8 Ιαν 2008

Το πρόβλημα της φιλοσοφίας

Φιλοσοφώντας ο άνθρωπος, ακόμα και μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, επιμένει να πιστεύει ότι το «εγώ» είναι μία ουσία με νόηση και γι αυτό ό,τι συλλαμβάνει με το νου μπορεί να το θεωρήσει σαν υπαρκτό. Αναμφισβήτητα η ρήση του Καρτέσιου «σκέφτομαι άρα υπάρχω» είχε πλατωνική απόκλιση που απέκλινε ακόμα περισσότερο από τον υλισμό των αρχαίων.
Για μεγέθυνση κάνε κλικ στην εικόνα

Η γελοιογραφία είναι του Arka, ενώ τους διαλόγους με το γνωστό ανέκδοτο του Καρτέσιου το διασκεύασα ο ίδιος για τις ανάγκες του άρθρου.
http://epic-atheist.blogspot.com


Ο υλισμός του 19ου αιώνα όμως κατόρθωσε να εντοπίσει το «βασικό ζήτημα της φιλοσοφίας» που είναι αυτό της σχέσης της Νόησης με το Είναι.
Τα αντικείμενα δεν είναι προϊόντα της σκέψης, ούτε η σκέψη μπορεί να υλοποιηθεί, να γίνει πράγμα, αντικείμενο. Τα αντικείμενα υπάρχουν ανεξάρτητα απ’ τη σκέψη μας. Είναι αντικειμενικά. Υπάρχουν είτε τα σκεφτόμαστε είτε όχι. Είτε υπάρχουμε εμείς είτε όχι!
Αν ο Καρτέσιος σκεφτόταν ένα άλογο με δύο πόδια να τρέχει, τι θα έλεγε άραγε... ότι υπάρχει;

zwani.com myspace graphic comments

'Ομως εσείς που το βλέπετε γιατί αμφιβάλλετε;
Γιατί εδώ αμφιβάλλετε, ζητώντας αποδείξεις, κι αλλού δεν το κάνετε;
Είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε κάθε ανοησία που θα βρείτε στα λεγόμενα «ιερά βιβλία» ενώ αμφιβάλλετε σε επιστημονικές αλήθειες, της σχετικότητας για παράδειγμα ή της κβαντομηχανικής.

Όταν όμως βαθιά νοσήσετε τρέχετε στο γιατρό και όχι στον παπά. Και αν πάλι ο πάπας αρρωστήσει βαριά, δεν χαίρεται που επισπεύδει το ταξίδι του στο θεό, αλλά μαραζώνει που θα αποχωριστεί τον ψευδό κόσμο των ειδώλων!
Ω, τι υποκριτές που είστε!!!
Οι σημερινοί πιστοί ζουν μία υπερβατική «πραγματικότητα» που δεν διαφέρει από την εικονική πραγματικότητα του Matrix, μόνο που στη θέση της Ram χρησιμοποιούν τη νοσηρή τους φαντασία και σαν σβήσει το computer της ζωής θα χάσουν όλα τα δεδομένα.
Ποιος θα το μάθει αυτό;
Ζουν σε ένα κόσμο «φανταστικής πραγματικότητας», εξώκοσμο και υπερβατικό. Αεροβατώντας και υπνοβατώντας στο άγνωστο με βάρκα, στην κυριολεξία, μιας ψευδούς ελπίδας, χαραμίζουν την πραγματική τους ζωή σε ανόητα και ανούσια ζητήματα.
Μισούνται, χωρίζουν, σκοτώνονται. Δυστυχούν και κατατρέχονται μια ολόκληρη ζωή...
Αληθινά, πραγματική χαμέρπεια, να προσφέρουν σερνάμενοι την αγάπη τους στο Πουθενά!
Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη δική του ύπαρξη κι όμως διακαώς αγωνίστηκε να αποδείξει την ύπαρξη του θεού και όχι μόνο.
Δυστυχώς, πολλοί είναι τόσο αφελείς που πιστεύουν σε ό,τι υπερβατικό βρεθεί μπροστά τους. Είναι αδηφάγοι ιδεαλιστές!
Το θεωρούν δεδομένο. Χιλιάδες χρόνια τώρα, θεωρούν κάθε υπερβατικό πραγματικό, που δεν χρήζει καμιάς απολύτως απόδειξης. Πείστηκαν ότι στον κόσμο μας ό,τι είναι υπερβατικό μπορεί να γίνει πεποίθηση χωρίς να είναι αναγκαία, ούτε η λογική, ούτε η απόδειξη!
Η τυφλή πίστη αντικατέστησε την επιστημονική μεθοδολογία, αφού ανίκανοι να τη χρησιμοποιήσουν καταπίνουν αμάσητα την τροφή που τους δίνουν κατεργάρηδες επινοητές του ψεύδους και της απάτης!

