21 Φεβ 2022

Τα κριτήρια πιστών, αγυρτών και συνωμοσιολόγων έχουν τις ίδιες πάντα ρίζες.

Ο άνθρωπος πάντα αναζητούσε την αλήθεια, αναζητώντας στην καθημερινότητά του τις αιτίες κάθε φαινομένου. Δεν είναι παράξενο που αυτό το έκανε από την προϊστορική περίοδο ακόμα, μέσω της σύνδεσης του αιτίου και του αποτελέσματος. Όμως η άγνοια των φυσικών νόμων και νομοτελειών της φύσης δεν του επέτρεπαν να αναζητήσει τις φυσικές αιτίες των φαινομένων που αναζητούσε. Έτσι συνέδεε τα φαινόμενα αυτά με ανύπαρκτες αιτίες ή με ιδέες που αυθαίρετα υιοθετούσε συνδέοντας γεγονότα με ό,τι γεννούσε στο κεφάλι του. Έτσι γεννήθηκε ο ιδεαλισμός και πρώτα - πρώτα ο ανιμισμός του. Ακολούθησε ο ανθρωπομορφισμός και η ειδωλολατρία του δίνοντας ψυχή ακόμα και στα αντικείμενα. Το αίτιο, σαν κινητήρια δύναμη είχε υπερφυσική και υπεράνθρωπη προέλευση. Για αυτό έπρεπε να εξευμενιστεί με τελετουργικά μέσα ώστε να κατευθυνθεί προς έναν σκοπό. Έτσι γεννήθηκαν οι υπερφυσικές δυνάμεις και η μαγεία. Οι πρωτόγονοι εκείνοι ιδεαλιστές γεννούσαν ιδέες που τις συνέδεαν με τα φαινόμενα του κόσμου, ενώ το τελετουργικό που επινοούσαν απέβλεπε στην πρόκληση των επιθυμητών αποτελεσμάτων ή στην αποφυγή άλλων που κατευθυνόταν εναντίον του από τους θεούς που τον εκδικιόταν όταν παρέβαινε τους ηθικούς νόμους που θέσπιζε η μικρή κοινωνία της ομάδας. Έτσι γεννήθηκαν και οι θρησκείες. Οι τελευταίες όσο και να άλλαζαν, ο τρόπος επικοινωνίας με το Πνεύμα και το Θεό ήταν πάντα ο ίδιος, μέσω τελετουργιών, επικλήσεων και προσευχών. Ο χριστιανισμός θέλοντας να αποκόψει τις ρίζες του από την μαγική επίκληση των ειδωλολατρών θεώρησε ότι μαγικές επικλήσεις γίνονται μόνο από εκείνους που επικαλούνται Δαίμονες, Πνεύματα και Στοιχειά! Οτιδήποτε όμως που εκλαμβάνεται σαν ιδέα, όταν επικαλείται η πράξη συγκαταλέγεται στην μαγεία. Μόνο το επιστημονικό πείραμα διαφοροποιείται από τέτοιες τελετουργίες, επειδή το αντικείμενό του είναι πάντα υλικό και πραγματικό που δεν το αντιλαμβάνεται κανείς σαν ιδέα, αλλά με τις αισθήσεις του και τα επιστημονικά όργανα που επιβεβαιώνουν τους φυσικούς νόμους και τα φαινόμενα του πραγματικού κόσμου.    

Η μάθηση, η αναζήτηση των φυσικών νόμων και η κριτική αξιολόγηση γεννήθηκαν μόλις στις μέρες μας, αφού ο άνθρωπος κατάφερε με επιστημονικό τρόπο να παρατηρήσει τη φύση, να εξάγει τους νόμους που με το πείραμα επιβεβαιώνει και διαψεύδει απάτες και λανθασμένους νόμους ώστε να προχωρά όλο και σε τελειότερες μεθόδους επιβεβαιώνοντας νόμους και θεωρίες.

