1 Μαρ 2011

Οι νοθείες και ο Ευσέβιος

ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν αποτρέπω κανέναν να δημοσιεύσει την ανάρτηση αυτή παρά μονάχα εκείνους που φιλοδοξούν να την παρουσιάσουν σαν δική τους. Το άρθρο αυτό προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων γι αυτό όποιος επιθυμεί να τo αναδημοσιεύσει πρέπει πρώτα-πρώτα να σημειώσει την πηγή, δηλαδή συγγραφέα, τίτλο βιβλίου και εκδοτικό οίκο. Αυτοί είναι οι δεοντολογικοί όροι της αναδημοσίευσης. Αν πάλι δημοσιευτούν και οι εικόνες, πρέπει να αναφερθεί και ο διαδικτυακός τόπος του blog.



ΠΗΓH: Απόστολος Λυμπερίδης
"ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ"
Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ





Όσον αφορά τις νοθείες και παρεμβολές θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που φοβάται τόσο πολύ το θεό, να μπορούσε με ψέμα να παραχαράξει την ιστορία; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι απλή και σύντομη. Αν σκεφτεί κανείς τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στο όνομα του Χριστιανισμού, το ψέμα δεν είναι παρά ένα πλημμέλημα με μικρή βαρύτητα. Για τον αγνό και ρομαντικό χριστιανό, που πραγματικά έχει την αίσθηση ότι προσφέρει, έχω μία απάντηση. Η ψυχολογία που οπλίζει το χέρι να νοθέψει ή να παρεμβάλει ένα κείμενο προέρχεται από μία εσωτερική φωνή που πνίγεται μέσα στην πίστη. Είναι αποτέλεσμα προσφοράς και αφοσίωσης που ο πιστός εξευμενίζοντας το θεό του θεωρεί έτσι ότι προσφέρει θεάρεστο έργο. Φαίνεται να λέει «αποκαθιστώ ό,τι στραβά έχει διατυπωθεί» και όχι «παρεμβάλω όπου μου αρέσει». Διαφορετικά, θα έπρεπε και ο Αλέξανδρος ο Μύνδιος να πλαστογραφηθεί, από κάποιο χριστιανό, χώνοντας ανάμεσα στα θαυμαστά του φαινόμενα και κανένα αστέρι φωτεινό ή έστω μία αναφορά στο Φίλωνα της Αλεξάνδρειας πως τάχατες είχε ακουστά για κάποιον Ιησού. Δε συνέβη όμως τίποτα τέτοιο. Οι πρώτοι χριστιανοί επενέβησαν κυρίως μόνον εκεί που θεώρησαν αναγκαίο να επέμβουν και πάλι, όχι για να διαστρεβλώσουν με δόλο, αλλά για να αποκαταστήσουν την ιστορία έτσι όπως πίστευαν ότι έπρεπε να είχε γραφτεί.(1) Η βαθιά τους πίστη ευθύνεται για την πώρωση αυτή. Είναι μια αυτοϋπερβατική ανάγκη που την επιβάλει η αφοσίωση στο θεό, σαν άμυνα ενάντια στους αντιπάλους που αντιμάχονται τις θέσεις τους. Είναι «μια υπέρβαση του εγώ μέσω μιας κακοτοποθετημένης αφοσίωσης» όπως θα έλεγε και ο Καίσλερ.(2)
 