17 σχόλια:

Sotirios είπε...

Καλησπέρα σας, μ' άρεσαν αυτά που γράψατε εδώ, θα τα ξαναδιαβάσω αργότερα.

Άθεος είπε...

Ακριβώς επειδή αρέσουν δεν διαθέτει η ανάρτηση αυτή πολλά σχόλια. Τα διαβάζει και, χωρίς να διαφωνεί, αποχωρεί! Πού να διαφωνήσει άλλωστε...

Ανώνυμος είπε...

Απλοικός πολύ απλοικός.

Άθεος είπε...

Απλοικός, πολύ απλοικός είσαι αν δεν λες τίποτα!

Ανώνυμος είπε...

Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός και τα υπερβατικά.Πόσο ζει ο άνθρωπος;Ας κάνουμε υπομονή και μετά το θάνατο θα δούμε αν υπάρχει κάτι.Για να δώσω στίγμα αν παιζόταν το κεφάλι μου από το αν έδινα ορθή απάντηση στο φλέγον ερώτημα θα απαντούσα πως υπάρχει θεός.Βέβαιος δεν είμαι.Ίσως η πεποίθηση μου αποτελεί προιόν πλάνης αλλά δεν αλλάζει εύκολα.Δεν προσδιορίζω ουσία και ιδιότητες του θεού.Αυτά φίλε μου απλοικέ αδελφάθεε.Οκ δεν είσαι απλοικός αλλά μια μονομέρεια διακρίνω.

Άθεος είπε...

Τι πάει να πει μονομέρεια; Δηλαδή θα ήθελες να είμαι ένας άθεος που να πιστεύω και λίγο στο θεό; Λες «ας κάνουμε υπομονή και μετά το θάνατο θα δούμε αν υπάρχει κάτι» Πώς θα το δούμε φίλε μου; Κανένας δεν το είδε, και γι αυτό, ούτε εμείς θα δούμε τίποτα… γιατί δεν θα υπάρχουμε!
Μακάρι να υπήρχε… εγώ δεν θα κινδύνευα… ας όψονται κάτι «άγιοι» και πατριάρχες!
Η ΑΘΕΪΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ!
Ο καιρός φέρνει τα λάχανα ο καιρός και τα… μαρούλια!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει νόημα να δηλώνει κάποιος άθεος.Γνωρίζεις πως δεν υπάρχει θεός;Δέχομαι να πιθανολογείς αλλά είσαι βέβαιος 100%;
Όπως ξέρεις η ιδέα του θεού είναι βαθειά ριζωμένη στην ανθρώπινη φύση.Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το γιατί υπάρχει αυτή η ιδέα μέσα μας.Μήπως είναι ριζωμένη επειδή πράγματι υπάρχει θεός η και θεοί;
Την έννοια του θεού την αφήνω ανοιχτή ως προς την ουσία της.Φαντάσου να υπάρχει ένας θεός ο οποίος παίρνει ενέργεια μέσα από τις ατέλειωτες γεννήσεις.Φαντάσου πως είμαστε τα οικόσιτά του.Αναφέρω απλώς μια ιδέα από δεκάδες σενάρια που περνούν από τα μυαλά μας,δεν λέω πως είναι έτσι.

Άθεος είπε...

