15 Σεπ 2010

Διαχρονική η δεισιδαιμονία των πιστών

Στα άρθρα πριν τις διακοπές του Αυγούστου, γνωρίσαμε το μεσαιωνικό μοντέλο του κόσμου μέσα από την κοσμολογία και την βιολογία. Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε τέτοιες ανοησίες.
Μην είστε όμως σίγουροι. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν, αν όχι σε χειρότερες, τουλάχιστον στις ίδιες ανοησίες. Κι αυτό επειδή από τον Μεσαίωνα, για κάποιους, τίποτα δεν άλλαξε. Η αλήθεια είναι ότι η παιδεία μας παραμένει υπό την επίβλεψη του Ιερατείου, ενώ η Εκκλησία παραμένει αλληλένδετη με το Κράτος, αν και σε μερικές χώρες ο χωρισμός ήταν αναπόφευκτος.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, το μάθημα των θρησκευτικών συντηρεί μια χαλκευμένη υπόθεση και η ηθική της κοινωνίας παραμένει ιδιοτελής, συντηρώντας την δεισιδαιμονία, καλυμμένα σκάνδαλα, οικονομικές ατασθαλίες και μια αντιεπιστημονική κατεύθυνση για κάθε πλευρά της ζωής.
Τι είναι όμως δεισιδαιμονία;
Στην αρχαιότητα είχε ακριβώς την αντίθετη έννοια που έχει σήμερα. Δεισιδαίμων ήταν αυτός που σεβόταν του Δαίμονες, τους θεούς δηλαδή. Με την εμφάνιση του χριστιανισμού τον 2ο αιώνα και μετά την επικράτησή του τον 4ο η λέξη άλλαξε έννοια. Δαίμονες τώρα ήταν οι κατώτεροι θεοί, οι Δαίμονες, οι βοηθοί του Σατανά. Ο χριστιανισμός, αρχικά σαν ιουδαϊκή αίρεση, κληρονόμησε την εβραϊκή αγγελογονία και μαζί μίσησε τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του Ιουδαϊσμού, την ειδωλολατρία, υιοθετώντας το μίσος για τον ελληνισμό χωρίς να καταλαβαίνει. Οι ιδρυτές του χριστιανισμού βέβαια ήξεραν τι έκαναν, αλλά οι σημερινοί πιστοί νομίζουν ότι ακολουθούν την… παράδοση!
Σήμερα λοιπόν, δεισιδαίμων είναι αυτός που φοβάται τους Πονηρούς Δαίμονες. Δεισιδαίμων είναι ακόμα και εκείνος που έχει ακατανόητους φόβους, εκείνος δηλαδή που αποδίδει τους φόβους του στις μυστηριώδεις υπερβατικές δυνάμεις. Η χριστιανική θρησκεία, μετά τον 4ο αιώνα δημιούργησε και μια έννοια ακόμα, άκρως υποκειμενική και διφορούμενη. Είναι η θρησκευτική δοξασία που υποτίθεται δεν θεμελιώνεται στα κοινώς παραδεγμένα γύρω από την θρησκευτική πίστη.

Ποια όμως θα μπορούσε να είναι μια τέτοια «παραδεγμένη θρησκευτική πίστη» όταν ακόμα ο ένας πιστός πολεμά τον άλλο; Ακόμα κι όταν μετά τον 9ο αιώνα επικράτησε η μια άποψη σε βάρος των άλλων και οι χαμένοι ονομάστηκαν «αιρετικοί», ακόμα και τότε, όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα διαποτισμένο στις ίδιες δεισιδαιμονίες που συντηρούνταν από αιώνες, συνέχισε να πιστεύει στις ίδιες ανοησίες!
Πράγματι, η δεισιδαιμονία είναι διαχρονική. Όμως οι δεισιδαιμονίες δεν διαποτίζουν τις συνειδήσεις μόνο των χριστιανών, αλλά όλων των πιστών, οποιασδήποτε θρησκείας. Απλά ο ένας τις κληρονομεί από τον άλλο και τις συντηρεί στο χρόνο, αδιαφορώντας από πόσο μακριά έρχονται ή πόσο υποτιμά αυτόν που τις υιοθέτησε. Κάποιες απ’ αυτές έχουν τις ρίζες τους σε μια εποχή που ο άνθρωπος μόλις που ξεχώριζε από το ζώο.

Όπως τότε που καταβρόχθιζε τα άγρια ζώα αποσκοπώντας στην απόκτηση της δύναμης περισσότερο παρά στην θρεπτική αξία του θηράματος. Οι χριστιανοί δεν πρέπει να έχουν καμιά αμφιβολία ότι το μυστήριο της «Θείας Μετάληψης» είναι μια πανάρχαια επιβίωση που σαν θρησκευτική δοξασία, πέρασε από πολλά στάδια, έχοντας τις ρίζες της στην ανθρωποφαγία των αγρίων. Όπως τότε που οι πολεμιστές ενδύονταν με το δέρμα του δυνατού ζώου, έτρωγαν από τη σάρκα του και έπιναν από το αίμα του προκειμένου να αποκτήσουν τη δύναμη του, έτσι και οι χριστιανοί ενδύονται τη χάρη του Θεού, τρώγοντας το σώμα και πίνοντας το αίμα του Θεού, προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη η αγιοσύνη του.


Στην πιο πάνω εικόνα ο καλλιτέχνης σατιρικά καλλιτέχνησε το «μυστήριο» της θείας μετάληψης (υπερβολή) συσχετίζοντάς το με τον Μυστικό Δείπνο στη χριστιανική θρησκεία.

Η ιεροτελεστία (μαγική τελετουργία) του ιερέα πάνω από τον άρτο και τον οίνο, πιστεύουν ότι μετατρέπει σε σώμα και αίμα του Χριστού κι εκείνος που το λαμβάνει, θέλουν να πιστεύουν ότι, μεταλαμβάνει και τη θεία χάρη του!
Έτσι ακριβώς και στο μυστήριο της βάφτισης, οι πιστοί πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να καθαρίζεται από τις αμαρτίες του (προπατορικό αμάρτημα) και τα κακά πνεύματα που τον μολύνουν, όταν το αγιασμένο νερό έρχεται σε επαφή με το σώμα του. Ο αγιασμός του νερού είναι άλλο ένα θαυματουργικό μυστήριο, που οι πιστοί πιστεύουν ότι όταν ο ιερέας βυθίζει σ’ αυτό το σταυρό, αυτό μετατρέπεται σε αγίασμα (αγιασμός). Μην ρωτήσετε όμως γιατί αυτό έχει ισχύ ένα χρόνο μόνο και την επόμενη χρονιά πρέπει, με την ίδια επισημότητα, να επαναληφθεί το τελετουργικό (Θεοφάνια). Σ’ αυτήν την υποκριτική πανήγυρη, δεν είναι παράξενο που, παρίστανται ολόκληρη η ηγεσία και οι τοπικοί άρχοντες της χώρας.

Κι εδώ ισχύει η ρήση «οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους ταιριάζουν» και οι τελευταίοι παρίστανται από την ανάγκη να προβληθούν στους πιστούς που τους ψηφίζουν. Ο ένας έχει ανάγκη από τον άλλον ή όπως λέει ο λαός «το ένα χέρι νίβει το άλλο» κι όχι ότι η επισημότητα ανάγεται στην αυθεντία του τελετουργικού.
Η κάθαρση με το νερό είναι κι αυτή μια πανάρχαια επιβίωση, όπως κι εκείνη της λιτανείας που οι πιστοί θέλουν να πιστεύουν ότι αποσκοπεί στην μετάνοια ή στην παύση των δεινών (φυσικές καταστροφές) που προκλήθηκαν από την οργή του θεού, επικαλώντας το θείο έλεός του! Περνώντας από πολλά στάδια και μέσω πολλών δοξασιών, οι επιβιώσεις αυτές έφτασαν και στον χριστιανισμό. Με τελετουργική ευλάβεια τις ακολουθεί η Εκκλησία τις καθιερωμένες μέρες, δημόσια, ενώ άλλες, μοναχοί και πιστοί, καθημερινά και ιδιωτικά.

Κάποτε οι καλόγριες ντρέπονταν ακόμα και στο προσωπικό τους μπάνιο να γδυθούν, φορώντας έστω ένα κομπινεζόν, για να μην δει την γύμνια τους ο θεός, λες και αν ήθελε να τις δει δεν θα μπορούσε να το κάνει και πάνω από τα ρούχα τους!
Άλλες έλεγαν το όνομα του Χριστού σε κάθε τους μπουκιά, όταν έτρωγαν, μην λάχει και μαζί μ’ αυτήν μπει και κανένα δαιμόνιο και μολύνει όλο το σώμα! Ο αέρας που ανέπνεαν ήταν κορεσμένος από δαύτους που τις αναστάτωναν με το παραμικρό. Πίστευαν ότι οι δαίμονες καραδοκούσαν να μπουν μέσα στον άνθρωπο για να τον αναστατώσουν! Γι αυτό λοιπόν, όταν κάποιος χασμουριόταν, βιαζόταν να σταυρώσουν με τα τρία δάχτυλα το στόμα τους ή το στοματάκι του μικρού παιδιού, για να προλάβουν τον κακό δαίμονα που καιροφυλακτούσε.
Παρόμοια έκαναν και στο φτέρνισμα. Πιστεύοντας ότι για μια στιγμή πετιόταν η ψυχή τους έξω, φοβούμενοι μήπως και κάποιος δαίμονας βρει την ευκαιρία να τρυπώσει στο σώμα έλεγαν «ο Δίας μαζί σου» ή «ο θεός μαζί σου», πράγμα που το πήραν και οι χριστιανοί και το λένε μέχρι σήμερα. Κάποιοι λένε «Χριστός» ή για τα μικρά παιδιά «Χριστούλης» για να έχουν… την υγειά τους! Στους περισσότερους όμως έμεινε σαν «γεια σου» ή απλά «γεια» από το «Υγεία» ή «Να έχεις την υγειά σου»!
Θα μου πείτε, αυτά τα λένε οι παλιοί!
Σίγουρα, οι παλιοί, όμως με το να το λέμε, φτάσαμε στον 21ο αιώνα! Πόσους αιώνες ακόμα θα λέμε, ότι «αυτά είναι για τους παλιούς»; Ήμουν νιος και γέρασα!

Πάνω από 18 αιώνες πέρασαν από τότε που κάποιοι χριστιανοί συγγραφείς διαλαλούσαν «ο καιρός γαρ εγγύς» ή «η γενεά αυτή δεν θα παρέλθει που θα συμβούν όλα αυτά» περιμένοντας το φύσημα της κοσμικής τρομπέτας. Πέρασαν τόσοι αιώνες, γενιές επί γενεών, μα συντέλεια δεν έγινε. Όμως το αφτί, και εδώ, κανενός δεν ίδρωσε. Προφήτες, μελλοντολόγοι καταστροφολόγοι και ηλιθιολάγνοι κυριαρχούν ανενόχλητοι στις συνειδήσεις των αφελών.
Φυσικές καταστροφές, οικονομική εξαθλίωση, αρρώστιες και ηθική κατάπτωση, συνεχίζουν αφελώς και με αμείωτη ένταση να πιστεύονται από μικρούς και μεγάλους, σαν οργή του θεού και να παρουσιάζονται σαν δεινά που στάλθηκαν από το θεό, προκειμένου να μας τιμωρήσει για τα αμαρτήματά μας! Ο Ματθαίος μπορεί να διαλαλεί ότι ο Χριστός ήρθε για «να σώσει το λαό από τις αμαρτίες του» (Ματ. 1.20-21) και μεις να βαπτιζόμαστε από νήπια για να καθαριστούμε από το «προπατορικό αμάρτημα», όμως στην ιστορία διαπιστώνουμε ακριβώς το αντίθετο. Εδώ και δυο χιλιετίες πάμε από το κακό στο χειρότερο. Οι «αμαρτίες» αντί να λιγοστεύουν αυξάνονται και τα «δεινά» από το θεό το ίδιο!

Το 1572 Ο Τύχω Μπράχε ανακάλυψε ένα νέο αστέρι (nova) στον αστερισμό της Κασσιόπης. Παρόμοιο θέαμα είχε να αντικρίσει ο άνθρωπος από το 125, πριν την αρχή της χρονολόγησής μας, όταν ο Ίππαρχος το εντόπισε στον αστερισμό του Σκορπιού (Πρόσκαιρος Ιππάρχου). Αυτό το γεγονός ανάγκασε τότε το μεγάλο Έλληνα αστρονόμο να καταγράψει κατάλογο των απλανών (συμπεριέλαβε 1020 άστρα) αποδεικνύοντας ότι η όψη του ουρανού δεν είναι αμετάβλητη. Συνεπώς η δημιουργία του σύμπαντος συντελείται κάθε μέρα!
Οι μεσαιωνικοί πιστοί όμως το είδαν διαφορετικά.
Η nova είχε εμφανιστεί μόλις τρεις μήνες πριν από εκείνη την αποτρόπαιη σφαγή, της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου. Τη νύχτα εκείνη εξοντώθηκαν είκοσι χιλιάδες Καλβινιστές και έγιναν ανήκουστες βαρβαρότητες από τους Καθολικούς που τους έπιασαν στον ύπνο.
Η nova θεωρήθηκε κακός οιωνός! Τότε τη γνώμη του γερμανού ζωγράφου Μπος είχαν ασπαστεί πολλοί. «Ήταν ένας κομήτης σχηματισμένος από τους ατμούς των εξατμισμένων ανθρωπίνων αμαρτιών, στον οποίο είχε βάλει φωτιά η οργή του θεού»!
Με γεια τα μυαλά!

Αν εμείς επί Καποδίστρια δεν τρώγαμε πατάτες γιατί τις θεωρούσαμε «μήλα του διαβόλου» (γεώμηλα, δηλαδή μήλα της γης, του διαβόλου), στην Αγγλία το 1916, η κυβέρνηση, έκανε ό,τι μπορούσε για να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων εν μέσω πολέμου. Όμως, όχι μόνο η παραγωγή δεν επαρκούσε, αλλά ούτε και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν πήγαιναν καλά για την Αγγλία. Τότε λοιπόν ένας ευσεβής ιερέας βρήκε τη λύση και την δημοσίευσαν και οι εφημερίδες της εποχής. Η αποτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων οφειλόταν στο γεγονός ότι φυτευόταν πατάτες την Κυριακή!
Όμως, μην βιάζεστε. Οι συμμαχικές δυνάμεις επιβλήθηκαν των Γερμανικών!
Μήπως επειδή σταμάτησαν να φυτεύουν πατάτες την Κυριακή;
Όχι, όχι!
Απλά, οι Γερμανοί καταπάτησαν και τις δέκα εντολές και όχι, σαν τους Άγγλους, μόνο μία!
Τι κύρος, αυτές οι Γραφές! Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ το Άγρυπνο Μάτι του Θεού!

Μόλις πέρσι ο αλάθητος Πάπας μας άφησε σύξυλους από τις άγιες προτροπές του προς τους αφρικανούς, που μαστίζονται από την ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας του AIDS, να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικά τα ζευγάρια! Καλύτερα να πεθαίνουν αργά και βασανιστικά, αυτοί και τα παιδιά τους από την καταραμένη νόσο, παρά να αμαρτήσουν χρησιμοποιώντας προφυλακτικό, διακήρυξε ο ποντίφικας!
Όμως, η αφέλεια και η υποκρισία δεν βρίσκεται μόνο σε τέτοιες προτροπές που μας πισωγυρίζουν αιώνες πίσω στο Μεσαίωνα, αλλά στην διαστροφή της λογικής του πιστού που πείστηκε να θεωρεί τον έρωτα και την ομορφιά της ζωής, αμάρτημα! Για ποια αλήθεια διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι πιστοί των ανίερων δεισιδαιμονιών, όταν ανάμεσα στα «δεδομένα» για τον κόσμο μας, διαλέγουν μόνο εκείνα που συμφωνούν με τις προκαταλήψεις και τους εκθέτουν σαν σκεπτόμενα και λογικά όντα;
Εδώ όμως, ας κάνουμε μια παρένθεση:
Κάποιοι άλλοι αφελείς, που πιστεύουν στις ίδιες ανοησίες, για να δείξουν την αντίθεσή τους στον χριστιανισμό, μην έχοντας τα εφόδια να τους πολεμήσουν, γίνονται σατανιστές! Όχι, αυτοί δεν βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά, αλλά στην ίδια. Στο ίδιο τσουβάλι στοιβαγμένοι, εκπροσωπούν το Κακό, σε αντίθεση με τους άλλους που προσποιούνται τους αγγελιοφόρους του Καλού! Στις ίδιες ανοησίες πιστεύουν κι αυτοί. Οι μεν είναι δημιουργήματα των δε! Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Για μας, όσο διαφέρουν οι μεν, άλλο τόσο διαφέρουν και οι δε.

Τα συμβόλαια με το Διάβολο και οι τελετές τους σε τίποτα δεν διαφέρουν από τις υποσχέσεις των πιστών για πλήρη υποταγή με το θείο και το ιερό ή τις συμβολικές ιερουργίες προκειμένου να αποδοθεί η εύνοια του θεού. Ο καθένας έχει το δικό του θεό. Ο ένας είναι χριστιανός, ο άλλος αντίχριστος! Μοιράζονται τον ίδιο θεό. Ο καθένας αποσκοπεί στον δικό του ιδιοτελή σκοπό. Όλα στο βωμό του συμφέροντος. Γάγγραινα ο Σατανάς στη φιλοσοφία του χριστιανισμού και στην ιδέα του μονοθεϊσμού! Ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον, όμως ο καθένας πατάει στον άλλο, αλλιώς ύπαρξη, για τον πιστό, δεν έχουν. Ο Σατανάς είναι ο δούλος του Γιαχβέ. Ο τελευταίος χωρίς τον πρώτο δεν θα είχε κανένα λόγο να μιλά για καλοσύνη. Ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και οι πιστοί τους, πλήρως υποταγμένοι, υποκλίνονται στην αλλοτριωμένη τους συνείδηση.