Το κριτήριο να ερμηνεύουμε τον κόσμο μας σωστά, πραγματικά, υλιστικά δηλαδή, έτσι όπως είναι και όχι όπως θέλουμε εμείς να τον βλέπουμε, γιατί βολεύει τις φιλοσοφικές μας απαιτήσεις, επιβεβαιώνει τον υλιστικό τρόπο αντίληψης έναντι της πίστης της οποίας τα αποτελέσματα ούτε αποδεικνύονται ούτε διαψεύδονται. Ακόμα και σήμερα οι πιστοί αδυνατούν να βγάλουν συμπεράσματα επιστημονικά, καταφεύγοντας στον ιδεαλισμό, όταν από παιδιά διαμορφώθηκαν με τέτοια κριτική σκέψη καθοδηγούμενα από γονείς, δασκάλους και Εκκλησία. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει και οφείλουμε να γνωρίζουμε καλά αυτό που πρόκειται να πιστέψουμε, και όχι να πιστεύουμε χωρίς κρίση ή για να το γνωρίσουμε καλύτερα αφού μας γίνει άποψη. Τούτη την αντιστροφή με επιμέλεια το Σύστημα επιδιώκει: «πίστεψε για να γνωρίσεις καλύτερα το θεό» ενώ θα έπρεπε να απαιτεί «Πριν πιστέψεις κάτι, προσπάθησε όχι μόνο να το γνωρίσεις και να το καταλάβεις, αλλά να μπορείς και να αποδείξεις την ύπαρξή του, ότι υφίσταται δηλαδή, ότι είναι πραγματικό και όχι μια ιδέα που γεννήθηκε στο κεφάλι, όπως δίδασκε ο ιδεαλιστής Πλάτων. Αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα, ανάμεσα στους υλιστές και ιδεαλιστές φιλοσόφους. «Από το τίποτα, τίποτα δεν γεννιέται» έλεγε ο Δημόκριτος. Από μια συγκεκριμένη αιτία λοιπόν έπεται πάντα και ένα ανάλογο αποτέλεσμα (φαινόμενο), η γνώση του οποίου, αν είναι επιστημονική, καθορίζει και την αιτία που το προκάλεσε. Διαφορετική αιτία θα προκαλέσει διαφορετικό αποτέλεσμα. Έτσι αργότερα σύμφωνα με τον Νεύτωνα θα γίνει κατανοητό γιατί όμοια φαινόμενα έχουν πάντα τις ίδιες αιτίες και ίδια αιτίες οδηγούν πάντα στα ίδια αποτελέσματα! Τούτο εξάγεται από το πείραμα ή την εμπειρία της καθημερινής ζωής, όπως ακριβώς ένα μήλο που πέφτει πάντα κάτω από την μηλιά, κάθετα σύμφωνα με τους νόμους της βαρύτητας και όχι μιας θεϊκής βούλησης.

Ένας πιστός όμως θα εξηγήσει πάντα ένα φαινόμενο όχι μόνο σύμφωνα με την αντίληψή του, αλλά και σύμφωνα με την πίστη του. Έτσι όλα αποδίδονται σε μια αιτία, στο θεό, δίνοντας βολικές απαντήσεις για την ύπαρξη υπερφυσικών δυνάμεων, των θαυμάτων των προφητειών ή ό,τι βολεύει τον καθέναν. Ποτέ όμως δεν μπαίνει στην διαδικασία του πειράματος για να επιβεβαιώσει τη γνώμη του. Έτσι, όταν σώζεται ο ασθενής, τον σώζει ο θεός και όταν πεθάνει, τον παίρνει ο ίδιος γιατί τον αγαπούσε! Τέτοιες απλοϊκές εξηγήσεις βρίθουν ανάμεσα στους πιστούς που πίστεψαν αυτό που