράφημα.
Μόνο ο Ισπανός Τωρκοεμάδας, υπέγραψε είκοσι χιλιάδες τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις και δεν ήταν ο μόνος. Κάθε μέρα, τον Μεσαίωνα, στις πλατείες των χωριών και των πόλεων άναβαν τέτοιες φωτιές, βλέποντας τη Ζωή και τον Κόσμο μέσα από τη «λογική» της Αγίας Γραφής!
«Ο τσαρλατανισμός γεννήθηκε την μέρα που ο πρώτος κατεργάρης, συνάντησε τον πρώτο βλάκα», έλεγε ο Βολτέρος, «...από τότε οι κατεργάρηδες πολλαπλασιάστηκαν...»

Δεν θα ήταν συνετό όμως στο άρθρο αυτό να μην γράφαμε και δυο λόγια για την ανακάλυψη που γελοιοποίησε την Αγία Γραφή και κυρίως να την απευθύνουμε σ’ αυτούς που τόσο αφελώς πιστεύουν ότι κάποιος θεός, κάποια στιγμή, αποφάσισε να φτιάξει τον κόσμο και κορωνίδα του Σύμπαντος έβαλε τον άνθρωπο, σαν… το πιο τέλειο δημιούργημα!
Ο Δαρβίνος ήταν εκείνος που θέτοντας τα σωστά ερωτήματα πήρε τις αναγκαίες απαντήσεις κατ’ ευθείαν από τη φύση, όταν πήρε μέρος σε κείνο το ταξίδι του περίπλου της γης με το υδρογραφικό καράβι της Βασίλισσας «Μπίγκλ» για την χαρτογράφηση της Ν. Αμερικής στα τέλη του 1831. Στα πέντε χρόνια που κράτησε το ταξίδι αυτό ο Δαρβίνος έκανε άπειρες εξορμήσεις, στις ακτές και στο εσωτερικό της χώρας, μελετώντας την γεωλογία, την πανίδα και τη χλωρίδα της Ν. Αμερικής. Οι μελέτες στα νησιά Γκαλαπάγκος απέδειξαν ότι τα φυτά και τα ζώα είχαν κοινή προέλευση με τα φυτά και τα ζώα του απέναντι ηπειρωτικού εδάφους. Όμως παράλληλα ανακάλυψε και ουσιαστικές μεταβολές που απέδωσε στην εξέλιξη.
Τρεις ήταν οι παράγοντες που συντελούν στην πραγματοποίηση της εξελικτικής τους πορείας
α) Η μεταβλητότητα
β) Η κληρονομικότητα
γ) Η φυσική επιλογή

Η μεταβλητότητα διαφοροποιεί συνεχώς τη δομή και τη λειτουργία του οργανισμού, λόγω μεταβολών των συνθηκών ζωής και διασταύρωσης των ειδών.
Η κληρονομικότητα σταθεροποιεί τις διαφοροποιήσεις των παλαιών ειδών, σχηματίζοντας τις ποικιλίες που θα απομονωθούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τα νέα είδη.
Η φυσική επιλογή καθοδηγείται από τον αγώνα για την επιβίωση και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Επιβιώνουν μόνο τα είδη που μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Τα υπόλοιπα εξαφανίζονται.

Αυτή είναι με δυο λόγια η ουσία της Δαρβινικής θεωρίας ή της «Εξέλιξης των Ειδών».

Το ταξίδι του είχε τελειώσει τον Οκτώβριο του 1836.
Την θεωρία του όμως την αποσαφήνισε μόλις το 1842, όταν δημοσίευσε μόνο μια περίληψη αυτής. Μέχρι το 1859 που θα δημοσιεύσει πλήρη την εργασία του πέρασαν άλλα 17 χρόνια. Εσείς γιατί λέτε να καθυστέρησε τόσο πολύ;
Δυο λόγοι τον έκαναν να καθυστερήσει τόσο πολύ.
1. Από την δημοσιευμένη περίληψη του 1842 έβλεπε την Εκκλησία να αντιδρά. Στο έργο του ο ίδιος αναφέρεται περίλυπος για τις διώξεις άλλων επιστημόνων που αναπόφευκτα ήρθαν σε ρήξη με το υπάρχον μεσαιωνικό μοντέλο του χριστιανισμού.
2. Επειδή η εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει άμεσα αντικείμενο παρατήρησης, φοβήθηκε μήπως η μεθοδολογία του δεν γίνει κατανοητή και διαστρεβλωθεί από την αρχή. Έπρεπε να βρει στοιχεία για να πατά γερά σε αποδείξεις, πριν την δημοσιεύσει!
Αν και το 1856 ο αδερφός του Έρασμος τον προειδοποίησε να βιαστεί, αφού κι άλλοι κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση και θα τον προλάβαιναν, o Δαρβίνος καθυστέρησε άλλα τρία χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή δείχνει, εκτός από το φόβο της Εκκλησίας και την συνέπεια που πρέπει να έχει κάθε επιστήμονας πριν εκθέσει τις απόψεις του.
To 1858 ο φυσιοδίφης Άλφρεντ Ουάλλας δημοσίευσε σε μια επιστημονική εφημερίδα το άρθρο «Περί της τάσης των Ειδών να σχηματίζουν νέες ποικιλίες και περί της διαιώνισης αυτών με φυσικά μέσα επιλογής».
Όλα έδειχναν ότι οι καιροί ωρίμασαν

Στις 24 Νοεμβρίου του 1859 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δαρβίνου «Η καταγωγή των Ειδών μέσω φυσικής επιλογής ή η επικράτηση των ειδών που ευνοήθηκαν στον αγώνα για τη ζωή».
Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο. Και τα 1250 αντίτυπα της έκδοσης εξαντλήθηκαν την ίδια μέρα!
Όσοι το κατάλαβαν απάντησαν στα χρόνια ερωτήματα που ταλαιπωρούσαν τους επιστήμονες. Όσοι δεμένοι στο άρμα της θρησκείας αρκέστηκαν στις συκοφαντίες και την παραπληροφόρηση. Γι αυτούς ο Δαρβίνος ήταν ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος της Ευρώπης. Ακόμα και ο παλιός του δάσκαλος, ο Σέτζγουικ έκανε λόγο για λάθος του μαθητή του, εκφράζοντας τους φόβους του για τις ηθικές επιπτώσεις της θεωρίας σε βάρος της ανθρωπότητας. Κάποιοι επιστήμονες από επαγγελματικό φθόνο, προσπάθησαν να τον απαξιώσουν. Άλλοι τον διαστρέβλωσαν και αμφότεροι τον συκοφάντησαν ή ολότελα τον απέκρυψαν.