Η εκκλησιαστική ιστορία του Ευσέβιου ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία που γράφτηκε από χέρι χριστιανού για να απαθανατίσει τα πριν από αυτόν γεγονότα που σημάδεψαν την κοσμοϊστορική του εποχή, την εποχή που ο Χριστιανισμός κατέστη επίσημη θρησκεία της μεγάλης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η εποχή του ήταν ορόσημο, όχι μόνο για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν έκτοτε την ανθρωπότητα, αλλά και ορόσημο ιστορικό για το χριστιανισμό. Η ιστορία του χρησιμοποιείται και από αυτούς που δέχονται το χριστιανισμό και από αυτούς που τον καταπολεμούν. Λες και το διαισθάνθηκε αυτό, ότι έτσι θα γινόταν, ο μεγάλος για τους χριστιανούς ιστορικός, συνέλεξε άφθονο υλικό, ακόμα και από διαδόσεις, στηρίζοντας τη γραμμή που καθιέρωσαν οι χριστιανοί απολογητές της εποχής του, αν και αργότερα θα διαφοροποιηθεί και ο ίδιος.(3) Αρχικά οπαδός του Ωριγένη, δε στηρίχθηκε εξ’ ολοκλήρου μόνο σε αυτόν. Κυρίως στηρίχτηκε στον Ιώσηπο γιατί ήξερε ότι η γνώμη ενός ιστορικού του πρώτου αιώνα, που έζησε ακριβώς στον τόπο όπου έζησε και περπάτησε ο Ιησούς είχε μεγαλύτερη βαρύτητα. Για αυτό προσπαθεί να τον χρησιμοποιήσει σαν στήριγμα, κάνοντας συνεχείς αναφορές σε αυτόν. Ο Ευσέβιος επιθυμούσε να στηρίξει τις απόψεις του προκειμένου να αντιμετωπίσει την πολεμική που εμφανίστηκε ανάμεσα σε χριστιανούς και τους θύραθεν φιλοσόφους.

Όμως η ιστορία δε στηρίζεται ούτε θεόπνευστα ούτε με διαδόσεις που μυρίζουν νοθεία και παραχάραξη. Η απολογητική του Ευσέβιου μπορεί να του προσδίδει αίγλη και πειστικότητα έναντι των άλλων απολογητών, όμως αυτό συμβαίνει επειδή το αποτέλεσμα υποτίθεται πως συνάγεται από το ιστορικό γεγονός και όχι από τη θεοπνευστία και την έμπνευση. Όταν όμως το ιστορικό γεγονός στηρίζεται στη διάδοση θεωρώντας ότι, μία συνάντηση του Πέτρου με το Φίλωνα τον Αλεξανδρέα στη Ρώμη δε θα ήταν απίθανη(4) ή η δημοσίευση μεταφρασμένων επιστολών που υποτίθεται ότι ανταλλάχτηκαν μεταξύ του Άβγαρου βασιλιά της Έδεσσας και του Ιησού,(5) χωρίς μια στοιχειώδη έρευνα για τη γνησιότητα των επιστολών και διασταυρώνοντας στοιχεία, αυτό δε λέγεται ιστορία. Αποφεύγοντας και πάλι να αναφερθώ στα φαινόμενα δραματοποίησης της ιστορίας που πηγάζουν από τη μη ορθολογική χρήση των στοιχείων και την υποκειμενική αντίληψη του γράφοντος, πρέπει και πάλι να παραπέμψω τον αναγνώστη σε δοκίμια περί της αντικειμενικής καταγραφής της ιστορίας, προκειμένου να γίνει σαφές πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε και να διασταυρώνουμε τα ιστορικά στοιχεία, αποφεύγοντας τα σκουπίδια που διαστρεβλώνουν και παραχαράζουν την ιστορία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 Φαινόμενα αισχρής διαστρέβλωσης υπήρξαν και μάλιστα όχι λίγα, όμως αυτό έγινε αργότερα, όταν με απάτες ολκής μόνο μπορούσε κανείς να εκτρέψει το ποτάμι του ψεύδους που ξεχείλιζε από παντού. Τέτοια φαινόμενα που εμφανίζονται ακόμα και στις μέρες μας θα τα συζητήσουμε πιο κάτω σε ειδικό κεφάλαιο.
2 Ο Καίσλερ χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό αυτό για τους πιστούς που στο τυπικό της θυσίας άγγιξαν ακόμα και το έγκλημα, για τη δόξα του Θεού. Βλέπε «Ένα Φάντασμα στη Μηχανή» εκδόσεις Χατζηνικολή σελ.179.
3 Διαφοροποιήθηκε μάλιστα σε μία θέση θεμελιώδη για το χριστιανισμό, της τριαδολογίας, υπερασπίζοντας αρειανικές θέσεις! Η υποκρισία του ιερατείου όμως είχε συμφέρον να κάνει τα στραβά μάτια, προκειμένου να σώσει το έργο του Ευσέβιου, που τόσο πολύ βόλευε, από το να το κάψει, αφορίζοντας και τον ίδιο, όπως έκανε με άλλους αιρετικούς.
4 «Λέγεται ότι επί Κλαύδιου (ο Φίλων) συνομίλησε με τον Πέτρο στη Ρώμη, κηρύττοντας τότε στους εκεί κατοίκους»! «Εκκλησιαστική Ιστορία» Β΄ 47,1. Τέτοιες αυθαίρετες γνώμες, όταν γίνονται ιστορία, οδηγούν σε στρέβλωση όλο το εποικοδόμημα.
5 «Η σχετική με το Θαδαίο διήγηση έχει ως εξής…» γράφει ο περίφημος Ευσέβιος. Στη συνέχεια εκθέτει την επιστολή του Άβγαρου βασιλιά προς τον Ιησού που τον καλεί να πάει στην Έδεσσα να τον θεραπεύσει. Ο Ιησούς με επιστολή απάντηση τον διαβεβαιώνει ότι λόγω της… ανάληψης δεν προλαβαίνει… αλλά μετά από αυτήν, θα του στείλει το Θαδαίο να τον θεραπεύσει! «Εκκλησιαστική Ιστορία» Α΄ 13,1-22.