έπρεπε από την αρχή να εξερευνήσουν με επιστημονικό κριτήριο. Παράλληλα, για τους πιο σκεπτικιστές έχουν έτοιμη την εξήγηση: «Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου»! Η αλλοτρίωση έκανε καλά τη δουλειά της, το Σύστημα επιβιώνει και οι ψευδαισθήσεις καθορίζουν την μετέπειτα ζωή μας. Το ίδιο κάνει και ένας συνωμοσιολόγος, που νομίζει ότι όλο το Σύμπαν συνωμοτεί εναντίον του και αυτός που «είδε» όσα οι άλλοι παρέβλεψαν θα απορρίψει τον κανόνα που διαψεύδει την θεωρία, παραδεχόμενος και την παραμικρή εξαίρεση που θα κάνει κανόνα, όταν θα συμφωνεί με την αρχική άποψη που του σφηνώθηκε αρχικά στο κεφάλι με αφέλεια επειδή κάποιοι επιτήδειοι ήξεραν πώς να ψαρεύουν αφελείς! Έτσι, τα εμβόλια δεν σώζουν τον ασθενή, αλλά πίσω από την αγωνιώδη προσπάθεια της επιστήμης να αντιμετωπίσει την πανδημία, όλος ο κόσμος συνωμοτεί ενάντια στην ανθρωπότητα, ώστε μέσω των εμβολίων να γίνεται συνωμοτική προσπάθεια να… μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός! Τότε αναζητούμε «αιτίες» που βολεύουν την άποψή μας. Ακόμα και όταν με περισσή αφέλεια κάποιοι «ειδήμονες» γελοιοποιούνται με τις ανοησίες που διαδίδουν, οι οπαδοί τους συνεχίζουν να αυτοεξαπατώνται μη θέλοντας να παραδεχτούν ότι έκαναν τόσο μεγάλο λάθος. Η αφέλεια συντηρείται από τον εγωισμό του βλάκα!

Όμως τι πρέπει να θεωρούμε αληθές και τι να καταδικάζουμε; Αν οι μαθητές της βασικής εκπαίδευσης είχαν την δυνατότητα να κρίνουν επιστημονικά πριν σχηματίσουν γνώμη δεν θα είχαμε το φαινόμενο της αφελούς γνώμης που ξεπερνάει πολλές φορές ακόμα και την συμπεριφορά των τρελών! Πιστεύουμε σε θεούς, σε μαγικές σφαίρες, στα άστρα, στα μαντζούνια επιτήδειων γιατρών, φτάνοντας ακόμα και στην αντιπαράθεση με τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Όμως, ακόμα και όταν ένα θέμα υπερβαίνει την αντιληπτικότητά μας και την έλλειψη επιστημονικής γνώσης, θα έρεπε να εμπιστευόμαστε ακριβώς εκείνους τους ειδικούς που σπούδασαν το θέμα στα πανεπιστήμια και όχι να κάνουμε διατριβές στο διαδίκτυο ακούγοντας… τραγουδιστές, δικηγόρους ακόμα και γιατρούς, επειδή αναζητώντας οπαδούς, επιδιώκουν να πολιτευτούν λες και βγήκε ποτέ κανένας επιστήμων να παραδεχτεί ότι όσοι έχουν επιστημονικές γνώσεις μπορούν να τραγουδούν καλύτερα ή όσοι τραγουδούν έχουν και επιστημονική κρίση. Όμως, ας σταματήσουμε στο παράδειγμα. Για την συνωμοσιολογία έχω αναφερθεί αλλού αναζητώντας την αιτία της παράνοιας με επιστημονικό τρόπο.    