Ο χρόνος έδειξε ότι ο Δαρβίνος είχε δίκιο και όσα ερωτήματα τότε δεν μπορούσαν να απαντηθούν, η επιστήμη σιγά-σιγά τα απάντησε στο μέλλον, όπως ήταν οι μεταλλάξεις, που αποτελούσαν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στη θεωρία.
Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε και το εξής: Ποτέ ο Δαρβίνος δεν είπε ότι ο Άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, αλλά πως και οι δυο τους είναι διαφοροποιημένοι απόγονοι κάποιου πρωτεύοντος προγονικού είδους.
Σήμερα μόνο οι άσχετοι και οι πιστοί των τριών αποκαλυπτικών θρησκειών αντιτίθενται στην εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου που απέδειξε, πέρα πάσης αμφιβολίας ότι ο άνθρωπος δεν είναι ο Θείος Επιστάτης που δημιουργήθηκε από κάποιο θεό να επιβλέπει και να εκμεταλλεύεται τα δημιουργήματά του, αλλά απόγονος κάποιου ζωικού είδους που η μεταβλητότητα, η κληρονομικότητα και η φυσική επιλογή μέσα από τον ανταγωνισμό και την προσαρμοστικότητα του περιβάλλοντος, διαμόρφωσε το είδος εκείνο που η περιέργειά του το έσπρωξε να δει τι υπάρχει πίσω από το λόφο.

Ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να ταιριάζει με το περιβάλλον του, ούτε το περιβάλλον φτιάχτηκε για να ταιριάζει με μας. Αμφότερα υποτάσσονται στους νόμους της φύσης και της εξελικτικής τους πορείας. Όσα μπορούν να επιβιώσουν διατηρούνται. Τα υπόλοιπα εξαφανίζονται, αφήνοντας ευτυχώς μόνο τα ίχνη τους.
Ακριβώς τα ίχνη αυτά σήμερα αποτελούν τα αποδεικτικά στοιχεία της εξελικτικής θεωρίας του Δαρβίνου.
Αποτέλεσμα της τύχης και της αναγκαιότητας λοιπόν είναι ο άνθρωπος, όπως και κάθε άλλο είδος, σε οποιονδήποτε πλανήτη, υπόκειται στους ίδιους εξελικτικούς νόμους και αναπτύσσονται με την ίδια εξελικτική διαδικασία.
Οι ορίζοντες του κάθε είδους διαφέρουν.
Μόνο η συνείδηση του πιστού, σταθερά αποξενωμένη από τη ζωή, βρίσκεται σε κοσμική απόγνωση και οι πιστοί σταθερά προσηλωμένοι σε πανάρχαιες ιδέες που εμφανίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, παραμένουν οπισθοδρομικοί, επιθετικοί, κτητικοί και εγωιστές, σαν τους κτηνώδεις πρόγονους τους.
Η επιθετική συμπεριφορά των πιστών των διαφόρων θρησκευτικών λατρειών τους κατατάσσει στον Homo Maniacus ή στον Homo Deisidaimonus!
Επόμενη ανάρτηση... και πριν τις διακοπές: 2 Αυγούστου

60 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Δεν νομίζω βρε Αποστολε πως υπάρχουν ανθρωποι που και σημερα ακομα πιστευουν στο μυθο της Δημιουργίας
Ελεος.....

Βεβαια και η θεωρια της εξέλιξης των ειδων εχει αμφισβητηθεί κατά καιρους απο πολλους....

Το βέβαιο, κατα τη γνώμη μου φυσικα, ειναι πως ποτέ δεν θα ειμαστε βέβαιοι για την καταγωγη μας

φωτο vango είπε...

...το ολοκληρώνεις το θέμα με άψογο τρόπο...

Dyer είπε...

Δεν ξέρω πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που πήγαινα σχολείο τότε πάντως είχαμε διδαχτεί αναλυτικότατα τη Γένεση της Βίβλου. Τον Δαρβίνο μονο σαν όνομα τον θυμάμαι. Τότε βέβαια το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ποτέ δεν θα επέτρεπε να μολυνθεί η σκέψη των νέων με τέτοιες αθεϊστικές θεωρίες. Τώρα λέτε να έχουν αλλάξει;
Η θεωρία της φυσικής επιλογής η οποία προβλέπει κάθε καλό και κάθε κακό του ανθρώπινου χαρακτήρα (και όχι μονο) αποσιωπήθηκε προκλητικά. Τους ενδιέφερε να πιστέψουμε ότι κάθε καλό και ηθικό προέρχεται από τον θεό και κάθε κακό και ανήθικο από τον διάβολο. Ένα παραμυθάκι που όταν γίνει πιστευτό αποπροσανατολίζει τον άνθρωπο από την φύση του, αναζητά το καλό και ηθικό σε λάθος δρόμους με αποτέλεσμα, ενώ έχει εγκληματική συμπεριφορά, να πιστεύει ότι πράττει το καλό. Είναι πολύ ρηχές οι ερμηνείες που δίνουν οι θρησκευόμενοι για τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος.
Σύμφωνα με την θεωρία της φυσικής επιλογής, θα έπρεπε να αναλυθούν οι φυσικοί παράγοντες που ωθούν τον άνθρωπο στο καλό ή στο κακό, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πρώτοι και ελαχιστοποιηθούν οι δεύτεροι. Αντιθέτως όλα αποδόθηκαν στην υποκριτική ελεύθερη επιλογή που έχει ο άνθρωπος. Με αποτέλεσμα βέβαια το κακό δεν ελαττώθηκε καθόλου γιατί «καταπολεμήθηκε» με λάθος τρόπο, μεταφυσικό.
Αν κάπου ο κόσμος έγινε καλύτερος, αυτό έγινε σε κοινωνίες (με μεγάλα ποσοστά αθεΐας) που με την βοήθεια της επιστήμης έγινε η ζωή πιο εύκολη. Γεγονός που προβλέπεται με την θεωρία της φυσικής επιλογής και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον καλό θεούλη.
Το καλό και ηθικό δεν αποτελούν πάγιες, σταθερές ή δεδομένες αξίες. Είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρουμε για να επιβιώσουμε σαν είδος κατά το δυνατόν ευτυχέστερα.
Φίλε Άθεε πολύ σοβαρή η ανάρτηση μεσοκαλόκαιρο.

godsdna είπε...