Ας επιστρέψουμε όμως στην δεισιδαιμονία των πρώτων.
Ποιος είναι αυτός που δεν πιστεύει ότι ο κεραυνός ήταν από τα πρώτα φυσικά φαινόμενα που θεοποίησε ο άνθρωπος; Κι όμως, τον 18ο αιώνα, ο Φραγκλίνος που με τα πειράματά του ανακάλυψε το αλεξικέραυνο, προστατεύοντας τους ανθρώπους απ’ την απρόβλεπτη φυσική δύναμη του κεραυνού, θεωρήθηκε ασεβής! Αυτός που «άδραξε τη αστραπή απ’ τους ουρανούς και το σκήπτρο απ’ τους τυράννους» ήταν ασεβής και η ανακάλυψή του αποκηρύχθηκε από την Εκκλησία, γιατί… αντιστρατευόταν τη θέληση του θεού! Σύμφωνα με τη Εκκλησία, την εποχή εκείνη πιστευόταν ότι τον κεραυνό τον ρίχνει ο θεός για να τιμωρήσει την ασέβεια. Τους ευσεβείς και ενάρετους ποτέ δεν τους τιμωρεί και την άποψη αυτή όχι και λίγοι την πιστεύουν ακόμα!
Όμως οι σημερινοί Παϊσιοι και καταστροφολόγοι ας μας πουν ποιος έριξε τον κεραυνό στο άγαλμα του Jesus στο Οχάιο και πήρε φωτιά…!
Αν έπεφτε στην σκηνή που τραγούδαγε ο Ozzy θα έλεγαν «σημάδι από το θεό», τώρα τι;
Θα έχουν άδικο οι πιστοί της PASTAFARIAN να πουν ότι διακριτικά το Ιπτάμενο ΜακαρονοΤέρας παρακολουθούσε….(Βλέπε φωτογραφία δίπλα)
Ακριβώς αυτό είναι Δεισιδαιμονία: να εξηγούμε τον κόσμο με το θεό, όταν δεν μπορούμε να τον εξηγήσουμε με τη φυσική ή με τη λογική!

Όσο οι πιστοί των τριών αποκαλυπτικών θρησκειών θα συνεχίζουν να πιστεύουν στο μύθο του προπατορικού αμαρτήματος λόγω του δαγκώματος ενός μήλου και όχι ενός ώριμου γιαρμά για παράδειγμα, τόσο θα καθυστερούν να απαντήσουν και στο ερώτημα, αν ο Αδάμ και η Εύα είχαν αφαλό στην κοιλιά τους ή όρχεις ο Αδάμ και μήτρα η Εύα!
Δυστυχώς, κάποιοι κατάντησαν το κεφάλι τους σκουπιδότοπο!
Δείτε για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα σε τι βλακείες πιστεύει ο πιστός. Στην Κάρπαθο βρίσκεται ο περίφημος ναός της Παναγίας της Λαρνιώτισσας που οι πιστοί την έχουν χρυσώσει στην κυριολεξία… γιατί είναι θαυματουργική! Αληθινό πανηγύρι!


Θαυμάστε ένα από τα θαύματά της!

Ας σταματήσω εδώ. Αν συνέχιζα να γράφω για όλα τα σκουπίδια, που τα όντα αυτά έχουν στο κεφάλι τους, θα έγραφα τόμους, ενώ το άρθρο αυτό θα καταντούσε ευθυμογράφημα.
Αλήθεια, πόσα τραγικά συμβάντα αφήνουν τους πιστούς ασυγκίνητους, όπως η φτώχεια στην Αφρική, ενώ για θέματα που σ' εμένα πιάνουν τα γέλια, αυτοί νιώθουν κατάνυξη και το δάκρυ πέφτει κορόμηλο!
Γιατί η πίτα να πετρώσει και να μην πέσει στην Αφρική να χορτάσει τα πεινασμένα της παιδιά, όπως τότε που με πέντε πίτες και δυο χάνους χόρταιναν όσοι ακολουθούσαν τον… Χριστό…
Ας σταματήσω εδώ πριν αρχίσω τα σκώμματα! Ειλικρινά, είμαστε για γέλια ή για κλάματα, ακόμα δεν κατάφερα να απαντήσω!

105 σχόλια:

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Άθεε, σε παρακαλώ μην χλευάζεις τα θαύματα που συμβαίνουν στην Κάρπαθο. Ακούστε (ιδίως οι πιστοί άνδρες του ιστολογίου) τι μου συνέβει εκεί πέρα. Ημουν διακοπές εκεί και γνώρισα μια Σερβίδα (χριστιανή ορθόδοξος), καψουρευτήκαμε και αρχήσαμε να ανεβαίνουμε προς το ναό (για ησυχία-καταλάβατε πιστεύω). Κάπου εκεί κοντά πριν το ναό, υπήρχε ένα μέρος οτι πρέπει για "παιχνίδι". Εκεί που όλα ήταν έτοιμα για να μπει το τραίνο στο τούνελ ξαφνικά καταλαβαίνω οτι δεν έχω μαζί μου προφυλακτικά. Άρχησα να βρίζω θυμωμένος τα θεία για την αμέλειά μου. (Από) Τότε το πουλί μου πέτρωσε. Μεγάλη η χάρη της (της σερβίδας ντε). Τώρα που το μοιράστηκα, λέτε να "πέσει φωτιά να με κάψει;"

Ανώνυμος είπε...

Και μετά άθεε θέλεις να μιλάς για αρχές και πολιτισμό; Τρομάρα σου!

Οι ειρωνείες και οι κοροϊδίες όταν χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την πίστη κάποιον, τότε γίνονται αποδεκτές. Εάν κανείς σχολιάσει με αρνητικό τρόπο τα δικά σου πιστεύω, τότε γίνεται χυδαίος …

Μόνο το γεγονός του ότι επιτρέψεις το παραπάνω σχόλιο, λέει πολλά για το χαρακτήρα σου και λυπάμαι πολύ για εσένα.

Dyer είπε...

Δεισιδαιμονία, η χειρότερη κληρονομιά από την εποχή άγνοιας που καλλιεργήθηκε και φούντωσε μέσα στις θρησκιες για να ελέγξουν, με το φόβο του μεταφυσικού, τους πιστούς.
Και δυστυχώς, αν και οι θρησκιες στο πολιτισμένο κόσμο φθίνουν, το σπέρμα της δεισιδαιμονίας ακόμα καρποφορεί.
Φίλε Άθεε πολύ καλό ξεκίνημα.

Άθεος είπε...

Πρέπει να παραδεχτείς kaliteros ότι ήσουν κάτι παραπάνω από προκλητικός και είρωνας. Αναγνωρίζω όμως το χιούμορ στο σχόλιό σου και με βαριά την καρδιά το δημοσιεύω μιας και στοχεύει εύστοχα πιστεύω την λογική του γελοίου θαύματος και της ανόητης δεισιδαιμονίας. Όμως τέτοια σχόλια, ας γίνονται μόνο όταν η ετικέτα σας επιτρέπει, κάθε φορά που κάνω μια σατυρική ανάρτηση (1 ή 2 φορές το χρόνο).
Ας διατηρήσουμε ένα επίπεδο στο χώρο αυτό, αν θέλουμε να προάγουμε την αλήθεια.
Θα μου πεις και η σάτιρα λέει την αλήθεια κι αυτό ήταν που με έκανε να το δημοσιοποιήσω, αφού το «θαύμα» της Λαρνιώτισσας, γιατί να το κρύψομε άλλωστε, από μόνο του είναι αστείο.

Στην θέση σου Ανώνυμε κι εγώ το ίδιο θα έλεγα. Το πιο πάνω σχόλιο του Kaliteros φαίνεται να χλευάζει. Να χλευάζει βέβαια αυτό ακριβώς που θέλει να χλευάσει και η ανάρτηση. Τη δεισιδαιμονία που το «θαύμα» είναι μέρος της. Η αλήθεια είναι ότι ο kaliteros διάλεξε έναν κάπως προκλητικό τρόπο να το κάνει. Ίσως από την προηγούμενη ανάρτηση που είχε ύφος σατιρικό (βλέπε ετικέτα) ή από την εύθυμη διάθεση που και η ανάρτηση έχει. Άλλωστε κι αυτή τελειώνει έτσι «είμαστε για γέλια ή για κλάματα, ακόμα δεν κατάφερα να απαντήσω!»
Όμως δεν περίμενες να δεις πώς θα απαντούσα στο σχόλιό του.
Η αλήθεια είναι ότι ήταν αρκετά προκλητικός, για μια σοβαρή ανάρτηση και ελαφρώς είρωνας σε σχέση με την διατύπωσή του.
Όμως και το δικό σου σχόλιο, μην μου πεις ότι περίμενες να το δημοσιοποιήσω… Το «τρομάρα σου» δεν ακούγεται καθόλου όμορφα και το ύφος σου, εκτός από την δικαιολογημένη αγανάκτησή σου, είναι απότομο και εριστικό.
Όμως, παίρνω την ευθύνη και κάνω την αυτοκριτική μου.

Ωραίο ξεκίνημα Dyer, δεν λέω, αλλά ταραχώδες ξεκίνημα και με τα σχόλια. Είμαι όμως εδώ για να μην επιτρέψω να παρεκκλίνετε όπως στην προηγούμενη ανάρτηση με τα σχόλιά σας, απορρίπτοντας τούτη τη φορά ακόμα και τους «δικούς μου» στη χαβούζα. Με το συμπάθιο, αλλά το δίκιο το έχουν όλοι.
Σωστά όσα επισήμανες για τη δεισιδαιμονία. Αυτή είναι δείγμα, αγραμματοσύνης και άγνοιας.

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε άθεε
Καλωσήρθες από τις διακοπές! Αν και ζούμε στον αιώνα της επιστήμης και της πληροφορίας, οι παράδοξες, παράλογες, ανορθολογικές, γελοίες «δεισιδαιμονικές» εκδηλώσεις παρατηρούνται σε συγκρίσιμη συχνότητα με τις σκοτεινές εποχές του μεσαίωνα. Γιατί να συμβαίνει άραγε αυτό; Είναι η έλλειψη παιδείας ο μόνος λόγος;

Νομίζω πως η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στη φύση του νου του ανθρώπου. Εξελικτικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει διανύσει ούτε ένα βήμα από την εποχή των σπηλαίων. Εκτός από το φλοιό, που είναι υπεύθυνος για τη λογική σκέψη, μέσα μας βρίσκονται «κατώτερες» δομές, η λειτουργία των οποίων δεν διαπνέεται σε καμία περίπτωση από τη λογική.

Πολλές από τις δομές αυτές περιγράφηκαν αρχικά από τους ψυχαναλυτές ως ασυνείδητο. Θα είναι μεγάλο επίτευγμα αν αναγνωρίσουμε την πρωτόγονη φύση που κρύβουμε μέσα μας, την αποδεχτούμε και προσπαθήσουμε να συνεργασούμε μαζί της. Οι θεοί και οι δαίμονες δεν βρίσκονται σε κάποιο μεταφυσικό υπερπέραν, αλλά στο εξίσου χαώδες και βαθύ ανθρώπινο ασυνείδητο...

Άθεος είπε...

Φίλε μου Ανορθόδοξε. Σαν γιατρός που είσαι το περίμενα ότι η θέση σου θα ήταν φροϋδική. Μην νομίζεις ότι και νεώτερες έρευνες, όπως η νευροθελογία απέχουν πολύ. Ξέρω ότι διαφωνείς με την πιο πάνω άποψη, όμως οι υποστηριχτές της δέχονται ότι μια περιοχή του ινιακού λοβού που είναι υπεύθυνη για τον προσανατολισμό ίσως να προκαλεί «απώλεια του εγώ» και της λογικής ή να προκαλεί παράνοια με την οποία σχετίζεται η σχιζοειδή επιληψία που προκαλεί τον διχασμό της προσωπικότητας, όπως στην σχιζοειδή επιληψία (δαιμονισμός κατά τους πιστούς).
Ένα είναι σίγουρο όμως., ότι η δεισιδαιμονία, όπως είπα και στον Dyer είναι δείγμα, αγραμματοσύνης και άγνοιας περισσότερο παρά μια παθολογική κατάσταση του εγκεφάλου. Η τελευταία, μάλλον ενοχοποιεί τον παθόντα για τις ροπές που έχει. Η έρευνα και η μάθηση, πρέπει να την εξουδετερώνουν!

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος άθεε. Περίμενα να κανείς και να πεις ακριβώς αυτά που βλέπω.

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Α) Κατ'αρχήν εάν το σχόλιό μου έθιξε κάποιους ή κάτι ζητάω συγνώμη από τον Άθεο γιατί αυτό συνέβη σε δικό του "χώρο".
Β) Ήξερα/καταλάβαινα όταν το έστειλα οτι είχε 50-50% πιθανότητες να δημοσιευτεί.
Γ) Ευτυχώς/δυστυχώς δημοσιεύτηκε γιατί αυτός που το "ενέκρινε" έχει χιούμορ και διέκρινε οτι το παράδειγμα είναι εντός θέματος.
Δ) Είμαι σίγουρος οτι αυτό που "πείραξε" ήταν η χρήση της λέξης "πουλί" και η "εικόνα" του "πετρωμένου πουλιού". Εάν έγραφα οτι εκεί μου έπεσε ένας σταυρός και εμέσως φύτρωσε μια ελιά θα ήμουν ΟΚ. Γι αυτό ας αφήσουμε τους καθωσπρεπισμούς και τις υποκριτικες συμπεριφορές (Ταμπού λέγονται αυτά και είναι κατάλοιπα των "θεωριών" κάποιων θρησκειών.)
Ε) Η αντίδραση του ανώνυμου σχολιαστή στο σχόλιό μου είναι άλλο ένα παράδειγμα των θεωριών που αναλύονται μέσω των αναρτήσεων του Άθεου. Πάντως ο ανώνυμος για την ταμπακέρα δεν είπε κουβέντα (έστω με παράδειγμα, έστω ειρωνικά όπως εγώ), μόνο "λυπάμαι πολύ για εσένα και για το χαρακτήρα σου" Σηνήθης πρακτική/τακτική.

xarxar είπε...

Ωραίο ποστ Άθεε και καλώς όρισες πίσω. Ειδικά στην Ελλάδα συχνά θεωρώ ακόμα στο Μεσαίωνα βρισκόμαστε ως προς τα κατάλοιπα δεισιδαιμονιών (κακό μάτι, σταυροκοπήματα, προσκυνήματα κλπ.). Προσωπικά δε βρίσκω κανένα πρόβλημα στο πρώτο σχόλιο. Η ειρωνεία και ο χλευασμός, ειδικά όταν "διεισδύουν" με χιούμορ στο ζουμί του θέματος νομίζω ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται. Επίσης, λογικός και ο μετριασμός των σχολίων, τουλάχιστον για ένα διάστημα, γιατί είχε γεμίσει χριστιανοtroll το blog. Εν μέρει, δώσαμε κι εμείς αφορμές αλλά ξέρεις πως είναι οι άθεοι, δεν αντέχουμε να μην απαντήσουμε στις ανοησίες.

Άθεος είπε...

Δεν κατάλαβα Ανώνυμε…
Δεν έκανα και δεν είπα ό,τι είδες;

Δεχτή η απολογία σου kaliteros.
Με έπεισε η επιχειρηματολογία σου και πείστηκα ότι καλώς έπραξα!
Μα Ανώνυμε το «πουλί» σε πείραξε; Κοτζάμ πίτα που πέτρωσε δεν σε ενόχλησε καθόλου; Στο κάτω κάτω το πρώτο… από την φύση του πετρώνει κι αυτό δεν είναι ψέμα!
Χε χε, η ιστορία του kaliterou είναι το ίδιο αστεία με την εκδοχή του θαύματος και κυρίως αν όχι δυνατή, τουλάχιστον αλληγορική και εύστοχη!

Σωστά xarxar και η δική μας αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη! Όμως ο «γνωστός» Ανώνυμος δεν είπε τίποτα που και την δική του αγανάκτηση την χαρακτήρισα δικαιολογημένη!!! Για κοίτα πιο πάνω Ανώνυμε…
Πράγματι xarxar βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα! Όταν για σπουδαία ζητήματα ακόμα και στην τηλεόραση καλούν ιερείς, μην περιμένεις να ξυπνήσει ο κόσμος γρήγορα. Συντηρείται η οπισθοδρόμηση. Ο παπάς σαν προεστός χρησιμοποιείται ακόμα για κάθε επιστητό! Είναι ο ειδήμων. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον πνευματικό τους σαν δάσκαλο και καθοδηγητή σε ολόκληρη τη ζωή τους!

φωτο vango είπε...

...'καλώς τονε κι άς άργησε'. Πιστεύω να χάρηκες τις διακοπές σου. Όπως πάντα το 'στραμπούληξες' το θέμα. Δηλαδή, το ανέλυσες τόσο διεξοδικά, που θά 'λεγα ότι είναι πλήρες.
Κατά τά άλλα 'την τρομάρα τους νά 'χουμε'
Καλημέρα...

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Εγώ μιά δεισιδεμονία έχω μέχρι στιγμής και κατά παράξενο πράγμα όποτε συνέβαινε,στη Πατρίδα τουλάχιστον, μου πήγαινε η μέρα χάλια!!
Να δω παπά πρωινιάτικα!!!
Τυχαίο???
Καλώς ήρθες και καλή δύναμη!

Zanglos είπε...

Καλησπερίζω τον δάσκαλο welcome back, καθώς και όλη την παρέα. Δεν είναι μόνο η ενημέρωση και τα στοιχεία που μας δίνεις δάσκαλε, αλλα και ο τέλειος εκφραστικός σου τρόπος που είναι στρογγυλός και εύκολα κατανοητός. Το σχόλιο του Καλλίτερου, είναι νομίζω το κερασάκι στην τούρτα! Για τους θρησκόπληκτους έχω να πω ότι είναι καλο να μας επισκέπτονται για να... γελάμε!
Αλλα για πες μου, γράφεις: Στο φτέρνισμα έλεγαν «ο Δίας μαζί σου» υπήρχαν στη αρχαιότητα κακοί δαίμονες?

Άθεος είπε...

Φίλε μου vango μπορεί να αργώ καμιά φορά, όμως ξέρετε ότι δυο φορές το μήνα (εκτός από τον Αύγουστο) το άρθρο θα το έχετε! Πλήρες και διεξοδικά αναλυμένο.
Καταντήσαμε το blog ένα αθεϊστικό magazino.
…τρομάρα μας… πράγματι… κάποιοι μας φοβούνται!