Σύμφωνα με την υπάρχουσα επιστημολογία, λοιπόν, αληθές είναι αυτό που υπόκειται στην διαψευσιμότητα προκειμένου να κριθεί επαληθεύσιμο (Πόπερ). Όχι επιβεβαιωμένο, αλλά επαληθεύσιμο! Η επιβεβαίωση δεν έχει τιμή αλήθειας, όπως η έννοια του βαθμού της διαψευσιμότητας. Γι αυτό μια θεωρία μπορεί στα μέρη της να διαψευσθεί, όμως η ίδια να θεωρείται ακόμα αληθής, αφού δεν μπορεί να διαψευσθεί στην ολότητά της. Απλώς με την επιστημονική κριτική έγινε καλύτερη και πιο αληθινή. Στην επιστήμη το κριτήριο αυτό πάντα θα είναι διαθέσιμο στον κάθε επιστήμονα ώστε να μπορεί να διαψεύσει στο μέλλον ό,τι σήμερα θεωρείται αληθές. Τούτη την δημοκρατική διερεύνηση μόνο η επιστημονική σχολαστικότητα μπορεί να καρπωθεί ακριβώς επειδή θεωρεί την αλήθεια σχετική. Γι αυτό και η αλήθεια δεν πρέπει ποτέ να είναι απόλυτη, ώστε να βρίσκεται πάντα στην κρίση του ερευνητή να μπορεί να την διαψεύσει στο μέλλον. Όσο καθυστερεί η διάψευση, τόσο διαιωνίζεται αυτό που λέμε αλήθεια. Να, γιατί η αλήθεια θεωρείται σχετική και ιστορικά καθορισμένη! Όταν ακούτε για «Απόλυτες Αλήθειες» άμεσα καταδικάστε τες!

Όμως ας επιστρέψουμε πάλι στην επίδραση του αποτελέσματος από την αιτία που το προκαλεί. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η αιτία βρίσκεται πάντα σε χρονική υστέρηση από το αποτέλεσμα, πράγμα που καθορίζει και το βέλος του χρόνου από το παρελθόν προς το μέλλον, συνειδητοποιώντας το παρόν να κινείται από το «πριν» στο «μετά». Όταν το αποτέλεσμα σαν φαινόμενο εκδηλωθεί, γίνεται νέα αιτία για ένα νέο αποτέλεσμα. Η αιτία λοιπόν και η αλληλεπίδραση έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα. Στους ιδεαλιστές όμως, είτε πιστοί είναι, είτε συνωμοσιολόγοι ή αφελείς, το αποτέλεσμα δεν συνδέεται ποτέ με την αιτία που το προκαλεί αλλά με μια «αιτία» ιδεατή ή καλύτερα υποκειμενική που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του ιδεαλιστή που την επινοεί και την συνδέει. Αντί, όπως στον υλιστή επιστήμονα τα αισθητηριακά δεδομένα ή τα αποτελέσματα του πειράματος να διαμορφώσουν την συνείδησή του, η συνείδηση του πιστού διαμορφωμένη από πριν, συσχετίζει την ιδεατή «αιτία» με την συνείδησή του, με την θρησκεία που πιστεύει, με την ιδεολογία που έχει από πριν ή με την άποψη που αρχικά του σφηνώθηκε στο κεφάλι. Έτσι διαστρεβλώνει ο αφελής την αντιληπτικότητά του για τον κόσμο αλλοτριώνοντας την συνείδησή του μετατρέποντας την «αλήθεια» στην κυριολεξία σε μια τραβηγμένη άποψη από τα μαλλιά!

«Τα παραδείγματα που τεκμηριώνουν τη θέση ότι με το νόμο περνάμε από την περιγραφή στην ερμηνεία των φαινομένων» όπως θα έλεγε και ο καθηγητής της φυσικής και της φιλοσοφίας, Ευτύχιος Μπιτσάκης «είναι πρακτικά ανεξάντλητα»!

