Σήμερα 14 Ιούλη του 2011 συμπληρώνονται 222 χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση. Η 14η του Ιούλη μπορεί να είναι η εθνική γιορτή της Γαλλίας γιατί θυμίζει την πτώση της Βαστίλης, όμως είναι και ένα παγκόσμιο σύμβολο, για να θυμίζει σε όλους μας την τομή που έκανε ο άνθρωπος όταν αποφάσισε να αλλάξει το κοινωνικό του σύστημα, απαιτώντας ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες και ισότητα, έννοιες άγνωστες ως τότε στην απολυταρχική μοναρχία του φεουδαρχικού συστήματος.
Η Γαλλική Επανάσταση τότε ενέπνευσε τους λαούς όλης της Ευρώπης ώστε να παλέψουν ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση προασπίζοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου. Εκείνη η επανάσταση ενέπνευσε και το εθνικό εγερτήριο του 1821 ενάντια στους Τούρκους και το Πατριαρχείο, για την Ελλάδα και άλλαξε ριζικά την πορεία του ανθρώπινου πνεύματος, παγκόσμια. Η αγανάκτηση τότε ξεχείλιζε και σήμερα κάτι με κάνει να νομίζω ότι μπροστά σε μια τέτοια κοινωνικοπολιτική αγανάκτηση βρίσκονται όλοι οι λαοί του κόσμου. Όμως ας αφήσω εσάς να προβληματιστείτε για το σήμερα κι εγώ ας τα πάρω από την αρχή ζωντανεύοντας τις μνήμες εκείνης της περιόδου στη Γαλλία.
Τα πιο κάτω, στο μεγαλύτερο μέρος τους, είναι αποσπάσματα από το βιβλίο «ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ», εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ 2010, αν και κάποια ελαφρώς τροποποιήθηκαν για τους σκοπούς της ανάρτησης.
Εκείνη την εποχή λοιπόν η εξουσία ήταν συγκεντρωμένη στα χέρια της αυλής που δεν άφηνε περιθώρια έκφρασης της νεοανερχόμενης αστικής τάξης. Τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας βρισκόταν σε αντίθεση με τα φεουδαρχικά συμφέροντα και σε σύμπνοια με το λαό. Αυτή κυρίως ήταν η αντίθεση που έπρεπε να ξεπεραστεί, όπως και οι αντιθέσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ηθικολογία του Μεσαιωνικού χριστιανισμού. (Τα δυο προηγούμενα άρθρα για τα βασανιστήρια και τις θανατώσεις σε Δύση και Ανατολή λένε πολλά και δεν αναρτήθηκαν τυχαία).
Στο συμβουλευτικό σώμα του Παρλαμέντο συμμετείχαν τρεις τάξεις. Ο κλήρος και οι ευγενείς που εκπροσωπούνταν από τους γαιοκτήμονες, και την αστική τάξη που την εκπροσωπούσαν τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού με τη μεσαιωνική ονομασία Tiers Etat.
Τον Ιούνιο του 1789 λοιπόν η τρίτη τάξη αυτοανακηρύχθηκε σε Εθνοσυνέλευση και τον επόμενο μήνα σε Συνταγματική Εθνοσυνέλευση. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν τα προνόμια των γαιοκτημόνων ο βασιλιάς (Λουδοβίκος ο 16ος ) κάλεσε το στρατό για να υποτάξει τους αστούς. Οι τελευταίοι κάλεσαν το λαό. Η διαδήλωση της 14ης του Ιούλη κατέληξε σε λαϊκή εξέγερση. Ο λαός επιτέθηκε στις φυλακές της Βαστίλης που ήταν φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι. Τις επόμενες μέρες εξεγέρθηκε και η ύπαιθρος. Οι αρχές των πόλεων ανατράπηκαν και τη θέση τους πήραν επαναστατικές αρχές της τρίτης τάξης.
Σε λίγες μέρες το φεουδαρχικό σύστημα κατέρρευσε. Ο επαναστατικός στρατός των αστών χτύπησε πύργους ευγενών και στις 27 Αυγούστου η Εθνοσυνέλευση ψήφισε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη» ασπάζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία. (Είναι περίεργο, αλλά στη διακήρυξη εκείνη δε γίνεται λόγος στην οικονομική ελευθερία. Η ασυδοσία του κεφαλαίου εφευρέθηκε αργότερα!)