Τις ευχές μου, νέα μητερούλα, τις πήρες και από το blog σου. Θα έλεγα, ότι και το δικό σου σχόλιο είναι προκλητικό… γιατί κάποιοι όταν βλέπουν παπά… πιάνουν τα φρύδια τους! Πράγματι, είναι κι αυτό μια δεισιδαιμονία!

Zanglos… slowly!
…κανένας δεν είναι για γέλια, αν πριν δεν γράψει κάτι χλευαστικό. Υπάρχουν και σοβαροί θρήσκοι που μας σέβονται και πρέπει το ίδιο να κάνουμε κι εμείς. Απόψεις ανταλλάσσουμε εδώ. Η συζήτηση ανάμεσα σε διαφωνούντες δεν πρέπει να καταλήγει σε καυγά.
Αν υπήρχαν κακοί δαίμονες;
Ρώτα τον Πυθαγόρα και τον Πλάτωνα!
Από πού νομίζεις τους ξετρύπωσαν οι χριστιανοί…
Να, γι αυτό εμείς είμαστε με τον Επίκουρο! Υπήρχαν και τότε αγράμματοι και ονειροπαρμένοι!

Ανώνυμος είπε...

xarxar είπε...
Η ειρωνεία και ο χλευασμός, ειδικά όταν "διεισδύουν" με χιούμορ στο ζουμί του θέματος νομίζω ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται …..

Άθεος είπε...
Σωστά xarxar και η δική μας αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη!

xarxar είπε...
Εν μέρει, δώσαμε κι εμείς αφορμές αλλά ξέρεις πως είναι οι άθεοι, δεν αντέχουμε να μην απαντήσουμε στις ανοησίες ….

Είστε χαρακτηριστικά παραδείγματα για επαλήθευση όσων είπα στο πρώτο σχόλιο μου!

Άθεος είπε...

Αυτό, φίλε Ανώνυμε, λέγεται εριστικό σχόλιο, παρόλο που δεν είναι προκλητικό. Γράφτηκε για να οξύνει! Ούτε στο θέμα αναφέρεσαι, ούτε αποσκοπείς στην εκτόνωση.
Παρακαλώ τους υπόλοιπους σχολιαστές να αδιαφορήσουν, μήπως και οι υπόλοιποι ασχοληθούμε με το ζήτημα της δεισιδαιμονίας.
Αυτά τα σχόλια, όλο και περισσότερο με πείθουν ότι γράφονται μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσουν από το θέμα.
Πράγματι, κάποιοι φοβούνται τον διάλογο!

zoyzoy είπε...

Θα πέσει φωτιά να σας κάψει εδώ μέσα τι διαβάζω η γυναίκα??
Καλώς ή κακώς έχουν περάσει πολλές απ'αυτές τις δεισιδαιμονίες και στην εποχή μας που τρέχει με ταχύτητα φωτός.
Εμείς φταίμε που τις διατηρούμε και κανένας άλλος!
Ο,τι ο ποντίφικας ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των πιστών του δεν μετράει? αλλιώς να είσαι ασκεπής και αλλιώς με κουκούλα??

Καλώς όρισες φορτσάτος θα'λεγα!

Άθεος είπε...

Φορτσάτος zoyzoy, φορτσάτος όπως πάντα και τώρα με γεμάτες τις μπαταρίες!
Λοιπόν φίλοι μου, η zoyzoy είναι μια πιστή από νησί. (πολύ χριστιανοί βρε παιδί μου αυτά τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά… τι εκκλησιές στα ψηλά τα μέρη… τι λιβανιστήρια τα απογεύματα… τι κωδουνοκρουσίες τα καμπαναριά για να φεύγουν οι δαιμόνοι…)
Παρόλο την πίστη της λοιπόν, ειρωνεύεται τον πάπα, ότι ασκεπής κανείς, το ευχαριστιέται καλύτερα!
Αχ zoyzoy, θα σε πάρουν είδηση οι καθολικοί στη Σύρα και θα σε πετροβολούν!
Φαίνεται το τραβάει το χιούμορ η ανάρτηση!
…μα εμείς φταίμε όταν τέτοια θαύματα κανείς τα πιστεύει στ’ αλήθεια; Δεν είναι ντροπή στον 21ο αιώνα να γινόμαστε δεισιδαίμονες σαν τους πρωτόγονους;
Στην Κάλυμνο που ήμουν είδα πολλά. Πραγματικά εκεί κρατούν πολύ τις παραδόσεις, μόνο που δεν ξέρουν από πού κρατάνε! Οι περισσότερες συνήθειες κρατούν από προχριστιανικές εποχές («ειδωλολατρικές» όπως θα τις έλεγαν κάποιοι).

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

..... από τον Μεσαίωνα, για κάποιους, τίποτα δεν άλλαξε. Η αλήθεια είναι ότι η παιδεία μας παραμένει υπό την επίβλεψη του Ιερατείου, ενώ η Εκκλησία παραμένει αλληλένδετη με το Κράτος, αν και σε μερικές χώρες ο χωρισμός ήταν αναπόφευκτος.....κοιτα συμπτωση....δες την αναρτηση μου.

ΥΓ Για κλάμματα ειμαστε φιλε μου, για κλάμματα

Άθεος είπε...

Έτσι είναι Ρίκη μου.
Σωστά αναφέρεις κι εσύ ότι εκκλησίες εκκλησίες παντού, αλλά όχι ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός φώναζε «Η Ελλάδα θέλει σχολεία για να πάει μπροστά, όχι εκκλησίες.....»
Μήπως, άλλοι του τι βάλανε στο στόμα αυτό;
Γιατί εγώ ξέρω κάτι… προφητείες που έκανε… άστα να πάνε….

Φοίβη είπε...

θα βγω απο το θέμα, γιατί σε γω σε πεθύμησα κι ήρθα να πω ένα γεια...

να σαι καλά, χάρηκα που ρθες...

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ Φοίβη.
Την άλλη φορά, κάτι πρέπει να πεις κι εσύ!

ria είπε...

παρακάλα ο ψηνάκης να μην έμαθε στην ελένη λουκά να χρησιμοποιεί το ίντερνετ.
αν σε πετύχει η λουκά, σε διαβάσει και σε καταλάβει, τότε καημένε αποστολε, θα χρειαστείς το θαυμα του καλίτερου!!!

ου αντίχριστε, ου, έργο του διαβόλου, ου ... (ξέμεινα από ιδέες, το γέλιο που έκανα με τα θαύματα είναι το καλύτερο γιατρικό)

Άθεος είπε...

Η απορία μου στην τελευταία φράση της ανάρτησης λύθηκε διαβάζοντας το σχόλιο της ria.
Είμαστε για κλάματα ή για γέλια;
Σχετικά με τα θαύματα: στους πιστούς προκαλεί δέος, ακόμα και κλάμα από συγκίνηση.
Στους λογικούς προκαλεί γέλιο. Σχεδόν κλαίνε από το γέλιο!
Πραγματικά σαν σύνολο, οι θρησκείες που υιοθετούν στην λογική τους τα θαύματα και γενικά την δεισιδαιμονία προκαλούν πολυποίκιλες συγκινήσεις.
Είμαστε για γέλια και για κλάματα!

Άθεος είπε...

Με το σχόλιο αυτό σχολιάζω μια περίεργη ενέργεια που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Οι bloggers θα το ξέρουν ότι, αν επιχειρήσουν πολλές φορές να κάνουν στο blog τους login βάζοντας λαθεμένο κωδικό, θα αναγκάσουν τον blogger του γκούγκλη να τους στείλει με email μια διεύθυνση για να αλλάξουν τον κωδικό τους γιατί προφανώς τον ξέχασαν! Φυσικά στο ταχυδρομείο του ιδιοκτήτη του blog, όχι του επίδοξου «εισβολέα».
Αφού εγώ χθες δεν έκανα καμιά επαναληπτική προσπάθεια, γιατί πήρα ένα τέτοιο email;
…κατεργάρη… δεν τα κατάφερες, ε….
ήθελες να μου κάνεις ανάρτηση… ή να μου σβήσεις κι αυτές που έχω…
Ναι, ξέρω, ήταν κι αυτό μια «πράξη αγάπης»!!!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Ας το καλό....εισαι σίγουρος Αποστόλη;

Άθεος είπε...

Έτσι είναι Ρίκη μου, έτσι. Να το είπε αυτό ο Καζαντζάκης, το πιστεύω, αλλά ο Κοσμάς ο Αιτωλός με τίποτα!

xarxar είπε...

Να σε ενημερώσω ότι παρόμοιες προσπάθειες takeover έγιναν και σε άλλα blogs, Άθεε, γι'αυτό πρόσεχε! Σε ένα ιδιαίτερο μισητό για τους φανατικούς ΧΟ blog (λίγο προκλητικό θα έλεγα) έπεσε ανάρτηση του Ορθό που τους κοροϊδευε ότι τους χάκεψε. Τώρα μπορεί να ήταν προβοκάτσια αλλά ποτέ δεν ξέρεις που φτάνει η χριστιανική "αγάπη"..

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Βρε αλλο σου ειπα εγω, για τον βιασμό του μπλογκ σου μιλουσα

Ανώνυμος είπε...

Για αλλη μια φορα βλεπουμε λοιπον την ''θειο'' και αληθινο και τιμιο τροπο που καποιοι προσπαθουν να αλλοιωσουν πληροφοριες ακομα και σε επιπεδο blog και να φανταστεις οτι αυτοι οι ανθρωποι ειναι οι ιδιοι που θα πεταχτουν σαν πορδουλες αργοτερα και θα μας λενε για την ''αγαπη'' και την αληθεις και την καθοδηγηση του θεου, και διαφορα τετοια εμπριμε.
Δυστυχως ειναι οι ιδιοι ανθρωποι που επικαλουνται την θεικη ουσια,την θεικη διαυγεια και την αληθεια και την καθοδηγηση ενω δεν βλεπουν οτι πραγματικα ειναι τοσο αφελεις και τοσο ανοητοι που η εκκλησια και το καθεκαστο δογμα ανα τον κοσμο τουw εχει πεισει οτι υπαρχει στα συνεφα ενας αορατος ανθρωπος που παρακολουθει τα παντα,ειναι απανταχου παρων και εχει μια λιστα με ειδικες εντολες που αν τις παραβεις θα καεις σε ενα ειδικο μερος που εχει για εσενα και λεγεται κολαση.
Αλλα οπως ειπε και ο πανμεγιστος Charles Carlin, -but e loves you

Αρνουμαι λοιπον να κριθω και να δακτυλοδειχθω απο δια νοητικα καθυστερημενα ατομα και να ακολουθησω τις προληψεις και προκαταληψεις αυτων των ανθρωπων κλπ κλπ κλπ.

ΥΓ: Άλλο ενα προβλημα που εχουν δημηουργησει αυτοι οι ανθρωποι ειναι το PARKING...αυτες τις μερες εχει μια πανηγυρη εδω καποιος (και καλα) αγιος γιορταζει και δεν μπορουμε να παρκαρουμε.

Και τα συγχαρικια μου για την δημοσιευση...Ακρως απολαυστικο και επεικοδομητικο για αλλη μια φορα......

Ανώνυμος είπε...

O ορθό xarxar τελικά βγήκε πολύ μάγκας μέσα από αυτό το σιτε που λες. Ο νοων...νοειτω

Άθεος είπε...

Δεν προκαλώ κανέναν xarxar. Αυτοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο «θεός» θέλω να πω ο εγωισμός τους και η κακία!
Μην προσπαθείτε χακεράκια, ο κωδικός μου αποτελείται πάνω από δεκαπέντε στοιχεία (αριθμούς και γράμματα)!
Χαμένος χρόνος!

Ρίκη μου δεν διευκρίνισες!
Από τέτοιο βιασμό είμαι ακόμα παρθένος!

Thomas, όσοι έχουν διαβάσει ιστορία ξέρουν ότι ο χριστιανισμός είναι το ανεξίτηλο στίγμα της ανθρωπότητας!
Ποια αγάπη… τα ίχνη που άφησαν στην ιστορία είναι ανεξίτηλα!
Χαίρομαι που απόλαυσες την ανάρτηση.
Μην χαθείς, ετοιμάζω τσιμπούσι, μόλις παγώσει ο καιρός!

…και η επιβεβαίωση xarxar ό,τι λέγαμε πιο πάνω, από τον γνωστό Ανώνυμο!
Ο νοών...νοείτω!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κακώς την πέσατε στον Kaliteros. Καθόλου δεν χλεύασε την πίστη του άλλου, ήταν απλώς είρων και δηκτικός, ακριβώς ό,τι χρειάζονται οι χτυπημένοι από τις θρησκείες.
Κακώς απολογήθηκε και ο kaliteros. Το σχόλιό του ήταν από τα καλύτερα σχόλια που έχω διαβάσει ποτέ στο νετ. Ευσύνοπτο και χωρατατζίδικο.

Πώς οι χριστιανοί και οι θρήσκοι γενικώς δεν θέλουν να τους χλευάζουμε όταν αυτοί διατηρούν το δικαίωμα να χλευάζουν όλους τους υπόλοιπους, όταν διατηρούν το δικαίωμα να επικαλούνται θαύματα που ποτέ δεν έγιναν και να ΄χουν τ ην αξίωση να τα πιστέψουμε;

Ε, λοιπόν, οι θρήσκοι είναι άξιοι της χλεύης μας. Πώς να ξεχάσουμε ότι ο "Κρετίνος" έχει ρίζα το "Χριστιανός"; Αυτό δεν έκαναν όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι ανά τους αιώνες;

Οι χριστιανοπατέρες μπορούν κάλλιστα να παρομοιαστούν με το παραμύθι του Άντερσεν "τα καινούργια ρούχα του βασιλιά". Ο βασιλιάς λοιπόν είναι γυμνός και γι' αυτό είναι άξιος της χλεύης μας.

Κανένας σεβασμός στην πίστη του παράλογου, του αναπόδεικτου, του απατηλού. Αποκάλυψη εδώ και τώρα.

Πετρόπεης Μαυρομιχάλης
(εκ θαύματος πέτρωσε)

Άθεος είπε...

Ακριβώς αυτό είναι η πίστη: η πεποίθηση του παράλογου, του αναπόδεικτου και του απατηλού.
Πολύ καλά τα είπες… Πετρόπεη!
Πιστεύω εσκεμμένα πήρες αυτό το όνομα, προφανώς από το «πέτρωμα»!

Μαριανα είπε...

Σχετικά με το ζήτημα της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων, θα ήθελα άθεε να σου δείξω κάτι που έχω γράψει προ καιρού:
http://zmariana.blogspot.com/2009/05/blog-post_03.html
Προσεγγίζει το ζήτημα από μια διαφορετική σκοπιά, ίσως σου αρέσει...

Όπως και να έχει οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ότι θέλουν, αλλά να ξέρουν ότι αυτό είναι μια προσωπική υπόθεση που έχει να κάνει με το χτίσιμο της δικιάς τους κοσμοθεωρίας και το να θέλουν να επιβληθούν στους άλλους ή ακόμα χειρότερα να νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να βασανίζουν και εξευτελίζουν στο όνομα κάποιας θρησκείας ή ιδεολογίας είναι μια συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε όσους θέλουν να λέγονται άνθρωποι.

Άθεος είπε...

Καλωσόρισες Μαριάννα!
Σίγουρα οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ότι θέλουν, αφού η πίστη είναι μια προσωπική υπόθεση, όμως μέχρι εκεί. Όταν προωθούν το «Θαύμα» με απάτη (πετρωμένες πίτες, αιμορραγώντας με βυσσινάδα, ιδρώνοντας με υγρασία ή «θεραπεύοντας» με θαυματουργικά μαντζούνια), τότε δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά συλλογική απάτη με κρατική υποστήριξη!
Αρκετά κοροϊδέψαμε το ποίμνιο. Αρκετά μαζέψαμε. Πολύ προπαγάνδα κάναμε!
Ας τελειώνουμε λοιπόν εδώ και τώρα!
Τώρα, αν όλα αυτά τα επέβαλαν και με την απειλή βασανισμών ή άλλο βίαιο τρόπο, ακόμα χειρότερα.
Θα δω την ανάρτησή σου και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Μαριανα είπε...

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Πολύ σωστά το λες "η πίστη είναι μια προσωπική υπόθεση όμως μέχρι εκεί".

Έχει ενδιαφέρον ότι στο γερμανικό δημοτικό σχολείο που πήγαινα, το μάθημα των θρησκευτικών μπορούσε να παρακολουθηθεί από παιδιά κάθε θρησκείας γιατί δεν είχε σχέση με θαύματα και κατάρες αλλά με ζητήματα "καλής συμπεριφοράς"> βοήθησε την γιαγιά να περάσει τον δρόμο, δώσε κάτι σε αυτόν που δεν έχει κτλ.
Βέβαια δεν είπαν ποτέ ότι κάνοντας αυτά θα υπάρχει αντάλλαγμα, μια θέση μετά θάνατον στον παράδεισο ας πούμε. Πολύ φοβάμαι ότι αν κάποιοι χάσουν την πίστη τους, θα χαθεί μαζί και η καλή τους συμπεριφορά, την οποία είχαν υιοθετήσει με φόβο τον μεταθανάτιο βούρδουλα της κόλασης...

Άθεος είπε...

Αχ βρε Μαριάννα… μου αρέσει το ενδιαφέρον σου, αλλά είσαι πολύ απλοϊκή. Θέλω να πω ρομαντική.
Αν μαζί με την πίστη χάνονταν και η καλή συμπεριφορά των πιστών, τότε σημαίνει ότι δεν ήταν καλοί άνθρωποι και η καλοσύνη τους ήταν φαινομενική και ιδιοτελής. Δηλαδή έκαναν το καλό για να ανταμειφθούν κι όχι επειδή θεωρούσαν την καλοσύνη μια ανιδιοτελή πράξη που την κάνουμε, όχι για να ανταμειφθούμε, αλλά επειδή αναγνωρίζουμε πώς έχουμε καθήκον σαν άνθρωποι να φερόμαστε έτσι!
Τώρα καταλαβαίνεις γιατί η αθεΐα είναι αρετή;
Όταν αντιληφθούμε ότι η αποφυγή του κακού είναι μια καλή πράξη και το καλό είναι καθήκον τότε δεν θα χρειαζόμαστε παπάδες να μας μαθαίνουν να υποκρινόμαστε τους καλούς, αλλά δασκάλους να μας μαθαίνουν το καθήκον και τις υποχρεώσεις μας σαν ανθρώπινα όντα!

