2 Απρ 2010

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους γονείς

Αγαπητοί γονείς


Νιώθοντας την ανάγκη να απευθύνω μία ανάλογη επιστολή, σαν εκείνη που απηύθυνε ο Dawkins στην κόρη του, θέλω να σας κάνω γνωστό αυτό που επιμελώς από το σύστημα σας αποκρύφτηκε. Δεν κομίζω γλαύκας στας Αθήνας ότι σας αποκαλύπτω κάτι που μόνοι σας δεν μπορούσατε να σκεφτείτε, αλλά το προφανές, που δυστυχώς από γενιά σε γενιά διαιωνίζεται σαν μολυσματικός ιός και στη συνέχεια σαν πανδημία μέχρι να επιτευχθεί η πνευματική μετάλλαξη. Ναι, μπορούμε να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Οι θρησκείες είναι επικίνδυνες γιατί εξαπλώνονται σαν πανδημίες από το γονιό στο παιδί μέσω των πολιτισμικών γονιδίων που μολύνουν μαζικά τα μυαλά. Τα μιμίδια, όπως το ονόμασε ο κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος της εποχής μας Richard Dawkins είναι δεισιδαιμονίες και εμφάνταστες θρησκευτικές πληροφορίες που μεταφέρονται σαν «πολιτισμική γνώση» από το γονιό στο παιδί, όπως ακριβώς οι καινοτομίες που οδηγούν την εξέλιξη των γονιδίων. Όπως ακριβώς και η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, οι τρόποι συμπεριφοράς και σκέψης είναι ικανότητες που μεταδίδονται πολιτισμικά από γενιά σε γενιά. Ο Σύνδεσμος λοιπόν γονέα-παιδιού είναι ο βασικότερος τρόπος μετάδοσης της θρησκείας. Όπως ακριβώς ο πατέρας μεταδίδει στο γιο την αγάπη του στην ποδοσφαιρική ομάδα ή τον φανατισμό του στο κόμμα. Δυστυχώς είναι κι αυτό ένα χαρακτηριστικό του ανθρώπινου πολιτισμού να μεταδίδουμε στα παιδιά μας ό,τι σκουπίδι βρίσκουμε από το παρελθόν, σαν πολιτισμική αξία, πριν αυτά ωριμάσουν ώστε να τις διαλέξουν μόνοι τους. Η πολιτισμική αυτή συνήθεια/ασθένεια δυστυχώς έχει μακροχρόνια επίδραση και πολύ δύσκολα ξεριζώνεται, γιατί γίνεται οδηγός, κτήμα, μέρος του εαυτού και της συνείδησής μας που έκτοτε θα μας κατευθύνει αόρατα και αυτόβουλα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί είστε χριστιανοί ενώ κάποιοι άλλοι μουσουλμάνοι;
Μήπως αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κι αυτοί είναι πεπεισμένοι, ότι κατέχουν την «Αλήθεια» κι εσείς το λάθος;
Μήπως φιλοσοφήσατε ποτέ ότι, η Αλήθεια, σε αντίθεση με το ψέμα, δεν μοιράζεται ποτέ; Δεν νομίζετε ότι για το ίδιο πράγμα δεν μπορεί να υπάρχουν δυο αλήθειες ενώ αντίθετα τα ψέματα μπορεί να είναι χιλιάδες! Ποιος από τους χιλιάδες πιστούς, λοιπόν, κατέχει την «Αλήθεια»;
Δεδομένου ότι προσηλυτιστήκατε από το γονιό σας, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι αυτά που πιστεύετε είναι αυτά που πιστεύουν και οι συμπατριώτες των γονιών σας... Ακριβώς επειδή έτυχε να γεννηθείτε στη Δύση γίνατε χριστιανοί, διαφορετικά θα ήσασταν μουσουλμάνοι και θα θεωρούσατε θεόπνευστο το Κοράνι και όχι την Καινή Διαθήκη.
Πόση διαφορά λέτε να υπάρχει ανάμεσα σε ένα Χριστιανό και ένα Μουσουλμάνο;
Εγώ που γεννήθηκα στον Έβρο, και συγκεκριμένα στις Καστανιές, ξέρω!
Ένα ποτάμι πλάτος χωρίζει τον έναν από τον άλλον.
Ούτε εκατό χρόνια δεν πέρασαν που η συνθήκη της Λωζάνης (1922) χώρισε τη Θράκη στα δυο, με όριο τον Έβρο ποταμό.
Έκτοτε, όσοι γεννήθηκαν από δω έγιναν χριστιανοί και όσοι από κει έγιναν μουσουλμάνοι!
Τόση διαφορά έχετε και η καρδιά σας ξέρει πόσο μίσος!
Και να φανταστεί κανείς, η συνθήκη της Λωζάνης ήταν εκείνη που αναθεώρησε την συνθήκη των Σεβρών, που μόλις τρία χρόνια πριν, έδινε ολόκληρη τη Θράκη (Ανατολική και Δυτική) στους Έλληνες! Σκεφτείτε το: αν απ’ τη Σμύρνη δεν ξεκινάγαμε με τόση σιγουριά… για την Κόκκινη Μηλιά (άλλη θρυλική τρέλα των πιστών) κανένας κάτοικος της Ευρωπαϊκής Τουρκίας δεν θα γεννιόταν μουσουλμάνος!



Όχι, δεν βγήκα από το θέμα, ήθελα μόνο να σας πω πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος χριστιανός ή μουσουλμάνος, για να μην αναφέρουμε και τις άλλες επιδημιολογικές θρησκείες.
Από μια συγκυρία λοιπόν πιστεύετε αυτά που πιστεύετε κι όχι επειδή εσείς διαλέξατε τη θρησκεία σας και τάχα είναι καλύτερη απ’ τις άλλες. Και τώρα αν σας έλεγαν να διαλέξετε θα ήσασταν ανίκανοι να το κάνετε, αφού δεν έχετε πλαίσιο αναφοράς! Ποιες θρησκείες διδαχτήκατε ώστε ανάμεσα σ’ αυτές να διαλέξετε την καλύτερη… Ποια είναι η καλύτερη και ποια η γελοιωδέστερη;
Παραδεχτείτε το επιτέλους: δεν διαλέξατε εσείς τη θρησκεία που αγαπάτε και πιστεύετε. Ούτε ο πατέρας τη δίκη του. Ούτε ο παππούς ή ο προπάππους σας, αλλά το σύστημα και η συγκυρία!
Τόση σιγουριά!


Δεδομένου ότι ο κάθε πιστός θεωρεί τους έτερους λαθεμένους, με σιγουριά πια μπορώ να πω ότι η επιδημιολογική εξάπλωση της θρησκείας από το γονιό στο παιδί, σε σχέση με τον τόπο που γεννιέται, αποδεικνύει ότι η Θρησκεία είναι η «Διαιώνιση του Ψέματος» που η πανδημική της πανσπερμία γίνεται στην πιο αθώα ηλικία, όταν το νήπιο αδυνατώντας να σκεφτεί ή να υπερασπιστεί τη θέλησή του, εμείς το μολύνουμε με τη δική μας, όπως ακριβώς μας μόλυναν και οι δικοί μας γονείς κολλώντας μας μια ετικέτα που όταν την αντιληφθούμε, οι περισσότεροι θα είμαστε ανίκανοι να ξεκολλήσουμε!

Ναι φίλε γονιέ, μην δίνεις στο παιδί σου δηλητηριασμένο γάλα. Το σύστημα δεν σου αφήνει περιθώρια να αντιληφθείς την μόλυνση αφού δεν έχεις πλαίσιο αναφοράς. Ζεις ολοκληρωτικά μέσα σ’ αυτήν. Το σύστημα αδυσώπητα ανταγωνιστικό σε χρησιμοποιεί για το συμφέρον του. Αν τούτη τη στιγμή θίγεσαι, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι εγώ σου λέω την αλήθεια, αλλά ότι καλώς έπραξες που κορόιδεψες το παιδί σου και θεωρείς δίκαιο να στρέφεσαι και ενάντια σε μένα!
Αν αυτό δεν λέγεται διαστροφή τι λέγεται, μου λες…
Αντιλαμβάνεσαι πόσο άδικος γίνεσαι μαζί μου… Όπως και τότε, νήπιο, χωρίς τη δυνατότητα της κρίσης, χωρίς την δυνατότητα να εκφραστείς ή να αντιδράσεις, σου κόλλησαν την ετικέτα, σήμερα είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να μην μάθεις την αλήθεια και να την αντικρούεις χωρίς λογική ή να δέχεσαι την πίστη σου χωρίς να ψάχνεις, χωρίς στοιχεία και αποδείξεις!

Φωνάζετε για τη «σφραγίδα του θηρίου» όμως το θηρίο μόνοι το τοποθετείτε στο μυαλό των παιδιών σας. Το χρίζετε «χριστιανό», «μουσουλμάνο» ή «ιουδαίο» και του καλλιεργείτε την αγάπη για τη δική σας θρησκεία, σε αντιδιαστολή με το μίσος που έμμεσα του καλλιεργείτε για τους άλλους. Όσο πιο πολύ μισεί τους άλλους και τους αποστρέφεται τόσο μεγαλύτερη η λατρεία στη δική του και το αντίστροφο. Η πίστη του γίνεται ακλόνητη και η εσωτερική του πεποίθηση ότι οι άλλοι κάνουν λάθος, μεγαλύτερη. Θεωρεί τη δική του πίστη αρετή κι αυτή μέσα του γίνεται ακλόνητη, ακόμα και όταν φαίνεται αφύσικη και παράλογη ή από τους αντιπάλους της γελοία. Η πιστοί των θρησκειών αυτών μεταξύ τους μισούνται τόσο πολύ που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν ή να σκοτωθούν, όταν η πίστη τους απειληθεί και η μισαλλοδοξία αυτή εξαπλώνεται σε όλα τα επίπεδα της λογικής.
Ολόκληρη η κοινωνία μολύνεται.

Ο πιστός γίνεται εχθρικός ακόμα και ενάντια στην επιστήμη ή το κράτος που τόσο καιρό τον προστάτευε. Το πείραμα του Cern και η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το κατέβασμα των θρησκευτικών συμβόλων είναι καλά παραδείγματα που πρέπει να μας προβληματίσουν.
Θεωρώντας την επιστήμη πιθανό εχθρό της πίστης και τα σύμβολα ζωντανή πηγή της γνώσης, η λογική σας αλλοιώνεται και η καρδιά σας γίνεται ακόμα πιο σκληρή. Αν η θρησκεία είναι ένας μολυσματικός ιός του μυαλού σας η γνώση και η επιστήμη, σαν αντιικό πρόγραμμα, μπορεί να σας προσφέρει τα όπλα για να τον καταπολεμήσετε και να ενισχύσετε την εξασθενημένη σας λογική. Αντιλαμβάνομαι βέβαια την εχθρική σας διάθεση να πολεμήσετε το ενδογενώς αντίθετο, που χρόνια καλλιεργήθηκε μέσα σας, όμως η αντίδραση για το κατέβασμα των θρησκευτικών συμβόλων σε μια πολιτισμική χώρα, στην οποία συσσωρεύονται κάθε λογής πιστοί, απομυθοποιεί την διακηρυγμένη σας «αγάπη». Η εχθρική σας διάθεση δεν αποσκοπεί στην λογική της αγάπης αλλά στη λογική της μισαλλοδοξίας των άλλων θρησκειών, ακόμα κι όταν γνωρίζετε ότι τυχαία βρεθήκατε στη μια από τις δυο όχθες του ποταμού!
Διαγράψτε από τη συνείδησή σας το Απόλυτο και το Δόγμα. Πολεμείστε την Άγνοια και τη Φιλαυτία. Καταδικάστε τον Φανατισμό και την Μισαλλοδοξία.Το δόγμα προϋποθέτει αυθεντία σε αντίθεση με το σχετικό που ερευνάται, αποδεικνύεται ή διαψεύδεται και τελικά γίνεται επιστημονικά αποδεκτό απ’ όλους. Ο δογματισμός είναι αδερφός του αγνωστικισμού και εχθρός της έρευνας γιατί και οι δυο εκφράζουν βεβαιότητα. Ο πρώτος είναι βέβαιος ότι γνωρίζει τα πάντα και ο δεύτερος ότι αδυνατεί να γνωρίσει απόλυτα και το παραμικρό, γιατί τάχατες το θεωρεί αδύνατον. Εκείνο όμως που πρέπει περισσότερο απ’ όλα να καταπολεμηθεί είναι η άγνοια. Η βεβαιότητα της γνώσης πηγάζει από το Απόλυτο και το Δόγμα μόνο ένας απερίσκεπτος και ανόητος υιοθετεί. Όμως και τα δυο πηγάζουν από την Άγνοια και γι αυτό μαθηματικά μας οδηγούν στον Φανατισμό της πίστης. Τότε η πίστη στο υπερβατικό γίνεται Αφέλεια, γιατί οι πιστοί χωρίς επιφυλακτικότητα πιστεύουν σε πράγματα που δεν μπορούν να αποδείχτούν ή να διαψευστούν και παρά ταύτα με μανία τα υπερασπίζονται σε βάρος της Αλήθειας. Ο δογματισμός διαρρηγνύει την δημοκρατία, γίνεται εχθρός της ειρήνης και στην καλύτερη των περιπτώσεων δρα σε βάρος του διπλανού μας! Γι αυτό, τις αντιλήψεις μας, πρέπει να τις ελέγχουμε πριν τις αποδεχτούμε και αναμφίβολα πρέπει αυτές να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και όχι ατομική προτίμηση που αντιτίθεται στη γνώμη του διπλανού. Αυτό είναι Δημοκρατία. Κανείς δεν αποτελεί νησί. Με όλους συνορεύουμε και συνδιαλεγόμαστε. Οι μισαλλόδοξες προτιμήσεις, το Απόλυτο και ο Δογματισμός διχάζουν τους ανθρώπους. Ναι, εύπιστε ανίερων δεισιδαιμονιών, το δόγμα μας χωρίζει και οι θρησκείες χωρίζουν αντί να ενώνουν. Ηθικολογικά, οι θρησκείες απέδειξαν ότι, μπορούμε να κάνουμε «καλούς ανθρώπους» να σκέφτονται κακά και να πράττουν ακόμα χειρότερα!
Από φανατισμό ή από άγνοια…
η ιστορία βρίθει…
τα εγκλήματα δεν σβήνουν με το χρόνο…
οι καταστροφές τελεσίδικες και μη αντιστρεπτές…
τα δεδομένα πολλά και αποκαλυπτικά…
η λογική αδυσώπητα πειστική!

Είναι αλήθεια: οι πνευματικοί μας ταγοί μας κατηύθυναν λάθος. Αν όχι εσκεμμένα, σίγουρα κι αυτοί από άγνοια. Η πεποίθησή τους πως τα ήξεραν όλα, το μόνο που μπορεί να αποδείξει είναι ότι είχαν βαθιά μεσάνυχτα!
Γι αυτό, αγαπητοί γονείς, πριν αποφασίσετε με τι γάλα θα χορτάσετε τα παιδιά σας, δοκιμάστε το τουλάχιστον αν καίει!

ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Δείτε σε 90 μόλις δευτερόλεπτα την γεωγραφία της πίστης δια μέσω των αιώνων

(Επισήμανση: Προσωπικά την εμφάνιση του Ιουδαϊσμού την θέτω γύρω στο 200 πριν τη νέα χρονολόγηση κι όχι στο 2000 σαν αβραμική θρησκεία, που με πλαστογραφία της ιστορίας, από τους συγγραφείς της Παλιάς Διαθήκης, έγινε αποδεκτή την εποχή των Μακκαβαίων)

156 σχόλια:

Μαρια Νικολαου είπε...

Πιστεύω εις έναν Θεόν!
Τον εαυτό μου!

Καλή Ανάσταση Ψυχών σου εύχομαι .
Αυτό αρκεί

Artanis είπε...

Θα ήταν πολύ εύκολο, αλλά δυστυχώς δεν είναι...Ο φανατισμός είναι βαθιά ριζωμένος σε όλες τις θρησκείες, τις εθνότητες, τους λαούς και τις ηπείρους...Όλα χρωματίζονται, ακριβώς όπως στην χάρτη του βίντεο, μόνον που εδώ το χρώμα είναι μόνον ένα...Το χρώμα του αίματος...
Η θρησκεία είναι το ισχυρότερο ναρκωτικό, και το κοινό της είναι οι φτωχοί, οι αμαθείς, και οι "πτωχοί τω πνεύματι", (δλδ εν ολίγοις οι ηλίθιοι)...Και δυστυχώς, η ηλιθιότητα είναι αήττητη...
Καλημέρες...

Sissi Soko είπε...

Το απόλυτο... πόσο κακό έκανε.

Άθεος είπε...

Να είναι άραγε συμβολικό, που τα τρία πρώτα σχόλια, έγιναν από γυναίκες;
Μήπως οι μανάδες συνειδητοποιούν βαθύτερα το χρέος του γονιού;
Δεν ξέρω. Οι πατεράδες μου φαίνεται έχουν μεγαλύτερη έφεση στην καθοδήγηση των μελών της οικογένειας.

Αν ο εαυτό σου, Μαρία, είναι ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο, τότε έκανες καλά να τον θεοποιήσεις. Τουλάχιστον αυτός, σαν θεός, είναι αντικειμενικός και πραγματικός που δεν καθοδηγεί αλλά καθοδηγείται από τη συνείδησή μας!
Καλή Ανάταση Ψυχών (ένα σ μόνο παράλειψα)!

Χαίρομαι για τις ιδέες σου Artanis. To όπιο του λαού είναι τόσο δραστικό, που θα αργήσουμε να το ξεπεράσουμε για να αντισταθούμε στην υπνηλία. Μια επαναστατική γενιά θέλουμε μόνο, με ανοσία ιδεολογική, για να αντιμετωπίσει την τοξικότητα.
Καλή σου μέρα!

Ακριβώς, το Δόγμα και το Απόλυτο, κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά, Sissi!
Αυτό καταπολεμούμε εδώ, κι όχι αυτό που ευλαβικά κάθε πιστός κρατά κρυφά μέσα του, σαν Αόρατη Παρουσία.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΕΔΩ : www.new-byzantium.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα την επιστολή του Dawkins και τη δική σου.
Μπορώ να πω η δική σου ήταν πολύ καλύτερη.
Πολύ ωραίες θέσεις, φίλε μου.
Μπράβο!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε από την αρχή της νέας σου ανάρτησης διαπιστώνω και εγώ μια προσπάθεια να πείσεις το κόσμο για κάποια πράγματα που σου έμαθε ένας ή πολλοί ξένοι άθεοι συγγραφείς και επιστήμονες, για τα οποία αν δεν κάνω λάθος – αν θέλεις με διορθώνεις - δεν έχεις καμιά απόδειξη πέρα από την κοινή γνώμη κάποιων ανθρώπων που προσωπικά δεν μου λέει και πολλά.

Αντιλαμβάνομαι ότι ένας άνθρωπος σαν εσένα που γαλουχήθηκε με αξίες άθεων ανθρώπων είναι πολύ δύσκολο και έως αδύνατο να δεχτείς ότι η θρησκεία δεν είναι πηγή βίας, αλλά το αντίθετο. Καταλαβαίνω επίσης ότι έχεις δίκιο όταν μας αναφέρεις ότι η επίδραση των γονιών στα παιδιά τους από την παιδική τους ηλικία, ίσως να είναι καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή τους. Αναρωτήθηκες ποτέ όμως προσωπικά τι σε κάνει να υποστηρίζεις τόσο έντονα ότι δεν υπάρχει Θεός;
Τι είναι αυτό που σε έχει πείσει από την στιγμή που δεν έχει εμφανιστεί ο “αντί-Θεός” να σε πείσει ότι δεν υπάρχει Θεός - σε αντίθεση τουλάχιστον με τους πιστούς -, από την στιγμή που δεν έχεις έστω κάποια εσωτερική πληροφορία ότι εσύ με απόλυτη βεβαιότητα δεν κάνεις λάθος σε αυτά που πιστεύεις και αν νομίζεις ότι έχεις δίκιο πες μας που το θεμελιώνεις;

Κατηγορείς τους πιστούς για τον απόλυτο δογματισμό τους – κάτι που ορισμένες φορές όπως στην περίπτωση της πίστης μας δεν είναι παράλογο, αντιθέτως – ενώ ο ίδιος παρουσιάζεσαι απολύτως βέβαιος για την μη ύπαρξη Του Θεού. Πως είσαι τόσο σίγουρος δηλαδή ότι εμάς μας έχουν κρύψει κάποια πράγματα και εσύ είσαι ο έξυπνος της παρέας που τα αντιλαμβάνεσαι; Και αν δεν είναι αυτό πνευματική νόσος, φανατισμός, διαιώνιση του ψέματος, δεισιδαιμονία κλπ τότε τι είναι;

Πως μπορείς να δηλώνεις με απόλυτη σιγουριά και να μας καλείς ταυτόχρονα να αποδεχτούμε ότι δεν διαλέξαμε την πίστης μας; Προσωπικά από μικρός δεν ήμουν θερμός σε θέματα πίστεως αλλά στο πέρασμα του χρόνου και με την Χάρη Του Θεού η οποία αποκαλύπτετε σε κάθε άνθρωπο διαφορετικά και ποικίλα, είχα την ευλογία να γνωρίσω κάποια βασικά πράγματα. Γνωρίζω επίσης πολλούς που όχι απλά δεν είχαν την θέρμη από μικροί, αλλά ήταν τελείως προκατειλημμένοι απέναντι στο Θεό, για διάφορους λόγους, και τώρα βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνετε. Κάποιοι είναι και μοναχοί και να είσαι βέβαιος ότι η μόρφωση τους ξεπερνάει την κοινή μόρφωση. Πώς μας ζητάς να παραδεχτούμε κάτι το οποίο βάσιμα δεν ισχύει;

Πώς μπορείς να υποστηρίζεις ότι όλοι οι γονείς δηλητηριάζουν τα παιδία τους όταν τους μιλούν για το Θεό της αγάπης και ποιος σου είπε ότι οι γονείς όταν μιλούν για την πίστη μας, καλλιεργούν παράλληλα μίσος μέσα στις ψυχές των παιδιών τους για τους αλλόθρησκους; Καταλαβαίνεις τι λες; Μήπως σχολιάζεις πάλι τον κόσμο με βάση τις δικές σου εμπειρίες; Γιατί και εμένα αυτή την εντύπωση μου δίνεις.
Ποιος σου είπε ότι το παιδί μεγαλώνοντας δεν μπορεί να πάρει διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που του έχουν δώσει οι γονείς του; Εάν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε κανείς άπιστος την Ελλάδα μας, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί την καρδιά της Ορθοδοξίας στον κόσμο. Αυτό και μόνο το γεγονός διαψεύδει τους φόβους σου, δεν το καταλαβαίνεις;

Ποιος σου είπε ο πιστός είναι εχθρικός απέναντι στην επιστήμη και στην γνώση γενικότερα. Επειδή πιστεύω εγώ στην ύπαρξη Του Θεού, σημαίνει ότι δεν έφτασα ακόμα στο νοητικό σου επίπεδο και στην μόρφωση σου; Και αν έχεις κάτι τέτοιο στο μυαλό σου, εάν δεν είναι αυτό φιλαυτία, τότε τι είναι;
Αχ άθεε … λυπάμαι πραγματικά πολύ που έχεις αυτή τη στάση απέναντι στους συνανθρώπους σου. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θεωρείς ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ισχύει για εμένα, αλλά πραγματικά σου το λέω για μια ακόμα φορά, λυπάμαι που ζεις τόσο αποξενωμένος από τον κόσμο και την αλήθεια του ευαγγελίου.
Λυπάμαι επίσης που δεν καταλαβαίνεις ότι ο Θεός μας θα κρίνει διαφορετικά κάθε άνθρωπο … διαφορετικά τους Ορθοδόξους της Ελλάδας και τους αλλόθρησκους λχ της Κίνας. Είμαι βέβαιος ότι ο Θεός σε αγαπάει πιο πολύ από κάθε άνθρωπο και θα σου δώσει πολλές ευκαιρίες στη ζωή σου. Προσπάθησε να έχεις ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου, τα σαρκικά δεν αρκούν.

Μαρια Νικολαου είπε...

Δεν θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου Θεό.
Ούτε κανέναν άλλον.
Είναι πειραχτικό...

φωτο vango είπε...

...στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα

και με την ευκαιρεία, φίλτατε, (και φίλτατοι) η αναγέννηση της φύσης να σας κάνει να χαίρεστε....

Άθεος είπε...

Για τον πρώτο Ανώνυμο: Αν μπορούσες κάτι να πεις θα έλεγες.
Όμως κι αυτά που λες στη σελίδα σου τα καταδικάζουμε, ακόμα και σ’ αυτήν την ανάρτηση. Δεν ντρεπόμαστε, στον 21ο αιώνα, να πιστεύουμε για τον… μαρμαρωμένο βασιλιά;

Για τον δεύτερο Ανώνυμο: Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, όμως δεν κάνουμε διαγωνισμό. Ο καθένας από τη μεριά του γράφει. Την άλλη φορά βάλε και ένα χαρακτηριστικό της ταυτότητά σου.

Καλώς τον Ορθόδοξο!
Πρώτα πρώτα κανένας δεν μου έμαθε τίποτα. Αν εννοείς τον Dawkins, δυο βιβλία του διάβασα όλο κι όλο. Άθεος έγινα διαβάζοντας την Καινή Διαθήκη, το είπα πολλές φορές αυτό. Τις ηθικές μου αξίες τις έχω από τότε που ήμουν χριστιανός, όμως όταν είδα ότι οι ηγέτες της θρησκείας αυτής δεν τις είχαν αποχώρησα! Και δεν μιλάω για παπάδες, έτσι; Για τους Αγίους και τους Πατέρες μιλώ!
Διάβασες, ελπίζω, τις αναρτήσεις για τον υλισμό (φυσική και φιλοσοφία) μην με ρωτάς λοιπόν τι με κάνει να υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει Θεός…
Ούτε και ασχολούμαι συνεχώς με το θέμα αυτό. Εμμέσως το παραδέχομαι, αφού άλλα είναι σημαντικότερα και μ’ αυτά δεν βλέπω να ασχολείσαι.
Ούτε αναζητώ εσωτερική πληροφορία και καλά θα κάνεις να αφήσεις την φαντασία σου ήσυχη, ανοίγοντας τα μάτια σου στο φως!
Κατηγορώ το Δόγμα και είμαι υπερήφανος γι αυτό, όμως από την πλευρά σου δεν φαίνεται να σε ενοχλεί καθόλου που είσαι δογματικός!
Αυτό είναι πιο σοβαρό από την πεποίθηση κάποιου να πιστεύει απλά σε θεό!
Γι αυτό σου λέω σε ενοχλούν ανούσια ζητήματα!
Τώρα όταν λες «Ποιος σου είπε ότι ο πιστός είναι εχθρικός απέναντι στην επιστήμη» και «λυπάσαι που ζω τόσο αποξενωμένος από τον κόσμο»… ε, τι να πω… νομίζω ζούμε σε διαφορετικό πλανήτη! Τίποτα δεν έχεις καταλάβει κι αυτό, μάλλον επειδή φοβάσαι να διαβάσεις τις αναρτήσεις μου. Γιατί αν τις διάβαζες, δεν θα ήσουν τόσο αποπροσανατολισμένος!

Μαρία το ξέρω, δεν σε παρεξηγεί κανένας. Ούτε καν ο Ορθόδοξος.

Αν δεν έμπαινε το σχόλιο της Μαρίας στη μέση, η ατάκα σου vango θα ήταν ό,τι έπρεπε για επίλογο στο σχόλιο που έκανα στον Ορθόδοξο.

ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

-Ως μέλλον πατέρας με προβληματίζει το γεγονός της αντικειμενικής ένταξης του παιδιού μου στη θεοκρατούμενη – θεοδρομούμενη κοινωνία που ζούμε και στην κοσμοαντίληψη γενικότερα. Το θεωρώ μεγάλη ευθύνη για κάθε γονιό, ίσως η μεγαλύτερη, μιας και τα πρώτα εφόδια και βασικά, τα παίρνει κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον και κατ’ επέκταση το σχολικό και κοινωνικό.
-Το σίγουρο είναι , πως δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία της επιβολής των δικών μου πιστεύω και ιδεολογικών αντιλήψεων, ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!! . Είναι μια λάθος οδός, που δυστυχώς ακολουθούν αρκετοί γονείς. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ,πως είναι ορθότερο (στη κοινωνία που ζούμε) να μάθει ένα παιδί και να κατανοήσει και τους μεν και τους δε. Το σωστό (τουλάχιστον για εμένα) είναι να καταλάβει – κατανοήσει το παράλογο (όπου κι αν υπάρχει αυτό), για να αντιληφθεί το λογικό και αντικειμενικό. Έτσι , θα πάρει συνειδητά την όποια απόφαση για την ιδεολογική του κατεύθυνση .
- Από εμάς εξαρτάτε πια οδό θα ακολουθήσουμε και θα μεταφέρουμε..., Την πρόοδο.... Ή την συντήρηση.....
-Αν θέλουμε την ελευθερία και την ειρήνη, οφείλουμε να ξαναβρεθούμε στο πεδίο της αλήθειας, που ξεφεύγει από κάθε προστακτική απόφαση. Αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι και φιλαλήθεις, επιστρέφουμε αδιάκοπα στο κοινό αυτό πεδίο όπου μένουμε αλληλέγγυοι και όταν ακόμα αντιτιθέμεθα οι μεν προς τους δε.