Μην ξεχάσετε την Τετάρτη 16 Μάρτη, το τελευταίο μέρος της έρευνας
«Ανύπαρκτος ο Ιησούς από την ιστοριογραφία του 1ου αιώνα»

21 σχόλια:

Dyer είπε...

Η τελευταία σημείωση είναι όλα τα λεφτά!
Ας εξαιρέσουμε τον hiteck διακτινισμό, για μαγικά χαλιά δεν είχε ακούσει τίποτα ο Ευσέβιος;
Έστω κανένα ιπτάμενο άλογο δεν βρέθηκε να τον παει Έδεσσα και να τον φέρει αυθημερόν;
Σήμερα και το αεροπλάνο της γραμμής να πάρεις, πας και έρχεσαι Ιερουσαλήμ Έδεσσα για πλάκα. Δεν συζητάμε αν έχεις και κανένα Learjet! Μάλλον επειδή δεν ηταν εβραίος δεν γούσταρε να τον θεραπεύσει!
Καλό μήνα φίλε Άθεε.

nicolaos demonicos είπε...

«Πρόκειται για τον Siddhartha Guthama (Buddha), που πέθανε 500 χρόνια προ της γεννήσεως του Ιησού της Μαριάμ του Γιαχβέ».
Αυτό έγραψα, αλλά φαίνεται ο θεός έβαλε το χέρι του και λογόκρινε και έτσι δεν εμφανίστηκαν οι λατ. χαρακτήρες στο κείμενο.
Επί του προκειμένου τώρα, ναι μεν φαίνεται ότι ο Ευσέβιος σεβόταν εαυτόν ώστε να μην εξευτελιστή χάριν των γνωστών ηλιθιωτάτων, πλην είχε και αυτός τα όριά του, όσον αφορά στο πόση έρευνα μπορεί να αντέξη ένας εγκλωβισμένος εγκέφαλος.

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

οι θρησκείες δημιουργήθηκαν για λόγους πολλούς. ένας από αυτούς, η παραχάραξη και η χειραγώγηση της ιστορίας...

ένας άλλος ο εγκλωβισμός της σκέψης, η μετατροπή του ανθρώπου σε φοβισμένο πιόνι που δε ρωτά, δεν αναζητά, δεν ανατρέπει, δεν θέλει και δεν διεκδικεί, δεν ζει τελικά, παρά μονάχα φοβάται για αιώνιο μέλλον του στην... κόλαση!

και να, λοιπόν, που η θρησκεία είναι ένα τρομοκρατικό καθεστώς, που καμιά άλλη τρομοκρατική οργάνωση δεν την φτάνει στην καταστροφική της δράση: τον σκοταδισμό…

καλό σου βράδυ!

Άθεος είπε...