Γιατρός Του Ικα είπε...

Φίλε (αν μου επιτρέπεις τον χαρακτηρισμό) Άθεε,γειά σου.Καλώς όρισες από τις καλοκαιρινές σου διακοπές.Εύχομαι και ελπίζω να είναι όλα καλά.

"Εύχομαι και ελπίζω να είναι όλα καλά".Πέρα από την ειλικρινή έκφραση προθέσεων και συναισθημάτων έχω την εντύπωση ότι ένα μέρος του προβλήματος που εξετάζεις έγκειται σε φράσεις όπως η παραπάνω.Τι δείχνει αυτή η φράση;
Η γνώμη μου είναι ότι βαθία μέσα σε κάθε φράση τέτοιου είδους,όπως και σε κάθε δεισιδαιμονία και πρόληψη κρύβεται η βαθιά πίστη του ανθρώπου στον μαγικό τρόπο σκέψης.

Στην αντίληψη ότι η γλώσσα έχει και μιά δεύτερη τελεστική λειτουργία εκτός από το να υπαγορεύει συμπεριφορές και να δηλώνει προθέσεις:Στην αντίληψη ότι η επίκληση ενός πράγματος μπορεί όντως να επηρεάσει την έκβασή του.Στο ότι γενικά εφόσον ο ίδιος ο άνθρωπος είναι προθετικός δράστης κάθε ενέργεια,κάθε δράση,φυσική ή όχι πρέπει αναγκαστικά να ανάγεται στην ανάλογη δράση κάποιου άλλου προθετικού δράστη.

Επιπλέον είμαστε από τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας προδιατεθειμένοι να αναγνωρίζουμε σχέδια (patterns) στα πάντα.

Νομίζω λοιπόν ότι δεν είναι μυστήριο το ότι ο κόσμος φαίνεται στα μάτια του μέσου ανθρώπου στοιχειωμένος.

Ο ορθολογισμός και ο σκεπτικισμός δεν είναι σε καμία περίπτωση η φυσική προδιάθεση του ανθρώπου.Είναι πολιτισμική κατάκτηση,το πνευματικό ανάλογο της ψυχοθεραπείας,κατακτήσιμο μόνο μέσω συνειδητής προσπάθειας (και όχι γενικά κάθε είδους παιδείας).

Από κει και πέρα η αντιμετώπιση εξαρτάται από τις προθέσεις.Όσοι διακρίνουν (όπως ο ανώνυμος σχολιαστής με τα εξυπνακίστικα,δήθεν υπαινικτικά που κρύβουν "πολλά" σχόλια του τύπου "ο νοών νοείτω...")πρόθεση χλευασμού στην κρίτική απλά τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα ολοκλήρωσης του εγχειρήματος του διαφωτισμού.

Όσοι γουστάρουν όπως ο kaliteros, με το σχόλιο του οποίου γέλασα αρκετά,να κάνουν πλάκα σαφώς και έχουν το δικαίωμα.

Νομίζω άλλωστε ότι πάει πολύ οι πνευματικοί κληρονόμοι αυτών που έλυναν τις θρησκευτικές διαφωνίες με τα βασανιστήρια να καμώνονται ότι ενοχλούνται από.....ανέκδοτα και να κάνουν ενοχλημένα σχόλια για θέματα...χαρακτήρα!

Και πάλι καλώς επέστρεψες.

Μαριανα είπε...

Άθεε, μάλλον δεν κατάλαβες ότι το ίδιο πράγμα λέω:
"αν κάποιοι χάσουν την πίστη τους, θα χαθεί μαζί και η καλή τους συμπεριφορά, την οποία είχαν υιοθετήσει με φόβο τον μεταθανάτιο βούρδουλα της κόλασης..."
μα βέβαια η συμπεριφορά πολλών ανθρώπων είναι ψεύτικη, γιατί φοβούνται τον Θεό τιμωρό. Ένα αστείο παράδειγμα είναι κατά τον Μεσαίωνα όταν είχε θεωρηθεί ότι θα ερχόταν (για άλλη μια φορά) η συντέλεια του κόσμου, πολλοί πλούσιοι είχαν αποποιηθεί τα αγαθά τους αφήνοντάς τα στους φτωχούς, με το αζημίωτο βέβαια της παραδεισένιας ζωής. Όταν πέρασε ο καιρός και η συντέλεια δεν ήρθε τα ξαναπήραν πίσω.

Και αυτό ακριβώς είπα "Όταν αντιληφθούμε ότι η αποφυγή του κακού είναι μια καλή πράξη και το καλό είναι καθήκον τότε δεν θα χρειαζόμαστε παπάδες να μας μαθαίνουν να υποκρινόμαστε τους καλούς, αλλά δασκάλους να μας μαθαίνουν το καθήκον και τις υποχρεώσεις μας σαν ανθρώπινα όντα" ότι συνέβαινε στο μάθημα τον θρησκευτικών στο γερμανικό σχολείο...
διάβασε το σχόλιο λίγο πιο προσεκτικά, γιατί μου φαίνεται κάτι άλλο είχες στο μυαλό σου.

Ειρήνη είπε...

πφφ.. αμέσως να κατηγορήσεις τον παντοδύναμο και αλάνθαστο θεό που έριξε τον κεραυνό στο jesus statue εκεί στο μακρινό Οχάιο.. γιατί ναι, ο θεός τον έριξε! μα έλα που, άπιστε θωμά, δεν ξέρεις το γιατί.. το έκανε για να δείξει στους πιστούς του ότι δεν κάνει διακρίσεις, ότι είναι δίκαιος κι ότι απαιτούνται θυσίες! (μεταξύ των οποίων και η καταστροφή κοτζάμ αγάλματος αξίας $300,000 - φαντάσου λοιπόν τι θυσίες πρέπει να κάνει ο κάθε καλός χριστιανός για να έχει μια θέση στον παράδεισο)
τώρα το τι δικαιοσύνη θα αποδοθεί μη με ρωτάς, δεν τα ξέρω όλα όπως ο καλός θεούλης κι ας κοινωνούσα τόσα χρόνια το σώμα και το αίμα του σαν καλό χριστιανόπαιδο.. πάντως για όλα ξέρει τι κάνει ο παντοδύναμος, ποιοί είμαστε εμείς για να τον αμφισβητήσουμε, εεεε;;;

εννοείται πως τα παραπάνω είναι άκρως χιουμοριστικά και ελαφρώς (να, τόσο δα) ειρωνικά, μην έχουμε πάλι παρανοήσεις..
πολύ ωραίο το άρθρο σου, όσο για τις δεισιδαιμονίες το μόνο που θα πω είναι ότι σε όλους μας αρέσουν τα παραμύθια.. ε, άλλοι λοιπόν διαλέγουμε τον μικρό πρίγκηπα και άλλοι τις αγίες γραφές.. περί ορέξεως..

(το ποιός έχει διαλέξει το σωστό παραμύθι θα φανεί στη χώνεψη χαχα)

Άθεος είπε...

Χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω εδώ Γιατρέ του Ικα!
Ακριβώς, από την αγριότητά του, ο άνθρωπος πίστευε στον μαγικό χαρακτήρα κάθε ενέργειάς του. Από κει και οι παγκόσμιοι νόμοι συμπάθειας και αντιπάθειας των Ερμητικών που τους υιοθέτησαν και οι χριστιανοί. Η θέληση έγινε ευχή, η ευχή παράκληση. Η παράκληση επίκληση. Και η επίκληση τελετή. Η τελευταία θεωρείται ιερή! Όλα αυτά ακόμα και πριν από 3000-4000 χρόνια! Από τότε, τίποτα δεν άλλαξε. Αν ήξεραν οι χριστιανοί σε τι αγριότητες πιστεύουν θα αντιλαμβάνονταν ότι μικρές διαφορές από τους άγριους έχουν!

Αν λέμε το ίδιο πράγμα, Μαριάννα, θα έπρεπε διαφορετικά να χρησιμοποιήσεις εκείνο το «Πολύ φοβάμαι…»
Αν πάλι δεν σε κατάλαβα, χαίρομαι που λέμε το ίδιο πράγμα. Δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω!
Άτομα που διαβάζουν «Επιστημονική Φαντασία» βρίσκονται ψηλά στην υπόληψή μου. Το πρώτο μου βιβλίο άλλωστε ήταν ένα μυθιστόρημα «Επιστημονικής Φαντασίας»!

Εγώ ξέρω πώς τα γράφεις Ειρήνη και δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσω.
Απλά να πω ότι δεν θα φανεί στη χώνεψη το σωστό παραμύθι, γιατί αφ’ ενός εμείς δεν πιστεύουμε σε παραμύθια και αφ’ ετέρου αυτά τα μυριζόμαστε από μακριά. Αν μπουν στο στομάχι θα είναι αργά!

Ανώνυμος είπε...

και συζητωντας σχετικα με δεισιδαιμονιες και προληψεις εχω να πω οτι στο εξοχικο εχω 2 γατακια μαυρα που τα βλεπω πρωτη μουρη μολις ξυπνησω το πρωι, και επειδη ακομα το φταχνουμε 9 στις 10 φορες περναω κατω απο σκαλα για να παω στην αποθηκη και επισης πολλες φορες εχω παει για τσισακια στις 3 το βραδυ με κερι γτ δεν ειχαμε ρευμα αλλα δεν ειδα τον σατανα,βελβεβουλ,βισμουθ,μπαελ,αιωσφορο,κλπ κλπ στον καθρεπτη.Μονο ενα πρησμενο απο τον υπνο και κοκκινο απο τον σφηξιμο θωμα ειδα και δεν μου εχει συμβει ποτε κατι κακο εξαιτιας των παραπανω.

Επισης απο οταν σταματησα να ακολουθω το καννιβαληστικο εθιμο της ορθοδοξιας που θελει τον πιστο να πινει αιμα και να τρωει σαρκα του προφητη καθε αλλο παρα ''βρωμικος΄΄ νιωθω.

Δινω αιμα ανα τακτα διαστηματα (επειδη ΠΑΝΤΑ καποιος το χρειαζεται),
εχω παρακολουθησει σεμειναρια πρωτων βοηθειων επειδη καποιος μπορει να το χρειαστει,και 2 η κ παρισσοτερες φορες μεσα στο μηνα παω τροφιμα στην εκκλησια στον ταυρο γιατι στεγαζει απορους.

Δεν ζηταω ανταλαγμα ποτε και ουτε θελω μια θεση στην Βαλχαλα,Παραδεισο,72 παρθενες και αλλα τετοια, απλα θελω οι γυρω μου να εχουν τις ευκολιες αν μου επιτρεπετε που εχω εγω.
Που δεν πειναω και δεν κρυωνω και εχω την υγεια μου.

Δυστυχως οι παρωπιδες που εχουν οι πιστοι δεν τους επιτρεπουν αν ανοιξουν το μυαλο τους σε ενδεχομενα απατης και θα περασει καιρος εως την ημερα που ολοι θα ανοιξουν τα ματακια τους και δη το μυαλουδακι τους.
Μεχρι τοτε εκεινοι ειναι που χρειαζονται την βοηθεια και την καθοδηγηση και οχι εμεις οι αθεοι/απιστοι.
Οι πιστοι ειναι εκεινοι που θα πρεπει να διδαχθουν την ανιδιοτελεια και οχι να την διδαξουν .
Εμεις τελος πρεπει να ειμαστε ανεκτικοι (οχι εντελως μην μας παρουν και τον αερα) και υπομονετικοι γιατι στο τελος ο φανατισμενος ειναι ο χαμενος .

Cogito ergo sum
''Σκευτομαι αρα υπαρχω''

Και ΟΧΙ υπαρχω επειδη ο θεος επαιξε με τα κουβαδακια του στη λασπη και εφτιαξε ανθρωπακια.


ΥΓ: Αθεε δεν ξερω το μικρο σου και σου απευθυνομαι σαν ''Αθεε'' αλλα αποθηκευσα την πληροφορια περι τσιμπουσιου και remember Joy doesnt share food

ΥΓ2: Στο κεντρο του κηπου εχω βαλει ενα δεντρο ΑΛΛΑ ''δες αλλα μην ποθησεις, ποθησε αλλα μην πλησιασεις, πλησιασε αλλα μην γευτεις,γευσου και λαβε γνωση και θα πονας και θα κρυωνεις''

Τι προπαγανδα .....
Κατα τ'αλλα εμεις ειμαστε οι παραπλανημενοι...ΧΑΧΑ

Φιλικα και χιουμοριστικα οσο γινεται

Θωμας

Άθεος είπε...

Φίλε Thoma σαν υγιές άτομο στην κοινωνία υπάρχεις, εφ’ όσον σκέφτεσαι (Cogito ergo sum) διαφορετικά δεν θα ήσουν υγιής!
Το αποτέλεσμα των ενεργειών μας βρίσκεται εκεί όπου γεννήθηκαν τα αίτια που το προκάλεσαν. Κάποιοι, διαστρέφοντας τη λογική θεωρούν το αίτιο στον ουρανό και το αποτέλεσμα στη γη. Σίγουρα πρόκειται για άλογα άτομα ή με τον πιο επιεική χαρακτηρισμό μου, πρόκειται για αγράμματους και αμαθείς.
Μα Θωμά, θα πάμε για τσιμπούσι και δεν ξέρεις το μικρό μου όνομα;
Κοίτα πιο κάτω όνομα και επίθετο, στα βιβλία που μοστράρουν…

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑ ντροπη μου λοιπον που δεν εκανα scroll κατω για να δω και αυτο.

Ενδιαφερον φιλε Αποστολη το οτι εχεις εκδοσει τις αποψεις σου σε βιβλια και ακομα πιο ενδιαφερον ο τιτλος των.

Χμμμ...Μαλλον μου εδωσες τροφη για τον επομενο μηνα που παιρνω την αδεια μου.
(Geek Section) Εφ'οσων λοιπον εφτασα lvl55 στο mmo με το οποιο ασχολουμαι θα χρειαστω κατι ενδιαφερων για να στριμωξω εκει μεσα στον εγκεφαλο μου.
Ειχα στο μυαλο μου μια επαναληψη του Φαιδρου του Πλατων αλλα μαλλον μου εδωσες μια εναλλακτικη.

''Αυτός που γράφεται με γνώση μέσα στην ψυχή εκείνου που μαθαίνει, ο λόγος που μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και που ξέρει σε ποιους πρέπει να μιλάει και σε ποιους να σωπαίνει''.

Πλατων

Γιατι οταν εκεινοι εγραφαν ποιηση οι υπολοιποι κρεμμοντουσαν απο δεντρα.

Άθεος είπε...

Χαίρομαι Θωμά.
Πώς είπες; Φαίδρος;
Από την αρχαιότητα έλεγαν για τους ποιητές ότι ήταν ψεύτες!
Και στο βιβλίο αυτό, ο θείος Πλάτων, τα παραλέει για την ψυχή!
Χα, χα, θα τα πούμε και από κοντά.

ndemonicos είπε...

Άντε πάλιιι! Μία από τα ίδια! Να πρέπει κάποιος, επί του προκειμένου εσύ, Άθεε, να αναλύη τα αυτονόητα και να επιχειρηματολογή προκειμένου να πείση ότι ο έχων ύψος 1,85 μ. και διαστάσεις: 2,86 περίμετρο πλάτης, 4,72 περίμετρο μέσης και 5,49 περίμετρο γοφών είναι βαρύτερος του ισοϋψούς του με αντίστοιχες διαστάσεις 1,02, 0,87 και 1,18 μ.
Εάν και όταν πείσης τον εκλεκτό Ανώνυμο, τον Ορθόδοξο ή όποιον αυτής της «λογικής», μη ξεχάσης να μου σφυρίξης – κι ας μην είναι κλέφτικα.
Να σοβαρευτώ όμως. Μεστή η ανάρτηση, δυστυχώς τόσο αναγκαία σήμερα όσο και στο μέλλον θα συνεχίση να είναι, αλλά δεν παύει να προκαλή θλίψη. Είκοσι σχεδόν αιώνες μετά τον μέγιστο υμνολόγο-μακαριστή της πτωχείας του πνεύματος, κοντά τρεις μετά την υποτιθέμενη έξοδο από τον χριστιανικό πνευματικό μεσαίωνα και το έλλογο ον επιμένει κατά συντριπτική πλειοψηφία στο «σημειωτόν». Και αυτή είναι η καλή εκδοχή. Σκέψου ότι υπάρχει και το «επί τόπου» αλλά και το «εμπρός κατά πίσω».
Με ξένισαν, παρ’ όλα αυτά, δύο αναφορές σου. Γράφεις:
«Ο χριστιανισμός, αρχικά σαν ιουδαϊκή αίρεση, κληρονόμησε την εβραϊκή αγγελογονία και μαζί μίσησε τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του Ιουδαϊσμού, την ειδωλολατρία, υιοθετώντας το μίσος για τον ελληνισμό χωρίς να καταλαβαίνει».
Η ειδωλολατρία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του Χριστιανισμού;! Ο Χριστιανισμός μίσησε την ειδωλολατρία;! Εάν ο Χριστιανισμός δεν συνιστά την κατ’ εξοχήν θρησκεία λατρείας των ειδώλων, μπορείς να μου πης τι συνιστά σ’ αυτό το επίπεδο;
Παρεμπιπτόντως, οι αρχαίοι Έλληνες κατ’ ουδεμίαν έννοιαν υπήρξαν ειδωλολάτρες ως λαός, ουδέποτε θεώρησαν ότι ένα άγαλμα, π.χ. του Διός, είχε υπερκόσμιες θεραπευτικές ή άλλες δυνάμεις. Δεισιδαίμονες, με την σημερινή έννοια του όρου, υπήρχαν και τότε. Αλλά ειδωλολάτρες και μάλιστα εν όλω;! Την γνωρίζεις, αλλά θα καταθέσω την ρήση του Ηράκλειτου: «και τοις αγάλμασι δε τουτέοισιν εύχονται, οκοίον εί τις δόμοισι λεσχηνεύοιτο, ού τι γιγνώσκων θεούς ουδ’ ήρωας οίτινές εισι». Δηλαδή, και στα αγάλματα παρομοίως αναπέμπουν ευχές, γεγονός το οποίο μοιάζει με κάποιον που συνδιαλέγεται με τους τοίχους, μη γνωρίζοντας το παραμικρό περί το Είναι θεών και ηρώων.
Ο Ιουδαϊσμός και ο ιουδαϊκός Χριστιανισμός πολύ καλά ξέρουν και άριστα καταλαβαίνουν ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ τον Ελληνισμό, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ από προσώπου Γης. «ιδού εγώ αποστέλλω τους αλιείς τους πολλούς, λέγει Κύριος, και αλιεύσουσιν αυτούς· και μετά ταύτα αποστελώ τους πολλούς θηρευτάς, και θηρεύσουσιν αυτούς επάνω παντός όρους και επάνω παντός βουνού και εκ των τρυμαλιών των πετρών» (Ιερεμίας, ιστ 16). Αυτή η υπόσχεση συνιστά την αρχή. Τα υπόλοιπα, μέθοδοι και ποιοι, είναι γνωστά τοις πάσι. Η ιστορία, ακόμη και όπως την κατήντησαν θρησκειοεκμεταλλευτές και συνοδοιπόροι, έχει καταγράψει αρκετά. Ώστε να τεθή σε κίνηση ο εγκέφαλος των υπνωττόντων.
Στην απάντησή σου προς την Μαριάννα (18 Σεπτεμβρίου 2010 4:15 μ.μ.) αναφέρεσαι σε «θαύματα με απάτη», στα οποία σου διέφυγε να περιλάβης το μέγιστο όλων, αυτό της «αφής του αγίου φωτός».
Να είσαι καλά, φίλε μου.