Μαρια Νικολαου είπε...

Εχω ένα "κακό" να πετάγομαι τσουπ από δω τσουπ από κει
Ειδες?
Ολο εδω γυρνάω σαν τον διάολο!!!

Ουπς!

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Πάντως το κακό ξεκινά από την αρχή. Έδωσα μάχη για να μην πάρει το παιδί μου την "ευχή", θα δώσω μάχη για να μη βαπτιστεί. Κι όταν λέω μάχη, εννοώ με όλους τους παππούδες, που με όλα τα μέσα, από τον συναισθηματικό εκβιασμό ως τον εκφοβισμό, δεν περνά μέρα που να μην πιέζουν αφόρητα. Έτσι έμαθαν, έτσι κάνουν. Αλλά το παιδί είναι δικό μας, όχι δικό τους, έτσι δεν είναι;

Ορθόδοξος είπε...

Καταλαβαίνοντας αγαπητέ άθεε – δεν λέω διαβάζοντας – την Καινή Διαθήκη κανείς δεν γίνεται άπιστος, ίσα - ίσα. Αν πάλι δεν καταφέρει να αποκτήσει την πίστη που θα έπρεπε να είχαμε όλοι μας, σίγουρα δεν κατηγορεί κανένα και προπάντων τους Αγίους της πίστης μας.
Κατηγορείς το δόγμα αλλά εσύ είσαι πιο δογματικός από όλους και δεν το αντιλαμβάνεσαι και καθόλου. Αν υποστήριζες όπως ορισμένοι άπιστοι ότι, «εγώ δεν πιστεύω αλλά δεν μπορώ να είμαι και βέβαιος για την μη ύπαρξη Του Θεού» … ίσως να ήσουν λίγο μακριά του. Τώρα ίσως είσαι από τα ποιο φανατικά άτομα που έχω γνωρίσει και το παράλογο στην περίπτωση τη δική σου – δική σας, είναι ότι δεν έχεις καν ένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτές τις απόψεις σου.

Να είσαι σίγουρος ότι διαβάζω τις αναρτήσεις σου, δεν μιλάω τυχαία. Δυστυχώς και η δική μου γνώμη είναι ότι απέχουμε πολύ, αλλά λόγο του ότι έχω δει πολλούς άθεους να φτάνουν ως και το μοναστήρι, δεν με θλίβει τίποτα. Το γεγονός αυτό επαναλαμβάνω ότι διαψεύδει όλους τους φόβους σου περί μόνιμου επηρεασμού των παιδιών από τους γονείς τους.
Όπως ομολόγησες και εσύ μεγάλωσες χριστιανικά, αλλά αυτό όπως βλέπεις δεν στάθηκε δυστυχώς εμπόδιο να αλλάξεις την γνώμη σου στην πορεία της ζωής σου. Τα σενάρια λοιπόν, οι φόβοι περί “μολυσμένων γαλάτων” καταρρίπτονται παταγωδώς. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει ότι θέλει στη ζωή του, όπως διάλεξα και εγώ, Δόξα τω Θεό – τουλάχιστον επιφανειακά γιατί μέχρι τώρα δεν κάνω και τίποτα σοβαρό στη ζωή μου – το Χριστό. Ο Θεός μας σέβεται την ελευθερία μας.
Αχ άθεε …

ΗΩΣ είπε...

Κοίτα να δεις... Αυτά ακριβώς σκεφτόμουν πριν από 2-3 μέρες, που με πλησίασε η 5χρονη κόρη της φίλης μου και με ρωτούσε για το Πάσχα. Αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό η προηγούμενη ανάρτησή σου και απέφυγα να απαντήσω. Μετά όμως προβληματίστηκα σχετικά με το τί θα έλεγα στα παιδιά μου αν είχα. Θα τους έπαιρνα άραγε λαμπάδα; Θα τα πήγαινα στην εκκλησία; τί θα τους έλεγα ότι είναι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα; Κι αν τους έλεγα αυτά που πραγματικά πιστεύω, πώς θα μπορούσε να τα αντιληφθεί ένα 5χρονο παιδί; Μήπως αυτό θα του έκανε περισσότερο κακό, όντας σε ηλικία που δεν μπορεί να αμφισβητήσει όλο τον κοινωνικό του περίγυρο; Απάντηση δεν βρήκα τελικά. Και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά επιχειρήματα. Το ανέβαλα για όταν γίνω μάνα...
Καλό Πάσχα Άθεε, όπως κι αν (δεν) το γιορτάζεις.

Dyer είπε...

Μια επιστολή για γονιούς με ανοιχτά μυαλά. Για γονείς που έχουν κάνει την υπέρβασή τους.
Με απλά επιχειρήματα, που βασίζονται στην αντικειμενική πραγματικότητα, χωρίς ίχνος αυθαιρεσίας, συνθέτεις αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα για τον τρόπο διάδοσης των θρησκειών και την πόλωση των πιστών.
Αυτό που θα ενοχλήσει φαντάζομαι, περισσότερο τους πιστούς, είναι το συμπέρασμα ότι τυχαία έχουν την συγκεκριμένη πίστη και δεν είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής θείας επιλογής του Μεγαλοδύναμου, που κατά βάθος πιστεύουν. Όλοι τους θέλουν να πιστεύουν ότι είναι ο περιούσιος λαός και όχι μια τυχαία συγκυρία. Γιαυτο και είναι πολύ υπερήφανοι και εγωιστές για την πίστη τους.
Νάσαι καλά Άθεε και να χαιρόμαστε την Άνοιξη.

Aldebaran είπε...

Λες και είχα διαβάσει την επιστολή σου πριν 30+ χρόνια, τότε που μεγάλωνα παιδιά... Νιώθω περήφανος που δεν ενστάλαξα στα παιδικά μυαλά τους τον ιό της θρησκείας... Και σήμερα τα καμαρώνω να είναι ελεύθερες συνειδήσεις, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες...
Ελπίζω κι αυτά, με τη σειρά τους, να μεγαλώσουν έτσι και τα εγγόνια μου...

Άθεος είπε...

Αν εξαιρέσω τον Ορθόδοξο, σαν παραφωνία στη συζήτηση, τότε ο διάλογος φαίνεται να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ανάρτησης. Λίγο πολύ όλοι σας δίνετε το στίγμα. Απ’ την πλευρά αυτή, ακόμα και ο Ορθόδοξος παραφωνώντας το δίνει, απέχοντας από την ουσία του προβλήματος κι έτσι, αντί να το επιλύει, το επιδεινώνει ακόμα πιο πολύ.
Θα απαντήσω με ένα σχόλιο συλλογικά σε όλους, μιας και περιφερόμαστε γύρω από το ίδιο πρόβλημα.
Μαρία, τσουπ σαν τον διάολο εδώ, αλλά θα προτιμούσα να είσαι εδώ για το… διάλογο!
Νομίζω στην παρέα μας έχουμε αντιπροσωπευτικά δείγματα συνομιλητών και μπορούμε να καταλήξουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Η Ηώ, δεν ήξερε τι να πει όταν την πλησίασε η 5χρονη κόρη της φίλης της και τη ρωτούσε για το Πάσχα. Λίγο πολύ είπαν τη γνώμη τους αντιπροσωπευτικά, σαν υποψήφιος γονιός ο Σταύρος, σαν νέα μητέρα η Κατερίνα και σαν ώριμοι γονείς με μεγάλα παιδιά ο Dyer και ο Aldebaran.
Ένα δείγμα λείπει μόνο για την παιδική ηλικία μεταξύ 7 και 12 χρονών! Αυτό θα το εκπροσωπήσω εγώ! Έχω δυο κόρες 7 και 12 χρόνων.
Ας αρχίσουμε από τον υποψήφιο γονιό Σταύρο! Νομίζω θεωρώντας μεγάλη την ευθύνη του, όπως λέει, για κάθε γονιό, να μάθει στο παιδί να κατανοεί και τους μεν και τους δε. Θα επιχειρήσει λέει να καταλάβει το παιδί του το παράλογο για να αντιληφθεί το λογικό και αντικειμενικό. Έτσι θα του δώσει την ιδεολογική κατεύθυνση να αποφασίσει μόνο του, όμως λογικά και μακριά από παραλογισμούς.
Η Κατερίνα, μητέρα λίγων μηνών, δίνει τη μάχη, οι παππούδες να κόψουν εκείνη την διαιώνιση του ψέματος, όπως αναφέρει και το άρθρο. Αρχίζοντας από τη βάπτιση! Μάχη γερή, δεν μπορείτε να φανταστείτε, φίλοι μου!
Αυτό προς απάντηση του Ορθόδοξου που λέει «Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει ότι θέλει στη ζωή του, όπως διάλεξα και εγώ, Δόξα τω Θεό».
Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος αυτός διάβασε το άρθρο; Αν ναι, τότε πρέπει να παραδεχτείτε ότι κάνει λάθος! Η μάχη της Κατερίνας, έχοντας το σύζυγο στο πλευρό της, τον διαψεύδει ποικιλοτρόπως, απαντώντας στο ψέμα των χριστιανών ότι όποιος θέλει πιστεύει!
Και υπάρχουν μάχες ακόμα, Ορθόδοξε, που πρέπει να κάνουν και οι γονείς και αργότερα τα παιδιά στην κοινωνία. Η βρωμιά αυτή πολύ δύσκολα θα ξεπλυθεί.
Πάμε σε μένα τώρα, για την ηλικία των 7 και 12 ετών. Στο σχολείο η μικρή βρίσκεται ανάμεσα σε ένα περίγυρο εχθρικό. Τα παιδιά τη βλέπουν σαν μαύρο πρόβατο, όπως και τους αλλόθρησκους! Η έχθρα από τώρα αρχίζει!
Να και το αίτημα για το κατέβασμα των θρησκευτικών συμβόλων!
Επειδή τα παιδιά επαναστατούν στους γονείς πρώτα πρώτα, η θέση μας είναι λεπτή. Εγώ συγκεκριμένα, λίγα πράγματα θέλησα να τους πω, όμως στην αρχή έμμεσα, μέσω συζητήσεων που έκανα επίτηδες με τη γυναίκα μου ή με άλλους, για το λόγο αυτό. Κατάλαβαν τον παραλογισμό και τα ψέματα. Όταν στο σχολείο δεν τους κόβω τα θρησκευτικά και απαιτώ να τα διδαχτούν για να επιβεβαιώσουν την παραλογία, το ψέμα και την υπερβολή, μόνα τους μου λένε να τους απαλλάξω από τα θρησκευτικά, γιατί δεν τα αντέχουν. Κι εγώ επιμένω μέχρι την έκτη δημοτικού. Βέβαια, δεν θα τους αφήσω στο γυμνάσιο να τρώνε το χρόνο τους με τέτοιες αηδίες. Τώρα όμως θα τα υποστούν, ώστε και να δουν σε τι βλακείες πιστεύουν οι αδαείς και να μην βρίσκονται στο στόχαστρο των εχθρικών συμμαθητών τους. Σαν μαύρο πρόβατο είναι η μικρή που δεν ξέρει να κάνει προσευχή και απέχει τις περισσότερες φορές από τον εκκλησιασμό. Χαίρομαι όμως που το παίζουν σε δυο ταμπλό. Ούτε θα είναι άσχετες όταν μεγαλώσουν και θα κινδυνεύουν από τους επιτήδειους, ούτε θα τρώνε κουτόχορτο!

Ας συνεχίσουμε στο άλλο σχόλιο.

Άθεος είπε...

Στην περίπτωσή σου Ηώ έπρεπε να πεις στο παιδί το παραμύθι όπως το πιστεύουν οι χριστιανοί με την υπόδειξη, ότι εσύ δεν τα πιστεύεις αυτά γιατί είναι ψέματα. Όταν θα μεγαλώσεις θα καταλάβεις περισσότερα. Στην κουβέντα με τους γύρω σου έμμεσα θα πάρουν το μήνυμα, όταν δουν ότι κι άλλοι έχουν την ίδια γνώμη με σένα!
Ξέρω, νευριάζεις Ορθόδοξε με αυτά που διαβάζεις, αλλά σκέψου ότι αυτή την στιγμή θα μπορούσαμε να συζητάμε για άλλα θέματα πιο εποικοδομητικά κι όχι πώς θα απαλλαχτούμε από την γάγγραινα των θρησκειών που μας αλλοτριώνουν και μας χωρίζουν!
Ο Aldebaran νιώθει περήφανος που δεν ενστάλαξε στα παιδικά μυαλά τους τον ιό της θρησκείας... Και σήμερα τα καμαρώνει να είναι ελεύθερες συνειδήσεις, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες...!
Εδώ έχουμε το αποτέλεσμα. Οι κύριοι αυτοί λέτε να υστερούν σε τίποτα ηθικά; Όχι βέβαια. Δεν αισθάνονται μίσος για τους άλλους και αντίθετα, εισπράττουν το μίσος των φονταμενταλιστών, είτε έξω από την πόρτα τους είναι αυτοί, είτε σε άλλη πατρίδα που χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο με αλλόθρησκους! Ερμηνεύουν τον κόσμο, την πολιτική και τις σχέσεις των ανθρώπων λογικά, σαν έντιμοι πολίτες, κι όχι σαν φανατισμένοι πιστοί!
Ο Dyer δεν ανέφερε τίποτα για τα παιδιά του, αλλά δεν μας ενδιαφέρει κιόλας! Τελειώσαμε τα αντιπροσωπευτικά δείγματα κι αν θέλετε τον κατατάσσουμε στους απαλλαγμένους λογικούς ανθρώπους, που σαν τον Aldebaran μεγάλωσε τα παιδιά του και σήμερα μπορεί να διαβάζει ένα άρθρο σαν κι αυτό και να πείθεται ότι πράγματι τυχαία οι χριστιανοί έχουν την συγκεκριμένη πίστη και δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής, όπως λέει, πράγμα που ο Ορθόδοξος δεν φαίνεται να κατάλαβε ή προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα.
Αν γεννιόταν από την άλλη πλευρά του Έβρου θα έλεγε τους χριστιανούς «άπιστους», όπως λέει τους μουσουλμάνους τώρα! Βέβαια, συγκεκριμένα γι αυτόν τον χριστιανό, δεν θα τον ακούσετε να το πει αυτό. Και μόνος καταλαβαίνει, ότι ο μουσουλμάνος είναι δικός του. Οι άθεοι βρίσκονται απέναντί του και αυτούς αποκαλεί άπιστους. Ούτε που μπορεί να αντιληφθεί, ότι οι άθεοι της συγκεκριμένης σελίδας δεν πρόκειται να πάνε σε μοναστήρι και να ξαναγίνουν χριστιανοί. Δεν είναι σαν εκείνους που γνώρισε, αμόρφωτοι και κενοί πνευματικά που μια ζωή, χωρίς να μπορούν να στηριχτούν κάπου, αποφάσισαν να προσκολληθούν στο θεό, απολαμβάνοντας μια εφ’ όρου ζωής τεμπελιά, μακριά από τον άδικο και απάνθρωπο κόσμο. Έναν ανήθικο κόσμο που εξαιτίας της πνευματικής τους κενότητας δημιούργησαν εκμεταλλευτές της ανθρώπινης συνείδησης!
Δεν θέλω να ασχοληθώ άλλο μ’ αυτόν και τους ομόθρησκούς του.
Εύχομαι Ορθόδοξε να είσαι καλά. Όμως αν νομίζεις ότι θα κάνεις προσηλυτιστικό έργο είσαι γελασμένος. Εμένα με συμφέρει που είσαι εδώ, άσχετα αν πολλές φορές μου χαλάς τα σχόλια με κηρύγματα. Σε χρησιμοποιώ σαν πλαίσιο αναφορά, όπως τώρα, με τους άλλους συνομιλητές μου, αποδεικνύοντας όσα λέω. Εσύ απλά γελοιοποιείσαι!
Όχι εσύ συγκεκριμένα, σαν άτομο, αλλά σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα χριστιανού!
Σας ευχαριστώ για την συμβολή σας στα σχόλια αυτά. Μια μέρα, ίσως δείτε το κωδικό σας προφίλ σε βιβλίο, γιατί μερικές αλήθειες που βγαίνουν από δω, ίσως πρέπει να διαχυθούν και πιο έξω!
Όμως μέχρι τέλος του μήνα θα δείτε και το πολυπόθητο βιβλίο μου!
Σας ευχαριστώ και Καλό Πάσχα! (πιστοί και άπιστοι) που λέει κι ο Ορθόδοξος χριστιανός!

Στέλλα είπε...

αποστόλη-άθεε,
αν είχες μεγαλώσει στην Κίνα ή στην Αλγερία θα είχες διαβάσει την ελληνική και ευρωπαϊκή φιλοσοφία; θα είχες την δυνατότητα να έχεις την ίδια στάση ζωής;

τους χαιρετισμούς μου...

Μαρια Νικολαου είπε...

Εγώ δεν λέω ποτέ "πολλά"
Ειναι το στυλ μου
Σε αλλους αρεσει σε αλλους δεν αρεσει αλλα δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό...

Ετσι μια τελευταια κουβέντα γιατι τοσες φορες που ηρθα εδω θα χαλάσει η μαγιά...

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ...

(γνωστο και μη εξαιρεταίο)

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε χαίρομαι ειλικρινά πολύ σε βλέπω έστω και τώρα ήρεμο και διαλλακτικό. Δυστυχώς όμως εξακολουθείς να παρεξηγείς πολλά από αυτά που σου αναφέρω. Δεν κάνουμε προσηλυτισμό εδώ πέρα, το έχω τονίσει πολλές φορές αυτό αλλά βλέπω ότι δεν θέλεις και εσύ να το δεχτείς. Απλή κουβέντα κάνουμε και δεν χρειάζεται να με αντιμετωπίζεις εχθρικά και υποτιμητικά. Όλοι όσοι δημιουργήσαμε ένα χώρο στο internet τον κάναμε και για να ανταλλάξουμε απλά τις απόψεις μας πάνω σε ένα θέμα, τίποτα παραπάνω τουλάχιστον εγώ.

Όταν ανέφερα άθεε σε παραπάνω σχόλια μου ότι κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει, αναφέρομαι φυσικά σε ηλικίες μεγάλες και όχι σε βρέφη. Θεωρώ ότι τουλάχιστον τέτοιες διευκρινίσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται. Η φίλη σου η Κατερίνα σαφώς και θα δώσει μάχες για να παρασύρει τα παιδιά της στην πλάνη. Δεν τα βάζει μόνο με ανθρώπους, αλλά με τον ίδιο τον Θεό μας. Ίσως να περάσει και μεγάλες μπόρες στη ζωή της από αυτή της την απόφαση, το πιστεύω ακράδαντα και φυσικά με απώτερο σκοπό την σωτηρία της ψυχής της που στην τελική έχει μόνο αυτή αξία. Δεν με στεναχωρεί όμως αυτή της η απόφαση. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Θεός αυτά τα παιδιά θα τα βοηθήσει πολύ περισσότερο από τα δικά μου, το δικαιούνται και θα το έχουν. Τα περιστατικά που έχω συναντήσει στη ζωή μου και συναντώ καθημερινά είναι πάμπολλα, αλλά δεν τα βλέπουμε εύκολα γι’ αυτό σου τόνισα προηγουμένως ότι τα σαρκικά μάτια δεν αρκούν.

Όπως και εγώ έτσι αρκετοί άνθρωποι από μικροί δεν ήταν κοντά στο Θεό. Δεν βοηθήθηκαν από τους γονείς τους, από τον περίγυρο τους, που αντιθέτως τους οδηγούσε μακριά από την αλήθεια. Δεν γνώρισαν την αγάπη Του, τον προορισμό τους. Ο Θεός όλα αυτά τα παρατηρεί και ως παντοδύναμός και παντογνώστης που είναι, βοηθάει ανάλογα όλα τα παιδιά του, σε όποια κατάσταση και να βρίσκονται. Πόσο πρέπει να ευχαριστούμε το Θεό για αυτή του τη δικαιοσύνη;

Πώς μπορώ να απελπιστώ που αντικρίζω ακόμα και μια στάση σαν τη δική σου άθεε; Όταν φίλοι μου που κοσμούσαν με υπερηφάνεια το άτομο τους με τον τίτλο του άθεου, άτομα με πανεπιστημιακούς τίτλους, ίσως μεγαλύτερους από τους δικούς μας, με επιτυχημένες καριέρες σε αυτό τον κόσμο, με πλούτη, φίλους, σχέσεις, γονείς … άφησαν αυτό τον κόσμο για τον Θεό. Άνθρωποι που ήταν κοινωνικά αποδεκτοί και περιζήτητοι για τα κοσμικά χαρίσματα τους, άνθρωποι που δήλωναν ότι "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού" και το εννοούσαν … βρίσκονται τώρα πολύ πιο κοντά στο Θεό από τον κάθε ένα μας. (http://eatheia.blogspot.com/2010/02/blog-post_26.html). Τώρα πλέον θέλουν όπως ομολογούν να είναι εργάτες του Θεού, εργάτες του ευαγγελίου. Θέλουν να θυσιαστούν για τον συνάνθρωπο που είναι εικόνα Θεού … Πώς θα τα κρύψεις αυτά από τα παιδιά σου άθεε; Τι θα τους πεις; Και αν εσύ αδιαφορώντας για την ψυχή τους, την πνευματική τους υγεία, τους ποτίσεις δηλητήριο από την παιδική τους ηλικία, νομίζεις ότι ο Θεός θα μείνει αδιάφορος όταν υπάρχουν όλοι αυτοί που μέρα νύχτα θα προσεύχονται όχι μόνο για την δική σου οικογένεια αλλά για όλο τον κόσμο;

Αν και δεν με πιστεύεις, και εγώ εύχομαι να είσαι καλά.
Καλή ανάσταση στις ψυχές όλων μας …

Dyer είπε...

Φίλε Άθεε όταν ήταν στην παιδική ηλικία η κόρη μου, πριν περίπου 17 χρόνια, δεν ασχολήθηκα με αυτό το θέμα. Μάλλον δεν ήμουν και εγω αρκετά κατασταλαγμένος και σίγουρος με τον εαυτό μου. Ένα θέμα που το άφησα στην τύχη και το οικογενειακό περιβάλλον και τώρα λέω ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος. Βλέπω την κόρη μου ένα θεωρητικά ολοκληρωμένο άτομο να βασανίζεται με ιδεοληψίες έως και προκαταλήψεις. Ο θυμός μου μεγαλώνει γιατί βλέπω ότι ο λύκος της θρησκείας καιροφυλακτεί για κατασπαράξει ανθρώπινες συνειδήσεις. Δεν είναι θεούσα, είναι πολύ μοντέρνα, σύγχρονη, μέλλουσα επιστήμων που όμως πολλές φορές ταλανίζετε με παράλογες ιδεοληψίες που έχουν την βάση τους στη θρησκεία. Προσπαθώ να ανατρέψω αυτή τη κατάσταση, όμως ότι γράψει στις μικρές ηλικίες δύσκολα σβήνει. Σίγουρα κάποια μέρα θα αποτινάξει όλα αυτά, αλλά μέχρι τότε δεν είναι κρίμα. Γιαυτο γονείς προσοχή!!!.
Θρησκεία δεν είναι μονο οι γραφές και το τελετουργικό είναι όλο το πακέτο του ιδεαλισμού που κουβαλάει και αυτό είναι περισσότερο επικίνδυνο.
Τα εγγόνια μου, όταν έρθουν και είμαι εν ζωή θα τα αναλάβω από νωρίς.

Ανώνυμος είπε...

Τα μιμίδια που πέρνουμε από τους γονείς όταν είμαστε μικροί είναι σχεδόν αδύνατον να τα αμφισβητήσουμε όμως με την κατάλληλη μόρφωση και τις κατάλληλες προϋποθέσεις τα πάντα ξεπερνιούνται!

Άθεος είπε...

Γύρος 2ος !!
Ας αρχίσουμε από τη Στέλλα.
Θα μπορούσες, έστω, να τοποθετηθείς!
Αν είχα μεγαλώσει στην Κίνα, σίγουρα θα μάθαινα περισσότερη ελληνική φιλοσοφία στο σχολείο, απ’ ότι εδώ. Στην Αλγερία δεν ξέρω και δεν νομίζω αν θα μάθαινα κάτι αφού εκεί λύνει και δένει μια αδελφή σας θρησκεία.
Και μια παρατήρηση της εποχής αλλά και των ημερών μας: Έγιναν εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ Ολυμπιακοί αγώνες. Είδες πολλές ταινίες για την αρχαιότητα το 2004;
Εδώ όμως, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μας έχουν πήξει στο ψέμα και τη βλακεία με την εβραιοκινούμενη μυθολογία! Πλύση εγκεφάλου. Όπως στην Κίνα και την Αλγερία!
Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην εξουσία!

Ναι Μαρία, όταν σε όλα συμφωνείς, είναι δύσκολο να γράψεις κάτι δικό σου.
ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ... το λέμε, αλλά δεν ξέρω πόσο έχει εμπεδωθεί από τον κόσμο. Είναι πολύ σοφή κουβέντα.

Ορθόδοξε, προσηλυτισμό δεν θα έκανες όταν τοποθετήσουν χωρίς κήρυγμα. Δεν το βλέπω όμως. Η Κατερίνα δεν δίνει δηλητήριο, απλά απαγορεύει να δώσουν τέτοιο στο παιδί της. Ρίξε μια ματιά στο blog της. Είναι ένας εντιμότατος άνθρωπος και πλούσια σε αισθήματα. Ασχολείται με τα βιβλία και το σπίτι της. Είναι ντροπή να μιλάς υποτιμητικά γι αυτήν, ειδικά εσύ που υποστηρίζεις ότι στα νήπια πρέπει να βάζουμε ετικέτες τόσο νωρίς.
Ούτε να μιλάς για Αλήθεια. Έκανα ανάρτηση για την «αλήθεια» και δεν κατάφερες να σχολιάσεις τίποτα. Πώς θα μας πείσεις ότι η δική σου αλήθεια είναι η σωστή και η δική μας λάθος;
Τέλος, για τα άτομα εκείνα που με πανεπιστημιακούς τίτλους, με επιτυχημένες καριέρες, με πλούτη και φίλους μου λες ότι άφησαν αυτό τον κόσμο για τον Θεό, ένα μόνο μπορώ να πω: Ήταν άρρωστοι! Ένας υγιής νους, δεν τα βροντάει όλα για να πάει στα βουνά, βρομιάρης να προσεύχεται νυχθημερόν! Τι βάσεις είχαν αυτοί για τον κόσμο, πώς τον εξηγούσαν;
Και κάτι ακόμα: εν μέσω κρίσης, αυτή η γκλαμουριά για την άφιξη της «Αγίας Φλόγας» δεν σου δημιουργεί στομαχική ανακατωσούρα; Μπορείς να δεις τι βρίσκεται πίσω από αυτήν την σπατάλη του χρήματος;

Εύχομαι Dyer να μην είναι τόσο πωρωμένη, ώστε να κινδυνεύεις να την πλευρίσει κανένας επιτήδειος… πνευματικός. Έτσι τους λένε τους έμπορους των συνειδήσεων και όχι λίγες φορές βλέπουμε παιδιά να κλείνονται σε μοναστήρια αποστρέφοντας με βδελυγμία τους γονείς τους! Ούτε η αστυνομία μπορεί να κάνει κάτι!
Δεν πιστεύω βέβαια, η δική σου κόρη να είναι τόσο πιστή, όμως χαίρομαι που παραδέχεσαι ότι ήταν μεγάλο λάθος που το άφησες στην τύχη.
Τη φράση σου «ότι γράψει στις μικρές ηλικίες δύσκολα σβήνει» την αφιερώνω στον Ορθόδοξο. Όχι ότι δεν ξέρει τι σημαίνει καθοδήγηση από την παιδική ηλικία, αλλά να μην μας διατυμπανίζει πονηρά ότι… πρώτα να κάνουμε τα παιδιά θρήσκα και μετά να τα αφήνουμε στη τύχη τους.
Βρε Ορθόδοξε, θα τα άφηνες στην τύχη τους, όταν εμένα που δεν με ξέρεις, έβαλες αμέτι μουχαμπέτι να με αλλάξεις;

Stardust30 το σχόλιό σου, προσφέρεται για επίλογο σε όσα είπα.
Αυτό το αφιερώνω εκτός από τον φίλο μου τον Ορθόδοξο και στη Στέλλα!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε, γιατί εκνευρίζεσαι πάλι; Έναν απλό διάλογο κάνουμε και τίποτα παραπάνω. Ίσως μέσα από τις προκαταλήψεις σου, τα βλέπεις πλέον όλα εχθρικά, τι να πω …
Εγώ αυτήν την Κατερίνα δεν την γνωρίζω προσωπικά, όπως και εσένα. Από την στάση της όμως και μόνο, μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να καταλάβω ότι προσπαθεί να παρασύρει την οικογένεια της στην πλάνη και ανέφερα τα παραπάνω. Δεν σχολιάζω αν είναι καλή νοικοκυρά και με τι και πως ασχολείται, αναφέρομαι αποκλείστηκα στο θέμα πίστης.