Εγώ λέω ότι, δεν έχει νόημα κάποιος να πιστεύει σε κάποιο θεό, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για την ύπαρξή του. Συνεπώς μέχρι να μου αποδειχτεί, είμαι 100% βέβαιος ότι δεν υπάρχει! Όπως γράφεις κι εσύ, είναι απλά ένα από τα χιλιάδες σενάρια που περνούν από το μυαλό μας. Ακριβώς αυτό είναι οι θρησκείες!
Όπως σου απάντησα και στο προηγούμενο post δεν μελέτησες τις δυο αυτές αναρτήσεις, όσο έπρεπε για να βγάλεις τα απαιτούμενα συμπεράσματα. Εξέφρασε μια διαφωνία στο υπαρκτό «πρόβλημα της φιλοσοφίας» να γίνει κουβέντα εποικοδομητική κι όχι να συζητάμε γενικότητες, άσχετες με το θέμα της ανάρτησης!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω χρόνο αλλά νομίζω,και δε γνωρίζω το λόγο που το κάνεις,πως παραβλέπεις πολλά μεταφυσικά (φυσικά;)δεδομένα πάνω στα οποία ο αισιόδοξος μπορεί να στηρίζει την πίστη του και ο σκεπτικιστής τις αμφιβολίες του.Έχω μάλιστα πρόσφατο ένα εντυπωσιακό περιστατικό εξαιρετικά παράδοξο από πλήρως αξιόπιστη πηγή.Ίσως επεκταθώ αύριο.Επιμένω πως δεν έχει νόημα να δηλώνουμε άθεοι η ένθεοι.Απλά πρέπει να ανακαλύψουμε την αλήθεια.

Άθεος είπε...

Η αλήθεια παραπέμπει στην πραγματικότητα, στον κόσμο μας, όχι σε έναν άλλο κόσμο, σε ένα φανταστικό κόσμο, σε κάποιον κόσμο ιδεών, που μπορεί να σχηματισθεί μόνο στο κεφάλι μας. Ο κόσμος είναι αντικειμενικός. Υπάρχει, άσχετα αν εμείς υπάρχουμε ή όχι. Ο μεταφυσικός, ο παραφυσικός, ο υπερβατικός κόσμος δημιουργείται μέσα στο κεφάλι μας, είναι ένας κόσμος ιδεατός, φανταστικός που σχηματίζεται μέσα στο κεφάλι μας. Δεν έχει λόγο ύπαρξης γιατί δεν είναι υπαρκτός κόσμος. Για ποιες αλήθειες να μιλήσουμε;

Βρομιστεράκι είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε ρωτάς...
"Γνωρίζεις πως δεν υπάρχει θεός? Εισαι βέβαιος 100%"
Να σε ρωτήσω και εγώ κάτι...
Γνωρίζεις πως δεν υπάρχει το ιπτάμενο μακαρονοτέρας? Είσαι βέβαιος 100%"

Αγαπητέ Ανώνυμε,
Για να ανακαλύψεις την αλήθεια θα πρέπει να βγεις απο την λήθη (α-ληθη που έλεγε και ο αείμνηστος Λιαντίνης) και εσύ όσο διατηρείς ανούσιες αμφιβολίες σε βλέπω να καθυστερείς!

Άθεος είπε...

Βρομιστεράκι μου, έχω φτιάξει μια γελοιογραφία για την ανάρτηση αυτή και όλο το αμελώ. Μια άλλη φορά που θα περάσεις, ρίξε μια ματιά!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑνόησέ το ή ΞΕχασέ το

"Τίποτα δεν είναι πιό υποκειμενικό απ' την αντικειμενικότητα που δεν μπορεί να δει την υποκειμενικότητά της".

"The Voice of Experience"
R.D.LAING, 1982

Άθεος είπε...

Αν πω ότι δεν υπάρχει το πιο πάνω μήνυμα αντικειμενικά, αλλά υποκειμενικά, συνεπώς ίσως και να μην υπάρχει!
Ε, τότε δεν είμαι αναγκασμένος να απαντήσω!

Αναξίμανδρος είπε...