Άθεος είπε...

Ακριβώς ndemonicos, τα αυτονόητα αναλύουμε, για να μην μας πει κανείς, ότι δεν είπαμε και γι αυτά. Σιγά να μην με νοιάζει αν κάποιοι δεν θα αλλάξουν. Αυτό είναι γνωστό. Αν άλλαζαν τόσο εύκολα, χωρίς παίδεμα του μυαλού τους για χρόνια, σήμερα δεν θα χρειαζόταν να αναφέρομαι για το προφανές. Γι αυτό μην περιμένεις σφύριγμα.
Στο σημείο που σε παραξένεψε, περί ειδωλολατρίας, είναι όπως τα λες, όμως τα ίδια λέω κι εγώ. Σε ολόκληρη της Παλιά Διαθήκη οι Ιουδαίοι λοιδορούν την ειδωλολατρία. Το ίδιο και οι χριστιανοί. Τώρα αν και οι δυο είναι ειδωλολάτρες, αυτό είναι άλλο καπέλο και το ξέρουμε εμείς πολύ καλά. Απλά αυτοί δεν το ξέρουν. Και στην Ελλάδα, φυσικά η θρησκεία δεν ήταν ειδωλολατρική, όμως κάποιοι αγράμματοι ήταν (γιατί να το κρύψομε άλλωστε).
Νομίζω συνεννοηθήκαμε!
Στην απάντησή μου για τις απάτες των θαυμάτων: νάταν μόνο η αφή του φωτός…
Το τι σκέφτηκαν κομπογιαννίτες και απατεώνες, δεν λέγεται, δεν μπορούμε να τους αναφέρουμε όλους.
Να είσαι καλά κι εσύ.

Άθεος είπε...

Και μιας και μιλάμε για θαύματα, να και ένα ανέκδοτο σε σκίτσο του Αρκά.

Zanglos είπε...

Φιλε και δάσκαλε χαιρετώ,
Oι φιλοσοφικές σου γνώσεις όπως και στα θέματα γύρο από θρησκείες είναι τόσο καλές που κανείς δεν μπορεί να σε αμφισβητήσει η διαψεύσει και αυτό το απολαμβάνω μαθαίνοντας όπως και όλοι οι επισκέπτες σου.
Επειδή πιστεύω ότι οι γνώσεις σου δεν περιορίζονται μονο στα δυο αυτά θέματα, θέλω να σε ρωτήσω κάτι εκτος θέματος και αν θέλεις μην το ανεβάζεις.
Όλες οι θρησκείες και μυθολογίες, Κινέζων, Ινδών, Ινδιάνων κλπ μιλάνε για ένα μεγάλο πολιτισμό και θεούς (εξωγήινοι?) που πετούν και διδάσκουν τους ανθρώπους της γης. Επίσης αρχαιολογικά ευρήματα, αστρονομικές γραπτές αναλύσεις μιλάνε γενικά για μια υπερτεχνολογία ενός πανάρχαιου πολιτισμού. Ο Ησιόδος πχ αναφέρει ότι οι θεοί δημιούργησαν πρώτα το Χρυσό Γένος των ανθρώπων που έζησε την εποχή που ο Κρόνος βασίλευε στο κράτος του Ουρανού. Τούτο το γένος ήταν το πιο σοφό και προηγμένο απ' όλα, ενώ εν συνεχεία ακολούθησαν - σε μία συνεχή παρακμή - τα επόμενα γένη φτάνοντας στο κατώτερο: το Σιδηρούν.
Θα ήθελα πάρα πολύ να ξέρω την γνώμη σου σε αυτό το θέμα. Έχουν υπάρξει άλλοι προηγμένοι πολιτισμοί? Υπάρχουν οι εξωγήινοι?

55fm είπε...

Καλωσήρθες Άθεε,αλλά φεύγω γρήγορα γιατί πάω να κλάψω!
Σε φιλώ!

Κώστας είπε...

Έπεσες μέσα, αγαπητέ Άθεε, όταν εξέφρασες ζωηρότατες αμφιβολίες για τον Κοσμά τον Αιτωλό. Η επίμαχη τοποθέτησή του, βλέπεις, συνήθως παρατίθεται κουτσουρουμένη με αποτέλεσμα ν’ αλλάζει το νόημα εντελώς. Για λεπτομέρειες παραπέμπω σε ένα παλαιότερό μου σχόλιο στού Ροΐδη.

Να ’σαι καλά και καλή συνέχεια!

Argy Bargy είπε...

Παρατηρώ πολλά σχόλια που ξεφεύγουν από το θέμα της ανάρτησης. Αυτό καταδεικνύει κατά τη γνώμη μου την ανάγκη επαφής ανθρώπων που μοιράζονται κοινές σκέψεις και θεωρήσεις των πραγμάτων και είναι εξαιρετικά θετικό.

Argy Bargy είπε...

Όσον αφορά το θέμα, θα είχα να παρατηρήσω ότι οι εγκέφαλοί μας, καθώς είναι κατασκευασμένοι να "ανακαλύπτουν" σχέσεις μεταξύ πραγμάτων, κάτι που παρέχει προβλεπτική ικανότητα και είναι σαφώς καλό από εξελικτική άποψη, εντούτοις παγιδεύονται συχνά από αυτή την εγγενή λειτουργία. Έτσι, γνωστικά σχήματα, όπως η θρησκευτική πίστη γραπώνονται στη σκέψη. Λειτουργούν, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ντόκινς, σαν "ιοί". Είναι δύσκολο να ξεριζωθούν, εάν εμφυτευθούν, κάτι για το οποίο φροντίζουν οι διάφορες θρησκείες βεβαίως. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει πρόληψη (αποφυγή επαφής με τους νοσούντες) και εμβολιασμό (ανάπτυξη ορθολογικής σκέψης). Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε ζώα έχει αναπτυχθεί προληπτική συμπεριφορά με σχετικά απλά πειράματα, όπως αυτό κατά το οποίο ο πολύς Σκίνερ, ενίσχυε τυχαία περιστέρια με τροφή και αυτά στη συνέχεια επαναλάμβαναν στερεότυπα τη συμπεριφορά που είχαν όταν τους δόθηκε αρχικώς (λ.χ. περιστροφή γύρω από τον εαυτό) προκείμενου να ξαναλάβουν ενίσχυση. Αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι του σχήματος που λέγεται «θρησκευτική σκέψη» ή δεισιδαιμονία, αλλά καταδεικνύει περίτρανα ότι οι θρησκείες βασίζονται δυστυχώς σε γνωστικούς παράγοντες που προϋπάρχουν. Πρέπει επίσης να μας κινητοποιεί για την κατά το δυνατόν απομάκρυνσή του από τα παιδιά (απόρριψη του «μαθήματος» των «θρησκευτικών», γελοιοποίηση-το χιούμορ είναι καλός μηχανισμός άμυνας- της θρησκείας και των ατόμων που προσεγγίζουν τα παιδιά για να τα προσηλυτίσουν, κατάργηση εικόνων και τα συναφή, πέρα από τα άλλα μέτρα που ανέφερα).

Άθεος είπε...

Zanglos, πέρασα κι εγώ από το στάδιο αυτό και ίσως κάποια κατάλοιπα να έμειναν ακόμα. Όμως τα περισσότερα τα απέβαλα. Διάβασα κι εγώ στα νιάτα μου Έριχ φον Νταίνικεν και σε πολλά τον βρίσκω σωστό. Σίγουρα εξωγήινοι υπάρχουν, όμως απλές αναφορές δεν αποδεικνύουν τίποτα. Θεωρώ ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες για τέτοια ταξίδια, όμως δεν τα αποκλείω κι όλας. Η φαντασία του ανθρώπου όμως είναι μεγάλη κι όταν πλέκεται με τους μύθους δημιουργεί ένα παράξενο χαρμάνι. Κάτι… ήρθαμε από τον Σείριο ή ο Κρόνος υπήρξε, είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά.
Ήδη έχω γράψει τα επόμενα τρία άρθρα που θα δημοσιευτούν από την πρώτη του Οκτώβρη. Εκεί θα το πιάσουμε διαφορετικά, όμως άπτεται απόλυτα των όσων σε προβληματίζουν. Άλλωστε και για τη συγγραφή τους παρορμήθηκα από το προηγούμενο σχόλιό σου όταν ρώτησες, αν και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε δεισιδαιμονία.

50fm δεν αντελήφθην γιατί τόση βιασύνη να πας να κλάψεις, αλλά αν το δεις αισιόδοξα το θέμα, ίσως σε έπιαναν και τα γέλια!

Ευχαριστώ φίλε μου Κώστα για την διευκρινιστική σου παρατήρηση. Εγώ, χωρίς να ξέρω ακριβώς, φαντάστηκα όλα αυτά που αναφέρεις στο σχόλιό σου. Φυσικότατο είναι τα σχολειά για έναν ιερωμένο σαν τον πατροκοσμά να εννοεί τα κατηχητικά.
Σαν να έλεγε: από εκκλησιές καλά πάμε, από κατηχητικά όμως… μόνο το «πάτερ ημών» ξέρετε και κείνο παπαγαλία το λέτε και ούτε που το καταλαβαίνετε!
Καλά να είσαι κι εσύ!

Argy Bargy το ότι πολλά σχόλια ξεφεύγουν από το θέμα, ειδικά εδώ, δεν είναι γιατί νιώθουν την ανάγκη να αναφερθούν για παν επιστητό, αλλά επειδή κάποιοι χριστιανοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση που θα τους έκθετε, κι έτσι προτιμούν να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα και σε κείνους που έχουν να πουν κάτι.
Όσον αφορά το ζήτημα της πανδημικής μόλυνσης, είναι αλήθεια, μολύνονται μαζικά τα μυαλά. Τα μιμίδια, όπως το ονόμασε ο Dawkins είναι δεισιδαιμονίες και εμφάνταστες θρησκευτικές πληροφορίες που μεταφέρονται σαν «πολιτισμική γνώση» από το γονιό στο παιδί, όπως ακριβώς οι καινοτομίες που οδηγούν την εξέλιξη των γονιδίων. Αν η λύση που προτείνεις μπορούσε να εφαρμοστεί για τρεις γενεές, είχαμε καθαρίσει!

Zanglos είπε...

OK, η απάντηση σου η αναμενόμενη σε βάσεις ορθολογισμού και υλιστικής λογικής, στην ίδια σχολή βρίσκομαι και εγώ, αλλα σε πολύ μικρότερη τάξη!
Περιμένω το επόμενο άρθρο σου να το στολίσεις με αρχαία Ελλάδα και άφησε λίγο και την φαντασία σου να τρέξει στο διάστημα.. και ίσως 100 χιλ χρονια πριν.. είμαι βέβαιος ότι πολλοί από την παρέα έχουν τις ίδιες απορίες όπως και εγώ!

Άθεος είπε...

Τα άρθρα έχουν γραφτεί ήδη, zanglos. Ούτε αναφέρονται σε παλιά χρόνια. Κάνουν λόγο για τους μύθους και καταλήγουν στον Πλάτωνα που εύκολα τον υιοθέτησαν οι χριστιανοί.

ndemonicos είπε...

Στερητικό σύνδρομο γαρ, και αρπάζομαι από την καταγραφή σου "Σαν να έλεγε: από εκκλησιές καλά πάμε, από κατηχητικά όμως… μόνο το «πάτερ ημών» ξέρετε και κείνο παπαγαλία το λέτε και ούτε που το καταλαβαίνετε!".
Φαντάζεται κανείς ότι ο Πατροκοσμάς ή όποιος άλλος ιεροδιδάσκαλος(!) ήθελε ή θέλει οι παντοιοτρόπως κατηχούμενοι να καταλάβαιναν το «πάτερ ημών», δηλαδή την «Κυριακή προσευχή» ή όποιο άλλο από τα κείμενα της ΚΔ;
Θα σταθώ, λόγω χώρου, σ’ ένα μόνο σημείο: Στο κλείσιμο της προσευχής όπως ο Ιησούς την παραδίδει στους μαθητές του μετά τους μακαρισμούς κατά την επί του όρους ομιλία του:

«... αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού, ΟΤΙ ΣΟΥ ΕΣΤΙΝ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΚΑΙ Η ΔΟΞΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ. αμήν».

Συμβαίνει άραγε κάτι εκ του πονηρού; Κατ’ αρχάς όχι, δεν φαίνεται να συμβαίνη κάτι εκ του πονηρού. Κατ’ αρχάς όμως. Διότι με λίγη εμβάθυνση στο ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΛΕΙΦΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΥΠΟΠΡΟΤΑΣΙΣ από την απαγγελία της προσευχής, το ερώτημα έχει απάντηση. Και είναι η απάντησις, ότι με αυτήν ο Ιησούς ΕΥΘΕΩΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ, κάτι που βεβαίως δεν κρύβει καθόλου μέσα στα κείμενα της ΚΔ. Απεναντίας τον πολυδιαφημίζει, Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ, ΛΕΓΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙ ΜΟΝΟΝ ΟΣΑ ΤΟΥ ΕΜΑΘΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΓΙΑΧΒΕ.
Τούτο όμως, μέσα από μια προσευχή που οι χριστιανοί κατά την μαθητική ηλικία τους λέγουν και ακούν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, θα αποτελούσε ξεκάθαρο «κάρφωμα» του ΠΟΙΟΣ και ΤΙ είναι ο Ιησούς. ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ. Διότι ΚΑΙ η βασιλεία ΚΑΙ η δύναμις ΚΑΙ η δόξα ανήκουν στον πατέρα και καθόλου στον ίδιο. Και ΟΥΔΕΙΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΒΙΟΛΙ, όπως με την υποπρόταση αυτήν ο Ιησούς και εμφανές κάνει και ως γεγονός αποδέχεται.
Οι θεόπνευστοι λοιπόν του ιερατείου του εβραιοχριστιανισμού το μέτρησαν και απεφάσισαν να την απαλείψουν. Ποιος εξ άλλου από τους πιστούς του δόγματος είχε ποτέ απορήσει για την εντός των κειμένων μέχρις εμετού υμνολόγηση του Γιαχβέ από τον Ιησού; Το οποίον δείχνει ότι οι πιστοί ουδέποτε ασχολήθηκαν με την μελέτη των κειμένων που ορίζουν τον θεό τους. Ο οποίος θεός τους, δεύτερος σε δύναμη και δόξα στην βασιλεία του πατρός του, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώση πνευματικός δούλος του. Ενώ, στην περίπτωση της Κυριακής προσευχής, Η ΜΗ ΑΦΑΙΡΕΣΙΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΩΜΟΙΑΖΕ ΠΡΟΒΑΤΟ ΠΟΥ ΞΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΗ.

Μάρκος είπε...

Zanglos, oι φιλοσοφικές γνώσεις του άθεου και γενικά οι γνώσεις του στα θέματα γύρο από θρησκείες είναι τόσο καλές και για εσένα γιατί και εσύ προφανώς δεν γνωρίζεις τίποτα το ουσιαστικό για τον χριστιανισμό. Εξού και η αγαπημένη σου ταινία!

Εάν κάποια στιγμή αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα πίστης και να ερευνήσετε σε βάθος την Ορθοδοξία, ίσως διαπιστώσετε την πλάνη στην οποία βρίσκεστε και για την οποία κατά ένα παράλογο τρόπο, είστε υπερήφανοι. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι αυτή η μικρή ανάρτηση δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, όπως και οι υπόλοιπες φυσικά του ιστολογίου.

Βέβαια δικαίωμα σας είναι και να διαγράφετε εάν θέλετε κάθε σχόλιο που αποκαλύπτει την πικρή αλήθεια αλλά και να συνεχίσετε να αυτό παινεύεστε νομίζοντας πως αποτελείτε μεταξύ σας την πιο έξυπνη και ανοιχτόμυαλη ομάδα ανθρώπων. Η ζωή όμως θα σας διαψεύδει καθημερινά και θα φανερώνει συνεχώς σε όλο τον κόσμο το κενό του λόγου σας και τον παραλογισμό που κρύβουν οι πράξεις σας και οι επιδιώξεις σας, πράγματα δηλαδή για τα οποία κατηγορείτε φανατισμένα άλλους ανθρώπους!

Ξυπνήστε άνθρωποι και δείτε τη ζωή.
Με κάθε φιλικότητα.

Άθεος είπε...

Ndemonicos είπες τόσα πολλά που η γνώμη μου περιττεύει!