Για την προηγούμενη ανάρτηση σου σχετικά με την αλήθεια, φυσικά και δεν συμφωνώ σε τίποτα. Η αλήθεια είναι μόνο μια και μοναδική, δεν υπάρχει άλλη. Αλήθεια είναι ο λόγος του Θεού. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Φυσικά όμως εσύ και κάθε άλλος μπορεί να διαφωνεί σε αυτό. Υπάρχουν αμέτρητα στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, αλλά για να τα δεις, επαναλαμβάνω ξανά ότι τα σαρκικά σου μάτια δεν αρκούν.

Εσύ τώρα δεν νομίζεις ότι είσαι πολύ αυστηρός και άδικος με τους άθεους που ανέφερα παραπάνω, οι οποίοι εγκατέλειψαν τον κόσμο; Θεωρείς έτσι απλά χωρίς καν να τους έχεις γνωρίσει και ενώ όλος ο κόσμος που τους ξέρει τους εκτιμά, ότι είναι άρρωστοι; Με την δικαιολογία ότι δεν ακολούθησαν τελικά την αθεΐα που εσύ προσωπικά έχεις για αρετή; Με την δικαιολογία ότι δεν είχαν βάσεις αφού διάλεξαν αυτό το δρόμο;
Στην ανάρτηση σου μας λές «Διαγράψτε από τη συνείδησή σας το Απόλυτο και το Δόγμα. Πολεμείστε την Άγνοια και τη Φιλαυτία. Καταδικάστε τον Φανατισμό και την Μισαλλοδοξία» και εσύ μετά από 2 – 3 σχόλια αντιδράς έτσι;
Aχ άθεε …

Για την άφιξη του Αγίου Φωτός τι περιμένεις να σου πω; Πολύ ορθά κινείται το κράτος και σε αυτή την περίπτωση, Δόξα τω Θεό! Αν δεν υποδεχτούμε ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της Ορθοδοξίας με τιμές αρχηγού κράτους .. τι θα υποδεχτούμε;
Μα τι είχες στο μυαλό σου ότι θα σχολίαζα για αυτό το θέμα; Πως και πως το περιμένουμε όλοι …

Αγαπητέ Ορθόδοξε, λέω αγαπητέ και το εννοώ … δεν έχω σκοπό να αλλάξω κανένα εγώ. Είμαι πολύ μικρός για πίσω τον οποιονδήποτε για κάτι. Αυτά μόνο ο Θεός μπορεί να τα καταφέρει όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Το μόνο που μπορώ να κάνω προσωπικά και για το οποίο όχι απλά δεν μπορεί να μου το απαγορεύσει κανείς αλλά και το θεωρώ υποχρέωση μου, είναι το να προσεύχομαι με πόνο ψυχή για όλους αυτούς που δεν γνωρίζουν τι θα Θεός. Μετά ο ίδιος ας λειτουργήσει όπως εκείνος γνωρίζει καλύτερα και θα λειτουργήσει σίγουρα. Ξέρεις γιατί; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που το ζητάνε ..

Για αυτό τον λόγο δεν στεναχωριέμαι για κανένα σας και ούτε για τα παιδιά σας. Δεν υπάρχει ισχυρότερο όπλο από την προσευχή, πίστεψε με.

Καλή Ανάσταση

Άθεος είπε...

Ορθόδοξε, δεν τσαντίστηκα καθόλου πριν, μάλιστα σε αποκάλεσα και φίλο. Όμως τώρα θα τσαντιστώ όταν λες για την Κατερίνα «μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να καταλάβω ότι προσπαθεί να παρασύρει την οικογένεια της στην πλάνη»!!
Σοβαρά;
Ποιος μιλάει για πλάνη!
Και στο τέλος γράφεις «δεν στεναχωριέμαι για κανένα σας και ούτε για τα παιδιά σας»!
Ε, λοιπόν σταμάτα να περιφέρεσαι στα blogs των φίλων μου διαφημίζοντας την πλανεμένη σου πραμάτεια!
Πάρε το «ισχυρό σου όπλο» την προσευχή και πήγαινε στο εκκλησιαστικό σου σκοπευτήριο να βάλεις νέους στόχους.
Δεν θα κερδίσεις τίποτα περιφερόμενος, ανάμεσα σε συνειδητοποιημένα άτομα. Οι περισσότεροι ούτε κοιτάνε τη σελίδα σου και οι υπόλοιποι σβήνουν και το διαφημιστικό σχόλιο.
Αν περιδιάβαινες εκεί που σχολιάζουν την Τζούλια, θα είχες σίγουρα επιτυχίες!

Ορθόδοξος είπε...

Καλή ανάσταση σε όλους ..

Άθεος είπε...

Επίσης!

IonnKorr είπε...

Εγώ εύχομαι καλή Ανάσταση μόνον στον Ορθόδοξο. Οι υπόλοιποι τι να την κάνετε αφού δεν την πιστεύετε?

Ε βρε Ορθόδοξε! Τι άτυχος είσαι φίλε μου! Έπεσες μέσα στους άθρησκους. Πως να τους προσηλυτίσεις? Δεν παίρνουν από λόγια αυτοί! Καλύτερα να έπεφτες σε Ολυμπιστές, σε Βουδιστές, σε Μουσουλμάνους. Κάποιους θα κατάφερνες! Αλλά αυτοί εδώ, αγύριστα κεφάλια! Δεν παλεύονται! Ευτυχώς είναι λίγοι. Αλλιώς θα είχε φάει η Ελλάδα φούντο! Και μετά τα τάματα, οι δίσκοι, οι δωρεές των πιστών που θα πηγαίνανε? Οι ιερείς θα έμεναν άνεργοι? Οι Επίσκοποι, ο Αρχιεπίσκοπος ποιούς θα είχαν να τους δοξολογούν? Αλλά και ο Θεός? Τι θα έκανε χωρίς ιερατείο? Χωρίς καθημερινές λειτουργείες, χωρίς πιστούς και λαμπάδες? Δεν θα του την βίδωνε και θα εξαπέλυε τον Αρμαγεδδώνα πριν την ώρα του?

Γι αυτό, φίλε μου, παράτα τους αυτούς, και άντε πάμε να γιορτάσουμε την έλευση του "Άγιου Φωτός" μαζί με τους δικούς μας, όπως εμείς ξέρουμε, χριστιανικά και Ελληνικά. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. (Οι άπιστοι και οι άθεοι στην Κόλαση! Για αυτούς την φτιάξαμε άλλωστε!)

Zeus είπε...

Δεν υπάρχει χριστιανική θρησκεία, ούτε υπήρξε ποτέ.

Πρόκειται για ιουδαϊκό υποπροϊόν, για ιουδαϊκό ρύπο, για μία ασθένεια που μολύνει τους ανθρώπους.

Όπως έγραψε η αείμνηστη Λιλή Ζωγράφου στο καταπληκτικό της βιβλίο «Αντιγνώση»: «Ο χριστιανισμός είναι μια ιδεολογία κατοχύρωσης συμφερόντων μιας ασήμαντης και βάρβαρης μειοψηφίας, μεταμφιεσμένη σε θεολογία. Πώς επιβλήθηκε σε τόσα εκατομμύρια πολιτισμένους; Με τον σκοταδισμό!».

Αυτά έγραψε η Λιλή Ζωγράφου και πράγματι μέσα σε τρεις σειρές αποκρυστάλλωσε το ποιόν του χριστιανισμού.

Ο χριστιανισμός είναι μία τεχνολογία καταλήψεως της εξουσίας, συμπληρώνουμε εμείς. Ανέρχεται δια του ψέματος και επικρατεί δια των σφαγών. Επιζεί δια την αστυνομεύσεως του πνεύματος και δια της απαγορεύσεως-διωγμού της γνώσεως. Τον ανέχτηκε, από τραγικό της λάθος, η αρχαία ρωμαϊκή καθεστηκυία τάξη γιατί ήθελε να τον χρησιμοποιήσει ως εργαλείο υποταγής των μαζών.

Όμως το πλήρωσε ακριβά και η ίδια. Ο χριστιανισμός είναι μια τεχνική υποδουλώσεως των λαών και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Άθεε, απευθύνομαι σε σένα διότι επειδή η ελληνική συνείδηση έχει μολυνθεί με τις ανθελληνικές δοξασίες της ιουδαϊκής αιρέσεως των Ναζωραίων.


Συγκεκριμένα στην ελληνική wikipedia Γυναίκα (Αρχαία Ελλάδα)

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1_%28%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%29

Σε ό,τι αφορά στην γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα -και όχι μόνο στην αθηναϊκή δημοκρατία- η πρώτη κύρια δυσκολία που αντιμετώπιζε ένα νεογέννητο κορίτσι ήταν να του επιτραπεί να ζήσει.
Εξαρτάτο άμεσα από την απόφαση του πατέρα η έκθεση του νεογνού σε μια ερημική περιοχή, καθώς η γέννηση ενός θηλυκού μέλους θεωρείτο ανώφελο επιπρόσθετο έξοδο για τον οίκο!
-- wikipedia


Άθεε, θα σου πω λίγα πράγματα όπως τα βλέπω εγώ.

Κατ' αρχήν οι Θεοί αποτελούνταν από:

1. το πέρας, δηλαδή την ύπαρξη και το συμβολικά αρσενικό στοιχείο
2.Το άπειρο, δηλαδή την δύναμη δηλαδή το συμβολικά θηλυκό στοιχείο διότι το άπειρο αεί γεννά.

Σύνθρονος του Διός ήταν η ισότιμη Ήρα ενώ προστάτιδα των Αθηναίων ήταν η Αθηνά, ενώ υπάρχουν και πολυάριθμες σεβάσμιες θηλυκές θεότητες στο ελληνικό πάνθεον. Πολλές ιέρειες ήταν γυναίκες, κλασσικό παράδειγμα η Πυθία και όχι μόνο. Ο Σωκράτης μιλά με κολακευτικά λόγια για την Διοτίμα στο συμπόσιο και εκτός των άλλων αναφέρεται στο ίδιο έργο ότι τα όντα μια παλαιότερη εποχή ήταν ερμαφρόδιτα δηλαδή ήταν και αρσενικά και θηλυκά και επειδή διαχωρίστηκαν από τον Δία, αναπολούν την ενότητα τους, και νιώθουν έλξη το ένα προς το άλλο, αυτό μου δείχνει μια αδιαίρετη ενότητα και ισότητα.

Στο περιβόητο χωρίο του Τιμαίου του Πλάτωνος και για το οποίο έχει κατηγορηθεί ο Πλάτων και ο Σωκράτης για μισογύνηδες και λοιδορούνται άδικα, ο Πλάτων όπως κατ' εξοχήν κάνει σε πολλούς διαλόγους του μιλάει συμβολικά και δεν εννοεί ότι όποιος άνδρας ζήσει φαύλα τη ζωή του μετενσαρκώνεται σε γυναίκα ή σε θηρίο, αλλά ότι η ποιότητα της ψυχής του ανθρώπου αυτού θα έχει υπερισχύον το θηλυκό στοιχείο που συμβολικά είναι πιο αδύναμο από το ανδρικό λόγω φυσικής κατάστασης, Επίσης με το θηρίο δεν εννοεί ζώο, αλλά ποιότητα ψυχής σε ανθρώπινο σώμα μεν αλλά όσον αφορά το άλογο μέρος της θηριώδη. Στην πολιτεία επίσης ο Πλάτων λέει πώς οι γυναίκες αν εκπαιδευτούν σωστά μπορούν να γίνουν καλύτερες από άνδρες.

Ναι υπάρχουν Ελληνίδες επιστήμονες και μαθηματικοί στον αρχαίο κόσμο, αν ψάξεις στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές αναφορές. Σημείο αναφοράς για αυτό το θέμα είναι η φιλόσοφος και δη ακαδημαϊκός Υπατία που δολοφονήθηκε απάνθρωπα από τους οπαδούς ιουδαϊκής αιρέσεως των Ναζωραίων.

Άθεε θα σε παρακαλούσα λοιπόν να γράψεις ένα άρθρο για την πραγματική θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα και με την δύναμη του λόγου σου να αποκαταστάσεις την αλήθεια.

Δίας

Sissi Soko είπε...

Ορθόδωξε, το θέμα είναι τι είναι
Ο ΛΟΓΟΣ?

Φοίβη είπε...

καλημέρα ΑΘΕΕ.
διαφωνώ μαζί σου σε κάποια θέματα, τα έχουμε πει , όμως συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που γράφεις για τη μετάδοση της πίστης από γονέα σε παιδί.
Διαφωνώ κάθετα με τη βάπτιση στην ηλικία που γίνεται. Ο άνθρωπος οφείλει να ψαχτεί , να ενημερωθεί κι έπειτα να επιλέξει, αν θα είναι Χριστιανός ή Μουσουλμάνος , άθρησκος ή άθεος.
Έγινες άθεος, διαβάζω, μελετώντας τις γραφές…
Εμένα Άθρησκη με έκανε, ο κλήρος.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω το γιατί, ο έχων νου….

IonnKorr είπε...

Φίλτατε Δία

Κοίτα τι έγραψα παραπάνω στον Ορθόδοξο και πάρε το μερίδιό σου. Άντε, βγήκατε παγανιά όλοι οι "θρήσκοι", για απόκτηση "πελατείας".

Συμπαθώ όσους ασχολούνται με την Κλασσική Ελλάδα, συμπαθώ τους 12 Ολύμπιους και τους κάθε λογής πρατρεχάμενούς τους υπό-θεους αλλά μέχρις εκεί. Όχι πια να φύγω από τους Χριστιανούς και να πέσω στους Ολυμπιστές. Για το Θεό πια! Πάρτε το απόφαση, δεν υπάρχει Θεός! (με την έννοια τουλάχιστον που του δίνετε εσείς οι "θρησκειακοί" (δηλ. του Όντος που χρειάζεται και επιζητεί την λατρεία και την πίστη των ανθρώπων).

Μόνο για "Δημιουργό Σύμπαντος" μπορούμε να μιλήσουμε, χωρίς όμως να μπορούμε να του προσδώσουμε οποιαδήποτε "ιδιότητα" (δηλ. Αγάπη, Πανσοφία, Πανταχού Παρουσία και άλλα τέτοια).

Υ.Γ. Λάβε υπ'όψη ότι η Κβαντική Κοσμολογία (δηλ. το απαύγασμα της Σύγχρονης Φυσικής) αμφισβητεί ακόμα και αυτήν την ύπαρξη του Δημιουργού αφού αποδίδει την δημιουργία του Σύμπαντος σε "τυχαίες κβαντικές διακυμάνσεις του Κβαντικού Κενού".

Zeus είπε...

Κοίτα τι έγραψα παραπάνω στον Ορθόδοξο και πάρε το μερίδιό σου. Άντε, βγήκατε παγανιά όλοι οι "θρήσκοι", για απόκτηση "πελατείας".
--IonnKorr

Από τα λεγόμενά μου φίλτατε IonnKorr αυτό κατάλαβες?

Δεν ζήτησα από ΚΑΝΕΝΑ πιστό, άπιστο - 12θειστή - βουδιστή, οπαδό του ιπτάμενου μακαρονοτέρατος να απαρνηθεί αυτό που πιστεύει και να ακολουθήσει το Πάνθεον!

Το μόνο που ζήτησα ήταν βοήθεια από τον Άθεο για την αποκατάσταση της α-λήθειας, που δηλητηρίασαν οι οπαδοί της ιουδαϊκής αιρέσεως των Ναζωραίων στη wikipedia.

Εκεί έξω δεν υπάρχουν χρώματα αλλά φωτόνια, δεν υπάρχουν ήχοι και μυρωδιές αλλά ηλεκτρόνια και κουαρκ και ΑΝ αποδειχτεί κβαντικές χορδές ενέργειας που πάλλονται σε 11 διαστάσεις και πιθανόν σε παράλληλα σύμπαντα. Είναι η δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου που σαν παρατηρητής καταρρέει την κυματοσυνάρτηση του schrodinger και δημιουργεί την αίσθηση της όρασης της ακοής κτλ. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι µία µηχανή παραγωγής εικονικής πραγµατικότητας. Ενώ όμως μπορεί να φαντάζεται (ο νους) ν διαστάσεις χώρου ή/και χρόνου (Στην θεωρία των Υπερχορδων ν=11 για την ώρα) στην πράξη ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να αντιληφθεί πάνω από 3! Γεγονός που πιθανόν θα αλλάξει στις μελλοντικές γενεές με την βοήθεια της γενετικής μηχανικής και της φυσικής.

Το 1982 στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ερευνητές υπό τη διεύθυνση του φυσικού Alain Aspect απέδειξαν πειραματικά ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, τα υποατομικά σωματίδια (ηλεκτρόνιο κ.ά.) μπορούν να επικοινωνούν ακαριαία μεταξύ τους, ανεξάρτητα απ’ την απόσταση που τα χωρίζει (κβαντικός εναγκαλισμός)

Η ανακάλυψη αυτή παραβιάζει το παλιό αξίωμα του Αϊνστάιν, σύμφωνα με τ’ οποίο καμιά επικοινωνία δεν μπορεί να γίνεται με ταχύτητα ανώτερη απ’ αυτήν του φωτός.

Το ανησυχητικό αυτό ενδεχόμενο έχει αναγκάσει ορισμένους φυσικούς να προτείνουν πιο ριζοσπαστικές ερμηνείες.

Ο David Bohm του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, για παράδειγμα, εξηγεί το παραπάνω φαινόμενο υποστηρίζοντας ότι η χωριστότητα των υποατομικών σωματιδίων είναι μια ψευδαίσθηση!

Υπάρχει ένα βαθύτερο επίπεδο πραγματικότητας, το οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε, μια πιο πολύπλοκη διάσταση πέρα από τη δική μας. Βλέπουμε τα σωματίδια σαν να είναι χωριστά, επειδή βλέπουμε μόνον ένα τμήμα της πραγματικότητάς τους.

Τα σωματίδια αυτά δεν είναι χωριστά “τμήματα”, αλλά εκφάνσεις, είδωλα μιας βαθύτερης και πιο θεμελιακής ενότητας. Και αφού τα πάντα στη φυσική πραγματικότητα απαρτίζονται από αυτά τα “είδωλα”, το ίδιο το σύμπαν είναι μια προβολή, ένα ολόγραμμα.

Μέσα στο Matrix λοιπόν ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό που θέλει να αντιληφθεί με βάση το γνωσιακό του επίπεδο και τις συλλογιστικές δυνατότητες του νου.

Η Κβαντική Κοσμολογία αποτελεί μια ελκυστική θεωρία, αλλά είναι στο ξεκίνημα της για αυτό είναι και ατελής. Οι ιδεές όμως που πρεσβευει οτι το σύμπαν (-αντα) ξεκίνησαν σαν μια κβαντική διακύμανση του Τίποτα είναι πολύ ενδιαφέρουσες και νομίζω ότι ότι η κβαντική κοσμολογία έχει τις ρίζες της στην Στοχαστική Ηλεκτροδυναμική.

Η διάκριση ανάμεσα στην ύλη και στον κενό χώρο εγκαταλείφθηκε από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ότι τα στοιχειώδη σωματίδια μπορούν να γεννηθούν αυθόρμητα από το κενό και στη συνέχεια να απορροφηθούν από το κενό. Φαινόμενα σαν και αυτό συμβαίνουν κάθε στιγμή στους επιταχυντές του Cern.

Σύμφωνα με τη κβαντική φυσική, δεν υπάρχει απόλυτο κενό και κάθε σημείο του σύμπαντος 'πάλλεται' από μια αόρατη δραστηριότητα. Ακόμη και στη θερμοκρασία του απόλυτου μηδενός, το κενό διαθέτει τεράστιες ποσότητες ενέργειας η οποία λόγω της ομοιογένειας δεν είναι άμεσα αντιληπτή, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες οδηγεί σε παρατηρήσιμα και μετρήσιμα φαινόμενα.

Zeus είπε...

Η ενέργεια του κενού (Zero Point Energy) μπορεί να εξηγήσει τη γένεση του σύμπαντος, την αδράνεια των σωμάτων και τη φύση της ίδιας της βαρύτητας.

Το κενό λοιπόν δεν είναι ΚΕΝΟ αλλά περιέχει εν δυνάμει κάθε μορφή του κόσμου των σωματιδίων.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι μορφές αυτές όμως με την σειρά τους, είναι μεταβατικές και πρόσκαιρες εκδηλώσεις του αιώνιου και πανταχού παρόντος ΚΕΝΟΥ.

Αλλά ας δούμε και τους «μύθους προέλευσης» ή «μύθοι δημιουργίας» που αποτελούν μια προσπάθεια να καταστεί ο κόσμος κατανοητός και να εξηγηθεί η προέλευση του με απλούς όρους από τους αρχαίους Έλληνες.

Η ευρύτατα αποδεκτή άποψη για την αρχή των πραγμάτων όπως αναφέρεται από τον Ησίοδο στη Θεογονία, ξεκινά με το Χάος, την πραγματική ανυπαρξία των πάντων.

Ο κόσμος για τον Ηράκλειτο δεν είναι αποτέλεσμα δημιουργίας ή γένεσης, αλλά προϋπάρχει προαιώνια και περιγράφεται ως ζωντανή φωτιά, η οποία εναλλάξ δυναμώνει και εξασθενεί, χωρίς ποτέ να σβήνει εντελώς. Το αείζωον πυρ του Ηράκλειτου αέναα κινείται και μεταμορφώνεται. Η διαρκής κίνηση και μεταβολή αποτελεί το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της πραγματικότητας, το οποίο εξέφρασε ο φιλόσοφος με την εικόνα ενός ποταμού που παραμένει ίδιος, ενώ το νερό που κυλάει μέσα του αλλάζει διαρκώς. Η παροιμιώδης φράση που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του Ηρακλείτου: "Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ'αυτό μένειν"

Μήπως το χάος του Ησίοδου και το είζωον πυρ του Ηράκλειτου είναι το σημερινό κβαντικό ΚΕΝΟ?

Ο Επίκουρος μας εξηγεί ότι "σε χρόνο τόσο ελάχιστο, που δεν μπορεί το λογικό μας να συλλάβει, είναι δυνατόν το κινούμενο σώμα να βρεθεί σε τόπους περισσότερους από έναν"

Τι να εννοούσε άραγε το Επίκουρος "σε τόπους περισσότερους από έναν"?
Μήπως κβαντικές υπερθέσεις?
Παράλληλα σύμπαντα?

Είμαστε νάνοι, αλλά πατώντας στους ώμους γιγάντων, φαντάζουμε πιο ψηλοί.
-- Αριστοτέλης

«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»
-- Σωκράτης

IonnKorr είπε...

Δία, Δία ...

μα το Δία, έμεινα άναυδος με όσα γράφεις ....

Παράτησα και την σούβλα (ως δυνάμει, virtual χορτοφάγος) και έκατσα στο laptop να σου απαντήσω.

Αλλά να να απαντήσω σε τι? Αυτό δεν είναι κείμενο είναι "ομοβροντία Διός"!!!

Ρε φίλε, αφού έχεις διαβάσει Φυσική, και κατέχεις το περίγραμμά της, τότε τι ανακατεύεις τις θρησκείες?

Γράφεις λοιπόν:
Δεν υπάρχει Xριστιανική Θρησκεία, ούτε υπήρξε ποτέ.
Πρόκειται για ιουδαϊκό υποπροϊόν, για ιουδαϊκό ρύπο, για μία ασθένεια που μολύνει τους ανθρώπους.


Τι απέραντος φανατισμός είναι αυτός? Τι παει να πει "ασθένεια"?

Ο Χριστιανισμός είναι και αυτός μία θρησκεία (όπως οι άλλες) και όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση επηρεάστηκε (ή στηρίχθηκε) στις προηγούμενες υπάρχουσες θρησκείες της εποχής της δημιουργίας του (και κυρίως τον Ιουδαϊσμό). Κακό το βρίσκεις?

Όλες οι υπάρχουσες θρησκείες του Δυτικού Κόσμου πηγάζουν από την Σουμεριακή Θρησκεία. Και αυτή προφανώς στηρίχθηκε σε προγενέστερες που δεν κατέγραψε η ιστορία.

Κατά την γνώμη μου, δεν εκεί το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι, διαμέσου των θρησκειών, ο άνθρωπος καταπιέζεται ηθικά, ποδηγετείται πολιτικά και "αρμέγεται" οικονομικά.

Επομένως, το να θέλεις την αποκατάσταση/δικαίωση/αναβίωση της Ολυμπιακής Θρησκείας το μόνο που ζητάς είναι εναλλαγή ιερατείων.

(Αλήθεια, τι θα έλεγες αν εγώ αντιπρότεινα την αναβίωση της Σκανδιναβικής Θρησκείας και ονοματιζόμουνα "Οντίν"?)

Και, να ήσουν επιστημονικά αδαής, θα έλεγα ότι είσαι, τρόπον τινά, δικαιολογημένος εξ αιτίας της άγνοιάς σου.
Τώρα, που μου αράδιασες, εν τάχει, όλη την "Φυσική Κοσμοθεώρηση" πως να σε δικαιολογήσω?

----
Γράφεις: Τι να εννοούσε άραγε o Επίκουρος "σε τόπους περισσότερους από έναν"?
Μήπως κβαντικές υπερθέσεις?
Παράλληλα σύμπαντα?


Εσύ τι λες? Γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες Κβαντικομηχανική και έτσι κατέληξαν σε τέτοια συμπεράσματα?
----
Φίλε, μην ανακατεύεις άσχετα πράγματα μεταξύ τους. Άσε τις παλαιές θρησκείες "στο χρονοντούλαπο της ιστορίας", όπου και ανήκουν και κοίτα το μέλλον.
Ένα μέλλον όπου ο άνθρωπος, απαλλαγμένος από θρησκευτικές, μυστικιστικές αλλά πολιτικές ιδεοληψίες, θα μπορεί να ζήσει δίχως περιττές ενοχές, άσκοπες λατρείες, "θρησκοπρόβλητους" κηφήνες, "ουρανοπρόβλητους" σωτήρες μια ζωή ανετότερη από την σημερινή.

IonnKorr είπε...

Παροράματα:
Ωχ... Κβαντομηχανική αντί Κβαντικομηχανική

μην το δει και κανείς και χάσει πάσα ιδέα για το άτομό μου! χα..χα..

Επίσης
θρησκευτικές, μυστικιστικές αλλά και πολιτικές ιδεοληψίες.

Ξεχάστηκε το "και" και χάνεται το νόημα.

Άθεος είπε...

Ας… ξεπετάξω στα γρήγορα τη Sisi, που έγινε Nikolaos Sokos και τη Φοίβη, γιατί με σας τους δυο έχω δρόμο μπροστά μου!
Αστειεύομαι φυσικά!
Άκου να ξεπετάξω… το κρασί φταίει!
Όμως όταν έχω «μπροστά» μου τη Φοίβη, μου δημιουργεί όρεξη για χιούμορ!
Sisi ή Sokos, αν ο Ορθόδοξος σου εξηγήσει τι είναι ο Λόγος, γράψε μου!
Φοίβη, οι παπάδες σε απογοητέψανε και σε κάνανε άθρησκη. Αντίθετα εμένα η ουσία της θρησκευτικής φιλοσοφίας (θεολογία) με ώθησε στη Αθεΐα. Τους παπάδες δεν τους κατακρίνω. Σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Δεν έχω τίποτα με τους υδραυλικούς, τους σοβατζήδες ή τους ηλεκτρολόγους. Γιατί να έχω με τους παπάδες. Έχουν κι αυτοί ανθρώπινα πάθη και μειονεκτήματα. Στα υπόλοιπα που λες, συμφωνούμε απόλυτα.
Γράφω βράδυ, μετά την επιστροφή μου από την εξοχή και γι αυτό σας εύχομαι καλή χώνεψη.
Ας έρθουμε τώρα και στα παλικάρια.
Αφήσατε τον οβελία και κονταροκτυπιέστε αυτήν την Άγια μέρα της μάσας;
Η διαφωνία σας όμως νομίζω είναι επιφανειακή αφού λίγο πολύ και οι τρεις μας συμφωνούμε ότι οι ιουδαιοχριστιανοί βρίσκονται μακράν της λογικής και σαν συνέχεια, όπως είπατε, παλαιότερων θρησκευτικών αντιλήψεων. Βέβαια ο Αποκαλυπτικός τους χαρακτήρας τους διαφοροποιεί από τις αρχαίες θρησκείες και σ’ αυτό πρέπει να συμφωνούμε και οι τρεις!
Όπως μπορώ να διαφωνήσω κι εγώ με τους δυο σας: Με τον IonnKorr στην άποψή του για τον Δημιουργό του Σύμπαντος και στον Zeus για τον συσχετισμό ορισμένων αλληγορικών εκφράσεων με την κβαντομηχανική. Πιστεύω να μην είναι Λιακουπολικής φύσεως οι διασυνδέσεις αυτές, γιατί τον τελευταίο σαν χριστιανό, δεν δέχομαι να με καθοδηγεί ιδεολογικά.
Επειδή έχω ασχοληθεί και με την κβαντομηχανική, ορισμένες θεωρητικές εκφράσεις που βρίσκονται σε υποθετικό επίπεδο, ας μην τις κάνουμε απόλυτα αποδεκτές σαν να είναι πειραματικά αποδεδειγμένες. Και πολύ περισσότερο να τις συνδέουμε με την αρχαία γνώση και ιδιαίτερα του Πλάτωνα που ήταν ιδεαλιστής.
Σε γενικές γραμμές βέβαια όλοι μας συμφωνούμε, ότι ακόμα και η ελληνική θρησκεία είναι ανώτερη όχι μόνο από τις αποκαλυπτικές θρησκείες αλλά και από τις σκανδιναβικές. Όμως, ας μην επιθυμούμε διακαώς να τις αντικαταστήσουμε με την αρχαία θρησκεία. Μέσα σ’ αυτήν υπάρχουν υπέροχα αλληγορικά μηνύματα που ωθούν τον άνθρωπο ηθικά και τον εξελίσσουν. Όμως, ένα καπιταλιστικό σύστημα θα αλλοτρίωνε για το συμφέρον του και τους πιστούς της και το ιερατείο. Άσε που δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πίστη, κατά γράμμα, των αλληγορικών της νοημάτων.
Πιστεύω να αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
Όμως τέτοια μέρα, βρε παιδιά, γιατί αυτή η συζήτηση και έξω από το θέμα της ανάρτησης;
Zeus κάποια μέρα θα κάνω μια ανάρτηση για τις παρεξηγήσεις του αρχαίου κόσμου. Μην στηρίζεστε όμως στην Βικιπαίδεια, γιατί επανειλημμένα έχω βρει λάθη που γίνονται ακόμα και εσκεμμένα.
Προέχει όμως η θέση της γυναίκας στις τρεις αποκαλυπτικές θρησκείες που είναι άθλια! Μην βλέπετε την καλύτερη θέση της στον χριστιανισμό. Οι ιθύνοντες φωνάζουν και γι αυτήν. Την θέλουν όπως στους μουσουλμάνους, με μαντίλα και υπάκουη στον άντρα και το σύστημα.
Σας εύχομαι να χωνέψετε ευκόλως και την επόμενη φορά, μέσα στο θέμα.
Για παράδειγμα, υπάρχει άνθρωπος που διάλεξε την πίστη του χωρίς καθοδήγηση από την παιδική του ηλικία και στανιό στην υπόλοιπη ζωή του; Αυτό είναι το θέμα μας.