Επινόηση της … εξέλιξης είναι και η θρησκεία. Οπότε, αν κάπου ο κόσμος έγινε καλύτερος για τον άνθρωπο, αυτό μόνο μέσω της θρησκείας έγινε κατορθωτό. Το επόμενο στάδιο της εξέλιξης ίσως να είναι ή άθρησκη κοινωνία, αφού όμως η ανθρωπότητα εμπεδώσει την θρησκεία και όλα τα συνακόλουθα της στο DNA της. Κάτι που είδη έχει γίνει, γι αυτό και δεν θα γλιτώσει τόσο εύκολα από την θρησκεία.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα σχολιάσω επί της ανάρτησης – και αυτό όχι διότι δεν έχω χρόνο. Θα θυμήσω μόνο την σχετικά πρόσφατη δίκη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της διδαχής της δαρβινικής θεωρίας στις προηγμένες ΗΠΑ σε όσους υποστηρίζουν, ή νομίζουν, ή έχουν πεισθή πως ο μεσαίωνας έχει περάσει. Και για να ευθυμήσουμε ακόμη περισσότερο, Άθεε, δύο αναφορές στην ανάρτηση. Γράφεις:
«Οι θρησκείες που έκαναν δεχτά τα χαρακτηριστικά αυτά της δημιουργίας τα ανάγουν σε δόγμα, σε αναλλοίωτη αλήθεια, παρόλο ότι δεν έχουν όχι αποδείξεις αλλά ούτε και ενδείξεις, παρά μόνον υπόνοιες».
Η ύπαρξη υπόνοιας δείχνει ότι πιθανόν κάτι υπάρχει, δηλαδή η πιθανότητα, όσο ελάχιστη, ύπαρξης γεννά αυτήν την υπόνοια. Όπου ουδεμία πιθανότητα ύπαρξης υφίσταται, π.χ. πιθανότητα ύπαρξης γαριδοσαυροκενταύρων, ουδεμία υπόνοια γεννάται. Άρα ουδέποτε υπήρξαν υπόνοιες περί την ύπαρξη θεού. Υπήρξε όμως φόβος, άγνοια (και η εξ αυτής δεισιδαιμονία) και η κατ’ αρχάς διασπαρείσα δολίως, κατόπιν διαδοθείσα και, τέλος, εμπεδοπαλουκωθείσα (στον ιουδαιοθρησκευτικό χώρο τουλάχιστον) πίστη περί την ύπαρξή του.
Πιο κάτω γράφεις: «Συνεπώς, κάθε γεωλογικό στρώμα αποδείκνυε τη δόξα του θεού…». Εννοείς «δόξα» ή ο δαίμονας της πληκτρολόγησης μετέτρεψε το «λ» σε «δ»; Διότι λοξότερο θεό ουδεμία θρησκεία διαθέτει.
Αναφορικά με το βιβλίο σου: Πολύ θα ήθελα να το έχω, αλλά εδώ που βρίσκομαι κάτι τέτοιο κινείται στον χώρο μεταξύ πολύ δύσκολου και αδύνατου. Κάποια στιγμή, ελπίζω σύντομα, που θα ανεξαρτητοποιηθώ, θα με ενημερώσης. Ή όταν τον Σεπτέμβριο έλθω κατ’ ανάγκην στο κλεινόν άστυ για λίγες ημέρες.
Παρεμπιπτόντως: Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο με τίτλο «Φιλοσοφικές σχολές και κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου» κάποιου Ελευθερίου Διαμαντάρα (εκδόσεις «Εύανδρος»). Στο συνιστώ ως το καλλίτερο… εμετικό από όλες τις απόψεις: Ιστορία, κριτική, συμπεράσματα, γραμματική συντακτικό. Τι δάχτυλα στον οισοφάγο, τι μαγειρική σόδα… μία δεν πιάνουν μπροστά του. Αρκεί να σου πω ότι ο ίδιος ο Επίκουρος, ως φιλοσοφος, ανήκει στην… ιταλική σχολή, η οποία «αρχίζει με τον Πυθαγόρα και τελειώνει με τον Επίκουρο». Δεν το γνώριζες; Ο «Κήπος», είπες; Ε, και; Αφού ο Φιλόδημος ίδρυσε επικούρεια σχολή στο Ηράκλειο ή Ερκολάνο, παναπή ότι ο επικουρισμός συνιστά ιταλική σχολή! Ίσως διότι η σχολή διέθετε δικό της κήπο; Θα σε γελάσω.
Και δεν χρειάζεται να σε ψυλλιάσω πως οι σημαντικές πληροφορίες για την στάση ζωής του ανδρός και το έργο του προέρχονται –χωρίς να γίνεται αναφορά σε αυτήν- από την πλαστή «Προς τους εν Μυτιλήνη φιλοσόφους» ή «Περί επιτηδευμάτων» επιστολή.
ndemonicos

Άθεος είπε...

Αχ βρε Ρίκη, πολύ ρομαντική είσαι!
Νομίζεις, επειδή εσύ κατάλαβες ότι η «Γένεση» της Π.Δ. είναι μύθος, ότι όλοι το κατάλαβαν. Αν ήταν έτσι, εγώ δεν έπρεπε να έχω λόγο ύπαρξης!
Να’ ξερες πόσοι διάβασαν αυτές τις αλήθειες που αναρτώ σε τούτο το κείμενο και με μίσος έσβησαν τη σελίδα στέλνοντας με στον… αγύριστο…
Αχ και να ήξερες, σε τι ανοησίες κολυμπά ακόμα ο άνθρωπος…

Όσοι ξέρουν… φώτο vango εκτιμούν και κρίνουν θετικά, οι άλλοι είναι αρνητές της ζωής, μηδενιστές σε όλα!
Να είσαι καλά.

Μην νομίζεις ότι έχουν αλλάξει προς το καλό Dyer. Εμείς, όλο και κάτι μαθαίναμε, γιατί ο προβληματισμός μας έβγαινε και έξω από το σχολείο, στην κεφετέρια.
Τώρα στην καφετέρια στέλνει ο ένας μηνύματα στον άλλον. Έτσι σήμερα συζητούν ή τσακώνονται για την μπάλα ή καταστρώνουν σχέδια για την κατάκτηση του άλλου φίλου που χαζεύουν σαν χάχες.
Το καλό και το κακό, βέβαια, δεν αφορά την φυσική επιλογή, αλλά την φιλοσοφία και την ψυχολογία. Συμφωνώ όμως με τα συμπεράσματά σου.
Πράγματι, Dyer, εν μέσω καλοκαιριού η προηγούμενη και αυτή η ανάρτηση ήταν πολύ βασικές ως προς τον σκοπό που κινείται η σελίδα αυτή. Αν δεν την διάβασε κάποιος, το έμπειρο μάτι θα την εντοπίσει από τα Περιεχόμενα και αργότερα θα την επισκευτεί. Οι απρόσεχτοι θα χάσουν, γιατί αξίζει τον κόπο, με δυο λόγια, να αντιληφθούν την θεωρία της εξέλιξης, χωρίς να καθίσουν να διαβάσουν βιβλία ολόκληρα.

Godsdna καμιά σχέση η φυσική επιλογή με… επινόηση. Χαίρομαι όμως που δέχεσαι τη θρησκεία σαν επινόηση!
Όμως ούτε να το διανοηθείς, ότι με τη θρησκεία ο κόσμος έγινε καλύτερος.
Χωρίς τη θρησκεία θα ήταν καλύτερος. Η τελευταία τον επιβράδυνε, επειδή τον οπισθοδρόμησε, πολεμώντας τις επιστήμες. Για ρίξε μια ματιά στην προηγούμενη ανάρτηση.
Όσο για τη θρησκεία σαν πληροφορία στο DNA δεν θα το έλεγα! Μια δυο γενεές, σωστής εκπαίδευσης και η θρησκεία ξεριζώνεται. Μόνο η άγνοια την διατηρεί ακόμα!