Αντιλαμβάνεστε πιστεύω ότι οι νόμοι είναι εκείνοι που περιγράφουν ή εξηγούν την ερμηνεία των φαινομένων. Οι ιδεαλιστές αντί των νόμων αυτών χρησιμοποιούν την πρόθεσή τους με την οποία αντικαθιστούν τους φυσικούς νόμους που αγνοούν! Τότε η σχέση αιτίας - αποτελέσματος πάει περίπατο. Η πρόθεση καθορίζει την «αιτία» για το γεγονός που σαν αποτέλεσμα βιώνουν τέτοια άτομα ή στην περίπτωση της προφητείας όπου το αίτιο είναι γνωστό, αναζητώντας στο μέλλον ένα «φαινόμενο» ώστε να δικαιολογήσουμε την προφητεία ή τη δύναμη του θεού, συνδέοντας δυο άσχετα πράγματα! Το τάμα γίνεται το αίτιο όταν καλυτερεύσει η υγεία μας, μια καλή εξήγηση εξαπάτησης για να επιβεβαιωθεί η στατιστική έκβαση ίασης ή στην περίπτωση τους εικονικού φάρμακου στα τεστς των φαρμάκων όπως και της αποτελεσματικότητας της ομοιοπαθητικής, ενώ στην ουσία η αλήθεια είναι στατιστική και οι πιθανότητες που δουλεύουν καλά στους πολύ μεγάλους αριθμούς!

Ο προσηλυτισμός των θρησκειών κάνει καλή δουλειά ανάμεσα στους αμαθείς, σαν θέληση του θεού. Όμως ο ναρκισσισμός των πιστών πότε την γνωρίζει («θέληση Θεού ήταν») και όταν την αγνοεί παραδέχεται («άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου»). Έτσι η διάδοση της θρησκευτικής πίστης ή των συνωμοσιολογικών θεωριών διαδίδονται με ιδιαίτερη ευκολία ανάμεσα στους αφελείς που ψαρεύτηκαν από τους επιτήδειους ψαράδες της αλλοτρίωσης, όπως διέδιδαν και τα ευαγγέλια ότι οι Απόστολοι, δεν θα ψαρεύουν πια ψάρια αλλά ανθρώπους, με χαμηλό πνευματικό επίπεδο. Τούτο το τελευταίο δεν το είπαν βέβαια για ευνόητους λόγους και έτσι πιστοί, συνωμοσιολόγοι, αστρολόγοι και κάθε καρυδιάς πίστης και αφέλειας αντικαθιστά την αιτία με την πρόθεση που απαιτεί η πίστη! Ο αριθμός αυτών των ανούσιων υπερβατικών «πιστεύω» είναι αντιστρόφως ανάλογος προς την ικανότητα γνώσης των νόμων που διέπουν την φύση και τον κόσμο μας! Η διάδοση αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να αντιληφθούμε ότι η πρόθεση πρέπει να αντικατασταθεί από την αμεροληψία που σε ένα πείραμα θα μας βοηθήσει, με την βοήθεια των νόμων να εξάγουμε τα σωστά συμπεράσματα, ακόμα και όταν αυτά φαίνονται να βρίσκονται ενάντια στις προθέσεις που είχαμε αρχικά! Τούτο είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα που κάνει την επιστήμη να είναι όλο και περισσότερο αληθινή διαψεύδοντας τις θρησκείες, τις συνωμοσιολογίες και κάθε τσαρλατανιά που έχει ο αφελής στο κεφάλι του. Τούτη η παρεξήγηση της κριτικής που διαμορφώνει τη γνώση στο κεφάλι, μας έβλαψε πολύ. Αυτός είναι ο λόγος που ένας αφελής, ένας αγράμματος που δεν γνωρίζει τους φυσικούς νόμους ή αδυνατεί να ελέγξει την σχέση αιτίου και αποτελέσματος, ώστε με την εύκολη αντικατάσταση της πρόθεσης (πίστη) να ωθείται στην εξήγηση για παν επιστητό που επιβεβαιώνει την πίστη του. Σταματήστε να αποδίδετε εξηγήσεις με τη λογική της πρόθεσης και θα σας αποκαλυφτεί ένας αλλιώτικος κόσμος, πολύ ομορφότερος από αυτόν που αρχικά σας εμφύτευσαν επιτήδειοι και βλάκες στο κεφάλι σας.