Μέχρι τις 13 του μήνα που θα επιστρέψω από κει που πήγα διακοπές υπομονή, θα σας έχω στο νου μου!

Ανώνυμος είπε...

σε ανάμνηση του διαλόγου μας, σου στέλνω αυτό:
http://www.ramnousia.com/2010/04/h.html
που αποδεικνύει πως ό,τι μας περιβάλλει είναι καθαρή ενέργεια.
όπως λοιπόν σε άκουσα και μελέτησα το βιβλίο, "η κρίσημη καμπή",
θα σου συστήσω να διαβάσεις:
Αρχαία φιλοσοφία, μυστήρια και μαγεία
(βασισμένο σε έρευνα με πλούσια βιβλιογραφία) και το:
Αρχαιοελληνική σκέψη και δυτικός πολιτισμός
του Kingsley Peter
αν δίνεις τη δυνατότητα στον εαυτό σου να βλέπει τα θέματα σφαιρικά και όχι μονόπλευρα (δογματικά) ίσως σε βοηθήσουν, όπως ο Κάπρα βοήθησε εμένα.
να είσαι πάντα καλά
υγ.1 σου το στέλνω σε αυτή την παλιά αναρτηση για να μην μου πεις πως το έκανα για δική μου δημοσιότητα.
υγ.2 συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω άρθρο σου. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω πως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αν σκεφθείς πως την παιδείας την καταστρέφει με στρατηγικές κίνησης το μέλος της λέσχης Μπ;iλντεμπεργκ, που έχει αναλάβει το υπουργείο.

penestas είπε...

Αθεε καλημερα να περνας καλα εκει που βρισκεσαι εσυ και η παρεα σου
Περι στρατευμενων ιστορικων ο λογος
Βρηθει απο τετια λουλουδια ο μπαχτσες Αναμεσα τους και ο Ευσεβιος. Δεν εκαμε τιποτα περισοτερο παρα μονο αυτο που του υπεβαλε ο θρησκευτικος φανατισμος και δογματισμος του
Παραδηγμα σε ορισμενες ιστοριες
της επαναστασης του 1821 (που
δυστηχως δηδασκονται ακομα στα
σχολεια μας) ο μεγαλος πολεμιος και αφοριστης της επαναστασης πατριαρχης Γρηγοριος μετατραπηκε
σε επαναστατη και εθνομαρτηρα
Το ιδιο ο κιοτης σιναμα και φιλοτομαριστης δεσποτης παλαιων
πατρων Γερμανος μας προεκηψε
....φλαμπουριαρης
ΠΕΝΕΣΤΑΣ 9-3-11

55fm είπε...

Σου κρατάω μούτρα από ζήλεια,επειδή ταξιδεύεις συχνά και δεν σχολιάζω!Αμαρτάνω;

zoyzoy είπε...

Η παραχάραξη και η διαστρέβλωση των αρχαίων κειμένων πράγματι είναι πλημμελήματα μπροστά στα εγκλήματα που διέπραξαν οι χριστιανοί για την εξάπλωση της θρησκείας και πολύ περισσότερο για τον αφανισμό της Ελληνικής φιλοσοφίας.

Είναι φοβερό να τρώγονται σαν όρνεα πάνω από το χρήμα και την εξουσία αντιπρόσωποι της μιας ή άλλης εκκλησίας!
Να χωρίζουν για αυτά τα ιδανικά λαούς,δήμους ακόμα και οικογένειες οι ίδιοι κληρικοί.

Καλή Σαρακοστή:))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ θα επαινέσω απλά το κείμενο. Πολύ καλό. Εξαίρετο.

SkyclaD είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου δάσκαλε! Και να σκεφτείς οτι μέχρι και σήμερα υπάρχουν ιστορικοί οι οποίοι γράφουν βιβλία για την εποχή εκείνη και χρησιμοποιούν ως πηγές εκκλησιαστικούς ιστορικούς όπως ο Ευσέβιος και απορρίπτουν άλλους όπως ο Ζώσιμος ή ο Αμμιανός Μαρκελλινός, ώς ανακριβείς... μα φυσικά αφού ότι γράφει και λέει ένας καλός χριστιανός είναι πάντα αλήθεια και δεν χρειάζεται απόδειξη για αυτό... και έτσι φθάσαμε να δοξάζονται εγκληματίες όπως ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος, ο Κύριλλος Αλεξανδρείας και να λησμονούνται προσωπικότητες όπως ο Ιουλιανός κ.α.