Μπράβο ndemonicos που εντόπισες τη λέξη αυτή (υπόνοια). Μόλις την έγραψα μου κτύπησε έτσι ακριβώς όπως και σε σένα. Όμως σαν επινόηση που είναι η θρησκεία, η υπόνοια δικαιολογείται σαν τέτοια: Μια ιδεαλιστική υπόνοια μέσα στο κεφάλι του πιστού και όχι σαν πληροφορία που πυροδοτήθηκε από τη φύση!
Τώρα νομίζω με εννοείς, φίλε!
Όσο για το δόξα=λόξα συμφωνώ, αφού σου θυμίζω τα εύθυμα γραπτά σου!
Το βιβλίο μου δεν θα χαθεί, μην ανησυχείς demonicos. Μάλιστα, απ’ ότι πληροφορούμαι, παρόλο την οικονομική κρίση και το καλοκαίρι που ο κόσμος δεν διαβάζει, μέσα σε δυο μήνες, γίνεται ορατή στο άμεσο μέλλον και Δεύτερη Έκδοση!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες του βιβλίου που μου δίνεις! Το είχα υπ’ όψιν μου, αν και δεν θα το αγόραζα, αφού την έρευνά μου πάνω στις φιλοσοφικές σχολές την έκανα και του χρόνου την εκδίδω. Εκεί θα βρίσκονται συνεπτυγμένες όλες οι φιλοσοφικές σχολές της Αρχαίας Ελλάδας!
Τότε θα μπουν στη θέση τους οι ανοησίες που μου μετέδωσες ότι γράφτηκαν στο εν λόγω βιβλίο. Άκου Ιταλική σχολή ο Κήπος του Επίκουρου!
Μήπως εννοούσε ότι η έπαυλη του Ερκουλάνο είχε… κήπο;
Σίγουρα ο συγγραφέας μόνο Επικούρειος δεν πρέπει να ήταν όταν έγραφε τέτοια πράγματα, αλλά και τότε δεν συγχωρείται!
Περίμενε το έτερο βιβλίο μου που έρχεται ολοταχώς!

dna είπε...

«Όσο για τη θρησκεία σαν πληροφορία στο DNA δεν θα το έλεγα! Μια δυο γενεές, σωστής εκπαίδευσης και η θρησκεία ξεριζώνεται. Μόνο η άγνοια την διατηρεί ακόμα!»
Αυτό είναι μόνο μία εικασία, για την οποία δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη. Αντιθέτως, Η έρευνες πάνω στο Dimethyltryptamine
άλλα υποστηρίζουν.

Άθεος είπε...

Αυτό που λες είναι μια εικασία για την οποία δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η θρησκεία σαν πληροφορία βρίσκεται μέσα στο DNA.
Όχι πληροφορία, αλλά ούτε τα επίκτητα χαρακτηριστικά δεν κληρονομούνται!
Γι αυτό που λέω εγώ πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ένδειξη αφού δεν έγινε ποτέ.
Αν υπάρξει περίοδος σωστής εκπαίδευσης δυο γενεών και δεν συμβεί αυτό που είπα, τότε αντέδρασε!
Μέχρι τότε: ΣΙΩΠΑ!

dna είπε...

Το ίδιο το ανθρώπινο σώμα παράγει DMT μαζί με ένα σορό άλλες ενθεογενείς χημικές ουσίες. Αυτό δεν είναι εικασία, αλλά διαπιστωμένο στα εργαστήρια. Αν δεχθούμε ότι τίποτε δεν γίνετε στο ανθρώπινο σώμα χωρίς το DNA και ότι το DNA είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης, ναι η εξέλιξη επινόησε το DMT και εν συνεχεία την θρησκεία. Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι αποτέλεσμα των διαφόρων ενθεογενών ουσιών, και ως ένα feedback, μέσω της θρησκευτικότητας και πρακτικές της θρησκείας ωθείτε το ανθρώπινο σώμα να παράγει αυξημένο DMT. Ούτε αυτό είναι εικασία, αλλά εργαστηριακά διαπιστωμένο σε χριστιανούς και βουδιστές μοναχούς. Μετά από νηστεία, εκκλησιασμούς, προσευχές, διαλογισμούς κτλ τα επίπεδα των ενθεογενών ουσιών στο αίμα είναι αυξημένα. Οπότε, ως τελικό συμπέρασμα μπορούμε να υποστηρίξουμε, η θρησκεία θα πάψει να υπάρχει μόνο αν το ανθρώπινο σώμα πάψει να παράγει DMT, και αν το ανθρώπινο σώμα πάψει να ανταποκρίνεται στο DMT με τον τρόπο που το κάνει τώρα, και εν γένει, αν η εξέλιξη πάρει άλλη πορεία και πάψει να δημιουργεί τις χίλιες-δυο ενεθεογενές χημικές ουσίες.

Άθεος είπε...

Κοίτα dna: όταν μιλά κανείς για επιστήμη αν δεν είναι επιστήμονας πρέπει να είναι τουλάχιστον προσεχτικός.
Τι σημαίνουν όλα αυτά… «Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι αποτέλεσμα των διαφόρων ενθεογενών ουσιών, και ως ένα feedback, μέσω της θρησκευτικότητας και πρακτικές της θρησκείας ωθείτε το ανθρώπινο σώμα να παράγει αυξημένο DMT»
Άλλο, τι λέει η επιστήμη κι άλλο, τι καταλαβαίνεις εσύ.
Όμως εγώ ξέρω τι εννοείς κι αν διάβαζες το blog να μάθεις δυο πράγματα και δεν ανάλωνες το χρόνο σου στην αντιπαράθεση μέσω σχολίων, θα έπεφτες κι εδώ.
Πριν απαντήσεις διάβασέ το καλά. Η επιστήμη και η αλήθεια θέλουν διάβασμα πολύ κι όχι Εγωισμούς και ανευθυνότητα, όπως η πίστη.
Και κυρίως, έχε υπ όψιν σου ότι δεν μιλάς σε καμιά νοικοκυρά που μετά το σίριαλ που έβλεπε αποφάσισε να φιλοσοφήσει!

xarxar είπε...

Καλησπέρα (μέρα;), Άθεε και αλλά και ομήγυρη! Να πω κι εγώ με τη σειρά μου προς τον dna/godsdna: citations needed...

Άθεος είπε...

Τώρα xarxar... σώθηκες!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα!
ενα απο τα πολλα ερωτιματα που μου γεναται ειναι.....
γιατι ο θεωσ ζογραφιστικαι/των βλεπουμε οσ γεροντα με μουσια κτλ
διλαδι ο θεωσ εχει ιλικια?
διλαδι καποια στηγμη θα γερασει και θα τα κλαταρει( ακου ο βλασθιμοσ)?
και δεν θα εχουμε θεο????
και θα μπουν οι παπαδεσ στο ταμιο ανεργιασ???????????
o zickos!

Άθεος είπε...

Ωραίος ο zikos!
Του δίνουν αίγλη, σαν τους γέροντες που υποτίθεται τα ξέρουν όλα.
Αλλά δεν σκέφτονται που οι περισότεροι έχουν Αλτσχάϊμερ!

dna είπε...