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Στο blog «Η Αθεΐα είναι Αρετή» έχω βαρεθεί να τονίζω αυτή την παράλογη λογική στους θρησκόληπτους, προκειμένου να δείξω ότι η κρίση τους σε ορισμένα θέματα δεν είναι σωστή, αλλά ανόητη και αντιεπιστημονική! Δεν πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο ίδιος μηχανισμός διαστρέβλωσης της λογικής κα της αντιληπτικότητας ανέδειξε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που τάχθηκαν ενάντια στο μοναδικό όπλο που η επιστήμη ανακάλυψε για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Με ποιο κριτήριο; Την ανελευθερία, τον φόβο ότι όλο το Σύμπαν συνωμοτεί ενάντια σε κάποιους ανασφαλείς που πίστεψαν ότι ο παγκόσμιος υπερπληθυσμός απειλεί την ανθρωπότητα και όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συνωμοτούν ώστε να μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός βάζοντας σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο! Εφηύραν, λέει, ένα σενάριο όπου οι άνθρωποι αρρωσταίνουν από έναν ιό και πεθαίνουν, ενώ στην κυριολεξία δεν υπάρχει… κορωνοϊός. Όταν διαπίστωσαν ότι υφίσταται, τότε ελπίζοντας ότι δεν θα βρεθεί ποτέ ένα εμβόλιο, πίστεψαν ότι ναι μεν υπάρχει ο κορωνοϊός αλλά είναι… φτιαχτός για να… μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Όταν το εμβόλιο βρέθηκε τότε οι συνωμοσιολόγοι άρχισαν να διαδίδουν ότι στα εμβόλια έβαλαν τσιπάκια για να μας ελέγχουν ή για να πεθαίνουμε γρηγορότερα. Όταν όμως είδαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων δεν πέθαινε, τότε είπαν ότι αυτοί έκαναν… εικονικά εμβόλια με νεράκι ενώ οι άλλοι που έκαναν το κανονικό πέθαιναν! Έτσι δικαιολογούσαν και τους θανάτους. Όταν όμως, και πάλι, είδαν ότι εμφανίστηκε και η «μετάλλαξη Δ» τότε άλλαξε πάλι το παραμύθι: όσοι έκαναν κανονικά το εμβόλιο, που ήταν αληθινό βεβαίως βεβαίως, προκαλούσε μεταλλάξεις! Άρα και ο ιός υπάρχει και το εμβόλιο το κάνουν όλοι, όμως δεν είναι αποτελεσματικό, επειδή… δημιουργεί μεταλλάξεις. Έπειτα άρχισαν οι ανεμβολίαστοι να γεμίζουν τις ΜΕΘ και τα νεκροταφεία. Το 90% των ανεμβολίαστων πέθαιναν. Τι καλύτερη απόδειξη… Τώρα… είπαν ότι μας λένε ψέματα ενώ οι ίδιοι δεν μασάνε. Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν και οι… ατρύπητοι χαίρουν άκρας υγείας! Μετά άρχισαν να διαδίδουν ότι «οι περισσότερες ηλικιακές ομάδες των εμβολιασμένων κατά της COVID-19 στην Αγγλία νοσούν συχνότερα από τους ανεμβολίαστους, γεγονός που δείχνει ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα»! Φυσικά και αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα, όχι ένα λανθασμένο συμπέρασμα, αλλά ένα εσκεμμένο ψέμα που σκοπό είχε περισσότερο να αυτοεξαπατήσει τους ίδιους παρά να διαστρεβλώσει την αλήθεια! Οι συνωμοσιολόγοι δεν πιάνονται με τίποτα. Πάντα θα βρίσκουν μια επιχειρηματολογία όπου θα αλλάζουν το αίτιο ή το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις προσδοκίες τους ώστε να εξαπατούν πρώτα τον εαυτό τους και μετά όλους τους άλλους. Διαφορετικά, θα έπρεπε να φέρονται σαν επιστήμονες, αμερόληπτα! Τέτοια πρόθεση όμως δεν υπάρχει. Τις προθέσεις τις φτιάχνουν οι ίδιοι, όπως στο πρόσωπο του Bill Gates βρήκαν τον αποδιοπομπαίο τράγο για να ρίξουν όλη την συκοφαντία και την απάτη που τους χαρακτηρίζουν. Και να ήταν μόνο αυτά… οι ύβρεις και οι απειλές που εξακοντίζουν ακόμα και σε γιατρούς τους κάνει ανεκδιήγητους, πέρα από την επιθετικότητα και το μένος τους ενάντια στην κοινωνία. Όμως αυτό συνδέεται και με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, διαφορετικά, δεν θα έβρισκαν στο κίνημά τους καταφύγιο περιθωριακοί και ακροδεξιοί κύκλοι, σαν την χηρευόμενη Χρυσή Αυγή προκειμένου και οι τελευταίοι να αλιεύσουν αφελείς της παραβατικής κοινωνίας μας.   

