
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο Χρόνος είναι μια οντότητα σαν βέλος που συνεχώς κινείται απ’ το παρελθόν προς το μέλλον ή παρελθόν και μέλλον συνυπάρχουν και το παρόν σαν βέλος μπορεί να κινηθεί και προς τις δυο κατευθύνσεις;
Έχει λεχθεί ότι τον χρόνο τον αντιλαμβάνεται, ο καθένας, ανάλογα με το διανοητικό του επίπεδο.
Σάμπως και το διανοητικό επίπεδο του ανθρώπου δεν αλλάζει με το χρόνο;
Πριν καν εφευρεθούν τα ρολόγια, τον χρόνο τον μετρούσαν σε μέρες, που ήταν το διάστημα απ’ την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση.
Τώρα γιατί στη Βίβλο οι Εβραίοι και συνεπώς και οι Χριστιανοί, συνεχίζουν ακόμα να πιστεύουν στη διαίρεση της κοσμογονίας σε ημέρες... πριν ακόμα δημιουργηθεί η γη, ο ήλιος και ο ουρανός, είναι μια άλλη ιστορία!
Στην ιστορία των δυο τελευταίων χιλιετιών όμως έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα, όπου η εκκλησία αναλάμβανε τον άχαρο εκείνο ρόλο, να μας εξηγεί τον κόσμο με το κατέχον διανοητικό της επίπεδο!
Βάζοντας το μάτι τους γύρω απ’ την διόπτρα του Γαλιλαίου, περίμεναν να δουν τον δημιουργό των πάντων και με την απουσία του τελευταίου, άρχιζαν ν’ ακονίζουν τα μαχαίρια τους! Μόνο η φήμη του διάσημου αστρονόμου, τους εμπόδισε ν’ ανάψουν την πυρά και για τον ίδιο, ενώ για την αποκατάσταση της καταδικαστικής τους απόφασης, χρειάστηκαν πάνω από τριακόσια πενήντα χρόνια, ώστε να πεισθούν πια, ότι δεν γυρίζει ο ήλιος γύρω από την γη, αλλά η γη γύρω από τον ήλιο! Είναι φοβερό! Το 1992 ήταν το έτος που η παπική εκκλησία, ανακάλυψε το φακό που ξεχωρίζει την Ανοησία απ’ την Λογική, δηλώνοντας κυνικά ότι, «οι ιεροεξεταστές είχαν παραπλανηθεί απ’ τις λογοτεχνικές αναφορές της εποχής»! Και δεν ήταν ο μόνος, για τον οποίο, οι Ιερές Γραφές παραπλανούσαν. Ο Τζορντάνο Μπρούνο κάηκε ζωντανός, γιατί τόλμησε να σκεφτεί ότι η γη δεν πρέπει να είναι το μόνο ουράνιο σώμα που δημιούργησε ζωή. Την ίδια τύχη είχε κι ο θεολόγος-γιατρός Μιχαήλ Σερβέτους, λίγο πιο πριν, γιατί τόλμησε σαν επιστήμονας να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα, που φαίνεται δεν άρεσε στους Καλβινιστές. Ποιος όμως σήμερα αμφιβάλλει για την κυκλοφορία του αίματος απ’ την καρδιά στους πνεύμονες που υποστήριζε ο Σερβέτους; Ίσως αυτοί που και σήμερα αμφιβάλλουν ότι, οι άνδρες πρέπει να έχουν 23 πλευρά σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν 24, γιατί απ’ το πλευρό αυτό ο θεός δημιούργησε την Εύα!
Δεν αστειεύομαι αναγνώστη, θλίβομαι, οδύρομαι θα έλεγα καλλίτερα, γιατί πίσω απ’ αυτό που σήμερα προκαλεί το γέλιο κρύβεται άλλη μια καταδικαστική απόφαση της Ιερής Εξέτασης. Ο Ανδρέας Βεσάλιος, ιδρυτής της νεώτερης ανατομικής σήμερα, ήταν αυτός που τόλμησε να πει ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν 24 πλευρά, μια αλήθεια για την οποία η Αγία Γραφή ήταν αντίθετη. Καταδικάστηκε στην πυρά! Αλήθεια τι εύκολο να το λέμε... αν και ο ανατόμος την γλύτωσε, γιατί εξαντλημένος από πυρετό, πέθανε πριν ανάψει άλλη μια φωτιά. Θεία πρόνοια είπαν μερικοί...
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, ο Ισπανός Τωρκοεμάδας μόνο, υπέγραψε είκοσι χιλιάδες τέτοιες καταδικαστικές αποφάσεις και δεν ήταν ο μόνος.
Έτσι γράφτηκε η Ιστορία και δημιουργήθηκε ο Πολιτισμός μας! Για αιώνες μας κυβερνούσαν επιτήδειοι τσαρλατάνοι...
«Ο τσαρλατανισμός γεννήθηκε την μέρα που ο πρώτος κατεργάρης, συνάντησε τον πρώτο βλάκα», έλεγε ο Βολτέρος, «...από τότε οι κατεργάρηδες πολλαπλασιάστηκαν...»