Χαιρετώ... Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου αγαπητέ Άθεε! :)
Βασικά, δεν μπορώ να δηλώσω Άθεος.
Από όσα έχω διαβάσει, έχω καταλήξει στην φράση του Φάουστ που λέει ότι: "κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει Θεός,κανείς δεν μπορεί να πει ότι ΔΕΝ υπάρχει Θεός..." Αυτό παραμένει ένα φιλοσοφικό ερώτημα για εμένα.
Πάντως αγαπητέ Άθεε, ένα είναι σίγουρο για εμένα μέχρι στιγμής,ότι, και Θεός να υπάρχει δεν νομίζω να είναι έτσι όπως τον αναφέρει η ιουδοεβραιοχριστιανική βίβλος, διότι αυτό... απλά δεν είναι Θεός, είναι ένα αβαθές... ον ή οντότητα, έτσι μπορώ τώρα να το αποκαλέσω, που πραγματικά το λυπάμαι για τις ιδιότητες και ιδέες που κατέχει. Εάν δε, ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι ο Θεός όπως τον περιγράφει η βίβλος, τότε ένα είναι σίγουρο, ότι είμαι απέναντί του, και θα είμαι απέναντί του διότι, μέσα μου, έχω κάποιες αρετές - ιδιότητες που είναι έμφυτες εκ φύσεως, και που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που πρεσβεύει αυτό το πράγμα(?), το οποίο δεν έχει σχέση με τις υψηλές αξίες και αρετές μου και σε γενικές γραμμές είναι Αφύσικος.
Θα ήθελα την γνώμη σου για το εξής ερώτημα...
Όταν αναφέρεσε στην έννοια Θεός στο ιστολόγιό σου, αναφέρεσε γενικά στην έννοια του Θεού ή στον συγκεκριμένο Θεό της βίβλου?
Αν στο μέλλον έχουμε ανεξιθρησκεία στη Ελλάδα και όχι αυτό το θρησκευτικό καθεστώς, θα είσαι υπέρ στην κριτική έναντι του Θεού?
Γιατί το γράφω αυτό? Απλά εάν εγώ δημιουργήσω ένα φιλοσοφικό σύστημα το οποίο θα έχει μέσα έναν ή πολλούς Θεούς- Θεές έτσι όπως εγώ το εμπνεύστηκα και με τις ιδιότητες που θέλω, και επιθυμώ να ζήσω με αυτόν τον τρόπο ζωής,χωρίς να ενοχλώ τους συμπολίτες μου, θα διωχθώ από το κοινωνικό περίγυρο? ή θα αντιμετωπίζομαι με νόμους και διατάγματα από την εκάστοτε πολιτική εξουσία για τον τρόπο σκέψης μου και τρόπο ζωής μου?
Αν ναι, με αυτόν τον τρόπο δεν παραβιάζεται η ελευθερία της σκέψεως και έκφρασης των ιδεών και έρχεται σε σύγκρουση με τις ιδέες του διαφωτισμού, της Αρχαίας Ελλάδας και γενικότερα της Δύσης?
Δηλαδή θα οδηγηθή η ανθρωπότητα σε μια νέα σύγκρουση Άθεων Vs Ένθεων?
(Εν τω μεταξύ, μόλις διαπίστωσα ότι έχω ανοίξη πολλά θέματα,εντάξει εντάξει, :) κλείνω αμέσως) Καλή χρονιά.
"Μπορεί να μην συμφωνώ με όλα όσα υποστηρίζεις,μα θα υπερασπίσω "μέχρι θανάτου" το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου. ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ!

Ορφέας είπε...

Γεια σας...
Όντως αυτό είναι ένα πρόβλημα, από ότι ξέρω η φιλοσοφία διαιρείται σε πολλούς κλάδους, μήπως αυτό το πρόβλημα δημιουργείται από κάποιο συγκεκριμένο κλάδο της φιλοσοφίας και όχι από αυτήν σαν σύνολο?

{"ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ"
ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ}

Άθεος είπε...

· Όχι βέβαια. Δεν είναι πρόβλημα που από λάθος προέκυψε, αλλά τρόπος σκέψης και γι αυτό δεν ευθύνεται κανένας κλάδος της φιλοσοφίας. Για να καταλάβεις καλύτερα τι σημαίνει «σχέση της Νόησης με το Είναι» ρίξε μια ματιά στην επόμενη ανάρτηση:
· 02. Τα δυο στρατόπεδα της φιλοσοφίας
· ή καλύτερα στις πιο πρόσφατες αναρτήσεις:
· 40. Η Ιστορία της Υλιστικής Φιλοσοφίας με λίγα λόγια (αρχαιότητα)
· 41. Η Ιστορία της Υλιστικής Φιλοσοφίας με λίγα λόγια (νεώτεροι χρόνοι) και
· 42. Απ’ τον υλισμό στη διαλεκτική
· Μετά απ’ αυτήν την μελέτη θα ξεκαθαρίσουν όλα!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5