Άθεος είπε...

Καλά, Dyer, αυτό το ευαγγέλιο βρίσκεται στην κορυφή του ψεύδους και της απάτης.
Θα έπρεπε να ντρέπονται και να το αναφέρουν. Είναι ανέκδοτο, μιλάμε για πολύ γέλιο!

Ndemonicos, οι εγκλωβισμένοι και χαμένοι εγκέφαλοι που έχουν κάψει φλάντζες από την άγνοια και την οπισθοδρομικότητα δεν έχουν όρια στην βλακεία και το ψεύδος. Συνήθως έχω ενδοιασμούς αν μιλώ σκληρά, αλλά για το πιο πάνω ευαγγέλιο δεν έχω κανέναν!

ΛΥΧΝΕ ΚΑΙΟΜΕΝΕ η παραχάραξη της ιστορίας γίνεται για να χειραγωγείται η αλήθεια και κατά πώς βολεύει τους κατεργάρηδες που εμπορεύονται την απάτη!
Όλα αυτά τα «δεν» που έβαλες στη σειρά δείχνουν τον «μηδενισμό της ζωής». Και να σκεφτεί κανείς, αυτοί κάνουν λόγο για την… αληθινή ζωή, αλλά… μετά θάνατον, χε χε χε!!!
«Αυτοαναίρεσις» όπως λέτε εσείς οι ποιητές!

Parmenidis επισκέφτηκα τον χώρο που μου υπέδειξες και μάλιστα σχολίασα. Χωρίς τον επιστημονικό υλισμό, δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί κάποιος να αναφερθεί, σε κάτι, επιστημονικά.
Όμως, αν και μαγεία μελέτησα αρκετά στα νεανικά μου χρόνια, όταν μιλάμε επιστημονικά, πού κολλά αυτή;
Όσο για τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, ρίξε μια ματιά στις αναρτήσεις περί αλλοτρίωσης. Θα βρεις ενδιαφέροντα πράγματα.

Φίλε μου penesta αυτοί που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους αφελείς κατεργάζονται κάθε απάτη. Αρχίζουν από το ψεύδος και φτάνουν μέχρι το έγκλημα, όπως τα λουλούδια που ανέφερες!

53fm, ναι! είσαι μια αμαρτωλή, γιατί δεν αφήνεις κανέναν να αγιάσει και ζηλιάρα σαν τον Γιαχβέ, που ζήλευε τους άλλους θεούς, γιατί δεν μπορούσε να γευτεί την τσίκνα που τους τύλιγε!

Με εκπλήττεις zoyzoy!
Τελευταία, κάνεις κάτι σχόλια, που θα τα ζήλευαν και οι άθρησκοι!
Ποια;
Εσύ, η zoyzoy!!!
Εύγε, καλή μου συμblogger!!!
Άντε, καλή Σαρακοστή, μέχρι την ανάσταση του Άδωνη!

Ευχαριστώ «κριτικέ» δείμε του πολίτη.
Χαίρομαι να σε έχω συντροφιά σε κάθε ανάρτηση!

SkyclaD υπάρχουν ιστορικοί, τελείως ανιστόριτοι. Δεν έχουν ανοίξει ποτέ ιστορία και επιχειρούν να μας εξιστορήσουν την απάτη από την παιδική μας ηλικία.
Αμ, αν δεν το κάνουν από τότε που ο νους είναι ακόμα παρθένος και αδούλευτος, πότε θα το κάνανε; Έτσι γερνάνε μ’ αυτά που μαθαίνουν από παιδιά. Μόνο στον Άγιο Βασίλη σταματάνε να πιστεύουν, λες και οι θεοί, οι νεράιδες και τα φαντάσματα υπάρχουν και τους κυριεύουν!

zoyzoy είπε...