No citation needed. Απλά πληκτρολόγησε dmt και δέκα εκατομμύρια σελίδες υπάρχουν στην διάθεση σου. Να συμπληρώσω στους μη επιστήμονες και φιλοσοφείν κοινό, η νέα θρησκεία αυτού του αιώνα είναι η θεοποίηση του ανθρώπου. Βγάζουμε την ανθρωπότητα έξω από την εξέλιξη, ενώ είναι μέρος της. Αφού υπάρχει ο άνθρωπος με τον τρόπο που σκέπτεται και την θρησκεία του, αυτό είναι μέρος / σχέδιο της εξέλιξης.

Άθεος είπε...

Μήπως είσαι ο Ορθόδοξος, dna;
Έτσι ακριβώς κάνει κι αυτός. Τον ρωτάς κάτι και συνεχίζει τα δικά του. Σαν να είναι μόνος. Σαν, αυτό που έχει να πει, το λέει άχρονα, αργά και βασανιστικά, όσο και να φωνάζει ο συνομιλητής του, ώστε να είναι μόνιμα έξω από το θέμα, παράκαιρος και ψυχοβγάλτης!
Η αντιεπιστημονικότητα είναι άλλο θέμα, που ξεχειλίζει ασυναρτησία!
Καλά έκανε ο xarxar και ο zickos που πήγαν νωρίς για ύπνο. Αν έμεναν, θα τον είχαν χάσει!
Πού ήθελες, xarxar, να αναφερθεί ο dna…
Ποιος θα μας εξηγήσει τι σημαίνει «Βγάζουμε την ανθρωπότητα έξω από την εξέλιξη, ενώ είναι μέρος της»;

dna είπε...

Δεν νομίζω να μιλώ παράλληλα. Μου ζήτησε citations και του υπέδειξα πώς να τα βρει. Είπες ότι είναι εικασία, και σου έδειξα ότι δεν είναι. Με την σειρά σου να μου δείξεις ότι «Όσο για τη θρησκεία σαν πληροφορία στο DNA δεν θα το έλεγα! Μια δυο γενεές, σωστής εκπαίδευσης και η θρησκεία ξεριζώνεται. Μόνο η άγνοια την διατηρεί ακόμα!» δεν είναι εικασία, αλλά μετρημένο αντικειμενικά σε εργαστήρια. Όσο για τις τελευταίες φράσεις μου, τίποτα το μυστήριο. Η εξέλιξη «επινόησε» τον άνθρωπο με την νοημοσύνη του, αυτό έχει ως παράπλευρες παρενέργειες την θρησκεία του. Κατά τον ίδιο τρόπο που το ένα λουλούδι έχει κόκκινα άνθη και οι μέλισσες έχουν το δικό τους τρόπο να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ότι είχα να πω τα είπα, δεν θα αναφερθώ πλέον σε αυτό το θέμα.

zoyzoy είπε...

Ολα αυτά έγιναν γιατί φρόντησαν να κρύψουν καλά το "Κυμβάλειο" που στη αρχή της Νοητικότητας αναλύει την πραγματική φύση της υπόστασης της ύλης.
Πόσοι όμως ήταν σε θέση να κατανοήσουν τότε αυτές τις αρχές??
Γιαυτό επινοήθηκε ο μύθος.
Κακώς όμως δεν σκέφτηκαν να πούν ότι η γυναίκα δημιουργήθηκε απ'τους υπογάστριους αδένες του Αδάμ γιαυτό κρεμόμαστε κοινώς απ'τ'@ρ.... τους!

Να μη σου βγάλω και σόκιν την ανάρτηση!
Καλή εβδομάδα :))

xarxar είπε...

Ακριβώς γιατί με ένα βιαστικό γκουγκλάρισμα πριν γράψω δε βρήκα τίποτα σχετικό παρά αναφορές σε παραισθησιογόνες ουσίες, ζήτησα κάποιες σοβαρές παραπομπές. Λυπάμαι αλλά δεν έδειξες τίποτα ακόμα. Το μόνο σχετικό με τα δικά σου που βρήκα ήταν αυτό

http://en.wikipedia.org/wiki/Dimethyltryptamine#Speculation

που μιλάει καθαρά για speculation και αναφέρει ότι DMT βρίσκεται και σε άλλα ζώα όχι μόνο στον άνθρωπο. Να τονίσω ότι έψαξα βιαστικά, οπότε γιατί δε μας βοηθάς λίγο με άμεσες αναφορές;

Άθεος είπε...

Δεν χρειάζεται να μας βοηθήσει άλλο xarxar. Ο άνθρωπος δεν ξέρει σε τι πράγμα αναφέρεται. Ούτε τα σχόλιά μας διαβάζει. Στην αναζήτηση του dmt βρήκα ένα είδος πολυεστέρα που χρησιμοποιείται στην ραδιοφωνία – τηλεπικοινωνίες (καμιά σχέση) και σε ένα παραισθησιογόνο της οικογένειας τρυπταμύνης που χρησιμοποιείται ακόμα και… πρωκτικά για ψυχεδελικά παιχνίδια!
Γι’ αυτό λέω, το dmt, καλύτερα να το βάλει… εκεί που ξέρει κι ας μας αφήσει ήσυχους με τις ανοησίες της… θεογενούς ουσίας! Εδώ ασχολούμαστε με την «δημιουργία του κόσμου» από την πλευρά της πίστης ή της εξέλιξης από την πλευρά της επιστήμης. Αν θέλει κάποιος να αναφερθεί στο θέμα αυτό, καλώς, διαφορετικά το σχόλιο θα απορρίπτεται σαν εκτός θέματος!
Αρκετή υπομονή έκανα. Σε καμιά ερώτησή μου δεν απάντησε. Ούτε τα σχόλιά μας διαβάζει. Τελεία και Παύλα!

Αγαπητή zoyzoy, διαβάζουμε και εκδόσεις Νέας Ακρόπολης; Τι είναι το «κυμβάλειο» γιατί εσύ μας την βγαίνεις από την άλλη! Σαν όρος απ’ ότι ξέρω επινοήθηκε στις αρχές του 20 αιώνα… ποιος ξέρει από ποιους ιδεαλιστές, παρά τη σύνδεση που επιχειρούν ορισμένοι με τον Ερμητισμό.
Το δεύτερο σκέλος του σχολίου σου, αν και γαργαλιστική η άποψη σου, μπορώ να πω εύστοχη, αφού επικεντρώνεται στο θέμα μας. Συμφωνώ μαζί σου!

Xarxar διάβασε πιο πάνω σε ό,τι αναφέρομαι για τον «πολύξερο dna» και μην χαραμίζεις κι εσύ τον χρόνο σου με τις ασυναρτησίες του!

Dyer είπε...