Dyer είπε...

Φίλε Δια όταν κάνεις copy page φρόνιμο είναι να αναφέρεις τις πηγές σου.
Για να ξέρουμε που να επικεντρώσουμε την κριτική μας.
Αυτό για τον Επίκουρο τι το ήθελες;

Άθεος είπε...

Σωστά! Πού το λέει αυτό ο Επίκουρος;

Dyer είπε...

Θα μας τρελάνουν αυτοί οι πιστοί. Με το αρνί στο στόμα θα κάνουμε σχόλια;
Χρόνια Πολλά Άθεε.

Zeus είπε...

Φίλτατε IonnKorr,

Αν μπεις στον κόπο (πιθανότατα να τα γνωρίζεις ήδη) να διαβάσεις Κοραή (Αδελφική Διδασκαλία), Πορφύριο, Λιβάνιο, Κέλσο, την Ελληνική Νομαρχία, την ιστορία της Αλεξανδρινής φιλοσόφου Υπατίας, τα διατάγματα των βυζαντινών αυτοκρατόρων και πολλά άλλα συγγράμματα θα διαπιστώσεις πώς ο χριστιανισμός επιβλήθηκε στους Έλληνες δια πυρός και σιδήρου.

Θεωρώ ότι η ενσωμάτωση του ιουδαιοχριστιανικού πνεύματος στην Ευρώπη υπήρξε το καταστροφικότερο γεγονός στην παγκόσμια Ιστορία. Ικανή απόδειξη είναι ο σκοταδιστικός και απάνθρωπος Μεσαίωνας, ο οποίος ακολούθησε μετά την ολοκληρωτική επικράτηση της εβραϊκής θρησκευτικής αυτής αίρεσης, στην Ευρώπη.

Καταγγέλλω τον χριστιανισμό για τα τερατώδη εγκλήματα που διέπραξε κατά των λαών της οικουμένης των ανθρώπων. Για την καταστροφή του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και την γενοκτονία του εκλεκτότερου μέρους των ανθρώπων του ευρωπαϊκού χώρου, στη μεν Δύση από την Ιερά Εξέταση στη δε Ανατολή από τις ορδές των κηφήνων καλογήρων, υπό την καθοδήγηση των ανωμάλων και μισελλήνων «Πατέρων» της Εκκλησίας.

Αναγνωρίζω την απόπειρα, εκ μέρους των Ευρωπαϊκών λαών, της αποτίναξης του χριστιανικού θρησκευτικού ζυγού, που έλαβε χώρα κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Θεωρώ ότι η απόπειρα αυτή παρέμεινε ημιτελής. Ότι σκόνταψε, κατά την πορεία της, στην «τρικλοποδιά» που της έβαλε η
αναγκαστική και καλώς οργανωμένη ανασύνταξη των χριστιανικών δυνάμεων.

Όταν λέγω λοιπόν ότι ο χριστιανισμός πρόκειται για ιουδαϊκό υποπροϊόν, για ιουδαϊκό ρύπο, για μία ασθένεια που μολύνει τους ανθρώπους εκφράζω θυμό και δεν λέω κάτι διαφορετικό από αυτό που ειπώθηκε ήδη από τον Άθεο στην επιστολή του:

"Οι θρησκείες είναι επικίνδυνες γιατί εξαπλώνονται σαν πανδημίες από το γονιό στο παιδί μέσω των πολιτισμικών γονιδίων που μολύνουν μαζικά τα μυαλά. Τα μιμίδια, όπως το ονόμασε ο κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος της εποχής μας Richard Dawkins είναι δεισιδαιμονίες και εμφάνταστες

θρησκευτικές πληροφορίες που μεταφέρονται σαν «πολιτισμική γνώση» από το γονιό στο παιδί, όπως ακριβώς οι καινοτομίες που οδηγούν την εξέλιξη των γονιδίων."

απλώς το περιόρισα στον χριστιανισμό διότι αυτός λυμαίνεται την χώρα μας υλικά και πνευματικά εδώ και 2000 χρόνια!

Αν διαβάσεις προσεκτικά τα γραφόμενα μου πουθενά δεν ζητάω την αποκατάσταση/δικαίωση/αναβίωση
της Ολυμπιακής Θρησκείας, αν κάνω λάθος επισήμανε μου σε παρακαλώ το σημείο.

Το μόνο που ζήτησα ήταν την βοήθεια του Άθεου, διότι στο προφίλ του δηλώνει ότι έχει ασχοληθεί με την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ και την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ, πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα:

Την πραγματική θέση - αξία - ρόλο της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα!

Αν ψάξεις στην Ελληνική βιβλιογραφία θα δεις ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν σκουπίδι τις γυναίκες και ήρθε ο χριστιανισμός και αναβάθμισε τη θέση της γυναίκας!

Zeus είπε...

Αυτό είναι που αρνούμαι να δεχτώ. Διότι όπως έγραφε ο Δημήτρης Λιαντινης στο κύκνειο άσμα του "Γκέμμα":

"Τι γνωρίζουμε για την αρχαία Ελλάδα?. Ζητούμε μια γνώση σοβαρή και υποψιασμένη. Όχι φολκλόρ και γραφικότητες. Γιατί γνώση της Ελλάδας είναι εκείνο που ξέρουμε να το ζούμε κιόλας. Όχι δηλαδή ο Ηρακλής μωρό έπνιξε τα φίδια· ότι ο Αρχιμήδης εχάραζε κύκλους στην άμμο, ούτε τάν ή επί τάς, μέτρον άριστον, ο Μινώταυρος στην Κρήτη και το πιθάρι του Διογένη, ούτε αν ξέρουν πως η ψωλή του Δία εγίνηκε κεραυνός και χτύπησε τους σχιστούς λειμώνες της Ολυμπιάδας, για να γεννήσει στο Φίλιππο τον Αλέξανδρο. Τέτοια γνώση της κλασικής Ελλάδας θά ‘τανε τουρισμός στην Τυνησία. Η φουστανέλα και το κόκκινο φέσι στη Μελβούρνη και στην Πέμπτη Λεωφόρο κατά τις εθνικές γιορτές. Θα ζητήσουμε γνώση ουσίας.

Να μας ειπούνε, δηλαδή, αν έχουνε ακουστά τα ονόματα Εμπεδοκλής, Αναξίμανδρος, Αριστόξενος ο Ταραντίνος, Διογένης Λαέρτιος, Αγελάδας, Λεύκιππος, Πυθαγόρας ο Ρηγίνος, Πυθέας, που στον καιρό
μας αντίστοιχα σημαίνουν Αϊνστάιν, Δαρβίνος, Μπετόβεν, Έγελος, Μιχαήλ Άγγελος, Μαξ Πλανκ, Ροντέν, Κολόμβος. Να μας μιλήσουν για κάποιους όρους σειράς και βάσης, όπως σφαίρας στον Εμπεδοκλή, κενό στο Δημόκριτο, εκπύρωση στον Ηράκλειτο, μηδέν στον Παρμενίδη, κατηγορία στον Αριστοτέλη, τόνος στους Στωικούς. Να μας ειπούν οι κάθε λογής Έλληνες επιστήμονες τι τους λέει η λέξη ψυχρά φλογί στον Πίνδαρο, μεταδάλλον αναπαύεται στον Ηράκλειτο, δακρυόεν γελάσασα στον Όμηρο, χαλεπώς μετεχείρισαν στο Θουκυδίδη. Να μας ειπούνε, πόσοι φιλόλογοι, έξω από τα σχολικά κολυβογράμματα, έχουν διαβάσει στο πρωτότυπο τρεις διάλογους του Πλάτωνα, δύο Νεμεόνικους του Πινδάρου, την Ωδή στην αρετή του Αριστοτέλη, έναν Ομηρικό Ύμνο. (Και αυτό δεν είναι ραψωδία). Και για να μας πιάσει τεταρταίος και καλπάζουσα, να μας ειπεί ποιος γνωρίζει και διδάσκει από τους ειδικούς προφεσσόρους στα πανεπιστήμια ότι οι τρεις τραγικοί ποιητές μας στη βάση τους είναι φυσικοί επιστήμονες, ότι στη διάλεξη του για την αρετή ο Πλάτων έκαμε στους ακροατές του ένα μάθημα γεωμετρίας, ότι η Ακρόπολη των Αθηνών είναι δωρικό, και όχι ιωνικό καλλιτέχνημα, ότι η διδασκαλία τραγωδίας στο θέατρο ήταν κήρυγμα από άμβωνος, ότι η θρησκεία των Ελλήνων ήταν αισθητική προσέγγιση των φυσικών φαινομένων."

Ένας λαός με τέτοιο πολιτισμό αρνούμαι να δεχτώ ότι θεωρούσε την γυναίκα σκουπίδι!

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν Κβαντικομηχανικη, πως θα μπορούσαν άλλωστε με την τεχνολογική πρόοδο πριν από 2500 χρόνια. Αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς ότι θεμελίωσαν επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, φιλοσοφία) και έτσι έβαλαν μαζί με άλλους λαούς τους πρώτους λίθους στην πυραμίδα της γνώσης.

Για αυτή και μόνο την κληρονομία τους πρέπει να τους είμαστε τουλάχιστον ευγνώμων.

Zeus είπε...

Φίλτατε Άθεε,

Η αρχική μου ανάρτηση αναφερόταν στην διαστρέβλωση της θέσης της γυναίκας στην αρχαιότητα από τον χριστιανισμό και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι έξω από το θέμα της ανάρτησης όταν στην επιστολή σου αναφέρεις:

"Είναι αλήθεια: οι πνευματικοί μας ταγοί μας κατηύθυναν λάθος."
"Γι αυτό, αγαπητοί γονείς, πριν αποφασίσετε με τι γάλα θα χορτάσετε τα παιδιά σας, δοκιμάστε το τουλάχιστον αν καίει!"

Δηλαδή τι να διδάξω στην ανιψιά μου όταν ψάχνει στο διαδίκτυο για μια εργασία που της ανατέθηκε στο σχολείο σχετικά με το ρόλο της γυναίκας στην αρχαιότητα και διαβάζει αυτές τις αθλιότητες?

Κατόπιν ο IonnKorr ζήτησε διευκρινήσεις και τις παρείχα.

Επειδή κατηγορήθηκα ότι Λιακοπουλίζω, παραθέτω

1) Αναφορές σχετικά με τον συσχετισμό της φιλοσοφίας των αρχαίων Ελλήνων με την σύγχρονη κοσμολογία και με την κβαντομηχανική.

Το σύμπαν που αγάπησα. Η θεματογραφία της σειράς βασίζεται στα βιβλία «Το σύμπαν που αγάπησα» και «Κοσμολογία της Νόησης» των Μ. Δανέζη και Στ. Θεοδοσίου, καθηγητών Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημόκριτος και σύγχρονη κοσμολογία
http://www.veoh.com/collection/SympanS01/watch/v1326017eHNAcAQ4

Το κενό που κοχλάζει
http://www.veoh.com/group/SympanS02/offset/20#watch%3Dv1339831fRXDB2te

Η Κοσμολογία της Νόησης
http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=67543

2) Αναφορές σχετικά με την Στοχαστική Ηλεκτροδυναμική και την εφαρμογή της στα διαστρικά ταξίδια (nasa deep space exploration) και την άντληση ενέργειας από το κβαντικό κενό.

http://www.nasa.gov/centers/glenn/technology/warp/possible.html
http://www.physics4u.gr/articles/casimir.html
http://www.calphysics.org/Patent7379286.pdf
http://www.calphysics.org/zpe.html
http://www.earthtech.org/publications/index.html

3) Αναφορές σε ότι αφορά τη φράση του Επίκουρου

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΝ

Πηγές
http://www.hellenicpantheon.gr/epistolhrodotou.htm
http://pantheon.20m.com/epistolhrodotou.htm
http://www.yousouroum.gr/forum/showthread.php?t=6228

πρωτότυπο
ΟΥ ΜΗΝ ΟΥΔ’ ΑΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ ΘΕΩΡΗΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΡΟΜΕΝΟΝ ΣΩΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΑΦΙΚΝΕΙΤΑΙ – ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΝ ΓΑΡ -, ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΣΥΝΑΦΙΚΝΟΥΜΕΝΟΝ ΕΝ ΑΙΣΘΗΤΩ ΧΡΟΝΩ ΟΘΕΝ ΔΗΠΟΘΕΝ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΟΥΚ ΕΞ ΟΥ ΑΝ ΠΕΡΙΛΑΒΩΜΕΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝ ΤΟΠΟΥ ΕΣΤΑΙ ΑΦΙΣΤΑΜΕΝΟΝ, ΑΝΤΙΚΟΠΗ ΓΑΡ ΟΜΟΙΟΝ ΕΣΤΑΙ, ΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΣΟΥΤΟΥ ΤΟ ΤΑΧΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΜΗ ΑΝΤΙΚΟΠΕΝ ΚΑΤΑΛΙΠΩΜΕΝ.

και σε νεοελληνική απόδoση:
Αλλά, όμως, σε χρόνο τόσο ελάχιστο, που δεν μπορεί το λογικό μας να συλλάβει, είναι δυνατόν το κινούμενο σώμα να βρεθεί σε τόπους περισσότερους από έναν – πράγμα που και αυτό είναι αδιανόητο – και είναι δυνατόν ταυτόχρονα να φθάνει σε χρόνο αισθητά αντιληπτό, από το άπειρο, από οποιοδήποτε σημείο, και άσχετα τελείως από την κίνηση που μπορούνε να αντιληφθούμε.

4) Αναφορές σε ότι αφορά τη φυσική φιλοσοφία του Επίκουρου

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ
http://e-rooster.gr/07/2004/55

Η ΦΥΣΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ
http://e-rooster.gr/09/2004/56

IonnKorr είπε...

Τι να πω. Έχω μείνει κάγκελο!

Άθεος είπε...

Αυτή τη φορά Zeus ήσουν περισσότερο προσγειωμένος. Αντιλαμβάνομαι τι ζήτησες και όλοι μας σε παρεξηγήσαμε. Άλλος πολύ κι άλλος λίγο. Αυτά έχουν τα μεγάλα κείμενα. Δεν προσφέρονται για σχολιασμό γιατί εύκολα παρεκκλίνει κανείς με τον αντίλογο του άλλου και εκεί που εξηγούσε κάτι αναγκάζεται να μπει σε νέα θέματα και ο συνομιλητής συσχετίζοντάς τα να βγάζει διαφορετικά συμπεράσματα.
Επικεντρωθείτε λοιπόν σε ένα θέμα με μικρά κείμενα.
Έβαλες πολλά θέματα Zeus και σε καταλαβαίνω όταν ζητάς αποκατάσταση της θέσης της γυναίκας στην αρχαιότητα. Ψάχνοντας κανείς, εύκολα πέφτει σε χριστιανικές απόψεις που διαστρεβλώνουν την αλήθεια συκοφαντώντας τις γυναίκες στην αρχαιότητα και εξυψώνοντάς τες στον χριστιανισμό. Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αντίστροφη, αλλά πολύ διαφορετική. Ίσως η υπερβολή μας πολλές φορές να συγκρίνουμε τις γυναίκες της αρχαιότητας με τις χριστιανές μας κάνουν να εξυψώνουμε τις πρώτες περισσότερο από όσο πρέπει. Όμως, η θέση της γυναίκας στον χριστιανισμό είναι τραγική. Έχω άλλα θέματα που προέχουν Zeus, όμως θα την κάνω την ανάρτηση και θα σου την αφιερώσω. Όχι όμως πριν το καλοκαίρι.
Σχετικά με την εξάπλωση του χριστιανισμού σαν το καταστροφικότερο γεγονός στην παγκόσμια Ιστορία, ποιος μπορεί να διαφωνήσει, αν σαν πιστός, δεν βλέπει το γεγονός προκατειλημμένα;
Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι αρχαίοι έλληνες θεμελίωσαν επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, φιλοσοφία) βάζοντας τα θεμέλια της επιστήμης και της λογικής. Για αυτή και μόνο την κληρονομιά τους είμαστε ευγνώμονες. Όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλος ο κόσμος.
Ο Επίκουρος φυσικά δεν ασχολήθηκε με… κβαντομηχανική και σχετικότητα, όμως πολλές περιγραφές της φύσης σήμερα πραγματικά μας αφήνουν άφωνους! Το θυμήθηκα το εδάφιο προς τον Ηρόδοτο. Έτσι όπως ξεκάρφωτα το έγραψες με άφησες άφωνο, όμως το είχα υπογραμμίσει όταν το πρωτοδιάβασα στον Διογένη Λαέρτιο (10.46-47). Ίσως να κάνει υπερβολή εδώ ο Λαέρτιος γιατί πιο πάνω ο Επίκουρος δεν αναφέρεται στα σώματα αλλά στις εικόνες και στις σκιαγραφίες (τύπους). Αυτό που θα λέγαμε σήμερα ενέργεια. Η μεγάλη ταχύτητα εδώ ίσως είναι η ταχύτητα του φωτός! Όμως τέτοιες υπερβολές κάνουν και σήμερα, όταν μιλούν για τα ταχυόνια και τον αρνητικό χρόνο, για πράγματα δηλαδή που υφίστανται στην θεωρία υποθετικά, όμως στην πράξη δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Αν δούμε λοιπόν τα πράγματα χωρίς υπερβολές ίσως δεν μέναμε άφωνοι και κάγκελο σαν τον IonnKorr!
Όμως χωρίς υπερβολές!

Zeus είπε...

Από τα δελφικά παραγγέλματα ξεχωρίζουν τα ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ και ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ που βρέθηκαν στον πρόναο του Ναού του Απόλλωνος στους Δελφούς και αποτελούσαν τις θεμελιώδεις αρχές του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος.

Το Μηδέν Άγαν σημαίνει "τίποτα σε υπερβολή". Το Μηδέν Άγαν προέρχεται από το αριθμητικό ΜΗΔΕΝ (= μήδε εν, ούτε ένα, τέλεια ανυπαρξία) και το επίρρημα ΑΓΑΝ (υπερβολικά).

Άθεε θα περιμένω με ανυπομονησία το πόνημα σου.

Ευχαριστώ.

Άθεος είπε...

Αν περιμένεις το άρθρο, αργεί, αφού έχω προγραμματισμένες αναρτήσεις για τους επόμενους μήνες. Αν εννοείς το βιβλίο κράτα την ανυπομονησία σου γιατί αξίζει τον κόπο.
Να είσαι καλά και να περνάς συχνότερα από εδώ.

Ανώνυμος είπε...

η θρησκεία είναι ένας από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς κάθε ανελεύθερου κοινωνικού συστήματος και μόνο μια πραγματικά ελέυθερη κοινωνία μπορεί να την αποβάλλει σταδιακά.
Πάντως όσο εύκολο είναι να λέμε πως μπορούμε να αποβάλλουμε την θρησκεία από την ζωή μας , ιδίως στα παιδιά μας , που υποτίθεται επηρεάζουμε αρκετά , τόσο δύσκολο είναι στην πράξη.
Ας πούμε όταν έκανες οικογένεια , δεν έβαλες τέτοια θεμελιακά ζητήματα. Υποχώρησες , έκανες θρησκευτικό γάμο, βάφτισες τα παιδιά σου κλπ Τώρα πως τα αναιρείς όλα να πας στην άλλη άκρη !Ακόμα και σε απλά πράγματα δεν μπορείς να παρέμβεις. Το αίσιο τέλος σε ένα ατύχημα, σε μια ασθένεια αιτιολογείται υπερφυσικά. ο τρόμος του θανάτου και σε μια απλή επέμβαση , όσο ψύχραιμος και νάσαι, κάνει τους γύρω σου ικέτες του αγνώστου και σένα τουλάχιστον ουδέτερο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να δράσεις αποτελεσματικά. Και μόνο τον σπόρο της αμιβολίας να σπέρνεις κάτι είναι και αυτό.
Βλέπεις καθένας
προτιμά για ότι δεν επιθυμεί να το φορτώνει σε άλλους και όχι στον ευαυτό του ή στην πιθανότητα.
Επομένως καλή είναι η προσπάθεια , αλλά μόνο απο απαγορευτικά μπορεί να τεθεί το ζήτημα , πράμγα που θα αργήσουν πολύ οι κοινωνίες μας να κάνουν.

Sissi Soko είπε...

Πώς το είπατε; ΟΙ αρχαίοι έλληνες έκαναν αισθητική προσέγγιση της μοδέρνης φυσικής; Μου άρεσε.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την εξάπλωση του χριστιανισμού σαν το καταστροφικότερο γεγονός στην παγκόσμια Ιστορία, ποιος μπορεί να διαφωνήσει, αν σαν πιστός, δεν βλέπει το γεγονός προκατειλημμένα;
έλεγα να αποφύγω τον σχολιασμό των σχολίων, όμως όταν γράφονται τέτοια αξιώματα , πως να μην μπεις στον πειρασμό να απαντήσεις.
Βλέπετε ακόμη και ο άθεος είναι μπολιασμένος με την Ελληνικότητα ,διαφορετικά σε κάτι τέτοια θα απαντούσε άμεσα.
Και θα απαντήσω και εγώ με ένα αναπόδεικτο αξίωμα ότι το μεγαλύο καταστροφικό γεγονός της ανθρωπότητας ήταν η ύπαρξη εκείνου του μακεδόνα , που αποκλήθηκε Μέγας Αλέξανδρος, γιατί ήταν ο πρώτος άνθρωπος που επέβαλε να τον τιμούν ως γιο Θεού, δηλαδή Θεάνθρωπο, που για να το πετύχει εξόντωσε σχεδόν όλους τους επιφανείς Μακεδόνες.
Ακολούθησαν οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες με την θεοποίησή τους και ήταν φυσικό να επιλέξουν ύστερα από τόσους ξεπεσμένους αυτοκράτορες να γίνουν αντιπρόσωποι επι γης του θεού μέσω της χριστιανικής θρησκείας και να ελέγξουν μέσω αυτής τους υπηκόους τους , να διώξουν τους Έλληνες και την ανθρωπομορφη θρησκεία τους και να επιβάλουν θεοκρατικό κράτος που με την διάδοχη οθωμανική παραλαγή διατηρήθηκε μέχρι το 1920, που καταργήθηκε οριστικά με τον Κεμάλ και που τώρα κάνει προσπάθειες αναβίωσης ο Ταγίπ Ερντογάν με την νεοοθωμανική πολιτική του.
Και μια λεπτομέρεια για την Αθηναική Δημοκρατία που βοήθησε στην ανάπτυξη της σκέψης αλλά ήταν και αυτή καθηλωμένη θρησκευτικά. Όταν ο Δημόκριτος επισκέφθηκε την Αθήνα , ο μόνος άθεος φιλόσοφος, χλευάστηκε από τους μορφωμένους και χωρίς να είμαι σίγουρος ανεσά τους ήταν και ο Σωκράτης.
Που μην ξεχνάμε καταδικάστηκε ως καινά δαιμόνια εισάγων και τους νέους διαφθείρων. Που όπως λέει ο Πλάτων στον Κρίτωνα όταν απέτυχαν οι προσπάθειες να τον πείσουν να δραπετεύσει τους είπε. Ας πάμε , εσείς στα σπίτια σας και εγώ αυριο για το κώνειο. Ποιος πηγαίνει για καλύτερα κανείς δεν ξερει.
Ξέρουμε όμως 2.500 χρόνια μετά πως η ανυπαρξία , μετά τον θάνατο ,σίγουρα δεν δεν είναι καλύτερη από την ύπαρξη της ζωής.
Βλέπετε και αυτός ο σοφός άνθρωπος δεν μπορούσε να δεχθεί την τυχαιότητα της ζωής και ήλπιζε σε μια μεταθάνατο καλύτερη ζωή.
Αρκετά για σήμερα , ελπίζω το αναρτήσετε και να μειώσετε λίγο την ελληνικότητα που δείχνει το ιστολόγιο και να προτιμήσετε την ανθρωπινότητα.

NoN SeRViaM είπε...

Να μαι κι εγώ.. χεχε.. λείπει ο Μάρτης απ τη σαρακοστή; Είπα απλά να μη σχολιάζω κάθε ανάρτηση, και φαίνεται σα να γράφουμε οι ίδιοι και οι ίδιοι, αλλά.. ο έρωτας και το συνάχι δεν κρύβονται.

Φίλε Zeus, σέβομαι τη θρησκεία των προγόνων μου, αλλά δεν την ανακατεύω με η μοντέρνα φυσική.
Χώρια που ενώ προφανώς έχεις γνώσεις φυσικής, είναι κι αυτές σε σχετική σύγχυση.
Πχ, το παράδειγμα του '82 του Aspect όπως αναφέρεις, είναι το γνωστό φαινόμενο EPR, απ τα αρχικα των Einstain, Podolsky kai Rossen, kai χρονολογείται απ το '35.
Δε θα μπω σε λεπτομέρειες γύρω απο σχετικά λάθη ή ανακρίβειες, νομίζω όμως ότι οφείλονται στην προσπάθεια να συνδυάσεις πράγματα ασύμβατα, όπως η θρησκεία και η επιστήμη.

Ρε συ ορθόδοξε,
αφού δε μπορείς να καταλάβεις (;) ότι είναι αγένεια να περνάς απ το χώρο μας (συγνώμη για την οικειοποίηση άθεε) να μας προσβάλεις, είτε προσωπικά τον καθένα σαν άνθρωπο, είτε με την δήθεν μειλίχια συγκαταβατικότητά σου απέναντι στη "φτωχή και δύσμοιρη λογική μας και τις ανούσιες, εγωιστικές και περήφανες (!) ιδέες μας, γιατί δεν ανοίγεις και τα ίδια ακριβώς θέματα στο blog σου, και κάλεσέ μας εκεί, να κάνουμε κουβεντούλα.

Εγώ, μην ανησυχείς, δε θα ρθω, στις 3 φορές που την επισκέφτηκα δέχτηκα αρκετές προσβολές απ το χριστεπώνυμο πλήθος που μου φτάνουν.

Αλλά κάνε ένα πείραμα ντε. Γιατί εγώ, δεν είδα να μαζεύεστε περισσότεροι από 3-5, και οι διάλογοί σας, ήταν σα διαγωνισμός κηρύγματος, όταν δεν ήταν απειλητικοί.

Αγαπητή μου Ηως
(χάρηκα πολύ για τη γνωριμία κατ αρχήν..)
δεν το πιστεύω ότι προβληματίζεσαι στ αλήθεια αν είναι καλύτερα να πεις αλήθεια ή ψέμματα στο παιδί σου. Ποιος λόγος μπορεί να είναι αρκετά καλός για να πεις ΨέΜΜαΤα στο ίδιο το παιδί σου;

Κατά τα άλλα, για άλλη μια φορά ένα έξοχο άρθρο/ανάρτηση στη σελίδα σου άθεε, και ξέρω πως γίνομαι ρουτίνα να περνάω απλά για τα εύσημα, αλλά αφού τ αξίζεις, τι να κάνω;

Και άντε μέρες που είναι, να ευχηθώ κι εγώ ψυχική ανάταση για όλους.