Τον επόμενο χρόνο, η Εκκλησία της Γαλλίας, έγινε αυτοκέφαλη και οργανώθηκε στο πνεύμα της νέας τάξης πραγμάτων. Η Εκκλησία χωρίστηκε σε ενορίες. Τα πολιτικά διοικητικά συμβούλια έκτοτε θα αναθέτουν την εκλογή των νέων επισκόπων. Όλοι οι κληρικοί πρέπει να δίνουν όρκο αφοσίωσης στο νέο καταστατικό. Όσοι αρνούνται θα διώκονται. Καταργήθηκαν τα προνόμια του πάπα και ο τελευταίος, αντιδρώντας, καταδίκασε τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης! (Σας θυμίζει τίποτα αυτό;)
Μαζί με την Εκκλησία αντέδρασαν και τα φεουδαρχικά κατάλοιπα της κοινωνίας. Βλέποντας ότι δεν έχουν μέλλον πια, άλλοι αυτομολούν στο εξωτερικό, βοηθώντας το αντεπαναστατικό κίνημα (Εμιγκρέδες) και άλλοι συμμαχούν με τη δεξιά πλευρά της νομοθετικής Εθνοσυνέλευσης (Γιρονδίνοι). Η αριστερή πλευρά της αστικής τάξης (Ιακωβίνοι) εκπροσωπούνται από το Ροβεσπιέρο. Ο Φρανσουά Μαρί Ροβεσπιέρο (1758-1794) ήταν πολιτικός που συνδέεται άμεσα με τη Γαλλική επανάσταση και καταλαμβάνει ηγετική θέση το 1790 όταν τον εξέλεξαν γραμματέα της Εθνοσυνέλευσης. Είχε πολλούς φίλους που του έδιναν το προσωνύμιο «Δημοσθένης» για τους δεινούς του λόγους στο λαό, αλλά και πολλούς εχθρούς που τον φώναζαν «Πίθηκο του Μιραμπό» συσχετίζοντάς τον με τον επαναστάτη της τρίτης τάξης κόμη ντε Μιραμπό. Πραγματικά ήταν μία αμφισβητούμενη μορφή ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς, που όταν εγκαταλείφθηκε και από τους πρώτους, απομονώθηκε, συνελήφθηκε και εκτελέστηκε με άλλους είκοσι δύο συντρόφους του. Ίσως κάποια στιγμή να έκανε υπερβάσεις στα καθήκοντά του, τόσο ώστε με τις τρομοκρατικές του ενέργειες να πάρει και το χαρακτηρισμό του «αιμοδιψή δικτάτορα». (Μήπως αυτός σας θυμίζει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία του 20ου αιώνα; Ο μελετητής της ιστορίας όμως βγάζει τα δικά του συμπεράσματα! Εδώ η ιστορία γίνεται υποκειμενική γιατί τα γεγονότα τα εξηγεί ο καθένας όπως θέλει).

Οι αντιθέσεις αυτές θα φέρουν τα πάνω κάτω, αφού μέσα στους κόλπους της αστικής επανάστασης, οι πιο ισχυροί θα επιβληθούν σε βάρος του λαού. Αρχικά η αριστερή πτέρυγα φάνηκε να επιβάλλει τη θέλησή της, διώχνοντας το Λαφαγιέτ (19/8/1792) που αναζητούσε συμβιβασμό, καταργώντας τη μοναρχία (21/9/1792) και οικοδομώντας πραγματικά μια επαναστατική κυβέρνηση Κοινής Σωτηρίας (2/6/1793). Ο Λουδοβίκος 16ος συνελήφθη και καταδικάστηκε από την Εθνοσυνέλευση σε θάνατο. Πέθανε στη Γκιλοτίνα (21/1/1793).
Η νέα κυβέρνηση ρύθμισε ακόμα μια φορά τα Εκκλησιαστικά πράγματα. Αυτή τη φορά ήταν πραγματικά ριζοσπαστική. Έκλεισαν όλες οι εκκλησίες και ο ναός της Παναγιάς των Παρισίων αφιερώθηκε στη λατρεία της Λογικής παίρνοντας το όνομα «Ναός του Ορθού Λόγου»!
Πολλοί ιερείς έπαψαν να είναι χριστιανοί, μεταξύ αυτών και ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Γκομπέλ Προτίμησαν να ασπαστούν φυσικές θρησκείες, ή ακόμα καλύτερα, τίποτα!
Οι επαναστατικές αυτές ιδέες που κυοφορήθηκαν χρόνια πριν την πολιτική επανάσταση, μετά από αυτή σάρωσαν ολόκληρη τη Γαλλία. Οι επαναστάτες καλώς ή κακώς απέδωσαν όλα τα κακά εκτός από τους φεουδάρχες και στους ιερείς, για τους οποίους έλεγαν ότι είχαν ένα και μοναδικό θεό: το Συμφέρον. Αυτό οι επαναστάτες ήταν διατεθειμένοι να πλήξουν ακέρια! Τότε ο επαναστατικός αποχριστιανισμός στη Γαλλία κορυφώθηκε ακόμα πιο πολύ.
Ο κλήρος ήταν, όπως είπαμε, η μια από τις δύο προνομιούχες τάξεις που τον αποτελούσαν τουλάχιστον 150.000 άτομα. Βέβαια ο ανώτερος κλήρος (επίσκοποι, αρχιεπίσκοποι, ηγούμενοι) ήταν αυτός που ζούσε εύπορα και όχι ο κατώτερος που είχε πενιχρές αποδοχές και ζούσε όπως ο φτωχός λαός. (Τώρα είμαι σίγουρος κάτι πρέπει να βάλατε στο νου. Κάποιο συσχετισμό θα τον κάνατε, δεν μπορεί!)