Ο dna γράφει για να δώσει επιστημονική βαρύτητα
«Ούτε αυτό είναι εικασία, αλλά εργαστηριακά διαπιστωμένο σε χριστιανούς και βουδιστές μοναχούς. Μετά από νηστεία, εκκλησιασμούς, προσευχές, διαλογισμούς κτλ τα επίπεδα των ενθεογενών ουσιών στο αίμα είναι αυξημένα»
Είναι βέβαιο όταν ένας άνθρωπος υποβάλλεται σε δοκιμασίες διάφορα θα του συμβούν. Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι τελείως άθεος και αντιδρά στον πιστό που τον ταλαιπωρεί μήπως και τον συνεφέρει από την πολύ μαλακία που τον βαράει. Είναι σαν τους εφιάλτες που βλέπουμε όταν κρυώνει ένα μέλος του σώματός μας. Αυτός όμως το εκλαμβάνει σαν θεία ουσία. Έλεος!!!

Άθεος είπε...

Πραγματικά Dyer, αυτή η θεογενής ουσία εκλύεται μόνο σε εγκεφάλους που έχουν υποστεί ιδεαλιστική παράκρουση! Ο άθεος εγκέφαλος πρέπει να είναι παρθένος και καθαρός, όπως τον γέννησε η φύση. Ας το ρίξουμε και μεις στο καλαμπούρι. Η ζέστη το απαιτεί!

zoyzoy είπε...

"Αργία μήτηρ κάθε κακίας" έλεγαν οι παλαιότεροι μάλλον καλό θα μου κάνει η μελέτη.

Αν μπορούσες ας μη συμφωνούσες σε συμφέρει τα μάλα:))

καλό βράδυ!

Άθεος είπε...

Λάθος το πήρες. Εγώ θέλω τη γυναίκα χειραφετημένη και απόλυτα ίση με τον άνδρα.
Η καταπίεση της γυναίκας, σ’ ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας ήταν αποτέλεσμα θρησκευτικής υποταγής.
Όμως για ποια μελέτη γράφεις;

zoyzoy είπε...

Της Νέας Ακρόπολης και γενικά ότι πέσει στα χέρια μου!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλογραμμένο ποστ και χρήσιμες πληροφορίες.
Η αλήθεια είναι ότι οι γενιές που πήγανε σχολείο από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και μετά, δεν διδασκόμασταν και φανατικά τη Βίβλο. Δλδ ακόμα και οι δάσκαλοι μας έλεγαν ότι πρόκειται για μύθο. Ευτυχως

Άθεος είπε...

Καλωσόρισες efi στο blog και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια σχετική ελαστικότητα στο θέμα αυτό, γιατί και οι δάσκαλοι άρχισαν να ξυπνούν, όμως την επανάστασή τους ακόμα δεν την έκαναν.

dna είπε...

Αυτά που λέω εγώ τα λέει η επιστήμη, ενώ αυτό το ανυπόστατο «Όσο για τη θρησκεία σαν πληροφορία στο DNA δεν θα το έλεγα! Μια δυο γενεές, σωστής εκπαίδευσης και η θρησκεία ξεριζώνεται. Μόνο η άγνοια την διατηρεί ακόμα!» το λες μόνο εσύ και κανείς άλλος. Ακόμα και εσύ δεν μπορείς να το στηρίξεις. Άσχημο πράμα να είσαι τόσο αρρωστημένα δογματικός όπως εσύ, και να σου έρχεται μετά κάποιος άγνωστος να σου καταρρίπτει όλο το συλλογισμό σου πάνω στο οποίο οικοδόμησες όλο το σύμπαν. Αυτό λέγετε στην επιστήμη… θρησκεία. Συνέχισε να γράφεις τα δικά σου. Αυτός είναι ο δικός σου τρόπος να ωθείς το σώμα σου να παράγει αυξημένες δόσεις DMT και ένα σορό άλλες ενθεογενές ουσίες lol

Άθεος είπε...

Αφήνω το πιο πάνω σχόλιο ανέπαφο για να το θαυμάσετε… και να μην το χαντακώσω στην «χαβούζα των σχολίων» που δύσκολα θα εντοπίζατε!

xarxar είπε...

Τόσο δύσκολο φαίνεται είναι να βρει τις αναφορές που λέγαμε, που προτιμά το ad hominem. Τι να πω...

Άθεος είπε...

Μην ασχολείσαι άλλο με το θέμα!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άθεος είπε...

Το πιο πάνω σχόλιο μεταφέρθηκε στη Χαβούζα γιατί δεν πρόσθετε τίποτα στο θέμα και συν τοις άλλοις ήταν υβριστικό και άδικο!

xarxar είπε...

Καλόοοοο... Ευθυμήσαμε πάλι!
Ξέρω κι εγώ μερικά αλλά δε θα τα πω γιατί η σωστή μάθηση δεν είναι παπαγαλία.

xarxar είπε...

Ωχ πρόλαβα και απάντησα στον dna, Άθεε. Καλύτερα στείλε και το δικό μου (και αυτό) στη χαβούζα γιατί δεν κολλάει πια εδώ (δεν έχω πρόβλημα, καθαρά για λόγους νοήματος το προτείνω).

Άθεος είπε...

Άστοχο το σχόλιό σου xarxar!
Δεν πρόλαβες, το σχόλιο του φίλου σου, διαγράφτηκε!
…δεν είπαμε αγνόησέ τον…
Ας ασχοληθούμε με την ανάρτηση. Δεν κατάλαβες ότι αποπροσανατόλιζε;

xarxar είπε...

Ναι έχεις δίκιο Άθεε, απλά είμαι αγύριστο κεφάλι. Από μικρός είχα γαιδουρινή υπομονή και δεν άφηνα τίποτα να πέσει κάτω. Πάντως to blogger είναι εκνευριστικό να μη σε ενημερώνει για νέα ανάρτηση πριν από τη δημοσίευση.

Άθεος είπε...

Σε ενημέρωσα εγώ αλλά δεν με άκουσες!

mytF είπε...

Αγαπητέ Άθεε, αναδημοσίευσα την ανάρτησή σου εδώ: http://eineken.pblogs.gr/2010/07/655598.html στην οποία κάποιος χριστιανός παραθέτει σε σχόλιό του μια δυο παρατηρήσεις απευθυνόμενος σε εμένα σαν να ήταν δικό μου κείμενο. Μιας και όμως δεν μου ανήκει αλλά ανήκει σε εσένα θα ήθελα αν δεν σου κάνει κόπο να του δώσεις εσύ μια δυο απαντήσεις έστω και αν πρόκειται για πράγματα χιλιοειπωμένα που οι χριστιανοί αρνούνται πεισματικά να εννοήσουν.