Χαιρετώ άπαντες.

NoN SeRViaM είπε...

Δε μπορείς να εξηγήσεις σε έναν ηλίθιο κάτι πέρα απ τις δυνατότητες κατανόησής του, γιατί αυτός πάντα θα "μεταφράζει" αυτό που ακούει, σε κάτι που καταλαβαίνει.

B.Russel, σε (πολύ κι από μνήμης) ελεύθερη μετάφραση.

NoN SeRViaM είπε...

Στον ανώνυμο 05/10 στις 9.37

Δεν έχω διαβάσει την εκδοχή τις ιστορίας που μας παρουσιάζεις, μπορείς να μου πεις που ζήτησε ο Μέγας Αλέξανδρος τη θεοποίησή του, και μάλιστα αφάνισε τους καλύτερους των Μακεδόνων να το πετύχει;

Και τι έκανε λέει ο Σωκράτης όταν ήρθε ο Δημόκριτος στην Αθήνα και τον χλεύαζαν οι μορφωμένοι;

Για δώσε μας τα φώτα σου, ή, ακόμα καλύτερα, τη βιβλιογραφία απ την οποία αντλείς.

Ευχαριστώ.

Άθεος είπε...

Σε γενικές γραμμές, Ανώνυμε (8:49) νομίζω συμφωνώ σε όσα έγραψες. Είναι αλήθεια ότι θα αργήσουν πολύ οι κοινωνίες μας να δεχτούν μια κοινωνία χωρίς πίστη στο θεό. Από πού, λοιπόν, πρέπει να αρχίσει κανείς; Από ένα βιβλίο, από μια σελίδα στο internet, και το πιο σημαντικό απ’ όλα, από τον ίδιο τον εαυτό του, ψάχνοντας ο ίδιος και βάζοντας τις βάσεις της λογικής, κάνοντας κριτική στα ίδια τα θρησκευτικά κείμενα. Εγώ εδώ, το μόνο που κάνω είναι να δώσω λίγα βοηθήματα. Αν δεν αξιοποιηθούν από τον ίδιο αναγνώστη, δεν γίνεται τίποτα. Συνεπώς, ακόμα και η καταπολέμηση της θρησκείας είναι ένα νομοτελειακό φαινόμενο που υφίσταται όταν ωριμάζουν οι συνθήκες, μέσα στο μυαλό του καθενός. Πότε γίνεται αυτό; Όταν κάποιος δραστηριοποιείται λογικά αποφασίζοντας να κάνει κριτική στις ριζωμένες παιδικές του αντιλήψεις! Εκεί βρίσκεται η δυσκολία. Γι αυτό και το σύστημα εκεί ρίχνει τις περισσότερες δυνάμεις!

Ο Ανώνυμος (9:37) μου φαίνεται διαφορετικό πρόσωπο από τον προηγούμενο. Άσχημο να μην χρησιμοποιείτε ένα χαρακτηριστικό, όταν δεν έχετε Nick Name.
Όμως, Ανώνυμε, πού βρίσκεται το κακό, όταν ένας άθεος είναι γνώστης της ιστορίας του; Αν ήμουν Τούρκος, το αντιλαμβάνομαι, όμως εδώ είναι Ελλάδα. Ούτε μας αιτιολογείς την διαφωνία σου για την πρώτη σου φράση, που την βαφτίζεις αξίωμα. Εγώ τη λέω γνώμη. Έχουν διαφορά αυτά, νομίζω. Η ελληνιστική εποχή, είναι διαποτισμένη με αντιλήψεις σαν κι αυτές που εγκαινίασε ο Αλέξανδρος. Οι Ρωμαίοι, πράγματι το συστηματοποίησαν. Όλοι τους θεοποιούνταν. Εκείνη την εποχή η θεοποίηση ήταν συνηθισμένο γεγονός και δεν έχω αντιρρήσεις μαζί σου. Όμως, τις ίδιες αντιλήψεις είχαν και οι χριστιανοί, όταν κάθε τους σκέψη εκλαμβάνονταν σαν αποκάλυψη από το θεό. Έτσι δημιουργήθηκαν τα δόγματα και θεμελιώθηκε το ψέμα. Όποιος αμφισβητούσε το ψέμα αυτό, τον έτρωγε η Μαρμάγκα! Εδώ δικαιολογείται η «εξάπλωση του χριστιανισμού σαν το καταστροφικότερο γεγονός στην παγκόσμια Ιστορία» που σου φάνηκε τόσο φοβερό. Φαίνεται, την αλήθεια την ξέρεις μισή, αγαπητέ Ανώνυμε, και εδώ κολλάει και το έτερο ήμισυ της φράσης «…αν σαν πιστός, δεν βλέπει το γεγονός προκατειλημμένα».
Γι αυτό Ανώνυμε, μάλλον εσύ πρέπει να μειώσεις την προκατάληψή σου κι όχι εγώ την ελληνικότητά μου!

Γεια σου βρε NoN SeRViaM, χάθηκες… όλο τον Μάρτη και όλη τη σαρακοστή!
Σαν να αναστήθηκες μαζί με την Άνοιξη.
Δεν σχολιάζω, τον σχολιασμό σου για τους άλλους. Απλά με τον Zeus νομίζω τα βρήκαμε, αν δεν υπερβάλλουμε και λέμε τα πράγματα όπως έχουν. Μηδέν Άγαν!
Χωρίς υπερβολές, Ανώνυμε, όχι χωρίς απόψεις, επειδή η ιστορία μας πειράζει…
Ευχαριστώ για τα εύσημα Non Serviam. Πράγματι, ήταν ένα βαρυσήμαντο άρθρο, που λίγοι το έπιασαν. Ο Ορθόδοξος, ούτε που το σχολίασε. Αλλά και ο δεύτερος Ανώνυμος προτίμησε να σχολιάσει… τα σχόλια που δεν το σχολίαζαν!
Εδώ κολλάει ο B. Russel!!
Να σαι καλά!

Zeus είπε...

Φίλε NoN SeRViaM,

Η γνώση μου είναι ένα νησί. Η περίμετρος του νησιού είναι η άγνοια μου. Όσο μεγαλώνει η γνώση μου (νησί) μεγαλώνει και η άγνοια μου (περίμετρος νησιού).

Σαν μια ατελής οντότητα δέχομαι ότι οι γνώσεις μου βρίσκονται σε σχετική σύγχυση, διαφορετικά θα ήμουν θεός.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως προκύπτει από την παρακάτω πρόταση:

"Το 1982 στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ερευνητές υπό τη διεύθυνση του φυσικού Alain Aspect απέδειξαν πειραματικά ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, τα υποατομικά σωματίδια (ηλεκτρόνιο κ.ά.) μπορούν να επικοινωνούν ακαριαία μεταξύ τους, ανεξάρτητα απ’ την απόσταση που τα χωρίζει (κβαντικός εναγκαλισμός)"

η σχετική σύγχυση.

"Η λεγόμενη "μη-τοπικότητα" μια από τις πιο παράξενες θεωρίες της κβαντικής θεωρίας, που μαζί με την γάτα του Schroedinger, ήταν άλλη μια διαμάχη του Einstein με τον υποστηρικτή και συνιδρυτή της κβαντικής θεωρίας τον Niels Bohr.

Με την θεωρία αυτή οι υποστηρικτές της, πιστεύουν πως γεγονότα που συμβαίνουν εδώ, μπορούν να επηρεάσουν γεγονότα σε άλλο σημείο που μπορεί να είναι πολύ απομακρυσμένο από το πρώτο. Το φαινόμενο αυτό ήταν η αιτία που έκανε τον Einstein να δηλώσει πως "ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν", στην διαμάχη του με τον Niels Bohr.

Στο επίκεντρο της διαμάχης ήταν το περίφημο νοερό πείραμα των Einstein-Podolsky-Rosen, που πήρε την ονομασία EPR από τα αρχικά τους. Το πείραμα αυτό που έγινε την περίοδο 1934-1935, τότε που ο Einstein και οι συνεργάτες του δούλευαν στο Princeton, πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Rewiew, με την επιδίωξη να αποδειχθεί πως η κβαντική θεωρία ήταν ελλιπής.

Ο Einstein δεν μπορούσε να δεχθεί πως η "επιλογή" της ιδιότητας στο δεύτερο ηλεκτρόνιο, μεταδίδεται ακαριαία, αφού έτσι παραβιαζόταν η αρχή της θεωρίας της σχετικότητας, που θέτει όριο στην ταχύτητα των σωμάτων.

Έτσι όπως φαίνεται από το νοητικό πείραμα, είτε η θεωρία της κβαντομηχανικής δεν είναι πλήρης, είτε παραβιάζεται η θεωρία της σχετικότητας.

Ο Bohr στις αιτιάσεις του Einstein και των άλλων διαφωνούντων στο παράδοξο αυτό, απάντησε πως οι ιδιότητες του μακρόκοσμου διαφέρουν από τον μικρόκοσμο και πως στην Κβαντομηχανική δεν έχει νόημα να μιλάμε για γνώση των φυσικών μεταβλητών του απομακρυσμένου σωματιδίου από την στιγμή που δεν μπορούμε να το παρατηρήσουμε.

Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, οι συζητήσεις αναθερμάνθηκαν για την ερμηνεία του φαινομένου και για την πειραματική επαλήθευση του. Ο David Bohm και John Bell ήταν από αυτούς που πρότειναν πειραματικές μεθόδους.

Αλλά ευτυχώς για τον Einstein, δεν έζησε για να δει την επιβεβαίωση του φαινομένου αυτού, της μη-τοπικότητας που ήρθε πειραματικά το 1982 από τον Alan Aspect και των συνεργατών του Νταλιμπάρ και Rogers."

Πηγή
http://www.physics4u.gr/articles/epr.html

Το νοερό πείραμα των Einstein-Podolsky-Rosen, που πήρε την ονομασία EPR από τα αρχικά τους και η επιβεβαίωση του φαινομένου αυτού, της μη-τοπικότητας, που ήρθε πειραματικά το 1982 από τον Alan Aspect.

Ένα γραμμάριο δράσης (επιβεβαίωση πειραματικά το 1982 από τον Alan Aspect του φαινομένου) ισοδυναμεί με εκατό κιλά θεωρία (Το νοερό πείραμα των Einstein-Podolsky-Rosen).

Φαντάζομαι για αυτό κατασκευάστηκε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider) στο CERN.

Στις συγκρούσεις των αδρονίων που γίνονται στον LHC αναμένεται η δημιουργία ενός μποζονίου, που μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί και στο οποίο έχει δοθεί το όνομα σωματίδιο Higgs.

Πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνο για να δίνει σχεδόν σε όλα τα άλλα σωματίδια μάζα ηρεμίας.

Αλλά ακόμα και ΑΝ βρεθεί αυτό το μποζόνιο η φυσική δεν μπορεί ακόμα να εξηγήσει πως τα σωματίδια αποκτούν βαρυτική και αδρανειακή μάζα.

Άρα μήπως και η φυσική η ίδια βρίσκεται σε σχετική σύγχυση?

Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να μπεις σε λεπτομέρειες και να μου εξηγήσεις πότε προσπάθησα να συνδυάσω την θρησκεία και την επιστήμη?

Εκτός αν θρησκεία εννοείς την σοφία των αρχαίων Ελλήνων.

NoN SeRViaM είπε...

Nai φίλε μου Zeus, μετά χαράς, θα κλείσει όμως η σελίδα του άθεου αν το κάνω, άσε που θα χρειαστούμε χρόνια για να αρχίσουμε να καταλήγουμε κάπου.

Οπότε, θα επικεντρωθώ στα εξής 2.
Με τον τρόπο που γράφεις,
-να σημειώσω μόνο προκαταβολικά ότι τρέφω κι εγώ ιδιαίτερη εκτίμηση στον Δ Λιαντίνη-
κάνεις τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων, που πράγματι, αυτοί έθεσαν τα θεμέλια της επιστήμης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, να μοιάζει με θρησκεία!

Και, μπλέκεις τους φυσικούς φιλοσόφους, όπως οι Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Λεύκιππος και ο μέγιστος Δημόκριτος, με ιδεαλιστές, μυστικιστές φιλοσόφους, όπως ο Πυθαγόρας, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης.

Η κοινωνία που λες, στην οποία τόσα θαυμαστά έγιναν, ήταν δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό βασισμένη στη δουλεία, οπότε γιατί σε παραξενεύει τόσο το ότι οι γυναίκες δε θεωρούνταν ισάξιες με τους άντρες;
Και άσε για λίγο έξω τις θεές-γυναίκες.
Πες ανάμεσα σε όλα αυτά τα ονόματα των Ελλήνων φιλοσόφων, το όνομα μιας γυναίκας, κι ας πούμε οτι η Σαπφώ είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Καμιά άλλη; Προ χριστού εννοώ.


Και λίγα για τη φυσική.
Λες..
"Μήπως το χάος του Ησίοδου και το είζωον πυρ του Ηράκλειτου είναι το σημερινό κβαντικό ΚΕΝΟ?"
Ε, όχι φίλε μου, δε νομίζω.
Ούτε ο Επίκουρος να χε σκεφτεί κβαντικές υπερθέσεις.

Και..
Η παρατήρηση λες, είναι αυτή που προκαλεί την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης.
Όχι φίλε μου.
Αυτή είναι απλώς η λεγόμενη "ερμηνεία της κοπενχάγης" και όπως και η "κβαντική διακύμανση κενού", είναι ένας κομψός τρόπος να πούμε πως δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι συμβαίνει τη στιγμή που εμπλέκεται ο μικρόκοσμος με το μεγάκοσμο.

Άθεος είπε...

Έκανες καλά Non Serviam και φρενάρισες την ατέρμονη φρενήρη της φιλοσοφικής υπερβολής! Αποφασίσαμε Zeus να μην υπερβαίνουμε κάποια όρια που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Αυτά τα θέματα, δεν τα έλυσαν οι ειδήμονες, θα τα λύσουμε εμείς; Μην το κάνουμε εδώ… Κοπεγχάγη Bar… με μπάρμαν τον Βιτγκενστάιν…
Φίλε μου Zeus, μπορεί να έχουμε αρκετά κοινά στην ιδεολογία μας, όμως τονίσαμε ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί με μερικές θεωρητικές απόψεις που υστερούν πειραματικής απόδειξης. Μου θύμισες την εποχή στα τέλη της δεκαετίας του 80, όταν μανιωδώς μελετούσα κβαντομηχανική. Όμως τότε είχα επιστημολογικές ελλείψεις. Δεν είχα κατανοήσει την διαλεκτική της φύσης και τα συμπεράσματά μου, εύκολα μπορούσε να τα οδηγήσει ένας Μαχικός (νεοθετικιστής) φυσικός εκεί που ήθελε αυτός. Αν ρίξεις μια ματιά σε αναρτήσεις των αρχών αυτού του έτους, συγκεκριμένα από την υπ’ αριθμό 40 μέχρι 45 (βλέπε περιεχόμενα) θα διαπιστώσεις μια σειρά άρθρων που οι φίλοι της σελίδας αυτής, σκάψαμε και σχολιάσαμε για βδομάδες, πάνω στα θέματα αυτά. Και ο Non Serviam έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, όμως θα βγαίναμε από το θέμα της ανάρτησης και θα έπρεπε συνεχώς να σε παραπέμπουμε στις αναρτήσεις εκείνες για να μην τρώμε το χρόνο μας γράφοντας τα ίδια και τα ίδια. Χωρίς μια διαλεκτική προσέγγιση, τα φιλοσοφικά μας συμπεράσματα θα ήταν «φτωχές εκλεκτικές σούπες» όπως έλεγε και ο Ένγκελς για τις θέσεις του Μαχ και του Αβενάριους. Ούτε η ανάρτηση αυτή προσφέρεται για την ανάπτυξη θεμάτων που άπτονται της δυνατότητας και της πραγματικότητας.
Για να σου δώσω να καταλάβεις, στις αρχές του 80 ήμουν με τον Αϊνστάιν. Στα τέλη του 80 με τον Μπορ. Την δεκαετία του 90 είχα τις ιδέες σου, όμως γρήγορα αντελήφθη ότι κάτι δεν πάει καλά. Η θεωρία των χορδών εγκαταλείφθηκε γιατί οδηγούσε τη φυσική λανθασμένα. Αντελήφθην λοιπόν, ότι έπρεπε να διακόψω την μοντέρνα φυσική και να ασχοληθώ περισσότερο με την φιλοσοφία της φύσης, την επιστημολογία και να δω τα πράγματα διαλεκτικά.
Τότε μου παρουσιάστηκε ένας καινούριος κόσμος. Οι προηγούμενες γνώσεις ήταν χρήσιμες, ακόμα και οι λανθασμένες, γιατί μου έδειχναν το σωστό δρόμο.
Σήμερα επανέρχομαι στην κβαντομηχανική και τις χορδές, όμως ο Αϊνστάιν παρόλο αυτά είναι πιο δυνατός μέσα μου. Περιμένω εναγωνίως τα αποτελέσματα στο Cern (χθες ράγισαν καρδιές εκεί) και φτάνω σε συμπεράσματα που πριν μια δεκαπενταετία, δεν μπορούσα να φανταστώ. Ας κλείσω με ένα τέτοιο συμπέρασμα: ο αδαής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον φιλοσοφικό στοχασμό της κβαντικής αβεβαιότητας κι αυτό επειδή προσπαθεί να εκφράσει κβαντικές ιδέες στην καθημερινή του γλώσσα και στην εκπαιδευμένη του λογική. Επειδή όμως ο φιλοσοφικός στοχασμός συχνά βρίσκεται πιο μπροστά από την επιστημονική σκέψη και η τελευταία, ακόμα πιο μπροστά από το πείραμα, γι αυτό πείστηκα να έχω μεγάλη υπομονή, πριν καταλήξω σε ένα επιβεβαιωμένο επιστημονικό συμπέρασμα.
Όπως λέει και ο αγαπημένος μου Μπιτσάκης «η φύση αγαπά να κρύπτεται και όταν αποκαλύπτουμε το βάθος των πραγμάτων, βρίσκουμε πάντα την αντίθεση να λειτουργεί στο εσωτερικό της αρμονίας»!
Γι αυτό, δες τα πράγματα Zeus διαλεκτικά, που είναι η ανώτερη μορφή του υλισμού, έχοντας πάντα στην καρδιά σου φυλαγμένη την άποψη, ότι ο υλισμός από την Ελλάδα ξεκίνησε.
Δεν σου αρκεί αυτό…
…μην είμαστε και πλεονέκτες… που έλεγε κι ο Χατζηχήστος…
Άντε… σας την έκανα και την κβαντική ανάρτηση!
(Non Serviam, σου την χρωστώ για το μέλλον και σε σένα Zeus για τις γυναίκες. Βλέπετε πόσα θέματα έχουμε μπροστά μας; Μην τρώμε το χρόνο μας με ασχετοσύνες! Ο χρόνος είναι μάθηση!
Και έρχονται κάτι απλοϊκοί και ρωτάνε «υπάρχει θεός;»
Άνοιξε μια φυσική και πάρε την απάντησή σου μόνος!
Άνοιξε μια Αγία Γραφή και σταμάτα να πιστεύεις!

Zeus είπε...

Σεβόμενος το βήμα του Άθεου θα είμαι σύντομος.

Άρωμα γυναίκας στην αρχαία προ χριστού Ελλάδα (εκτός της Σαπφώς).

Πηγές
http://www.diodos.gr/content/view/203/43/
http://www.mathsforyou.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=143

"Ούτε ο Επίκουρος να χε σκεφτεί κβαντικές υπερθέσεις."

Σεβαστή η άποψή σου.

"είναι ένας κομψός τρόπος να πούμε πως δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι συμβαίνει τη στιγμή που εμπλέκεται ο μικρόκοσμος με το μεγάκοσμο."

«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»
-- Σωκράτης (470 π.Χ. - 399 π.Χ)

Στο κείμενο του W. Heisenberg: «Η Εικόνα της Φύσης στη Σύγχρονη Φυσική» μπορούμε να διαβάσουμε την άποψή του για τη φυσική πραγματικότητα:

«Δεν μπορεί πια κάποιος να μιλήσει για τη συμπεριφορά των σωματιδίων ανεξάρτητα από τη διαδικασία παρατήρησης. Αυτό έχει σαν συνέπεια, οι φυσικοί νόμοι, που διατυπώνονται μαθηματικά από τη κβαντική θεωρία, να μην αφορούν τα ίδια τα στοιχειώδη σωμάτια αλλά τη γνώση που διαθέτουμε γι’ αυτά. Τα ερώτημα αν τα στοιχειώδη σωμάτια «καθαυτά» υπάρχουν στο χώρο και στο χρόνο, δεν μπορεί πια να τεθεί μ’ αυτή τη μορφή»,

«Η ιδέα της αντικειμενικής πραγματικότητας των στοιχειωδών σωματιδίων εξαφανίζεται παράξενα μέσα στη διάφανη φωτεινότητα των μαθηματικών που δεν παριστούν πια τη συμπεριφορά των στοιχειωδών σωματιδίων μα τη γνώση μας γι αυτή τη συμπεριφορά»

IonnKorr είπε...

Ρε Δία,

Γράφεις:

Ούτε ο Επίκουρος να χε σκεφτεί κβαντικές υπερθέσεις."

Σεβαστή η άποψή σου.


Και πάνω που έλεγα πως σε παρεξηγήσαμε έρχεσαι πάλι και μας τα χαλάς!!

Απλή άποψη είναι ότι ο Επίκουρος δεν είχε κάνει "κβαντικές" υπερθέσεις?

Μου φαίνεται ότι, από δω το πας, από αλλού το φέρνεις, όλο και κάποιες υπόνοιες αφήνεις για γνώση Σύγχρονης Φυσικής από Αρχαιοέλληνες φιλόσοφους!

Να, κάτι τέτοια βλέπω και ... τα παίρνω στο κρανίο.

Πάντα απορώ με μερικούς που συγχέουν ανόμοια πράγματα:

- άλλο πράγμα, η "Ελληνική Μυθολογία" που περιέχει μύθους (π.χ. ο Ζεύς έγινε κύκνος)
- άλλο η "Ολυμπιακή Θρησκεία" που αποδίδει ιδιότητες σε θεούς (π.χ. ο Άρης ήταν θεός του πολέμου)
- άλλο η "Μυκηναϊκή Ιστορία" (π.χ. οι Αχαιοί έκαναν τον Τρωικό Πόλεμο)
- Άλλο πράγμα η "Ελληνική Φιλοσοφία" (π.χ. ο Πλάτων ήταν φιλόσοφος)
- Άλλο πράγμα η "Αρχαιοελληνική Επιστήμη" (π.χ. ο Αριστοτέλης συνόψισε βασικές αρχές, που υπήρχαν στην εποχή του, και αποτέλεσαν την βάση για την εξέλιξη μερικών Σύγχρονων Επιστημών)
- και τέλος άλλο πράγμα η ακατάσχετη "Αρχαιοελληνική Ουφολογία" (π.χ. ο Δημόκριτος ήταν ο πρώτος ατομικός φυσικός, εφόσον βρήκε το άτομο). Προφανώς, άλλη έννοια της λέξης "άτομο" από τον Δημόκριτο (καθαρά φιλοσοφική) και άλλο το άτομο του Μεντελέγιεφ και της Κβαντομηχανικής (που συνοδεύεται από ένα κάρο εξισώσεις).
Άλλο πράγμα να πεις ότι ο Αρίστιππος και πολλοί άλλοι αρχαίοι φυσικοί φιλόσοφοι είχαν διατυπώσει βάσιμες "εικασίες" για την σφαιρικότητα της Γης και άλλο τους αποδώσεις και την "απόδειξη" που έγινε από τους Ευρωπαίους επιστήμονες-μελετητές (όχι ακόμα φυσικούς) του 15ου, 16ου αιώνα μ.Χ.

Ναι, φύγαμε πολύ από το θέμα, ναι "κομίζω γλαύκα εις Αθήνας", αλλά ήθελα να διευκρινίσω μερικά πράγματα προς αποφυγή παρεξηγήσεων και συγχίσεων.

Y.Γ. Για μένα, και για πολλούς άλλους, αυτά είναι προφανή και διάφανα αλλά μερικοί, όμως, φαίνεται ότι δεν διακρίνουν την "διακριτότητά" τους.

IonnKorr είπε...

Παροράματα:

Ο Αρίσταρχος έγινε "Αρίστιππος". (Μπέρδεψα τις "αρχές" με τους "ίππους")! Βέβαια, ήταν ο Φιλόλαος ο πρώτος ηλιοκεντριστής που αναφέρεται στις πηγές.

Zeus είπε...

Γιατί άραγε να χτίσαμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης?

Φυσικά μετά τα 1000+ χρόνια σκοταδισμού που έφερε ο χριστιανισμός υπήρξε παρθενογένεση της γνώσης!

Ο Γαλιλαίος ξύπνησε ένα πρωί και είπε η Γη κινείται!

Την Ριμάνεια Γεωμετρία δε χρησιμοποίησε ο Αϊνστάιν για την θεωρία του?

O Riemann δεν πάτησε πάνω στην Ευκλείδεια Γεωμετρία για μπορέσει να αποδείξει ότι υπάρχει και μια άλλη Γεωμετρία εξίσου αληθινή, όπου ο χώρος είναι καμπύλος?

Σε αυτόν το γεωμετρικό χώρο αλλάζει τελείως το 5ο Αξίωμα του Ευκλείδη.

Αρχαιοελληνική Ουφολογία είναι το έργο του Δημόκριτου ότι βασικά συστατικά του κόσμου είναι δυο, τα άτομα και το κενό?.

Τα ά-τομα είναι απειρολοελάχιστα που δεν τέμνονται πια,άπειρα ως προς το μέγεθος,το σχήμα και τον αριθμό

Είναι αμετάβλητα και αναλλοίωτα λόγω της στερεότητας τους, αφού δεν υπάρχει μέσα σ’αυτά κενό. Στροβιλίζονται μέσα στο κενό από μια ενδογενή δύναμη, και από την συνένωση τους σχηματίζονται όλα τα σύνθετα σώματα, η φωτιά,το νερό,ο αέρας,η γη,ο ήλιος και η σελήνη.`Έτσι η δίνη είναι η αιτία της γέννησης του σύμπαντος.

Γιατί άραγε οι σύγχρονοι του βιάστηκαν να ονομάσουν την ανακάλυψη τους με τη λέξη ά-τομο? που τελικά αποδείχθηκε τμητό!

Δεν γνώριζαν ότι η λέξη ά-τομο σημαίνει κάτι το οποίο δεν επιδέχεται τομή, διαίρεση?

ή απλώς μέσα στην υπεροψία τους νόμιζαν ότι βρήκαν το ά-τομο του Δημόκριτου και του κόλλησαν την ταμπέλα ά-τομο?

Οι αρχαίοι Αθηναίοι έθεσαν τις βάσεις της επιστήμης σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχει επιστήμη της οποίας οι βάσεις και οι αρχές να μην καθορίστηκαν από αυτούς. Στα μαθηματικά όλοι οι σημερινοί όροι είναι ελληνικοί. Τα συγγράμματα του Ευκλείδη, του Αρχιμήδη, του Απολλώνιου, του Πτολεμαίου αποτελούν πρότυπα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος (624-546) έχει αναγνωριστεί ως θεμελιωτής της γεωμετρίας. Άλλοι σπουδαίοι μαθηματικοί ήταν οι Πυθαγόρειοι, ο Θεόδωρος ο Κυρηναίος, ο Αναξαγόρας, ο Ιππίας ο σοφιστής, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης.

Τη βάση για τη σπουδή των αστρονομικών φαινομένων έθεσαν ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Ηράκλειτος, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος κ.ά. Οι αστερισμοί ακόμα και σήμερα φέρουν ελληνικά ονόματα, όπως Μεγάλη και Μικρή Άρκτος, Πήγασος, Κένταυρος, Ανδρομέδα κ.λ.π.

Οι φυσικοί Θαλής, Ηράκλειτος γνώρισαν τις ιδιότητες του ήλεκτρου. Οι ατομικοί φιλόσοφοι Λεύκιππος και ο μαθητής του Δημόκριτος πρώτοι ασχολήθηκαν με την ατομική φυσική, ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος με τηα φυτολογία, τη βοτανική και τη ζωολογία. Οι βάσεις της ιατρικής οφείλονται στον Ιπποκράτη τον Κώο, στην ανάπτυξή της όμως συνέβαλαν και οι Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Θεόφραστος.

Αλλά και στις θεωρητικές επιστήμες υπήρξαν πρωτοπόροι οι Έλληνες. Στην ποίηση ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης, στην ιστορία ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφώντας, στη φιλοσοφία ο Αναξαγόρας, οι πυθαγόρειοι, ο Δημόκριτος, Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης.