Ποτέ δεν αμφιβάλατε, ψεκασμένοι, για τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνατε με τις χούφτες. Άσχετα αν μετά τη λήψη τους ρίχνατε μια ματιά στις οδηγίες του σκευάσματος, αλλά και τότε λέγατε, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό χαμηλό δείγμα αλλεργικών. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ξαφνικά γίνατε ειδήμονες! Επιτρέψτε μου να διαγνώσω την κατάστασή σας: αν δεν υπήρχε η καραντίνα και η μάσκα, δεν θα συνέβαινε τίποτα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Τα κριτήριά σας είναι εγωιστικά, ανορθόδοξα και γελοία! Δεν κρίνουμε προσωπικά την επιστήμη. Η τελευταία πολλές φορές έπεσε και κτύπησε, ποτέ όμως δεν ντροπιάστηκε, πέρα από κάτι τσαρλατάνους και αγύρτες που πόνταραν στο τυχαίο, και την υποτίθεται μοναδική διαίσθησή τους, ώστε να φανούν διαφορετικοί και να αναδειχτούν ανώτεροι. Σήμερα ελάχιστοι είναι αυτοί που φέρονται έτσι. Συνήθως είναι υστερόβουλα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, παθολογικά εγωιστές και αγράμματοι που διαδίδουν ιδέες αλλοπαρμένων ομοιοπαθητικών, συνομωσιολόγων, εσωτεριστών και αποκρυφιστών που με βαρύγδουπες εκφράσεις συγκινούν κάθε καρυδιάς καρύδι αφελών και ηλιθίων. Ποιος αμφιβάλει πια ότι ο ιός υφίσταται; Πού είναι που οι μάσκες θα μας προκαλούσαν ασφυξία; Ποιος δέχεται ότι οι σκληρά αγωνιζόμενοι νοσηλευτές δίνουν ακόμα και τη ζωή τους βοηθώντας μπροστά στα νεκροκρέβατα των συνανθρώπων μας; Δεν είναι όμως μόνο θέμα επιστημολογίας, είναι και θέμα ανθρωπιάς όταν δεν αναγνωρίζουμε τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, νοσηλευτές, γιατροί και επιστήμονες, όταν με κίνδυνο της ζωής τους ορμούν στα πεδία των μαχών για να σώσουν συνανθρώπους μας. Κάποιοι όμως μέσα στις εντατικές δίνουν μάχη για να ζήσουν και άλλοι έξω διαδηλώνουν ότι τάχα περιορίζεται η ελευθερία τους, ότι χάσανε την γκόμενα, το ραχάτι τους, τους φίλους και τις δουλειές τους. Μα το θέμα της υγείας είναι υπεράνω όλων. Το ότι η επιστήμη κατάφερε να απαντήσει στον κορωνοϊό τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, της οφείλουμε τουλάχιστον ευγνωμοσύνη, πέρα από το αίσθημα υπερηφάνειας που έπρεπε να μας διέπει σαν είδος, ώστε να αισθανόμαστε ότι πράξαμε στ΄ αλήθεια το καθήκον μας, άσχετα από μερικούς ψεκασμένους ανόητους που εμφανίστηκαν μέσα από μια πυκνή ομίχλη του Μεσαίωνα την ώρα που ολοταχώς οι υπόλοιποι τρέχουν προς το μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5