Μαρκος: να ασχοληθούμε σοβαρά με τη θρησκεία;
Και εδώ τι κάνουμε;
Εσύ σαν σχολιαστής, δεν έθεσες ούτε ένα θέμα και μπορείς να έχεις κρίση για το ιστολόγιο;
Αυτή η ανάρτηση λοιπόν δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα;
Μα πού διαφωνείς δεν μας λες…
Αμφισβητείς ακόμα και την φωτογραφία που σας εκθέτει σαν λογικά όντα…
Κανένα σχόλιο δεν διαγράφουμε. Ανοιχτοί σε όλους είμαστε. Διαγράφουμε μόνο όσους αναιδώς βρίζουν με ακατονόμαστες εκφράσεις που ούτε στη χαβούζα τολμούσα να βάλω, γιατί θα μολύνονταν κι εκείνη!
Μα εσύ μιλάς για ζωή;
Αφού για σας η ζωή είναι μια πλάνη και αληθινή μόνο μετά το θάνατο!
Για σύνελθε άσχετε χριστιανέ!

xarxar είπε...

Φίλε άθεε δε νομίζω να περιμένεις μεγαλύτερη επιβεβαίωση του άρθρου σου και των σχολίων που έγιναν στην αρχή από τα λόγια του Μάρκου:

"Θα διαπιστώσετε επίσης ότι αυτή η μικρή ανάρτηση δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, όπως και οι υπόλοιπες φυσικά του ιστολογίου.
[...]
Η ζωή όμως θα σας διαψεύδει καθημερινά και θα φανερώνει συνεχώς σε όλο τον κόσμο το κενό του λόγου σας και τον παραλογισμό που κρύβουν οι πράξεις σας και οι επιδιώξεις σας, πράγματα δηλαδή για τα οποία κατηγορείτε φανατισμένα άλλους ανθρώπους!
Ξυπνήστε άνθρωποι και δείτε τη ζωή."

Ούτε να το συνειδητοποιήσουν δεν μπορούν...

Υ.Γ.: Το σύνηθες φαινόμενο deja-vu σε αυτό το ιστολόγιο έχει αρχίζει να με προβληματίζει. Όλο κάτι μου φέρνουν τα λόγια των άλλων, είναι που χάθηκε κι ο Ορθό απ'όλα τα ιστολόγια σχεδόν σε μια νύχτα και - κοίτα σύμπτωση, έσπασε ο διάολος το ποδάρι του που λένε και οι χριστιανοί - από την επομένη εμφανίστηκαν ...ορθάκια που μιλάνε με τον ίδιο τρόπο (ούτε Cylons να ήταν) και έχουν διάφορα ονόματα...

Γιατρός Του Ικα είπε...

Mάρκο θα ήθελες να μας πεις σε τι κατά τη γνώμη σου έχουμε παρεξηγήσει την ορθοδοξία;Ποιά είναι η λανθασμένη γνώμη που έχουμε σχηματίσει γι'αυτήν;
Που κάνουμε λάθος βρε αδελφέ και τι πρέπει να διορθώσουμε ή να αναθεωρήσουμε;

ndemonicos είπε...

Γιατί, βρε Άθεε, αποπήρες τον Μάρκο; Δεν είδες ότι το σχόλιό του απευθύνεται σε «άθρησκο» μάλλον και όχι σε «άθεο»;
Γράφει: «Εάν κάποια στιγμή αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα πίστης και να ερευνήσετε σε βάθος την Ορθοδοξία...»!!!
Μάρκο, είναι άλλο να πιστεύης στην ύπαρξη και ιερότητα ενός θεού, δηλαδή ενός όντος «αυθύπαρκτου» και «ακατασκεύαστου», και άλλο σε ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, όπως είναι κάθε θρήσκευμα.
Το πρώτο οφείλεται στον εγγενή φόβο του θανάτου, του μόνου βεβαίου συμβησομένου στην ζωή του, και στον πόθο του να είναι αθάνατος, συναισθήματα που έρχεται να εκμεταλλευθή η θρησκεία.
Το δεύτερο στην απόλυτη άγνοια της φύσης του ανθρώπου και της –ακόμη και όπως έχει παραχαραχθή– ιστορίας γενικώς, της ορθοδοξίας ειδικώς.
Πόσο δύσκολο σου είναι να αντιληφθής ότι ο δογματισμός («Η ζωή όμως θα σας διαψεύδει καθημερινά και θα φανερώνει συνεχώς σε όλο τον κόσμο το κενό του λόγου σας και τον παραλογισμό που κρύβουν οι πράξεις σας και οι επιδιώξεις σας...») απαγορεύει και σκοτίζει ως εκ της φύσεώς του την έρευνα, αυτό δηλαδή που επικαλείσαι με την πιο πάνω αποστροφή σου;
Σκέφτηκες ποτέ ΠΙΟ είναι άραγε το ΚΙΝΗΤΡΟ (οικονομικό όφελος;) εκείνων που προτείνουν την αθεΐα κατ' αρχάς και το άθρησκο κατά συνέπεια, σε αντιδιαστολή με εκείνους που προτείνουν θεούς και θρησκείες και ΠΙΟ το ΚΙΝΗΤΡΟ τους, αν όχι ο εξουσιασμός και το εξ αυτού απορρέον οικονομικό όφελος;
Αν περιδιαβής την ιστορία, θα διαπιστώσης ότι Καθολικισμός και Ορθοδοξία υπήρξαν οι τυφλοτικώτερες και εγκληματικώτερες οργανώσεις.
Στο θέμα της πίστης, με την θρησκευτική έννοια του όρου, η βασική ρητή απαγόρευση ή, αν προτιμάς, η βασική ρητή αποτροπή αφορά ακριβώς στην έρευνα:
«αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τη καρδία σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη διανοία σου» και «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι».
Οι άθεοι, οι οποίοι κάποτε, ελλείψει κρίσεως, πίστευαν στον ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΑ σ' αυτούς θεό, ακριβώς διότι ερεύνησαν –ξοδεύοντας το μόνο δικό τους περιουσιακό και μη ανταλλάξιμο στοιχείο, τον χρόνο τους– απέρριψαν θεούς και θρησκείες.
Μη φοβάσαι. Ερεύνα. Αν έχης ψυχή, δική σου είναι, δεν ανήκει σε κανένα θεό.
Και επειδή «κρείττον γαρ το ερευνάν», «μάθ' απιστείν», όπως προτρέπει ο Αθηναγόρας Ελευθερίου ο Παραμυθίας.

Zanglos είπε...

Συνέλληνα Μάρκο, σε ευχαριστώ που δεν βρίζεις σαν άλλους ομοϊδεάτες σου χριστιανούς.
Ασφαλώς και δεν έχω τις γνώσεις του Άθεου σε φιλοσοφικά και θρησκευτικά θέματα, αλλα έχω την λογική και την τόλμη να διεισδύσω και να αναλύσω τις γραφές.
Γραφές γραμμένες από εβραίους για εβραίους και ένα απέραντο μίσος για κάθε τι Ελληνικό!
Όπως για σένα φαντάζει παράξενο η αθεΐα μερικών, έτσι και για μένα φαντάζει ανήθικο να προσκυνάς και να υμνείς τον δολοφόνο του πολιτισμού μας.

Ανώνυμος είπε...

Ηρθε λοιπον η ωρα που ακομα και οι ανθρωποι που επιχειρηματολογουν θα κριθουν απο τους ανθρωπους που πιστευουν σε εναν αορατο ανθρωπο που ζει στα συννεφα??

Φιλε Μαρκο μιλας για αληθεια και ζητας να ξυπνησουμε οι μη θρησκοι?
Περιμενεις να πιστεψουμε στον αορατο ανθρωπο στα συννεφα επειδη απλα η πλειοψηφεια λεει οτι υπαρχει?
Πραγματικα πιστευεις οτι υπαρχουν ακομα τοσο μα τοσο ανοπητοι ανθρωποι που πραγματικα θα πιστεψουν οτι το ψωμι πετρωσε??

''...Αλλα ρησε υμας απο τον πονηρου''

Δηλαδη πιστεψε σε εμενα και παρακαλεσε με να σε προστατεψω απο καθετι δολιο.
Πραγματικος παρωπισμος δλδ ετσι?
Εγω τα κανω ολα,εσυ απλα προσυλητισε και αλλο κοσμο στο παραμυθι και στην ''θεια φαρσα''

Και επισης τι ηταν αυτο που ειδαν τα ματακια μου??? ''Την πλεκτανη που κρυβεται...''
Θες να πεις δλδ οτι ολα αυτα περι αποστασιας των ανθρωπων απο τις θρησκειες ειναι πλεκτανη?
Οτι δλδ καποιοι ανθρωποι του σατανα προσπαθουν να πολεμισουν την πιστη στον θεο?
Αν η γιαγια μου ειχε γαλα θα ηταν κρεμα γιωτης???
Αλλα ναι.Μαλλον εχεις δικιο.
Γιατι με τοσα και τοσα και με εμας τους ''σαταναδες'' η εκκλησια εχασε 23εκατομμυρια ευρω που ολως τυχαιως βρεθηκαν σε πλαστες συναλλαγες στα εγγραφα του Βατικανου (για οποιους δεν το εμαθαν ψες το πρωι απο τις εφημεριδες).
Ποιος λοιπον κοιμαται φιλε και ποιος χαληναγωγειται?
Ποσα ακομα θελει αυτη η να μην την ονομασω εκκλησια και δη η θρησκεια απο εμας.?
Πρεπει να κοιμηθουμε κιαλλο δλδ για να βγαλουν ''εκεινοι'' περισσοτερα.
Εδω ο κοσμος πειναει και η εκκλησιες μεταξυ τους παζαρευουν εκατομμυρια.
Αγαπατε αλληλους σου λεει μετα....

Καλα ξηπνητουρια αφυπνησμενοι χριστιανοι και οτι αλλο whatever πιστευετε.

Ξυπνηστε στο ψεμα που σας εχουν φτιαξει και σας σερβιρουν καθημερινα εδω και εκατονταδες χρονια και αφηστε εμας τους αλλους να κοιμομαστε στην αληθεια.
Στην αληθεια που εμεις ανακαλυπτουμε και οχι συατης που μας πασαρουν οι αλλοι.

Συγνωμη Αποστολη και λοιποι bloggers αλλα βγηκα απο τα ρουχα μου.
Ελπιζω να μην σας κουρασα.
(σχεδον) Παντα φιλικα

Θωμας

Άθεος είπε...

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
Να μην πω κι εγώ άλλα τόσα.
Όπως βλέπεις Μάρκο, όλοι κάτι έχουν να πουν για σένα και δεν σε κολακεύει κανένας. Να πώς σηκώνεται η αντίδραση.
Και με το σχόλιό σου, τι είπες;
Πρόσθεσες τίποτα…. Ούτε αναφέρθηκες στην ανάρτηση.
Σκέψου: αν είχα διαφορετικό θέμα, πάλι τα ίδια θα μου έγραφες!
Τελεία και Παύλα.
Πονηρέ xarxar… γάτα είσαι!
Γιατρέ του Ικα, αν πάρεις απάντηση, γράψε μου.
Ndemonocos πιο λακωνικά, πιο λίγα, για να σε διαβάσει. Έτσι σε προσπερνά και μόνο εμείς σε διαβάζουμε.
Zanglos: μην γίνεσαι τόσο σκληρός. Έτσι κι αλλιώς δεν σε καταλαβαίνει.
Thomas: λες να θίχτηκε αν οι καθολικοί διακινούν εκατομμύρια; Εδώ δεν θίχτηκαν από τα δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά μπροστά στα μάτια μας… ένα "αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού" λένε και καθάρισαν!

Ανώνυμος είπε...

Να είστε Άθεοι...Όλοι...

Ασχέτως που έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας περι αληθινού και ψεύτικου...

Ασχέτως που δεν εχετε ιδέα τι σημαίνει συνεργασία Πίστης και Λογικής

Ασχέτως που δεν γνωρίζετε τι υπάρχει πέρα απο την κεφάλα σας...

Συνεχίστε να είστε Άθεοι...Απο το ενα άκρο της υπέρμετρης μαλακίας του Μονοθεισμού και του Μεσαίωνα στην υπέρμετρη μαλακία της απιστίας και της δήθεν εξορθολογιστικής σκέψης.

Άγνοια...

Αιωνία Άγνοια... Κόρη του Πιθήκου ευλογημένη να είσαι!

Ευλόγησον !

Άθεος είπε...

Καλωσόρισες Ιεροφάντη της σύγχυσης!
Ειλικρινά, περισσότερο συγχυσμένο άτομο από σένα δεν έχω συναντήσει.
Έπρεπε να ψάξω λίγο το blog σου για να σε αντιληφθώ και μπερδεύτηκα ακόμα πιο πολύ.
Εσύ είσαι που γράφεις για Μυστήρια, φιλοσοφία, επιστήμη (;) και θρησκεία…
Μας βρίζεις όλους άθεους, μαζί και τον μονοθεϊσμό(;) και στις σελίδες σου χρησιμοποιείς σαν σύμβουλο την Παλιά και την Καινή Διαθήκη…
Το παίζεις «ελληνολάτρης» φιλοσοφώντας για το μεγαλείο των Ελλήνων και για το σατανά παίρνεις την θέση του Ιουδαϊσμού δεχόμενος όλη την αγγελογονία τους που πέρασε και στον χριστιανισμό.
Εμείς λοιπόν έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας και το αληθινό με το ψεύτικο;
Εσύ που μας λες ότι, άκουσον άκουσον: η πίστη πρέπει να συνεργάζεται με την λογική;
Εμείς είμαστε άσχετοι, βρε υβριστή…
Αν είχες λογική και εξανθρωπισμένα συναισθήματα, δεν θα έκανες ντεμπούτο σε ξένο blog χρησιμοποιώντας τέτοιο λεξιλόγιο και τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Έτσι φιλοσοφείτε πάντα εσείς οι συγχυσμένοι;
Παλικάρι μου, ο Γιαχβέ μαζί σου!

Ανώνυμος είπε...

Ας απαντήσω εγώ σε αυτό το σημείο και ας νομίζει ο χαρχαρ της παράς ότι είμαι και ο ορθόδοξος και ο ανορθόδοξος και ότι θέλει!

---------------------------------

Άθεος είπε...

Ας διατηρήσουμε ένα επίπεδο στο χώρο αυτό, αν θέλουμε να προάγουμε την αλήθεια.

Zanglos είπε...
Συνέλληνα Μάρκο, σε ευχαριστώ που δεν βρίζεις σαν άλλους ομοϊδεάτες σου χριστιανούς.

----------------------->>

Άθεος είπε...

Για σύνελθε άσχετε χριστιανέ!

Thomass είπε...

Πραγματικα πιστευεις οτι υπαρχουν ακομα τοσο μα τοσο ανοητοι ανθρωποι που πραγματικα θα πιστεψουν οτι το ψωμι πετρωσε??

Καλα ξηπνητουρια αφυπνησμενοι χριστιανοι και οτι αλλο whatever πιστευετε.

(σχεδον) Παντα φιλικα

Άθεος είπε...
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
Να μην πω κι εγώ άλλα τόσα.


Ndemonocos πιο λακωνικά, πιο λίγα, για να σε διαβάσει. Έτσι σε προσπερνά και μόνο εμείς σε διαβάζουμε.

Zanglos: μην γίνεσαι τόσο σκληρός. Έτσι κι αλλιώς δεν σε καταλαβαίνει.

Καλωσόρισες Ιεροφάντη της σύγχυσης!
Ειλικρινά, περισσότερο συγχυσμένο άτομο από σένα δεν έχω συναντήσει.

Έτσι φιλοσοφείτε πάντα εσείς οι συγχυσμένοι;

……………………………………………………………………………………

και τα σχόλια δικά σας και όπως είπε και ο Μάρκος φυσικά και μπορείτε να συνεχίσετε να αυτόπαινεύεστε και να αλληλοϋποστηρίζεστε.
(και να δημοσιεύετε όποιο σχόλιο σας βολεύει)

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη φιλτατε Thelemic_Hierophant που θα ηταν καλα πιστευεις? στην ενδιαμεση μ@λ@κι@ του Δωδεκαθεισμου ασ πουμε?
Γιατι κατα τα μερικως (λειαν επιοικως) συγχισμενα λεγομενα και δη γραφομενα σου τα δυο ακρα ειναι μετα συγχωρισεως μ@λ@κιες οποτε καπου ενδιαμεσα κρυβεται η χρυση τομη.
Μην ειν' ο προφητης του Αλαχχχχχχ, ο Μωαμεθ, ξερεις μωρε- αυτος ο αγιος ανθρωπος που εσφαξε μια μανα καθως θηλαζε το μωρο και βιασε παιδακια και τελικα παντρευτηκε την αδερφη του.
Μεγαλη η χαρη του.
Αγαπητε καλο θα ηταν πριν ακομα καταληξεις σε ενα ξεσπασμα αλλοπροσαλοσυνης να μελετησεις λιγο περισσοτερο ,και οχι λιγο απ'ολα....αλλα πολυ απ'ολα και οταν φτασεις σε συμπερασματα ισως ξεμπερδευτεις λιγο και ισως συζητησουμε πιο πολιτισμενα χωρις βωμολοχιες κλπ.

ΥΓ: Θρησκεια και λογικη=γυναικα με πεος (δεν μπορω να το εκφρασω πιο κοσμια)

Φιλικα
Θωμας

Άθεος είπε...

Βρε Ανώνυμε, γιατί κάνεις τόσο κόπο και μας γεμίζεις και τον τόπο με πράγματα που τα έχουμε ξαναπεί… Εμείς τα γράψαμε όλα αυτά και δεν βρίσκουμε κάτι επιλήψιμο για να μας τα επαναλάβεις. Γιατί να το κρύψομε άλλωστε. Πού είναι το κακό; Την αλήθεια λέμε. Επειδή δεν σου αρέσουν, δηλαδή; Εσύ δηλαδή θέλεις να γράφουμε μόνο ότι σε ευχαριστεί; Δεν βρίζουμε κανέναν και επιτέλους, αναφέρσου και στην ανάρτηση να καταλάβουμε πού διαφωνείς και γιατί…
(Πρόσεξε: και το γιατί θέλουμε, όχι κάπως έτσι: σε όλα διαφωνώ ρε!)