Είμαστε νάνοι, αλλά πατώντας στους ώμους γιγάντων, φαντάζουμε πιο ψηλοί.
-- Αριστοτέλης


Πηγές
Δημόκριτος και σύγχρονη κοσμολογία
http://www.veoh.com/collection/SympanS01/watch/v1326017eHNAcAQ4

Το κενό που κοχλάζει
http://www.veoh.com/group/SympanS02/offset/20#watch%3Dv1339831fRXDB2te

Η Κοσμολογία της Νόησης
http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=67543

Dyer είπε...

Μια ερώτηση για το Δια;
Για την συγκεκριμένη ανάρτηση πια είναι η άποψή σου;
Θεωρείς σωστό ότι όλες οι θρησκείες βλάπτουν τα παιδιά και τους μεγάλους ή όχι;
Μήπως τελικά θεοποιείς τους πολύ αξιόλογους και θαυμαστούς αρχαίους φιλοσόφους;
Για δωδεκαθεϊσμό δεν ρωτώ γιατί θα απογοητευθώ.

zoyzoy είπε...

Τα'χουμε ξαναπεί επανειλημμένως πιστεύω ότι ο άνθρωπος χρειάζεται ένα στήριγμα στις δυσκολίες του.Δεν μ'ενδιαφέρει αν αυτό λέγεται Χριστός ή Βούδας ούτε με νοιάζει ποιος είναι σωστότερος.Αυτό που θέλω είναι να προσδοκώ όταν είμαι χωρίς δυνάμεις να ελπίζω όταν δεν έχω κουράγιο.
Και πραγματικά αναρωτιέμαι πάνω σ'αυτό τι διδάσκεις τα παιδιά σου??(Μην το πάρεις προσωπικά απευθύνομαι σ'ολους!)
Ωραίες οι θεωρίες αλλά στην πράξη τι γίνεται?
Ένας άρρωστος ποιά αλήθεια θα πυροδοτήσει τη φλόγα της ζωής του όταν ακόμα και οι γιατροί τον έχουν διαγράψει??

NoN SeRViaM είπε...

Για αυτό ακριβώς το λόγο νομίζω λέμε πως η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, ε;
Γιατί όπως τα οπιούχα, απελευθερώνει ενδορφίνες, που σε κάνουν να μη νιώθεις τον πόνο, και κάνει το μυαλό να ξεχνάει πως η αλήθεια της ζωής είναι ο θάνατος.
Εκεί που ήσουν πριν γεννηθείς, εκεί ακριβώς θα πας αφού πεθάνεις. Τι το φριχτό βρίσκεις σ αυτό;
Στο κάτω κάτω, εμένα τουλάχιστον, αυτό το πεπερασμένο της ζωής, είναι που με κάνει να τη λαχταρώ τόσο πολύ.

Άθεος είπε...

Μου δίνεις, zoyzoy, συνεχώς ιδέες για νέες αναρτήσεις.
Τι απλοϊκή σκέψη… «ο άνθρωπος χρειάζεται ένα στήριγμα στις δυσκολίες του».
Σωστά, zoyzoy, ο άνθρωπος χρειάζεται ένα στήριγμα.
Αυτό ακριβώς διδάσκω στα παιδιά μου.
Ρωτάω λοιπόν: τι στήριγμα δίνεις στα παιδιά σου, όταν θα έρθουν οι δύσκολες στιγμές;
Εγώ τους δίνω μόρφωση και να σκέφτονται με το μυαλό, με τη λογική και όχι με τους μύθους και τα κηρύγματα των παπάδων.
Τώρα εγώ λέω zoyzoy: Ωραίες οι θεωρίες αλλά στην πράξη τι γίνεται;
Θεωρίες εννοώ τα κηρύγματα!
Χωρίς λογική, χωρίς μυαλό, τι εφόδια δίνεις στα παιδιά σου; Πώς θα αντιμετωπίσουν τη ζωή και τις αντιξοότητές της;
Άσε λοιπόν το υπερπέραν, zoyzoy, και συνειδητοποίησε ότι βρίσκεσαι στη γη, ανάμεσα σε μια πανάθλια κοινωνία. Τα παραμύθια που έλεγαν ότι ήρθε ένας εβραίος απεσταλμένος θεός (μεσσίας) για να μας σώσει από την αδικία, πάλιωσαν και δεν πείθουν. Φούμαρα οι ελπίδες και οι δεισιδαιμονίες. Από τότε ο κόσμος έγινε απείρως χειρότερος!
Με ψέματα θα κοροϊδέψουμε τα παιδιά μας;
Όταν αρρωσταίνεις, στο γιατρό εναποθέτεις τις ελπίδες σου κι όχι στον παπά της ενορίας.
Ωραίες οι θεωρίες και κάθε πιστός έχει και από μία. Χιλιάδες θρησκείες. Στην πράξη τι γίνεται;
Κατάλαβέ το: η Αλήθεια είναι μόνο μία και σίγουρα δεν βρίσκεται στους μύθους.

Dimos El Grec είπε...

Άθεε αρχικά συγχαρητήρια για άλλη μια φορα για την ανάρτηση!
Ελπίζω στο μέλλον, να μην κλήσεις την σελίδα η τουλάχιστον να έχεις ένα αντίγραφο ασφαλειας κάπου μιας και οι αναρτήσεις σου είναι μια και μια!
Η αλήθεια είναι ότι με την κοπέλα μου προβληματιζόμασταν (άθεοι και οι 2) αρχικά για το αν στο μέλλον θα κάναμε γάμο σε εκκλησια (αν και πιθανότατα όχι, απλά αν το κάναμε θα ήταν για τις οικογένειες...) και κυρίως για το πως να εξηγήσεις στα παιδιά τα οποια γενικότερα θα περιβάλλονται από θρησκευτικό περιβάλλον, πράγματα απλά όπως το πάσχα κτλ...
Οι αναρτήσεις σου είναι σαν κεφαλαια βιβλίου,πραγματικά! Ίσως το πιο πλήρες μη ειδησεογραφικό blog που έχω διαβάσει!
Και φυσικά η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ανάρτηση είναι μια πολύτιμη συμβουλή για όταν γίνω γονέας (αν και έχω ακόμα... ).
Κάτι τελευταίο για τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ και τον κάθε Ορθόδοξο! Δεν επιτρέπω σε κανέναν να λυπάται για μένα!!! Ξεκάθαρο??? Ότι κάνω στην ζωή μου το κάνω με περηφάνια, και αν δεν με ξέρει κάποιος δεν μπορεί να πει ότι λυπάται που δεν πιστεύω η για οτιδήποτε άλλο! Δεν απαιτώ τον σεβασμό κανενός... αυτόν μπορώ να τον κερδίσω αν με γνωρίζει προσωπικά! Απλά δεν ανέχομαι να λέει κάποιος ότι με λυπάται!

Y.G: Αν και το έχω ξαναπεί, συγγνώμη για τα ορθογραφικά, αλλα κάνω τα σχόλια με greeklish translator γιατί πρόσβαση στο internet έχω μονο από την βιβλιοθήκη όπου δεν επιτρέπει ο admin να αλλάξω γλώσσα γραφής (στην Ισπανία είμαι)

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε ionnkorr,
Μόλις διάβασα το σχόλιό σου, πήρα το βιβλίο του Fritjof Capra απ τη βιβλιοθήκη μου, έτσι για να θυμηθώ τα νιάτα μου, αλλά τελικά δεν άντεξα ούτε να το ξεφυλλίσω..

Αγαπητέ Zeus δε σου κρύβω πως σε συμπάθησα, απ τη στιγμή που έφερες το παράδειγμα με το νησί και την περίμετρό του.
Ακριβώς το ίδιο παράδειγμα είχα γράψει κι εγώ (αλλά με μπαλόνι που το φουσκώνεις γνώση, και την άγνοια να συμβολίζει το εμβαδόν του..)

Νόμιζα βλέπεις απ τη μια πως κάποιος θα σκεφτεί ότι κάνω επίδειξη γνώσης, κι απ την άλλη ότι δεν κατάλαβαν πως.. κι εγώ καταλαβαίνω..

Το καλύτερο νομίζω, είναι να διαβάσεις και μερικές παλιότερες αναρτήσεις, με τα σχόλιά τους φυσικά, και θα δεις ότι δεν είμαστε τόσο μακριά, τουναντίον θα έλεγα.. Και με ανοιχτό μυαλό, μπορεί να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά.

Σ ευχαριστώ και για τα link για τις γυναίκες φιλοσόφους στην αρχαία Ελλάδα.

Αν θυμάμαι καλά (βαριέμαι τώρα να το ψάξω) ήταν ο Fred Hoyle που είπε, πως, στην "πραγματικότητα" σε όλο το σύμπαν υπάρχει μόνο ένα υποατομικό σωματίδιο, το οποίο όμως κινείται με άπειρη ταχύτητα, κι έτσι σχηματίζει το σύμπαν όλο, και σκέψου αν αυτό μοιάζει με τον Επίκουρο!!

Αλλά δε θέλουμε να γίνουμε γραφικοί, χρεώνοντας τα πάντα στην Αρχαία Ελλάδα, και να περιμένουμε να μας κόψουν και ισόβια σύνταξη οι κουτόφραγκοι, επειδή τους δώσαμε τα φώτα μας.

Και κάτι ακόμη, αγαπητέ φίλε. Επειδή εγώ έχω πατέρα Αυστριακό, μητέρα Γαλλίδα, και γεννήθηκα στην Αυστραλία, δε μπορώ να είμαι σκεπτόμενος άνθρωπος;
Πρέπει καλά και σώνει να έχω το γονίδιο Αίπσηλον, αλλιώς δεν με βρίσκεις ισάξιό σου;

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ για τους επαίνους σου φίλε μου Dimos El Grec. Δεν είναι οι έπαινοι αυτοί που με ικανοποιούν όσο η άποψή σου για την ποιότητα του blog και τους φόβους σου μήπως και το υλικό αυτό χαθεί. Ο φόβος αυτός πάντα υπάρχει και ειδικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο που πήρα δυο email αθώα, αλλά δεν ενέδωσα. Ζητούσαν εγκατάσταση για να δω το περιεχόμενο και πονηρεύτηκα. Και τα δυο είχαν ένα κακό ιό που με έκαναν ακόμα πιο προσεχτικό, γιατί τελευταία κάποιοι σκυλιάσανε στην κυριολεξία! Την εβραϊκή έχθρα 16 αιώνων κάποιοι «καλοί» χριστιανοί (από την εποχή της Υπατίας) ήθελαν να πληρώσω εγώ, τις μέρες αυτές του πάθους.
Εν πάση περιπτώσει έχω όλα τα κείμενα και στην περίπτωση που το blog αυτό κλείσει την άλλη μέρα θα βγει ακόμα πιο μαχητικό και αδυσώπητο! Ούτε στους ιούς του υπολογιστή να ελπίζουν.
Μην δίνεις το δικαίωμα να σε λυπηθεί κανείς Dimos El Grec. Ψηλά το κεφάλι γιατί το δίκιο είναι μαζί μας.
Αν ο γάμος σου δεν μπορεί να γίνει πολιτικός, μην χολοσκάς. Κάνε τον πρώτο πολιτικό και τον δεύτερο θρησκευτικό για τους γονείς. Δεν παθαίνει κανείς τίποτα, αρκεί να αποφύγει την γκλαμουριά και τα έξοδα. Εγώ έκανα έναν πολιτικό γάμο σε πάρκο, νύχτα με μουσική μέχρι αργά, ποτά και τούρτες που όλοι τον ζήλεψαν.
Τέλος, αν δεν έχεις pc με ελληνικούς χαρακτήρες, πήγαινε εκεί αριστερά στο blog μου που γράφω Όροι και συμβάσεις του blog και πάτα στην τελευταία φράση που λέει γράψετε το κείμενο εδώ!
Όπως και να το γράψεις, ελληνικά θα τυπωθεί.
Να σαι καλά.

Non Serviam το ίδιο παθαίνω κι εγώ με το Τάο και Φυσική. Και σε βεβαιώ, και ο Fritjof Capra, στο βιβλίο του Κρίσιμη Καμπή, νομίζω απογοητευμένος το λέει και ο ίδιος. Είπαμε, αλλά όχι κι έτσι!
Ακόμα και ο Heisenberg πολλές φορές το παρακάνει.
Μου άρεσε έτσι όπως έγραψες το γονίδιο Αίπσηλον.
Πολλές φορές λοιπόν κι εγώ απορώ, πως έγραφαν έτσι οι αρχαίοι έλληνες, όμως πολλές εκφράσεις άλλο θέλουν να πουν κι αλλιώς τα παίρνουμε εμείς.
Κάτι σαν τον Νοστράδαμο, που άλλα έλεγε και όταν συμφωνούσε περίπου με κάτι, για να μοιάζει με προφητεία, οι σημερινοί Λιακόπουλοι λένε «βλέπεις, από τότε το έλεγε ο προφήτης». Σαν τον Παΐσιο και τον Αιτωλό, που ό,τι κοτσάνα τους κατέβαινε, την πέταγαν και τα σημερινά σαΐνια, σαν βατράχια, μένουν με το στόμα ανοιχτό!
Αν διάβασες Zeus την ανάρτηση για τους αρχαίους υλιστές θα διαπιστώσεις ότι έτσι έχει η ιστορία, χωρίς ίχνος υπερβολής.
Οι υπόλοιποι, πρέπει να αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε, γιατί έκανα τις αναρτήσεις εκείνες, αντι-μπλογκικές δεν λέω, αλλά τόσο χρήσιμες για την διερεύνηση της αλήθειας, που κάνουν κάποιους αδαείς σήμερα να βγάζουν αναφυλαξία στο μυαλό, όταν συγκρίνουν την «αλήθεια μας» με τα ανόητα κηρύγματά τους!

Zeus είπε...

@ Άθεος

Το ιστολογιό σου αποτελεί μια πραγματική πηγή φωτός αλλά και προβληματισμού.


@ IonnKorr

Viva la blog-revolución !!!


@ Dyer

«Αν η αμάθεια της φύσης γέννησε τους θεούς, η γνώση της φύσης είναι βέβαιο ότι θα τους καταστρέψει»

-- Baron d’Holbach


@ NoN SeRViaM

We are star stuff harvesting star light.

-- Carl Sagan


Ad astra!

NoN SeRViaM είπε...

Ακριβώς γι αυτό κι εγώ έγραψα το τελευταίο μου σχόλιο, και λίγο ξέφυγα απ το θέμα, αλλά δεν θα θελα μια μέρα ένας Λιακοπουλίζωων, δίπλα στον Παΐσιο και το Νοστράδαμο, να μου πετάξει και τον Θαλή με το Δημόκριτο, δε θα το γλυτώσω το εγκεφαλικό.

Άθεος είπε...

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα!
Λίγο πολύ συμφωνούμε όλοι!
Κι εσύ Zeus πρέπει να διάβασες την ανάρτηση που σου πρότεινα!
Νομίζω, έγραψα, όσο πιο κολακευτικά λόγια γίνεται για τους αρχαίους.
Παραπάνω, δεν μας παίρνει. Για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και τους αδαείς και τους αλλοπαρμένους!

Ορθόδοξος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άθεος είπε...

Διαφημιστικά μηνύματα Ορθόδοξε από δω ΤΕΛΟΣ!
Σχόλια στο πνεύμα της ανάρτησης, ακόμα και αρνητικά, όταν δεν είναι υβριστικά, πάντα ήταν και θα είναι δεκτά, παρόλο που εσύ στη σελίδα σου τα σβήνεις!

Ορθόδοξος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άθεος είπε...

Μα δεν μ’ αφήνεις να σου απαντήσω!
Άσε με να σου γράψω δυο λόγια!
Λίγη υπομονή!

Dimos El Grec είπε...

Ορθόδοξε όπως σου είπα και στο blog μου καλά είναι τα σχόλια να έχουν σχέση με την ανάρτηση!
Ότι άλλο ας στέλνεται με προσωπικό mail! Ήδη σου απάντησα στο blog σου! Εδώ σχολιάζουμε την επιστολή του άθεου προς γονείς. Ίσως ξέφυγα και εγώ που σχολίασα, αλλα ας το τελειώσουμε εδώ.

Άθεος είπε...

Είπαμε διαφημιστικά μηνύματα Ορθόδοξε από δω ΤΕΛΟΣ!
Αν απαντάς σε κάποιον στη σελίδα σου! Περιορίσου εκεί ή πήγαινε στη σελίδα του. Δεν θα γίνει η δική μου σελίδα το φερέφωνό σου!!!
Αυτές τις μέρες διέσπειρες με το πρόσχημα των ευχών του Πάσχα διαφημιστικά μηνύματα σε δεκάδες blogs φίλων και ομοϊδεατών. Όσοι απ’ αυτούς τόλμησαν να σου γράψουν δυο λόγια, πάντα με ευπρέπεια, όπως αρμόζει στο ήθος τους, τα έσβησες!

Ορθόδοξος είπε...

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί είσαι τόσο εκνευρισμένος αγαπητέ άθεε.
Στην σελίδα που παράπεμπα τον Dimos El Grec ήταν η άποψη μου για το θέμα που έθιξε, αλλά αυτό έχει τακτοποιηθεί πλέον.
Κανένα σχόλιο που γίνετε με ευπρέπεια και ήθος δεν διαγράφετε από το χώρο μου, μόνο όσα προσβάλουν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς την άποψη μου και κάποιο συνομιλητή. Ο καθένας μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει αυτό αν παρατηρήσει το ύφος του διαλόγου στο blog μου, το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με την πλειοψηφία των σχολίων που γίνονται στα άλλα blog που αναφέρονται στην αθεΐα, τα οποία δυστυχώς προσβάλουν κάθε άνθρωπο που τα παρακολουθεί.
Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος εάν θεωρείς ότι τα σχόλια που διέγραψα αυτές τις μέρες ήταν ευπρεπή σχόλια. Το ότι με την ευκαιρία του Πάσχα ευχήθηκα σε γνωστούς και αγνώστους, νομίζω ότι δεν αφορά κανένα και δεν νιώθω κανένα λόγο να απολογηθώ γι’ αυτό.

Άθεος είπε...

Ορθόδοξε, έκανα πολύ υπομονή μαζί σου, όταν αντί να σχολιάζεις την ανάρτηση κάνεις κήρυγμα ή διαφημίζεις το αντιblog σου.
Μέχρι και email τους έστειλες, διαφημίζοντάς το.
Ακόμα και από εδώ κάποιοι σου έκαναν παρατήρηση για την επιμονή σου αυτή.
Κάποιοι άλλοι σου απάντησαν στη σελίδα σου.
Εσύ ξέρεις ποιοι είναι αυτοί.
Όσοι σου έγραψαν, και συ τους έσβησες, το ξέρουν και αυτοί και εσύ.
Εγώ δεν θα κάνω τον χωροφύλακα.
Όμως για να μην αφήνουμε εντυπώσεις να ένας από αυτούς.
Ακόμα και μετά το σβήσιμο, κοίτα πώς σε αντιμετωπίζει!
Αυτό λέγεται ΗΘΟΣ!
Αυτά που λες εσύ είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Ας αφήσουμε όμως τη συζήτηση αυτή. Μου απάντησες, σου απαντώ. Τέλος!

Ορθόδοξος είπε...

Αγαπητέ άθεε θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός antiblog αρμόζει καλύτερα εξαρχής σε άλλους χώρους αλλά ας μην το αναλύσουμε γιατί θα βγούμε εκτός θέματος και δικαιολογημένα θα παραπονιέσαι. Όπως σου είπα παραπάνω, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος εάν θεωρείς ότι τα σχόλια που διέγραψα αυτές τις μέρες ήταν ευπρεπή σχόλια και η συγκεκριμένη μεμονωμένη απάντηση δεν αποδεικνύει σε καμιά περίπτωση τα όσα υποστηρίζεις.
Δεν σε κάλεσε κανείς αγαπητέ να πάρεις θέση σε αυτό το θέμα και δεν νιώθω ότι πρέπει να απολογηθώ σε κανένα για τις ευχές μου.
Δεν περιμένω να με πιστέψεις οπότε έχεις δίκιο, μου απάντησες, σου απαντώ. Τέλος!

Άθεος είπε...

Κατάλαβα.
Θέλεις να έχεις τον τελευταίο λόγο ΕΣΥ, ακόμα και στο blog μου.
Δεν σου απαντώ τίποτα, για να τον έχεις.
Να δω τι θα καταλάβεις με τον εγωισμό αυτό.

Ορθόδοξος είπε...

Λυπάμαι που αντιλαμβάνεσαι έτσι την υποχρέωση ή και το δικαίωμα αν θέλεις να απαντήσω στις υποθέσεις σου.

Άθεος είπε...

Και πάλι δεν απαντώ!
Οι φίλοι μου γελάνε!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Σπέρα καλή!!
Δε γιόρτασα το Πάσχα,γιατί δεν είμαι εβραιοπούλα!
Δε τσουγκρίσαμε αυγά,γιατί εχουν χοληστερίνη!!!
Δε φάγαμε αρνιά,γιατί έχουνε τοξίνες!
Και οταν ο άντρας μου για να με πειράξει μου είπε"χριστός ανέστη",του απάντησα "μαγκιά του"!!
Στο θέμα μας εγω θα διδάξω το 12θεο στα παιδάκια μου,τουλάχιστον είναι πιο Ελληνικό και αληθινό!
Καλή ανασταση στη λογική μας!!

Άθεος είπε...

Μπράβο ρε Νάντια.
Είχαμε ανάγκη το πνεύμα και την επαναστατική σου διάθεση μέσα στην μαυρίλα που μας καταπλακώνει ανοιξιάτικα!
Να είσαι καλά, εσύ, ο άντρας σου και το εν-ΔΙΑ-φερόμενο ελληνόπουλο που καταφθάνει!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Μη ξεχνιόμαστε...
Δίδυμα περιμένω!!
Νύχτα καλή!

IonnKorr είπε...

Εγώ, πάντως, σε αυτό το blog μπαίνω για να διαβάσω τον Ορθόδοξο. Δηλώνω θαυμαστής του.

Μου αρέσει το μειλίχιο ύφος του και τρέφομαι με τα σχόλιά του.

Δεν μπορώ να καταλάβω, ρε Αποστόλη, εσύ σε τι διαφωνείς μαζί του. Κακό είναι δηλαδή να υπηρετεί τον Θεό?

NoN SeRViaM είπε...

Eγώ πάντως, θα εξηγούσα όσο καλύτερα μπορούσα στα παιδιά μου, το τι δηλητήριο ακριβώς είναι οι "αποκαλυπτικές" θρησκείες, τα κατά συρροή εγκλήματα που έχουν γίνει στο όνομά τους, και την ανωμαλία που κρύβεται πίσω απ τα ωραία λόγια.

Βέβαια, δεν έχω παιδιά.
Εδώ, πολύ θα ήθελα να μπορούσα να βάλω κι ένα "ακόμα"..
δεν έχω παιδιά ακόμα, δηλαδή.
Ακόμη δεν είμαι ούτε 40 ετών, ηλικιακά με "παίρνει" για λίγο ακόμα, αλλά όπως πάνε τα πράγματα -εννοώ τα οικονομικά μου- νομίζω δεν θα το τολμήσω.
Βλέπετε, δεν θα ήθελα να φέρω παιδιά σ ένα κόσμο που δεν θα μπορώ να τους προσφέρω τα απαραίτητα.

Βγαίνοντας λίγο απ το θέμα της ανάρτησης,
(αλλά είναι και η επικαιρότητα στη μέση..)
σκέφτομαι ότι η χώρα "μας" (χαχα.. χαχαχα..) θα μπορούσε λίγο να αναπνεύσει, αν έκοβε το καρκίνωμα, που είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός της απ το ιερατείο. Θα πληρώσουν επιτέλους κι αυτοί τίποτα; Είναι δυνατόν να πληρώνουμε εμείς τους κηφήνες για να αποβλακώνουν τα παιδιά μας;

Και κάτι ακόμα.
Φίλε Dyer, είπες κάτι με πολύ ζουμί -κατά τη γνώμη μου- πριν.

"Θρησκεία δεν είναι μόνο οι γραφές και το τελετουργικό, είναι όλο το πακέτο του ιδεαλισμού που κουβαλάει και αυτό είναι περισσότερο επικίνδυνο."

Πόσο δίκιο έχεις!
Μα πόσο δίκιο..
Νομίζω πως όλοι οι γονείς πρέπει να δώσουν ΜεΓάΛη ΒάΣη σ αυτό.
Φαντάζεσαι να τα γλυτώσεις απ τους υποκριτές και τους φαρισσαίους, και να τη βρεις απ τα.. ζώδια ας πούμε.. ή κάτι τέτοιο.. κάπως έτσι;

Προσοχή λοιπόν, προσοχή μεγάλη, και από μικρά -όσο γίνεται- να αναπτύξουν τη δική τους κριτική σκέψη.

Heliotypon είπε...

Ο 'Αθεος με εκφράζει πλήρως. 'Ο,τι και να πρόσθετα θα ήταν επανάληψη. Μόνο τη δική μου αγανάκτηση θέλω να εκφράσω, για το κακό που έχουν κάνει σην ανθρωπότητα οι θρησκείες, με τον φανατισμό και το μίσος μεταξύ των ανθρώπων που σπέρνουν. Τίποτε άλλο (για την ώρα).

Άθεος είπε...

Συγνώμη Νάντια το ξέχασα. Δίδυμα τα ελληνόπουλα… δίδυμα!

Αν θέλεις να διαβάζεις Ορθόδοξο, IonnKorr καλώς να τον δεχτείς στο blog σου.
Όμως και ο Dimos El Grec έχει blog και ο ίδιος, αλλά εδώ έρχεται δήθεν να τον φωνάξει! Σου λέει, να με ακούσουν οι άλλοι μπας και έρθει κανένας από δω.
Ελπίζει ότι θα… προσηλυτίσει άθεο!
Αλήθεια, τι αυταπάτες έχουν μερικοί…

Ακριβώς Non Serviam από μικρά τα παιδιά πρέπει να αναπτύσσουν τη δική τους κριτική σκέψη αφού πάρουν τις βάσεις από εμάς.

Φίλε Heliotype μιας και πέρασες, την άποψή σου για τον Ορθόδοξο έπρεπε να την μεταφέρεις κι εδώ. Αντιγράφω από την από τη σελίδα σου.
«Φαίνεται ότι ό,τι δεν συμφωνεί με τις θέσεις του δεν το εμφανίζει. Όλα τα σχόλια εκεί είναι από …ομοδόξους. Κανένα από αντιφρονούντες! Πολλή ελευθερία λόγου επικρατεί στην ορθοδοξία…»

Λοιπόν Ορθόδοξε εδώ έχω τον μάρτυρα που του έσβησες, στο blog σου, το σχόλιο.
Ποιος λέει ψέματα… εν μέσω πασχαλινής κατάνυξης;

NoN SeRViaM είπε...

Συγνώμη, δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά αφού γι αυτό μιλάμ/τ/ε από χτες το βράδυ, κι αφού ο συγκεκριμένος απολογητής είναι τόσο υποκριτής, ξεδιάντροπος και ψεύτης..

Στο ίδιο το link που έστελνε χτες, στο πόνημά του για την περηφάνεια, μπορεί κανείς να μπει και να δει πως μας αντιμετώπισε, 3 φίλους αυτού του blog στη σειρά.
Ο 1 απ τους 3 ήμουν εγώ.

Κι επειδή δεν ήθελε να μας τα πει ο ίδιος, γιατί θα "χάλαγε" η μειλίχια σούπα που μας σερβίρει, φώναξε τους φίλους του, να μας πουν αυτό..

"PREPEI NA KATALAVOME OLOI MAS AYTO-OTAN MILAME ME ENAN ATHEO=MILAME ME ENAN ANTHROPO POU DEMONISTIKE OPOTAN NA XERETE OTI EXETE APENANTI SAS NA KANETE ME KAPION POU KATHETE PANW TOU O DEMONAS H EINAI MESA TOY,GIA OSOYS PROSPATHOUN ME LOGIA NA PEISOUN KAPION ATHEO."

Καταλάβατε όλοι ή να το ξαναπώ;
Οι άθεοι δεν πείθονται με λόγια.. Για να μας πείσουν δηλαδή για το ορθό του λόγου τους, πρέπει να περάσουν σε έργα..

Κι όποιος αντέχει κι άλλο, ας μπει στο blog του Διαγόρα του Μήλιου, να δει τι λέει ο μειλίχιος και αγαθός αυτός απολογητής για εμάς εδώ.

Φίλε Άθεε, αν το μήνυμά μου είναι εκτός τόπου και χρόνου, ξέρεις τι να το κάνεις. Αλλά τόσο ψέμα και τόση υποκρισία δεν την αντέχω.

Άθεος είπε...

Όχι βέβαια, φίλε μου, μέσα στο θέμα είσαι. Όμως δεν μας είπες, σε ποιο χώρο του Διαγόρα μιλά ο Ορθόδοξος για μας;
Δηλαδή, εδώ τρώει και πίνει και αλλού πάει και ξεσπάει;

NoN SeRViaM είπε...

http://diagoras.wordpress.com/2010/02/11/child_terror/

Αξίζει -κατά κάποιον τρόπο- να διαβάσει κανείς όλα τα σχόλια, αλλά κοίτα ας πούμε το Νο 147.

Φέρνω ένα παράδειγμα μόνο που βρήκα με λίγο ψάξιμο, αλλά βεβαιώνω πως το έχω δει τουλάχιστον άλλες 3 φορές.