Την Καλημέρα μου και ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον dna
Να με πάρη και να με σηκώση, ούτε χημικός είμαι ούτε βιολόγος –όπως ακριβώς και σεις, ο οποίος δεν διαβάζετε κιόλας, διότι θα είχατε δει «σωρό» και όχι «σορό» και ένα σωρό ανορθογραφίες-, αλλά πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι είναι αυτές οι «ενθεογενείς ουσίες», οι οποίες μάλιστα είναι και ένα «σορό».
Εν πάση περιπτώσει, dna, και επειδή στάθηκε αδύνατον να καταλάβω τι στην ευχή θέλετε να μας πήτε με τα απανωτά σχόλιά σας, πήτε την αλήθεια, εσείς καταλαβαίνεετε τι γράφετε; Και αν ναι, πώς το καταφέρνετε αυτό; Ποια μέθοδο χρησιμοποιείτε; Χαρτορίχτρα, καφετζού, χειρομάντισσα κ.λπ., κλ.π.; Και τι πίνετε;
Η αυξημένη παραγωγικότητα DMT, στην οποία «ωθείτε το ανθρώπινο σώμα» (το «ωθείτε» γράφεται με «αι») «μέσω της θρησκευτικότητας και πρακτικές της θρησκείας» συμβαίνει μόνο «σε χριστιανούς και βουδιστές μοναχούς»; Και μόνον «Μετά από νηστεία, εκκλησιασμούς, προσευχές, διαλογισμούς κτλ τα επίπεδα των ενθεογενών ουσιών στο αίμα είναι αυξημένα», ή και η παλινδρομική κίνησις της χειρός (να διευκρινιστή αν δεξιάς ή αριστεράς ή όποιας εκ των δύο) επί του βασιλέως των σκελών δύναται να επιφέρη το αυτό αποτέλεσμα;
Παρακαλώ, επειδή δεν συχνάζω σε μαγαζιά αυτής της υφής, πλην δύναμαι να τελέσω τα υπόλοιπα, ακόμη και τα «κτλ», ενημερώστε με, ώστε να προβώ μετά μανίας εις την ανωτέρω περιγραφείσαν άσκησιν, μήπως δω ο έρμος μου τα επίπεδα του πολύτιμου αυτού DMT να αυξάνωνται δεόντως, διότι μετ’ αισχύνης μου ομολογώ πως είναι πολύ χαμηλά.
Το DMT, επειδή δεν γνωρίζω, είναι δυνατόν να σημαίνη Daily Masturbation Tactic;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και μένω υπόχρεως.

Υ.Γ.: Για να μη σας φέρω σε δύσκολη θέση, δεν θα σας ερωτήσω ποια επιστήμη λέγει αυτά που λέτε εσείς έναντι του πράγματι ανυπόστατου «Όσο για τη θρησκεία σαν πληροφορία στο DNA δεν θα το έλεγα! Μια δυο γενεές, σωστής εκπαίδευσης και η θρησκεία ξεριζώνεται. Μόνο η άγνοια την διατηρεί ακόμα!». Ποιες δύο γενεές; Μία ώρα, τρόπος του λέγειν, διαλείψεως λογικής στους θρησκεθισμένους εγκεφάλους, και το «μετά θα πάη άτα» (κατά το γνωστό ανέκδοτο) θα είναι γεγονός.
ndemonicos

Άθεος είπε...

Όπως επιθυμείς mytF.
Θα περάσω από κει, σύντομα… να λύσουμε τις διαφορές!

Επειδή τα επίπεδα της θεογενούς μου ουσίας βρίσκονται στο ναδίρ, ας αποφύγω να ασχοληθώ άλλο με το θέμα αυτό, φίλε ndemonicos, μην έχω νευρολογικής φύσεως παρενέργειες και διαταραχές προσωπικότητας από απώλεια υπομονής.

Ανώνυμος είπε...

@dna, θα μας τρελάνεις με τη λογική σου. Αυτό που λέει η έρευνα για το dmt που εσύ επικαλείσαι είναι ότι η παραγωγή του οφείλεται στην ενάσκηση θρησκευτικών καθηκόντων.
Δηλαδή ακριβώς το ανάποδο απ' ό,τι θέλεις να αποδείξεις.
Είναι σα να λες ότι η εκσπερμάτωση είναι η αιτία του αυνανισμού!!!

Πάψε να μας αποδεικνύεις ότι στην περίπτωσή σου ισχύει και σε δέρνει.

Άθεος είπε...

Μου άρεσε το παράδειγμά σου, athriskos.
Το έχουν αυτό οι πιστοί όλων των θρησκειών, να ορίζουν πρώτα το αποτέλεσμα και μετά την αιτία, αν και πολλές φορές δεν νοιάζονται καν για τη δεύτερη!

Άλλος για χαβούζα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άθεος είπε...

Το πιο πάνω σχόλιο διαγράφτηκε και μεταφέρθηκε στη χαβούζα με συνοπτικές διαδικασίες. Άλλωστε και ο ίδιος είχε την επίγνωση αυτού που έγραφε γι αυτό και από μόνος πήρε το όνομα που του άρμοζε. Το ποιόν του είναι εφάμιλλο της γλώσσας που χρησιμοποίησε ή σαν χριστιανός της αγάπης που τον διακρίνει. Έτσι διαλέγονται πολιτισμένα.
…μη πολιτισμένα: …θα μας έκαιγαν!

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ άθεε άσχετο αλλά τι είναι αυτός ο ορθόδοξος! Είδα το μπλοκ του και απογοητεύτηκα λίγο. Πολύ γρήγορα προχώρησε στο δίκτυο.

Άθεος είπε...

Γιατί απογοητεύτηκες… τη δουλειά του κάνει και αυτός. Όσοι τον εμπιστεύονται τον ακολουθούν. Περισσότερο, δεν σχολιάζω τρίτους.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος!

Heliotypon είπε...

Το παραμύθι της γένεσης του κόσμου ενδέχεται να εμπεριέχει και αλληγορίες που κάποιοι, ίσως "σοφοί" της εποχής, να θέλησαν να περιλάβουν για να μεταφέρουν κάποια μηνύματα που μπορεί ακόμη να μην έχουν αποκρυπτογραφηθεί. Βέβαια οι υστερικοί υπηρέτες των θρησκειών (και συγκεκριμένα της ιουδαϊκής και της χριστιανικής) ερμηνεύουν τα κείμενα αυτά στην κυριολεξία! Μία αλληγορία που μου έρχεται στο νου είναι αυτή του "προπατορικού αμαρτήματος" που ίσως έχει κάποια ...χρηστική ερμηνεία: Η κατανάλωση καρπού από το δέντρο της γνώσης απετέλεσε απαγορευμένη πράξη. Και όταν συνέβη είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του παράδεισου. Και σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι η γνώση (που δεν συνοδεύεται από σοφία) είναι η αιτία της προϊούσας καταστροφής του πλανήτη. Χωρίς τη γνώση δεν θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε τον "παράδεισο" που έχει τόσες ομοιότητες με τον πλανήτη μας.

Άραγε σύμπτωση ή αλληγορία;

Άθεος είπε...