Τέσσερα χρόνια μετά την επανάσταση 20000 ιερείς πετούν τα ράσα τους. Από τους 1500 ιερείς του Παρισιού παραιτούνται οι 410. Από τους 85 συνταγματικούς επισκόπους της Ιεραρχίας, όπως γράφει ο Μινουά, οι 24 παραιτήθηκαν και οι 23 αποστάτησαν (Βλέπε «Ιστορία της Αθεΐας» εκδόσεις Νάρκισσος).
Ίσως κάτω από το φόβο των επαναστατών κάποιοι να συναινούσαν πιεστικά και καταναγκαστικά, όμως πολλοί υπέγραφαν δημόσια τη μεταμέλειά τους συστρατευόμενοι πια στον αγώνα για τον αποχριστιανισμό της Γαλλίας. Να μερικά κείμενα αντιπροσωπευτικά εκείνης της εποχής.
«Δηλώνω παρουσία του δήμου ότι αποτάσσομαι διαπαντός, δηλώνω επίσης ότι απαρνούμαι, αποκηρύσσω και απορρίπτω ως αναλήθεια, φαντασίωση και απάτη κάθε υποτιθέμενο χαρακτήρα και πάσα λειτουργία του ιερατικού σχήματος».
«Πολίτες, είμαι ιερέας επί έξι χρόνια, από μία μοίρα αδιανόητη, έγινα λειτουργός του ψεύδους… Δηλώνω επίσης ότι αποτάσσομαι την ιεροσύνη και εγκαταλείπω τον φανατικό στρατό του ευσεβούς τυράννου της Ρώμης, προκειμένου από δω και στο εξής να υπηρετώ την αλήθεια και μόνο, της οποίας επιθυμώ να καταστώ στρατιώτης και απόστολος».
«Πολίτες, σας κορόιδευα πολύ καιρό λέγοντάς σας πράγματα που ούτε εγώ ο ίδιος δεν τα πίστευα, αλλά δεν τολμούσα να σας πω την αλήθεια, γιατί ήμουν μόνος… Αποτάσσομαι, ζητώ συγνώμη επί γης, σκίζω τα ράσα μου και προσπέφτω στα γόνατα μπροστά στο λαό». (Και τα τρία κείμενα παραθέτει ο Ζωρζ Μινουά στην «Ιστορία της Αθεΐας» σελ. 556-557 ο.π.)
Ο αποχριστιανισμός στη Γαλλία μετά την επανάσταση έβγαλε ένα χρόνιο απωθημένο. Εκτόνωσε ένα μίσος που φώλιαζε αιώνες μέσα του και εξωτερικεύτηκε όταν ένιωσε τη δύναμή του, πιάνοντας σφιχτά το όπλο που έστρεφε ενάντια σε αυτούς που τον καταπίεζαν και τον εξευτέλιζαν σαν άνθρωπο!
Στις 17 Νοέμβρη του 1793 ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης Ανάχαρσις Κλόοτς στην ομιλία του απευθύνει πρόταση στο Σώμα να ανεγερθεί άγαλμα του Ζαν Μεσλιέρ μπροστά στο ναό του Ορθού Λόγου. Θεωρούσε τον ηρωικό παπά ευεργέτη της ανθρωπότητας, όπως και όλους τους πολέμιους της θρησκείας. (Όμως στη μνήμη εκείνου του έντιμου παπά, που με το έργο του είχε σπιλωθεί το παλαιό καθεστώς θα αναφερθούμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, σας το υπόσχομαι!)
Όπως είπαμε πιο πάνω εκείνοι οι αποχριστιανιστές δεν ήταν όλοι άθεοι. Κυρίως ήταν ντεϊστές που δέχονταν το φυσικό δίκαιο και τη λογική, όμως μέσα τους, σαν μια ανώτερη δύναμη, φώλιαζε ακόμα ένας θεός που δεν έλεγε να πεθάνει, φωνάζοντας, όπως θα έλεγε αργότερα ο δικός μας Καζαντζάκης, «Σώστε με»!
Αρχές του Δεκέμβρη του 1793 ψηφίστηκε το νέο ημερολόγιο, έτσι ώστε η τέταρτη του μήνα να ονομαστεί 14 Φριμέρ του 2ου χρόνου της επανάστασης. Ήταν η απαρχή ίδρυσης της νέας θρησκείας που δειλά-δειλά κτιζόταν πάνω στα ερείπια της παλιάς!
Όμως, ολοκληρωτικά, ποτέ δεν κτίστηκε. Τι έγινε;
Ε, όλα τώρα θα τα πούμε;
…σας καταλαβαίνω, καλοκαίρι είναι, ας αφήσουμε τα υπόλοιπα για την επόμενη ανάρτηση…