Δεν ξέρεις την παροιμία που λέει μ'οποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις
Διάβασα το κεφάλαιο με τα εγκλήματα και τα πήρα "άγρια"!

Καλέ ποιανού Αδωνη:))

Καλώς μας ήρθες!

Άθεος είπε...

Καλέ, όχι εκείνου του χριστιανού βουλευτή που φωνάζει για τη ρωμιοσύνη…
Του Άδωνη του όμορφου που τον αγάπησε η Αφροδίτη ντε… και αργότερα οι εβραίοι στη Μέση Ανατολή είπαν και τον δικό τους θεό «Αδωνάι»!
Για κτύπα «Αδωνάι» στο google να μην τα λέω όλα εγώ και γίνομαι κακός στους αφελείς!

Κεφάλαιο με εγκλήματα;
Ποιο καλέ να ξεχωρίσω;
Όλα με εγκλήματα είναι!

Καλώς σας βρήκα. Παραλίγο να αποκλειστώ στο μακρινό νησί.
Τι τραβάτε κι εσείς οι νησιώτες και μαζί σας κι εμείς… Και μετά σου λένε γιατί δεν γίνεται η αποκέντρωση!

Κώστας είπε...

@zoyzoy

Κι αν στην αναζήτηση βάλεις και τη λέξη ''Επιτάφιος'' θα εκπλαγείς ακόμα περισσότερο...

Άθεος είπε...

Όπα, καλώς τον!
Κάτι μου έλεγε ότι ινκόγκνιτο παρακολουθείς!
Η έκπληξη, κατά τη γνώμη μου, έρχεται όταν δίπλα στην λέξη αδωνάι βάλουμε και τα ψήγματα ορθοδοξίας, έτσι ώστε να αφήσουμε να μιλήσουν οι ίδιοι!
Τυχαίο;
Δεν νομίζω!

Κώστας είπε...

Μα πάντα σε διαβάζω, αγαπητέ φίλε, Άθεε! Αυτό τουλάχιστον δεν άλλαξε! :-)

Άθεος είπε...

Αμοιβαία τα αισθήματα Κώστα μου!

Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας είπε...

Γοητεύει η εμπεριστατωμένη έρευνα πάνω σε δόγματα που αυθαίρετα μας προέβαλαν ως αλήθειες.

Καλή συνέχεια με την αξίνα των ανακαλύψεων να μη διστάσει να φτάσει ως το κόκκαλο των ανατροπών.

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για την γενναία σας προτροπή!
Με τέτοιους άξιους προέδρους είναι σίγουρο ότι ο σύλλογός σας θα πάει καλύτερα και από τις αναμενόμενες προβλέψεις!

zoyzoy είπε...

"Το πρόσωπο του Σκοταδισμού" είναι ότι σκληρότερο έχω διαβάσει μέχρι τώρα αν πάρεις και τις σημειώσεις θέλεις ένα davor 5 για να'ρθεις στα ίσια σου!
Ελπίζω πιο κάτω να'ναι πιο ήπιο το θέμα:))

Κώστας Με το "επιτάφιος" με βγάζει τελείως εκτός θέματος!

Άθεος είπε...

Μπράβο θηρίο, έφτασες τις 400 σελίδες βλέπω. Πράγματι αυτό το κεφάλαιο είναι πολύ σκληρό, σαν το πραγματικό πρόσωπο του χριστιανισμού. Μπήκες όμως τώρα στο θέμα και τα κείμενα είναι πιο απολαυστικά και απαλλαγμένα από πολλά ονόματα. Όχι πληροφορίες. Αυτές μέχρι την τελευταία σελίδα σε κατακλύζουν. Χαίρομαι, ακόμα και για το davor, αυτό σημαίνει ότι το κείμενο είναι ξεσηκωτικό!
Αναστατώσου για να μάθεις!
Και γω το ίδιο θα έλεγα για τον «επιτάφιο» γι αυτό επικεντρώθηκα στη λέξη «αδωνάι» μέσω των απόψεων της ορθοδοξίας, εκτός κι αν ο Κώστα είχε κάτι άλλο στο νου.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5