Thomas: έχεις δίκιο σε όλα όσα γράφεις, όμως μην χάνεις το δίκιο σου και δίνεις το δικαίωμα σε κάθε Ανώνυμο να σε σχολιάζει για τις εκφράσεις σου. Λίγο πιο κόσμια. Ακόμα και με @ το α, πειράζει όταν η έκφραση είναι βαρύγδουπη. Για τις εκφράσεις ο λόγος κι όχι για την λέξη αυτή καθαυτή! Αν δεν μπορείς να το εκφράσεις σε καταλαβαίνω, μην το γράφεις καθόλου!
Το άτομο έχει μπερδέψει τις… (άστο καλύτερα)
Είδες πώς το απέφυγα εγώ… παρόλο που όλοι αντιληφθήκαμε το μπέρδεμα;
Χα χα χα!
Πιο sic πιο sic!

Άθεος είπε...

Ξέχασα Ανώνυμε την τελευταία σου φράση
(…να δημοσιεύετε όποιο σχόλιο σας βολεύει).
Αυτή την φορά που δεν βωμολόχησε κανένας, δεν έσβησα κανένα σχόλιο. Γιατί το είπες αυτό; Για να δημιουργήσεις εντυπώσεις, έτσι;

Zanglos είπε...

Ο ανώνυμος και ο Μάρκος έχουν δίκαιο σε ένα πράγμα. Και εμένα δεν με αρέσει ο ναι ναι διάλογος, και να συνχαίρει ο ένας τον άλλο, με αρέσει η διαφωνία η κόντρα αλλά με βάση την λογική και με επιχειρήματα και προπάντων με ευγένεια.
Mέχρι τώρα δεν είδα καμια θέση αντίθεση σε κάτι συγκεκριμένο παρά λόγια του αέρα! Άντε λοιπόν θρησκόπληκτοι πάρτε θέσεις και εκφρασείτε χωρίς να βρίζεται και με επιχειρήματα!

aeroxeimarros είπε...

Φίλε άθεε φαντάζομαι το άρθρο σου το έγραψες επιεικώς το Σάββατο, καθώς μετα έπρεπε να μεταλάβεις λόγω αγίας κυριακής χαχαχαχαχα

Εξαιρετικό άρθρο μία διαφωτιστική συμπλήρωση στο βιβλίο σου!

"Προφήτες, μελλοντολόγοι καταστροφολόγοι και ηλιθιολάγνοι κυριαρχούν ανενόχλητοι στις συνειδήσεις των αφελών"

Και δεν λες τίποτα! Πάντως εγώ στο νέο μου άρθρο μιλώ για κάποιον από αυτούς. :P

Άθεος είπε...

Ακριβώς aeroxeimare.
Καλά έκανες και ξετρύπωσες αυτή τη φράση από το βιβλίο.
Όμως εσύ αναφέρεσαι στον…Λιακό;
…δεν σχολιάζω!
Να είσαι καλά!

aeroxeimarros είπε...

..και επίσης να προσθέσω ότι συμφωνώ με το σχόλιο του Ανορθόδοξου. Είναι θέμα σαφώς παθολογικής κατάστασης του εγκεφάλου. Η άγνοια από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό. Πάρε παράδειγμα τόσους μορφωμένους ανθρώπους που όμως πιστεύουν σε τόσες δεισιδαιμονίες.

Ανώνυμος είπε...

Zagos, «χωρίς να βρίζεται και με επιχειρήματα!» !!!!!!

Μωρέ καλά σας τα λέει ο ορθόδοξος και πάλι.

xarxar είπε...

Είναι καταπληκτικό, σε αυτή την ανάρτηση-αφιέρωση στη δεισιδαιμονία πως έχουν τσιμπήσει οι πιστοί (από παντού όπως φαίνεται) και βάλθηκαν να μας οπλίσουν με νέα επιχειρήματα. Δε χρειάζεται να μιλάμε καν εμείς, αφήστε τους να μιλήσουν εκείνοι για το πρόβλημά τους, αναδεικνύεται πιο πρωτόγονα, αλλά και πιο αυθεντικά η σοβαρότητα της κατάστασης, ακόμα και το 2010...

Άθεος είπε...

Αφήστε τις αντιπαραθέσεις αν δεν μπορείτε να πείτε κάτι.
Aeroxeimaros Όσο και μορφωμένος αν είναι κάποιος, αν διαπαιδαγωγήθηκε χριστιανικά και σ’ όλη του τη ζωή δεν έπιασε ένα βιβλίο, πέρα από την επιστήμη του, θα μείνει με τα επιχειρήματα του θεολόγου, απ’ το γυμνάσιο.
Ευτυχώς, τέτοιοι «μορφωμένοι» είναι ελάχιστοι.

sykaki είπε...

για γελια ειμαστεεεεε τι να πειςςς
αθεακοοοο τι κανεις βρε;;;;;;

Άθεος είπε...

Για γέλια και για κλάματα, sykaki!

Zanglos είπε...

Διαβάζω στα "ΝΕΑ" σήμερα.
Ξωτικά, µάγισσες και νεράιδες θα... κυριέψουν πάνω από 50 µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, µε αφορµή τις Ευρωπαϊκές Ηµέρες Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, Οταν οι άνθρωποι µε µάγια και κατάρες επιχειρούσαν να πάρουν τον έλεγχο της µοίρας, µπροστά τους έβρισκαν ως εµπόδιο φάσκελα και φυλακτά. Στριµωγµένα σε συρτάρια ή κάτω από µαξιλάρια, οι προνοητικοί ή προληπτικοί έκρυβαν για τη δική τους προστασία γοργόνεια, µάτια, περίαπτα έως και κουτάκια µε λείψανα αγίων.
"...τελετουργίες και λαϊκές δοξασίες, όπως ο αγιασµός για τα σχολεία, θα φωτίσει εκδήλωση στην «Αρκουδοσπηλιά», στα Λουτρά Αριδαίας. Τα παιδιά θα µάθουν τι «µαγειρεύει η µάγισσα» στα εργαστήρια του Μουσείου Μετάξης, στο Σουφλί"

No comments!

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ πολύ Zanglos για την ενημέρωση που μου έκανες, αν και εγώ βρίσκομαι Ελλάδα κι εσύ Σουηδία.
Τώρα Ανώνυμε τι λες… θα πας στο μουσείο να δεις τα κοκαλάκια της νυχτερίδας ή θα αρκεστείς στα φάσκελα που αιώνες τώρα ρίχνουν οι μυαλωμένοι σε όσους προσπαθούν με μάγια, δαίμονες και θεούς να πετύχουν στη ζωή τους…
Μια συμβουλή σου δίνω κι εγώ:
Φασκελοκουκούλωστα!

Ανώνυμος είπε...

Μιλωντας και παλι για δεισιδαιμονιες διαβασα σε ενα αρθρο που δημοσιευτηκε στην Kushiro Shimbum μια εφημεριδα της βοριεας Iαπωνιας οτι οι Κινεζοι και οι ελληνες καταλαμβανουν τις 2 Πρωτες θεσεις ως τους ανθρωπους με τις περισσοτερες προληψεις και προκαταλληψεις και οτι αμεσως μετα ερχονται οι ιταλοι και διαφοροι λαοι της Ασιας κυριως.

Αρνουμαι μερικως να πιστεψω οτι ειμαστε στην καταταξη αμεσως μετα τους Κινεζους διοτι εκεινοι το εχουν παρατραβηξει τροπον τεινα.
Αν ειναι δυνατον- γιορταζουν τον μηνα των φαντασματων- και κατα την διαρκεια τελουν ολων των ειδων τα παραξενα τελετουργικα για να αποφυγουν οποιαδηποτε επαφη με πνευματα.
Σχετικο αποσπασμα αν μου επιτρεπετε
''Οι κατοικοι της Ταιβαν αναφερονται σαυτη την γιορτη σαν -Ο μηνας των πνευματων-
Καθε 7η Πανσελληνο οπου συμβολιζει το ανοιγμα των πυλων του κατω κοσμου ολοι οι κατοικοι διοργανωνουν φεστιβαν και διαφορες πανηγυρεις με δυνατη μουσικη και πολλα φωτα για να τρηβηξουν τα πνευματα σε ενα συγκεκριμενο χωρο,γιορτη οπου διαρκει εως και το τελος της 2ης εβδομαδας του μηνα.
Μετα τη 15η του μηνα οι ανθρωποι μενουν κλεισμενοι στο σπιτι και σκεπαζουν τα παραθυρα με σκοπο να αποφυγουν την οποιαδηποτε επαφη με τα πνευματα οπου και θα στοιχιωνουν για παντα μετα το σπιτι η τα χωματα του ατυχου που τα αντικρισε.
Δεν τολμουν ακομα ουτε διπλα απο ποταμια να περασουν για να μην τους παρει την ψυχη καποιο πνευμα που πνιγηκε στα νερα του.
Στολιζουν τις πορτες τους με διαφορα βοτανα που πιστευουν οτι τα πνευματα αρνουνται να μυρισουν διοτι τους ειναι δυσσαρεστη η μυρωδια,θαβουν κοκαλα απο νυχτεριδες και φιδια στις γλαστρες και βαφουν το τελευταιο σκαλοπατι η το πομολο της εξωπορτας με αιμα απο ενα πουλερικο που δεν εχει ζυγαρωσει ποτε.''
Στην αυγη του 8ου μηνα οπου οι πυλες του κατω κοσμου κλεινουν ξανα οι κατοικοι φροντιζουν να εχουν διωξει οποιαδηποτε γατα απο το χωρο τους ακομα και το κατοικιδιο τους διοτι πιστευεται οτι οι γατες μεταφερουν τις ψυχες στην κατω κοσμο.''

Δεν θα το συνεχισω γιατι ειναι πολυ μεγαλο αρθρο αλλα πιστευω πιασατε το νοημα.
Ισως το μονο καλο με αυτο το εθιμο ειναι οτι για ενα μηνα ολοι ξεκουραζονται αφου δεν λειτουργει σχεδον τιποτα περα απο καποια πολυκαταστηματα και αυτα μονο για 3-5 ωρες το μεσημερι.

Ευτυχως δεν εχω δει κατι τετοιο στους χριστιανους πιστους μας αν εξερεσουμε το καννιβαληστικο εθιμο της ''θειας κοινωνιας''

Αυτα τα ολιγα
Ελπιζω να μην σας κουρασα

Καλη σας μερα,εβδομαδα

Φιλικα (σχεδον)παντα
Θωμας

Artanis είπε...

Φίλε Άθεε, καλησπέρα από ΝΖ...Όπως θα ξέρεις, πριν από 3 βδομάδες είχαμε ένα τρομερό σεισμό εδώ, 7.1 μας έκανε...Δεν σκοτώθηκε κανείς, είχαμε μόνον 2 τραυματίες, μπορείς λοιπόν να το πεις και θαύμα(=σπίτια από ξύλο και γυψοσανίδα)...Επίσης μπορείς να πεις οτι έβαλε το χέρι του ο θεός(=73% δηλώνουν άθεοι στην χώρα), ή οτι το μέρος της πόλης που θίχτηκε περισσότερο, ήταν η οδός Manchester, όπου ψωνίζονται οι ανήλικες πόρνες της πόλης (=αλλά όλες οι εκκλησίες όλων των δογμάτων γύρω από αυτόν τον άξονα, πάθανε φοβερές ζημιές, άρα μάλλον δεν βοήθησε και πολύ ο "Κύριος")
Ο καθεδρικός της πόλης βγήκε αλώβητος, τα τελευταία 5 χρόνια όμως του κάνανε ενισχυτικές εργασίες συντήρησης, οι οποίες στοίχισαν εκατομμύρια δολάρια, που αποδείχτηκε πώς άξιζαν τα λεφτά τους(=ο θεός, κι εδώ;)
Βέβαια, μπορείς να το αναλύσεις εντελώς επιστημονικά, πχ οτι υπήρχε ένα ρήγμα ανενεργό τα τελευταία 16.000 χρόνια, οτι τα σπίτια είναι ελαφρά από κατασκευής, και οτι η δόνηση ακολούθησε τον ρου των ποταμών, και άρα χτύπησε περισσότερο τις γειτονικές προς τα ποτάμια περιοχές, μαζί και τον δρόμο με τις μοντέρνες "Μαγδαληνές"...
Εγώ διάλεξα και πήρα, άλλοι όμως δεν κάνουν τον κόπο να το σκεφτούν: σταυροί, ροζάρια, χαϊμαλιά, διαφημίσεις, πλακάτ, αφίσες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, επιστρατεύτηκαν για να μαζέψουν το ποίμνιο στα κατά τόπους μαγαζάκια των θρησκειών...Κι όμως, το "ποίμνιο" συρρέει στα μπαρ και τα εστιατόρια, και μεταλαβαίνει τη μπύρα και το κρασί...
Κατά μέσο όρο μια θρησκεία κρατάει 2000 χρόνια...Μήπως ήρθε η ώρα ορισμένοι να αλλάξουν επάγγελμα;

Άθεος είπε...

Δεν ξέρω ποιοι έκαναν την έρευνα, Θωμά, αλλά δεν με παραξενεύει και το αποτέλεσμα, παρόλο ότι πίστευα ότι οι νοτιοαμερικάνικοι λαοί είναι από τους πιο δεισιδαίμονες. Όμως μια χώρα τόσο δεισιδαίμων, κατά τα γραφτά της Καινής Διαθήκης, γιατί να μην έχει και τις περισσότερες καταβολές σ’ αυτήν την χώρα των καλών και των κακών δαιμόνων!
Το θέμα, θα θιχτεί και στα επόμενα άρθρα που θα ακολουθήσουν και θα πούμε περισσότερα. Τυχαία, την περασμένη βδομάδα γιορτάσαμε και τη δεισιδαιμονία με εκδηλώσεις σε όλα τα μουσεία της χώρας!
Τυχαίο;
Δεν νομίζω…

Καλή μου φίλη, Artanis, τα είπες όλα με το δικό σου απαράμιλλο τρόπο!
Έπιασες ωραία το θέμα και κάθε πιστός, πρέπει να έχει πάρει την απάντησή του, αν όχι με το άρθρο, αλλά με το σχόλιό σου, που με έξυπνο τρόπο κατέδειξες το αληθές ή μάλλον το προφανές.
Όσοι δεν κατάλαβαν, εθελοτυφλούν!

xarxar είπε...

Αντιγράφω από
http://www.madata.gr/free-time/77260.html

"Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς"
Ειδικότερα, φέτος, η γιορτή αυτή του πολιτισμού θα λάβει χώρα το τριήμερο 24 - 26 Σεπτεμβρίου και έχει τίτλο: «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά - Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο».
Σαράντα πέντε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα θα ανοίξουν την είσοδό τους χωρίς εισιτήριο για τους επισκέπτες, ώστε πολίτες όλων των ηλικιών να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες."
και συνεχίζει
"22. Αριδαία, σπήλαιο «Αρκουδοσπηλιά», λουτρά Αριδαίας
24-26 Σεπτεμβρίου 2010
"Τελετουργίες και λαϊκές δοξασίες στα σπήλαια». Θεματικές ξεναγήσεις στην Αρκουδοσπηλιά με θέμα την παράδοση του αγιάσματος για σχολεία."

Τουλάχιστον κάποιοι παραδέχονται το 2010 ότι ο αγιασμός είναι δεισιδαιμονία...

Άθεος είπε...

Φασκελοκουκούλωστα xarxar!

Άθεος είπε...

Κάποιος χριστιανός βάλθηκε να εξαγοράσει τη ψυχή του καταγγέλλοντας το blog μου ότι έχει… ανεπιθύμητο και προσβλητικό υλικό και ότι το blog είναι ένας βλαβερός ιστότοπος.
Η google δεν φαίνεται να συμφωνεί!
Άδικος χρόνος φίλε μου. Ούτε ο Γιαχβέ δεν μπορεί να κάνει κάτι!
Συμβιβάσου με τη δημοκρατία. Όλοι πρέπει να ακούγονται, ακόμα κι αυτοί που δεν σου αρέσουν.
Εγώ δεν σκέφτηκα να φιμώσω κανέναν. Ακόμα κι αυτούς που με ενοχλούν!
Αυτή είναι η διαφορά μας «κύριοι».

Άθεος είπε...

Κάποια μηνύματα και σχόλια πήρα για τον αυτουργό, όμως δεν τολμώ ούτε να τα δημοσιεύσω. Σας ευχαριστώ, όμως με υπόνοιες δεν θα ήθελα να καταδικάσω κανέναν επώνυμα.
Ας το ξεχάσουμε!

Zanglos είπε...

Μα τι διάολο θεός είναι τούτος ο γιαχβέ και δεν μπορεί να μας κατακεραυνώσει?
Εγώ, να πω την αμαρτία μου και παίρνω το ρίσκο, επειδή είμαι λιγάκι primitive, με άρεσε πάντα να βρίζω τους θεούς το εβραίων χριστιανών με ακατανόμαστους advanced φιλοσοφικούς τίτλους!
E λοιπόν όσο έβριζα τόσο περισσότερο αισθανόμουν ανακούφιση και τόσο καλύτερα πήγαιναν οι δουλειές μου!

ndemonicos είπε...

Άθεε, το είπε η Λίνα: «Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα».
Εγώ θα συμπληρώσω: Η επιχείρηση εξαγοράς των εβραιοθεών των χριστιανών —οι οποίοι είναι και οι ιδιοκτήτες της ψυχής— ήταν, είναι και θα είναι εύκολη υπόθεση:
1. Πραγματική εσωτερική μετάνοια — βλ. μέγας Κωνσταντίνος, μέγας Ιουστινιανός, μέγας θεοδόσιος κ.ά.π. ων ουκ έστιν αριθμός.
2. Ένα καλό τάμα — 50.000 γιούρο και πάνω. Έχουν, δυστυχώς, υψηλή ταρίφα θεοί και λοιποί associates, ειδ' άλλως όλοι θα τις σώζαμε.
3. Μια φιλάνθρωπη χειρονομία προς το θείον Ίδρυμα ή κάποιον από τους, υψηλόβαθμους κατά προτίμηση, εκπροσώπους του — αυτός είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος.
Αλλά ο βλάκας νόμισε ότι θα την σώση με πλάγιο τρόπο, κυνηγώντας τους εχθρούς του. Χα! Μα καλά, δεν έχει διαβάσει καθόλου Ιστορία; Μετήλθαν τέτοιες μεθόδους πατήρ και υιός ή η Εκκλησία του Χριστού διά του Παύλου;
Δεν έχει ακούσει την προτροπή του δευτεροθεού του «αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς»;
Πάει, την καταδίκασε την ψυχή του ο ηλίθιος στην γέεννα του πυρός...