Στην ουσία αυτό είναι και το θέμα μας: να φωτίσουμε τα σκοτεινά εκείνα σημεία της ιστορίας, που σκόπιμα μας απέκρυψαν ή μας τα έκαναν γνωστά με τέτοιο τρόπο, ώστε βιαστικά να προσπεράσουμε.
Είναι μια θλιβερή ιστορία, η ιστορία των δυο τελευταίων χιλιετιών.
Με πρόφαση το ταξίδι του χρόνου στην δική μας ιστορία, θα φωτίσουμε τις σκοτεινές στιγμές του μεσαίωνα, ανακαλύπτοντας όλη εκείνη τη κτηνωδία της ανθρώπινης ψυχής, που με πρόσχημα τη σωτηρία της, καταδυνάστευαν τον άνθρωπο, συσκοτίζοντας τη ζωή του με δουλική υποταγή. Αλυσόδεσαν τη σκέψη του με αλυσίδες πίστης, κατακαίγοντας εκείνους που τόλμησαν να σκορπίσουν τη μυστικιστική ομίχλη, που εμπόδιζε τον άνθρωπο να γνωρίσει το Ωραίο και το Αληθινό.
Η μηχανή του χρόνου λοιπόν είναι μια σκόπιμη πρόφαση, προκειμένου να προσεγγίσουμε την σκοτεινή εκείνη εποχή. Φυσικά και η «αναγεννησιακή» απ’ τον μαύρο μεσαίωνα, εκείνη εποχή, σκόπιμα επιλέχθηκε, ώστε συγκρινόμενη με τη δύση του 20ου αιώνα, δείξει ότι δυστυχώς η σκοτεινοί γύροι του μυαλού μας, παραμένουν μυστικοπαθείς και σκοτεινοί, βίαιοι και απάνθρωποι όπως τότε... Δυστυχώς ο άνθρωπος ζει ακόμα το σκοτάδι που προηγείται της αυγής.
Η αυγή όμως δεν θα αργήσει να φανεί...
Περιγράφοντας αυτήν την ουτοπική ίσως μηχανή του χρόνου, οι σελίδες θα γεμίσουν γκραβιτόνια, ταχυόνια και κάθε λογής παράξενα στοιχειώδη σωματίδια και θεωρίες, όπου ο παρατηρητής είναι μέρος του πειράματος, αμφισβητώντας την αιτιότητα και παραβιάζοντας τη ροή του χρόνου. Στο σημείο αυτό θα βρεθούμε στο μέλλον.
Η φαντασία, παίζοντας δεσπόζουσα το ρόλο της, όχι μόνο στη δική μας ιστορία αλλά και στην ιστορία των φυσικών επιστημών, ανάγκασε τους επιστήμονες να θέσουν τα πιο τολμηρά επιχειρήματα, γεννώντας παράλληλα και τολμηρές θεωρίες: Κβαντική λογική, θεωρία του Χάους, της Σχετικότητας, του Ενιαίου πεδίου και άλλες που τολμηροί επιστήμονες πριν λίγα χρόνια δεν θα τολμούσαν καν να σκεφτούν.
Παράλληλα η απόπειρα σχοινοβασίας πάνω στο τεντωμένο σχοινί της επιστημονικής φαντασίας με ανάγκασε να δημιουργήσω ακόμα τολμηρότερες θεωρίες και κατασκευάσματα όπως το πείραμα Ψυτρονιστικότητας, τεχνικές μεταλλάξεων και εμπειρίες Συγχρονιστικότητας, δίνοντας μελλοντολογικό χρώμα στην ιστορία μας, αναγκάζοντάς μας να ρίξουμε άλλη μια ματιά προς τα μπροστά αυτή τη φορά. Μόνο που αυτή τη φορά θα προέρχεται από έναν άνθρωπο του μέλλοντος που με κείνη την κριτική ματιά του 2954, θα δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη να ταξιδέψει όχι μόνο με τα μάτια του αλλά και με το εξελιγμένο κατά μια χιλιετηρίδα πνεύμα του, όπου η δεισιδαιμονία είναι ακατανόητη λογική, το δε «καλό» και η «προσφορά» με σκοπό την ανταμοιβή, χείριστη υποκρισία.
Ο αναγνώστης έτσι βρίσκεται στο επίκεντρο δυο κόσμων, δυο κοσμοθεωριών θα έλεγα καλύτερα, που ο καθένας τον διεκδικεί. Ο ένας το σπρώχνει στο σκοτάδι και ο άλλος τον εκτοξεύει στ’ άστρα εκεί που το φως, ελεύθερα, ταξιδεύει με την ιλιγγιώδη ταχύτητά του.
Ο αναγνώστης γίνεται ο ίδιος πείραμα, αφού συμμετέχει κάθε στιγμή στο ρου της ιστορίας. Προβληματισμοί, ερωτήματα που ζητούν απάντηση, καλείται να δώσει αβίαστα ο ίδιος.
Πρόκληση! Στέκεται εκεί, στη μέση, σαν το θεό Ιανό, που με πόνο αντέχει το παρελθόν και με αισιοδοξία βλέπει το μέλλον.