Antonis είπε...

Άθεος είπε...

Και πάλι δεν απαντώ!
Οι φίλοι μου γελάνε!

09 Απριλίου 2010 7:40 μ.μ.


χαχαχα ......
μετά λένε για τον Ορθόδοξο!

Antonis είπε...

Κύριε άθεε, βρήκα τυχαία μια πολιτισμένη άποψη και ενός άλλου άθεου που δείχνει τι αρετή έχουν οι άθεοι:

Ορθοδοξος
03 Απριλίου 2010 8:39 μ.μ.
Το ιστολόγιο “ΑΘΕΪΑ, η άρνηση της αλήθειας” εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλο τον κόσμο.
http://eatheia.blogspot.com/

Απάντηση προς Ορθόδοχο:

don Quixote
05 Απριλίου 2010 7:18 μ.μ.
kirie or9odo3e.... den pate na gami9ite k seis pasxaliatika???
eyxaristo

(συγνώμη που δεν αναφέρομαι στην ανάρτηση σας αλλά νομίζω ότι και εκτός θέματος δεν είμαι, φιλάκια)

Heliotypon είπε...

Ο "ορθόδοξος" νομίζω ότι εκτρέπεται σε ψεύδη, προκειμένου να μην εμφανιστεί στο Blog του αντίθετη με τις θέσεις του άποψη. 'Οσοι παρακολουθούν το Blog μου, ή τα σχόλια που αφήνω σε άλλα Blogs, θα γνωρίζουν ότι μόνο απρεής και υβριστής δεν είμαι. Μπορεί να διαφωνώ με θέσεις, αλλά απρέπειες ΠΟΤΕ δεν έγραψα. Και ο ορθόδοξος, διαγράφοντας ένα σαφώς ευπρεπές, αλλά αντιπαρατιθέμενο στις απόψεις του σχόλιο, μαρτυρά την δύναμη των επιχειρημάτων αυτού και των ομοϊδεατών του. Σε μιά ματιά που έριξα στο Blog του είδα μόνο σχόλια ομοϊδεατών. Κανένα αντιτιθέμενο (δεν είδα). Το να γράψω κάτι ακόμα εναντίον της θρησκείας δεν έχει νόημα. Τόσοι καλλίτεροι εκφραστές των απόψεων της αθεΐας από μένα με κάλυψαν πλήρως. Αλλά επισημαίνω την έλλειψη τόλμης του "ορθοδόξου", για να χρησιμοποιήσω ήπιους όρους...

Ορθόδοξος είπε...

Αν και φοβάμαι ότι πάλι θα εκνευριστεί ο άθεος και αυτή τη φορά δικαιολογημένα, πρέπει να αναφέρω για μια ακόμα φορά ότι κανένα σχόλιο που δεν περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς, δεν διαγράφετε από το χώρο μου.

Αγαπητέ – ή Heliotypon εάν παρατηρούσες καλύτερα το ιστολόγιο μου θα διαπίστωνες ότι φιλοξενεί εκτός από σχόλια πιστών και του Κώστας, Άθεος, Dyer, NoN SeRViaM, Dimos El Grec, Silvia, Aldebaran, EvanT, Ανώνυμοι κλπ.
Καλό θα ήταν πριν κατηγορήσεις κάποιον να έχεις τουλάχιστον αποδείξεις. Δεν σε παρεξηγώ όμως γιατί καταλαβαίνω πολύ καλά τη πρόθεση σου να με μειώσεις στα μάτια των διαφόρων επισκεπτών. Προσωπικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω και την αλήθεια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις συκοφαντίες σου. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Με μεγάλη χαρά θα σε δεχτώ στο ιστολόγιο μου όταν θα αποφασίσεις να είσαι τουλάχιστον αν όχι ειλικρινής, το ίδιο κόσμιος - α στο λόγο σου όπως ήσουν και στο προηγούμενο σχόλιο σου.

Άθεος είπε...

Δεν πρόλαβα Non Serviam να διαβάσω τα σχόλια στου Διαγόρα για να πάρω θέση γιατί εν τω μεταξύ εμφανίστηκε ένας αυθάδης χριστιανός (Antonis) σαν συνήγορος του Ορθ.
Το πρώτο σου σχόλιο που απευθύνεται σε μένα που λέω «Και πάλι δεν απαντώ!
Οι φίλοι μου γελάνε!» δεν με ενοχλεί. Άλλωστε με τιμά, γιατί δείχνει ότι χωρίς να έχω εγωισμό, μπορώ να κρατώ το στόμα μου κλειστό, ακόμα και στο χώρο μου, πράγμα που ένας ανήθικος χριστιανός αδυνατεί να κάνει ακόμα και όταν φιλοξενείται αλλού. Όμως για το «σχόλιο» που έκανε κάποιος «άθεος» στο χώρο του Ορθ. περιμένω σύνδεσμο για να μεταφερθώ εκεί και να το δω.
Μετά από δυόμισι μήνες θα ξαναμπώ στο blog της προβοκάτσιας για να δω πόσο αλήθεια λες κι εσύ. Αν δεν μου απαντήσεις το δεύτερο σχόλιο θα σβηστεί, όχι επειδή είσαι αυθάδης, αλλά επειδή θα είσαι ψεύτης και προκλητικός.

IonnKorr είπε...

IonnKorr, οπαδός του Ορθόδοξου


Εμένα πολύ μου άρεσε αυτό το σχόλιο που αναφέρει ο ΝΟΝ.
"PREPEI NA KATALAVOME OLOI MAS AYTO-OTAN MILAME ME ENAN ATHEO=MILAME ME ENAN ANTHROPO POU DEMONISTIKE OPOTAN NA XERETE OTI EXETE APENANTI SAS NA KANETE ME KAPION POU KATHETE PANW TOU O DEMONAS H EINAI MESA TOY,GIA OSOYS PROSPATHOUN ME LOGIA NA PEISOUN KAPION ATHEO."

Μετά από αυτήν την δήλωση, Αποστόλη δαιμονισμένε, εγώ δεν θέλω άλλη κουβέντα μαζί σου.
Μόνον με τον Ορθόδοξο και τους συν αυτώ θέλω να επικοινωνώ.

Antonis είπε...

Προς άθεο:

http://uzuburu-buru.blogspot.com/2010/03/m.html

Άθεος είπε...

Εν τάξει Non Serviam την εικόνα αυτήν την ήξερα και από τις δικές μας συζητήσεις. Όπως βλέπεις κι εδώ, η προκλητικότητα συνεχίζεται. Ο Ορθό. φώναξε ενισχύσεις! Σημαίνουσα προσωπικότητα ο Antonis. Μόλις πριν λίγο με σεντόνι copy-past και με χαρακτηριστικό «Ανώνυμος» μας έστειλε ένα κήρυγμα «Ιδών δε ο Κύριος τους όχλους ανέβη είς…» την κορυφήν Κανέλλαν!
Λοιπόν Antonis (ωραίο το ονοματάκι σου) το σχόλιό σου σώθηκε!
Κρατώ το λόγο μου και δεν θα το σβήσω.
Έτσι όπως μου το έγραψες, φαινόταν ότι κάποιος προκλητικός… άπιστος μπήκε στο blog σας και σας έγραψε ανώνυμα την φράση αυτή.
Τελικά, οι προκλητικοί ήσασταν εσείς, γιατί εσείς μπήκατε στο blog του και τον προκαλέσατε, κι εκείνος σας απάντησε. Βέβαια, δεν ήταν και κομψός ο τρόπος του, να λέμε και του στραβού το δίκιο… αλλά επώνυμα σας απάντησε και δεν σας έσβησε το σχόλιό σας, κάτι που εσείς δεν θα κάνατε ποτέ. Ο μάρτυρας βρίσκεται πιο πάνω και τον λένε Heliotypon.
Όμως, για απάντησέ μου ρε φωστήρα Antonis από πού συνάγεται ότι αυτός είναι άθεος και τον ταυτίζεις με μας;
Όποιος σας θεωρεί γκιαούρηδες τον λέτε και άθεο; Ξέρετε πόσοι ισλαμιστές σας θεωρούν έτσι, που δεν είναι άθεοι; Θα μπορούσε να είναι και καθολικός ή προτεστάντης, μάρτυρας του Ιεχωβά ή Ευαγγελιστής… αν και οι τελευταίοι δεν μιλούν έτσι!
Όμως το υφάκι σου Antonis δεν μου αρέσει καθόλου. Πολύ χριστιανός μου φαίνεσαι εσύ! Για κάνε το επόμενο βήμα να σε κόψουμε καλύτερα.

IonnKorr μην τους προκαλείς, γιατί έτσι και σου την πέσουν θα σου διώξουν όλα τα γκομενάκια από το blog σου, προσπαθώντας βιαίως να τα προσηλυτίσουν εις την καλογερικήν!

Άθεος είπε...

Καλά ρε Ορθό. Νόμιζα ότι μόνο σε άθεους πήγαινες και διαφήμιζες το αντιblog της «αθεΐας». Πού τον βρήκες τον uzuburu-buru που είναι άσχετος με τα ενδιαφέροντά μας. Μόνο με τραγούδια και την μπάλα ασχολείται ο άνθρωπος.
Φαντάζομαι τι δουλειά έριξες όλη τη Μεγάλη Βδομάδα, στέλνοντας διαφημιστικά σχόλια με το πρόσχημα της ευχής!
Έχεις αναλογιστεί το αποτέλεσμα;
Αν είναι αυτό που σκέφτομαι…. όχι, όχι να κάνεις δυνατό το blog σου με περίεργους επισκέπτες που θα το επισκέπτονταν έστω για μια φορά…. αλλά το άλλο, που άπτεται του ιδιοτελούς συμφέροντος… νομίζω ότι ζεις μια ουτοπία!

Antonis είπε...

Δεν ήμουν ο ανώνυμος που σου έγραψε πριν, δεν πρόλαβα καλά καλά να σου απαντήσω και το έσβησες και αυτό άδικα και μετά λέτε για τον Ορθόδοξο. Ούτε τον ξέρω τον Ορθόδοξο αλλά είχε τύχει να δω το σχόλιο (και αυτό γιατί έχει και άλλα τέτοια παρόμοια κομψά) και κολλούσε με τη συζήτηση και σας το έδωσα. Δεν νομίζω ότι είναι προκλητικά να λες κάποιον καλό πάσχα. Ευτυχώς που καταλαβαίνεις. Ούτε το ότι απάντησε επώνυμα λέει κάτι, αν θες να σε βρίζω και εγώ με ονοματεπώνυμο να δούμε αν θα σου αρέσει. Τέλος το ότι δεν είναι θρήσκα η κοπέλα που έχει το blog νομίζω είναι εμφανή. Κανείς θρήσκος δεν μιλάει έτσι, ότι και να είναι. Τις υπόλοιπες απορίες σου από τον Ορθόδοξο, εγώ δεν έχω να συμπληρώσω κάτι. Φιλάκια

Άθεος είπε...

Σχολιάζω τη φράση σου «Ούτε το ότι απάντησε επώνυμα λέει κάτι, αν θες να σε βρίζω και εγώ με ονοματεπώνυμο να δούμε αν θα σου αρέσει».
Πώς θα το κάνεις αυτό Antonis;
Επώνυμα εννοούμε να έχει κανείς ένα σοβαρό blog και να αφήνει την ταυτότητά του αλλού ή στο δικό του blog. Για σκέψου να βρίζει κανείς στο blog του…
Το blog λοιπόν δεν είναι ανώνυμο. Κι αν κάνει καμιά στραβοτιμονιά, έχει να κάνει και με το νόμο.
Θυμήθηκα τώρα κάποιο που το έπαιζε καλόγερος ή τέλος πάντων πολύ πιστός και τελικά ήταν κυνηγός παρθένων κοριτσιών! Ήδη τον ψάχνει η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος, γιατί απείλησε μια φίλη που δεν ενέδωσε στις προκλήσεις του.
Αρχίζεις να γίνεσαι γλυκούλης, Antonis…
…φιλάκια

IonnKorr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Artanis είπε...

Δεν συνηθίζω να αφήνω σχόλια εκτός θέματος, αλλά αυτό το ζήτημα με το μπλογκ σου, έχει πάει μακριά: Βάλε τον έρημο τον έλεγχο σχολίων, και θα ησυχάσει το κεφαλάκι σου (και οι αναρτήσεις σου) όπως και το δικό μου...
Σε λίγο αντί για απαντήσεις στα ερωτήματά σου, θα σου αφήνουν αποσπάσματα των ευαγγελίων...Απορώ με την υπομονή σου...
Άντε, σε φιλώ, καλησπέρα...

IonnKorr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άθεος είπε...

Σήμερα ήμουν στην διαμαρτυρία για την φορολόγηση της εκκλησίας και βρήκες την ευκαιρία να αναρτήσεις τους ηλίθιους μακαρισμούς σου επαίσχυντε χριστιανέ!
Φαντάζεσαι, προκλητικά να παραβίαζα το χώρο σου γράφοντας, όχι για την ηθική και τα εγκλήματά σας, απλά ιδέες που προωθούν τις σχέσεις των ανθρώπων ενάντια σε κάθε θεοκρατική αντίληψη… Θα τις άφηνες στο blog σου αυταρχικέ χριστιανέ…
Να γι αυτό είσαστε φασίστες, γιατί εδώ και 17 αιώνες προσπαθείτε να προσηλυτίζετε, με κάθε μέσον, ανθρώπους στο ψέμα και την απάτη.

IonnKorr, αυτή την φορά ξώφαλτσα – ξεξώφαλτσα το πήρε ο διάολος και το δικό σου σχόλιο. Μπορεί εσύ να κάνεις πλάκα και να κοντεύουν οι επαίσχυντοι να πιστέψουν ότι κατάφεραν έναν, όμως η πλάκα έχει και τα όριά της. Και στο κάτω-κάτω η ανάρτηση αυτή δεν είναι σατιρική. Δηλαδή, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Κάποια σχόλια πιο πάνω όπως είδες τα άφησα, όμως μαζί με τη συγνώμη μου, τώρα πρέπει να αφήσουμε τους συναισθηματισμούς.

Αγαπητή μου Artanis μην πας κόντρα σε τέτοια άτομα. Κανείς δεν ξέρει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν. Δεν θέλω εγώ να είμαι η αιτία μελλοντικά να παρενοχλήσουν κι εσένα.
Όσο για μένα, θα πρέπει να με φτάσουν πρώτα στα όριά μου, μέχρι να αποφασίσω να βάλω μετριασμό σχολίων. Φέρομαι όσο πιο δημοκρατικά μπορώ, ακόμα και σ’ αυτούς τους φασίστες, που ούτε με το καλό καταλαβαίνουν, ούτε με το κακό!
Γι’ αυτούς δεν υπάρχει «αφού δεν θέλει, ας τον αφήσουμε ήσυχο. Ο θεός μας είπε: όποιος θέλει πίσω μας ας έρθει!» Γι’ αυτούς ισχύει αυτό «θέλεις δεν θέλεις θα σου γράφουμε κηρύγματα, μακαρισμούς, ψαλμωδίες, αφορισμούς μέχρι εκεί που δεν πάει!»
Και τι θα κερδίσετε ρε βόδια;
Εδώ πρέπει να πείτε «θα γελοιοποιηθούμε μέχρι εκεί που δεν παίρνει, όμως θα σου την σπάσουμε!»
Και μετά ρε εγωιστές…
Άντε να δούμε ποιος θα σπάσει πρώτος! Η γελοιοποίηση δεν σας τρομάζει. Άλλωστε την συνηθίσατε τελευταία!
Εκτός από φασίστες και βλάκες που είστε, πρέπει να πάσχετε και από μανιακή κατάθλιψη! Είστε για δέσιμο.
Σας λυπάμαι!

IonnKorr είπε...

Βρε, αθεόφοβε Άθεε,

βρε δεν έχεις το Θεό σου!

Πήρες φόρα και έβησες και τα δικά μου σχόλια! χα..χα..

Dyer είπε...

Τρεις μέρες έλειψα και έχει γίνει χαμός με τον Ορθόδοξο.
Βασικός του σκοπός είναι το κήρυγμα και ο αποπροσανατολισμός.
Και επειδή αναφέρει και εμένα, να πω ότι έκανα κάποια σχόλια στο blog του παρά πολύ προσεγμένα και κόσμια σεβόμενος την διαφορετικότητά του για θέμα όχι θρησκευτικού περιεχομένου και δέχτηκα αναίτια επίθεση κάποιου χριστιανοταλιμπάν ίδιο με του NoN SeRViaM. Εγω βέβαια γέλασα, αλλά αυτός θα έπρεπε να το κατακρίνει για να αποδείξει ότι την ευγένεια και την καλοσύνη που επαγγέλλεται την εννοεί. Φυσικά δεν έγινε τίποτα και κατάλαβα ότι όλα στο blog του είναι εκτός από κουραστικά και άκρως υποκριτικά.
Φίλε NoN SeRViaM το έπιασες, ακριβώς αυτό είχα στο μυαλό μου όταν το έγραψα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ορθοδοξία ή Θάνατος!

Άθεος είπε...

Dyer μη χολοσκάς ο άνθρωπος πρέπει να έχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν αντιλαμβάνεται ούτε τη γελοιοποίηση από μας, ούτε την μήνη των δικών του που γελοία τους παρασέρνει και αυτούς.
Θαυμάστε τον!

NoN SeRViaM είπε...

Παρακαλούνται οι αγαπητοί απολογητές, να συνειδητοποιήσουν, πως οι περισσότεροι από μας είχαμε μπολιαστεί από όταν είμασταν ανυπεράσπιστα παιδάκια με το δηλητήριο τους, το αποτινάξαμε από πάνω μας με πολύ πνευματικό μόχθο, και ΔεΝ υΠάΡΧει ΠεΡίΠΤωΣη να εγκαταλείψουμε τη λογικής μας για την "πτωχί τω πνεύματι" παραμυθιά τους.

Θα κέρδιζαν πόντους σε αξιοπρέπεια και φιλότιμο αν σταματούσαν να προσπαθούν να μας πείσουν για το φανατισμό τους.

Άθεος είπε...

Αξιοπρέπεια και φιλότιμο;
Πού να βρουν από δαύτα;
Το πρώτο αρμόζει στον άνθρωπο και το δεύτερο στον Έλληνα!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Άθεος είπε...

Μου ξανάστειλε πάλι το ίδιο ηλίθιο σχόλιο.
Νομίζει ότι έγραψε κάτι πολύ σπουδαίο και εμένα δεν με συμφέρει να το διαβάσετε… μήπως και γίνετε… χριστιανοί!
Χαρακτηριστική περίπτωση βλάκα!
Και εκτός αυτού, κουτοπόνηρος και εγωιστής!
Δεν έχει την αίσθηση της ντροπής και δεν αντιλαμβάνεται τη βλακεία του!
Ζει στην κόσμο του, ότι κάτι πολύ μεγάλο κάνει και… θα ανταμειφθεί γι αυτό ή κάποιοι θα τον επιβραβεύσουν!
Είναι περήφανος που είναι βλάκας και ούτε που τον νοιάζει που γελοιοποιεί τους δικούς του!
Όταν αισθάνεται όμορφα κάτω από το σύνθημα «Ορθοδοξία ή θάνατος» εσείς τι λέτε, μπορεί αυτός ο άνθρωπος να σκέφτεται λογικά;
Για τι να μιλήσω ακόμα, για την αγραμματοσύνη, το ήθος, την παιδεία του…
Πώς να τον ξεχωρίσεις από έναν αλήτη, αφού στο χώρο της blogόσφαιρας η συμπεριφορά του είναι ανάλογη με την παραβατικότητα των ρεμπεσκιέδων της καθημερινής ζωής!
Δοξάστε τον!

Αν ακόμα και σε ένα ξένο χώρο προσπαθείς με τη βία να επιβληθείς, εναπόθεσε το «βαρυσήμαντό» σου σχόλιο, Βλάκα και Φασίστα του Κερατά, να δω πώς θα νιώσεις!
Ορίστε, ελεύθερα…

Heliotypon είπε...

>Ορθόδοξο: Αν και δεν είναι σωστό να απασχολούμε ξένο Blog με μεταξύ μας διαφορές (για τελευταία φορά σου απαντώ), α) Η σημαντική πλειοψηφία των σχολίων στο blog σου είναι από ομοϊδεάτες. Σίγουρα ήταν υπερβολή που έγραψα ότι κανένα "αντι" δεν υπάρχει, και μπορεί να υπήρχαν και να μην τα είδα. Δεν διαβάζω όλα τα σχόλια, ιδίως όταν είναι πάρα πολλά. Και θα ήταν ακριβέστερο να έλεγα ότι "δεν είδα" και όχι ότι "δεν υπάρχουν". β) Εφ' όσον έσβησες το σχόλιό μου δεν μπορείς να αποδείξεις ότι ήταν υβριστικό ή απρεπές. Δεν γράφω απρέπειες και είναι γνωστό σε όσους με παρακολουθούν. γ) Βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα ότι θέλω να σε συκοφαντίσω. Δεν είναι συκοφαντίες αυτά που γράφω για σένα. Τέλος πάντων, απέχουμε τόσο πολύ σε νοοτροπία και αξίες, που είναι μάταιη η περεταίρω επικοινωνία. Δεν οδηγεί πουθενά.

Dimos El Grec είπε...

A τώρα είδα και το video για την εξάπλωση των θρησκειών! Πολύ καλο και διδακτικό!

Ανώνυμος είπε...

«Ιδών δε ο Κύριος τους όχλους ανέβη είς το όρος, και καθίσαντος αυτού προσήλθον αυτώ οι μαθηται αυτού, και ανοίξας το στόμα αυτού εδίδασκεν αυτούς λέγων·
Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών.
Μακάριοι οι πενθούντες, ότι αυτοί παρακληθήσονται.
Μακάριοι οί πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γήν.
Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αυτοί χορτασθήσονται.
Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται.
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.
Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται·
Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών.
Μακάριοι εστέ, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσιν υμάς και είπωσι πάν πονηρόν ρήμα καθ’ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού.
Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς· ούτω γαρ έδιωξαν τους προφήτας τους προ υμών».

Να γιατί ο άθεος δεν θα νικήσει ποτέ ένα θεό (ψεύτικο ή αληθινό).Γιατί αυτός ο λόγος χτυπάει κατευθείαν στις καρδιές κάποιων ανθρώπων,έστω κι αν μείνουν λίγοι στο τέλος.
Διδάξτε τέτοιους λόγους στα παιδιά σας ακόμη κι αν είναι από ανθρώπους και μη διδάσκετε τους λόγους του άθεου.Δώστε ελπίδα και όραμα στον κόσμο και όχι απελπισία,αντίδραση,θεομανία(ακόμη κι αν δεν υπάρχει θεός) γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε κακό στις ψυχές σας και στις ψυχές των παιδιών σας.

ΥΣ. Είσαι πολύ καλός και το blog σου δεν είναι φασιστικό.Έκανες πρόοδο,τώρα επιτρέπεις και αντίθετα των ιδεών σου σχόλια.

Dimos El Grec είπε...

Από ότι φαίνεται οποιος αφήνει σχόλια με τους κατεβατούς ύμνους ανώνυμα, μάλλον έχει ήδη σχολιάσει επώνυμα πιο πριν, μιας και δεν γίνεται να σχολιάζω εγώ μετά από μια ολόκληρη μέρα και "τυχαία" να ξαναγράφει τον ύμνο (που του έσβησε ο moderator) μέσα σε 3 λεπτά!

Κατά τα αλλα σε συμπλήρωση του προηγουμενου σχολιου μου, να σου πω για παράδειγμα ότι εδώ στα κανάρια πριν τους κατακτήσουν οι Ισπανοί το 1500 περίπου, οι Guanche (ντόπια φυλή) φυσικά και δεν ήταν χριστιανοί, και είχαν δώσει πανέμορφα ονόματα στα νησιά και στις περιοχές όπως Tenerife (Άσπρο βουνό)! Οι καθολικοί κατακτητές όμως γέμισαν το νησί με ονόματα χριστιανικά λες και ήταν δικά τους από πάντα, όπως Santa cruz (Άγιος σταυρος), cruz de piedra (πέτρινος σταυρος), San Cristobal (Άγιος ... Cristobal), los cristianos (οι χριστιανοί), puerto dela cruz (λιμάνι του σταυρου) και πολλά αλλα σβήνοντας έτσι τον παραδοσιακό πολιτισμό....

Άθεος είπε...

Όχι μόνο εκεί dimos El Grec, αλλά όπου πάτησαν, εγωιστικά και με αυταρχισμό, προσπάθησαν να επιβληθούν. Μέχρι και την ονοματοθεσία του έναστρου ουρανού του Άρατου επιχείρησαν να αλλάξουν, όταν ήδη η ελληνική μυθολογία έγινε δεκτή από την επιστημονική κοινότητα να φαίνεται αιώνια στον ουρανό. Ο φασισμός σε δράση, όχι μόνο στην ιστορία αλλά έμπρακτα μπροστά μας!
Και φωνάζουν οι υποκριτές ακόμα και από τον άμβωνα: τα μεγαλύτερα ελαττώματα του ανθρώπου είναι ο Εγωισμός και η Υποκρισία!!!
Σαν δεν ντρέπονται οι αχρείοι!
Για τον δικό μας, είδατε τι σας έλεγα…
«Χαρακτηριστική περίπτωση βλάκα!
Και εκτός αυτού, κουτοπόνηρος και εγωιστής!
Δεν έχει την αίσθηση της ντροπής και δεν αντιλαμβάνεται τη βλακεία του!»
Στοιχημάτιζαν κάποιοι φίλοι μου ότι θα ντρεπόταν να εμφανιστεί ξανά!
Αχ, όσοι είσαστε ακόμα ρομαντικοί!
Η απόδειξη μπροστά σας: ό,τι χειρότερο πέρασε από τον πλανήτη.
Κοίτα τον κόσμο και βγάλε συμπέρασμα!
Βρομιά και δυσωδία!

NoN SeRViaM είπε...

Εμένα, αν με έλεγαν πτωχό τω πνεύματι, θα το θεωρούσα προσβολή πάντως, και σίγουρα δε θα περηφανευόμουν καθόλου γι αυτό.

Τι να πεις, η ηλιθιότητα είναι ανίκητη δυστυχώς.

Άθεος είπε...

Επειδή έχεις λογική Non Serviam και τσίπα!
Αν ήσουν βλάκας και δεν είχες τσίπα γιατί να μην υπερηφανευτείς για την ταπεινότητά σου…
Αυτοί την τελευταία την ανήγαγαν σε αρετή.
Βέβαια για τους πιστούς!
Οι ίδιοι, οι επιτήδειοι, οι ηγέτες δηλαδή, παμπόνηροι σαν αλεπούδες είναι!

Dyer είπε...

Για να δούμε τους Μακαρισμούς του Ιησού για τον όχλο.
1 «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι»
no comment
2 «Μακάριοι οι πενθούντες»
δηλαδή αυτοί που έχουν γενικώς ενοχές
3 «Μακάριοι οί πραείς»
προφανώς δεν χρειαζόμαστε επαναστάτες (εξουσία εδραιώνουμε)
4 «Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην»
να μη ψάχνουν για δικαιοσύνη, να αντέχουν την αδικία (υπάρχει δίκαιη εξουσία;)
5 «Μακάριοι οι ελεήμονες»
αφού θα πεινάσουν καλό είναι λίγη ελεημοσύνη από τους έχοντες για να μη έχουμε εξεγέρσεις
6 «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.»
συνδυάζεται με το 1 και εννοεί αυτούς που λέμε «αγαθούς» (ιδανικοί υπήκοοι)
7 «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί»
επειδή θα υπάρχουν αντιδράσεις κοιτάτε να τα βρίσκουν μόνοι τους
8 «Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης»
να μη αντιδρούν στην δεδομένη αδικία της νέας εξουσίας
9 «Μακάριοι εστέ, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσιν υμάς και είπωσι πάν πονηρόν ρήμα καθ’ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού»
για λογαριασμό μου να υποφέρουν τα πάντα
10 «Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς· ούτω γαρ έδιωξαν τους προφήτας τους προ υμών»
και το κορυφαίο, μετά από όλα αυτά η αμοιβή του όχλου είναι στους ουρανούς (παρακαλάτε να πεθάνετε)

Τα συμπεράσματα δικά σας.

skeptic είπε...