Dyer είπε...

Τα πράγματα φίλε Άθεε δυσκολεύουν. Ο Παπανδρέου ετοιμάζεται να επιβάλει την κάρτα συναλλαγών. Έλα τώρα εσύ να πείσεις τους πιστούς ότι η Αποκάλυψη είναι ένα κακόγουστο παραμυθάκι. Θέλω να πιστεύω ότι εξ αιτίας της δεισιδαιμονία των πιστών, που αποτελούν και την πλειοψηφία, ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ώστε να μη περάσει. Ένα μέτρο βέβαια Οργουελικό που ουσιαστικά θίγει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και που για διαφορετικούς λόγους θα συσπειρώσει πιστούς και Άθεους!!!
o tempora o mores!

Άθεος είπε...

Αν ήξερα Dyer τι είναι η κάρτα συναλλαγών θα ήμουν σε θέση να αρθρώσω δυο λόγια. Δυο-τρεις μέρες τώρα έχω χάσει επεισόδια από τις ειδήσεις και είμαι αδιάβαστος! Βοήθησέ με να καταλάβω, πού κολλάει η δεισιδαιμονία εδώ.

ndemonicos είπε...

Έτσι είναι, Dyer: o tempora, o mores!
Η κάρτα συναλλαγής προοιωνίζει το χάραγμα του θηρίου, είναι ο πρόδρομος του «Κυρίου» μέρους της παράστασης! Το πρόγραμμα εφαρμογής της «Αποκαλύψεως» έχει σχεδιαστή σε όλες τις λεπτομέρειες. Και θα εφαρμοστή.
Το microchip έχει εισαχθή σε «εθελοντές» εδώ και κάμποσο καιρό. Τα αποτελέσματα εκ της χρήσεώς του θα καθορίσουν τον χρόνο μαζικής εφαρμογής του.
Ω της μωρίας του ελλόγου!

Ανώνυμος είπε...

Αν μου επιτρεπεται, απο ενα αρθρο online εφημεριδας :

''Στην έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας στην οποία θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Η κάρτα θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα του ΦΠΑ.

Για τη δημιουργία της κάρτας θα αξιοποιηθεί η υποδομή του συστήματος πληρωμής υποχρεώσεων DIASPOS της Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ. Το σύστημα προσφέρει ήδη τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, μέσω των μηχανημάτων EFT/POS, που είναι εγκατεστημένα στις κατά τόπους εφορίες.''

Ετοιμαστειτε. Μολις δουν οι θεοlovers το ΔΙΑΣ θα νομισουν οτι ο σατανας σπευει την αποκαλυψη.Ο δωδεκαθεισμος παει να χτυπησει το χριστιανικο ταμειο!!!!!!Αντε να τους πεισεις οτι το ΔΙΑΣ συμαινει ΔΙΑτραπεζικο Συστημα.
Καλο μηνα φιλοι bloggers αθεοι αλλα και θεοlovers -Γιατι εμεις δεν κανουμε διακρισεις-

Φιλικα
Θωμας

Άθεος είπε...

Τώρα, έγινε σαφές. Όμως, οι πλούσιοι θα έχουν τέτοια κάρτα ή θα μπορεί να παραμένει ανημέρωτη…

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Άθεε. Καλώς σε βρήκα για άλλη μια φορά.
Πρόσφατα τσίμπησα το βιβλίο σου και έχοντας διαβάσει 20-30 σελίδες είμαι βέβαιος πως δεν θα μετανιώσω τα λεφτά που έδωσα.

Μεγάλος πόνος αυτό που πραγματεύεσαι στο παρόν άρθρο. Μεγάάάλος πόνος και δεν είναι ανάγκη να τραβηχτεί κανείς μέχρι την Παναγιά της Τήνου για να τα δει (ξέρω περίπτωση ανθρώπου που επειδή κατά την δική του γνώμη δεν ανέβηκε 'σωστά' τα σκαλιά της εκκλησίας μπουσουλώντας, ξανακατέβηκε για να αρχίσει από την αρχή, πιστεύοντας ότι είχε αμαυρώσει το τάμα.

Προσωπικά, όταν ήμουν πιτσιρικάς (περίπου 10) θυμάμαι ότι είχαμε πάει κάπου σε κάποια εκδρομή με τον πατέρα μου και σε ένα μοναστήρι υπήρχε μια 'θαυματουργή' εικόνα του Ιησού στην οποία υποτίθεται ότι ο εσταυρωμένος πότε άνοιγε και πότε έκλεινε τα μάτια του. Ακούγοντας τις θείτσες που ήταν εκεί μπροστά λοιπόν να αναφωνούν συνέχεια "Να, να τώρα είναι ανοιχτά!! ΑΑΑΑ! Απίστευτό!! Κοίτα, κοίτα, κοίτα τώρα τα έκλεισε!!! ΑΑΑΑΑΑ! Χριστούλη μου!!! την βοήθειά σου!!" ...αφού τα ααα και τα ουουου συνεχίστηκαν για λίγο ακόμα και προχωρήσαμε και εμείς να δούμε το 'θαύμα'... βρε να κοιτάζω, να ξανακοιτάζω, να κουνάω το κεφάλι δεξιά-αριστερά μπας και η εικόνα ήταν ιριδίγραμμα (είναι η σωστή λέξη αυτή;) αλλά τίποτα. Ο φωτισμός μέσα στο μοναστήρι ήταν καλός και τα μάτια έδειχναν μονίμως ανοιχτά.

Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο πάνω στο ζήτημα, μπορούμε να μιλάμε για ώρες. Α! ξέχασες να πεις ότι στο Βατικανό πουλάνε αναπτήρες, μπλουζάκια και καπελάκια με τη μούρη του Πάπα επάνω, για να έχεις την ευλογία του μαζί σου πάντα! Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, anyone?

INFIDEL BOY

Άθεος είπε...

Καλωσόρισες INFIDEL BOY.
Όχι δεν θα το μετανιώσεις, αλλά μετά τις 608 σελίδες που θα διαβάσεις, θα λυπηθείς που τελείωσε.
Για τη δεισιδαιμονία που μου γράφεις, στο βιβλίο θα βρεις πολλά παραδείγματα που γελοιοποιούν τον άνθρωπο και τη «λογική» του. Όμως, καλά είναι τα βιώματά σου και οι εμπειρίες σου από τέτοιους χώρους, όπου από πρώτο χέρι έρχεσαι αντιμέτωπος με την βλακεία. Η δεισιδαιμονία είναι ένας καλός τρόπος να αποβλακωθεί κανείς, ακόμα κι όταν σε ολόκληρη τη ζωή βλέπει με τα μάτια της λογικής και την ερμηνεύει ορθολογικά. Όμως όταν αλλοτριώνεται ο άνθρωπος, ζει αποξενωμένος στον κόσμο του και σε ό,τι αφορά την πίστη του, δίνει λανθασμένες απαντήσεις!
Τα μπλουζάκια στο Βατικανό είναι το λιγότερο. Σημαντικότερες είναι οι τράπεζες του Αγίου Πνεύματος (Santo Spirito) στην Ιταλία, ακόμα σημαντικότερα τα Casino και οι Οίκοι Ανοχής στο Μόντε Κάρλο και ελεεινότερες οι πωλήσεις όπλων στα δεξιά αντάρτικα των χωρών της Λατινικής Αμερικής την δεκαετία του 80 και 90. Οι δεισιδαιμονίες βρίσκονται στα πόδια μας και πολλές φορές τις παραβλέπουμε κι εμείς. Όμως, έτσι συντηρείται η θρησκεία.

Χρήστος είπε...

Είναι κρίμα, που πολύ από εσάς γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Ελλάδα,μια χώρα όπου η Ορθοδοξία ανθίζει.Είναι κρίμα γιατί έχετε την αλήθεια μπροστά σας όμως εθελοτυφλώντας αποφεύγετε να την αντικρίσετε. Τα επιχειρήματα σας είναι άτοπα για δύο λόγους κατά τη γνώμη μου 1)Τα βασίζετε πάνω στην επιστήμη και τη λογική. Δηλαδή σε δύο άψυχους παράγοντες που καταρρίπτονται, δεν έχουν αντοχή στη διάρκεια του χρόνου και βασίζονται στην μερική διάνοια του ανθρώπου. Λέτε ότι δεν πιστεύετε σε κάποιον Θεό, όμως οι ίδιοι θεοποιείτε τους ίδιους τους εαυτούς σας από τη στιγμή που θεωρείτε τον άνθρωπο και τον ίδιο σας τον εαυτό ως το κέντρο. 2)Στην μάχη σας κατά της Ορθόδοξης θρησκείας,μπλέκεται κάθε λογής ανοησία, η οποί είναι τελείως άσχετη με το σώμα της Ορθόδοξης πίστης. Βλέπετε τα πράγματα σφαιρικά και όχι από μέσα. Συκοφαντείτε την Ορθοδοξία με την τροφή που δίνουν τα ΜΜΕ και με διάφορες ασαφείς θεωρίες. Είστε εσείς και το άπυρο καινό σας σύμπαν, που περιμένει εσάς τους "ανώτερους" ανθρώπους που έκαναν ένα βήμα μπροστά, να σας αποκαλύψει κάθε αλήθεια για τη ζωή. Είναι τρομερό να σκεφτεί κανείς σε τι άδειο κόσμο ζείτε, καταπολεμάτε την πιθανότητα ύπαρξης ενός Θεού όμως γελοιοποιήστε θεοποιώντας τον ίδιο σας τον εαυτό. Ζείτε χωρίς λόγο, ζείτε μόνο για να πεθάνετε.

Χρήστος είπε...

Επίσης, θα ήταν τρομερό να σκεφτούμε πως δεν υπάρχει Θεός και πως ο κόσμος μας αποτελείτε μόνο από τους αυτοκαταστροφικούς Άθεους οι οποίοι, λόγο της προχωρημένης νοημοσύνης τους μάλλον, χλευάζουν με αρρωστημένο τρόπο ότι έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω τους. Μείνετε εκεί στον κενό σας κόσμο, ενθρονίστε τους εαυτούς σας που είναι ανεξάρτητες δυνάμεις χωρίς το θάρρος να αποδεχτούν κάτι ανώτερο. Ζήστε μία ζωή ελευθερίας η οποία θα σας προσφέρει μόνο παροδικές χαρές και πεθάνετε με μόνο σκοπό, τι; Το τίποτα, ζείτε μόνο για να δείτε έναν κόσμο φθαρτό και προσωρινό, μετά το θάνατο; Εδώ τελειώνει και η τελευταία στάλα της λογικής σας.

Άθεος είπε...

Αγαπητέ Rainbow διάβασα προσεχτικά όσα μου γράφεις. Όλα σου τα επιχειρήματα εύκολα μπορεί κανείς να σου τα αντικρούσει, γιατί είναι εύθραυστα στην αλήθεια. Φαίνεται να μην έχεις εντρυφήσει καθόλου στο θέμα της αθεΐας και τα βλέπεις πολύ απλοϊκά. Κι αυτό ακριβώς επειδή στο σχολείο κανένας δεν σου δίδαξε, τι σημαίνει αλήθεια, λογική, επιστήμη. Τα θεωρείς άψυχα που δεν αντέχουν στο χρόνο. Ακριβώς αυτά είναι που αντέχουν στο χρόνο, ενώ το ψέμα, το παράλογο και η δεισιδαιμονία είναι αυτά που μέρα με τη μέρα απομυθοποιούνται και σβήνουν σαν σχήματα στην άμμο κάτω από ελαφρό αεράκι. Ακριβώς εκεί βρίσκεται η ανοησία που από τους πρωτόγονους επιβιώνει μέσα στις θρησκείες. Κανένας άθεος δεν συκοφαντεί λέγοντας αλήθειες. Η συκοφαντία βρίσκεται από το μέρος του ψέματος και της απάτης. Τα ΜΜΕ μόνο την δική μας γνώμη δεν περνούν, όντως και οι ίδιοι θρησκομανείς ή έστω θρησκευόμενοι. Κανένας άθεος δεν βάζει τον εαυτό του και τον άνθρωπο στο κέντρο. Ακριβώς εσείς το κάνετε αυτό κι αυτό πολεμάμε εμείς. Μιλάς ακόμα για άδειο κόσμο και θεοποίηση… Μα τι μανία να μας προσάπτετε αυτά για τα οποία σας κατηγορούμε! Μακριά από μας η θεοποίηση. Μηδενιστές της ζωής εσείς είστε που ζείτε μια ζωή πολεμώντας τον άνθρωπο και τη ζωή, εξυψώνοντας το θάνατο, πιστεύοντας ότι εκεί βρίσκεται η ουράνια κατοικία του θεού.
Τι έκπληξη όταν διαβάζω να μας λες… ότι ζούμε μόνο για να πεθάνουμε! Μόλις αυτό σου έγραφα πιο πάνω. Εσείς το κάνετε αυτό κι όχι εμείς. Νομίζω, ούτε και τη θρησκεία σου δεν μελέτησες. Είμαι ακράδαντα σίγουρος ότι δεν έχεις αντιληφθεί τι σημαίνει λύτρωση! Ούτε θα πρέπει να έχεις ακούσει ποτέ, ότι ο Χριστός πέθανε για να λυτρώσει εμάς (τουτέστιν η λύτρωση επιτυγχάνεται μόνο με το θάνατο).
Και μετά με πολύ αφέλεια μου γράφεις «…ζείτε μόνο για να δείτε έναν κόσμο φθαρτό και προσωρινό, μετά το θάνατο;»
Έλα ντε…
Δεν ζείτε τη ζωή εσείς, καημένε μου, παρά περιμένοντας να πεθάνετε!
Ζείτε για να πεθάνετε!
Διάβασμα, διάβασμα αγαπητέ μου φίλε, διάβασμα χρειάζεσαι.
Σε έπιασα αδιάβαστο.
Όμως ευτυχώς εσύ συζητάς και δεν βρίζεις σαν τους άλλους και γι αυτό σου αφιερώνω όλο αυτόν τον διάλογο.
Να είσαι καλά!

Χρήστος είπε...

Λες, "ενώ το ψέμα, το παράλογο και η δεισιδαιμονία είναι αυτά που μέρα με τη μέρα απομυθοποιούνται και σβήνουν σαν σχήματα στην άμμο κάτω από ελαφρό αεράκι." Το κατά πόσο η θρησκεία μας είναι ένα ψέμα η αποτελεί απομεινάρια κάποιας δεισιδαιμονίας το ξέρουμε εμείς που τη ζούμε. Ο καθένας σε ξεχωριστό βαθμό. Για όποιον δεν την έχει ζήσει είναι λογικό να του φαίνεται σαν κάτι ανούσιο, παράλογο, περίπλοκο και απρόσιτο. Λες ότι εμείς ζούμε για να πεθάνουμε γιατί σκεφτόμαστε μόνον τη μετά το θάνατο ζωή. Μα εμείς είμαστε αυτοί που ζούμε μια ζωή γεμάτη, γιατί η ζωή ενός Χριστιανού είναι γεμάτη, χωρίς να αναλώνουμε το χρόνο μας με το να προβληματιζόμαστε για το που πάμε, από που ήρθαμε, τι είναι ο κόσμος. Ξέρουμε και ασχολούμαστε μόνο με τις καθημερινές απαραίτητες ανάγκες της ζωής χωρίς το φόβο για το άγνωστο. Νιώθουμε σιγουριά γιατί ΞΈΡΟΥΜΕ ότι η πίστη μας είναι αληθινή. Ενώ εσείς περνάτε μια ζωή προσπαθώντας να επιλύσετε τις είδη λυμένες εξισώσεις.

Άθεος είπε...

Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις του rainbow. Απαντώ, μια προς μια:
Το κατά πόσο η θρησκεία σας είναι ένα ψέμα δεν μπορεί να το ξέρετε εσείς γιατί σαν πιστοί και οπαδοί, από την φύση σας, είστε αναγκασμένοι να πιστεύετε χωρίς τις αποδείξεις. Όμως ούτε και αμφιβολία δεν μπορείτε να έχετε αφού απέχετε από την ιστορική έρευνα.
Μου λες για τη θρησκεία σου «για όποιον δεν την έχει ζήσει είναι λογικό να του φαίνεται σαν ανούσια και παράλογη». Άνθρωπέ μου, όπως θα ξέρεις, ο κάθε άνθρωπος ζει μια θρησκεία από την νηπιακή του ζωή. Από παιδί ποτίζεται μέχρι το κόκαλο με αυτήν. Μεγαλώνει, ερευνά κι έτσι αποβάλει την γάγγραινα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κανένας δεν γεννιέται άθεος, αφού από τον τοκετό μέχρι την βάπτιση δεν διδάσκεται τίποτα! Στην ουσία, όλοι ζούμε αυτό που εσύ συνεχίζεις να ζεις, από την νηπιακή σου ηλικία. Μόνο το μπιμπερό, για την ώρα αποχωρίστηκες και την πάνα σου! Μην νομίζεις ότι έκανες μεγαλύτερα βήματα…
Επίσης, μην επιμένεις ότι ζείτε. Αν είχες μελετήσει φιλοσοφικά τη θρησκεία σου και σε βάθος, δεν θα το έλεγες αυτό. Απλά τα βλέπεις επιφανειακά και δυστυχώς ακόμα σαν παιδί. Διαφορετικά δεν θα σας έλεγα μηδενιστές!
Αυτό το «ζούμε… χωρίς το φόβο για το άγνωστο» φίλε μου μην το ξαναπείς. Πρέπει να αντιληφθείς ότι ψεύδεσαι και στην καλύτερη περίπτωση, δεν το ξέρεις!
Ούτε να λες «νιώθουμε σιγουριά». Τι σιγουριά να νιώσει ο πιστός των δεισιδαιμονιών, καημένε, όταν ο ίδιος ο πιστός δεν ορίζει τη ζωή του…

Άθεος είπε...

Επειδή πρέπει να επιχειρηματολογούμε και με παραδείγματα γι αυτό ας «προβληματιστούμε» και με αυτό ΤΟ ΦΙΔΙ – Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ - ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ. ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΒΒΑ ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΒΒΑΙΤΗ.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5