Ούτε σύμπτωση, φίλε Heliotype, ούτε αλληγορία: Πονηριά και επιτηδειότητα!
Κάποτε, κάποιοι κρετίνοι στο μυαλό, αράδιασαν ένα σωρό βλακείες, που τους φαίνονταν λόγοι καλοί για να κάνουν προσηλυτισμό. Όταν πολύ αργότερα οι μεταγενέστεροι είδαν τι βλακείες έγραφαν οι προγενέστεροι προσπάθησαν να τα μπαλώσουν φτιάχνοντας… και καλά, αλληγορίες! Βρήκαν συμβολισμούς, κατασκεύασαν μύθους, έφτιαξαν όρους, καινούριες έννοιες και δόγματα και κατάφεραν να τα μπαλώσουν. Ο τρίτος αιώνας και οι επόμενοι, όπου ο χριστιανισμός δημιουργείται ανάμεσα στους χριστιανούς φιλοσόφους της «κατά γράμμα» γραφής και της «αλληγορίας» γίνεται πραγματικός πόλεμος που σε μας φτάνει σαν αιρετικός λόγος.
Περισσότερα όμως στο ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Μην τα λέμε όλα από δω…

ndemonicos είπε...

Να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό:
Γνώση ίσον σοφία. Συνεπώς δεν υφίσταται Γνώση η οποία να μη συνοδεύεται από σοφία.
Γνώσεις; Μπορεί «βράσε ρύζι», μπορεί «στην πυρά», μπορεί «για την πάρτη μας τον έφτιαξε τον πλανήτη, ας τον ξεσκίσουμε!», μπορεί και κάτι όχι αρνητικό, πάντως ημιτελές στην καλλίτερη των περιπτώσεων.
Μένει να καθορίση ο καθένας τι είναι Γνώση.

Argy Bargy είπε...

Δεν κάθισα να διαβάσω όλα τα σχόλια εδώ μέσα. Αυτό που γνωρίζω μετά βεβαιότητος είναι ότι ο Δαρβίνος περνάει από την Ελληνική εκπαίδευση περίπου στο ντούκου. Μία από τις ερωτήσεις σε κάποιο τεστ νοημοσύνης που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα είναι και ποιος ήταν ο Κάρολος Δαρβίνος. Εχώ χορηγήσει ως ψυχολόγος το τεστ ίσως και 2.000 φορές. Μαντέψτε τι. Ελάχιστα παιδιά γνώριζαν την απάντηση (ενώ μερικά απαντούσαν "αυτός που είπε ότι καταγόμαστε από τις μαϊμούδες"-κάτι που θεωρώ-ανάγκα-σωστό, αν και μετά ακολουθούσε ένα one on one μίνι μάθημα περί εξελικτικής θεωρίας).

Οι ίδιοι οι βιολόγοι-εκπαιδευτικοί φέρουν τεράστια ευθύνη, καθώς χρειάζεται να βροντοφωνάξουν, να απεργήσουν ακόμη, προκειμένου να διδάσκουν αναλυτικά και κατ' επανάληψη την εν λόγω θεωρία, διότι είναι τόσο κεντρική στην σύγχρονη βιολογική σκέψη, όσο και οι χημικές αντιδράσεις για τη χημεία. Σκέφτεστε να διδάσκονταν οι χημικές αντιδράσεις ως "μία εκδοχή" των χημικών φαινομένων, κάπου θαμμένες σε ένα τελευταίο κεφάλαιο της χημείας της 3ης λυκείου ως αντιπαράθεση στην επίδραση της χείρας του θεού στα μόρια, που θα διδάσκονταν σε όλες τις λοιπές τάξεις;

Μιλήστε στα παιδιά σας. Αποφύγετε να τα βαπτίσετε. Φωνάξτε να φύγουν οι εικόνες από τις τάξεις. Απαλλάξτε τα από τα θρησκευτικά. Μιλήστε τους από μικρή ηλικία για την εξέλιξη. Από ψυχολογική άποψη σας βεβαιώνω προσωπικά ότι είναι η ορθή προσέγγιση και θα μεγαλώσετε υγιή παιδιά, απαλλαγμένα από δεισιδαιμονίες και ψέμματα, που θα έχουν ένα βλέμμα του κόσμου πιο καθαρό και στέρεο, από των χειραγωγημένων και προσκυνημένων, στις σκοτεινές εποχές που επιχειρούν κάποιοι να μας βυθίζουν.

Άθεος είπε...

Πολύ καλό το σχόλιό σου φίλε μου Argy Bargy!
Έδωσες μια καινούρια ώθηση στο ζήτημα που πραγματεύεται αυτή η ανάρτηση. Έβαλες, με λίγα λόγια τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση σαν ένας πραγματικός επίδοξος πανεπιστήμονας!
Καλές εξερευνήσεις στα βάθη των θαλασσών που βουτάς και στα ενδότερα του ψυχισμού του ανθρώπου!

sykaki είπε...

απο που ηρθα anywayyyyyyyyy?????????????????????????

Άθεος είπε...

Από κει που... θα φύγεις!
Το πρώτο το λέμε γέννηση
...το δεύτερο θάνατο!

sykaki είπε...

χμμμμμμμμ μαλλον εχεις δικιοο
μαλλον λεμε....

Δημήτρης είπε...

Καλησπέρα σε όλους..Είμαι και εγώ άθεος,και ο μόνος στην παρέα μου,αλλά δεν πτοούμαι και κυρίως δεν βαυκαλίζω τον εαυτό μου με χριστιανικές απόψεις που μόνο στον βούρκο μπορούν να ρίξουν την σκέψη μου και να την περιορίσουν..Παρακολουθώ πάρα πολύ καιρό το blog,και είπα να έρθω στην παρέα σας...

Άθεος είπε...

Και καλά θα κάνεις Μίμη. Ίσως, εδώ βρεις κάποιους φίλους πολύ περισσότερο ενδιαφέροντες ακόμα κι από παιδικούς φίλους. Όλοι οι φίλοι βέβαια έχουν την αξία τους. Όμως, όταν τα ενδιαφέροντά μας ταυτίζονται, κάνουμε καλύτερη παρέα. Μετά το καλοκαίρι θα βρεθούμε για κρασοκατάνυξη!

ΑΛΜΟΔΟΒΑΡΕΜΕΝΗ είπε...

Με λιγη καλη θεληση μπορουμε να συνδυασουμε τη θεωρια της εξελιξης με το παραμυθι της δημιουργιας χεχε...
Ο Καιν που βρηκε γυναικα να κανει παιδια αφου υπηρχε μονο η μανα του κι ο ιδιος αυτοεξοριστηκε απ'την πατρογονικη εστια οταν σκοτωσε τον αδερφο του; Αναπαραχθηκε μονος του.Με διχοτομηση.Τουτεστιν ηταν αμοιβαδα.Οριστε λοιπον,η καταγωγη μας κραταει απο βακτηρια

Άθεος είπε...

Το σχόλιό σου είναι τόσο αντιφατικό, όσο και το nickname σου!
Άθεη ή θεολόγος;
Ούτε μπορείς να το παίζεις προοδευτική και παράλληλα να αναζητάς αλήθειες στην Παλιά Διαθήκη.
Το ένα αναιρεί το άλλο.
Μπορείς βέβαια να το πας σκεπτικιστικά ή αγνωστικιστικά, όμως τότε απομακρύνεσαι από την αθεΐα.
Με λίγα λόγια, μην αναζητάς αλήθειες σε μύθους εβραϊκούς!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5