Είναι αστείο αυτοί που ζουν εν αναμονή θανάτου να μιλούν για ηθικές αξίες της καθημερινότητας,
οι ένθεοι-θρησκόληπτοι που ζουν υπό το πρίσμα του ¨ο σκοπός αγιάζει τα μέσα¨ μπορούν και είναι απόλυτα ηθικό γι αυτούς,ακόμα και να εγκληματήσουν με την ευρύτερη έννοια,αρκεί να το δουν ως ιερό καθήκον.Η ιστορία βρίθει από τέτοια παραδείγματα και γιαυτό στα μάτια μου τα περί ηθικής πάνε περίπατο.Έχουν οικειοποιηθεί την ¨ελεύθερη βούληση¨ και συνάμα κοτσάρουν και μια προφητεία από δίπλα,χωρίς να σκεφτούν ότι έτσι αυτοαναιρούνται.Σκεφτείτε μια κλειστή κοινωνία τον καιρό εκείνον με ανθρώπους υποτίθεται ελευθέρας νοήσεως,όπως λέμε ελευθέρας βοσκής,να υπάρχει κάποιος ο οποίος γνωρίζει τα μελλούμενα και να τα διατυμπανίζει δημοσίως.Αν εδώ λοιπόν δεν καταλύεται η ελεύθερη βούληση,δεν ξέρω τι άλλο να υποθέσω.Τέτοια μαθαίνουν στα παιδιά μας και άλλα πολλά ωραιότερα,σαν τον άγιο μάμα http://el.wikipedia.org/wiki/Άγιος_Μάμας

Ποιος μπορεί στα παιδικά μάτια να αντιπαραθέσει κάτι πιο ηρωικότερο από αυτό;

Μη γελάτε,νομίζεται ότι το παιδί είναι σε θέση να σκεφτεί ότι: τον πνίξανε,τον κάψανε,τον ρίξανε σε λάκο με άγρια θηρία που δεν τον κατασπαράξανε,αλλά ήρθε η ώρα του από μια...τρίαινα!Του Ποσειδώνος μήπως;

Σαν γονιός λοιπόν,τριών παιδιών περιμένω την κατάλληλη στιγμή που τα παιδιά μου θα έχουν κριτική σκέψη για να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας επί τάπητος.Θα είναι ελεύθερα να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα διαλέξουν.Ξέρω από προσωπική εμπειρία πως τα βιώματα που θα έχουν από μικρά θα τους είναι εμπόδιο για την αντικειμενική επιλογή τους,αλλά θεωρώ πως το εξυπνότερο της εξελικτικής αν το θέτω σωστά,θα τους βοηθήσει περισσότερο από ότι σε εμάς.Δε θεωρώ φυσικά εαυτόν έξυπνο και τι μαγκιά που κατάφερα και είμαι εκτός ποιμνίου,απλώς λογικό εν δυνάμει.

Συγχωρέστε μου τα όποια λάθη ορθογραφικά ή συντακτικού γιατί συν των άλλων είμαι και αμόρφωτος.

Ευχαριστώ για το βήμα.



Κατά τα άλλα ακόμη μια ανάρτηση που ευχαριστήθηκα φίλε μου άθεε.

Άθεος είπε...

Αν και δεν κατάλαβα Dyer γιατί μας έβαλες κι εσύ τους μακαρισμούς, αλλά με τόσα οικονομικά μέτρα, τελευταία, όλοι ταρακουνηθήκαμε!
Πάντως, μακάρι και οι χριστιανοί να τους εξηγούσαν έτσι!

Ευχαριστώ φίλε skeptic για το σχόλιό σου. Άνθρωποι που σκέπτονται όπως εσύ, δεν είναι αμόρφωτοι και γι αυτό μην το ξαναπείς αυτό.
Άσε τους αμόρφωτους να καθοδηγούνται από τον Άγια Μάμα. Άγιο Μπάμπα έχουμε;

Dyer είπε...

Μήπως και γω κατάλαβα;
Το πόνο μου ξεχνάω.
Είναι μια σύντομη εκδοχή για την «επί του όρους ομιλία» που κάποιοι προτιμούν να διδάσκουν στα παιδία τους. Η αποθέωση του προβάτου.
Το ιερατείο φτιάχνει πρόβατα, η πολιτική εξουσία τα σφάζει και δυο μαζί τρώνε καλά.
Η χοληστερίνη όμως καιροφυλακτεί!!!

Άθεος είπε...

Τώρα που το έκανες λιανά… σε κατάλαβα!
Χαίρομαι που το διάνθισες με χιούμορ!

Antonis είπε...

Καλημέρα άθεε, παρατηρώ ότι τους ομοϊδεάτες σου που αφήνουν άσχετα σχόλια δεν τους κανείς παρατήρηση. Αυτό είναι πολύ άδικο !
Φιλάκια

Ανώνυμος είπε...

Δεν πεινά για δικαιοσύνη ο άθεος.Πεινά να χτυπά τον Χριστιανισμό.Σε λίγο λόγω του μένους του θα ξαναγίνουμε πιστοί!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι κάθεστε και κουβεντιάζετε εδώ;
Ο Αντίχριστος έρχεται!!
Στις ΗΠΑ ψηφίστηκε το υποχρεωτικό(!!!) τσιπάκι στους πολίτες.
Αμερικανοί πατριώτες ξεκινούν αντίσταση.

D.Angel είπε...

Πέρασα για μια καλημέρα
και για να σε ενημερώσω πως είδα
την ταινία που πρότεινες!Το είχα γράψει σε σχόλιο στο blog μου
αλλά δεν το είδες!Για να μη λες ότι σε γράφω!Φιλιά

Άθεος είπε...

Στο σπίτι του κρεμασμένου, φιλήδονε Antoni, δεν μιλάνε για σχοινί.

Ο Αντίχριστος έρχεται και οι αμερικάνοι πατριώτες κάνουν αντίσταση!
Ξυπνήστε ζώα!

D. Angel το είδα που το έγραψες, από τη Μεγ. Εβδομάδα!
Μα, δεν έκανες σε μένα καλό, αλλά στον εαυτό σου, είτε την ήξερες την ιστορία είτε όχι!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αφιέρωσες πάλι. Δεν προσθέτω τίποτα άλλο, τα σχόλια με κάλυψαν όπως και κάθε πτυχή του θέματος.

Άθεος είπε...

Όσοι είναι ψαγμένοι, φίλε μου δείμε, λίγο πολύ συμφωνούν!

Ανώνυμος είπε...

Για το τσιπάκι στην usa έχεις κάτι να πεις;

Άθεος είπε...

Έχω!
Όσο οι λαοί βρίσκονται εμποτισμένοι στην πίστη και αποξενωμένοι από την πραγματικότητα, τόσο τα σενάρια αυτά θα γίνονται εφικτά!

skeptic είπε...

Περί τσιπ στην usa,έχω να κάνω κι εγώ ένα μικρό σχόλιο.
Αν πράγματι συμβεί(αίνει) κάτι τέτοιο,θεωρώ πως ο ιδρυτής της πραγματοποίησής αυτού του γεγονότος(;) είναι αυτός που είχε την αρχική πρόβλεψη-προφητεία.Είναι απλά τα πράγματα.
Γίνομαι αντιληπτός;

Άθεος είπε...

Μα οι χριστιανοί δεν χρειάζονται τσιπ, αφού χειραγωγούνται από τη θρησκεία.
Αφήστε τις γελοιότητες.
Τι να το κάνετε το τσιπ εσείς, αφού …τσίπα δεν έχετε!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ είπε...

Συγχαρητήρια, έτσι χοντρά και με ...τσαμπουκά, όπως λέει και ο Ντοκινς : "καμία ανοχή πια απέναντι στις θρησκείες". Αν αρχίσουμε να μιλάμε κρατώντας μία πισινή ή υποννοόντας κάποιο "σεβασμό" απέναντι στις θρησκείες, πάει...χαθήκαμε,... Δεν έχουμε καιρό για τέτοια. Η αλήθειες πιέζουν αφόρητα...

Άθεος είπε...

Ακριβώς γιατρέ!
Δεν κάνουμε πίσω. Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι!

kariatida62 είπε...

Έκανα πόσα λεπτά να βρώ το τέλος και ν'αφήσω το σχόλιό μου! Τέτοια μεγάλη επισκεψιμότητα δεν υπάρχει σ'άλλο μπλογκ!!! Όλα καλά όσα μας λες Άθεε, μα μήπως λέω μήπως, μπερδεύεις λίγο τις πορείες των απανταχού εκκλησιών με τις ίδιες τις θρησκείες???
Χωρίς νάχω μελετήσει και να μπορώ κάνω σύγκριση θρησκειών, πιστεύω ότι το ζητούμενο όλων των θρησκειών είναι η εφαρμογή του καλού!'Αλλο θέμα που έρχονται οι άνθρωποι και τις παρερμηνεύουν κατά το δοκούν...
Την θρησκεία εγώ μπορώ να την αντέξω μόνο και μόνο σαν βάλσαμο για τις ασχήμιες της ζωής, σαν μια άσβηστη ελπίδα για την νίκη του φόβου... ποιος είναι αυτός? μα ο θάνατος! Ο άνθρωπος μόνο γι'αυτό χρειάζεται την θρησκεία και την πίστη...αν την σβήσουμε κι'αυτή αναρωτιέμαι πού θα βρούμε έστω ένα κλαράκι να κρατηθούμε???
Αλήθεια μπορείς να μου απαντήσεις? Γιατί δυστυχώς δεν έχω πίστη σε τίποτα και αυτό θαρρώ με κάνει ευάλωτη, ανίσχυρη, απροστάτευτη...
Μπορείς εσύ να μου δείξεις ένα μονοπάτι να πορευτώ με σιγουριά ότι θα συναντήσω την ελπίδα? Πρέπει κάπου να ελπίζω...είμαι άνθρωπος!

Άθεος είπε...

Εδώ kariatida62 έχουμε αναπτύξει εκτεταμένο διάλογο. Όμως επειδή κάποιοι σχολιάζουν και εκτός θέματος, θα μετριάσουμε τον αριθμό με την ενεργοποίηση του μετριασμού σχολίων, ώστε να γράφονται μόνο τα εντός θέματος σχόλια που θα διαβάζονται απ’ όλους. Τώρα μόνο οι «τρελαμένοι» ασχολούμαστε τόσο σχολαστικά.
Να, τώρα βάζεις εσύ θέμα: μήπως λέω μήπως, μπερδεύεις λίγο τις πορείες των απανταχού εκκλησιών με τις ίδιες τις θρησκείες;
Μου λες που διαφέρει η Εκκλησία από τη θρησκεία, για να σου απαντήσω; Η εκκλησία δεν είναι το Σώμα του Κυρίου, που λέει και η Καινή Διαθήκη;
Τώρα μην πιστεύεις και τόσο ότι το ζητούμενο όλων των θρησκειών είναι η εφαρμογή του καλού! Η ιστορία ειδικά της θρησκείας αυτής άλλα λέει.
Βέβαια, αυτό γράφουν οι ιδρυτές της. Όμως άλλο τι γράφουν και άλλο πώς έχουν τα πράγματα. Ακριβώς αυτή είναι η κεντρική ιδέα του βιβλίου μου.
Αυτά που γράφεις πιο κάτω για «βάλσαμο για τις ασχήμιες της ζωής…την άσβηστη ελπίδα για την νίκη του φόβου...» και άλλα είναι για τους ρομαντικούς και σηκώνουν πολύ συζήτηση που είναι δύσκολο να γίνει από δω. Αν αντιληφθείς ότι μας κοροϊδεύουν και δεις τα πράγματα χωρίς παρωπίδες θα αντιληφθείς ότι την ευτυχία στη γη μπορούμε να την βρούμε σε απλά πράγματα που αποδίδουν, ενώ η λύση της… μεταθανάτιας ζωής μια χίμαιρες και ουτοπίες είναι πέρα από κάθε φαντασία.
Με λίγα λόγια η ελπίδα του ανθρώπου βρίσκεται στις δυνατότητές του κι όχι στις ιδεαλιστικές φιλοσοφίες κάποιων επινοητών.
Δεν τελειώσαμε. Μείνε και στις επόμενες αναρτήσεις και συνέβαλε με το διάλογο στις απόψεις και άλλων σχολιαστών. Δεν θα χάσεις.

kariatida62 είπε...

θα μείνω! Τώρα που σε βρήκα ...θα μείνω! Δηλώνω απο την αρχή ότι δεν είμαι θρησκόληπτη, βγάζω φλύκταινες με τους "άγιους πατέρες" και ανταριάζομαι μπαίνοντας σε πάσης φύσεως εκκλησίες... όμως η θεωρία της Χριστιανισμού αυτή της αγάπης της της ισότητας, της αλληλεγγύης της ευσπλαχνίας,του σεβασμού μ'αγαλιάζει με υψώνει ως οντότητα!
Οπότε συστηθήκαμε νομίζω τώρα!
Υ.Γ. Μόνο μη μου στερήσεις το στοιχείο του ρομαντισμού στις συζητήσεις μας, σε παρακαλώ δεν θ'αντέξω ξύλινες κουβέντες και μόνο επιστημονικά πονήματα! Να μου τα λες με χρώμα..να μιλάς και στις καρδιές μας, όχι μόνο στο μυαλό μας:)

Άθεος είπε...

Πολύ μου άρεσε η αμεσότητα των λόγων σου και κυρίως η ειλικρίνεια. Μείνε κοντά μας και αν νομίσεις κάποτε ότι κάνουμε προσηλυτισμό ή προπαγάνδα, βρίσε μας και φύγε. Η ιστορία δεν έχει ξύλινο λόγο, αλλά άμεσο και αληθινό, σαν τα λόγια σου. Η επιστήμη, όταν πρέπει να έχει το λόγο, δεν θα την αρνηθούμε. Όσο και δύσκολη να είναι πρέπει να προσπαθήσουμε να την καταλάβουμε. Οι απόψεις μας τέλος, αν και υποκειμενικές, πρέπει να ανταποκρίνονται όσο είναι δυνατόν σε στοιχεία αντικειμενικά. Όμως το ύφος μας πάντα τέτοιο ώστε να μην προσβάλουμε κανέναν. Οι πιστοί πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι, αν και εμάς, αυτοί, ποτέ δεν μας έδωσαν αυτή την δυνατότητα της έκφρασης και της ελευθερίας. Μην φοβάσαι. Οι άθεοι δεν είναι μπαμπούλες. Ειδικά εμείς εδώ, δεν θεωρούμε την αθεΐα πρωτεύον ζήτημα, αλλά δευτερεύον με πρώτο την σωστή ερμηνεία του κόσμου, γι αυτό η ιστορία και η επιστημονική αντιμετώπιση της φιλοσοφίας έχει τον πρώτο λόγο. Είμαστε… επιστημονικοί άθεοι (αναφέρομαι και στους σχολιαστές που έγιναν «φαν» της σελίδας.
Τώρα και επίσημα: Καλωσόρισες!

A.D. είπε...

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον μέχρι (σχεδόν) το τέλος των σχολίων και θα ήθελα να παραθέσω και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα του θεού.

O θεός ως έννοια είναι ένα κατασκεύασμα ανθρώπινο, και μάλιστα όχι συλλογικό, αλλά ατομικό. Δηλαδή δεν μαζεύτηκαν μερικοί έξυπνοι και βρήκαν μια καλή ντρόγκα για να δώσουν στον λαό. Η ύπαρξη του θεού βασίζεται στις παράλογες δομές του ασυνείδου, αυτό που ο Φρόυντ ονόμασε με το παράξενο όνομα «υπερεγώ».

Ο Φρόυντ αναλύει την ανθρώπινη ψυχή σε τρεις περιοχές:

- το Εκείνο, το οποίο αναφέρεται στο ένστικτο, και που αποτελεί οδηγό για ό,τι κάνουμε αυθόρμητα, χωρίς σκέψη – όπως να απομακρύνουμε το χέρι μας από μια φλόγα γιατί καιγόμαστε- και που χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να είχαμε επιβιώσει ως είδος. Το Εκείνο είναι έμφυτο και δεν επηρεάζεται από τη ζωή και την εμπειρία μας.

- το Εγώ, που αφορά στην περιοχή της λογικής, αυτό που σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεών μας και που διαμορφώνει τη σχέση μας με το περιβάλλον, εκλογικέυοντας τες. Το Εγώ δεν είναι έμφυτο, όπως το Εκείνο, αλλά ενυπάρχει ως δομή που περιμένει τις εμπειρίες για να χτιστεί και να αναπτυχθεί. Όπως η επιστήμη, η οποία προοδεύει με πειράματα, δεδομένα και αποδείξεις.

- το Υπερεγώ, που αντιπροσωπεύει τις ηθικές και κοινωνικές αξίες, λειτουργώντας ως τροχονόμος, ή μάλλον, ως αυτό που λέμε λαϊκά (και όχι επιστημονικά) ‘συνείδηση’. Το Υπερεγώ μας κάνει να νιώθουμε ενοχές όποτε δεν σεβόμαστε τις προαναφερθείσες αξίες.

Ο Φρόυντ παρατήρησε ότι η ενοχή παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ψυχή μας, και λειτουργεί ασυνειδήτως, μέσα από το υπερεγώ, και ως τροχοπέδη στην διανοητική (λογική) μας ανάπτυξη. Το «προπατορικό αμάρτημα» στον χριστιανισμό είναι η πρώτη ενοχή. Αυτό μπορεί να συνδεθεί άμεσα με το Οιδοιπόδειο σύμπλεγμα και τον κοινωνικό καταδικασμό του. Οι άνθρωποι γεννιούνται με τα έμφυτα ένστικτα (Εκείνο) της επιβίωσης και της αναπαραγωγής, τα οποία λειτουργούν ως κίνητρα για τη ζωή, είναι η ζωτική ενέργεια. Αντί για τη χρήση της εκλογίκευσης (Εγώ) στην κατάλληλη ηλικία για να ‘κόψουμε’ από τα παιδιά μας το οιδοιπόδειο και να τους εξηγήσουμε ότι δεν μπορούν να παντρευτούν τη μαμά ή τον μπαμπά και ότι όταν μεγαλώσουν θα βρουν κι αυτοί τον δικό τους σύντροφο, προτιμάμε έναν παράλογο τρόπο δημιουργίας ενοχών, χωρίς εξηγήσεις, αλλά με εκφοβισμό, κόβοντας έτσι την ορμή των παιδιών για ζωή, και κάνοντάς τα να αισθάνονται ενοχές για κάτι που αισθάνονται ενστικτωδώς. Γι’ αυτό ο Φρόυντ θεωρεί ότι βάζοντας σε προτεραιότητα το υπερεγώ, δηλαδή αφήνωντας τις ενοχές να κάνουν κουμάντο, καθυστερείται η διανοητική μας ανάπτυξη, η ικανότητά μας δηλαδή να βλεπουμε τα πράγματα λογικά και όπως είναι στην πραγματικότητα.

Από την άλλη, ο Φρόυντ, αναζητώντας τον πρωταρχικό λόγο των ενοχών, δηλαδή την πηγή τους, αναλογίζεται ότι μπορεί να υπήρξε αρχικά μια παραβίαση των κανόνων που δημιούργησε αυτή την ενοχή, και που πέρασε από γενιά σε γενιά. Κάπου δηλαδή στα βάθη της ανθρωπολογικής μας ιστορίας, ο πρωταρχικός πατέρας μπορεί να δολοφονήθηκε, και αυτός ο φόνος είναι ο κρίκος, που σύμφωνα με τον Φρόυντ, έλειπε για να εξηγήσει τη λειτουργία της απαγόρευσης στα ένστικτα. Με τον θάνατο του πρωταρχικού πατέρα ξεκινάει ο Νόμος, ο οποίος αποτελεί και την απαρχή όλων των θρησκειών που έχουν κεντρική φιγούρα τον Πατέρα. Η ‘αλήθεια’ λοιπόν για το τι συνέβη τότε, στην απαρχή της ιστορίας, θα πρέπει να βρίσκεται κάπου καταχωνιασμένη και φυσικά καταπιεσμένη στο ασυνείδητό μας, γι’ αυτό επιστρέφει κατ’ επανάληψη και μας στοιχείωνει. Αυτό σημαίνει ότι ο φόνος έχει συμβεί και ότι κάποια στιγμή υπήρξε και πτώμα και ότι τις θρησκείες τις δημιουργησαμε ως αποτέλεσμα των ενοχών για το φόνο του θεού-πατέρα μας.
Άρα ο θεός είναι νεκρός.

A.D. είπε...

Μετά από αυτή την πανηγυρική διαπίστωση, επιστρέφω στο αρχικό σημείο μου, ότι δηλαδή ο θεός είναι δημιούργημα της περιοχής Υπερεγώ του ασυνειδήτου, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει την περιοχή Εκείνο, και σε αρμονία και ισορροπία με το Εγώ, να βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων. Δεν πρέπει να μας κοροϊδεύει η «εσωτερική φωνή της συνείδησής μας» και να νομίζουμε ότι μας μιλάει ο θεός, και να επιτρέπουμε στο Υπερεγώ να κυριαρχεί στη ζωή μας. Αυτή η φωνή δεν είναι θεός, είναι οι ενοχές που μας έχουνε βάλει να κουβαλάμε και που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε μέσα στο κεφάλι μας, με πρωταρχικό σκοπό, τον περιορισμό των ενστίκτων. Ο περιορισμός των ενστίκτων είναι απαραίτητος για τη δημιουργία πολιτισμού, αλλά όταν δεν πραγματοποιηθεί ισορροπημένα και εκλογικευμένα, καταλήγει καταπίεση και αρρώστια.

Αυτή την εσωτερική διαμάχη έρχεται να λύσει το Εγώ, που ξέρει και γνωρίζει, από μια ηλικία και μετά. Το Εγώ έχει τις προδιαγραφές για να λειτουργεί ως ρυθμιστής στο Εκείνο και το Υπερεγώ. Και όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργούμε ένα πολιτισμό που δεν βασίζεται στην καταπίεση αλλά την εκλογίκευση. Η εκλογίκευση είναι η μέθοδος-κλειδί για την ύπαρξή μας.

Αλλά οι θρησκείες δεν επιτρέπουν στο Εγώ να αναπτυχθεί. Όταν πάμε τα παιδιά μας από μικρά στην εκκλησία, καλλιεργούμε το Υπερεγώ εις βάρος του Εγώ. Τα παιδιά δεν έχουν ακόμη αναπτυγμένη τη λογική τους (το Εγώ) προκειμένου να δουν την αλήθεια. Μάλιστα ούτε μπορούν να αντιληφθούν την αφηρημένη έννοια ‘θεός’, μιας και η αφηρημένη σκέψη αναπτύσσεται λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι αυτό που θα τους πει το ένστικτό τους: θα φοβηθούν. Με τον φόβο καλλιεργημένο από τόσο μικρή ηλικία θα αποτελέσουν τους καταλληλότερους πιστούς του μέλλοντος. Είναι παράλογο να μιλήσουμε στα παιδιά για θεό όταν δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τους εξηγήσουμε τι είναι και όταν γνωρίζουμε ότι η διανοητική τους ικανότητα δεν το επιτρέπει ακόμη. Μιλώντας τους για θεό, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι εκφοβισμός και τη θεμελίωση των βάσεων του παραλογισμού που θα ακολουθήσει. Αυτό το υπερεγώ που η θρησκεία καλλιεργεί καταβροχθίζει τη ζωτική ενέργεια που έχουμε συγκεντρώσει για να ζήσουμε ευτυχισμένα, χαρούμενα και ελεύθερα τη ζωή μας, οπότε η απαλλαγή από τις δεσμεύσεις που μας επιβάλλει είναι απολύτως απαραίτητη.

Αυτό που διαπίστωσα τον τελευταίο καιρό, σε μια προσπάθεια να βρω το μέτρο της ύπαρξής μου, είναι η ανάγκη να είμαστε σε επαφή πάντα με το πραγματικό.

Επειδή άργησα να βρω το ιστολόγιο, και μπορεί τώρα να είναι αργά, θα αρκεστώ στο καλωσόρισμα που κάνετε στον προηγούμενο σχολιαστή. Δηλώνω 'λάτρης' της πραγματικότητας και μου αρέσει πολύ το σημείο που λέει:

"Η επιστήμη, όταν πρέπει να έχει το λόγο, δεν θα την αρνηθούμε. Όσο και δύσκολη να είναι πρέπει να προσπαθήσουμε να την καταλάβουμε. Οι απόψεις μας τέλος, αν και υποκειμενικές, πρέπει να ανταποκρίνονται όσο είναι δυνατόν σε στοιχεία αντικειμενικά".

Καταβάλω κι εγώ τη δική μου προσπάθεια.

Άθεος είπε...

Αγαπητέ A.D. ευχαριστώ για τις θέσεις του Freud και την οπτική της ψυχολογίας στα ζητήματα που μας αφορούν. Μικρός, άρχισα το διάβασμα με Νίτσε και Φρόιντ και μπορώ να πω, αν και κάποια στιγμή τον απέρριψα, όταν ωρίμασα είδα ότι έκανα λάθος στις εκτιμήσεις μου. Τελευταία, μέσω του Έριχ Φρόμ είδα σημεία της θεωρίας του που μικρός, όντως άπειρος γνώσης, δεν τα δεχόμουν. Το θέμα είναι ότι μέσω πολλών δρόμων μπορεί κανείς να βρει την αλήθεια για τις θρησκείες. Μέσω της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας και της επιστήμης. Όλοι οι δρόμοι στο τέλος ταυτίζονται, αρκεί να μην λοξοδρομούμε από την πραγματικότητα ή όπως έλεγε ο Φρόιντ: Όλοι εξαπατάμε τον εαυτό μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, γύρω από αυτό που λέμε αλήθεια, ακριβώς επειδή η συνείδησή μας «σφάλει» και δεν απηχεί τη λανθάνουσα πραγματική εμπειρία μέσα μας.
Όπως έγραψα πριν λίγες μέρες στην 52η ανάρτησή μου «Από το μύθο στο λόγο» Διάφοροι ερευνητές που μελέτησαν τους μύθους μέσα στο χρόνο, τους ανέλυσαν, άλλοι ιστορικά, άλλοι κοινωνικά, άλλοι πολιτιστικά κι άλλοι ψυχολογικά. Βλέποντας το ίδιο πράγμα από διαφορετική γωνία, ήταν επόμενο να μην ταυτιστούν μεταξύ τους.
Αυτό είναι φαινομενικό. Ο καθένας βλέπει μια αλήθεια από την δική του οπτική γωνία. Φτάνει να είμαστε μέσα στην πραγματικότητα.
Ωραία η ανάρτησή σου. Πραγματικά το πτώμα του θεού έχει αρχίσει και βρωμάει. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν φαίνεται έχασαν την όσφρησή τους!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε αθεε!!με λενε βασιλη και ειμαι 13 χρονων.παντα με βασανιζε το ερωτημα αν υπαρχει θεος ο χριστος και τα υπολοιπα.ευτυχως εχω μπει στον σωστο δρομο και ειμαι αθεος!!εχω να πω οτι οποιος πιστευει οτι υπηρχε ο Αδαμ και η ευα...τι να πω...και γενικα τα παντα...πιστευω στην ΕΠΙΣΤΗΜΗ που αποδυκνυει παντα την αληθεια!!εγινε το big bang και πρωτα εμφανηστηκε ενα μικροβιο στην γη και αναπτυχθηκε η ζωη κλπ κλπ...

Άθεος είπε...

Γεια σου και σε σένα ρε Βασίλη!
Συγκινητικό ήταν το σχόλιό σου, γιατί είσαι μόνο 13 χρόνων και με δυο λόγια τα είπες όλα. Είπες ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να λέει κάθε νέος, όταν στα πρώτα του βήματα στην εκπαίδευση μαθαίνει ότι μέσω της επιστήμης μπορούμε να βλέπουμε τον κόσμο μας. Για παράδειγμα, σε καμιά σχολή ιατρικής δεν διδάσκουν ότι η χοληστερίνη πέφτει με την προσευχή!
Δεν ξέρω αν σε κατηύθυναν οι γονείς σου να δεις την Αλήθεια, όμως, όπως και να έχει, έχεις βρει το δρόμο σου, εκεί που άλλοι πολύ αργότερα θα βρουν και άλλοι δεν θα τον βρουν ποτέ!
Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στη ζωή σου!

nioskap είπε...

Αυτο που εχω να πω ειναι οτι δεν μπορουμε να ζηταμε αποδειξη για την μη υπαρξη εξωγηινων και να πιστευουμε στην υπαρξη τους εχοντας θαμπες ενδειξεις και να βασιζουμε τη ζωη μας πανω σε αυτες τις θαμπαδες ... Θεωρουμε λοιπον σα δεδομενο τη μη υπαρξη τους μεχρι να αποδειχθει εαν και οποτε το αντιθετο ! Επισης αυτο που θελω να πω κ να κλεισω ειναι οτι οσοι ειναι αθεοι δεν εχουν καποιο οφελος ιδιοτελες παρα την αφυπνιση των συνανθρωπων και την απελευθερωση τους απο τον ζυγο των θρησκειων και την υποδουλωση της ζωης τους ... Open your mind !!!

Άθεος είπε...

Ορισμένα πράγματα nioskap μπορούμε να τα δεχόμαστε αξιωματικά. Όμως μόνο εκείνα για τα οποία είναι νόμιμο, επιστημονικά, και η λογική μας επιτρέπει να δεχτούμε. Ο Επίκουρος έλεγε για τη ζωή σε άλλους πλανήτες ότι είναι σαν να φυτεύουμε ένα χωράφι και να περιμένουμε να φυτρώσει μόνο ένας σπόρος, κι αυτός να φύτρωσε στη Γη. Όσο για το θεό, σαν εξήγηση των πρωτόγονων σε όσα δεν καταλαβαίνανε, μόνο νόμιμο επιστημονικά δεν είναι να παραδεχόμαστε υπερφυσικές οντότητες που μας καθοδηγούν! Εκτός αυτού είναι και παράλογο από κάθε άποψη.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5